Dodaj do ulubionych

List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych

23.02.05, 12:42
Brawo Panie Prezydencie!
Podpisuje sie obiema rekoma po Pana listem.
Obserwuj wątek
    • elfhelm Działaj Lechu, działaj! 23.02.05, 12:43
      wreszcie coś pozytywnego, jak za starych dobrych lat!
      • forever.pl Re: Działaj Lechu, działaj! 23.02.05, 12:48
        Walka na noże?

--
        love.forever

.
        • mariuszzbanyszek P.Wałęsa,mówiPan jakUrban w stanie wojennym..... 23.02.05, 13:07
          Wiem, że ponoć czyta Pan maile. W 1990r., jako młody uczeń "obstawiałem" Pana
          spotkanie w Gorzowie; wówczas gótów byłem życie za Pana oddać. Wiele razy
          świeciłem oczami i brałem w obronę Pana niewydarzone opinie, lapsusy etc.
          Brałem za dobrą monetę Pana działania, nawet te najkoślawsze. No, ale ja miałem
          wtedy -nascie lat, Pan zaś został Prezydentem z obliczem Maryi w klapie. Nie
          wnikam w Pana intencje. Pewnie były szczere. Modliłem się i modlę za Pana.
          Jednak: ostatnie Pana działania nie pozostawiają złudzeń - proszę wziąć
          dzisiejszą Wyborczą do ręki - str. 1,2,4 (3 - nie, bo tam są reklamy), a zatem
          wszystkie 3 pierwsze strony poświęcone Panu w kontekscie ataków na Radio
          Maryja, lub Radiu Maryja w kontekście Pana na nie ataków... Zauważył Pan, jaki
          jest Pan teraz usłużny dla Gazety Wyborczej? A może zawsze Pan był, tylko
          znakomicie maskował grę? Teraz wysmażył Pan kolejny list.. Adam Michnik
          ostatnio spotkał się ze swoim mentorem - Jerzym Urbanem. Ten sam Michnik jest
          obecnie znów Pana oficjalnym sojusznikiem. Podobnie jak np. taki Owsiak -
          proszę wejśc na jego strony, rzeczywiście, ma Pan sporo zwolenników. Proszę
          wejśc też na strony "Faktów i mitów", "Nie", "Trybuny" itd. Gratuluję Panu
          towarzystwa... A tak naprawdę - jest mi b.smutno. Tak się składa, że moje 11.
          urodziny obchodziłem w dniu, w którym zamordowano x. Jerzego Popiełuszkę. Odtąd
          wszystkie moje urodziny obchodzę w klimacie zadumy. Także nad tym, że do jego
          śmierci przyczynił się wydatnie ktoś taki jak Jerzy Urban - przyjaciel
          Pańskiego przyjaciela - Adama Michnika. Pamięta Pan co Urban pisał? Pamięta
          Pan - opisywał "SEANSE NIENAWIŚCI" jakie x. Jerzy miał odprawiać na Żoliborzu.
          A teraz? TERAZ PAN PISZE O "SEANSACH NIENAWIŚCI" - TYLE ŻE W RADIU MARYJA... A
          nuż znajdą się krewcy Pana zwolennicy, którzy wezmą sobie te słowa do serca,
          jak wzięli sobie zachęty urbanowe Grzegorz Piotrowski i ekipa.. Prawda? O to
          przecież chodzi... Wiele by jeszcze pisać.. Modlę się za Pana.. Mariusz
          Zbanyszek, Gorzów Wlkp., lat 32
          • lisle BRAWO LECHU !!! I DZIEKI JESTESMY Z TOBA !!!! 23.02.05, 13:31
            WALCZ Z TYM SIEDLISKIEM ZLA,FASZYZMU,PSEUDOKATOLICYZMU,SZOWINIZMU ETC ETC KTORE
            DZIALA POD PRZYKRYWKA RADIA "MARYJA"!!!
            I WIELKIE DZIEKI DLA TWOJEGO SYNA KTORY OTWORZYL CI OCZY NA PEWNE SPRAWY JAK
            WROCIL Z USA !!! A TOBIE CHWALA ZES TAM GO POSLAL NA STUDIA !
            • leniu63 PEWNIE TAKA UBECJA JAK TY JEST Z WALESA???????!!! 23.02.05, 13:42
              MIERNOTY
              • hiob102 MARIONETKA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 23.02.05, 14:12
                W pierwszym zdaniu oświadczam, nie jestem miłośnikiem Radia Maryja, nawet
                katolikiem nie jestem. Niemniej, oburza mnie ten zmasowany atak na te
                rozgłośnię. Łatwo zgadnąć, kto tym atakiem kieruje. Bo tylko głupiec uwierzy, że
                Wałęsa jest autorem listów, które namiętnie ostatnio publikuje i przychylnie
                komentuje Wyborcza. I w tym całym ataku nie o Radio Maryja chodzi,lecz o
                zatrzymanie lustacji i dekomunizacji. Pierwszy list Wałęsie przecież napisano po
                tym jak w rozgłośni Rydzyka wystąpił Wyszkowski. Wałęsa to typ schizofreniczny,
                zakompleksiały megaloman, którym nie pierwszy raz manipulują ci, którzy 15 lat
                temu ogłosili się "moralnymi autorytetami". Na ich nieszczęście, nawet Wałęsa
                nie zatrzyma lustracji i dekomunizacji.
                • reset_okraglostolowej_kolonii NAJWIEKSZY ZDRAJCA POLSKI POWOJENNEJ ??? 23.02.05, 16:59
                  bo przeciez POLSKA STALA SIE "DRUGA JAPONIA" !! (lub chociaz DRUGA KOREA PLD.)
                  Czyz nie? I to dzieki "patriotom" agentom UB trzymajacym nas ZA MORDE!
                  • slon2002 trup polityczny zaczął tupać i co z tego??? 25.02.05, 16:49
                    • hatatitla Agent Bolek - wrocił do służby ? Żałosny głupiec ! 26.02.05, 01:22
                      No i mamy, kolejną kompromitację - laureata. Phi !

Zabrakło przy nim, kontrolującego go dawniej SB-ka,
                      i agent Bolek poszeeeeeeedł - znów samopas w - p r z y g ł u p y.

Był już wszystkim, zdrajcą Solidarności i nawet prezydentem ( phi!)a teraz
                      zapragnął zostać - biskupem ? Rząd dusz- chce kontrolować czy co ?
                      Honoriskausy już mu
                      się we łbie, popier.....ły.
                      Palma nieprzeciętna !

Zacytuję Papieża:
                      "Ja modlę się codziennie i Bogu dziękuję, że jest takie radio - Radio Maryja !"

A Wałęsa co ? - mu się sprzeciwia ! i pisze te swoje kretyńskie listy, donosy
                      do KRRiTv i ubliża inwektywami na lewo i prawo - komu się da. Czy nie prostak ?
                      Czuje się silny w swej głupocie
                      i bezkarny w każdym kłamstwie, które zaraz widać u niego - jak na dłoni ?

Polacy - pozwolimy mu na to ?
                      Czy pozwolimy, by nam kłamca bolek - nadal robił wodę z mózgu ?

W swej pysze( większej nie spotkałem) nie widzi nieborak, że zrobił zamach na
                      trzeci współczesny Cud-społeczny naszych czasów jakim jest to cudownie powstałe
                      na gruzach komuny - a na większą Chwałę Niepokalanej - Radio Maryja.
                      Z milionowych drobnych składek wdowich groszów - z takim trudem i poświęceniem
                      utrzymywane przez nas najuboższych z ubogich Polaków (wdowy i emerytów).
                      Ta kanalia pewnikiem nie daje na jego utrzymanie - ani grosza !
                      A RM jest jedynym i ostatnim wolnym głosem, radośćią i nadzieją 10 mil.
                      słuchaczy. Czy ten łeb zakuty, tego nie widzi, na co się porywa ?
                      Nie widzi, że już przegrał - zanim jeszcze zaczął ?

