koloratura1 11.07.12, 07:29 Baczność, Platformo! Palikot już się zbliża... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa-316 In vitro rozgrzewa PO 11.07.12, 07:30 Dosyć tych tchórzliwych przepychanek, dyktatu talibanu, panie premierze, wyborcy mają doskonałą pamięć, obiecał pan, proszę wreszcie dotrzymać słowa, w innym przypadku PO straci wielu wyborców, czas leci szybko, wybory niebawem. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr6404 Marszałkini 11.07.12, 08:28 Cóż to za słowo? Co na językoznawcy? Czy nie można by po prostu powiedzieć normalnie: Pani Marszałek Ewa Kopacz? Odpowiedz Link Zgłoś
jsd1952 Po mgle smoleńskiej - mgła plemników... 11.07.12, 08:57 Nasz "kochany" Rząd dba o to by Obywatele naszego kraju zajmowali się wszystkim, za wyjątkiem dokonywania rzeczywistych ocen pracy gabinetu Pana D. Tuska. Przez trzy lata topi opozycję w oparach smoleńskiej mgiełki, a teraz gdy ta mgiełka zarzyna rzednąć funduje nam mgłę zamorżonych, względnie odmrożonych plemników w tańcu in vitro. Najbardziej rozbawiło mnie pytanie do Min. Rostowskiego! Ciekawe czemu Pan Premier nie kwestionował konserwatywnych poglądów ministra finansów przy wycinaniu wszelkich śladów zabezpieczeń socjalnych społeczeństwa? Gdy likwidowano politykę prorodzinną to Pan Premiera nie raził konserwatyzm i liberalizm ministrów. A teraz gdy się chce zafundować drogą zabawkę wybranym Obywatelom to Pana D. Tuska - Premiera RP, nagle!!??, razi konserwatyzm. Przechodząć do sprawy in vitro to jest to problem - bezpłodność /ogólnie pojmowana/ małej grupy naszego społeczeństwa. Jest to nieszczęście lecz nie jest to choroba śmiertelna! I dlatego przy obcinaniu całego polskiego socjalu przez Rząd RP, przy podrożeniu lekarstwa o około 300 - 700%, zapaści opieki medycznej itp. itd., nie widzę powodu i możliwości finansowych na finansowanie przez państwo tego medycznego zabiegu. Natomiast jeśli kogoś stać na to , tak pod względem finansowym, jak i światopoglądowym to niech sam podejmuje deczyje w tej kwestii. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Po mgle smoleńskiej - mgła plemników... 11.07.12, 09:23 jsd1952 napisał: > Nasz "kochany" Rząd dba o to by Obywatele naszego kraju zajmowali się wszystkim > , za wyjątkiem dokonywania rzeczywistych ocen pracy gabinetu Pana D. Tuska. Prz > ez trzy lata topi opozycję w oparach smoleńskiej mgiełki, a teraz gdy ta mgiełk > a zarzyna rzednąć funduje nam mgłę zamorżonych, względnie odmrożonych plemników > w tańcu in vitro. Tak, to na pewno w ramach strategii rządowej tak dla zmyłki aborter Piecha wrzucił granat do szamba wyciągając swój absurdalny projekt. Oj, jak te pisie pelikany sterowano radiowo mają krótką pamięć... Odpowiedz Link Zgłoś
kretu23 Mahometanie 11.07.12, 09:31 nie mają problemu z In vitro, bo je dopuszczają. Tak samo z aborcją do 12 tygodnia życia (po 12 tygodniu w ciało wchodzi dusza i już nie można). Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt40 Re: Mahometanie 11.07.12, 12:46 Chrześcijanie też nie mają dowodu w Biblii, że zarodek jest człowiekiem od poczęcia. Św. Tomasz twierdził, że zarodek staje sie człowiekiem z chwilą nadania mu duszy. Dzisiejsze stanowisko kościoła wynika zatem z nauki Kościoła , a nie z nauki od Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
jabmax In vitro rozgrzewa PO 11.07.12, 09:47 Zdaje się że są duże szanse na projekt M.Kidawy. Po ostatnich pomysłach J.K.("okrogłostołowych", a raczej jajowatych) widać, że PiS nie chce chwalić się projektem Piechy. Po drugie - czas. To dobry moment(wakacyjny), aby bez większego rozgłosu i awantur, załatwić niewygodny temat(Przypominam o pomysłach "inwigilacyjnych" przepychanych w extra szybkim tempie niemal rok wcześniej). Niestety jest też inny wariant. Po wakacjach, PiS będzie biadolił i jęczał z mordowanymi zarodkami, a PO będzie rozkładać ręce - chcieliśmy dobrze ale sami widzicie... Projekt Gowina będzie... "kompromisowym". Odpowiedz Link Zgłoś
jabmax Re: In vitro rozgrzewa PO 11.07.12, 10:07 oczywiście,- okrąg...przepraszam /okrągłostołowych ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
miroslove Sami jesteście sobie winni 11.07.12, 10:04 Głosujecie na katolicką konserwę (PiS, PO, PSL) a potem się dziwicie, że nie ma reform zgodnych z liberalnym światopoglądem. Dziwne. Do tego nazywanie tych ludzi z PO liberałami to obraza dla liberałów, bo dlaczego to niby nie można likwidować zarodów? Życie poczęte? Wolę już żeby ci ludzie niczego nie regulowali bo spieprzą. Tylko tych par żal co to biedne i na in vitro szans nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
wiechuta In vitro rozgrzewa PO 11.07.12, 12:24 Dlaczego piszecie jakieś bzdury? Zabieg in vitro to metoda leczenia niepłodności i jako procedura medyczna będzie finansowana ze środków NFZ. Związki partnerskie to nie tylko związki homo ale również hetero. Ale w mediach najłatwiej robić wodę z mózgu słuchaczom/czytelnikom. Odpowiedz Link Zgłoś
jolekjolek4 In vitro rozgrzewa PO 11.07.12, 12:45 Mam tylko nadziej,że ktoś odpowiedni przeczyta ten post i w końcu coś się zacznie zmieniać-Wy politycy obradujecie o takich oczywistych sprawach...a przecież in vitro,czy jakieś kolejne sprawy,jak aborcja itp... powinny wejść w nasze osobiste sumienia -co wam do tego...Może zajęlibyście się w końcu bardziej poważnymi sprawami,jak : bieda,brak pracy,brak mieszkań,lecznictwo-ja pierdziu od czego wy macie mózgi i po co tam siedzicie?!!! Słyszę tylko jak sobie skaczecie do gardeł-jak walczycie o stołki,a ja pytam gdzie w tym, wszystkim są ludzie??? Dlaczego mamy cyrk w sejmie?No pewnie - wy o kasę ,mieszkanie i dobre leczenie, własne żołądki się nie musicie martwić!!!A co z nami-szukam pracy od roku i nic... nie ma!!,proszę o jakieś szkolenie,przekwalifikowanie-nie ma!To pytam co i gdzie jest ? A wy uradziliście że do 65 roku musimy pracować??? To woła już o pomstę do Boga-z resztą ok-ale wpierw dajcie i zapewnijcie nam pracę i godne warunki,by i nas było stać na kawałek własnego konta i na normalne życie!!! Jeśli się nie nadajecie i nie potraficie poprawić naszego bytu- to - powinniście zostać usunięci -WSZYSCY I TO CAŁKOWICIE- SLD,PIS,PSL,PO,oraz inne partie z rządem.Jest tylu mądrych ludzi,którzy chcą dobrze -więc proponuję oddać im władzę i przestać się trzymać kurczowo głupich debat,własnych stołków i zacząć działać .Tu jest moja ojczyzna i nie chcę wyjeżdżać w świat za pracą-bo niby dlaczego???!!! Odpowiedz Link Zgłoś
krytyka_44_99 A miałem głupią nadzieję, że nie będą regulować. 11.07.12, 15:00 Zaczną regulować, znaczy popsują to co do tej pory dobrze działa na zasadach ogólnych i się szybko, tanio i profesjonalnie rozwija. Nie jestem przeciwko in vitro, bo tego procesu się nie powstrzyma i nie należy tego robić. Niech się ta metoda rozwija. Ale póki co podchodzę do tego sceptycznie, bo mimo iż człowiek dużo poznał w tej materii to dużo więcej pozostało do poznania. Nie mają dla mnie znaczenia dywagacje, w którym momencie płód ma już duszę. Dla mnie nowe życie zaczyna się w momencie zapłodnienia, co jest oczywiste, ale co nie daje prawa do bezwzględnego i ślepego jego bronienia, zwłaszcza w jego początkowym okresie rozwoju, a szczególnie kiedy wiadomo, że jest obciążone poważnymi nieuleczalnymi wadami genetycznymi. Miałem nadzieję, że sprawa in vitro nie będzie uregulowana bardzo długo i będzie funkcjonowała na zasadach ogólnych, bo obawiam się, że przy takich naszych ustawodawcach zostanie popsuta albo w jedną stronę, albo w drugą stronę. Jedni chcieliby, aby in vitro było dotowane przez wszystkich podatników, ale prawda jest taka, że do in vitro już obecnie państwo dopłaca, ponieważ koszty samego porodu, który zwykle odbywa się w państwowych szpitalach, są około 3-krotnie wyższe ze względu na częstsze wcześniactwo i ciąże mnogie. Następnymi dodatkowymi kosztami, które są trudne do oszacowania ze względu na brak zbiorczych badań, to koszty leczenia różnych chorób, które mimo starannych badań, aby wybierać zarodki najmniej obciążone wadami, i tak występują częściej u osób urodzonych metodą in vitro. A nie wiadomo obecnie jakie będą skutki odłożone w czasie na przyszłe pokolenia. Tak więc obecnie rodzice dzieci in vitro powinni płacić wyższą stawkę ubezpieczeniową ze względu na wyższe koszty służby zdrowia związane z ich dziećmi. Ale niech tam. Niech więc lepiej nie zabiegają o bezpłatne procedury in vitro, bo albo zwycięży opcja Gowina lub nie daj Boże Piechy, to będą wtedy musieli robić to poza Polską, co będzie droższe i bardziej uciążliwe, a jak zwycięży opcja Kidawy to oczywiście dla nich będzie lepiej, ale rozwiąże się worek kosztów bez dna dla pozostałych podatników, bo oprócz wiekszej ilości tych zabiegów wzrosną również rzeczywiste ich koszty jak wszystkiego co jest za bardzo unormowane oraz dotowane. Niech więc jest jak obecnie jest, bo przy próbie unormowania prawdopodobieństwo popsucia obecnie jest większe. Temat może być podjęty dopiero za np. 20 lat, gdy wiedza na ten temat będzie większa i medycyna lepiej zadba o minimalizację namnażania wad genetycznych, a tym samym późniejszych kosztów. A czy ktoś wie ile dodatkowej kasy ma Polska z tego, że in vitro jest nieuregulowane i do Polski zjeżdżają z całej Europy pary, bo tu jest najmniej problemów, najtaniej i na bardzo wysokim poziomie, bo kliniki mają niskie koszty więc stać je na najlepszy sprzęt. Jak państwo przestało regulować produkcję mebli, to jesteśmy teraz 4-tym eksporterem na świecie. Oczywiście mamy też tanich pracowników. Tu uregulują - 0,5 mld zł mniej + ( - koszty dofinansowania - wywóz pieniędzy polaków na zabiegi w innych krajach). Tam uregulują - 0,5 mld zł mniej, jeszcze tam uregulują ..... i tam .... A kto wyreguluje poziom pieniędzy w mojej kieszeni. Mimo mojego sceptycyzmu na obecną chwilę, życzę zdrowia i szczęścia rodzicom i ich dzieciom z in vitro, a szczególnie zdrowia to i szczęście łatwiej przychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
terleo In vitro rozgrzewa PO 11.07.12, 18:19 DESPERAT Już dość naprawdę Mam tego invitro. Niech mi je wreszcie Z korzeniem wytną. /V. Dynger/. Odpowiedz Link Zgłoś
bezabela In vitro rozgrzewa PO 11.07.12, 18:23 francuska prasa o tym: www.onionas.pl/polityka/le-monde-kara-pozbawienia-wolnosci-za-vitro Odpowiedz Link Zgłoś
mundi8 In vitro rozgrzewa PO 11.07.12, 18:57 Metoda "in vitro" jest moralnie zła i głęboko niegodziwa, dlatego asolutnie nie wolno jej refundować z naszych kieszeni! Warto natomiast zająć się tym problemem:"Na 21 czerwca przypadł w tym roku Dzień Wolności Podatkowej. Polak pracuje na potrzeby wydatków rządu ponad 170 dni. Chłop pańszczyźniany pracował na rzecz pana około 100 dni, z kolei w rosnących w siłę na początku XX wieku Stanach Zjednoczonych pracowano na rzecz rządu federalnego i administracji stanowych około 30 dni." Cały tekst tutaj: www.gazetadobryznak.pl/index.php?art=1373 Odpowiedz Link Zgłoś
porazostatni In vitro rozgrzewa PO 15.07.12, 16:09 Euro dobrze tuszowało polskie problemy. Teraz czas następny temat zastępczy - in vitro. Trzeba odwrócić uwagę od bezrobocia i emerytur i przy okazji pozyskać trochę elektoratu wśród bezdzietnych. Odpowiedz Link Zgłoś