panna_z_polskiego_dworku 18.03.05, 03:56 serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,2607360.html Rosjanie znowu mącą...Ale można się odreagować pisząc co o tym myślimy na adres redakcji: info@inosmi.ru <info@inosmi.ru> ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
henio56 "Przykra pomyłka" 18.03.05, 05:18 Musiała być pomyłka, bo kto na świecie robi przedruki z Tygodnika Powszechnego ? teraz redakcja GW szczuje czytelników na Rosjan. Nie ma co sie wysilać ,bo i tak naszej Polski nie uważa za poważny kraj, szczególnie pokazali to amerykanie ,odmawiając dotacji. Gdyby ten przedruk uznać nawet za prowokację, to jak to się mówi 'wolność Tomku w swoim domku'.Ciekawe co bedzie jak zaczną polskie prowokacje z prawicowych gazet i radia pana Tadeusza. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_z_polskiego_dworku Re: "Przykra pomyłka" 18.03.05, 06:07 > Musiała być pomyłka Gdyby to była pomyłka to by to zdjęli. Tymczasem to dalej jest na stronie, zmienili tylko nazwę źródła z "Tygodnika Powszechnego", na "Wirtualną Polonię" czy jakoś tak. > bo kto na świecie robi przedruki z Tygodnika Powszechnego ? No właśnie, a tym bardziej z "Wirtualnej Polonii" - i to obok artykułów z Die Welt, New York Times, itd. To znaczy że redakcji bardzo zależało na właśnie takim tekście. Odpowiedz Link Zgłoś
torvald Re: "Przykra pomyłka" 18.03.05, 06:18 Rany. Mozg sie lasuje jak to czytam.... Panna_z_polskiego_dworku - nie sil sie wiecej na komentarze. Prosze w imieniu tysiecy. Innych na swiecie interesuje co o niech pisza za granicami. Tylko nas jakos to nie obchodzi... a zajrzalas przynajmniej na strony Wirtualnej polonni? www.wirtualnapolonia.com/ Pisza co chca... jak GW i inne upolitycznione periodyki. a na przyszlosc - troche wiecej uwagi a komentarze beda bardziej "plodne". inosmi.ru - przedrukowywuje tlumaczenia z innych gazet - co co robi nasze FORUM. oni nie wplywaja na opinnie publiczna. Jezeli juz to mozna miec pretensje do tlumaczenia a nie ze ktos, gdzies tam wyposcil taki albo inny material. Oni nic nie tworza - jak GW (masy kretynow) oni przepisuja. Poczytaj ich inne artykoly a dowiesz sie o czym i jak pisza o rosji inne gazety. Zagraniczne i niezalezne od Putinowskiej cenzury!. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_z_polskiego_dworku Re: "Przykra pomyłka" 18.03.05, 07:27 > Prosze w imieniu tysiecy. Gdzie te tysiące? ;) > a zajrzalas przynajmniej na strony Wirtualnej polonni? Nie, zajrzałam teraz - typowa skrajnie-prawicowa witrynka. Natomiast przedtem zajrzałam na tą stronę rosyjską i poszukałam coś o samym autorze tego artykułu. Naprawdę cię nie dziwi że strona która umieszcza przedruki z takich gazet jak "Le Monde", "Liberation", "Financial Times", itd. nagle przedrukowuje tekst nawiedzonego pana X z psiej wółki z marginalnej, skrajnej strony internetowej? Naprawdę nie ma w tym nic dziwnego? Odpowiedz Link Zgłoś
torvald Re: "Przykra pomyłka" 18.03.05, 06:09 RAny. Czy ten Weglarczyk ze swoim kolega po fachu to nigdy nie robili bledow?? tymbardziej ze mozna sobie wyobrazic ilu i jacy ludzie pracuja nad tlumaczeniami i publikacja w internecie. Dotyczy to rowniez polakow. Jako koronny przyklad podam artykol Wojciecha Jagielskiego (tak - tego goru dziennikarskiego) zamieszczony w Gazecie Wybiurczej (u otwarte pisane umyslnie) w sierpniu 2004. Koles napisal takie bzdury o Tadzykistanie ze az szkoda tego czytac - jak i jego nastepnych opracowan. Nawet nie znal dokladnego imienia i nazwiska prezydenta Tadzykistanu i nazwal do Imam ALi - toz to bzdura. Panowie dennikarze - autorzy tego materialu maja juz na swoim koncie niejedna merytoryczna pomylke w zyciu ale, uwaga! przeciez "royjska prowokacja" to sie sprzedaje i za opublikowanie takiego materialu dostana kase! Wiec bedzie na rachunki! Na koniec. Jezeli rosjanie (rzad czy inna instytucja) chcieliby prowokacji to opublikowano by artykol w innej gazecie rosyjskiej z tlustym komentarzem prorzadowego "analityka". Trzeba miec troche rozumu aby nie tytuowac takiego materialu w ten sposob - coz ale takich mamy fachowcow or PR w prasie. Odpowiedz Link Zgłoś
x-y-z Re: "Przykra pomyłka" 18.03.05, 08:24 No to Ukraińcy dowiedzieli się całej prawdy, o tym co ich czeka. Tylko nie wiem, czy to Polsce zależało na tym by Ukraina była osłabiona? Odpowiedz Link Zgłoś
e-love [...] 18.03.05, 08:24 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_451 czarny pr? 18.03.05, 09:08 Zastanowmy sie i sprobujmy wylowic z tekstu nagie fakty. Okazuje sie, ze istnieje autor (Kaluski) i istnieje jego artykul, ktory wywolal zamieszanie. Ow "czarny PR" dotyczylby wiec tylko zrodla, za jakie przez pomylke uznano "Tygodnik Powszechny" (a dlaczego nie? W koncu TP to nie NYT). Zreszta artykul pojawil sie na internetowym forum TP, wiec nie dysponujac egzemplarzem pisma, mozna bylo mu artykul przypisac... Zreszta tresc, jak zdazylem sie zorientowac, jest bardzo polska i nie wywolalaby zdziwienia w wielu polskich periodykach. Dyskutujmy, jak ludzie dorosli, o faktach, nie o uprzedzeniach. To raczej robienie dramatycznej czolowki z takiego bzdetu o czyms swiadczy - o stanie umyslow redaktorow GW lub o... no wlasnie. Byc moze czarnym PR? Odpowiedz Link Zgłoś
panna_z_polskiego_dworku Re: czarny pr? 18.03.05, 09:30 > Zastanowmy sie i sprobujmy wylowic z tekstu nagie fakty. Okazuje sie, ze > istnieje autor (Kaluski) i istnieje jego artykul Tak jak istnieją dziesiątki tysięcy "artykułów" innych pożal się boże "autorów" zamieszczanych na forach internetowych. I nagle redakcja rosyjskiej witryny decyduje że akurat opinia pana Kałuskiego jest tak samo ważna jak NYT, FT albo Le Monde... > artykul pojawil sie na internetowym forum TP, wiec nie dysponujac > egzemplarzem pisma, mozna bylo mu artykul przypisac No naprawdę? Ty też mylisz posty na forum internetowym GW z artykułami? Zreszta tresc, jak zdazylem sie > zorientowac, jest bardzo polska i nie wywolalaby zdziwienia w wielu polskich > periodykach. ?? Treść jest bardzo polska? Co ty konkretnie masz na myśli? Niestety, ja się jakoś w tym zwykłej pomyłki dopatrzeć nie mogę i zirytował mnie cały incydent - jako element większej całości. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_451 Re: czarny pr? 18.03.05, 09:50 "?? Treść jest bardzo polska? Co ty konkretnie masz na myśli?" Poczytaj polska prase, a zrozumiesz co mam na mysli. Mnie tez irytuje ten incydent, jak to eufemistycznie nazywasz, wlasnie jako fragment wiekszej calosci - bezsensownej wojny "polsko-ruskiej". A co powiesz o zakwalifikowaniu "incydentu" jako wiadomosci dnia? Czarny PR to wlasnie wyolbrzymianie bzdetow. Mysle ze komus zalezy na ciaglym zaklocaniu naszych stosunkow z Rosja, zapewne - i tu zgoda - po obu stronach. Jednak to my wlasnie o wiele wiecej na tym zakloceniu tracimy. Polska sklocona z sasiadami to latwy lup moznych tego swiata, ktorzy w ciagu pieciu minut, w dobie internetu, moga wycofac z naszych bankow swoje aktywa, jak to zreszta pokazaly ostatnie dni. Chyba pora zmadrzec. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_z_polskiego_dworku Re: czarny pr? 18.03.05, 11:07 > Poczytaj polska prase, a zrozumiesz co mam na mysli. ok. Myslalam ze chodzi ci o cos innego... > A co powiesz o zakwalifikowaniu "incydentu" jako wiadomosci dnia? Ano to ze dziennikarze GW (i nie tylko) maja dzika satysfakcje kiedy moga napisac cos zlosliwego o Rosji. Tyle ze przypomina mi sie takie angielskie powiedzenie "fakt ze jestes paranoikiem nie znaczy ze nie jestes sledzony" bo wydaje mi sie ze dobrze pasuje do stosunkow polsko-rosyjskich. Na pewno wielu Polakow jest uprzedzonych w stosunku do Rosji, ale nie jestem pewna czy sytuacja bylaby lepsza gdyby nie byli. Rzad Rosji i tak sie zawsze stara zeby "na nasze wyszlo". I nie wiem czy zachowanie Polakow ma na to jakis wplyw. > Polska sklocona z sasiadami to > latwy lup moznych tego swiata No,Polska sklocona z Ukraina to zawsze byl latwy lup Rosji... Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Panna 19.03.05, 04:53 Co ty tak wyzywasz tego kolesia ("nawiedzony pan X z koziej wolki"). Brak ci argumentow czy to poprostu oznaka inteligencji czytelnikow wybiorczej? Co ty sie tak podniecasz NYT, FT czy LeMonde, przeciez te gazetki to nie sa jakies wyrocznie. Szczerze to czytajac np. Le Monde czasem czlowieka szlag trafia ze traci czas - duzo tekstu - malo tresci. Byc moze autor zawarl ciekawe tezy (ja tez uwazam ze slaba, podzielona Ukraina to korzysc dla Polski) i Rosjanie uznali to za godne publikacji. Nie pomyslalas o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
kpt.klops Moskwa nie wierzy łzom 18.03.05, 09:27 Moskwa nie wierzy żadnym ludzkim odruchom. Moskwa jest przekonana o potędze kłamstwa i podłości. Odpowiedz Link Zgłoś