guantanamero 23.02.05, 12:42 Brawo Panie Prezydencie! Podpisuje sie obiema rekoma po Pana listem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elfhelm Działaj Lechu, działaj! 23.02.05, 12:43 wreszcie coś pozytywnego, jak za starych dobrych lat! Odpowiedz Link Zgłoś
forever.pl Re: Działaj Lechu, działaj! 23.02.05, 12:48 Walka na noże? -- love.forever . Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszzbanyszek P.Wałęsa,mówiPan jakUrban w stanie wojennym..... 23.02.05, 13:07 Wiem, że ponoć czyta Pan maile. W 1990r., jako młody uczeń "obstawiałem" Pana spotkanie w Gorzowie; wówczas gótów byłem życie za Pana oddać. Wiele razy świeciłem oczami i brałem w obronę Pana niewydarzone opinie, lapsusy etc. Brałem za dobrą monetę Pana działania, nawet te najkoślawsze. No, ale ja miałem wtedy -nascie lat, Pan zaś został Prezydentem z obliczem Maryi w klapie. Nie wnikam w Pana intencje. Pewnie były szczere. Modliłem się i modlę za Pana. Jednak: ostatnie Pana działania nie pozostawiają złudzeń - proszę wziąć dzisiejszą Wyborczą do ręki - str. 1,2,4 (3 - nie, bo tam są reklamy), a zatem wszystkie 3 pierwsze strony poświęcone Panu w kontekscie ataków na Radio Maryja, lub Radiu Maryja w kontekście Pana na nie ataków... Zauważył Pan, jaki jest Pan teraz usłużny dla Gazety Wyborczej? A może zawsze Pan był, tylko znakomicie maskował grę? Teraz wysmażył Pan kolejny list.. Adam Michnik ostatnio spotkał się ze swoim mentorem - Jerzym Urbanem. Ten sam Michnik jest obecnie znów Pana oficjalnym sojusznikiem. Podobnie jak np. taki Owsiak - proszę wejśc na jego strony, rzeczywiście, ma Pan sporo zwolenników. Proszę wejśc też na strony "Faktów i mitów", "Nie", "Trybuny" itd. Gratuluję Panu towarzystwa... A tak naprawdę - jest mi b.smutno. Tak się składa, że moje 11. urodziny obchodziłem w dniu, w którym zamordowano x. Jerzego Popiełuszkę. Odtąd wszystkie moje urodziny obchodzę w klimacie zadumy. Także nad tym, że do jego śmierci przyczynił się wydatnie ktoś taki jak Jerzy Urban - przyjaciel Pańskiego przyjaciela - Adama Michnika. Pamięta Pan co Urban pisał? Pamięta Pan - opisywał "SEANSE NIENAWIŚCI" jakie x. Jerzy miał odprawiać na Żoliborzu. A teraz? TERAZ PAN PISZE O "SEANSACH NIENAWIŚCI" - TYLE ŻE W RADIU MARYJA... A nuż znajdą się krewcy Pana zwolennicy, którzy wezmą sobie te słowa do serca, jak wzięli sobie zachęty urbanowe Grzegorz Piotrowski i ekipa.. Prawda? O to przecież chodzi... Wiele by jeszcze pisać.. Modlę się za Pana.. Mariusz Zbanyszek, Gorzów Wlkp., lat 32 Odpowiedz Link Zgłoś
lisle BRAWO LECHU !!! I DZIEKI JESTESMY Z TOBA !!!! 23.02.05, 13:31 WALCZ Z TYM SIEDLISKIEM ZLA,FASZYZMU,PSEUDOKATOLICYZMU,SZOWINIZMU ETC ETC KTORE DZIALA POD PRZYKRYWKA RADIA "MARYJA"!!! I WIELKIE DZIEKI DLA TWOJEGO SYNA KTORY OTWORZYL CI OCZY NA PEWNE SPRAWY JAK WROCIL Z USA !!! A TOBIE CHWALA ZES TAM GO POSLAL NA STUDIA ! Odpowiedz Link Zgłoś
leniu63 PEWNIE TAKA UBECJA JAK TY JEST Z WALESA???????!!! 23.02.05, 13:42 MIERNOTY Odpowiedz Link Zgłoś
hiob102 MARIONETKA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 23.02.05, 14:12 W pierwszym zdaniu oświadczam, nie jestem miłośnikiem Radia Maryja, nawet katolikiem nie jestem. Niemniej, oburza mnie ten zmasowany atak na te rozgłośnię. Łatwo zgadnąć, kto tym atakiem kieruje. Bo tylko głupiec uwierzy, że Wałęsa jest autorem listów, które namiętnie ostatnio publikuje i przychylnie komentuje Wyborcza. I w tym całym ataku nie o Radio Maryja chodzi,lecz o zatrzymanie lustacji i dekomunizacji. Pierwszy list Wałęsie przecież napisano po tym jak w rozgłośni Rydzyka wystąpił Wyszkowski. Wałęsa to typ schizofreniczny, zakompleksiały megaloman, którym nie pierwszy raz manipulują ci, którzy 15 lat temu ogłosili się "moralnymi autorytetami". Na ich nieszczęście, nawet Wałęsa nie zatrzyma lustracji i dekomunizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
reset_okraglostolowej_kolonii NAJWIEKSZY ZDRAJCA POLSKI POWOJENNEJ ??? 23.02.05, 16:59 bo przeciez POLSKA STALA SIE "DRUGA JAPONIA" !! (lub chociaz DRUGA KOREA PLD.) Czyz nie? I to dzieki "patriotom" agentom UB trzymajacym nas ZA MORDE! Odpowiedz Link Zgłoś
hatatitla Agent Bolek - wrocił do służby ? Żałosny głupiec ! 26.02.05, 01:22 No i mamy, kolejną kompromitację - laureata. Phi ! Zabrakło przy nim, kontrolującego go dawniej SB-ka, i agent Bolek poszeeeeeeedł - znów samopas w - p r z y g ł u p y. Był już wszystkim, zdrajcą Solidarności i nawet prezydentem ( phi!)a teraz zapragnął zostać - biskupem ? Rząd dusz- chce kontrolować czy co ? Honoriskausy już mu się we łbie, popier.....ły. Palma nieprzeciętna ! Zacytuję Papieża: "Ja modlę się codziennie i Bogu dziękuję, że jest takie radio - Radio Maryja !" A Wałęsa co ? - mu się sprzeciwia ! i pisze te swoje kretyńskie listy, donosy do KRRiTv i ubliża inwektywami na lewo i prawo - komu się da. Czy nie prostak ? Czuje się silny w swej głupocie i bezkarny w każdym kłamstwie, które zaraz widać u niego - jak na dłoni ? Polacy - pozwolimy mu na to ? Czy pozwolimy, by nam kłamca bolek - nadal robił wodę z mózgu ? W swej pysze( większej nie spotkałem) nie widzi nieborak, że zrobił zamach na trzeci współczesny Cud-społeczny naszych czasów jakim jest to cudownie powstałe na gruzach komuny - a na większą Chwałę Niepokalanej - Radio Maryja. Z milionowych drobnych składek wdowich groszów - z takim trudem i poświęceniem utrzymywane przez nas najuboższych z ubogich Polaków (wdowy i emerytów). Ta kanalia pewnikiem nie daje na jego utrzymanie - ani grosza ! A RM jest jedynym i ostatnim wolnym głosem, radośćią i nadzieją 10 mil. słuchaczy. Czy ten łeb zakuty, tego nie widzi, na co się porywa ? Nie widzi, że już przegrał - zanim jeszcze zaczął ? Cenzura mu się przyśniła i zachciało się - nowej władzy? A tego jeszcze palant nie próbował, to teraz będzie se - cenzurował a nieprawomyślnych likwidował ? Niedoczekanie twoje. Za cienki bolek, by mu to uszło na sucho. Agent opętany przez szatana ! Czy Polską, zawsze musi rządzić jakiś - palant lub głupek ? Odpowiedz Link Zgłoś
asano_corp Re: MARIONETKA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 24.02.05, 22:17 gdy piszesz "ONI manipuluja", "CI pisza listy" to masz na mysli male zielone ludki czy tez zydo-masonow?? Odpowiedz Link Zgłoś
dragger twoj nick mowi sam za siebie 25.02.05, 18:07 tylko leniom prl byl na reke... Odpowiedz Link Zgłoś
karia3 Re: BRAWO LECHU !!! I DZIEKI JESTESMY Z TOBA !!!! 23.02.05, 14:23 Pośli tam i swojego baranie jeżeki masz za co Odpowiedz Link Zgłoś
reset_okraglostolowej_kolonii LECHU! DOTYCHCZAS PANU WIERZYLEM ALE TERAZ JUZ NIE 23.02.05, 16:54 Panie Lechu! Przez niemal caly czas w Pana i Panu wierzylem. Przez ostatnie 15 lat caly czas trzymalem za pana kciuki w Panskiej drodze politycznej a panska przegrana w wyborach prez. z A.Kwasniewskim poczytalem za osobista i dotkliwa kleske. Jednak w swietle ostanich wydarzen, po tym jak Narod dowiedzial sie o NIEWYOBRAZALNYCH faktach dotyczacych SB i UB, po tym jak HISTERYCZNIE jakis zakulisowy uklad chce zdusic proby ujawnienia zasobow IPN - kiedy na szali historii kladzie Pan swoje JADOWICIE AGRESYWNE slowo PRZECIW RADIU MARYJA, LIDZE POLSKICH RODZIN, Panu Macierewiczowi to sorry, ale w TAKIEJ probie autorytetow to SKAZANY JEST PAN JUZ NA CALKOWITA KLESKE POLITYCZNA! PRZEGRAL PAN TYM SAMYM WSZELKA WIARYGODNOSC! BYE, BYE!! Predzej uwierze w to, ze JEST PAN NAJWIEKSZYM ZDRAJCA POLSKI POWOJENNEJ niz w to, ze byli agenci UB/SB nie sa teraz GRUPA TRZYMAJACA WLADZE, oraz ze dobrze sluza Polsce, i pracuja na pomyslnosc Rzeczpospolitej i jej obywateli (tak jak Pan, Lechu, chce abysmy w to wierzyli.) Odpowiedz Link Zgłoś
dragger "eksperci" RM łżą jak psy 25.02.05, 18:18 A powiedzial Ci ktos w tym cud-obiektywnym radiu jak wygladal proces lustracyjny Walesy?? Powiedzial Ci ktos, ze ZEZNAWAL TAM OFICER SB, KTORY OPOWIEDZIAL O TYM JAK SFALSZOWAL MATERIALY NA LW ??? Nie - bo jak fakty sa niezgodne z wykladnia oszolomow spod znaku macierewicza czy giertycha, to tym gorzej dla faktow... Odpowiedz Link Zgłoś
majerolski Re: P.Wałęsa,mówiPan jakUrban w stanie wojennym.. 23.02.05, 13:31 może nie zamykac, ale po paluszkach ojcu dyrektorowi.... istnieje komisja ds. troski o radio maryja.... może by zatroskac sie mocniej.... a najlepiej nie słuchać.nie popierać, ale chyba tez nie zniewazac, nie stosowac własnie "radiomaryjnych " metod.... tak mi sie wydaje, może sie mylę.... Odpowiedz Link Zgłoś
leniu63 [...] 23.02.05, 13:37 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
puba Re: leniu. tos ty taki katolik?? 23.02.05, 14:08 różańcem udusic krzyżem zdzielic z imieniem Chrystusa na ustach zabic... gdzie widzisz tu Boga? bo ja widze tylko RM w twych słowach. i to jest przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
augora Re: P.Wałęsa,mówiPan jakUrban w stanie wojennym.. 23.02.05, 14:09 pomódl się również o rozum dla siebie przy okazji... Odpowiedz Link Zgłoś
pawelski1548 Re: P.Wałęsa,mówiPan jakUrban w stanie wojennym.. 23.02.05, 14:17 calkowicie sie z Panem zgadzam chyba chec "waadzy" u Pana Walesy wziela gore nad rozumem tez bylem w tej sytuacji , ze go bronilem przymukalem oczy na "idiotyzmy" z jego strony ale widocznie chec zostania DYKTATOREM jest bardzo mocna u niego jeszcze nie jest a juz zamyka rozglosnie radiowe ON ma racje i tylko racje SZEF cos nie tak z ta jego demokracja Pawel Odpowiedz Link Zgłoś
mr_flash Re: P.Wałęsa,mówiPan jakUrban w stanie wojennym.. 23.02.05, 16:49 Czyli uważasz że Wałęsa nie ma racji atakując Radio Maryja ? Ze jest to tylko radio katolickie i nic wiecej ? Wałęsa zawsze był typem przywódcy - ale czasem umiał sobie wybrać dobrych doradców i uważam że teraz też ma dobrego. Można za nim nie przepadać ale wtedy kiedy ma rację można mu ja przyznać. Nie uważasz ? Odpowiedz Link Zgłoś
olo1033 Re: P.Wałęsa,mówiPan jakUrban w stanie wojennym.. 24.02.05, 20:36 Ale się b.prez.RP .L.Wałęsa wpakował w szambo aż po same uszy ,siedział na zapiecku w Gdańsku i co żle mu nie było.Niepotrzebnie ruszył g.... które zaczeło śmierdzić .Pytam po co to było?? Odpowiedz Link Zgłoś
dragger Re: P.Wałęsa,mówiPan jakUrban w stanie wojennym.. 25.02.05, 18:20 Bo nie mozna pozwalac, zeby gowno sobie spokojnie lezalo na stole tylko z obawy, ze ruszenie go przez chwile zwiekszy smrod. Odpowiedz Link Zgłoś
abba14 Mariusz, czy ty nienawidzisz wszystkich? 23.02.05, 15:17 Z Twojego listu wyplywa piana niecheci i nienawisci do GAZETY i z nia zwiazanych osob . Mysle ze jako czlowiek juz 32 letni powinienes miec sprecyzowane poglady polityczne. Ja slucham RM kazdego dnia prawie od pierwszych jego dni. W calej rozciaglosci popieram p. Walese. pozdrawiam Bolek Odpowiedz Link Zgłoś
kasia20055 Re: Od bohatera do zera! Wstyd panie Bolku! 23.02.05, 15:08 Fatalnie kończy były prezydent. Miller jednak jednak z większą godnością. Odpowiedz Link Zgłoś
dragger Re: Od bohatera do zera! Wstyd panie Bolku! 25.02.05, 18:18 A powiedzial Ci ktos w tym cud-obiektywnym radiu jak wygladal proces lustracyjny Walesy?? Powiedzial Ci ktos, ze ZEZNAWAL TAM OFICER SB, KTORY OPOWIEDZIAL O TYM JAK SFALSZOWAL MATERIALY NA LW ??? Nie - bo jak fakty sa niezgodne z wykladnia oszolomow spod znaku macierewicza czy giertycha, to tym gorzej dla faktow... Odpowiedz Link Zgłoś
wilczysko1 Ciekawe, kto i za ile ten list Jemu napisał 23.02.05, 15:13 bo trudno uwierzyć, że gość co nie potrafi pełnego zdania poprawnie zbudować wysyła taki list gdzie wszystko jest poprawne zarówno stylistycznie, rzeczowo i merytorycznie.Szkoda, że gdzieś się akta zapodziały i znowu trzeba będzie z fotokopii korzystać, ach ten Czesław, tak nierozwaznie wydał te akta ... Odpowiedz Link Zgłoś
xabc123 Rydzykowcy ukorzcie się !!!! 23.02.05, 14:49 Opamiętajcie się i wróćcie na łono Kościoła ! Rydzyk powinien na kolanach przejść z Torunia do Warszawy i błagać Księdza Prymasa o przebaczenie za to, że stał się sługą szatana, rozpowszechniając kłamstwo i nienawiść w swoim radiu, bluźnierczo wykorzystując do tego Święte Imię Maryji. XX Odpowiedz Link Zgłoś
drzewko List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 12:45 Brawo Lechu!!! Popieram, popieram, popieram!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wmaker Siła ducha ojca Rydzyka pokona Faryzeuszy ! 23.02.05, 13:58 Mocno musiało prezydenta , ukłuć niepokorne słowa ewangelji Odpowiedz Link Zgłoś
forever.pl Re: Siła ducha ojca Rydzyka pokona Faryzeuszy ! 23.02.05, 14:12 A jakiego to ducha jest Rydzyk? -- LOVE.forever . Odpowiedz Link Zgłoś
abba14 RYDZYK TO DEKOWNIK STANU WOJENNEGO!!!! 23.02.05, 15:24 forever.pl napisał: > A jakiego to ducha jest Rydzyk? > > -- > LOVE.forever > > . Odpowiedz Link Zgłoś
puba Re: Siła ducha ojca Rydzyka pokona Faryzeuszy ! 23.02.05, 14:12 Słowa EWANGELII?????????? jakiej? Rydzyk wam zaraz wcisnie do głow ze w ewangelii jest napisane: pokaz teczke Lechu. wmaker - czytałes kiedys biblie? bo ja czytam codziennie i dlatego nie popieram RM. bo nie trzeba byc geniuszem by polityke odroznic od ewangelizacji. nienawisc jest grzechem. wiec nie pluj w imie faryzeusza Rydzyka. wmaker napisał: > Mocno musiało prezydenta , ukłuć niepokorne słowa ewangelji Odpowiedz Link Zgłoś
xabc123 Rydzykowcy ukorzcie się !!!!! 23.02.05, 14:49 Opamiętajcie się i wróćcie na łono Kościoła ! Rydzyk powinien na kolanach przejść z Torunia do Warszawy i błagać Księdza Prymasa o przebaczenie za to, że stał się sługą szatana, rozpowszechniając kłamstwo i nienawiść w swoim radiu, bluźnierczo wykorzystując do tego Święte Imię Maryji. XX Odpowiedz Link Zgłoś
koneser10 sam tego nie napisal 23.02.05, 13:06 styl wyraznie rozni sie od jego belkotliwych wpisow umieszczanych w wyborczej..... pisal ktos inny, walesa sie jedynie podpisal Odpowiedz Link Zgłoś
y.y Re: sam tego nie napisal 23.02.05, 13:13 A co to ma za znaczenie kto to napisał, a kto się podpisał? A poza tym siedziałeś koło niego i widziałeś kto co robił? Bo podejrzewam że nie i że lepiej nic nie pisz skoro masz pieprzyć od rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
koneser10 Re: sam tego nie napisal 23.02.05, 13:23 A poza tym siedziałeś koło niego i widziałeś kto co robił? Bo podejrzewam że nie i że lepiej nic nie pisz skoro masz pieprzyć od rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
mangold Re: List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 12:47 Ciekawe czemu trzymał gębę na kłodkę gdy rydzyjko jeździło po Kwaśniewskim? Odpowiedz Link Zgłoś
spajnek Re: List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 15:23 mangold napisał: > Ciekawe czemu trzymał gębę na kłodkę gdy rydzyjko jeździło po Kwaśniewskim? bo sie Wałęsa z Kwasem nie lubią. Odpowiedz Link Zgłoś
wbka List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 12:50 Walka p. Prezydenta słuszna, ale sukces wątpliwy. Najsilniejszą bronią Armii Bereciarek - wyznawczyń RM jest GŁUPOTA a z nią się nie wygrywa. Brak lekarstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
kaszub11 Re: List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 12:50 Tym obrzydliwym donosem pewnie pan znajdzie miejsce w historii degrengolady moralnej ludzi, którym Historia dała szansę na wieczną pamięć. Czy w ten sam sposób wyglądały donosy, które pan pisał do SB? Postawił się pan w jednym rzędzie z Nie, GW i Trybuną, gdzie pewnie w kułak się śmieją z głupich "polaczków". Dla mnie pan został wrogiem Narodu, którego trzeba zwalczać i demaskować. Wstyd mi strasznie, że żyje pan w Trójmieście, gdzie wspaniali ludzie w Sierpniu rozpoczęli walkę z komuną. Pan ich zdradził. Jeżeli na spacerze z moimi dziećmi spotkam pana - wytłumaczę im, dlaczego gardzę panem. Dodam jeszcze, że zakup działki obok pana domu, przez Urbana, nie był złym pomysłem - bylibyście razem fizycznie, tak jak teraz jesteście politycznie i moralnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pi00tr [...] 23.02.05, 12:55 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
leniu63 MOZECIE SOBIE MOJE POSTY KASOWAC ALE NIE .... 23.02.05, 13:51 ..SKASUJECIE LUDZKIEGO MYSLENIA....KTORE KIEDYS WAS OSADZI Odpowiedz Link Zgłoś
puba Re: MOZECIE SOBIE MOJE POSTY KASOWAC ALE NIE ... 23.02.05, 14:14 pozostaw osąd Bogu! tak naucza Biblia!!!!! mierny pseudo-katoliku. leniu63 napisał: > ..SKASUJECIE LUDZKIEGO MYSLENIA....KTORE KIEDYS WAS OSADZI Odpowiedz Link Zgłoś
leniu63 [...] 23.02.05, 13:40 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
szymtab Re: List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 12:52 Wreszcie się Pan obudził, takim Pana kiedyś znałem, zło należy tępić. Odpowiedz Link Zgłoś
dogydog Re: List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 12:52 BRAWO !!!!!!!! Moze w koncu przyniesie to jakis skutek i zniknie z eteru ta stacja przepelniona nienawiscia do wszystkich i wszystkiego co jest niezgodne z linia myslenia Rydzyka, jego wspolpracownikow i licznej rzeszy "mocherowych beretow" Odpowiedz Link Zgłoś
maciej48 Re: List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 13:05 Brawo bis,nich w eterze i na wizji pozostaną same przepełnione miłością i tolerancją media GW, Nie i Trybuna,niech tłumy lewicowych faszystów wychowują wszystkie klerykały i bereciary,a głupawy Wałek niech stanie się symbolem mądrości i miłości blżniego,tylko w klapę niech sobie wetknie zdjęcia pp.Jarugi i Środy. Odpowiedz Link Zgłoś
ptrolkusz Re: List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 12:54 Panie Prezydencie! To wspaniały list, w którym trzeba się pdpisać pod każdym słowem. Nie ma w nim ani patosu, ani zarozumiałości - jest zwyczajna, szczera prawda i troska o Kościół i Polskę. Bardzo za ten list dziękuję. Czasami mam wrażenie, że jestem w Kościele, który nie jest moim Kościołem, że mieszkam w kraju, który nie jest moim krajem - Pana list pokazuje, że są ludzie, którzy myślą tak, jak jak. Bardzo Panu dziękuję, również za ton tego listu - jest on obiektywny: nie napisał go Pan dla własnych celów. Gratuluję i życzę powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
bdronka Re: List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 16:02 i przez takich debili jak ty mamy w kraju to co mamy Odpowiedz Link Zgłoś
dragger nie, to przez takich oszolomow jak rydzykowcy 25.02.05, 18:24 nie mamy dwa razy tyle ile moglibysmy miec. RYDZYK NA BIALORUS! Odpowiedz Link Zgłoś
onatutrwa Re: List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 12:55 Lech Bolko opanuj sie drap swoje kije i na ryby, to najlepiej robisz! Odpowiedz Link Zgłoś
to.tomek Na czym polega "status nadawcy publicznego" 23.02.05, 12:56 ... czy ktos moglby cos o tym napisac..? Odpowiedz Link Zgłoś
pazio Re: List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 12:57 Nic dodać, nic ująć. Panie Prezydencie, gratuluję świetnego i ważnego tekstu. Odpowiedz Link Zgłoś
koneser10 cenzor Walesa 23.02.05, 13:00 ciekawe, chyba rzeczywiscie zglupial albo panicznie boi sie lustracji - podobnie byl pobudzony w czerwcu 1992 roku gdy blokowal lustracje i odwolywal Olszewskiego. Jesli jest bohaterem i uczciwie zapracowal na swoj "autorytet" to chyba nie powinien sie tak Radia Maryja obawiac. Ciekawe, ze tak go to radio uwiera a jak dotad nie pamietam aby mial choc troche pretensji do Urbana i urbanowego "Nie", ktore co rusz kwestionuje roznorakie autorytety. I jeszcze jedno - aktywnosc walesy wyraznie wzrosla w momencie gdy pojawil sie temat lustracji - pewnie nie przypadkiem ...... Bolek a juz jego ostatni wywiad w Wyborczej to juz zupelna zenada - zwlasza jak zaprzecza, ze zatrzymal lustracje. Jak zapomnial jak bylo to powinien sobie pamiec odswiezyc - polecam film "Lewy Czerwcowy" Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek Odpowiedz Link Zgłoś
rembka Re: cenzor Walesa 23.02.05, 13:56 Do licha, odwalcie sie od Lecha i przestancie sugerowac, ze byl donosicielem ubeckim. Nawet SDRP, SLD i IPN i cala masa smiertelnych wrogow Walesy nie mogla sie doszukac sladu kolaboracji w jego 'teczkach'. Nie musicie sie z Walesa zgadzac, ale nie robcie z niego drania, bo na to nie zasluguje. Niedlugo zaczniecie balwochwalic Jaruzela, Urbana, Kiszczaka i cala inna plejade inzynierow stanu wojennego przez te swoja slepa zawisc do Walesy, tylko po to, by mu zrobic na zlosc. Odpowiedz Link Zgłoś
koneser10 Re: cenzor Walesa 23.02.05, 14:18 smieszny jestes kolego. Kto jak kto ale to wlasnie kolaborant Walesa stawial na lewa noge. To wlasnie Walesa wzywal do glosowania na prezydenta Jaruzela. to Walesa bronil emerytur UBekow i SBekow. To Walesa stwierdzil iz pierwszy milion trzeba ukrasc. To Walesa nie placil podatkow za pieniadze ktore otrzymywal z zagranicy (honoraria za ksiazki). To Walesa naginal prawo do swoich potrzeb: falandyzacja i pomrocznosc jasna. To Walesa otaczal sie ludzmi o watpliwej wiarygodnosci: kapciowy wachowski, mec.kwiatkowski uznany za agenta wpostepowaniu lustracyjnym. Nie kto inny jak Walesa w skompromitowal sie doszczetu w noc dlugich nozy 4/5 czerwca 1992 roku kiedy zablokowal lustracje w Polsce. Toz to Walesa nie kiwnal nawet palcem aby rozliczyc Kiszczaka, Urbana lub Jaruzela za cale zlo jakie zrobili w PRL'u. I jeszcze dodaj do tego jego ostatnie bufonady na forum Wyborczej: * psychole z RM * sprostowanie do psycholi z RM * chamskie ataki na B.Borusewicza * chamskie ataki na A.Walentynowicz * kolejny atak na RM * ciagle twierdzenia iz to SAM Walesa obalil w Polsce komune a gdyby inni mu nie przeszkadzali to zrobilby to SAM jeszcze wczesniej..... Walesa to pajac - nudzi mu sie na emeryturze i znalazl sobie latwego wroga RM - korzysta z tego iz Kosciol ma w Polsce spory elektorat negatywny i na tym jedzie. W calym tym zamieszaniu nalezy zwrocic uwage jak instrumentalnie tutaj walesa traktuje kwestie wiary - kariera i poklask sa dla niego wazniejsze..... coz, cel uswieca srodki. Zawsze bedzie mogl potem pojsc do spowiedzi.... Odpowiedz Link Zgłoś
rembka Re: do konesera10 23.02.05, 16:08 Prymitywne, bezskladne, wyrwane z kontekstu, stare i otrzaskane prostackie wywody maluczkiego czlowieczka - oto, co piszesz. Na szczescie wielu madrych ludzi wciaz szanuje i zawsze szanowalo Walese: George Bush Sr, Bill Clinton, Margaret Thatcher, Jan Nowak-Jezioranski i cala plejada tych, ktorzy istotnie zmienili bieg historii. Prymitywne odglosy szowinistycznego plebsu (ditto. RM) to piskliwy odglos z zascianka...nie wart posluchu. Odpowiedz Link Zgłoś
koneser10 Re: do konesera10 23.02.05, 16:20 rzeczywiscie poraza mnie sila twoich merytorycznych argumentow....... zabrakło pomyslow ? Odpowiedz Link Zgłoś
dragger bredzisz... 25.02.05, 18:34 1. Po pierwsze - argumenty i autorytety. Dla mnie znamienne jest to, ze np. s.p. Jan Nowak Jezioranski pomagal Walesie podczas wyborow w 1995. Byl jego jawnym zwolennikiem. 2. Przejscie z PRLu do IIIRP bylo przejsciem od czarnego do bialego (no, powiedzmy, lekko kremowego ;-) - do bialego dopiero musimy dojsc). I musialo wiesc przez okres szary, kiedy dopiero wybielalo sie zycie publiczne 3. to ze nie zaatakowano ostro partyjnej i ubeckiej nomenklatury - nawet gdyby udalo sie to zrobic tak, zeby nie wywolalo krawej rewolucji, to rozsypaloby to Panstwo! Nie da sie bez koszmaru anarchii zbudowac panstwa od zera, jezeli cala jego istniejaca, czerwona strukture (a to niby postulujesz) zburzyloby sie do fundamentow i zaczelo budowac od zera. Fakt - byloby teraz czysciej. Ale za cene 2-4 lat anarchii i takiego burdelu, ze dzisiaj bylibysmy o wiele nizej w rozwoju. Dlatego solidarnosc miala wybor: A. zburzyc peerelowski system do spodu i stawiac od nowa, wywolujac ogolna anarchie a do tego majac braki w KADRACH - przeciez solidarnosc to byl ruch robotniczny, kim tych wszystkich urzednikow i mili-/policjantow nalezaloby zastapic?? B. Pojsc na kompromis. Weryfikacja w sluzbach, ale ogolnie przerabianie aparatu wladzy mialo sie odbywac stopniowo i bez represji wobec dawnych dzialaczy. Wybrano A. Moim (i nie tylko zdaniem) - slusznie Odpowiedz Link Zgłoś
abba14 Koneser i ty ociekasz nienawiscia. 23.02.05, 15:48 koneser10 napisała: > ciekawe, chyba rzeczywiscie zglupial albo panicznie boi sie lustracji - > podobnie byl pobudzony w czerwcu 1992 roku gdy blokowal lustracje i odwolywal > Olszewskiego. Jesli jest bohaterem i uczciwie zapracowal na swoj "autorytet" to > > chyba nie powinien sie tak Radia Maryja obawiac. Ciekawe, ze tak go to radio > uwiera a jak dotad nie pamietam aby mial choc troche pretensji do Urbana i > urbanowego "Nie", ktore co rusz kwestionuje roznorakie autorytety. > I jeszcze jedno - aktywnosc walesy wyraznie wzrosla w momencie gdy pojawil sie > temat lustracji - pewnie nie przypadkiem ...... Bolek > a juz jego ostatni wywiad w Wyborczej to juz zupelna zenada - zwlasza jak > zaprzecza, ze zatrzymal lustracje. Jak zapomnial jak bylo to powinien sobie > pamiec odswiezyc - polecam film "Lewy Czerwcowy" > > Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, > Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, > Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, > Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek Ja mam na imie Bolek , bylem w czasie komuny jednym z bardziej przesladowanych ludzi. Nie staram sie o ordery, to byl moj wybor. Lecz gdy czytam tej tresci listy, napawia mnie to smutkiem , nie nienawiscia. Bo tu w tej korespondencji powinny sie przewijac posty dojrzale politycznie. Ty jestes czlowiekiem wyksztalconym, masz dostep do internetu, poczytaj wiecej w tym temacie a moze juz takich glupstw nie bedziesz wypisywal! bolek Odpowiedz Link Zgłoś
koneser10 Re: Koneser i ty ociekasz nienawiscia. 23.02.05, 16:31 hmmm, ciekawe Walesa SAM obalil komunizm a inny Bolek to jedna z najbardziej przesladowanych w komunizmie osob..... zbieg okolicznosci czy żarty ? Czlowieku jak mozna po tym wszystkim co po 1989 roku zrobil Walesa miec do niego choc odrobine zaufania i szacunku..... po czynach ich poznacie - walesa dlugo pracowal na to, zeby stracic moje zaufanie. Zrobil naprawde wiele aby to nastapilo: 1. wojna na gorze, ktorej jedynym celem bylo zaspokojenie jego ego (Walesa = prezydent) 2. obrona postkomuny (lewa noga) 3. obrona emerytur UBeckich/SBeckich (veto w sejmie) 4. obiad drawski i kumanie sie z postkomunistyczna generalicja (+ pajacowanie w mundurze) 5. kapciowy Wachowski 6. slynne stwierdzenie - pierwszy milion trzeba ukrasc 7. niezaplacone podatki od pieniedzy otrzymanych z zagranicy 8. falandyzacja i pomrocznosc jasna 9. NATO-bis 10. noc czerwcowa 1992 - zablokownie lustracji 11. odwolanie Hodysza z UOP - jak rozumiem katolik Walesa musial zemscic sie na Hodyszu za to iz ten sygnalizowal Borusewiczowi iz Walesa to Bolek. 12. wczorajsze obrazliwe, chamskie ataki na A.Walentynowicz, wczesniej atak na Borusewicza 13. Kompletna bufonada objawiajaca sie twierdzeniem iz to SAM Walesa obalil w Polsce komune 14. w tej chwili Walesa jest nikim, przez chwile potrzebuje go Wyborcza aby ukrecic leb lustracji - jak przestanie byc potrzebny wroci na swoje miejsce do kąta..... I na koniec pytanie - jesli oceniam kogos negatywnie jako polityka skompromitowanego, zidiocialego to czy to jest nienawisc ? Oj Bolek, Bolek..... Front Jednosci Narodu sie tobie zamarzyl ? Odpowiedz Link Zgłoś
dragger RM łże jak psiarze 25.02.05, 18:24 A powiedzial Ci ktos w tym cud-obiektywnym radiu jak wygladal proces lustracyjny Walesy?? Powiedzial Ci ktos, ze ZEZNAWAL TAM OFICER SB, KTORY OPOWIEDZIAL O TYM JAK SFALSZOWAL MATERIALY NA LW ??? Nie - bo jak fakty sa niezgodne z wykladnia oszolomow spod znaku macierewicza czy giertycha, to tym gorzej dla faktow... Odpowiedz Link Zgłoś
max60 Panie Prezydencie jestem z Pana dumny. 23.02.05, 13:01 Dziękuję Panu za odwagę. Stanął Pan na przeciw zorganizowanej grupy ludzi siejących nienawiść pod pozorem dbania o Wiarę i Ojczyznę. Jest Pan pierwszą znaną osobą, która jednoznacznie się tym kłamstwom sprzeciwiła. Odpowiedz Link Zgłoś
leslawc List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 13:04 Bedac ateista z boku przygladam sie dzialalnosci Radia Maryji oraz aktualnemu konflikotowi tej rozglosni z panem Walesa, z redakcja Tygodnika Powszechnegoi innymi spolecznosciami katolickimi. Analizujac dzialalnsc kosciola a zwlaszcza po ustanowieniu funkcji papieza moge tylko stwierdzic ze Radio Maryja jest poprostu owocem tej dzialnosci i oburzenia jakie wywoluje u katolikow troche mnie hm... nie chcac nikogo urazic - smieszy. Oczywiscie ze mozna mi jako ateiscie powiedziec ci katolicy to sa ci dobrze i ci glosza slowo Boze a ci inni sa zli ale ja sie pytam wg. jakich kryteriow. Czy stojacy na czele konferencji episkopatu polskiego abp Michalik nie chce czy nie moze zamkac ziejacego nienawiscia Rydzykowi buzi. Moge tez rozumiec ze Jan Pawel II bedac glowa kosciola katolickiego nie chce oficjalnie zajmowiac sie takimi "lokalnymi sprawami jak Radio Maryja" ale czy mozna sie temu dziwic po tym jak Pius XII tez pewnymi lokalnymi sprawami sie nie zajmowal ? To sa pytanie ktore sobie czasem stawiam i nie znajduje odpowiedzi. Jako zdeklarowane ateiste interesuje mnie wylacznie spoleczny aspekt tego konfliktu i jego wplyw na losy Polski - nie tylko tej katolickiej ...... Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszzbanyszek PanieWałęsa,mówi Pan jak Urban w stanie wojennym.. 23.02.05, 13:05 + Wiem, że ponoć czyta Pan maile. W 1990r., jako młody uczeń "obstawiałem" Pana spotkanie w Gorzowie; wówczas gótów byłem życie za Pana oddać. Wiele razy świeciłem oczami i brałem w obronę Pana niewydarzone opinie, lapsusy etc. Brałem za dobrą monetę Pana działania, nawet te najkoślawsze. No, ale ja miałem wtedy -nascie lat, Pan zaś został Prezydentem z obliczem Maryi w klapie. Nie wnikam w Pana intencje. Pewnie były szczere. Modliłem się i modlę za Pana. Jednak: ostatnie Pana działania nie pozostawiają złudzeń - proszę wziąć dzisiejszą Wyborczą do ręki - str. 1,2,4 (3 - nie, bo tam są reklamy), a zatem wszystkie 3 pierwsze strony poświęcone Panu w kontekscie ataków na Radio Maryja, lub Radiu Maryja w kontekście Pana na nie ataków... Zauważył Pan, jaki jest Pan teraz usłużny dla Gazety Wyborczej? A może zawsze Pan był, tylko znakomicie maskował grę? Teraz wysmażył Pan kolejny list.. Adam Michnik ostatnio spotkał się ze swoim mentorem - Jerzym Urbanem. Ten sam Michnik jest obecnie znów Pana oficjalnym sojusznikiem. Podobnie jak np. taki Owsiak - proszę wejśc na jego strony, rzeczywiście, ma Pan sporo zwolenników. Proszę wejśc też na strony "Faktów i mitów", "Nie", "Trybuny" itd. Gratuluję Panu towarzystwa... A tak naprawdę - jest mi b.smutno. Tak się składa, że moje 11. urodziny obchodziłem w dniu, w którym zamordowano x. Jerzego Popiełuszkę. Odtąd wszystkie moje urodziny obchodzę w klimacie zadumy. Także nad tym, że do jego śmierci przyczynił się wydatnie ktoś taki jak Jerzy Urban - przyjaciel Pańskiego przyjaciela - Adama Michnika. Pamięta Pan co Urban pisał? Pamięta Pan - opisywał "SEANSE NIENAWIŚCI" jakie x. Jerzy miał odprawiać na Żoliborzu. A teraz? TERAZ PAN PISZE O "SEANSACH NIENAWIŚCI" - TYLE ŻE W RADIU MARYJA... A nuż znajdą się krewcy Pana zwolennicy, którzy wezmą sobie te słowa do serca, jak wzięli sobie zachęty urbanowe Grzegorz Piotrowski i ekipa.. Prawda? O to przecież chodzi... Wiele by jeszcze pisać.. Modlę się za Pana.. Mariusz Zbanyszek, Gorzów Wlkp., lat 32. Odpowiedz Link Zgłoś
koneser10 walesa to faryzeusz 23.02.05, 13:09 po czynach ich poznacie - wystawil sobie swiadectwo swoja prezydentura. A co do relacji Michnik-Walesa - toz walesa jest ojcem chrzestnym syna michnika.... Odpowiedz Link Zgłoś
y.y [...] 23.02.05, 13:14 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
koneser10 Re: walesa to faryzeusz 23.02.05, 13:18 tak ? wskaz pajacu gdzie napisalem nieprawde .... Odpowiedz Link Zgłoś
olek-niemcy Re: PanieWałęsa,mówi Pan jak Urban w stanie wojen 23.02.05, 13:11 Panie prezydencie dedykuję panu własne słowa, które raczył pan napisać, Cytat: "Szanowny Panie dziękuję za poparcie mojej kandydatury w wyborach prezydenckich. Uczynimy wszystko, aby moi Wyborcy mogli z przekonaniem mówić - głosowaliśmy na Polskę Lech Wałęsa Gdańsk. listopad 1990r." Jak pokazała późniejsza historia w Polsce urządziliście demokrację przedstawicielską, przedstawiciele zawłaszczyli sobie majątek i żyją jak milionerzy a zwyczajni obywatele biedę klepią i pracują za grosze. To są namacalne i widoczne dookoła efekty działalności solidarności i targowicy dokonanej w Magdalence z PZPR-owcami. Dla mnie działacze Solidarności uczestnicy Magdalenki i okrągłego stołu to sprzedawczyki zdrajcy ojczyzny. Sprzedaliście 21 sierpniowych postulatów, mało tego zgubiliście nawet oryginalne dokumenty, które je zawierały. Tak prezydencie walczyłeś, że wywalczyłeś dobrobyt dla złodziei w białych kołnierzykach i cwaniaków typu Rydzyk, dla zwyczajnych ludzi nie ma nic, nawet pracy bo liczyliście na cud gospodarczy a efektem jest potężne bezrobocie. Balcerowicz wprowadzając 300% wzrost wartości środków trwałych i ogronme podatki od wartości tego majątku likwidował zakład za zakładem bo były niesłuszne, zbudowane przez komunistów. Gdzie wówczas byłeś prezydencie? Sierpniowe postulaty w większości nadal są aktualne. Naród żyje w pozornej wolnosci, ale w praktyce nie ma nic do powiedzenia, bo władza jest oderwana od realiów i ma to gdzieś co będzie dalej, coraz bardziej zadłuża kraj sprzeniewierzając państwowe pieniądze byle się nachapać, tak samo myślały wszystkie kolejne ekipy rządzące. Ludzie nawet jak pracują to żyją w większej biedzie niż za komuny, wolność jest tak wielka że nawet można z głodu umierać, bo wolnością głodu i życiowych potrzeb nie da się zaspokoić, nie da się nią zapłacić nią za naukę dzieci. Aby ludzie mogli docenić wartość wolności musza w niej godnie żyć, a to znaczy, że musza mieć gdzie pracować i otrzymywać za tę pracę godziwe wynagrodzenie pozwalające na utrzymanie swojej rodziny i wykształcenie dzieci. Prezydencie chcesz teraz zaistnieć wszelkim sposobem, i zabierasz głos w sprawach, w których powinieneś milczeć. Najpierw list do radia ojca R teraz w sprawie odszkodowania dla pani Walentynowicz. Jesteś ostatnią osobą która może zabierać publicznie głos a już zwłaszcza w sprawie funduszy zagranicznych, Ty zebrałeś setki milonów dolarów i do dziś ich nie rozliczyłeś, nawet zjazd Solidarności nie był a stanie rozliczyć tych pieniędzy. Nie potrafiłeś zgodnie z prawem zapłacić nawet podatku od wynagrodzenia które otrzymałeś za książkę. Naginałeś prawo i sądy kiedy stawała przed nim Twoja rodzina, a teraz smisz pouczać innych czy maja do czegoś prawo czy nie. Pamiętasz rozmowy z Arłamowa? Ja pamiętam co wówczas mówiłeś na temat pieniędzy. Wtrącasz się w sprawy katolickiego radia wsadzając kij w mrowisko katolickiej obłudy i fałszu, nie rozumiesz, że nic to nie da bo hierarchia kościelna woli kasę i życie w przepychu niż uczciwość i skromne życie (dokładnie tak samo jak Ty) dlatego hierarhia ta pozwala Rydzykowi kontynuować taką działalność. Jesteś prezydencie politycznym bankrutem, na Twoje obecne poczynania i słowa mogą się nabrać tylko Ci co byli niemowlakami w dziewięćdziesiątych latach i nie widzieli i nie słyszeli tego co robiłeś i mówiłeś, lub ci co urodzili się jeszcze później. Prezydencak Twoja działalność to ciągłe wojny na górze i niszczenie wszystkiego, sam nic nie stworzyłeś dla zwyczajnych ludzi. Nie dałeś im szansy nawet na zwyczajne godne życie. Jako prezydent otoczyłeś się pochlebcami i agentami nie słuchałes co mówią inni nie chciałeś wiedzieć jak żyją Polacy. Nigdy nie skorzystałeś z inicjatywy ustawodawczej, dlaczego? Nnie miałeś czasu? Czas miąłeś, ale Ty upajałeś się władzą bawiłeś się nią zapominając o tym, że naród patrzy, co robisz i zaciskając coraz bardziej pasa czeka, kiedy zacznie mu się lepiej żyć. Kiedy wprowadzicie w życie hasła które po plecach Polaków wyniosły Ciebie i Twoich ówczesnych kolesi na szyty władzy. Co robiliście, czego dokonaliście takiego w praktyce co zapewniło by lepsze godniejsze życie Polaków? Wszystko, co czyniliście to robiliście pod siebie i towarzyszy spod czarnej grubej kreski. Miałeś wielkie bezgraniczne zaufanie Polaków, zmarnowałeś wszystko, czego się tknąłeś, bo uważałeś, że wystarczy wszystko burzyć, zapomniałeś że na gruzach samo nic nie wyrośnie i nic z nich nie powstanie. Kiedyś byłeś moim wielkim idolem, ale jak wystartowałeś w wyborach o ponowną prezydenturę to zobaczyłem, że władza podziałała na Ciebie jak narkotyk, nie dostrzegałeś realnego otaczającego Cię świata i tego, co się dookoła dzieje. Jak i dzięki komu wygrałeś z Tyminskim to sam wiesz i wiedzą to również ci co obserwowali wówczas sądową sprawę Tyminskiego. Przeciwnika politycznego czy nawet wroga należy zawsze szanować jak się go lekceważy i obraża to kończy się tak jak Ty. Komuch Kwaśniewski sprowadził cię na ziemię, ale prezydent Lech Wałęsa nic z tej nauczki nie zrozumiał, nie zrozumiał też Lech bo jest zadufany w sobie i uważający się za wszechwiedzącego a realia nie przemawiają do niego. Dla Polaków mojego pokolenia po 40-stce kiedyś byłeś bohaterem a teraz jesteś śmiesznym życiowym i politycznym bankrutem, który chwyta się, czego może by ponownie zaistnieć, i pokazać się w świetle reflektorów. To przykre, że się ośmieszasz i nadal nic nie rozumiesz. Marzy ci się władza, ale zapomniałeś, że ludzie marzą o pracy i o tym by dzieci nie głodowały, marzą by godnie żyć. To dzięki Twojej solidarności klepią coraz większą biedę i jedzą tę żabę już 15 lat i żyje się im coraz gorzej a nie lepiej, lepiej żyję się tylko naszym przedstawicielom i wszelkiej maści kombinatorom, którzy powinni siedzieć, ale oni mają się dobrze, bo Polska to raj dla złodziei oszustów i polityków, polityków, którzy rządzą dla samych siebie nie licząc się ani z własnym elektoratem i tym co mu obiecywali ani z opinią obywateli. Ty i ludzie Tobie podobni roztrwoniliście wszystko, co było możliwe od ideałów po majątek polski, czyniąc z Polaków biedaków. Zadowoleni to garstka milionerów biznesmenów złodziei których uwłaszczyliście na państwowym majątku wypracowanym przez pokolenia Polaków - zadowoleni są również Ci nieliczni którym udało się załapać na państwowe posady z wysoką pensją, ale załapali się nie dzięki umiejętnościom i solidnej pracy lecz dzięki koneksjom i politycznej targowicy, targowicy która pod Twoim przywództwem rozpoczęła twoja ekipa karierowiczów w Magdalence. Gdybyś był człowiekiem honoru, za jakiego się publicznie uważasz to teraz siedziałbyś cicho pisząc wspomnienia dla potomnych, a nie dawnym swoim zwyczajem wprowadzając następne wojny (nie ważne, o co) wojując próbujesz zaistnieć. Wojnę swoją przegrałeś podpisując się przy okrągłym stole pod paktem zapewniającym PZPR-owcm nietykalność i zapewniając im możliwość dalszej legalnej działalności politycznej sprawowanie stanowisk państwowych we wszelkiego rodzaju urzędach, administracji, a nawet w państwowych spółkach. Może czytając, co napisałem zrozumiesz, że przegrałeś już wszystko nawet własne zasługi i przestaniesz się ośmieszać. _________________________________________ To ciekawy artykul z Onetu...... Odpowiedz Link Zgłoś
gieeflo Re: PanieWałęsa,mówi Pan jak Urban w stanie wojen 23.02.05, 14:44 Wiele ciekawych, wiele banalnych spostrzeżeń, a wszystko to diabelnie nieuporządkowane. Wydaje mi się, że jest to dobitny przekaz tego jak wielu z nas postrzega rzeczywistość. Szukamy winnych, prawdy, sprawiedliwości, ale nie widać w tym wszystkim jakiegoś spojrzenia ogólnego, które usestymatyzowało by naszą wiedzę, pozwoliło zrozumieć i zdefiniować nie tylko objawy, ale także przyczyny. Trochę tak jak z górą lodową - widać wierzchołek, ale cała reszta jest pod spodem - oczywiście zajmujemy się wierzchołkiem!. Odpowiedz Link Zgłoś
dragger Duuuuuzo tutaj roznych rzeczy. Ale do rzeczy: 25.02.05, 18:38 znaczy ze wolalbys zeby PRL zostal jak byl? Jezeli tak to nie mamy o czym rozmawiac, bo to glupota rzadkiej proby. A jezeli jednak PRL byl gorszy, to pora podyskutowac, czy DALO SIE przeprowadzic tamte przemiany lepiej... A tutaj z pomoca przychodza pozostale kraje bloku wschodniego. We wszystkich z nich MY JESTESMY PRZYKLADEM. Wiec chyba nie dalo sie tego wszystkiego zrobic duzo lepiej... Dzieki Panu, Panie Walesa za poswiecenie wtedy. Dzieki za odwage teraz, zeby rydzykowemu szlamowi powiedziec glosno NIE. Odpowiedz Link Zgłoś
puuchatek Re: List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 13:08 "coraz częściej zadaje sobie pytanie, czy umocnienie w wierze grupy słuchaczy wystarczy za usprawiedliwienie tej wielkiej krzywdy, jaką jest odsuwanie się od polskiego Kościoła ludzi dostrzegających wady tej rozgłośni, ludzi, którym daleka jest jej retoryka." Wreszcie ktoś wprost zadał to pytanie. Brawo Wałęsa. Szkoda, że zadał je Pan dopiero, kiedy to Pana personalnie zaatakowali - ale lepiej późno, niż wcale. Popieram. A Ty, "Kaszubie", może przeczytaj ten list uważnie, zanim zaczniesz pisać głupoty. Jaki donos? Odpaliło ci, człowieku? Odpowiedz Link Zgłoś
snooky65 Wałęsa pisz listy otwarte do Towarzyszy a nie do w 23.02.05, 13:09 Co Wałesa ma do Kościoła i wiernych? Niech pisze listy do towarzyszy i agentów, w tym ma doświadczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
tricolour Re: Wałęsa pisz listy otwarte do Towarzyszy a nie 23.02.05, 13:12 40 lat życia, a durny... Odpowiedz Link Zgłoś
uczen33 Re: Wałęsa pisz listy otwarte do Towarzyszy a nie 23.02.05, 14:39 " Bogu co boskie , cesarzowi co cesarskie." Brawo Panie Prezydencie za odwagę podjęcia tak drażliwego problemu , jakim jest nienawiść. Na jej gruncie może zaistnieć tylko destrukcja. W naszej młodej , polskiej demokracji,winniśmy się wszyscy skupić na kreacji jak najwspanialszej rzeczywistości wokół nas. Droga do tego celu jest prosta . Szukajmy wspólnie tego co łączy a nie dzieli , pamiętając o tym by nie zaczynać naprawy świata od szukania nieprzyjaciół i "belek w ich oczach". Wszelką naprawę naszej rzeczywistości zaczynajmy od postawienia sobie pytania : jakie są moje słabości i jak mogę to zmienić ? Niestety , zdecydowana większość nie tylko polityków , ale całego naszego społeczeństwa praktykuje inne zasady. Kierując się niskimi uczuciami , dezawuując wszystko i wszystkich staramy się za wszelką cenę być "jedynymi sprawiedliwymi." W takiej rzeczywistości , gdy wszystko wokół oplute i czarne , ten brud wrasta w każdego z nas i często wręcz uniemożliwia godne życie a już napewno "odróżnienie ziarna od plew." Stajemy się trybikami w maszynkach do realizacji czyichś ,często niecnych celów. Zapominamy , że powołani do życia Boskim aktem kreacji , powinniśmy tworzyć jak najwspanialszą rzeczywistość wokół nas. Często nie mamy czasu , by zadać sobie pytanie : po co przyszedłem na świat i o co w tym życiu chodzi? Nie da się poprawnie odpowiedzieć na powyższe pytania , żyjąc na bakier z podstawowymi uniwersalnymi prawami , niezależnie czy będziemy je nazywali DEKALOGIEM , czy jakkolwiek inaczej. Pan Bóg nieskończonością swojej miłości ogarnia wszystko i wszystkich , łącznie z ateistami. Każdemu wybaczy i nie zapomni o żadnym synu marnotrawnym. Przebaczenie win i darowanie wszelkich krzywd od kogokolwiek doznanych , miłość do wrogów oraz nieprzyjaciół naszych i prośba o to by oni nam , ze szczerego serca odpuścili nasze przewinienia , jest jedyną drogą do naprawy naszej rzeczywistości . Bezinteresowna życzliwość , pogoda ducha , uśmiech na twarzy w trakcie pokonywania szarej codzienności - tego nam wszystkim potrzeba. NIE WYLEWAJMY DZIECKA Z KĄPIELĄ. Szanujmy się wzajemnie. Bądźmy odpowiedzialni za kazde nasze słowo , pamiętając jak wiele złego może ono uczynić. APELUJĘ WIĘC DO WSZYSTKICH POLAKÓW : " NAUCZMY SIĘ NAPRAWĘ RZECZYWISTOŚCI ROZPOCZYNAĆ OD POKONYWANIA JEDYNEGO NASZEGO PRAWDZIWEGO WROGA , TEGO KTÓRY TKWI W NAS SAMYCH." Czy można zatem przechodzić obojętnie obok dziejącego się wokół zła???? Chwała więc Panu Panie Prezydencie za podjęcie osamotnionej walki!!! Wierzę ,że dyskusja o zgubnych skutkach nienawiści zatoczy szersze kręgi i uzdrowi nie tylko naszą młodą demokrację lecz całokształt życia politycznego w naszym kraju. Polityk to pomazaniec Boży , który winien SŁUŻYĆ wszystkim , czyniąc świat lepszym , a nie pilnować własnych i ewentualnie swego ugrupowania partyjnego korzyści. WIERZĘ ,ŻE ZA PAŃSKIEGO ŻYCIA TAKICH PRZEMIAN DOCZEKAMY. Pozdrawiam wszystkich dyskutantów uczen33 Odpowiedz Link Zgłoś
wyjec2 Re: List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 13:13 Brawo Panie Prezydencie! Może Panu się uda zamknąć tę radiostację działającą w interesie KGB, która nie ma nic wspólnego z chrześcijaństwem i jego naważniejszym przykazaniem. Cieszę się, że zaczął Panu przeszkadzać antysemityzm, bo żalem obserwowałam jak bronił Pan Księdza Prałata. Odpowiedz Link Zgłoś
bdronka Re: List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 13:14 Lechu, a moze raczej cienki bolku, kto ci ten list napisal? Jesli sam go pisales, to niezle sie spisales, list napisany jest po polsku ( w koncu) i chyba rozumiem o co ci chodzi. Jednakze, twoje staranie jest o dupe potłuc, moim zdaniem jestes zdrajcą i płatnym pachołkiem, prawda w oczy kole co? ucisz sie i wstdu sobie oszczedz, a twoj synek co ma pomrocznosc jasna (to jaroslaw?) niech siedzi cicho. dosc juz krzywdy polsce wyrzadziles (byc moze nieswiadomie), takich jak ty powinno sie odseparowac od spoleczenstwa i na bezludna wyspe wywiezc. w moich oczach nie zaslugujesz i nigdy nie zaslugiwales na tytul prezydenta, podpisuj sie wiec na forum jako cienki bolek, a nie lwprezydent. wiem ze ty "nie chcem, ale muszem" to robic, bo placa ci za to, tak jak placili ci za wspolprace z sb. lez lepiej w lozku, bo 40-sto stopniowa goraczka jest niebezpieczna, a ostatnio mozg Ci sie troche chyba przegrzal. Odpowiedz Link Zgłoś
dragger Krzywde Polsce wyrzadzilo 50 lat komuny! 25.02.05, 18:45 Te pol wieku skonczylo sie dlugiem Polski w wysokosci 40 MILIARDOW DOLAROW (stan na 89 rok). To po 1000$ na KAZDEGO POLAKA! A do tego: - niewydajna i zacofana technologicznie gospodarka - struktura gospodarki przystosowana do produkcji ruskich czolgow a nie zaspokajania potrzeb ludnosci - KOMPLETNY BRAK REZERW EMERYTALNYCH. Wszystkie skladki emerytow za PRLu zostaly NA BIEZACO PRZEZARTE - NIC nie zostalo odlozone, NIC nie zostalo zainwestowane w cokolwiek sensownego. To ze emeryci maja teraz niewiele to nie wina jakichs tajemniczych zlodziejow okresu transformacji. To wina skur*ysynskiego systemu PRL, ktory UKRADL im oszczednosci. I tutaj wlasnie widac dranstwo rydzykowatego szlamu polityczno-spolecznego, jaki leci z anteny RM... Sa ludzie, ktorym przejscie z PRL do IIIRP przynioslo pogorszenie sie warunkow. Tylko ze kut*sy z RM twierdza, ze PRZYCZYNA tych problemow byla transformacja. Podczas gdy transformacja tylko UJAWNILA problemy, ktore gromadzily sie z WINY PRLu przez dziesiatki lat i byly przez system ukrywane... Nie, nie dalo sie tego ciagnac dalej - wlasnie dlatego PRL upadl. Bo juz przestalo wystarczac skladek emerytow i pozyczek zza granicy, zeby utrzymywac ta farse i ukrywac przed ludzmi jak jest naprawde. Transformacja byla konieczna - wladza wiedziala, ze jeszcze max 5-10 lat i sie rozsypie cala ta skur*iala soc-gospodarka, a wtedy to i z wladzy i gospodarki nie zostanie kamien na kamieniu... Odpowiedz Link Zgłoś