Dodaj do ulubionych

Pomarańczowa rewolucja - wydarzenie które zmien...

22.11.05, 00:10
"Pomarańczowa rewolucja - wydarzenie które zmieniło losy świata "

O tak, doprawdy - świat zamarł z wrażenia na amen. Juszczenko - ten wielki
ukraiński Kopernik zatrzymał słońce ruszył ziemię. Dziś może z dumą
powiedzieć za Galileuszem " a jednak się kręci".
Zwłaszcza gdy się jest odpowiednio blisko żłobu, kręci się skutecznie.

A jeszcze skuteczniej GW idiocieje ..
Obserwuj wątek
    • maruda.r Re: Pomarańczowa rewolucja - wydarzenie które zmi 22.11.05, 04:13

Bo tempo reform jest powolne, bo Ukraina nie jest bliżej UE, bo gospodarką nadal
      rządzą klany.

A kto ma rządzić gospodarką Ukrainy, skoro o prezydenturę walczyły dwa klany:
      Janukowycza i Juszczenki?

• nick.crestone Jak rewolucja i do tego w listopadzie, to Bosacki 22.11.05, 04:33
        ... odruchowo staje na baczność i recytuje z pamięci o rewolucji, co zmieniła
        losy świata. Bosacki - spocznij. To nie ta rewolucja, o ktorej Cię uczyli w
        szkole i prowadzili na akademie. Zresztą, nie musisz już stawać na baczność i
        recytować. Tak, ja wiem, że to odruch Pawłowa, ale spróbuj nad nim zpanować.

Przypomnę złośliwie co napisałem rok temu:

"Na oczach oglupionej i zmarznietej gawiedzi postkomunistyczna mafia sterowana
        przez Amerykanow usiluje wyrwac postkomunistycznej mafii sterowanej przez
        Putina kontrole nad ukrainskim gazem i ropa, po to, by je
        oczywiście "sprywatyzować", czyli uwłaszczyć się na duża skale. Obydwaj
        uczniowie Kuczmy - Juszczenko i Janukowycz dorobili się już osobistych majątków
        w wysokości około 100 milionow dolarów każdy - któż powie, że polityka się nie
        opłaca. A zmarznięty tłum dowie się, kto zgarnął ukrainskie zasoby naturalne za
        jakieś pół roku, dawno po zakończeniu spektaklu."
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=18272578&a=18278159

Dodam dzisiaj,że tłum jeszcze nie zaskoczył, ale niektórzy już zaczynają
        kojarzyć.
        • tricky2 Re: Jak rewolucja i do tego w listopadzie, to Bos 22.11.05, 21:34
          O jaki Ukraiński gaz ci chodzi? Tlen?
          • nick.crestone Skrót myślowy. Oto wyjaśnienie: 23.11.05, 00:31
            "Transit Gas to Europe
            To world energy markets, Ukraine plays a significant role as an intermediary
            connecting Russia, the world's largest natural gas producer, with growing
            European markets. Also, as gas exports from Turkmenistan to Europe and Russia
            grow, Ukraine serves as the largest market for this natural gas. Roughly 93% of
            Ukraine's natural gas imports are re-exported to world markets. In 2004,
            approximately 3.8 Tcf of Russian and Turkmen natural gas transited Ukraine en
            route to Europe. This represented roughly 29% of OECD Europe's natural gas
            imports and 78% of Russia's natural gas exports."

Chodziło mi o to, że Julia i Wiktor polożyli łapę na ukraińskich gazociagach i
            zbiornikach gazowych. Jak zapewne wiesz, 93% gazu importowanego przez Ukrainę
            jest sprzedawane dalej do Europy. Jak myślisz, kto inkasuje zyski z tego
            pośrednictwa? Może ukraiński Skarb Państwa?

• icc217 Co za bzdurny tytul! 22.11.05, 09:32
      Mnie np. obchodzila 'pomaranczowa rewolucja' akurat tyle co zeszloroczny snieg.
      A takich jak ja byly "miliardy".
      • indris Właśnie tytuł nie jest bzdurny! 22.11.05, 10:31
        Tyuł nie wspominał o Twoich losach, ani nawet o losach Ukraińców ale właśnie
        świata. A nie da się zaprzeczyć, że układ sił na świecie się zmienił. Pytanie
        tylko, czy na długo.
        • presentation1 Re: Właśnie tytuł nie jest bzdurny! 22.11.05, 15:36
          Swiata?
          Okazalo sie ze Ukraina to slabe, nic nie znaczace panstwo.Panstwo ktore bez
          Rosji czeka katastrofa gospodarcza.
          • bombay_saphire Re: Właśnie tytuł nie jest bzdurny! 22.11.05, 18:24
            panie drogi, takie teksty to ja slyszalem jakies 20 lat temu, kiedy nam w
            polsce tez tlumaczono, ze bez rwpg, wspolpracy z bratnimi krajami i dostepu do
            radzieckich surowcow w atrakcyjnych cenach - gospodarczo nie damy sobie rady..
            czlowieku : turcja sobie radzi, grecja sobie radzi, a ukraina ma sobie nie dac
            rady i czeka ja bez rosji katastrofa gospodarcza ?? nie rozsmieszaj, bo zajady
            mnie bola..
    • a.barbarus NATO 22.11.05, 09:55
      "Ukraina ma szanse wejść do NATO"
      ............
      Wielka mi łaska, "ma szansę..." hehe :) Ukraina to największy potencjał
      wojskowy w Europie, a więc to raczej NATO "ma szansę" wchłonąć Ukrainę. Szansę
      znaleźć się w NATO ma każdy, kto choć trochę nie lubi Moskwy. Ale nie jestem
      pewien czy takie zachwianie równowagi sił w Europie wyjdzie nam wszystkim na
      zdrowie.
    • 1b1r1m1t.von1ungern_1sternberg Re: movo zmień forum to może coś zrozumiesz ;) 22.11.05, 15:55
      wielkie prywatyzacje przeprowadza się przejrzyście,
      >>>>>
      No to brzmi jak kpina.Akurat kwestie wlasnosci to najbardziej zabagniona i
      nierozwiazana sprawa.
      A co do dumy z Kwasniewskiego.Jak ktos nie ma powodow do dumy to moze byc dumny
      z byle czego.Nie demonizuje roli Kwasniewskiego.Jednakze zamiast naklanial
      Juszczenke do objecia wladzy naklanial go do <Okraglych stolow>...Oczywiscie
      JUSZCZENKO MOGL NIE SLUCHAC.Decyzja byla jego i jego otoczenia.Nie mozna jednak
      mowic ze to byla pozytywna rola Kwasniewskiego.Ten Okragly Stol zahamowal
      zmiany.Spowodowal ze nie sa one tak glebokie jak mogly byc i stad sa problemy.
      Ale reszta ocen jest sluszna i nie musze powtarzac...
    • kosciol.mlodziezy.psychicznej Re: Pomarańczowa rewolucja - wydarzenie które zmi 22.11.05, 18:28
      Polaczkoska mania wielkości jest wprost porażająca!
      Dzięki niosącym kagan demokracji polaczkom na Ukrainie panuje dobrobyt i
      powszechna szczęśliwość.
    • mobileinmobili Zmienily swiat, swiat wolnych mediow 22.11.05, 19:03
      to tyle, kazdy moze, co moze, tylko do garnka te media trudno wlozyc, jezeli tylko o to chodzilo to Soros stracil miliony. Nic dziwnego, ze ma juz dosc i wycofuje sie calkowicie z Europy wschodniej.
    • franek9995 Re: Pomarańczowa rewolucja - wydarzenie które zmi 22.11.05, 20:27
      Pomaranczowa rewolucja nic nie zmienila nie tylko w swiecie, ale i na Ukrainie.
      Los Ukraincow nie zmienil sie na lepsze. Wiekszosc Ukraincow ma krewnych w
      Rosji a nie w Polsce. Bylo to chwilowe oderwanie od Rosji. Zwiekszylo sie
      ostatnio poparcie dla politykow prorosyjskich. Malpuja Rosje, zakazujac np.
      importu swininy z Polski.
    • golota20 Re: Pomarańczowa rewolucja - wydarzenie które zmi 22.11.05, 21:14
      > A jeszcze skuteczniej GW idiocieje

moze nie Gazeta Idiocieje???

Ale dziennikarz ma takie urojenia.....

Michnik pewno mu zasugerowal na napisanie tego zyczenia....

Ukraina powinna byc mocna bo potrzebna jest jej polska galicja...

Tuskowe zachodnie ziemie Dla Niemiec...

A pozostale ziemie polski__ Bedziemy miec Czystych prawdziwych patriotow...

.I niech tak bedzie.
      To moje zyczenie obywatela Ukrainy....

Zwolennika L.Kaczynskiego ,O. Rydzyka i ZCHN u......
    • cymber.gaj Re: Pomarańczowa rewolucja - wydarzenie które zmi 23.11.05, 06:04
      Tak. Oczywiście. Dyżurne poplujki zawsze na posterunku. Tyle, że jakoś coraz słabiej plują. Ślina się wyczerpuje?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka