ferrr 30.06.05, 13:30 Chamski cynizm i wyrachowanie. Wstyd Panie Kalwas! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mario_t1 Kalwas: będę namawiał prezydenta do weta ustawy... 30.06.05, 13:34 Panie Ministrze, tu nie może być mowy o spadku jakości usług. Będzie wręcz odwrotnie, na skutek rywalizacji o klienta ta jakość usług się poprawi. Mam nadzieję że adwokat zacznie mówić dzień dobry zamiast: "2.000 zł proszę to będziemy rozmawiać o sprawie". Czasami wiedza niektórych radców prawnych i adwokatów jest wręcz żenująca. To całe szczęście że w "kastowość" nie popadły jeszcze aplikacje prokuratorskie i sędziowskie. Odpowiedz Link Zgłoś
green30 Re: Kalwas: będę namawiał prezydenta do weta usta 30.06.05, 13:48 kalwas zawsze wydawal sie bezczelnym gosciem bez zasad ale trzeba miec duzo tupetu zeby podtrzymywac obecne zasady ktore prowadza do poczucia buty i bezkarnosci szczegolnie u sedziow i adwokatow Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Kalwas: będę namawiał prezydenta do weta usta 30.06.05, 13:51 podobnie trzeba z lekarzami zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
gkubek Re: SLD ostatecznie sie odslonil..ojczyzna korupc 30.06.05, 14:24 Bez przesady. Każdy prawnik na jego miejscu tez by bronił przywilejów swojej kasty pod przykrywką dbałości o poziom usług. W tym przypadku chodzi tylko i wyłącznie o pieniądze związane z kontrolowaniem rynku usług prawniczych przez korporacje. Odpowiedz Link Zgłoś
hiob102 JESTEM APLIKANTEM RADCOWSKIM. 30.06.05, 16:36 Nie pochodzę z rodziny prawniczej, podobnie jak WSZYSCY (!) aplikanci radcowscy z mojego roku. Na aplikacje zdawałem 3 razy. Dostałem się na aplikacje, gdy dobrze opanowałem materiał. Zmiany w ustawch o wolnych zawodach prawniczych (w wersji PiS) to zwycięstwo niedouczonych frustratów. Zmiany sa potrzebne, ale limit musi być reglamentowany wiedzą. Kto pozwoli zoperować swoje serce okuliście tylko dlatego, że jest on, podobnie jak chirurg, absolwentem medycyny? Przy ustawie pracowali prokuratorzy z PiS oraz poseł Gosiecki. To wszystko tłumaczy. Wygrał populizm ze zdrowym rozsądkiem. Wiadomo przecież, że nieuków jest u nas więcej niż ludzi pracowitych. Studenci prawa niech się nie obrażają na mnie. Zapewniam, że gdy będziecie juz na aplikacjach adwokackich lub radcowskich, to nie będziecie zainteresowani, by zawód ten wykonywał aplikant prokuratorski, który dostał trójkę na egzaminie końcowym i nie został asesorem, bo to indywiduum nie wie nawet, czym się różni pozew od apelacji. A teraz rzućcie się na mnie półgłówki. Odpowiedz Link Zgłoś
wojt3k Re: JESTEM APLIKANTEM RADCOWSKIM. - a ja nie 30.06.05, 17:06 nie jestem prawnikiem i nie zamiezam się rzucać.... ale prawdopodobnie był to błąd komisji egzaminacyjnej, która cię przyjęła na aplikację bo jakim prawem nazywasz mnie półgłówkiem BURAKU!!! Odpowiedz Link Zgłoś
z-zgrzyt Re: JESTEM APLIKANTEM RADCOWSKIM. - a ja nie 30.06.05, 19:57 brawo PIS, sld dba tylko o własną kasę, to klika prawników forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=25494861&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
jerryjola Re: JESTEM APLIKANTEM RADCOWSKIM. 30.06.05, 20:18 słuchaj, szacowny kolego, jestem po aplikacji sądowej zakończonej pozytywnym egzaminem i pracuje od trzech lat w kancelarii- zastanów sie, co mówisz. Mam poważne wątpliwości, skąd Ty nawet będąc prosto po studiach na aplikacji radcowskiej możesz być lepszy od osoby, która skończyła aplikację prokuratorską czy sędziowska - nawet nie wiesz, co to jest sąd, a widzisz go raptem raz w tygodniu przez pół roku. Twoja wiedza, a przede wszystkim doświadczenie)które dopiero zdobywasz) jest w zasadzioe żadne w porówniau z osobami starajacymi sie dostać na inne aplikacje a mające zakończone pozytywnym egzaminem aplikację sądową czy prokuratorską. za takie słowa powinni Cie już relegować z apliakcji radcowskiej - trochę profesjonalizmu, szoacwny kolego Odpowiedz Link Zgłoś
artpaj Re: JESTEM APLIKANTEM RADCOWSKIM. 01.07.05, 11:02 Kolego. Myslisz, że jak za trzecim razem dostałeś się na aplikację radcowską to wszystkie rozumy zjadłeś.Przesiąkłeś tą pozą. Ja skończyłem aplikację prokuratorską. Wiem dokładnie czym różni się pozew od apelacji i nawet wiem co sto jest skarga kasacyjna... mądralo! Ty pewnie nie masz pojęcia o akcie oskarżenia, postanowieniach i innych sprawach związnych z z prawem karnym, administracja innymi dziedzinami prawa. Właśnie Ty jesteś nieudacznikiem. Czy przez uchwalenie tej ustawy zacząłeś się bać Kolego o fortunę, którą miałeś zarobić. Nie tędy droga. Ja mimo, że nie pracuję w prokuraturze jestem dyrektorem Biura Prawego dużej firmy ogólnopolskiej. Więc nie generalizuj Kolego. Trochę pokory. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Re: JESTEM APLIKANTEM RADCOWSKIM. 01.07.05, 12:03 Załapałeś się, więc już jesteś członkiem kliki, w której interesie jest limitowanie dopływu nowych kadr. Ja mam prawo wybierać sobie prawnika, jakiego chcę. To moje ryzyko, jeżeli mój wybór okaże się zły. Prawnicy muszą po prostu konkurowac pomiędzy sobą. Pan Kalwas, to członek mafii. akurat radcowskiej. Dostępność prawników dla obywateli jest skandalicznie niska. Mafia prawnicza pasożytuje na społeczeńswie. Mam nadzieję że wasze korporacje będą rozpędzone, tak jak i inne korporacje. M. Odpowiedz Link Zgłoś
hiob102 Z lekarzami to samo! Gosiecki chirurgiem. 30.06.05, 16:39 Populizm czy głupota? Odpowiedz Link Zgłoś
shago co ty nie powiesz 30.06.05, 22:22 aplikacje o których wspomniałes moze i nie ale asesury to juz sa wybitnie dostępne dla kazdego, ehiehiheihiehieheiehiehi, dla najlepszych na koncowym oczywiście, ehiehiheiheiehihei Odpowiedz Link Zgłoś
radar35 Korupcja w todze! 30.06.05, 14:10 PORZĄDKI W POLSCE POWINNO SIĘ ZACZĄĆ OD WYMIARU SPRAWIEDLIWOŚCI! Wnioski z badania społecznego przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Jagiellońskiego są jednoznaczne: sędziowie są najbardziej skorumpowanymi przedstawicielami polskiego wymiaru sprawiedliwości. Należy poddać lustracji i społecznej ocenie działalność tego środowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
44.1khz Re: Kalwas: będę namawiał prezydenta do weta usta 30.06.05, 14:18 A czego się spodziewaliście? Broni chłop swego. Trudno, żeby dobrowolnie odcinał sobie tak wspaniałe źródła dochodów.... Wstyd. Jako członek rządu mógł przynajmniej powstrzymac sie od głosu... Odpowiedz Link Zgłoś
szatraj Re: Kalwas: będę namawiał prezydenta do weta usta 30.06.05, 14:21 Szanowny Panie Ministrze! Brak szacunku w stosunku dla intelektu bezpośrednio zainteresowanych sprawą- zarówno absolwentów, jak także studetów wydziałów prawa w całym kraju, w Pańskim wydaniu graniczy z wiarą, jaką pokładał Lenin w rozpitym narodzie w czasie swojej "prosperity". Nam pozostają tylko dwa skąd innąd ze sobą sprzeczne, lecz często idące w parze uczucia, mianowicie wstyd i nadzieja. Adresat niniejszego komentarza nie wydaje się być źródłem drugiego z w/w uczuć, więc licząc na Pańską błyskotliwość oraz doświadczenie życiowe, pozostaje w nadzieji, iż zrozumie Pan tę, jakże mocno zaowalowaną aluzję i znajdzie sobie porządne zajęcie na wyspach położonych z dala od 38 st długości geograficznej wschodniej. Proponuje kierunek jeszcze bardziej wschodni, gdzie nadal można w spokoju uprawiać podobną do Pańskiej praktykę, wynikającą wprost z teorii platońskiej piramidy, zgodnie z którą każda wolność prowadzi do powolnej krystalizacji elit, po czym te opierając sięna swym dobrze pojętym interesie nie potrafią oddać władzy. Stąd właśnie wynika wstyd, jakiego nie sposób się pozbyć czytając wypowiedzi czołowych prawników 40 mln kraju. Bardzo chętnie oddałbym się polemice z Panem nawet na kilka godzin, lecz muszę wracać do pisania kolejnego pozwu, wniosku, sprzeciwu, itp, które zostaną podpisane przez mecenas/a, którzy swego czasu zastąpili swoich rodziców... Mam nadzieję tylko, że tym razem przeczytają to, co im sie podkłada pod nos :))) Łącze wyrazy szacunku, Odpowiedz Link Zgłoś
strugacki73 Re: Kalwas: będę namawiał prezydenta do weta usta 02.07.05, 23:24 a to błąd, że pracujesz dla korporacyjnych prawników; pracuj na własny rachunek - to wielka przyjemność podpisywać się pod opiniami dla klientów i pod fakturami; polecam Odpowiedz Link Zgłoś
alek1956 Kalwas lobbuje na rzecz prawniczych korporacji 30.06.05, 14:32 panie kalwas to nie będzie zaniżanie poziomu usług ale wieksza konkurencja a co za tym idzie odpadna z rynku miernoty prawnicze- synkowie i córki sędziów itd. Odpowiedz Link Zgłoś
vinogradoff Re: Kalwas lobbuje na rzecz prawniczych korporacj 30.06.05, 16:19 Prawda.Konkurencja wymusi wzrost jakosci uslug. Mozliwe jest tez wyodrebnianie sie specjalizacji prawniczych. Trudno uwierzyc aby przy aktualnym skomplikowaniu prawa i wejsciu w zycie standardow unijnych prawnik omnibus mogl byc doskonaly we wszystkim. Znam przypadki bledow notariuszy w dziedzinie prawa wekslowego i sytuacje gdy notariusz odsylal klienta na poczekalnie pod byle legenda aby w tym czasie samemu sie doksztalcic. Pan minister broni srodowiska do ktorego niebawem wroci, wiedzac, ze srodowisko to jako bardzo elitarne poprzez swa hermetycznosc i korporacyjna solidarnosc rozliczy go z zachowania wobec takiej rewolucyjnej burzycielsko-wichrzycielskiej ustawy. Odpowiedz Link Zgłoś
prawnikszarejstrefy Re: Kalwas: będę namawiał prezydenta do weta usta 30.06.05, 15:03 Gratuluję poczucia etyki Panie Ministrze, której tak pełne ma Pan usta (podobnie jak inny wybitny przedstawiciel palestry - Pan Kalisz). Ten wysoki poziom usług istnieje obecnie na poziomie dużych firm prawniczych (i też nie zawsze), natomiast większość to miernoty, często funkcjonujące tylko dlatego, że jest się jedynym adwokatem w okolicy. Moja żona jest sędzią w małej miejscowości, w której jest trzech adwokatów żyjących w większości z tzw. urzędówek. Jest to zgodne z zasadą czy się stoi, czy się leży ... Nie znam szczegółowych rozwiązań przyjętych przez sejm, ale obecna sytuacja jest śmieszna. Sam ukńczyłem aplikację sądową, lecz niestety zabrakło miejsc na asesora, więc rozpocząłem działalność w szarej strefie. Kiedy słyszę, z ust Pana kolegi Kalisza, że nie mogę być adwokatem, czy radcą bo tam obowiązują wysokie standardy, które potwierdza aplikacja i egzamin to ogarnia mnie przerażenie. Pana kolega sugeruje bowiem, że osoby, które są formalnie gotowe do sądzenia ludzi i które często to robią, nie nadają się do tego by im doradzać. Śmiech i wstyd Panie Ministrze. Odpowiedz Link Zgłoś
prawnikszarejstrefy Re: Kalwas: będę namawiał prezydenta do weta usta 30.06.05, 15:13 Skoro Pnie Ministrze nie jest Pan merytorycznie przygotowany by egzaminy wstępne przeprowadzane pod Pańskim nadzorem ( zgodnie z projektem)były na wysokim poziomie - to sugeruję dymisję. Może zastąpi Pana ktoś bardziej odpowiedzialny. Pomysł by ograniczać w wykonywaniu zawodu osoby, które swoją wiedzę i przygotowanie merytoryczne, potwierdziły zdając egzamin sędziowski, jest przejawem całkowitej ignorancji rzeczywistości oraz poddaje w wątpliwość Pańską bezstronność. Pańskie zachowanie oceniam jako typowe dla zamkniętych korporacji zawodowych, promujących nieróbstwo i niekompetencję ze względu na nepotyzm, który wprost razi w oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
pete29 Re: Kalwas: będę namawiał prezydenta do weta usta 30.06.05, 16:03 jestem w takiej samej sytuacji skąd jesteś ? Odpowiedz Link Zgłoś
vinogradoff Re: Kalwas: będę namawiał prezydenta do weta usta 30.06.05, 16:37 Czas namawiac Premiera do zdymisjonowania Kalwasa za Jego wypowiedz dyskwalifikujaca w oczach narodu z pelnienia funkcji ministerialnej. Gra toczy sie tylko o pieniadze pod pozorem wysokiej jakosci uslug itp. Nie bedac prawnikiem z wyksztalcenia przed 3 laty na prosbe znajomego sporzadzilem pozew do sadu o rozwiazanie malzenstwa przez rozwod i nastepnie kika innych drobnych pism procesowych nie biorac za te drobna usluge ani grosza. Facet rozwod uzyskal w bardzo krotkim terminie pomimo komplikowania sprawy przez zone chora na chorobe alkoholowa i odmawiajaca leczenia. Potrafilem nawet doradzic jak ma sie zachowac na rozprawach by wzbudzic sympatie sadu zlozonego z 3 pan, a wiec o zonie mowic dobrze, podkreslac to co bylo dobre z jej strony w 26 letnim malzenstwie i jednoczesnie wykazywac fakt choroby alkoholowej uniemozliwiajacej dalsze funkcjonowanie itp. Adwokaci zazadali od niego za sprawe ( miasteczko powiatowe na scianie wschodniej) 2000,- PLN. a drugi po informacji o cenie pierwszego 1500,- PLN plus jakies niewielkie i niepewne czy napewno koszty. Uwazam, ze w prostej sprawie prosty pozew moze napisac osoba po ukonczeniu z dobra lokata porzadnej 7-mio klasowej szkoly powszechnej w b. PRL a nie koniecznie wypromowany aplikowany mecenas. Podobnie jest w kazdym szpitalu we swiecie, niektore proste czynnosci medyczne wykonuje pielegniarka, a nawet i salowa i nie zawsze potrzeba koniecznie reki lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
mapejka76 Re: Kalwas: będę namawiał prezydenta do weta usta 30.06.05, 18:34 Ta wypowiedź najlepiej świadczy o tym, że nikt nei musi korzystać z usług adwokató czy radców prawnych i zapewniać im tego niebotycznie wysokiego standardu życiowego, jaki oczywiście wszyscy z chwilą wpisu na listę uzyskują. O jakim monopolu mówicie? Z tego forum wynika, że nawet nie odróżniacie sędziów od adwokató czy radców, ale w dobrym tonie jest powiedzieć, że to jedna klika, która okrada naród. Obecnie cena porady prawnej u radcy prawnego kształtuje się na poziomie 50 do 100 zł. Czy to jest taka astronomiczna cena? A jeśli chodzi o koszty zastępstwa w sądzie, to radcowie prawni w większości nie widzą połowy kwot zasądzonych im przez sądy, bo ludzie nie mają pieniędzy, żęby zapłacić za taką usługę, a żaden prawnik nie będzie się ze swoim klientem w sądzie szarpał. Więc może poznacie choć trochę problem zanim mianujecie się ekspertami w jakiejś dzdiedzinie. Zdobycie tego zawodu kosztuje ludzi co najmniej 9 lat ciężkiej pracy, więc niech się nikomu nie wydaje, że można sobie przeczytać jedną czy drugą ustawę i zrobić od ręki to samo. A jeśli się komuś tak wydaje, to niech sam się zajmuje swoimi problemami prawnymi, nikt nikogo nie zmusza do korzystania z naszych usług. Odpowiedz Link Zgłoś
przypadek Re: Kalwas: będę namawiał prezydenta do weta usta 30.06.05, 21:00 > Ta wypowiedź najlepiej świadczy o tym, że nikt nei musi korzystać z usług > adwokató czy radców prawnych i zapewniać im tego niebotycznie wysokiego > standardu życiowego, jaki oczywiście wszyscy z chwilą wpisu na listę uzyskują. > O jakim monopolu mówicie? Z tego forum wynika, że nawet nie odróżniacie sędziów > > od adwokató czy radców, ale w dobrym tonie jest powiedzieć, że to jedna klika, > która okrada naród. Obecnie cena porady prawnej u radcy prawnego kształtuje się > > na poziomie 50 do 100 zł. Chyba, nie obrażając nikogo, w Chełmie Lubelskim > Czy to jest taka astronomiczna cena? Korekta - min. 200 w Warszawie najmarniej. > Więc może poznacie choć trochę problem zanim mianujecie się ekspertami w > jakiejś dzdiedzinie. > Zdobycie tego zawodu kosztuje ludzi co najmniej 9 lat ciężkiej pracy, więc > niech się nikomu nie wydaje, że można sobie przeczytać jedną czy drugą ustawę i > > zrobić od ręki to samo. Skoro takie to ciężkie, to po co komu ochrona? Rynek sam wyczuje, za kim stoi owe 9 lat ciężkiej pracy, a za kim ciężkie plecy. DObrzy nie potrzebują ochrony. A jeśli się komuś tak wydaje, to niech sam się zajmuje > swoimi problemami prawnymi, nikt nikogo nie zmusza do korzystania z naszych > usług. ..podobnie jak nikt nikogo nie zmusza do bycia prawnikiem, skoro to taki ciężki, niewdzięczny i niepopłatny zawód. Odpowiedz Link Zgłoś
paul_78 Re: Kalwas: będę namawiał prezydenta do weta usta 30.06.05, 16:25 Brawo panie ministrze. A szczekacze sobie jeszcze poczekają... jak tylko zeżrą wyborczą kiełbasę. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzyk444 Z lekarzami tak samo! 30.06.05, 16:45 Np. 3 lata praktyki jako kierowca karetki - a potem na salę operacyjną! Bzdury pisze koleś, że adwokat na dzień dobry mówi 2.000 zł. Chyba, że on tyle chce dawać na początek. Odpowiedz Link Zgłoś
camorra JUŻ NIEDŁUGO PSEUDOMINISTRZE 30.06.05, 18:18 będziesz ministrem. Jestem aplikantem prokuratorskim - na tą aplikacje próbowałem dostać się 3 razy. Udało się za 4 i powiem ci ministerku, że całe szczęscie ze nie pod twoim przewodem było wtedy to Ministerstwo, bo pewnie dalej szukałbym pracy pisząc sąsiadkom poswy, sprzeciwy ect. A wiesz czemu sąsiadom ? Bo jesteś ministerku przedstawicielem kasty która za głupi pozew śpiewa pieniądze rzędu 250 zł - to najmniej - po czym pisze to aplikant - który oczywiście dostał się tam dlatego że miał plecy- zresztę cokolwiek tu napisze i tak wszyscy zainteresowani wiedzą o co choodzi w tych klockach. Nie łacze wyrazów szacunku i ciesze sie z rychłego pańskiego odejścia Odpowiedz Link Zgłoś
paul_78 Re: JUŻ NIEDŁUGO PSEUDOMINISTRZE 30.06.05, 18:26 camorra napisał: > > Bo jesteś ministerku przedstawicielem kasty która za głupi pozew śpiewa > pieniądze rzędu 250 zł - to najmniej - po czym pisze to aplikant A ile ma brać? Fryzjer za głupie strzyżenie bierze 60, głupi telewizor kosztuje 3.000, głupi samochód >60.000. Frustracie z budżetówy. Odpowiedz Link Zgłoś
pyzin do paula 78 30.06.05, 18:43 Wspaniały komentarz...Wydaje mi się, że nieźle wchodziłeś komuś w tyłek przed egzaminem aplikacyjnym a niedługo okaże się, że na darmo. To jest dopiero frustracja... Odpowiedz Link Zgłoś
z-zgrzyt Re: Kalwas: będę namawiał prezydenta do weta usta 30.06.05, 19:57 sld dba tylko o swoje brzuchy, brawo PIS forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=25494861&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
euna Czy ktoś ma kopię uchwalonej dzisiaj ustawy ? 30.06.05, 21:02 Będę wdzięczna za udostępnienie... Odpowiedz Link Zgłoś
kaass Re: Kalwas: będę namawiał prezydenta do weta usta 01.07.05, 08:56 Co to znaczy - wykonywanie zawodu prawniczego???????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
fromagreatheight Re: Kalwas: będę namawiał prezydenta do weta usta 01.07.05, 12:15 Słyszę głosy oburzenia ze strony SLDowców głosujących przeciw jak również ze strony tego pajca, którego niektórzy nazywają jeszcze ministrem. Nikt z nich nie podaje żadnych argumentów na rzecz utrzymania status quo - jedynie półsłówka w stylu - "bałamucenie studentów", "obniżenie usług". Działalność samego Kalwas natomiast jest przykładem najbardziej bezczelnego oprtunizmu jaki sobie można wyobrazić. Człowiek zostaje ministrem tylko po to, by status sitwy, z której się wywodzi (radcowie) zrównać z przywilejami adwokatów. Teraz zaś jak Cerber stoi na straży dalszego nepotyzmu korporacji. Niczym innym się nie wsławił. Zero. Odpowiedz Link Zgłoś
monte83 brawo panie kalwas. 01.07.05, 12:47 aj a mowie, ze jestem przeciw tym oszolomom z pisu. to wstyd dla wszystkich. ktos napisal, ze sedziowie i prokuratorzy sa wolni od kastowosci- chyba pomylka, wystarczy spojrzec na gdansk czy olsztyn ale nie tylko, warto doweidzic katowiece czy podkarpacie it am cos jest nie tak. tak mi sie wyadaje. prezcz z pisem. Odpowiedz Link Zgłoś
joliet Kalwas do dymisji!!!!!!!! 01.07.05, 14:03 Hamski, cyniczny, wyrachowany i sprzyjajacy tylko i wyłącznie korporacjom minister sprawiedliwości, po tak otwartej napasci na wolnośc wykonywania zawodów PRAWNICZYCH POWINIEN ZOSTAĆ ODWOŁANY!!!! PARÓWKOWYM SKRYTOŻERCOM MÓWIMY STANOWCZE NIE !!! Odpowiedz Link Zgłoś
jjr44 Re: Kalwas: będę namawiał prezydenta do weta usta 01.07.05, 16:26 Pamiętacie co Tym napisał gdy Kalwas bronił Sadowskiego przed postawieniem go przed sądem? "Możecie się zżymać, Wcale nam nie żal was, Że możemy was dymać Sadowski i Kalwas." no i niestety tak jest - to pokazuje tylko w jakim stanie mamy prawo w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
jjr44 Re: Kalwas: będę namawiał prezydenta do weta usta 01.07.05, 16:26 Pamiętacie co Tym napisał gdy Kalwas bronił Sadowskiego przed postawieniem go przed sądem? "Możecie się zżymać, Wcale nam nie żal was, Że możemy was dymać Sadowski i Kalwas." no i niestety tak jest - to pokazuje tylko w jakim stanie mamy prawo w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
jazyda Jj44,jesteś mieszkańcem Częstochowy?Bo te rymy 03.07.05, 14:34 jakby z tego,świętego,miasta... Odpowiedz Link Zgłoś