Dodaj do ulubionych

Świetlana przeszłość

25.03.05, 20:52
tacy sa niestety rosjanie i na to nie ma rady ... minie pare lat i znowu nam
nasi 'bracia' urzadza krwawa laznie jak to maja co jakis czas w zwyczaju ...
a moglo byc tak dobrze- wystarczylo rosje w latach 90tych calkowicie
zdecentralizowac ...
Obserwuj wątek
    • robpal Z matematyka slabo u autorow artykulu 700tys 26.03.05, 03:10
      zginelo pod Kijowem??? a przy wyzwalaniu calej Polski "tylko" 600tys. Matko
      boska co tam sie dzialo pod tym Kijowem... No chyba ze to blad i zginelo 630tys
      ludzi mniej...:( Ale dla autorow to chyba zadna roznica....
      • nowopolski1 Re: Z matematyka slabo u autorow artykulu 700tys 26.03.05, 21:57
        Nie wszyscy w Polsce podtrzymuja Kwacha, w USA Bucha, w Rosii Putina.
        • naf-naf Re: Z matematyka slabo u autorow artykulu 700tys 26.03.05, 22:59
          P.Afanasjew reprezentuje punkt widzenia tych, ktorzy tez gotowi do zaplacenia "kazdej ceny"... lecz za kleske! Swiadomie tez znieksztalca pomysl Juszczenki.Bo mu chodzilo nie o zwykla biesade weteranska, lecz o wspolna besiade SS-manow z czerwonoarmistami! Zacofani weterani malo znaja sie na postmodernizmie...Sovetikusi!
    • 48matrix Re: Świetlana przeszłość 27.03.05, 06:49
      bimbalimba napisał:

> tacy sa niestety rosjanie i na to nie ma rady ... minie pare lat i znowu nam
      > nasi 'bracia' urzadza krwawa laznie jak to maja co jakis czas w zwyczaju ...
      > a moglo byc tak dobrze- wystarczylo rosje w latach 90tych calkowicie
      > zdecentralizowac ...
      Atakujemy "boso ale w ostrogach".
      • starachowice-fan Re: Świetlana przeszłość 27.03.05, 11:56
        48matrix napisał:

Ponadto my Polacy
        > bardzo lubimy moralne zwycięstwa takie jak np. POWSTANIE WARSZAWSKIE w czasie
        > okupacji hitlerowskiej.
        > Atakujemy "boso ale w ostrogach".

Zwycięstwo armii sowieckiej nad hitlerowską było istotnie moralną klęską. Bo
        kleską było wysłanie na beznadziejną walkę milionów żołnierzy, którzy bez
        czytelnego planu, bez dowództwa szli na ogień niemnieckich dział i karabinów.
        Liczba ofiar po stronie rosyjskiej mogłaby byc o wiele mniejsza, gdyby nie
        głupota dowódców.
    • mniejwiecej wielki kraj z wielka przeszloscia 27.03.05, 11:53
      a konfrontacja z prawda malej polski tak boli...
      • maciek770 Re: wielki kraj z wielka przeszloscia 27.03.05, 12:34
        mniejwiecej napisał:

> a konfrontacja z prawda malej polski tak boli...

Smiesznie sie czyta wypowiedzi takich durniow jak ty ....... "wielki kraj z
        wielka przeszloscia" fakt , tylko szkoda ze nie znasz jelopie histori wlasnego
        kraju ..... no chyba ze ty jestes kolejnym polsko jezycznym kacapem to wtedy
        wszystko jasne . Powiem ci tylko tyle , ze gdy Polska byla wielkim mocarstwem
        Rosji jako takiej nie bylo nawet na mapie ... bylo panstwo moskiewskie ktore
        raz Polska raz Szwedzi brali na celownik i urzadzali sobie tam wyprawy
        interwencyjne ,wiec skoncz takie glupie wyskoki i wez sie lepiej do studiowania
        historii na ktora sie tak chetnie powolujesz .... na marginesie jakbys nei
        wiedzial to wlasnie do Polakow nalezy rekord w dlugosci okupowania Moskwy :) .
    • yrzyk Dopóki Rosja nie oceni.... 27.03.05, 12:35
      ...właściwie swej własnej historii, będą same kłopoty. I to dla wszystkich
      łącznie z Rosją.Zamiast chleba - igrzyska, stare to jak świat. Rosja prowadzi
      podobną politykę od kilkuset lat, nic na zmiany nie wskazuje.Przeciętny
      Rosjanin nie ma nawet przybliżonego obrazu swej ojczyzny, nawet nie wyobraża
      sobie , że można żyć inaczej.Najgorsze , iż podtekstem tego jest rosyjski
      kompleks niższości i to od czasów Piotra Wielkiego jest motorem działań. Przy
      takim "napędzie" nic dobrego to nie wróży. Powrzechnie tam stosowana i
      akceptowana zasada - cel uświęca środki- włos się jeży na głowie.Propozycja
      dla naszego rządu- rozbudujcie armię.

• turbogenerator ZA MALO KAPITALIZMU! 27.03.05, 12:56
      Rosja potrzebuje zdrowego liberalizmu rynkowego i humanistycznego konserwatyzmu
      by przelamac niemoc i ruszyc do przodu.
    • tomekjeden Re: Świetlana przeszłość 27.03.05, 14:56
      "I z jeszcze większą zgrozą o tym, jak po wojnie z ulic Moskwy zniknęli ci,
      którzy wrócili z wojny bez rąk czy nóg. - Nie było dla nich lekarstw, protez,
      zwyczajnych kul. Władze zarządziły więc, żeby zebrać ich wszystkich i wywieźć do
      klasztoru na wyspie Walaam na jeziorze Ładoga. Zamknęli ich tam za drutem
      kolczastym. I oni umierali na tej wyspie jeszcze w latach 70. - opowiadał mi
      kilka lat temu na Pokłonnej Górze Siergiej Konstantinowicz ze Smoleńska, którego
      brat i siostra trafili po wojnie do obozu na Walaamie."

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Radzieckie, tak bliskie Panu Putinowi, myślenie o człowieku.
      • naf-naf Re: Świetlana przeszłość 27.03.05, 20:49
        Waalam, jak napisales, jest wyspa.Wiec drut kolczasty byl tam poprosru zbedny.Byl tam dom inwalidow, zadny oboz.Nedzny, jak zwykle to bylo wtedy. Caly wzruszajacy watek- kolejnym swiadectwem , ze "historyk" Afanasjew jest marnym powiesciopisarzem...
    • kaspera Re: Świetlana przeszłość 27.03.05, 15:21
      Bardzo mądry artykuł i sądzę, że daje wiele do myślenia, zwłaszcza wszystkim
      antyrosjanom. To bardzo pomaga zrozumieć ten biedny naród, który tak naprawde w
      swych dziejach, skąpanych kłamstwem i krwią nie ma prawie nic godnego chluby.
      Rosjanie więc ciesza się iluzjami historii.
      • zh261 Re: Świetlana przeszłość 27.03.05, 21:50
        Zaciekawila mnie jedna rzecz.Autor pisze, ze ciagle nadawana jest piosenka
        Bulata Okudzawy z filmu "Bieloruskij wokzal" o X-tym batalionie. Dla mnie zwrot
        z tej piosenki, "my za cenoj nie postoim", jest wyrazem protestu wobec
        zbrodniczej strategii stalinowskich generalow, ktorzy nie liczac sie z ofiarami
        chcieli cos zdobywac, wyzwalac w okreslonych terminach. Czyzby ci, ktorzy te
        piosenke nadaja inaczej jej wymowe pojmowali?
    • grenzik Re: Świetlana przeszłość 27.03.05, 16:40
      prawda ... :( w pełni się zgadzam
    • abhaod Chore totalitarystyczne myslenie; 27.03.05, 17:38
      zapomnieli o dostawach amerykansko-angielskiej broni, licencjach na jej
      produkcje. Stary schemat "rosyjskiego,dobrego komunisty" , ktory tylko szuka
      okazji do "uszczesliwiania" innych.
    • wgj8515 Re: Świetlana przeszłość 27.03.05, 17:44
      Z tego artykułu wynika jedna bardzo smutna prawda. Rosjanie jako społeczeństwo
      są skłonni zaakceptować wojnę jako metodę polepszenia swoich warunków bytowych.
      Jest im tak źle, że nawet licząc się ze stratami (może niezbyt świadomie w
      przypadku zwykłego człowieka z ulicy), uważają że wojna mogłaby przynieść im
      poprawę ich losu. A w dodatku władze podsycają te nastroje, przynajmniej tak
      wynika z artykułu.
      Jest taka książka (tytułu nie pamiętam), która opisuje jak ZSRR atakuje Eurropę
      Zachodnią bo przydażyła im się klęska i uległa zniszczeniu znaczna część zboża
      zaatokowanego przez jakiegoś pasożyta. To co opisuje autor artykułu jest
      bliskie temu co napisano w tej książce, chociaż tamto to była political-fictiom
      a to jest real tego co w Rosji jest.
    • tomekjeden Re: Świetlana przeszłość 27.03.05, 17:47
      Rzeczywiście jak się czyta historię Rosji zawsze uderza to, że podstawą władzy
      była Moskwa. Myślenie federacyjne jest obce rosyjskiemu pojmowania państwa.
      Biorąc pod uwagę różnorodność kulturową i językową imperium rosyjskiego daje to
      wiele do myślenia. Sądzę, że mamy tu do czynienia z lękiem władzy centralnej
      opartym na braku zaufania do dobrej strony natury ludzkiej w ogóle.
      • karmin-cynober Re: Świetlana przeszłość 27.03.05, 18:27
        W jednym kraju Radio Maryja w innym kraju Radio Wojna. Co kraj to obyczaj.
        Nacjonalizm to milosc do wlasnego smietnika.
    • repres1 Tylko prawda może wyzwolić. 27.03.05, 18:51
      Ten "banał" traci na znaczeniu, ale w rzeczywistości człowiek może być wolny
      tylko w prawdzie. Bez prawdy staje się niewolnikiem swojego kłamstwa.
      Największym chyba nieszczęściem Rosji, a przede wszystkim Rosjan jest
      przymus "bycia wielkim". Ta "wielkość" prowadzi do tragedii, często do
      śmieszności i małości. Zawsze - do zatracenia się w kłamstwie. Zawsze - do
      zazdrości w stosunku do tych, którzy wielcy być nie muszą, ale mimo to są
      szczęśliwi. Prawda o Jedwabnem, o pogromie kieleckim mojemu narodowi powinna
      wyjść na dobre. Ja nie chcę żeby się to powtórzyło. Może dzięki tej prawdzie
      stajemy się lepszym narodem. Zamordowanym życia nie przywrócimy, ale prawda
      może spowodować, że to się już nie powtórzy. Jeśli istnieje życie pozagrobowe,
      to ofiary wiedzą, że ich śmierć miała choćby ten sens. Historia może być
      nauczycielką życia.
      Nie czuję się kompetentny do historycznej oceny polsko-ukraińskich zbrodni, ale
      czy ofiary tych zbrodni nie patrzyły na nas z nieba ze szczęściem, że w dniach
      pomarańczowej rewolucji nasze narody były sobie bliskie i mogą żyć w przyjaźni?
      Idealizm? Może, ale ten idealizm może budować.
      Dziś narody polski i rosyjski żyją w nieufności. Wzmacniają tę nieufność źli
      ludzie. Ci ludzie nie chcą prawdy, bo prawda nakazywałaby im wyciągać wnioski
      ze zbrodni. Prawda otworzyłaby oczy społeczeństwu i nakazałaby patrzyć władzy
      na ręce, bo niekontrolowana władza jest zdolna do największych zbrodni. Lepiej
      podsycać nienawiść, zaprzeczać faktom, bagatelizować zło, a nawet propagandowo
      zmieniać je w "dobro".
      Z dzisiejszej perpektywy jestem przekonany, że Jałta dała Polsce dobre granice.
      Moja ojczyzna jest terytorialnie "wygodna" i jest moja. Lepszej nie potrzebuję.
      Ale największą "zbrodnią" Jałty jest skazanie na zapomnienie pomordowanych w
      Katyniu. Socjalizm mnie okłamał i tej zbrodni socjalizmowi nigdy nie zapomnę.
      Nie ze względu na okłamanie mnie, tylko z tego powodu, że chciano zabrać mi
      pamięć o tych, którzy zostali zamordowani tylko z tego powodu, że byli moimi
      rodakami, gotowymi bronić mojej ojczyzny.
      Dla mojej rodziny Armia Czerwona była wyzwolicielką. Żołnierze radzieccy
      przynieśli do galicyjskiej wsi koniec wywózek i koniec głodu. Nie kradli
      zegarków. Nie wiem czy tak było, ale to mi opowiadali i opowiadają ci, którzy
      pamiętają. Może dlatego, że moja rodzina była biedna i nie miała nadmiaru
      zegarków. Nie jestem wrogiem Rosjan, chcę być ich przyjacielem, choć dziś mam
      wrażenie, że oni mojej przyjaźni nie potrzebują. Nie będę potępiał
      czerwonoarmisty, który zginął na polskiej ziemi. Będę czcił pamięć o nim. Może
      to jest wina czterech pancernych i psa, ale nie mogę uwierzyć, że kapitan
      Pawłow przyszedł do Polski żeby mnie niewolić. Wiem, że on przyszedł żeby
      przeżyć i wrócić do swojego domu. Nie wrócił. Jego synowie powinni znać prawdę,
      ale niech będą dumni, że mieli takiego ojca. Ta prawda pomoże im żyć lepiej.
      Ale mnie wzięło na sentymenty!
      • rs_gazeta_forum Re: Tylko prawda może wyzwolić. 02.04.05, 12:20
        Wyrażałeś własne opinie, ale w dużej mierze mam podobne (choć może nie wyrażam
        ich z takimi jak ty uczuciami, to wcale w twoim poście to nie przeszkadza :-) ).
        Pozdrawiam
    • basics Sorry, ale Katyn jest daleko w kolejce do prawdy 27.03.05, 19:57
      o Rosji, za dziesiatkami milionow ofiar rewolucji i czasow ZSRR. Trudno sobie
      wyobrazic, ze Rosjanie zaczna rozrachunek z historia od wlasnie tej zbrodni
      • repres1 Swoje krzywdy łatwo uznać... 27.03.05, 21:03
        ...prawda o krzywdzie wyrządzonej innym ma bardziej wyzwalające znaczenie.
    • niebieskooki2 Re: Świetlana przeszłość 27.03.05, 20:26
      Zołnierze Armii Czerwonej to w większości pijacy , degeneraci i gwałcicele. Z
      opowiesci mojej babki wiem jak to w 1945 roku zostali wyzwoleni. Nażarli się
      nachlali zniszczyli wszystko i wyjechali ba pewnie tez r*chali ale to szczegół.
      Dla mnie to są Hunowie , Brbarzyńcy w większości nie godni pamięci.
      • repres1 Re: Świetlana przeszłość 27.03.05, 21:10
        Więc dla Niemców na zawsze powinniśmy zostać "złodziejami samochodów" a dla
        Żydów "mordercami z Jedwabnego"? Twoja ocena wydaje mi się nawet nie
        prymitywna, ale prostacka. Traktowanie jakiegokolwiek narodu w kategoriach
        dobry-zły to przejaw betonowego widzenia świata. Oby skazanego na wymarcie. Ja
        wolałbym żyć w PRL-u zamiast w GG.
        • karmin-cynober Re: Świetlana przeszłość 27.03.05, 22:06
          A co to jest GG
          • niebieskooki2 Re: Świetlana przeszłość 28.03.05, 15:08
            GG- Generalne Gubernnatorstwo. Poczytaj troszkę.
        • niebieskooki2 Re: Świetlana przeszłość 28.03.05, 15:07
          Wiesz, nie wykluczułem istnienia dobrych rosjan. Ale zważ na to że 52 % rosjan
          uważa że Stalin był DOBRYM PRZYWÓDCOM. Zauważ też że mój opis wyzwalania nie
          jest fikcją a prawdą bo żyją ludzie którzy doświadczyli tego " wyzwolenia".
          • maruda.r Re: Świetlana przeszłość 29.03.05, 13:53
            niebieskooki2 napisał:

> Wiesz, nie wykluczułem istnienia dobrych rosjan. Ale zważ na to że 52 % rosjan
            > uważa że Stalin był DOBRYM PRZYWÓDCOM.

"Przywódcą"

• tkuprian To, że o tych sprawach w Rosji cisza, 28.03.05, 15:23
          powoduje, że takiego wyzwalania od ładnych paru lat doświadczają Czeczeni.
          Skoro coś było powodoem do chwały w Królewcu, Berlinie, czy Gdańsku, to
          dlaczego nie ma nim być pod Groznym? Polecam dyskusję "Misza - kolejne bzdury o
          Rosjanach" na forum>militaria. Do myślenia daje zwłaszcza
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=539&w=21200343&a=22067968
    • travel_wawa Re: Świetlana przeszłość 27.03.05, 22:04
      "Gdybyśmy wierzyli, że przed dzisiejszą Rosją jest wielka świetlana przyszłość,
      pewnie znaleźlibyśmy w sobie siłę i odwagę, by właściwie ocenić pakt Ribbentrop-
      Mołotow, Katyń, Jałtę, przyznać się do tego, jaka była prawdziwa cena tamtego
      zwycięstwa."

Czy wizja nowoczesnej Rosji, w której ludzie żyją na poziomie zbliżonym do
      europejskiego, nowoczena infrastruktura, setki tysięcy kilometrów autostrad,
      miliony turystów zagranicznych zwiedzających Rosje od Władywostoku po
      Petersburg, miliony Rosjan wypoczywających w najlepszych kurortach świata,
      zwiedzający najdalsze zakamarki kuli ziemskiej, jak Japończycy...
      czy to nie byłaby "gra warta świeczki?"
      • naf-naf Re: Świetlana przeszłość 29.03.05, 19:38
        Poniewaz nie wierzy w przyszlosc, nie zalezy mu tez na przeszlosci! Zreszta byl w czolowce tych szydzacych z radzieckiego hasla o "swietlanej przyszlosci", uwazajac ze warto ja poswiecic zadaniom dobrobytu natychmiast.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka