news21 Re: List otwarty Lecha Wałęsy 14.02.05, 21:40 Lesiu, dołóż im. Tak trzymać! Odpowiedz Link Zgłoś
romek1977 Re: List otwarty Lecha Wałęsy 14.02.05, 21:44 Panie Prezydencie ciesze sie ze wyrazil Pan swoja opinie publicznie na ten temat mam nadzieje, ze zrobia to rowniez inne osoby publiczne bo najwyzszy czas glosno mowic o tym durniu Odpowiedz Link Zgłoś
istna Re: List otwarty Lecha Wałęsy 14.02.05, 22:12 Dobrze, że to zrobił, szkoda tylko, że zrobił to dlatego, że poczuł się OSOBIŚCIE dotknięty... Ale lepszy rydz (nie rydzyk!)... Odpowiedz Link Zgłoś
www.netboard.pl Re: List otwarty Lecha Wałęsy 14.02.05, 22:14 To niewątpliwie miłe, że nawet L. Wałęsa wyraził swoją opinię na temat RM. Zastanawiające jest jednak to, że w ssumie większość uwag skierowana była pod adresem Wyszkowskiego bądź innych zapraszanych do rozgłośni Rydzyka gości. Prowadzącym radio zarzucił głównie naiwność. Natomiast niezmiernie dziwi(?) fakt, że list ten w połowie stanowi nachalne wygrzebywanie zasług Wałęsy z niebytu pamięci społecznej. Podkreślenie, ile to on dla tej Polski nie zrobił i dlaczego sam. I w tym, mimo wzorowego dopracowania stylistycznego listu (nietypowego dla Wałęsy), możemy ujrzeć Lecha w całej jego wąsatej krasie... Odpowiedz Link Zgłoś
istna Re: List otwarty Lecha Wałęsy 14.02.05, 22:17 www.netboard.pl napisał: I w tym, mimo wzorowego > dopracowania stylistycznego listu ... Eee, tu przesadziłeś:) Ale poza tym zgadzam się z Tobą Odpowiedz Link Zgłoś
www.netboard.pl Re: List otwarty Lecha Wałęsy 14.02.05, 22:21 Czy ja wiem, czy przesadziłem? Porównałem tą formę wypowiedzi z innymi autorstwa (rzekomo) tego pana. Jeśli ten list oceniac na tle - to określenie wzorowe jest jak najbardziej na miejscu... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lesteer Lechu napisał to co wielu normalnych katolików w.. 14.02.05, 22:24 .. tym kraju myśli. Rydzyk i cały jego cyrk ośmiesza Kościół i powoduje że wielu ludzi od Kościoła odchodzi. Sytuację pogarsza fakt, że Episkopat nie zajął zdecydowanego stanowiska w sprawie wyskoków środowiska Radia Maryja. Myślę że Kośćiołowi w Polsce bardziej zaszkodził Rydzyk niż np. afery pedofilskie w Poznaniu i w Tylawie.. Lechu przemówiłeś za nas!!! Dzięki!! Ps. I niech Polonia przestanie słuchać tego badziewia. Niech Lechu mówi gdziekolwiek będzie w świecie, że to oszołomy. Tak trzymać!! Odpowiedz Link Zgłoś
www.netboard.pl Re: Lechu napisał to co wielu normalnych katolikó 14.02.05, 22:30 Problem z Radiem Maryja jest taki, że wciąż czynniki kościelne jak i władze świeckie wzbraniają się przed uznaniem tej organizacji za sektę. A przecież RM to sekta w najczystszej postaci - bezwzględne podporządkowanie ideologiczne wyznawców przywódcy - oderwanie ich od rzeczywistości, skłanianie do rozporządzania swoim mieniem na rzecz sekty i całkowite zamknięcie na próbę polemiki. Moim zdaniem Radio Maryja powinno zostać zdelegalizowane. Jest bowiem wysoce szkodliwe społecznie. I to niezależnie, czy oceniać to mamy z punktu widzenia katolika, czy osoby świeckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: Lechu napisał to co wielu normalnych katolikó 15.02.05, 04:19 Sektą w znaczeniu religioznawczym też są, jako radykalny ruch wyrosły ze starej religii i oddalający się od pnia pierwotnej doktryny. Z punktu widzenia katolickiego RM może zostać wyklęte lub zbojkotowane. Z punktu widzenia świeckiego można podjąć próbę delegalizacji w oparciu o konstytucję. Odpowiedz Link Zgłoś
davidmorst Re: Psychol Lech Wałęsa na usługach GieWu ! 14.02.05, 23:17 Przecież ten tekst jest po prostu niedorzeczny. Wynika z niego tylko jedno, że Wałęsa chciałby zakneblować nasze radio - Radio Maryja. I to bardzo się podoba klakierom z GW. Nic więcej w liście niema. Odpowiedz Link Zgłoś
www.netboard.pl Re: Psychol Lech Wałęsa na usługach GieWu ! 14.02.05, 23:24 Gratuluję zdolności czytania ze zrozumieniem... Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: Psychol Lech Wałęsa na usługach GieWu ! 15.02.05, 04:24 Zdecydowana większość Polaków gardzi Rydzykiem i jego faszystowsko-inkwizycyjną rozgłośnią. Ale jako kraj demokratyczny powinniśmy dopuścić każdą mniejszość do głosu, o ile ten głos nie będzie wymierzony w podstawy demokracji. RM uderza w te podstawy lżąc najwyższe organa państwowe, szerząc nienawiść na tle religijnym i etnicznym, łamiąc wszelkie zasady rzetelnego dziennikarstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
gacek31 Re: List otwarty Lecha Wałęsy 14.02.05, 22:42 Brak mi slow!! Jestem zachwycony listem pana prezydenta. Kler to juz nie"powolanie"lecz cwany i zaklamany styl zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
rzezaczka1 Re: List otwarty Lecha Wałęsy 14.02.05, 22:48 Pan Wyszkowski w audycji Radia Maryja stwierdzil ,ze ma dowody na to , ze pan Walesa za kapowanie na kolegow z wydzialu Stoczni pokwitowal wlasnym podpisem 13000 tysiecy zlotych , w tamtym okresie zarabialo sie srednio dwa na miesiac . W czwartek ta audycja bedzie powtorzona . "Gdy nie wiadomo o co chodzi ,chodzi o pieniadze . Golda Meyer 1 pazdziernika 1948 roku " . Odpowiedz Link Zgłoś
www.netboard.pl Re: List otwarty Lecha Wałęsy 14.02.05, 23:01 Zdziwiłbyś się, ile można dokumentów sfabrykować. Nie jestem miłośnikiem Wałęsy - ale ostrożnie podchodziłbym do rewelacji agenturalnych... Odpowiedz Link Zgłoś
davidmorst Re: Dzięki za info, że w czwartek audycję powtórzą 14.02.05, 23:21 Pan Wałęsa bądzie miał okazje skonfrontować banialuki, które mu ktoś napisał z rzeczywistością. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: Dzięki za info, że w czwartek audycję powtórz 15.02.05, 04:30 Rzeczywistością jest jak rozumiem nagranie pobłogosławione przez Rydzyka, który znakiem krzyża każdej bzdurze nada właściwość prawdy niepodważalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 04:27 To niech przedtawi te dowody a nie kilkanaście razy powtarza zapowiedzi i groźby. Może uznaje, że jak powie to kilka razy to już mu każdy na słowo uwierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
www.netboard.pl Re: List otwarty Lecha Wałęsy 14.02.05, 22:59 Nie dopatrywałbym się w wypowiedzi Wałęsy ataku na kler. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 04:38 Episkopat też nie cierpi Rydzyka, podobnie papież. Stąd ciągłe narastanie izolacji RM i pomijanie go przez główne postacie polskiego KK jak i ignorowanie przez papieża rydzykowych zaproszeń. Papieża i Rydzyka różni tyle co Mazowieckiego i Macierewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
gawor1 Re: List otwarty Lecha Wałęsy 14.02.05, 22:44 NAsz były prezydent nie wykazał się specjalna skronmością piszac ten list. To o nim raczej dobrze nie świadczy. palant Odpowiedz Link Zgłoś
adax4 widziałem ten program Gdańszczanin 14.02.05, 23:00 Lechu wstał lewą noga i poczuł że czeba coś zrobić Oglądałem tą audycję . Wałęsa zmylił mnie informacją , że była to audycja Radia Maryja. Tymczasem była to rozmowa z Krzysztofem Wyszkowskim w studiu Telewizji Trwam / retransmitowana jednocześnie w radiu Maryja jak sądzę/. Z góry zastrzegam, że nie jestem fanem tej tv ale pykając pilotem po kanałach natknąłem się na ten program i oglądałem go do końca. Szczerze mówiąc jestem zdumiony reakcją Wałęsy. To co mówił Wyszkower, mówił już wielokrotnie, ba argumenty i poglądy tego typu były prezentowane przez wiele osób już wielokroć na wszystkich łamach, no może z wyjątkiem Gazety Wyborczej. Mówił o agenturze, także tej rosyjskiej, o paleniu akt. Szczerze mówiąc najbardziej zapamiętałem z tej rozmowy opinię Wyszkowskiego że zgodnie z ustaleniami Kolegium IPN za osoby prześladowane będą uważane dodatkowe kategorie ludzi.Tacy którzy podpisali , byli TW, brali pieniądzę a potem zerwali współprace. Kolejną kategorią to ci którzy byli inwigilowani, zbierano na nich kwity a potem zwerbowano ich na TW z wszystkimi konsekwencjami /wynagrodzenie, podpisy itp/. Przykładem który podał Wyszkowski był Jurczyk prezydent Szczecina, który został wprzez sąd oczyszczony z zarzutów ponieważ ten /sąd/ uznał że prezydent był zmuszony do podjęcia współpracy i to pomimo tego że Jurczyk był Tw i brał pieniądze. Wyszkowski wyraził pogląd , że taka interpretacja IPN i Sądów zaciemnia prawdę i utrudnia lustrację. Podkreślam, że wg mnie nie był to jakiś popis oszołomstwa tylko spokojna, merytoryczna publicystyka polityczna. Może mały konkurs? Kto jutro w GW z otwartymi ramionami przywita Wałesę w ogródku antylustracyjnym? Stawiam na Pacewicza. więcej komentarzy w blogu; www.gdanszczanin.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
an_k Re: List otwarty Lecha Wałęsy 14.02.05, 23:18 Sprzeciw wobec nacjonalizmu, nienawiści, indoktrynacji, hipokryzji. Niech toczy się rzeczowa dyskusja. Niech włączą się do niej inne autorytety. Odpowiedz Link Zgłoś
davidmorst Re: Pozbawimy żydokomunę władzy to i lustracja ... 14.02.05, 23:25 ...bedzie miała ludzkie oblicze. Komuniści potrafili wszystko wypaczyć. Wypaczyli też sposób prowadzenia lustracji. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: Pozbawimy żydokomunę władzy to i lustracja .. 15.02.05, 04:45 Komuna wszysrko wypaczała, ale SB zawsze Prawdzie świadectwo dawała i zdecydowała, kto będzie potępiony. Moczar był prawdziwym patriotą na miarę prałata J. Ludzie potrzebują pracy i chleba, a nie plecenia o agentach, które rusza już tylko neonazistów i niedaczników Odpowiedz Link Zgłoś
kaszub11 Re: List otwarty Lecha Wałęsy 14.02.05, 23:28 Agresja Wałęsy wiąże się ze strachem, że Polacy w końcu zabiorą się za rozliczanie agentów i dmuchanych bohaterów. Widzi, że obecnie już coraz mniej liczy się tupeciarstwo i pozerstwo. Ludzie oczekują od polityków uczciwości i kompetencji. Wałęsa był agentem od zawsze. Dla mnie, młodego działacza opozycji w latach siedemdziesiątych, był agentem KOR-owców. Na początku strajku 80 r. korowców wcale do stoczni nie wpuszczano. A co dzisiejsza młodzież wie o strajkach? Że zrobił je KOR. Dzięki Wałęsie zawłaszczyli sobie strajk, założyli Solidarność, a w końcu razem z nim zrobili okrągły stół i grubą kreskę dla kapusiów i czerwonych. Tak oto Wałęsa jest współautorem największego przekrętu w powojennej Polsce. Czerwoni mają władzę i kasę. Różowi rządzą w mediach i mają kasę (Agora ma 66 mln zł zysku za 2004r). A stoczniowcom zabrano nawet stocznię i upodlono ich bezrobociem, opluto ich duszpasterza, obraża się ich wiarę. A ten korowski sierżant ma czelność szczekać na ostatnie niezależne medium w Polsce, bo puściło rozmowę z Wyszkowskim. Zamilknij człowieku i oszczędź nam wstydu. Odpowiedz Link Zgłoś
skydak Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 04:18 ja o tym, że strajki robił KOR dowiedziałem się właśnie przed chwilą od ciebie. Poza tym to jest jakaś strasznie naciągana historyjka. Czym jest KOR? - nie słyszałem zbyt wiele o tej organizacji - poza ich działalnością w latach 70 -tych. Czy KOR to jakiś piekielny demon? Czy stoczniowcy mają jakąś inną wiarę niż katolicka? Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 04:56 Jankowski - duszpasterz? Raczej nie pasterz, a elektryczny pastuch. Od 91 roku o pwyznaczeniu rządzących decyduje polski naród i gdyby chciał głosować na nacjonalistów katolickich, to byście rządzili. Żadnego układu wyznaczającego władzę nie było, a to, że naród nie cierpi miesznia religii o polityki to postawa zdrowa. Agresja Walęsy jest adekwatna to tonu radyjka, które bagatelizuje zasługi Solidarności dla przyspieszenia upadku poprzedniego systemu. Ja się np. z RM śmieję, ale większość ludzi na kłamstwa i potwarze Rydzyka wpada w złość. Odpowiedz Link Zgłoś
mdata Lech Wałęsa Rulez 14.02.05, 23:34 jednak Lech Wałęsa to jest kolo i coby o nim nie powiedzieć partiota. ale my Polacy wolimy wychwalac czerwonych kwasow millerow i agentow oleksych zamiast bohatera Wałęse. Szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
lolo11 Nagonka GW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 15.02.05, 00:47 Mozna zauwazyc, ze czesc forumowiczow w tej dyskusji zwolniona jest z logowania. Pewnie Michnik wydal swoim "pismakom" polecenie aktywnego udzialu w dyskusjii ez koniecznosci logowania sie. Odpowiedz Link Zgłoś
citisus Wyparowało kilkadziesiąt postów !!!!!!!!!!!!!!!! 15.02.05, 01:37 lolo11 napisała: > Mozna zauwazyc, ze czesc forumowiczow w tej dyskusji zwolniona jest z > logowania. Ci co płot przeskakiwali nie muszą. Bo wszyscy są równi i równiejsi. Odpowiedz Link Zgłoś
4design Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 01:02 Ci co krytukuja Prezydenta WALESE - PROSTACY !! Chyba ks. Rydzyk poprzestawial Wam w glowach:) Na zachodzie, jak sie spytasz obcokrajowaca kogo zna z polski, to wiecie co odpowiadaja, Walesa, Papiez. I tyle i to w wiekszoci w takiej kolejnosci. Panie Prezydencie - gratuluje, i wiem, ze moze Pan duzo !! Odpowiedz Link Zgłoś
duza_klucha Czucie i Wiara silniej mowia do mnie ... 15.02.05, 01:08 ... niz medrca szkielko i oko ! Brawo ! Odpowiedz Link Zgłoś
marekatlanta71 Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 01:11 Panie Prezydencie, jestem szczesliwy ze w Polsce sa jeszcze prawdziwi polacy tacy jak Pan. Radio Maryja przynosi nam wszystkim wstyd rowny wstydowi jaki przynosza niemcom neo-nazisci. Mam nadzieje ze pana akcja spowoduje wreszcie przelom i kosciol zainteresuje sie dzialalnoscia ojca (?) Rydzyka. Jak kociol katolicki moze pozwalac na cos takiego?!?! Zgroza. Jeszcze raz dziekuje za to ze zdecydowal sie Pan "wziac sprawy w swoje rece"! Odpowiedz Link Zgłoś
r.maszkowski lepiej pozno niz wcale 15.02.05, 01:13 Szkoda, ze p. Walesa nie zareagowal wczesniej, np. kiedy RM opluwalo Jezioranskiego, Milosza albo Geremka, kiedy J. Nowak przerabial p. Hennelowa na libertarianke albo kiedy ks. "hiena" Bartnik pisal o tym, ze Zydzi pracujacy w WTC nie przyszli do pracy... Wiecej: www.radiomaryja.pl.eu.org/ O niektorych klamstawach Radia Maryja: www.radiomaryja.pl.eu.org/teksty/rzmorm/etyka.html#klamstwa Odpowiedz Link Zgłoś
lolo11 To nie list Walesy! 15.02.05, 01:22 To Michnik ten list napisal. Prezydent nie zajmuje sie takimi glupotami jak pisanie listow. Co najwyzej mogl sie podpisac. Odpowiedz Link Zgłoś
sajens Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 01:24 brawo, szkoda ze tak pozno pan Walesa to zauwazyl, ale kurcze brawo za odwage, trzeba pokazac rydzykowi. Odpowiedz Link Zgłoś
janniezbedny Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 01:37 Wreszcie cos sensownego padlo z pana ust, po takim dlugoletnim belkocie- pozytywne zaskoczenie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lolo11 Lech Walesa zmienil prace! 15.02.05, 01:38 Nowa poasda jest stanowisko TW GW. Zajeciem jest sluchanie Radia Maryja i pisanie raportow do GW. Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Brawo Panie Prezydencie ! Pelne Poparcie 15.02.05, 01:56 Trzymamy za slowo ze naprawde sprobuje ich pan odciac od pieniedzy . Nie jestem sam katolikiem ale gdybym byl to tym bardziej bolalo by mnie co oni robia z " moja " religia . Pelne poparcie niehc pan zrobi z nimi porzadek . I panie Prezydencie dobrze ze pan juz nie kandyduje na prezydenta , i tak jest pan i na zawwsze bedzie ikona dla nas Polakow Odpowiedz Link Zgłoś
wuk4 Re: Brawo Panie Prezydencie ! Pelne Poparcie 15.02.05, 02:15 Panie Prezydencie, w pełni popieram Pana zarzuty skierowane pod adresem radiostacji o.Rydzyka. Wiele osób w Polsce wie, że od podszewki ta rozgłośnia mało ma wspólnego z ewangeliczną miłością i dobrocią. Radio Maryja posunęło się zdecydowanie za daleko. Nie była to rzeczowa krytyka Pana błędów politycznych, ale oszczerstwa i manipulacje. Gdy przed chwilą słuchałem z ciekawości rozgłośni RM, ojcowie redaktorzy dopuszczali słuchaczy, którzy wprost nazywali Pana esbekiem, a ucięli w pół zdania słuchaczowi, który chciał bronić Pana dobrego imienia. To jest ich taktyka. Nie Pan pierwszy został obrażony na antenie RM. Kłamstwo i obłuda panują tam od lat i wiele osób zostało przez tę rozgłośnię oszkalowanych. Życzę szybkiego powrotu do zdrowia - W. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 03:51 Jednak okazuje sie, ze i w polityce mozna byc czlowiekiem na poziomie autentyzmu. Brawa dla Lecha, co przez plot przeskoczyl! Odpowiedz Link Zgłoś