Dodaj do ulubionych

Wciskanie leku

07.07.12, 17:56
Nalezy stworzyc powszechnie dostepna profesjonalna baze danych o lekach i jednoczesnie zakazac ich reklam. Proste rozwwiazanie, ale oczywiscie politycy wola go nie zauwazac, bo firmy farmaceutyczne hojnie na nich loza.

Waclaw Timoszyk
Obserwuj wątek
    • docsnugg Wciskanie kitu przez rząd 07.07.12, 18:16
      "Im wyższy zysk koncernów, tym większy koszt ochrony zdrowia. Obowiązkiem rządów jest zatem odsiewanie ziarna od plew, prawdziwego postępu od naciąganego."

A nie szukanie pozornych oszczędności używając prymitywnych środków, takich jak karanie lekarzy za wystawianie recept
      • erte2 Re: Wciskanie kitu przez rząd 07.07.12, 19:30
        docsnugg
        Nie zapominaj że to właśnie ci "wysoce etyczni lekarze" za atrakcyjne wycieczki zatytułowane "sympozjum" lub "szkolenie" czy nawet wręcz za konkretną kasę od koncernów farmaceutycznych promują leki sponsorujących ich firm pomimo dużo tańszych a tak samo skutecznych zamienników.
        A jak pani minister Kopacz nie dała się zwariować i nie wydała niepotrzebnie kasy na niepotrzebne szczepionki - natychmiast odezwał się i z prawej i z lewej strony zgodny chór wujów oskarżających ją chęć pozbawieni życia połowy narodu; żaden z nich jej później nie raczył przeprosić.
        • tertio2006.net Re: Wciskanie kitu przez rząd 07.07.12, 20:37
          Rządu RP nie było stać na szczepionki.
          Koniec i kropka.
          Reszta to PR marszałkini i płemieła.
          • 3henryk Re: Wciskanie kitu przez rząd 08.07.12, 10:14
            tertio2006.net napisał:

> Rządu RP nie było stać na szczepionki.
            > Koniec i kropka.

> Reszta to PR marszałkini i płemieła.
            Głupiś kaczy pomiocie.
    • mar_kra3 Wciskanie leku 07.07.12, 20:43
      UNO. firmy farmaceutyczne sa najbogatszymi firmami. 15 lat temu dostalam pierwsza prace w oddziale (fabryce przejetej przez) zagraniczna korporacje. Ludzie jezdzili na warsztaty team-buildingu do .... Brazylii! A kiedy zrezygnowalam z pracy wszyscy sie w czolo pukali, bo ludzie w HR ciagle mieli propozycje lapowek od potencjalnych kandytatow do pracy, zeby sie tam dostac - najwyzsze pensje w jednym z duzych miast Polski.
      DUE. KAZDA firma farmaceutyczna robi to samo - korumpuje lekarzy najrozniejszymi prezentami. Glaxo dostalo wysoka kare, ale kazdy to robi.
      TRE. jestem z wyksztalcenia ekonomista, ale jakos nigdy nie uwierzylam w magiczna moc "niewidzialnej reki" rynku. Co wiecej - uwazam, ze przemysl farmaceutyczny powinien byc znacjonalizowany i nie dzialac na zasadach rynowych, poniewaz dobro, ktore jest sprzedawane to zdrowie. Ludzie chorzy zrobia wszystko i wydadza kazde pieniadze (jesli je maja), zeby byc zdrowymi. I nie wierze, ze leki musza byc takie drogie, poniewaz firmy f potrzebuja srodkow na rozwoj i znajdowanie nowych kuracji. Niech potna koszty, bedzie wiecej na badania.
      PS. czlonek mojej rodziny jest nieuleczalnie chory, ale nie jest to zadne super rzadkie schorzenie. Kuracja bez refundacji panstwa kosztowalaby ja 600PLN, bez ktorej nie ma mowy o normalnym funkcjonowaniu. Pracuje na pol etatu, bo wiecej nie moze, ale bez pomocy mojej i calej rodziny oraz panstwa moglby od razu sie powiesic, bo renta nie starczylaby nawet na leki. Ile jest takich ludzi - nie wiem. Ale oprocz refundacji lekow to fakt, panstwo musi miec efektywne mechanizmy odsiewania ziarna od plew, falszywych nowosci od lekow znacznie poprawiajacych funkcjonowanie chorych.
      • darek638 Re: Wciskanie leku 08.07.12, 20:15
        Czy "mądrala" słyszała, że korumpowanie poszczególnych lekarzy tylko
        wtedy ma skutek jeśli wcześniej dany lek został wpisany na listę leków
        refundowanych?!
    • wojtekd38 Wciskanie leku 08.07.12, 06:42
      A najlepszym lekiem na podstawowe choroby jest ASPIRYNA!!!!!!!!!!!!
    • chris1507 Wciskanie leku 08.07.12, 11:46
      Tia .... a juz sie ucieszylem , ze moja " ulubiona " Wybiorcza skrytukuje ostnia zmiane ustawy o chorobach zakaznych...
      Niestety , znowu felieton o niczym.

:(
    • gdy123 powrót do medycyny naturalnej 08.07.12, 12:20
      nie stosowac zadnych produktów farmaceutycznych, poza wyjatkowymi sytuacjami takimi jak np. powazne infekcje.czy schiozofrenia. Prawie kazda chorobe da sie wyleczyc naturalnymi srodkami oraz dieta.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka