Dodaj do ulubionych

Wypadek polskiego autokaru we Francji

11.09.12, 09:54
Wg prefekta Haut-Rhin (Górnego Renu) jest wielu zabitych i wielu rannych. Info za DNA.fr
Obserwuj wątek
    • k.janno Wypadek polskiego autokaru we Francji. 3 osoby ... 11.09.12, 10:40
      Konsul z Lille już podobno wybiera się na miejsce tragedii. A gdzie pan konsul z Lyonu, ten ma bliżej o ponad 200 kilometrów? Zajęty, na urlopie, czy jeszcze się nie obudził?
    • lmblmb Miasto nazywa się "Mulhouse" 11.09.12, 11:00
      ...oryginalnie "Mülhausen", wioska młyńska. Podobnie od stuleci nie ma takich miast jak Moguncja czy Akwizgran.
      • cmoscmos Re: Miasto nazywa się "Mulhouse" 11.09.12, 11:15
        " Podobnie od stuleci nie ma takich miast jak Moguncja czy Akwizgran."

Według tej samej logiki Lipsk też już nie istnieje a Drezno nigdy nie istniało?
        --
        Blog o Niemczech i NRD: cmos.blox.pl
        • lmblmb Re: Miasto nazywa się "Mulhouse" 11.09.12, 15:13
          cmoscmos napisał:

> " Podobnie od stuleci nie ma takich miast jak Moguncja czy Akwizgran."
          >
          > Według tej samej logiki Lipsk też już nie istnieje a Drezno nigdy nie istniało?

Monachium, Paryż czy Rzym znają wszyscy. Przejdź się po dowolnym polskim mieście i zapytaj co to Kilonia czy Bazylea. Znaczenia części tych archaicznych, średniowiecznych polskich pomysłów można się po prostu domysleć, ale nie zawsze.

Co do Lipska: czyżbyś mieszkając w Niemczech od 25 lat roku nie wiedział, że "Lipsk" to nazwa oryginalna, a "Leipzig" to zniemczona? Zresztą słyszałem, jak konduktor w pociągu zapowiadał "Lipsk", więc nazwa w lokalnym dialekcie pewnie tey jest taka.

Przy okazji, to samo dotyczy Berlina i 80% innych nazw na terenie Niemiec wschodnich - to są nazwy słowiańskie, a info to mam od Niemca.

> --
          > Blog o Niemczech i NRD: cmos.blox.pl
          • ka-mi-la789 Re: Miasto nazywa się "Mulhouse" 11.09.12, 15:30
            lmblmb napisał:

> Przy okazji, to samo dotyczy Berlina i 80% innych nazw na terenie Niemiec wscho
            > dnich - to są nazwy słowiańskie, a info to mam od Niemca.

Dzidzi do szkoły nie chodziło? Czy dopiero po reformie zaczęło? Bo za moich czasów taką wstrząsającą wiedzę nabywało się na lekcjach historii w podstawówce. Sformułowania w rodzaju "info" i traktowanie "Niemca" jako ostatecznego autorytetu dowodzą, że odpowiedź ma co najmniej jedno z powyższych pytań musi brzmieć "tak".
            • lmblmb Nie masz nic do dodania - nie dodawaj. 11.09.12, 19:02
              ka-mi-la789 napisała:

> lmblmb napisał:
              >
              > > Przy okazji, to samo dotyczy Berlina i 80% innych nazw na terenie Niemiec
              > wscho
              > > dnich - to są nazwy słowiańskie, a info to mam od Niemca.
              >
              > Dzidzi do szkoły nie chodziło? Czy dopiero po reformie zaczęło? Bo za moich cza
              > sów taką wstrząsającą wiedzę nabywało się na lekcjach historii w podstawówce. S
              > formułowania w rodzaju "info" i traktowanie "Niemca" jako ostatecznego autoryte
              > tu dowodzą, że odpowiedź ma co najmniej jedno z powyższych pytań musi brzmieć "
              > tak".

Ponownie, daruj sobie personalne wyskoki, nie jestem twoim psychologiem i nie bawi mnie wysłuchiwanie twoich problemów. Nie masz nic do dodania - nie dodawaj.
              • ka-mi-la789 Re: Nie masz nic do dodania - nie dodawaj. 11.09.12, 20:01
                Znęcanie się nad chorym psychicznie jest podłe, ale ja też jestem podła, więc zawołam: encore, encore!
                • ubiquitousghost88 Taka to i dwóch wytrzyma... Dawa'j! Dawa'j!... 11.09.12, 21:25
                  ka-mi-la789 napisała:

> Znęcanie się nad chorym psychicznie jest podłe, ale ja też jestem podła, więc z
                  > awołam: encore, encore!
                  • lmblmb Re: Taka to i dwóch wytrzyma... Dawa'j! Dawa'j!.. 14.09.12, 08:44
                    Nie wywołuj wilka z lasu. Swego czasu był taki psychol - autentycznie leczony psychicznie, ale elokwentny jak cholera doktor historii - który nawiedzał fora usenetowe. Gość był tak wku...ający, że na widok jego ksywy fora potrafiły pustoszeć na tydzień, a osobnik ów ("jacek" albo "golfmaster") odwiedzał cokolwiek, raz był na pl.misc.seks, na drugi dzień na pl.misc.telefonia, kiedy indziej był przewodnikiem wysokogórskim. Na wszystkim oczywiście się znał doskonale i miał ten cholerny dar wciągania 1/5 populacji w kretyńskie dyskusje (pozostałe 4/5 uciekała pod stół).

Ta idiotka jest blisko jego klasy, ale daleko jej do intelektu golfmastera :) Jednak nie karm trolla, niech sobie idzie.
      • ka-mi-la789 Re: Miasto nazywa się "Mulhouse" 11.09.12, 11:51
        Nie ma też Paryża, Londynu, Rzymu ani Genewy (o Walencji, Madrycie i Atenach nie wspominając). Zlikwidowały je matołki, którym za daleko było na lekcje geografii, historii i polskiego.
        • flat-ower Re: Miasto nazywa się "Mulhouse" 11.09.12, 13:47
          Niby prawda, ale ja pamięam czasy kiedy to w Polsce władza sie pieniła jak sąsiedzi powiedzieli Danzig lub Breslau, o Warshau już nie wspominając...
          • ka-mi-la789 Re: Miasto nazywa się "Mulhouse" 11.09.12, 15:34
            Spieniona władza nie decyduje o zasobie leksykalnym języka polskiego (ani żadnego innego). Awanturowanie się o Dantzig dowodzi takiego samego imbecylizmu jak "poprawianie" Miluzy na Mulhouse. Nawiasem mówiąc, ta sama władza bez oporów używała nazw: Lwów, Wilno i Kowno, a nie Lwiw, Vilnius czy Kaunas.
            • lmblmb Nie ma takiego miasta "Dantzig" 11.09.12, 19:04
              ka-mi-la789 napisała:

> Awanturowanie się o Dantzig dowodzi takiego samego imbecylizmu

...jak robienie z siebie idiotki w tak spektakularny sposób.

(Miasto to po niemiecku nazywa się "Danzig")
              • ka-mi-la789 Re: Nie ma takiego miasta "Dantzig" 11.09.12, 20:04
                Obydwie pisownie są dopuszczone, kretynie zrobiony jakiejś tłustej Heldze przez kompanię czerwonoarmistów.
                • ubiquitousghost88 Zacytuj źródło, piczko polska!... 11.09.12, 21:27
                  ka-mi-la789 napisała:

> Obydwie pisownie są dopuszczone, kretynie zrobiony jakiejś tłustej Heldze przez
                  > kompanię czerwonoarmistów.
                  • ka-mi-la789 Re: Zacytuj źródło, piczko polska!... 11.09.12, 22:13
                    Dlaczego odzywki skierowane do swojej matki zamieszczasz pod moim postem?
                    • ubiquitousghost88 jebi se... 12.09.12, 21:34
                      ka-mi-la789 napisała:

> Dlaczego odzywki skierowane do swojej matki zamieszczasz pod moim postem?
                • lmblmb czy to jacek aka "golfmaster" 14.09.12, 08:39
                  ka-mi-la789 napisała:

> Obydwie pisownie są dopuszczone, kretynie zrobiony jakiejś tłustej Heldze przez
                  > kompanię czerwonoarmistów.

Znam tylko jednego trolla, który po walnięciu takiego idiotyzmu trzymałby się wątku dalej - jacek aka "golfmaster". To jest osobistość znana w CAŁYM polskim usenecie, znany jest również fakt, że gość jest psycholem leczonym klinicznie.
        • lmblmb nie masz nic do dodania = nie dodawaj 11.09.12, 15:15
          ka-mi-la789 napisała:

> Nie ma też Paryża, Londynu, Rzymu ani Genewy

Jesteś zwykłym tępakiem, który nie rozumie postu, ale musi tak odpowiedzieć, żeby mieć satysfakcję z "ostatniego słowa".

Mówiąc krótko: nie masz nic do dodania = nie dodawaj.
          • ka-mi-la789 Re: nie masz nic do dodania = nie dodawaj 11.09.12, 15:27
            Uwielbiam, jak idiocie występuje piana na usta. Możesz jeszcze trochę powyć i potupać? To mi poprawi - hooyowy dziś - humor.
    • der-chef Re: Wypadek polskiego autokaru we Francji 11.09.12, 11:18
      Firma "Sindbad" powinna już dawno być zlikwidowana.
    • nazimno Firma na rynku przewozow: 11.09.12, 11:36

www.strefabiznesu.nto.pl/artykul/sindbad-na-liscie-2000-po-raz-pierwszy-w-tym-roku-44997.html
    • flat-ower Wypadek polskiego autokaru we Francji. 3 osoby ... 11.09.12, 11:38
      Przeoczyć zjazd to można na niemieckiej "piątce od Frankfurtu w górę, na północ. Tam są ostre, krótkie zjazdy/wyjazdy bo autostrada jest stara a zieloni nie zgadzają się na wycinki drzew. Przeoczyć zjazd we Francji jest prawie nie możliwe gdyz zjazdy są bardzo dobrze oznaczone i dłuższe niż by wskazywały znaki (znak 200 m a mamy jeszcze 300-400 metrow zjazdu). Kierowca musiał "złapać " pobocze i go ściągnęło. Albo złapał kapcia. Wg mnie autokar z Polski nie jechał w "stronę Niemiec", to by była aberracja. Chciał cyba wyjechać na Belfort, na bezpłatną krajową by tam zrobić wysiadkę. Co do prędkości: polskie chojraki są łagodne niczym baranki po wjeździe do Francji. Tam przekraczanie prędkości bardzo drogo kosztuje.
    • ubiquitousghost88 zjechał ze swojego pasa na autostradzie A36 i.. o! 11.09.12, 12:36
      ...z niewyjaśnionej przyczyny wywrócił się...

(Bo jak zjedzie, to nie śmie się wywrócić!)

• busomat.pl Busomat.pl 11.09.12, 16:12
      Koszmar. Tak dużym pojazdem nie wolno wykonywać gwałtownych manewrów. Wyrazy współczucia dla poszkodowanych.

Wynajem autobusów
    • ka-mi-la789 Wypadek polskiego autokaru we Francji. Przynajm... 11.09.12, 20:08
      Czy ktoś zwrócił uwagę na to, że kierowca jutro stanie przed sądem z konkretnym zarzutem? Ogłaszam konkurs na odgadnięcie, ile lat trwałoby gromadzenie dowodów w podobnej sprawie w Wolsce. Stawiam na pięć.
    • tc2 Co to za autobus? 12.09.12, 10:08
      Jakiej marki? Wielki, piętrowy... czy to Astromega VanHool, taka jak mają w Polskim Busie? To by znaczyło, ze miał PÓŁ ROKU, nówka nieśmigana...

przekopałem cały internet, dziennikarze wypisują o tej kraksie największe bzdury, najdrobniejsze szczegóły, a typu busa nie podają...
      • der-chef Re: Co to za autobus? 12.09.12, 11:14
        tc2 napisał:

> Jakiej marki? Wielki, piętrowy... czy to Astromega VanHool, taka jak mają w Pol
        > skim Busie? To by znaczyło, ze miał PÓŁ ROKU, nówka nieśmigana...
        >
        > przekopałem cały internet, dziennikarze wypisują o tej kraksie największe bzdur
        > y, najdrobniejsze szczegóły, a typu busa nie podają...

Na fotkach jak byk widać że to setra piętrowa. Na jednej z nich nawet napis widać.
        • dominik-on-line Re: Co to za autobus? 12.09.12, 20:31
          Polski Bus ma VanHoola Altano... chyba, ze maja rozne modele, ale ja jechalem Altano... A o tym autobusie na filmiku mowili, ze to mercedes...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka