Dodaj do ulubionych

Ks. Maliński w TVP: Nie donosiłem na Wojtyłę

22.04.05, 08:43
> Ks. Maliński pytany, dlaczego rozmawiał z SB, stwierdził:
> - Realizowała się moja idea, żeby rozmawiać z trudnymi ludźmi.
> Przekazywałem im to, co Papież mówił o przebaczeniu i miłości.

Dziadek z wnuczkiem ogladają stare zdjęcia. Nagle mały się pyta:
- Dziadziu! A co to jest za pan z takimi śmiesznymi wąsikami, co??
- A, to jest Hitler. To był bardzo zły człowiek
- O patrz. A na tym zdjęciu stoisz przed tym panem z wyciągniętą,
wyprostowaną reką. Dlaczego???
- A, bo ja mu mówię: "Hola, hola zły człowieku!!!"
Obserwuj wątek
    • modlitwa Re: Ks. Maliński w TVP: Nie donosiłem na Wojtyłę 22.04.05, 09:00
      Taka już nasza stara rzeczywistość, może lustracja coś zmieni ...

Modlitwa.org
      • scandic Re: Ks. Maliński w TVP: Nie donosiłem na Wojtyłę 22.04.05, 09:17
        Widziałem ten program. Bardzo przykre doświadczenie. Łamiący się głos
        Malińskiego tłumaczącego się z niczego. Miałem ochotę schować się w gdzieś
        głęboko w szafie. Kieres powiedział A i teraz drżyjcie wszyscy! Dziennikarze
        nie darują sobie okazji, by po kolei nie wypytywać wszystkich dostojników
        polskiego kościoła, czy to nie o nich chodzi, a szef IPN po kolei będzie
        łaskawie oświadczał, że to nie ten. Jak mógł w ogóle zaczynać tę błazenadę... i
        ten płacz Olejnik na koniec... zaraz jednak wrzeszczące kretyńskie reklamy
        zagłuszyły wszystko.
        • dupajasiu102 A gdzie jest teraz GAZETA WYBORCZA, ta sama 22.04.05, 10:29
          ktora byla przeciwko "dzikiej" lustracji, przeciwko zbyt pochopnym oskarzeniom
          o wspolaprce z SB na podstawie listy Wildsteina, przeciwko "krzywdzeniu
          niewinnych" ludzi i niszczeniu ich zycia przyklaejac im etykietke "agenta"

WCZORAJ GAZETA BEZ ZMROZENIA OKA OSKARZYLA KS. MALINSKIEGO O WSPOLPRACE Z SB I
          DONOSICIELSTWO NA PODSTAWIE "PEWNYCH INFORMACJI"

.. wstyd Gazeto ! Wstyd.... Oczysc sie sama z SB-ekow i chorych ukladow

Sebar
          sebar_rysiu@yahoo.co.uk
          • donpedroso Niestety GW - robisz z siebie ścierę... 22.04.05, 11:40
            Przykro mi - jako stałemu (do wczoraj) czytelnikowi GW, że na jej łamach w
            okrutny, choć jakże misternie "zawoalowany" sposób na X.Malińskiego wylano
            kubeł pomyj.

Spodziewałem się po tobie, moja była gazeto, więcej dobrego stylu i fachowości.
            No i się zawiodłem.

Nie pierwszy raz...
            Ale ostatni, bo teraz już nie będę spodziewał się po tobi uczciwości i
            dziennikarskiej rzetelności.

Z informacji, do których dotarłem wynika, że strasznie się zeszmaciłaś, gazeto.

P.S. Mam nadzieję, że przynajmniej gazeta telewizyjna nie pójdzie śladem
            dziennika...
            • lucyferos Nie lękajcie się ! 22.04.05, 11:48
              Jeszcze nie jeden kubeł pomyj zostanie wylany zanim temat zejdzie z czołówki
              podniet. A jakie to ma znaczenie, czy Maliński donosił czy nie? jak donosił- to
              źle- bo kapuś, a jak nie-to dobrze, bo donosić jest nieładnie.
              W każdym razie nie ma to żadnego znaczenia dla przyszłości. Ostatecznie Wojtyła
              nie był więziony ani internowany, nie dopadł go Piotrowski lecz sam zmarł w
              chorobie i starości.
              Jestem przekonany, że wśród funkcjonariuszy kleru kat. wielu dzieliło się swoją
              wiedzą z wiadomymi służbami, tak jak teraz wielu robi interesy z bandytami.
              Czasy się zmieniły.
              • jarecky.jarecky To po co czytacie WYBORCZA ? 22.04.05, 12:46
                Polecam 'Opcja na prawo' www.opcja.pop.pl
                Diagnozy obecnej sytuacji i recepty wyjscia z dolka, tylko wieksza aktywnosc i
                swiadomosc spolecznstwa moze pomoc.
          • pafcio.gazeta Re: A gdzie jest teraz GAZETA WYBORCZA, ta sama 22.04.05, 13:50
            ale ty durnby jestes. gdzie gazeta kogos oskarzyla? wszyscy zdrowi??
            • ppppp7 Re: A gdzie jest teraz GAZETA WYBORCZA, ta sama 22.04.05, 15:24
              Gdzie? W czwartkowym wydaniu na stronie 14.
              -------------------------
              Agenci wokół papieża!
              "chodzi o nazwiska z bliskiego otoczenia Wojtyły"
              "Z informacji gazety wynika, że w materiałach pojawia się nazwisko Malińskiego"
              Maliński zaprzecza!
              Ilu agentów w kurii?
              ---------------------
              Większość czytelników da się nabrać na tę kur...ską socjotechnikę.
              A gazetka, przepraszam, gadzinówka sięgnęła dna
              • tommix Re: A gdzie jest teraz... O CO CHODZI??? 22.04.05, 15:49
                I to ma byc OSKARZENIE??? Walnijcie sie w glowe. Przeciez to zupelnie logiczne
                ze w materialach pojawia sie nazwisko ks. Mailnskiego. Nikt jednak nie napisal,
                ze Malinski byl agentem. Jesli ty w tym dekscie dopatrzyles sie
                jakiejkolwiek "socjotechniki" to radze ci idz do lekarza, moze nie jest za
                pozno??? Czytaj co jest napisane, a nie staraj sie dociec czy jest cos miedzy
                wierszami... Wiadomo, ze Malinski jest w materialach UB, sam przyznaje ze mial
                z bezpieka kontakty, bo jak moglby ich nie miec. Co wcale nie znaczy, ze byl
                agentem...
                tx
                • agaj.agaj GW = brudna sciera 22.04.05, 16:34
                  GW juz dawno stracila wiarygodnosc. Dla mnie ostatnim gwodziem do trumny byl
                  Michnik nagrywajacy swe rozmowy w starym UB-ckim stylu, nagonka na zwolenikow
                  lustracji, donosy na Jankowskiego i Radio M. GW ma jednak dobra strone
                  internetowa. Nigdy bym nie wydal 50 (czy ile to kosztuje) groszy na wersje
                  papierowa. Niestety, wiem, ze nasza obecnosc tu przynosi tej szmacie (a nie
                  gazecie) zyski z reklam. Michnik jest kiepskim dziennikaezem, ale ma leb do
                  interesow.
                  • mima13 Re: GW = brudna sciera 22.04.05, 16:47
                    Nie wiesz dlaczego? Taki jego charakter. Przeczytaj Łysiaka "Rzeczpospolita
                    kłamców - Salon" zrozumiesz wszystko.
            • mima13 Re: A gdzie jest teraz GAZETA WYBORCZA, ta sama 22.04.05, 16:40
              po twojej wypowiedzi można sie domyślić kim ty jesteś
        • pucaluta Re: Ks. Maliński w TVP: Nie donosiłem na Wojtyłę 22.04.05, 12:33
          Zgadzam się! Niesamowite przeżycie... Wierzyłam Kieresowi,ale do czasu, do
          czasu! Nie rozumiem, dlaczego nie mógł powiedzieć, że są akta i że zostaną
          ujawnione po ich dokładnym sprawdzeniu. I koniec!!!! A teraz będą domysły, kto,
          kiedy, dlaczego itp...
          A GW już od jakiegoś czasu nie czytam, ale teraz to nawet Telewizyjnego dodatku
          nie tknę!!! Wstyd, wstyd, wstyd. Nawet jeśli to prawda, to może warto było
          poczekać aż będzie wiadomo na 100%.
        • fjo Re: Ks. Maliński w TVP: Nie donosiłem na Wojtyłę 22.04.05, 12:37
          to niesamowite jak media nie maja szacunku do czlowieka. Płakałam po obejrzeniu
          programu. Po co to wszystko? "Pasja" na codzien.
          • jankbh Re: Ks. Maliński w TVP: Nie donosiłem na Wojtyłę 22.04.05, 14:05
            To chyba nie media jednak ponosza wine, ale konkretne osoby. Kiedy Wildstein
            puscil w swiat swoja liste, to nie dziennikarze byli winni, lecz zlodziej.
            Sadzilem, ze Kieres szefujac IPN bedzie odpowiedzialnym kustoszem zbioru -
            teraz sie okazuje, ze kto ma teczki, ten ma wladze. P.Kieres moze bowiem wybrac
            dowolne osoby ze swojego archiwum, a inne skrzetnie chronic. I staje sie
            jeszcze wiekszym autorytetem niz sad lustracyjny, bo od jego oceny dokumentów
            odwolania nie ma. A czekanie 4 lata na smierc Wojtyly z ujawnieniem dokumentów
            bylo wielka perfidia - jedyna osoba, która mialaby prawo ocenic moralnie
            postepek i wybaczyc juz nie zyje.
            • hrabina777 Re: Ks. Maliński w TVP: Nie donosiłem na Wojtyłę 23.04.05, 00:58

skad wiesz ze KIeres skrzetnie chroni pewne osoby??? Jakie to sa osoby ???
              MOzesz podac konkrertne nazwiska????

Papiez nie jest jedyna osoba ktora mialaby prawo oceniac moralnie postepki/

Papiez wybaczylby wszystkim tym co na NIego donosili. Wybaczyl zamachowcowi
              Agcy,ale nie nawolywal aby tego wypuscic go z wiezienia/

Nie ma sprzecznosci miedzy sprawiedliwoscia a wybaczeniem

IPN zostal powolany do badania zbrodni przeciwko Narodowi polskiemu.

taki jest cel dzialania iPN. Po smierci Papieza mozna siegnac do tych materialow
              jakie sb gromadzilo na Wojtyle i opracowac je historycznie. Papiez niegdy by nie
              skarzyl donosicieli ani nie domagal sie o nich informacji. On przebaczyl
              wszystkim. Po Jego smierci jest czas na oddanie sprawiedliwosci.

I tylko tyle.
              • jankbh Re: Ks. Maliński w TVP: Nie donosiłem na Wojtyłę 23.04.05, 15:12
                hrabina777 napisała:

> skad wiesz ze KIeres skrzetnie chroni pewne osoby??? Jakie to sa osoby ???
                > MOzesz podac konkrertne nazwiska????
                >
                Na Rakowieckiej Cie uczyli pisac listy?
                Podobno nie ma glupich pytan, ale jezeli przeczytasz uwaznie mój tekst, to moze
                zrozumiesz, ze Twoje sa wyjatkowe...
        • d.grobelna Re: Ks. Maliński w TVP: Nie donosiłem na Wojtyłę 22.04.05, 16:02
          przerazajace / gorzkie.. olejnik niestety zle ustawila rozmowe - zmuszajac
          ksiedza malinowskiego do tlumaczenia sie.. z winy medialnej - rozkreconej jak
          czytam ponizej w mailach czytelnikow przez gazete wyborcza w dniu wczorajszym -
          tu tlumaczyc powinny sie media.. - zobaczymy na ile maja styl - na ile jeszcze
          i jaki styl ma GW?..
          • zoozia Re: Ks. Maliński w TVP: Nie donosiłem na Wojtyłę 22.04.05, 22:45
            Ks. Maliński, nie Malinowski Szanowna Pani. Takie "literówki" sa
            niedopuszczalne i swiadczą o pobieżnym zainteresowaniu tematem.
    • vortex21 [...] 22.04.05, 09:04
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • molica Re: Ks. Maliński w TVP: Nie donosiłem na Wojtyłę 22.04.05, 09:06
      Ksiądz Maliński robi wrażenie niezłego narcyza. Byłam kiedyś na ślubie dziecka
      dość znanego polityka przez niego odprawianym i było to niewiarygodne jak ten
      ks. celebruje samego siebie.
      Myślę, że niestety takie osoby łatwo "złapać" na teksty typu "bo Ksiądz jest
      taki mądry, ksiądz tak wspaniale opowiada, tylko Ksiądz nam może w tym pomóc"
      etc.
      A wiadomo było, że nie należy nic mówić, bo jak się już zaczęło, to potem był
      problem jak przestać...
      • zszywaczem spalić te teczki 22.04.05, 09:11
        jedna po drugiej aż do ostaniej - prawdy się z nich żadnej nie dowiemy a tylko
        coraz bardziej będziemy pogrążać się w polskim bagnie...
        są bardziej palące potrzeby niż wywalanie w to IPN-owskie bagno milionó złotych
        rocznie...
        było to zrobić już lata temu!
        • jukot Re: spalić te teczki 22.04.05, 09:35
          .ale poniewaz tego nie zrobiono wczesniej.trzeba zrobic teraz,,,jak
          najrychlej....bagno trzeba osuszac wtedy, gdy nadejda odpowiednie warunki.
      • wicek.wacek Psycholożka z Bożej łaski... 22.04.05, 10:14
        molica napisała:

> Ksiądz Maliński robi wrażenie niezłego narcyza. Byłam kiedyś na ślubie dziecka
        > dość znanego polityka przez niego odprawianym i było to niewiarygodne jak ten
        > ks. celebruje samego siebie.
        > Myślę, że niestety takie osoby łatwo "złapać" na teksty typu "bo Ksiądz jest
        > taki mądry, ksiądz tak wspaniale opowiada, tylko Ksiądz nam może w tym pomóc"
        > etc.
        > A wiadomo było, że nie należy nic mówić, bo jak się już zaczęło, to potem był
        > problem jak przestać...
        Jak Ci sie to łatwo rzuca kamieniem
      • elle4 Re: Ks. Maliński w TVP: Nie donosiłem na Wojtyłę 22.04.05, 10:55
        Łatwo przyczepić komuś etykietkę, nieprawdaż?
        Przecież Ty go tylko raz widziałaś i to z daleka. Wiesz co? Ojcieć Pio jak
        celebrował mszę to prawie wpadał w ekstazę, też nazwałabyś go narcyzem?
        A może Ty się po prostu w lustrze przejżałaś. Jest takie zjawisko w psychologi
        zwane przeniesieniem, polega między imnnymi na tropieniu u innych swoich wad.
        Chrystus to ujął nieco inaczej, mówiąc o źdźble w oku bliźniego i belce we
        własnym.
      • askierrr Re: Ks. Maliński w TVP: Nie donosiłem na Wojtyłę 22.04.05, 11:54
        narcyzka,to jestes ty. kogo obchodzi na czyim slubie bylas. ludzie patrza na
        innych przez pryzmat wlasnej osobowosci NARCYZKO.
      • uniaeuropejska1 Re: Ks. Maliński w TVP: Nie donosiłem na Wojtyłę 22.04.05, 12:11
        Robi wrażenie narcyza? Może nim wcześniej nie był.Miał małą chwilę
        słabości.Przesadził ze słowami.Pojedyncza obserwacja o niczym nie świadczy.
    • brynk KSIĘZE MALINSKI ! JESTEM Z TOBA !!!!!!!!!!!!!!!!! 22.04.05, 09:33
      NIE PODDAWAJ SIE PRESJI NIEPRZYJAZNYCH LUDZI .
    • mika113 Re: Ks. Maliński w TVP: Nie donosiłem na Wojtyłę 22.04.05, 09:34
      Pan Kieres zaczyna bawić się w Wielkiego Inkwizytora. Tylko po co? Mam
      przeczucie, że w pogoni za "czarownicami" za chwilę biskup Dziwisz stanie sie
      głównym denuncjatorem Wojtyły. A Jan Paweł II przebaczył nawet Ali Agcy.....
      Czy to na pewno dobry kierunek, panie Kieres?
    • eszeweria Re: Ks. Maliński w TVP: Nie donosiłem na Wojtyłę 22.04.05, 09:40
      Czy ja się mylę, czy to nie właśnie Gazeta sugerowała, że ks. Maliński jest
      donosicielem? Coraz bardziej mi wstyd za Gazetę. To pismo staje się z każdym
      dniem bardziej takim tabloidem dla inteligentów... smutne to. Może warto byłoby
      poczekać na oficjalne publikacje IPN-u a nie publikować jakieś nazwiska z
      adnotacją "Z informacji Gazety wynika..." Czy nie zdajecie sobie Państwo sprawy
      z tego, że takimi niesprawdzonymi "informacjami" możecie krzywdzić ludzi...
      Naprawdę, zal patrzeć, co się robi z "Gazetą"!
      • wicek.wacek Bądź uprzejma podać gdzie i kiedy? 22.04.05, 10:16
        eszeweria napisała:

> Czy ja się mylę, czy to nie właśnie Gazeta sugerowała, że ks. Maliński jest
        > donosicielem?
      • eszeweria Re: Ks. Maliński w TVP: Nie donosiłem na Wojtyłę 22.04.05, 10:58
        We wczorajszej GW, str. 14. Cytuję: "Z informacji G. wynika, że w materiałach
        SB, o których wspominał prof. Kieres, pojawia się nazwisko przyjaciela Karola
        Wojtyły, ks. prof. Mieczysława Malińskiego". I poniżej zaprzecznie ks.
        Malińskiego. Na pozór więc wszystko w porzadku - G. jest cacy, tylko, że w ten
        sposób można podać każde g., a później komentarz kogoś, ktos się musi
        tłumaczyć, ze to jednak nie jest jego g. Można równie dobrze napisać,że z
        informacji tego i tego wynika, że Karol Wojtyła donosił sam na siebie! A nie
        lepiej byłoby zaczekac na oficjalne publikacje? A jeśli już się publikuje
        nieoficjalne, to każda porządna gazeta powinna je jednak jak najrzetelniej
        sprawdzić... Naprawdę żal mi GW., że się tak babra!
        • rsrh Dodam tylko eszewerio że naczelny GW Michnik 22.04.05, 11:07
          jest właścicielem medalu Św Jerzego nadanego mu przez TP a wręczał mu go ks
          Maliński.
          • eszeweria Re: Dodam tylko eszewerio że naczelny GW Michnik 22.04.05, 11:45
            A ja też przypomnę, że red. Michnik, którego bardzo szanuję, od dłuższego czasu
            ma dosyć mały wpływ na to, co dzieje się w GW. Niestety.
            • niezapowiedziany Re: Dodam tylko eszewerio że naczelny GW Michnik 22.04.05, 14:04
              ale grunt to przygotowac sobie godnych nastepcow. i to sie udalo.
            • vice_versa Eszewerio, czytałaś ostatni tekst Michnika? 22.04.05, 15:25
              Przczytaj ten ostatni tekst Michnika o rewolucji i Robespierze. W zasadzie cały
              jest straszeniem czytelnika czekającym nas terrorem. Pod koniec następuje
              zarysowanie alternatywy: Michnik kreuje się na osobę marzącą o chwalebnej
              rewolucji. Na samym zaś końcu "niewinny" chwyt: takie określenia
              jak "oczyszczenie" czy "ściągnięcie cugli" zostają przypisane tym którzy są
              zwolennikami rewolucji a'la Robespierre. Piękna metafora i piękny morał.
              Czytelnik jest przez ileś tam stron przygnieciony wizją ludzi
              mścicieli, "uzdrawiaczy" siejących terror, konfidentów i donosicieli, żądzy
              zemsty i szubienic. Na sam koniec Michnik przemyca treść właściwą, obnaża przed
              czytelnikiem KTO tym Robespierrem dzisiaj w Polsce jest. On nawet nie musiał
              pisać tych ostatnich słów, stosować tej klamry. I tak czytelnik wie, że Michnik
              pisze o sytuacji bieżącej.
              To co piszesz, że Michnik nie ma wpływu na linię GW po prostu nie jest prawdą.
              To nie jest teks dobry. On jest doskonały. Warsztatowo i historycznie.
              Politycznie jest doskonałą manipulacją.
              • leeloo2002 Re: Eszewerio, czytałaś ostatni tekst Michnika? 22.04.05, 17:25
                masz racje, mam takie same wrazenia po lekturze. Zreszta od lat GW przedstawia
                Kaczynskich jako oszolomow. Ciekawe kogo bedzie popierac medialnie w
                najblizszym czasie, nowa formacje Frasyniuka?
                Nie rozumiem tego strachu przed prawica. Ze tez ta gazeta lubi tak stac
                okrakiem i miziac sie z komuchami
              • leeloo2002 Re: Eszewerio, czytałaś ostatni tekst Michnika? 23.04.05, 22:26
    • efg Rozmawiali wszyscy którzy wyjeżdzali na zachód 22.04.05, 09:49
      Inaczej nie dawali paszportów, lub robili trudności. A wyjazd na zachód w latach
      80 i wcześniej to było dobro samo w sobie, nie tylko po względem materialnym,
      ale w ogóle dużym przezyciem. Przecież wszyscy ludzie po czterdziestce muszą o
      tym wiedzieć. Malinski rozmawiał jak inni, ale nie wie co mu z tych rozmów
      spreparowali. Przecież w TV pokazali nawet jak Wałęsa pił wódke z Kiszczakiem,
      no wypił kieliszek, po negocjacjach, tak jak chłop z chłopem pije po zakupie
      konia, na "przybicie" interesu, a SB-cja zrobiła z tego show. W tym jest rzecz.
      A teczki prawdziwych agentów to są gdzie indziej niż w Warszawie.
      Ludzie mówią - powiedzcie prawde ? Zgoda, tylko CO JEST PRAWDĄ ? Jaka jest
      prawda o Moczulskim np. ? Facet tyle lat siedział "za współpracę", grał z nimi,
      bo musiał, a teraz to oni go wykończyli bo jest dla nich zbyt niebezpieczny, dla
      "nich" txzn dla byłych oprawców i kolesiów polityków.
      • efg A kto chciał zeszmacic Wałęsę ? 22.04.05, 09:55
        Przeciez każdy wie (kto chce wiedzieć), że Wałęsa musiał "oganiać" sie od
        SB-ecji od pierwszego strajku w 1970. Moze mu i dalii jakis pseudonim - Bolek
        czy Lolek - wszystko jedno. Gdyby nie to, kto wie czy dożył by lat 80. I on ten
        agent SB wyprowadził by wojska rosyjskie z Polski ? Tylko totalny imbecyl moze
        powiedzieć coć takiego.
      • maciej48 Re: Rozmawiali wszyscy którzy wyjeżdzali na zachó 22.04.05, 10:09
        Racja: każdy kto za komuny był na zachodzie musiał dodać po powrocie otrzymany
        paszport, był wtrakcie tego oddawania paszporu przepytywany bez SB /wytępujące
        jako urzędnicy od wydawania paszportów/, gdzie był i co widział, tak że kilka
        niezłych milionów ludzi miało niewątpliwe kontakty z bezpieką przy okazji spraw
        paszportowych, niektórym być może założono teczki w SB z opisem rozmowy / czymś
        się trzeba było przed zwierzchnikami wykazać/ i teraz do IPN trafiły puste
        okładki tych teczek i dziennikarze - mojący przecież dostęp do dokumentów IPN
        mogą po uważniu ogłaszać "JEST TECZKA", rola prasy w tym wszystkim jest
        wyjątkowo parszywa, rzuca błotem w ludzi gorzej niż niegdysiejsze plotkarki z
        magla. ps. młodzi wiecie co to magiel.
        Ks. Malińskijest znakomitym autorem książek dla dzeci na których wychowało się
        pokolenie uczciwych ludzi , wredne podpluwanie na Niego jest zwykłym świństwem,
        Boże daj mu siłę dla zniesienia tej kaźni!
      • jankbh Re: Rozmawiali wszyscy którzy wyjeżdzali na zachó 22.04.05, 14:15
        I nie tylko. W mojej, zupelnie cywilnej firmie i w wielu innych zakladach pracy
        w stanie wojennym nalezalo skladac raport ze wszystkich kontaktów z
        cudzoziemcami w Polsce. Takze z kontaktów prywatnych.
      • ubu66 Dajemy sie nadal manipulować komuchom. 22.04.05, 17:00
        I obcym agenturom. Ocknijmy się, po tych wszystkich manipulacjach i celowych
        fałszerstwach PRAWDY NIE DA SIE USTALIC !
    • anikleo Re: Ks. Maliński w TVP: Nie donosiłem na Wojtyłę 22.04.05, 09:56
      nie można nazwać tego inaczej niż podłością... rzucanie oskarżeń na człowieka,
      z którego bije dobroć, który świadomie poświęcił swoje życie Bogu i ludziom -
      istotom niedoskonałym, zagubionym... wielokrotnie złym...
      wielu z nas nie rozumie o czym mówił "nasz" papież mówiąc o wolności, którą
      otrzymaliśmy wraz z demokracją i o ostrożności, którą musimy zachować
      korzystając z niej... nie przyjmujemy do wiadomości, że wolność nie oznacza, że
      możemy mówić i robić wszystko bez ograniczeń...
      wielu ludzi w swej niedoskonałości nie chce zgodzić się na to, by ktoś odmawiał
      mu prawa do stanowienia co jest dobre a co złe...
      a czy faktycznie mamy prawo uważać się za wyrocznie?
    • mago13 dan3iger napisał: 22.04.05, 10:02
      dan3iger jesteś taki sam kretyn jak dziadek z twojego dowcipu,albo nie wiesz
      nic o przeszłości.Żeby otrzymać wtedy paszport to musiało się gadać z ludzmi z
      biura paszportowego i odpowiadać na ich pytania,no mogłeś tego nie robić lub
      mówić im że nic nie wiesz ,ale wtedy należało zapomnieć o wyjeżdzie.Jak
      wracałeś musiałeś zdać paszport i też odpowiadać na pytania jeżeli wzywali do
      siebie i oczywiście mogłeś tego nie robić,ale wtedy mogłeś na długo zapomnieć
      że świat nie kończy się na Polsce
      • iwona9911 Re: dan3iger napisał: 22.04.05, 10:56
        NIE PRZESADZAJ!! i nie wyzywaj ludzi, chyba, że sam jesteś kretynem i nie
        umiałeś się wywinąć od ich pytań, trzeba było trochę główką popracować i w
        kolejce postać, ja miałam agenta w klasie, a i tak 2/3 ludzi uciekło na Zachód
    • efg Tu pachnie polityką, tyko w "czyim interesie" ? 22.04.05, 10:04
      Kto inspiruje IPN,dlaczego TERAZ ten temat ? Kto za tym stoi ? - Retoryka z
      czsów "minionych" ale tu wyjatkowo oddaje istote rzeczy. Mam nadzieje ze nie ci
      co całowali slady stóp Ojca Swietego Jana Pawła II.
    • lucyferos Ks. Maliński opublikuje wywiad z samym sobą 22.04.05, 10:04
      Taki dobór rozmówcy do interviev gwarantuje pełen obiektywizm i wyklucza
      zadawanie tendencyjnych pytań.Ks. Maliński już stał się prekursorem nowego
      dziennikarstwa!Niewątpliwe nastąpi rewolucja w tym, jakże brudnym zawodzie.Taki
      sposób uprawiania dziennikarstwa niewątpliwie zainteresuje budowniczych "nowych
      mediów" i być może już niedługo O.Rydzyk będzie zapraszał do swojego rydzyjka
      gości, którzy będa na antenie sami ze sobą przeprowadzać wywiady. To jest
      bowiem genialne rozwiązanie- pozwoli ciąć koszty każdej redakcji-zarówno w tv,
      radio jak i prasie. Ks. Maliński to prawdziwy geniusz!
    • brynk Monika Olejnik ! - nienawidze tej baby 22.04.05, 10:04
      i co ? to niby ma byc wiarygodna TVP ? To jest drugie NIE .Chamy z Sejmu kazą
      nam jeszcze płacić abonament na tą polityczna esbecką telewizje ....
      • efg A Lis ? Qwa, dwa razy Urban w jego programie 22.04.05, 10:10
        Wczoraj znowu, żona mi opowiadała, dobrze ze nie ogladałem. A Czat po tym
        pierwszym programie z Urbanem to dokładnie - zebranie POP. Z Oleksym - podobnie.
        Kto tam rzadzi w tym programie ? Lis ? No to nie mam słów....
      • brynk Re: Monika Olejnik ! - nienawidze tej baby 22.04.05, 10:19
        wszyscy dziennikarze są tego samego psa warci , jak dopadną do człowieka to
        jak sępy go rozdziubią , a wstrętna Olejnikowa im przewodzi

• wicek.wacek Nie ma to jak Ojciec Dyrektor. Sama prawda! 22.04.05, 10:20
          brynk napisał:

> wszyscy dziennikarze są tego samego psa warci , jak dopadną do człowieka to
          > jak sępy go rozdziubią , a wstrętna Olejnikowa im przewodzi
          >
          >
        • rzebra Re: Monika Olejnik ! - nienawidze tej baby 22.04.05, 13:27
          Wczoraj dwa razy byłem bliski wyrzucenia telewizora.
          Pierwszy raz jak Olejnik, przeciwniczka lustracji, wykorzystała w perfidny
          sposób starego człowieka i doprowadziła Go do załamania. Hańba!
          Po raz drugi, w „Co z tą Polską?" Lis zapraszając taki skład pokazał swoją
          obłudę. To jakiś pieprzo.. manipulator. Po 15 min. przełączyłem na Durczoka.
          Uff tutaj przynajmniej jakiś szczery gość.
      • rsrh Przejdz brynku do konkretów a nie pluj "pa wsiech" 22.04.05, 11:03
        Napisz dlaczego nienawidzisz tej baby i jaką ona głosi nieprawde!
      • zygfryd.okrutny Olejnik juz sie konczy 22.04.05, 11:29
        za duzo sie babra ludzkim bagnem i sama krzywdzi ludzi, chociaz sie z tym nie
        zgadza. Wczoraj juz prawie plakala na wizji. Tylko alkohol albo prochy trzymaja
        ja jeszcze przy zdrowych zmyslach.
        Ta zabawa bedzie je duzo kosztowac.
        • lucyferos Re: Olejnik juz sie konczy 22.04.05, 11:34
          zygfryd.okrutny napisał:

> Tylko alkohol albo prochy trzymaja
          > ja jeszcze przy zdrowych zmyslach.
          > Ta zabawa bedzie je duzo kosztowac.
          Oj, to 6 tak jak wielu polaków..
          Poza tym, na ch..j komu Olejnik kiedy Maliński sam ze sobą przeprowadzi wywiad,
          jak tak dalej pójdzie to i Kublik, jej koleżanka, zostanie bez roboty.
      • ms473 A co właściwie zrobiła Ci złego? 22.04.05, 16:07
        Ona po prostu zrobiła wywiad z ks. Malińskim i pozwoliła mu się wypowiedzieć, a
        Twoim zdaniem, zdaje się, oznacza to, że brała udział w nagonce na niego. Taka
        jest rola dziennikarza.

Nie rozumiem porównania do "NIE". Coś tu się chyba komuś pomieszało.

Na koniec wywiadu głos jej się załamał. Przyznam, że mnie też coś za gardło
        ścisnęło.
    • rsrh Do zwolenników przebaczenia,zapomnienia,spalenia. 22.04.05, 10:06
      Namnozyło sie moralistów widzacych wyjścia jak wyżej.No to cytuje wam co sam
      Papież o tym mówił w orędziu na Światowy Dzień Pokoju w 1997 roku.
      "Przebaczenie w swojej najprawdziwszej i najwznioslejszej postaci jest aktem
      bezinteresownej miłości.Ale właśnie jako akt miłosci ma także swoje wewnetrzne
      wymogi:pierwszym z nich jest POSZANOWANIE PRAWDY.Przebaczenie nie sprzeciwia
      się bynajmniej poszukiwaniu prawdy,ale wręcz DOMAGA SIE PRAWDY.
      DOKONANE ZŁO MUSI ZOSTAĆ ROZPOZNANE..."
      Na tych co chcieli po 90 r "rozpoznać zło"sypały sie wyzwiska i oskarżenia o
      cheć zemsty i odwetu-wiadomo przez kogo wygłaszane.Krzywdzonych w przeszłości
      spotkała krzywda nowa i bardziej upokarzająca,bo jej sprawcy odwoływali się do
      tych samych co oni wartości.
      Jak znam prsktyke GW to "plujki interenetowe" zamilkna a temat spadnie z forum.
      • efg Zgoda, ale kto jest w stanie ustalić ... 22.04.05, 10:24
        ....jaka ta prawda jest? Jestem np. za karą smierci ale ilu nieiwnnych ludzi
        stracono ? "Teczki" to jest zemsta komuny zza grobu.
        W PRL-u fałszowało sie wszystko, przede wszystkim opisywało własne osiagniecia,
        sam pisałem sprawodzania "z sufitu" ale to była instytucja kultury, wiec nikomu
        tym sie nie szkodziło. A dlaczego SB-ek nie miał pisac bzdur, zeby wyciagnąć
        kase na wódke dla "agenta" która sam wypił , albo wydał na prywatne cele. Znałem
        jednego takiego, miał kasy jak lodu.
        Pisze Pan(Pani) bardzo pryncypialnie, codzienność nie jest taka, jest bardziej
        skomplikowana.
        Nie jestem przeciwnikiem wytępienia zła,skończenia raz na zawsze z tym
        komunistycznym bagażem, rozliczenia winnych m.in za stan wojenny. Emeyci SB
        biora po 3 tyusiace emerytury. Skońńczyc z tym ! Tylko JAK TO ZROBIĆ ?
        ABSOLUTNIE nie przemawia do mnie przysłowie że "gdzie drwa rabia tam wióry lecą".
        • rsrh do efg... 22.04.05, 10:31
          Prof Paczkowski,dr Dudek - specjaliści IPN,historycy,fachowcy :
          Nigdy nie natrafiliśmy na fałszowanie "teczek" UB i SB . Były to materiały
          WEWNETRZNE do ich uzytku a dokonywanie manipulacji materiałow do ich własnych
          potrzeb - było bez sensu !!!!!
          Fałszowano natomiast materiały ZEWNETRZNE - mające kogoś zniesławić!!!
    • kortez1 Re: Ks. Maliński w TVP: Nie donosiłem na Wojtyłę 22.04.05, 10:08
      Ks.Maliński padł ofiarą typowo polskiej nagonki na czarownice. Mamy fatalną
      naturę zakodowaną od pokoleń w genach. Mącić, szczuć, opluwać bezinteresownie.
      Nic się nie zmienia, gnojenie ludzi to jakaś chora przyjemnośc naszego
      społeczeństwa.
      • uniaeuropejska1 Re: Ks. Maliński w TVP: Nie donosiłem na Wojtyłę 22.04.05, 12:23
        A tu jeszcze 50% debili oświadcza,że nie pójdzie do wyborów.Podwójna choroba
        polskiego społeczeństwa.
    • mago13 Ksiądz Maliński przekazuje słowa Jana Pawła || 22.04.05, 10:14
      Gdy umarł Papież to Ksiądz Maliński uzmysłowił mi dlaczego ten wspaniały
      Człowiek zjednoczył ludzi wierzących i niewierzących w czasie żałoby .Poprzez
      swoją miłość do ludzi.
    • beton15 KIERES - LUSTRACJA NA WRUSZENIE .... 22.04.05, 10:16
      jak sie wruszy to powie, a jak nie to nie ...
      rozumiem, że w takim działaniu realizuje sie idea IPN - u
      proponuje zwolnić całą resztę pracowników a Kieresowi przyznać tytuł
      DOŻYWOTNIEGO WIELKIEGO LUSTARATORA KRAJU w skrócie - DWLK - a
    • lesteer Ks. Maliński to cudowny ksiądz... 22.04.05, 10:35
      .. na msze do niego i do spowiedzi idą ludzie jak dawniej do kościoł św.
      Floriana, gdzie duszpasterzem był. ks. Wojtyła
    • opt POLSKIE SZAMBO 22.04.05, 10:36
      To co się dzieje jest szerzeniem nienawiści w imię relatywnych prawd,wygodnych
      dla osiągnięcia celów politycznych.To,że z tego bagna nigdy nie dowiemy się
      prawdy wydaje się być w świetle dotychczasowych doświadczeń oczywistym.Komu to
      służy,kilku politycznym dewiantom,chyba nie Polsce i Polakom?Jak długo będziemy
      godzić się na te kosztowne igrzyska teczkami,rozbudowujące sie instytuty
      nieudaczników?Czyżby mało bezrobocia,głodu,chorych bez lekarstw itd.,że stać
      nas na utrzymywanie instytucji i długoletnich kadencyjnych etatów służących
      podtrzymywaniu nienawiści ,dzieleniu Polaków? A może dla świętości Jana Pawła
      II potrzeba kilku czarnych owieczek.Wiadomo,ze biskupi i bardziej radykalni
      duchowni byli inwigilowani,jak i to,że sami byli i to w różnej formie
      współpracownikami służb bezpieczeństwa .Jedni podpisywali deklaracje,inni
      donosili bez nich ,a jeszcze inni podpisywali tzw. ryczałtowe umowy o nauczanie
      religi( w tych czasach komunizmu niestety),niektórzy już zapomnieli,że czasem
      ich kupiono za legitymację uprawniającą do ulgowych przejazdów w PKP,PKS.Pnowie
      towarzysze z różnych opcji ujawnijcie mechanizmy działania , nie wygrywajcie
      swoich interesów politycznych o ułomności jednostek ludzkich, bo to jest
      żenujące - przykładem komentowana audycja TV.Was kolejnych dziesięciu podobnych
      papieży niczego nie nauczy,nie zmieni stosunku do człowieka,sami zagubiliście
      się w tym gnoju i wciągacie do niego cały naród.Trochę skromności i nie
      wmawiajcie,że jesteście czyści,bo kto to wie.A tak przy okazji może kościół
      polski zmodyfikuje spowiedż,by wiernych ustrzeć przed księdzem spowiednikiem -
      współpracownikiem.
      • rsrh Znana agrumentacja towazyszu opt 22.04.05, 10:53
        Tyle ze na poziomie "polit - gramoty" . To co JP II sadził na temat prawdy i
        przebaczenia napisałem wyżej.
        Rózne chwyty stosujecie aby sprawę donosicieli UB i SB
        zagmatwać,zatuszować,obśmiać,zniekształcić,zapluć.
        Ale mimo waszej 15 letniej pracy - prawda się sama przebija i dalsze plucie i
        uzywania jakże humanitarnych argumentów - juz nie pomoże!!
        Boisz sie księdza "współpracownika" i slusznie - doniesie na ciebie Panu Bogu!!
        • uniaeuropejska1 Re: Znana agrumentacja towazyszu opt 22.04.05, 12:29
          Co za bzdury.Żaden ksiądz nie musi o niczym donosić Panu Bogu.Sam o wszystkim
          wie.Ponadto spowiednik bardzo często nie zna tożsamości penitenta,to co to za
          donoszenie.
        • opt Re: Znana agrumentacja towazyszu opt 22.04.05, 14:41
          Tak Papież Jan Paweł II mówił o prawdzie,a ty i twoi współtowarzysze mówicie o
          półprawdkach i się nimi podniecacie.Trochę więcej wiedzy,skromności i ludzkich
          uczuć, by się wam przydało.Lubicie igrzyska czyimś kosztemi co wam za
          różnica,czy to poczciwy ks. Malicki czy też inna kanalia.
    • kataryna.kataryna Re: Ks. Maliński w TVP: Nie donosiłem na Wojtyłę 22.04.05, 10:48
      Przypominam kto rozpętał nagonkę na księdza. Agnieszka Kublik i Wojciech
      Czuchnowski z Gazety Wyborczej.
      • rsrh A ja przypominam kto dostał Medal Sw Jerzego 22.04.05, 10:55
        od Tygodnika Powszechnego - Adam Michnik !!!!!!!!!!!
      • hareczek1 Re: Ks. Maliński w TVP: Nie donosiłem na Wojtyłę 22.04.05, 17:19
        Jest dokładnie odwrotnie. I dobrze że podała Pani nazwiska tych dziennikarzy,
        bo dzięki nim "zabito" -plotkę opluskwiającą wspaniałego człowieka, plotę,
        pogłoskę-zmorę stokroc gorszą od ordynarnego kłamstwa. Dano Księdzu
        Mieczysławowi szansę obrony. Prosze łaskawie nie udawać naiwnej,cała Warszawa,
        Kraków i okolice o tym mówiły, zanim napisała o tym "wyborcza". Mechanizm jest
        taki sam jak z listą Wildsteina-puszcza się "szczura", anonimowo, bez żadnej
        odpowiedzialności, niby niechcący, pokątnie na ucho, taką sugestyjkę-"wicie
        rozumicie". A jak ktoś o tym napisze to się wtedy krzyczy-prasa winna. Szanowna
        Pani to się nazywa pomówienie. Cała hecę rozpętał , (niestety bo to bardzo
        wybitny i zasłuzony człowiek)-prof. Leon Kieres.
    • mmalagosia przestańcie! 22.04.05, 10:53
      polowanie na czarownice. Myśle, że Jan Paweł II nie byłby z nas zadowolony. Nie
      sądźcie!
    • alexandersson Re: Ks. Maliński w TVP: Nie donosiłem na Wojtyłę 22.04.05, 11:05
      Ludzie, co Wy tu wypisujecie? Czy ktokolwiek z Was przeżył II wojnę światową i
      cały ten cyrk po niej? Linia frontu po wojnie była wyznaczona na styku władza-
      KOŚCIÓŁ. W kościele byli werbowani agenci, sięża rozmawiali z agentami
      codziennie bo co 10 Polak był agentem. Ksiądz nie ma się z czego tłumaczyć. IPN
      znów jest wykorzystywany do odwracania uwagi Polaków od spraw bardzo ważnych.
      SB i UB nie udało się obrzucić błotem Jana Pawła II Wielkiego a IPN chce to
      robić z własnej nieprzymuszonej woli. W roku 1989 władza najszybciej jak mogła
      zniszczyła większość teczek agentów-księży. Zachowały się jednak mikrofilny,
      które przedostały się w 95 % do Władz Kościelnych w Polsce. Papież i Prymas
      poznali księży donosicieli (byli wśród nich również biskupi). Kościół to jednak
      instytucja zbudowana na skale i potrafiła sobie z tym poradzić. Biskup
      Pieronek mówił , że odsiewanie plew w społeczeństwie powinno się odbywać na
      zasadzie przebaczenia i zrozumienia. Aparat władzy miał całą gamę sposobów
      łamania ludzi, czego koronnym przykładem jest Błogosławiony Ksiądz Jerzy. Nie
      wymagajmy jednak od wszystkich aby byli męczennikami za wiarę, najlepiej z
      torturami na żywo relacjonowanymi w mediach, w godzinach największej
      oglądalności. Żyjemy TU i TERAZ. Szanujmy Księdza Malińskiego jako PRZYJACIELA
      ŚWIĘTEGO NA ZIEMI. Żyjemy TU i TERAZ więc zajmijmy się odsiewaniem PLEW TU i
      TERAZ. Żaden rolnik nie młóci plew aby otrzymać ziarno, żaden drwal nie piłuje
      trocin aby otrzymać drewno. Pamiętajmy historię, nazywajmy rzeczy po imieniu
      ale róbmy wszystko aby zmienić rzeczywistość, która JEST - TU i TERAZ.
      ps. Dzwoniłem do IPN - oddział Łódź kilkakrotnie w celu dostępu do materiałów z
      lat 80-tych dotyczących Jarocina. I jakie było moje zdziwienie, kiedy
      sekretarka informowała mnie, że znów ktoś nie przyszedł do pracy albo przyjdzie
      później. Więc się pytam co to za Instytut, gdzie praca jest traktowana tak
      marnie a PETENCI załatwiani z kwitkiem. Panie Kieres nie przekształcaj tej
      instytucji w INSTYTUT PONIŻENIA NARODU za nasze pieniądze ale kieruj INSTYTUTEM
      PAMIĘCI NARODOWEJ.
      • rsrh Kolejne klepanko w "słusznej sprawie" 22.04.05, 11:09
        • opt Re: Kolejne klepanko w "słusznej sprawie" 22.04.05, 14:56
          Tylko tyle potrafisz.Zastanów się nad sobą,bo to chore.
    • loppe trzeba trochę inteligencji 22.04.05, 11:09
      Trzeba troche inteligencji, bo bez niej efekty są takie jak tutaj. Ksiądz nic
      złego nie zrobił, a musi się tłumaczyć że nie wielbłąd. Ze złymi ludźmi kontakt
      miał każdy (Chrystus również).
      • loppe Re: trzeba trochę inteligencji 22.04.05, 11:26
        Poza tym nieinteligetny jest ten wiecznie inkwizytorski ton dziennikarzy
        telewizyjnych w rozmowie z wszelkiej maści "podejrzanymi"...
        Trzeba trochę indywidualizmu, nonkonformizmu, inteligencji...
    • ja.ja222 Re: Ks. Maliński w TVP: Nie donosiłem na Wojtyłę 22.04.05, 11:15
      Takie są skutki machania szabelkami w tym kraju. Najlepiej aby ludzi oblepiać
      błotem na podstawie różnych "rewelacji" wydumanych przez pismaków typu
      Wildstein, bo tylko durnoty tyle potrafią a zapominaja " kto mieczem wojuje od
      miecza ginie".
    • zygfryd.okrutny Sady kapturowe lustratorow 4 RP 22.04.05, 11:16
      a kto rozpetal ta bzdurna lustracje? Odwet, zemsta, tak bedzie budowal Kaczor
      przyszla Polske. Jutro kazdy moze byc na miejscu ksiedza, tylko nie kazdy trafi
      do telewizji. Demokracja odwetowych rewizjonistow zmieni Polske w jedno
      Komisyjne bagno, ktore pracuje tak nieudolnie, ze nie dochodzi do zadnych
      wnioskow, teraz jeszcze rzadaj zwolnienia Dochnala, ktorego sami wsadzili do
      pierdla. No prwicowy cyrk na kolkach.
      • orcheystra Re: Sady kapturowe lustratorow 4 RP 22.04.05, 11:29
        Ale o co chodzi?
        A nawet, gdyby coś tam donosił niegroźnego - dla świętego spokoju - CO Z TEGO?
        Już kundle węszycie, żeby się na kogoś rzucić...
        Wojtyła nie żyje, Maliński ma prawo milczeć - to tylko ich sprawa - nie wasza!

Nie jesteście w niczym lepsi - z takimi śledczymi odruchami jesteście
        przyszłymi szpiclami - wystarczyłoby was trochę postraszyć lub sypnąć groszem.

BANDA ŚWIĘTOSZKÓW SIĘ ZNALAZŁA.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka