Dodaj do ulubionych

Indyjskie feministki walczą z wybielaniem stref...

03.08.12, 19:45
To nic nowego , w USA Czarne wybielaja skore od dziesiatkow lat i niktnie robi z tego sensacji .
Obserwuj wątek
    • blfddude [...] 03.08.12, 19:56
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • ubiquitousghost88 [...] 03.08.12, 19:59
    • aquaqu [...] 03.08.12, 20:04
    • iamhier Re: Indyjskie feministki walczą z wybielaniem str 03.08.12, 20:12
      A dlaczego w Polsce każda ciemnowłosa dziewczyna moźe być
      a) Żydówka
      b) Hinduską (tylko wybieloną)
      c)Rumunką ,Cyganką.
      ?????
      Zapominacie o Latynoskach lub osobach o takim pochodzeniu.One akurat lubia być sniade,ciemnowlose i ciemnookie,czyli takie jakie sa NAPRAWDE.
      • aquaqu Re: Indyjskie feministki walczą z wybielaniem str 03.08.12, 20:25
        Ja tam w każdym bądż razie lubie czarnulki..wole brązową niż białą , czy to twarz czy nogi , czy miedzy nogami. To kwestia gustu, sam ruch feministyczny jest na tyle śmiesznym ruchem że mam niezłą polewke z nich :D
        • ubiquitousghost88 aquaqu to... polewka?... 03.08.12, 21:41
          aquaqu napisał:

> Ja tam w każdym bądż razie lubie czarnulki..wole brązową niż białą , czy to twa
          > rz czy nogi , czy miedzy nogami. To kwestia gustu, sam ruch feministyczny jest
          > na tyle śmiesznym ruchem że mam niezłą polewke z nich :D
        • po-chwa_lony popieram ruchy feministek! 04.08.12, 09:04
          ... byleby były rytmiczne ;)
        • kosopaty Re: Indyjskie feministki walczą z wybielaniem str 04.08.12, 10:27
          no to brawo aquaqu - w indiach sa mordowane setki dziewczynek, a kobiety do ślubu są praktycznie licytowane i tak można wymieniać, a wymieniać, ale według ciebie to chyba prawidłowa rola kobiety - być przedmiotem i to gorszej kategorii - więc pośmiejmy się z osób, które próbują coś tu zmienić
          • tim7 Re: Indyjskie feministki walczą z wybielaniem str 04.08.12, 13:04
            Jak widać nie zrozumiałeś jego postu. On nie ma nic przeciwko różnorodności, on po prostu lubi takie jakie podpowiada mu jego gust. Każdy ma do tego prawo. A posiadanie gustu (u większości ludzi, część osób go po prostu nie ma) nie jest przejawem rasizmu czy innej fobii.
          • zdzisiek66 Re: Indyjskie feministki walczą z wybielaniem str 08.08.12, 12:58
            No i w obliczu tych naprawdę przerażających praktyk, największym problemem indyjskich feministek okazuje się żel wybielający cipę.
    • mazur_krzysztof Czy coca-cola jest zdrowsza? 03.08.12, 20:41
      Czy coca-cola jest zdrowsza?

Rasizm w Indiach istnieje od tysięcy lat.
      • ubiquitousghost88 Przecież nie samą coca-colą człowiek żyje... 03.08.12, 21:44
        mazur_krzysztof napisał:

> Czy coca-cola jest zdrowsza?
        >
        > Rasizm w Indiach istnieje od tysięcy lat.
    • greges58 Indyjskie feministki walczą z wybielaniem stref... 03.08.12, 21:11
      Jak dzieci ;)
      czy Ktoś z was widział kiedykolwiek gołą Hinduskę ???
      przecież Ona ma kompletnie czarną dziurkę...
      dlatego !!!

^^
      • ubiquitousghost88 A gramatyka? To Dziurka z wielkiej litery, nie ona 03.08.12, 21:46
        greges58 napisał:

> Jak dzieci ;)
        > czy Ktoś z was widział kiedykolwiek gołą Hinduskę ???
        > przecież Ona ma kompletnie czarną dziurkę...
        > dlatego !!!
        >
        > ^^
        • lindown1 Re:ubiquitousghost88 to gej... 07.08.12, 00:08
          ...z ruchu Palikota
      • wnec2005 [...] 03.08.12, 21:49
      • rwakulszowa [...] 03.08.12, 23:46
      • pokapipe Re: Indyjskie feministki walczą z wybielaniem str 04.08.12, 08:02
        Taki komentarz ewidentnie swiadczy o tym, ze jestes rasista. Jak ci kolor skory przeszkadza.
      • nerwus0 Re: Indyjskie feministki walczą z wybielaniem str 04.08.12, 15:36
        greges58 napisał:

> Jak dzieci ;)
        > czy Ktoś z was widział kiedykolwiek gołą Hinduskę ???
        > przecież Ona ma kompletnie czarną dziurkę...
        > dlatego !!!
        >
        > ^^
        Ja widziałem. Ale ty nawet polskiej dziurki (sorki. Dziurki) nie widziałeś
        skoro twierdzisz, że hinduska jest czarna. Daj adres, poślę si świerszczyki.
        Pooglądasz sobie Hinduski, Murzynki, Indianki i Chinki.
        Może wtedy przestaniesz pisać brednie. Trzepniesz sobie, przy okazji,
        gruchę to może zmądrzejesz.
    • wolaboska [...] 03.08.12, 22:11
    • williamadama [...] 03.08.12, 22:19
      • joe_brody Re: Już rozumiem. 03.08.12, 23:06
        A ja nie rozumiem. Kobieta ze zdjęcia jest piękna, niezależnie od koloru skóry w miejscach intymnych...
        • williamadama Re: Już rozumiem. 04.08.12, 03:26
          Tak, zgadza się. Jej samej jednak już niekoniecznie musi się to podobać. Większość przemysłu kosmetycznego bazuje przecież na mnieszych lub większych kompleksach.
      • shane00 Re: Już rozumiem. 03.08.12, 23:17
        Z tego, co widzę koleś ma penis pięć razy ciemniejszy od niej... I jakoś kobiety muszą sobie z tym radzić...
        • williamadama Re: Już rozumiem. 04.08.12, 02:34
          Artykuł o kobietach, nie facetach. A tak BTW, to żadem facet nie wpadłby na pomysł, by smarować sobie pindola jakimś wybielaczem. :)
          • ppo Re: Już rozumiem. 04.08.12, 07:29
            Ale za to robią różne sztuczki, żeby był większy (pompki itp.). Kompleksy to dobre źródło kasy dla firm. Nie tylko kosmetycznych, ale też np. motoryzacyjnych (na ch... komuś fura za 500 tyś, skoro ta za 50 ma to samo?).
            • nerwus0 Re: Już rozumiem. 04.08.12, 15:45
              O tej furze to już przegiąłeś.
              Zamienisz się ze mną. Dam ci starego trupa "Polo".
              Jeździ. Jeszcze 80 pociągnie. Drzwi wprawdzie
              ledwo wiszą, błotniki na wietrze zamieniają się
              na dziurawy latawiec, ale jeździ. Daj mi twoją bryczkę
              na zamianę. Bierzesz?
              • ppo Napisałem 50 tysięcy, a nie 500 złotych. 05.08.12, 07:50
                Nie kumam, o co ci chodzi.
                • nerwus0 Re: Napisałem 50 tysięcy, a nie 500 złotych. 05.08.12, 13:36
                  Nie moja wina.
    • joannawie2 Oj, ,,językoznawcy" z GW !! 03.08.12, 22:39
      Częściej zaglądać do słownika wyrazów obcych, będziecie wiedzieć, co znaczy ,,nomen omen" !! Znaczy: ,,imię-znak", ,,imię-wróżba". A więc jeśli Kwiatkowski jest kwiaciarzem, to jest nomen-omen. Jeli na Bródnie jest brudno, to jest nomen omen. W artykule taka zbieżność nie jest opisana.
      Autor nie zna i nie stara się poznać języka, w którym próbuje zarobkować piórem. Mało tego, obnosi się ze swoją ignorancją.
      PONURE !!!
      • anw9 Re: Oj, ,,językoznawcy" z GW !! 03.08.12, 23:08
        Ekhm.
        "Bródno" jest od brodu, nie od brudu...
        • nerwus0 Re: Oj, ,,językoznawcy" z GW !! 03.08.12, 23:57
          Chyba sobie mózg wybieliła, dlatego wali głupoty.
      • sselrats Nomen omen ciemnota ciemna w kroczu 03.08.12, 23:36
        Ponial?
      • ppo A włochate Włoszki? 04.08.12, 07:32
        To jest nomen omen, czy nie?
      • sselrats A glupie Polki? 04.08.12, 19:05
        ...
    • zyks Indyjskie feministki walczą z wybielaniem stref... 03.08.12, 23:29
      Ale komentarz odchodzi od tematu. Tu nie chodzi o to, że "jaśniejsza kobieta jest cenniejsza", tylko, że jaśniejsza siocha jest cenniejsza. De gustibus non disputandum est...
    • nerwus0 [...] 03.08.12, 23:55
      • zdybka Re: Indyjskie feministki walczą z wybielaniem str 04.08.12, 00:14
        Co kraj to obyczaj .Nie pptrafie sobie teraz przypomniec ale w Afryce
        jakies plemie uzywalo siana do .... Kobiety odczuwaly przerazajacy bol
        ale kultura czy ich obyczaje tego wymagaly i nie zrobisz nic.Nadal to robia .
        • nerwus0 Re: Indyjskie feministki walczą z wybielaniem str 04.08.12, 00:27
          Tak, masz rację z tym sianem. Ale to byly suszone liście palmowe
          i mężczyźni z Bantu używali tego suszu specjalnej palmy "Palmolive" do mycia zębów po upojnej nocy.
          Stąd amerykanie podpatrzyli jak zrobić szczoteczkę do mycia zębów
          zębów.
          • zdybka Re: Indyjskie feministki walczą z wybielaniem str 04.08.12, 00:35
            Ja nie o tej czesci ciala mialam na mysli .czytalam to w gazecie ale na necie tez powinnam to znalezc .Jutro postaram sie to wyszukac ,warte poczytania .
    • sselrats Kiedys mnie Hinduska pytala czy mi nie przeszkadza 03.08.12, 23:59
      ze ona tam taka ciemna. Zgodnie z prawda powiedzialem, ze nie. Tylko ona sie ze mnie smiala bo ona byla ogolona i mowila, ze ja jestem jak malpa (czytaj niecywilizowany).
      • zdybka Re: Kiedys mnie Hinduska pytala czy mi nie przesz 04.08.12, 00:19
        Raczej powiedziala " nieczysty " - zgodnie z ich kultura .
        • sselrats [...] 04.08.12, 04:00
      • shoshke Re: Kiedys mnie Hinduska pytala czy mi nie przesz 06.08.12, 20:07
        Miło pofantazjować, nie?
    • nerwus0 Indyjskie feministki walczą z wybielaniem stref... 04.08.12, 00:11
      Fikuśnie opowiadacie, machos z bożej łaski.
      Pewien dziadek u lekarza się skarży.
      - Panie doktorze, koledzy też mają ponad 70 a mówią, że jeszcze mogą. Co robić?
      - Niech pan też się chwali.....
    • swiete.jeze Re: Indyjskie feministki walczą z wybielaniem str 04.08.12, 00:25
      Tamci się wybielają, a u nas stawiają nowe solaria. Bez sensu.
      • zdybka Re: Indyjskie feministki walczą z wybielaniem str 04.08.12, 00:31
        To jest tak jak miedzy czarnymi .Przykladowo podam Ameryke , im bardziej
        bielszy tym bardziej zalicza sie do lepszych .Takie maja uklady .
        A co do Twojej grozby ,to Ty tak na powaznie ? :))))))
        • swiete.jeze Re: Indyjskie feministki walczą z wybielaniem str 04.08.12, 13:06
          Niestety, jestem grammar nazi i nic z tym nie da się zrobić:)
          • nerwus0 Re: Indyjskie feministki walczą z wybielaniem str 04.08.12, 14:44
            Ależ da się zrobić, da. Słyszałeś
            coś o gilotynie? Podobno świetny środek
            na ból głowy. By nie było niedomówień,
            mowa o głowie nie o pale.
    • ryanmdusa Indyjskie feministki walczą z wybielaniem stref... 04.08.12, 01:05
      "Jasna skóra jest w całej Azji uważana za lepszą."

Poza Azja tak nie jest?

"Ponadto w kolonizowanych przez 200 lat Hindusach nadal tkwi podświadome przekonanie o wyższości białej rasy."

Poza Indiami nie ma takiego przekonania?
      • scibor3 Re: Indyjskie feministki walczą z wybielaniem str 04.08.12, 09:48
        > "Ponadto w kolonizowanych przez 200 lat Hindusach nadal tkwi podświadome prz
        > ekonanie o wyższości białej rasy."
        >

>
        > Poza Indiami nie ma takiego przekonania?

Autor uprawia debilną europejską ekspiację za "grzechy kolonizacji", tymczasem prawda jest dużo prostsza. Im wyższa kasta tym więcej bieli. Wiąże się to z najazdem ale znacznie starszym.
        • pandoraxxx w Azji nie ma przekonania 'wyższości białej rasy' 04.08.12, 15:37
          Otóż to, bezsensowne powielanie stereotypu dotyczące rzekomego przekonania Azjatów o 'wyższości razy białej'. Azjaci nie chcą się upodabniać do rasy kaukaskiej - odcień skóry, określone rysy twarzy czy wzrost, kojarzone są z wyższym statusem (brakiem potrzeby pracy w polu, dobrym odżywianiem, etc.). Upraszam, ale nie należy zakładać że Azjaci dążą do podobieństwa z nami, gdy tak naprawdę uważają np. że mamy brzydkie nosy i często (dla nich) nieproporcjonalną twarz.

Bielszy odcień skóry jest ceniony z tych samych powodów, dla których był poważany w Europie/ Stanach do lat 50-60 ub. wieku, kiedy opalenizna oznaczała pracę na powietrzu (ciężką i gorszą). Moda na opaleniznę jest stosunkowo młoda i wydaje się, że znów przestaje zyskiwać uznanie także w Europie/ USA, więc kto wie czy wkrótce nie zapanuje inna - na rozjaśnianie skóry.
          • hermina5 Re: w Azji nie ma przekonania 'wyższości białej r 04.08.12, 16:32
            Teza ta miałaby sens, ale po jasną cholerę dobrze, a nawet swietnie zarabiające Japonki operują sobie powieki, żeby pozbyć sie typowej dla Azjatów fałdy skórnej i miec europejskie spojrzenie a japońskie firmy kosmetyczne produkują najjaśnmiejsze, porcelanowe podkłady i pudry, których w Polsce nie uświadczysz, choć to u nas powinno ich być właśnie sporo?
            • kochanic.a.francuza Re: w Azji nie ma przekonania 'wyższości białej r 05.08.12, 14:24
              > Teza ta miałaby sens, ale po jasną cholerę dobrze, a nawet swietnie zarabiając
              > e Japonki operują sobie powieki, żeby pozbyć sie typowej dla Azjatów fałdy skó
              > rnej i miec europejskie spojrzenie
              Ano dlatego, ze wszedzie na swiecie, bez znaczenia jaka kultura, duze oczy dziaalaja na meczyzn (dokladnie omowione i obadane zjawisko) a pozbycie sie tej faldki znacznie oko powieksza. Natomiast zauwaz, ze Azjatki nie sztukuja sobie naszych "finezyjnych" europejskich nosow, bo sa one po prostu brzydkie-za duze i czesto wykrzywione.

a japońskie firmy kosmetyczne produkują najj
              > aśnmiejsze, porcelanowe podkłady i pudry, których w Polsce nie uświadczysz, cho
              > ć to u nas powinno ich być właśnie sporo?

Tu znowu bardziej potrzeba wizualnej przynaleznosci do elit, podkreslenia statusu. Biala skora znaczy lezy i pachnie, bo majatek sam na siebie pracuje. Pozatym naogladaja sie produkcji holiwoodzkich i mysla, ze wystarczy byc bial i sie bedzie piekna. Nasze panie tez maja fiola na punkcie gwiazd holluwoodzkich: laza na wsiowe polskie wesela jak na plan filmowy-choc jedna noc w zestawie a'la Anjelina Jolie na rozdaniu Oskarow.
    • ppo Re: Indyjskie feministki walczą z wybielaniem str 04.08.12, 07:18
      W niewłaściwych wodach łowisz, przyjacielu...
    • tajemniczy_don_pedro Trzeba się z Hindusami zamienić babami. Proste. 04.08.12, 08:13
      Nam się ich baby podobają, im się podobają nasze, wszyscy będą zadowoleni.
      • billy.the.kid Re: Trzeba się z Hindusami zamienić babami. Prost 04.08.12, 09:30
        -panie doktorze moja żona ma łysą a poprzednio miała rudą.
        -i co? przeszkadza to panu??
        -no nie. ale koledzy się śmieją.
      • nerwus0 Re: Trzeba się z Hindusami zamienić babami. Prost 04.08.12, 16:21
        Masz jakiegś Hindusa? Akurat mam jedną babę do zamiany.
        Nie pije, nie pali. Jedyna wada, że dużo gada. Ale to
        nie problem, bo ona nie zna hindi.
        • tajemniczy_don_pedro Wystaw na Allegro. 05.08.12, 05:15
    • grundol1 Re: Indyjskie feministki walczą z wybielaniem str 04.08.12, 09:11
      Fantazjuj dalej.
    • sid_sid Re: Indyjskie feministki walczą z wybielaniem str 04.08.12, 10:12
      W Azji kobiety wybielają sobie skórę, żeby być bardziej atrakcyjne. A w Europie chodzą na solarium i używają samoopalaczy, żeby być bardziej atrakcyjne. Paranoja.
    • alex2222 Indyjskie feministki walczą z wybielaniem stref... 04.08.12, 10:25
      E tam.U nas od wieków wmawia się,że katolik to ktoś lepszy...
    • bronimir Gdyby dominował tam KK nie byłoby problemu. 04.08.12, 11:18
      Biskupi by ogłosili że to grzech i po sprawie.
      Patrz Polsko na swe szczęście.
    • tokontoniejestwolne Indyjskie feministki walczą z wybielaniem stref... 04.08.12, 11:42
      Reklama na youtube od marca. To teraz wystarczy na youtube znaleźć po kilku miesiącach reklamę, opisać o co chodzi i już jest tekst do Wyborczej?
    • mikiz65 Indyjskie feministki walczą z wybielaniem stref... 04.08.12, 12:43
      Babie nigdy nie dogodzisz. Jak ma ciemną skórę, to się wybiela, jak ma jasną, to lata jak z pieprzem na solarium. Zawsze jej źle.
    • quri3 Indyjskie feministki walczą z wybielaniem stref... 04.08.12, 12:47
      Napiszę przewrotnie: skoro ludzie o ciemnej karnacji uważają, że białe jest lepsze, to czemu ludzie o białej karnacji nie mogą mówić, że czarne jest gorsze?
      • wolaboska Re: Indyjskie feministki walczą z wybielaniem str 07.08.12, 22:43
        quri3 napisał:

> Napiszę przewrotnie: skoro ludzie o ciemnej karnacji uważają, że białe jest lep
        > sze, to czemu ludzie o białej karnacji nie mogą mówić, że czarne jest gorsze?

Mało tego, nie mogą nawet przyznać im racji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka