jola733 22.09.06, 16:39 może już o to pytałam ? ale czy stopień zawansowania choroby ( endo. ) ma wpływ na trudność zajścia w ciąże? tzn. jak ma się stwierdzony np. IV st. to jest trudniej niz ze st. np.II ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
weronusia Re: dziewczyny z endometrozą 22.09.06, 16:44 www.libramed.com.pl/wpg/NumeryArchiwalne/22/05.html Jola bardzo fajne informacje i ze źródła naukowego- poczytaj. A masz juz stwierdzoną endo? Odpowiedz Link Zgłoś
weronusia Re: dziewczyny z endometrozą 22.09.06, 16:54 Myślę i tak wynika z opinii lekarzy których odwiedziłam,ze stopień nie jest tu moze aż taki ważny co lokalizacja zmian- napewno lokalizacja w jajnikach jest najgorsza no i jajowody to wiadomo jak niedrozne to wogóle nie ma mowy. Jesli chodzi o jajniki to wiem ,ze torbiele endo upośledzaja komórkę jajową, jest ona niewłaściwa, natomiast sama endometrioza któa jest gdzieś jeszcze zaszczepiona wywołuje taki stan immunologiczny w organiżmie,że zaburza wszystko: proces tworzenia pecherzyka,zapłodnienie- gamety się nei łaczą, zagnieżdżenie - wczesne poronienia. Ale są też informacje,ze tylko 7-8 % osób z endo nie może zajsc w ciazę - są osoby które nie wiedzą,ze maja endo i są w ciazy i dopiero przy cc się okazuje ,ze jest. generalnie samo endo wpływa na proces zachodzenia w ciazę ale rownież jakosc nasienia i niestety wiek. W zasadzie wiek 33 lata kwalifikują odrazu do in vitro. Ale przecież cuda sie zdarzają!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jola733 Re: dziewczyny z endometrozą 22.09.06, 17:05 wiesz ja raczej nie mam złudzeń że uda się naturalnie wiem ze cuda się zdarzają ale mi chyba ten cud nie grozi przygotowywuję się teraz do kolejnej laparo. a póżniej spróbuję jeszcze 2 iui, a jeśli nadal nie będę w ciązy to in vitro... Odpowiedz Link Zgłoś
weronusia Re: dziewczyny z endometrozą 22.09.06, 17:15 ja też się przygotowuję do laparoskopii. A byłaś moze u teego prof. Palatyńskeigo? Odpowiedz Link Zgłoś
jola733 Re: dziewczyny z endometrozą 22.09.06, 17:43 nie. nie byłam u żadnego specjalisty od endo. Odpowiedz Link Zgłoś
mimi282 Re: dziewczyny z endometrozą 22.09.06, 17:48 wazne jest gdzie jest endometrioza. ja mam w macicy;-( no i to dużą, bo IV stopień. no i to ważne. bo łatwiej walczyć z ta chorobą jak jej ogniska są mniejsze . np w moim przypadku stopien jest ważny. ,,wolałabym" gdyby była ( jak już musi) np. na jajowodach. wtedy ifv jest jakimś rozwiązaniem. a przy endo w macicy nie mam za dużych szans na zagnieżdzenie się zarodka;-(( Odpowiedz Link Zgłoś
weronusia Re: dziewczyny z endometrozą 23.09.06, 13:56 up dziewczyny żadna nie była u tego profesora? Odpowiedz Link Zgłoś