Dodaj do ulubionych

Szansa na lepsze korporacje

25.07.05, 21:04
Dziwne. Ten list byl bodaj w osttni czwartek tu przez okolo ja wiem 2-3
godziny. Potem zostal wykasowany. O co w tym wszystkim chodzi ? Co do tez
artykulu to rozwalic wszelkie korporacje. Niedlugo z calym szacunkiem dla
tego zawodu, ale smieciarze zaloza tez korporacje pod szczytnymi
haslami "zawodu zaufania spolecznego".
Obserwuj wątek
    • jumzagijn.cedenbal Re: Szansa na lepsze korporacje 25.07.05, 22:26
      Ta ustawa jest nieludzka.Mecenas de Milion, albo taki mecenas Karol, jak się
      pojawi konkurencja, to co z nimi będzie ? Zamaiast 500 tys za sprawę - jakieś
      nędzne 5 tysięcy ?
    • michal.klaczynski Czy Prezydent podpisze ustawę? 25.07.05, 22:57
      Fragment dzisiejszego wywiadu Pani Jolanty Pieńkowskiej z Prezydentem Aleksandrem Kwaśniewskim:

JP: Panie prezydencie, czy podpisze pan ustawę o adwokaturze ?
      AK: To jest tak. Moim zdaniem ta ustawa jest z wieloma słabościami,
      niestety. Chociaż uważam, że generalnie wyjście z tego bardzo zamkniętego
      systemu korporacyjnego jest koniecznością. I mało tego , rozmawiałem z
      przedstawicielami korporacji wiele miesięcy temu , namawiając do większej
      otwartości i wyjścia z propozycjami, które pozwoliły przyjąc ustawę, która
      była wolna od tych wad, które ma ustawa przyjęta przez sejm. I senat już
      dzisiaj ostatecznie. A większą otwartością dla młodzieży, czy dla
      prawników, absolwentów uczelni wyższych dostepu do adwokatury, do
      notariatów , do radcostwa prawnego. Niestety tak się nie stało. W tym
      tygodniu będziemy spotykać się z ekspertami, bo nie będę spotykał się z
      grupami zainteresowania , czyli z korporacjami, bo ich stanowisko znam. I
      decyzje będę musiał podjąć w ciągu najbliższych dwóch tygodni.
      JP: A wypowiedź ministra Kalwasa, który powiedział, że jak pan podpisze
      ustawę, to on się poda do dymisji ?
      AK: Odbieram ją jako niewłaściwą pod każdym względem. Po peirwsze minister
      Kalwas jest zbyt zaangażowany w jedną z korporacji. Bo przez wiele lat był
      szefem korporacji radców prawnych...
      JP: Ta korporacja dalej istnieje, a nazwisko ministra ją reklamuje ?
      AK: No nie wiem, czy reklamuje. Wie pani, z tym reklamowaniem przez
      ministrów poszczególnych korporacji to byłbym ostrożny. Czasami to jest
      taka reklama umarkowana, a czasami antyreklama.
      JP: Ale jak się nazywa www.kalwas.pl , no to ?
      AK: To już daleko idziemy.
      JP: Myśmy to sprawdzili.
      AK: Nie wiem, czy to reklamuje, czy to nie reklamuje. Natomiast wiem
      jedno, że w tej sprawie potrzeba nam bardziej bezstronnego sądu i tutaj
      oczywiście jakiekolwiek wikłanie ministra sprawiedliwości, członka rządu ,
      w tę sprawę jest niewłaściwe.

Zwróćmy się do Prezydenta o podpisanie ustawy:
      www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=798
      • ich1 Re: Czy Prezydent podpisze ustawę? 25.07.05, 23:34
        Ustawa mi się średnio poodoba, ale trzymam kciuki.
      • hydy Re: Czy Prezydent podpisze ustawę? 26.07.05, 10:46
        z wypowiedzi kwaśniewskiego wnioskuję, że ustawa mu się nie podoba.

myślę, że skieruje ją do TK.
    • nikt30 Re: Szansa na lepsze korporacje 26.07.05, 00:20
      "Uchwalony przez Sejm w czerwcu - po odrzuceniu propozycji rządowej - projekt
      ustawy był niedopracowany, stanowił wszakże istotne otwarcie. Na przykład ustawa
      niesłusznie zwalnia z wymagań aplikacji adwokackiej, radcowskiej lub notarialnej
      i z egzaminu osoby, które zdały już egzamin sędziowski, prokuratorski i
      alternatywnie adwokacki lub radcowski albo notarialny. Postulat zdawania
      egzaminu uzupełniającego z przedmiotów, których nie obejmował już zdany przez
      nich egzamin, jest oczywisty. I to będzie wymagało nowelizacji."
      Niech mi Pan Senator wyjaśni jaki jest sens, aby osoba która zdała egzamin
      sędziowski, zdawała uzupełniający egzamin adwokacki. Dochodzi bowiem wówczas do
      sytuacji, w której taka osoba może rozstrzygać spór sądowy, a nie może
      reprezentować strony przecież to niedorzeczne, aby de facto uznawać wyższe
      kwalifikacje zawodowe adwokata. Pragnę zauważyc, iż w chwili obecnej obowiązuje
      regulacja, która pozwala na wpisanie się na listę np. radców prawnych sędziego
      wykonującego zawód przez trzy lata, który z reguły nigdy nie miał do czynienia z
      prawem administracyjnym, podatkami, dlaczego więc i taki sędzia nie powinien
      zdawać egzaminu uzupełniającego?
      • piokuk Re: Szansa na lepsze korporacje 26.07.05, 01:18
        Nie mówiąc już o doktorze habilitowanym nauk prawnych z zakresu np. histori
        prawa kościelnego, który nie miał z niczym do czynienia. A na listę wpisać się może.
      • titus_flavius nie pisz głupot 27.07.05, 06:20
        Chaire,
        aplikant sądowy po egzaminie nie jest sędzią i być może nigdy nim nie będzie.
        Ma szanse co nawjyżej na asesurę, wtrakcie której jest pod stałą kontrolą i w
        każdej chwili może być zwolniony z pracy.
        Egzamin sędziowski nie obejmuje m.in. prawa administracyjnego i podatkowego,
        etyki zawodowej, post epowania administracyjnego. Egzamin praktyczny nie
        sprawdza umiejętności wymaganych od pełnomocnika: pisania apelacji i kasacji,
        czyli sztuki znajdywania błędów w orzeczeniach sądów.
        A poniżej przedstawiam zakresu materiału wymaganego do ustnego egzaminu
        sędziowskiego, na pisemnym zdaje się tylko prawo cywilne karne, pisząc wyroki.
        rawo cywilne materialne oraz rodzinne i opiekuńcze;
        2) postępowanie cywilne oraz postępowanie administracyjne z
        elementami prawa egzekucyjnego;
        3) prawo pracy i ubezpieczeń społecznych;
        4) prawo gospodarcze;
        5) prawo karne materialne;
        6) prawo karne procesowe i wykonawcze;
        7) prawo o ustroju sądów powszechnych i innych organów ochrony
        prawnej, prawo konstytucyjne oraz prawo europejskie.

nikt30 napisał:

> "Uchwalony przez Sejm w czerwcu - po odrzuceniu propozycji rządowej - projekt
        > ustawy był niedopracowany, stanowił wszakże istotne otwarcie. Na przykład
        ustaw
        > a
        > niesłusznie zwalnia z wymagań aplikacji adwokackiej, radcowskiej lub
        notarialne
        > j
        > i z egzaminu osoby, które zdały już egzamin sędziowski, prokuratorski i
        > alternatywnie adwokacki lub radcowski albo notarialny. Postulat zdawania
        > egzaminu uzupełniającego z przedmiotów, których nie obejmował już zdany przez
        > nich egzamin, jest oczywisty. I to będzie wymagało nowelizacji."
        > Niech mi Pan Senator wyjaśni jaki jest sens, aby osoba która zdała egzamin
        > sędziowski, zdawała uzupełniający egzamin adwokacki. Dochodzi bowiem wówczas
        do
        > sytuacji, w której taka osoba może rozstrzygać spór sądowy, a nie może
        > reprezentować strony przecież to niedorzeczne, aby de facto uznawać wyższe
        > kwalifikacje zawodowe adwokata. Pragnę zauważyc, iż w chwili obecnej
        obowiązuje
        > regulacja, która pozwala na wpisanie się na listę np. radców prawnych
        sędziego
        > wykonującego zawód przez trzy lata, który z reguły nigdy nie miał do
        czynienia
        > z
        > prawem administracyjnym, podatkami, dlaczego więc i taki sędzia nie powinien
        > zdawać egzaminu uzupełniającego?
        • piokuk Re: nie pisz głupot 28.07.05, 10:44
          Sam sobie przeczysz... Piszesz, ze egzamin sędziowski nie obejmuje postępowania
          administracyjnego, a potem cytujesz fragment rozporzadzenia Ministra
          Sprawiedliwości, z ktorego wynika, że postępowanie administracyjne jednak jest.
          I tac to z Was są adwokaci.
          I jeszcze jedno... Byc może nie potrafimy znajdować błędów w orzeczeniach sądów
          pierwszej instacji, ale bardzo dobrze wychodzi nam wynajdywanie niedorzeczności
          w apelacjach :)
          I na koniec... Poczytaj sobie prawo o ustroju sądów powszechnych co do pozycji
          asesora.
          Dalsza polemika z Tobą nie ma najmniejszego sensu.
          • titus_flavius Re: nie pisz głupot 28.07.05, 13:23
            piokuk napisał:

> Sam sobie przeczysz... Piszesz, ze egzamin sędziowski nie obejmuje
            postępowania
            > administracyjnego, a potem cytujesz fragment rozporzadzenia Ministra
            > Sprawiedliwości, z ktorego wynika, że postępowanie administracyjne jednak
            jest.
            > I tac to z Was są adwokaci.
            > I jeszcze jedno... Byc może nie potrafimy znajdować błędów w orzeczeniach
            sądów
            > pierwszej instacji, ale bardzo dobrze wychodzi nam wynajdywanie
            niedorzeczności
            > w apelacjach :)
            > I na koniec... Poczytaj sobie prawo o ustroju sądów powszechnych co do pozycji
            > asesora.
            > Dalsza polemika z Tobą nie ma najmniejszego sensu.

Chaire,
            egzamin sędziowski nie obejmuje prawa administracyjnego, podatkowego i
            postępowania sądowoadministracyjnego (tu poprzednio była omyłka). Wiem kim jest
            asesor: stworzeniem, które myśli, ze jest sędzią, a jest czasowo zatrudnionym
            urzędnikiem, którego można zwolnić pracy ...
            Tak, ale aplikant sądowy po egzaminie nie ejst nawet asesorem. Co więcej, nawet
            gdyby miał same szóstki z egzaminu sędziowskiego to nie ma ŻADNEJ pewności, że
            on zostanie asesorem. Sądy tu mają pełną dowolność, kogo zatrudnią, a kogo nie.
            Odnośnie zaś znajdywania błędów w apelacjach - wybacz ale aplikantowi sądowemu
            po egzaminie jeszcze duuużo brakuje do sądu odwoławczego.
            T.
            • piokuk Re: nie pisz głupot 28.07.05, 14:16
              Oczywiście, że brakuje. Ale mial 6 miesięcy praktyk w sądzie odwoławczym.
              A postepowania sądowoadministracyjnego i prawa podatkowego w tym zakresie, który
              NORMALNIE obowiązuje na egzaminie adwokackim można się nauczyć w miesiąc. A co
              do prawa administracyjnego. Nie zapominiaj, że osoba po aplikacji nie jest jakąś
              tabula rasa i swego czasu co najmniej przez rok użerała się na studiach z prawem
              administracyjnym. Szczegolnie gdy byl to profesor Filipek :)
              I na koniec. Nie wiem jakie masz sukcesy zawodowe, ale jesli jesteś taki Kozak
              to stań na sali i powiedz asesorowi, że jest tylko stworzeniem, które myśli, że
              jest sędzią. Popisz się odwagą cywilną!
              • titus_flavius Re: nie pisz głupot 28.07.05, 17:14
                piokuk napisał:

> Oczywiście, że brakuje. Ale mial 6 miesięcy praktyk w sądzie odwoławczym.
                > A postepowania sądowoadministracyjnego i prawa podatkowego w tym zakresie,
                któr
                > y
                > NORMALNIE obowiązuje na egzaminie adwokackim można się nauczyć w miesiąc. A co
                > do prawa administracyjnego. Nie zapominiaj, że osoba po aplikacji nie jest
                jaką
                > ś
                > tabula rasa i swego czasu co najmniej przez rok użerała się na studiach z
                prawe
                > m
                > administracyjnym. Szczegolnie gdy byl to profesor Filipek :)
                > I na koniec. Nie wiem jakie masz sukcesy zawodowe, ale jesli jesteś taki Kozak
                > to stań na sali i powiedz asesorowi, że jest tylko stworzeniem, które myśli,
                że
                > jest sędzią. Popisz się odwagą cywilną!

Chaire,
                skoro jestście tacy świetni, to dlaczego obawiacie się egzaminu dodatkowego?
                Nadmieniam, że nie jestem jego zwolennikiem. Nie zastąpi on praktyki w
                kancelarii, a to jest istota aplikacji. Zamiast tego należałoby absolwentów
                innnych aplikacji zwalniać z egzaminu wstępnego na daną aplikację.
                T.
                • piokuk Re: nie pisz głupot 28.07.05, 19:30
                  Bo będą go przeprowadzać tacy jak Ty, którzy są przekonani że pozjadali
                  wszytskie rozumy. A jak wiesz dobrze przy odrobinie złej woli można uwalić
                  każdego. I na tym koniec mojego pisania. Irytujesz mnie.
                  • titus_flavius Re: nie pisz głupot 28.07.05, 20:01
                    piokuk napisał:

> Bo będą go przeprowadzać tacy jak Ty, którzy są przekonani że pozjadali
                    > wszytskie rozumy. A jak wiesz dobrze przy odrobinie złej woli można uwalić
                    > każdego. I na tym koniec mojego pisania. Irytujesz mnie.

Chaire,
                    coś Ty. Jak ktoś jest dobrze przygotowany, to go żadne pytanie z celnego nie
                    zmoże :o).
                    T.
                    • piokuk Re: nie pisz głupot 28.07.05, 23:14
                      Celne to ja akurat wykładam :) I to bynajmniej nie w toalecie. I na tym koniec.
                      Jadę na wakacje z dala od korporacji, Prezydenta i innych takich. A wszytsko i
                      tak obije się o TK.
    • piokuk Re: Szansa na lepsze korporacje 26.07.05, 00:25
      "Na przykład ustawa niesłusznie zwalnia z wymagań aplikacji adwokackiej,
      radcowskiej lub notarialnej i z egzaminu osoby, które zdały już egzamin
      sędziowski, prokuratorski i alternatywnie adwokacki lub radcowski albo
      notarialny. Postulat zdawania egzaminu uzupełniającego z przedmiotów, których
      nie obejmował już zdany przez nich egzamin, jest oczywisty".
      Nie wiem czy ten postulat jest tak do końca oczywisty. Zdałem egzamin sędziowski
      i niech mi Pan Senator powie: z czego miałbym zdawać ten egzamin uzupełniający?
      Z etyki, przepisów korporacyjnych (też miałem, postępowania administracynjego
      (miałem). Może naprzód, nim się zacznie wypisywać takie farmazony Pan Senator
      zechciałby się zapoznać z zakresem materiału wymaganego na egzaminie sędziowskim
      i porównać go z zakresem wygaganym np. od aplikanta adwokackiego.
      • piokuk Re: Szansa na lepsze korporacje 26.07.05, 00:28
        Z biorgamu Pana Senatora wynika przy tym, że sam nie zrobił zadnej aplikacji
        (wiem jakie były wtedy czasy). Fakt pozostaje jednak faktem.
        • piokuk Re: Szansa na lepsze korporacje 26.07.05, 00:52
          Uff... Zaczynam reagować zbyt nerwowo. Tym niemniej Pan Senator wybrał sobie zły
          przykład.
        • strugacki73 aplikacja senatora 26.07.05, 13:57
          Hmmm... a może Gombrowicz i Miłosz też powinni byli robić aplikację adwokacką? Dodam, że w międzywojniu nie było egzaminu na aplikację - mógł ją podjąć każdy prawnik - a po jej odbyciu zdawało się egzamin adwokacki. Ale do tych tradycji adwokatura niechętnie sięga. Po wojnie komuniści najchętniej zamknęliby adwokaturę, więc dostęp do niej ograniczono. Ok. 30% adwokatów zginęło w czasie wojny - przede wszystkim dotyczy to adwokatów żydowskiego pochodzenia.

Z kolei do niedawna (lat 80'tych) nie było w ogóle aplikacji radcowskiej. Nie odbywali jej Kalwas ani jego koledzy z korporacji. Wpis na listę radców był otwarty dla każdego po studiach prawniczych. To byli zwykli urzędnicy w państwowych i spółdzielczych zakładach pracy.

• titus_flavius Re: Szansa na lepsze korporacje 27.07.05, 06:21
        piokuk napisał:

> "Na przykład ustawa niesłusznie zwalnia z wymagań aplikacji adwokackiej,
        > radcowskiej lub notarialnej i z egzaminu osoby, które zdały już egzamin
        > sędziowski, prokuratorski i alternatywnie adwokacki lub radcowski albo
        > notarialny. Postulat zdawania egzaminu uzupełniającego z przedmiotów, których
        > nie obejmował już zdany przez nich egzamin, jest oczywisty".
        > Nie wiem czy ten postulat jest tak do końca oczywisty. Zdałem egzamin
        sędziowsk
        > i
        > i niech mi Pan Senator powie: z czego miałbym zdawać ten egzamin
        uzupełniający?
        > Z etyki, przepisów korporacyjnych (też miałem, postępowania administracynjego
        > (miałem). Może naprzód, nim się zacznie wypisywać takie farmazony Pan Senator
        > zechciałby się zapoznać z zakresem materiału wymaganego na egzaminie
        sędziowski
        > m
        > i porównać go z zakresem wygaganym np. od aplikanta adwokackiego.

Chaire,
        z prawa podatkowego, administracyjnego, postępowania administracyjnego i
        sądowoadministracyjnego, etyki zawodowej. Trzeba także sprawdzić, czy kandydat
        umie pisać apelacje i kasacje.
        T.
        • piokuk Re: Szansa na lepsze korporacje 28.07.05, 10:36
          To znaczy, że nie masz pojęcia o zakresie egzaminu sędziowskiego. Pytania z
          prawa europejskiego, zarówno materialnego, jak i instytucjonalnego pojawiły się
          na egzaminie sędzziowskim z jakieś dwa lata temu. W programie zajęć jest zresztą
          z 20 godzin wykładów ne ten temat. Nie przesadzaj również z etyką zawodową. Z
          tego co wiem (Kraków) nie wymaga się u nas od aplikanta przystepującego do
          egzaminu znajomosci prawa podatkowego (moe poza kilkoma artykułami z ordynacji
          podatkowej) a postępowanie sądowoadministracyjne jest w znacznym stopniu
          okorojone. I nigdy nikt nie pisał tu kasacji w części pisemnej.
          Posługując się Twoim tokiem rozumowania, można dojść do wniosku, że adwokat nie
          powinien np. występować w sądzie w sprawach z zakresu ubezpieczenia społecznego,
          bo na Waszej aplikacji tego nie ma.
          I na koniec... Masz chyba jakieś kompleksy skoro podpisujesz się Tytus Flawiusz
          a nie np. Jan Kowalski.
          • titus_flavius Re: Szansa na lepsze korporacje 28.07.05, 13:25
            piokuk napisał:

> To znaczy, że nie masz pojęcia o zakresie egzaminu sędziowskiego. Pytania z
            > prawa europejskiego, zarówno materialnego, jak i instytucjonalnego pojawiły
            się
            > na egzaminie sędzziowskim z jakieś dwa lata temu. W programie zajęć jest
            zreszt
            > ą
            > z 20 godzin wykładów ne ten temat. Nie przesadzaj również z etyką zawodową. Z
            > tego co wiem (Kraków) nie wymaga się u nas od aplikanta przystepującego do
            > egzaminu znajomosci prawa podatkowego (moe poza kilkoma artykułami z ordynacji
            > podatkowej) a postępowanie sądowoadministracyjne jest w znacznym stopniu
            > okorojone. I nigdy nikt nie pisał tu kasacji w części pisemnej.
            > Posługując się Twoim tokiem rozumowania, można dojść do wniosku, że adwokat
            nie
            > powinien np. występować w sądzie w sprawach z zakresu ubezpieczenia
            społecznego
            > ,
            > bo na Waszej aplikacji tego nie ma.
            > I na koniec... Masz chyba jakieś kompleksy skoro podpisujesz się Tytus
            Flawiusz
            > a nie np. Jan Kowalski.

Chaire,
            poczytaj sobie prawo o adwokaturze i ustawę o radach prawnych, to będziesz
            wiedział, co ma umieć przyszły penomocnik. Ubezpieczenia społeczne też musi
            umieć. I podatki, i prawo celne i wiele innych rzeczy ...
            T.
            • piokuk Re: Szansa na lepsze korporacje 28.07.05, 14:19
              Umieć musi ale na egzaminie nie ma. Podobnie zresztą, jak i prawa celnego. A z
              podatkowego cztery artykuły na krzyż.
              Nie mieszaj bytu z powinnością.
              • titus_flavius Re: Szansa na lepsze korporacje 28.07.05, 17:15
                piokuk napisał:

> Umieć musi ale na egzaminie nie ma. Podobnie zresztą, jak i prawa celnego. A z
                > podatkowego cztery artykuły na krzyż.
                > Nie mieszaj bytu z powinnością.

Chaire,
                mówisz tak, jakbyś zdał taki egzamin. Powiedz nam lepiej skąd komisja na
                aplikacji sądowej zna prawo europejskie i k.p.a.?
                T.
    • vigla Re: Szansa na lepsze korporacje 26.07.05, 15:04
      Szkoda, że nie ma takiej dyskusji nad dostępem do zawodów akademickich. Dobrze
      by było aby ta korporacja tez zostala ulepszona
    • artkoch Re: Szansa na lepsze korporacje 27.07.05, 15:27
      Panie Senatorze!!
      Jestem aplikantem prokuratorskim i niedługo mam egzamin. Pana pogląd, iż
      konieczny byłby egzamin uzupełniający w celu wykonywania zawodu adwokata, radcy
      prawnego czy notariusza jest chybiony. Do egzaminu musimy się przygotować nie
      tylko z prawa karnego materialnego i procesowego, kryminalistyki wystąpień
      przed Sądem, ale również z bardzo szczegółowych zagadnień związanych z prawem
      gospodarczym, cywilnym, konstytucyjnym i administracyjnym, nie mówiąc już o
      etyce a nawet elementów prawa finansowego (ustawy podatkowe, ustawa o
      rachunkowości).
      Co Pan na to Panie senatorze?
      • titus_flavius Re: Szansa na lepsze korporacje 27.07.05, 22:22
        artkoch napisał:

> Panie Senatorze!!
        > Jestem aplikantem prokuratorskim i niedługo mam egzamin. Pana pogląd, iż
        > konieczny byłby egzamin uzupełniający w celu wykonywania zawodu adwokata,
        radcy
        >
        > prawnego czy notariusza jest chybiony. Do egzaminu musimy się przygotować nie
        > tylko z prawa karnego materialnego i procesowego, kryminalistyki wystąpień
        > przed Sądem, ale również z bardzo szczegółowych zagadnień związanych z prawem
        > gospodarczym, cywilnym, konstytucyjnym i administracyjnym, nie mówiąc już o
        > etyce a nawet elementów prawa finansowego (ustawy podatkowe, ustawa o
        > rachunkowości).
        > Co Pan na to Panie senatorze?

Chaire,
        nic nie wiesz o prawie podatkowym, prawie pracy, postępowaniu
        sądowoadministracyjnym, zasadach wykonywania zawodu radcy prawnego lub
        adwokata. Powiedz nam ile razy byłeś w sądzie jako pełnomocnik w sprawie
        cywilnej, pracy sądowoadnministracyjnej albo gospodarczej?
        Ile razy pisałeś apelacje w sprawach cywilnych?
        T.

prawo karne materialne;
        2) prawo karne procesowe;
        3) prawo cywilne materialne i postępowanie cywilne;
        4) prawo administracyjne;
        5) prawo gospodarcze;
        6) zagadnienia konstytucyjne i ustrojowe, prawo europejskie,
        ustawa o prokuraturze oraz organizacja prokuratur i innych organów ochrony
        prawnej;
        7) kryminalistyka;
        8) medycyna sądowa, psychiatria i psychologia sądowa.
    • aditer Re: Szansa na lepsze korporacje 27.07.05, 15:38
      Panowie... spokojnie, jest prezydent, który zawetuje ustawę! Lobby prawnicze
      działa i nikt nie pozwoli na to, aby pieniądze płynęły gdzie indziej, niż do
      dzisiejszych radców, adwokatów, notariuszy i ich dzieci!
    • nikt30 Re: Szansa na lepsze korporacje 28.07.05, 00:51
      Jesli egzaminy uzupełniające to bez wyjątków, dla profesorów i doktorków,
      sędziów, prokuratorów ....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka