gajane4 Balcerowicz: zlikwidować Kartę nauczyciela 11.06.12, 22:56 Jeśli chodzi o przywileje nauczycielskie chronione Kartą Nauczyciela, to Balcerowicz ma 100% racji. Natomiast placówki oświatowe należaloby "prywatyzować" pod warunkiem stworzenia efektywnego nadzoru z uprawnieniami do stosowania sankcji personalnych oraz zamykania placówek źle kształcacych. Nieróbstwo i bezkarność nauczycieli w wielu szkołach przekracza wszelkie granice. Np. w Wesołej k. Warszawy żaden nauczyciel nie zebrał od poczatku roku szkolnego ani razu zeszytow do kontroli. W efekcie mój wnuk nie widzi sensu prowadzenia zeszytów przedmiotowych; notatki - jesli jakieś robi - to na dowolych kartkach. Odpowiedz Link Zgłoś
ja.ja222 Balcerowicz: zlikwidować Kartę nauczyciela 11.06.12, 22:57 Uderz w stół a nożyce się otworzą. Ależ tu nauczycieli. Jakie oburzenie, ze ktoś potrafi ich skrytykować za nieróbstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
skasowana Re: Balcerowicz: zlikwidować Kartę nauczyciela 12.06.12, 09:44 Alez Ty jesteś przeprany/a... Człowieku - nam nie chodzi o żadne przywileje. Usiłujemy Wam coś pokazac, ale to grochem o ścianę... I bardzo dobrze. Może musicie się empirycznie przejechać. Ale to będzie nie do odbudowania. Tak jak te wszystkie fabryki - nie do odbudowania. Tak jak szkoły zawodowe - nie do odbudowania. Moralność dysretnie przemilcze, bo odnoszę wrażenie, ze dla niektórycyh tu obecnych to za trudne słowo... Odpowiedz Link Zgłoś
es_zet_pe Balcerowicz, idź pracuj w szkole 11.06.12, 23:01 Balcerowicz, idź pracuj w szkole za 1500 zł z bandą łobuzów na karku! Odpowiedz Link Zgłoś
szmondak Należy żałować, że ten pan nie jest tak 11.06.12, 23:03 elokwentny i "mundry" w sprawie przywilejów sędziów, prokuratorów, mundurówki i innych pasożytów. Typowy neokondom ze szkoły chicagowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
robert.sedzielewski Balcerowicz: zlikwidować Kartę nauczyciela 11.06.12, 23:22 Warto korzystać z doświadczeń szkół niepublicznych, w których "karta" obowiązuje w minimalnym zakresie. Konkurencja podnosi jakość, także w nauczaniu. Ale potrzebne są równe warunki dla wszystkich szkół, a szykuje się zamach na dotacje dla szkół niepublicznych jeśli chodzi o uczniów ostatnich roczników, a przecież w rozumieniu prawa są uczniami do końca roku szkolnego czyli do 31 sierpmia. Panie profesorze - pomocy! Odpowiedz Link Zgłoś
tujacek zlikwidować Balcerowicza(w mediach:) będzie taniej 11.06.12, 23:27 Szkoły prywatne dostają takie samo dofinansowanie jak te "państwowe". Dlaczego nie przejęły wszystkich uczniów??? Likwidacja "państwowego" szkolnictwa to drogie prywatne szkoły dla wybranych i getto dla reszty!!! Tak, wydobędą się z niego najlepsi, reszta będzie pełniła funkcję "niewolników" mając teoretycznie pełnię praw. I tak z pokolenia na pokolenie! Poglądy Balcerowicza to utopia. Stanowią dobraną parę z Korwinem ... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: zlikwidować Balcerowicza(w mediach:) będzie t 11.06.12, 23:43 tujacek napisał: > prywatne szkoły dla wybranych i getto dla reszty!!! w czym getto dla wszystkich miałoby być lepsze? Odpowiedz Link Zgłoś
tujacek jest wolność gospodarcza !!! 19.06.12, 10:43 Wolno zakładać prywatne szkoły, przedszkola i żłobki! Nie ma teraz getta :) Choć Ministerialne reformy skutecznie do tego prowadzą, to jednak część szkół robi co może, żeby uczniowie wiedzieli więcej niż wymaga obecna matura ;) Odpowiedz Link Zgłoś
axxon.n Re: zlikwidować Balcerowicza(w mediach:) będzie t 12.06.12, 00:16 tujacek napisał: > Szkoły prywatne dostają takie samo dofinansowanie jak te "państwowe". Dlaczego > nie przejęły wszystkich uczniów??? Likwidacja "państwowego" szkolnictwa to drog > ie prywatne szkoły dla wybranych i getto dla reszty!!! Tak, wydobędą się z nieg > o najlepsi, reszta będzie pełniła funkcję "niewolników" mając teoretycznie pełn > ię praw. I tak z pokolenia na pokolenie! > Poglądy Balcerowicza to utopia. Stanowią dobraną parę z Korwinem ... ;) Dokładnie tak. Balcerowicz nie czerpie już inspiracji z USA. Jego fascynuje ChRL oraz niewolnicza praca mas, dzięki którym będzie można otwierać produkcje a dzieciaki zamiast uczyć się w szkołach będą składać iPhone 5s. To jest bardzo logiczne, przecież dobrobyt nie wpływa korzystnie na tempo wzrostu ludności. Ten człowiek jest wyrachowanym liberałem, któremu marzy się powrót do niewolnictwa. Niewolnictwo intelektualne to pierwszy krok - nie będzie komu się przeciwstawić realizacji planu sprowadzenia do RP produkcji wielkich korporacji. I niech silniejszy wygra. Niestety ludzie z gett nie z punktu będą na straconej pozycji - ktoś przecież musi służyć Rasie Panów. Chore to jest ale nie umiem logicznie uzasadnić tych bzdur jakie głosi ten człowiek. Mógłby się przyjrzeć powstawaniu pewnych dóbr - najpierw jest marzenie, wizja, idea - solidny fundament - następnie należy skonfrontować to z liczbami. Ten człowiek zaczął myśleć odwrotnie. Liczby potem się będziemy martwić dokładnie tak wywrócono system edukacji w Polsce. Najpierw skonstruowano algorytmy aby podwyższyć liczby a o ideach... ale po co? BAŃKA EDUKACYJNA PĘKA a jak już pęknie to nie będzie po czym zbierać... choć jest nadzieja bo wierzę w młodych ludzi i wierzę, że gdy przyjdzie decydować ich wybory będą mądre. Oby... Odpowiedz Link Zgłoś
computerro "Wydajność" nauczyciela 11.06.12, 23:36 Pomysł Balcerowicza: Każdy nauczyciel miałby przeprowadzić 40 godzin zegarowych lekcji. Oznacza to że ponad połowa nauczycieli traci pracę a pozostali wkrótce wylądują u psychiatrów z powodu zmęczenia psychicznego. No chyba że zaczną olewać i oszukiwać, ale to doprowadzi do wypalenia zawodowego Koszty społeczne - daleko większe. Jak Balcerowicz chce oszczędzać to proszę, oto następne "mądre" pomysły: 1. zlikwidować pogotowie ratunkowe - może nikt nie zachoruje 2. zlikwidować straż pożarną - może nic się nie zapali itp itd. oszczędzać można do woli. Ależ mądre pomysly! Nauczyciel w trakcie pracy obok tego że sam myśli musi jeszcze wczuć się w każde dziecko, z którym pracuje. Musi podać wiedzę myśląc jednocześnie jak naukowiec oraz jak dziecko. Więc w pracy myśli podwójnie. Co najmniej podwójnie. Więc logiczne, że powinien pracować o połowę krócej Odpowiedz Link Zgłoś
pisubek Czyzby Balcerowicz rozum postradal? 11.06.12, 23:50 Rozumiem, ze na starosc czlowiek staje sie dogmatyczny, ale zeby az tak? Moze niech zalozy licznik pracy nauczycieli w Polsce, z wyswietlaczem cyfrowym na iglicy Palacu Kultury? Odpowiedz Link Zgłoś
a.ba Balcerowicz: zlikwidować balcerowicza 12.06.12, 00:09 Jakoś prywatne szkolnictwo wyższe się nie sprawdziło. 99% dyplomów szkół prywatnych to śmiecie. Jego wysokość sekretarz PZPR vel Wielki Schładzacz znowu dał głos. Jego sposób reformowania zostawia tylko spaloną ziemię i patologię. Oddał darmo polskie banki. Ukazem zlikwidował PGR i wprowadził wielopokoleniowe bezrobocie. Państwo w chytry sposób przerzuciło koszty oświaty na samorządy. Dotacja równa ilość uczni x stawka zmusza gminy do likwidacji szkół i zwalniania nauczycieli - do tworzenia klas ponad 30-osobowych. Przy niżu demograficznym żeby nie ponosić kosztów stałych powinno się szkoły wyburzać a nauczycieli zatrudniać na akord. p.s. Nauczycieli wywalczyli kartę przy pieskich płacach - po to by pracować na dwa etaty (2 pensje). Teraz gdy znowu brakuje kasy ciężko to jakoś sensownie poprawić. Odpowiedz Link Zgłoś
idiothater Balcerowicz: zlikwidować Kartę nauczyciela 12.06.12, 01:03 balcerowicz i inni rycerze mba sa autystyczni. ciac ciac ciac. zysk zysk zysk. Odpowiedz Link Zgłoś
tlumacz12 Balcerowicz: zlikwidować Kartę nauczyciela 12.06.12, 02:51 tak sobie czytam i podsumuję 1) zgadzam się z niemal ze wszystkim, co napisał pawelekok 2) Nauczyciele wypowiadający się na forum są żałośni, zwłaszcza madame charmante 3) użalanie się nad swoim losem sprzed 3 lat w wykonaniu wezyronly jest już nudne i powinna zamilknąć 4) NIENAWIDZĘ NAUCZYCIELI - jest to najgorsza znana mi grupa zawodowa w Polsce 5) kiedyś był to mój zawód, ale do szkoły nie wrócę nawet za 5 czy 10 tys. złotych na miesiąc 6) OPIERDA..NIE się mając około 14 godzin - GODZIN (60 min, nie 45) pracy w tygodniu jest rażącą niesprawiedliwością zawodową, nie wspomnę o innych uprzywilejowanych zawodach, jak np. poli..cjanci, ludzie w zawodach związanych z sądownictwem, urzędnicy różnych maści i inne darmozjady, które dorwały się do państwowej posadki 7) Balcerowicza darzę szacunkiem (powodów jest wiele) !!!! 8) Brzydzę się tępaków, którzy mają swoje NIEZMIENNE ZDANIE, zwykle niczym nie podparte, ale szczekających najgłośniej 9) Możnaby pisać i pisać jeszcze więcej ... zniesmaczyli mnie najbardziej nauczyciele wraz ze swoimi "poglądami" o swojej "CIĘŻKIEJ" pracy, co dziwne, z której nie chcą zrezygnować ;) Odpowiedz Link Zgłoś
margaret_atwood Re: Balcerowicz: zlikwidować Kartę nauczyciela 12.06.12, 04:34 Dziwię się takiej opinii, skoro twierdzisz, że byłeś nauczycielem. Ewidentnie nauczycielem byłeś bardzo kiepskim, bo z Twojego postu wynika, że nie pracowałeś dłużej niż 14 godzin tygodniowo. Widzisz, ja mam podobne doświadczenia, tzn. nigdy nie pracowałam w szkole publicznej, ale rok byłam na etacie w prywatnej. Miałam 25 godzin samych zajęć dydaktycznych i co najmniej drugie tyle poza "godzinami pracy". Bo tak naprawdę nauczyciel nie ma sprecyzowanych godzin. Jeśli komuś zależy na jakości zajęć, materiałach i dobrych relacjach z uczniem w domu spędza całe popołudnia przygotowując się do pracy. Plus szkolenia, darmowe dotakowe spotkania z dziećmi, sprawdzanie prac, myślenie konceptualne i w moim przypadku jeszcze tłumaczenie na bieżąco strony internetowej szkoły. DE facto pracowałam więcej niż 50 godzin tygodniowo, często zarywając noce. Ale na papierze miałam 25, więc tacy jak Ty uważaliby mnie pewnie za darmozjada. Abstrahując już od tego, że w szkole prywatnej jest bardziej jak w korpie, to w każdej szkole jeśli chcesz zapewnić wysoką jakość usługi musisz się nonstop przygotowywać i szkolić. Szukać materiałów, obmyślać strategie działania - tak, żeby dzieciom się podobało i żeby jeszcze coś przeniknęło. Naprawdę ludziom się wydaje, że uczenie to taki luz blues w szkółce, a potem leżenie do góry brzuchem przez wakacje. A już Balcerowicz z takimi tekstami wbił mnie w krzesło. Miałam go za rozsądnego człowieka - ewidentnie chłop nie ma zielonego pojęcia na czym polega praca nauczyciela. Zresztą on ma słabe zdolności interpersonalne oraz przygotowanie pedagogiczne. Oczywiście nikogo nie obchodzi los nauczycieli itp. itd. natomiast pomstujemy do nieba, że nasze dzieci nic nie umieją. No, cóż za takie pieniądze jak w szkołąch państwowych to ja się w ogóle dziwię ludziom, że pracują. Mnie nie wystarczyłoby na połowę samych opłat. A tu jeszcze obetniemy. Ludzie trochę otrzeźwienia - wydaje wam się, że praca z dzieciakami i młodzieżą to taki bezproblemowy zawód? Wydaje wam się, że to jest jak robota na kasie: przyjdę, odwalę, wrócę do chałpy i walnę się przed TV? Hahahahah. A moje koleżanki na kasie zarabiają więcej niż nauczyciele. Dopóki nie będzie uczciwych pieniędzy dla tej grupy zawodowej, dopóty będziemy mieć taki poziom edukacji. Dobrzy językowcy zostają tłumaczami, a w ogóle bardziej przedsiębiorczy nauczyciele idą wszędzie tylko nie do szkół. Nasze dzeici za to zapłacą. A wy chcecie dać im jeszcze gorszą jakość? Bo jak zlikwiduje się do reszty przywileje to naucycieli zostanie garstka (robota na kasie to będzie marzenie) i żaden człowiek o zdrowych zmysłach nie będzie studiował nauczycielstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
skasowana Re: Balcerowicz: zlikwidować Kartę nauczyciela 12.06.12, 09:53 Nie każdy się do tego zawodu nadaje. Ty się wyraźnie nie nadajesz. Widać uczniowie nieźle Tobą pomiatali, skoro dziś masz takie a nie inne zdanie. Mam takich w mojej szkole. "Czy ja jestem tu za karę...", takie młode królewny, które sądziły, ze dzieciaki w gimnazjum będą się w nie jak w bóstwo wpatrywać, bo młoda (i nawet niebrzydka)... a to cięzka praca jest, żeby sobie zasłuzyć na to wpatrywanie i na ciszę na lekcji bez marnego słowa uwagi na ten temat.... i nauczyć, i program zrealizować i jeszcze być z tego zadowolonym... Jesli KN zniknie - takie królewny będa wszędzie, co semestr zmiana na nową. Żaden normalny nauczyciel na to nie pójdzie, zresztą samorządom dokładnie o to chodzi, o to mianowicie by w jakikolwiek sposób wyrugowac ze szkół tych, którzy coś potrafią, bo oni mają szersze horyzonty i oprócz tego, ze trzeba im więcej zapłacić - mogą coś zmienić. Dyplomowani i mianowani do kubła. Zostaja kontraktowi i stazyći. Sprawdźcie sobie siatki płac. policzcie ile samorząd zaoszczędzi, dodajcie do tego likwidację KN i macie obraz nędzy i rozpaczy, bramki antynarkotykowe i rewizje w szkołach przy wejściu....A nauczyciel będzie sidział jak mysz pod miotłą, żeby mu ginazjalista kubła na głowe nie założył, byle przetrwać do końca semstru a potem bodaj na kasę do tesco, gdziekolwiek, do łopaty, byle nie tu... Odpowiedz Link Zgłoś
szoszan Re: > Nie każdy się do tego zawodu nadaje. 12.06.12, 11:19 To fakt niezaprzeczalny i ja uwazam, ze do tego zawodu nie nadaje się ok 60 % nauczycieli w Polsce, czyli ok.400 000 osób na 650 000 czynnych zawodowo. Przy czym dla mnie jako podatnika, rodzica 2ki dzieci i krewnej czworga nauczycieli z mojej rodziny nie ma znaczenia czy nauczycielka przestanie być młoda królewna czy starsza nobliwa sfrustrowana matrona rodem z PRL, która marzy o odpękaniu 45min. i żeby nikt jej nie zadawał żadnych pytań. Doprawdy, nikt nie pytał pracowników PGRów, byłych stoczniowców, robotników upadających fabryk, pielęgniarek z powiatowych zamykanych szpitali co będą robić po zaprzestaniu świadczeń z PUP. Dlaczego jako podatnicy i rodzice uczniów mamy się użalać nad losem nauczycieli, którzy także ponoszą koszty reform ekonomicznych i społecznych. Dlaczego uważasz, że ta grupa zawodowa powinna utrzymać przywileje z Karty nauczyciela, a np. grupa kasjerek z Biedronki, dróżniczek z PKP, referentek z urzedów gmin i pielęgniarek z miejskiego szpitala nie? Odpowiedz Link Zgłoś
oriana72 Re: > Nie każdy się do tego zawodu nadaje. 14.06.12, 22:53 Oddaliśmy wcześniejsze emerytury .To jest nasz wkład do budżetu narodowego.Prywatyzacja równa się zmniejszenia płac.Jestem dobrym nauczycielem i nie będę pracować za darmochę bo jestem specjalistą.Niech twoje dzieci uczy nauczyciel po prywatnej uczelni, zobaczymy ile zapłacisz za korki u mnie .I jeszcze jedno, nauczyciele rodem z PRL-u są w 95% na emeryturze.Takie masz pojęcie o edukacji mądralo. W wielu krajach nauczyciele mają przywileje dużo większe od polskich czego oczywiście nie wiesz .Porównując kasjerkę z Biedronki z nauczycielką jesteś totalną ignorantką.Jakich to studiów i wiedzy wymaga praca kasjerki w Biedronce????Jako krewna nauczycieli nie masz zielonego pojęcia o pracy w szkole,bo inaczej byś wiedziała ile wysiłku trzeba włożyć żeby by dobrym nauczycielem. Odpowiedz Link Zgłoś
mctagar Balcerowicz: zlikwidować Kartę nauczyciela 12.06.12, 03:21 Zlikwidować Balcerowicza - bardzo wolno, tępym nożem Odpowiedz Link Zgłoś
baj62 Balcerowicz: zlikwidować Kartę nauczyciela 12.06.12, 06:04 Temu panu to już dziękujemy.Doprowadził do "bogactwa" miliony obywateli z których większość to nędzarze,bezdomni i bezrobotni.Nie wszyscy panie Balcerowicz mogli kupić za "psi grosz" kopalnie piasku i żwiru na Mazurach. Z tą pańską doradą to do dupy zajadą.Młodzież by powiedziała -"s p a d a j". Odpowiedz Link Zgłoś
mignik Balcerowicz: zlikwidować Kartę nauczyciela 12.06.12, 08:16 Idiota! Na ogół samorządowcy nienawidzą nauczycieli, bo ok. 50 % budżetu muszą wydać. Jak może ktoś, kto nienawidzi szkoły, mieć nad nią władzę? Co z tego wyniknie, wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
raven38 a potem zechcą się wziąć za kartę górnika, 12.06.12, 08:25 ale wątpię czy jakikolwiek rząd odważyłby się na taki krok Odpowiedz Link Zgłoś
lob1 Balcerowicz: zlikwidować Kartę nauczyciela 12.06.12, 08:46 prof.Balcerowicz jest ekonomistą a w ekonomii każda działalność musi mieć wymiar wartości,musi być opłacalna i efektywna. Odpowiedz Link Zgłoś
szoszan Re: Balcerowicz- czarnym ludem Polaków 12.06.12, 11:58 Szkoda, że to Balcerowicz-ekonomista, a nie np. minister pracy i polityki społecznej mówi o reformie oswiaty i likwidacji przywilejów z Karty nauczyciela. Większość postów na forum to agresywna, a nawet chamska osobista krytyka Balcerowicza jako osoby, a nie jego propozycji, które dotyczą jakiegoś projektu zmiany/likwidacji przywilejów, ktore w efekcie maja być korzystne przede wszystkim dla odbiorców uslug edukacyjnych, czyli uczniów i rodziców, a nie dla związkowych liderów i ich kamaryli. Niech odpowiedzą zwykli nauczyciele z niewielkich miast i wsi jakie korzyści odnoszą z działalności nauczycielskich związków zawodowych? Czyż Karta Nauczyciela nie uprzywilejowuje przede wszystkim starszych, miernych i w zasadzie słabych przedstawicieli tego zawodu i dyrektorów szkół, zwłaszcza w mniejszych miejscowościach i na prowincji, gdzie szkoła często jest największym/najważniejszym pracodawcą choć pewnie niejedynym? Z punktu widzenia przeciętnego mieszkańca większego miasta(pow.200tys.mieszk.) Karta Nauczyciela jest PRLowskim anachronizmem, która zapewnia trwanie zwiazkowych działaczy i kiepskich nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
evelina7589 Balcerowicz: zlikwidować Kartę nauczyciela 12.06.12, 16:17 Proponuję zlikwidować wszystkie państwowe szkoły, żeby mieli do nich dostęp tylko najbogatsi, bo niewykształconym społeczeństwem lepiej się manipuluje - ale chyba na ten pomysł wpadli już inni. Odpowiedz Link Zgłoś
amelie2 Balcerowicz: zlikwidować Kartę nauczyciela 12.06.12, 16:42 Tym razem Balcerowicz ma 100 % racji. Jakość nauczania nie może już spaść niżej. A dziś rodzice i uczniowie nie maja nic do gadania. Nauczyciele robią sobie wolne przy każdej okazji. Nie ma żadnego regresu w stosunku do złego nauczyciela, o katechecie nie mówiąc. Szczególnie nietykalni są ci najgorsi, czyli mianowani. Młodzi nie mają dostępu do zawodu. Sitwa pana Błoniarza ma się dobrze. Ich groźby strajków nie powinny nikogo wystraszyć. Czas najwyższy, aby o nauczaniu rozpocząć poważna dyskusję, z jak najmniejszym udziałem tych, którzy uważają że wszystko jest O.K. Odpowiedz Link Zgłoś
amelie2 Balcerowicz: zlikwidować Kartę nauczyciela 12.06.12, 17:07 Tym razem Balcerowicz ma 100 % racji. Jakość nauczania nie może już spaść niżej. A dziś rodzice i uczniowie nie maja nic do gadania. Nauczyciele robią sobie wolne przy każdej okazji. Nie ma żadnego regresu w stosunku do złego nauczyciela, o katechecie nie mówiąc. Szczególnie nietykalni są ci najgorsi, czyli mianowani. Młodzi nie mają dostępu do zawodu. Sitwa pana Błoniarza i Dudy ma się dobrze. Ich groźby strajków nie powinny nikogo wystraszyć. Czas najwyższy, aby o nauczaniu rozpocząć poważna dyskusję, z jak najmniejszym udziałem tych, którzy uważają że wszystko jest O.K. Poniżej wypowiedź nauczycielki, która odeszła z zawodu: Też lubię uczyć. Jednak także z powodów tu wyliczonych odeszłam ze szkolnictwa średniego. Nauczyciele, ci oczytani, wrażliwi, zaczynający z pasją, nie mają przebicia, nie budzą 'respektu', nie robią hałasu jak kolesie pana Dudy. Odpowiedz Link Zgłoś
polakonly Ogłoszenie!... 13.06.12, 19:28 Wędrowny nauczyciel nauk przyrodniczych, absolwent Wydziałów Matematyki i Fizyki oraz Astronomii, naucza na poziomie licealnym, przygotowując młodzież do studiów zagranicą wzamian za wyżywienie, kwaterę i "co łaska" Odpowiedz Link Zgłoś
polakonly Ekonomista on? Czy raczej ekonom?.... 13.06.12, 19:21 Idąc dalej tym tokiem myślenia proponowałbym nauczycieli puścić z torbami. Dosłownie!..Niech idą i nauczają jak Jezus. Też był wędrownym nauczycielem. Po co im szkoły - tym leniom! Że klimat nie taki jak w Jerozolimie? To niech wezmą w dzierżawę salki do nauczania i ogłaszają się w prasie to nie będą musieli chodzić po domach. Pojedynczy szczęściarze będą uczyli w szkołach gminnych i z gminy pobierali pensję, ale za to program nauczania będzie im ustalała rada gminy. Dotychczasowe szkoły zamienimy zaś na prężne, nowoczesne, dobrze wyposażone centra katechetyczne, które wychowają nam nowe społeczeństwo o wysokich standardach moralnych, oddane Bogu i swoim wielodzietnym rodzinom.....Może o to tu idzie???... Odpowiedz Link Zgłoś
polakonly Czyżby szykowała się nam "rewolucja kulturalna"? 13.06.12, 19:31 Możliwa jest nie tylko w komunizmie. Pamiętajmy Najmilsi: "les extremes se touchent" Odpowiedz Link Zgłoś
jsd1952 Balcerowicz do szkoły? 14.06.12, 09:37 No cóż! Pan profesor na starość dziecinnieje... Odpowiedz Link Zgłoś
oriana72 Balcerowicz: zlikwidować Kartę nauczyciela 14.06.12, 22:33 Do Balcerowicza!!!Człowieku Twoje reformy doprowadziły do wielkiej nędzy, z której do dzisiaj nie wyszliśmy.W USA i Wielkiej Brytanii jest efekt reform szkolnictwa takich jak chce Balcerowicz. Kto ma pieniądze posyła dzieci do prywatnych szkół.Stać na to Polaków????Jestem nauczycielem dyplomowany razem z nadgodzinami zarabiam na rękę 2700 to, tak dużo????? 5 razy więcej zarabiają lekarze,dziennikarze,prawnicy.Górnik,policjant też zarabia więcej.W dodatku zabrali nam wcześniejsze emerytury.Kto przyjdzie pracować do szkoły za 1700 .Młody po studiach bez doświadczenia,który będzie eksperymentował.Jak zdobędzie doświadczenie to zażąda podwyżki ,bo z tego utrzymać się nie da. Powstało wiele prywatnych uczelni i efekt tego jest taki,że nawet największy głąb może być dziś magistrem.Czy ci co przejmą placówki będą to robić dla ,,dobra społecznego'' czy dla zysku. To będzie koniec dobrych państwowych szkół.W edukacji wiele się zmieniło na lepsze,czego nikt nie chce dostrzec.Balcerowicz ręce precz od oświaty, liberale jeden !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ela-16 Balcerowicz: zlikwidować Kartę nauczyciela 15.06.12, 17:27 niedługo poziom edukacji publicznej będzietak niski jak w Harlemie,a żeby porządnie wykształcić dziecko rodzice będą musieli brać wysokie kredyty,i to ma być ta "reforma"zakładająca wyrównanie szans wszystkim dzieciom Odpowiedz Link Zgłoś