Dodaj do ulubionych

czy katoland polski pokocha nowego pape??

19.04.05, 19:27
Będzie schizma -czuję to :))) Nie może być żeby niemiec pluł nam w twarz
:))))) Tym bardziej że podobo ratzinger słuzył w hitler-jugen - będzie
kultywował tradycje swojego mentora :)
Obserwuj wątek
    • piotr7777 Re: czy katoland polski pokocha nowego pape?? 19.04.05, 19:53
      brylant1 napisał:

> Będzie schizma -czuję to :))) Nie może być żeby niemiec pluł nam w twarz
      > :))))) Tym bardziej że podobo ratzinger słuzył w hitler-jugen - będzie
      > kultywował tradycje swojego mentora :)
      Nudny jesteś chłopie - na przykład ja nigdy nie myślałem o Ratzingerze jako o
      Niemcu. Po pierwsze w ogóle w Niemczech po okresie nazizmu samo podkreślanie
      narodowości nie jest mile widziane (z hymnu usunięto słowa "Deutchland,
      Deutchland uber alles"), po drugie postępowy a miejscami wywrotowy (vide
      dzisziejszy artykuł w GW) kościół niemeicki niespecjalnie przepada za nowym
      papieżem (a Jan Paweł II w polskim kościele nigdy przeciwników nie miał), po
      trzecie nowy papież spędził 24 lata w kurii rzymskiej a więc jest
      bardziej "rzymskim" niż "niemieckim" papieżem, po czwarte wreszcie nowy papież
      bliższy jest typowo polskiemu ludowemu "maryjnemu" katolicyzmowi, więc jego
      pontyfikat od pontyfikatu poprzednika będzie się w istocie różnił mniejszym
      stopniem polskości a na to wszyscy byli przygotowani.
      A z tym członkostwem w Hitelr - jugend to trochę jak z członkostwem prymasa
      Glempa w ZMP - takie były czasy.
      • marekzopola Porównujesz ZMP do walki w Hitler-Jugend ? 19.04.05, 19:55
      • brylant1 do piotra7777 19.04.05, 19:58
        i dla ciebie to jest usprawiedliwienie: > takie były czasy i tyle... Walnij sie
        koles w pacyne i przemyśl co wypisujesz. Równie dobrze takim stwierdzeniem możan
        usprawiedliwić działnia NKWD, UB , SB - takie były wtedy czasy !!!!!!
        • bingolek Re: do piotra7777 19.04.05, 20:04
          My Go już kochamy
        • piotr7777 Re: do piotra7777 19.04.05, 20:07
          > i dla ciebie to jest usprawiedliwienie: > takie były czasy i tyle... Walnij
          > sie
          > koles w pacyne i przemyśl co wypisujesz. Równie dobrze takim stwierdzeniem
          moża
          > n
          > usprawiedliwić działnia NKWD, UB , SB - takie były wtedy czasy !!!!!!
          Członkostwo w Hitlerjugend było obowiązkowe dla wszystkich chłopców od 10 do 18
          roku życia (ktoś już pisał na forum) podobniej jak służba w Wehrmachcie.
          Młody Ratzinger nie miał wyjścia - co innego gdyby wstąpił do SS (choć na to
          był za młody) Pochodzę ze Śląska - mój dziadek też walczył na froncie
          wschodnim, mimo że wcześniej Niemcy uznali go za Polaka, ale gdy zaczęli
          przegrywać brali już jak leci.
          • brylant1 Re: do piotra7777 19.04.05, 20:11
            nic na tym świecie nie jest OBOWIĄZKOWE (z wyjątkiem zusu i podatków). Zawsze
            mamy wybór!!! Czasam jest on trudny.... może nawet przyczynić się do śmierci ale
            nikt do niczego mnie zmusić nie może!!!. Ty żyjesz w innym świecie - ciebie
            zmuszono do chodzenia do koscioła i tak ci już zostało - nie myślisz
            samodzielnie - kuria robi to za ciebie :)
    • nusko Re: czy katoland polski pokocha nowego pape?? 19.04.05, 20:11
      moja mama tez byla w hitler jugend, tata takze no i co z tego? i tak wyroslem na
      porzadnego szanujacego wszystko niemca.
      • brylant1 Re: czy katoland polski pokocha nowego pape?? 19.04.05, 20:12
        ile ludzi zabili twoi rodzice??
        • nusko Re: czy katoland polski pokocha nowego pape?? 19.04.05, 20:35
          nikogo a niby czemu mieliby kogos zabijac?
          • brylant1 Re: czy katoland polski pokocha nowego pape?? 19.04.05, 20:41
            chyba coś pomyliłem: wg twojej wiedzy hitler-jugend było organizacją
            pacyfistyczną???!!! Szkoła zabijania!!!!
            • nusko Re: czy katoland polski pokocha nowego pape?? 19.04.05, 20:46
              nie wiem o czym piszesz, wiem natomiast ze polowa mojej rodziny wybito w czasie
              pokoju w obozach polskich (czerwiec 1945-1946) moze wspomnisz cos na ten temat?
              nie mam teraz czasu bo mecz sie zaczyna schalke04- werder bremer, zostawiam cie
              samego tutaj, mozesz sie zapluc twoimi wywodami ja i nasz Benedykt 16 pomodlimy
              sie za ciebie
    • miniaga Re: czy katoland polski pokocha nowego pape?? 19.04.05, 20:54
      Człowieku! Regularnie czytam twoje wypowiedzi i uważam że powinneś mocno sie
      nad soba zastanowić, bo składasz sie z samych uprzedzeń a do tego mało znasz
      historię, wiec wyjaśnię ci ze każdy męższczyzna był wtedy w hitler jugen i to
      nie z własnego wyboru.
    • allegro.con.brio Najeżdżasz na katolstwo, ok 19.04.05, 21:01
      Dlatego ok, bo to nas umacnia :)

Dzięki.
      • wesoly33 Re: Najeżdżasz na katolstwo, ok 20.04.05, 01:23
        brysiu1
        a czemu twoj tatko byl w nkwd ?
        a czemu ty tak sie martwisz o KK ?
        psychoza jaka ?
    • wesoly33 Re: czy katoland polski pokocha nowego pape?? 20.04.05, 01:24
      brylant1 napisał:

> czuję to :)))

to zmien gacie
      bos sie znowu posral
    • kropekuk Kpij z Rydzyka i jego baranow, ale Benedykta XVI 20.04.05, 01:33
      zostaw w spokoju, bo:
      Byl w HJ na mocy dekretu III RZESZY z 1936 roku (sprobowalby nie byc - wykrecic
      sie mogli tylko "nieczysci rasowo").
      Po ukonczeniu 14-lat i podstawowki rozpoczal nauke w srednim seminarium
      duchownym skad w 1944, wraz z kolegami, zostal wygarniety do obrony Vaterlandu
      w obronie p. lotniczej Monachium. Ponoc jeszcze zdezerterowal i oddal sie w
      lapy Amerykanow. I tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka