stoneborn 12.09.12, 23:10 Od razu widac, jak ktos w Rosji zrozumial idee pojednania niesiona narodom przez koscioly. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1sz-truten Putin: Była tragedia w Katyniu. I była tragedia... 13.09.12, 00:26 takie padlo to tylko uszczelic ! Odpowiedz Link Zgłoś
prosatis Putin: Była tragedia w Katyniu. I była tragedia... 13.09.12, 00:33 Putin ponownie /który to już raz ?/ zachował się "ponadstandardowo". Kolejny dowód na skuteczność polityki Tuska. Gazprom z Panią Kanclerz dostarczą kolejnych. Odpowiedz Link Zgłoś
anestezjolog1 Putin: Była tragedia w Katyniu. I była tragedia... 13.09.12, 00:56 "Rosjanie chcą uciec od oceny zbrodni katyńskiej. Tym bardziej w ustach prezydenta Rosji te słowa zabrzmiały jako obowiązująca wskazówka jak należy o zbrodni katyńskiej dziś opowiadać młodzieży. Tymczasem historycy polscy i rosyjscy już dawno uzgodnili fakty i wydali w 2004 r. w Moskwie zbiór dokumentów z archiwów polskich i rosyjskich na temat losu bolszewickich jeńców. Jednoznacznie z nich wynika, że przyczyną śmierci jeńców nie były mordy, ale zaniedbanie, niedożywienie i choroby." Tych tragedii nie wolno sobie przeciwstawiac. Jezeli jednak to robisz Gazeto (polemizujac z Putinem), to wydaje mi sie ze lepiej dostac kulke w leb niz zdychac jak zwierze z powodu smierci glodowej. Odpowiedz Link Zgłoś
gregoson Re: Putin: Była tragedia w Katyniu. I była traged 13.09.12, 06:55 Dokładnie to samo miałem napisać. Śmierć z głodu i wycieńczenia jest dla redaktorków Wyborczej usprawiedliwiona. Kuźwa! Co za hipokryci! Źli Ruscy zabijali strzałem w głowę, nasi głodzili na śmierć. Redaktorku, jak wolałbyś zginąć? W kilktygodniowych męczarniach czy od kulki w potylicę? Ku...a to sobie redaktorek wytłumaczenie znalazł żeby Putinowi dowalić. Odpowiedz Link Zgłoś
jestem-z-miasta Re: Putin: Była tragedia w Katyniu. I była traged 13.09.12, 09:07 Wydaje mi się, że redaktorkowi nie chodziło o porównanie procesu uśmiercania a okoliczności. Nikt nie planował wymordowania jeńców radzieckich, Polacy, na miarę swoich mozliwości (czasy nie były lekkie) dbali o jeńców. Stalin zaplanował zbrodnię z zimną krwią na dodatek nie bylismy z Sowietami w stanie wojny jak w 1920 r. Odpowiedz Link Zgłoś
sigm_0 Re: Putin: Była tragedia w Katyniu. I była traged 13.09.12, 10:40 jakie tam planowanie, czy złe warunki, oni zwyczajnie byli chorzy, przywlekli epidemię, i srali gdzie popadło Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Putin nie dość, że łże, to w dodatku o kimś... 13.09.12, 17:04 ...zapomniał - a mianowicie o polskich jeńcach z 1920 r. ; oni też trafiali do obozów (a nie były to sanatoria) - o ile nie byli od razu mordowani na miejscu. To jest ew. ekwiwalent dla sowieckich jeńców z 1920 r. - a nie oficerowie z Katynia. Odpowiedz Link Zgłoś
korektor11 Putin: Była tragedia w Katyniu. I była tragedia... 13.09.12, 01:40 Wreszcie zobaczyłam, na kim wzoruje się o. Rydzyk. A może się mylę, może to Putin wzoruje się na Rydzyku. Eee-tam, chyba jednak nie, chyba to Rydzyk na Putinie. Ale skądś mi znajome to odwracanie kota ogonem. Tak jak Rydzyk z multipleksem, tak Putin z jeńcami. Rosja nie upowszechni dokumentów w sprawie jeńców sowieckich, bo wyszłoby na jaw, że tysiące ich wybrało Polskę, bojąc się wracać do sowieckiej Rosji. Lepiej ględzić o tragedii. Najwyższy czas opracować wiarygodnie i dokładnie dane o losach jeńców sowieckich, o lekarzach z poświęceniem ratujących jeńców przed epidemią itd. I zbiór dokumentów (z dobrym rosyjskim tłumaczeniem) opublikować w internecie. Wytrącić sowietom broń z ręki... Bo trzeba pamiętać, że tam na wschodzie Rosjan jest nie tak wielu, za to sowietów – mrowie a mrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