Cenzura mu się przyśniła i zachciało się - nowej władzy? A tego jeszcze
                      palant nie próbował, to teraz będzie se - cenzurował a nieprawomyślnych
                      likwidował ? Niedoczekanie twoje.

Za cienki bolek, by mu to uszło na sucho.

Agent opętany przez szatana !

Czy Polską,
                      zawsze musi rządzić
                      jakiś - palant lub głupek ?
                • asano_corp Re: MARIONETKA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 24.02.05, 22:17
                  gdy piszesz "ONI manipuluja", "CI pisza listy" to masz na mysli male zielone
                  ludki czy tez zydo-masonow??
              • dragger twoj nick mowi sam za siebie 25.02.05, 18:07
                tylko leniom prl byl na reke...
            • karia3 Re: BRAWO LECHU !!! I DZIEKI JESTESMY Z TOBA !!!! 23.02.05, 14:23
              Pośli tam i swojego baranie jeżeki masz za co
              • reset_okraglostolowej_kolonii LECHU! DOTYCHCZAS PANU WIERZYLEM ALE TERAZ JUZ NIE 23.02.05, 16:54
                Panie Lechu!
                Przez niemal caly czas w Pana i Panu wierzylem. Przez ostatnie 15 lat caly
                czas trzymalem za pana kciuki w Panskiej drodze politycznej a panska
                przegrana w wyborach prez. z A.Kwasniewskim poczytalem za osobista i
                dotkliwa kleske.

Jednak w swietle ostanich wydarzen, po tym jak Narod dowiedzial sie o
                NIEWYOBRAZALNYCH faktach dotyczacych SB i UB, po tym jak HISTERYCZNIE jakis
                zakulisowy uklad chce zdusic proby ujawnienia zasobow IPN -
                kiedy na szali historii kladzie Pan swoje JADOWICIE AGRESYWNE slowo PRZECIW
                RADIU MARYJA, LIDZE POLSKICH RODZIN, Panu Macierewiczowi
                to sorry, ale w TAKIEJ probie autorytetow to
                SKAZANY JEST PAN JUZ NA CALKOWITA KLESKE POLITYCZNA!
                PRZEGRAL PAN TYM SAMYM WSZELKA WIARYGODNOSC! BYE, BYE!!
                Predzej uwierze w to, ze JEST PAN NAJWIEKSZYM ZDRAJCA POLSKI POWOJENNEJ niz
                w to, ze byli agenci UB/SB nie sa teraz GRUPA TRZYMAJACA WLADZE, oraz ze
                dobrze sluza Polsce, i pracuja na pomyslnosc Rzeczpospolitej i jej obywateli
                (tak jak Pan, Lechu, chce abysmy w to wierzyli.)
                • dragger "eksperci" RM łżą jak psy 25.02.05, 18:18
                  A powiedzial Ci ktos w tym cud-obiektywnym radiu jak wygladal proces lustracyjny Walesy?? Powiedzial Ci ktos, ze ZEZNAWAL TAM OFICER SB, KTORY OPOWIEDZIAL O TYM JAK SFALSZOWAL MATERIALY NA LW ??? Nie - bo jak fakty sa niezgodne z wykladnia oszolomow spod znaku macierewicza czy giertycha, to tym gorzej dla faktow...
          • majerolski Re: P.Wałęsa,mówiPan jakUrban w stanie wojennym.. 23.02.05, 13:31
            może nie zamykac, ale po paluszkach ojcu dyrektorowi.... istnieje komisja ds.
            troski o radio maryja.... może by zatroskac sie mocniej.... a najlepiej nie
            słuchać.nie popierać, ale chyba tez nie zniewazac, nie stosowac
            własnie "radiomaryjnych " metod.... tak mi sie wydaje, może sie mylę....
          • leniu63 [...] 23.02.05, 13:37
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • puba leniu. tos ty taki katolik?? 23.02.05, 14:06
              • puba Re: leniu. tos ty taki katolik?? 23.02.05, 14:08
                różańcem udusic
                krzyżem zdzielic
                z imieniem Chrystusa na ustach zabic...

gdzie widzisz tu Boga?
                bo ja widze tylko RM w twych słowach.
                i to jest przykre.
          • augora Re: P.Wałęsa,mówiPan jakUrban w stanie wojennym.. 23.02.05, 14:09
            pomódl się również o rozum dla siebie przy okazji...
          • pawelski1548 Re: P.Wałęsa,mówiPan jakUrban w stanie wojennym.. 23.02.05, 14:17
            calkowicie sie z Panem zgadzam
            chyba chec "waadzy" u Pana Walesy wziela gore nad rozumem
            tez bylem w tej sytuacji , ze go bronilem
            przymukalem oczy na "idiotyzmy" z jego strony
            ale widocznie chec zostania DYKTATOREM jest bardzo mocna u niego
            jeszcze nie jest a juz zamyka rozglosnie radiowe
            ON ma racje
            i tylko racje
            SZEF
            cos nie tak z ta jego demokracja
            Pawel
            • mr_flash Re: P.Wałęsa,mówiPan jakUrban w stanie wojennym.. 23.02.05, 16:49
              Czyli uważasz że Wałęsa nie ma racji atakując Radio Maryja ? Ze jest to tylko
              radio katolickie i nic wiecej ? Wałęsa zawsze był typem przywódcy - ale czasem
              umiał sobie wybrać dobrych doradców i uważam że teraz też ma dobrego. Można za
              nim nie przepadać ale wtedy kiedy ma rację można mu ja przyznać. Nie uważasz ?
              • olo1033 Re: P.Wałęsa,mówiPan jakUrban w stanie wojennym.. 24.02.05, 20:36
                Ale się b.prez.RP .L.Wałęsa wpakował w szambo aż po same uszy ,siedział na
                zapiecku w Gdańsku i co żle mu nie było.Niepotrzebnie ruszył g.... które
                zaczeło śmierdzić .Pytam po co to było??
                • dragger Re: P.Wałęsa,mówiPan jakUrban w stanie wojennym.. 25.02.05, 18:20
                  Bo nie mozna pozwalac, zeby gowno sobie spokojnie lezalo na stole tylko z obawy, ze ruszenie go przez chwile zwiekszy smrod.
          • abba14 Mariusz, czy ty nienawidzisz wszystkich? 23.02.05, 15:17
            Z Twojego listu wyplywa piana niecheci i nienawisci do GAZETY i z nia zwiazanych
            osob . Mysle ze jako czlowiek juz 32 letni powinienes miec sprecyzowane poglady
            polityczne. Ja slucham RM kazdego dnia prawie od pierwszych jego dni. W calej
            rozciaglosci popieram p. Walese. pozdrawiam Bolek
        • m635 Od bohatera do zera! Wstyd panie Bolku! 23.02.05, 13:19
          • kasia20055 Re: Od bohatera do zera! Wstyd panie Bolku! 23.02.05, 15:08
            Fatalnie kończy były prezydent. Miller jednak jednak z większą godnością.
          • dragger Re: Od bohatera do zera! Wstyd panie Bolku! 25.02.05, 18:18
            A powiedzial Ci ktos w tym cud-obiektywnym radiu jak wygladal proces lustracyjny Walesy?? Powiedzial Ci ktos, ze ZEZNAWAL TAM
            OFICER SB, KTORY OPOWIEDZIAL O TYM JAK SFALSZOWAL MATERIALY NA LW ??? Nie - bo jak fakty sa niezgodne z wykladnia oszolomow spod
            znaku macierewicza czy giertycha, to tym gorzej dla faktow...
        • wilczysko1 Ciekawe, kto i za ile ten list Jemu napisał 23.02.05, 15:13
          bo trudno uwierzyć, że gość co nie potrafi pełnego zdania poprawnie zbudować
          wysyła taki list gdzie wszystko jest poprawne zarówno stylistycznie, rzeczowo i
          merytorycznie.Szkoda, że gdzieś się akta zapodziały i znowu trzeba będzie z
          fotokopii korzystać, ach ten Czesław, tak nierozwaznie wydał te akta ...
      • xabc123 Rydzykowcy ukorzcie się !!!! 23.02.05, 14:49
        Opamiętajcie się i wróćcie na łono Kościoła !

Rydzyk powinien na kolanach przejść z Torunia do Warszawy
        i błagać Księdza Prymasa o przebaczenie za to,
        że stał się sługą szatana, rozpowszechniając kłamstwo i nienawiść
        w swoim radiu, bluźnierczo wykorzystując do tego Święte Imię Maryji.

XX
    • drzewko List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 12:45
      Brawo Lechu!!!
      Popieram, popieram, popieram!!!!
      • wmaker Siła ducha ojca Rydzyka pokona Faryzeuszy ! 23.02.05, 13:58
        Mocno musiało prezydenta , ukłuć niepokorne słowa ewangelji
        • forever.pl Re: Siła ducha ojca Rydzyka pokona Faryzeuszy ! 23.02.05, 14:12
          A jakiego to ducha jest Rydzyk?

--
          LOVE.forever

.
          • abba14 RYDZYK TO DEKOWNIK STANU WOJENNEGO!!!! 23.02.05, 15:24
            forever.pl napisał:

> A jakiego to ducha jest Rydzyk?
            >
            > --
            > LOVE.forever
            >
            > .
        • puba Re: Siła ducha ojca Rydzyka pokona Faryzeuszy ! 23.02.05, 14:12
          Słowa EWANGELII??????????
          jakiej?
          Rydzyk wam zaraz wcisnie do głow ze w ewangelii jest napisane: pokaz teczke
          Lechu.

wmaker - czytałes kiedys biblie?
          bo ja czytam codziennie i dlatego nie popieram RM.
          bo nie trzeba byc geniuszem by polityke odroznic od ewangelizacji.

nienawisc jest grzechem.
          wiec nie pluj w imie faryzeusza Rydzyka.

wmaker napisał:

> Mocno musiało prezydenta , ukłuć niepokorne słowa ewangelji
        • xabc123 Rydzykowcy ukorzcie się !!!!! 23.02.05, 14:49
          Opamiętajcie się i wróćcie na łono Kościoła !

Rydzyk powinien na kolanach przejść z Torunia do Warszawy
          i błagać Księdza Prymasa o przebaczenie za to,
          że stał się sługą szatana, rozpowszechniając kłamstwo i nienawiść
          w swoim radiu, bluźnierczo wykorzystując do tego Święte Imię Maryji.

XX
    • liniecki Lech nauczył się pisać? List jest dobrze napisany. 23.02.05, 12:45
      • koneser10 sam tego nie napisal 23.02.05, 13:06
        styl wyraznie rozni sie od jego belkotliwych wpisow umieszczanych w
        wyborczej..... pisal ktos inny, walesa sie jedynie podpisal
        • y.y Re: sam tego nie napisal 23.02.05, 13:13
          A co to ma za znaczenie kto to napisał, a kto się podpisał? A poza tym
          siedziałeś koło niego i widziałeś kto co robił? Bo podejrzewam że nie i że
          lepiej nic nie pisz skoro masz pieprzyć od rzeczy.
          • koneser10 Re: sam tego nie napisal 23.02.05, 13:23
            A poza tym siedziałeś koło niego i widziałeś kto co robił? Bo podejrzewam że
            nie i że lepiej nic nie pisz skoro masz pieprzyć od rzeczy.
    • kuba.wawrzyczek Brawo Lechu!!! 23.02.05, 12:46
      Szacunek Lechu
    • mangold Re: List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 12:47
      Ciekawe czemu trzymał gębę na kłodkę gdy rydzyjko jeździło po Kwaśniewskim?
      • spajnek Re: List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 15:23
        mangold napisał:

> Ciekawe czemu trzymał gębę na kłodkę gdy rydzyjko jeździło po Kwaśniewskim?

bo sie Wałęsa z Kwasem nie lubią.
    • bb25 List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 12:49
      Go Lechu Go!!!
    • wbka List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 12:50
      Walka p. Prezydenta słuszna, ale sukces wątpliwy. Najsilniejszą bronią Armii Bereciarek - wyznawczyń RM jest GŁUPOTA a z nią się nie wygrywa. Brak lekarstwa.
    • kaszub11 Re: List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 12:50
      Tym obrzydliwym donosem pewnie pan znajdzie miejsce w historii degrengolady
      moralnej ludzi, którym Historia dała szansę na wieczną pamięć. Czy w ten sam
      sposób wyglądały donosy, które pan pisał do SB? Postawił się pan w jednym
      rzędzie z Nie, GW i Trybuną, gdzie pewnie w kułak się śmieją z
      głupich "polaczków". Dla mnie pan został wrogiem Narodu, którego trzeba
      zwalczać i demaskować. Wstyd mi strasznie, że żyje pan w Trójmieście, gdzie
      wspaniali ludzie w Sierpniu rozpoczęli walkę z komuną. Pan ich zdradził. Jeżeli
      na spacerze z moimi dziećmi spotkam pana - wytłumaczę im, dlaczego gardzę
      panem. Dodam jeszcze, że zakup działki obok pana domu, przez Urbana, nie był
      złym pomysłem - bylibyście razem fizycznie, tak jak teraz jesteście politycznie
      i moralnie.
      • pi00tr [...] 23.02.05, 12:55
      • wbka Re:KOLEGO, SPRAWDŹ CZY CI SIĘ JĘZYK NIE ROZDWAJA 23.02.05, 12:56
        • leniu63 MOZECIE SOBIE MOJE POSTY KASOWAC ALE NIE .... 23.02.05, 13:51
          ..SKASUJECIE LUDZKIEGO MYSLENIA....KTORE KIEDYS WAS OSADZI
          • puba Re: MOZECIE SOBIE MOJE POSTY KASOWAC ALE NIE ... 23.02.05, 14:14

pozostaw osąd Bogu!
            tak naucza Biblia!!!!!

mierny pseudo-katoliku.

leniu63 napisał:

> ..SKASUJECIE LUDZKIEGO MYSLENIA....KTORE KIEDYS WAS OSADZI
            • leniu63 A CO Z CIEBIE TAKI SLUCHACZ RM??????????? 23.02.05, 14:19
      • leniu63 [...] 23.02.05, 13:40
    • szymtab Re: List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 12:52
      Wreszcie się Pan obudził, takim Pana kiedyś znałem, zło należy tępić.
    • dogydog Re: List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 12:52
      BRAWO !!!!!!!!
      Moze w koncu przyniesie to jakis skutek i zniknie z eteru ta stacja
      przepelniona nienawiscia do wszystkich i wszystkiego co jest niezgodne z linia
      myslenia Rydzyka, jego wspolpracownikow i licznej rzeszy "mocherowych beretow"
      • maciej48 Re: List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 13:05
        Brawo bis,nich w eterze i na wizji pozostaną same przepełnione miłością i
        tolerancją media GW, Nie i Trybuna,niech tłumy lewicowych faszystów wychowują
        wszystkie klerykały i bereciary,a głupawy Wałek niech stanie się symbolem
        mądrości i miłości blżniego,tylko w klapę niech sobie wetknie zdjęcia pp.Jarugi
        i Środy.
    • ptrolkusz Re: List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 12:54
      Panie Prezydencie!
      To wspaniały list, w którym trzeba się pdpisać pod każdym słowem. Nie ma w nim
      ani patosu, ani zarozumiałości - jest zwyczajna, szczera prawda i troska o
      Kościół i Polskę. Bardzo za ten list dziękuję. Czasami mam wrażenie, że jestem
      w Kościele, który nie jest moim Kościołem, że mieszkam w kraju, który nie jest
      moim krajem - Pana list pokazuje, że są ludzie, którzy myślą tak, jak jak.
      Bardzo Panu dziękuję, również za ton tego listu - jest on obiektywny: nie
      napisał go Pan dla własnych celów. Gratuluję i życzę powodzenia
      • bdronka Re: List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 16:02
        i przez takich debili jak ty mamy w kraju to co mamy
        • dragger nie, to przez takich oszolomow jak rydzykowcy 25.02.05, 18:24
          nie mamy dwa razy tyle ile moglibysmy miec. RYDZYK NA BIALORUS!
    • onatutrwa Re: List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 12:55
      Lech Bolko opanuj sie drap swoje kije i na ryby, to najlepiej robisz!
    • to.tomek Na czym polega "status nadawcy publicznego" 23.02.05, 12:56
      ... czy ktos moglby cos o tym napisac..?
    • pazio Re: List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 12:57
      Nic dodać, nic ująć. Panie Prezydencie, gratuluję świetnego i ważnego tekstu.
    • koneser10 cenzor Walesa 23.02.05, 13:00
      ciekawe, chyba rzeczywiscie zglupial albo panicznie boi sie lustracji -
      podobnie byl pobudzony w czerwcu 1992 roku gdy blokowal lustracje i odwolywal
      Olszewskiego. Jesli jest bohaterem i uczciwie zapracowal na swoj "autorytet" to
      chyba nie powinien sie tak Radia Maryja obawiac. Ciekawe, ze tak go to radio
      uwiera a jak dotad nie pamietam aby mial choc troche pretensji do Urbana i
      urbanowego "Nie", ktore co rusz kwestionuje roznorakie autorytety.
      I jeszcze jedno - aktywnosc walesy wyraznie wzrosla w momencie gdy pojawil sie
      temat lustracji - pewnie nie przypadkiem ...... Bolek
      a juz jego ostatni wywiad w Wyborczej to juz zupelna zenada - zwlasza jak
      zaprzecza, ze zatrzymal lustracje. Jak zapomnial jak bylo to powinien sobie
      pamiec odswiezyc - polecam film "Lewy Czerwcowy"

Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek,
      Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek
      • rembka Re: cenzor Walesa 23.02.05, 13:56
        Do licha, odwalcie sie od Lecha i przestancie sugerowac, ze byl donosicielem
        ubeckim. Nawet SDRP, SLD i IPN i cala masa smiertelnych wrogow Walesy nie mogla
        sie doszukac sladu kolaboracji w jego 'teczkach'. Nie musicie sie z Walesa
        zgadzac, ale nie robcie z niego drania, bo na to nie zasluguje. Niedlugo
        zaczniecie balwochwalic Jaruzela, Urbana, Kiszczaka i cala inna plejade
        inzynierow stanu wojennego przez te swoja slepa zawisc do Walesy, tylko po to,
        by mu zrobic na zlosc.
        • koneser10 Re: cenzor Walesa 23.02.05, 14:18
          smieszny jestes kolego. Kto jak kto ale to wlasnie kolaborant Walesa stawial na
          lewa noge. To wlasnie Walesa wzywal do glosowania na prezydenta Jaruzela. to
          Walesa bronil emerytur UBekow i SBekow. To Walesa stwierdzil iz pierwszy milion
          trzeba ukrasc. To Walesa nie placil podatkow za pieniadze ktore otrzymywal z
          zagranicy (honoraria za ksiazki). To Walesa naginal prawo do swoich potrzeb:
          falandyzacja i pomrocznosc jasna. To Walesa otaczal sie ludzmi o watpliwej
          wiarygodnosci: kapciowy wachowski, mec.kwiatkowski uznany za agenta
          wpostepowaniu lustracyjnym. Nie kto inny jak Walesa w skompromitowal sie
          doszczetu w noc dlugich nozy 4/5 czerwca 1992 roku kiedy zablokowal lustracje w
          Polsce. Toz to Walesa nie kiwnal nawet palcem aby rozliczyc Kiszczaka, Urbana
          lub Jaruzela za cale zlo jakie zrobili w PRL'u. I jeszcze dodaj do tego jego
          ostatnie bufonady na forum Wyborczej:
          * psychole z RM
          * sprostowanie do psycholi z RM
          * chamskie ataki na B.Borusewicza
          * chamskie ataki na A.Walentynowicz
          * kolejny atak na RM
          * ciagle twierdzenia iz to SAM Walesa obalil w Polsce komune a gdyby inni mu
          nie przeszkadzali to zrobilby to SAM jeszcze wczesniej.....
          Walesa to pajac - nudzi mu sie na emeryturze i znalazl sobie latwego wroga RM -
          korzysta z tego iz Kosciol ma w Polsce spory elektorat negatywny i na tym
          jedzie. W calym tym zamieszaniu nalezy zwrocic uwage jak instrumentalnie tutaj
          walesa traktuje kwestie wiary - kariera i poklask sa dla niego wazniejsze.....
          coz, cel uswieca srodki. Zawsze bedzie mogl potem pojsc do spowiedzi....
          • rembka Re: do konesera10 23.02.05, 16:08
            Prymitywne, bezskladne, wyrwane z kontekstu, stare i otrzaskane prostackie
            wywody maluczkiego czlowieczka - oto, co piszesz. Na szczescie wielu madrych
            ludzi wciaz szanuje i zawsze szanowalo Walese: George Bush Sr, Bill Clinton,
            Margaret Thatcher, Jan Nowak-Jezioranski i cala plejada tych, ktorzy istotnie
            zmienili bieg historii. Prymitywne odglosy szowinistycznego plebsu (ditto. RM)
            to piskliwy odglos z zascianka...nie wart posluchu.
            • koneser10 Re: do konesera10 23.02.05, 16:20
              rzeczywiscie poraza mnie sila twoich merytorycznych argumentow.......
              zabrakło pomyslow ?
              • dragger bredzisz... 25.02.05, 18:34
                1. Po pierwsze - argumenty i autorytety. Dla mnie znamienne jest to, ze np. s.p. Jan Nowak Jezioranski pomagal Walesie podczas wyborow w 1995. Byl jego jawnym zwolennikiem.

2. Przejscie z PRLu do IIIRP bylo przejsciem od czarnego do bialego (no, powiedzmy, lekko kremowego ;-) - do bialego dopiero musimy dojsc). I musialo wiesc przez okres szary, kiedy dopiero wybielalo sie zycie publiczne

3. to ze nie zaatakowano ostro partyjnej i ubeckiej nomenklatury - nawet gdyby udalo sie to zrobic tak, zeby nie wywolalo krawej rewolucji, to rozsypaloby to Panstwo! Nie da sie bez koszmaru anarchii zbudowac panstwa od zera, jezeli cala jego istniejaca, czerwona strukture (a to niby postulujesz) zburzyloby sie do fundamentow i zaczelo budowac od zera. Fakt - byloby teraz czysciej. Ale za cene 2-4 lat anarchii i takiego burdelu, ze dzisiaj bylibysmy o wiele nizej w rozwoju. Dlatego solidarnosc miala wybor:

A. zburzyc peerelowski system do spodu i stawiac od nowa, wywolujac ogolna anarchie a do tego majac braki w KADRACH - przeciez solidarnosc to byl ruch robotniczny, kim tych wszystkich urzednikow i mili-/policjantow nalezaloby zastapic??
                B. Pojsc na kompromis. Weryfikacja w sluzbach, ale ogolnie przerabianie aparatu wladzy mialo sie odbywac stopniowo i bez represji wobec dawnych dzialaczy.

Wybrano A. Moim (i nie tylko zdaniem) - slusznie
      • abba14 Koneser i ty ociekasz nienawiscia. 23.02.05, 15:48
        koneser10 napisała:

> ciekawe, chyba rzeczywiscie zglupial albo panicznie boi sie lustracji -
        > podobnie byl pobudzony w czerwcu 1992 roku gdy blokowal lustracje i odwolywal
        > Olszewskiego. Jesli jest bohaterem i uczciwie zapracowal na swoj "autorytet" to
        >
        > chyba nie powinien sie tak Radia Maryja obawiac. Ciekawe, ze tak go to radio
        > uwiera a jak dotad nie pamietam aby mial choc troche pretensji do Urbana i
        > urbanowego "Nie", ktore co rusz kwestionuje roznorakie autorytety.
        > I jeszcze jedno - aktywnosc walesy wyraznie wzrosla w momencie gdy pojawil sie
        > temat lustracji - pewnie nie przypadkiem ...... Bolek
        > a juz jego ostatni wywiad w Wyborczej to juz zupelna zenada - zwlasza jak
        > zaprzecza, ze zatrzymal lustracje. Jak zapomnial jak bylo to powinien sobie
        > pamiec odswiezyc - polecam film "Lewy Czerwcowy"
        >
        > Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek,
        > Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek, Bolek
        Ja mam na imie Bolek , bylem w czasie komuny jednym z bardziej przesladowanych
        ludzi. Nie staram sie o ordery, to byl moj wybor. Lecz gdy czytam tej tresci
        listy, napawia mnie to smutkiem , nie nienawiscia. Bo tu w tej korespondencji
        powinny sie przewijac posty dojrzale politycznie. Ty jestes czlowiekiem
        wyksztalconym, masz dostep do internetu, poczytaj wiecej w tym temacie a moze
        juz takich glupstw nie bedziesz wypisywal! bolek
        • koneser10 Re: Koneser i ty ociekasz nienawiscia. 23.02.05, 16:31
          hmmm, ciekawe Walesa SAM obalil komunizm a inny Bolek to jedna z najbardziej
          przesladowanych w komunizmie osob..... zbieg okolicznosci czy żarty ?
          Czlowieku jak mozna po tym wszystkim co po 1989 roku zrobil Walesa miec do
          niego choc odrobine zaufania i szacunku.....
          po czynach ich poznacie - walesa dlugo pracowal na to, zeby stracic moje
          zaufanie. Zrobil naprawde wiele aby to nastapilo:
          1. wojna na gorze, ktorej jedynym celem bylo zaspokojenie jego ego (Walesa =
          prezydent)
          2. obrona postkomuny (lewa noga)
          3. obrona emerytur UBeckich/SBeckich (veto w sejmie)
          4. obiad drawski i kumanie sie z postkomunistyczna generalicja (+ pajacowanie w
          mundurze)
          5. kapciowy Wachowski
          6. slynne stwierdzenie - pierwszy milion trzeba ukrasc
          7. niezaplacone podatki od pieniedzy otrzymanych z zagranicy
          8. falandyzacja i pomrocznosc jasna
          9. NATO-bis
          10. noc czerwcowa 1992 - zablokownie lustracji
          11. odwolanie Hodysza z UOP - jak rozumiem katolik Walesa musial zemscic sie na
          Hodyszu za to iz ten sygnalizowal Borusewiczowi iz Walesa to Bolek.
          12. wczorajsze obrazliwe, chamskie ataki na A.Walentynowicz, wczesniej atak na
          Borusewicza
          13. Kompletna bufonada objawiajaca sie twierdzeniem iz to SAM Walesa obalil w
          Polsce komune
          14. w tej chwili Walesa jest nikim, przez chwile potrzebuje go Wyborcza aby
          ukrecic leb lustracji - jak przestanie byc potrzebny wroci na swoje miejsce do
          kąta.....

I na koniec pytanie - jesli oceniam kogos negatywnie jako polityka
          skompromitowanego, zidiocialego to czy to jest nienawisc ? Oj Bolek, Bolek.....
          Front Jednosci Narodu sie tobie zamarzyl ?
      • dragger RM łże jak psiarze 25.02.05, 18:24
        A powiedzial Ci ktos w tym cud-obiektywnym radiu jak wygladal proces lustracyjny Walesy?? Powiedzial Ci ktos, ze ZEZNAWAL TAM
        OFICER SB, KTORY OPOWIEDZIAL O TYM JAK SFALSZOWAL MATERIALY NA LW ??? Nie - bo jak fakty sa niezgodne z wykladnia oszolomow spod
        znaku macierewicza czy giertycha, to tym gorzej dla faktow...
    • max60 Panie Prezydencie jestem z Pana dumny. 23.02.05, 13:01
      Dziękuję Panu za odwagę. Stanął Pan na przeciw zorganizowanej grupy ludzi siejących nienawiść pod pozorem dbania o Wiarę i Ojczyznę. Jest Pan pierwszą znaną osobą, która jednoznacznie się tym kłamstwom sprzeciwiła.
    • 48matrix Lechu! Kochamy Ciebie! Trzymaj się jesteśmy z Tobą 23.02.05, 13:03

• leslawc List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 13:04
      Bedac ateista z boku przygladam sie dzialalnosci Radia Maryji oraz aktualnemu
      konflikotowi tej rozglosni z panem Walesa, z redakcja Tygodnika Powszechnegoi
      innymi spolecznosciami katolickimi. Analizujac dzialalnsc kosciola a
      zwlaszcza po ustanowieniu funkcji papieza moge tylko stwierdzic ze Radio
      Maryja jest poprostu owocem tej dzialnosci i oburzenia jakie wywoluje u
      katolikow troche mnie hm... nie chcac nikogo urazic - smieszy. Oczywiscie ze
      mozna mi jako ateiscie powiedziec ci katolicy to sa ci dobrze i ci glosza
      slowo Boze a ci inni sa zli ale ja sie pytam wg. jakich kryteriow. Czy
      stojacy na czele konferencji episkopatu polskiego abp Michalik nie chce czy
      nie moze zamkac ziejacego nienawiscia Rydzykowi buzi. Moge tez rozumiec ze
      Jan Pawel II bedac glowa kosciola katolickiego nie chce oficjalnie zajmowiac
      sie takimi "lokalnymi sprawami jak Radio Maryja" ale czy mozna sie temu
      dziwic po tym jak Pius XII tez pewnymi lokalnymi sprawami sie nie zajmowal ?
      To sa pytanie ktore sobie czasem stawiam i nie znajduje odpowiedzi. Jako
      zdeklarowane ateiste interesuje mnie wylacznie spoleczny aspekt tego
      konfliktu i jego wplyw na losy Polski - nie tylko tej katolickiej ......
    • mariuszzbanyszek PanieWałęsa,mówi Pan jak Urban w stanie wojennym.. 23.02.05, 13:05
      + Wiem, że ponoć czyta Pan maile. W 1990r., jako młody uczeń "obstawiałem" Pana
      spotkanie w Gorzowie; wówczas gótów byłem życie za Pana oddać. Wiele razy
      świeciłem oczami i brałem w obronę Pana niewydarzone opinie, lapsusy etc.
      Brałem za dobrą monetę Pana działania, nawet te najkoślawsze. No, ale ja miałem
      wtedy -nascie lat, Pan zaś został Prezydentem z obliczem Maryi w klapie. Nie
      wnikam w Pana intencje. Pewnie były szczere. Modliłem się i modlę za Pana.
      Jednak: ostatnie Pana działania nie pozostawiają złudzeń - proszę wziąć
      dzisiejszą Wyborczą do ręki - str. 1,2,4 (3 - nie, bo tam są reklamy), a zatem
      wszystkie 3 pierwsze strony poświęcone Panu w kontekscie ataków na Radio
      Maryja, lub Radiu Maryja w kontekście Pana na nie ataków... Zauważył Pan, jaki
      jest Pan teraz usłużny dla Gazety Wyborczej? A może zawsze Pan był, tylko
      znakomicie maskował grę? Teraz wysmażył Pan kolejny list.. Adam Michnik
      ostatnio spotkał się ze swoim mentorem - Jerzym Urbanem. Ten sam Michnik jest
      obecnie znów Pana oficjalnym sojusznikiem. Podobnie jak np. taki Owsiak -
      proszę wejśc na jego strony, rzeczywiście, ma Pan sporo zwolenników. Proszę
      wejśc też na strony "Faktów i mitów", "Nie", "Trybuny" itd. Gratuluję Panu
      towarzystwa... A tak naprawdę - jest mi b.smutno. Tak się składa, że moje 11.
      urodziny obchodziłem w dniu, w którym zamordowano x. Jerzego Popiełuszkę. Odtąd
      wszystkie moje urodziny obchodzę w klimacie zadumy. Także nad tym, że do jego
      śmierci przyczynił się wydatnie ktoś taki jak Jerzy Urban - przyjaciel
      Pańskiego przyjaciela - Adama Michnika. Pamięta Pan co Urban pisał? Pamięta
      Pan - opisywał "SEANSE NIENAWIŚCI" jakie x. Jerzy miał odprawiać na Żoliborzu.
      A teraz? TERAZ PAN PISZE O "SEANSACH NIENAWIŚCI" - TYLE ŻE W RADIU MARYJA... A
      nuż znajdą się krewcy Pana zwolennicy, którzy wezmą sobie te słowa do serca,
      jak wzięli sobie zachęty urbanowe Grzegorz Piotrowski i ekipa.. Prawda? O to
      przecież chodzi... Wiele by jeszcze pisać.. Modlę się za Pana.. Mariusz
      Zbanyszek, Gorzów Wlkp., lat 32.
      • koneser10 walesa to faryzeusz 23.02.05, 13:09
        po czynach ich poznacie - wystawil sobie swiadectwo swoja prezydentura.
        A co do relacji Michnik-Walesa - toz walesa jest ojcem chrzestnym syna
        michnika....
        • y.y [...] 23.02.05, 13:14
          • koneser10 Re: walesa to faryzeusz 23.02.05, 13:18
            tak ? wskaz pajacu gdzie napisalem nieprawde ....
      • olek-niemcy Re: PanieWałęsa,mówi Pan jak Urban w stanie wojen 23.02.05, 13:11
        Panie prezydencie dedykuję panu własne słowa, które raczył pan napisać,
        Cytat:
        "Szanowny Panie dziękuję za poparcie mojej kandydatury w wyborach prezydenckich.
        Uczynimy wszystko, aby moi Wyborcy mogli z przekonaniem mówić - głosowaliśmy na
        Polskę
        Lech Wałęsa
        Gdańsk. listopad 1990r."
        Jak pokazała późniejsza historia w Polsce urządziliście demokrację
        przedstawicielską, przedstawiciele zawłaszczyli sobie majątek i żyją jak
        milionerzy a zwyczajni obywatele biedę klepią i pracują za grosze. To są
        namacalne i widoczne dookoła efekty działalności solidarności i targowicy
        dokonanej w Magdalence z PZPR-owcami.
        Dla mnie działacze Solidarności uczestnicy Magdalenki i okrągłego stołu to
        sprzedawczyki zdrajcy ojczyzny. Sprzedaliście 21 sierpniowych postulatów, mało
        tego zgubiliście nawet oryginalne dokumenty, które je zawierały.
        Tak prezydencie walczyłeś, że wywalczyłeś dobrobyt dla złodziei w białych
        kołnierzykach i cwaniaków typu Rydzyk, dla zwyczajnych ludzi nie ma nic, nawet
        pracy bo liczyliście na cud gospodarczy a efektem jest potężne bezrobocie.
        Balcerowicz wprowadzając 300% wzrost wartości środków trwałych i ogronme podatki
        od wartości tego majątku likwidował zakład za zakładem bo były niesłuszne,
        zbudowane przez komunistów. Gdzie wówczas byłeś prezydencie?
        Sierpniowe postulaty w większości nadal są aktualne. Naród żyje w pozornej
        wolnosci, ale w praktyce nie ma nic do powiedzenia, bo władza jest oderwana od
        realiów i ma to gdzieś co będzie dalej, coraz bardziej zadłuża kraj
        sprzeniewierzając państwowe pieniądze byle się nachapać, tak samo myślały
        wszystkie kolejne ekipy rządzące. Ludzie nawet jak pracują to żyją w większej
        biedzie niż za komuny, wolność jest tak wielka że nawet można z głodu umierać,
        bo wolnością głodu i życiowych potrzeb nie da się zaspokoić, nie da się nią
        zapłacić nią za naukę dzieci. Aby ludzie mogli docenić wartość wolności musza w
        niej godnie żyć, a to znaczy, że musza mieć gdzie pracować i otrzymywać za tę
        pracę godziwe wynagrodzenie pozwalające na utrzymanie swojej rodziny i
        wykształcenie dzieci.
        Prezydencie chcesz teraz zaistnieć wszelkim sposobem, i zabierasz głos w
        sprawach, w których powinieneś milczeć. Najpierw list do radia ojca R teraz w
        sprawie odszkodowania dla pani Walentynowicz. Jesteś ostatnią osobą która może
        zabierać publicznie głos a już zwłaszcza w sprawie funduszy zagranicznych, Ty
        zebrałeś setki milonów dolarów i do dziś ich nie rozliczyłeś, nawet zjazd
        Solidarności nie był a stanie rozliczyć tych pieniędzy. Nie potrafiłeś zgodnie z
        prawem zapłacić nawet podatku od wynagrodzenia które otrzymałeś za książkę.
        Naginałeś prawo i sądy kiedy stawała przed nim Twoja rodzina, a teraz smisz
        pouczać innych czy maja do czegoś prawo czy nie. Pamiętasz rozmowy z Arłamowa?
        Ja pamiętam co wówczas mówiłeś na temat pieniędzy.
        Wtrącasz się w sprawy katolickiego radia wsadzając kij w mrowisko katolickiej
        obłudy i fałszu, nie rozumiesz, że nic to nie da bo hierarchia kościelna woli
        kasę i życie w przepychu niż uczciwość i skromne życie (dokładnie tak samo jak
        Ty) dlatego hierarhia ta pozwala Rydzykowi kontynuować taką działalność.
        Jesteś prezydencie politycznym bankrutem, na Twoje obecne poczynania i słowa
        mogą się nabrać tylko Ci co byli niemowlakami w dziewięćdziesiątych latach i nie
        widzieli i nie słyszeli tego co robiłeś i mówiłeś, lub ci co urodzili się
        jeszcze później. Prezydencak Twoja działalność to ciągłe wojny na górze i
        niszczenie wszystkiego, sam nic nie stworzyłeś dla zwyczajnych ludzi. Nie dałeś
        im szansy nawet na zwyczajne godne życie. Jako prezydent otoczyłeś się
        pochlebcami i agentami nie słuchałes co mówią inni nie chciałeś wiedzieć jak
        żyją Polacy. Nigdy nie skorzystałeś z inicjatywy ustawodawczej, dlaczego? Nnie
        miałeś czasu? Czas miąłeś, ale Ty upajałeś się władzą bawiłeś się nią
        zapominając o tym, że naród patrzy, co robisz i zaciskając coraz bardziej pasa
        czeka, kiedy zacznie mu się lepiej żyć. Kiedy wprowadzicie w życie hasła które
        po plecach Polaków wyniosły Ciebie i Twoich ówczesnych kolesi na szyty władzy.
        Co robiliście, czego dokonaliście takiego w praktyce co zapewniło by lepsze
        godniejsze życie Polaków? Wszystko, co czyniliście to robiliście pod siebie i
        towarzyszy spod czarnej grubej kreski. Miałeś wielkie bezgraniczne zaufanie
        Polaków, zmarnowałeś wszystko, czego się tknąłeś, bo uważałeś, że wystarczy
        wszystko burzyć, zapomniałeś że na gruzach samo nic nie wyrośnie i nic z nich
        nie powstanie. Kiedyś byłeś moim wielkim idolem, ale jak wystartowałeś w
        wyborach o ponowną prezydenturę to zobaczyłem, że władza podziałała na Ciebie
        jak narkotyk, nie dostrzegałeś realnego otaczającego Cię świata i tego, co się
        dookoła dzieje. Jak i dzięki komu wygrałeś z Tyminskim to sam wiesz i wiedzą to
        również ci co obserwowali wówczas sądową sprawę Tyminskiego. Przeciwnika
        politycznego czy nawet wroga należy zawsze szanować jak się go lekceważy i
        obraża to kończy się tak jak Ty. Komuch Kwaśniewski sprowadził cię na ziemię,
        ale prezydent Lech Wałęsa nic z tej nauczki nie zrozumiał, nie zrozumiał też
        Lech bo jest zadufany w sobie i uważający się za wszechwiedzącego a realia nie
        przemawiają do niego. Dla Polaków mojego pokolenia po 40-stce kiedyś byłeś
        bohaterem a teraz jesteś śmiesznym życiowym i politycznym bankrutem, który
        chwyta się, czego może by ponownie zaistnieć, i pokazać się w świetle
        reflektorów. To przykre, że się ośmieszasz i nadal nic nie rozumiesz. Marzy ci
        się władza, ale zapomniałeś, że ludzie marzą o pracy i o tym by dzieci nie
        głodowały, marzą by godnie żyć. To dzięki Twojej solidarności klepią coraz
        większą biedę i jedzą tę żabę już 15 lat i żyje się im coraz gorzej a nie
        lepiej, lepiej żyję się tylko naszym przedstawicielom i wszelkiej maści
        kombinatorom, którzy powinni siedzieć, ale oni mają się dobrze, bo Polska to raj
        dla złodziei oszustów i polityków, polityków, którzy rządzą dla samych siebie
        nie licząc się ani z własnym elektoratem i tym co mu obiecywali ani z opinią
        obywateli. Ty i ludzie Tobie podobni roztrwoniliście wszystko, co było możliwe
        od ideałów po majątek polski, czyniąc z Polaków biedaków. Zadowoleni to garstka
        milionerów biznesmenów złodziei których uwłaszczyliście na państwowym majątku
        wypracowanym przez pokolenia Polaków - zadowoleni są również Ci nieliczni
        którym udało się załapać na państwowe posady z wysoką pensją, ale załapali się
        nie dzięki umiejętnościom i solidnej pracy lecz dzięki koneksjom i politycznej
        targowicy, targowicy która pod Twoim przywództwem rozpoczęła twoja ekipa
        karierowiczów w Magdalence. Gdybyś był człowiekiem honoru, za jakiego się
        publicznie uważasz to teraz siedziałbyś cicho pisząc wspomnienia dla potomnych,
        a nie dawnym swoim zwyczajem wprowadzając następne wojny (nie ważne, o co)
        wojując próbujesz zaistnieć. Wojnę swoją przegrałeś podpisując się przy okrągłym
        stole pod paktem zapewniającym PZPR-owcm nietykalność i zapewniając im możliwość
        dalszej legalnej działalności politycznej sprawowanie stanowisk państwowych we
        wszelkiego rodzaju urzędach, administracji, a nawet w państwowych spółkach.
        Może czytając, co napisałem zrozumiesz, że przegrałeś już wszystko nawet własne
        zasługi i przestaniesz się ośmieszać.
        • gieeflo Re: PanieWałęsa,mówi Pan jak Urban w stanie wojen 23.02.05, 14:44
          Wiele ciekawych, wiele banalnych spostrzeżeń, a wszystko to diabelnie
          nieuporządkowane. Wydaje mi się, że jest to dobitny przekaz tego jak wielu z
          nas postrzega rzeczywistość. Szukamy winnych, prawdy, sprawiedliwości, ale nie
          widać w tym wszystkim jakiegoś spojrzenia ogólnego, które usestymatyzowało by
          naszą wiedzę, pozwoliło zrozumieć i zdefiniować nie tylko objawy, ale także
          przyczyny. Trochę tak jak z górą lodową - widać wierzchołek, ale cała reszta
          jest pod spodem - oczywiście zajmujemy się wierzchołkiem!.
          • as75 BOLEK MA TEGIE WSPARCIE UBEKOW Z FORUM 23.02.05, 15:17
        • dragger Duuuuuzo tutaj roznych rzeczy. Ale do rzeczy: 25.02.05, 18:38
          znaczy ze wolalbys zeby PRL zostal jak byl? Jezeli tak to nie mamy o czym rozmawiac, bo to glupota rzadkiej proby. A jezeli jednak PRL byl gorszy, to pora podyskutowac, czy DALO SIE przeprowadzic tamte przemiany lepiej...

A tutaj z pomoca przychodza pozostale kraje bloku wschodniego. We wszystkich z nich MY JESTESMY PRZYKLADEM. Wiec chyba nie dalo sie tego wszystkiego zrobic duzo lepiej...

Dzieki Panu, Panie Walesa za poswiecenie wtedy. Dzieki za odwage teraz, zeby rydzykowemu szlamowi powiedziec glosno NIE.
    • puuchatek Re: List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 13:08
      "coraz częściej zadaje sobie pytanie, czy umocnienie w wierze grupy słuchaczy
      wystarczy za usprawiedliwienie tej wielkiej krzywdy, jaką jest odsuwanie się od
      polskiego Kościoła ludzi dostrzegających wady tej rozgłośni, ludzi, którym
      daleka jest jej retoryka."

Wreszcie ktoś wprost zadał to pytanie. Brawo Wałęsa. Szkoda, że zadał je Pan
      dopiero, kiedy to Pana personalnie zaatakowali - ale lepiej późno, niż wcale.
      Popieram. A Ty, "Kaszubie", może przeczytaj ten list uważnie, zanim zaczniesz
      pisać głupoty. Jaki donos? Odpaliło ci, człowieku?
    • snooky65 Wałęsa pisz listy otwarte do Towarzyszy a nie do w 23.02.05, 13:09
      Co Wałesa ma do Kościoła i wiernych? Niech pisze listy do towarzyszy i agentów,
      w tym ma doświadczenie.
      • tricolour Re: Wałęsa pisz listy otwarte do Towarzyszy a nie 23.02.05, 13:12
        40 lat życia, a durny...
      • uczen33 Re: Wałęsa pisz listy otwarte do Towarzyszy a nie 23.02.05, 14:39
        " Bogu co boskie , cesarzowi co cesarskie."
        Brawo Panie Prezydencie za odwagę podjęcia tak drażliwego problemu , jakim jest
        nienawiść. Na jej gruncie może zaistnieć tylko destrukcja. W naszej młodej ,
        polskiej demokracji,winniśmy się wszyscy skupić na kreacji jak najwspanialszej
        rzeczywistości wokół nas. Droga do tego celu jest prosta . Szukajmy wspólnie
        tego co łączy a nie dzieli , pamiętając o tym by nie zaczynać naprawy świata od
        szukania nieprzyjaciół i "belek w ich oczach". Wszelką naprawę naszej
        rzeczywistości zaczynajmy od postawienia sobie pytania : jakie są moje słabości
        i jak mogę to zmienić ? Niestety , zdecydowana większość nie tylko polityków ,
        ale całego naszego społeczeństwa praktykuje inne zasady. Kierując się niskimi
        uczuciami , dezawuując wszystko i wszystkich staramy się za wszelką cenę
        być "jedynymi sprawiedliwymi." W takiej rzeczywistości , gdy wszystko wokół
        oplute i czarne , ten brud wrasta w każdego z nas i często wręcz uniemożliwia
        godne życie a już napewno "odróżnienie ziarna od plew." Stajemy się trybikami w
        maszynkach do realizacji czyichś ,często niecnych celów. Zapominamy , że
        powołani do życia Boskim aktem kreacji , powinniśmy tworzyć jak najwspanialszą
        rzeczywistość wokół nas. Często nie mamy czasu , by zadać sobie pytanie : po co
        przyszedłem na świat i o co w tym życiu chodzi? Nie da się poprawnie
        odpowiedzieć na powyższe pytania , żyjąc na bakier z podstawowymi uniwersalnymi
        prawami , niezależnie czy będziemy je nazywali DEKALOGIEM , czy jakkolwiek
        inaczej. Pan Bóg nieskończonością swojej miłości ogarnia wszystko i
        wszystkich , łącznie z ateistami. Każdemu wybaczy i nie zapomni o żadnym synu
        marnotrawnym. Przebaczenie win i darowanie wszelkich krzywd od kogokolwiek
        doznanych , miłość do wrogów oraz nieprzyjaciół naszych i prośba o to by oni
        nam , ze szczerego serca odpuścili nasze przewinienia , jest jedyną drogą do
        naprawy naszej rzeczywistości . Bezinteresowna życzliwość , pogoda ducha ,
        uśmiech na twarzy w trakcie pokonywania szarej codzienności - tego nam
        wszystkim potrzeba.
        NIE WYLEWAJMY DZIECKA Z KĄPIELĄ. Szanujmy się wzajemnie. Bądźmy odpowiedzialni
        za kazde nasze słowo , pamiętając jak wiele złego może ono uczynić.
        APELUJĘ WIĘC DO WSZYSTKICH POLAKÓW : " NAUCZMY SIĘ NAPRAWĘ RZECZYWISTOŚCI
        ROZPOCZYNAĆ OD POKONYWANIA JEDYNEGO NASZEGO PRAWDZIWEGO WROGA , TEGO KTÓRY TKWI
        W NAS SAMYCH."
        Czy można zatem przechodzić obojętnie obok dziejącego się wokół zła????
        Chwała więc Panu Panie Prezydencie za podjęcie osamotnionej walki!!!
        Wierzę ,że dyskusja o zgubnych skutkach nienawiści zatoczy szersze kręgi i
        uzdrowi nie tylko naszą młodą demokrację lecz całokształt życia politycznego w
        naszym kraju. Polityk to pomazaniec Boży , który winien SŁUŻYĆ wszystkim ,
        czyniąc świat lepszym , a nie pilnować własnych i ewentualnie swego ugrupowania
        partyjnego korzyści.
        WIERZĘ ,ŻE ZA PAŃSKIEGO ŻYCIA TAKICH PRZEMIAN DOCZEKAMY.
        Pozdrawiam wszystkich dyskutantów
        uczen33
    • wyjec2 Re: List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 13:13
      Brawo Panie Prezydencie! Może Panu się uda zamknąć tę radiostację działającą w
      interesie KGB, która nie ma nic wspólnego z chrześcijaństwem i jego
      naważniejszym przykazaniem.
      Cieszę się, że zaczął Panu przeszkadzać antysemityzm, bo żalem obserwowałam jak
      bronił Pan Księdza Prałata.
    • bdronka Re: List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 13:14
      Lechu, a moze raczej cienki bolku, kto ci ten list napisal? Jesli sam go pisales, to niezle sie spisales, list napisany jest po polsku ( w koncu) i chyba rozumiem o co ci chodzi. Jednakze, twoje staranie jest o dupe potłuc, moim zdaniem jestes zdrajcą i płatnym pachołkiem, prawda w oczy kole co? ucisz sie i wstdu sobie oszczedz, a twoj synek co ma pomrocznosc jasna (to jaroslaw?) niech siedzi cicho. dosc juz krzywdy polsce wyrzadziles (byc moze nieswiadomie), takich jak ty powinno sie odseparowac od spoleczenstwa i na bezludna wyspe wywiezc. w moich oczach nie zaslugujesz i nigdy nie zaslugiwales na tytul prezydenta, podpisuj sie wiec na forum jako cienki bolek, a nie lwprezydent. wiem ze ty "nie chcem, ale muszem" to robic, bo placa ci za to, tak jak placili ci za wspolprace z sb. lez lepiej w lozku, bo 40-sto stopniowa goraczka jest niebezpieczna, a ostatnio mozg Ci sie troche chyba przegrzal.
      • dragger Krzywde Polsce wyrzadzilo 50 lat komuny! 25.02.05, 18:45
        Te pol wieku skonczylo sie dlugiem Polski w wysokosci 40 MILIARDOW DOLAROW (stan na 89 rok). To po 1000$ na KAZDEGO POLAKA! A do tego:
        - niewydajna i zacofana technologicznie gospodarka
        - struktura gospodarki przystosowana do produkcji ruskich czolgow a nie zaspokajania potrzeb ludnosci
        - KOMPLETNY BRAK REZERW EMERYTALNYCH. Wszystkie skladki emerytow za PRLu zostaly NA BIEZACO PRZEZARTE - NIC nie zostalo odlozone, NIC nie zostalo zainwestowane w cokolwiek sensownego. To ze emeryci maja teraz niewiele to nie wina jakichs tajemniczych zlodziejow okresu transformacji. To wina skur*ysynskiego systemu PRL, ktory UKRADL im oszczednosci.

I tutaj wlasnie widac dranstwo rydzykowatego szlamu polityczno-spolecznego, jaki leci z anteny RM... Sa ludzie, ktorym przejscie z PRL do IIIRP przynioslo pogorszenie sie warunkow. Tylko ze kut*sy z RM twierdza, ze PRZYCZYNA tych problemow byla transformacja. Podczas gdy transformacja tylko UJAWNILA problemy, ktore gromadzily sie z WINY PRLu przez dziesiatki lat i byly przez system ukrywane...

Nie, nie dalo sie tego ciagnac dalej - wlasnie dlatego PRL upadl. Bo juz przestalo wystarczac skladek emerytow i pozyczek zza granicy, zeby utrzymywac ta farse i ukrywac przed ludzmi jak jest naprawde. Transformacja byla konieczna - wladza wiedziala, ze jeszcze max 5-10 lat i sie rozsypie cala ta skur*iala soc-gospodarka, a wtedy to i z wladzy i gospodarki nie zostanie kamien na kamieniu...
    • adebo Re: Kto mu to pisał. 23.02.05, 13:16
      Sam tego pewnie nie pisał?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka