sclavus krzyKACZE... 18.09.05, 15:59 krzyKACZE, ale ... czy tylko?? boh pamyłuj, jak ich to boli... zupełnie, jakby się odnaleźli w tekście Michnika, nagusięńcy, jak ich, ten ich, bóg stworzył... ale już grzeszni, rewolucyjnie grzeszni... Odpowiedz Link Zgłoś
koko_szalet Nużące wynużenia. 18.09.05, 16:03 Absolut jest już tym zmęczony. No ale to jego tabloid i może w nim pisać co chce. Odpowiedz Link Zgłoś
zwiatrem1 Naganiacze i zdrajcy 18.09.05, 16:32 Panie Michnik przestañ pan udawac MESJASZA!!!!! Dosc juz tych "zlototwórczych" skrajnosci: naganiacze, zdrajcy, bagno, gnój.. mie mozesz pan mówic jakims miniej smrodliwym jezykiem? Odpowiedz Link Zgłoś
mcgoo historie historyczno histeryczne 18.09.05, 16:42 Piekny popis znjomosci historii - ale fakt pozostaje faktem - o maly wlos glosowalibysmy na kolejnego "uczciwego inaczej". Odpowiedz Link Zgłoś
gertruda_g i kto to mówi ?? 18.09.05, 16:52 Zanim się zachwycicie adasiem pożyteczni idioci dowiedzcie sie cos wiecej o adasiu ktoremu sie grunt pali pod nogami . Moze wreszcie wyjdzie na jaw prawda o tej opozycji koncesjonowanej co sie pod pache prowadzala z kiszczakiem . Odpowiedz Link Zgłoś
marianna_777 Re: i kto to mówi ?? Na wszelki wypadek cytuje .. 18.09.05, 16:54 gdyby sie zdarzylo ze wypowiedz gertrudy zostanie usunieta. gertruda_g napisała: > Zanim się zachwycicie adasiem pożyteczni idioci dowiedzcie sie cos wiecej o > adasiu ktoremu sie grunt pali pod nogami . Moze wreszcie wyjdzie na jaw prawda > o > tej opozycji koncesjonowanej co sie pod pache prowadzala z kiszczakiem . Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: i kto to mówi ?? Na wszelki wypadek cytuje . 18.09.05, 17:22 marianna_777 napisała: > gdyby sie zdarzylo ze wypowiedz gertrudy zostanie usunieta. > gertruda_g napisała: > > > Zanim się zachwycicie adasiem pożyteczni idioci dowiedzcie sie cos wiecej > o > > adasiu ktoremu sie grunt pali pod nogami . Moze wreszcie wyjdzie na jaw > prawda > > o > > tej opozycji koncesjonowanej co sie pod pache prowadzala z kiszczakiem . A może tylko dzięki temu żyjecie w dobrym zdrowiu i obie i dzisiaj????? Z drugiej strony "opozycja koncesjonowana", to bardzo mocne określenie... Myślę, choć powinienem być pewien, że macie "odpowiednie" kwity.... no, nie takie, których dostarczycielką (donosicielką) była Jarucka.... Odpowiedz Link Zgłoś
marianna_777 Re: i kto to mówi ?? Na wszelki wypadek cytuje . 18.09.05, 17:27 Nie, nie... nie takie... ale moze by tak zrobic wreszcie te lustracje, raz a dobrze - i wtedy dopiero postawic gruba kreske i wiecej do tego nie wracac Odpowiedz Link Zgłoś
goldilock Ponadpartyjny 18.09.05, 17:19 Musze wreszcie przyznac racje Szlachetnemu Marszalkowi WC. Rzeczywiscie byl on kandydatem pozapartyjnym. Wszystkie komuchy sa tak naprawde ponadpartyjne. Ich przynaleznosc partyjna jest dyktowana dorazna potrzeba utrzymania sie przy korycie. Czy to PZPR, SLD, Zieloni, Zielonoswiatkowcy, Hare Kryszna czy cokolwiek innego - wazne co z tego mamy. Ten typ tak ma.Ta partia ma tak naprawde jena nazwe, to Platne Pacholki. Kiedys przy Moskwie, teraz jeszcze lepiej bo na swoim i krasc mozna wiecej. To, ze Michnik moze puszczac takie teksty kpiac z podstawowych zasad przyzwoitosci i inteligencji czytelnika swiadczy o tym, ze Polske czeka jeszcze dluga i bolesna droga.. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Ponadpartyjny 18.09.05, 17:23 goldilock napisała: > Musze wreszcie przyznac racje Szlachetnemu Marszalkowi WC. Rzeczywiscie byl on > kandydatem pozapartyjnym. Wszystkie komuchy sa tak naprawde ponadpartyjne. Ich > przynaleznosc partyjna jest dyktowana dorazna potrzeba utrzymania sie przy > korycie. Czy to PZPR, SLD, Zieloni, Zielonoswiatkowcy, Hare Kryszna czy > cokolwiek innego - wazne co z tego mamy. Ten typ tak ma.Ta partia ma tak > naprawde jena nazwe, to Platne Pacholki. Kiedys przy Moskwie, teraz jeszcze > lepiej bo na swoim i krasc mozna wiecej. To, ze Michnik moze puszczac takie > teksty kpiac z podstawowych zasad przyzwoitosci i inteligencji czytelnika > swiadczy o tym, ze Polske czeka jeszcze dluga i bolesna droga.. Oj, jak bardzo prawda w oczy kłuje.... Odpowiedz Link Zgłoś
marianna_777 Re: Ponadpartyjny - no to jeszcze raz ... 18.09.05, 17:29 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=904&w=29151328&a=29208796 Odpowiedz Link Zgłoś
gertruda_g może wreszcie się dowiecie jaki z Adasia był 18.09.05, 17:27 opozycjonista ....hahhaahaahaaahaa i tego sie Adas boi jak ognia ....myślał ,że jak sobie akta wyczyścił to będzie wiecznie robił za świętego ........... Odpowiedz Link Zgłoś
adamczajka Prosto... 18.09.05, 17:58 Sukcesy osob jak Lech Walesa i Adam Michnik, polityczne i materialne sa potwierdzeniem, ze szlachetnosc sie oplaca. Pozatym prawdziwymi ofiarami sa...naganiacze. Odpowiedz Link Zgłoś
me-e PRZYJACIELSKA WYBIORCZOSC... 18.09.05, 18:15 ...jak sie moga poczuc tak oczerniani przez naganiaczy i zdrajcow... bohater jaruzelski, czlowiek honoru kiszczak,jedyny sprawiedliwy urban...czyz to nie jawna zdrada naczelnego z pominieciem ich nazwisk...coraz b. lubie naczelnego bo widze ,ze juz niedlugo naczelny przedzieje na druga strone ta prawa ...chociazby z braku wyczerpywania sie argumentow...tylko nie mowcie ,ze idealy albo smierc...czego p. michnik jest zywym przykladem...-))) Odpowiedz Link Zgłoś
marianna_777 Re: PRZYJACIELSKA WYBIORCZOSC... MICHNIK... 18.09.05, 18:30 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=904&w=29151328&a=29194586 Odpowiedz Link Zgłoś
heniek18 Re: PRZYJACIELSKA WYBIORCZOSC... MICHNIK... 18.09.05, 18:49 Sadzac z ilosci postow jest chyba jednym z najbardziej czytanych i dyskutowanych autorow w Polsce, to niby dlaczego mialby przestac pisac? Zwlaszcza, ze wiele wypowiedzi jest znakomitym potwierdzeniem trafnosci jego opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna_777 dlaczego mialby przestac pisac? Na znak protestu i 18.09.05, 19:01 solidarnosci (male s) z pokrzywdzonymi ofiarami antykomunistycznych "nagonek". Brak Pana Superautorytetu Moralnego nie bylby specjalnie oplakiwany. Odpowiedz Link Zgłoś
alterego2 Oddam nieważny głos w wyborach prezydenckich. 18.09.05, 18:37 Napiszę rzecz kontrowersyjną na tym forum: uważam W. Cimoszewicza za człowieka uczciwego. Choć przez to wycofanie się z kandydowania dużo u mnie stracił. Jako były zwolennik byłego kandydata na prezia W. Cimoszewicza oddam głos nieważny w wyborach na prezia. Będzie to taki mój nieistotny protest. Mam świadomość tego, że nikogo to nie obchodzi. Ale dla mnie to jest ważne. Żadna polityczna chiena się na mnie nie pożywi. No i zrobię w konia "expertów": nie zagłosuję ani na Tuska, ani na Borowskiego, a przy tym wezmę udział w wyborach i podwyższę frekfencję. Co do nagonki na Cimoszewicza, to uważam, że miała miejsce. Wątpliwości nie powinien mieć nikt, kto czytał wszelkie, mniej lub bardziej szmatławe dzienniki i tygodniki ukazujące się w Polsce (wyjątki to GW i Polityka). Nie dostrzegają jej ci, którzy popierają innych kandydatów. A nie dostrzegają dlatego, bo była im na rękę. Podejrzewam, że gdyby chodziło o p. Tuska albo p. Kaczyńskiego, też nie widziałabym sprawy. Obiektywny sąd w tej sprawie może wydać tylko taka osoba, która nie popiera żadnego kandydata, nie jest jej bliski żaden kandydat na prezia. Jest taka? Odpowiedz Link Zgłoś
agaj.agaj Re: Oddam nieważny głos w wyborach prezydenckich. 18.09.05, 19:17 alterego2 napisała: > Obiektywny sąd w tej sprawie może wydać tylko taka osoba, która nie popiera > żadnego kandydata, nie jest jej bliski żaden kandydat na prezia. Jest taka? Oczywiscie, kazdy uwaza, ze jest obiektywny. Ale co masz przeciwko Borowskiemu? Mnie jego ideologia sa calkowicie obca. Uwazam jednak, ze prawicowy parlament powinien byc zrownowazony lewicowym prezydentem. Tak wiec z czystego pragmatyzmu nawoluje do glosowania na Borowskiego. WC nie zdobyl sie na ten gest, po raz wtory (moim zdaniem) dajac swiadectwo jak jest zalosny. Odpowiedz Link Zgłoś
mentice Re:Prezydenckich. 18.09.05, 22:17 Jako ze nie mieszkam w RP jestem bardziej obiektywny, przynajmniej w teorii. Otoz w czasach PRL byly "jedynie sluszne" nagonki, dzisiaj, w czasach bardziej "demokratycznych", nagonki sa i beda na tle politycznym. Niestety, tak jest w kazdym panstwie, nie tylko w Polsce. Wykorzystuje sie kazda slabosc przeciwnika politycznego, aby dojsc do wladzy. I Cimoszewicz mogl to zostawic wyborcom, czy ludzie przejmuja sie jego transakcjami. Ale sie poddal. Niewatpliwie okazal sie pazerny, co opozycja brutalnie wykorzystala. Co nie znaczy, ze inni nie sa pazerni. Odpowiedz Link Zgłoś
koko_szalet ŚPIESZCIE SIĘ BRAĆ ODWET NA SWOICH WROGACH 18.09.05, 18:45 Potem w życiu może zabraknąć czasu. Nie można puszczać w niepamięć tego co ktokolwiek zrobił przeciwko Wam. Walczcie o siebie i dla siebie. Satysfakcja po akcie zemsty jest gwarantowana. A i przysłowie mówi że i na kulawym koniu dojedzie. Tak więc do dzieła! Tylko pamiętajcie, dwie najważniejsze zasady: 1. wszystkie działania zgodne z prawem 2. obiekt nie może nawet domyślać się kto mu robi dobrze 3. po wszystkim można mu już wszystko wyjaśnić 4. najlepiej mścić się na najbliższych osoby na której odwet brać zamierzamy, będzie go bardziej boleć. Pomysły i inwencję mam nadzieję że macie. Tak więc z życzeniami pozostawiam Was z życzeniami wszystkiego najlepszego, wielu przyjemności i satysfakcji. Odpowiedz Link Zgłoś
goldilock Re: ŚPIESZCIE SIĘ BRAĆ ODWET NA SWOICH WROGACH 18.09.05, 20:34 tak wlasnie uczynim Odpowiedz Link Zgłoś
ziut2005 Panie Michnik .... Pan zdradził ... 18.09.05, 18:53 ... zdradził Pan to co budował Odpowiedz Link Zgłoś
historyk12 Re: Panie Michnik .... Pan zdradził ... 18.09.05, 18:57 A niby w jaki sposób? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9823 polowanie na człowieka jest czymś ohydnym 18.09.05, 19:28 polowanie z nagonką powinno być zakazane prawem i tak jest w cywilizowanym świecie Odpowiedz Link Zgłoś
yuhma Re: polowanie na człowieka jest czymś ohydnym 18.09.05, 19:39 ewa9823 napisała: > polowanie z nagonką powinno być zakazane prawem i tak jest w cywilizowanym > świecie Chyba nie do konca sie orientukesz, jak jest w cywilizowanym swiecie albo Francja, Niemcy, USA to dla Ciebie niecywilizowany swiat. Polecam wiadomosci.onet.pl/1247044,2678,1,1,kioskart.html Po drugie - jakie polowanie? Coz takiego sie Cimoszewiczowi stalo? Nic. Nie zostanie prezydentem. I tyle. Koniec. Kropka. Byc moze przestanie byc politykiem, choc watpie. Moze czasem warto spojrzec na swiat chlodnym okiem? Odpowiedz Link Zgłoś
aaniia Re: polowanie na człowieka jest czymś ohydnym 18.09.05, 20:19 yuhma .. chcę powiedzieć, że nie oddałabym głosu na Cimoszewicza, nie lubię go, ale tutaj chodzi o polowanie na ludzi, każde polowanie z nagonką na człowieka jest czynem ohydnym Odpowiedz Link Zgłoś
goldilock Re:nosil zubr razy kilka..... 18.09.05, 20:29 It is a fair game to hunt a hunter Odpowiedz Link Zgłoś
yuhma Re: polowanie na człowieka jest czymś ohydnym 18.09.05, 20:41 Aniu, nie wiem, po co mnie informujesz, ze nie zamierzalas glosowac na Cimoszewicza. To nie ma nic do rzeczy. A ja chcialem jedynie powiedziec, ze zadnego polowania nie bylo i Cimoszewiczowi nic sie nie stalo. Zgodnie z zasadami demokracji zadano mu kilka niewygodnych pytan, na ktore nie potrafil udzielic przekonujacej odpowiedzi, wiec musial odejsc. Nie bedzie prezydentem RP, nic wiecej mu sie nie stalo. Ofiary nagonek wpadaja w chorobe, umieraja, krotko mowiac - nie sa w stanie sie pozbierac przez wiele lat, o ile w ogole sa w stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9823 Re: polowanie na człowieka jest czymś ohydnym 18.09.05, 21:20 yuhma Ofiary nagonek wpadaja w chorobe, umieraja, > krotko mowiac - nie sa w stanie sie pozbierac przez wiele lat, o ile w ogole sa w stanie. widzę, że wiesz więcej o psychice ludzi na których się poluje.. Odpowiedz Link Zgłoś
yuhma Re: polowanie na człowieka jest czymś ohydnym 18.09.05, 21:26 ewa9823 napisała: > widzę, że wiesz więcej o psychice ludzi na których się poluje.. Owszem, troche w zyciu czytalem, nie tylko artykulow Redaktora Naczelnego. Ty natomiast swietnie umiesz wcielac w zycie metody naganiaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9823 Re: polowanie na człowieka jest czymś ohydnym 18.09.05, 22:26 mylisz się yuhma - moje zdanie wyraziłam tutaj kilkakrotnie jasno - przemoc psychiczna powinna być prawnie zabroniona Odpowiedz Link Zgłoś
yuhma Re: polowanie na człowieka jest czymś ohydnym 18.09.05, 23:03 ewa9823 napisała: > mylisz się yuhma - moje zdanie wyraziłam tutaj kilkakrotnie jasno - przemoc > psychiczna powinna być prawnie zabroniona No coz... twoja poprzednia wypowiedz wskazuje, ze werbalne deklaracje sobie, a realne dzialania sobie. Masz zadatki na naganiacza. Nauki Mistrza Adama nie poszly w las. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9823 Re: polowanie na człowieka jest czymś ohydnym 18.09.05, 23:09 yuhma - myślę, że rozumujesz według schematu - po stracie szóstej nogi pchła straciła słuch Odpowiedz Link Zgłoś
yuhma Re: polowanie na człowieka jest czymś ohydnym 18.09.05, 23:34 ewa9823 napisała: > yuhma - myślę, że rozumujesz według schematu - po stracie szóstej nogi pchła > straciła słuch Ladnie to tak z gluchoniemych sie nasmiewac? I na dodatek namawiac do dreczenia zwierzat? Widzisz, jak szybko przechodzisz od agresji slownej do rekoczynow? Boje sie, urzadzasz sobie polowanie na mnie. Dreczysz mnie psychicznie! To powinno byc prawnie zabronione! Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9823 Re: polowanie na człowieka jest czymś ohydnym 19.09.05, 00:13 yuhma - no nie przesadzaj :)) chociaż kobiety to dopiero potrafią znęcać się psychicznie nad facetami Odpowiedz Link Zgłoś
yuhma Re: polowanie na człowieka jest czymś ohydnym 19.09.05, 00:58 ewa9823 napisała: > yuhma - no nie przesadzaj :)) OK, Ewo. Jesli i Ty przestaniesz przesadzac z litowaniem sie nad Cimoszewiczem jako obiektem nagonki. Bo nie zrobiono mu nic gorszego niż Ty mnie :) oj, bo kobiety to potrafia sie litowac nad bezdomnymi kotkami... > chociaż kobiety to dopiero potrafią znęcać się > psychicznie nad facetami Odpowiedz Link Zgłoś
danz5 Re: polowanie na człowieka jest czymś ohydnym 19.09.05, 13:19 .....i znowu luzno rzucone haselko w tresci bardzo szlachetne,lecz w tym kontekscie brzmi jak szyderstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
nikkka3 Panie Michnik, to niewłaściwe z Pana strony 18.09.05, 19:59 w jednym szeregu stawiać Jacka Kuronia, Mazowieckiego, a zwłaszcza Miłosza z ..... Cimoszewiczem, którego prywatnie może nazywać Pan przyjacielem, ale nie w GW. Zresztą, czy można nazwać nagonką domaganie się od przyszlego prezydenta uczciwości? Odpowiedz Link Zgłoś
wan4 dziękujmy Bogu, że istnieje Michnik 18.09.05, 19:16 ka.al napisał: > PanieAdamie każdemu powtarzam że jest Pan najmądrzejszym człowiekiem w Polsce. > wielcy ludzie nie zadowolą radykałów, I. Berlin napisał kiedyś piękny esej o > tym.Powodzenia dziękuję,że Pan istnieje. i pozostali wielcy antykomuniści z mrocznych czasów PRL, gdy odwaga kosztowała, czasem baaardzo drogo... Dlatego teraz Michnik ma moralne prawo stawać w obronie Cimoszewicza. Tym bardziej, że teraz taka właśnie postawa jest aktem odwagi. Ale czy rozsądku? Stawianie WC na równi z Mazowieckim czy Kuroniem to dla mnie "lekka" przesada. Jedyna logika jaką tu dostrzegam to slepa wierność przyjaciołom. Natomiast w wymiarze ogólnym esej znakomity. A dokładnie cała seria znakomitych artykułów Pana Adama. Jeżeli kłamstwo wielokrotnie powtarzane staje sie dla pospólstwa prawda, to tym bardziej prawda ciągle przypominana. Czekam więc na kolejne wyśmienite analizy naszej polskiej rzeczywistości poprzez rzetelne poznanie i analizę historii, nie tylko naszej... Odpowiedz Link Zgłoś
veneda1 niezłomność 18.09.05, 19:38 Mam wrażenie,że dla Pana Michnika pojecia takie jak niezłomność, lojalność, bezkompromisowość, niepokalaność etc. reprezentują podejrzane wartości. Pan Michnik ma widoczną awersję to tych idealistycznych wartości i chyba boi się ich jak diabeł boi się święconej wody. Odpowiedz Link Zgłoś
tater.2005 ...a dziennikarze... 18.09.05, 19:52 Ostatnie artykuły red. Michnika, to przestroga i nigdy takich głosów za mało...szczególnie w naszym grajdołku...denerwuje mnie jednak pewne przemilczenie...chodzi o dziennikarzy i to wszystkich...kim byliby Miodowicz, Giertych i inni, gdyby nie dziennikarze, otóż byliby niemymi pajacykami...tymczasem czytając gazety a zwłaszcza słuchając radia a przede wszystkim oglądając telewizje, nie słyszało się i nie widziało nikogo innnego, relacje, sprawozdania, komentarze, docinki...szum medialny...a to wszystko kto ? - ano koledzy po fachu red. Michnika - kasta wszechwiedzących, nieskazitelnych, nieprzekupnych, obiektywnych i czystych - POLSKICH DZIENNIKARZY :-), dlaczego nie było ani słówka o tym aspekcie sprawy ???... PS. WIEM, że artykuł był o nagonce na Miłosza, ale tam też szeroko cytowano prasę a telewizja wtedy nie miała takiej siły oddziaływania... Odpowiedz Link Zgłoś
kalwary Przyjaciel Cimoszewicz. 18.09.05, 20:12 Panie Adamie, trochę głupio w jednym rzędzie stawiać Mazowieckiego, Kuronia i Cimoszewicza. Niestety Kuroń nie może już zareagować na Pana odczucia, ale nie sądzę aby Mazowiecki był zachwycony. Do kazdego człowieka należy podchodzić z szacunkiem, ale bez przesady... Odpowiedz Link Zgłoś
jerres panie M> 18.09.05, 20:38 Panie Adamie teraz to pan przegiał, dajmy skonczyć prokuraturze wszelkie dzialania a potem radze dawac glowe za przyajcioł i wsio. Pan Cimoszewicz w swietle jego zachowania a nie "nagonki" nie nadawal sie na prezydenta. To juz wolalem Kwasniewskiego. Po artykułach pana Beylina oraz tego pana Michnika zaczynam powatpiewac czy dobrze robie finansujac pomysly tych panow Odpowiedz Link Zgłoś
radioaktywny Dziekuje A. Michnikowi 18.09.05, 21:02 GW kupuje dwa razy w tygodniu: w sobote bo są esejow naczelnego, i w poniedzialek- dodatek PRACA. Panie Adamie, dziękuję za to co Pan pisze, klimat esejow przypomina mi podobne teksty w pismach drugiego obiegu za komuny. Histeryczna reakcja mniej zorganizowana, ale rownie bezrozumna i pelna nienawisci. Odpowiedz Link Zgłoś
agni1 A co z innymi? 18.09.05, 21:12 Największe nagonki w mediach są na Leppera i Kaczyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
basiapietrzak Re: A co z innymi? 18.09.05, 21:41 < Panie Adamie! < Daje slowo < Gazete kupowałam, gdy sprzedawcy ze skrzynek na ulicach ... < Moje dzieci na niej wychowalam < W Pana obronie pokazywalam kły i pazury < Gdy oblewali Pana, P. Jacka, P. Mazowieckiego i innych Pana kolegów jadem nienawiści < Jednakże dzisiaj, nie mogę spojrzec dzieciom w oczy < Wstyd mi było za świetny , skądinąd , pod kazdym niemalże względem artykuł < Rozumiem intencje < Jednego tylko, nie mogę zrozumieć < Że Pan na rowni z tymi wspaniałymi ludźmi - stawia Pana Wł.C < I nazywa G o - swoim przyjacielem < Niby nic mi do tego, ale czuję smutek i nieodparta chęć < wyrażenia swojego skromnego zdania n/t artykułu < załączm przyjacielskie pozdrowienia... Odpowiedz Link Zgłoś
tata60 esej adama michnika 18.09.05, 21:45 mądre słowa, ale czy ci, do których sa one skierowane potrafią je prawidłowo odczytać i, co najważniejsze , zrozumieć. Obawiam się , że nie. To nie jest ich poziom i styl. Ujadanie , język służb specjalnych, pomyje wylewane na innych, to tak. Szkoda, że tekst michnika jest wołaniem na puszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kewah Re: esej adama michnika 18.09.05, 22:06 Na Adama Michnika nie dam zlego slowa powiedziec. A wiecie za co? Za szykany jakich doswiadczal i lata spedzone w komunistycznym wiezieniu. O tym trzeba pamietac. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9823 Re: esej adama michnika 18.09.05, 22:33 dzięki KOR żyjemy dzisiaj w wolnym kraju Odpowiedz Link Zgłoś
me-e Re: esej adama michnika 18.09.05, 23:54 ewa9823 napisała: > dzięki KOR żyjemy dzisiaj w wolnym kraju ...a baltyk to najwiekszy ocean...gdyby nie regan i usa...to ciagle bylaby tu komuna...i michnik walczacy o ludzka twarz socjalizmu z niekwestionowna przewodnia slila narodu pzpr z tow. millerem ,oleksym, dyduchem, kwasniewskim , pastusiakiem ,jaruzelskim , kiszczakiem i ich rzecznikem urbanem...-))) Odpowiedz Link Zgłoś
ziuta38 Re: esej adama michnika 19.09.05, 01:33 to wlasnie mee-pogromca bolszewikow w kraju wraz z reganem pokonali komune (choc jak sie okazuje nie do konca). kor to tylko pic na wode,choc kaczor tez dal sie im omamic. lanca do boju,szabla w dlon bolszewika gon,gon,gon. Odpowiedz Link Zgłoś
me-e Re: esej adama michnika 19.09.05, 02:19 ewa9823 napisała: > me-e - mylisz się ...amerykanie zrobili swoje na polecenie papieza obalili bolszewie bo to sie polsce i europie wschodniej nalezalo ...amerykanie nie ingeruja w basnie o bohaterach i autorytetach ani w wybory to juz miejscowych dzialka... Odpowiedz Link Zgłoś
ziuta38 Re: esej adama michnika 19.09.05, 01:19 a gdyby nie roosevelt,churchil i stalin to bylibysmy ciagle potega i to ze wszystkimi guzikami. a mee by kozki pasal. a co z michnikiem bo nie chwycilam? Odpowiedz Link Zgłoś
contest Esej Michnika 18.09.05, 22:34 Przykre ale prawdziwe jest powiedzenie : Człowiek człowiekowi wilkiem jest. Doskonale oddaje kontekst tego artykułu z uwagi na swój obrazowy charakter. Tekst ten idealnie można przyrównać do obecnie panującego nastroju oskarżeń, pomówień i obrzucania błotem. Jest to według pewnych polityków postrzegane jako swego rodzaju posłannictwo, jakoby to oni mieli monopol na prawdę. Wierzę jednak, że wystarczy więcej podobnych artykułów i dobra wola mediów by obrzucanie błotem nie pozostawiało śladów. Odpowiedz Link Zgłoś
zakopane1973 zieeeew 18.09.05, 23:33 przeczytałem do połowy. Jak Michnik leci Michnikiem to już nuda. Choć trochę ubawu z tego jest. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjeden PAN ADAM UKŁADA SIĘ Z "NAPOLEONEM", 18.09.05, 23:57 heniek18 napisał: > Wyczerpujaco, ale nie na temat. > Pierwsze pytanie brzmialo: czy ma Pan jakas WIEDZE na temat "prawdopodobnego > zlamania prawa amerykanskiego" przez C. > Niestety, nie znalazlem nawet sladu odpowiedzi na ten temat. > Podobne pytanie zadalem w tej dyskusji na temat zrodla "informacji" (jan_r_k) o > > 200M$ i o wyspie, w ktorych posiadaniu jest rzekomo Michnik. Z podobnym > skutkiem. > Co do dokumentacji, to zareczam Panu, ze ich "przedstawienie" (komu i w jaki > sposob?) spowodowaloby takie same reakcje, jak ocena prokuratury, ze nie bylo > tu zadnego zlamania prawa, czyli: kolejne watpliwosci, drwiny, oskarzenia o > korupcje. Nie dziwi mnie to specjalnie, bo prokuratura i sady w Polsce zrobily > wszystko, co mozliwe, zeby przestaly byc uwazane za obiektywne. Mowie tylko o > tym, ze nie widze zadnej metody, ktorej moglby uzyc dowolny polityk w Polsce > oskarzony o dowolne przestepstwo aby udowodnic swoja niewinnosc w sposob > PRZEKONYWUJACY DLA JEGO POLITYCZNYCH PRZECIWNIKOW. > Z tego powodu uwazam, ze nalezaloby raczej oczekiwac dowodow winy, a nie > dowodow niewinnosci. > Co do stwierdzenia: > "tanie cwaniactwo i bufonada mi nie imponują" > to jest to opinia Pana o Panu. Mnie tez nie imponuja - i coz z tego? > Zwiazek tego stwierdzenia z esejem AM jest jedynie taki, ze ilustruje latwosc, > z jaka w Polsce przychodzi obrzucanie epitetami. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Szanowny Pan, się zechciał mocno pomylić. Ta moja opinia jest oparta na opiniach specjalistów, którzy przyjrzeli się sprawie zakupu i zbycia orlenowskich akcji przez Pana Cimoszewicza, oraz na przeświadczeniu, że kandydat na Prezydenta nie powinien sam sobie szkodzić przez zachowanie butne i bufonowate. Nie chce Pan zauważyć, że idzie tu o więcej niż o samą literę prawa. Nikt na Pana Cimoszewicza żadnej nagonki nie robił. To Pan Cimoszewicz konsekwentnie odmawia przedstawienia tych dokumentów, któreby ewentualnie oczyściły go z wszelkich podejrzeń. Nic Panu Cimoszewiczowi nie pomaga również to, że Prokuratura uwierzyła mu na słowo i wielu dokumentów od niego nie wymagała. Tak przynajmniej twierdzi przedstawiciel Prokuratury. Ciekaw jestem czy szary obywatel też zostałby w ten sam sposób potraktowany przez Prokuraturę? Śmiem wątpić. Błędem Pana Michnika jest to, że nie widzi on nierówności społecznej, w tym przypadku uprzywilejowania swojego przyjaciela Pana Cimoszewicza. Z uprzywilejowaniem mamy bowiem tutaj do czynienia, a nie z nagonką. A jeżeli komuś się takie niesprawiedliwe uprzywilejowanie nie podoba, to nie oznacza to, że kryją się za tym nienawiść, zazdrość, czy zawiść. Ręce opadają. Pisze Pan: "nie widze zadnej metody, ktorej moglby uzyc dowolny polityk w Polsce oskarzony o dowolne przestepstwo aby udowodnic swoja niewinnosc w sposob PRZEKONYWUJACY DLA JEGO POLITYCZNYCH PRZECIWNIKOW." Może rzeczywiście jest tak tragicznie. Nie wiem. Ale wiem, że tego rodzaju kryzys praworządności nie powstał z dnia na dzień. Tam gdzie po wojnie zaczęto rzeczywiście wprowadzać reguły demokratycznego życia tam jest dzisiaj dużo lepiej w tych sprawach, niż w dzisiejszej Polsce. Polska przedwojenna nie była krajem demokratycznym, krajem w pełni pluralistycznym. Po wojnie jednak zapanowały przecież nie rządy reformatorskie, a rządy cofające zegar demokracji. Nie, nikt na Pana Cimoszewicza żadnej nagonki nie robił. To Pan Cimoszewicz nie sprostał zadaniu, które sam przed sobą, wchodząc w prezydenckie szranki, postawił. Porównanie Pana Cimoszewicza z Miłoszem, zakrawa na ponury żart. Bardzo ponury żart. Oto ci, którzy z Panem Michnikiem się nie zgadzają, stają się, w jego oczach, naganiaczami, czyli ludźmi niegodnymi, złymi. Publicznej debacie na tak nieudolnym poziomie daleko jest do kultury dialogu i rozwiązywania problemów. Bardzo daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
demar77 Naganiacze i zdrajcy 19.09.05, 01:00 Panie Adamie. Szanuję Pana za Pańską przeszłość ale chyba tym razem Pan przesadził...Zaraz wyjmę chusteczkę do nosa i się rozpłaczę. Mój Boże! Toż to klęska demokracji w Polszcze! A cóż takiego zrobili Kandydatowi WC? Zapytali o giełdę i się obraził? Jakaś kobieta się czepiła i prawie się popłakał...A Bill Clinton jakoś to przetrwał. A co , Pan Włodek myślał, że jest Piłsudskim , którego Naród wezwał ze wsi do Warszawy i nikt Go o nic nie zapyta? A jak by został tym prezydentem i Kanclerz Niemiec lub prezydent Rosji użyli by mocnych i niesprawiedliwych słów , to też by się obraził? Panie Adamie, Pan już chyba sam nie może znaleźć swojego miejsca , a zwykli ludzie śledząc Pana wypowiedzi na przestrzeni lat już dawno zgłupieli i nie nie wiedzą jakimi wartościami się Pan tak naprawdę kieruje. Ja mogę Pana ostatecznie zrozumieć.To ten sam pokrętny styl , co byłego Marszałka śp Małachowskiego (który mówił, że rozumie cierpienie więźniów, bo sam siedział-szkoda że nie rozumiał cierpienia ofiar tych więźniów) . To ten sam styl, co byłego rzecznika Praw Obywatelskich śp prof Zielińskiego (zapytany przez dziennikarza o problemy z recydywistami na przepustkach powiedział w TV , że popęłniają oni tylko 3% przestęspw-nie powiedział jednak ile te 3% powodują łez, strat bliskich itp?) Ja to nazywam wypaczonym humanizmem, który opiewając wielkie wartości depcze zwykłe ludzkie losy. To Pana sposób myślenia Panie MIchnik. Pan patrzy w chmuty i nie widzi co ma pod nogami. Ja mam w d... rozterki Pana Cimoszewicza,. Rozumie Pan? Ja chcę wreszcie aby w polskim życiu politycznym ludzie starego systemu poszli sobie wreszci na emeryturę. Tak jak Pan powiedział kiedyś aby odp... się od generała, tak ja Panu teraz mówię od... się Pan od umoralniania naszej młodej demokracji. I tyle. Panu już dziękujemy. Odpowiedz Link Zgłoś