brylant1 19.04.05, 19:27 Będzie schizma -czuję to :))) Nie może być żeby niemiec pluł nam w twarz :))))) Tym bardziej że podobo ratzinger słuzył w hitler-jugen - będzie kultywował tradycje swojego mentora :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piotr7777 Re: czy katoland polski pokocha nowego pape?? 19.04.05, 19:53 brylant1 napisał: > Będzie schizma -czuję to :))) Nie może być żeby niemiec pluł nam w twarz > :))))) Tym bardziej że podobo ratzinger słuzył w hitler-jugen - będzie > kultywował tradycje swojego mentora :) Nudny jesteś chłopie - na przykład ja nigdy nie myślałem o Ratzingerze jako o Niemcu. Po pierwsze w ogóle w Niemczech po okresie nazizmu samo podkreślanie narodowości nie jest mile widziane (z hymnu usunięto słowa "Deutchland, Deutchland uber alles"), po drugie postępowy a miejscami wywrotowy (vide dzisziejszy artykuł w GW) kościół niemeicki niespecjalnie przepada za nowym papieżem (a Jan Paweł II w polskim kościele nigdy przeciwników nie miał), po trzecie nowy papież spędził 24 lata w kurii rzymskiej a więc jest bardziej "rzymskim" niż "niemieckim" papieżem, po czwarte wreszcie nowy papież bliższy jest typowo polskiemu ludowemu "maryjnemu" katolicyzmowi, więc jego pontyfikat od pontyfikatu poprzednika będzie się w istocie różnił mniejszym stopniem polskości a na to wszyscy byli przygotowani. A z tym członkostwem w Hitelr - jugend to trochę jak z członkostwem prymasa Glempa w ZMP - takie były czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
brylant1 do piotra7777 19.04.05, 19:58 i dla ciebie to jest usprawiedliwienie: > takie były czasy i tyle... Walnij sie koles w pacyne i przemyśl co wypisujesz. Równie dobrze takim stwierdzeniem możan usprawiedliwić działnia NKWD, UB , SB - takie były wtedy czasy !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: do piotra7777 19.04.05, 20:07 > i dla ciebie to jest usprawiedliwienie: > takie były czasy i tyle... Walnij > sie > koles w pacyne i przemyśl co wypisujesz. Równie dobrze takim stwierdzeniem moża > n > usprawiedliwić działnia NKWD, UB , SB - takie były wtedy czasy !!!!!! Członkostwo w Hitlerjugend było obowiązkowe dla wszystkich chłopców od 10 do 18 roku życia (ktoś już pisał na forum) podobniej jak służba w Wehrmachcie. Młody Ratzinger nie miał wyjścia - co innego gdyby wstąpił do SS (choć na to był za młody) Pochodzę ze Śląska - mój dziadek też walczył na froncie wschodnim, mimo że wcześniej Niemcy uznali go za Polaka, ale gdy zaczęli przegrywać brali już jak leci. Odpowiedz Link Zgłoś
brylant1 Re: do piotra7777 19.04.05, 20:11 nic na tym świecie nie jest OBOWIĄZKOWE (z wyjątkiem zusu i podatków). Zawsze mamy wybór!!! Czasam jest on trudny.... może nawet przyczynić się do śmierci ale nikt do niczego mnie zmusić nie może!!!. Ty żyjesz w innym świecie - ciebie zmuszono do chodzenia do koscioła i tak ci już zostało - nie myślisz samodzielnie - kuria robi to za ciebie :) Odpowiedz Link Zgłoś
nusko Re: czy katoland polski pokocha nowego pape?? 19.04.05, 20:11 moja mama tez byla w hitler jugend, tata takze no i co z tego? i tak wyroslem na porzadnego szanujacego wszystko niemca. Odpowiedz Link Zgłoś
brylant1 Re: czy katoland polski pokocha nowego pape?? 19.04.05, 20:12 ile ludzi zabili twoi rodzice?? Odpowiedz Link Zgłoś
nusko Re: czy katoland polski pokocha nowego pape?? 19.04.05, 20:35 nikogo a niby czemu mieliby kogos zabijac? Odpowiedz Link Zgłoś
brylant1 Re: czy katoland polski pokocha nowego pape?? 19.04.05, 20:41 chyba coś pomyliłem: wg twojej wiedzy hitler-jugend było organizacją pacyfistyczną???!!! Szkoła zabijania!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nusko Re: czy katoland polski pokocha nowego pape?? 19.04.05, 20:46 nie wiem o czym piszesz, wiem natomiast ze polowa mojej rodziny wybito w czasie pokoju w obozach polskich (czerwiec 1945-1946) moze wspomnisz cos na ten temat? nie mam teraz czasu bo mecz sie zaczyna schalke04- werder bremer, zostawiam cie samego tutaj, mozesz sie zapluc twoimi wywodami ja i nasz Benedykt 16 pomodlimy sie za ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
miniaga Re: czy katoland polski pokocha nowego pape?? 19.04.05, 20:54 Człowieku! Regularnie czytam twoje wypowiedzi i uważam że powinneś mocno sie nad soba zastanowić, bo składasz sie z samych uprzedzeń a do tego mało znasz historię, wiec wyjaśnię ci ze każdy męższczyzna był wtedy w hitler jugen i to nie z własnego wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
allegro.con.brio Najeżdżasz na katolstwo, ok 19.04.05, 21:01 Dlatego ok, bo to nas umacnia :) Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly33 Re: Najeżdżasz na katolstwo, ok 20.04.05, 01:23 brysiu1 a czemu twoj tatko byl w nkwd ? a czemu ty tak sie martwisz o KK ? psychoza jaka ? Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly33 Re: czy katoland polski pokocha nowego pape?? 20.04.05, 01:24 brylant1 napisał: > czuję to :))) to zmien gacie bos sie znowu posral Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Kpij z Rydzyka i jego baranow, ale Benedykta XVI 20.04.05, 01:33 zostaw w spokoju, bo: Byl w HJ na mocy dekretu III RZESZY z 1936 roku (sprobowalby nie byc - wykrecic sie mogli tylko "nieczysci rasowo"). Po ukonczeniu 14-lat i podstawowki rozpoczal nauke w srednim seminarium duchownym skad w 1944, wraz z kolegami, zostal wygarniety do obrony Vaterlandu w obronie p. lotniczej Monachium. Ponoc jeszcze zdezerterowal i oddal sie w lapy Amerykanow. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś