forumowicz007 Re: Ile kosztują raty zero procent? 24.11.05, 10:20 z tymi kredytami jest jak z biletami tanich linii, bilet kosztuje 1 zł (kredyt 0%), a opłaty lotniskowe 250 zł (w przypadku banko - prowizje, etc) Odpowiedz Link Zgłoś
jagusia1980 ludzie sami są sobie winni!!!!!! 24.11.05, 10:28 gdy ludzie biora kredyt wcale nie zastanwiaja się nad jego kosztami, nie pytaja o szczegóły, licZy się tylko fakt ze za moment otzymają szybki kredyt bez wiekszych formalnosci. nie czytaja umowy, mimo iż doradca zawsze podkresla fakt przeczytania umowy. dramat zaczyna sie przy pierwszej racie, kiedy trzeba w koncu spłacac kredyt!!!! brac kazdy potrafi, ale spałacać to juz sie nie chce!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
materian Re: Ile kosztują raty zero procent? 24.11.05, 10:34 "Nie wiadomo, ilu do tej pory klientów zostało wprowadzonych w błąd przez sprytnie skonstruowaną umowę" co??? przeciez w zdaniu powyzej jest to dokladnie opisane! >85% splaca terminowo ... Odpowiedz Link Zgłoś
jagusia1980 Re: Ile kosztują raty zero procent? 24.11.05, 10:39 a jak mają być sformułowane??? językiem dla debili?? to poniżające... to ze niektórzy są wtórnymi analfabetami nie znaczy ze wszyscy mamy czytać dokument bankowy jakby był skonstruowany dla przeczkolaka.. Odpowiedz Link Zgłoś
ogonek11 Re: Ile kosztują raty zero procent? 24.11.05, 12:55 to ze niektórzy są analfabetami nie znaczy ze wszyscy mamy czytać wypowiedzi na formu z bledami ortograficznymi jakby były skonstruowane przez przeDSZkolaka.. Odpowiedz Link Zgłoś
cosaj Re: Ile kosztują raty zero procent? 24.11.05, 11:06 materian napisał: > "Nie wiadomo, ilu do tej pory klientów zostało wprowadzonych w błąd przez > sprytnie skonstruowaną umowę" > > co??? przeciez w zdaniu powyzej jest to dokladnie opisane! >85% splaca > terminowo ... > a skąd wiesz że 15% spłaca po terminie nieświadomie - może 14,99 % świadomie używa opcji nr2 ????? Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kulczyk Re: Ile kosztują raty zero procent? 24.11.05, 17:21 > a skąd wiesz że 15% spłaca po terminie nieświadomie - może 14,99 % świadomie > używa opcji nr2 ????? To prawda, a poza tym z tych 85% też jakaś część mogła zostać "oszukana" (to złe słowo, bo to są matoły, które umów nie czytają, ale niech wam będzie) i zorientować się przed upłynięciem 6 m-cy, a następnie pospieszyć ze spłątą, aby zaoszczędzić na kosztach. W ten sposób "oszukani" (matoły) znajdować się mogą równie dobrze także w grupie 85%. Materian - dwója z logiki. Odpowiedz Link Zgłoś
pyszard Re: Ile kosztują raty zero procent? 25.11.05, 20:19 Nie uwazam sie za matola a zostalem oszukany w ten sposob, poniewaz moj przekaz pocztowy przyszedl 3 dni po terminie, pozostale wczesniejsze raty wplywaly widocznie takze po terminie, jednak bankowi to nie przeszkadzalo, widac zwietrzyli szanse, ze po szostej (balonowej) racie korzystajac z kruczkow w umowie beda mogli wyludzic ode mnie dodatkowe 800 PLN, zwalajac to na "spoznienie". Tak sie traktuje klienta G....banku:)Byla to moja pierwsza w zyciu umowa kredytowa wiec mam nauczke, ze nie nalezy ufac w dbalaosc banku i osob udzielajacych kredytu o klienta, klient G... banku nie musi byc zadowolony, widac taki cel przyswieca zarzadowi:) Odpowiedz Link Zgłoś
ozesz-ty1 Re: Ile kosztują raty zero procent? 24.11.05, 10:38 bank GE to straszne g... dziwią mnie tylko ludzie, którzy nie czytaja umów, zwłaszcza kredytowych... GE kiedyś mi przysłali kartę płaską (typu Maestro czy Elektron). Kredycik - 30% mi zaoferowali. Co ciekawe, nie chcieli mi udzielić informacji, jakie jest oprocentowanie, przez telefon. Najwyraźniej liczą na takich "łosi", którzy nie czytają umów. Konstatacja: śmierć frajerom! Druga konstatacja: nie korzystać z banków amerykańskich! Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Ile kosztują raty zero procent? 24.11.05, 10:41 Brałam taki kredyt wielokrotnie, też w tym banku, i nigdy nie miałam podobnych problemów. Może po prostu warto przeczytać umowę, a przed jej podpisaniem poprosić o symulację rat do spłacenia? Ale nie. To by było zbyt proste. No i nie byłoby materiału na artykuł na pierwszą stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
piusa Re: Ile kosztują raty zero procent? 24.11.05, 10:55 ja tez mialam okazje rok temu skorzystac z kredytu 0% GE Money Bank. Nie widze zupelnie niczego dziwnego w umowie, ktora mowi, ze z kredytem splaconym w ciagu 6 miesiecy nie wiaza sie zadne dodatkowe koszty. Autor artykulu chcial poplynac na fali narzekan na umowy kredytowe. Ale akurat GE Money Bank jest w porzadku, do tego w kazdej chwili mozna do banku zadzwonic...nie wiem z czego sie tlumaczyl przedstawiciel tego banku. Odpowiedz Link Zgłoś
dagon330 głupich nie sieją 24.11.05, 10:57 skoro sie nie czytało, nie dopytało bo się komu śpieszyło to sorry, nie ma co jęczeć tyle jest różnych kruczków typu " *cośtam na samym dole" np umowy że ludzie się powinni do tego przyzwyczaić a ludzie jak cielęta widzą "PROMOCJA" i głupieją od razu Odpowiedz Link Zgłoś
bibinje1 Re: Ile kosztują raty zero procent? 24.11.05, 11:13 Ludzie nauczcie się czytać!! A jeżeli pazerność przesłania Wam oczy to już tylko Wasza wina. A tak poza tym, to Wy jesteście KLIENTAMI, a sprzedawca jest Waszym sługą i nie może Was spławić, żeby było szybciej. Zanim podpiszecie umowę, macie prawo, w swoim własnym interesie, przeczytać ją do końca i zażądać wyjaśnień w razie wątpliwości. Ludzie macie swoje prawa, więc je wykorzystujcie, bezwzględnie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Lud jest głupi 24.11.05, 11:17 Tylko idiota podpisuje coś czego nie przeczytał i/lub nie zrozumiał. Odpowiedz Link Zgłoś
wangog78 Re: Ile kosztują raty zero procent? 24.11.05, 11:37 Hmm...Ja kupilem w Euro-Rtv-Agd cyfrowke pentax`a na raty za 1600 zl. Przez 10 miesiecy splacalem po 160 zl i zadnych_innych kosztow nie mialem. Trzeba tylko wszystkiego dokladnie sie dowiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
tripper Re: Ile kosztują raty zero procent? 24.11.05, 11:43 kupilem aparat na raty w GE, zostalem poinformowany, ze "0%" to w wypadku, gdy splace w szesc miesiecy albo i krocej, a w przypadku splaty w czasie 12 miesiecy, mam do zaplacenia jakies odsetki, nie interesowalem sie, jakie jesli mnie poinformowano, to ta pania z artykulu tez musiano poinformowac, a jak byl tlok w sklepie i bylo glosno i nie mogla znalezc ulotek, to tylko wspolczuc jej moge, doprawdy... Odpowiedz Link Zgłoś
finndar Re: Ile kosztują raty zero procent? 24.11.05, 11:56 Nareszcie napisał o sprawie ktoś, kto miał z tym styczność...Oczywiście zgadzam się w 100% - kiedy ponad rok temu kupowałem telewizor na raty w Euro AGD zostałem dokładnie poinformowany o systemie rat 0%. Spłaciłem kredyt w 6 miesięcy i nie dopłaciłem żadnych dodatkowych kosztów ( no może oprócz tych ukrytych w cenie sprzętu, ale dalsze analizowanie byłoby chyba objawem paranoi...) Odpowiedz Link Zgłoś
mw113 Re: Ile kosztują raty zero procent? 24.11.05, 11:56 A ostatnie 5 postów wyglada jak nieudolny PR GE-Money. Umowy trzeba czytac. Ale nieuczciwe jest wciskanie w reklamach ludziom ciemnoty 0%, skoro naprawde jest to 0% lub 0% + 280 PLN, lub 43%. Odpowiedz Link Zgłoś
piusa Re: Ile kosztują raty zero procent? 24.11.05, 12:54 umowy trzeba czytac a reklamom (tudziez ulotkom reklamowym) nie nalezy wierzyc czy uczciwe jest haslo: przecena od 50%, gdy o 50% przeceniona jest tylko chusteczka do nosa? Odpowiedz Link Zgłoś
tallinn Umowy trzeba czytać. Bankom nie należy ufać. 24.11.05, 12:16 I to niezależnie od szerokości geograficznej. Podam przykład z Finlandii. Wyjmowałem niegdyś pieniądze, likwidując konto. Obsługa - na widok polskiego paszportu - z (fałszywą, jak się później okazało) troską w głosie: co Pan będzie robił z markami fińskim w Polsce? Nie lepiej przelać na konto? Moja odpowiedź: Nie, dziękuję. Poproszę o gotówkę. Prowizja za wypłacenie gotówki wynosiła 0 FIM, zaś za przelew 70 FIM. Bank nazywał się Säästöpankki Optia. Unikać! --- õ Odpowiedz Link Zgłoś
studi001 Przecież to złodzieje, dziś odkryliście? 24.11.05, 17:06 Banki, marketing, reklama - to jest nastawione na okradzenie i okłamanie. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
tiamak wcale nie zlodzieje 25.11.05, 00:55 jakie oklamywanie - przeciez raty sa 0% ale jak dokonasz przedplaty i rozlozysz reszte na 6 rat - i to jest pieknie - mnie poinformowano ze tak to dziala odrazu i dokonalem juz paru zakupow w ten sposob - poprostu rewelacja - aaaaaa zeby bylo smiesznie - miedzy innymi w sklepie Euro kupilem kuchenke gazowa wiec to raczej ani wina sieci sklepow ani banku - poprostu kobiecina myslala ze rozlozy se na 10 lat po 1pln za darmo :) chcila szybko nie czytala, baa pewno nawet nie zapytala jak to dziala a tera sie gazecie zali. ogolnie system jest fajny - trzeba tylko umiec z niego korzystac Odpowiedz Link Zgłoś
joliet CI OSZUŚCI TEŻ MNIE NABRALI !!! 24.11.05, 12:30 TEZ KIEDYŚ W EURO KUPIŁEM LODÓWKĘ W ULOTCE BYŁO NAPISANE ŻE KOSZTUJE 1.400ZŁ I MOŻNA SPŁACAĆ 10 RAT PO 140ZŁ MIESIĘCZNIE WYBRAŁEM PAPIERY Z PRACY I POJECHAŁEM NA DRUGI KONIEC MIASTA GDZIE SIE OKAZAŁO ŻE MOGĘ ZAPOMNIEĆ O TYM CO JEST NAPISANE W ULOTCE BO ULOTKI EURO AGD PO POROSTU KŁAMIĄ !!! PO PODPISANIU UMOWY OKAZAŁO SIE ŻE MUSZĘ ZA LODÓWKE ZAPŁACIĆ 2.000ZŁ !!!! JA SKORZYSTAŁEM Z MOŻLIWOŚCI ODSTAPIENIA OD UMOWY WCIĄGU 10 DNI KOSZT 600ZŁ ZA UDZIELENIE KREDYTU NA 12 MIESIĘCY W WYSOKOŚCI 1.400ZŁ TO DLA MNIE PO PROSTU ZŁODZIEJSTWO !!! PODEJRZEWAM ŻE W TAKI SPOSÓB PANI KWIATKOWSKA MA SPŁACANE 60% KREDYTÓW WCIĄGU PIERWSZYCH SZEŚCIU MIESIĘCY :) OCZYWIŚCIE PANI Z OKIENKA NIE WSPOMNIAŁA O CZYMŚ TAKIM JAK SPŁATA W CIĄGU SZEŚCIU MIESIĘCY POZA TYM ŻEBY TAK SPŁACIĆ KREDYT TO TRZEBA NA 3 DNI WCZEŚNIEJ ICH O TYM POINFORMOWAĆ LISTEM POLECONYM O TYM JUŻ PANI KWIATKOWSKA W ARTYKULE NIE WSPOMINA!!! A JESZCZE PO PRZELICZENIU WYCHODZI ŻE W CIĄGU SZEŚCIU MIESIĘCY JEST PIĘĆ WPŁAT (tak jest!) A WIĘC PIĘC RAT A NIE JAKBY SIĘ WYDAWAŁO SZEŚĆ !!! TA UMOWA JEST TAK SKONSTRUOWANA ŻE ABY WYWINĄĆ SIĘ Z NIEJ PRZED TERMINEM TO NAJLEPIEJ PÓJŚĆ DO ADWOKATA BO ZWYKŁY ŚMIERTELNIK SIĘ Z NIĄ NIE UPORA A NAJLEPSZE CZEKAŁO MNIE NA KONIEC!!! NA LODÓWCE BYŁO NAPISANE JAK BYK ŻE "DOWóZ I WNIESIENIE GRATIS" I TO OCZYWIŚCIE TEŻ BYŁA BAJKA BO MUSIAŁEM ZA PRZYWIEZIENIE ZAPŁACIĆ !!!! A NAZYWAŁO SIĘ TO "OPŁATA ZA CZEKANIE" I KOSZTOWAŁO BODAJŻE 20ZŁ ŻĄDAŁEM ŻEBY PANI MI WYJAŚNIŁA CO TO JEST TA OPŁATA TO SIE DOWIEDZIAŁEM ŻE "OPŁATA ZA CZEKANIE" TO JEST "OPŁATA ZA CZEKANIE" !!! I TYLE PANI W OGÓLE BYŁA ZNUDZONA WYJAŚNIANIEM MI CZEGOKOLWIEK I JESZCZE JEDNO DLACZEGO W ŚWIETLE PRAWA W ULOTCE MOŻNA NAPISAĆ ŻE RAT "0%" MA BYĆ DZIESIĘĆ (NP. 10 X 140ZŁ) A POTEM MÓWIĆ DO MEDIÓW ŻE JAK KTOŚ SPŁACI W PIĘCIU RATACH TO DOPIERO ONE BĘDĄ "0%" ??????????????????? ZAKUPÓW W EURO AGD NIKOMU NIE POLECAM !!!! JAK DOSTANIECIE OD NICH ULOTKE TO ODRAZU DO KOSZA WYRZUĆCIE ALBO DZIECIOM DO SNU POCZYTAJCIE BO W ICH ULOTKACH SĄ SAME BAJKI A NIE POWAŻNA OFERTA HANDLOWA !!! PS ktoś wcześniej napisał że na ich stronce www coś tam znalazł otórz to kolejna bajka bo EURO ADG żadnej stronki www nie ma !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
h22a5 Re: CI OSZUŚCI TEŻ MNIE NABRALI !!! 24.11.05, 17:03 www.euro.com.pl/raty.xml tlumoku jeden i nie drzyj sie skoro nie umiesz czytac Odpowiedz Link Zgłoś
carampuc Re: CI OSZUŚCI TEŻ MNIE NABRALI !!! 24.11.05, 21:57 > POZA TYM ŻEBY TAK SPŁACIĆ KREDYT > TO TRZEBA NA 3 DNI WCZEŚNIEJ ICH > O TYM POINFORMOWAĆ LISTEM POLECONYM Albo gościu z konkurencji albo nie wiem co... W artykule stało jak wół: Paragraf 9., punkt 1.: "Rozwiązanie umowy kredytu wskutek wygaśnięcia zobowiązań wynikających z niniejszej umowy powoduje spłata na rachunek banku w terminie do 6 miesięcy od daty zawarcia umowy kwoty w wysokości równej cenie detalicznej zakupionych towarów pomniejszonej o wpłatę gotówkową dokonaną przez kredytobiorcę w placówce handlowej" A poza tym ja też miałem ten kredyt, z tym, że nie brałem go jak owca idąca na rzeź i wszystkiego się dopytałem. Spłaciłem po (bodajże) 4 miesiącach całą kwotę i już. Bez żadnych pism, telefonów itp itd... Odpowiedz Link Zgłoś
jurwal Ile kosztują raty zero procent ? To proste 24.11.05, 12:41 Jesli ktoś wierzy w zero procent to jest niespełna rozumu. Banki żyją z prowizji, odsetek oraz pobierania kosztów za prowadzenie rachuku. Gdyby były takie banki dające kredyty bez procentów to z czego by żyły ? Sklepów nawet tych hipermarketów nie stac aby zapłacić bankom odsetki. Czasami te super i hiper markety podnoszą cenę towaru a ta zwiększona cena przeznaczona jest na opłaty kredytów. Inaczej mówiąc, wszyscy kupujący opłacają odsetki za kredytu. Zyskują na tym kupujący na kredy a tracą kupujący za gotówkę. Jednak w tym wypadku kredyty sa po cichu reglamentowane. "Zero procent" to ogromne oszustwo. W reklamach jest coraz więcej kłamstwa. Jak w tym kierunku pójdzie rozwój reklamy to za kilka lat upadnie ten kierunek bo nikt nie będzie w niego wierzył i reklamowanych towarów nikt nie kupi. Odpowiedz Link Zgłoś
gump Re: Ile kosztują raty zero procent? 24.11.05, 12:45 Dzięki GE Money Bank kupiłem sobie aparat cyfrowy, raty 0%! I co? Historia jak w powyższym artykule (koszty ukryte - ubezpieczenia, prowizje itp.), plus wielka niespodzianka w domu! Po dwóch tygodniach od kupna aparatu dostałem do domu... kartę kredytową na 7.700 zł, choć aparat kosztował 1.300! Karta zablokowała moją zdolność kredytową i potem nie mogłem starać się o kredyt mieszkaniowy. Zanim wszystko zostało wyjaśnione - wymarzone M... było już sprzedane... Kartę oddałem, pożyczyłem kasę w innym miejscu, zeby spłacić te 0% (+20% opłat) i jest już ok, ale jedno co powiem - GE MONEY BANK to zwykli wkręcacze! LUDZIE CZYTAJCIE UMOWY, DOKŁADNIE, NIE DAJCIE SIE POGONIĆ SPRZEDAWCOM W SKLEPACH! Odpowiedz Link Zgłoś
rodowity1 Re: Ile kosztują raty zero procent? 24.11.05, 13:22 A ja od pol roku mieszkam w Anglii! kupilem sobie 11-to letnia Vectre za £280 - czyli tydzien pracy (7 dni * 8h * £ 5.05/h)32 calowy telewizor za nastepna tygod. i mam w du..raty! Odpowiedz Link Zgłoś
idiotyzmy-kacze Nie chcesz płacić odsetek - nie bierz kredytu 24.11.05, 13:26 Rozwiązanie tak proste jak konstrukcja cepa. Poza tym umowy należy czytać przed podpisaniem. Kto tego nie robi jest idiotą. Życie, jak wiadomo, jest okrutne dla idiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
kruzenstern Bo to trzeba czytać umowy!!! 24.11.05, 13:27 Elu, ty ośla łąko, trzeba czytać umowy!!! I w ogóle lepiej myśleć głową a nie d*upą. Odpowiedz Link Zgłoś
franek60 Proste pytanie-prosta odpowiedź !!!!! 24.11.05, 13:31 Miałem podobną okazje do kupienia.Widziałem te reklamy i umowy w sklepie.Ale bądź mądry i przestudiuj to wszystko w pare minut.Podeszłem do okienka na stoisku gdzie to obsługuja i pytam sie tej miłej Pani-Mam kupić np.telewizor za 1000 zł i ile mnie to będzie kosztowało po spłacie i Pani mi wyliczyła w moment.Wtedy dopiero postanowiłem że kupuje,bo mi sie opłaci.A ile oni naliczają wszelkich opłat to mnie nie interesowało bo sie na tym nie znam.Jakbym sie pewnie spytał o raty albo tylko o prowizje tobym też dostał odpowiedż tylko naprzykład po transakcji doszłaby jakaś znowu inna operacja bankowa i by kwota narosła.Na proste nieraz pytanie jest prosta odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
hochen_schlochen druga strona medalu 24.11.05, 13:52 jest taka że ludzie zlewają to co podpisują, nie pytają nie dociekają etc... informuję że wielokrotnie korzystałem (w sieci EURO)z kredytów których rzeczywisty kosz wynosił faktycznie 0% . Wystarczy się uprzeć i odrzucić np. ofertę ubezpieczenia Odpowiedz Link Zgłoś
irenka82 Re: druga strona medalu 24.11.05, 13:57 wiadomo od dawna ze raty 0% i pozyczki w 15 minut na kilometr smierdza chachmectwem Odpowiedz Link Zgłoś
ecot "rzeczywisty kosz wynosił faktycznie 0%" 24.11.05, 17:36 naprawde wierzysz w to?! Odpowiedz Link Zgłoś
hochen_schlochen Re: "rzeczywisty kosz wynosił faktycznie 0%" 24.11.05, 21:17 ecot napisał: > naprawde wierzysz w to?! jeżeli metka na produkcie była 1710 PLN, a raty wyszły 10x171 PLN to policz mi gdzie pobłądziłem? Odpowiedz Link Zgłoś
daavid o co wszystkim chodz? 24.11.05, 14:08 Nie rozumiem ogólnego poruszenia. Co poradzić na to, że ludzi są naiwni i wierzą w to iż mozna dostać coś za darmo.Więc wierzą w różnego rodzaju promocje, cudowne raty ect. Dla mnie to zmora, gdyż musze czasami swoim klientom wciskać podobne bzdury. Wszystko przez to, że ludzie lubią słuchać o tym, że mają coś za darmo Odpowiedz Link Zgłoś
zbig72 a ja kupiłem i rzeczywiście było 0% 24.11.05, 14:16 zapłaciłem za pralkę kosztującą 1560 zł 10 x po 156 zł. i tej chwili w tym sklepie nie ma już tej oferty a cena pozostała ta sama (w konkurencyjnych sieciach rózniece nie przekraczjaa +/- 50 zł), więc z tym podwyższaniem ceny też nie do końca jest tak... trzeba tylko uważać żeby nie dać sobie wcisnąć ubezpieczenia kredytu, bo to faktycznie jest dodatkowo jakiej 15% - na początku miało być oczywiście obowiązkowe, po dłuższej rozmowie okazało się nie jest:) Odpowiedz Link Zgłoś
daavid Re: a ja kupiłem i rzeczywiście było 0% 24.11.05, 15:27 są "raty' gdzie faktycznie sieć dopłaca do interesu. Warto sprawdzić ceny, czy koszty nie został "wmontowane" w cenę towaru Odpowiedz Link Zgłoś
lstanczyk Re: Ile kosztują raty zero procent? 24.11.05, 14:48 dziękuję za tą informację!uratowałem 480,55 zł Odpowiedz Link Zgłoś
amficzek Re: Ile kosztują raty zero procent? 24.11.05, 15:03 Zaraz po przeczytaniu tego artukułu na moją poczte przyszedl @ od Media markt- kredyt 0 %-Przypadek????:O Odpowiedz Link Zgłoś
mbagrowski Re: Ile kosztują raty zero procent? 24.11.05, 15:20 A ja kupiłem w MEdia Markst sprzętu za 449 złotych na raty 0% Lucas i nie mam w umowie żadnych dodatkowych opłat za kredyt. Na własne życzenie, podkreślam, nie utajone, ukryte, tylko z własnej woli płace jeszcze ubezpieczenie kredytu. I to wszystko. Bie chcę jakośc szczególnie chwialić jakiegokolwiek banku, czytać trza umowy i tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
strom Panie autor, droga publiko... 24.11.05, 16:18 tylko zagorzały zwolennik ekonomii socjalistycznej albo osobnik nieskażony wiedzą może mieć pretensje, że nie ma kredytu O,00 procent. Pieniądze, kapitał kosztują i zawsze ktoś za pożyczone pieniądze musi zapłacić. A może ten artykuł to spisek autora - nie GW ale autora. Pretekst, żeby zamieścić z boku niewinną ankietę, na której wyniki już czeka spragniony wiedzy sektor kredytowy? Odpowiedz Link Zgłoś
sharonariel Re: droga publiko... 24.11.05, 18:40 Witamy spoleczenstwie consumenckim gdzie problemem nie jest zdobycie pozadanych dobr czy uslug, a raczej jak pomoc klientowi rozstac sie z jego ciezko zarobionymi zlotowkami. A najlepiej, pomoc mu sie rozstac z tymi zlotowkami, ktorych jeszcze nie zarobil. Zaprawde powiadam wam, juzescie dozyli Ameryki w Polsce. Tylko czekac jak Fox News wykupi Radyjo i zlasuje wam mozgi i transformacja bedzie kompletna. Odpowiedz Link Zgłoś
wasniewski Re: Panie autor, droga publiko... 24.11.05, 20:18 Tutaj nie chodzi o prowizję, czy oprocentowanie tylko o czytelną zasadę promocji. Chyba jeszcze dwa lata temu, stosowano zasadę, że dużymi literami pisano chwyt reklamowy, ale na tej samej stronie drobnym drukiem była informacja realne oprocentowania wraz z prowizją wynosi... Przywrócenie tej zasady to zwykła uczciwość, której nie mogłem się doszukać w opisywanej sprawie. Kiedyś pracownik banku kojarzył się z uczciwością, a teraz ? Odpowiedz Link Zgłoś
michelicus Re: Ile kosztują raty zero procent? 24.11.05, 18:47 Cóz ... Pani Ela nie przeczytała umowy ... i to jest jej problem. Nie jest wytłumaczeniem,ze sprzedawca ponaglał ... czekałą w kolejce i ma prawo ja przeczytać na miejscu przed podpisaniem a nie w domu po fakcie. Poza tym nikt jej nie zmuszal do podpisywania. Jakby przeczytałao od poczatku nie byłoby rozczarowania i zaskoczenia. A banki nigdy nie beda stosowały prostego języka ... bo z definicji ...umowa jest aktem prawnym. Myslicie ze tanie raty to okazja .. proponowąłbym chwile przed tym przejsc sie do marketu i spisac kilka cen ... i porównac je później ... czesc z nich bedzie wyzsza ... jakos koszty dla banku musza byc finansowane .. to kapitalizm ... altruisci wymarli w pozytywiźmie .. a ci co zostali zgineli w czasie wojen. Odpowiedz Link Zgłoś