tomalamas 27.10.05, 20:01 jola, no dalej... dokop mu! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wan4 Moralny nihilizm u władzy 27.10.05, 20:14 Są trzy scenariusze: 1/ Koalicja popis ostro, zdecydowanie i z miejsca wprowadza optymalne pod kątem rozwoju gospodarczego reformy, co skutkuje wysokim wzrostem PKB > 5% -> spadkiem bezrobocia, wzrostem wpływów do budżetu, zdrowym i uzasadnionym ekonomicznie wzrostem płac, rent i emerytur przed kolejnymi wyborami co dawałoby zasłużone zwycięstwo popisu w kolejnych wyborach, z pożytkiem dla Polski i jej gospodarki, czyli NAS. 2/ Koalicja pispo realizuje TKM w polityce i socjalizm, z broszurek wyborczych pisu, w gospodarce. Bezrobocie nie spada, mieszkania nie rosną, za to poparcie w dół. PIS za wszystko obwinia PO, przeprowadza ostrą kampanie propagandową, przy której dziadek z wermachtu to pikuś i zgodnie z wolą ojca dyrekora topi platforme. W kolejnych wyborach cała władza w ręce LePeRa, złotówka po "10"E, dług grubo powyżej 60% PKB, kryzys konstytucyjny, inflacja ponownie dwucyfrowa. PKB ujemny, rzesze świeżych bezrobotnych na bruk, prezydent Lepper ogłasza dumnie V Rzeczpospolitą... 3/ cała władza w ręce pis... pis rządzi sam lub z Leperem i Giertychem. PO w ostrej i zdecydowanej opozycji punktuje rządy Populistów i Socjalistów i przejmuje władze w kolejnej kadencji i wprowadza kompletny pakiet liberalnych reform na wzór M.Thatcher. Mam nadzieję, że właśnie realizuje się scenariusz 3/ Najgorszy byłby 2! Odpowiedz Link Zgłoś
mbishop Zgadzam się 27.10.05, 20:23 wan4 napisał: > Są trzy scenariusze: > > Mam nadzieję, że właśnie realizuje się scenariusz 3/ > Najgorszy byłby 2! Dokładnie tak Odpowiedz Link Zgłoś
kaczory11 Tez sie zgadzam. 27.10.05, 21:05 Tez sie zgadzam. Ale niestety zanim dojdzie do kolejnych wyborow za 4 lata, z Polski moze gospodarczo zrobic sie cos na ksztalt Mongolii. Politycznie natomiast ? Juz od dwoch dni (lub i wiecej) Ludwik Dorn na wszytkich kanalach telewizji (i nie tylko) wyglasza tyrrady, ze kto nie kocha pis-u i braci Kaczynskich to wrog i dran. Nie bedzie niestety wesolo w Polsce przez najblizsze lata....... "Miales chamie zloty rog, ostal ci sie ino sznur" - taki moral wynika z ostatnich wyborow w Polsce. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
pepperoni_prawdziwy Siła "obliczalna" i siła "nieobliczalna" 28.10.05, 13:17 Czym się różni siła obliczalna (PO) od siły nieobliczalnej (rzekomo PiS) wg pana Kuczyńskiego? Nie napisał. Ale to jasne: siła obliczalna to taka siła, na którą obecny układ ma wystarczającą liczbą haków, aby wybić jej z głowy zmienienie czekolokwiek. Na tym polega ta "obliczalność" Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: Moralny nihilizm u władzy 27.10.05, 21:50 czyli 1. POPiS będzie tak dobry jak rząd Millera lub Belki, ale będzie działać inaczej (ucieszą kapitalistycznych doktrynerów) na ten sam efekt makro. 2. Nowy rząd będzie gorszy od rządu Millera 3. Nowy rząd będzie bardzo zły, a potem przyjdzie drugi zły. Wniosek: Celem jest dorównanie tak krytykowanemu Millerowi i jego wzrostowi PKB. Mają tego dokonać ludzie, którzy rządzili w latach 1997-2001 i wyzerowali wzrost gospodarczy oraz prawie podwoili bezrobocie. Odpowiedz Link Zgłoś
jajcoo scenariusz 4 27.10.05, 22:00 heh, tylko jedna uwaga - co jak co kaczory durne nie sa i zrobia wszystko aby nie dopuscic do scenario 3. Np. poprzez przyspieszone wybory np. 01/2006. Do tego czasu za pomoca sprawdzonych (Rydzyk, Lepper) + nowych chwytow (PO be, nie pozwolilo zbudowac IV RP) podtopia platforme do ok. 15% liczac na samodzielne rzady. Do tego czasu wyborcy nie odczuja jeszcze skutkow ich rzadow (efekt inercji polityki na gospodarke), wiec Kaczorom jest o co grac. Chcialbym byc zlym prorokiem... Odpowiedz Link Zgłoś
b.wlosek Re: scenariusz 4 28.10.05, 10:03 Ale nie możemy kaczkom pozwolić doprowadzić Polski do ruiny, na co się niestety zapowiada. I niestety na razie nie ma nadziei na jakiekolwiek zmiany. Najlepszym mozliwym wyjściem z tej patowej sytuacji byłby brak możliwości akceptacji rządu Marcinkiewicza w najbliższy poniedziałek. Odpowiedz Link Zgłoś
czekajow jestes naiwny :) 28.10.05, 09:34 PO nigdy nie osiagnie takiego wyniku jak we wrzesniu partie typu PO w Europie osiagaja okolo 10% (FDP), to wszystko wiekszosc zdobywaja szerokie partie prawicy takie jak PiS (CDU-CSU, Partia Ludowa) tak wiec przestan snic i sie obudz :) media nie pomoga PO, to koniec Odpowiedz Link Zgłoś
b.wlosek Re: Moralny nihilizm u władzy 28.10.05, 09:54 Oj, obawiam się, że w trakcie realizacji jest aktualnie scenariusz NR 2.Świadczy o tym choćby wybór leppera na wicemarszalka. Odpowiedz Link Zgłoś
ginlo A Ty wiesz na czym polegaly Thatcherowskie reformy 28.10.05, 16:41 CZy wiesz tylko tyle co na ten temat napisala "rzetena" gazeta wyborcza Odpowiedz Link Zgłoś
mbishop Bardzo trafna analiza 27.10.05, 20:22 Dokładnie o to chodzi PiSowi i Platformie. Nikt nie jest bez winy, każdy chce uniknąć losu AWS/UW. Z tą różnicą, że to PO ma sensowniejsze pomysły na gospodarkę i to je trzeba realizować. Odpowiedz Link Zgłoś
worgules Re: Moralny nihilizm u władzy 27.10.05, 20:29 Mam pytanie! gdzie podział się jeden z chwastów-niejaki Miodowicz? W Tworkach, na odwyku? A może już PiSK-u? Odpowiedz Link Zgłoś
b.wlosek Re: Moralny nihilizm u władzy 28.10.05, 10:06 Do Tworków ty się najlepiej nadajesz, potworku. Odpowiedz Link Zgłoś
kot.behemot Nerwy wam puszczają i mówicie trochę za dużo 27.10.05, 20:34 Coraz lepiej widać "środowisko" zainteresowane obroną dziwnych państwowo-biznesowych powiązań i skorumpowanego status quo. Partia "liberałów" nagle wykazuje chorobliwe zainteresowanie resortami siłowymi, zapominając o gospodarce, swoim rzekomym priorytecie. Jakich to ciekawych rzeczy można się dowiedzieć, jak ludzie spanikują... Odpowiedz Link Zgłoś
tomalamas Re: Nerwy wam puszczają i mówicie trochę za dużo 27.10.05, 20:37 kot.behemot napisał: > Coraz lepiej widać "środowisko" zainteresowane obroną dziwnych > państwowo-biznesowych powiązań i skorumpowanego status quo. Partia "liberałów" > nagle wykazuje chorobliwe zainteresowanie resortami siłowymi, zapominając o > gospodarce, swoim rzekomym priorytecie. Jakich to ciekawych rzeczy można się > dowiedzieć, jak ludzie spanikują... spełniły sie twoje marzenia. PiS samodzielnie pogrąży IV RP! co do tych resortów to liczba mnoga nie wskazana, bo o ile pamiętam zainteresowana była JEDNYM resortem. biznesowo-polityczne powiązania i korupcję rozwinie jeszcze bardziej ale ograniczy do "swoich". Odpowiedz Link Zgłoś
kot.behemot Re: Nerwy wam puszczają i mówicie trochę za dużo 27.10.05, 20:51 > co do tych > resortów to liczba mnoga nie wskazana, bo o ile pamiętam zainteresowana była > JEDNYM resortem. Za to najważniejszym. No, ale niech będzie, że jednym, chociaż to nie ja pierwszy użyłem liczby mnogiej (zresztą chyba słusznie, bo MSWiA jest "superministerstwem"): serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34317,2986086.html "Koalicja PO i PiS: bój o resorty siłowe" Odpowiedz Link Zgłoś
tomalamas Re: Nerwy wam puszczają i mówicie trochę za dużo 27.10.05, 21:42 kot.behemot napisał: > > co do tych > > resortów to liczba mnoga nie wskazana, bo o ile pamiętam zainteresowana b > yła > > JEDNYM resortem. > > Za to najważniejszym. No, ale niech będzie, że jednym, chociaż to nie ja tym resortem można stymulować wzrost gospodarczy, budować infrastrukturę czy zarządzać pieniędzmi? nie można! Teczkami też się nie można bawić, bo w MSWIA ich nie ma! > pierwszy użyłem liczby mnogiej (zresztą chyba słusznie, bo MSWiA jest > "superministerstwem"): takim jak MSZ+UKIE albo Nauki i Sportu. No może trochę ważniejszym! > serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34317,2986086.html > "Koalicja PO i PiS: bój o resorty siłowe" tytuł tytułem, a treść jaka jest, każdy może sobie przeczytać. MS dla PiS, koordynator SS dla PiS, MSWIA dla PO. Jak już pisałem wcześniej, prokuratura współdziała z policją. To chyba dobrze, że jeden resort będzie dla jednej partii a drugi dla drugiej? Odpowiedz Link Zgłoś
b.wlosek Re: Nerwy wam puszczają i mówicie trochę za dużo 28.10.05, 10:09 Gdzie Twój móżdżek kociebehemocie ? Został na drzewie ? Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: Nerwy wam puszczają i mówicie trochę za dużo 27.10.05, 22:12 > Coraz lepiej widać "środowisko" zainteresowane obroną dziwnych > państwowo-biznesowych powiązań i skorumpowanego status quo. Czy chodzi np. o Walendziaka na posadzie u Krauzego (Prokom)? Odpowiedz Link Zgłoś
noelkabat Re: Nerwy wam puszczają i mówicie trochę za dużo 28.10.05, 05:19 Widac, ze Kot Behemot u Bulhakowa byl madrzejszy od naszego tutaj: ten nasz to nic nie zrozumial z Kuczynskiego i wiekszosci dyskutantow. Blizniak Prezydenta Elekta dazy pokretnie do IV Kaczpolitej i jego strategia zostala zdemaskowana zarowno w artykule jak i w dyskusji. PO trzymaj sie z daleka od PIS-uaru!!! Odpowiedz Link Zgłoś
maniek.siekiera Szanuję Kuczyńskiego,ale dziś się skończył.. :( 27.10.05, 21:15 "{...} oraz na świadomości publicznej zatrutej niezwykle szkodliwą działalnością prawicowej części komisji orlenowskiej. To jest nie mniejsze, a może nawet większe szkodnictwo, niż wszystkie stwierdzone afery z udziałem działaczy Sojuszu Lewicy." Jakim trzeba być fanatykiem, żeby oskarżać najbardziej nawet nieudolnego policjanta zamiast bandytów?? A Kuczyński tak robi nazywając komisję (jaka by ona nie była) rzeczą gorszą od afer SLD. Cóż... jeszcze nie tak dawno ceniłem Kuczyńskiego za jego publikacje i sądy. A dziś sprawa jest dla mnie jasna: w gruncie rzeczy to zaślepiony fanatyk niewiele różniący się od wrzeszczącego pod sejmem górnika czy byłego PGRowca na lepperowej blokadzie. Zdolność obiektywnego postrzegania świata jest aktualnie u Kuczyńskiego zblizona do tamtych przykładów. Szkoda... Może niech poczyta rzeczowe i wyważone felietony Rybińskiego w Rzeczpospolitej z ostatnich trzech dni. Jeśli w swoim fanatycznym postrzeganiu świata będzie w stanie je zrozumieć - może mu się polepszy.... a generalnie - szkoda faceta... wydawał się być normalny... Odpowiedz Link Zgłoś
tomalamas Re: Szanuję Kuczyńskiego,ale dziś się skończył.. 27.10.05, 21:46 maniek.siekiera napisał: > "{...} oraz na świadomości publicznej zatrutej niezwykle szkodliwą działalności > ą > prawicowej części komisji orlenowskiej. To jest nie mniejsze, a może nawet > większe szkodnictwo, niż wszystkie stwierdzone afery z udziałem działaczy > Sojuszu Lewicy." > > Jakim trzeba być fanatykiem, żeby oskarżać najbardziej nawet nieudolnego > policjanta zamiast bandytów?? A Kuczyński tak robi nazywając komisję (jaka by > ona nie była) rzeczą gorszą od afer SLD. > Cóż... jeszcze nie tak dawno ceniłem Kuczyńskiego za jego publikacje i sądy. A > dziś sprawa jest dla mnie jasna: w gruncie rzeczy to zaślepiony fanatyk niewiel > e > różniący się od wrzeszczącego pod sejmem górnika czy byłego PGRowca na > lepperowej blokadzie. > Zdolność obiektywnego postrzegania świata jest aktualnie u Kuczyńskiego zblizon > a > do tamtych przykładów. Szkoda... > Może niech poczyta rzeczowe i wyważone felietony Rybińskiego w Rzeczpospolitej > z > ostatnich trzech dni. > Jeśli w swoim fanatycznym postrzeganiu świata będzie w stanie je zrozumieć - > może mu się polepszy.... > > a generalnie - szkoda faceta... wydawał się być normalny... czytałeś raport??? ze wszystkich frazesów, jakimi obrzucali aferzystów, nic nie zostało!!! Zamiast się przyłożyć do roboty, gonili za zajączkiem, ale go nie złapali. Dzięki temu komisje mają w świadomości społecznej etykietkę publicznych wrzasków, bez konsekwencji, ale także bez efektów. Chyba tylko komisja Rywina miała jako takie osiągnięcia, niestety prokuratura dała du.y. PZU poszło trochę gorzej. Orlen to totalna porażka, z której nic nie wynika!!! Odpowiedz Link Zgłoś
maniek.siekiera bzdury piszesz. Wiesz czemu?? 27.10.05, 21:51 a choćby tylko to, że właśnie dziś Siemiątkowskiemu zostały postawione zarzuty ujawnienia tajemnicy państwowej w celu ochrony aferzystów. I ta własnie sprawa została odkryta przy okazji działania komisji d/s Orlenu - to był text komentarza dziennikarki TVP. Odpowiedz Link Zgłoś
tomalamas Re: bzdury piszesz. Wiesz czemu?? 27.10.05, 21:59 maniek.siekiera napisał: > a choćby tylko to, że właśnie dziś Siemiątkowskiemu zostały postawione zarzuty > ujawnienia tajemnicy państwowej w celu ochrony aferzystów. I ta własnie sprawa > została odkryta przy okazji działania komisji d/s Orlenu - to był text > komentarza dziennikarki TVP. to fajnie, jak na rok pracy 11 posłów, efekt niesamowity!!! Gdyby udowodnili Millerowi winę padłbym na kolana! A tak, dopadli Dochnala i Pęczaka, który i tak ma więcej spraw niż Lepper. Szeregowcy polegli, generałowie się cieszą z nieporadności komisji! Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: bzdury piszesz. Wiesz czemu?? 27.10.05, 22:21 Nie tym się zajmowali i nie oni to odkryli. Do tego wszystkiego należy tę rzecz udowodnić. Najlepsze było to jak obwinili Siemiątkowskiego u ujawnienie tajemnicy państwowej podczas przesłuchania. Siemiątkowski skorzystał ze swoich notatek, aby przypomnieć sobie i przekazać komisji pewne fakty. Ta nadgorliwość we współpracy została ucięta przez Nowka. Otóż notatki, które odszukał u siebie Siemiątkowski były sporządzone na podstawie niejawnej notatki i jako takie też były niejawne. Nie było ważne, że Siemiątkowski nie powiedział niczego nie znanego opinii publicznej. Liczyło się, że komisja znalazła formalny kruczek. Sama treść zeznań natomiast komisarzy nie interesowała. Widocznie nigdy nawet nie pomyśleli o wyjaśnianiu sprawy. Chcieli tylko łapać za słówka i szukać haków i haczyków na przeciwników politycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: Szanuję Kuczyńskiego,ale dziś się skończył.. 27.10.05, 22:09 Niedolni, interesowni i łamiący prawo policjanci są dużo gorsi od bandytów. Ale posłowie to coś jeszcze więcej niż policjanci. Oni stanowią prawo i dają odgórny przykład jak w majestacie Wysokiej Komisji działać bezprawnie, kłamać, pluć na ludzi, grozić i manipulować. Afer lewicy tymczasem było tyle samo, co afer z udziałem kolegów Wielkich Komisarzy. Ich grzmienie nie miałow sobie nic pozytywnego, ponieważ sprawy Orlenu nie posunęli ani o milimetr względem ustaleń prokuratury. Zajęli się brudną kampanią wyborczą, na której cele zawłaszczyli instytucję państwową. Psuli tam demokrację i praworządność, a zatem uderzali w same podstawy państwa. Afery lewicy? Nie miały większych skutków godzących w podstawy państwa. Raczej były atrakcyjne medialnie. Rywin pogadał. Jagiełło ostrzegł - ale bez konsekwencji. ABW zatrzymała Modrzejewskiego (na bardzo krótko), ale odwołała go RN Orlenu (z korzyścią dla spółki). Naprawdę poważną aferą SLD jest działalność Łapińskiego i Naumana (o ile potwierdzenie przed sądem znajdą zarzuty mediów). Tymczasem prawica tak prywatyzowała PZU, że teraz zapadł niekorzystny dla Polski wyrok arbitrażu i nasz ktraj może stracić kupę szmalu. To za rządów prawicy mafia paliwowa pisała ustawy pod swą działalność. Odpowiedz Link Zgłoś
stoova Re: Szanuję Kuczyńskiego,ale dziś się skończył.. 28.10.05, 14:27 Nie za dużo sobie dopowiadasz? To, że Kuczyński mówi źle o 'nieudolnym policjancie' nie oznacza, że neguje występki 'bandytów'. A nieudolne i prowadzone pod własne interesy śledztwo może być równie szkodliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
vontrompka lizak jako maczuga? 27.10.05, 23:18 ładne, ale Boy kiedyś radził wyobrażać sobie każdą używaną metaforę... "Te obietnice wykorzystano jako lizak dla wyborców, który będą mogli lizać do woli, ale dopiero jak zagłosują na PiS i jak PiS wygra. Najpierw jednak użyto go ze skrajną brutalnością i skutecznością jako maczugi przeciwko Platformie Obywatelskiej." -- vontrompka Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot pogubiłem się 28.10.05, 01:07 za wszystkie grzechy, czyli nagonkę dziennikarzy, intelektualistów, za komisję orlenowską, hasło IV RP itd. zostały oskarżone chwasty z PiS, a z powodu nie wejścia do koalicji PO to te chwasty nie będą tak dotkliwe? Czy ja żyłem w tym roku w innej rzeczywistości i nie widziałem demagogii Tuska i Rokity, przeciwko której, ku memu zaskoczeniu nawet Kaczyńscy zaczynali protestować? Panie Waldemarze, przecież w tej chwastowej retoryce, czy też bełkotowi z rynsztoka, bardzo dobrze czuli się wszyscy "przyjacie" z popisowej koalicji. Przecież gdyby PO wygrała wybory parlamentarne, to miałby pan problem z tym samym chwastem pod nazwą IV RP. Na czym opiera pan swoją wiarę, że byłoby inaczej - na medialnej kampanii wyborczej "prezydenta z zasadami"? Trochę dziwnie wygląda pańska analiza pt. "po co PO byłaby potrzebna PiS w koalicji", bo samo nasuwa sie pytanie, a po co PiS byłby potrzebny PO w koalicji - także jako zderzak? Czyli uważa pan, że ani w jedną ani w drugą stronę nie byłaby możliwa żadna koalicja? Czyżby tym politykom była obca sztuka negocjacji? Zadziwia mnie pańska wiara, że w przypadku wygranej PO i Tuska ich IV RP byłaby lepsza. Sprawiedliwsze, a chyba bliższe prawdy byłoby stwierdzenie, że obie partie sięgnęły dna, że do władzy za sprawą nieprzytomnego zachowania prawicowych intelektualistów i mediów, ale także millerowskiej lewicy, wylansowany został najsłabszy sort postsolidarnościowych polityków uwielbiających tzw. niepoprawność polityczną i chełpiących się burzeniem "kościoła mędrców". Odpowiedz Link Zgłoś
avin Re: pogubiłem się 28.10.05, 11:55 leszek.sopot napisał: > za wszystkie grzechy, czyli nagonkę dziennikarzy, intelektualistów, za komisję > orlenowską, hasło IV RP itd. zostały oskarżone chwasty z PiS, a z powodu nie > wejścia do koalicji PO to te chwasty nie będą tak dotkliwe? Czy ja żyłem w tym > roku w innej rzeczywistości i nie widziałem demagogii Tuska i Rokity, przeciwko > > której, ku memu zaskoczeniu nawet Kaczyńscy zaczynali protestować? Panie > Waldemarze, przecież w tej chwastowej retoryce, czy też bełkotowi z rynsztoka, > bardzo dobrze czuli się wszyscy "przyjacie" z popisowej koalicji. Przecież > gdyby PO wygrała wybory parlamentarne, to miałby pan problem z tym samym > chwastem pod nazwą IV RP. Na czym opiera pan swoją wiarę, że byłoby inaczej - > na medialnej kampanii wyborczej "prezydenta z zasadami"? > Trochę dziwnie wygląda pańska analiza pt. "po co PO byłaby potrzebna PiS w > koalicji", bo samo nasuwa sie pytanie, a po co PiS byłby potrzebny PO w > koalicji - także jako zderzak? Czyli uważa pan, że ani w jedną ani w drugą > stronę nie byłaby możliwa żadna koalicja? Czyżby tym politykom była obca sztuka > > negocjacji? Zadziwia mnie pańska wiara, że w przypadku wygranej PO i Tuska ich > IV RP byłaby lepsza. > > Sprawiedliwsze, a chyba bliższe prawdy byłoby stwierdzenie, że obie partie > sięgnęły dna, że do władzy za sprawą nieprzytomnego zachowania prawicowych > intelektualistów i mediów, ale także millerowskiej lewicy, wylansowany został > najsłabszy sort postsolidarnościowych polityków uwielbiających tzw. > niepoprawność polityczną i chełpiących się burzeniem "kościoła mędrców". Strach i nieumiejetnosc dochodzenia do kompromisow to pozostalosc po totalitarnym systemie, niestety czesto widzimy te cechy u rodzimych piewcow demokracji. Tusk nie przyjal porazki do wiadomosci i nie rozumie, ze jemu jako przegranemu latwiej jest poniesc ciezar kompromisu. Odpowiedz Link Zgłoś
janek-007 Nie wiedzialem ze W.Kuczynski... 28.10.05, 02:52 jest zagorzalym wyznawca teorii spiskowych. Co to sie porobilo? Jak intuickja W.Kuczynskiego jest na tym samym poziomie jak przed wyborami to nastepnym razem napisze czytelnikom Gazety Wyborczej ze wszystkiemu sa winne UFO i zielone ludziki. Natomiast D.Tusk i J.M.Rokita zostali uprowadzeni na 'alien space ship' i na tym 'alien space ship' mieli zrobiona 'anal examination' i dlatego PO dostala po du.pie od inteligentnych wyborcow dwa razy pod rzad. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof3 Te, Janek-bondek, ty uważaj jak sięgasz po mydło 28.10.05, 21:28 bo Twoje pisowskie TKM nie lubią żartów doodbytniczych i nic Ci nie pomoże IQ genialnego mandryla :-) Odpowiedz Link Zgłoś
janek-007 Nic sie nie martw krzychu3... 29.10.05, 04:39 Prysznice bire sam albo z dziewczyna wiec nie ma strachu. Krzychu3 mnie mydlo z rak nie wypada tak latwo i zbyt czesto jak a juz musze ja podnies to nie wypinam sie na ludzi, wiesz o czym mowie. Platforma Obywatelska z D.Tuskiem i J.M.Rokita wypieli sie na ludzi i widzisz co sie stalo; do dzisiaj nie moga sie wyprostowac tak dosali miedzy 'uszy'. Odpowiedz Link Zgłoś
nick.crestone Freudowskie zdania w tekście p. Kuczyńskiego 28.10.05, 03:11 Kuczyński: "Mam na myśli nową superelitarną policję śledzącą struktury rządowe. To jest idea, której gleba ma coś z paranoi, to groźba, że - uwzględniając wszystkie różnice czasu i ustroju - zafunduje się nam demokrację z bezpieką w środku." Tutaj śledzeniem struktur rządowych zajmuje się FBI, na ogół skutecznie. Co jakiś czas osobistości ze szczytów władzy trafiają przed oblicze sądu i ląduja w więzieniu. Ta straszna FBI potrafi stosować prowokacje, i skłaniać pomiejszych oskarżonych do sypania szefów w zamian za obietnicę łagodnego wyroku. Nikt nie chce siedzieć w jednej celi z kolowymi kryminalistami i być gwałconym co noc, więc śpiewają bez zahamowań. Zaczyna sie od sekretarki, i kończy wsadzeniem gubernatora. Pytanie - czego obawia się p. Kuczyński i dlaczego? W razie czego radzę iść na wspólpracę z wymiarem sprawiedliwośći IV RP i sypać byłych (obecnych?) przełożonych. Crestone Odpowiedz Link Zgłoś
sternsternhard Re: Freudowskie zdania w tekście p. Kuczyńskiego 28.10.05, 08:01 nick.crestone napisał: > Kuczyński: > Tutaj śledzeniem struktur rządowych zajmuje się FBI, na ogół skutecznie. rozumiem, że mieszkasz w USA, a zatem porzuce swą zwykła zgryźliwosć i kilka słów wyjaśnienia. W Polsce Minister Sprawieldiwości pełni funkcję Prokuratora Generalnego. Zgodnie z ustawą o prokuraturze prokuratorzy muszą słuchać poleceń wydawanych przez przełożonego (upraszaczam nieco, ale generalnie tak jest). A zatem Min. Ziobro może nakazywac zamknięcie poszczególnych spraw i prowadzenie innych. Może nakazywać żądanie nakładania okreśłonych kar, żądać nakładania poręczeń w gigantycznych kwotach etc. etc. > Co > jakiś czas osobistości ze szczytów władzy trafiają przed oblicze sądu i ląduja > w więzieniu. Ta straszna FBI potrafi stosować prowokacje, i skłaniać > pomiejszych oskarżonych do sypania szefów w zamian za obietnicę łagodnego > wyroku. 1) W polsce nie można złozyć takiej obietnicy, albo jest się kłamcą. 2) Jeżeli szefem prokuratury jest kumpel minister. to jakoś nie widzę tego zamykania swoich. Ale zamykanie przeciwników - jak najbardziej. > Pytanie - czego obawia się p. Kuczyński i dlaczego? Właśnie tego, że rząd steruje postępowaniami karnymi. I nie mów mi, że w USA jest podobnie, bo nie slyszalem, aby ktos u nas próbował ścigać prezydenta czy ministrów, chyba że popadli w niełaskę. Odpowiedz Link Zgłoś
cwm To mądra, rzetelna i wprost opisująca dwulicową... 28.10.05, 04:08 To mądra, rzetelna i wprost opisująca dwulicową grę pisowców analiza. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech39 Re: Moralny nihilizm u władzy 28.10.05, 09:43 Dla Pana Kuczyńskiego polityka to jest ciągle gra,takie szachy. Poza tym ta wyższość moralna- on nas ciągle ma za głupków. Problem tylko w tym, że to nie oni wygrali wybory, ale przecież to drobiazg. Naturalne jest, że ten wygrany przegranemu daje więcej. Boże, przestań wreszcie straszyć upiorami Unii Wolności, tymi specjalistami od moralności, od gospodarki, od naprawy lodówek i czego tam chcecie...Misie- Pysie: po prostu tym razem nie wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-i-owaki Re: Moralny nihilizm u władzy 28.10.05, 11:16 wojciech39 napisał: " Problem tylko w tym, że to nie oni wygrali wybory, ale przecież to drobiazg. Naturalne jest, że ten wygrany przegranemu daje więcej." Chyba mam deja-vu. Jakbym cofnął się o 4 lata i słyszał Leszka Millera, który na każdą krytykę reagował słowami "to my wygraliśmy wybory i możemy robić co chcemy". Nawiasem mówiąc Miller był bardziej do tego uprawniony - 40% SLD w 2001 roku do 25% PiS w 2005. Jeśli dla Kuczyńskiego polityka to gra w szachy, to nawet nie chcę wiedzieć, czym ona jest dla Kaczyńskich... Odpowiedz Link Zgłoś
ewswr Re: Moralny nihilizm u władzy 28.10.05, 10:59 jak zwykle Kuczyński diagnozuje celne, tylko proszę pana o więcej obiektywizmu w ocenie kiepskich rządów aws (z pańskim udziałem), i będzie jeszcze lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
abba15 Re: Moralny nihilizm u władzy 28.10.05, 16:20 ewswr napisał: > jak zwykle Kuczyński diagnozuje celne, tylko proszę pana o więcej obiektywizmu > w ocenie kiepskich rządów aws (z pańskim udziałem), i będzie jeszcze lepiej A może jeszcze p.Kuczyński nas oświeci w jaki sposób płacił za doradztwo nieistniejącej firmie francuskiej? Ten niemoralny nichilista będący kiedyś u władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof3 Tajniacy śledzący rząd PiS - jestem ZAAAAAAAAAAAA 28.10.05, 13:29 niech się Dórn(owaty) weźmie żwawo i niech się towarzycho 'zaśledzi' na śmierć. Ta rewolucja musi zeżreć własne bachory. To tak jak wojna między gangami - wszystko w interesie społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
abba15 Re: Moralny nihilizm u władzy 28.10.05, 16:16 Re: Moralny nihilizm u władzy znowu ta antymoralna szumowina swoje wybiórcze ujadanie wszczyna Odpowiedz Link Zgłoś
adrem63 Kto się boi PIS-u ? 28.10.05, 17:44 Papier jest cierpliwy i można napisać wszystko. Jaka jest prawda, tego najczęściej się nie pisze, a lud dowiaduje się na końcu. Kuczyński jak jakiś prestidigitator wyciąga raz za razem nowego królika z kapelusza. Obserwowałem trochę sceptycznie wydarzenia związane z planowanym mariażem PO i PIS-u słyszałem słowa przyjaźni, później nawet miłości. Do kopulacji jednak nie doszło, a o progeniturze lepiej nie wspominać. Rzekomo z powodu tego trzeciego (Lepper). Jednak faktycznym powodem był wybór L. Kaczyńskiego na prezydenta. To tak jakby tatuś panny młodej powiedział nie wychodź za tego PIS-a, bo jego tata mi się nie podoba :-). Poważnie jednak. Kuczyński pisze: >Obietnice poczynione przez Prawo i Sprawiedliwość, składające się na owo państwo socjalne, są nie do zrealizowania.< To zdanie zapożyczone ze słownika politycznego PO świadczące o niebywałej megalomanii PO mającej rzekomo jedynie słuszny program (podobno nawet tajny) świadczy także o tym, że PO po wygraniu przez PIS wyborów parlamentarnych chciała wyrzucić program PIS-u do kosza na śmieci. Byłby to nóż w plecy współmałżonka. Obecnie jako najważniejsza przyczyna rozłąki jawi się dostęp do archiwów Min. Spraw Wewnętrznych. Czyżby narzeczona obawiała się, że zajrzą jej do metryki urodzenia i być może świadectwa moralności? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof3 A z PiSem tylko Hosanna niewyskrobanna 28.10.05, 21:34 i to policzalna, a nawet sumująca się. Z dwóch zer na górze powstaje sławojka, tylko że my od dawna mamy ciepłe klozety. Odpowiedz Link Zgłoś
janul1 Kuczynskiego belkot 28.10.05, 17:59 Ach zeby on napisal kiedys cos sensownego. I pomyslec ze byl doradca ekonomicznym w rządzie Mazowieckiego, ale jaki doradca taki rząd - nieudaczników i szkodników i dalej się mądrzy jak nie jeden to drugi, zeby jeszcze cos sensownego przynajmniej od czasu do czasu, a tu nic, belkot i w kolo Macieju. Ale u towarzysza Adama drzwi dla towarzysza doradcy zawsze otwarte. Odpowiedz Link Zgłoś
heniek18 Re: Kuczynskiego belkot 28.10.05, 20:01 Brak argumentow niektorzy zastepuja epitetami, w tym przypadku: nonsens, belkot, no i absurdalnym wyzwiskiem "towarzysz Adam". Otoz spokojnie mozna to odwrocic: dokladnie taka mam opinie o Pana tekscie (wlacznie z korzystaniem z otwartych drzwi Wyborczej). Analize Kuczynskiego uwazam za trafna (powiedzialbym nawet: oczywista), zadne epitety i wyzwiska tego nie zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
invasive Kuczynski ma racje 29.10.05, 03:09 przynajmniej moim zdaniem... chociaz nie byl zbyt odkrywczy to co napisal, nasunie sie kazdemu kto patrzy na sprawe obiektywnie i bez emocji. Niestety!!! Odpowiedz Link Zgłoś
testep Re: Moralny nihilizm u władzy 02.11.05, 13:32 Chyba nikt (?) z komentujących nie zwrócił uwagi na to, że artykuł znanego polityka, ekonomisty i komentatora jest (nieomal zupełnie!) pozbawiony jakichkolwiek rzeczowych argumentów. Ciekawe. Jest to pamflet, czego zapowiedzią jest już sam tytuł "Moralny nihilizm u władzy", jednak nawet pamflet nie może się składać nieomal wyłącznie z insynuacyjnych supozycji. Ja wszelakoż od znanego polityka, ekonomisty i komentatora oczekuję o wiele więcej. Na pewno nie pamfletu ale jakiejś sensownej, pogłębionej analizy zaistniałej rzeczywistości. Nawet gdyby ta analiza była bolesna i przykra. Odpowiedz Link Zgłoś
piglowacki Re: Moralny nihilizm u władzy 02.11.05, 22:30 insynuacyjne supozycje he, he, he A teks Kuczyńskiego jest „sensowną i pogłębioną analizą zaistniałej rzeczywistości”. I wydawało mi się, że napisany na tyle prosto, by mógł go zrozumieć nawet przeciętny czytelnik. SIC! Odpowiedz Link Zgłoś