Dodaj do ulubionych

W Rzymie na to nie pozwolą

11.04.05, 17:43
Coraz więcej "papabilnych" kandydatów ale zgadzam się,
że być może kardynałowie nie będą chcieli kogoś
"młodego", bo to oznaczałoby kolejny 20-30 letni pontyfikat.
Nie byłoby wiąc zaskoczeniem gdyby wybrali Ratzingera.
Po papieżu Polaku, Niemiec? Hm, czemu nie. Być może
nadałoby to nowych impulsów w Europie ale z drugiej strony
ci, o których się najwięcej mówi przed konklawe z reguły przegrywają...
Obserwuj wątek
    • homophob_and_racist Re: W Rzymie na to nie pozwolą 11.04.05, 19:03
      A ja jak najbardziej bylbym za Czarnym Papiezem, nigeryjski kardynal zna
      doskonale mahmutow i ich pokretna moralnosc, tak jak Jan Pawel II znal
      komunistow. Zagrozenie komunizmem minelo, teraz potrzeba Papieza ktory zmierzy
      sie z islamem, a ktoz do tej roli lepszy niz nigeryjski kardynal ?
      Pozatym srodek ciezkosci Kosciola przesuwa sie do Afryki i Ameryki Pld, wiec
      jest najbardziej wskazane by stamtad pochodzil nowy Papiez.
      • hummer Dlaczego w twojej wypowiedzi jest tyle pogardy? 12.04.05, 11:27
        homophob_and_racist napisał:

> A ja jak najbardziej bylbym za Czarnym Papiezem, nigeryjski kardynal zna
        > doskonale mahmutow i ich pokretna moralnosc,

Rozumiem, że jesteś ateistą i nawet po smierci przesłanie Papieża do ciebie nie dotarło.
        • mis22 Do ilu katolikow dotarlo przeslanie Jezusa? 12.04.05, 19:27
          hummer napisał:
          > Rozumiem, że jesteś ateistą i nawet po smierci przesłanie Papieża do ciebie
          > nie dotarło.

Przeczytaj pozostale wypowiedzi na tym forum czy na innych dotyczacych Iraku
          lub Arabow. Ile tam jest szowininizmu, rasizmu i ksenofobii. Statystyki mowia,
          ze w Polsce jest okolo 90% katolikow. Do ilu z nich dotarlo przeslanie Jezusa o
          milosci blizniego i tolerancji dla innych ludzi? Dlatego w Ewangelii jest
          napisane o ludziach, ktorzy "sluchaja a nie slysza, patrza a nie widza".

Niestety przynaleznosc do kosciola katolickiego nie robi z ludzi aniolow.
          Porownaj przestepczosc w Polsce, ktora ma 90% katolikow i Holandii gdzie
          katolikow jest 30%, a 40% ludzi nie nalezy do zadnego kosciola. Wyciagniesz
          wtedy przeciwny wniosek, ze to katolicy ida do kosciola aby im Bog odpuscil
          grzechy i po wyjsciu z kosciola dalej kradna, oszukuja, daja i biora lapowki,
          bija zony, itd.
          • magic_whisper Re: Do ilu katolikow dotarlo przeslanie Jezusa? 13.04.05, 01:32
            mis22 napisał:

> hummer napisał:
            > > Rozumiem, że jesteś ateistą i nawet po smierci przesłanie Papieża do cieb
            > ie
            > > nie dotarło.
            >
            > Przeczytaj pozostale wypowiedzi na tym forum czy na innych dotyczacych Iraku
            > lub Arabow. Ile tam jest szowininizmu, rasizmu i ksenofobii. Statystyki mowia,
            > ze w Polsce jest okolo 90% katolikow. Do ilu z nich dotarlo przeslanie Jezusa o
            >
            > milosci blizniego i tolerancji dla innych ludzi? Dlatego w Ewangelii jest
            > napisane o ludziach, ktorzy "sluchaja a nie slysza, patrza a nie widza".
            >
            > Niestety przynaleznosc do kosciola katolickiego nie robi z ludzi aniolow.
            > Porownaj przestepczosc w Polsce, ktora ma 90% katolikow i Holandii gdzie
            > katolikow jest 30%, a 40% ludzi nie nalezy do zadnego kosciola. Wyciagniesz
            > wtedy przeciwny wniosek, ze to katolicy ida do kosciola aby im Bog odpuscil
            > grzechy i po wyjsciu z kosciola dalej kradna, oszukuja, daja i biora lapowki,
            > bija zony, itd.

W Iralndi tez jest 90% katolikow i nie bija zon a w Rosji jest powszechny
            postkomunistyczny bolszewizm-ateizm i bija zony. Cos z ta twoja teoria
            • mis22 Problemy irlandzkie 13.04.05, 02:00
              magic_whisper napisała:
              > W Irlandii tez jest 90% katolikow i nie bija zon ...

Oj bija zony w Irlandii, bija. Najpierw pija whisky lub piwo, potem wracaja do
              domu i bija zony. Bylem kilka lat temu w Cork. W srodmiesciu ladnie
              zlokalizowany jest osrodek pomocy dla maltretowanych zon. Czyli usiluja cos z
              tym zrobic ale przemoc jest tam problemem podobnie jak w Polsce.
              Paternalistyczny katolicyzm ideologicznie wspiera dominujaca role mezczyzny w
              spoleczenstwie i rodzinie.
              • tyggg Re: Problemy irlandzkie 13.04.05, 14:31
                a na beat-at-home

D. Tettamanzi ( ITA) 18.04.2005 00:00 3,50
                Francis Arinze (NIG) 18.04.2005 00:00 6,00
                O. Rod. Maradiaga (HON) 18.04.2005 00:00 6,50
                Claudio Hummes( BRA) 18.04.2005 00:00 6,50
                J. Ratzinger (GER) 18.04.2005 00:00 7,00
                G. Battista Re (ITA) 18.04.2005 00:00 9,00
                J.M. Lustiger (FRA) 18.04.2005 00:00 15,00
                A. Scola (ITA) 18.04.2005 00:00 15,00
                JM. Bergoglio (ARG) 18.04.2005 00:00 15,00
                D. Castrillion Hoyos (COL) 18.04.2005 00:00 17,00
                Godfried Danneels (BEL) 18.04.2005 00:00 17,00
                JL. Ortega y Alamino (CUB) 18.04.2005 00:00 19,00
                C. v Schoenborn (AUT) 18.04.2005 00:00 19,00
                Ivan Dias (IND) 18.04.2005 00:00 20,00
                Ennio Antonelli (ITA) 18.04.2005 00:00 20,00
                Crescenzio Sepe (ITA) 18.04.2005 00:00 20,00
                Giacomo Biffi (ITA) 18.04.2005 00:00 25,00
                Juan Luis Cipriani (ITA) 18.04.2005 00:00 25,00
                CM. Martina (ITA) 18.04.2005 00:00 25,00
                Angelo Sodano ( ITA) 18.04.2005 00:00 25,00
                C. Murphy OConnor (ENG) 18.04.2005 00:00 27,00
                George Pell (AUS) 18.04.2005 00:00 27,00
                Tarcisio Bertone (ITA) 18.04.2005 00:00 30,00
                S. Poletto (ITA) 18.04.2005 00:00 30,00
                C. Ruini (ITA) 18.04.2005 00:00 30,00

Nigeryjczyk jest mocnym kandydatem
          • henryad Re: Do ilu katolikow dotarlo przeslanie Jezusa? 13.04.05, 03:51
            Nie jestem katolikiem i chcę cię upewnić, że czarno widzisz szczególnie Polskę.
            Czy nie jest to żydo-komuno propaganda syjonistyczna z tego forum, czerpiąca z
            tego korzyści? MOssad.
            Oni zawsze jak najgorzej oceniają Polaków, dzięki którym przetrwały ich całe
            pokolenia. W Polsce katolików jest ponizej 80%. Mieszkam i mieszkałem w dwóch
            najbardziej zamożnych państwach świata (Niemcy i USA) w których ponad 80%
            wyznaje wiarę w Boga i duża część praktykuje jakąś chrześcijańską religię.
            Poziom materialny przeciętnego mieszkańca tych krajów jest wielokrotnie wyzszy
            niż przeciętnego Polaka, a kradzieże, oszustwa, ochydne kłamstwa spotykałem
            wszędzie. I także ich potworną egoistyczną głupotę. Weźmy też Izrael, gdzie Zyd
            chrześcijanin jest traktowany jako drugiej kategorii obywatel bez pełnych
            świadczeń socjalnych a nawet oni mają kłopoty w uzyskaniu obywatelstwa. Są
            prześladowani.
            Zydzi ''ortodoksyjni'' wraz z Zydami ateistami obrzucają co jakiś czas
            kamieniami chrześcijańskie kościoły. Miedzy innymi o tym opowiadała w TV
            amerykańskiej ewangelistka Key Artur. w Izraelu obywatele mają w dowody wpisane
            pochodzenie i też na tej podstawie są odpowiednio traktowani. Mamy i znamy
            międzynarodwych oszustów wszelkiego autoramentu i złodzieji żydowskich ...także
            w tej gazecie...etc Talmut mówi, że jeśli Zyd zabije nieżyda to nie ma grzechu,
            bo nieżyd (goji) jest zły. Wszyscy nieżydzi są zli. To jest totalitarny rasizm,
            nic dziwnego że to oni wyprodukowali totalitarny komunizm i go realizowali
            mordujac około 50 milionów osób, szczególnie chrześcijan (Stalin-
            Jewgashvili,Kaganowicz, Beria, Trocki itd sami żydzi, pierwsze obozy
            koncetracyjne w Europie).
            Amerykanie i po części Niemcy opanowali sztukę manipulacji tolerancją , ale
            jest to droga do manipulacji innymi budując swoją ''wyższość'' aby czerpać z
            tego też korzyści. Pokazywanie palcem w tym zepsutym świecie szczególnie
            Polaków jest tu obrazą boską. Przyjmij prawdziwie Chrystusa do swojego serca a
            narodzisz się na nowo. Miłość Chrystusowa usuwa każdy grzech.
            Ale nie od razu ogłada się niekiedy efekty tej miłości. Trzeba trochę czasu ..
            w wierze w Niego, krok po kroku. A później dzielić się tym Jezusem gdzie to
            jest możliwe. ''ONi (chrześcijanie) zwyciężyli przez krew Baranka (Chrystusa) i
            słowa świadectwa swego.
            • lipniak Czesciowo racja, 13.04.05, 04:46
              ale miedzy literkami przewija sie waz. Modle sie za ciebie, bracie... i
              odwazjemnij.
            • jarek1517 Re: Do ilu katolikow dotarlo przeslanie Jezusa? 13.04.05, 13:14
              Cieszę się, że poznałeś Jezusa, jak wynika z twych wypowiedzi. Poznaj Jego
              Słowo i dowiedz się, co Jego Słowo mówi o Izraelu. Papież to wiedział.
        • asiaasia1 kościół katolicki nie zasługuje na czarnego papież 13.04.05, 12:54
          Uważam , że kościół katolicki nie zasługuje na czarnoskórego papieża z Afryki
          vide : historia kolonizacji i podbojów .Czarnoskóry papież to nic nowego , w
          starożytności było ich trzech .
      • werter-6 homofobie weż sobie lek psychotropowy to Tobie 12.04.05, 21:10
        przejdzie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • katlia Re: W Rzymie na to nie pozwolą 12.04.05, 23:51
        tak samo mowili 30 lat temu o papiezu z polski!
    • trzykroki Czy jakby był biały to też miałby szanse na wybór? 11.04.05, 19:32
      ???
      • stasar1964 Re: Czy jakby był biały to też miałby szanse na w 12.04.05, 20:57
        Onegdaj pochodzenie z Afryki nie stanowiło przeszkody, by być papieżem.
        Mieliśmy już na Stolicy św. Piotra takich, według mojej wiedzy, przynajmniej
        dwóch: Wiktora I (189-199[?]) i Gelazego I (492-496). Dość dawno więc to było.
        Trudno też powiedzieć, jaki mieli kolor skóry. Z całą pewnością jednak
        pozytywnie się zapisali w dziejach papiestwa: Wiktor m.in. rozwiązał bardzo
        napięty za jego czasów spór o datę świętowania Wielkanocy, a Gelazy miał
        zasługi w kształtowaniu się liturgii.
        • totalna_apokalipsa oj, ludzie , ludzie.. 13.04.05, 10:14
          I znów rynsztok na forum poza kilkoma wypowiedziami, np. stasart1964...

Widziałam jeden wywiad z Arinze, krótki, ale kardynał sprawiał przesympatyczne
          wrażenie, a do tego cały czas uśmiechnięty:) Chciałabym, żeby został papieżem,
          bo otworzyłby kościól na dialog z muzułmanami, a to dość ważne w dzisiejszym
          świecie, szczegolnie po wojnie w Iraku. Zdecydowanie wolę jego niż Ratzingera,
          który sprawia wrażenie za delikatnego(żeby prowadzić KK drogą, którą wytyczył
          JP II)
          A co do jego konserwatywnych poglądów, to raczej nie antykoncepcja jest
          najważniejszą rzeczą w kościele...
          • judas27 Re: oj, ludzie , ludzie.. 13.04.05, 11:35
            > Widziałam jeden wywiad z Arinze, krótki, ale kardynał sprawiał
            > przesympatyczne wrażenie, a do tego cały czas uśmiechnięty:)

o ja cie!!! wlasnie odnioslem identyczne wrazenie, i co prawda to troche za
            malo, by stanac murem za ta kandydatura, tym niemniej nie mam nic przeciwko
            niemu
    • canadol Islamofobia trwa 11.04.05, 20:06
      Papiez ma sie przeciwstawic zagrozeniu muzulmanskiemu???? Ale jakiemu?
      Przeciez muzulmanie nie wysylaja zadnych misjonarzy by nawracac np. w Ameryce
      Lacinskiej, nie mowiac juz o Europie.
      Robia to tylko chrzescijanie!!!!!!!!!!!!
      • piotr.ny koles, czy ty w tej Kanadzie to jestes 11.04.05, 21:17
        gdzies na wyspach arktycznych? Muzulmanie nie wysylaja misjonarzy, bo przyjelo
        sie tak nazywac tylko wyjezdzajacych duchownych chrzescijanskich. Wiekszosc
        duchownych, tzw. mullow, w meczetach Europy czy Ameryki (Pn i Pd), to
        przyjezdni z tradycyjnych panstw islamskich. Czy ty naprawde nie przypominasz
        sobie choc jednego artykulu w GW, omawiajacego problem meczetow w Europie,
        dokad przyjezdzaja sponsorowani przez Arabie Saudyjska mullowie nawolujacy do
        dzihadu?
        • canadol Islamofobia kwitnie 11.04.05, 22:30
          Przyjezdzaja, bo maja tam wpierw wiernych!!!!!!
          Islam rozszerzal sie kiedys poprzez podboje, a i stal sie popularny w USA, gdy
          np. "czarne pantery" przeszly na islam by sie niby przeciwstawic
          crzescijanstwu, ktore to wg. nich przyniolo im niewolnictwo.
          Pokaz mi jakichs mullow, ktorzy jada do Ameryki Poludniowej, czy Eskimosow by
          nawracac?!
          Fakty, fakty....
          • maciej48 Re: Islamofobia kwitnie 12.04.05, 10:06
            Oj z historią to u Ciebie słabo, podkręcasz pod własne tezy, ale to handel
            niewolnikami z Afryki i w Afryce od VIII wieku prowadzili muzułmanie,w czasie
            gdy biali zaintetesowali się czarnymi niewolnikami na Amerykańskie plantacje w
            XVIII w. to na statki przedsiębiorczych purytanów "czarne złoto" doprowadzali
            Arbscy łowcy i handlarze. Teraz za złoto z ropy potomkowie tych samych drani
            prowadzą szeroką propagandę na całym świecie,jak widać po Twoich dywagacjach
            jest ona niestety skuteczna.
            • hummer Re: Islamofobia kwitnie 12.04.05, 11:29
              Nie odpowiedzialaś Canadolowi na pytanie. Pokaż mi muzułmanów nawracających eskimosów? :-)
              • maciej48 Re: Islamofobia kwitnie 12.04.05, 14:10
                A gustowny meczecik na Grenlandii pod wezwaniem immama Fanatycego i Osamki
                Wielkiego z Islandzką filią to co dorsz bałtycki?
              • kropekuk Ale w Sudanie nawracaja np.lud Fur. Nie slyszales? 12.04.05, 18:17

• jarek1517 Re: Islamofobia kwitnie 13.04.05, 13:24
                Sprawdz mnie, czy dobrze myślę. Jeśli ja poznałem Jezusa i jest On dla mnie
                niesamowitą osobą to naturalne, że chcę żeby inni go też poznali. Nie ma w tym
                nic złego w misjach na Grenlandii o ile misje odbywają się pokojowo. Należy się
                raczej dziwić, że jeśli islam jest taki fajny, to nie wysyłają misjonarzy.
                Jezus był człowiekiem pokoju, Mahomet dofinansowywał się łupieżczymi wyprawami.
            • kropekuk Statki katolikow i Zydow: handel niewolnikami byl 12.04.05, 18:17
              zdominowany przez Irlandczykow i Starozakonnych... Chyba nawet w tej
              kolejnosci ;)
              • canadol Re: Statki katolikow i Zydow: handel niewolnikami 12.04.05, 18:44
                Racja.
                Dlatego tez amerykanscy murzyni nie lubia zydow, bo wlasnie maja im za zle
                handel niewolnikami.
                To fakty.
            • vargablod ty chyba jakas inna historie w szkole miales... 13.04.05, 01:00
              moze uczyl cie ksiadz proboszcz?? w koncu kosciolowi ciezko przyznac ze byl jednym z ostatnich panstw europejskich ktore znioslo niewolnictwo...
          • margo47 Re: Islamofobia kwitnie 13.04.05, 03:40
            Jak chcesz faktów od innych, to się postaraj o nie również ze swej strony.
            Niewolnictwo to nie jest wylączny wymysl chrześcijan. Europejczycy dlugo bali
            się zapuszczać w gląb czarnego lądu, woleli kupować sobie niewolników na
            targach arabskich. Z kolei Arabowie też nie musieli sobie brudzić rączek, bo
            korzystali z popularnego procederu polowania na ludzi, uprawianego przez samych
            Afrykanów.
            Naprawdę nie ma co zawężać sobie perspektywy do systemu pracy niewolniczej w
            obu Amerykach, gdyż 800 MLN ludzi w Afryce (najwięcej bodajże w Mauretanii)
            pozostaje nadal (dzisiaj!!!!) niewolnikami swoich czarnych (glównie
            muzumańskich) braci.
            Może mullowie nie jadą obecnie do Eskimosów, bo mają za dużo "roboty" w
            Darfurze? Przypomniej też sobie kraje Afryki, w których ostanio!!! wprowadzono
            prawo koraniczne....
        • kropekuk Ten koles dawno przeszedl na islam i podlega szari 12.04.05, 17:16

• planfilm Re: W Rzymie na to nie pozwolą 12.04.05, 10:41
      GLOSUJE na kard. Arinze - tyle,ze musi On liczyc sie z meczenstwem.
      • vargablod witam ksiedza kardynala!!! 13.04.05, 00:58
        ...w koncu to oni moga glosowac
        • micheleone Re: witam ksiedza kardynala!!! 13.04.05, 12:56
          vargablod napisał:

> ...w koncu to oni moga glosowac

...ale on już nie może. Został objęty ekskomuniką za zdradzenie tajemnicy
          konklawe.
    • banter Re: W Rzymie na to nie pozwolą 12.04.05, 13:57
      Uzycie wyrazu "pozwola" swiadczy o jakims niezrozumieniu tematu. Jesli jest to
      dobry wybor to przeciez z radoscia go dokonaja! Poza tym kto nie jest gotowy na
      Papieza z Czarnego Ladu? Nowe pokolenia kochajace Jordana, smiejace sie razem z
      Cosby'm czy wszyscy milosnicy hip-hopu, ktory zdominowany jest przez czarne
      gwiazdy? "...nie lękajcie się Miłości, która stawia wymagania." (JPII) Skoro
      dla wielu zakceptowanie czarnego Papieza jest duzym wymaganiem Milosci, nie
      pozostaje nic innego, jak mu sprostac:)
      • maciej48 Re: W Rzymie na to nie pozwolą 12.04.05, 14:07
        Na szczęście jak dotychczas to wyboru Papieża dokonuje Konklawe i Duch
        Święty, a nie nadęci polityczną poprawnością dziennikarze i ich
        fanatyczni "basownicy" tolerancji, wszech postępu i tym podobnych chorób
        naszych czasów. Jak Pan Bóg dopuści to i kija wypuści, a Wam przemądrzali
        wróżbici nic do tego!
      • maclaren Re: W Rzymie na to nie pozwolą 12.04.05, 20:04
        "Skoro dla wielu zakceptowanie czarnego Papieza jest duzym wymaganiem Milosci,
        nie pozostaje nic innego, jak mu sprostac:)"
        Gratuluję! Po prostu świetne zdanie!
        Niestety jendak obawy o brak akceptacji dla czarnoskórego papieża są bardzo
        uzasadnione. Podajesz przykład (zresztą słuszny) Michaela Jordana, jednak w
        artykule jakiś mieszkaniec Afryki przytoczył rasistowskie odzywki wobec
        piłkarzy. Są one bardzo częste. Zatem trudne do przewidzenia mogą być
        konsekwencje wyboru np. kardynała Arinze. Szkoda, bo nie powinien liczyć się
        kolor skóry czy rejon, z którego ktoś pochodzi.
        P.S. Tak na marginesie: obawiam się, że duża część Polaków nie zaakceptuje
        jakiegokolwiek innego papieża. Raz, że uwielbienie dla Jana Pawła II sięgnęło
        niebezpiecznego poziomu (w zeszłym tygodniu odniosłem wrażenie, że ludzie nie
        modlą się za niego, tylko do niego). Dwa: jeśli wybiorą czarnoskórego, to ludzie
        będa mówić: "nie będzie mi jakiś czarnuch mówił co dobre, a co złe", jeśli
        wybiorą np. Ratzingera: "szwaby nas do pieca wsadzali, a teraz szkop papieżem
        jest?" itd. Smutne to. Ale mam andzieję, że moje obawy nie spełnią się.
    • tom1003 Re: W Rzymie na to nie pozwolą 12.04.05, 17:02
      a cóż to za bzdury, że świat nie dojrzał. Czy jeżeli nie podobają się Murzynki,
      to znaczy że jestem rasistą?
      • lemonna Re: W Rzymie na to nie pozwolą 13.04.05, 08:21
        tak naprawde papiezem ma byc i bedzie czarnoskory czlowiek. dopwowadzi do do
        szybszego rozwoju swiadomoci ludzkosci, co w kolejnosci doprowadzi do przelamu
        na swiecie i do duchowego odrodzenia w 2012.
        mam na mysli pozbycie sie niepotrzebnych stereotypow dotyczacych koloru skory,
        czegos co w ogole nie jest wazne jezeli chodzi o dusze, o religie, o to co
        naprawde jest wazne w chrzescijanstwie i w ogole w religii.
        czy nie wiecie ze JP2 powiedzial ze wszystkie religie sa rowne?
        skonczcie ten spor bo i tak zginiecie w zupie.
        • micheleone Re: W Rzymie na to nie pozwolą 13.04.05, 13:02
          > czy nie wiecie ze JP2 powiedzial ze wszystkie religie sa rowne?

Ja nie wiem. Wiem tylko, że stwierdził, iż inne religie także posiaają część
          prawdy, jednak rzymsko-katolicka - największą.
    • kropekuk GAZETOWI IDIOCI ! Ta irlandzka firma bookmacherska 12.04.05, 17:15
      "z Londynu" MIESCI SIE W IRLANDII, w Dublinie, z HQ na Graffton Street! . A
      zaklady 4:11 wskazuja, ze Arinze jest FAWORYTEM! Duze wygrane zdarzaja sie
      tylko przy obstawianiu "martwego dzokeja" czy "czarnego konia", tego, kogo
      zwyciestwa NIKT sie nie spodziewa...
    • anka20005 Re: W Rzymie na to nie pozwolą 12.04.05, 18:56
      Mam nadzieję, że w kościele nie ma rasizmu. A poza tym, Duch Swięty zadecyduje za kardynałów!
      • vargablod w kosciele nie ma rasizmu?? - hahaha 13.04.05, 01:02
        w kosciele nie ma rasizmu?? - hahaha DOBRE!!!:D
      • ronlen2 Re: W Rzymie na to nie pozwolą 13.04.05, 19:10
        Jest rasizm, przeciwko bialym, jedynym atutem tego kardynala jest jego kolor
        skory, innych mu brak. Tylko nie wypisuj, ze ma doswiadczenie itd., bo jak na
        normalnego ksiedza tak, ale jak na kardynala to nie ma.
        A gdyby Duch Swiety wybieral za kardynalow, nie wybraliby jakies 500 lat temu
        Borigie na papieza. Czasami widac ich opuszcza albo kardynalowie nie chca go
        sluchac.
    • obywatelgkar Przez lata slyszalem jak stare babki straszyly, ze 12.04.05, 19:56
      jakies przepowiednie mowia cos o ,,czarnym papiezu" i koncu swiata po nim.
      Mialem wesola zabawe, ale po tym artykule troche puszcza mi racjonalne
      myslenie. I jeszcze te niesprawdzone informacje o jakiejs planetoidzie
      zachrzaniajacej w kierunku Ziemi. Wielki bum w 2027 roku? Moze ktos cos na
      temat wie? Warto stworzyc sobie ,,nastroj" przed konklawe. A swoja droga, mnie
      po naszym papiezu wisi kto zostanie nowym papiezem. Dla mnie Lolek zawsze
      bedzie moim papiezem!
      • margo47 Re: Przez lata slyszalem jak stare babki straszyl 13.04.05, 04:20
        Na temat planetoidy to ja nic nie wiem, racjonalnego przynajmniej. Chociaż
        mówili, że ostatnio jakaś zagrażająca zmienila nieco bieg (albo ją po prostu na
        nowo podliczyli) i że już jest dobrze.
        A co do przepowiedni, to chodzi o fatimską. Zanim "Lolek" ją ujawnil, mówiono,
        że skalada się z trzech tejemnic (uwaga tu robię nastrój): zamach, papież
        murzyn i koniec świata. W związku z faktem, że papież przeżyl zamach, uznano że
        Matka Boska zmienia zdanie, zatrzymując kulę - i tak papież zostal mistykiem.
      • lemonna Re: Przez lata slyszalem jak stare babki straszyl 13.04.05, 08:38
        tak naprawde papiezem ma byc i bedzie czarnoskory czlowiek. dopwowadzi do do
        szybszego rozwoju swiadomoci ludzkosci, co w kolejnosci doprowadzi do przelamu
        na swiecie i do duchowego odrodzenia w 2012.
        mam na mysli pozbycie sie niepotrzebnych stereotypow dotyczacych koloru skory,
        czegos co w ogole nie jest wazne jezeli chodzi o dusze, o religie, o to co
        naprawde jest wazne w chrzescijanstwie i w ogole w religii.
        czy nie wiecie ze JP2 powiedzial ze wszystkie religie sa rowne?
        skonczcie ten spor bo i tak zginiecie w zupie.
    • ada.zamostna Re: W Rzymie na to nie pozwolą 12.04.05, 20:03
      uważam ze czarnoskóry człowiek jest taki jak my wszyscy taki sam rózni sie
      tylko kolorem skóry. Ludzie nie badzmy rasistami.nie miejmy uprzedzeń...Jan
      Paweł || był wspaniałym człowiekiem i nikt go nie zastąpi....zastanówmy sie..on
      napewno by nie mial nic przeciwko chcial nas wszystkich zjednoczyć .reszte
      refleksji pozostawiam wam wszystkim..
    • zbyszko czarny papież 12.04.05, 20:20
      tak jak zrobili wojtyłę karola papą aby zyskać nowe terytoria mentalne i
      oczywiście materialne (czy też umocnić się) w polsce(co zrestą w naszym kraju im
      się znakomicie udało -np konkordat, atak dewocji) i okolicach w momencie
      słabnięcia, czy nawet całkowitej klęski (kraje europy w rodzaju holandii) w
      rejonach dawnej świetności, to teraz powinni zwrócić sie w strone afryki -bo tam
      potencjalnine mogą zyskać najwięcej (więcej niż w azji i na antarktydzie;) i
      więcej niż a ameryce płd i europie z których juz więcej naiwnych nie wycisną

...z tym, że wybierając czarnego spełnią przepowiednię nostradamusa o końcu
      świata :) ..już się boję
      (przoszę mnie poprawić jeśli się mylę z tym czarnym papieżem bo nie znam sie na
      wróżkach)

ps:
      a jesli papę wybiera duch święty:) to on musi być nieźle wykręconym gościem
      (patrz historia papiestwa)
      • tonic28 Re: czarny papież 12.04.05, 23:33
        Te przepowiednie stworzono chyba tylko po to, zeby nikomu nie przyszlo do glowy
        wybierac czarnego na papieza.
      • dansmar Re: czarny papież 13.04.05, 11:16
        fakt z tym Duchen Św. Jeśli wybrał truciciela Borgię i innych dzieciatych
        papieży z wieku XV to pozazdrościć poczucia humoru. Bardzo czarnego:)))
    • ronlen Re: W Rzymie na to nie pozwolą 12.04.05, 20:41
      No pewnie, nie wazne sa umiejetnosci papieza, tylko kolor skory. Dziennikarz
      znakomicie sobie zdaje sprawe z faktu, ze Murzyni sa za biorkiem z reguly gorsi
      od Europejczykow, Europejczycy gorsi od nich np. na 100m.
      Dlatego musimy wybrac papieza co jest czarny. To rasism w druga strone!

A swoja droga jest to swinstwo, ze ludzie, ktorzy sa wyjatkowo antykoscielni,
      jak GW, dyktuja warunki co do wyboru papieza. Co ich to obchodzi??? Skoro nie
      chodza do kosciola i nasmiewaja sie z wiernych, niech sie przynjamniej nie
      wtracaja, to nalezy do dobrego smaku.

Nastepny papiez Murzynem, Turcja w EU, znakomite pomysly, naprawde!!!
    • ijuijuijuu Re: W Rzymie na to nie pozwolą 12.04.05, 20:44
      Tak, jasne, sratatatata

tylko dlaczego ani słowa o tym, dlaczego ten artykuł jest AKURAT o Afrykańczyku
      a nie Włochu czy Niemcu, co?
      • amerykanin09 Byle nie zyd 12.04.05, 21:00
        Juz widze te tlumy w radosnie witajace czarnego papieza w POlsce.
        Kazdy chce dotknac jego szat, i moze sie nacieszyc ta wspaniala kolorystyka
        tego ciala.
        Boje sie tylko ze moja babcia moze dostac zawalu serca
      • vargablod bo to artykul o afrykanczyku!!! 13.04.05, 01:04
        jesli chcesz poczytac o np. o niemcu poszukaj artykulu o niemcu... zaufaj mi - jest tego teraz pelno
    • me-e FRANCIZ NA PAPIEZA... 12.04.05, 20:58
      ...mysle ,ze po papiezu polaku nic by nie zaszkodzilo gdyby nastepnym papiezem
      zostal przedstawiciel afryki...zaistnialaby szansa na poprawe warunkow bytowych
      ludnosci afryk i przemiany na tym obszarze kuli ziemskiej
    • micheleone Nowy papież? 12.04.05, 21:03
      Moim zdaniem będzie "po Bożemu", czyli Włoch, kardynał-elektor, ok. 65-75 lat,
      biskup diecezjalny lub z takim doświadczeniem w przeszłości. Dlaczego? Ano:

1) papież nie będzie pochodził z kraju położonego w tzw. "pierwszym świecie", w
      którym Kościół Rzymsko-katolicki ma słabą pozycję: czyli żadne tam Niemcy,
      żadna Francja, Wlk Brytania, o USA, Australii czy Beneluksie nie wspominając. W
      grę wchodzi Hiszpania, Portugalia, może Irlandia, Włochy i ... no tak, Polska,
      ale nic z tych rzeczy! Poczekamy sobie.

2)papież nie będzie pochodził z Afryki, gdzie nadal najwięcej jest muzułmanów.
      Afryka zresztą ma jeden tylko atut: dużo biedy. Ale są na bakier z trzymaniem
      się "linii rzymskiej". Pamiętacie aferę z czarnym biskupem, który miał kilka
      żon? To rzutuje na wszystkich. Zresztą, skoro nawet pozbawieni (podobno)
      rasistowskich przesądów Amerykanie od zawsze tną czarnych kandydatów na
      prezydenta dlaczego kardynałowie mieliby być lepsi?

3) papież nie będzie pochodził z Ameryki Płd., której atutem oprócz biedy jest
      silny liczbą wiernych Kościół Rzymsko-katolicki. Ale, choć teologia wyzwolenia
      została (prawie) zwalczona, to trochę czasu jeszcze minie, nim będą
      całkiem "czyści".

3) o Azji nawet nie ma co wspominać; tam rzymscy katolicy są ledwie ciekawostką
      jeszcze rzadziej spotykaną niż tu np. buddyści.

4) trzeba sobie zdać sprawę, że wybór nie-Włocha przed blisko 27 laty to był
      ewenement, a nie nowa reguła. Po prostu najlepszy kandydat włoski umarł w
      miesiąc po tym jak został wybrany, a do tego czasu nowy, równie dobry, rzecz
      jasna, się nie pojawił.

5) teoretycznie kandydat na papieża nie musi być nawet biskupem, o kapeluszu
      kardynalskim nie mówiąc. Tak się jednak składa, że od blisko 1000 lat jest to
      jeden z grona elektorów. I tak pewnie zostanie.

6) wybór Karola Wojtyły to był skok na głęboką wodę, choć kandydat był dobrze
      znany: niedawno skończył się Sobór, w którym brał on aktywny udział.
      Eksperyment na szczęście się powiódł, a jego efekty przeszły wszelkie
      oczekiwania, i chciałoby się powiedzieć „one good turn deserves another”, ale
      nie sądzę, żeby kardynałowie byli skłonni po raz kolejny do podjęcia takiego
      ryzyka.

7) pontyfikat Jana Pawła II trwał 26 i pół roku i był trzecim co do długości
      pontyfikatem w historii. W dzisiejszych czasach, kiedy wszelkiego rodzaju
      zmiany społeczne, ekonomiczne, czy ideologiczne wreszcie zachodzą szybciej niż
      kiedykolwiek, tak długi okres zasiadania na Stolicy Piotrowej jednej i tej
      samej osoby nie jest wskazany. Ok. 10-15 lat powinno wystarczyć. Nowy papież
      będzie więc istotnie starszy niż poprzedni, gdy został wybrany na urząd (58
      lat).

8) Jan Paweł II dokonał istotnych zmian w administracji Kościołem: zreformował
      Kurię Rzymską i pozostawił dużą samodzielność. W tym czasie powstał nowy mszał,
      nowy katechizm (po 500 latach!), nowy kodeks prawa kanonicznego (a właściwie
      dwa, bo jeszcze dla Kościołów wschodnich), nowa konstytucja Państwa Watykan.
      Znacząco „przyspieszyły” beatyfikacje i kanonizacje. Aparat biurokratyczny jest
      w znakomitym stanie, nowy papież nie będzie musiał „bawić się” w rządzenie,
      będzie mógł, tak jak jego poprzednik, w znacznej mierze poświęcić się pracy
      duszpasterskiej: pielgrzymki, audiencje, encykliki, listy pasterskie etc. Do
      tego najlepiej nadaje się biskup, który ma już doświadczenie kontaktu z
      wiernymi.
      • micheleone Re: Nowy papież? 12.04.05, 21:44
        No, dobra, stosując te kryteria wytypowałem "7 wspaniałych"

Ennio Antonelli,
        Tarcisio Bertone,
        Salvatore De Giorgi,
        Michele Giordano,
        Attilio Nicora,
        Severino Poletto,
        Dionigi Tettamanzi

(kolejność alfabetyczna). Kto zechce ją ograniczyć, albo przedstawić inną?
      • rany_julek6 Re: Nowy papież? 12.04.05, 23:04
        Tjaaa, biorac wszystkie za i przeciw pod uwage po tym
        co napisales - nastepny papiez bedzie na pewno kosmita!
    • marocaine może byc 12.04.05, 21:09
      ja jestem za - to, ze jest czarnoskóry nie robi mi różnicy:) wygląda
      sympatycznie w przeciwieństwie na przykład do Ratzingera.

poza tym po śmierci Jana Pawła II moze porządny szok sie nawet przyda, moze
      będzie mniej porównań, a z czasem ludzie sie przyzwyczają:)
      • tszche Kolor skóry przyszłego papieża. 12.04.05, 21:35
        Zgadzam się ze zdaniem zaprezentowanym w jednym z postów na tym
        forum. "Ateistom i niekatolikom nic do tego" Papież jest przede wszystkim dla
        ludzi wierzących, dla katolików. I amerykańskie - protestanckie i żydowskie
        głosy powinny zamilknąć. Czy katolicy próbują narzucić wybór Askenazyjczyka na
        głównego rabina Jerozolimy czy NY (tzw. Nowej Jerozolimy)
        • vargablod ateisci i niekatolicy maja takie samo prawo... 13.04.05, 00:52
          wypowiadac sie o glowie obcego panstwa jak ty
        • margo47 Re: Kolor.... 13.04.05, 04:35
          Musisz być bardziej wyrozumialy dla pana Jagielskiego. Wymigal się chlopak od
          pisania pod redakcyjną linijkę o Iraku (ciekawe, że korespondent wojenny by
          zachować twarz musial sobie odpuścić pisanie o jedynej "porządnej" wojence jaka
          mu się w karierze przytrafila, nie?), to na innym polu musi dawać dup...
      • vargablod wszytko tylko nie ten niemiecki ciemnogrod!! 13.04.05, 01:07
        patrzac na elektorow mozemy sie spodziewac nastepnego wstecznego konserwatywnego papieza
    • losmartinos Link do notowań bukmacherskich 12.04.05, 21:18
      je.pl/uojk
    • bromba07 Re: Nostradamus to przewidział: czarny, kobieta i 12.04.05, 21:19
      he he he to znaczy ze mamy jeszcze sporo czasu do konca swiata.
      Czy ktos naprawde wierzy ze Czarnoskory moze zostac papiezem?
      • vargablod czy ktos naprawde wierzy w bajki nostradamusa?? 13.04.05, 01:08
        czy ktos naprawde wierzy w bajki nostradamusa?? ...niby katolicy
    • r.p.mcmurphy NIE. NIE. NIE. 12.04.05, 21:21
      dosc juz tej skretynialej politycznej poprawnosci wszedzie wokol.

wystarczy spojrzec jak funkcjonuje ONZ kierowane przez czernego (az kipi od afer
      i korupcji).

wystarczy spojrzec jak rodowici afrykanie sobie radza w opartych na zachodniej
      kulturze organizacjach - gdyby nie ciagla presja i rasistowskie pretensje z ich
      strony 90% z nich nigdy by nie utrzymala posady dluzej niz 2 dni
      • henryad Re: NIE. NIE. NIE. 13.04.05, 04:14
        Potępianie nic dobrego nie przynosi. To jest specializacja Mossadu i żydo-
        komuny na łamach tej gazety i w świecie. Należy być cierpliwym w okazywaniu im
        (murzynom) prawdziwej miłości Chrystusowej,
        bo oni też do niego należą i niekiedy są wspaniałymi bracmi w Chrystusie.
        Będząc w Polsce pierszymi najbardziej kochanymi i gorliwymi bracmi w Panu byli
        dla mnie studenci murzyńscy z Nigerii. Szczególnie jeden o nazwisku Fidelis i
        jego czarna też żona. Brutali złych ludzi jest pełno w każdej rasie i w każdym
        narodzie. Ale to wszystko przeminie, dobro i miłość po mału zwycięży.
        Gdyż nie ma innej drogi poza Jezusem Chrystusem.
    • skoneczka Re: W Rzymie na to nie pozwolą 12.04.05, 21:31
      Ja trzymam kciuki za afroametykańskiego kandydata na paieża!Napewno byłby to
      wybór kontrowersyjny, ale dlaczego tylko właśnie Europa ma władać Kościołem?
      Sądze, że nasz kontynent wiele zyskał za sprawą papieża-Polaka,ale nasza era
      panowania w Watykanie skończyła się-teraz pora na inne może
      bardziej "potrzebujące" kontynenty.Skoro w krajach Afryki jest tylu katolików i
      i tak bardzo ludzie garną sie do wiary to dlaczego papież nie miałby pochodzić
      z Czarnego Lądu?
      • vargablod potrzebujace?? 13.04.05, 01:09
        czego potrzebujace?? ciemnoty i wyzysku??
      • constance7 DUCH ŚWIĘTY WYBIERZE 13.04.05, 10:33
        MÓDLMY SIĘ O DOBREGO PASTERZA
        Osobiście też chciałabym by kardynał Arinze został Papieżem ALE TO DUCH ŚWIĘTY
        NATCHNIE KARDYNAŁÓW
    • nikame Re: W Rzymie na to nie pozwolą 12.04.05, 21:33
      Wszystko rozumiem poza tymi rozważaniami bukmacherskimi, ale piszący artykul
      tez ich chyba nie rozumie, albo ma trudnosci z precyzyjnym formułowaniem
      swoich myśli.
      • nikame Re: W Rzymie na to nie pozwolą 12.04.05, 21:39
        zreszta moze sie pospieszylam z ta opinia. Ciekawe, kto w takim razie jest
        pierwszy?
    • tempus Re: W Rzymie na to nie pozwolą 12.04.05, 21:39
      Afryka jest chyba jedynym rejonem gdzie liczba "owieczek" się ostatnio
      zwiększyła. W innych rejonach świata liczba katolików zmniejsza się, kościoły
      trzeba sprzedawać. Czarny papież byłby logicznym wyborem.
    • mozart Cos ty, MW trafilby szlag! 12.04.05, 21:53
      Jak tylko pojawilby sie w Polsce, to odstrzela mu leb!
      • vargablod pewnie radny twarog juz bron czysci 13.04.05, 01:09
        pewnie radny twarog juz bron czysci
    • lavidasana pozwola 12.04.05, 22:59
      moze jeszcze nie teraz/a szkoda/ ale kiedys pozwola...i albo zrobia to z
      szacunku/dla Jana Pawła II, lub do ludzi, lub do kardynala/albo to zrobia ze
      strachu/przed buntem Afryki/ ale to zrobia...tam tez rzadzi polityka, tylko
      NASZ Papiez byl inny...On by sie zgodzil, nie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka