mraw 08.04.05, 00:29 Mówimy o nim z czułością "Suchy Franek" ;-))) To naprawdę człowiek wielkiego formatu, a mamy takich mało, coraz mniej... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kropekuk Slyszalem go raz w Krakowie, w czasie wizyty 08.04.05, 01:02 Papieza, jako studenciak - i nigdy go nie zapomne (objezdzal studenterie wydzierajaca sie w nocy, ze chce papieza widziec. Ale JAK on to zrobil!). Odpowiedz Link Zgłoś
mania333 a ja go bardzo mocno nie lubię 08.04.05, 01:07 Nie lubię go za to, ze tak konsekwentnie bronił tego zbooooczeńca z Tylawy (oskarżonego o molestowanie seksualne bieszczadzkich dzieci przez długie lata). Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Re: a ja go bardzo mocno nie lubię 08.04.05, 01:21 Czy ten z Tylawy byl oskarzony, czy skazany? Ze Macharski bronil oskarzonego to chwala mu za to: kazdy jest niewinny poki sad nie wykaze mu winy... Ze skazanym nieco inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
mania333 Re: a ja go bardzo mocno nie lubię 08.04.05, 18:35 Teraz jest już na pewno skazany i nadal przez Macharskiego brany w obronę. Tam gdzie krzywdzi się dzieci nie powinno być sentymentów. Ten ksiądz z Tylawy sam się przyznał, że dzieci tuż przed pierwszą komunią nocował u siebie na plebanii, mył je i kąpał.. Zapytany przez dziennikarza dodał, że oczywiście robiło to na nim wrażenie, ale że był w sutannie, to dzieci nic nie widziały!!!! Był z nim wywiad w TV. Moje dziecko w tym roku przystępowac będzie do I komunii i jestem w najwyższym stopniu zbulwersowana gdy pomyślę, ze mogłoby mu się coś takiego przydarzyć. A za tymi bieszczadzkimi dziećmi (przynajmniej za niektórymi) nie miał kto stanąć. Pokazywali ojca dwóch dziewczynek, ktory zapijaczony pod budką z piwem z głupawym uśmiechem bełkotał, ze ksiądz to też człowiek a dzieciom przecież nic złego od tego dotykania się nie stało!!! I pan Macharski też za tymi dziećmi się nie ujął. Koszmar. I żeby było jasne ja jestem wierzącą osobą, znam wielu wspaniałych księży, nie mam nic do Kościoła, ale ktoś kto krzywdzi dzieci i ktoś kto broni takiego zwyrodnialca nie zasługuje na szacunek. Obojętnie czy to ksiądz, psycholog, szewc czy nauczyciel. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: a ja go bardzo mocno nie lubię 08.04.05, 18:36 > Teraz jest już na pewno skazany i nadal przez Macharskiego brany w obronę. Tam > gdzie krzywdzi się dzieci nie powinno być sentymentów. Ten ksiądz z Tylawy sam > się przyznał, że dzieci tuż przed pierwszą komunią nocował u siebie na > plebanii, mył je i kąpał.. Zapytany przez dziennikarza dodał, że oczywiście > robiło to na nim wrażenie, ale że był w sutannie, to dzieci nic nie widziały!!! > ! > Był z nim wywiad w TV. > Moje dziecko w tym roku przystępowac będzie do I komunii i jestem w najwyższym > stopniu zbulwersowana gdy pomyślę, ze mogłoby mu się coś takiego przydarzyć. A > za tymi bieszczadzkimi dziećmi (przynajmniej za niektórymi) nie miał kto > stanąć. Pokazywali ojca dwóch dziewczynek, ktory zapijaczony pod budką z piwem > z głupawym uśmiechem bełkotał, ze ksiądz to też człowiek a dzieciom przecież > nic złego od tego dotykania się nie stało!!! I pan Macharski też za tymi > dziećmi się nie ujął. Koszmar. > I żeby było jasne ja jestem wierzącą osobą, znam wielu wspaniałych księży, nie > mam nic do Kościoła, ale ktoś kto krzywdzi dzieci i ktoś kto broni takiego > zwyrodnialca nie zasługuje na szacunek. Obojętnie czy to ksiądz, psycholog, > szewc czy nauczyciel. Proszę przeczytać co napisałem poniżej, chyba że sztuka czytania jest Pani obca. Odpowiedz Link Zgłoś
allys Re: lubimy Macharskiego 08.04.05, 18:21 Jest wspaniały. W ogóle trochę załamuje mnie to, że najlepsi ludzie są z Krakowa;) Najwięksi w tym narodzie.. Kardynał jest wspaniały. Dziękuję mu za te ostatnie dni. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: lubimy Macharskiego 08.04.05, 18:28 Tylawa droga Maniu leży w przemyskim na obszarze działania arcybiskupa Michalika, przewodniczącego Konferencji Episkopatu i to on a nie kardynał Macharski bronił proboszcza, teraz już prawomocnie skazanego. Macharski co prawda nieco histerycznie zareagował na plakaty reklamujące film "Skandalista Larry Flint" kierując sprawę do prokuratury, ale generalnie budzi sympatię. Trzy lata temu z okazji Dni Papieskich jedna forumowiczka napisała o kardynale Macharskim coś w rodzaju - "tłusty arcybiskup" - biedactwo pewnie nigdy go nie widziało, to chyba najszczuplejszy z polskich hierarchów. Odpowiedz Link Zgłoś
mania333 Re: lubimy Macharskiego 08.04.05, 18:39 Oczywiście drogi Piotrze wiem gdzie lezy Tylawa i doskonale kojarzę postać Macharskiego. Jego wypowiedzi w tej sprawie pojawiały się między innymi dlatego, że te dzieci w obronę wziął ksiądz z Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Histeryczna mania idzie w zaparte...Coz, normalny 08.04.05, 18:46 mechanizm plotki, wiele lat temu ustalony przez Jahode...Kiedy zaczniesz przysiegac na niewinne glowki swych dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
angelika_20 Re: lubimy Macharskiego 08.04.05, 18:41 Fakt chudzielce to u nich rzadkość :) Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: lubimy Macharskiego 08.04.05, 18:44 Hm, Michalik mógł odsunąć księdza o skłonnościach pedofilskich, Macharski w tej sprawie był tylko komentatorem. Miał taki a nie inny pogląd, ale też niewiele mógł zrobić. Zresztą chyba nie zabronił księdzu z Krakowa angażować się w tą sprawę, nieprawdaż? Pamiętajmy, że wszyscy ordynariusze są od siebie niezależni i podlegają jedynie Stolicy Apostolskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Re: lubimy Macharskiego 08.04.05, 18:48 >Pamiętajmy, że wszyscy ordynariusze są od siebie niezależni i podlegają jedynie Stolicy Apostolskiej.< Coz, najpierw bys musial rodakow Katechizmu nauczyc;)A "antyklerykalny "Doubt" polecam... Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk I tak "prawdziwi Polacy i katolicy" tworza oblesne 08.04.05, 18:44 plotki, godzace w ludzi bez skazy: bo nie chcialo sie pomyslec, sprawdzic, bo najlatwiej pierwszemu rzucic kamieniem...To do mani, nie zas do ciebie. Mani zas polecam (ty tez mozesz przy okazji) obejrzenie dobrego dramatu o pedofilskiej histerii, wznieconej przez zbyt podejrzliwa dyrektorke szkoly- zakonnice i bijacej w Bogu ducha winnego ksiedza-trenera miejscowych chlopcow. Nazywa sie toto "Doubt" i bylo "reklamowane" przez analfabetow z Wybiorczej jako "sztuka antyklerykalna" zaledwie kilka dni temu;) Odpowiedz Link Zgłoś
mania333 Re: I tak "prawdziwi Polacy i katolicy" tworza ob 08.04.05, 18:57 Nie zmieniaj tematu Piotrze! Zbooczeniec z Tylawy został skazany. Dzieci molestował przez dłuuuie lata (coś około trzydziestu lat). I Macharski go bronił, ponieważ bieszczadzkim rodzinom pomagała świecka kobieta (o ile dobrze pamiętam pani Lucyna) i własnie młody ksiądz. Oni uświadomili tych ludzi , że czyny których dopuszczł sie ich proboszcz są karalne, pomogli sprawe skierowac do sądu. I osobiście oglądałam wywiad z tym chorym człowiekiem. Także nie mieszaj w tę sprawę jakiejś innej historii i Wybiorczej. A ja tobie moge polecić znakomity dokument emitowany na kanale Planette dot molestowania dzieci przez księży m.in. we Francji. Kilkoro głównych bohaterów zostało skazanych prawomocnymi wyrokami. Niestety jeden z biskupów, który przez wiele lat krył księdza przenosząc go z parafii do parafii nie został skazany gdyż dokument wydany przez zgromadzenie biskupow nakazywał nieujawnanie takich spraw i biskup wypełniał to co nakazywało mu prawo kościoła. Ja w nikogo nie rzucam kamieniem. A już na pewno nie w niewinnych. Ten temat a raczej problem istnieje. Chowanie głowy w piasek sytuacji nie uzdrowi. Odpowiedz Link Zgłoś