Dodaj do ulubionych

Putin odznaczył Jaruzelskiego medalem

09.05.05, 13:06
Gratulacje dla Generała !
Obserwuj wątek
    • georgew Trzeba było zostać towarzyszu Jaruzelski ! 09.05.05, 13:10
      Towarzysz Jaruzelski pojechał do Moskwy , jak to powiedział , "...by oddać
      hołd swoim kolegom walczącym z faszyzmem...", tylko dlaczego towarzysz Putin,
      nawet ich nie wymienił, a wspomniał przecież o antyfaszystach włoskich i
      niemieckich ?
      Towarzyszu Jaruzelski spełniliście swe zadanie w szopce Putina - poraz
      kolejny !
      • meerkat1 Re: Trzeba było zostać towarzyszu Jaruzelski ! 09.05.05, 13:15
        Ot, taki kacapski Pinokio (z dluugim od klamstw nosem) w polskim mundurze!:-(((
        • mangold Gdyby Jaruzelski 60 lat temu domyślał sie jak... 09.05.05, 13:20
          ..bedziecie na niego szczekać oszołomki, to chyba by sobie i Warszawe , i
          Kołobrzeg, i forsowanie Odry odpuścił....
          • chlodwig Re: Gdyby Jaruzelski 60 lat temu domyślał sie jak 09.05.05, 13:26
            NIe odpuściłby sobie bo z tyłu stali enkawudziści z ckmami. Niechby spróbował
            pójść w inną stronę!
            • mangold Re: Gdyby Jaruzelski 60 lat temu domyślał sie jak 09.05.05, 13:29
              W ogóle do tego (podobno wg niektórych-"polskojęzycznego ") wojska by nie
              wstąpił ...
              • hiob102 Rusek Ruska odznaczył. Też mi coś :) 09.05.05, 13:34
                • barbara44 [...] 09.05.05, 15:00
                  Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
                  • mangold Ależ Basiu.... 09.05.05, 15:05
                    a fe...
                    • ixion5 [...] 09.05.05, 21:03
                • troja2000 Re: Rusek Ruska odznaczył. Też mi coś :) 09.05.05, 17:06
                  dzieki wielkie!! bo juz sie balam, ze wszyscy zapomnieli wspaniale wystapienia i
                  zaslugi naszego czerwonego przewodnika a dowoden za jego niezapomniane zaslugi
                  jest wlasnie to odznaczenie!! Czy nie widzicie kto mu je daje???Czerwony
                  czerwonemu i to to nie wszystko, nasz wschodni Tyran odznacze swojego ..czyli
                  zdrajce..Przerazajace jest to, ze juz nawet niewielu o tym pamieta, ze przeciez
                  on sprzedal Polske..

Ludzie obudzcie sie!!!!
                  • mangold Re: Rusek Ruska odznaczył. Też mi coś :) 09.05.05, 17:10
                    Obudź się ....Jaruzelskiego w Jałcie nie było...miał wtedy trudniejsze zadania....
                    • troja2000 Re: Rusek Ruska odznaczył. Też mi coś :) 09.05.05, 17:13
                      mangold napisał:

> Obudź się ....Jaruzelskiego w Jałcie nie było...miał wtedy trudniejsze zadania.
                      > ...
                      Tak zgadzam sie, ze mial trudniejsze zadania, bo swoich sprzedawac nie jest tak
                      latwo
                      • mangold Re: Rusek Ruska odznaczył. Też mi coś :) 09.05.05, 17:14
                        troja2000 napisała:

, bo swoich sprzedawac nie jest tak latwo...

Skąd wiesz ??
                        • troja2000 Re: Rusek Ruska odznaczył. Też mi coś :) 09.05.05, 17:15
                          bo za latwe rzeczy nie dostaje sie medali
                          • mangold Re: Rusek Ruska odznaczył. Też mi coś :) 09.05.05, 17:21
                            Dojść do Berlina nie było łatwo...
                            • troja2000 Re: Rusek Ruska odznaczył. Też mi coś :) 09.05.05, 17:26
                              chyba masz totalne pranie mozgu, bo watpie, zebys sam szedl do Berlina ze
                              wspaniala czerwona Armia, ktora pod drodze lapala AK a potem budowala czerwona
                              komune
                              • mangold Re: Rusek Ruska odznaczył. Też mi coś :) 09.05.05, 17:27
                                Takie czasy były...
                                • troja2000 Re: Rusek Ruska odznaczył. Też mi coś :) 09.05.05, 17:30
                                  mangold napisał:

> Takie czasy były...

Jak widac zakrywasz sie ciezkimi czasami czyli jak czerwona choragiewka.. jak
                                  zawieje ze wschodu to fajnie. Z takimi ludzmi jak ty doszlibysmy do tego, ze
                                  teraz pisalbys ze mna po rusku, bo Polski juz by nie bylo
                                  • mangold Re: Rusek Ruska odznaczył. Też mi coś :) 09.05.05, 17:43
                                    A Ty może po niemiecku...
                                    • troja2000 Re: Rusek Ruska odznaczył. Też mi coś :) 09.05.05, 18:08
                                      ja moglabym tez po niemiecku i po rosyjsku pisac ale w wolnej Polsce..po jak
                                      widac szfankuje u Ciebie znajomosc historii..po wojnie bylibysmy krajem wolnym a
                                      nie pod wladza sowiecka..no coz jak widac oplakujesz i bronisz ludzi
                                      dwolicowych, ktorych nam wyprodukowala Polska Ludowa z przodownikiem na czele,
                                      ktory wreszcie zbiary laury oficjalnie a nie w ukryciu i to dzieki takim, ktorzy
                                      go popieraja jak Ty.
                                      Jak widac rozbiory Polski beda zawsze mozlwe dzieki takim jak Ty..
                                      • akasaki juhu! kreml(inkubator dyktatur) 09.05.05, 18:18
                                        niektórzy tesknią za dyktaturą dobrze, że graniczymy z wolnym krajem białorusią
                                        ... jak ktoś młody może zobaczyc jak wyglada prawdziwie wolny kraj gdzie wladza
                                        może robić co chce pod parasolem oczronnym kremla(inkubatora dyktatur)
                                        • ree-j-bie Re: juhu! kreml(inkubator dyktatur) 09.05.05, 18:32
                                          kwaśniewski tez powinien przyznac mu medal - za stan wojenny - gdyby nie to nie
                                          siedziałby teraz w tej niby nowej Polsce na tronie w koronie.
                                          Zmiotło by ich - na szczęście najpierw był generał, potem mazowiecki,
                                          frasyniuk, kuroń i ta cała banda z kukiełką ministra reformatora - niejakiego
                                          balcerka z instytutu marksa i engelsa.
                                          • akasaki powiedz to zabitym przez zomo górnikom 09.05.05, 18:37
                                            może cie uslyszą...
                                          • kralik1 [...] 10.05.05, 17:26
                                      • zulus3 [...] 09.05.05, 19:49
                                        • akasaki łu hu zulusik znowu erudycja sie popisuje 09.05.05, 19:53
                                          tak towarzyszu macie racje! na sowiecką agresję najlepiej odpowiedzieć
                                          Służalczościa przez duże s! nie dość że łba nie rozwalą to jeszcze wódeczką
                                          poczęstują...
                                        • lew_konia Wylacz Caps Lock, bo uszy puchna! 09.05.05, 20:13
                                          Zulus - to niegrzeczne krzyczec caps lockiem na forum.
                                        • mangold Re: Rusek Ruska odznaczył. Też mi coś :) 09.05.05, 20:33
                                          zulus3 napisał:

> troja2000 napisała:
                                          >
                                          > > ja moglabym tez po niemiecku i po rosyjsku pisac ale w wolnej Polsce..po
                                          > jak
                                          > > widac szfankuje u Ciebie znajomosc historii..

Mi nic nie "szfankuje"...u Ciebie nawet język polski....
                      • zulus3 Troja 2000,ty przyglupie niedouczony.... 09.05.05, 19:34
                        poucz sie troche Historii Polski po 1945, a nie malolatom komorki pod szkola
                        podpie..sz,miela Polska jakies alternatywne wyjscie,moze sojusznikow na
                        zachodzie?(moze tych zasrancow zza Oceanu ? zauroczonych Stalinem)
                        • akasaki zulus3,ty przyglupie niedouczony.... 09.05.05, 19:49
                          siedziec na stołku i nic nie robić jednak(wbrew niekturym opiniom)jednak jest
                          lepiej niż wlasny kraj pacyfikowac.
                          PS twoja elokwencja niczym slońce narodów i mistrz karpat w jednym to forum oblepia
                          • zulus3 Re: zulus3,ty przyglupie niedouczony.... 09.05.05, 21:10
                            O !! braciszek osla trojanskiego 2000 sie znalazl.
          • kris1111 Re: Gdyby Jaruzelski 60 lat temu domyślał sie jak 09.05.05, 13:48
            Mangold serce Ci pęknie z zajadłości, ale pamięć masz dobrą, to pewnie
            pamiętasz kto w 2003 miał większość w Sejmie - mangold to twoi towarzysze - i
            chwała im za tę ustawę bo może ktoś się i ofiarami stalinizmu zajmie na
            poważnie, może Katyń, Ostaszków, Miednoje czy Kalinin będą i dla Ciebie
            znaczyły coś więcej niż tylko punkty na mapie. Mangold pamiętaj, każdy kij ma
            dwa końce a kto mieczem wojuje od miecza ginie.
            • mangold Re: Gdyby Jaruzelski 60 lat temu domyślał sie jak 09.05.05, 13:53
              W przeciwieństwie do Ciebie ja do wszystkich tych miejsc i ofiar odnosze sie z
              szacunkiem...Nie ma dla mnie różnicy czy jest to Monte Cassino, Katyń czy Lenino
              ... historii nie można traktować wybiórczo, jak wygodniej... i wcale nie wojuję
              mieczem tylko ironią, co na oszołomków jest najlepszą bronią....
              • kris1111 Re: Gdyby Jaruzelski 60 lat temu domyślał sie jak 09.05.05, 13:57
                Nie obrażaj mnie - nigdzie nie uchybiłem szacunkowi dla zasług ludzi którzy
                walczyli o Polskę. A jeśli pozwalam sobie na ironię, to podobnie jak Ty uważm
                że chichot historii jest najlepszą ironią ...(czytaj bronią)
              • kralik1 [...] 10.05.05, 17:36
            • ciekawymbardzo Re: Gdyby Jaruzelski 60 lat temu domyślał sie jak 09.05.05, 13:58
              każdy kij ma
              > dwa końce a kto mieczem wojuje od miecza ginie.

Nie zawsze niestety. Inaczej komuniści by pokotem padli.
          • paczka111 Re: Gdyby Jaruzelski 60 lat temu domyślał sie jak 09.05.05, 14:04
            Przecież odpuścił sobie Warszawę, czyż nie? 1 sierpnia 1944 r.
            • mangold Re: Gdyby Jaruzelski 60 lat temu domyślał sie jak 09.05.05, 14:14
              Był juz po drugiej stronie, ale to jego dowódcy wszystko wstrzymali....
              • ree-j-bie Re: Gdyby Jaruzelski 60 lat temu domyślał sie jak 09.05.05, 18:34
                jaruzeski to tragiczna postać - chciał wyzwalać, chciał reformować, w 44-ty, w
                81-wszym, ale zawsze radzieccy dowódcy mu nie pozwalali...
                • akasaki sierotka... zawsze można wspóltwożyć aparat repres 09.05.05, 18:39
                  ji, chyba że rosja nie pozwoli ...
          • antykagan Re: Gdyby Jaruzelski 60 lat temu domyślał sie jak 09.05.05, 15:17
            mangold napisał:

> ..bedziecie na niego szczekać oszołomki, to chyba by sobie i Warszawe , i
            > Kołobrzeg, i forsowanie Odry odpuścił....

Właśnie, towarzyszu mangold. Ale na pewno tow. Jaruzelski nie odpuściłby sobie
            zwycięstwa nad kontrewolucją w 1968 roku w Czechosłowacji, kiedy w świetnym
            blitzkriegu popropawdził na Pragę polskie czołgi, nie odpuścił by sobie
            utopienia we krwi "kontrrewolucji" na Wybrzeżu w 1970 roku, kiedy jako Minister
            Obrony Narodowej kazał masakrować czołgami i salwami z karabinów maszynowych
            idących do pracy w Stoczni robotników, nie odpuściłby sobie zmasakrowania
            czołgami górników w kopalni "Wujek", nie odpuściłby sobie morderstwa w Lubinie
            i ponad 100 skrytobójczych morderstw w stanie wojennym działaczy opozycji i
            księży. Zaiste, temu sowieckiemu pachołkowi i lokajowi mordercy Polaków należał
            się medal z rąk tow. pułkownika KGB, Putina. I co ty mangold na to?
            Merytorycznie proszę.
            PS. Dla mnie jesteś mangold zwykłym czerwonym śmieciem.
            • mangold Re: Gdyby Jaruzelski 60 lat temu domyślał sie jak 09.05.05, 15:23
              antykagan napisał:

>
              >

> PS. Dla mnie jesteś mangold zwykłym czerwonym śmieciem.

:-))))

Ciekawe co Ty byś zrobił na miejscu Jaruzelskiego ?? Spróbuj postawić się w jego
              sytuacji, rozważ wszystkie za i przeciw, a dopiero potem zabieraj głos gdy mówią
              mądrzejsi.....
              • jean-baptiste Mógł sobie palnąć w łeb jak oficer z honorem. 10.05.05, 15:49

• mangold Ja chociaz próbuję zrozumieć, Ty wyklepałeś swoje 09.05.05, 15:25
              formułki na pamięć...
              • ixion5 [...] 09.05.05, 21:05
            • troja2000 Re: Gdyby Jaruzelski 60 lat temu domyślał sie jak 09.05.05, 16:44
              dzieki wielkie!! bo juz sie balam, ze wszyscy zapomnieli wspaniale wystapienia i
              zaslugi naszego czerwonego przewodnika a dowoden za jego niezapomniane zaslugi
              jest wlasnie to odznaczenie!! Czy nie widzicie kto mu je daje???Czerwony
              czerwonemu i to to nie wszystko, nasz wschodni Tyran odznacze swojego ..czyli
              zdrajce..Przerazajace jest to, ze juz nawet niewielu o tym pamieta, ze przeciez
              on sprzedal Polske..

Ludzie obudzcie sie!!!!
        • hh7 Jakie to dla nas polaków upokorzenie. 09.05.05, 15:06
          Jak my jesteśmy przez Rosja traktowani.Nasz "prezydent" wystąpił przed swoją
          świtą na przedmiejskim cmentarzu.Kto go słuchał ?.Jaka to hańba dla naszego
          narodu.Panie Kwaśniewski wstydzę się że jest pan prezydentam naszego narodu.
      • barbara44 Re: Trzeba było zostać towarzyszu Jaruzelski ! 09.05.05, 13:30
        Dostac medal od takiego hooja zaszczyt odpowiedni
        • mangold łoł jakie słownictwo-doprawdy, kobiecość..... 09.05.05, 13:34
          Matka -Polka sie odezwała...
          • barbara44 Re: łoł jakie słownictwo-doprawdy, kobiecość..... 09.05.05, 15:00
            Ty nie rozumiesz innego jezyka jak i twoj ukochany jaruzel.
            • mangold [...] 09.05.05, 15:03
              • barbara44 Re: Rozumiem, to tylko Wy umiecie powtarzac po .. 09.05.05, 16:35
                POpieranie Jaruzelskiego jest najwiekszym chamstwem a ty to robisz
                • mangold Ależ Basiu... 09.05.05, 16:38
                  Ja nie popieram , tylko bronie prawdy historycznej, którą ludzie Twego pokroju
                  chćą zastapić prawdą polityczną.....bierzecie przykład z PRLu i nawet tego nie
                  zauważacie...
                  • akasaki maniagold stoi zawsze na straży swoje prawdy 09.05.05, 17:53
                  • prophets_of_doom Re: Ależ Basiu... 09.05.05, 18:17
                    mangold napisał:

> Ja nie popieram , tylko bronie prawdy historycznej, którą ludzie Twego pokroju
                    > chćą zastapić prawdą polityczną.....bierzecie przykład z PRLu i nawet tego nie
                    > zauważacie...

Tak bronisz tej "prawdy" że okazuje się...że jesteś wspaniałym oszołomkiem
                    Jak to mogło się stać?? mangold - oszołomku..?? :))
                    • mangold Re: Ależ Basiu... 09.05.05, 20:36
                      Prawdy historycznej.... Z tymi oszołomkami to mój skrót myslowy, tak jak sądzę
                      Waszym skrótem jest nazwanie mnie komuchem..
                      • zulus3 Re: Ależ Basiu... 09.05.05, 21:28
                        mangold napisał:

> Prawdy historycznej.... Z tymi oszołomkami to mój skrót myslowy, tak jak sądzę
                        > Waszym skrótem jest nazwanie mnie komuchem..

GOLDMAN NIE ZALEWAJ,PRZECIEZ BYLISCIE AWANGARDA KOMUNIZMU.
                        • mangold Re: Ależ Basiu... 10.05.05, 09:55
                          zulus3 napisał:

>
                          > GOLDMAN NIE ZALEWAJ,PRZECIEZ BYLISCIE AWANGARDA KOMUNIZMU.

Ja nie..może Ty ...
                      • prophets_of_doom mangold oszołomku 09.05.05, 22:12
                        mangold napisał:

> Prawdy historycznej.... Z tymi oszołomkami to mój skrót myslowy, tak jak sądzę
                        > Waszym skrótem jest nazwanie mnie komuchem..

Komuchem? niee no po co zaraz tak brzydko...
                        Ty to jesteś taki oszołomek - schizofrenik.. :)
                        • mangold Re: mangold oszołomku 10.05.05, 10:08
                          W przeciwieństwie do Was ja nie widzę, że jest tylko białe i czarne...są też
                          różne odcienie...
                          • prophets_of_doom Re: mangold oszołomku 10.05.05, 14:30
                            tylko że te Twoje odcienie-opinie to taka propaganda PRL-owska
                            uważasz że jesteś obiektywny?
                            to żałosne mangold..
                      • kralik1 [...] 10.05.05, 17:46
                  • kralik1 Re: Ależ Basiu... 10.05.05, 17:44
                    mangold napisał:

> Ja nie popieram , tylko bronie prawdy historycznej, którą ludzie Twego pokroju
                    > chćą zastapić prawdą polityczną.....bierzecie przykład z PRLu i nawet tego nie
                    > zauważacie...
                    mongol, teraz to przeszedles samego siebie, trzpieniu. HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
      • zbiga1 Re: Trzeba było zostać towarzyszu Jaruzelski ! 09.05.05, 14:56
        Kościuszko był uhonorowany wielce w USA.On Kosciuszko osobiście walczył w
        Stanach i jeśli amerykanie odznaczali Go to wiadomo kogo i za co. W przypadku
        ganerała Jaruzelskiego wydawało by się , że walczył w armi alianckiej w
        polskiej armi podczas II-giej wojnie światowej.Medal za udział w tej wojnie
        kompetentnie honorował by jeśli decydentem tego medalu okazałaby sie kapituła
        reprezentująca aliantów.Zwłaszcza w przypadku odznaczania osobistości w
        wymiarze gan. Jaruzelskiego. Jesli do tego dodać ocene udziału Polski w II
        wojnie, wystawioną przez Putina , w ktorej zangażowanie Francji czy niemieckich
        i włoskich antyfaszystów jest nieporównywalnie wyzsze to gen.Jaruzelski
        powinien zorganizować niezwłocznie konferencje prasową i uprzejmie podziekować
        za medalik , zwracając uwagę gdzie walczył i czy sam walczył kogo reprezentoweł
        na tej wojnie rozpętanej przez koalicje niemiecko-sowiecką.
    • tees1 dostal medal za wyzwolenie Warszawy 09.05.05, 13:13

Бывший президент Польши Войцех Ярузельский принимал активное участие в Великой
      Отечественной войне. В сентябре 1944 года участвовал в боях за Варшаву. В январе
      1945 года подразделение под личным командованием Ярузельского вошло в Варшаву.
      Имеет ряд наград.

www.lenta.ru/news/2005/05/09/medals/
    • r306 Re: Putin odznaczył Jaruzelskiego medalem 09.05.05, 13:17
      Jaruzelski... zejdz mi z oczu...
      • mangold Re: Putin odznaczył Jaruzelskiego medalem 09.05.05, 13:22
        A Ty iloma ranami możesz sie poszczycić ?? Siniaków po pałach nie licz....
        • r306 Re: Putin odznaczył Jaruzelskiego medalem 09.05.05, 13:38
          Wielu ma nie tylko rany, ale zginelo, a odznaczen znikad... Jesli nie rozumiesz
          dlaczego dzis, teraz i z taka oprawa Jaruzelski dostal to odznaczenie, to nic
          nie rozumiesz. A moze mi odpowiesz dlaczego z takimi honorami nie zostali
          pozegnani oficerowie wojska polskiego, ktorych zwloki sa w Katyniu....
          • mangold Re: Putin odznaczył Jaruzelskiego medalem 09.05.05, 13:40
            r306 napisał:

A moze mi odpowiesz dlaczego z takimi honorami nie zostali pozegnani oficerowie
            wojska polskiego, ktorych zwloki sa w Katyniu....

Nie pamiętasz już tych mszy ?? Zrobiono to o wiele lat za późno, ale jednak mają
            wreszcie normalny cmentarz...
            • r306 Re: Putin odznaczył Jaruzelskiego medalem 09.05.05, 14:00
              Czlowieku! Ja nie o honorach oddanych Polakom przez Polakow...
        • kris1111 Re: Putin odznaczył Jaruzelskiego medalem 09.05.05, 13:42
          Mangold skopiowałem cały tekst - gdzie tu o ranach?
          "Бывший президент Польши Войцех Ярузельский принимал активное участие в Великой
          Отечественной войне. В сентябре 1944 года участвовал в боях за Варшаву. В
          январе 1945 года подразделение под личным командованием Ярузельского вошло в
          Варшаву. Имеет ряд наград."

Bądź bardziej obiektywny i mniej zajadły w swoich lewicowych przekonaniach.
          Lenin powiedział że tylko krowa nie zmienia poglądów. Ty też kiedyś możesz je
          zmienić. Każdy ma od Boga równe prawo do mądrości - TY też.
          PS.
          Co tak liczysz ludziom te siniaki - czyżbyś je kiedyś zadawał?

• mangold Re: Putin odznaczył Jaruzelskiego medalem 09.05.05, 13:45
            Nie do Twojego postu sie odnosiłem.... Ty jestes bardziej obiektywny ?? Może
            kiedyś zmienisz swoje nastawienie i poglądy, może stwierdzisz, ż eJaruzelski
            jest OK...pamietaj, tylko krowa nie zmienia poglądów....
            • kris1111 Re: Putin odznaczył Jaruzelskiego medalem 09.05.05, 13:53
              Masz rację, do dziś nie sięgnięto po prawdę o stanie wojennym - każdy ma swoje
              półprawdy a dokumentów (szczególnie tych zza Buga) nie widać. Może i Jaruzelski
              nie był taki zły :). Na pewno, źli byli ci co mu doradzali i ie dopuszczali
              prawdy do jego uszu :). Mangold obudź się - tak na marginesie ja już poglądy
              zmieniłem - kiedyś myślałem, że będąc w PZPR można mówić prawdę i kształtować
              rzeczywistość - to dopiero była głupota z mojej strony. Mam nadzieję że
              zmądrzałem.
              • mangold Re: Putin odznaczył Jaruzelskiego medalem 09.05.05, 13:56
                No, widzisz...Ty juz poglady zmieniłeś..ja w życiu nie byłem w żadnej partii i
                nie bedę oportunistą....chociaż być może to wcale nie jest wygodne...Niekiedy
                Wam zazdroszczę- dzisiaj krzyczycie tak, jutro wołacie siak...ja tak nie umiem ...
                • kris1111 Re: Putin odznaczył Jaruzelskiego medalem 09.05.05, 14:03
                  :)) Nigdy nie mów nigdy, nie umiesz ? - poczytaj własne posty (tak wogóle to
                  dobrze się się z Tobą gada).
                  Wracając do historii, to polskich (na pewno, chociaż było wielu o żydowskim
                  rodowodzie) żołnierzy armi Andersa wywoził z ZSRR radziecki statek z napewno
                  radziecką załogą. I co ty na to? Warto dzisiaj mówić o wyprowadzeniu wbrew
                  Stalinowi. Czy w Rosji Stalina coś działo się bez jego wiedzy?

• mangold Re: Putin odznaczył Jaruzelskiego medalem 09.05.05, 14:30
                    Nie jestem historykiem, ale sądzę, że Stalinowi pasowało, że Anders wyprowadził
                    swoja armię...Kościuszkowców już łatwiej było mu formować, bo (myślę) byli
                    młodsi i biedniejsi a takim łatwiej coś wmówić....ale przecież nie ich wina
                    jest, że tak się to wszystko skończyło, bili się równie dzielnie....
                    • akasaki warto pokazac troske o tow stalina....geld gold... 09.05.05, 18:02
                      mangold napisał:

> Nie jestem historykiem, ale sądzę, że Stalinowi pasowało, że Anders wyprowadził
                      > swoja armię...
                      a może pomyślisz też o 20 tys. polskich kobiet i dzieci (a nie o jednym kolesiu
                      i to w dodatku zbrodniarzu, mam na mysli juzia s.)
                      im na pewno pasowalo zapierdzielac po pustyni do iranu byle dalej od dobrego
                      batiuszki...
                • kralik1 [...] 10.05.05, 17:55
            • kralik1 Re: Putin odznaczył Jaruzelskiego medalem 10.05.05, 17:53
              mangold napisał:
              > Nie do Twojego postu sie odnosiłem.... Ty jestes bardziej obiektywny ?? Może
              > kiedyś zmienisz swoje nastawienie i poglądy, może stwierdzisz, ż eJaruzelski
              > jest OK...pamietaj, tylko krowa nie zmienia poglądów.

ej! mongol, a moze ty zmienisz forum?
    • abhaod Kruk krukowi (wronie) oka nie wykole. 09.05.05, 13:17
      • jakub_lauder Re: Kruk krukowi (wronie) oka nie wykole. 09.05.05, 13:22
        Dostawal medale i odznaczenia od towarzyszy z ZSRR za czasow Stalina,
        Chruszczowa, Brezniewa (ach te pocalunki i misiaczki z towarzyszami),
        Andropowa, Czernienki, to i co sie dziwic, ze dostal teraz medal od oficera KGB
        Putina? Cale zycie za pan brat, a raczej za towarzysz brat z tymi, ktorzy
        Polska pomiatali i Polske zniewalali.
        • mangold Re: Kruk krukowi (wronie) oka nie wykole. 09.05.05, 13:23
          Wyluzujcie !! Wy tez niedługo bedziecie mogli sobie specjalne odznaczenia
          wreczać....Krzyże Solidarności...żeby ich tylko dla wszystkich starczyło !!!
          • abhaod biedny jaruzel, juz ofiara nawet 09.05.05, 13:30
            • mangold Re: biedny jaruzel, juz ofiara nawet 09.05.05, 13:32
              Nie, wcale nie ofiara, spróbuj trochę wypośrodkowac swoje subiektywne spojrzenie
              na przeszłość...
              • abhaod A jaka jest roznica miedzy wiekszym i mniejszym 09.05.05, 16:07
                zlem, Hitlerem i Stalinem.
                • mangold A które uważasz za większe ?? 09.05.05, 16:16

• abhaod Re: A które uważasz za większe ?? 09.05.05, 17:15
                    ciebie
                    • mangold :-)))) dobre !!! 09.05.05, 17:23

• ixion5 Stalin zbrodniarz taki sam jak Hitler 09.05.05, 21:35
                  Nie można okreslić który gorszy. Obaj równie źli.
    • gatmar I znowu mi wstyd! 09.05.05, 13:30
      Dlaczego tak wielu rodaków ma miedziane czoła?
      • jankowski1960 Re: I znowu mi wstyd! 09.05.05, 13:38
        w 1945 roku Jaruzelski byl frontowym oficerem i dlatego zostal
        odznaczony..Jesliby nie on i tacy jak on zolnierze I i II Armii WP + Armii
        Czerwonej bylibysmy dzis kolonia niemiecka , gdzie ludzie potrafia liczyc
        maksimum do 100 i rozumieja proste komendy dawane przez niemieckich nadludzi.
        Dzieki Ci Generale!
        • kris1111 Re: I znowu mi wstyd! 09.05.05, 14:27
          W 1945 to przeszedł już ze zwiadu do informacji i zaczął niszczyć tych co
          myśleli inaczej. To dzięki takiemu myśleniu jak zaprezentowałeś w referendum "3
          X TAK" w 1946 wyszło na tak, bo milicja zamykała na 48 wszystkich myślących o
          Polsce inaczej niż jak o 18 republice ZSRR. Co Ty wiesz o Niemcach? O
          koloniach? Po co piszesz głupstwa. To nie Trybuna Ludu, cociaż trybuna i dla
          ludu. Zważ na różnice. Pzdr.
          • mangold Re: I znowu mi wstyd! 09.05.05, 14:32
            kris1111 napisał:

> W 1945 to przeszedł już ze zwiadu do informacji i zaczął niszczyć tych co
            > myśleli inaczej....

Gdyby to Zachód nas wyzwolił byłoby tak samo tylko w drugą stron... :-)))
            • kris1111 Re: I znowu mi wstyd! 09.05.05, 15:13
              Z pewnością masz rację. :) :-), Ale to smutne, bo świadczy o naszych narodowych
              przywarach. Trzym sie.
              • mangold Re: I znowu mi wstyd! 09.05.05, 15:15
                Ale ja jestem świadom swoich przywar i niekiedy próbuję z nimi walczyć..szkoda
                że oszołomki nie
                • wackerg Re: I znowu mi wstyd! 09.05.05, 23:09
                  MAM WRAŻENIE ŻE TEN mangold PISZE Z RUSKIEJ AMBASADY A WY NIE ?
                  • mangold My nie... 10.05.05, 09:56

• kralik1 [...] 10.05.05, 18:03
    • panatha Re: Putin odznaczył Jaruzelskiego medalem 09.05.05, 13:38
      Chyba przez te przyciemniane okulary nie wiedział od kogo ten medal dostaje
      • jankowski1960 Re: Putin odznaczył Jaruzelskiego medalem 09.05.05, 13:39
        panatha napisał:

> Chyba przez te przyciemniane okulary nie wiedział od kogo ten medal dostaje

Ciagle spamujesz!
        • panatha Re: Putin odznaczył Jaruzelskiego medalem 09.05.05, 14:15
          Prawda w oczy kole
      • pani.zosia [...] 09.05.05, 14:52
        • lew_konia Re: Putin odznaczył Jaruzelskiego medalem 09.05.05, 15:06
          muetzen - mycki nosili zydzi pani Zosiu!
    • agaj.agaj lokaj CCCP przez cale zycie 09.05.05, 13:41
      Cale zycie spedzone wiernie na sluzbie CCCP. Matuszka Rassija nie zapomina o
      swych wiernych lokajach. Kolejny medal dla krwawego slepca. Zapowiada sie
      niezla balanga po powrocie z Kiszczakiem i Michnikiem. Moze wezma go teraz do
      Partii Demokratycznej?
      • pani.zosia Re: lokaj CCCP przez cale zycie 09.05.05, 14:55
        agaj.agaj napisał:

> Cale zycie spedzone wiernie na sluzbie CCCP. Matuszka Rassija nie zapomina o
        > swych wiernych lokajach. Kolejny medal dla krwawego slepca. Zapowiada sie
        > niezla balanga po powrocie z Kiszczakiem i Michnikiem. Moze wezma go teraz do
        > Partii Demokratycznej?
        Dziecino ile ty masz lat? Gdyby nie Jaruzelski i jemu podobni, twój tata nie
        miałby okazji zająć się twoją mamą. No chyba, że miałna pasie napis "Gott mit
        uns".
        • agaj.agaj Re: lokaj CCCP przez cale zycie 09.05.05, 17:20
          Cos Ci sie pomylilo Pani Zosiu. Jaruzelski nie dostal medalu za to, ze moj
          tata zajal sie moja mama. Dostal medal za wierna (ponad 60-letnia) sluzbe i
          oddanie CCCP. Zlozyl u nog CCCP caly narod ktory reprezentowal. A na koniec,
          jak juz CCCP sie rozpadal Jaruzelski wykonal kolejna robote za Sowietow -
          wprowadzil stan wojenny i zapewnil przyszlosc czerwonym towarzyszom przy
          okraglym stole. Calkiem niezle jak na jedno poddancze zycie - dowodca Armii,
          Pierwszy Sekretarz, Premier, Prezydent, a wszytko polane sluzalczoscia i
          czerwonym sosem komunizmu. Oprocz obecnego medalu powinien dostac jeszcze
          dacze i order Lenina.
    • smok_hilary Szacunek dla Generała 09.05.05, 13:45
      Człowieka wielkiej odwagi i prawdziwego patrioty.
      • jethrox Re: Szacunek dla Generała 09.05.05, 13:45
        Może trochę naiwnego faceta
      • ciekawymbardzo Re:Sąd dla Jaruzelskiego 09.05.05, 14:16
        Zdrajcy i sowieckiego namiestnika w Polsce.
        Człowieka odpowiedzialnego za interwencję w Czechosłowacji w 1968, rzeż na
        wybrzeżu w 1970, stan wojenny w 1981 i jego konsekwencje
      • lew_konia Ten "odwazny" do tej pory nie chce wziac.... 09.05.05, 15:12
        ..odpowiedzialnosci za stan wojenny i Wujka! Co za freudowskie rozdwojenie
        jazni - brawo!

Wierny jak pies Szarik odebral medalik.
        • mangold Re: Ten "odwazny" do tej pory nie chce wziac.... 09.05.05, 15:14
          Ostatnio przepraszał i dążył do pojednania... niestety makutcy politycy pokroju
          p. Rokity próbowali to zniszczyć u podstaw ...mam nadzieję, że im się nie udało !!
          • lew_konia Re: Ten "odwazny" do tej pory nie chce wziac.... 09.05.05, 15:27
            Niestety - tak przepraszal, ze nikogo nie przeprosil. Znow dazy do ugody
            wylacznie na swoich warunkach. nie na tym polega pojednanie.

Wierny jak pies Szarik
            odebral medalik.
            • mangold Re: Ten "odwazny" do tej pory nie chce wziac.... 09.05.05, 15:29
              Cóż, ja odebrałem to inaczej...gdyby tylko Lis nie zaprosił tych śmiesznych
              polityków -to kto wie ? Ale zbliża się przecież kampania wyborcza ....i parę
              punktów w temacie "Wujek" można przecież chwycić...:-((
              • lew_konia Re: Ten "odwazny" do tej pory nie chce wziac.... 09.05.05, 15:34
                Zrozum, Jaruzelski sie nie zmieni. Rzadzil Polska w zaklamanym swiecie. Nie
                mogl glosno mowic o krzywdach, ktore ZSRR mu wyrzadzil. Dlatego sam nigdy nie
                powie: - to moja wina. Jest postacia tragiczna, bo nie rozumie , ze tylko
                prawda wyzwala. Brnie w to zaklamanie coraz glebiej, a gdyby wreszcie uderzyl
                sie w swoje, a nie cudze piersi?
                Coz:

Wierny jak pies Szarik
                odebral medalik.
                • mangold Re: Ten "odwazny" do tej pory nie chce wziac.... 09.05.05, 15:40
                  lew_konia napisała:

Dlatego sam nigdy nie powie: - to moja wina....

Sądzę, że zrobi to juz niedługo,ale oszołomki i tak będą krzyczeć: mało, mało, a
                  za to kto nas przeprosi ...prawicy nie chodzi o pojednanie i wybaczenie, im
                  chodzi o upokorzenie i dlatego w tym miejscu ja mówię: dość z przepraszaniem !!!
                  ile można ???
                  • lew_konia Re: Ten "odwazny" do tej pory nie chce wziac.... 09.05.05, 15:42
                    mangold - w dniu, w ktorym Jaruzelski powie: - to moja wina, stawiam ci
                    kolejke. Wskaz pub.

--Wierny jak pies Szarik odebral medalik.---

Stultorum plena sunt omnia
                    • mangold Re: Ten "odwazny" do tej pory nie chce wziac.... 09.05.05, 15:45
                      lew_konia napisała:

> mangold - w dniu, w ktorym Jaruzelski powie: - to moja wina, stawiam ci
                      > kolejke. Wskaz pub.
                      >
                      Nawet jak oszołomki tego nie uznają?
                      • lew_konia Re: Ten "odwazny" do tej pory nie chce wziac.... 09.05.05, 15:53
                        Masz mnie za oszolomka? Wyjasnij, bo nie wiem jak rozumiec twoja wypowiedz.

• mangold Ciebie nie..jeszcze nie :-)) 09.05.05, 15:58
                          0oszołomek każdą dyskusję kończy wyzwiskami i dużymi literami...zobaczymy jak
                          nam się rozwinie... :-)))
                  • kralik1 [...] 10.05.05, 18:16
                    • delphinee Re: kralik1 10.05.05, 18:23
                      mam prośbę:
                      - używaj bardziej wysublimowanego słownictwa
                      - ataki personalne są nie na miejscu
                      - mozesz wątpliwości ze swoim adwersarzem wyjasnic drogą mailową
                      - pamiętaj że forum jest publiczne i nie tylko Ty tutaj przebywasz
                      to tyle na chwile obecną ;-)
                      pozdrawiam
                      p/w
                      • kralik1 Re: kralik1 10.05.05, 18:41
                        Drogi p/w , jak to jest ze nie zauwazyles "atakow personalnych jakich dopuszcza
                        sie towarzysz mongol czy mangold, on caly czas nazywa wszystkich "oszolomami" a
                        ja nie stosuje wulgaryzmow tylko odpowiadam jego wlasnym slownictwem.
                        Zastanawiam sie tylko drogi p/w czy ty sam pamietasz ze forum jest publiczne i
                        nie tylko ty z towarzyaszem mongolem tu agitujecie.
                        pozdrawiam
                        kralik1
          • ixion5 [...] 09.05.05, 21:12
      • ixion5 [...] 09.05.05, 20:59
    • konrad31345 tylko tyle za Węgry,grudzień 70 i Stan Wojenny? 09.05.05, 13:52
      Panie Putin, toż to jawna obraza...
    • ciekawymbardzo Re: Powinien mianować Jaruzelskiego MARSZAŁKIEM 09.05.05, 13:55
      Marszałkiem Związku Radzieckiego oczywiście, i przekazać mundur z lampasami.
      Brzeziński to przewidział, mówiąc że Jaruzelski to sowieta w polskim mundurze.
    • edo5 Re: Putin odznaczył Jaruzelskiego medalem 09.05.05, 13:57
      Wieczna chwała Bohaterom drugiej wojny światowej. Tym zaś którym to nie wsmak
      mówię pocałujcie wy ich wszyscy prosto w dupę. I dodam w dupie byliście i gó..
      wiecie
      • mangold Re: Putin odznaczył Jaruzelskiego medalem 09.05.05, 13:59
        edo5 napisał:

> Wieczna chwała Bohaterom drugiej wojny światowej...
        >
        I obojetne czy szli z Andersem czy ze Świerczewskim....
        • kris1111 Re: Putin odznaczył Jaruzelskiego medalem 09.05.05, 14:14
          I na tym się powinna skończyć ta dyskusja, bo cała reszta, to bicie piany.
          Chyba, że chcemu obok białe i czarne zobaczyć skalę szarości, to niestety
          będzie trzeba zastanowić się nad pojęciem początek i koniec wojny, ale to nie
          umniejsza chwały tym co walczyli o niepodległą, bo wierzyli, że walczą w
          słusznej sprawie.
          • mangold Re: Putin odznaczył Jaruzelskiego medalem 09.05.05, 14:35
            kris1111 napisał:

> I na tym się powinna skończyć ta dyskusja, bo cała reszta, to bicie piany.
            > Chyba, że chcemu obok białe i czarne zobaczyć skalę szarości, to niestety
            > będzie trzeba zastanowić się nad pojęciem początek i koniec wojny, ale to nie
            > umniejsza chwały tym co walczyli o niepodległą, bo wierzyli, że walczą w
            > słusznej sprawie.

Szkoda, że my tej duskusji właśnie w tym miejscu nie skończymy..zaraz się
            zacznie i obudzą się "upiory przeszłości"...hehe...sam zobacz..obserwuj pilnoe
            ten temat..juz się zaczyna
    • cle-matis30 Re: Putin świetnie realizuje SWÓJ scenariusz 09.05.05, 14:03
      To posunięcie jest wiele mówiące a dla nas Polaków nie do przyjęcia. Nie dajmy
      się skłócić w Polsce! To tylko sztuczka putinowskiej administracji! Nie
      rzucajmy się sobie do gardeł!
      • ciekawymbardzo Re: Putin świetnie realizuje SWÓJ scenariusz 09.05.05, 14:10
        To oczywiste, że Putin posłużł się starym, sowieckim namiestnikiem w
        Prywislanskim Kraju, aby wszystkim mieszkańcom Polski w twarz napluć.
        Wszystkim którzy walczyli o wolność i niepodległość.
        Dziękujemy ci jenerale!
        Jeszcze sąd cię nie minie,za to co zrobiłeś w 70-tym , 81 i póżniej.
        I okrągły stół nie pomoże.
    • jotembi Re: Putin odznaczył Jaruzelskiego medalem 09.05.05, 14:03
      a niech sobie ma ten order, mi to nie robi
      order od Putina to takie sobie odznaczenie, raczej nie ma się czym chwalić
    • lichttrager Żałosny starzec ale konsekwentny. 09.05.05, 14:03
      Ciekawe czy w ten sposób broni swoich "pokręconych" (eufemizm) poglądów czy też
      naprawdę choć trochę wierzy w słuszność tego co robi? Tak czy owak żałosny.
    • lukaluka17 Re: Putin odznaczył Jaruzelskiego medalem 09.05.05, 14:08
      Niech zyje Niech zyje Niech zyje Slawa - dzien zwyciestwa ale oczy pelne lez -
      to wzruszajacy moment ze umilowany general dostal takie prestizowe odznaczenie.
      Mysle ze teraz juz wszyscy przekonali sie niewierni Tomasze ze tylko duet
      kwasniewski - jaruzelski zapewnia nam trwale miejsce w pamieci narodow swiata.
      jak nie poprzez debilne mowki w deszczu do polskiej kamery i kilku wojakow
      kompanii reprezentacyjnej to na pewno przez ten judaszowy srebrnik szpilka
      przypiety do wrazej piersi. Tylko umilowaniu prezydenci k i j w skrocie kij sa
      w stanie byc kijem na moskiewskiego niedzwiedzia. Kij...em go. A jak bedzie
      trzeba to raz jeszcze w mysl ich wieszcza Molotowa splodza jeszcze jednego
      bekarta.
    • piotr.sobolewski Re: Putin odznaczył Jaruzelskiego medalem 09.05.05, 14:46
      Zemsta za rondo Dudajewa?
      • niezapowiedziany Re: Putin odznaczył Jaruzelskiego medalem 09.05.05, 15:01
        rondo zostanie, a kto za 2 lata bedzie pamietal o kolejnym odznaczeniu
        Jaruzelskiego w Moskwie??
    • remikane Re: Putin odznaczył Jaruzelskiego medalem 09.05.05, 14:55
      To są jaja! Może Pan Generał powinien zamieszkać na stałe w Rosji???!!!!
      • barbara44 [...] 09.05.05, 15:05
        • mangold [...] 09.05.05, 15:06
      • barbara44 Jaruzelski=Rokossowski 09.05.05, 15:06
        precz do Moskwy
        • mangold Proponuję poczytać trochę i głupot nie pisać !!! 09.05.05, 15:07

• gator1945 gen. Wojciech Jaruzelski = gen. Wincenty Krasiński 09.05.05, 20:41
            lepiej?
            • mangold ojojoj..zbyt daleko idące porównanie... 10.05.05, 10:03
              Jaruzelski nigdy nie był oportunistą.....nie przesadzadzaj...może jeszcze
              dopiszesz gen. Zajczek, co ??
    • minia1000 to jakiś żart?? 09.05.05, 15:06
      za co?

prowokacja i tyle.
    • mimi336 Re: Putin odznaczył Jaruzelskiego medalem 09.05.05, 15:07
      Jaruzelski nie jest nic winien ze dostal medal. Odpowiedzialnosc ponosza ci,
      ktorzy postanowili mu go nadac. Jest mi po prostu przykro- Putin to zwykla
      kanalia poslugujaca sie metodami KGB. Kwasniewskiego ulokowano w ostatnim
      rzedzie, nie bylo mowy o zaslugach Polski podczas 2giej wojny, a medal dostal...
      Jaruzel (ciekawe za co?). Smutne widowisko dla Polski, ktora tyle ucierpiala
      podczas 2giej wojny i podczas 50 lat komunizmu. W pierwszym rzedzie stali
      przedstwiciele tak zasluzonych krajow jak Rosja (oczywiscie), Wlochy, Japonia,
      Niemcy. Gwiazda obchodow - prezydent Bush. KOLEJNA KOMPROMITACJA ROSJI!
      • lew_konia Re: Putin odznaczył Jaruzelskiego medalem 09.05.05, 15:18
        mimi336 napisała:

> Jaruzelski nie jest nic winien ze dostal medal. Odpowiedzialnosc ponosza ci,
        > ktorzy postanowili mu go nadac. Jest mi po prostu przykro- Putin to zwykla
        > kanalia poslugujaca sie metodami KGB. Kwasniewskiego ulokowano w ostatnim
        > rzedzie, nie bylo mowy o zaslugach Polski podczas 2giej wojny, a medal
        dostal..
        > .

Nie jest winien tego, ze na Syberii wykonczono jego rodzine. Ale czy nie ponosi
        winy za Prage 68, grudzien 70, stan wojenny i Wujka? Medalika wcale nie musial
        odbierac. Odebral bo chcial.

----
        Wierny jak pies Szarik
        odebral medalik.
        ----
        > Jaruzel (ciekawe za co?). Smutne widowisko dla Polski, ktora tyle ucierpiala
        > podczas 2giej wojny i podczas 50 lat komunizmu. W pierwszym rzedzie stali
        > przedstwiciele tak zasluzonych krajow jak Rosja (oczywiscie), Wlochy, Japonia,
        > Niemcy. Gwiazda obchodow - prezydent Bush. KOLEJNA KOMPROMITACJA ROSJI!
    • smok5 [...] 09.05.05, 15:29
      • mangold Kto wyprał mózg smokowi5, i to tak,że już tylko 09.05.05, 15:31
        ..obrażać umie... może jakiś mały argumencik ...proszę ...
      • lew_konia Drogi smoku 09.05.05, 15:40
        Janczar - to polskie dziecko, ktorego rodzicow zamordowali Tatarzy, a nastepnie
        wychowali na najbardziej bezwzglednego morderce Polakow.
        Janczarem jest Jaruzelski, ktorego rodzine zamordowali sowieci, a jego samego
        wychowali na pogromce polskich patriotow.
        Kwasniewski ma wiele obliczy - jak Zelig z filmu Woodego Allena. W tapia sie w
        kazde towarzystwo.
        • mangold Re: Drogi smoku 09.05.05, 15:43
          lew_konia napisała:

> Janczarem jest Jaruzelski, ktorego rodzine zamordowali sowieci, a jego samego
          > wychowali na pogromce polskich patriotow....
          >
          Ogień to też patriota ?? Czy juz bandyta?? Bo widzę, że linia rozgraniczająca
          jest dośc niewyraźna....
          • lew_konia Czy Ogien jest patriota? 09.05.05, 15:48
            mangold - dlaczego przeskaujesz do innego ogrodka? Czyzbys byl swiezo po
            lekturze "Erystyki" Schopenhauera? Polecam tylko odpowiedzialnycm czytelnikom :)
            Dlatego prosze nie wywodz mnie na manowce. Mowimy o Jaruzelskim, ktory odebral
            medalik od Putina - to jest temat dyskusji. odpowiedzi na twoje nowe pytanie
            bede udzialc na innym forum - zaloz nowy watek.

Wierny jak pies Szarik
            odebral medalik.
            • mangold Re: Czy Ogien jest patriota? 09.05.05, 15:52
              Lubie zaskakiwać , a skoro nie zdodzimy sie co do oceny Jaruzelskiego to
              chciałbym poznać Twe poglądy na inne najnowsze dzieje Polski....bo ostatnie 60
              lat tu się troche działo i przez to nie możemy niestety teraz gadac bez
              zacietrzewienia ( z obu stron oczywiście )
              • lew_konia Re: Czy Ogien jest patriota? 09.05.05, 16:01
                Nie ma we mnie zacietrzewienia. Jest potrzeba mowienia prawdy - nawet bolesnej
                i niewygodnej. Tak rozumiem pojecie ODWAGA. Oczekuje od Jaruzelskiego, ze
                powie: - Stan wojenny byl bledem, ktory zatrzymal polskie dazenia do wolnosci o
                10 lat. Przyniosl niewinne ofiary z Wujka, zabil Grzegorza Przemyka.
                Przepraszam, ze w 1981 roku nie mialem odwagi, aby przeciwstawic sie ZSRR.

A tak:

Wierny jak pies Szarik
                odebral medalik.

----
                Stultorum plena sunt omnia
                • mangold Mam inne zdanie... 09.05.05, 16:08
                  lew_konia napisała:

Stan wojenny byl bledem, ktory zatrzymal polskie dazenia do wolnosci o
                  >
                  > 10 lat.
                  >
                  >Tu sie troche różnimy w ocenach.... A co jeżeli Solidarność zawiodłaby wtedy
                  bardziej niż w latach 90 ?? Wtedy ( w 1981r) krągły Stół nie byłby możliwy, za
                  dużo było watażków ( po obu stronach) zmierzających do siłowych rozwiązań. Wiem,
                  że to brzydkie słowo ale może stan wojenny to było mniejsze zło??
                  • lew_konia Re: Mam inne zdanie... 09.05.05, 16:13
                    mangold napisał:

A co jeżeli Solidarność zawiodłaby wte
                    > dy
                    > bardziej niż w latach 90 ?? Wtedy ( w 1981r) krągły Stół nie byłby możliwy,
                    za
                    > dużo było watażków ( po obu stronach) zmierzających do siłowych rozwiązań.
                    Wiem
                    > ,
                    > że to brzydkie słowo ale może stan wojenny to było mniejsze zło??
                    >

Niestety Jaruzelski nie dal ci szansy, zebys mogl sie o tym przekonac. Obecnie
                    to, co napisales w swoim poscie - to political fiction. Gdybanie - co by bylo
                    gdyby np. Hitler wygral II wojne swiatowa. To nie ma sensu. Natomiast ja -
                    niestety - wiem, ze stan wojenny byl kleska Polski.

• mangold Re: Mam inne zdanie... 09.05.05, 16:15
                      lew_konia napisała:

Natomiast ja -
                      > niestety - wiem, ze stan wojenny byl kleska Polski.

nie...to jest Twoje subiektywne odczucie...ja też nie twierdzę, że jestem
                      obiektywny....
                      • lew_konia Wracajac ad rem 09.05.05, 16:17
                        Jaruzelski nie zdobedzie sie na odwage, zeby przeprosic Polakow.

Wierny jak pies Szarik
                        odebral medalik.
                        • mangold Re: Wracajac ad rem 09.05.05, 16:20
                          To też zależy od przepraszanych-jak to ma wyglądać ?? Bo jeżeli marzy im się
                          druga Canossa....
                          • lew_konia Re: Wracajac ad rem 09.05.05, 16:23
                            We wczesniejszym poscie powiedzialam, za co Jaruzelski powinien przeprosic. A
                            tak nawiasem mowiac - z mojego zycia zabral 10 lat normalnosci. Jesli bedzie
                            mial klase = przeprosi. Jesli przeprosi = masz u mnie kolejke.

Wierny jak pies Szarik
                            odebral medalik.
                            • mangold A tak przy okazji ... 09.05.05, 16:26
                              ..polecam dzisiejszy "Przegląd" www.przeglad-tygodnik.pl/ z motywem
                              przewodnim "Wojna o wojnę. Dlaczego politycy poniżaja kombatantów LWP." pozdrawiam
                              • lew_konia No, no jak docisnac mocniej temat to przestajesz.. 09.05.05, 16:51
                                ...krzyczec o oszolomkach. Nie traktuj kazdego rozmowcy jak wroga. Wtedy
                                rozmowa - choc trudniejsza merytorycznie - staje sie ciekawsza.

Wierny jak pies Szarik
                                odebral medalik.
                                • mangold Re: No, no jak docisnac mocniej temat to przestaj 09.05.05, 16:54
                                  Tyle się na mój temat tu naczytałem, że z deka nieufny jestem... :-)))))
    • maureen2 Re: Putin odznaczył Jaruzelskiego medalem 09.05.05, 15:35
      rzeczywiście obecnośc gen.Jaruzelskiego,autora stanu wojennego kojarzonego
      z Rosją,z ktorego tłumaczy się teraz w sądach była niezręczna,nie ujmując mu
      zasług wojennych.Mógł odmówić przyjecia medalu,albo zażyczyć przyslania pocztą.
    • d661 [...] 09.05.05, 15:38
    • d661 Re: Putin odznaczył Jaruzelskiego medalem 09.05.05, 15:46
      skoro pierwszy prezydent wszystkich polaków w IIIRP dostał medal od putina to
      znaczy że przeca musi jakieś zasługi mieć, zapewne był nizłomnym bojownikiem o
      wolność kraju rad i usłużnym pachołkime a to wystarczy. ciekawe czy kwach tez
      coś dostał, moze jakieś chociaż skromniutki odzanaczenmie?
      • lew_konia Kwasniewski dostanie lekarstwo na golen! 09.05.05, 15:51
    • brynk Re: Putin odznaczył Jaruzelskiego medalem 09.05.05, 15:49
      ZBŁAZNIŁES SIE KOMPLETNIE PANIE JARUZELSKI. WIDZĘ , ZE PANA NIE OBCHODZI TO
      JAK PUTIN POSTEPUJE
      Z POLSKA . ZAMIAST W RAMACH SOLIDARNOŚCI Z NARODEM DAĆ DO
      ZROZUMIENIA GESTEM POGARDY DLA PRZYZNANEGO JAKIEGOŚ TAM WISIORKA , PAN
      NADSTAWIŁ PIERŚ DO DEKORACJI PRZEZ NIEPRZYJAZNEGO POLSCE OSOBNIKA .
      ZHANBIŁES SIE OSTATECZNIE . TERAZ WIEMY PO COŚ JECHAŁ DO MOSKWY - PO
      JUDASZOWSKIE SREBRNIKI , A DODATEK PREZYDENCKIM SAMOLOTEM . WSTYD PANIE
      GENERALE . WSTYD !!!!!!! HONORU ZERO !
      • mangold CAPS LOCK masz wciśnięty i przez to cięzko się 09.05.05, 15:55
        czyta...a te "judaszowe srebrniki" to bardziej chyba do TW Hejnał pasują, co ??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka