Dodaj do ulubionych

Płatnik dostał zawału

27.05.05, 00:20
Prokom, wielki super majster od software'u nie napisal wersji pod Linuxa.

Czy MicroSoft zaplacil ZUSowi za wybor jego systemu operacyjnego i zmuszanie
wszystkich przedsiebiorcow chcacych rozliczyc sie elektronicznie do zakupu co
najmiej jednej kopii MS Windows? Straty przedsiebiorcow z tego tytulu szacuje
na setki milionow zlotych.
Obserwuj wątek
    • fakerek Płatnik dostał zawału 27.05.05, 00:22
      Czyżby Prokom chciał wygryźć konkurencję programu janosik.net ??
      Żeby rozliczać się z ZUSem trzeba koniecznie zapłacić ileś tam złotych dla Mi-crosof-tu ?? Ciekawe ile polski oddział tej firmy odpalił kasy chłopcom z prokomu żeby program płatnik chodził tylko na windowsach?
      • skok17 Płacznik "udoskonalany" hehehe 27.05.05, 09:42
        • gmsaxz Zgadza się! Ponad 2MB sciągało się a potem STOP. 27.05.05, 10:45

Ponad 2MB sciągało się a potem STOP. Myślałem że cholery dostanę. Byłem
          przekonany że to jest celowe działanie wymierzone w takich jak ja. Oczywiście
          moja uwaga na ten temat w oddziale ZUS została zignorowana, wiadomo, winien
          jestem ja lub TPSA, w żadnym wypadku nie ZUS. Wziąłem CD z wersja 6.03
          (oczywiscie musialem pojechać do ZUS - jeszcze były) i mam sprawe za sobą.
          Pozostają pytania. Główne pytanie: Dlaczego ten program i jego uaktualnienia są
          tak cholerycznie wielkie (90MB Płatnik i 20MB uaktualnienie). Sam dystrybuuje
          moj własny produkt z tej samej tematyki o znacznie większym zakresie
          funkcjonalnym niż Płatnik (oprócz transmisji) i ma on ok. 13MB w pełnej wersji.
          I jest to ZNACZNIE wiecej niż wielu moich konkurentów. Popatrzcie np. na
          ogromny ftp CHIPa (www.chip.pl) i znajdźcie porównywalny program do pobrania
          jak Płatnik. W życiu nikt normalny nie umieści do pobrania 90MB. Taka jest
          prawda.
          • divak2 Re: Zgadza się! Ponad 2MB sciągało się a potem ST 27.05.05, 11:32
            no więc jest taki program do ściągnięcia nazywa, z przeproszeniem, Internet Eksplorer...
          • crefff Re: Zgadza się! Ponad 2MB sciągało się a potem ST 27.05.05, 18:24
            nie ma to jak cudowny zwyczaj pisania aplikacji przemysłowych przez programistów którzy do pracy przyszli po studiach a wcześniej nie napisali żadnego programu, nauczyli się klikać jakiś visual basic i korzystać z gotowych komponentów do wszystkiego a akurat spodobała im się ikonka czy requester będące elementem 70-megabajtowej dystrybucji
            pozdrowienia dla janosik.net i wszystkich piszących wolne oprogramowanie _dla ludzi_
    • franzmaurer Płatnik dostał zawału 27.05.05, 00:24
      Społeczeńswto informacyjne... hehehehe... boki można zrywać...

Prezio i inne dupenszwance będą przed kamerami składać jakieś podpisy
      elektroniczne (które i tak psu na budę) i ogłaszać kolejne rewolucyjne
      strategie - a jak przyjdzie co do czego to się okazuje że pierdzistołki z
      Zakładu Utylizacji Kasy nie potrafią umiescic w sieci ledwie jednego pliku z
      programem tak zeby był powszechnie dostępny.

Ponieważ tej urzędniczej hołoty nie da się ani zwolnić ani reedukowac trzeba
      ją chyba wreszcie wystrzelać...
      • t324911 Re: Płatnik dostał zawału 27.05.05, 02:30
        "A teraz wszyscy naraz próbują się połączyć swoimi powolnymi modemikami -
        usłyszał na infolinii jeden z przedsiębiorców...."

Ten palant co to powiedzial powinien stracic prace w trybie natychmiastowym
        razem ze wszystkimi w Zus-ie odpowiedzialnymi za sysyem komputerowy . To
        wlasnie przedsiebiorcy utrzymuja tych nierobow i chyba do cholery maja prawo
        wymagac servisu na przyzwoitym poziomie .
        • qwerty8888 Re: Płatnik dostał zawału 27.05.05, 08:46
          Jak ktos zatrudnia niedouczonych programistow to takie sa skutki ????? A druga
          sprawa, kazdy idiota potrafi napisac cos w wizualnym jezyku (visual .....) -
          efekt: program dziala tylko na windowsach,.... kon by sie usmial :DD

A i jeszcze jedno - jesli ZUS twierdzi ze za duzo przedsiebiorcow loguje sie i
          pobiera program
          • jniem Re: Płatnik dostał zawału 27.05.05, 09:08
            Ja nie miałem problemu z pobieraniem pliku. Ściągałem go z tej strony:
            e-inspektorat.zus.pl/program_platnik.asp?id_profilu=1&pomoc=3&menu=
            jest jeszcze na tej stronie:
            www.platnik.info.pl/index.php?p=pobierz
    • satmean Re: Płatnik dostał zawału 27.05.05, 02:29
      To wcale nie jest takie trudne, ale trzeba wiedzieć jak.

• jniem Re: Płatnik dostał zawału 27.05.05, 07:03
        Też mają problemy, ja zacząłem ten plik ściągać tak z czystej ciekawości i choć
        mam neostradę o prędkości 128 plik się ściąga aż miło już mam go 50%. Chyba
        mówimy o tej aktualizacji:
        Pakiet aktualizujący programu "Płatnik" w wersji 6.03.001 do wersji 6.03.001 B.
        Pakiet aktywuje System Dwustronnej Wymiany Informacji.
        - Pakiet_SDWI_6_03_001B.exe (10 272 344 bajtów)
        Nie ma żadnych problemów.
        • losiu4 Re: Płatnik dostał zawału 27.05.05, 07:25
          Ty nie masz, inni najwyraźniej mają. I mają prawo się zdenerwować.

Pozdrawiam

Losiu
        • grakra8 Re: Płatnik dostał zawału 27.05.05, 07:27
          Ja dostałam z zusu płytę płatnik 5.1( w zeszłym roku). Jak ją zainstalowałam to
          rozwaliło mi windowsa, wezwałam informatyka i sporo zapłaciłam.Jak zgłosiłam to
          urzędniczce w zusie, to mi powiedziała, że tylko ja się skarżę a inni sobie z
          płatnikiem świetnie radzą i nie rozumie o co mi chodzi.
        • t-800 Re: Płatnik dostał zawału 27.05.05, 08:30
          A w którym oddziale ZUS pracujesz?
    • losiu4 Re: Płatnik dostał zawału 27.05.05, 07:26
      dziwne, że jeszcze nikt nie beknął za takie i podobne numery.

Pozdrawiam

Losiu
    • claspo Re: Płatnik dostał zawału 27.05.05, 07:38
      Przed chwila sciagnalem plik w 5 min. o co tu chodzi?
      • t-800 Re: Płatnik dostał zawału 27.05.05, 08:30
        A w którym oddziale ZUS pracujesz?
        • t-800 Re: Płatnik dostał zawału 27.05.05, 08:32
          Rzeczywiście, teraz się ściąga. A ściągałem go chyba przez tydzień na różne
          sposoby. Łącze 1 Mb.
      • crefff Re: Płatnik dostał zawału 27.05.05, 18:31
        pewnie panowie z ZUSu zapłacili wreszcie rachunek za hosting
        znając życie ich dostawca w abonamencie podstawowym ma marne kilka gigabajtów danych do rozdania...
    • asp420 tu istnieje kilka problemow 27.05.05, 08:26
      1. urzednicza arogancja - w tym przypadku ZUS - wiele tlumaczy wypowiedz pana od "modemikow". Ja znajomym sciagalem plik przez 36 godzin, a mam nielimitowana Neo+ 640. Program Download Studio chodzil non stop usilujac wznowic download co 15 sekund, bez limitu liczby polaczen. A ten ww. pan chyba cierpi na "pomrocznosc jasna".
      2. mam watpliwosci czy nie powinien wkroczyc prawnik - skoro urzad w jaskrawy sposob uniemozliwia mi dokonanie jakiejs czynnosci to chyba nie musze jej dokonywac.
      3. niekompetencja informatykow z ZUS i "okolic" (nie mowie juz o samym "placzniku" i linuksie - tu sprawa jest az nadto jasna). Otoz nie kazde p2p jest zle, wbrew temu co sadzi RIAA i inne tego typu organizacje. Az by sie prosilo aby te technologie zastosowac w tym przypadku, np. w sieci torrent i/lub e2k. I sprawa rozwiazana, nawet jesli serwer byl malo wydolny. Na koniec dla pewnosci walnac hash MD5 i po sprawie.

• t-800 Re: Płatnik dostał zawału 27.05.05, 08:26
      Ja kilka razy próbowałem przy różnych wersjach Płatnika - ani razu nie dało się
      ściągnąć.
      • t-800 Re: Płatnik dostał zawału 27.05.05, 08:27
        "- Nie śledzą strony internetowej ZUS, na której była informacja, że program
        można ściągać od kwietnia. A teraz wszyscy naraz próbują się połączyć swoimi
        powolnymi modemikami - usłyszał na infolinii jeden z przedsiębiorców."

Ale baran! Ja mam łącze 1 Mb!
    • arkadiuss88 u mnie się ściąga!!! 27.05.05, 08:29
      40 sekund i jest cały pobrany...
      • t-800 Re: u mnie się ściąga!!! 27.05.05, 08:34
        To skutek tego artykułu. Wcześniej nigdy się nie dało ściągnąć ze strony ZUS
        czegoś, co ważyło kilka MB.
        • t-800 D... Jasia! Nie da się ściągnąć, zerwało po 3 MB! 27.05.05, 08:56

• jniem Re: D... Jasia! Nie da się ściągnąć, zerwało po 3 27.05.05, 09:09
            Ściągaj z tych stron:

e-inspektorat.zus.pl/program_platnik.asp?id_profilu=1&pomoc=3&menu=
            jest jeszcze na tej stronie:
            www.platnik.info.pl/index.php?p=pobierz
            • t-800 Re: D... Jasia! Nie da się ściągnąć, zerwało po 3 27.05.05, 10:39
              Ściągałem stąd i stąd. Mam to już na dysku od zeszłego tygodnia (się udało z
              wielkim trudem). Chciałem tylko sprawdzić, czy coś się zmieniło, ale widzę, że nie.
    • hummer Żenada 27.05.05, 10:43
      Na łączu 100 Mbps idzie koło 2 kilobajtów na sekundę z 213.25.26.225/dystrybucja/a1_6_03_001_B/patch/Pakiet_SDWI_6_03_001B.exe
      Czy po drigiej stronie jest modem starego typu?
    • nikame Re: Płatnik dostał zawału 27.05.05, 10:48
      A ja nie rozumiem, dlaczego nikt nie zaskarzył ZUSU do UOKIKU lub do
      strasburga - jak to mozliwe, by w watpliwym majestacie prawa narzucac komus
      system operacyjny, az sie prosi o ingerencje prawnikow.
      • muklo A może lepiej byłoby tak: 27.05.05, 11:18
        ZUS powinien opracować dokładną specyfikację w jaki sposób dane mają być wymieniane z ich serwerem. Napisanie programu pozostawić już prywatym firmom, które by konkurowały na rynku.

Na pewno powstałyby programy pod różne systemu operacyjne.
        A tak Prokom daje dupy pisząc badziewne oprogramowanie. A my jesteśmy zkazani na jego szmelc...
        • nikame Re: A może lepiej byłoby tak: 27.05.05, 11:24
          Prokom niczego nie daje, tylko zarabia, co jest jego prawem. Pewnie, ze byloby
          lepiej, ale tak sie nie stalo. Uwazam więc, ze ZUS powinien kazdemu platnikowi
          zwrócic koszty zakupu windowsa. I tyle.
          • hummer Re: A może lepiej byłoby tak: 27.05.05, 11:41
            nikame napisała:

> Uwazam więc, ze ZUS powinien kazdemu platnikowi
            > zwrócic koszty zakupu windowsa. I tyle.

I komputera dodatkowego pod Płatnika również.
    • 123zguba Re: Płatnik dostał zawału 27.05.05, 11:07
      Udało mi się ściągnąć ten plik przy pomocy programu GetRight
    • ws21 Re: Płatnik dostał zawału 27.05.05, 11:19
      Problemy ze ściągnięciem nakładki to pryszcz. Schody zaczynają się przy próbie
      wysyłki metodą SDWI z aplikacji. Mnie się na klikanaście prób raz udało (ok.
      godz. 22).
      Norma systemu to odpodzedź "Przekroczony czas oczekiwania na obsługę ...."
      A Help Desk jest bezradny jak niemowlę. Panienka (pewnie blondyka) była
      uprzejma mnie poinformować, że g. ją to obchodzi bo serwer jest ZUS-u a nie ich
      (domyślem się że był to głos PROKOM-u).
      Takie życie w tym XXI wieku w środku Europy.
    • aaa64 Re: Płatnik dostał zawału 27.05.05, 11:40
      "... np. jedna z wersji zagrażała systemowi Windows NT" - Microsoftowe gó..
      zagraża samo sobie. HEHE
    • remikane Re: Płatnik dostał zawału 27.05.05, 11:50
      2 dni temu instalowałem powyższą aktualizację Pakiet_SDWI_6_03_001B.exe. Faktem
      jest, że plik ściągał się około dwóch godzin co nie jest normalene, chociaż dla
      zus i prokomu to chyba standard LOL
    • divak2 Re: Płatnik dostał zawału 27.05.05, 11:50
      ja zacząłem ściągać z

> a nie miałem problemu z pobieraniem pliku. Ściągałem go z tej strony:
      > e-inspektorat.zus.pl/program_platnik.asp?id_profilu=1&pomoc=3&menu=
      > jest jeszcze na tej stronie:
      > www.platnik.info.pl/index.php?p=pobierz

via NASK i po zassaniu 3% kazało pocałować się w d..ę. kiedy zacząłem toto ściagać to przewidywany czas trwania operacji wyniósł 2 godz. z kawałkiem. i posyśleć że na tym łączu ściągam obraz iso ważacy ~700 MB w max. kilkanaście minut...
    • akinom29 Re: Płatnik dostał zawału 27.05.05, 11:59
      Ogolnie rzecz biorac caly ZUS jest SUPER!!!!!Wlasnie sie dowiedzialam, ze mam
      napisac podanie do kapitalu poczatkowego z prosba o zmiane danych osobowych, bo
      biedne panie nie maja wejscia do systemu. Szlak czlowieka moze trafic, to po
      jaka cholere wypelnia sie te wszystkie ZUA,ZIUA i inne?Chyba po to zeby po roku
      od zaistnialych zmian korespondencja smigala sobie po calym miescie i trafiala
      do adresatow jedynie przez grzecznosc osob, do ktorych faktycznie trafila. Malo
      tego, do naliczenia Kapitalu poczatkowego nie wystarczy juz dyplom ukonczenia
      studiow z wyraznie wykaligrafowanym czasem trwania. Musze wyslac indeks, bo tam
      jest faktyczny?!czas trwania studiow.PARANOJA!!! Kiedy zaoraja ZUS??:-))
      • jorn Chyba już naprawili... 27.05.05, 12:22
        Z czystej ciekawości sobie ściągnąłem przez neostradę i trwało to ok. 10 min.
        Korzystałem z programu FreshDownload i pewnie dzięki temu się udało - do ok.
        6MB ciągnęło się bardzo dobrze, potem zaczęły się przerwy w transferze, im
        później, tym częściej.
        • remikane Re: Chyba już naprawili... 27.05.05, 13:41
          ...ja flashget'em bo inaczej bym nie ściągnął ROFL...-przy 1 megabitowym łączu
          zajęło mi to prawie dwie godziny!!! HAHAHAHAHAHAHAHHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
    • thymon Polecam Flashget-a ściągnie napewno 27.05.05, 12:44
      polecam zrobić to programem Flashget. Nie ma żadnego problemu ze ściągnięciem
      Płatnika. www.amazesoft.com/ tutaj sobie ściągniecie program i mozna
      spokojnie pobrać Płatnika. Ustawicie 10 źródeł i już. Fakt serwery ZUS-u są do
      dupy, ale zamiast jak to polacy beczeć weźcie się do roboty i będzie git.
    • ksnowak Re: Płatnik dostał zawału 27.05.05, 12:45
      Jak ktoś ma problemy z pobraniem, to może poszukać na innych serwerach tudzież
      użyc mądrzejszego programu do pobierania plików niż przeglądarka internetowa
      (LeechGet, Getright itp) Nie od dziś wiadomo, że ZUS ma problemy z informatyką -
      nawet pracownicy ZUS'u nie otrzymują składek.
    • aaa64 Re: Płatnik dostał zawału 27.05.05, 13:56
      Płatnik, sratnik. Mój sąsiad jedzie na czarno z budowlanką i ma płatnika w
      dupie.
      • remikane Re: Płatnik dostał zawału 27.05.05, 15:10
        LOL
    • adamwdo Re: Płatnik dostał zawału 27.05.05, 16:11
      Rzeczywiście dziadostwo, ale przy użyciu GetRight nie miałem problemu.

pozdr
      Adam
      • nikame Re: Płatnik dostał zawału 27.05.05, 17:29
        ja wiem, ze jest gorąco, a ja jestem upierdliwa. Ale w zusach i nie tylko
        pracuja własnie tacy, co jak napisza platnik nia daje sie... to moze wisiec
        przez 3 dni, i nikomu to nie przeszkadza. Pozdrawiam wszechpolskie olewactwo.
    • daryusz 1,5 mld - wstyd 27.05.05, 17:27
      na taki prosty programik, który sprawia takie wielkie kłopoty wydać 1,5 mld to
      jest możliwe tylko w polsce.
    • grzes1974 Re: Płatnik dostał zawału 27.05.05, 17:49
      A ja ściągnąłem bez problemu, choć co prawda niezbyt szybko - jakieś 15 minut.
    • wibednar Re: Płatnik dostał zawału 27.05.05, 18:29
      ZUS to firma przestepcza. Drwi ona sobie z podstawowych zasad prawa. Np. dlaczego obywatel R.P. prowadzący dzialalnosc gospodarcza jest traktowany inaczej niz pracownik PKP. PKP skladek nie placi, pracownik jest chronony, niech tylko ja nie zaplace.............
      • crefff Re: Płatnik dostał zawału 27.05.05, 18:40
        slyszalem kiedys mile okreslenie jak bylo w telewizorni o wszelakich osmiornicach...
        "moze i organizacja przestepcza ale przynajmniej nijak nie mozna o nich powiedziec ze sa zorganizowani"
    • marych Może Gazeta udostępni go na swej stronie? 27.05.05, 20:16
      W otoczeniu reklam Microsoftu oczywiście...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka