Dodaj do ulubionych

Naganiacze i zdrajcy

• abhaod Brawo, brawo i to wszystko nie boli..... 18.09.05, 15:51
    • sclavus krzyKACZE... 18.09.05, 15:59
      krzyKACZE, ale ... czy tylko??
      boh pamyłuj, jak ich to boli... zupełnie, jakby się odnaleźli w tekście
      Michnika, nagusięńcy, jak ich, ten ich, bóg stworzył... ale już grzeszni,
      rewolucyjnie grzeszni...
    • koko_szalet Nużące wynużenia. 18.09.05, 16:03
      Absolut jest już tym zmęczony. No ale to jego tabloid i może w nim pisać co chce.
    • zwiatrem1 Naganiacze i zdrajcy 18.09.05, 16:32
      Panie Michnik przestañ pan udawac MESJASZA!!!!! Dosc juz tych "zlototwórczych"
      skrajnosci: naganiacze, zdrajcy, bagno, gnój.. mie mozesz pan mówic jakims
      miniej smrodliwym jezykiem?
    • mcgoo historie historyczno histeryczne 18.09.05, 16:42
      Piekny popis znjomosci historii - ale fakt pozostaje faktem - o maly wlos
      glosowalibysmy na kolejnego "uczciwego inaczej".
    • gertruda_g i kto to mówi ?? 18.09.05, 16:52
      Zanim się zachwycicie adasiem pożyteczni idioci dowiedzcie sie cos wiecej o
      adasiu ktoremu sie grunt pali pod nogami . Moze wreszcie wyjdzie na jaw prawda o
      tej opozycji koncesjonowanej co sie pod pache prowadzala z kiszczakiem .
      • marianna_777 Re: i kto to mówi ?? Na wszelki wypadek cytuje .. 18.09.05, 16:54
        gdyby sie zdarzylo ze wypowiedz gertrudy zostanie usunieta.
        gertruda_g napisała:

> Zanim się zachwycicie adasiem pożyteczni idioci dowiedzcie sie cos wiecej o
        > adasiu ktoremu sie grunt pali pod nogami . Moze wreszcie wyjdzie na jaw
        prawda
        > o
        > tej opozycji koncesjonowanej co sie pod pache prowadzala z kiszczakiem .
        • sclavus Re: i kto to mówi ?? Na wszelki wypadek cytuje . 18.09.05, 17:22
          marianna_777 napisała:

> gdyby sie zdarzylo ze wypowiedz gertrudy zostanie usunieta.
          > gertruda_g napisała:
          >
          > > Zanim się zachwycicie adasiem pożyteczni idioci dowiedzcie sie cos wiecej
          > o
          > > adasiu ktoremu sie grunt pali pod nogami . Moze wreszcie wyjdzie na jaw
          > prawda
          > > o
          > > tej opozycji koncesjonowanej co sie pod pache prowadzala z kiszczakiem .

A może tylko dzięki temu żyjecie w dobrym zdrowiu i obie i dzisiaj?????

Z drugiej strony "opozycja koncesjonowana", to bardzo mocne określenie...
          Myślę, choć powinienem być pewien, że macie "odpowiednie" kwity.... no, nie
          takie, których dostarczycielką (donosicielką) była Jarucka....
          • marianna_777 Re: i kto to mówi ?? Na wszelki wypadek cytuje . 18.09.05, 17:27
            Nie, nie... nie takie... ale moze by tak zrobic wreszcie te lustracje, raz a
            dobrze - i wtedy dopiero postawic gruba kreske i wiecej do tego nie wracac
    • goldilock Ponadpartyjny 18.09.05, 17:19
      Musze wreszcie przyznac racje Szlachetnemu Marszalkowi WC. Rzeczywiscie byl on
      kandydatem pozapartyjnym. Wszystkie komuchy sa tak naprawde ponadpartyjne. Ich
      przynaleznosc partyjna jest dyktowana dorazna potrzeba utrzymania sie przy
      korycie. Czy to PZPR, SLD, Zieloni, Zielonoswiatkowcy, Hare Kryszna czy
      cokolwiek innego - wazne co z tego mamy. Ten typ tak ma.Ta partia ma tak
      naprawde jena nazwe, to Platne Pacholki. Kiedys przy Moskwie, teraz jeszcze
      lepiej bo na swoim i krasc mozna wiecej. To, ze Michnik moze puszczac takie
      teksty kpiac z podstawowych zasad przyzwoitosci i inteligencji czytelnika
      swiadczy o tym, ze Polske czeka jeszcze dluga i bolesna droga..
      • sclavus Re: Ponadpartyjny 18.09.05, 17:23
        goldilock napisała:

> Musze wreszcie przyznac racje Szlachetnemu Marszalkowi WC. Rzeczywiscie byl
        on
        > kandydatem pozapartyjnym. Wszystkie komuchy sa tak naprawde ponadpartyjne.
        Ich
        > przynaleznosc partyjna jest dyktowana dorazna potrzeba utrzymania sie przy
        > korycie. Czy to PZPR, SLD, Zieloni, Zielonoswiatkowcy, Hare Kryszna czy
        > cokolwiek innego - wazne co z tego mamy. Ten typ tak ma.Ta partia ma tak
        > naprawde jena nazwe, to Platne Pacholki. Kiedys przy Moskwie, teraz jeszcze
        > lepiej bo na swoim i krasc mozna wiecej. To, ze Michnik moze puszczac takie
        > teksty kpiac z podstawowych zasad przyzwoitosci i inteligencji czytelnika
        > swiadczy o tym, ze Polske czeka jeszcze dluga i bolesna droga..

Oj, jak bardzo prawda w oczy kłuje....
        • marianna_777 Re: Ponadpartyjny - no to jeszcze raz ... 18.09.05, 17:29
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=904&w=29151328&a=29208796
    • gertruda_g może wreszcie się dowiecie jaki z Adasia był 18.09.05, 17:27
      opozycjonista ....hahhaahaahaaahaa i tego sie Adas boi jak ognia ....myślał ,że
      jak sobie akta wyczyścił to będzie wiecznie robił za świętego ...........
    • adamczajka Prosto... 18.09.05, 17:58
      Sukcesy osob jak Lech Walesa i Adam Michnik, polityczne i materialne sa
      potwierdzeniem, ze szlachetnosc sie oplaca. Pozatym prawdziwymi ofiarami
      sa...naganiacze.
    • me-e PRZYJACIELSKA WYBIORCZOSC... 18.09.05, 18:15
      ...jak sie moga poczuc tak oczerniani przez naganiaczy i zdrajcow... bohater
      jaruzelski, czlowiek honoru kiszczak,jedyny sprawiedliwy urban...czyz to nie
      jawna zdrada naczelnego z pominieciem ich nazwisk...coraz b. lubie naczelnego
      bo widze ,ze juz niedlugo naczelny przedzieje na druga strone ta
      prawa ...chociazby z braku wyczerpywania sie argumentow...tylko nie mowcie ,ze
      idealy albo smierc...czego p. michnik jest zywym przykladem...-)))
      • marianna_777 Re: PRZYJACIELSKA WYBIORCZOSC... MICHNIK... 18.09.05, 18:30
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=904&w=29151328&a=29194586
        • heniek18 Re: PRZYJACIELSKA WYBIORCZOSC... MICHNIK... 18.09.05, 18:49
          Sadzac z ilosci postow jest chyba jednym z najbardziej czytanych i
          dyskutowanych autorow w Polsce, to niby dlaczego mialby przestac pisac?
          Zwlaszcza, ze wiele wypowiedzi jest znakomitym potwierdzeniem trafnosci jego
          opinii.
          • marianna_777 dlaczego mialby przestac pisac? Na znak protestu i 18.09.05, 19:01
            solidarnosci (male s) z pokrzywdzonymi ofiarami antykomunistycznych "nagonek".
            Brak Pana Superautorytetu Moralnego nie bylby specjalnie oplakiwany.
    • alterego2 Oddam nieważny głos w wyborach prezydenckich. 18.09.05, 18:37
      Napiszę rzecz kontrowersyjną na tym forum: uważam W. Cimoszewicza za człowieka
      uczciwego. Choć przez to wycofanie się z kandydowania dużo u mnie stracił.
      Jako były zwolennik byłego kandydata na prezia W. Cimoszewicza oddam głos
      nieważny w wyborach na prezia. Będzie to taki mój nieistotny protest. Mam
      świadomość tego, że nikogo to nie obchodzi. Ale dla mnie to jest ważne. Żadna
      polityczna chiena się na mnie nie pożywi. No i zrobię w konia "expertów": nie
      zagłosuję ani na Tuska, ani na Borowskiego, a przy tym wezmę udział w wyborach
      i podwyższę frekfencję.
      Co do nagonki na Cimoszewicza, to uważam, że miała miejsce. Wątpliwości nie
      powinien mieć nikt, kto czytał wszelkie, mniej lub bardziej szmatławe
      dzienniki i tygodniki ukazujące się w Polsce (wyjątki to GW i Polityka). Nie
      dostrzegają jej ci, którzy popierają innych kandydatów. A nie dostrzegają
      dlatego, bo była im na rękę. Podejrzewam, że gdyby chodziło o p. Tuska albo p.
      Kaczyńskiego, też nie widziałabym sprawy.
      Obiektywny sąd w tej sprawie może wydać tylko taka osoba, która nie popiera
      żadnego kandydata, nie jest jej bliski żaden kandydat na prezia. Jest taka?
      • marianna_777 nikogo to nie obchodzi...a HIENA jest przez samo H 18.09.05, 18:40
      • agaj.agaj Re: Oddam nieważny głos w wyborach prezydenckich. 18.09.05, 19:17
        alterego2 napisała:
        > Obiektywny sąd w tej sprawie może wydać tylko taka osoba, która nie popiera
        > żadnego kandydata, nie jest jej bliski żaden kandydat na prezia. Jest taka?

Oczywiscie, kazdy uwaza, ze jest obiektywny. Ale co masz przeciwko
        Borowskiemu? Mnie jego ideologia sa calkowicie obca. Uwazam jednak, ze
        prawicowy parlament powinien byc zrownowazony lewicowym prezydentem. Tak wiec
        z czystego pragmatyzmu nawoluje do glosowania na Borowskiego. WC nie zdobyl
        sie na ten gest, po raz wtory (moim zdaniem) dajac swiadectwo jak jest
        zalosny.
      • mentice Re:Prezydenckich. 18.09.05, 22:17
        Jako ze nie mieszkam w RP jestem bardziej obiektywny, przynajmniej w teorii.
        Otoz w czasach PRL byly "jedynie sluszne" nagonki, dzisiaj, w czasach bardziej
        "demokratycznych", nagonki sa i beda na tle politycznym. Niestety, tak jest w
        kazdym panstwie, nie tylko w Polsce. Wykorzystuje sie kazda slabosc przeciwnika
        politycznego, aby dojsc do wladzy. I Cimoszewicz mogl to zostawic wyborcom, czy
        ludzie przejmuja sie jego transakcjami. Ale sie poddal. Niewatpliwie okazal sie
        pazerny, co opozycja brutalnie wykorzystala. Co nie znaczy, ze inni nie sa pazerni.
    • koko_szalet ŚPIESZCIE SIĘ BRAĆ ODWET NA SWOICH WROGACH 18.09.05, 18:45
      Potem w życiu może zabraknąć czasu. Nie można puszczać w niepamięć tego co
      ktokolwiek zrobił przeciwko Wam. Walczcie o siebie i dla siebie. Satysfakcja po
      akcie zemsty jest gwarantowana. A i przysłowie mówi że i na kulawym koniu
      dojedzie. Tak więc do dzieła!
      Tylko pamiętajcie, dwie najważniejsze zasady:
      1. wszystkie działania zgodne z prawem
      2. obiekt nie może nawet domyślać się kto mu robi dobrze
      3. po wszystkim można mu już wszystko wyjaśnić
      4. najlepiej mścić się na najbliższych osoby na której odwet brać zamierzamy,
      będzie go bardziej boleć.
      Pomysły i inwencję mam nadzieję że macie.
      Tak więc z życzeniami pozostawiam Was z życzeniami wszystkiego najlepszego,
      wielu przyjemności i satysfakcji.
      • marianna_777 Rzeczywisce, wypowiedz godna ... szaletu 18.09.05, 19:05
      • goldilock Re: ŚPIESZCIE SIĘ BRAĆ ODWET NA SWOICH WROGACH 18.09.05, 20:34
        tak wlasnie uczynim
    • ziut2005 Panie Michnik .... Pan zdradził ... 18.09.05, 18:53
      ... zdradził Pan to co budował
      • historyk12 Re: Panie Michnik .... Pan zdradził ... 18.09.05, 18:57
        A niby w jaki sposób?
        • marianna_777 Zdradził idee powrotu do koryta utraconego w 68? 18.09.05, 19:10
          • ewa9823 polowanie na człowieka jest czymś ohydnym 18.09.05, 19:28
            polowanie z nagonką powinno być zakazane prawem i tak jest w cywilizowanym
            świecie
            • yuhma Re: polowanie na człowieka jest czymś ohydnym 18.09.05, 19:39
              ewa9823 napisała:

> polowanie z nagonką powinno być zakazane prawem i tak jest w cywilizowanym
              > świecie
              Chyba nie do konca sie orientukesz, jak jest w cywilizowanym swiecie albo
              Francja, Niemcy, USA to dla Ciebie niecywilizowany swiat. Polecam
              wiadomosci.onet.pl/1247044,2678,1,1,kioskart.html
              Po drugie - jakie polowanie? Coz takiego sie Cimoszewiczowi stalo? Nic. Nie
              zostanie prezydentem. I tyle. Koniec. Kropka. Byc moze przestanie byc
              politykiem, choc watpie. Moze czasem warto spojrzec na swiat chlodnym okiem?
              • aaniia Re: polowanie na człowieka jest czymś ohydnym 18.09.05, 20:19
                yuhma .. chcę powiedzieć, że nie oddałabym głosu na Cimoszewicza, nie lubię go,
                ale tutaj chodzi o polowanie na ludzi, każde polowanie z nagonką na człowieka
                jest czynem ohydnym
                • goldilock Re:nosil zubr razy kilka..... 18.09.05, 20:29
                  It is a fair game to hunt a hunter
                • yuhma Re: polowanie na człowieka jest czymś ohydnym 18.09.05, 20:41
                  Aniu, nie wiem, po co mnie informujesz, ze nie zamierzalas glosowac na
                  Cimoszewicza. To nie ma nic do rzeczy. A ja chcialem jedynie powiedziec, ze
                  zadnego polowania nie bylo i Cimoszewiczowi nic sie nie stalo. Zgodnie z
                  zasadami demokracji zadano mu kilka niewygodnych pytan, na ktore nie potrafil
                  udzielic przekonujacej odpowiedzi, wiec musial odejsc. Nie bedzie prezydentem
                  RP, nic wiecej mu sie nie stalo. Ofiary nagonek wpadaja w chorobe, umieraja,
                  krotko mowiac - nie sa w stanie sie pozbierac przez wiele lat, o ile w ogole sa
                  w stanie.
                  • ewa9823 Re: polowanie na człowieka jest czymś ohydnym 18.09.05, 21:20
                    yuhma Ofiary nagonek wpadaja w chorobe, umieraja,
                    > krotko mowiac - nie sa w stanie sie pozbierac przez wiele lat, o ile w ogole
                    sa w stanie.

widzę, że wiesz więcej o psychice ludzi na których się poluje..
                    • yuhma Re: polowanie na człowieka jest czymś ohydnym 18.09.05, 21:26
                      ewa9823 napisała:
                      > widzę, że wiesz więcej o psychice ludzi na których się poluje..
                      Owszem, troche w zyciu czytalem, nie tylko artykulow Redaktora Naczelnego.

Ty natomiast swietnie umiesz wcielac w zycie metody naganiaczy.
                      • ewa9823 Re: polowanie na człowieka jest czymś ohydnym 18.09.05, 22:26
                        mylisz się yuhma - moje zdanie wyraziłam tutaj kilkakrotnie jasno - przemoc
                        psychiczna powinna być prawnie zabroniona
                        • yuhma Re: polowanie na człowieka jest czymś ohydnym 18.09.05, 23:03
                          ewa9823 napisała:

> mylisz się yuhma - moje zdanie wyraziłam tutaj kilkakrotnie jasno - przemoc
                          > psychiczna powinna być prawnie zabroniona
                          No coz... twoja poprzednia wypowiedz wskazuje, ze werbalne deklaracje sobie, a
                          realne dzialania sobie. Masz zadatki na naganiacza. Nauki Mistrza Adama nie
                          poszly w las.
                          • ewa9823 Re: polowanie na człowieka jest czymś ohydnym 18.09.05, 23:09
                            yuhma - myślę, że rozumujesz według schematu - po stracie szóstej nogi pchła
                            straciła słuch
                            • yuhma Re: polowanie na człowieka jest czymś ohydnym 18.09.05, 23:34
                              ewa9823 napisała:

> yuhma - myślę, że rozumujesz według schematu - po stracie szóstej nogi pchła
                              > straciła słuch
                              Ladnie to tak z gluchoniemych sie nasmiewac? I na dodatek namawiac do dreczenia
                              zwierzat? Widzisz, jak szybko przechodzisz od agresji slownej do rekoczynow?
                              Boje sie, urzadzasz sobie polowanie na mnie. Dreczysz mnie psychicznie! To
                              powinno byc prawnie zabronione!
                              • ewa9823 Re: polowanie na człowieka jest czymś ohydnym 19.09.05, 00:13
                                yuhma - no nie przesadzaj :)) chociaż kobiety to dopiero potrafią znęcać się
                                psychicznie nad facetami
                                • yuhma Re: polowanie na człowieka jest czymś ohydnym 19.09.05, 00:58
                                  ewa9823 napisała:

> yuhma - no nie przesadzaj :))
                                  OK, Ewo. Jesli i Ty przestaniesz przesadzac z litowaniem sie nad Cimoszewiczem
                                  jako obiektem nagonki. Bo nie zrobiono mu nic gorszego niż Ty mnie :)
                                  oj, bo kobiety to potrafia sie litowac nad bezdomnymi kotkami...

> chociaż kobiety to dopiero potrafią znęcać się
                                  > psychicznie nad facetami

• ewa9823 Re: polowanie na człowieka jest czymś ohydnym 19.09.05, 11:50
                                    :)
                                    • danz5 Re: polowanie na człowieka jest czymś ohydnym 19.09.05, 13:19
                                      .....i znowu luzno rzucone haselko w tresci bardzo szlachetne,lecz w tym
                                      kontekscie brzmi jak szyderstwo.
        • nikkka3 Panie Michnik, to niewłaściwe z Pana strony 18.09.05, 19:59
          w jednym szeregu stawiać Jacka Kuronia, Mazowieckiego, a zwłaszcza Miłosza
          z ..... Cimoszewiczem, którego prywatnie może nazywać Pan przyjacielem, ale nie
          w GW. Zresztą, czy można nazwać nagonką domaganie się od przyszlego prezydenta
          uczciwości?
    • wan4 dziękujmy Bogu, że istnieje Michnik 18.09.05, 19:16
      ka.al napisał:
      > PanieAdamie każdemu powtarzam że jest Pan najmądrzejszym człowiekiem w
      Polsce.
      > wielcy ludzie nie zadowolą radykałów, I. Berlin napisał kiedyś piękny esej o
      > tym.Powodzenia dziękuję,że Pan istnieje.

i pozostali wielcy antykomuniści z mrocznych czasów PRL, gdy odwaga kosztowała,
      czasem baaardzo drogo... Dlatego teraz Michnik ma moralne prawo stawać w
      obronie Cimoszewicza. Tym bardziej, że teraz taka właśnie postawa jest aktem
      odwagi.

Ale czy rozsądku? Stawianie WC na równi z Mazowieckim czy Kuroniem to dla
      mnie "lekka" przesada. Jedyna logika jaką tu dostrzegam to slepa wierność
      przyjaciołom.

Natomiast w wymiarze ogólnym esej znakomity. A dokładnie cała seria znakomitych
      artykułów Pana Adama. Jeżeli kłamstwo wielokrotnie powtarzane staje sie dla
      pospólstwa prawda, to tym bardziej prawda ciągle przypominana. Czekam więc na
      kolejne wyśmienite analizy naszej polskiej rzeczywistości poprzez rzetelne
      poznanie i analizę historii, nie tylko naszej...
      • marianna_777 No bo inaczej kto by ciemnote nam wciskal ? 18.09.05, 21:40
    • veneda1 niezłomność 18.09.05, 19:38
      Mam wrażenie,że dla Pana Michnika pojecia takie jak niezłomność, lojalność,
      bezkompromisowość, niepokalaność etc. reprezentują podejrzane wartości. Pan
      Michnik ma widoczną awersję to tych idealistycznych wartości i chyba boi się
      ich jak diabeł boi się święconej wody.

• tater.2005 ...a dziennikarze... 18.09.05, 19:52
      Ostatnie artykuły red. Michnika, to przestroga i nigdy takich głosów za
      mało...szczególnie w naszym grajdołku...denerwuje mnie jednak pewne
      przemilczenie...chodzi o dziennikarzy i to wszystkich...kim byliby Miodowicz,
      Giertych i inni, gdyby nie dziennikarze, otóż byliby niemymi
      pajacykami...tymczasem czytając gazety a zwłaszcza słuchając radia a przede
      wszystkim oglądając telewizje, nie słyszało się i nie widziało nikogo innnego,
      relacje, sprawozdania, komentarze, docinki...szum medialny...a to wszystko
      kto ? - ano koledzy po fachu red. Michnika - kasta wszechwiedzących,
      nieskazitelnych, nieprzekupnych, obiektywnych i czystych - POLSKICH DZIENNIKARZY
      :-), dlaczego nie było ani słówka o tym aspekcie sprawy ???...
      PS. WIEM, że artykuł był o nagonce na Miłosza, ale tam też szeroko cytowano
      prasę a telewizja wtedy nie miała takiej siły oddziaływania...
    • kalwary Przyjaciel Cimoszewicz. 18.09.05, 20:12
      Panie Adamie, trochę głupio w jednym rzędzie stawiać Mazowieckiego, Kuronia i
      Cimoszewicza. Niestety Kuroń nie może już zareagować na Pana odczucia, ale nie
      sądzę aby Mazowiecki był zachwycony. Do kazdego człowieka należy podchodzić z
      szacunkiem, ale bez przesady...
    • jerres panie M> 18.09.05, 20:38
      Panie Adamie teraz to pan przegiał, dajmy skonczyć prokuraturze wszelkie
      dzialania a potem radze dawac glowe za przyajcioł i wsio. Pan Cimoszewicz w
      swietle jego zachowania a nie "nagonki" nie nadawal sie na prezydenta. To juz
      wolalem Kwasniewskiego.
      Po artykułach pana Beylina oraz tego pana Michnika zaczynam powatpiewac czy
      dobrze robie finansujac pomysly tych panow
    • radioaktywny Dziekuje A. Michnikowi 18.09.05, 21:02
      GW kupuje dwa razy w tygodniu: w sobote bo są esejow naczelnego, i w
      poniedzialek- dodatek PRACA.
      Panie Adamie, dziękuję za to co Pan pisze, klimat esejow przypomina mi podobne
      teksty w pismach drugiego obiegu za komuny. Histeryczna reakcja mniej
      zorganizowana, ale rownie bezrozumna i pelna nienawisci.
    • agni1 A co z innymi? 18.09.05, 21:12
      Największe nagonki w mediach są na Leppera i Kaczyńskiego.
      • basiapietrzak Re: A co z innymi? 18.09.05, 21:41
        < Panie Adamie!
        < Daje slowo
        < Gazete kupowałam, gdy sprzedawcy ze skrzynek na ulicach ...
        < Moje dzieci na niej wychowalam
        < W Pana obronie pokazywalam kły i pazury
        < Gdy oblewali Pana, P. Jacka, P. Mazowieckiego i innych Pana kolegów jadem
        nienawiści
        < Jednakże dzisiaj, nie mogę spojrzec dzieciom w oczy
        < Wstyd mi było za świetny , skądinąd , pod kazdym niemalże względem artykuł
        < Rozumiem intencje
        < Jednego tylko, nie mogę zrozumieć
        < Że Pan na rowni z tymi wspaniałymi ludźmi - stawia Pana Wł.C
        < I nazywa G o - swoim przyjacielem
        < Niby nic mi do tego, ale czuję smutek i nieodparta chęć
        < wyrażenia swojego skromnego zdania n/t artykułu
        < załączm przyjacielskie pozdrowienia...
    • tata60 esej adama michnika 18.09.05, 21:45
      mądre słowa, ale czy ci, do których sa one skierowane potrafią je prawidłowo
      odczytać i, co najważniejsze , zrozumieć. Obawiam się , że nie. To nie jest ich
      poziom i styl. Ujadanie , język służb specjalnych, pomyje wylewane na innych, to
      tak. Szkoda, że tekst michnika jest wołaniem na puszczy.
      • kewah Re: esej adama michnika 18.09.05, 22:06
        Na Adama Michnika nie dam zlego slowa powiedziec. A wiecie za co? Za szykany
        jakich doswiadczal i lata spedzone w komunistycznym wiezieniu. O tym trzeba
        pamietac.
        • ewa9823 Re: esej adama michnika 18.09.05, 22:33
          dzięki KOR żyjemy dzisiaj w wolnym kraju
          • me-e Re: esej adama michnika 18.09.05, 23:54
            ewa9823 napisała:

> dzięki KOR żyjemy dzisiaj w wolnym kraju

...a baltyk to najwiekszy ocean...gdyby nie regan i usa...to ciagle bylaby tu
            komuna...i michnik walczacy o ludzka twarz socjalizmu z niekwestionowna
            przewodnia slila narodu pzpr z tow. millerem ,oleksym, dyduchem,
            kwasniewskim , pastusiakiem ,jaruzelskim , kiszczakiem i ich rzecznikem
            urbanem...-)))
            • ewa9823 Re: esej adama michnika 19.09.05, 00:11
              me-e - mylisz się
              • ziuta38 Re: esej adama michnika 19.09.05, 01:33
                to wlasnie mee-pogromca bolszewikow w kraju wraz z reganem
                pokonali komune (choc jak sie okazuje nie do konca).
                kor to tylko pic na wode,choc kaczor tez dal sie
                im omamic.
                lanca do boju,szabla w dlon
                bolszewika gon,gon,gon.
              • me-e Re: esej adama michnika 19.09.05, 02:19
                ewa9823 napisała:

> me-e - mylisz się

...amerykanie zrobili swoje na polecenie papieza obalili bolszewie bo to sie
                polsce i europie wschodniej nalezalo ...amerykanie nie ingeruja w basnie o
                bohaterach i autorytetach ani w wybory to juz miejscowych dzialka...
            • ziuta38 Re: esej adama michnika 19.09.05, 01:19
              a gdyby nie roosevelt,churchil i stalin
              to bylibysmy ciagle potega i to ze wszystkimi guzikami.
              a mee by kozki pasal.
              a co z michnikiem bo nie chwycilam?
    • contest Esej Michnika 18.09.05, 22:34
      Przykre ale prawdziwe jest powiedzenie : Człowiek człowiekowi wilkiem jest.
      Doskonale oddaje kontekst tego artykułu z uwagi na swój obrazowy charakter.
      Tekst ten idealnie można przyrównać do obecnie panującego nastroju oskarżeń,
      pomówień i obrzucania błotem. Jest to według pewnych polityków postrzegane jako
      swego rodzaju posłannictwo, jakoby to oni mieli monopol na prawdę. Wierzę
      jednak, że wystarczy więcej podobnych artykułów i dobra wola mediów by
      obrzucanie błotem nie pozostawiało śladów.
    • zakopane1973 zieeeew 18.09.05, 23:33
      przeczytałem do połowy. Jak Michnik leci Michnikiem to już nuda. Choć trochę
      ubawu z tego jest.
    • tomekjeden PAN ADAM UKŁADA SIĘ Z "NAPOLEONEM", 18.09.05, 23:57
      heniek18 napisał:

> Wyczerpujaco, ale nie na temat.
      > Pierwsze pytanie brzmialo: czy ma Pan jakas WIEDZE na temat "prawdopodobnego
      > zlamania prawa amerykanskiego" przez C.
      > Niestety, nie znalazlem nawet sladu odpowiedzi na ten temat.
      > Podobne pytanie zadalem w tej dyskusji na temat zrodla "informacji" (jan_r_k) o
      >
      > 200M$ i o wyspie, w ktorych posiadaniu jest rzekomo Michnik. Z podobnym
      > skutkiem.
      > Co do dokumentacji, to zareczam Panu, ze ich "przedstawienie" (komu i w jaki
      > sposob?) spowodowaloby takie same reakcje, jak ocena prokuratury, ze nie bylo
      > tu zadnego zlamania prawa, czyli: kolejne watpliwosci, drwiny, oskarzenia o
      > korupcje. Nie dziwi mnie to specjalnie, bo prokuratura i sady w Polsce zrobily
      > wszystko, co mozliwe, zeby przestaly byc uwazane za obiektywne. Mowie tylko o
      > tym, ze nie widze zadnej metody, ktorej moglby uzyc dowolny polityk w Polsce
      > oskarzony o dowolne przestepstwo aby udowodnic swoja niewinnosc w sposob
      > PRZEKONYWUJACY DLA JEGO POLITYCZNYCH PRZECIWNIKOW.
      > Z tego powodu uwazam, ze nalezaloby raczej oczekiwac dowodow winy, a nie
      > dowodow niewinnosci.
      > Co do stwierdzenia:
      > "tanie cwaniactwo i bufonada mi nie imponują"
      > to jest to opinia Pana o Panu. Mnie tez nie imponuja - i coz z tego?
      > Zwiazek tego stwierdzenia z esejem AM jest jedynie taki, ze ilustruje latwosc,
      > z jaka w Polsce przychodzi obrzucanie epitetami.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Szanowny Pan, się zechciał mocno pomylić. Ta moja opinia jest oparta na opiniach
      specjalistów, którzy przyjrzeli się sprawie zakupu i zbycia orlenowskich akcji
      przez Pana Cimoszewicza, oraz na przeświadczeniu, że kandydat na Prezydenta nie
      powinien sam sobie szkodzić przez zachowanie butne i bufonowate. Nie chce Pan
      zauważyć, że idzie tu o więcej niż o samą literę prawa. Nikt na Pana
      Cimoszewicza żadnej nagonki nie robił. To Pan Cimoszewicz konsekwentnie odmawia
      przedstawienia tych dokumentów, któreby ewentualnie oczyściły go z wszelkich
      podejrzeń. Nic Panu Cimoszewiczowi nie pomaga również to, że Prokuratura
      uwierzyła mu na słowo i wielu dokumentów od niego nie wymagała. Tak przynajmniej
      twierdzi przedstawiciel Prokuratury. Ciekaw jestem czy szary obywatel też
      zostałby w ten sam sposób potraktowany przez Prokuraturę? Śmiem wątpić. Błędem
      Pana Michnika jest to, że nie widzi on nierówności społecznej, w tym przypadku
      uprzywilejowania swojego przyjaciela Pana Cimoszewicza. Z uprzywilejowaniem mamy
      bowiem tutaj do czynienia, a nie z nagonką. A jeżeli komuś się takie
      niesprawiedliwe uprzywilejowanie nie podoba, to nie oznacza to, że kryją się za
      tym nienawiść, zazdrość, czy zawiść. Ręce opadają. Pisze Pan: "nie widze zadnej
      metody, ktorej moglby uzyc dowolny polityk w Polsce oskarzony o dowolne
      przestepstwo aby udowodnic swoja niewinnosc w sposob PRZEKONYWUJACY DLA JEGO
      POLITYCZNYCH PRZECIWNIKOW." Może rzeczywiście jest tak tragicznie. Nie wiem. Ale
      wiem, że tego rodzaju kryzys praworządności nie powstał z dnia na dzień. Tam
      gdzie po wojnie zaczęto rzeczywiście wprowadzać reguły demokratycznego życia tam
      jest dzisiaj dużo lepiej w tych sprawach, niż w dzisiejszej Polsce. Polska
      przedwojenna nie była krajem demokratycznym, krajem w pełni pluralistycznym. Po
      wojnie jednak zapanowały przecież nie rządy reformatorskie, a rządy cofające
      zegar demokracji. Nie, nikt na Pana Cimoszewicza żadnej nagonki nie robił. To
      Pan Cimoszewicz nie sprostał zadaniu, które sam przed sobą, wchodząc w
      prezydenckie szranki, postawił. Porównanie Pana Cimoszewicza z Miłoszem, zakrawa
      na ponury żart. Bardzo ponury żart. Oto ci, którzy z Panem Michnikiem się nie
      zgadzają, stają się, w jego oczach, naganiaczami, czyli ludźmi niegodnymi,
      złymi. Publicznej debacie na tak nieudolnym poziomie daleko jest do kultury
      dialogu i rozwiązywania problemów. Bardzo daleko.
    • demar77 Naganiacze i zdrajcy 19.09.05, 01:00
      Panie Adamie. Szanuję Pana za Pańską przeszłość ale chyba tym razem Pan
      przesadził...Zaraz wyjmę chusteczkę do nosa i się rozpłaczę. Mój Boże! Toż to
      klęska demokracji w Polszcze! A cóż takiego zrobili Kandydatowi WC? Zapytali o
      giełdę i się obraził? Jakaś kobieta się czepiła i prawie się popłakał...A Bill
      Clinton jakoś to przetrwał. A co , Pan Włodek myślał, że jest Piłsudskim ,
      którego Naród wezwał ze wsi do Warszawy i nikt Go o nic nie zapyta? A jak by
      został tym prezydentem i Kanclerz Niemiec lub prezydent Rosji użyli by mocnych
      i niesprawiedliwych słów , to też by się obraził? Panie Adamie, Pan już chyba
      sam nie może znaleźć swojego miejsca , a zwykli ludzie śledząc Pana wypowiedzi
      na przestrzeni lat już dawno zgłupieli i nie nie wiedzą jakimi wartościami się
      Pan tak naprawdę kieruje. Ja mogę Pana ostatecznie zrozumieć.To ten sam
      pokrętny styl , co byłego Marszałka śp Małachowskiego (który mówił, że rozumie
      cierpienie więźniów, bo sam siedział-szkoda że nie rozumiał cierpienia ofiar
      tych więźniów) . To ten sam styl, co byłego rzecznika Praw Obywatelskich śp
      prof Zielińskiego (zapytany przez dziennikarza o problemy z recydywistami na
      przepustkach powiedział w TV , że popęłniają oni tylko 3% przestęspw-nie
      powiedział jednak ile te 3% powodują łez, strat bliskich itp?) Ja to nazywam
      wypaczonym humanizmem, który opiewając wielkie wartości depcze zwykłe ludzkie
      losy. To Pana sposób myślenia Panie MIchnik. Pan patrzy w chmuty i nie widzi co
      ma pod nogami. Ja mam w d... rozterki Pana Cimoszewicza,. Rozumie Pan? Ja chcę
      wreszcie aby w polskim życiu politycznym ludzie starego systemu poszli sobie
      wreszci na emeryturę. Tak jak Pan powiedział kiedyś aby odp... się od generała,
      tak ja Panu teraz mówię od... się Pan od umoralniania naszej młodej demokracji.
      I tyle. Panu już dziękujemy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka