stachu44 19.06.05, 13:43 To wiemy - nie dacie sie okrasc! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aaronbund Raz scigają się w radykalizmie z PiS, gdytamci .. 19.06.05, 13:57 okazują się skuteczniejsi, zmieniają oblicze na bardziej łagodne. Są więc chwiejni, posługują się populizmem, żeby tylko trafić do wyborcy. Nie nabiorę się na te brednie. Odpowiedz Link Zgłoś
wilczysko1 a dowód to: nepotka Zyta i alkoholiczka Iwona 19.06.05, 14:56 tak to jest wiarygodne ugrupowanie jak nie kradnie i jest trzeźwe, co sami pokazali w ostatnich tygodniach. Odpowiedz Link Zgłoś
navaira Re: Raz scigają się w radykalizmie z PiS, gdytamc 19.06.05, 18:06 Sądząc po spadających wynikach w sondażach, coraz mniej osób się nabiera... Odpowiedz Link Zgłoś
zdruff Re: Raz scigają się w radykalizmie z PiS, gdytamc 19.06.05, 18:31 > Sądząc po spadających wynikach w sondażach, coraz mniej osób się nabiera... sadzac po tych samych wynikach coraz wiecej osob nabiera sie na braci kaczynskich, co nie wrozy nic dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm taki hasłowy bełkocik :) 19.06.05, 20:33 w sumie niegroźny, ale konkretów brak jak zwykle. trochę bla bla bla i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz ..Ale jaki piekny! I rozsadne konkrety sa rowniez! 19.06.05, 20:57 "Wprowadzimy podwyższoną odpowiedzialność ludzi władzy za ich czyny. Jeśli zwykły człowiek za wyrządzone zło, nieostrożność, czy szkodę karany jest 3 miesiącami więzienia, to ktoś, kto przynależy do elity, karany musi być w takiej sytuacji rokiem więzienia" - oświadczył Rokita. Jezeli Tusk potrafi w tym sensie zmodyfikowac kodeks karny ( musi uniknac zarzutu, za jednakowe przestepstwo, jednakowa kara - musi wiec wprowadzic kontekst odpowiedzilnosci spolecznej do oceny przestepstwa ) to nalezy mu sie pomnik!!! P.S. Kiedy wreszcie Tusk zalatwi kompleks ukladu warszawskiego (budowlanego)? Co sie dzieje w Gdansku? Tam ma PO rowniez zwloki w szafie. Panie Tusk, oczekujemy szybkie Tabula Rasa! Odpowiedz Link Zgłoś
doremisol Re: ..Ale jaki piekny! I rozsadne konkrety sa row 20.06.05, 00:03 Tak ja również swój głos uzależniam od porządków w PO w Warszawie. Jedna z osób z obecnych! władz PO z Gminy Wola uzależnia np. swoją pomoc w sprawach związanych z lokalną społecznością (słusznych) od załatwienia mu lokalu. Brzydzą mnie takie sytuacje i jest to czysta patologia. Poza tym nie widzę miejsca dla pani Waltz. Dla mnie ta osoba kompletnie się skompromitowała podczas przesłuchania przed komisją śledczą. W moich oczach jest osobą niekompetetną i nie znającą prawa. Nie wiem jak mogła zarządzać NBP. To niestety daje pogląd na całą partię. Niestety, jak dotychczas nie widzę prawdziwego oczyszczenia w PO. Oczekuję przekucia tego, co deklarują liderzy tej partii najpierw w samej partii, a potem możemy porozmawiać o porządkach w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
rnrr Re: nie było bełkociku!!! 19.06.05, 22:15 Ojej brak do licha którzy bardziej dobitniej i konkretniej powiedzieli co chcą po wyborach zrobić czy to w gospodarce, czy w oświacie, czy dla bezrobotnej młodzieży, czy dla ukrucenia tej chorego pazernego aferalnego życia politycznego. Dla mnie bla bla bla to jest np: obniżymy bezrobocie, aborcja na życzenie, wiecej pieniędzy na oświatę a własnie tego dziś nie bylo. Były kokrety Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: nie było bełkociku!!! 20.06.05, 17:47 a co powiedział Tusk??? bla bla bla i tyle. Podatkowa koncepcja Hausnera jest o wiele bardziej dopracowana niż hasełko 3 razy 15 Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: Tusk: PO to Pełna Odpowiedzialność 19.06.05, 13:58 A ja myślałem, że PO to Portki Olechowskiego. ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
jaa_ga Re: Tusk: PO to Pełna Odpowiedzialność 19.06.05, 14:04 Jestem naprawdę pod wrażeniem. Przekonałeś mnie, Donaldzie Tusk, ale wiele jeszcze przed Tobą... Odpowiedz Link Zgłoś
jak.babcie.kocham Re: Tusk: PO to Pełna Odpowiedzialność 19.06.05, 14:06 Ale się uhahałam, Tusk mówi językiem Mazowieckiego:))))) Walka, z radykalimem, odpowiedzialność, duma z osiągnięć Polski. A co pan Donald mówił jeszcze poł roku temu, jaki był jego ton? Jak mogą jeszcze trzymać Rokitę w tak antyradykalnej partii! Najbardziej spodobały mi się 2 wątki - patriotyczny - "tylko PO jest dumna z Polski" i egalitarny - zabierzemy politykom wszystkie przywileje. I jak ma się ta deklaracja do apeli Miodowicza o specjalne traktowanie chorego Gruszki? Nie ma co, konsekwencja i stałość poglądów zawsze byly mocną stroną Tuska i całej Platformy. Odpowiedz Link Zgłoś
jak.babcie.kocham był też trzeci wątek - gospodarczy 19.06.05, 14:21 zdaniem Tuska, wszyscy oprócz PO chcą zafundować Polakom powrót socjalizmu. kłamczuszek, czy zbyt leniwy, żeby czytać cudze programy? Odpowiedz Link Zgłoś
geza_jung Re: był też trzeci wątek - gospodarczy 19.06.05, 16:53 Większość polityków to leniwe kłamczuchy. Nie mówią tego co myslą i nie robią tego, co mówią. Po skutecznym wstępie i zebraniu głosów, mam nadzieję, że zacznie Pan Donald od siebie. Przy następnej przemowie może atmosfera będzie mniej gorąca i bez pasji Pan Tusk pójdzie odważniej w strone rezygnacji z populizmu. Bo to strach ostatnio, podobno za to grozi wrzucenie do worka z wymiocinami, taki rodzaj politycznej inkwizycji, więc jak wrzucają jedni to i ci drudzy muszą. Ostatnio jeden z niezwykle sprawnych polityków sporzadził smiercionośny zwiazek chemiczny z pierwiastków "pedalstwa i pederastii", podobno dorzuca go do worka, gdzie wpada nieszczęśnik, aby szybciej zginął. Mieszając "pedalstwo z pederastią" ma nadzieje, ze Polska stanie sie normalna. Jak wskazują natomiast analitycy zagraniczni polityka polska to pędzacy autobus ogórek, gdzie nikt nie wziął aviomarinu, więc jest gorąco. Na razie mamy przynajmniej trzeźwego kierowcę. Odpowiedz Link Zgłoś
kralik1 Re: był też trzeci wątek - gospodarczy 19.06.05, 21:26 jak.babcie.kocham napisała: > zdaniem Tuska, wszyscy oprócz PO chcą zafundować Polakom powrót socjalizmu. > kłamczuszek, czy zbyt leniwy, żeby czytać cudze programy? A kto ma jeszcze jakies programy? Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjeden Re: Tusk: PO to Pełna Odpowiedzialność 19.06.05, 16:30 Zgadzam się z Tobą. Te oodwiedziny prawicowych łobuzów były haniebne. Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: Tusk: PO to Pełna Odpowiedzialność 19.06.05, 19:38 No, a teraz jeszcze pinochetowiec Niesiołowski zaciągnął się do demokraci.pl. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
2yoo4yoocorne2 Grafomanstwo potrzebuje roznych nickow... 19.06.05, 14:20 T-801 to najnowszy nick katarynki i jak zwykle z reklama stronu.Zaplacilas za reklame pisarko z demencja? Odpowiedz Link Zgłoś
unleashed To nie jest reklama. Ale z ciebie jest banan. Taki 19.06.05, 17:50 żółty, słodkawy i mdły - taki sam jak PO. Odpowiedz Link Zgłoś
2yoo4yoocorne2 Wieloplciowa katarynka,raz myslam,raz myslalem... 19.06.05, 14:22 \wiem,ze udajesz obojniaka,a moze masz trzecia plec-nijaka? Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: Wieloplciowa katarynka,raz myslam,raz myslale 19.06.05, 14:36 Uważaj, bo Ci żyłka pęknie od walki z nienawiścią. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
an9991 PO to Pełna Odpowiedzialność? mam wątpliwości 19.06.05, 14:04 nie wskazują na to ani zachowanie w sprawie ue ani w sprawie teczek i lustracji ani w kwestii gospodarki (popierali plan hausnera ale jak przestało im się opłacać zmienili zdanie); tusk na konwencji proponuje śmieszne wybory: państwo przyjazne czy wrogie obywatelowi? sukces czy porażka? zamożność czy bieda? rozumiem że po nie traktuje swoich wyborców zbyt poważnie ale żeby od razu robić z nich debili to się nie godzi!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rnrr Re: PO to Pełna Odpowiedzialność? mam wątpliwości 19.06.05, 17:55 polecam wczytać sie i wsłuchać w to co TUSK i PO mówili na tej konwencji bo przedstawili kilkanaście pomysłów na to by to państwo stało się zamożne, odniosłu sukces i było przyjazdne obywatelowi. I jak zwykle nie zbyt wiele rozumiesz. Rozumiesz tyle - by jak tylko można dowalić wszystkim na prawo od PD wiec proszę nie wypisuj bzdur typu: "rozumiem że po nie > traktuje swoich wyborców zbyt poważnie ale żeby od razu robić z nich debili to się nie godzi!!!! ", opatrzonych tyloma wykrzyknikami nie raczac słuchać tego co PO i TUSK przedstawili na konwencji. Odpowiedz Link Zgłoś
an9991 Re: PO to Pełna Odpowiedzialność? mam wątpliwości 19.06.05, 19:32 wolność gospodarcz, obniżenie kosztów pracy, przyjazne państwo, walka z sitwami i koteriami etc. etc. te hasła są oczywiście piękne ale pytanie wyborcy czy chce takiego państwa czy może państwa zdegenerowanego, drogiego, nieprzyjaznego to tak jakby pytać go czy chce być młody piękny i bogaty czy stary brzydki i biedny w tym kontekście napisałem że to traktowanie wyborców jak deili ale to było na marginesie a ty pominąłeś moją główną uwagę tyczącą rzekomej odpowiedzialności po, rozumiem drażliwy temat:) Odpowiedz Link Zgłoś
rnrr Re: PO to Pełna Odpowiedzialność? mam wątpliwości 19.06.05, 21:57 Pytnie jest raczej o to czy chcą państwa w którym non stop mówi się o teczkach, aborcji, rozdawaniu publicznych pieniędzy poprzez dotacje budżetowe i fundacje. O tym była mowa i wyraźnie mówiono o tym co zrobić, jakie pomysly wdrożyć by doprowadzić do państwa przyjazdnego, itd itp. Pomysły padły i padła wyraźna deklaracja odpowiedzialnosci, za te pomysły. Nigdy do tej pory z ust żadnego polityka nie mówiono o tym z taką powagą i tak dużo. Coż skoro przywykliśmy do tego, że politycy biorą odpowiedzialność za kolegów i bronią ich jak niepodlegosci to rzeczywiście ta jak mówię wyjatkowo MOCNA deklaracja razi w oczy. Straszne wręcz. Jeśli PO się z tego nie wywiąrze to po niej i sądzę po tym co sie dzis działo, że to Rokity i Tuski dalej startować nie będą gdyby nie udało im się jeśli bedą rządzić wywiązać sie z tej deklaracji. Co do odpowiedzialnosći co do UE to o co w ogóle chodzi. PO się zachowywała najbardziej odpowiedzialne. Nie biła brawo wszystkiemu co tylko UE zaproponowała. Wiem wiem hasło nieca albo śmierć. Dużo bzdur o nim powiedziano, ale idea była prosta wesprzeć polskich negocjatorów silnym głosem z kraju. Szkoda że lewicowi komentorzy i tzw intelektualiści nie raczą tego docenić. Co do Planu Hausnera to co niby PO miała popierać skoro zmienion go w zdecydowanej większosci i nawet SDPL nie raczyła planu popierać. I niby za co miała brać odpowiedzialność? Za kota w worku. Lustracja i odpowiedzialność PO. Własnie Rokita przyznaję że sie mylił przyjmując chorą linie Mazowieckiego i reszty tej najmądrzejszej formacji i protestował przeciwko zrobieniu raz na zawsze porządku w tej kwestii. Teraz własnie PO mówi jasno i wyraznie: zróbym wreszcie porządek bo to bagno lustracyjne się rozszerza. I wcale nie jest to temat drażliwy dla mnie jako osoby która jeżeli już dojedzie do lokalu co jest mało prawdopodobne to zagłosuje co jest bardziej prawdopodobne na PO. Nie słyszałem do tej pory z ust reszty polityków tak konkretnych propozycji. Słyszę za to nowe otwarcie, młodzi ludzie do polityki, aborcja i widzę kolejne ustawy o tworzeniu nowych urzędów i to na wiele lat nie wiadomo po co, wydawanie po kilkanaście milionów niby to imitujące państwo opiekuncze. Mam tego dosyć bo ciągle brak reszcie konkretów. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof_lechowski Re: PO to Pełna Odpowiedzialność? mam wątpliwości 20.06.05, 01:49 Proponuję się zastanowić zanim się coś napisze. Wprawdzie nie jestem na tyle opętanym obserwatorem żeby pamiętać stanowiska różnych partii odnośnie planu Hausnera, ale wiem że z tego planu nic nie zostało, więc ciężko nie wycofać się z czegoś co nie istnieje, a zatem skutki będzie miało takie, że powstanie szum medialny wokół planu, a następnie, jako że takiego planu nie ma, można będzie obarczyć odpowiedzialnością tych którzy go popierali. Jeśli ja na miejscu PO popierałbym plan Hausnera, to na pewno wycofałbym się z niego w momencie kiedy z tego planu wycięto rzeczy, mogące mieć jakiś pozytywny wpływ. Odpowiedz Link Zgłoś
an9991 Re: PO to Pełna Odpowiedzialność? mam wątpliwości 20.06.05, 08:09 szkopuł w tym że cięcia w planie nastąpiły na skutek braku poparcia a zatem mylisz skutek z przyczyną (rnrr zresztą też) Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Dużo jest w Polsce 19.06.05, 14:11 ludzi chwiejnych, nijakich, koniunkturalnych, mało odważnych, oszukujących samych siebie i mających pomieszanie z poplątaniem w światopoglądzie, bez wizji. Tusk jest więc im bliski, swojak. Odpowiedz Link Zgłoś
swam Re: Dużo jest w Polsce 19.06.05, 19:27 tak jest! Ludzie zdecywowani, wiedzący co chcą mają już swoich liderów - Giertycha i Leppera. Odpowiedz Link Zgłoś
123rbr Re: Tusk: PO to Pełna Odpowiedzialność 19.06.05, 14:23 Przemówienie Tuska pełne demagogii. To własnie Tusk jest typowym przedstawicielem klasy próżniaczej. To on przewinął się przes kilka partii, w tym był twórcą partii uchodzącą za model partii skorumpowanej ( Kongres Aferalny ). Co zrobił ten pan dla Polski? To Tusk i Rokita rządzili w poprzednim rozdaniu, to panowie z obecnej PO wydawali rozporządzenia umożliwiajace robienie przekrętów firmom zajmujacym się przękretami w paliwowym biznesie. To Tusk z kolegami był prekursorem sprzedawania państwego majatku za wszelką cenę ( a raczej za bezcen ). I ten nieskażony pracą polityk ma czelność pouczać Polaków !! Taka niestety jest próżniacza klasa polityczna. Zgadzam się z senatorem Kucem. Jaśli nastaną rządy Rokitów, Tusków, Kaczyńskich, Dornów, Ziobrów, Lewandowskich, Gilowskich, Katarasińskich to pozostanie tylko zgasić światło. Odpowiedz Link Zgłoś
przypadek Re: Tusk: PO to Pełna Odpowiedzialność 19.06.05, 15:34 Gdakaj gdakaj, czerwona zarazo... Odpowiedz Link Zgłoś
y.y Re: Tusk: PO to Pełna Odpowiedzialność 19.06.05, 16:32 Fajne brednie, jak rozumiem rządząca teraz lewica to nie banda złodziei i oszustów, i to oczywiście nie oni są umoczeni w Orlen, Rywingate etc. Jasne, fajne kłamstwa. Tusk rządził? Kiedy? Ciekawe, bo jakoś nie pamiętam aby był w rządzie. Kolejne kłamstwo zatem. A tak w ogóle to kto to jest Senator Kuc? Bo jakoś nie ma takiego na liście sentaorów. Lepiej nie bredź już więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
platformiak Re: Tusk: PO to Pełna Odpowiedzialność 19.06.05, 14:43 1 krok do lepszej Polski:) Odpowiedz Link Zgłoś
guarnieri Tusk: PO to Pełna Odpowiedzialność????Za AWS??? 19.06.05, 14:45 kiedy czytam albo słucham takich ...ludzi to by było zbyt miłe określenie,niech więc wystarczy ,,takichch" jak ten i mam świadomość że durnowate społeczeństwo raczej na pewno zagłosuje na któregoś z nich,to mam jedno pytanie:czy jakaś dobra dusza wspomoże mnie w zakupie biletu do Nowej Zelandii???Nie mam wielkich wymagań,chcę tylko w jedną stronę.I wcale nie dlatego,ze tam jest tak bogato,pięknie itp bzdury.Po prostu NZ jest najdalej stąd.Sprawdzałem sznurkiem na globusie. Odpowiedz Link Zgłoś
rnrr Re: Tusk: PO to Pełna Odpowiedzialność????Za AWS 19.06.05, 18:01 jasne ze na nich zagłosuje bo po za nimi to totalna brędza w którą stronę nie spojrzeć, co nie zmienia faktu ze nowa Zelandia to genialny pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
kralik1 Re: Tusk: PO to Pełna Odpowiedzialność????Za AWS 19.06.05, 21:33 guarnieri napisał: > kiedy czytam albo słucham takich ...ludzi to by było zbyt miłe określenie,niech > > więc wystarczy ,,takichch" jak ten i mam świadomość że durnowate społeczeństwo > raczej na pewno zagłosuje na któregoś z nich,to mam jedno pytanie:czy jakaś > dobra dusza wspomoże mnie w zakupie biletu do Nowej Zelandii???Nie mam wielkich > > wymagań,chcę tylko w jedną stronę.I wcale nie dlatego,ze tam jest tak > bogato,pięknie itp bzdury.Po prostu NZ jest najdalej stąd.Sprawdzałem sznurkiem > > na globusie. DO ROBOTY GLUPI ZEBRAKU!!! Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof_lechowski Re: Tusk: PO to Pełna Odpowiedzialność????Za AWS 20.06.05, 02:48 Mój drogi przyjacielu, zastanawiałeś się kiedyś co to jest Polska? Polska nie jest fragmentem mapy. Polska nie jest aparatem państwowym. Polska to nie koperty pod stałami urzędników, Polska to nie złodzieje samochodów i bandyci na ulicach, to nie politycy - kretyni czy żule spod sklepu. Polska jest w sercu każdego z Polaków. To uczucie młodego pilota oddającego życie za coś nad angielskim niebem, to uczucie dumy i szczęścia kiedy wygrywa Adam Małysz, to łzy latarnika który przeczytał pierwsze strofy Pana Tadeusza. To my jesteśmy Polską. Polska istniała w nas, kiedy nie było kawałka mapy i kiedy nie było państwa. To najcenniejsze co mamy. Jak daleko byś mój bracie nie uciekał, to będzie w Tobie zawsze i wszędzie. Polska to Ty! Możesz próbować się oszukiwać, ale jesteś patriotą. Patriotyzm to właśnie to uczucie. Ja, mój przyjacielu, wiem że nosisz to uczucie. I wiem że chcesz jak najlepiej dla Polski, więc jak najlepiej dla Polaków. Nie wiem czy DT zrealizuje to co mówi. Wiem że gdyby to zrobił, tymi metodami o których mówi, to by mu się udało. Nie głosuję na partię. Głosuję na rozwiązania. Wiem, że jeśli inni wprowadzą swoje rozwiązania, to lepiej na pewno nie będzie. W tych konkretnych rozwiązaniach widzę najwięcej rozsądku i najwięcej realności. W pozostałych partiach jakoś przebija do mnie populizm i hipokryzja. :( Pozdrowienia, pamiętaj, Polska to MY i wszystko to co w nas dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjeden Re: Tusk: PO to Pełna Odpowiedzialność 19.06.05, 14:48 Wygramy państwo przyjazne obywatelom, takie, które będzie im służyło - oświadczył jej szef PO i kandydat na prezydenta. Podkreślił, że nie można się zgodzić na pomysły tych, którzy chcą uzdrowienia sytuacji w Polsce poprzez wzmocnienie "kontroli i opresyjności wobec zwykłych, uczciwych obywateli". Według Tuska, wszystkie partie, poza PO, i wszyscy jego konkurencji do urzędu prezydenckiego mówią o potrzebie rewolucji moralnej i chcą leczyć serca i dusze Polaków. "My nie będziemy na siłę leczyć Polaków. Wyleczymy władzę i polityków, bo to jest źródło polskiej choroby" - powiedział szef PO xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Pan Donald Tusk ma wiele racji. Ryba zaczyna śmierdzieć od głowy. Warto też podkreślić długoletnią pracę na cele charytatywne Pana Tuska. A o tym Pan Tusk, jak prawdziwemu dżentelmenowi przystało, nic nie mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
jacekm22 Re: Tusk: PO to Pełna Odpowiedzialność 19.06.05, 14:55 Zaglosujcie na wierzacych socjalistow z PIS lub radykalnie lewicowa Samobrone!! Na pewno wtedy wszystkim sie poprawi!! Ile pokolen polakow musi jeszcze wymrzec , by ten narod w koncu zaczal myslec !! Odpowiedz Link Zgłoś
jaa_ga Re: Tusk: PO to Pełna Odpowiedzialność 19.06.05, 15:15 Nie jest tak źle:) Jeszcze jedno Odpowiedz Link Zgłoś
geza_jung Re: Tusk: PO to Pełna Odpowiedzialność 19.06.05, 16:13 To jedno z najlepszych wystapień Tuska od dłuższego czasu. Tak trzymać, uspakajać te prawoskręty, bo nagle sie okaże, żeśmy wszyscy niewinni i uczciwi od urodzenia i będziemy mieli państwo nie dla ludzi, a dla aniołków rządzone przez czarnych. Odpowiedz Link Zgłoś
geza_jung Re: Tusk: PO to Pełna Odpowiedzialność 19.06.05, 16:26 Ja od dziecka patrzę na takich aniołków, są wokół mnie, potem tylko publiczna czerń dodaje im siły i powagi. To z aniołków się rekrutują aniołków reprezentujący. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwony_zlodziej Re: Tusk: PO to Pełna Odpowiedzialność 19.06.05, 15:06 No to GW jest rozdarta! Z jednej strony chcieliby popierać PO a z drugiej PD. I tu i tu są ich rodacy. Gdzie więcej? Chyba tam gdzie Frasyniuk ten przereklamowany przez GW pięściarz z Bożej łaski! Dla mnie PiS i nic po za tym! Odpowiedz Link Zgłoś
yeellow Re: Tusk: PO to Pełna Odpowiedzialność 19.06.05, 15:32 to jasne, w koncu podpisujesz sie "czerwony zlodziej". Ciagnie swoj do swego? Odpowiedz Link Zgłoś
czerwony_zlodziej Re: Tusk: PO to Pełna Odpowiedzialność 19.06.05, 15:08 ...chociaż Tuska i Rokitę nawet lubię. Tuska za uczciwość i zimną krew a Rokitę za prawdę dot. komunistów. Szkoda, że nie są z PiSu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nonajlepiej Re: Tusk: PO to Pełna Odpowiedzialność 19.06.05, 17:22 a za co lubisz pis? za wizję gospodarki rodem z głębokiego socjalizmu? za to,że chcą zlikwidować radę polityki pieniężnej? przecież to gwarancja niezależności polityki pieniężnej od polityki. zaczęłaby się zabawa stopą procentową i ilością pieniądza w gospodarce pod dyktando celów politycznych. to jest tak: zbliżają się wybory, więc premier kaczyński decyduje się na radykalne obniżenie stopy procentowej, ludzie nagle dostają zastrzyk gotówki i myślą sobie ten kaczyński to jest gość.potem na niego głosują, bo przecież dzięki niemu mają więcej pieniedzy i dobrobyt ogólny jest. ale zaraz zwiększa się inflacja (taki jest skutek gwałtownej zmiany ilości pieniądza w obiegu), ceny rosną i realna zamożność obywateli jest taka jak w punkcie wyjścia.ale, ale... wzrost cen to zachwianie stabilności gospodarki i niepewności inwestorów. zmniejsza się ilość inwetcji, a producenci, chcąc obniżyć koszty ograniczają zatrudnienie (dlaczego? ponieważ rosną ceny - również surowców, a oni chcą być konkurencyjni i sprzadawać tanio, poza tym inflacja to również wzrost płac - po pewnym czasie właściciele firm po prostu nie są w stanie utzrymać dotychczasowego zatrudnienia). czyli w efekcie ceny zostają wyższe, zmniejsza się zatrudnieni i wzrasta bezrobocie.tyle o ich majstrowaniu przy radzie polityki pieniężnej. za radykalizm? zadziwiające jest to, że w polsce pis uznawany jest za partię prawicową a nawet centro-prawicową, choć ich program i wizja kraju są skrajnie prawicowe (jasne, ustępują lprowi, ale tych trudno w radykalności wyprzedzić). jasne, że może się podobać wizja państwa rządzonego silną ręką, wodzostwo. podam ci trzy cechy systemu totalitarnego i spróbuję udowodnić, że wizja proponowana przez pis im odpowiada (musimy uwzględnić fakt,że partie o takich zapędach radykalizują się dopiero po dojsciu do władzy, inaczej pewnie by jej nie zdobyły): 1. istnienie jedynej słusznej ideologii obejmującej wszystkie płaszczyzny życia obywateli i państwa: - zakaz parady równości. można się z gejami nie zgadzać, można ich nie lubić. oczywiście, ale konstytucja i demokracja muszą i gwarantują wolnośc zgromadzeń wszystkim obywatelom nie uzależniając tego od "widzimisię" władzy (nie chodziło przecież o brak dokumentu o zmianie organizcji ruchu - kaczyński a priori, zanim wpłynął jakikolwiek wniosek, twierdził, że zgody na paradę gejów nie da). to nie prarada,ale jego decyzja była sprzeczna z konstytucją i nielegalna. wyobraź sobie, że w przyszłości chciałaby protestować opozycja pis-u. i co, też niepozwoli? bo nie bedzie projektu zmaiany ruchu (to kosztuje 40tys zł), bo mogą demonstrować jako obywatele, anie jako opozycja (kaczyński argumentował, że geje mogą demonstrować jako obywatele, a nie jako homoseksualiści). górnicy też będą mogli wyjść na ulice, ale tylko jako obywatele, nie jako górnicy z widmem bezrobocia przed oczami 2. system monopartyjny, brak pluralizmu w życiu politycznym - tego jeszcze nie mamy, ale pis już żądał delegalizaci sld!!! można sld nie lubić, ale to legalna partia. osądźmy odpowiedzialnych za afery, ale nie można ot tak zdelegalizować partii. przypominam,że pis jeszcze nie jest u władzy (ok, PD ząda delegalizacji Młodzieży Wszechpolskiej, ale ze względu na faszystowskie zapędy tej oprganizacji, a te są przez konstytucję uznane za nielegalne) 3. partia rządząca jest partią wodzowską i ma charakter ściśle hierarchiczny. - wprawdzie pis jeszcze nie przebija lpr czy samObrony, ale takie prądy da się zauważyć tak, boję się pisu (nie ze względu na teczki, mam 22 lata). boję się ich brunatnych zapędów, boję się ich wizji niedemokratycznego państwa. za co jeszcze lubisz pis? za "spieprzaj dziadu"? za "ochronę słabych i pokrzywdzonych? pamiętam, że gdy Lech Kaczyński został prezydentem warszawy, radni chcieli obniżyć pensję prezydenta. nie pamiętam o ile dokładnie proporcji, ale niech będzie że z 12 do 9 tyś (mniej więcej o tyle chodziło). co odpowiedział prezydent? że to niedopuszczalne, bo on nie utzryma za to rodziny!!! ukrócił afery w warszawie? być może, ale też prawdą jest, że inwestycje w mieście niemal nie istnieją (jestem z warszawy). nie twierdzę oczywiście, że inwetycje muszą oznaczać łapówki i afery, ale też nie popełnia błędów te, który nic nie robi. uderzę też może z niskich pobudek, ale chyba każdy się zgodzi, że fizycznie pan kaczyński jest bardzo mało reprezentatywny (a póki co głównie do tego ogranicza się wpolskim systemie politycznym rola prezydenta) nie podoba mi się jego zacietrzeiwnie i niezdolnośc do dialogu (tu podobni są czywiście giertych, lepper czy rokita) dobra, rozpisałem i rozpasałem się za bardzo. na koniec przypomnę o ważnej regule, która znakomicie sprawdza się w zyciu i myślę, że podobnie jest w polityce. znana to reguła, ale chyba nieco zapomniana. złoty środek kochani i umiar we wszystkim (także w długości postów:) zastanówmy się, zanim oddamy głos na radykałów radykalnie trudno jest to potem odwrócić pozdrawiam piotr mika ps dla rozładowania atmosfery podam jeszcze mój własny, prosty przepis na wyśmienitą pizzę pizza lepperia: pizza z burakami i świeżo sypanym ziarnem (będę za to sławny :P) Odpowiedz Link Zgłoś
kuala_lumpur Re: Tusk: PO to Pełna Odpowiedzialność 19.06.05, 20:09 "Nonajlepiej" zgadzam się z Tobą co do socjalizmu PiSu, ale myślę, że przesadziłeś z ich ciągotami w stronę totalitaryzmu. Myślę, że ludzie, którzy nie zaznali Stalina, ani Hitlera nie mają nawet mdłego pojęcia o tym co to jest prawdziwy totalitaryzm. Lepiej niech Kaczor rządzi w Wawie, ja wolę Tuska. Z dostępnych kandydatów najnormalniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
nonajlepiej Re: Tusk: PO to Pełna Odpowiedzialność 19.06.05, 20:54 być może nie wysłowiłem się dokładnie tak jak chciałem oczywiście nie da się postawić znaku równości między stalinem czy hitlerem a nawet dwoma kaczorami naraz. giertychowi również sporo brakuje (nie wkurzaj się romek, ty też jesteś wielki...), nie sądzę też by oni sami mieli ciągoty aż na takie wynaturzenie, ale niepokoją mnie radykalizujące się hasła tych polityków. dziwi mnie,że kaczyńscy, bądź co bądź ludzie opozycji czasów komuny, głoszą - być może nieświadomie - hasła coraz bardziej podobne do komunistycznej propagandy, popadają w podobną nowomowę, zamiast gospodarką zajmują się szukaniem teczek i szpiegów (tylko kiedyś byli to szpiedzy imperialistyczni, dziś każą nam się bać sb-ków i tajnych współpracowników) dziwi mnie,że byli opozycjoniści roztaczają przed nami wizję państwa podobną do systemu, z którym walczyli pozdrawiam piotr mika ps lepiej niech kaczor nie rządzi nigdzie Odpowiedz Link Zgłoś
s4321r A to Polska właśnie !... 19.06.05, 15:15 Głodne dzieci , zrozpaczeni bezrobotni rodzice , pozbawione szans młode pokolenie , brak możliwości zakupu leków , to Polska nie Korea. która kupuje kosmicznie drogie zabawki wojenne (F16) a ludzie niech trawę jedzą . Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjeden Re: A to Polska właśnie !... 19.06.05, 15:30 s4321r napisał: > Głodne dzieci , zrozpaczeni bezrobotni rodzice , pozbawione szans młode > pokolenie , brak możliwości zakupu leków , to Polska nie Korea. > która kupuje kosmicznie drogie zabawki > wojenne (F16) a ludzie niech trawę jedzą . xxxxxxxxxxxxxxxxxxx F-16 zostały zakupione z offsetem, o ile się nie mylę. Na Migach 29-ch, dostarczonych z demobilu niemieckiego, nie można polegać na dłuższą metę. F-16 zostały zakupione nie tylko dla względów prestiżowo-dyplomatycznych. Nie może zaistnieć taka sytuacja, kiedy to polscy piloci nie będą mieli maszyn do latania. Warto tu dodać, że F-16 to są już starocie. Na nic innego Polski teraz nie stać. Odpowiedz Link Zgłoś
s4321r Re: A to Polska właśnie !... 19.06.05, 15:39 A ty upośledzony jesteś ? Ładne mi to starocie za osiem miliardów dolarów a offset znamy to Conastar Po drugi idziemy na jakąś wojnę ? Odpowiedz Link Zgłoś
kubajaw si vis pacem, para bellum 19.06.05, 16:13 Si vis pacem, para bellum jak mawiali Rzymianie. To po pierwsze. Po drugie F-16 kosztowaly 3.5 mld $ a offset wynosi 6 mld $. Po trzecie, w Polsce ktora wydaje krocie na, w wiekszosci zupelnie nieuzasadnione cele spoleczne, a na armie wydaje zaledwie niecale 5 mld $ rocznie, demagogia jest mowienie o ludziach potrzebujacych i zestawianie ich z wydatkami zbrojeniowymi. Po czwarte mysle, ze wybieranie sobie partii, na ktora sie zaglosuje stosujac do tego super ostre kryteria moralne i kryterium calkowitej zgodnosci z wlasnymi pogladami nie ma sensu. Kazdy ma jakies grzeszki, kazdy polityk jest po trosze demagogiem i hipokryta. A jesliby chciec, zeby program ulubionej partii odpowiadal dokladnie naszej wizji Polski to okazaloby sie ze potrzebujemy 19mln partii (tyle ilu wyborcow). A co maja zrobic biedni Amerykanie czy Brytyjczycy jak tam dwie, trzy partie? Krotko: PO z Tuskiem i Rokita niezbyt mi sie podoba, ale powaznie rozwazam mozliwosc glosowania na nich, bo to najczesciej od nich slysze poglady bliskie memu sercu. Odpowiedz Link Zgłoś
s4321r Re: si vis pacem, para bellum 19.06.05, 22:05 Ale żeś się w łacinie wyrobił i gdzie ten cytat wyczytałeś chyba w czytance do pierwszej klasy Po drugie denerwuje mnie jak ktoś łże jak pies , a policz ino wszystkie koszty : uzbrojenia bieżącego i do magazynów przeszkolenia pilotów , serwisu i części zamiennych !!! to tylko niektóre koszty a to i tak dwa razy tyle co napisałeś . Odpowiedz Link Zgłoś
kralik1 Re: A to Polska właśnie !... 19.06.05, 22:00 s4321r napisał: > A ty upośledzony jesteś ? > Ładne mi to starocie za osiem > miliardów dolarów a offset > znamy to Conastar > Po drugi idziemy na jakąś wojnę ? Pomysl tylko jak by sie potoczyly nasze losy gdyby Polscy loticy mieli samoloty w 1939? Odpowiedz Link Zgłoś
s4321r Re: A to Polska właśnie !... 19.06.05, 22:15 Dziecko kochane chyba mi tu nie napiszesz że gdyby Polscy piloci mieli samoloty to byśmy wojnę wygrali . Nie słuchaj głupot , porozmawiaj ze starszymi ludźmi z tamtych lat jeszcze żyją ! Wtedy propagand głosiła nie oddamy guzika od munduru . A oddawali całe armaty ? Odpowiedz Link Zgłoś
kralik1 Re: A to Polska właśnie !... 19.06.05, 22:35 s4321r walnij sobie setke i polz sie juz spac chlopczyno, bo bredzisz od rzeczy i nie chce mi sie z toba gadac bos za tepy na to. Odpowiedz Link Zgłoś
mika68 a ja pamiętam Tuska z KLD z ich słynnym hasłem 19.06.05, 15:41 Milion nowych miejsc pracy! I wyszło milion nowych-starych afer! Dość tego! Nie damy się nabrać! Nie z nami te numery Panie Donald! Odpowiedz Link Zgłoś
jaa_ga Re: a ja pamiętam Tuska z KLD z ich słynnym hasłe 19.06.05, 15:46 mika68 napisała: Dość tego! Nie > > damy się nabrać! Nie z nami te numery Panie Donald! Mów za siebie, a więc w l.pojedyńczej Odpowiedz Link Zgłoś
tiny_tiny Po cholere 1h lekcji jak wiekszosc nie moze... 19.06.05, 15:59 ...wysiedziec nawet pol godziny? To nie moje obserwacje, a wyniki badan psychologicznych nad uczniami od podstawowki po liceum. tt Odpowiedz Link Zgłoś
kdt80 Re: Tusk: PO to Pełna Odpowiedzialność 19.06.05, 16:11 Trudno mi w to uwierzyć ale po raz pierwszy jest partia, która głośno i wyraźnie formuuje dokładnie taki program jaki był moim marzeniem. Proste czytelne zasady - jeżeli chociaż niektóre z punktów uda się wprowadzić Polska będzie lepszym krajem. Na 100% zagłosuję na PO. Odpowiedz Link Zgłoś
pcat PO to dla mnie jedyny rozsądny wybór. 19.06.05, 16:35 Dlatego Tusk ma mój głos. Odpowiedz Link Zgłoś
ezpa7z9 Słychać plusk to Kaczora kąpie Tusk... 19.06.05, 16:47 Umył mu buzie ,myje mu jajka wszystko dla władzy( i kasy) ...skończona bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek_zalogowany PREZYDENT KACZOR DONALD 19.06.05, 16:57 Nie ma końca poniżania się Polski w świecie,oj nie ma końca Odpowiedz Link Zgłoś
belfastmf Re: Tusk: PO to Pełna Odpowiedzialność 19.06.05, 17:36 Panie pośle, odnośnie wydłużenia lekcji do 1 godziny to można dyskutować,ale należałoby przede wszstkim wprowadzić taki standard edukacyjny gdzie klasa liczyłaby najwyżej 20-22 uczniów.Pracuję od 20 lat jako nauczyciel i wiem co mówię.Od kilku lat jestem nauczycielem w gimnazjum a obecnie uczę klasy liczące np.32 uczniów.Po prostu lokalne władze oszczędzają na tych paragrafach budżetu...Horror a nie nauka!!!Fikcja szkolna,że o pieniądzach na oświatę pisał nie będę.Szkoda słów.Zaproponuj pan jako premier in spe odbiurokratyzowane,zdrowe,autentyczne metody awansu nauczycieli,eliminację nieprzydatnych do zawodu a później wychodź pan z szaleństwami o systemie klasowo-lekcyjnym.Ale dobrze,że pan w ogóle zauważył kwestie oświatowe!!! Pozdrawiam i życzę sukcesów.A propos zmian w administracji lokalnej to należałoby się przyjrzeć istnieniu wielu gmin wiejskich i niektórych powiatów ziemskich.Czy ich konsolidacja zaproponowana przez prof.Staniszkis w jednym z paneli naukowych nie jest pozbawiona sensu?Jesteś pan odważnym człowiekiem, ergo do dzieła! Odpowiedz Link Zgłoś
rnrr Re: Tusk: PO to Pełna Odpowiedzialność 19.06.05, 17:57 GW naprawdę minała sie z prawdą: Rokita nie zapowiedział wydłuzenia godziny lekcyjnej. Powiedział, jedynie ze pomysłu tego typu jak wydłuzenie godziny lekcyjnej można poddać pod referendur razem z innymi pomysłami dotyczącymi zmiany oświatu. Odpowiedz Link Zgłoś
platformiak Re: Tusk: PO to Pełna Odpowiedzialność 19.06.05, 18:00 Podobało mi sie sformułowanie: "radze sie nie zapisywać na kursy do Rad nadzorczych"=) Odpowiedz Link Zgłoś
jowitaa1 Re: Tusk: PO to Pełna Odpowiedzialność 19.06.05, 18:02 pelna odpowiedzialnosc w sytuacji gdy PO glosi nieodpowiedzialne reformy??? Coz to ma byc to zniesienie immunitetu poselskiego?? Posel ,ktory pracuje uczciwei ,zgodnie z wola wyborcy,z natury przeciez naraza sie na ataki ze strony tych dla ktorych jest niewygodny juz chocby z racji dociekliwosci i zadawania przykrych pytan dla roznych grup. Latwo byloby takiego posla "ukrocic"/ Musi go chronic immunitet. Zmniejszsenie liczby poslow o polowe>>?? Obecnie na jednego posla przypada ok 60 tysiecy uprawnionych do glosowania> Po zmniejszeniu o polowe to bedzei 130 tysiecy uprawnionych na jednego posla. Czy bedzie on w stanie reprezentowac interesy tak duzej grupy wyborcow. Juz teraz sa klopoty. I jak mozna zarzadzac sprawami ojczyzny przy tak ograniczonej ilosci poslsow. Obecnie sejm jest zawalony roznymi ustawami ktore czekaja na rozpatrzenie. To ile lat zajmie 230 poslom zajecie sie poszczegolnymi sprawami. Juz widac z tego chocby ze z ta odpowiedzialnoscia do ktorrej tak chetnie sie odwoluja jest cos nie tak. Na racie jak dla mnie glosza hasla pod publiczke czyli nieodpowiedzialnie. Co do ich postulatu o wprowadzenie jedmnomandatowych okregow wyborczyvh to nie daje zlamanego szelaga ze to jest prawdziwe. Zaden z kandydatow PO nie poparl manifestacji ruchu obyuwatelskeigo na rzecz wprowadzenia JOW ,ktora odbyla sie pod sejmem 3 czerwca tego roku. Zaden nie wyszedl do manifestantow z sejmu. Pochowali sie za firankami!:-))))))))))))))) Znow manipulacja PO nosnym spolecznie haslem, a zatem nieodpowiedzialnosc. Co powiedza po wyborach?? To samo co Kwach,ze spoleczenstwo nie doroslo do JOW:-))))))))????? No i na koniec wisienka na torcie. Gromoslaw Czempinski,byly szef UOP, chwalil sie podobno, ze jest jednym z ojcow chrzestnych Platformy. To kto zakladal naprawde PO???? Sluzby specjalne???? NIe wydaje to sie takie nieprawdopodobne biorac pod uwage ze sluzby sa w wielu sprawach ostatnio ujawnianych// Duzy przyklad to FOZZ,ktory powstal pod przykrywka tychze. A wiec>>>??????? znow odsylam do filmu 'Nocna zmiana" Odpowiedz Link Zgłoś
1966p Wypisuje się..... 19.06.05, 18:19 " Wypisuję się! nie wiem jeszcze z czego , ale się wypisuje!"- ALF Odpowiedz Link Zgłoś
jowitaa1 Re: Wypisuje się..... 19.06.05, 18:24 Mozesz sie powypisywac na forach:-)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
1966p Re: Tusk: PO to Pełna Odpowiedzialność 19.06.05, 18:36 jowitaa1 napisała: > > > > pelna odpowiedzialnosc w sytuacji gdy PO glosi nieodpowiedzialne reformy??? > > Coz to ma byc to zniesienie immunitetu poselskiego?? > > Posel ,ktory pracuje uczciwei ,zgodnie z wola wyborcy,z natury przeciez naraza > sie na ataki ze strony tych dla ktorych jest niewygodny juz chocby z racji > dociekliwosci i zadawania przykrych pytan dla roznych grup. > > Latwo byloby takiego posla "ukrocic"/ Musi go chronic immunitet. > > Zmniejszsenie liczby poslow o polowe>>?? Obecnie na jednego posla przy > pada ok > 60 tysiecy uprawnionych do glosowania> > > Po zmniejszeniu o polowe to bedzei 130 tysiecy uprawnionych na jednego posla. > > Czy bedzie on w stanie reprezentowac interesy tak duzej grupy wyborcow. Juz > teraz sa klopoty. > > I jak mozna zarzadzac sprawami ojczyzny przy tak ograniczonej ilosci poslsow. > > Obecnie sejm jest zawalony roznymi ustawami ktore czekaja na rozpatrzenie. > > To ile lat zajmie 230 poslom zajecie sie poszczegolnymi sprawami. > > > Juz widac z tego chocby ze z ta odpowiedzialnoscia do ktorrej tak chetnie sie > odwoluja jest cos nie tak. Na racie jak dla mnie glosza hasla pod publiczke > czyli nieodpowiedzialnie. > > Co do ich postulatu o wprowadzenie jedmnomandatowych okregow wyborczyvh to nie > daje zlamanego szelaga ze to jest prawdziwe. > > Zaden z kandydatow PO nie poparl manifestacji ruchu obyuwatelskeigo na rzecz > wprowadzenia JOW ,ktora odbyla sie pod sejmem 3 czerwca tego roku. > > Zaden nie wyszedl do manifestantow z sejmu. Pochowali sie za > firankami!:-))))))))))))))) > > Znow manipulacja PO nosnym spolecznie haslem, a zatem nieodpowiedzialnosc. > > Co powiedza po wyborach?? To samo co Kwach,ze spoleczenstwo nie doroslo do > JOW:-))))))))????? > > No i na koniec wisienka na torcie. > > Gromoslaw Czempinski,byly szef UOP, chwalil sie podobno, ze jest jednym z ojco > w > chrzestnych Platformy. > > To kto zakladal naprawde PO???? Sluzby specjalne???? > > NIe wydaje to sie takie nieprawdopodobne biorac pod uwage ze sluzby sa w wielu > sprawach ostatnio ujawnianych// Duzy przyklad to FOZZ,ktory powstal pod > przykrywka tychze. A wiec>>>??????? > > znow odsylam do filmu 'Nocna zmiana" > > > > Liczba posłów , a nie ilosć! - droga Pani politolog! poza tym taka ładna pogoda , a ty doktorat o Platformie piszesz;))) I to na forum???? Odpowiedz Link Zgłoś
zdruff Re: Tusk: PO to Pełna Odpowiedzialność 19.06.05, 18:36 widze, ze pani jowita naczytala sie podrecznikow i szpanuje :) skoro juz teraz sejm jest zawalony ustawami czekajacymi na rozpatrzenie, to moze zamiast zmniejszac zwiekszymy liczbe poslow dwukrotnie :D tylko wtedy obrady musialyby sie odbywac np. na stadionie dziesieciolecia (ktorego targowiskowa funkcja podobno sie konczy) Odpowiedz Link Zgłoś
szymizalogowany Re: Tusk: PO to Pełna Odpowiedzialność 19.06.05, 19:07 Hehe powiedz, skąd się biorą tacy idioci jak ty? Najbardziej z tych bredni podobał mi się fragment o liczbie posłów i czasie zajęcia sie ustawawmi hehe. Mozna pójść dalej i ekstrapolować, że warto mieć 4600 posłów i wszystko zrobią 10 razy szybciej niż teraz. Kurde, co za durna bladź niesłychanie. Jak to czytam to jestem za odbieraniem praw wyborczych osobom poniżej pewnego poziomu IQ. Odpowiedz Link Zgłoś
1966p Re: Tusk: PO to Pełna Odpowiedzialność 19.06.05, 19:11 szymizalogowany napisał: > Hehe powiedz, skąd się biorą tacy idioci jak ty? > > > Najbardziej z tych bredni podobał mi się fragment o liczbie posłów i czasie > zajęcia sie ustawawmi hehe. Mozna pójść dalej i ekstrapolować, że warto mieć > 4600 posłów i wszystko zrobią 10 razy szybciej niż teraz. > > Kurde, co za durna bladź niesłychanie. Jak to czytam to jestem za odbieraniem > praw wyborczych osobom poniżej pewnego poziomu IQ. Uważaj , bo możesz sie nie zmieścić w skali!!! Chyba że jest jakś nowa - kto umie tak kląc,żeby mu posta nie skasowali... Odpowiedz Link Zgłoś
szabo Re: Tusk: PO to Pełna Odpowiedzialność 20.06.05, 00:34 pani Jowita zdaje się robi doktorat na Naukach politycznych UW i studiuje Prawo na tymzę UW, widziałem ją kiedyś w telewizji i zapamiętałem imię, bo takie "rzadkie". I jest do tego jakąś tam doradcą premiera Belki (tylko jak taka osoba moze znaleźć czas na psanie na gazetowych forach) Odpowiedz Link Zgłoś
kralik1 Re: Pytanie do jowitaa1 19.06.05, 22:08 A jak mozna dyskutowac z taka osoba jak ty? Odpowiedz Link Zgłoś
szabo Parę poprawek 20.06.05, 00:31 > Latwo byloby takiego posla "ukrocic"/ Musi go chronic immunitet. to prawda, ale wystarczy immunitet materialny, formalny nie jest potrzebny, co oczywiście nie zmienia durnoty akurat tego hasła PO > Zmniejszsenie liczby poslow o polowe>>?? Obecnie na jednego posla przy > pada ok > 60 tysiecy uprawnionych do glosowania> > > Po zmniejszeniu o polowe to bedzei 130 tysiecy uprawnionych na jednego posla. > > Czy bedzie on w stanie reprezentowac interesy tak duzej grupy wyborcow. Juz > teraz sa klopoty. poseł nie jest reprezentantem swoich wyborców i nie wiąrzą go żadne instrukcje, znajomość konstytucji nie jest sprawą zbyt trudną, wystarczy sprawdzić w internecie. Poseł jest za to reprezentantem całego narodu i tak niech zostanie, bo instrukcje to myśmy już przerabiali i dobrze się nie skończyło > I jak mozna zarzadzac sprawami ojczyzny przy tak ograniczonej ilosci poslsow. > > Obecnie sejm jest zawalony roznymi ustawami ktore czekaja na rozpatrzenie. > > To ile lat zajmie 230 poslom zajecie sie poszczegolnymi sprawami. Sejm zajumie się zbyt wielką ilością spraw i zbyt wiele ustaw jest bezustannie przegłosowywanych i poprawianych. Niestety u nas ilość nie przechodzi w jakość, bo jakość prawa w RP jest żenująca. Moim zdaniem zmiana ta nie wprowadzi żadnych zmian, nie poprawi ani jakości prawa, a na pewno go nei pogorszy, oszczędności będą w skali budżetu żadne, a więc jedynie propagandowe. Inna sprawa jest z Senatem, który jak dotąd temperował niektóre fanaberie posłów. Jeszcze inną sprawa jest większościowy system wyborczy do Sejmu, którego najwyraźniej jesteż zwolennikiem, który jest z jednej strony zbawczy dla fatalnej polskiej frekwencji i poczuciu bezpośredniego wpływu obywateli na kształt parlamentu, ale niestety niesie także ze sobą poważne zagrożenie wpływu na dobór kandydatów i ich kampanie (finansowanie) przez lokalne koterie biznesowo-mafijne. PO mogłaby się jeszcze raz nad tym zastanowić Oczywiście należy do głupot programowych zaliczyć dopisanie do konstytucji kolejnego artykułu bez znaczenia, bez któego (tak jak wielu innych) możnaby sobie spokojnie poradzić i nie marnować dodatkowych ilości atramentu przy druku Odpowiedz Link Zgłoś
zabawnabuzia Re: Parę poprawek 20.06.05, 01:47 do szabo , tylko w jednej kwestii,ale za to najistotniejszej/ Piszesz ze posel jest reprezentaten calego narodu, i to jest rozumienie o wymiarze "tragicznym". Posel ,ten konkretny ,powinien byc reprezentantem tej konkretnej grupy wyborcow ,jak go wybrala w danym okregu wyborczym.I tylko tyle. Posel jako reprezentant narodu nie czuje sie odpowiedzialny za nic ,bo pojecie "narodu" jest bezosobowe. To co mamy dzis . Zaden posel nie czuje sie odpowiedzialny za nic i przed nikim za wyjatkiem lidera swojej p;artii.": Posel ktory nie jest reprezentantem swoich konkretnych wyborcow to jest dramat narodowy,bo kogo reprezentuje ten posel>>>????? Jakie konkretne nazwiska na niego glosowaly????? Wieszs,przy JOW to jest bardzo konkretne. NIe ma takiego zagrozenia o jakim piszesz,ze koterie beda wplywaly na dobor kandydatow. Jest natomist takie zagrozenie przy obecnej ordynacji.NIe zauwazyles ze to wllasnie teraz mamy rozkwit koterii i zwiazki ludzi ze swiecznka ze swiatem maafii. Doswiadczenia dobrze funkcjonujacych demokracji wskazuja ze JOW wplywa na selekcje pozytywna kandydatow czyli ludzie dobrze wiedza kogo wybieraja!! Naprawde my Polacy swietnie bedziemy wiedziec na kogo glosowac,jak tylko dostaniemy JOW do reki:-)) A to z kolei jest to czego obecne koterie partyjne z prawa i lewa najbardziej sie obawiaja. Ze zostana wyeliminowani z polityki czyli od fruktow wadzy:-))) Jak Chinczycy przejmowali od Brytyjczykow Hong KOng to zaraz zmienili ordynacje na taka jaka mamy obecnie "proporcjonalna" (a obowiazywaly tam JOW) No, kto jak kto ,ale komunisci najleopiej wiedza jaka ordynacja I M sluzy.:-) W ostatnich tygodniach ,na TAiwanie, robia zyg zyg CHinczykom i wprowadzaja JOW!! Nawet na Taiwanie.:-)) Ale wiesz, rozmawiamy o konkretnej sprawie ,jak chcielibysmy aby nasze panstwo bylo rzadzone. To jest bardzo konkretne pytanie. Mozemy sie o to klocic i wymyslac sobie, ale nie powinnismy tracic z oczu tego co jest naj, czyli jak chcemy urzadzic sprawy naszego kraju ,czyli nas. Bo to jest jedyne miejsce jakie mamy do mieszkania ,; niewielu z nas moze sobie wyborac inny ,lepszy kraj. Nasz tez moze byc lepszy, jesli tylko bedziemy dokladnie wiedzic czego chcemy od elit politycznych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
vigla PO to Pełna Odpowiedzialność 19.06.05, 19:07 A czy jest odpowiedzialnie uchwalać ustawy razem z SLD utrwalające PRL-owski skansen w postaci prawa o szkolnictwie wyższym ? Pelna Odpowiedzialność za to spada także na PO! Odpowiedz Link Zgłoś
johngalt duchowy powrót do dziedzictwa "Solidarności 19.06.05, 19:22 Solidarnosci? Znaczy sie syndykalizm??? Mam nadzieje, ze im sie cos przejezyczylo. Odpowiedz Link Zgłoś
tadeuszosinski48 Donald.czytaj znakomity tekst w Gazecie Wyborczej. 19.06.05, 19:33 czytaj szybko i sobie wydrukuj i choć z nim wszędzie - artykuł w sobotnio- niedzielnej Gazecie Wyborczej z 18-19 czerwca 2005,pióra Andrzeja Lubowskiego (zreszta to kolejny)pt:"Koniec mitu Ameryki".nie zapomnij także przeczytać w ostatnim Przekroju "STANY ZJEDNOCZONE SĘDZIÓW",gdzie czytamy min:(...)Ameryką rządzą sędziowie(...)Gdyby zechcieli mogliby przywrócić segregację rasową(..). Natychmiast zjamij się Donald dwoma skandalami opisanymi także przez ostatni Przekrój:"PAN I WŁADCA NA KRAŃCACH PRAWA" jak to senator Stokłosa(to Senat w którym Donald nic nie zrobiłeś,a kosztowałeś na milion złotych- pensja,diety biuro razy 4 lata) kazał swoim gorylom obcinać palce tasakiem pracownikom za niewielkie kradzieże. A także zajmij się Donald jako wicemarszałek Sejmu ( bo kosztujesz nas przez te 4 lata 1,3 mln złotych)skandalem zawartym w kolejnym artykule z ostatniego Przekroju "MORZE UMORZEŃ" jak to minister finansów umorzył podatki 10 tysiącom organizacji,osób i firm za 2004rok. Na liście są min.nazwiska:Mirosław Kranik,Poznań-10,8 mln. złotych;Mirosław Lejszo,Olsztyn -5,5mln.złotych;Ewelina Ligocka Kranik-3,7 mln.złotych;Zygmunt Wajdlejt,Gdynia - 2,8ln.złotych itd.itp. Proszę podać Donaldzie Tusk publicznie,które osoby z tej listy wspierają finansowo Po i są jej członkami. Czekam na szybkie stanowisko Po.To dopiero spróbuję rozważyć dzisiejsze Wasze obietnice wyborcze. Odpowiedz Link Zgłoś
gredos Re: Tusk: PO to Pełna Odpowiedzialność 19.06.05, 19:35 Kłamiesz Tusk jak najęty.Myślisz,że my jesteśmy przygłupami.Opamiętaj się. Odpowiedz Link Zgłoś
gklej Re: Tusk: PO to Pełna Odpowiedzialność 19.06.05, 19:45 nikomu już w tym Kraju nie wierzę, nie ma takiego człowieka w Polsce,który by nasz Kraj poprowadził dobrą drogą. Odpowiedz Link Zgłoś
kralik1 Re: Tusk: PO to Pełna Odpowiedzialność 19.06.05, 22:14 gklej napisała: > nikomu już w tym Kraju nie wierzę, nie ma takiego człowieka w Polsce,który by > nasz Kraj poprowadził dobrą drogą. Nie ma czlowieka w zadnym kraju ktory potrafil by wybudowac droge a pozniej nia kraj poprowadzic... Odpowiedz Link Zgłoś
kralik1 Re: Tusk: PO to Pełna Odpowiedzialność 19.06.05, 22:13 gredos napisał: > Kłamiesz Tusk jak najęty.Myślisz,że my jesteśmy przygłupami.Opamiętaj się. Nikt tak nie mysli, wszyscy to wiedza! Odpowiedz Link Zgłoś