piotrpsp 15.10.05, 00:03 Bardzo ciekawy artykul. Co na to Ewa? Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
3m05 Stalowa Angela 15.10.05, 00:08 "Chce natomiast odrodzenia stosunków transatlantyckich, które zniszczył Schröder". Schroeder zniszczyl? Ten sam Schroeder, ktory przyjaznie poklepywal sie po plecach z amerykanskim prezydentem Clintonem? Cala wine za pogorsznie stosunkow transatlantyckich ponosi "kowboj" Bush, ktory pozamienial sojusznikow na przeciwnikow a przeciwnikow na terrorystow. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeciarz68 Jedna bzdura od drugiej śmieszniejsza 15.10.05, 07:56 Wśród wielu bzdur w tym artykule najbardziej rozśmieszyła mnie ta: >Szefowa chadecji chce demontażu franko-niemieckiej hegemonii w Europie i zastąpienia jej dyrektoriatem największych europejskich państw, w tym Polski. To znak, że z Warszawą traktowaną przez poprzednie niemieckie rządy jak młodsza, biedniejsza i nieporadna siostra Merkel chce rozmawiać jak równy z równym< Co ten człowiek w tej gazecie wysmarowuje - to niepojęte! Odpowiedz Link Zgłoś
plnz Re: Jedna bzdura od drugiej śmieszniejsza 16.10.05, 13:42 oprocz krytyki moze coś wiece. tak troche skromnie i ignorancko krytykujesz gościu Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Jedna bzdura od drugiej śmieszniejsza 16.10.05, 14:34 gazeciarz68 napisał: > Co ten człowiek w tej gazecie wysmarowuje - to niepojęte! jeszcze bardziej niepojęte jest, że to drukują i płacą mu za to. Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Jedna bzdura od drugiej śmieszniejsza 17.10.05, 18:54 Pewnie walalabys by pozostalo jak w 1939-45 . Wcale sie nie dziwie . Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Gdy ta Angela jeszcze ladniejsza byla.... 16.10.05, 01:17 ...i ze swymi ministrami w jednym lozku sypiala, to by te Niemcy calkowicie scementowala.... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 do piotrpsp: Stalowa Angela 16.10.05, 14:33 Napewno Merkel jest inteligentna i bardzo sprawna w intrygach i rolowaniu przeciwników. Można ją autentycznie podziwiać za to. jak "wygryzła" starych zachodnich baronów, jak potrafiła się sama jedna wśród przebić. Jest b. dobra w rozgrywkach, ale prowadzenie całego państwa i odpowiedzialność za nie to trochę co innego niż likwidowanie przeciwników partyjnych. Merkel nie ma zachodniej kultury politycznej i nie łapie jej kodu, to (m.in.)utrudni jej rządzenie. Autor artykułu pisze o tym, jak negatywnie Merkel ocenia komunizm jak podoba jej się liberalizm. Zapomina dodać, że jest to gorliwośś neofity. Długi czas było odwrotnie: Merkel wychowała się w rodzinie do tego stopnia afirmującej komunizm, że rodzina (z małą Merklową) wyjechała DOBROWOLNIE z Hamburga do NRD(!). Sama Merkel już w wieku lat 16 wstąpiła do komunistycznej młodzieżówki (FDJ). Nieufność, czujność i przyzwolenie moralne na zdradzanie/donoszenie/brak lojalności były w NRD wg. mnie dużo silniejsze za komunuzmu niż w Polsce. System w NDR był brutalniejszy, a ludzie bardziej ulegli. Ktoś kto przeszedł tam przez partyjną szkołę może mieć cechy, które na zachodzie Niemiec budzą zdumienie i pewną bezradność. Fakt, że Merkel potrafała pojechać do Waszyngtonu i w sposób niewybredny obsmarowywać, wręcz szkalować tam własny rząd, był w N. Zach. nowym i silnym przeżyciem. Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Moze niedobitki STASI jej pomagaja... 16.10.05, 17:19 ...poza tym zgadzam sie, ze neofici sa zawsze nadgorliwi.... ...rozum im przychodzi znacznie pozniej... Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: do piotrpsp: Stalowa Angela 17.10.05, 18:52 eva15 napisała: ---Merkel wychowała się w rodzinie do tego stopnia afirmującej komunizm, że rodzina (z małą Merklową) wyjechała DOBROWOLNIE z Hamburga do NRD(!).--- Kotku nie wiem czy slyszalas ze w Polsce juz tez kilku idiotow chce aby przyszly (?) prezydent odpowiadal za grzechy(?) dziadka czy stryjka . Tak bardzo lubicie zbiorowa odpowiedzialnosc ? Odpowiedz Link Zgłoś
piotrpsp Re: do piotrpsp: Stalowa Angela 21.10.05, 20:27 indianski napisał: > Kotku nie wiem czy slyszalas ze w Polsce juz tez kilku idiotow chce aby > przyszly (?) prezydent odpowiadal za grzechy(?) dziadka czy stryjka . Tak > bardzo lubicie zbiorowa odpowiedzialnosc ? Czlowieku, co Ty mi wmawiasz? Jezeli sie czegos dowiem to skad Ty wiesz jak ja to wykorzystam? Nie czytales zadnego mojego postu w ktorym bym naklanial do zbiorowej odpowiedzialnosci. Tak jak Eva napisala: taka wiadomosc wyjasnia nieco atmosfere w jej domu, to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
ritterausleidenschaft sorry p. ewo - ale pani ostro spekuluje i 17.10.05, 19:52 nieladnie powierzchownie insynuuje ala kurski - gdzie tego w polsce ucza? przez przypadek mieszkam od ponad cwierc wieku w niemczech i sledze chcac nie chcac na biezaco wydarzenia polityczne i odczuwam je na wlasnej wzgl. mojej firmy skorze. pani poglady sa b. teoretyczne (bo zaodrzane), wielokrotnie oparte na falszywych faktach (zrodlach?) i subjektywnych spekulacjach czyli niespojne i jakies takie dziwnie tendencyjne wrecz propagandowe ... podobnie wyobrazam sobie powierzchowna ocene p. merkel przez sztab PiSu ... dlatego pozwole sobie na ostrozne stwierdzenie, ze pani post jedzie "kacza grypa" ... no ale moze sie myle ... ;-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
piotrpsp Evo, dziekuje 20.10.05, 02:56 Jej zyciorys jest rzeczywiscie niesamowity. Odpowiedz Link Zgłoś
kociubinska Re: Stalowa Angela 17.10.05, 19:03 Dopiero ma 50 lat, a takie zmarchy? Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Stalowa Angela 17.10.05, 19:57 Nie kazdy moze miec urode kaczynskiej Odpowiedz Link Zgłoś
rozbojnik_rumcajs Niemcami nie da się rządzić tak autorytarnie III R 17.10.05, 20:13 Gunter Hofmann: - Merkel musi nauczyć się słuchać ludzi. Niemcami nie da się rządzić tak autorytarnie jak partią, nie można narzucać woli i budować pozycję poprzez eliminowanie krytyków. Merkel musi pokazać się jako silny, ale przyjazny kanclerz. A to dla niej zupełna nowość. Gosc zapomnial o Hitlerze Odpowiedz Link Zgłoś
zapomnialamhasla Re: Niemcami nie da się rządzić tak autorytarnie 17.10.05, 20:18 W Niemczech nikt nie pamięta o Hitlerze. Odpowiedz Link Zgłoś
gd-007 Re: Niemcami nie da się rządzić tak autorytarnie 17.10.05, 21:55 Pamietaja i wspominaja dosc czesto.Historia lubi sie powtarzac. Lata miedzywojenne.Bezrobocie w Niemczech i ogolny kryzys na swiecie. Adolf dochodzi do wladzy.Daje Niemcom prace rozprawia sie z Zydami Kiedys tez sie znajdzie nastepny Adolf do prace i zaczni rozprawiac sie ale z inna narodowscia ktora zalewa Niemcy . Odpowiedz Link Zgłoś
ritterausleidenschaft nie kracz, bo wieksza szanse 17.10.05, 22:05 na (solidarny) nacjonalizm ma raczej nasz kraj - czyli polska ... Odpowiedz Link Zgłoś
mozart Re: nie kracz, bo wieksza szanse 18.10.05, 13:58 Coz, trzeba skorzystac z dorobku i doswiadczenia Niemiec. Malemu i brzydkiemu kaczatku braku jedynie krzykliwego glosu idola III Rzeszy. A moze IV RP to bedzie IV Rzesza Pospolita? Odpowiedz Link Zgłoś
ritterausleidenschaft jakie wybory - taki kanclerz - kompromisowy 17.10.05, 20:41 niemcy sami nie mogli sie zdecydowac, kogo i czego rzeczywiscie chca. personalia i programy partii nie przekonaly zdecydowanej wiekszosci. p. merkel jest kompromisem wywazonych sil politycznych i (moim zdaniem) interesujacym eksperymentem - goraco dyskutowanym nie tylko w obozie koalicjanta SPD ale i we wlasnym CDU/CSU ... nie wiem czy uda sie jej poprawic sytuacje niem. gosp. ale pod szczegolnie jednym wzgledem jest ona (dla mnie) lepszym rozwiazaniem niz p. schroeder. ona z pewnoscia nie bedzie sie kumac z putinem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mozart Re: jakie wybory - taki kanclerz - kompromisowy 18.10.05, 14:01 Zauwaz, ze niemieccy politycy moga sie dogadac. Juz przedzej uwierze, ze chadecy z SPD utworza stabilny rzad, niz PO z PiS sie dogada. Grüße aus BB Odpowiedz Link Zgłoś
janek-007 A.Merkel baba-heretyk zaraz na wstepie... 17.10.05, 20:35 A.Merkel baba-heretyk zaraz na wstepie. A.Merkel to wykreowana polityczna kula; taka sama jak kazdy inny polityk ktory ma pewne zadanie do wykonania. Media w Niemczech i Polsce kreuja wlasnie A.Merkel na cos w rodzaju Michivelliego w spodnicy a moze i nawet na neoliberalnego Furera. Jest oczywiste i wiadomo skad A.Merkel przychodzi i dokad idzie; rozwodka, poparcie dla pigulki RU486, aborcja no i co oczywiscie najwazniejsze; nie ingerencja panstwa w gospodarke, dalsze wyjasnienia chyba zbyteczne. Z takimi przekonaniami i podejsciem do gospodarki A.Merkel zostanie w Niemczech 'spalona' na stosie a moze nawet i spawiona w Renie za jakies powiedzmy 2 lub 3 lata a moze i nawet wczesniej. Co do Polski to A.Merkel i media, w tym Gazeta Wyborcza, wciskaja ludziom kit o jej niby to lepszym stosunku do Polski. Jezeli jest tak jak Gazeta Wyborcz pisze; ze ta baba to taki 'geniusz' polityczny i taki Machiavelli w spodnicy to tym bardziej nie nalezy wierzyc temu co mowi i temu co sie o niej pisze. Najlepiej chyba tego doswiadczyl na wlasnej skorze H. Kohl. Nasuwa sie pytanie kto w takiej sytuacji poinien zostac prezydentem w Polsce; D.Tusk czy L. Kaczynski? W sytuacji jaka ksztaltuje sie w Niemczech przez osatnie lata D.Tusk jako prezydent to murowane nieszczescie, utrata reszty wiarygodnosci na arenie miedzynarodowej i kompromitacja. Jedyna alternatywa na prezydenta jest obecnie L.Kaczynski i oby Polacy mieli na tyle wyczucia i rozsadku politycznega i wlasnie jego wybrali. Odpowiedz Link Zgłoś
ritterausleidenschaft jasiu przeczytalem tylko poczatek 17.10.05, 20:48 twojego "madrego" postu i zgadlem zaraz jego koniec ... statystyka potwierdza sie w zyciu wzgl. w forum: PIS popieraja "jasie" ... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
janek-007 Nie tylko Jasie ale wszyscy... 17.10.05, 20:50 madrzy i rozsadni ludzie w Polsce no i miejmy nadziwje ze tacy przyjaciele jak Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
ritterausleidenschaft ciesze sie, ze sie "zrozumielismy" ;-) 17.10.05, 22:00 to chyba zasluga Platformy Obywatelskiej, bo jej idea jest wzajemne porozumiewanie sie i kulturalna rozmowa a nie wymyslanie sobie i glupia PiS-owska klotnia :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
janek-007 Drogi przyajcielu, nic nie zrozumiales... 17.10.05, 22:22 albo jeszccze lepiej pomylila ci sie Platforma Obywatelska z PiS-em. L.Kaczynski w przeciwienstwie do D.Tuska jest wlasnie czlowiekiem zrownowazonym i z predyspozycjami na prezydenta. Przeczytaj sobie jego dzisiejszy wywiad to przestana ci sie partie mylic. Odpowiedz Link Zgłoś
ritterausleidenschaft mnie sie nic nie pomylilo, tylko 17.10.05, 23:03 moja ironia byla zbyt ukryta i jej nie zlapales. ale to nie szkodzi. mam wrazenie, ze jestes jednym z nielicznych sympatycznych czlonkow "Prawa i Sprawiedliwosci" (bez ironii) respektuje twoje poglady, klaniam sie i zycze dobrej nocy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
janek-007 Dziekuje. Bardzo to milo z Twojej strony... 18.10.05, 01:29 Przyjacielu caly PiS to fajne i sympatyczne dziewczyny i chlopy. Porozgladaj sie tylko troche bardziej i bez uprzedzen. Niech Ci sie przysni Lech Kaczynski jako Prezydent III RP. Przyjemnych snow i dobrego dzionka. Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Dziekuje. Bardzo to milo z Twojej strony... 18.10.05, 04:18 No i sie przysnil cholera . Czeka nas 5 chudych lat . Odpowiedz Link Zgłoś
ritterausleidenschaft Ja tez Ci dziekuje, tylko ze ... 18.10.05, 08:09 te wasze fajne dziewuchy jak np: "wredna.jedza" "ciemna ania" i wiele innych jolek ... to sorry jasiu, nie moj kaliber. oprocz fikolkow i ruchow frekcyjnych lubie rownie porozmawiac: o literaturze, teatrze, filmie ... kultura, historia innych narodow i tolerancja nie sa domena dziewuch i chlopow z PiSu - a dla mnie to podstawa ... w moim gronie znajomych sa interesujacy (cool people) ludzie wielu nacji, wywodzacych sie z wielu tradycji i kultur ... gdybym byl polakiem na wzor p. kaczynskiego albo o. rydzyka, to klocilbym sie ze wszystkimi a moimi przyjacielami bylby chyba tylko proboszcz, jego zdewocjonowana gospodyni i stary kot ... wlos mi sie jezy, jak czytam o p. kaczynskim, o jego "czystej polskosci" i "solidarnosci" popieranej przez o. rydzyka (moim zdaniem katolickiego fanatyka = polskiego taliba) i o tej brudnej nagonce, intrygach i manipulacjach p. kurskiego ... efekt: narod kloci sie o przeszlosc dziadka tuska (sic!) zamiast korzystac z historycznej szansy, porozumiewac sie i budowac swoja wlasna (dobra) przyszlosc! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pan12345 Re: Ja tez Ci dziekuje, tylko ze ... 22.11.05, 11:47 Bardzo nam się podoba, że tak ślicznie nas krytykujesz, ba, że jesteś taki wielokulturowy. Co prawda tą wypowiedź kryje mały cień, znamy waszą wielokulturowość knibali i maniery troglodytów. Ale kiedyś was odwiedzę żeby obejrzeć nasze skarby narodowe, one ciągle jeszcze tam są. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaczepiel Kanclerskie apartamenty... 17.10.05, 20:43 Moje przyszłe mieszkanie? O to im chodziło? Obiecam Niemcom, że jeśli będą bezwzględni, osiągniemy wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
old.european Zemsta Honeckera bedzie zajeta soba 17.10.05, 22:26 Merklowa bedzie nadal ze swoimi zaufanymi: sekretarka i rzeczniczka prasowa knuc wewnetrzne intrygi, a rzadzic beda ministrowie pod nieformalnym kierownictwem Stoibera, ktory juz odniosl pierwszy sukces, wbrew woli Merkowej instalujac w rzadzie Seehofera i ktory doskonale rozumie sie z Münterferingiem. Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 Bynajmniej nie z wściekłości .. 17.10.05, 23:14 "...Kohl ją wyśmiał, a Merkel rozpłakała się z wściekłości. ..." Rozpłakała się bo była ambitna, a tu nagle nie potrafiła odpowiedzieć na pytanie szefa. Odpowiedz Link Zgłoś
gluglaczek Re: Bynajmniej nie z wściekłości .. 18.10.05, 08:33 no coz ja takze chcac nie chcac sledze parkiet polityczny w Niemczech jako mieszkaniec tego kaju i uwazam ze CDU zaplacila, moim zdaniem, zbyt wysoka cene za to zeby ustanowic swojego kabclerza (A.Merkel). Cena bylo oddanie w zarzadzenie SPD prawie wszystkich kluczowych ministeriow (MSZ, Finansow, Zdrowia etc). Wydaje mi sie ze przez to przyszly kanclerz Niemiec (Merkel) stanie pod presja SPD ktorej nie bedzie mogl odeprzec. Co za tym idzie nastepne 4 ( amoze troche krocej ) lata dla Niemiec sa stracone. Reformy beda prowadzone jak dotychczas: Duzy krok do przodu i dwa male do tylu. Gotowy jestem przyjac zaklad ze liczba bezrobotnych w Niemczech za dwa/trzy lata zmieni sie tylko marginalnie. Obym sie mylil. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: Stalowa Angela 18.10.05, 11:07 Widze, ze niemieccy politolodzy wiedza jak tworzyc dobry wizerunek Angie. Stalowa Dama Wielkiej Brytanii nie byla lubiana, ale nikt nie odwazyl sie jej sprzeciwic. Tylko polscy politycy cierpia jak zwykle na brak specow od kreowania wizerunku biorac image we wlasne rece, hahahaha. Miodowy "zrob to sam" Das Merkel, gdybys Pani byla rzeczyscie stalowa dama Bundestagu bylbym dumny, ze jestes Kanclerzowa. No, ale coz, moze duma i stalowosc przyjdzie z czasem. M.S. PS, Maruska nie personifikuj sie, to nie do Ciebie. Slaba Angie i tak jest o stokroc lepsza . A teraz marsz w krzaki lub do magla obgadywac, co wyczytalas w dzisiejszych gazetach. Ale to biegusiem, zelazka sie grzeja! Odpowiedz Link Zgłoś
ritterausleidenschaft Re: Stalowa Angela 18.10.05, 11:41 hallo? przepraszam, ze sie spytam - a ten "PS" to do kogo? Od kogo ma byc "Angie" stokroc lepsza? I kto ma maszerowac w krzaki ... ??? PS Mathias Sammer oder Matthias Sammer (doch nicht DER "Matthias Sammer" der "Borusse", oder?) Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: Stalowa Angela 18.10.05, 12:40 ritterausleidenschaft napisał: > hallo? > > przepraszam, ze sie spytam - a ten "PS" to do kogo? > Od kogo ma byc "Angie" stokroc lepsza? I kto ma maszerowac > w krzaki ... ??? > > PS > Mathias Sammer oder Matthias Sammer > (doch nicht DER "Matthias Sammer" der "Borusse", oder?) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=210&w=30576405&a=30576405 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=210&w=29887880&a=29892010 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=210&w=30302500&wv.x=2&a=30302500 wiecej na forum "wyszukiwarka" ponad 200 wpisow. M.S. Odpowiedz Link Zgłoś