Dodaj do ulubionych

Radziwił: Edukacja musi być sprawiedliwa

04.08.05, 11:49
P. Radziwiłł mówi, że to pomysł do dyskusji. Ale wcześniej GW podawała, że
" Wprowadzenie czesnego na wszystkich uczelniach już na początku ubiegłego
roku sugerowały Polsce Bank Światowy i Europejski Bank Inwestycyjny.
Wskazywały, że obecny system nie jest sprawiedliwy. "
Czyli że do oceny sprawedliwości systemu wzięły się banki - instytucje
najbardziej bezstronne i sprawiedliwe, a p. Radziwiłł tylko je popiera.
Aż nie śmiem pytać, czy może wzorem p. Belki złożyła już gdzieś jakąś aplikację?
Obserwuj wątek
    • mbikb Precz z Radziwiłłami 04.08.05, 12:01
      Dość zlego narobili już w Polsce.W Grecji i we Włoszech nieudacznim królwowie i
      pretendenci sa osobami non grata.a w polsce?cudacy i szkodnicy grasuja bez
      przeszkód.
    • Gość: Lelekl Należy sobie odpowiedzieć na pytanie czy .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 12:11
      .... czy mamy wsytarczająca ilośc ludzi wykształconych czy nie.
      Sądzę, że nie opierając sie na porównaniu z innymi państwami tzw zachodniej
      Europy.
    • Gość: Student Re: Radziwił: Edukacja musi być sprawiedliwa IP: *.toya.net.pl 04.08.05, 12:12
      Nie za bardzo rozumiem ten pomysł....studia dzienne są własnie szansą dla osób ,
      które mają miejsze zasoby materialne..doprawdy w ogóle nie rozumiem toku
      myslenia pani Radziwiłł i z całym szancunkiem - Pani chyba mocno uderzyła się
      w głowę.
      • Gość: beata Re: Radziwił: Edukacja musi być sprawiedliwa IP: *.uni-duisburg.de 04.08.05, 12:43
        podoba mi sie, ze pani minister szczerze mowi, ze oplaty trzeba wprowadzic, bo
        panstwo jest wciaz jeszcze biedne , ale ze idea bezplatnych studiow i rownosci
        szans wciaz jest wazna i jest celem na przyszlosc (nawet jezeli tylko utopijnym)

prowadzona od kilku lat w Niemczech dyskusja na ten sam temat brzmi o wiele
        gorzej, bo jest oparta na zawisci i braku szacunku dla edukacji: studenci maja
        placic, bo nie moga oczekiwac, ze "porzadni, pracowici" podatnicy, ktorzy sie
        nie bycza na studiach, tylko po szkole poszli do pracy i placa podatki, beda
        studentow utrzymywali, a ci - potym jak sie na studiach wybawili - jeszcze beda
        wiecej zarabiac niz "szczery" rzemieslnik
        • Gość: antos Re: Radziwił: Edukacja musi być sprawiedliwa IP: *.int.ames.vic.edu.au / 203.34.40.* 09.08.05, 04:44
          Nalezaloby ukrocic samowole tych co udaja,ze cos robia w parlamencie za
          pieniadze podatnikow!Tym sposobem bedzie wiecej na edukacje.I nalezaloby
          rozliczyc kanciarzy rzadowych i innych zlodziei od 1956 roku do chwili
          obecnej.Nie wyrokiem 3-dniowym ale troche wiecej i zwrotem tego co nagrabili
          ,a szkolnictwo i szpitale lepiej sie beda czuly , napewno.
    • khmara Rekrutacja musi być sprawiedliwa 04.08.05, 13:53
      Naprawcie, co spartoliliście, zamiast bawić się w pomysły, co by tu dalej zepsuć.
      • rs_gazeta_forum Re: Rekrutacja musi być sprawiedliwa 04.08.05, 14:48
        khmara napisał:
        > Naprawcie, co spartoliliście, zamiast bawić się w pomysły, co by tu dalej
        > zepsuć.

Mój dziadek, gdy pożyczał komuś jakąś maszynerię, zwykł mawiać do delikwenta:
        'tylko jak, co się zdarza, zepsujesz, sam nie naprawiaj, oddaj popsute, już ja
        wolę sam naprawić'.
        Wzorując się na tych słowach powiem: lepiej byłoby, aby ci, którzy mając ambicje
        posiadania władzy czy pieniędzy, a nie mając wyobraźni, empatii, chęci, rozumu
        (potrzebne dodać, niepotrzebne skreślić) nie naprawiali tego, co zepsuli, niech
        mi oddadzą co moje, sam naprawię.
        Pozdrawiam
        • Gość: były student Re: Rekrutacja musi być sprawiedliwa IP: 80.51.153.* 04.08.05, 15:18
          Io paranoja skończyłem studia dzienne i wiem że moich rodziców nie byłoby na nie stać. Teraz pewnie bym równał chodniki lub kopał doły gdyby cos takiego wprowadzili parę lat wcześniej.Pamiętam jak było z kredytami studenckimi dostaniesz jak ktoś bogaty za ciebie poręczy, lub to ze na kredyt jesteś za bogaty a na socjalne za biedny. A ze stypendium socjalnego to chyba jeszcze nikt nie się nie wykarmił. Dzieci bogatych rodziców będą miały dobry start życiowy dzieci biednych będą będą robić za ciemne masy którymi będzie można łatwo sterować.
    • Gość: wolej2 Re: Radziwił: Edukacja musi być sprawiedliwa IP: *.wip.pl 04.08.05, 15:54
      Brawo Radio TOK FM i Pani Minister. Media są pełne sensacyjnej informacji;
      lewica chce płatnych studiów. Dopiero z Waszego wywiadu dowiedziałem się o co
      chodzi.
      Zastanawiam się skąd napłynęło do dziennikarstwa tylu przypadkowych ludzi, dla
      których ważny jest tylko dobry tutuł, nawet jeśli ma nie wiele wspólnego z
      rzeczywistością?
    • Gość: student Jestem za, ale IP: 80.72.40.* 04.08.05, 19:02
      Z czasem płatność za studia musi byc wprowadzona, powinno byc jano okreslone od
      ktorego rocznika trzeba płacic. Oczywiscie trzebac dac rodzicom przyszłych
      studentów czas na założenie może czegoś w rodzaju lokat studenckich lub cos podobne.

Natomiast takie gadanie, że stpendia i ulgi socjalne i naukowe, a co ze
      średniakami co głodem nie przymierają, ale tez mercedesami sie nie wozą, to
      dopiero niesprawiedliwy sysytem.
    • Gość: studentka skandaliczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 23:36
      Pomysl jest chybiony. Po pierwsze zupelnie nie rozumiem argumentu placic aby
      wyrownac, sama dostalam sie na studia nie dzieki korepetycja tylko dzieki
      wlasnej pracy i wiele moich przyjaciólek rowniez w ten sposob indeks otrzymalo.
      Wg mnie wlasnie czesc bezplatnych studiow otwiera drzwi osoba niezbyt zamoznym
      lecz ambitnym i pracowitym. Czy pomysl ten nie jest poprostu zdzieraniem kasy?
      Rzad zauwazyl ze skoro 2/3 jest platne to czemu nie wszystko?! (tak jest np z
      parkami narodowymi)
      Po drugie argument ze teraz wykladowcy nie beda zarabiac dodatkowo na
      prywatnych uczelniah tez do mnie nie przemawia bo (nie)znamy :) granic ludzkiej
      chciwosci.
      Po trzecie poziom polskich uczelni jest BEZNADZIEJNY wiec nie wiem za co placic
      maja osoby ktore zaczna eksperyment (chociaz i tak nie wieze ze poziom sie
      podniesie przez platnosci)majac wiec do wyboru studia platane badz nawet
      bezplatne -za granica wybieram oczywiscie to drugie.
      Chyba zmiezamy w strone polski z elitami bogatymi i wyksztalconymi oraz
      hordami biedakow bez wyksztalcenie, niektorym to na reke...
      • Gość: Czerwiec 14 Re: skandaliczne IP: *.chello.pl 05.08.05, 00:50
        Gość portalu: studentka napisał(a):
        > ... Po trzecie poziom polskich uczelni jest BEZNADZIEJNY ...

Rzeczywiście, i to nie tylko uczelni ale i szkół średnich!
        Za Twój tekst studentko, czyli absolwentko szkoły średniej otrzymujesz:
        - styl: 3- (dst-);
        - ortografia 2 (ndst), nie licząc braku polskich liter;
        - interpunkcja 0 (zero - teraz to się chyba nazywa ndpw).

A tak na marginesie, ale w związku z powyższymi ocenami:
        W czasie trwania egzaminów maturalnych, jedna z pań reporterek rozmawiała z
        maturzystą na temat, jak mu "lecą" egzaminy. Nie pamiętam szczegółów rozmowy,
        zapamiętałem (bo mnie zbulwersowała) tylko ostatnią odpowiedź maturzysty:
        "Ja będę zdawał na matematykę, więc egzamin z JĘZYKA POLSKIEGO TRAKTUJĘ JAKO ZŁO
        KONIECZNE."
        No i później mamy tak piszące "studentki"; ciekawe co studiują, może jakąś
        filologię (-;.

Oprócz wyżej cytowanej odpowiedzi zbulwersowała mnie również reakcja Pani
        reporterki, która odpowiedź tą pominęła milczeniem. Na jej miejscu ... jakbym
        "przygrzał" szczeniakowi, to by mu język [polski(-:] do gardła wskoczył.

• Gość: studentak Re: skandaliczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 00:57
          odbiegasz od tematu, hyba nie studiujesz filozofii?
        • Gość: mora Re: skandaliczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 01:06
          Typowy ortograficzny osiol,poza forma nie dostzegajacy tresci, skoro takich
          uczyc trzeba to moze lepiej wymagac placenia?

Przypuszczam ze edukacje zakonczyles na podstawowce,tam dzieci zajmuja sie
          poznawanem liter i ortografii,rozumienie tresci nastepuje pozniej..

Jestem przeciw placenia za uczelnie wyzsze panstwowe, poziom sie nie zmieni, a
          szanse nie wyrownaja.
          • Gość: tokująca Re: skandaliczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 22:27
            A ja jestem za opłatami. Dlaczego? Moje dzieci właśnie skończyły studia. Syn
            studiował na dobrej,płatnej uczelni (nie dostał sie na UW), miał mnóstwo bardzo
            ciekawych zajęć, zorganizowane praktyki, wykłady specjalistów zagranicznych i
            gościnne zajęcia osobistości z polskich uczelni. Pomoc przy uzyskaniu pracy.
            Nie mówiąc już o takich drobiazgach jak sensownie ułożony i bogaty plan zajęć.
            Córka skończyła UW (z ocena bardzo dobrą). Miała o połowę mniej zajęć i
            wykładów, prowadzący nader często odwoływali zajęcia, główny profesor był
            posłem, a potem ekspertem komisji sejmowych, a ponadto redagował jakieś
            periodyki naukowe, więc dla studentów miał bardzo mało czasu. Organizacja pracy
            fatalna, zajęcia zachodziły na siebie, informacja szwankowała, instytucja
            opiekuna studentów nie istnieje, administracja uczelni arogancka, besztająca
            studentów i nie udzielająca podstawowych informacji. I tak dalej.
            Wolę, żeby za studia płacić, a potem wymagać. Wolę, żeby studentów traktowac
            podmiotowo, szanowac ich czas, uwzględniac ich zdanie, wsłuchiwac się w ich
            opinie o profesorach. Dziś na uczelni państwowej wymagać sie nie da.
            Natomiast jest rzecza niedopuszczalną, żeby np. dofinansowanie ze strony
            ministerstywa edukacji "należało się" tylko uczelniom państwowym. Żeby systemem
            stypendiów objęci byli tylko studenci uczelni państwowych. Jeśli szkoła wyższa
            ma akredytację i spełnia wymogi pod względem poziomu nauczania, to jej
            studentom należy sie prawo do stypendiów i koniec.
            • simr1979 Re: skandaliczne 08.08.05, 17:57
              Gość portalu: tokująca napisał(a):

Jeśli szkoła wyższa
              > ma akredytację i spełnia wymogi pod względem poziomu nauczania, to jej
              > studentom należy sie prawo do stypendiów i koniec.

Ma Pani rację, jednak coś takiego nigdy nie nastąpi, ponieważ wymagałoby to
              obiektywnej oceny i selekcji uczelni niepaństwowych (a także studiów zaocznych
              na uczelniach państwowych), co równałoby się przyznaniu, że 95 % z nich nie
              spełnia żadnych kryteriów, a niemal milion studentów studiów płatnych jest w
              istocie klientami sklepów oferujących rozłożony w czasie zakup dyplomu wyzszej
              uczelni.
              Pozdrawiam
            • Gość: *** Re: skandaliczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 17:56
              No więc skoro stać Cię kobieto to płać, to może za mnie też, bo mojej mamy na to
              nie stać...a ja z renta rodzinna niewiele zdziałam...
    • Gość: Igne Edukacja musi być sprawiedliwa, a MENiS ? IP: 83.16.185.* 08.08.05, 17:24
      Kolejna górnolotna myśl ministerstwa... Chybiona i jak każda przyprawiająca
      mnie o mdłości, a potem wywołująca salwy śmiechu. Ten pomysł odbieram jako
      kolejny cios skierowany w stronę doświadczalnego rocznika 86', być może dlatego,
      że sama do niego należę, ale któż inny powinien się wypowiadać w sprawie reform
      edukacyjnych jeśli nie ci, którzy je odczuli najdotkliwiej. Jak zwykle nasze
      troskliwe MENiS chce dobrze, chciało dobrze ponad 6 lat temu, kiedy wprowadzono
      gimnazja i 3-letnie licea, no i wreszcie wprowadzając nową maturę. Te
      "innowacje" , a raczej "żałosne innowacje" skomplikowały życie mojego rocznika,
      ale kogo to obchodzi? Raczej nie ministerstwo. Tak na dobrą sprawę, MENiS
      zrobiło tylko wiele złego, łącznie z wprowadzeniem w obieg złej opinii o
      ostatnim pokoleniu, bo kogo mam winić, za wypowiedzi typu :"nowa matura dla
      idiotów" czy "kolejne pokolenia Polaków coraz głupsze"?
      Teraz kolejny cudowny pomysł ministerstwa - płatne studia dzienne, hmmm czyli
      kolejny popis partactwa i utrudnianie życia młodzieży. Zastanawia mnie jedno,
      dlaczego student ma płacić za to, że profesorom brak motywacji? Za to, że dziura
      w budżecie rośnie? I za to, że MENiS cierpi na schizofrenię paranoidalną?
      Ponoć takie rozwiązanie ułatwi biedniejszym studentom drogę do wykształcenia?
      Jeśli tak, to w porządku, wyrównajmy szanse, ale niestety nie w tym kraju, więc
      apeluję do ministerstwa: Drodzy Państwo, najpierw pomyślcie, a potem róbcie! Bo
      będzie tak cudownie jak z maturą, albo i gorzej. Poza tym, może lepiej najpierw
      opracować dokładny plan stupendiów, kredytów studenckich, sprawdzić czy to w
      ogóle u nas możliwe, a dopiero potem wspominać o tym na forum ogólnokrajowym? A
      przed realizacją dać czas rodzicom studentów i samym studentom, na zapoznanie
      się i oswojenie z nowym systemem, dać czas, którego nowym maturzystom nie
      dano... Nie rzucajcie nas na głebokie wody bez upewnienia się, czy potrafimy pływać.
      • Gość: Ania Re: Edukacja musi być sprawiedliwa, a MENiS ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 18:12
        Tiaa zdecydowanie sie, dlaczego studenci maja płacić za głupotę rządzących,
        niejest łatwo i to każdy wie, jestem studentką uczelni państwowej i nie jestem
        za tym aby komuś zabierać a innym dawać, to może nie bede płacic żadnych
        podatków bo po co? Skoro mamy płacić za wszystko to niech państwo też nie
        pobiera żadnych opłat od obywateli i tak spierd... wszystko na pełnej linii jak
        tylko mogli, wszyscy się postarali, więc teraz precz od studentów, może by się
        zajęcli tym jak poprawić ich sytuację a nie pogorszyć, bo ja jestem na skraju
        jeżeli chodzi o możliwości finansowe,ale sa tez osoby których nato nie stać w
        ogóle,a co im państwo może zapewnić dofinansowanie 300 zł i co takie osoby z tym
        zrobią?? zapłaca za akademik i to wszystko. a sysytem stypedialny jest taki że i
        ja nie wiem czy przez niego nie bede musiała zrezygnować... szlag by trafił ten
        rzad a już w ogóle pania radziwił... jak sie nudzi niech zacznie chodzic do
        koscioła, robic na drutach albo szukać sobie miejsca na cmentarzu...babsztyl.
        Wielce pani pedagog, też nim zostane, ale podejscia nie zmienie, a historia
        widać niczego nie nauczyła...ciekawe jak studiowała...pewnie wdziobała co mogła
        stwierdziła że jest taka mądra że może sama wpływać na historie, a babie się
        poprzewracało, bo fuksem trafiła do men, Niech lepiej wydaje dalej swoje
        kolorowe ksiazeczki, mam je ale nawet nie korzystam, poza szatom nie róznia sie
        od innych podreczników, a i tak wole korzystać z innych które posiadam, takze...
        kobiecie sie w zyciu nic nie udaje wiec dalej próbuje modzić coś i w dalszym
        ciagu jest żałosna w tym co robi
    • Gość: W.J.Radz.Antypody Re: Radziwił: Edukacja musi być sprawiedliwa IP: *.int.ames.vic.edu.au / 203.34.40.* 09.08.05, 04:22
      Edukacja powinna obejmowac wszystkich bez wyjatku,nalezy tyklo wiedizec
      czego uczono nas z histori za czsow od Bieruta / Boleslaw Otruty /do
      Wieslawa Placzliwego i dalej.Historie nalezy podawac prawdziwa mimo
      jej cierpkiego smaku.
    • Gość: .... Re: Radziwił: Edukacja musi być sprawiedliwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 18:17
      tia a niektórzy rozkreciliby niezły biznes na kredytach, byłoby znów co
      okradać...tylko dlatego że tak to wyglada w naszym państwie. Niemcy przegrali
      wojne-Polacy ja wygrali i jak teraz żyjemy? Rzad nie myśli o przyszłości tego
      kraju tylko wpedza go w ruinę, znow zaczyna sie podział na czarne i białe...brak
      słow

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka