flat-ower 11.09.12, 09:54 Wg prefekta Haut-Rhin (Górnego Renu) jest wielu zabitych i wielu rannych. Info za DNA.fr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
k.janno Wypadek polskiego autokaru we Francji. 3 osoby ... 11.09.12, 10:40 Konsul z Lille już podobno wybiera się na miejsce tragedii. A gdzie pan konsul z Lyonu, ten ma bliżej o ponad 200 kilometrów? Zajęty, na urlopie, czy jeszcze się nie obudził? Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Miasto nazywa się "Mulhouse" 11.09.12, 11:00 ...oryginalnie "Mülhausen", wioska młyńska. Podobnie od stuleci nie ma takich miast jak Moguncja czy Akwizgran. Odpowiedz Link Zgłoś
cmoscmos Re: Miasto nazywa się "Mulhouse" 11.09.12, 11:15 " Podobnie od stuleci nie ma takich miast jak Moguncja czy Akwizgran." Według tej samej logiki Lipsk też już nie istnieje a Drezno nigdy nie istniało? -- Blog o Niemczech i NRD: cmos.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Re: Miasto nazywa się "Mulhouse" 11.09.12, 15:13 cmoscmos napisał: > " Podobnie od stuleci nie ma takich miast jak Moguncja czy Akwizgran." > > Według tej samej logiki Lipsk też już nie istnieje a Drezno nigdy nie istniało? Monachium, Paryż czy Rzym znają wszyscy. Przejdź się po dowolnym polskim mieście i zapytaj co to Kilonia czy Bazylea. Znaczenia części tych archaicznych, średniowiecznych polskich pomysłów można się po prostu domysleć, ale nie zawsze. Co do Lipska: czyżbyś mieszkając w Niemczech od 25 lat roku nie wiedział, że "Lipsk" to nazwa oryginalna, a "Leipzig" to zniemczona? Zresztą słyszałem, jak konduktor w pociągu zapowiadał "Lipsk", więc nazwa w lokalnym dialekcie pewnie tey jest taka. Przy okazji, to samo dotyczy Berlina i 80% innych nazw na terenie Niemiec wschodnich - to są nazwy słowiańskie, a info to mam od Niemca. > -- > Blog o Niemczech i NRD: cmos.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ka-mi-la789 Re: Miasto nazywa się "Mulhouse" 11.09.12, 15:30 lmblmb napisał: > Przy okazji, to samo dotyczy Berlina i 80% innych nazw na terenie Niemiec wscho > dnich - to są nazwy słowiańskie, a info to mam od Niemca. Dzidzi do szkoły nie chodziło? Czy dopiero po reformie zaczęło? Bo za moich czasów taką wstrząsającą wiedzę nabywało się na lekcjach historii w podstawówce. Sformułowania w rodzaju "info" i traktowanie "Niemca" jako ostatecznego autorytetu dowodzą, że odpowiedź ma co najmniej jedno z powyższych pytań musi brzmieć "tak". Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Nie masz nic do dodania - nie dodawaj. 11.09.12, 19:02 ka-mi-la789 napisała: > lmblmb napisał: > > > Przy okazji, to samo dotyczy Berlina i 80% innych nazw na terenie Niemiec > wscho > > dnich - to są nazwy słowiańskie, a info to mam od Niemca. > > Dzidzi do szkoły nie chodziło? Czy dopiero po reformie zaczęło? Bo za moich cza > sów taką wstrząsającą wiedzę nabywało się na lekcjach historii w podstawówce. S > formułowania w rodzaju "info" i traktowanie "Niemca" jako ostatecznego autoryte > tu dowodzą, że odpowiedź ma co najmniej jedno z powyższych pytań musi brzmieć " > tak". Ponownie, daruj sobie personalne wyskoki, nie jestem twoim psychologiem i nie bawi mnie wysłuchiwanie twoich problemów. Nie masz nic do dodania - nie dodawaj. Odpowiedz Link Zgłoś
ka-mi-la789 Re: Nie masz nic do dodania - nie dodawaj. 11.09.12, 20:01 Znęcanie się nad chorym psychicznie jest podłe, ale ja też jestem podła, więc zawołam: encore, encore! Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Taka to i dwóch wytrzyma... Dawa'j! Dawa'j!... 11.09.12, 21:25 ka-mi-la789 napisała: > Znęcanie się nad chorym psychicznie jest podłe, ale ja też jestem podła, więc z > awołam: encore, encore! Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Re: Taka to i dwóch wytrzyma... Dawa'j! Dawa'j!.. 14.09.12, 08:44 Nie wywołuj wilka z lasu. Swego czasu był taki psychol - autentycznie leczony psychicznie, ale elokwentny jak cholera doktor historii - który nawiedzał fora usenetowe. Gość był tak wku...ający, że na widok jego ksywy fora potrafiły pustoszeć na tydzień, a osobnik ów ("jacek" albo "golfmaster") odwiedzał cokolwiek, raz był na pl.misc.seks, na drugi dzień na pl.misc.telefonia, kiedy indziej był przewodnikiem wysokogórskim. Na wszystkim oczywiście się znał doskonale i miał ten cholerny dar wciągania 1/5 populacji w kretyńskie dyskusje (pozostałe 4/5 uciekała pod stół). Ta idiotka jest blisko jego klasy, ale daleko jej do intelektu golfmastera :) Jednak nie karm trolla, niech sobie idzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ka-mi-la789 Re: Miasto nazywa się "Mulhouse" 11.09.12, 11:51 Nie ma też Paryża, Londynu, Rzymu ani Genewy (o Walencji, Madrycie i Atenach nie wspominając). Zlikwidowały je matołki, którym za daleko było na lekcje geografii, historii i polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
flat-ower Re: Miasto nazywa się "Mulhouse" 11.09.12, 13:47 Niby prawda, ale ja pamięam czasy kiedy to w Polsce władza sie pieniła jak sąsiedzi powiedzieli Danzig lub Breslau, o Warshau już nie wspominając... Odpowiedz Link Zgłoś
ka-mi-la789 Re: Miasto nazywa się "Mulhouse" 11.09.12, 15:34 Spieniona władza nie decyduje o zasobie leksykalnym języka polskiego (ani żadnego innego). Awanturowanie się o Dantzig dowodzi takiego samego imbecylizmu jak "poprawianie" Miluzy na Mulhouse. Nawiasem mówiąc, ta sama władza bez oporów używała nazw: Lwów, Wilno i Kowno, a nie Lwiw, Vilnius czy Kaunas. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Nie ma takiego miasta "Dantzig" 11.09.12, 19:04 ka-mi-la789 napisała: > Awanturowanie się o Dantzig dowodzi takiego samego imbecylizmu ...jak robienie z siebie idiotki w tak spektakularny sposób. (Miasto to po niemiecku nazywa się "Danzig") Odpowiedz Link Zgłoś
ka-mi-la789 Re: Nie ma takiego miasta "Dantzig" 11.09.12, 20:04 Obydwie pisownie są dopuszczone, kretynie zrobiony jakiejś tłustej Heldze przez kompanię czerwonoarmistów. Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Zacytuj źródło, piczko polska!... 11.09.12, 21:27 ka-mi-la789 napisała: > Obydwie pisownie są dopuszczone, kretynie zrobiony jakiejś tłustej Heldze przez > kompanię czerwonoarmistów. Odpowiedz Link Zgłoś
ka-mi-la789 Re: Zacytuj źródło, piczko polska!... 11.09.12, 22:13 Dlaczego odzywki skierowane do swojej matki zamieszczasz pod moim postem? Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 jebi se... 12.09.12, 21:34 ka-mi-la789 napisała: > Dlaczego odzywki skierowane do swojej matki zamieszczasz pod moim postem? Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb czy to jacek aka "golfmaster" 14.09.12, 08:39 ka-mi-la789 napisała: > Obydwie pisownie są dopuszczone, kretynie zrobiony jakiejś tłustej Heldze przez > kompanię czerwonoarmistów. Znam tylko jednego trolla, który po walnięciu takiego idiotyzmu trzymałby się wątku dalej - jacek aka "golfmaster". To jest osobistość znana w CAŁYM polskim usenecie, znany jest również fakt, że gość jest psycholem leczonym klinicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb nie masz nic do dodania = nie dodawaj 11.09.12, 15:15 ka-mi-la789 napisała: > Nie ma też Paryża, Londynu, Rzymu ani Genewy Jesteś zwykłym tępakiem, który nie rozumie postu, ale musi tak odpowiedzieć, żeby mieć satysfakcję z "ostatniego słowa". Mówiąc krótko: nie masz nic do dodania = nie dodawaj. Odpowiedz Link Zgłoś
ka-mi-la789 Re: nie masz nic do dodania = nie dodawaj 11.09.12, 15:27 Uwielbiam, jak idiocie występuje piana na usta. Możesz jeszcze trochę powyć i potupać? To mi poprawi - hooyowy dziś - humor. Odpowiedz Link Zgłoś
der-chef Re: Wypadek polskiego autokaru we Francji 11.09.12, 11:18 Firma "Sindbad" powinna już dawno być zlikwidowana. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Firma na rynku przewozow: 11.09.12, 11:36 www.strefabiznesu.nto.pl/artykul/sindbad-na-liscie-2000-po-raz-pierwszy-w-tym-roku-44997.html Odpowiedz Link Zgłoś
flat-ower Wypadek polskiego autokaru we Francji. 3 osoby ... 11.09.12, 11:38 Przeoczyć zjazd to można na niemieckiej "piątce od Frankfurtu w górę, na północ. Tam są ostre, krótkie zjazdy/wyjazdy bo autostrada jest stara a zieloni nie zgadzają się na wycinki drzew. Przeoczyć zjazd we Francji jest prawie nie możliwe gdyz zjazdy są bardzo dobrze oznaczone i dłuższe niż by wskazywały znaki (znak 200 m a mamy jeszcze 300-400 metrow zjazdu). Kierowca musiał "złapać " pobocze i go ściągnęło. Albo złapał kapcia. Wg mnie autokar z Polski nie jechał w "stronę Niemiec", to by była aberracja. Chciał cyba wyjechać na Belfort, na bezpłatną krajową by tam zrobić wysiadkę. Co do prędkości: polskie chojraki są łagodne niczym baranki po wjeździe do Francji. Tam przekraczanie prędkości bardzo drogo kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 zjechał ze swojego pasa na autostradzie A36 i.. o! 11.09.12, 12:36 ...z niewyjaśnionej przyczyny wywrócił się... (Bo jak zjedzie, to nie śmie się wywrócić!) Odpowiedz Link Zgłoś
busomat.pl Busomat.pl 11.09.12, 16:12 Koszmar. Tak dużym pojazdem nie wolno wykonywać gwałtownych manewrów. Wyrazy współczucia dla poszkodowanych. Wynajem autobusów Odpowiedz Link Zgłoś
ka-mi-la789 Wypadek polskiego autokaru we Francji. Przynajm... 11.09.12, 20:08 Czy ktoś zwrócił uwagę na to, że kierowca jutro stanie przed sądem z konkretnym zarzutem? Ogłaszam konkurs na odgadnięcie, ile lat trwałoby gromadzenie dowodów w podobnej sprawie w Wolsce. Stawiam na pięć. Odpowiedz Link Zgłoś
tc2 Co to za autobus? 12.09.12, 10:08 Jakiej marki? Wielki, piętrowy... czy to Astromega VanHool, taka jak mają w Polskim Busie? To by znaczyło, ze miał PÓŁ ROKU, nówka nieśmigana... przekopałem cały internet, dziennikarze wypisują o tej kraksie największe bzdury, najdrobniejsze szczegóły, a typu busa nie podają... Odpowiedz Link Zgłoś
der-chef Re: Co to za autobus? 12.09.12, 11:14 tc2 napisał: > Jakiej marki? Wielki, piętrowy... czy to Astromega VanHool, taka jak mają w Pol > skim Busie? To by znaczyło, ze miał PÓŁ ROKU, nówka nieśmigana... > > przekopałem cały internet, dziennikarze wypisują o tej kraksie największe bzdur > y, najdrobniejsze szczegóły, a typu busa nie podają... Na fotkach jak byk widać że to setra piętrowa. Na jednej z nich nawet napis widać. Odpowiedz Link Zgłoś
dominik-on-line Re: Co to za autobus? 12.09.12, 20:31 Polski Bus ma VanHoola Altano... chyba, ze maja rozne modele, ale ja jechalem Altano... A o tym autobusie na filmiku mowili, ze to mercedes... Odpowiedz Link Zgłoś