Dodaj do ulubionych

PiS obiecuje tańsze paliwo rolnicze

17.10.05, 03:49
mnie tylko ciekawi, czemu PiS tak dużo obiecuje. mieliśmy już partię, która
cieszyła się poparciem całej Polski, a która obiecywała bardzo dużo. nazywała
i nazywa się SLD. jak to się skończyło wszyscy wiemy.
Obserwuj wątek
    • buszek2 tylko PiS jest gwarantem realnych zmian w Polsce.. 17.10.05, 06:38
      PO to zlepek roznych karierowiczow, ktorzy w rzeczywistosci beda sie wzajemnie
      popierac z SLD, Borowkami etc. itp...Kolejna gruba kreska i przywileje dla
      najbogatszych, ktorzy w duzym stponiu wzbogacili sie naruszajac prawo...
      • mcov na ktorych straca wszyscy ciezko pracujacy ludzie 17.10.05, 11:29
        skladajacy sie na "zapomogi" dla grup wyborcow wspierajacych PiS
        program PiSu ma jedna zaleta: nie da sie go zrealizowac!
        • mbishop Otóż to 17.10.05, 22:25
          Podział głosów pokazał dwie Polski - Polskę zaradnych (PO) i bezradnych (PiS,
          Samoobrona, LPR). I PiS chce kazać Polsce zaradnych zrobić zrzutkę na wino dla
          bezradnych.
          Ja mogę się zrzucić na wędkę, na pewno nie na rybę.
      • borsuk14 Re: tylko PiS jest gwarantem realnych zmian w Pol 17.10.05, 18:11
        Czlowieku , jesli Kaczynscy cos glupawego obiecali i nie powiedzieli kto za to
        zaplaci , to mieli wlasnie ciebie na mysli .I byli swiecie przekonani , ze ty
        nie tylko nie zaprotestujesz ,ale jeszcze poprzesz ich pomysl.Przeciez pieniadze
        zarabia sie na glupcachz.
      • piekny_romanek realne zmiany wg pisuaru == bieda i ubostwo 17.10.05, 22:03
        W kraju pisuaru pracujacy beda zapierd* na nierobow, meneli i dzieciorobow.
        Zaradni i wyksztalceni wyjada, a w kraju zostanie garstka, ktora wypruje sobie
        zyly zapieprzajac na przywileje dla tej ciemnej masy, ktora tylko wyciaga lapy
        do panstwa, bo robic sie przeciez nie chce.
    • nwrcn pytanie na inny temat. 17.10.05, 07:11
      nie jestem w temacie,

Dlaczego jazda na oleju opałowym jest nielegalna???

Czy panstwo powinno ingerowac?

w koncu kogo to obchodzi na czym sobie jezdza....

pzdrw
      • forrest.gump Re: pytanie na inny temat. 17.10.05, 07:22
        tja ...

a dlaczego bimber jest nielegalny???

Czy panstwo powinno ingerowac?

w koncu kogo to obchodzi co sie pije ...

pomysl ... i bedziesz mial odpowiedz :-)
        • nwrcn Re: pytanie na inny temat. 17.10.05, 07:42
          tak, tyle to jeszcze rozumiem ;)

Ale jesli zblizamy sie do kryzysu paliwoego na swiecie, to
          kazde tanie, jesli alternatywy sa dobre, to powinny byc moim zadaniem promowane,
          a nie zakazywane,

Alkohol to uzywka, paliwo to nie
          • mordad Re: pytanie na inny temat. 17.10.05, 11:00
            alkohot to tez paliwo...
          • iontichy Re: pytanie na inny temat. 17.10.05, 12:49
            Bo olej napędowy i opałowy to w zasadzie takie samo paliwo, tyle że łaskawe
            państwo obłożyło olej opałowy (z przeznaczeniem wyłącznie do ogrzewania) niższą
            akcyzą, przy okazji barwiąc je na inny kolor, żeby mozna było odróżnić. I tak
            sie kończą wszyskie eksperymenty z róznymi stawkami VAT, akcyzy i.t.p. na
            podobne towary. Dlatego takie ważne było 3x15. Pzdr.
            • nwrcn Re: pytanie na inny temat. 17.10.05, 17:15
              Jesli wiec, oba paliwa podlegaja akcyzom, to nie jest to takie nie legalne
              jesli sprzedaje je panstwo,

wiec porowanie do bimbru troche do mnie nie trafia, jesli jest to produkt
              wyprodukowany i sprzedany legalnie.

w koncu, jesli to moj traktor to powinienem moc sobie wlac co mi sie podoba.

co do stawek, to pewnie ze jestem za 15x,
              ale obawiam sie ze akcyz to nie dotyczy, Gdyby przynajmniej srodki z akcyz
              trafialy na drogi, a nie inne cele!

• rbrbr Re: pytanie na inny temat. 17.10.05, 12:15
          Bimber jest nielegalny bo państwo czerpie krociowe zyski z akcyz. Z tego samego
          powodu np. państwo ma monopol na loterie liczbowe.
    • tictac99 Re: PiS obiecuje i ... nic z obiecanek 17.10.05, 07:42
      PiS już obiecał niższe podatki, a teraz przyszły premier mówi, że dopiero w 2007 roku. A w przyszłym będą WYŻSZE!! bo pis nie ma już czasu na wprowadzenie żadnych zmian na rok przyszły. Najuboższi dopłacą w 2006 po kilkadziesiąt złotych. Tańsze paliwo jak ropa będzie droższa? Ciągnik na wodę ..
    • maruda.r Nie, my już mamy 17.10.05, 08:33

Kolejne zachęty wyborcze PiS: Rolnicy, głosujcie na Lecha Kaczyńskiego,
      będziecie mieli ustawę o paliwie rolniczym - obiecuje Wojciech Mojzesowicz z
      Prawa i Sprawiedliwości.

Nie jest tajemnicą, że rolnictwo sieje i orze na tańszym oleju opałowym, wieć
      oferta PiS-u jest spóźniona.

• dankowalski Ale to PO jest glupie. 17.10.05, 09:19
      Mogliby przemilczec to że sš przeciwni, a tak pogršżaja się na wsi.
      • anna-dark Kaczyński Prezydentem! Tusk spada w sondażach! ! ! 17.10.05, 16:25
        Kaczyński Prezydentem! Tusk spada w sondażach!
        Choćby nie wiem ile media manipulowały z sondażami - prawda i tak okaże się oto
        taka, że na Tuska zagłosuje mniej niż na Kaczyńskiego.
        Witaj Lechu, nowy Prezydencie Polski.
        A szkopskie wnuki niech wracają do "Heimat'u"!!!!

dankowalski napisał:

> Mogliby przemilczec to że sš przeciwni, a tak pogršżaja się na wsi.
        • teodorus1 Tusk na prezydenta 17.10.05, 18:45
          a Kaczka tak jak inny drob z powodu ptasiej grypy do obory.
          • anna-dark TUSK - człowiek z plasteliny !!! Czerwonej!! 17.10.05, 21:13
            TUSK - człowiek z plasteliny !!! Czerwonej!!
            • piekny_romanek Re: TUSK - człowiek z plasteliny !!! Czerwonej!! 17.10.05, 22:00
              i co to wszystko? jeszcze jakies argumenty? jesli nie to wracaj do radio
              maRYJA, tam pelno takich bzdur wmawiaja ciemnocie. A czerwony to jest kaczor,
              ktory wszystko wszystkim obiecuje - mieszkania, tanie paliwo, wszystko za darmo
              i soliZARnie, cieple kielbaski itd a ty czlowieku rob na tych wszystkich
              darmozjadow.

p.s.
              widac internet trafil pod strzechy, teraz nawet ciemniaki umieja poslugiwac sie
              komputerem
              • wiewiorzasta Re: TUSK - człowiek z plasteliny !!! Czerwonej!! 18.10.05, 00:39
                piekny_romanek napisał:

> i co to wszystko? jeszcze jakies argumenty?

Z automatem rozmawiasz? ;)
        • twt1 Re: Kaczyński Prezydentem! Tusk spada w sondażach 17.10.05, 22:16
          > Witaj Lechu, nowy Prezydencie Polski.
          > A szkopskie wnuki niech wracają do "Heimat'u"!!!!

Piękny obraz mentalności PiS... Partia powinna się przemianować na PNS
          (Popoulizm Nacjonalizm Socjalizm)
      • mbishop [...] 17.10.05, 22:26
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • kubicki.m Ludzie kochani. 17.10.05, 09:21
      Jak Kaczyński nie zostanie prezydentem to nie będzie taniego paliwa, walki z
      korupcją, spadku przestępczości, pełnych lodówek. To w takim razie ja się pytam
      co będzie robił rząd Kaczyńskiego? Obrażą się i nic nie będą robić? Do
      realizacji tych wszystkich celów potrzebny jest aż prezydent. Przecież rząd
      będzie miał większą władzę. Pozatym co prezydent może obiecywać? To jakaś
      paranoja.
      • watsoff Re: Ludzie kochani. 17.10.05, 16:34
        Traktują nas jak dzieci. I to opóźnione.
        Ale co się dziwić, wystarczy poczytać komentarze zwolenników. Ubaw po pachy.
    • screwball Re: PiS obiecuje tańsze paliwo rolnicze 17.10.05, 09:50
      Niech PIS dorzuci jeszcze chlopom "pol litra na glowe i tania (dotowana)
      kielbase". Cos mi mowi, ze niedlugo odzyje genialny pomysl PSL na wyprowadzenie
      miliarda/ow z budzetu pod nazwa "ekopaliwa" i my -uzytkownicy aut- solidarnie
      zaplacimy ten rachunek.
      pzdr
    • isi90001 Wiec miasta tym bardziej przeciw populistom PiS 17.10.05, 09:52
      No tak, skoro, ktoś ma gdzieś publico bono i rozdaje bonusy dla samej idei...
    • nikolaus2 Re: PiS obiecuje tańsze paliwo rolnicze 17.10.05, 10:01
      PiS to obrzydliwi populisci, az niedobrze sie robi kiedy sledzi sie ich hasla.
      Oczywistym jest, ze nic z tego nie zostanie wprowadzone. Tak jak haselka pana
      Lecha Kaczynskiego, ktore od paru lat prezentuje w Warszawie. Co miesiac
      kolejny projekt, a faktycznych osiagniec - zadnych.
      No dobra, jedno muzeum otworzyl :) bohater.
      • rysiunamisiu Bohater to ten dziennikarz. W niemczech jest taka 17.10.05, 10:27
        dotacja, rolnicy kupujac paliwo placili jakas 1/4 stawki podatku akcyzowego na
        paliwo. Zostalo to skasowane dwa lata temu, a scisle w dlaszym ciagu kupuja oni
        to paliwo z nizsza stawka, ale nie wiecej niz 8 tysiecyu z kawalkiem litra na
        farme na rok. Zamiast tego niemiecki rzad wprowadzil zachety do napedzania
        ciagnikow biodieslem, tez podatkowe. Zapewne gdyby to robil rzad polski, to
        gazeta stwiedzilaby, ze musi spytac Unii hihi. Ciekawe czy Niemcy tez zawsze
        pytaja Unii. Ja nie wiem, czy to niechlujstwo dziennikarzy czy linia programowa
        Organu UD/UW/PD sklocici narod z chlopstwem. Szkoda, ze tak glupia, a moze
        dobrze dzieki niej Ci frajerzy nie weszli do paralmentu.

PS. Znalezienie tej informacji (cmilo mi sie tylko, ze we Francji czy tam
        Austrii tez zwracaja czesc podatku), potrzebne bylo: internet,
        slabosredniaznajomosc angielskiego, w tym takich pojec jak tax break, tax
        credit, tax rebate, agriculture, oil, jakies 15 minut na grzebanie no i
        odrobiona starannosci. :-((((
        • rysiunamisiu Z reszta 17.10.05, 10:31
          Rozwiazanie wydaje sie sensowne, jesli zalozymy, ze ekstra podatki na paliwo
          sluza utrzymaniu drog i pokryciu kosztow zatrucia srodowiska, to jak ktos
          jezzdzi traktorem po polu (a to jest pewnie 95% zuzycia paliwa rolniczego), to
          raczej powinien placic podatek taki jak za ogrzewanie domu, a nie taki jak za
          jazde po drodze. To zaden przywilej takie zwolnienie.
          Dla pyskujacych miastowych (tez jestem jednym z nich), tez mam komunikat, droga
          do obnizenia zuzycia paliwa w gospodarstwach jest wieksza chemizacja, wicej
          pestycydow i nawozow sztucznych (akurat jako niedoszly rolnik - moj ojciec w
          latach 80-tych prowadzil taki biznes z niezlynm skutkiem - wiem cos o tym).
          Jesli tak wolicie to prosze bardzo, ja wole dolozyc wiecej z kiesy na drogi, ale
          na raka zoladka nie umierac, ale to w koncu wasze zdrowie, moja Ty hmm inteligencjo.
        • rysiunamisiu Jeszcze link do tekstu, dla niedowiarkow 17.10.05, 10:33
          www.betterfarming.com/2005/bf-may05/europe.htm
          • saikokila Re: Jeszcze link do tekstu, dla niedowiarkow 17.10.05, 14:30
            rysiunamisiu napisał:

> www.betterfarming.com/2005/bf-may05/europe.htm

Przed Drugą Wojną (i w trakcie) Niemcy też sporo eksperymentowali z
            alternatywnymi paliwami. Wtedy jednak uznali że dobrze by było jeszcze przejąć
            tereny roponośne np. w Rumunii, tak na wszelki wypadek. Może teraz zrobią
            podobnie? ;o)
        • falen Re: Bohater to ten dziennikarz. W niemczech jest 17.10.05, 13:03
          Czyli mam rozumiec ze jezeli w Niemczech istnieje jakas patologia to my mamy ja
          powielac?
        • piekny_romanek tez mi przyklad 17.10.05, 21:55
          ales dopierd* - w niemczech, francji, itd A dlaczego nie podales dla UK,
          Irlandii itp? Tylko dla socjalistycznych molochow, ktore zapadaja sie
          gospodarczo pod ciezarem tego calego socjalu.
      • saikokila Re: PiS obiecuje tańsze paliwo rolnicze 17.10.05, 14:21
        nikolaus2 napisał:

> Tak jak haselka pana
        > Lecha Kaczynskiego, ktore od paru lat prezentuje w Warszawie. Co miesiac
        > kolejny projekt, a faktycznych osiagniec - zadnych.
        > No dobra, jedno muzeum otworzyl :) bohater.

Zauważyłem że w całym mieście są nowe kosze na śmieci. Takie fajne,
        betonowo-aluminiowe. I chodniki w centrum naprawiają. Tak że już nie przesadzaj
        że nie ma osiągnięć.
    • pazio Jak obiecają tańsze paliwo dla urzędników... 17.10.05, 10:16
      Jak obiecają tańsze paliwo dla urzędników, to możemy pogadać. Do rolniczego
      musiałbym dopłacić:(((
    • slawekm Granda! 17.10.05, 10:27
      Może PiS zaproponuje jeszcze niderlandy?
      To jest skandal. Uważam, że PO powinna jak najszybciej zakończyć rozmowy z PiSem
      i przejść do opozycji. Z takim nastawieniem polityków PiS w Polsce może być
      tylko gorzej. Jak można ograniczać deficyt budżetowy zwiększając jednocześnie
      wydatki? Najlepszym rozwiązaniam dla rolników jest płacenie podatku dochodowego,
      tak jak płaci każdy przedsiębiorca. Jest to bardziej normalne i sprawiedliwe.
      • ok19 Paliwo za darmo...niech krzyknie PO 17.10.05, 10:58
        Jak już sie licytowac, to na całego.Oburzenie PO na obietnice Pisuaru
        przysporzy jej niechetnych wyborcow, wiec po co.Jęsli Pisuar chrząknie, niech
        PO chrząknie jeszcze glosniej.Jeśli Pisuar powie, kazdemu bezrobotnemu zasilek
        2 000 zl przez rok, niech PO go wyśmieje, tylko przez rok? My damy do konca
        życia, i nie 2 000 a 4 000.Z takim konkurentem tylko taki sposob, wyborcy tylko
        na to czekają..w wiekszosci.Jak poslucham co sie mowi w kolejce do lekarza czy
        gdzie indziej..to wniosek jeden.."wybieramy obietnice, przeklinamy rozsądek"
      • mizer07 Re: Granda! 17.10.05, 11:04
        Ja proponuję jeszcze żeby obiecali odzyskanie dosatępu do morza czarnego!!! O
        Królewcu i Lwowie nie wspominając.
    • jed67 Tańsze będzie przez tydzień do 23 października mam 17.10.05, 11:07
      nadzieję.Takie obiecywanki to skandal i głupota. Naczelne hasło to skasować
      szarą strefę,korupcję,układy. Tego nie kasuje się hasłami tylko mądrym
      prawem.Kolejne przywileje,za nasze pieniądze bo nie za PiS-u przecież, to
      kolejna okazja do szwindli i korupcji.
    • piobe Re: PiS obiecuje tańsze paliwo rolnicze 17.10.05, 12:19
      HURA!!! NASTĘPNA AFERA BĘDZIE!! co za debile!
    • signal A ja obiecuję, że jak wygra Tusk to będzie 17.10.05, 12:22
      jeszcze tańsze .... wszystko
    • zbooycerz Re: PiS obiecuje tańsze paliwo rolnicze 17.10.05, 12:28
      a dlaczego nie tansze paliwo dla wszystkich tylko dla wybranych?
      obnizcie podatki na paliwo a suma wplywow wzrosnie

ale tego ani PiS ani PO nie rozumieja wiec nic sie nie zmieni

dalej jest zasada dziel i rządź a motto dla obywatela:
      nie kradnij, rząd nie znosi konkurencji

pzdr
    • czarek47 Szlag mnie trafi !!! 17.10.05, 12:44
      A dlaczego rolnicy mają mieć tańsze paliwo ?? żeby po pijaku kosić pieszych
      kombajnami na drogach ?!! Ja też chcę placić mniej za dojazd do pracy albo
      dowożenie dziecka do szkoly, a kto sprawdzi, czy to paliwo poszlo do traktora
      czy do samochodu na imprę do remizy ??!!! Mają już KRUZ, mają doplaty a teraz
      jeszcze paliwo darmozjady ??!!!! NIE ZGADZAM SIĘ.
    • piekny_romanek POPULIZM I SOCJALIZM 17.10.05, 12:47
      Jasne Kaczka rozda wszystko, wlasna matke by sprzedal byle dostac sie do wladzy.
    • hamlet1111 Re: PiS obiecuje tańsze paliwo rolnicze 17.10.05, 12:57
      Jak ktoś będzie miał znajomego rolnika i samochód z dyslem to będzie miał jak w
      raju. Już to widzę - rolnik kupuje paliwo na stacji i je sprzedaje po
      doliczeniu własnej "marży" prosto z zagrody.
      • hamlet1111 Re: PiS obiecuje tańsze paliwo rolnicze 17.10.05, 12:58
        Aha i jeszcze jedno. Pewnie niektórzy rolnicy zaczną przejeżdzać swoimi
        ursusami 500tyś kilometrów rocznie:)
    • xmaxx Re: PiS obiecuje tańsze paliwo rolnicze 17.10.05, 13:07
      Tak a kombajny i traktory poruszaja sie tylko popolach alez smiechu warte bo
      jak przychodzi pora prac plowych to porusza ich sie po drogach multum...
    • chiphop KIEŁBASA WYBORCZA 17.10.05, 13:22
      kto za to zapłaci i kto tego będzie pilnował, znowu jakieś agencje powstaną i
      budżetówka się rozrośnie
    • palestrina2005 PiS skręca w lewo ... Niestety... 17.10.05, 13:26
      Obiecują na maxa przed wyborami chcąc pozyskać elektorat Samoobrony i SLD.

Mam nadzieję że to tylko taka przedwyborcza gra i nie spełnią obietnic...
      Inaczej będzie tragedia...
      • piekny_romanek gospodarczo zawsze byli na lewo 17.10.05, 21:52
        i to daleko za samoobrona! Nawet lewica gada, ze program pisuaru jest xiezycowy!
    • miro99 Re: PiS obiecuje tańsze paliwo rolnicze 17.10.05, 13:39
      bla,bla... pierdu,pierdu... bla,bla... A właściwie to dlaczego tylko rolnicy?
      Chcemy tańszego paliwa dla całego ludu pracującego miast i wsi!!! Niech żyje
      Populizm i Socjalizm!
    • prawoisocjalizm Re: PiS obiecuje tańsze paliwo rolnicze 17.10.05, 13:49
      Stąd takie pomysły bo nie ma żadnej różnicy między socjalistami a komunistami w
      Polsce.
    • planitnyk szykuje sie kolejne 4 lata nedzy w polsce 17.10.05, 14:18
      kolejne socjhalistyczne pomysly sprawiaja wrazenie jakby polski budzet byl pelny po brzegi az z nadwyzka.

no coz. trzeba sie stad zabierac bo dobrobytu tu nie bedzie z populistami.

populizm i socjalizm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka