dzikamalpa 27.06.05, 10:57 wiadomosc a la super ekspres Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aktualnosci007 Re: Chłopiec z martwym płodem w brzuchu 27.06.05, 11:01 Gazeto, wróżę ci rychły koniec... albo Fakt cię przejmie :D Odpowiedz Link Zgłoś
nz Re: Chłopiec z martwym płodem w brzuchu 27.06.05, 11:47 jakbyscie nie zauwazyli prorocy jest to automatyczna notka Polskiej Agencji Prasowej a nie GW Odpowiedz Link Zgłoś
moskwa2004 [...] 27.06.05, 14:31 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
wilczysko1 To aborcja ! dlaczego poseł Roman G. nie złożył do 27.06.05, 16:29 prokuratury doniesienia o jej dokonaniu / to mało ważne w jakim kraju, życie poczęte nie zna granic - tak nas naucza Nasz o.Dyrektor /. Odpowiedz Link Zgłoś
bartekpawel Re: Chłopiec z martwym płodem w brzuchu 27.06.05, 14:54 Więc już dziś przerzuć się na czytanie Faktu. Wyjdzie ci to na "zdrowie"... Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: No widać że już lato jest. I sezon ogórkowy s 27.06.05, 17:02 Takie rzeczy jak najbardziej się zdarzają. Poniżej link do publikacji naukowej z pisma Pediatrics (2000). Cała publikacja jest dostępna za darmo w postaci html lub pdf. pediatrics.aappublications.org/cgi/content/full/105/6/1335?ck=nck Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl wejdźcie do wyszukiwarki 27.06.05, 17:15 Proponuję wejść pod adres scholar.google.com (wyszukiwarka publikacji naukowych) i wpisać hasło "fetus in fetu". Pojawi się mnóstwo publikacji - wydawałoby się, że filozofom się nie śniło o takich przypadkach. W 1950 roku wykryto u pacjenta guza pod czaszką zawierającego 5 płodów. W roku 1972 u noworodka znaleziono płód w worku mosznowym. W roku 1993 znaleziono 6-miesięcznego chłopca z żywym płodem w brzuchu. Prześwietlenia w ciągu 5 miesięcy wykazały, że płód wciąż rósł. Odpowiedz Link Zgłoś
svintuh Re: wejdźcie do wyszukiwarki 29.06.05, 14:46 rozumiem, wchłonięcie bliźniaka, ale aż 5 płodów?! i to pod czaszką?! gdzie się zmieścił taki zestaw? szok. i tu się wszędzie pojawia zagadnienie: czy taki płód (wewnątrz pacjenta) jest zdolny do samodzielnego życia, czy też jest jakimś pasożytem, który się normalnie nie odżywia, tylko czerpie składniki z "żywiciela"? czy dla "żywiciela" jest to niebezpieczne? parę m-cy temu bodajże w Fakcie pisali (na 1 lub ostatniej stronie - były wystawione koło kiosku) o operacji gdzieś w Azji (chyba Indonezja czy Filipiny) oddzielenia "fantoma"-bliźniaka syjamskiego. Bliźniaki były zrośnięte głowami, z tym że jeden normalny (dziewczynka), drugi miał tylko normalną głowę i jakby pół tułowia bez kończyn, część organów (było tam zdjęcie przed oddzieleniem) - "fantom" nie miał układu pokarmowego (przynajmniej nie cały), więc nie mógłby żyć normalnie - określili że był to pasożyt. ciekawe czy robią badania DNA takich "pasożytniczych płodów" - czy mają tę samą sekwencję co "żywiciel", czy inną? Odpowiedz Link Zgłoś
agusia_o niestety, ale JEST TO MOZLIWE 27.06.05, 12:39 oglądałam kiedys taki program w tv, że na pewnym etrapie życia płodowego w ciąży mnogiej, jedna komórka jajowa jest silniejsza i pochłania drugą, tylko wchłania ją całą, a nie jej część jak to bywa w u dzieci syjamnskich. Wchłonięty płód żyje nadal, ale już sie nie rozwija, tylko żyje jak pasożyt, pobierając krew z otzrewnej... można go zindebtyfijkować bardzo często po narodzinach człowieka lub po latach na podstawie ubocznych doległiwości, typu ból brzucha. Płód taki nie jest rozwinięty, wygląda człekokształtnie, zbudowany jest jakby z głowoczaszki, ma nierozwinętę kończyny, strzępy włosów, kręgosłup i tyle. Można z czymś takim żyć nie wiedząc o tym... także to nie jest żadna plotka Odpowiedz Link Zgłoś
antonioni1 Re: Chłopiec z martwym płodem w brzuchu 27.06.05, 11:12 Pod koniec tego świata podobno ma narodzić się z mężczyzny Mahomet. Nie sprawdzałem tej informacji. Chociaż, gdy kiedyś zwiedzałem przez miesiąc Turcję widziałem mężczyzn ubranych w specjalnego kroju spodniach. Zapytałem dlaczego tak nisko noszą rozporek. Odpowiedziano mi, że nigdy nie wiadomo, kiedy urodzi się Mahomet, bo powtórnie ma narodzić się z mężczyzny. Może to złośliwy żart. Mówiono mi też, że jest wyznaczona nagroda dla tego mężczyzny "płci męskiej" (to dla tych o orientacji "homo"), który urodzi mężczyznę. Nie wiem tylko, jakiej ona jest wysokości. W całej tej informacji interesuje mnie tylko wysokość nagrody. Tak dla ciekawości. Odpowiedz Link Zgłoś
r.p.mcmurphy toz to prawie aborcaja!!!;) 27.06.05, 11:16 nie ma przeciez pewnosci czy ten plod np. nie wpadl w chwilowy stan nirvany i dlatego nie dawal oznak zycia. nalezalo pare lat poczekac dla pewnosci, w imie prawa nienarodzonych do...wolnosci zgromadzen np. Odpowiedz Link Zgłoś
zb1k Re: toz to prawie aborcaja!!!;) 27.06.05, 11:22 no wlasnie, traktowac go jako narodzonego czy nie? :) -------------- Pozdrawiam members.lycos.co.uk/zb1k/ - Forum CYTRYNKI Odpowiedz Link Zgłoś
nat.ka Re: toz to prawie aborcaja!!!;) 27.06.05, 11:27 nie wiem, co Was tak śmieszy? przecież to straszne :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Aborcyjna gorączka 27.06.05, 11:42 Był narodzony 16 lat temu - tak, jak jego brat. Odpowiedz Link Zgłoś
r.p.mcmurphy Re: Aborcyjna gorączka 27.06.05, 13:49 pandada napisał: > Był narodzony 16 lat temu - tak, jak jego brat. w takim razie rodzice powinni gnic w wiezieniu, bo w WB jest obowiazek ksztalcenia sie do bodajze 18 roku zycia, a ten maly sie wywinal! po drugie, jesli byl narodzony, to w takim razie to jest zwyczajne zabojstwo, oni wszyscy powinni gnic w wiezieniu! Odpowiedz Link Zgłoś
terwase Re: Chłopiec z martwym płodem w brzuchu 27.06.05, 11:26 oj tam super ekspres... wcale nie taki rzadki przypadek z tym płodem, tylko rzadko to coś jeszcze rośnie. Jak dobrze pamiętam to się nazywa potworniak taki guz. Odpowiedz Link Zgłoś
cleo_1 Re: Chłopiec z martwym płodem w brzuchu 27.06.05, 11:44 Potworniak to nowotwor - wor z tkankami w ciele czlowieka (kosci, zeby, tkanki...), inaczej na zywa sie to teratoma, lub teratom. To, co mial ten chlopiec, to tzw. fetus in fetu, plod w plodzie, bedacy wynikiem pochloniecia na etapie wczesnej ciazy jednego blizniaka przez drugiego, ale - jak widac - nie do konca. To rodzaj pasozyta, ktory zeruje na zdrowym ciele urodzonego blizniaka, moze tak zyc" nawet wiele dziesiatek lat - tak dlugo, jak jego zywiciel, oslabiajac jego serce (czesto nie ma wlasnego krazenia) i obciazajac inne organy. Taki fetus in fetu potrafi wygladac jak prawie do konca rozwiniete dziecko, jest to niesamowite, wyglada jak 5-6 miesieczny plod, a jednak to nie zyje, jest martwe. Odpowiedz Link Zgłoś
terwase Re: Chłopiec z martwym płodem w brzuchu 27.06.05, 11:48 no prosze jakim jestem niedouczonym czlowiekiem:) dzieki za sprostowanie Odpowiedz Link Zgłoś
terwase Re: Chłopiec z martwym płodem w brzuchu 27.06.05, 11:53 a chcialam zapytac jeszcze skad sie biora w takim razie tkanki w tym potworniaku? to tylko zmutowane komorki chorego? czy tez niedokonczony plod? Odpowiedz Link Zgłoś
cleo_1 Re: Chłopiec z martwym płodem w brzuchu 27.06.05, 12:58 :) Nie jestem medykiem, i moja wiedza jest czysto laicka:) Jednak teratoma jest nowotworem, co oznacza, ze rozwija sie ze zmutowanych komorek macierzystych, choc ten nowotwor najczesciej zwiazny jest z organami rozrodczymi (bo powstaje ze zmutowanych komorek rozrodczych) i tam sie rozwija (jajniki, jadra). Natomiast fetus in fetu to "zjedzony" brat/siostra blizniak. Ponoc wiele ciaz zaczyna sie jako blizniacze (srednio co trzecia czy co czwarta, nie pamietam, ale ta wielkosc mnie powalila) jednak blizniak "znika" w bardzo wczesnym etapie zycia plodowego (w ciagu 2-3 pierwszych tygodni). Zaburzenia w tym "zanikaniu", powstajace przy podziale zaplodnionej komorki jajowej, powoduja powstanie fetusa. Obrazowo mozna powiedziec, ze wyglada to tak, jakby jedna zdrowa zaplodniona komorka jajowa podczas podzialu "objela" soba druga, ktora juz przestala sie dzielic i rozwijac i osiadla gdzies przy sciance macicy, ale nie zanikla z uwagi na jakies zaburzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
sa-re Re: Chłopiec z martwym płodem w brzuchu 30.06.05, 03:07 Jakby był martwy to by chyba nie pasożytował? Jestem zupełnie laikiem, ale chyba taki standardowy pasożyt pasożytuje by przeżyć? Czego takiemu płodowi brakuje do bycia człowiekiem? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Po tylu próbach wreszcie sukces? 27.06.05, 11:28 Tyle podjęto prób zapłodnienia mężczyzny, nawet czynione były działania na rzecz uprzywilejowania osób wykonujących te czynności. Aż wreszcie się udało? Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: Po tylu próbach wreszcie sukces? 27.06.05, 11:47 Ależ wy macie obsesję na temat homoseksualistów. Wszystko wam się kojarzy... Ciekwi mnie zbiór fotek w twoim komputerze (oczywiście dla celów edukacyjnych). Odpowiedz Link Zgłoś
azael11 Co za artykuł 27.06.05, 11:34 nie dość że temat jakiś niekompleny lekarze co zrobili (usuneli chyba brakło) i znaleźli po operacji?? czyli jak już go zaszyli?? gdzieś obok to było Odpowiedz Link Zgłoś
giwia przestancie nieodpowiedzialnie pleśc 27.06.05, 11:50 To nie potwor z Loch Ness tylko poważny problem medyczny i zapewne trauma dla rodziny Odpowiedz Link Zgłoś
ciemna.blondynka Re: Co za artykuł 27.06.05, 12:15 Tak, tekst bardzo niechlujnie napisany. Nie wiadomo nawet, gdzie to się stało. Nazwa miasta? szpitala? Bangabandhu niewielu chyba czytelnikom coś mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
siwa Kończyny???? 27.06.05, 11:38 > Dodał, że oprócz głowy u płodu rozwinęły się wszystkie kończyny. Strasznie się cieszę, że mam wszystkie kończyny, z głową włącznie. Odpowiedz Link Zgłoś
kliklik Re: Kończyny???? 27.06.05, 12:01 Przeczytajcie trochę nt. fetus in fetu (lub to, co napisał cleo_1). Gdyby dotyczyło to Was, też byście się śmieli? Odpowiedz Link Zgłoś
a-ronja Re: Chłopiec z martwym płodem w brzuchu 27.06.05, 12:26 najbardziej nalezy wspolczuc chlopcu. Jesli taki przypadek mial w rzeczywistosci miejce pomyslcie sobie o szykanach ze strony rowiesnikow, o szoku jaki musial przezyc...z regoly to u zaplodninej kobiety znajduje sie plod... Odpowiedz Link Zgłoś
anderl GW schodzi(zeszła) na psy 27.06.05, 12:36 Ale żenada... Niestety... . kupuję GW już tylko z sentymentu, pierwszy numer gazety zachowałem na pamiątkę. To były niesamowite dni: upadła komuna, zdawałem maturę i wyszedł pierwszy numer niezależnej gazety w wolnej niepodległej Polsce. Wiele grzechów można wybaczyć GW... . Ale zamieszczania takich informacji... nie można Od jutra kupuję "Rzeczpospolitą". pozdrawiam zespół redakcyjny i szanownego naczelnego. Odpowiedz Link Zgłoś
gizela9 Re: Chłopiec z martwym płodem w brzuchu 27.06.05, 12:42 informacja ta jak najbardziej moze byc prawdziwa. to fetus infetum, plod, ktory nie rozwinal sie w lonie matki. na swiecie jest zaledwie kilka przypadkow tego dziwnego zjawiska, wiec mozna Wam wszystkim wybaczyc Wasza niewiedze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anderl Re: Chłopiec z martwym płodem w brzuchu 27.06.05, 14:39 okej, ale czy konieczne jest informowanie o tym przez GW. Zresztą trąbią o tym serwisy bo to ponoć wiadomość z PAP-u. Współczuję temu chłopakowi... . To po prostu potworne. Lekarze zapomnieli chyba o tym co to jest tajemnica lekarska. w tym przyoadku powinny trzymać gęby na kłódki ze względu na dobro pacjenta. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_an Ohyda 27.06.05, 12:50 Jak mozesz, Gazeto!! A jeszcze nie tak bardzo dawno uwazalam, ze GW to w miare ambitna gazeta... Odpowiedz Link Zgłoś
agulka04 możliwe 27.06.05, 12:52 jak już ktoś wyżej napisał był o tym kiedyś program - jakieś pół roku temu wątpię żeby komuś się chciało robić fotomontaż żeby pokazać nieprawdę - był pokazany taki płód wyciągnięty z chłopca i wszystkie medyczne objaśńienia Odpowiedz Link Zgłoś
czereprubaszny Nastepnym razem sie uda. Chłopaki próbujcie dalej, 27.06.05, 12:53 czas skończyć z babskim monopolem! Odpowiedz Link Zgłoś
mat56 Fitus infitu - to jest jak najbardziej mozliwe... 27.06.05, 12:53 Oststni taki przypadek mial miejsce w Azerbejdzanie, chlopiec mial 7 albo 8 lat. Doszlo w tym wypadku tak jak i w poprzednim do zlaczenia embrionow w plodzie matki. Jeden sie rozwinal a drugi umarl w tym pierwszym. Jest to jak najbardziej mozliwa sytuacja (tyle ze bardzo rzadka). Jezeli chodzi o informacje to jest ona okrojona do limitu i nie mowi nic poza nazwiskiem doktora i miastem. Bardzo niski poziom dziennikarstwa! Odpowiedz Link Zgłoś
morganistic Re: I gdzie tu jest miejsce dla Boga !!!??? 27.06.05, 12:56 Jakis miesiac, moze dwa w TV polskiej (publicznej lub komercyjnej) wyemitowano film dokumentalny o tym przypadku, ktory mial miejsca jak mi przekazano w Indiach. Plud ten rozwijal sie przez dlugi okres, zyl w symbiozie wyksztalcajac organy za pomoca ktorych odzywial sie jak i dostrarczal sobie odpowiednich substancji do zycie. To byla istota ludzka !! I gdzie tu jest miejsce dla Boga !!!??? Odpowiedz Link Zgłoś
mat56 Re: I gdzie tu jest miejsce dla Boga !!!??? 27.06.05, 12:59 morganistic napisał: > Jakis miesiac, moze dwa w TV polskiej (publicznej lub komercyjnej) wyemitowano > film dokumentalny o tym przypadku, ktory mial miejsca jak mi przekazano w > Indiach. Plud ten rozwijal sie przez dlugi okres, zyl w symbiozie wyksztalcajac > > organy za pomoca ktorych odzywial sie jak i dostrarczal sobie odpowiednich > substancji do zycie. To byla istota ludzka !! I gdzie tu jest miejsce dla > Boga !!!??? Jezeli ty nazywasz zdeformowany plod istota ludzka... chyba jestes chory czlwieku. Zrewiduj swoje religijne poglady o zachowaj zdrowy rozsadek!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ciumcia Sezon ogórkowy uznaję za OFICJALNIE ROZPOCZĘTY!!!! 27.06.05, 13:04 Też coś... Odpowiedz Link Zgłoś
future_phd Re: Sezon ogórkowy uznaję za OFICJALNIE ROZPOCZĘT 27.06.05, 13:14 Nie wiem o tym konkretnym przypadku, ale takie anomalie ZDARZAJA SIE (fakt, ze sa to przypadki niezwykle rzadkie). Dla zainteresowanych - link to abstraktu artykkulu w Surgery. 1992 Sep;112(3):598-602. www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=1519175&query_hl=1 Odpowiedz Link Zgłoś
future_phd Re: Sezon ogórkowy uznaję za OFICJALNIE ROZPOCZĘT 27.06.05, 13:19 future_phd napisał: > Nie wiem o tym konkretnym przypadku, ale takie anomalie ZDARZAJA SIE (fakt, ze > sa to przypadki niezwykle rzadkie). Dla zainteresowanych - link to abstraktu > artykkulu w Surgery. 1992 Sep;112(3):598-602. > www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=1519175&query_hl=1 Moze wiecej: www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=15818437&query_hl=9. Wiec to nie SEZON OGORKOWY. Odpowiedz Link Zgłoś
agusia_o ZOBACZCIE ZDJECIA 27.06.05, 13:39 wejdźcie sobie na stronę: forum.gery.pl/index.php?=a124e14f8823f8e0446b96253491ae4b&showtopic=43882 tam są odpowiedzi i zdjęcia (miłego oglądania) Odpowiedz Link Zgłoś
owca artykuł w BBC 27.06.05, 13:17 news.bbc.co.uk/1/hi/world/south_asia/4624307.stm nietkórzy jednak nadal będą twierdzić, że Ziemia jest płaska Odpowiedz Link Zgłoś
agite Re: Chłopiec z martwym płodem w brzuchu 27.06.05, 13:53 A wystarczyloby poczytac troche. Takie przypadki medycyna opisywala nie raz. I wcale nierzadko zdarza sie ze w ciele czlowieka zostaja "resztki" zycia plodowego obumarlego plodu, np. blizniaka wlasnie, ktore zamiast zostac wchloniete przez lozysko, umiejscawiaja sie np. w jajniku albo innym organie i w pewnym momencie zaczynaja rosnac. Jestem najlepszym przykladem takiej wlasnie sytuacji, wycinano mi 6 cm guza z piekna zawartoscia... Wiecej tutaj: pl.wikipedia.org/wiki/Potworniak Odpowiedz Link Zgłoś
svintuh Re: Chłopiec z martwym płodem w brzuchu 04.07.05, 00:31 co rozumiesz jako "piekna" zawartosc? Odpowiedz Link Zgłoś
cziriklo A dlaczego GW nie wspomniala, ze stalo sie to 27.06.05, 14:01 w Bangladeszu? Z doniesienia mozna sadzic, ze w Wielkiej Brytanii i dopiero wzmianka, ze tlumy ludzi przybyly pod szpital, zeby zobaczyc urodzone z chlopca dziecko wzbudzilo moje podejrzenia - Anglicy za Boga tak sie nie zachowuja! Nawet jak sie pisze t.zw. "michaly" to obowiazuje zasada: kto? gdzie? i jak? Odpowiedz Link Zgłoś
danwar1 Re: Chłopiec z martwym płodem w brzuchu 27.06.05, 14:09 no nie, zabrzmiało jak ze "Skandali" - tylko dziwne żeby płód rósł przez 16 lat i ważył 2 kg? ale anomalie różne są, więc widocznie coś takiego też się zdarza... Odpowiedz Link Zgłoś
wojtzuch Ludzie, to portal, nie papierowe wydanie! 27.06.05, 14:16 Zresztą to informacja naukowa (choć lakoniczna) i - jak to ktoś już zauważył - wygenerowana automatycznie z PAP. Obruszacie się, tak jakby było o krowie, która urodziła człowieka... Odpowiedz Link Zgłoś
80s Re: Chłopiec z martwym płodem w brzuchu 27.06.05, 14:24 Znam dalsza czesc tej historii. Okazalo sie, ze plod nie jest martwy i umie mowic. Powiedzial, ze chce podjac prace jako dziennikarz sledczy Gazety Wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Chłopiec z martwym płodem w brzuchu 27.06.05, 14:35 Albo mam cos z oczmi,albo jeszcze sie nie wypowiedział/a nikt z obroncow zycia poczętego.Czy to byla aborcja,czy zwykly zabieg chirurgiczny? Odpowiedz Link Zgłoś
piglowacki Re: Chłopiec z martwym płodem w brzuchu 27.06.05, 15:09 Chyba poważny problem dla doktryny KK i nie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś