franek31 21.05.12, 07:23 Siódmy powód - tworzenie takich potworków językowych na określenie urlopu, który może się nazywać "ojcowskim", tak jak istnieje ojcostwo i macierzyństwo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
terleo Sondaż: 6 powodów, dla których Polacy nie biorą... 21.05.12, 07:28 Mówił mi Macierzyński, że nigdy nie poda ręki Tacierzyńskiemu. Rozwód biorą. Odpowiedz Link Zgłoś
warczyslaw To jest w ramach gender studies 21.05.12, 16:26 Chodzi o zwalczanie stereotypów płciowych. Stereotypem jest mniemanie, że dziecko ma ojca i matkę. Tak naprawdę ma macierz i tacierz. Urlop tacierzy jest inny niż urlop macierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
wylye Sondaż: 6 powodów, dla których Polacy nie biorą... 21.05.12, 07:57 Zdarza się często, że w komentarzach pod artykułem ludzie wylewają żółć nie na meritum a... na autora tekstu. Ale tym razem ja sam nie zdzierżę. Dlaczego owo "tacierzyński" nie jest wzięte cudzysłów? Upowszechnianie - propagowanie takich kalamburów, w umysłach, niektórych wywołać może stan dopuszczenie tego potworka (słownego) do użytku - jako równoprawnego A tak nie jest i nigdy nie będzie. To, że dzisiejsze elity - używają słownictwa rodem z "Kiepskich" - jest już standardem. Jak to mówią "każdy polityk może być nauczycielem, ale nie każdy nauczyciel, może zostać politykiem" (Hitler o Gauleiterach - parafraza ;) Nie istnieje przymiotnik "tacierzyński" Istnieje "macierzyński" i z takiej formy (językowej) powinniśmy korzystać - w przypadku ojców wybierających urlop opiekuńczy nad dzieckiem. Przymiotnik "Macierzyński" powstał od "matka" idąc tą drogą - jedyny logiczny twór przymiotnika od ojciec - to "Ojcowski" Każda inna forma jest kaleczeniem języka i jest godna potępienia Odpowiedz Link Zgłoś
warczyslaw Re: Sondaż: 6 powodów, dla których Polacy nie bio 21.05.12, 16:28 wylye napisał: > Przymiotnik "Macierzyński" powstał od "matka" . Mylisz się. Powstał od "macierz". Od matki to może być "matczyny". > idąc tą drogą - jedyny logiczny twór przymiotnika od ojciec - to "Ojcowski" > Każda inna forma jest kaleczeniem języka i jest godna potępienia Odpowiedz Link Zgłoś
wylye Re: Sondaż: 6 powodów, dla których Polacy nie bio 10.04.13, 08:33 A "macierzyński" - to od czego - powstał? Hę? Mądralo? Jesteś takim kolego "gazetowym sawantem" nie zrozumiałeś absolutnie mojego przesłania, a napisałeś kontr-posta, tylko po to - by wykazać się "znaffstwem" Odpowiedz Link Zgłoś
coppermind Sondaż: 6 powodów, dla których Polacy nie biorą... 21.05.12, 08:00 ojcowskiego a nie 'tacierzyńskiego' durny pismaku! Odpowiedz Link Zgłoś
astolat Sondaż: 6 powodów, dla których Polacy nie biorą... 21.05.12, 08:11 OJCOWSKIEGO, na litość, zęby bolą, nóż się w kieszeni otwiera. Odpowiedz Link Zgłoś
wd47 Sondaż: 6 powodów, dla których Polacy nie biorą... 21.05.12, 08:21 Od czasu jak pierwszy raz usłyszałem słowa "urlop tacierzyński" to mną trzęsie do dziś. Tak jak na dźwięk słowa "dokładnie". Kiedyś w sklepie nie wytrzymałem i na wypowiedzianego przez panienkę tego potworka językowego powiedziałem, że dokładnie to powinna się myć. Odpowiedz Link Zgłoś
niewolnik_slow Re: Sondaż: 6 powodów, dla których Polacy nie bio 21.05.12, 09:39 > Kiedyś w sklepie nie wytrzymałemi na wypowiedzianego przez panienkę tego potworka > językowego powiedziałem, że dokładnie to powinna się myć. I to jest powód upadku tego kraju: ludzie, zachowujący się w sklepach jak buraki, pouczają innych. Współczuję manier i inteligiencji. Odpowiedz Link Zgłoś
4litery Re: Sondaż: 6 powodów, dla których Polacy nie bio 21.05.12, 12:02 wd47 napisał: > Od czasu jak pierwszy raz usłyszałem słowa "urlop tacierzyński" to mną trzęsie > do dziś. Tak jak na dźwięk słowa "dokładnie". Kiedyś w sklepie nie wytrzymałem > i na wypowiedzianego przez panienkę tego potworka językowego powiedziałem, że d > okładnie to powinna się myć. DOKŁADNIE! Odpowiedz Link Zgłoś
antekguma1 Sondaż: 6 powodów, dla których Polacy nie biorą... 21.05.12, 08:21 Trzeba wziąć pod uwagę, że wielu ojców nie ma pracy albo pracuje na umowach śmieciowych, które nie dają żadnych praw. Wypadają ze statystyk. A ci, którzy są zatrudnieni na umowę, drżą o swoją pracę. Szef krzywo popatrzy, może zwolnić. I to jest główny powód dla którego tego urlopu OJCOWSKIEGO, durny pismaku, brać nie ma sensu. Dwa tygodnie z życia noworodka to nic nie znaczący epizod. Za to dziecku wku...ony, bo wyjebany z roboty tatuś przez pojebanego kapitalistę też do niczego się później nie przyda. Bezsensowny urlop wymyślony dla picu i dla tych którzy mogą sobie na takie coś pozwolić. A takich w dzisiejszej Polandi jest zaledwie 30 tyś. Odpowiedz Link Zgłoś
konishiko Re: Sondaż: 6 powodów, dla których Polacy nie bio 21.05.12, 11:20 Pierwsze dwa tygodnie w zyciu noworodka to strasznie duzo. Zreszta kazde dwa tygodnie w pierwszym pol roku zycia dziecka. Szczegolnie dla zmeczonej porodem matki, ale wiez, ktora ma szanse wystworzyc z dzieckiem ojciec tez jest nie do przecenienia. Wstrszasnelo mnei troche jak to uslyszalam - teraz trzeba akcji uswiadamiajacej proacodwacow, ze urlop ojcowski to swiete prawo pracownika, a nie jakas fanaberia! Najlepiej popartej jakimis sankcjami za jego odmowienie. Odpowiedz Link Zgłoś
tmave_pivo Re: Sondaż: 6 powodów, dla których Polacy nie bio 21.05.12, 11:41 konishiko napisała: > Wstrszasnelo mnei troche jak to uslyszalam - teraz trzeba akcji uswiadamiajacej > proacodwacow, ze urlop ojcowski to swiete prawo pracownika, a nie jakas fanabe > ria! Najlepiej popartej jakimis sankcjami za jego odmowienie. Ale pracodawca nie ma prawa odmówić tego urlopu, i są za to sankcje... Ma za to prawo potem: - nie dać premii, - nie dać normalnego urlopu wtedy, kiedy się chce, - dawać lepsze zadania innym, - dawać gorsze zadania / trudniejszych klientów 'wspaniałemu tatusiowi' - ogólnie się czepiać (powody się zawsze znajdą, każdy jest tylko człowiekiem), - i wreszcie - zwolnić z powodu, który kiedy indziej mógłby co najwyżej skutkować upomnieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
pandzik Re: Sondaż: 6 powodów, dla których Polacy nie bio 21.05.12, 12:05 Otóż to. Ja bezczelnie urodziłam dziecko i wykorzystałam urlop macierzyński, potem trochę wypoczynkowego. Najpierw obłudne "ależ nie, nie musisz wracać, przecież dziecko jest najważniejsze", a potem jako jedyna z biura zostałam pozbawiona nędznej podwyżki "o inflację" - bo przecież nie przepracowałam całego roku, bezczelnie siedziałam na macierzyńskim! Najwyraźniej matka małego dziecka jest nieczuła na podwyżkę kosztów życia. Ciekawe...? Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Sondaż: 6 powodów, dla których Polacy nie bio 21.05.12, 15:07 i tak masz szczęście że nie stracilas pracy i że wogóle macie jakieś podwyżki praca na normalnym etacie , z umową na czas nieokreślony to dzisiaj luksus. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Sondaż: 6 powodów, dla których Polacy nie bio 21.05.12, 16:12 No. To trzeba być samemu pracodawcą. Tylko... moment! Wtedy w ogóle byś nie mogła mieć dziecka, bo klienci nie zapłaciliby za to, że nie pracujesz. A dodatkowo państwo by Ci "pomogło" nakazując płacić po minimum klocka miesięcznie. Ci pracodawcy to mają dobrze - nic tylko same maybachy i wille na Karaibach... Odpowiedz Link Zgłoś
warczyslaw Re: Sondaż: 6 powodów, dla których Polacy nie bio 21.05.12, 16:30 Żadne sankcje nie zastapią rozumu. Odpowiedz Link Zgłoś
wuk4 Re: Sondaż: 6 powodów, dla których Polacy nie bio 21.05.12, 08:34 franek31 napisał: > Siódmy powód - tworzenie takich potworków językowych na określenie urlopu, któr > y może się nazywać "ojcowskim", tak jak istnieje ojcostwo i macierzyństwo. Otóż to. Kretynkom, uparcie używającym tych potworków własnego pomysłu proponuję powtórzenie egzaminu maturalnego z języka polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
embat Re: Sondaż: 6 powodów, dla których Polacy nie bio 21.05.12, 08:47 No właśnie franek31, popieram. "Wrócić do macierzy", "macierzysty port", ale "tacierz"? "tacierzysty"?. O co to chodzi? Dlaczego nie można napisać urlop ojcowski? Odpowiedz Link Zgłoś
zzzettt A jak to wygląda w Agorze SA? 21.05.12, 08:50 U was podobno tacierzyństwo ma się doskonale. Czy to prawda, że wasi fotoreporterzy tak się zachłysnęli ojcostwem, że od wielu miesięcy je praktykują? Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.stefan Sondaż: 6 powodów, dla których Polacy nie biorą... 21.05.12, 09:01 Zestawcie to w porównaniu do ilości zaległych urlopów w firmach. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wwi Re: Sondaż: 6 powodów, dla których Polacy nie bio 21.05.12, 09:04 Zgadzam się. Przez ten "tacierzyński" nie byłem w stanie przeczytać artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
almondzik 7. Bo nie ma takiego urlopu 21.05.12, 09:13 Powód 7. Nie ma takiego urlopu. Jest za to urlop OJCOWSKI, panie autorze. Plaga zdrobnień i nowomowy się szerzy, a wszyscy to podchwytują, że niby tacy trendy i cool! Jest tam w redakcji Slownik języka polskiego? Taki papierowy, nie wikipedia? Odpowiedz Link Zgłoś
maci.mac Re: 7. Bo nie ma takiego urlopu 21.05.12, 09:23 Słownik pewnie jest tylko nie ma nikogo kto potrafiłby się nim posługiwać. Tam większość jest po zaocznych studiach na uniwersytecie paznokcia, oddział zamiejscowy Tczew. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Sondaż: 6 powodów, dla których Polacy nie bio 21.05.12, 09:32 Powód jest zasadniczo jeden: ludzie boją się brać urlopy, bo na Zielonej Wyspie Dobrobytu (TM) k*rewsko łatwo stracić robotę i k*rewsko trudno znaleźć. A po urodzeniu się dziecka rodzina z noworodkiem u szyi nie może sobie pozwolić na rezygnację z obu etatów (bo kobieta po macierzyńskim już jest i tak zazwyczaj przeznaczona do wyautowania i większość kobiet o tym wie). Odpowiedz Link Zgłoś
bnch Re: Sondaż: 6 powodów, dla których Polacy nie bio 21.05.12, 11:38 I co, będziesz takim popychadłem całe życie? Nie wezmę urlopu i nie pojadę na wakacje, bo się szef obrazi. Nie wezmę urlopu ojcowskiego, bo mnie wyrzuci. Trochę ku... mać odwagi, a nie całe życie pod miotłą. Masz prawo do tego urlopu, a przez 2 tygodnie świat się nie wali. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Sondaż: 6 powodów, dla których Polacy nie bio 21.05.12, 11:45 bnch napisał: > I co, będziesz takim popychadłem całe życie? Nie wezmę urlopu i nie pojadę na w > akacje, bo się szef obrazi. Nie wezmę urlopu ojcowskiego, bo mnie wyrzuci. Oczywiście, że ludziom to nie pasuje, ale najprostszym lekarstwem na ten stan jest po prostu wyjazd do kraju z cywilizowanym rynkiem pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
nikt_inny Sondaż: 6 powodów, dla których Polacy nie biorą... 21.05.12, 09:40 Niech Pan redaktor się douczy. Urlop Tacierzyński to nie to samo co urlop ojcowski. Nie można stosować tych nazw zamiennie, bo to wprowadzanie ludzi w błąd i robienie wody z mózgu - w czym Wyborcza przoduje. Odpowiedz Link Zgłoś
royal_pl Re: Sondaż: 6 powodów, dla których Polacy nie bio 21.05.12, 09:47 Rząd i mainstreamowe media różnymi ładnymi hasłami o równouprawnieniu, niedyskryminacji, samorealizacji kobiet, próbują wygonić kobiety do pracy, aby zamiast zajmować się dziećmi, dbać o ich prawidłowy rozwój, cieszyć się tym, że zdrowo rosną, harowały do 67 roku życia na POlityków, urzędasów i innych pasożytów. Popatrzcie na żony POlityków i innych ważnych osób w państwie, a zobaczycie, że 3/4 z nich nie pracuje zawodowo, podczas gdy zwykłym Polkom wmawia się, że praca do 67 roku jest szczytem marzeń i ideałem samoorealizacji. Wtórują im w tym POżyteczne idiotki zwane feministkami. Odpowiedz Link Zgłoś
rekreativa Re: Sondaż: 6 powodów, dla których Polacy nie bio 21.05.12, 10:12 Tak, royal, ale żeby kobiety mogły "zajmować się dziećmi, dbać o ich prawidłowy rozwój, cieszyć się tym, że > zdrowo rosną," to ich mężowie musieliby zarabiać tyle, co wzmiankowani przez Ciebie politycy. Ile jest takich gospodarstw domowych, gdzie kobieta może bez stresu odpuścić sobie harówkę zawodową? Może się 20 procent zbierze. A całej reszty zwyczajnie na to nie stać, żeby kobieta w domu siedziała. Odpowiedz Link Zgłoś
royal_pl Re: Sondaż: 6 powodów, dla których Polacy nie bio 21.05.12, 11:10 Ale właśnie o to władzy chodzi by zmusić kobiety pracy, gdyż innaczej rodzina zdechnie z głodu. Na pracę nakłada się gigantyczne podatki i parapodatki (łącznie ponad 50%), przez co nawet jak facet ma pracę to nie ma szans by sam utrzymał rodzinę. Jednocześnie rodzinom zabrano wszelkie dodatki i zasiłki. To jest świadoma polityka państwa, obliczona na zapewnienie zagranicznym koncernom taniej siły roboczej w postaci młodych Polek. Odpowiedz Link Zgłoś
sebkle1 Re: Sondaż: 6 powodów, dla których Polacy nie bio 21.05.12, 11:31 Ale dopuszczasz możliwość, że kobieta chce pracować, realizować się zawodowo a nie tylko siedzieć w domu na etacie kucharki, sprzątaczki, praczki, opiekunki dzieci itd? Odpowiedz Link Zgłoś
koalalumpur Ponad 90% bezrobotnych Polakow... 21.05.12, 11:47 ... chce pracowac, ale nie ma dla nich pracy na Zielonej Wyspie Rozwoju i Dobrobytu (ale pamietajmy, ze ten rozwoj i dobronyt jest tylko dla Tuska i jego kolesi)... Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Sondaż: 6 powodów, dla których Polacy nie bio 21.05.12, 15:12 najbardziej się realizują te panie co najpierw zasuwają na kasie w markecie a potem wszystko muszą zrobić w domu i jeszcze lekcje z dzieciakami odrobić. cholerna samorealizacja. Pewnie że fajnie jest się realizować w pracy i mieć własne niezależne od męża środki finansowe, ale tylko mały odsetek kobiet w Polsce może powiedzieć że w pracy się realizuje, reszta chodzi bo musi. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Sondaż: 6 powodów, dla których Polacy nie bio 21.05.12, 16:22 Nie - no co ty! Większość chodzi, bo robi karierę. :D Tak swoją drogą - czasem to się zastanawiam, czy dziennikarze aby na pewno są dorośli i wiedzą o tym, że znakomita większość ludzi ogółem (zarówno kobiet jak i mężczyzn) nie pracuje w "zawodzie marzeń" i nie "samorealizuje się" w pracy? Bo może mi ktoś powiedzieć jaka to kariera "starszy operator nieautomatycznego urządzenia pogłębiającego"? Zwany potocznie "kopaczem rowów"? Naprawdę faceci (bo jakoś kobiet na tym stanowisku nie widziałem - i chyba trzeba by pomyśleć o parytetach), którzy wykonują ten zawód (jak najbardziej potrzebny i godny szacunku jako-taki) marzyli od dzieciństwa aby to robić? Wszyscy? A może jednak bardziej od "kariery" i "samorealizacji" bliska jest im idea, że za zapieprzanie na świeżym powietrzu dostaną jakąś kasę? Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Sondaż: 6 powodów, dla których Polacy nie bio 22.05.12, 14:04 rożnica jest taka że pan pracujący z musu i bez satysfakcji po robocie wraca do domu i oczekuje, najczęściej biernie, porządku, podania mu obiadu i zapewnienia świętego spokoju w czasie oglądania tv od kobiety ktora też cały dzień zasuwała w równie niesatysfakcjonującej a czesto, z racji bycia kobietą, gorzej płatnej pracy, a ktora teraz zasuwa jak mały samochodzik w domu. Oczywiście model to może uproszczony i wielu par nie dotyczy, ale jednak powszechnie jeszcze tak właśnie jest. Niestety ze smutkiem stwierdzam że kobiety są często same sobie winne że godza się na taki podział ról i takie ustawienie w związku. Odpowiedz Link Zgłoś
skrzydla Sondaż: 6 powodów, dla których Polacy nie biorą... 21.05.12, 10:35 przede wszystkim skończcie z ta idiotyczna nazwą, ktora nie ma żadnego odniesienia w jezyku polskim, bowiem nie istnieje słowo" tacierz", od którego mógłby zostac utworzony ten przymiotnik na wzór "macierzyńskiego " od słowa " macierz ". Po polsku ten urlop nazywa się " ojcowski " lub " rodzicielski " Odpowiedz Link Zgłoś
kajciech Nawet w ustawie jest "ojcowski" 21.05.12, 10:39 Chory produkt chorek redakcyjnej głowy - tacierzyński - nie ma czegoś takiego. Urlop ojcowski. Odpowiedz Link Zgłoś
t.o.m.e.k Co to jest w ogóle za słowo "tacierzyński"??? 21.05.12, 10:44 Czy istnieje coś takiego jak "tacierz"? Jeśli się wam wydaje, że używając takich potworków językowych jesteście w ten sposób bardziej zabawni i wyluzowani, to niestety ale błądzicie... Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 urlop ojcowski, na litość boską!!!! 21.05.12, 10:55 nie twórzcie potworka jezykowego. Jest urlop macierzyński i ojcowski, a nie mamarzyński i tacierzyński. Ludzie!!!! A najlepiej, to urlop rodzicielski. Otóz urlop ojcowki przyjmuje sie smetnie, bo nie szanuje sie pracy "domowej", takie jak opieka nad własnym dzieckiem i prowadzenie domu, bo przeciez jest to "siedzenie i nic nie robienie". Druga sprawa Polacy boja sie własnego cienie, i korzystanie z własnym praw przychodzi im ciężko. Jeszcze ciężej, gdy taki ojciec musi pójśc z dzieckiem do lekarza - i jak tu szefowi powiedziec? taka degradacja..... Tylko dlaczego jedna z drugim nie chca pare godzin posiedzieć z wlasnymi dziecmi, ugotowac im obiad, by "leniwa" matka mogła na chwile wyjśc? Przeciez to tylko "siedzenie i nic nie robienie". Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: urlop ojcowski, na litość boską!!!! 21.05.12, 10:58 kamelia04.08.2007 napisała: > korzystanie z własnym praw przychodzi im ciężko Może dlatego, że utrata roboty na Zielonej Wyspie Dobrobytu (TM) przychodzi niezwykle łatwo? Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Znam nawet kobiety, które tak myślą! 21.05.12, 11:16 Że praca w domu, nawet z kilkorgiem dzieci to " nicnierobienie", natomiast ich klepanie pieczątką za 1200 na poczcie to jakaś święta misja! Mamy taki durny rząd, bo sami jesteśmy durni. Polityków wybieramy spośród siebie. Nikt nam ich z kosmosu nie zrzuca. Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Zupełnie nie rozumiem tej "męskości". 21.05.12, 11:08 "Męskie" jest mieć wąsy, nie myć się, przeklinać, zdradzać żonę i w ogóle traktować kobiety jak szmaty (za wyjątkiem matki oczywiście, tej się trzeba podkładać całe życie!)- to wiadomo od dawna. Ale teraz jeszcze "męskie" jest nie mieć dzieci?! To ja chyba nie jestem "męski". Na szczęście jestem przynajmniej normalny. Odpowiedz Link Zgłoś
hassy Stereotypy 21.05.12, 11:11 Nie za bardzo widzę powód, dla którego dyskusja w artykule skupia się na kontekście ideologiczno-"dżenderowym"? Dlaczego mówi się o tym przy kanonadzie wielkokalibrowych armat o nowym versus starym podziale ról, modelu rodziny, partnerstwie, wychowywaniu dzieci czy prowadzeniu domu? A przecież to są po prostu dodatkowe 2 tygodnie, które rodzina może spędzić razem z kilkumiesięcznym potomkiem w dowolnie wybrany przez siebie sposób - to wszystko. Nie ma nakazu żeby w trakcie urlopu ojcowskiego on zajmował się domem a ona rozwijała i samo-realizowała. Co do polszczyzny: Kodeks pracy istotnie mówi o urlopie ojcowskim. Ale ja np. znam jednego purystę, który twierdzi, że ojcostwo to fakt bycia ojcem (biologia, poczęcie, DNA i te rzeczy) a "tacierzyństwo" to bycie aktywnym tatą (więź, wychowanie i te rzeczy). Nie czepiałbym się tacierzyństwa - to i tak dość wdzięczny i polskobrzmiący nowosłów i obyśmy tylko takie mieli. Moim skromnym, dużo gorszym i niestety nieźle już zagnieżdżonym koszmarem i chwastem językowym jest termin DOGOTERAPIA (niczego jej samej nie ujmując). No bo dlaczego nie kynoterapia? Czy zajęcia z końmi to horsoterapia? A w basenie uprawiamy wateroterapię? A kynolodzy skupieni w Polskim Związku Kynologicznym będą teraz dogologami z Polskiego Związku Dogologicznego? Wielbiciele kotów to catolodzy, a zapaleni akwaryści to fisholodzy? Pardon za dygresję.... Odpowiedz Link Zgłoś
singollo Re: Stereotypy 21.05.12, 12:31 > Co do polszczyzny: Kodeks pracy istotnie mówi o urlopie ojcowskim. Ale ja np. z > nam jednego purystę, który twierdzi, że ojcostwo to fakt bycia ojcem (biologia, > poczęcie, DNA i te rzeczy) a "tacierzyństwo" to bycie aktywnym tatą (więź, wyc > howanie i te rzeczy). Dawcą spermy to może być każdy dupek, a żeby być ojcem - trzeba mieć jaja. Tacierzą nie da się być... Odpowiedz Link Zgłoś
misself W kwestii językowej nie mam NIC do dodania 21.05.12, 11:15 Za to postaram się merytorycznie skomentować. Jeśli już w tym kraju człowiek zdecyduje się na dziecko - mimo bezrobocia, powszechnych "umów śmieciowych" (sama na taką pracuję i to jedyny powód, dla którego mogłabym zmienić pracę, bo ogólnie to jestem zadowolona), wysokich kosztów wychowania dziecka i ochłapu becikowego zamiast porządnych ulg podatkowych, braku miejsc w przedszkolach, problemów ze znalezieniem porządnej niani, katastrofalnego stanu chodników, po których nie da się przejechać wózkiem, braku podjazdów i niskich progów w komunikacji miejskiej, podwyższonego VAT-u na ubranka dziecięce, potwornej sytuacji służby zdrowia, która "rodzić po ludzku" pozwala tylko tym, co płacą... ufff... już dłużej nie wymieniam - to chyba nic go nie powinno powstrzymywać przed wzięciem urlopu. Macierzyńskiego czy ojcowskiego, to bez znaczenia. Z wyjątkiem sytuacji ekonomicznej. Bo nadal największą przeszkodą w przypadku urodzenia dziecka jest utrata pracy przez jednego z rodziców - i to jest powód, dla którego moi znajomi w większości nie mają dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
fajny_zajety Re: Sondaż: 6 powodów, wystarczy 1 21.05.12, 11:32 6 powodów, dla których Polacy nie biorą urlopu tacierzyńskiego - wystarczy jeden powód - brak czasu na wykorzystanie zwykłego urlopu. Ponad połowa mężczyzn którzy pracują u prywaciarza lub w korporacji ma problem z wykorzystaniem zwykłego urlopu poniewaz wykonuje zazwyczaj robote za 2 lub 3 osoby. Wzięcie 2 tygodni w roku juz jest dużym problemem. Po wzięciu 26 dni ustawowych i 14 dni ojcowskiego mozna by zacząć szukać nowej pracy. Budżetówki to nie dotyczy bo tam oprócz 26 dni bierze się jeszcze średnio z 2 tygodnie l-4 rocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
bnch Re: Sondaż: 6 powodów, dla których Polacy nie bio 21.05.12, 11:35 Używanie słowa "tacierzyński" powinno skutkować karą mandatu w wysokości 1000 złotych. Ojcowski, do cholery jasne, ojcowski jest ten urlop. Macierzyński jest od słowa macierzyństwo, ojcowski od słowa ojcostwo. A co do panów, którzy nie chcą brać urlopu ojcowskiego, to są to wybitne cioty, które boją postawić się szefowi, albo boją się posiedzieć kilka dnia z różowym, drącym mordkę potworkiem. Tak, czy owak wyjątkowe niemoty, które nie powinny mieć dzieci, gdyż są zbyt strachliwi. Odpowiedz Link Zgłoś
prerekwizyt Sondaż: 6 powodów, dla których Polacy nie biorą... 21.05.12, 11:37 Jedna drobna uwaga: jest to tematyka w pierwszym rzędzie socjologiczno-pedagogiczna. O ile mi wiadomo, p. Graff nie reprezentuje żadnej z tych dziedzin. Dlaczego więc nie zaprosić kogoś poważnego, tylko znowu feministyczną propagandzistkę? Jednostronność GW zaczyna być już nudna. Przy okazji: czy w tejże GW nie znają słowa "mężczyźni" - zawsze "faceci"? Prostacka manipulacja. Odpowiedz Link Zgłoś