1patriot Tusk i Komoruski 13.09.12, 01:58 Przeproscie putina i na kolanach blagajcie o laske... Odpowiedz Link Zgłoś
6.smiech Re: Tusk i Komoruski 13.09.12, 11:05 1patriot napisał: > Przeproscie putina i na kolanach blagajcie o laske... masz bledny nicek, nie patriocik a idiota. Odpowiedz Link Zgłoś
gburiaifuria Putin: Była tragedia w Katyniu. I była tragedia... 13.09.12, 02:40 Sowieckich jencow z 20 roku nie zabijano w obozach, tak jak zrobiono to z polskimi oficerami w Katyniu ale tymi ludzmi z tego co wiem,niedozywionymi, chorymi pracowano, wiec nie jest to tak do konca czysta sprawa. Mozna dostac kule w leb, mozna tez yc chrorym i zmuszanym do pracy i umrzezc z wycienczenia. Nie wybielajmy sie tak! Odpowiedz Link Zgłoś
kamyk39 Re: Putin: Była tragedia w Katyniu. I była traged 13.09.12, 03:03 Putin:"To powinno być coś co łączy wszystkich: chcemy żyć, chcemy żyć dobrze, i żeby nasze dzieci dobrze żyły i żeby państwo było silne - zdefiniował Putin." Wiecej seksu panie Putin - i dzieci beda ... Do "grubafura" Nie wybielajmy sie tak! Fakt, oni jak szli w 1920, to zapewniali wszystko, lacznie z opieka lekarska... Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Re: Putin: Była tragedia w Katyniu. I była traged 13.09.12, 03:12 Drobna różnica jakiej nie zauważasz to ta,że w 1920 Polska była jako państwo w powijakach.Nie tylko o jeńców nie dbano,bo i sami Polacy nie bardzo mieli wikt i opierunek. Druga sprawa to to,że czerwonoarmiejcy byli agresorami na obcym terenie a tych naszych do Katynia zwieziono bo ZSRR był najeźdźcą i z premedytacją dokonał zniszczenia zaplecza inteligenckiego, wymordował wszystkich których udało się złapać. W 1920 Rosjanie przegrali,jeńcy byli traktowani tak jaka była sytuacja w kraju zniszczonym kilkuletnią wojną. W 1939 wygrali i pokazali jak się rozprawia z przegranym. Katyń to celowe unicestwienie wszystkich których zwycięski agresor się obawiał. Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 Klara robi z Piłsudskiego większego idiotę niż nim 13.09.12, 08:07 był. Zakłada Pani, że Piłsudski napadł na Rosję Radziecką dysponując bronią jaką Polacy odebrali Niemcom w Warszawie i Austriakom w Krakowie? A kto uzbroił i wyposażył nową armię polską? Czyżby mundury szyto w Polsce i w Polsce produkowano karabiny, armaty i amunicję? Piłsudski zaatakował Rosję nie godząc się na granicę wschodnią opracowaną przez Lorda Curzona. Jemu marzyła się Polska w granicach dawnej Rzeczpospolitej. Państwa Ententy były początkowo wstrzemięźliwe gdyż popierały w Rosji "białych". Kiedy jednak bolszewicy zaczęli mieć przewagę zaczęły udzielać pomocy. A miały z czego, gdyż właśnie skończyła się wojna i magazyny były pełne. Twierdzenie że Polska nie miała środków żeby utrzymać kilkadziesiąt tysięcy jeńców radzieckich, gdy magazyny polskiej armii były pełne jest niezgodne z prawdą. Jeńcy ci zmarli w wyniku wyniszczenia długotrwałą głodówką. Młodzi i zdrowi ludzie nie chorują na tyfus, a w każdym razie nie umierają z tego powodu. Polscy historycy zwracają uwagę, że nie ma dokumentów wskazujących na celową zagładę. Ale czy takie dokumenty muszą być? Czy nie wystarczył ustny rozkaz Piłsudskiego, który Rosjan nienawidził? Z drugiej strony, gdyby takie dokumenty się pojawiły to kto w Polsce odważy się je ujawnić, skoro "prawda katyńska" jest mitem założycielskim Trzeciej-Czwartej RP? Odpowiedz Link Zgłoś
prosatis Re: Klara robi z Piłsudskiego większego idiotę ni 14.09.12, 00:20 Kolejny "geniusz" co żadnej poważnej ksiązki nie przeczytał. Jest opracowanie historyków polskich i radzieckich na temat tych jeńców. Żadnej przemyślanej akcji głodzenia. W znacznie większym zakresie bolszewicy mordowali jeńców polskich. "Młodzi, zdrowi ludzie nie chorują na tyfus". Rewelacja. Napisz coś więcej na ten temat i opublikuj. I powołaj się na doświadczenia wielu wojen, w tym także I wojny światowej. Tysiące Polaków, żołnierzy i cywilów zmarło w tym okresie na tyfus, czerwonkę itp. W Rosji znacznie, znacznie więcej. Kraj był bardzo zniszczony, w wielu regonach, szczególnie w bardziej zniszczonej Polsce wschodniej było po prostu głodno. I ten wątek o "micie założycielskim III-IV RP". Początkowo myślałem, żeś po prostu durak,ale określenie to wydaje się zbyt łagodne. Rosjanie ci płacą ? Odpowiedz Link Zgłoś
prosatis Re: Klara robi z Piłsudskiego większego idiotę ni 14.09.12, 00:24 moja notka jest reakcją na wpis niejakiego towariszcza herr7 Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Re: "Piłsudski zaatakował Rosję... 16.09.12, 16:17 ...nie godząc się na granicę wschodnią opracowaną przez Lorda Curzona. Jemu marzyła się Polska w granicach dawnej Rzeczpospolitej" A to bzydal ten Piłsudski! Anglik mu wymyślił taki ładny kadłubek - a ten jeszcze grymasi! Odpowiedz Link Zgłoś
6.smiech Putin: Była tragedia w Katyniu. I była tragedia... 13.09.12, 09:18 Mnie takie oswiadczenie wystarcza bo mam juz dosc polskiego tancu na trunach, i racja jest ze tez takimi niewiniatkami nie jestesmy. Odpowiedz Link Zgłoś
sedaluk Putin: Była tragedia w Katyniu. I była w Rosji.. 13.09.12, 09:20 Co to jest Katyn w porownaniu tylko do "Wielkiej Czystki" 1936-1938 w Krasnoj Armi ?? A to jest tylko maly wycinek komunistyczno-bolszewickiego terroru. Odpowiedz Link Zgłoś
sangay Putin: Była tragedia w Katyniu. I była tragedia... 13.09.12, 09:23 Otoz to! ,, Prawda cie wyzwoli. '' ,,Widzisz zdzblo trawy w oku blizniego swego, a belki w oku swoim nie widzisz''. Takie oto wypowiedzi slyszy sie, szczegolnie u ludzi o pogladach prawicowych, u ludzi z mafii watykanskiej. A, niestety, chcac sie pojednac nalezy dostrzegac, mowic o wlasnych bledach, o bledach wlasnego narodu. Ta prawda o smierci tysiecy Rosjan, jencow rosyjskich, w Polsce w latach dwudziestych z powodu swiadomego niezapewnienia warunkow sanitarnych, zdrowotnych, jakos nie przebijala sie i nie przebija w dyskusjach, w srodka masowego przekazu, jest jakby wstydliwie ukrywana. Zgadzam sie w pelni z wypowiedzia prezydenta Putina, majac swiadomosc, ze za chwile napadna na mnie prawicowcy. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
sedaluk Re: Putin: Była tragedia w Katyniu. I była traged 13.09.12, 09:58 Oczywiscie byli winni Niemcy-bo mieli szczepionki, a nie dali...he...he...he... W Niemczech, wycienczonxch wojna i glodem umieralo w tym czasie na rozne zarazy setki tys. ludzi. U dzieci to bylo spustoszenie. Odpowiedz Link Zgłoś
rum11 Putin: Była tragedia w Katyniu. I była tragedia... 13.09.12, 12:05 Putin to wyjątkowy ruski pokrętny klamca.Ta prwda o której mówi to jego prawda,nie nasza.Jak chce oglupiać swoje i tak sponiewierane społeczeństwo,jego sprawa,ale niech nam nie wciska wrednych kłamstw.Putin zestawia w swej wypowiedzi na równym poziomie sprawy ludobójstwa jakiego dokonali stalinowscy oprawcy na naszych oficerach i inteligencji w Katyniu i innych miejscach każni na terenie byłego ZSRR,z ofiarami jakie poniesli bolszewiccy najeżdzcy z 1920r.Nikt ich tu do nas nie zapraszał,dokonali zbrodniczej napaści w imie internacjonalistycznych celów rewolucji światowej.To wyjątkowe perfidne klamstwo i celowa manipulacja faktami historycznymi ze strony Putina.Naszych oficerów wymordowano strzałem w tył glowy po uprzednim skrępowaniu im rąk i wrzucono do uprzednio przygotowanych przez stalinowskich siepaczy dołów.Ofiarami buli anektowani wojskowi i inteligencja w wyniku dokonanego 4 rozbioru Polski w wyniku porozumienia Hitler-Stalin po napaści przez oba te państwa na Polske w 1939r.Wymordowano ich na osobisty rozkaz Stalina i jego kolesi z biura politycznego ZSRR.Stalin wiedział co robi,zeby opanować dany kraj i nim pomiatać trzeba zniszczyć inteligencje i to właśnie przewidująco,precyzyjnie zbrodniczo uczynił.Jańcy sowieccy,którzy dostali się do niewoli po przegranej napaści na Polske w 1920r. nie byli nigdy mordowani w tak nikczemny sposób.Wielu zginęlo w obozach jenieckich w wyniku chorób zakażnych i wyczerpania fizycznego.Polska była wtedy krajem biednym,ledwo co odzyskała niepodległość a już hordy czerwonej sowieckiej szarńczy nas zaatakowaly niosąc na swych sztandarach tę ich czerwoną wolność.Tak napradę nieśli śmierć i chęć zniewolenia nie tylko Polski ale i całej Europy a póżniej całego świata gdyby się to udało.Jeńcy sowieccy mimo nie najlepszych warunków sanitarnych i zywnosciowych wynikających z naszej biedy i niemożności zabezpieczenia im należytych warunków bytu w obozach nie chcieli wracać do swego szczęśliwego czerwonego raju,niektórzy nawet żenili sie z Polkami,byle tu zostać.Większość podstępnie aparat CZEKA zwoływał na zebrania a potem ich już po podpisaniu warunków pokojowych wywiezli i pewnie zgładzili.Dlatego podły Putin niech nie wmawia nam Polakom takich wrednych kłamstw.Nas Polaków nie uda sią otumanić putinowską propagandą.Panie Putin wredne łapy precz od Polski,my Polacy znamy swoją historie i wiemy jak wyglądała prawda.Putinowskie kłamstwa zostw dla Rosjan,jeśli chcą lub muszą jej słuchać i w nie wierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
falco2009 Duch KGB w Putinie wiecznie żywy .. 13.09.12, 13:15 Putin chce uchodzić za inteligentnego ,ale on jest inteligentny po rosyjsku. Swoim może wmawiać co chce, ale porównując śmierć żołnierzy z 20 roku i ofiar Katynia pokazuje , że nie jest politykiem tylko zwykłym czekistą uprawiającym propagandę . I w 1920 i w 1939 roku to Ruskie na na nas napadły / w 39 razem z Niemcami / , Polacy zostali zamordowani , rosyjscy jeńcy umierali w obozach . Nikt do nich nie strzelał ,ale tez i nie rozczulał się . Nikt ich do nas nie zapraszał , więc nie zaznali polskiej gościnności . I bardzo dobrze . Odpowiedz Link Zgłoś
kauzyperda Kali mówić Polaka zabić źle! Polak zabić dobrze! 14.09.12, 03:03 Przypomnijmy że w 1920 roku to nie Rosja napadła na Polskę, tylko Polska wykorzystując słabość Rosji trawionej przez wojnę domową białych z czerwonymi napadła na Rosję. To MY! Polacy złoci ptacy mieliśmy zdobyć Kijów i Ukrainę i nawet na chwilę się udało (przypomnijmy triumfalne wejście polskich wojsk do Kijowa) tylko niestety parę dywizji bolszewików (marnie uzbrojonych i dowodzonych przez analfabetów) pogoniło Wojsko Polskie tak że trzeba było całym wysiłkiem narodu (jak zwykle głównie cywilów) bolszewików po rozpaczliwym boju zatrzymywać pod Warszawą. Z jeńcami bolszewickimi fakty są proste - zostali zagłodzeni przez Polaków na śmierć w obozach. Nic dodać nic ując. Nie ma co pierniczyć że czasy były cieżkie i że Polacy nie mieli lepiej - umierali może masowo z głodu? Nie, to była zemsta za zabory na parudziesięciu tysiącach niepiśmiennych chłopów z Rosji, Ukrainy i Azji. I to Polski Kali mówi jest bardzo dobrze. Rzygać się chce i wstyd być Polakiem... Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Kali mówić Polaka zabić źle! Polak zabić dobr 14.09.12, 08:05 "Ukraina to nie Rosja". Odpowiedz Link Zgłoś
kauzyperda Re: Kali mówić Polaka zabić źle! Polak zabić dobr 14.09.12, 08:17 grba napisał: > "Ukraina to nie Rosja". A Śląsk to nie Polska. Rozumiem mają nas prawo Niemcy najechać :) Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Kali mówić Polaka zabić źle! Polak zabić dobr 14.09.12, 08:47 Pretensje do prezydenta Kuczmy, bo zacytowałem jego skrzydlate słowa. Poza tym... bolszewicy przez pierwsze 30 lat byli sprawnymi managerami... Stalin nazywany jest w Rosji caмый эффективный менеджер, tylko nie dodają, że był managerem strachu, który umiejętnie dawkował. Oczywiście jego managerstwo zostawiło ślady wokół każdego większego miasta w postaci pól śmierci, gdzie tysiące ludzi pochowano w dołach układając jak sardynki. Odpowiedz Link Zgłoś
grba "Рyбкa пленны 14.09.12, 08:06 Izaak Babel "Кoнaрмейcкий дневник 1920 гoдa" - Dziennik 1920; w nim znajdziecie krótkie treściwe zdanie: "Рyбкa пленных." - rzeź jeńców. "Пoбoище. Ездим c вoенкoмoм пo линии, yмoляем не рyбить пленных, Апaнacенкo yмывaет рyки. Шекo oбмoлвилcя - рyбить, этo cыгрaлo yжacнyю рoль. Я не cмoтрел нa лицa, прикaлывaли, приcтреливaли, трyпы пoкрыты телaми, oднoгo рaздевaют, дрyгoгo приcтреливaют, cтoны, крики, хрипы, aтaкy прoизвел нaш эcкaдрoн, [...] Ад. Кaк мы неcем cвoбoдy, yжacнo. Ищyт в ферме, вытacкивaют, Апaнacенкo - не трaть пaтрoнoв, зaрежь. Апaнacенкo гoвoрит вcегдa - cеcтрy зaрезaть, пoлякoв зaрезaть." - "Pobojowisko. Jeździłem z wojenkomem wzdłuż pierwszej linii, błagamy, żeby nie zabijać jeńców, Apanasenko umywa ręce, Szeko bąknął - dlaczego nie; odegrało to potworną rolę. Nie patrzyłem w twarze, przebijali pałaszami, dostrzeliwali, trupy na trupach, jednego jeszcze obdzierają, drugiego dobijają, jęki, krzyki, charkot. To nasz szwadron szedł do natarcia. [...] Piekło. Jakąż to wolność przynosimy, okropieństwo. Przeszukują folwark. Wyciągają z ukrycia, Apanasenko - nie trać ładunku, zarżnij go. Apanasienko zawsze tak mówi - siostrę zarżnąc, Polaków zarżnąć." Odpowiedz Link Zgłoś
grba Kuźma Kriuczkow 14.09.12, 08:18 W czasie I wojny światowej popularnym bohaterem rosyjskim był kozak doński Kuźma Kriuczkow, który w pojedynkę zarąbał szaszką i zakłuł piką 11 niemieckich kawalerzystów w pobliżu polskiego miasteczka Kalwaria. shkolazhizni.ru/img/content/i27/27880_or.jpg W 1919 Kriuczkow walczył po stronie "białych". W sierpniu 1919 r. w czasie odwrotu „białej” Armii Dońskiej dowodził ariergardą; w okolicy Stanicy Ostrowskiej podczas walki o most Kriuczkow w pojedynkę zarąbał obsługę bolszewickiego cekaemu złożoną z chińskich najemników, ale został postrzelony przez czerwonych z sąsiedniego okopu. „Trzy” kule w brzuchu oznaczały nielekką śmierć. Kriuczkow wzięty do niewoli dogorywał w Stanicy Ostrowskiej. W nocy napity czerwony komandir Budionny postanowił zobaczyć się z legendarnym Kozakiem i zaczął szukać go po chałupach, aż wreszcie znalazł i powitał okrzykiem: „wstawaj biała gnido!”. Kriuczkow wstać nie mógł, ale jak chce legenda odpowiedział ironicznym uśmiechem i plunął w twarz Budionnemu a wtedy ten, wyćwiczoną w tej sztuce ręką zarąbał rannego… Odpowiedz Link Zgłoś
grba Biała gorączka 14.09.12, 08:20 Kupiłem sobie zbiór reportaży ze Wschodu Jacka Hugo-Badera zatytułowany Biała gorączka. Warto było wydać te 36,90 PLN. Owóż Bader zapisując rozmowy z mieszkańcami Jałty, zanotował: „Jeszcze gorzej mi poszło z Jewgienijem Anatoljewiczem Łoginowskim, znajomym Ałły Aleksandrowny, który jest prezesem Dworianskogo Sobranija Rossiji (Związku Szlachty Rosyjskiej-grba) w Jałcie. To rodzaj kółka ludzi lepiej urodzonych. Łoginowski jest inżynierem. Ma sześćdziesiąt dziewięć lat. Od kilku lat jest na emeryturze, a wcześniej był naczelnikiem miejskiego wydziału eksploatacji budynków mieszkalnych i tak się złożyło, że jako naczelnik wydał decyzję o zburzeniu własnego domu, w którym nie mieszkał, bo w 1937 roku dom został upaństwowiony. Dziadka w 1920 roku rozstrzelali bolszewicy, bo był naczelnikiem telegrafu, a drugiemu dziadkowi przywiązali kamienie do nóg i wraz z tysiącem stu pięćdziesięcioma innymi oficerami, kadetami i junkrami generała Wrangla utopili w basenie jałtańskiego portu. Myślałem, że jako poszkodowani przez władzę radziecką znajdziemy z Łoginowskim wspólny język, ale się myliłem. Wymyślał mi od rusofobów i torturował paranoicznym wykładem historycznym, w którym znalazło się wytłumaczenie dla każdego podboju, agresji i świństwa nie tylko carskiej, ale i radzieckiej Rosji. Oczywiście Polskę Katarzyna II zajęła, żeby zaprowadzić porządek. - U nas już taka mentalność – powiada – żeby pomóc. Wyszedłem bez pożegnania, w sklepie kupiłem masandrowski koniak i poszedłem na Nabierieżną napić się z chłopakami. Mam tam czwórkę przyjaciół.” (s. 251-252) Odpowiedz Link Zgłoś
grba Na koniec... 14.09.12, 08:24 Na Krymie wyglądało to tak. Około 150 tysięcy ludzi: żołnierze atamana Wrangla wraz z cywilnymi uchodźcami opuściło Krym, ale wielu zostało, bo nie chceli porzucać rodzin, kraju. Sporo było też żołnierzy i oficerów, którzy leczyli w licznych krymskich lazaretach rany odniesione w czasie I wojny na froncie z Niemcami, a którym stan zdrowia uniemożliwił potem udział w jakiejkolwiek walce, także z czerwonymi. Przychodzą czerwoni, zajmują Krym i od razy zaczynają likwidację nieporządanego elementu, metodą katyńską. Najpierw robią "dobrowolną" pod groźbą surowej sankcji rejestrację w wypełnianiem szczególowej ankiety, potem ogłaszają przymus zgłoszenia się do "odpowiednich instytucji" w celu przeprowadzenia "weryfikacji", a z tamtąd ładują tłum byłych wojskowych do obozów, gdzie łamano ich głodem i mordowano na przeróżne wymyślne sposoby. Autorami tej rzezi byli niejaki towarzysz Bela Kun wraz z niejaką towarzyszką Ziemlaczką. Oglądając dzisiejszą telewizję rosyjską widzi się częsty objaw schizofrenii, bo z jednej strony płacze się nad ofiarami czerwonych, bolszewików i cały czas zadaje się retoryczne pytanie "jak wyglądałaby Rosja, gdyby pokonano bolszewików?", a z drugiej strony w przypadku Polski i Finlandii czuje się żal, że bolszewikom nie udało się podbić obu krajów. Ci sami bolszewicy w Rosji są krwawymi psami, a w Polsce to już "nasi" walczący przeciwko tym pyszałkom "Białopolakom". Odpowiedz Link Zgłoś
kauzyperda Re: Na koniec... 14.09.12, 17:44 > Ci sami bolszewicy w Rosji są > krwawymi psami, a w Polsce to już "nasi" walczący przeciwko tym pyszałkom > "Białopolakom". Wielu w Polsce nienawidziło sanacji. A jednak nie podobało nam się że nam Niemcy ziemię zabrali i "sanacyjnym" wojskom cały naród kibicował (Bagnet na broń i temu podobne). Komuny (PRL) wielu/większośc obecnie w Polsce nie lubi, Stalina podobnież - a jednak prezenciki od niego typu Breslau czy Stiettin przytulamy i raczej Niemcom nie oddamy. Jak nam zabrali Wilno to źle, jak my Breslau Niemcom to dobrze - dokładnie o to mi chodziło pisząc o polskim Kalim który usiłuje dorabiać ideologię i moralność do tego że zwyczajnie (jak wszyscy) chce zagarnąć pod siebie (tylko mu najczęściej nie wychodzi bo jest za słaby, źle zorganizowany i zacofany). Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Na koniec... 16.09.12, 10:07 Tak się złożyło, że przez ostatnich kilka wieków to my byliśmy krajem krojonym. Tak się złożyło, że legitymizm wyznawany przez Europę po kongresie wiedeńskim nas nie dotyczył. Tak się złożyło, że panslawizm głoszony przez Imperium Rosyjskie był dla nas bujdą... Płytkie moralizatorstwo mnie nie wzrusza. A co do zmiany granic Polski... Wystraczająco jestem stary, by pamiętać, że bardzo długo ludzie na ziemiach odzyskanych czuli się obco i nie u siebie, bardzo długo trawało przyzwyczajanie się do tej rekompensaty... Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Na koniec... 16.09.12, 10:11 Polska po 1945 okazała się jedynym trwałym elementem na mapie naszej części Europy, nasi sąsiedzi jednoczyli się, częściej dzielili, zmieniali flagi, godła i hymny... A my orła tylko poprawiliśmy... Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Re: Polska okazała się jedynym trwałym elementem 14.12.12, 22:06 Nieźle jak na sezonowe państwo... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
opornik4 Putin: Była tragedia w Katyniu. I była tragedia... 01.01.13, 06:45 Putin jest więcej niż bezczelny. Zdaje się nie przyjmować do wiadomości, że bolszewików nikt wtedy do Polski nie zapraszał, że jako atakujący obcy kraj po prostu zostali wzięci do niewoli i nikt ich strzałem w tył głowy nie rozwalił. Natomiast ofiarami zbrodni katyńskiej byli: oficerowie Wojska Polskiego, częściowo pochodzący z rezerwy (naukowcy, lekarze, artyści, przedstawiciele wolnych zawodów, nauczyciele, urzędnicy państwowi), którzy po agresji ZSRR na Polskę zostali po 17 września 1939 roku w różnych okolicznościach rozbrojeni i zatrzymani przez Armię Czerwoną na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Poza tym wśród ofiar było przeszło 7 tys. osób cywilnych, policjantów i oficerów bez statusu jeńca, osadzonych w więzieniach na terenie okupowanych przez ZSRR Kresów Wschodnich Rzeczypospolitej Polskiej. W/w zostali poddani zbiorowej egzekucji i pochowani w masowych grobach. Odpowiedz Link Zgłoś