Dodaj do ulubionych

Cztery lata więzienia za spowodowanie tragiczne...

22.08.05, 15:20
Zdecydowanie za niska kara...
religiapokoju.blox.pl
Obserwuj wątek
    • josif Re: Cztery lata więzienia za spowodowanie tragicz 22.08.05, 16:36
      A co, powinna być potrójna kara śmierci?

Mnie tam interesuje głębokość kolein w miejscu wypadku.
      I - czy po tragedii ktoś naprawił drogę, czy raczej postawiono ograniczenie do 30?

• m_oto_r ale chyba w zawiasach dostal? czy nie? 22.08.05, 16:40
        tego juz Pan Redaktor nie napisal.
        • elfhelm nie dostał w zawiasach 22.08.05, 16:48
          kary pozbawienia wolności powyżej 2 lat nie można zawiesić
          • elefantino1 zbrodnia sądowa: powinien dostać 45 lat z 4 morder 22.08.05, 18:58
            za 4 morderstwa. Najgłuszy argument to ta dobra opinia ze środowiska.
      • parmesan Re: Cztery lata więzienia za spowodowanie tragicz 22.08.05, 17:18
        Kto z mezow uczonych w pismie wyjasni co to jest "niska szkodliwosc spoleczna
        czynu?" sa zabici bo gnojek 100 h/km grzal po wsi.
      • anders76 Re: Cztery lata więzienia za spowodowanie tragicz 22.08.05, 17:30
        54-letni człowiek, swiadomie jedzie za prędko w terenie zabudowanym, na ulicy,
        gdzie są inni ludzie, musi mieć świadomość zagrożenia , które stwarza. Zabija
        3-je ludzi, rani wielu. Czy gdyby ich zatłukł pałką to miałbyś mniejsze
        wątpliwości ?
        A jeżeli są koleiny to wolno przekraczać szybkośc i zabijać ? Czy koleiny w
        Polsce pojawiły sie 3 minuty przed wypadkiem, czy jest to zjawisko znane
        powszechnie ? Każdy , kto łamie przepisy drogowe robi to świadomie i z własnej
        woli. Kara jest stanowczo za mała. A gdyby naprawic wszystkie drogi w Polsce to
        nie miał byś co jeść po prostu. Z powodu kiepskich dróg nie wolno zabijac ludzi.
      • adamalbonie Re: Cztery lata więzienia za spowodowanie tragicz 22.08.05, 20:30
        O czym ty piszesz? Przecież jechał 95km/h w terenie zabudowanym! Gdyby jechał 50
        no może 60 to należałoby się zastanawiać nad zewnętrznymi przyczynami!
        • josif Re: Cztery lata więzienia za spowodowanie tragicz 22.08.05, 21:08
          Z całym szacunkiem. Na normalnej drodze (równej - czyli takiej na jakiej utrzymanie płacimy podatki,
          akcyzy etc.) nie da się tak łatwo doprowadzić - nawet takiej, jak Matiz konstrukcji - do wyskoczenia z
          drogi na chodnik.
          95 km/h nie jest specjalnie zawrotnią prędkością. Sama z siebie nie powoduje utraty sterowności
          samochodu.
      • tymon99 Koleiny 25.08.05, 10:30
        josif napisał:

> Mnie tam interesuje głębokość kolein w miejscu wypadku.

A mnie nie. Koleiny na ogół widać, więc facet mógł uniknąć wypadku. I tyle.
    • nenkam Re: Cztery lata więzienia za spowodowanie tragicz 22.08.05, 16:45
      spokojnie koles, widze ze jestes kolejnym, ktoryby wszystkich zamykal za
      kratkami- jak bardzo chcesz zyc w takim panstwie to glosuj na PIS.
      • anders76 Re: Cztery lata więzienia za spowodowanie tragicz 22.08.05, 20:13
        Masz rację, chętnie bym zamknął tych wszystkich, którzy jeszcze nie spowodowali
        jakimś cudem wypadku jeżdżąc jak idioci. Wyobrażasz sobie jaki komfort na
        drogach by powstał ? A PiS mnie akurat nie rusza bo od dawna mieszkam poza
        rejonem ich zainteresowań.
        • the_real_kris [...] 22.08.05, 21:07
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • the_real_kris Ty admin.... 23.08.05, 00:13
            nie masz dobrze w tym swoim pustym lbie. Pisalem ci to juz wielokrotnie, ale
            widze ze nie dociera...

Kasuj posty nawolujace do nienawisci - takie jak tych przyglupow ktorzy
            powiesiliby czlowieka za to ze przydazyl mu sie wypadek - przynajmniej zrobisz
            cos pozytecznego (raz w zyciu) - bo jak na razie to jestes tylko pedalskim
            'waste of space'.
    • podpurka Re: Cztery lata więzienia za spowodowanie tragicz 22.08.05, 16:48
      Zabił kilka osób przez swoją głupotę, kolejne dwie okleczył i przy
      sprzyjających wiatrach za 4 lata wyjdzie, a za 6 lat wsiądzie do auta i znowu
      kogoś zabije. REWELACJA!! Albo ja nie kumam bazy, albo coś tu jest popieprzone.
      • marekble Re: Cztery lata więzienia za spowodowanie tragicz 22.08.05, 16:56
        stała się rzecz straszna i współczuję rodzinom ofiar..ale współczuję też
        ukaranemu kierowcy, wiecie co, ja chyba nie znam osoby której nie zdarzyło się
        jechać 100km/h w terenie zabudowanym, niestety - zwlaszcza na trasach
        wylotowych, szerokich, dwupasmowych ulicach, itd.
        Bardzo dużo jeżdżę i widze co się dzieje na drogach, głównie w małych
        miejscowościach przez które prowadzą główne drogi krajowe - rzadko kto zwalnia
        poniżej 70km/h, a o 50km/h to mozna zapomnieć

• sensei4 Re: Cztery lata więzienia za spowodowanie tragicz 22.08.05, 18:58
          marekble napisał:

> stała się rzecz straszna
          Tak, wielka tragedia. Ale to nie nauczy innych niczego. Oni nie spowodują
          wypadku. Oni są super !

osoby której nie zdarzyło się
          > jechać 100km/h w terenie zabudowanym, niestety - zwlaszcza na trasach
          > wylotowych, szerokich, dwupasmowych ulicach, itd.
          Mnie się nie zdarzyło, ale to niczego nie przesądza.
          > Bardzo dużo jeżdżę i widze co się dzieje na drogach, głównie w małych
          > miejscowościach przez które prowadzą główne drogi krajowe - rzadko kto
          zwalnia
          > poniżej 70km/h, a o 50km/h to mozna zapomnieć
          Tak !! Można zapomnieć. Jadąc 50-60 km/h przez wieś to JA jestem zagrażającym
          bezpieczeństwu innych. Oni muszą wyprzedzić !!!! A ten manewr jest i będzie
          zawsze najniebezpieczniejszym. Ale taka dupiata markowa fura nie będzie się
          wlec za takim regulaminowa jadącym. Oj nie ! Linie takie czy inne nic nie
          znaczą jak siedza tacy w tych markowych furach. Później tragedia! Rozpacz !
          Zabiorą prawko, łoj, to jest strata.
          Ale już po fakcie to się nie pamięta. Znam takich.
          Nic ich nie nauczy szanowania zasad i prawa.
          • the_real_kris Re: Cztery lata więzienia za spowodowanie tragicz 22.08.05, 21:09
            nie jestes zbyt madry - albo nie wiesz niczego o prawodawstwie - jest taka
            zasada ze jezeli prawo jest glupie i ludzie go nie akceptuja to nie ma sily
            ktora zmusi ich do przestrzegania glupiego przepisu.
          • henryka77 Re: Cztery lata więzienia za spowodowanie tragicz 22.08.05, 22:51
            cztery lata to za malo. Waszystkich, ktorzy nie przestrzegaja obowiazujacych
            przepisow trzeba karac. Wyprzedzajacych na trzeciego, jadacych za szybko,
            przekraczajacych podwojna linie, bo sa lepsi, bo sa sprytniejsi, bo maja gorsze
            saochody, bo... Na drogach w POLSCE JEST HORROR. gdzie jest Policja. Ostatnio
            jechalam z Poznania do warszawy. Nie spotkalam ani jenego patrolu. Jak to jest
            mozliwe? A w Warszawie po 10 wieczorem wzyscy jada powyzej 100. albo sie na
            niego trabi. Gdzie my zyjemy? h
    • lukasbo Aburd polskiego wymiaru sprawiedliwości 22.08.05, 17:35
      W mojej opinii człowiek, który popełnia przestępstwo nieumyśle związane z
      bezpieczeństwem w ruchu drogowym nie powinien być skazywany na karę
      bezwzględnego pozbawienia wolności. Jest to o tyle absurdalne, że osoba taka
      najprawdopodobniej będzie przestrzegac porządku prawnego i nie ma sensu
      izolowac jej ze społeczeństwa (i płacić za pobyt w więzieniu). Logiczniejsza
      byłaby kara grzywny o zancznym wymiarze i - jeżeli już musimy działać
      prewencyjnie - pozbawienie prawa jazdy na kilka lat. Umieszczanie takich ludzi
      w zakładach karnych mija się z celem ponieważ z produktywnej zazwyczaj
      jednostki robimy byłego skazańca, któy najprawdopodobniej skończy na zasiłku.
      KArajmy prawdziwych przestępców, tych zdemoralizowanych i szkodliwych...
      • babaqba Re: Aburd polskiego wymiaru sprawiedliwości 22.08.05, 18:22
        Wielka tragedia ...dla wszystkich. Zaś krwiożerczy dyskutanci w tym wątku piszą z Księżyca. Gdyby
        zainwestowali w lot Apollo i odwiedzili Polskę, to dowiedzieliby się, że przestrzegający ograniczeń
        prędkości na trasach przelotowych są w przytłaczającej mniejszości. W naszym kraju są trasy
        międzymiastowe, które w ponad 70 procentach biegną przez teren "zabudowany" (krzakami). Wioski
        rozciągają się wąskimi paskami wzdłuż dróg na przestrzeni wielu kilometrów. Ot, każdy chce mieć
        dostęp do drogi i świeże spaliny w domu. Brakuje często chodników i dziatwa wędruje poboczami, dwa
        metry od ukraińskich TIR-ów. Taka jest rzeczywistość i zadziwia niewielka ilość wypadków!
        Raz spróbowałem pokonać trasę z Poznania do Warszawy zgodnie z ograniczeniami szybkości. Koło
        Kutna wymiękłem - wyprzedzające mnie TIR-y i spychające przy okazji naczepą na pobocze zmusiły
        mnie do przyspieszenia w celu ratowania życia...
        • anders76 Re: Aburd polskiego wymiaru sprawiedliwości 22.08.05, 20:23
          Jedyne, co mnie od dawna dziwi, że policja nie łata dziury budżetowej naprawdę
          solidnymi mandatami. Jak by zaplacili 50% pensji jako mandat nie było by problemu.
          A ta "niewielka ilośc wypadków" ? czy ten weekend kilka tygodni temu kiedy
          zginęly 53 osoby do tego też zaliczasz ?
          Jeżdżę ok 30 tys. km rocznie, większośc północna Skandynawia, też mamy
          upierdliwe osiedla i inne ograniczenia. Nikogo nie interesuje zdanie kierowcy na
          temat aktualnie nakazanej prędkości, płaci do bólu a nawet traci prawo jazdy i w
          ten sposób jeździmy prawidłowo, bo musimy. Do upajania sie predkością są tory
          wyścigowe. A żeby zdążyć na czas wystarczy wystartować odpowiednio wcześnie.
          • remik.bz Spece od predkosci na tory wyscigowe 22.08.05, 21:02
            anders76 napisał
            Do upajania sie predkością są tory
            > wyścigowe. A żeby zdążyć na czas wystarczy wystartować odpowiednio wcześnie.
            Jeżdżę ok 30 tys. km rocznie, większośc północna Skandynawia, też mamy
            > upierdliwe osiedla i inne ograniczenia. Nikogo nie interesuje zdanie kierowcy
            n
            > a
            > temat aktualnie nakazanej prędkości, płaci do bólu

Dzieki Anders76. Masz racje. Zdanie kierowcy nie powinno miec zadnego
            znaczenia.Powinien placic i to tak ,aby przez min rok odczuwal. Bo inaczej to
            bedzie z glupoty zabijal.
            I tylko dodam ,ze te nasze polskie ogranicnia predkosci sa niestey wymuszone .
            Nie jestesmy niestety bogatym krajem , a nasze drogi sa jakie sa . Nie
            wybudujemy nagle tysiecy km bezpiecznych i szybkich autostrad. Wiec aby na tych
            naszych niebezpiecznych drogach nie gineli ludzie , konieczne sa te upierdliwe
            ograniczenia. Takie sa realia.
          • the_real_kris Re: Aburd polskiego wymiaru sprawiedliwości 22.08.05, 21:16
            bo wszyscy tam na gorze (w Pln Europie) macie sieczke we lbach... Jakby wam
            panstwo kazalo urzadzic obozy koncentracyjne to tez byscie urzadzili, nie? Bo
            urzedniczyna tak powiedzial... Zreszta wystarczy zajrzec do historii by
            przekonac sie o tym ze mieliscie takie wpadki.

Misiu - trzeba myslec tu, na dole a nie zdawac sie na Hitlerow... Jakbysmy
            jezdzili zgodnie z tempem nadanym nam przez bande nierobow z Wiejskiej to na
            benzyne bysmy nie zarobili.
            • remik.bz masz racje -lepiej zabijac 22.08.05, 21:27
              Tak ,zarobisz na benzyne , a ze przy okazji kogos zabijesz , ale to pryszcz.
              Wazne ,ze masz fure "full- wypas" i ze sasiadom "szczena wisi" jak nia grzejesz
              przez swoja wioche ile fabryka dala po "zwyczjna" na grilla.
              Pewnie nie za bardzo rozumiesz , o co mi chodzi , ale spytaj kogos z matura ,
              to Ci wytlumaczy.
            • mentice Re: Aburd polskiego wymiaru sprawiedliwości 22.08.05, 22:24
              Polakowi sie spieszy, do smierci wlasnej i innych. Wiezie majtki albo gume do
              majtek i mu bardzo spieszno.
              Co nie jest jednak prawda, KAZDY niemal Polak, niezaleznie czy w interesach czy
              nie, jest narwany i BEZMYSLNY na drodze. Polacy nie zdaja sobie sprawy, ze
              samochod to nie zabawka i w razie wypadku konsekwencje moga byc straszne.
            • tymon99 Re: Aburd polskiego wymiaru sprawiedliwości 25.08.05, 10:24
              the_real_kris napisał:

> Jakbysmy jezdzili zgodnie z tempem nadanym nam przez bande nierobow z
              Wiejskiej to na benzyne bysmy nie zarobili.

W ch..u mam, czy the_real_kris zarobi na benzynę, czy nie. Jeśli nie potrafi
              wykonać swoich obowiązków jadąc normalnie, to niech zmieni pracę. Ludzkie życie
              jest ważniejsze niż kasa.
      • regusia Re: Aburd polskiego wymiaru sprawiedliwości 22.08.05, 19:16
        zmienilbys zdanie, gdyby to twoje dzieci zostaly zabite
        • lukasbo Re: Aburd polskiego wymiaru sprawiedliwości 22.08.05, 20:21
          Wiesz, tu nie chodzi o zemstę.. Prawo powinno być obiektywne, a to oznacza, że
          każdy stan faktyczny należy oceniać bez osobistego zaangażowania.
      • mcgoo Re: Aburd polskiego wymiaru sprawiedliwości 22.08.05, 20:59
        pod tym postem podpisze sie rekoma i nogami - swieta racja
      • the_real_kris Re: Aburd polskiego wymiaru sprawiedliwości 22.08.05, 21:18
        Widze ze posrod swoloczy i glupoty jeszcze sa myslacy ludzie...

Pozdrawiam
      • remik.bz To zabicie 3 dzieci jest "nieszkodliwe" ? 22.08.05, 21:20
        lukasbo napisał:
        KArajmy prawdziwych przestępców, tych zdemoralizowanych i szkodliwych...

Rany Boskie!!! Czlowieku co Ty piszesz? Czlowiek , ktory calkowicie swiadomie i
        dobrowolnie zlamal prawo ( przekroczyl dozwolona predkosc )i w konsekwencji
        tego zlamania prawa zabil trojke dzieciakow jest nieszkodliwy ? Jak tu napisano
        na forum w takich np Stanach do konca zycia nie wyszedl by z wiezienia ( nie
        mowiac o odszkodowaniach). Chcesz ,aby takie typy jezdzily po naszych
        marniutkich i niebezpiecznych drogach i dalej zabijaly ? Zastanow sie ?
        • lukasbo Re: To zabicie 3 dzieci jest "nieszkodliwe" ? 23.08.05, 00:02
          Widzę, że nie jesteś prawnikiem... Zabicie każdego człowieka to tragedia, ja
          piszę tylko, że kara powinna być ADEKWATNA i WYCHOWAWCZA. Gwarantuję Ci, że
          więzienie w takim przypadku jest bezsensownym rozwiązaniem. Ten człowiek nie
          jest przestępcą, myślę, że nawet nigdy nie ukradł niczego w sklepie...nie myśli
          i nie czuje jak przestępca. Każdemu z nas może zdarzyć się podobna sytuacja,
          każdy z nas kiedyś się spieszył (a zaręczam, że 90 km/h to niewielka prędkość).
          Wystarczy pozbawić go prawa jazdy i pozwolić odszuć dotkliwośc kary wymierzając
          grzywnę... wysoką. Nie ma sensu izolować ludzi, któzy co do zasady szanują
          porządek prawny i nie są zdemoralizowani... Pomyśl o tym. Obiektywnie.
          • remik.bz Oczywiscie ,ze nie jestem prawnikiem 23.08.05, 09:24
            lukasbo napisał:

> Widzę, że nie jesteś prawnikiem... Zabicie każdego człowieka to tragedia, ja
            > piszę tylko, że kara powinna być ADEKWATNA i WYCHOWAWCZA. Gwarantuję Ci, że
            > więzienie w takim przypadku jest bezsensownym rozwiązaniem. Ten człowiek nie
            > jest przestępcą,

Jestem inzynierem i dlatego mam swiadomosc tego ,jak niebezpiecznym narzedziem
            jest samochód dla kogos , kto nie przestrzega nazwijmy to "instrukcji obsługi".
            Nieprzestrzeganie zasad uzywania piły łancuchowej to "pikus" w porównaniu
            z "igraszkami" w posługiwaniu się samochodem.Ja dla odmiany zaręczam Ci ,ze
            masa dajmy na to 1000 kg poruszająca się z prędkością ( wg Ciebie niewielką )
            90 km / godz ,to jest po prostu narzedzie do zabijania . Efekt zetknięcia
            tej "masy" samochodu z "masą człowieka (np 70 kg) poruszającą się z prędkością
            0 km / h jest mniej więcej taki sam ( nie chce mi się dokladnie tego
            przeliczać , nie o to chodzi) jakbyś z wysokości 3-go piętra zrzucił na
            stojacego na ziemi czlowieka np paletę z cegłami ważącą 1 tone.
            I właśnie dlatego mamy te nieszczęsne "upierdliwe " przepisy , aby nie gineli
            ludzie. Rozumiem ,ze jako prawnik możesz nie rozumieć zagrozenia wynikajacego
            z "rozpedzenia" 1000 kg masy do predkości 90 km/ h . Ale rozumieja to fachowcy
            od inżynierii ruchu i dlatego stawiają znaki ograniczenia predkosci. Jesli ktoś
            całkowicie świadomie te znaki "olewa" , to moim zdaniem (nieprawnika , tylko
            Polaka- szaraka) , niczym się nie rózni od faceta , który np w supermarkecie
            pełnym ludzi zacznie bawić sie "kałachem", na który ma pozwolenie. I dlatego
            trzeba go izalować od spoleczeństwa , bez względu na koszty.A efekt wychowawczy
            tej kary jest mi obojetny. Ważne ,ze przez te 4 lata nie będzie się "bawił "
            samochodem i nikogo nie zabije.
            Ps. dla mnie nieprawnika ten człowiek jest przestepcą. Calkowicie swiadomie
            użył groznego narzedzia niezgodnie z "instrukcją obsługi" i zabił ludzi.
            • maciejb13 Czy prawnik moze byc takim durniem? 23.08.05, 21:50
              Ja rowniez nie jestem prawnikiem i tez uwazam, ze ten kierowca zabil troje
              dzieci z premedytacja, nie byla to zadna nieumyslna smierc. Jesli zrobil to
              nieumyslnie,jak coniektorzy tutaj uwazaja, to jest to osoba niemyslaca i jako
              taka powinna miec zakaz prowadzenia samochodow na cale zycie, bo debile
              (przepraszam za to slowo) nie powinni jezdzic po drogach!!! Wlasnie przez
              debili ginie tyle ludzi na drogach. Jesli w kazdej miejscowosci nie
              bedzie "fotografa" jak jest w innych panstwach, gdzie drogi sa o wiele lepsze,
              to debile , ktorzy nie potrafia kojarzyc znaku z jego znaczeniem dalej beda
              zabijac, bo jak powyzej widac, jest wielu takich , co nie rozumieja znaczenia
              znakow drogowych, pomimo, ze nic nie trzeba czytac...
        • viking2 Re: To zabicie 3 dzieci jest "nieszkodliwe" ? 23.08.05, 02:39
          na forum w takich np Stanach do konca zycia nie wyszedl by z wiezienia ( nie
          > mowiac o odszkodowaniach). Chcesz ,aby takie typy jezdzily po na

I tez nie calkiem tak. Zalezy kto, gdzie i kogo przejechal. Miejski radny z
          poludnia Mississippi, ktory zabil na drodze Murzyna, bedzie potraktownay
          nieporownanie lagodniej, niz nowojorski nastolatek, ktory beema tatusia
          pieprznal w matke z dzieckiem. Niestety, ale jeszcze do dzisiaj pojecie "rownych
          i rowniejszych" funkcjonuje calkiem sprawnie. Gliniarz, ktory prywatnym
          samochodem wraca z Thanksgiving u szwagra bedzie naje...ny jak stodola po
          zniwach, a jeszcze tak nie bylo, zeby mu koledzy kazali w balonik nadmuchac. A
          jak kogos zabije, to moze, moze dostanie nagane i dwa lata bez jednego dnia w
          zawieszeniu (wedle prawa, do dwoch lat to "misdemeanor", czyli wykroczenie, albo
          wystepek, zas dwa lata i wyzej to "crime", czyli przestepstwo - i musieliby go
          wylac z roboty, a na to asocjacja policjantow juz nie pojdzie...)
    • 1onslow Re: Cztery lata więzienia za spowodowanie tragicz 22.08.05, 18:27
      A ja uważam żę za nieumyślne przestepstwa drogowe nie powinno się wsadzać ludzi
      do więzienia. Nie ma sensu trzymać kierowców za kratami na koszt podatników.
      Powinno się stosować wyroki w zawieszeniu i dotkliwe kary pieniężne, tak żeby
      pamiętali o tym do końca życia. Samochód jako narzędzie przestępstwa powinien
      być konfiskowany, sprawca powinien pokryć koszty odszkodowań dla rodzin ofiar i
      koszty leczenia + wysoka kara grzywny. Oczywiście na długo powinien stracić
      prawo jazdy. Wyjątek powinni stanowić pijani sprawcy wypadków - to plaga na
      polskich drogach - oni powinni siedzieć w więzieniach oraz dożywotnio tracić
      prawo jazdy.
      • palec1 Re: Cztery lata więzienia za spowodowanie tragicz 22.08.05, 18:44
        Tez mysle, ze 4 lata, z tego, powiedzmy,
        3,5 w zawieszeniu (jesli mozliwe) - wystarczyloby.

Powinien "poczuc" i kara powinna byc symbolicznym
        "zadoscuczynieniem" dla krewnych i spoleczenstwa.

Wysokosci kary nie mierzy sie za pomoca linijki!: Za 20
        zabitych nie dostaje sie 20razy wiecej niz za 1 zabitego.

A ten pan zrobil to nieumyslnie i to byc moze
        przy utrudnionych warunkach drogowych.

Pytanie: on dostal 4 lata,
        --> 1) a ile by dostal, gdyby byl pijany ?
        --> 2) a ile by dostal, gdyby bral udzial w "wyscigach" przez miasto ?
    • wilhelm4 Re: Cztery lata więzienia za spowodowanie tragicz 22.08.05, 19:02
      Bez przesady !

Czytajcie, co to prawdziwy bandytyzm i zezwierzecenie
      i porównajcie :
      serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2878249.html
    • beatak Re: Cztery lata więzienia za spowodowanie tragicz 22.08.05, 19:11
      A ja myślę, że inaczej mówilibyśmy, gdyby sytuacja dotyczyła kogoś nam
      bliskiego, np. naszego dziecka czy kogoś z rodziny. Nie wierzę, że wtedy
      powiedzielibyśmy: nie wsadzać do więzienia!
      Choć po przeczytaniu Waszych wypowiedzi, też myślę, że kara pieniężna,
      (wysoka!) byłaby lepsza i całkowite odebranie prawka! Tak całkowite, żeby za
      kilka lat osoba taka nie wpadła znowu na pomysł, aby przyspieszać.
      Popieram opinię tych, którzy mówią, że NIE DA SIĘ w Polsce jezdzić zgodnie z
      przepisami, po prostu NIE. Sama nie stosuję się do znaków, bo jest to
      niemożliwe. Czasami zdejmuję nogę z gazu, a na pewno po takich informacjach.
      Ale wydaje mi się, że jeśli to nas nie dotyczy, możemy tylko gdybać.
      I oby nas nigdy to nie spotkało!
      -
      mama Emilki (21 lipca 2003)
    • bojownik_syjamski Droga krajowa? Pewnie miala ograniczenie do 30km/h 22.08.05, 20:13
      Przeciez wiekszosc drog krajowych ma ograniczenie do 30km/h. Normalka. 150 km
      autostrad na 36 milionow ludzi i 312 tys km2 powierzchni, to nasz sukces w
      zapewnieniu bezpiecznej podrozy (dla kierowcow i pieszych) miedzy miastami na
      naszych drogach krajowych.

Z Krakowa do Szczecina, trzeba 2 dni jechac. Po drodze w polowie drogi, krotki
      przeglad zawieszenia, bo koleiny potrafilyby nawet Hummera rozwalic.
      • remik.bz Re: Droga krajowa? Pewnie miala ograniczenie do 3 22.08.05, 20:24
        bojownik_syjamski napisał:

> Przeciez wiekszosc drog krajowych ma ograniczenie do 30km/h. Normalka. 150 km
        > autostrad na 36 milionow ludzi i 312 tys km2 powierzchni, to nasz sukces w
        > zapewnieniu bezpiecznej podrozy (dla kierowcow i pieszych) miedzy miastami na
        > naszych drogach krajowych.
        >
        > Z Krakowa do Szczecina, trzeba 2 dni jechac. Po drodze w polowie drogi,
        krotki
        > przeglad zawieszenia, bo koleiny potrafilyby nawet Hummera rozwalic.
        >

Co wolisz? jechac z Krakowa do Szczecina 2 dni , czy 6 godzin i po drodze zabic
        czlowieka ?
        • the_real_kris Re: Droga krajowa? Pewnie miala ograniczenie do 3 22.08.05, 21:20
          Twoj post jest glupkowaty - zadam ci (pozornie) podobnie glupkowate pytanie -

co wolisz - umrzec z glodu czy podjac ryzyko przy zdobywaniu srodkow na zycie?
          • remik.bz Pytanie nie jest pozornie glupie, dura lex sed lex 22.08.05, 21:30
            the_real_kris napisał:

> Twoj post jest glupkowaty - zadam ci (pozornie) podobnie glupkowate pytanie -
            >
            > co wolisz - umrzec z glodu czy podjac ryzyko przy zdobywaniu srodkow na zycie?
    • remik.bz Samochód jest bardzo niebezpiecznym narzedziem 22.08.05, 20:22
      Z przerazeniem czytam nektóre posty, np ,ze "ne da sie jechac 50 km/h" .Da
      sie , tylko trzeba chciec i myslec. Samochod w reku "muslacego inaczej"
      niestety jest jak brzytwa w reku malpy. Po prostu sluzy do kaleczenia i
      zabijania. Sam mam za soba 30 lat "kolkiem". Mam tez posrednia stycznosc z
      ekspertyzam "powypadkowymi".
      Przezajaca jest mentalnosc ludzi - sprawcow wypadkow, ktorzy uwazaja ,ze
      ograniczenie predkosci np w terenie zabudowanym jest tylko tak "dla jaj".
      I w imie tychze "jaj" zabijaja innych- oczywiscie z glupoty ale jednak
      swiadomie niestety ( widzieli znak) .
      Osobiscie uwazam ,ze kary za przekroczenie predkosci -oczywiscie wylacznie
      finansowe- powinny byc takie , aby sprawca ( w zaleznosci od statusu
      majatkowego) odczuwal je co najmniej przez rok. A za zabicie ludzi w wyniku
      prekroczenia predkosci - bezwzgledna odsiadka ( i tu uklony dla sadu ). I wcale
      nie chodzi o zemste, chodzi o to ,aby gosc chociaz przez cztery lata nie
      probowal nikogo zabic swoja "fura" z glupoty i braku szarych komorek.
      Tak naprawde to trudno zrozumiec , jak myslacy czlowiek moze sie zastanawiac co
      wybrac : jechac wolno i bezpiecznie w terenie zabudowanym, czy pogrzac 100/godz
      i byc moze kogos zabic. A jak sie nie zabije nikogo , to w nagrode bedzie sie
      20 minut wczesniej u celu. Ot rozumowanie "malpy z brzytwa".
      • jkm8 Re: Samochód jest bardzo niebezpiecznym narzedzie 22.08.05, 20:53
        To nie jest odpowiedz remik-owi, tylko rozwiniecie jego watku. Pisze z USA,
        gdzie w terenie zabudowanym jest ograniczenie do 30 mi/h czyli naszych 50km/h.
        Samochody i nawierzchnie az zapraszaja, zeby gaz przycisnac ale lepiej dac sobie
        z tym spokoj - kara za jazde 5km/h szybsza jest minimum $100 ($50 to sie dostaje
        za jazde bez pasow) za 15km/h szybsza zabieraja "prawko". Tylko na autostradach
        sa bardziej poblazliwi i mozna o 10 mi/h szybciej jezdzic, ale tylko o 10. Wiec
        amerykanie mimo setek Km pod maska jezdza jak przepisy kaza i sie da. Tych co
        mysla, ze sie nie da bardzo szybko wyprowadzaja z bledu, lacznie z konfiskata,
        tak, tak, samochodu.

Zabicie tych 3-ga dzieciakow (wszystkie dzieci jednej rodzinie!) w USA facet by
        z pierdla do konca zycia nie wyszedl: tutaj ponosi sie odpowiedzialnosc za swoje
        czyny, fakt niekaralnosci (dobre prowadzenie sie) przedtem czy tzw. "dobra
        opinia" nie ma znaczenia. To nie byl nieszczesliwy wypadek nie do przewidzenia
        (np. eksplozja opony). Za jazde w terenie zabudowanym z MAKSYMALNA predkoscia
        dopuszczalna tylko w na autostradach, za niedostoswanie predkosci do warunkow
        drogowych (miejscowosc) facet stracilby prawo jazdy na zycie. W USA samochod to
        niebezpieczne narzedzie i poslugujac sie nim ponosisz calkowita odpowiedzialnosc
        za nastepstwa swojego dzialania.
        Wiecej, facet stracilby wszystko, bo musialby placic niewiarygodne odszkodowania
        rodzinie.
        Swoja droga, ciekawy jestem jaki bylby wyrok gdyby te dzieci byly np. dziecmi
        sedziego, prokuratora, adwokata, czy polityka.... cos mi sie zdaje, ze dostalby
        z 10x wiecej.
        • tomograf Re: Samochód jest bardzo niebezpiecznym narzedzie 23.08.05, 19:26
          <quote> Za jazde w terenie zabudowanym z MAKSYMALNA predkoscia dopuszczalna
          tylko w na autostradach </quote>

Nie tylko. Tyle jest dopuszczalne też na drogach dla pojazdów samochodowych. A
          uwzględniając jakość urządzeń pomiarowych także na każdej drodze poza terenem
          zabudowanym.
    • waterman50 Re: Cztery lata więzienia za spowodowanie tragicz 22.08.05, 20:38
      Morderca trójki dzieci posiedzi 4 lata.Dożywocie nie łaska?
    • adalberto3 4 lata więzienia + 6 lat zakazu prowadzenia .. 22.08.05, 20:47
      ..pojazdów mechanicznych. W rzeczywistości to oznacza 8 miesiący za jedno
      zabite dziecko ( za dobre sprawowanie pewnie odsiedzi połowę ). Samochód w
      rękach nieodpowiedzialnych ludzi zamienia się w narzędzie zbrodni i tak taki
      czyn powinien być kwalifikowany.
    • mcgoo Re: Cztery lata więzienia za spowodowanie tragicz 22.08.05, 20:56
      jasne za niska - a co z tym synem Walesy co mial po pijaku wypadek ? - a co z
      tym Rywinem co mial wiecej kasy - a co z tymi geszefciarzami na gorze - prostemu
      szarakowi zawwsze d.o.p.....d.o.l.o.m bo latwo go upupic
    • jkm8 Re: Cztery lata więzienia za spowodowanie tragicz 22.08.05, 20:58
      ciekway jestem jaki bylby wyrok gdyby facet przewladowujac bron mysliwska przed
      domem wypalil zabijajac te dzieci na sasiedniej ulicy... Tez 4 lata? Codow nie
      ma, zeby nie dostal dozywocia. Codow nie ma. Wiec dlaczego samochodem to juz wolno?
    • chaynik Re: Cztery lata więzienia za spowodowanie tragicz 22.08.05, 21:00
      Przy smiertelnych wypadkach z winy kierowcy powinno sie orzekac przepadek prawa
      jazdy na zawsze. Kara oczywiscie jest zbyt niska.
    • gobi03 Re: Cztery lata więzienia za spowodowanie tragicz 22.08.05, 21:06
      To była DROGA KRAJOWA! Proponuję "dokwaterować" tego, kto zaoszczędził pieniądze
      na ulicy. Z jaką prędkością mamy przejeżdżać setki kilometrów?
      Myślę, że jako rodzic czułbym się wyjątkowo podle wiedząc o tak niskiej karze
      dla mordercy. Jako kierowca prawie co dzień przekraczam przepisy. Dopóki nie ma
      fotoradarów co 10 km, będę jeździł OPTYMALNIE, choć nie zawsze zgodnie z
      przepisami.
      • jkm8 Re: Cztery lata więzienia za spowodowanie tragicz 22.08.05, 21:23
        Gobi03: zyjesz tez OPTYMALNIE czyli kradnac, kombinujac ile sie da i jak sie da
        najdluzej, az nie zlapia? Prawdziwy Dziki Zachod, tyle, ze tam szanse byly
        wyrownanie bo mozna bylo samodzielnie dochodzic sprawiedliwosci. Ilu kierowcow
        jechaloby 100km/h tam gdzie nie wolno wiedzac, ze ojciec ofiar (albo i tlum
        sasiadow) moze ich najzwyczajniej odstrzelic? No ilu? I co, daloby sie jechac wolno?
      • tymon99 OPTYMALNIE 25.08.05, 10:43
        > To była DROGA KRAJOWA!

I co z tego? Dla Ciebie droga krajowa, dla mieszkających tam - ich ulica..
        Piszesz cos o jeżdżeniu optymalnie, hmmm... Pewnie ten kretyn z matiza tak samo
        sobie to tłumaczył...
    • jkm8 Re: Cztery lata więzienia za spowodowanie tragicz 22.08.05, 21:15
      lukasbo napisal powyzej:
      >Wiesz, tu nie chodzi o zemstę.. Prawo powinno być obiektywne, a to oznacza, że
      >każdy stan faktyczny należy oceniać bez osobistego zaangażowania.
      jaka zemsta?
      1. jechal samochodem? jechal
      2. jechal 100km/h przez miejscowosc? jechal
      3. nie uwzglednil warunkow na jezdni? nie uwzglednil (nie spodziewal sie? no,
      gdyby "innostraniec" to mozebym uwierzyl, ale w Polsce??!!)
      4. ZABIL? zabil

gdyby facet z brzytwa latal po miescie, potknal sie o wystajaca plyte chodnikowa
      i przewracajac poderznal gardla innym uzytkownikom chodnika to tez powinno sie
      wziac pod uwage szczegolne okolicznosci, ze "on nigdy nie wygladal na czubka" a
      brzytwa to sie "tylko golil" co rano i jak sie nie golil to byl calkiem fajny facet?

Ten sposob myslenia zaczyna byc szczegolnie widoczny jak polacy wyjezdzaja za
      granice i nie moga zrozumiec, ze kazdy ponosi odpowiedzialnosc za swoje czyny i
      tej odpowiedzialnosc nie da sie uniknac. Kropka.

PS. komu z Was zdarzylo sie zrobic mala stluczke, np. na parkingu przy cofaniu i
      zostawic swoj nr. telefonu aby pokrys szkode, albo znalezc taki numer za
      wycieraczka jesli to wasz samochod zostal zadrapany? Slucham?! Nie slysze. No
      wlasnie.
    • jkm8 Re: Cztery lata więzienia za spowodowanie tragicz 22.08.05, 21:17
      aha, jeszcze jedno: wiekszosci polakow przeswieca relatywizm moralny Kalego.
      • androx Re: Cztery lata więzienia za spowodowanie tragicz 22.08.05, 21:39
        Ciekawe, ile bym lat dostał, gdybym szedł ulicą kręcąc młyńca siekierą (takie mam hobby) i niechcący rozpłatał głowy trzem dzieciakom ?
        Czy to czyn szkodliwy społecznie ? Przecież nie zabiłbym ich z premedytacją, ale całkiem niechcący.
    • wojtkowiak.d Re: Cztery lata więzienia za spowodowanie tragicz 22.08.05, 21:36
      Powinien być dożywotni zakaz prowadzenia auta!!!
    • k_r_m Re: Cztery lata więzienia za spowodowanie tragicz 22.08.05, 21:42
      wystarczyłby wyrok w zawieszeniu i pozbawianie prawa jazdy na powiedzmy 10 lat,
      facet nie stwarzałby zagrożenia bo po prostu by nie jeździł samochodem, to
      przecież ma na celu karanie więzieniem
      co innego gdyby jechał po pijaku to wtedy i cztery lata to by było za mało

a co do prędkości 50km na godzine, kto z was nigdy jej nie przekroczył w terenie
      zabudowanym, a 40 gdy jest zanak, a 30...
      • sabna Re: Cztery lata więzienia za spowodowanie tragicz 22.08.05, 22:01
        Ciekawe ze w UK gdzie ;udzie jezdza duzo lepszymi samochodami po duzo lepszych
        drogach nikomu nie przychodzi na mysl przekraczanie maksymalnej predkosci,
        nawet na autostradach nie jest to czesto spotykane nie mowiac o terenie
        zabudowanym. Nikt tutaj nie tlumaczy sie glupio. A w Polsce gdzie samochody
        czesto kiepskie a drogi jeszcze gorsze ludzie uwazaja ze ograniczenia predkosci
        sa nieistotne.
        Trudno moim zdaniem mowic o nieumyslnosci spowodaowania wypadku, gdy ktos
        grzeje w srodku dnia w terenie zabudowanym 95 km/h. Mozna jedynie mowic o
        bezmyslnosci.
        • tsunami1 Re: Cztery lata więzienia za spowodowanie tragicz 22.08.05, 22:36
          ciekawe ile pijanych osob powodujacych wypadki poszlo na dluzej niz 4 lata!!!
          ja jeszcze nie slyszalem. CZy wy myslicie ze ten czlowiek to rozmyslnie zrobil?
          Pomijam fakt ze biegly orzekl 95km/h a w rzeczywistosci czlowiek grzal 140km/h
          ale nikt z was nie pomyslal ze Pan biegly mogl to zawyzyc (ciekawe jak on to
          wyliczyl) moglo padac, byc slisko. Nie znamy pozostalych przyczyn. WIekszosc z
          nas ma samochod, zbliza sie zima. Nie problem jechac 40km/h na oblodzonej
          nawierzchni wcisnac hamulec i jedziemy na lyzwach a chwile pozniej i boom na
          pasach w 4 dzieci. 4 lata za cos czego nigdy bysmy nie chcieli zrobic. Gdyby
          byl pijany to nawet 10 mu dajmy albo dozywocie. Ale to byl tylko wypadek!!!
          • henryka77 Re: Cztery lata więzienia za spowodowanie tragicz 22.08.05, 23:12
            Kto, kto nie patrze=y , ile jedzie. ? nie wierze. wiedzial. Wiezial, co robi i
            wierzyl, ze jest cwany i bezkarny. Place w ciemno, za jego wiezienie i to na
            dlugo. h
            • zebywasszlag wypadki powoduja ludzie 23.08.05, 02:28
              dla tych ulomnych umyslowo co to mowia ze to wypadek, a nie kierowca, tlumacze
              ze wypadki to wina ludzi, nawet jak samochod sie rozpadnie na drodze co sie w
              polsce zdarza, to tez wina ludzi. wypadek sie nie "zdarza" wypadki powoduja
              ludzie. przez wiochy sie pedzi kiedy nie ma nikogo na poboczu, kiedy ida
              dzieciaki zwalnia sie zawsze, bez patrzenia na znaki, to swiadczy o
              odpowiedzialnosci kierowcy. ten typek jechal bezmyslnie i lekcewazaco. 25 lat
              paki dla glupiego bydlaka. koniec kropka.
    • raff_g A Urban dostał rok w zawiasach 22.08.05, 22:29
      Oto jak działa w tym kraju prawo. Urban zabił na przejściu w Garbowie
      (woj.lubelskie) chłopaka jadąc, wg opinii biegłego > 95 km/h, i dostał jeden
      rok pozbawienia wolności w zawieszeniu
      • maciejb13 Re: A Urban dostał rok w zawiasach 23.08.05, 22:10
        --widocznie ten facet mial cztery razy mniejsze chody w sadzie od Urbana -
        patrz dobra opinia w srodowisku.
        Przeciez to jasne, ze byl to "czlowiek" z wladzy w tym miescie, czy to tak
        trudno pojac?
    • tadeusz2005 A jednak jest w Polsce takie miejsce ... 22.08.05, 23:01
      ... gdzie ludzie zwalniają do przepisowych 40 km/h, a nawet mniej. To
      miejscowość, przez którą przejeżdża się omijając Toruń (jadąc z Warszawy skręca
      się na Łysomice, a wraca się na trasę w miejscowości ... no właśnie: PAPOWO
      TORUŃSKIE. Tam bardzo często stoją gliniarze i wlepiają mandaty. I nie ma
      przebacz.
    • tomekzlasu Re: Cztery lata więzienia za spowodowanie tragicz 22.08.05, 23:40
      to brzmi tak ,jak zacheta dla płatnych morderców trzy trupy i tylko 4 lata ,
      moze w zawieszeniu i za dobre sprawowanie spotkamy sie po roku na drodze ??
    • ania9939 Re: Cztery lata więzienia za spowodowanie tragicz 22.08.05, 23:40
      Bardzo ulgowo został potraktowany kierowca za spowodowanie trgicznego
      wypadku.Cztery lata to stanowczo za niski wyrok.Dlatego kierowcy czują się
      bezkarni!!!Jeżdżą jak wariaci.
    • heraldek W USA dostalby 30 lat pierdla... 23.08.05, 02:42
      Problemem Kepna i okolic nie jest wyjatkowy zly
      stan drog (jak sugerowano w watku jako okolicznosc
      lagodzaca), ale to, ze jest tam skrzyzowanie dwoch
      glownych tras (Wroclaw-Warszawa i Katowice-Poznan)
      Drogi sa calkiem niezle, tyle, ze przechodza czesto
      przez tereny zabudowane i to kusi kierowcow do
      dociskania "gazu" i ta brawura jest przyczyna wypadkow
      niemal kazdego tygodnia.....

Co do wysokosci wyroku to potwierdza on tylko teze,
      ze Polska to wspanialy kraj dla zabojcow wszelkiej masci...
      Sady wyjatkowe milosierne a kary czesto symboliczne...
      To jest chyba jedyny kraj jaki znam, gdzie za spowodowanie
      smierci w wypadku samochodowym poprzez brawurowa jazde
      mozna dostac wyrok w zawieszeniu....

W drugiej polowie lat 80-tych (1986 lub 1987) gdy mieszkalem
      jeszcze w NYC, jeden chlopak z Polski (byly tancerz zespolu Mazowsze)
      na przyjeciu wypil nieco wiecej i chcial odwiezc swego kumpla
      do domu. Mial wypadek na Gornym Manhattanie (niedaleko Columbus
      Circle). Zabil swojego kumpla i jeszcze innego przechodnia....
      Dostal 28 lat wiezienia.... Siedzi do dzisiaj...W przyszlym
      roku bedzie mogl prosic o warunkowe zwolnienie...zwykle nie
      dostaje sie za pierwszym razem....prosbe moze skladac raz do roku...

Polska malpuje Ameryke w tylu dziedzinach, moze i w dziedzinie
      wymiaru sprawiedliwosci....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka