Dodaj do ulubionych

Polska matura

06.05.05, 07:34
Ja pisałam wczorajszą maturę i muszę przyznać że chyba poziom rozszerzony był
łatwiejszy od podstawowego. Czytanie za zrozumieniem nie było takie trudne
jednak liczyliśmy bardziej na współczesność, dżuma, inny świat, przedwiośnie
ludzie bezdomni, a tu zupełne zaskoczenie. Ja osobiście nie jestem zadowolona.
Obserwuj wątek
    • miareczek Re: Polska matura 06.05.05, 07:46
      A ja jestem rozczarowany. Wydaje się, że układający pytania, w ramach
      wynagrodzenia za konieczność pisania nowej matury ułozyli tak pytania, aby
      każdy zdał. Test prymitywnie prosty, tekst z potopu tak dobrany, że wystarczyło
      widzieć film lub przeczytać opracowanie aby napisać ładne wypracowanie.
    • piscis Trylogia nudna? 06.05.05, 08:43
      Kilkanascie lat temu czytalem z zapartym tchem. Teraz tez chetnie do niej wracam. Chyba przez ten krotki okres czasu wiele sie zmienilo w mentalnosci mlodych ludzi. Moze rzeczywiscie ilosc tekstu przeraza teraz. Skoro 160 znakow wystarcza do wyrazenia swoich mysli, to po co czytac np. 1000 stron?
      • plorg Re: Trylogia nudna? 06.05.05, 10:57
        Coz, znamiona czasow. W dobie internetu, telefonow komorkowych (sms-ow),
        umiejetnosci wyslawiania sie organiczane sa do minimum. Dzis nikt nie czyta
        ksiazek, tylko oglada ich ekranizacje (jezeli takowe istnieja), badz zapoznaje
        sie ze streszczeniami. Smutne to, ale to wynik "postepu" cywilizacyjnego.
        Mlodym ludziom, wyroslym na codziennym obcowaniu z telewizja i tandetna pop
        kultura, niesposob skupic uwage na jakims temacie dluzej niz kilka -
        kilkanascie minut, a co dopiero przebrnac przez gruba ksiazke. Czy mozna cos na
        to poradzic? Wyrzucic telewizor z domu, sprzedac komputer, pozbyc sie komorki?
        Nalezaloby chyba zaczac nauczac rozsadnego korzystania z tych dobr.
        Swoja droga pamietam, ze czytanie ze zrozumieniem bylo kiedys wymagane w
        podstawowce, a szkole sredniej oczekiwano czegos wiecej.
    • gryf.fire żenujący poziom 06.05.05, 12:04
      kiedyś matura to było coś! Teraz juz nawet dyplomy wyższych uczelni dają ćwierć-
      inteligentom ... i tym sposobem "równamy" do Europy. Ręce opadają!
      • rozcieszka Re: żenujący poziom 06.05.05, 12:26
        jestem pewna że gdy postawić przed nową maturą tych którzy ją tak krytyukują na
        pewno nie przeszli by jej pomyślnie. Ta matura nie jest łatwiejsza !
        Jest inna a powiedziłabym ze niejednokrotnie trudniejsza!!! Jak ktos nie wie o
        czym mówi niech sie nie wypowiada. Trafić w klucz to nie lada zadanie. Wiedza
        na poziom rozszerzony musi być ogromna.. nie rozumiem dlaczego obraża sie
        dzisiajeszą młodzież! W końcu to ona jest pwodem rozwoju cywilizacji!!!!
        ps. też pisałam tą nową maturę i musze powiedzieć że angielski był dużo
        trudniejszy niż na próbnej
        • plorg jestem pewna ...... 06.05.05, 13:40
          Hm.... ciekawe skad u Pani taka pewnosc? Czyzby pisala Pani rowniez mature np
          dwadziescia lat wczesniej. Nie znalazlem nic obrazajacego dla mlodziezy, w
          poprzednich postach. Jest to raczej ubolewanie nad zanizaniem poziomu edukacji
          w Polsce. Nikt nie pisze, ze mlodziesz jest glupsza.
          Mlodziez sama w sobie nie jest powodem rozwoju cywilizacji, lecz edukacja
          wlasnie i jej poziom.
          • maturzystatomek Re: jestem pewna ...... 06.05.05, 17:52
            No prosze bardzo. Nie ma to jak ciągle narzekać nie? Typowa cecha Polaka/Polki.
            Wszystko źle, zła matura, zły świat, złe studia... nie wiem jak można żyć z
            takim podejściem. Jak dla mnie to jasne jest, że ta matura jest całkiem inna od
            poprzedniej ale to wcale nie znaczy że jest łatwiejsza ! To się nazywa
            reguła "owczego pędu" - jedna osoba powie, że matura jest beznadziejna, a już
            cała reszta zacznie ją krytykować. A gdzie własne zdanie ?
            Prawdą jest, że ta matura nie była taka ciężka ( a przynajmniej `czytanie
            ze zrozumieniem` ), ale jeśli chodzi o wypracowanie to wcale nie uważam, że
            jest było ono takie łatwe. Żeby się ładnie wbić w klucz trzeba się nieźle
            namęczyć.
            Wolę nową maturę, na której nikt nie ściąga niż taką, na której wszyscy
            sciągają ( prawie 5 godzin czasu starej matury !! ) co jest wręcz zdążyło wejść
            w tradycje.
            • maturzystatomek Re: jestem pewna ...... 06.05.05, 17:57
              Przepraszam za błędy.
              "(...) to wcale nie uważam, że było ono takie łatwe (...)"
              "(...) co wręcz zdążyło wejść w tradycję. "

A najlepiej sobie dać na luz bo już matura jest za nami i posluchać sobie
              Mozarta! :) Polecam Wedding Processional.
      • soccermax Re: żenujący poziom 06.05.05, 15:16
        Stara matura dopiero byla zenujca. Gotowe motywy na sciagach, swoi nauczyciele,
        i nie wiem 5h na napisanie ?? Polales troche wiecej wody i zdales. Stara matura
        nie sprawdzala inteligencji tylko to ile kto jest w stanei wykuc sie przez 4
        lata liceum. Nowa matura sprawdza Twoje predyspozycje intelektualne, uwidacznia
        to czy nadajesz sie na studia czy nie. Najpier zdaj nowa mature dopiero pózniej
        nazywaj ludzi cwierc inteligentami !!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka