Dodaj do ulubionych

Francja/54 proc. przeciwników konstytucji UE - ...

24.05.05, 01:36
"W ciągu całego mego życia noszę w duchu pewien obraz Francji. Dyktuje mi go
zarówno uczucie, jak rozum. Słuchając głosu serca wyobrażam sobie, że
Francja, niby księżniczka z bajki lub madonna z fresków ściennych,
przeznaczona jest do wzniosłych i niezwykłych losów(...)Jeżeli zdarza się
jednak, że jej poczynania stają pod znakiem przeciętności, odczuwam to jako
absurdalną anomalię, za którą winę ponoszą błędy Francuzów, a nie geniusz
Ojczyzny." - Ch. de Gaulle
...bedzie wstyd
Obserwuj wątek
    • syndyk3rzp deGaulle dumny z Francji broniącej Europy Ojczyzn! 24.05.05, 03:02
      Charles de Gaulle byłby prawdopodobnie dumny
      z Francji odrzucającej dzisiaj monstrualną eurokonstytucję,
      a przez to - broniącej "Europy Ojczyzn".

Francuzi nie chcieli umierać za Gdańsk i zawiedli
      Polskę w r.1939, ale może teraz - odrzucając tego groźnego
      eurogniota -
      zrehabilitują się, zrobią coś również dla nas?
      • dzikamalpa Re: deGaulle dumny z Francji broniącej Europy Ojc 24.05.05, 04:20
        de Gaulle przewraca sie w grobie jesli widzi jak cierpi prestiz Francji pod
        rzadami pompidoulisty chiraca spadkobiercy z nieprawego loza
    • bedulek CHWAŁA BOGU NAJWYŻSZEMU !!! 24.05.05, 08:38
    • remik.bz Zła wiadomość 24.05.05, 09:42
      To bardzo zła wiadomość dla całej Europy. Nie lubię Francji ( za 1939 rok ),
      ale wcale jakoś się nie cieszę ,ze "Czyrak wyjdzie na dupka" .
      Martwię się ,że proces jednoczenia Europy sie opóźni.
      • p.s.j Re: Zła wiadomość 24.05.05, 10:06
        A ja głupi myślałem, że to właśnie Unia Europejska miała byc zjednoczeniem
        Europy... A tu się okazuje że nie. To kiedy ta Europa bedzie zjednoczona?
        Wspólna waluta i brak granic nie wystarczą? (tak, wiem, że nie wszyscy jeszcze
        w Pakcie z Schengen, ale Pakt już jest, wystarczy doń przystąpić... nic od nowa
        nie trzeba robić)
        • remik.bz Re: Zła wiadomość 24.05.05, 11:03
          p.s.j napisał:

> A ja głupi myślałem, że to właśnie Unia Europejska miała byc zjednoczeniem
          > Europy... A tu się okazuje że nie. To kiedy ta Europa bedzie zjednoczona?
          > Wspólna waluta i brak granic nie wystarczą? (tak, wiem, że nie wszyscy
          jeszcze
          > w Pakcie z Schengen, ale Pakt już jest, wystarczy doń przystąpić... nic od
          nowa
          >
          > nie trzeba robić)

Dobrze myslałeś. Ja też uważam ,że UE BĘDZIE tym zjednoczeniem całej Europy
          (raczej na pewno bez Rosji). Ale na to potrzeba czasu. Wstrzymywanie sprawy
          konstytucji w dzisiejszej UE spowalnia ten proces jednoczenia i jest złym
          sygnałem dla reszty jeszcze niezjednoczonej Europy. Szczególnie dla Ukrainy.
          Myslę ,że np Bułgaria czy Rumunia jakoś sobie pradzą . A co z resztą , co z
          Bałkanami np? A Białoruś?
      • u-boot_88 Re: Zła wiadomość 24.05.05, 10:16
        A na kiego grzyba ta konstytucja? 95 % populacji Unii i tak jej nigdy nie
        przeczyta. Z jednoczeniem Europy (oby szczezło jak najprędzej) nie ma ona nic
        wspólnego.
        • remik.bz Re: Zła wiadomość 24.05.05, 11:07
          u-boot_88 napisał:

> A na kiego grzyba ta konstytucja? 95 % populacji Unii i tak jej nigdy nie
          > przeczyta. Z jednoczeniem Europy (oby szczezło jak najprędzej) nie ma ona nic
          > wspólnego.

Konstytucja nie jest po to aby tylko ja czytać . Trzeba ją przede wszystkim
          stosować .A jeśli ktoś nie chce czytać - to jego suwerenna decyzja.
          Z faktu ,że Ty nie chcesz zjednoczenia Europy jeszcze nie wynika ,że inni też
          tak myśla np większość Bułgarów czy Rumunów. Przekonaj ich ,że nie mają racji.
          • u-boot_88 Re: Zła wiadomość 24.05.05, 11:15
            Nie trzeba Bułgarów czy Rumunów przekonywać - za parę - paręnaście lat sami sie
            przekonają.
      • polonic oby, Oby OBY!!!!!!! 24.05.05, 16:32

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka