Dodaj do ulubionych

Merkel spotkała się z prezydentem-elektem

02.12.05, 17:22
Mam nadzieję, że tłumacz był ....:-))
Obserwuj wątek
    • pan12345 [...] 02.12.05, 17:46
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • karl Tlumacz tłumaczył Kaczyńskiego...z angielskiego 02.12.05, 17:56
        Tlumacz tłumaczył Kaczyńskiego...z angielskiego na angielski, bo ten coś
        niegramatycznie próbował powiedzieć , ze jest satisfy czyli
        usatysfakcjonowany..
        • pozlotemu Centrum Wypedzonych Niemcow im. Adolfa Hitlera 02.12.05, 18:11
          Angela Merkel i Erika Steinbach to dwie oszolomki chore na rewizjonizm.
          Wciaz im sie marzy IIIRzesza w granicach z 1939.
          • fyrlok Re: Centrum Wypedzonych Niemcow im. Adolfa Hitler 02.12.05, 19:07
            Ty baranku - jak mozna porównywac Steinbach (lokalna oportunistyczna
            quasiradykalna mini-polityczke-karierowiczke typu Lepper) z Merkel (doktor
            fizyki, intelektualistka, humanistka, sympatyczny dla Polaków "homo sowieticus",
            swietnie wiedzaca o historii i o polskich uczuciach/mentalnosci) ?
            • pan12345 [...] 02.12.05, 19:25
              • ritterausleidenschaft wiatry to taka specjalnosc telegrafisty 02.12.05, 19:34
                i "czterech pancernych", hehehe
                • pan12345 Re: wiatry to taka specjalnosc telegrafisty 02.12.05, 19:39
                  , ajednak wam dołozyli (jakieś 11 milionów), no i rasę
                  poprawili, "Raubritter'zy" to tak z nazwy ale za maską.
                  • lub_czasopismo Trele morele 02.12.05, 20:15
                    Tak najprościej można te zapewnienia nazwać
                    • almagus Re: Od tych wermachtoczujnych, Tuskoczujnych 02.12.05, 20:49
                      Od tych wermachtoczujnych, tuskoczujnych Poloków
                      jo ze śmiecha dostaja boloków.
                      Niech pogrzebią w swojej genealogii czy ich babcia nie płaciła w naturze na
                      worku mąki, na zapleczu sklepu!
                      Ot i nowi pazerni!
                      Jak Niemcy dają to dobrze,
                      jak z Niemcami to źle?
                      Czterej pancerni i pies!
                      Wieczne podchoddy.
                      • obserwatorpl2005 Re: Od tych wermachtoczujnych, Tuskoczujnych 02.12.05, 23:41
                        Ilez w Was Slazakach jadu, oj ludzie kiedy Wy ozdrowiejecie...
                        • tequila57 Szkop to szkop- NIGDY nie uwierzę w ich "przyjaźń" 03.12.05, 08:19
                          spalili nam 2 domy, dziadek był w obozie, potem pracował u bauera na Prusach,
                          rodzinę ojca (z ojcem )chcieli rozstrzelać (stali juz pod ścianą) - to nigdy
                          nie uwierzę w niemiecka przyjaźń - NIGDY NIE ZAPOMNĘ - momo że urodziłem sie po
                          wojnie
                          • gd-007 Re: Szkop to szkop- NIGDY nie uwierzę w ich "przy 03.12.05, 12:10
                            tequila57 napisał:

> spalili nam 2 domy, dziadek był w obozie, potem pracował u bauera na Prusach,
                            > rodzinę ojca (z ojcem )chcieli rozstrzelać (stali juz pod ścianą) - to nigdy
                            > nie uwierzę w niemiecka przyjaźń - NIGDY NIE ZAPOMNĘ - momo że urodziłem sie
                            po
                            >
                            > wojnie
                            Dzicino co ty mozesz pamietac nie podniecaj sie bo sie zdoisz i bedziesz mial
                            mokro w majtusiach
                            • jolka-sex-lower A POCO PIĘKNA ANGELA SPOTKAŁA SIĘ Z TUŚKIEM ?? 04.12.05, 14:40
                              he he he !
                              no chyba, żeby swojego podwładnego
                              rozliczyć z klęski wyborczej !! :)

tak jak katarzyna II rozliczała
                              swojego kochanka st. augusta !!! :)
                              • jolka-sex-lower Re: A POCO PIĘKNA ANGELA SPOTKAŁA SIĘ Z TUŚKI 04.12.05, 14:41
                                jolka-sex-lower napisał:

> he he he !
                                > no chyba, żeby swojego podwładnego
                                > rozliczyć z klęski wyborczej !! :)
                                >
                                > tak jak katarzyna II rozliczała
                                > swojego kochanka st. augusta !!! :)
                                >

a moze naczalny gw - majcznajk
                                podsłuchał o czym szczebiotali ?
                                • tusk_and_miller Re: A POCO PIĘKNA ANGELA SPOTKAŁA SIĘ Z TUŚKI 04.12.05, 14:48
                                  jolka-sex-lower napisał:

> jolka-sex-lower napisał:
                                  >
                                  > > he he he !
                                  > > no chyba, żeby swojego podwładnego
                                  > > rozliczyć z klęski wyborczej !! :)
                                  > >
                                  > > tak jak katarzyna II rozliczała
                                  > > swojego kochanka st. augusta !!! :)
                                  > >
                                  >
                                  > a moze naczalny gw - majcznajk
                                  > podsłuchał o czym szczebiotali ?

a moze angela merdal
                                  bedzie teraz wspierac
                                  opozycje w Polsce ?
                        • almagus Re: Od tych wermachtoczujnych, Tuskoczujnych 03.12.05, 11:27
                          Odczep się Ślązaków, bo ja to napisałem od siebie, a ode mnie to możesz dostać
                          za Kaszebów szuflą bez pysk, aż Ci wszystkie zęby życią wylecą!

Moher zrozumie mohera, ja potrzebuję tłumacza i dlatego czytam Gazetę Wyborczą.

Nie przyjmę chleba od oszołoma, któremu chleb żytni kojarzy się z żydnim!

Od tych wermachtoczujnych, tuskoczujnych Poloków
                          jo ze śmiecha dostaja boloków.
          • martinez1979 Re: Centrum Wypedzonych Niemcow im. Adolfa Hitler 02.12.05, 20:28
            Wciaz im sie marzy IIIRzesza w granicach z 1939.

Mnie tez. Całe życie marzę o powrocie śląska do macierzy.

Oberschlesien Górny Ślonsk!
            • efg Co do marzeń, możesz se marzyć, nawet ze jeszcze 02.12.05, 20:48
              ...możesz.
          • gd-007 [...] 02.12.05, 20:45
        • antykretyn Re: Tlumacz tłumaczył Kaczyńskiego...(karlowi) 02.12.05, 21:36
          karl napisał:

> Tlumacz tłumaczył Kaczyńskiego...z angielskiego na angielski, bo ten coś
          > niegramatycznie próbował powiedzieć , ze jest satisfy czyli
          > usatysfakcjonowany..

Nie ma w jezyku polskim USATYSFAKCJONOWANY
          Polskim poprawnym tlumaczeniem jest ZADOWOLONY
          • koloratura1 Re: Tlumacz tłumaczył Kaczyńskiego...(karlowi) 03.12.05, 13:23
            > karl napisał:
            >
            > Nie ma w jezyku polskim USATYSFAKCJONOWANY
            > Polskim poprawnym tlumaczeniem jest ZADOWOLONY

Oczywiście, że JEST w jęz. polskim słowo "usatysfakcjonowany" - ang. -
            satisfied; ( "saitsfy" jest w tym kontekście błędem gramatyczym, bowiem znaczy
            usatysfakcjonować - bezokolicznik, albo jest formą czasu teraźniejszego
            prostego: ja, ty, my, wy, oni - satysfakcjonuję, ...jesz, ...jemy, ...jecie,
            ...ją, a nie - formą imiesłowu).

Natomiast "zadowolony" (ang. - pleased) nie znaczy dokładnie to samo, co
            "usatysfakcjonowany". To ostatnie znaczy - zadowolony z zaspokojenia oczekiwań,
            pragnień, itp. Np: czyjś pies poszarpał Ci rękaw kurtki, ale właściciel psa bez
            dyskusji Ci za kurtkę zapłacił żądaną sumę, więc jesteś usatysfakcjonowany i nie
            zgłaszasz dalszych pretensji.

Zadowolony możesz być, np., gdy w stołówce podano Ci - nieoczekiwanie - kotlet
            mielony z kapustą, którą lubisz, choć zawsze ten kotlet podawali z buraczkami,
            których nie cierpisz. Natomiast gdyby kotlet był jednak z buraczkami, a na Twoją
            prośbę wymieniono by Ci buraczki na kapustę - mógłbyś się czuć
            usatysfakcjonowany, ale również i zadowolony. Bowiem uczuciu satysfakcji,
            usatysfakcjonowania, towarzyszy zadowolenie.
            • antykretyn Re: Tlumacz tłumaczył Kaczyńskiego...(koloraturze) 04.12.05, 17:54

Zawsze bylem wrogiem obcych nalecialosci w jezyku polskim ,a szczegolnie z
              angielskiego w ostatnich czasach.
              Dlatego mozna znalezc polskie slowo ZADOSCUCZYNIENIE zamiast SATYSFAKCJA i
              utworzyc z niego wszystkie potrzebne pochodne.
              Od 25 lat mieszkam na Zachodzie a pomimo oddalenia od kraju ,zachowalem jak
              moglem najlepiej, znajomosc ojczystego jezyka.
              Za kazdym przyjazdem do kraju, jestem coraz czesciej zaskakiwany roznymi
              dziwolagami jezykowymi ,ktore utrudniaja zrozumienie ,o czym ludzie mowia.
              Namnozylo sie roznego rodzaju dilerow,lobbystow,szapanerow oraz multum innego
              dziadostwa i nikt nie chce zadac sobie trudu aby wymyslac polskie rdzenne nazwy.
              Na poczatku XXwieku tez byly aeroplany,trotuary i inne a jednak znaleziono
              samochody ,chodniki ,zeby bylo bardziej po polsku
              • nysanin1 Re: Tlumacz tłumaczył Kaczyńskiego...(koloraturze 05.12.05, 12:58
                antykretyn napisał:

>
                >
                > Zawsze bylem wrogiem obcych nalecialosci w jezyku polskim ,a szczegolnie z
                > angielskiego w ostatnich czasach.
                > innego
                > dziadostwa i nikt nie chce zadac sobie trudu aby wymyslac polskie rdzenne
                nazwy
                > .
                > ,trotuary i inne a jednak znaleziono
                > samochody ,chodniki ,zeby bylo bardziej po polsku

Szukac nie trzeba te nazwy sa, tylko je trzeba stosowac.
      • wardog1 Re: Merkel spotkała się z prezydentem-elektem 02.12.05, 17:58
        pan12345 napisał:

> No pewnie, że był, przecież ta baboszkop tylko szprecha.

Pan12345 ty zmień swego nika, ty się na forum wyrażasz nie jak pan ale jak cham
        • pan12345 [...] 02.12.05, 18:10
          • obserwatorek44 Re: Merkel spotkała się z prezydentem-elektem 02.12.05, 18:48
            A ty jeste pro... co? tak z ciekawosci pytam?
            • gd-007 Re: Merkel spotkała się z prezydentem-elektem 02.12.05, 20:50
              Pro idiota
          • ritterausleidenschaft [...] 02.12.05, 19:04
            • pan12345 [...] 02.12.05, 19:07
              • fyrlok Re: smrodek bolszewika ... 02.12.05, 19:10
                Polecam krzyzówki, dobre na rozwój/wzrost mózgu :)
              • fyrlok Re: smrodek bolszewika ... 02.12.05, 19:12
                Normalnie, to normalnym polecam zawsze szachy.
                Ale krzyzówki, to dawka dla dzieci :)))
              • jan_kiel Re: smrodek bolszewika ... 02.12.05, 19:14
                pan12345 - na określenie takich jak ty niemcy mają określenie "polacken
                schwein" - i wcale się nie dziwię że czasami go używają - w obliczu twojej
                retoryki* i wyzwisk jakich używasz. Wyzwiska to słabe argumenty.... Jak nie ma
                się czego powiedzieć to najłatwiej bluzgać.

*retoryka -może być pojęciem dla ciebie zbyt skomplikowanym, sprawdź sobie na
                googlach albo w wikipedii.
                • pan12345 [...] 02.12.05, 19:28
                  • werter-6 Re: smrodek bolszewika ... 02.12.05, 19:33
                    Nie zdarzylo mi się aby na Niemieckich forach ktokolwiek mówil o Polakach
                    "polskie świnie" ale ty zaslugujesz na ten epitet!
                    • pan12345 [...] 02.12.05, 19:36
                      • werter-6 Do Admina! Proszę o kasowanie nienawistnych 02.12.05, 19:57
                        postów pan12345 !!!!!!
                        • prphts Re: Do Admina! Proszę o kasowanie nienawistnych 02.12.05, 20:17
                          Niemiecki pachołek
                          • efg Admin chyba na spóźnionych Andrzejkach 02.12.05, 21:16
                            wysłałem mu kilka sygnałów dot. wypowiedzi tego "pana" i nic. Kiedys za cos
                            takiego była blokada wejscia na forum przrz MIESIĄC. Jeżeli nie mamy schamiec
                            całowicie to czas na to !
                            • chachar1 Re: Admin chyba na spóźnionych Andrzejkach 02.12.05, 21:33
                              Prawda boli..za cenzurą tęskno ?..No tak..historię XX wieku napiszą nam Niemcy..
                              Najbardziej skrzywdzony naród...przez Polaków...najbardziej tych wyznania mojże
                              szowego...ale Russ ...alless gut...i ruki pa szwam...
                              • efg Jestes tu rzadko wiecnie obrażaj stałych bywalców 02.12.05, 21:51
                                • efg Re: Jestes tu rzadko wiecnie obrażaj stałych byw 02.12.05, 21:53
                                  Ja i moje poglady sa tu znane, ale mozna pisać wszystko bez chamstwa prawda ?
                              • chachar1 Re: Admin chyba na spóźnionych Andrzejkach 02.12.05, 21:57
                                Kogo obraziłem ? Kombatantów?..pół biedy..Czy pogrobowców...to już cała bida...
                                • efg "Chachar" nie chodzi o ciebie ale o tego "pana" 02.12.05, 22:14
                                  Moim zdaniem mozna mieć całkowicie odrebne zdanie ale nie wolno rzucac gównem,
                                  szczególnie w sprawach miedzynarodowych. Przeciez internet jest dzis waznym
                                  narzędziem badania opinii publicznej. Jestem na róznych forach -ruskich,
                                  czeskich, angielsojezycznych, ale TAKIEGO CHAMSTWA NIE MA NIGDZUE !!!! Ludzie,
                                  opanujcie sie !
                                  • chachar1 Re: "Chachar" nie chodzi o ciebie ale o tego "pan 02.12.05, 22:26
                                    Racja ..tylko kto robi ten gnój..obawiam się ze kilku "Polaków" zmieniających
                                    nicki ...co widać po błędach ortograficznych....
                                    • efg Pewnie tak, ale tego naprawde na trzeźwo nie da 02.12.05, 22:35
                                      sie czytać. Dla tolerancji musiałem wypic dwa piwa.
                                      Znasz rosyjski ? To dam ci link
                    • obserwatorpl2005 Re: smrodek bolszewika ... 02.12.05, 23:46
                      Ja bywam ale od czasu do czasu w Waszej macierzy, i tyle przykrosci ile mnie tu
                      spotkalo, obawiam sie nie da sie porownac z tym co Tobie wyrzadzili Polacy
                • pan12345 Re: smrodek bolszewika ... 02.12.05, 19:28
                  PS. , a tobie wolno, a masz jakieś argumenty!
                • henryad Niemiecka PRZYJaźń 03.12.05, 03:32
                  > schwein" - i wcale się nie dziwię że czasami go używają - w obliczu twojej
                  > retoryki* i wyzwisk jakich używasz

Oni mieli jeszcze gorsze niemal przez całe stulecia, albo bardzo miłe jak
                  chcieli coś za plecami uzyskać i uśpić Polaków. Opluwanie, przymilanie i
                  grabienie, oszukiwanie i mordowanie to niemiecki ciąg sprawczy. Niemcy, Niemcy
                  ponad wszystko spiewają jeszcze w swoim hymnie.
                  Podły i pyszny naród poza nielicznymi wyjątkami. Ta głupia baba doktor fizyki
                  powiesiła sobie w gabinecie potret carycy Katarzyny II , księżniczki Anhalt,
                  która zamordowała własnego męża z powodu swojej demonicznej pasji rządenia.
                  Urządzała orgie seksualne, podobnież umarła po kontakcie seksualnym ze
                  źrebakiem. Godny model do naśladowania dla Merkel ''chrześcijanki''?.
                  A ty przymilasz się do wielce ''oświeconej'' Niemry, albo jesteś żydo-
                  niemieckim agentem propagującym kłamstwa swojej mafii, która na każdym kroku
                  jak tylko może, zagarnia, niszczy wszystko co Polskie i to w Polsce.
                  Prężysz się swoim niedojrzałym ''intelektualizmem'' opartym na manierach a nie
                  na chrześcijańskiej miłości w prawdzie. W kogo i w co wierzymy takimi jesteśmy.
                  Co ona podziwia w Katarzynie II? Potęgę, potęgę za wszelką cenę. Wszelkimi
                  metodami. Merkel już siebie określiła a raczej urodziła się tym bagnie pychy i
                  w nim wzrasta. Jeśli masz kompleksy bycia Polakiem możesz nim nie być. My nie
                  potrzebujemy takich Polaków jak ty jesli nie potrafisz się nawrócić aby godnie
                  w Bogu, Jezusie Chrystusie ten dar łaski i narodzenia swojego sprawować. Ty
                  kochasz tylko splendor, wysokie pozycje jakiekolwiek one by nie były w świecie,
                  gdziekolwiek. Nasz Pan Jezus Chrystus mówi, że mamy się skłaniać do
                  niskich,pokrzywdzonych i ubogich a nie pysznych tego świata.
                  Chwileczkę teraz widzę twoje nazwisko, zdaje się że ty jesteś z Wrocławia, ktoś
                  mi o tobie opowiadał i jak słyszałem mienisz się ''chrześcijaninem'' i jak
                  widać tego samego typu co Merkel. W Jezusie Chrystusie już nie ma ani Zyda, ani
                  Greka ani, ani jest tylko nowo narodzony człowiek z Ducha Sw.
                  Ty wybrałeć pychę niemiecką. Wiedz o tym, że miedzy Bogiem a Diabłem, wybrałeś
                  Diabła.
              • gd-007 [...] 02.12.05, 20:55
                • gd-007 Nic nie zostalo zlamane 03.12.05, 12:39
                  GW dlaczego usunieto moje posty ze ktos prawde napisal nikogo nie obrazilem
                  nie uzywalem wulgarnych wyrazow tylko dlatego ze odpisalem ze mam wiecej kultury
                  niz inni na forum
              • silesius.monachijski [...] 02.12.05, 21:23
          • wardog1 Re: Merkel spotkała się z prezydentem-elektem 02.12.05, 19:08
            pan12345 napisał:

> No proszę jak proniemieckie ścierwo zareagowało, a jak się wyrażam na temat
            > kulturalnych i pełnych charyzmy potomków troglodytów od pieców krematoryjnych
            > (tego nawet Mongołowie w 13w. nie wymyśli) to MOJA SPRAWA I MAM PRAWO ABY WAS
            > NIENAWIDZIEĆ, I NIE JEST TO SPRAWA NEOSZWABÓW SPOD ZNAKU SWASTYKI.

Nienawidzisz i tych kturzy w niedawnej przeszłości przy wielkiej Odrzanej
            powodzi dniem i nocą wspomagali ludność Polską, czy to czynem czy też datkami
            a byli tam także żołnierze bundeswehry.A to tylko jeden przykład. Nie wiem ile
            masz lat że tak nienawidzisz
            Jeżeli jesteś pokoleniem wojennym to mogę zrozumieć,ale jak jesteś młodszym to
            nie wiem dlaczego.Ty napewno nieznasz rzadnego współczasnego Niemca.
            mogę ci tylko współczuć, i życzyć byś się twoją nienawiścią nie udławił

• obserwatorpl2005 Re: Merkel spotkała się z prezydentem-elektem 02.12.05, 23:58
              O to wlasnie chodzi!!!
              Wy Niemcy nienawidzicie nas Polakow, za to ze byly wypedzenia, za to ze
              byliscie represjonowani... Moze jednak troche chlodnego myslenia? Moze jednak
              troche dobrej woli? (Patrz: kto rozpetal ta piekielna wojne)
              Wzajemna nienawisc i jej demonstracja na pewno do niczego dobrego nie prowadzi
              mozecie mi wierzyc. My mamy tworzyc wspolna Europe, znikajace granice, wspolne
              europejskie dziedzictwo. Przykro mi ze tyle nienawisci w Was wlano...
          • werter-6 Uprasza się pana12345 :o opuszczenie 02.12.05, 19:23
            Tego forum, jeśli brak tobie kultury, to ją nabądz, i wtedy zgloś się tu.
            • prphts Re: Uprasza się pana12345 :o opuszczenie 02.12.05, 19:31
              Bo Ty już nabyłeś wasserpolacke
          • efg Masz prawo, ale nie masz prawa do chamstwa na 02.12.05, 20:50
            forum. To w końcu jest dziś miejsce publiczne. Ciekawe czy bys miał odwage podac
            tu swoje personalia. (prawdziwe).
            • obserwatorpl2005 Re: Masz prawo, ale nie masz prawa do chamstwa na 02.12.05, 23:54
              Po to jest wlasnie forum zeby personaliow nie podawac, przeszlo Ci to kiedys
              przez glowe?
              • efg może dla wyładowania swojej frustracji ? 05.12.05, 10:34
                Nikt nie wymaga personaliow od ludzi zachowujacych si e kulturalnie, ale cham -
                niech sie popisze odwagą.
      • sclavus Re: Merkel spotkała się z prezydentem-elektem 02.12.05, 18:07
        pan12345 napisał:

> No pewnie, że był, przecież ta baboszkop tylko szprecha.

A jakim językiem mówił Wielki Pan Prezydent - Elekt???
        Elekt(ryk), tylko próbował mówić po polsku... niestety, trzeba było go
        tłumaczyć na ten piękny język....
        • karbat Re: Merkel spotkała się z prezydentem-elektem 02.12.05, 18:21
          sclavus napisał:

> pan12345 napisał:
          >
          >
          > A jakim językiem mówił Wielki Pan Prezydent - Elekt???
          > Elekt(ryk), tylko próbował mówić po polsku... niestety, trzeba było go
          > tłumaczyć na ten piękny język....
          ;)
          prezydent wypadl dobrze niewiele mial do powiedzenia

--------------------------------------------------------------------------------
          • greg958 Re: Merkel spotkała się z prezydentem-elektem 02.12.05, 19:11
            a świstak siedzi w Moskwie i ODWIJA te sreberka......
      • fyrlok Re: Merkel spotkała się z prezydentem-elektem 02.12.05, 19:09
        Pani Merkel BARDZO plynnie mówi
        po angielsku i po rosyjsku.
    • junkier Lepper: nie potrafimy wykorzystać potencjału intel 02.12.05, 17:47
      Przez tych szesnaście lat było wiele złych rzeczy u nas, ale jest jedno
      osiągnięcie, któremu nie zaprzeczy nikt – to wykształcenie naszej młodzieży. I
      ta młodzież dzisiaj powinna mieć szansę w Polsce. Bo młodzież ma naprawdę dobre
      pomysły, młodzież jest przedsiębiorcza, aktywna i odważna.

Tylko, że po wejściu do banku ich marzenia pryskają jak bańki mydlane! Po
      prostu banki żądają za dużo od nich! A Narodowy Bank Polski mógłby przecież, w
      pewnym stopniu, pełnić rolę gwaranta przyszłych inwestycji, gdzie skutecznie
      walczyłby z bezrobociem i pomagałby rządowi i parlamentowi w tej wielkiej akcji
      pomocy ludziom poprzez tworzenie nowych miejsc pracy.

Wywiad dla 1 PR Polskiego Radia, 1.XII.2005
    • silesius.monachijski Dzieki Bogu nie bylo potrzeby tlumaczenia na 02.12.05, 17:56
      anglo-kaszubski
      • finezja8 Re: Dzieki Bogu nie bylo potrzeby tlumaczenia na 02.12.05, 19:03
        silesius.monachijski napisał:

> anglo-kaszubski

Sehr witzig, ausgesprochen humorvoll und geistreich.
    • k-town Re: Merkel spotkała się z prezydentem-elektem 02.12.05, 17:58
      Do pana 12345.
      Kanclerz Merkel mowi plynnie i ze swada po angielsku i rosjsku. Bez tlumaczy.
      Jezyk francuski i hiszpanski zna podobno w stopniu komunikowania sie. O jej
      umiejetnosciach przed wyborami mowili nawet jej niezyczliwi. Nalezy sobie
      zyczyc, zebysmy mieli naszych przedstawicieli z tymi umiejetnosciami
      jezykowymi.
      Poza tym obrazanie - typu - baboszkop - nic nikomu nie daje . Nie potrafie
      stawic czola , to przynajmniej kopne i opluje. Poczules sie lepiej?
      • woodbridge Recepta na Niemcow i Rosje 02.12.05, 18:22
        Budowa bazy Amerykanskiej tarczy antyrakietowej, stworzenie specjalnych stref
        ekonomicznych dla fabryk tanich chinskich samochodow, sprowadzenie i budowa
        chinskich szwalni i fabryk obuwia, budowa nitki rurociagu gazu z Danii do
        Polski. Taka powinna byc polska odpowiedz na polityke Niemiec i Wielkiej
        Brytanii w duchu "Europejskiej Solidarnosci"
      • pan12345 Re: Merkel spotkała się z prezydentem-elektem 02.12.05, 18:25
        To jest jej sprawa czy ze swadą czy bez, można różne rzeczy pisać, wręcz
        udyniać (pardon ubóstwiać) i to jest Twój subiektywny pogląd, na to "coś" (jak
        ktoś inny wyraził się o Prezydencie Polski prof. Kaczyńskim), dla innych wraz z
        niejaką "eryką" jest typową wrażą przedstawicielką zakłamanego narodu
        próbującego zamazać historię Europy to raz. A dwa, zadziwiające, że forumowicze
        jakoś nie reaguja na obrażanie Prezydenta Polski, czyżby dyżurna
        fundacji "adenauerowskiej". Bez odbioru.
        • dianette Re: Merkel spotkała się z prezydentem-elektem 02.12.05, 18:46
          Jak mozesz tak generalizowac. Swoja postawa nie jestes lepszy od nazistow,
          ktorzy segregowali ludzi wg. ich pochodzenia i wyznania.
          Tak Niemcom przydazyl sie Hiler. Tak wygral w wolnych wyborach , chociaz bledem
          jest twierdzenie, iz wygral wiekszoscia glosow. Ale pamietaj jaka byla sytuacja
          wtedy w Niemczech i jaki meili wybor? Nacjonalisci albo komunisci.
          Nie mozna winic calego narodu za II wojne. A co z takimi Niemcami jak
          rodzenstwo Scholl, Habina Denhoff, Adenauer i wielu innych, ktorzy walczyli z
          nazizmen i Hitlerem? Takze chcesz ich wrzucic do jednego worka pt. nazisci?

To tak jak winic wszystkich Rosjan za Stalina i nazywac ich mordercami.
          Czy Litwoni powinni nienawidzic wszystkich polakow za marszalka Pilsudskiego.
          • pan12345 Re: Merkel spotkała się z prezydentem-elektem 02.12.05, 18:57
            Przestań jęczeć, bo się rozpłaczę. Tylko pamiętaj ja "was" widziałem i wiem
            co "Wachman" (to taki dobry "niemiec", ale nie za bardzo, bo nie w SS) potrafi
            kolbą zrobić 6-cio letniemu dziecku. Ale to polska zakłamana historia, rozumiem
            macie swoich bohaterów antynazi, było ich zapewne dwóch, a może nawet
            dziesięciu. Właściwie to jestem podły powinienem was kochać, mnie też uratował
            jeden Niemiec, nie trafił choć bardzo się starał (trzy razy strzelał), a ja
            podły uciekłem, a jego pewnie wysłali na front wschodni. Miał taką dobrą pracę
            był Banschutzem na kolei, kiedyś polskiej.
            • ritterausleidenschaft nie zmyslaj chlopaczku, 02.12.05, 19:11
              bo ta historie o strzelajacym i nie trafiajacym "Bahnschutz"
              zapozyczyles sobie dla efektu ze starego polskiego dowcipu o
              "glupich okupantach" ...
              • pan12345 [...] 02.12.05, 19:15
            • dianette Re: Merkel spotkała się z prezydentem-elektem 02.12.05, 19:15
              Rozumim. Ty masz osobiste przezcia wiec twoja ocena nie bedzie nigdy obiektywna.
              Moja prababcia z kresow-obecnie 100-latka zostala wywieziona z dziecmi w
              bydlecym wagonie do Kazachstanu a pradziadek aresztowany jako wrog ludu. Cudem
              przezyli, ale nigdy nikogo ze sowich dzieci, wnukow czy prawnukow nie uczyli
              nienaiwsci do Rosjan.
            • fyrlok Re: Merkel spotkała się z prezydentem-elektem 02.12.05, 19:20
              Wedlug mojej matematyki musialbys miec teraz 70lat.
              Mozliwe.
              Ale watpliwe: bo sposób i tresc nie pasuja
              do takiego "srebrnowlosego" wieku.
              • dianette Re: Merkel spotkała się z prezydentem-elektem 02.12.05, 19:23
                To cos kiepsko z matematyka:):)
                Moja prababcia skonczy w marcu 100 lat -ja mam 26.
              • pan12345 Re: Merkel spotkała się z prezydentem-elektem 02.12.05, 20:06
                Znacznie więcej mój Panie, niestety znacznie, ponieważ bez epitetów, postaram
                się i zrewanżować. Nie znam twej nacji, ale obraża mnie ubóstwienie przez
                niektórych jakiejś "merkel", która wyznaczyła już sobie cel w zakłamywaniu prawd
                historycznych przez Centrum Wypędzonych, przy jednoczesnym przez tych samych
                opluwaniu legalnie wybranego Prezydenta RP. Na podniesienie poziomu
                historychnego proponuję wycieczkę przez Świętyokrzyskie po Zamojszczyznę
                szlakiem spalonych wsi RAZEM ZLUDŹMI.
                • dianette Re: Merkel spotkała się z prezydentem-elektem 02.12.05, 20:20
                  Jest wiele takich miejsc. Pradziadek byl w sowieckim obozie pracy w republice
                  karelo-finskiej. Jego wpoltowarzysze niedoli umierali z zimna, glodui ciezkiej
                  preacy. A po wojnie gdy zmuszono ich do przyjazdu na tzw. ziemie odzyskane (nie
                  mogli wrocic na kresy w okolice Pinska nie rezygnujac z obywatelstwa polskiego)
                  nie traktowano ich jako ofiary wojny w przeciwienstwie do tych osob , ktore
                  ucierpialy ze strony Niemcow. Nie mogli mowic, ze byli wywiezini tylko
                  ewakuowani. Ciekawe co? ewakuowani w kwietniu 1940 r. przed kim? Fajna
                  ewakucajca -pradziadek do obozu pracy a prababcia z dziecmi (moja babcia miala
                  8 lat) do lepianki w Kazachstanie. Ciekawe, ze nikt nie pytal ich o zdanie czy
                  chcieli tej ewakucaji. Dopiero po 1989 r. mogli zostac uznani za ofiary.
                  Niestety pradziadek nie dozyl tej chwili.
                  Jakos nigdy nikt z mojej rodziny nie czul nienawisci do Rosjan.
                  Czy mam winic moja kolezanke 30-letnia Rosjanke za cierpienia mojej rodziny?
                  • pan12345 Re: Merkel spotkała się z prezydentem-elektem 02.12.05, 20:39
                    Czemu stosujesz te argumenty, myślisz, że nie wiem, i znów się powtarza PAKT
                    NIEMIECKO-ROSYJSKI, nieprawdaż.
                    • dianette Re: Merkel spotkała się z prezydentem-elektem 02.12.05, 20:43
                      Wlasnie, ze nie. Nie sadze, ze szykuje sie jakis pakt. Trzena patrzec w
                      przyszlosc i nie winic mlodych Niemcow czy Rosjan za Hitlera czy Stalina.
                  • pan12345 Re: Merkel spotkała się z prezydentem-elektem 02.12.05, 20:46
                    I jeszcze jedno "dianette" , gdyb nie "niemcy" w 39-tym, to Rosjanie całowali
                    by nas po rękach za azyle gdy by im się udało uciec spod łapy
                    bolszewickiego "józia wodzusia". No i twoja rodzina nie zapoznała by się z
                    Kazachstanem. Amen, koniec na dzisiaj, stary mason.
                    • dianette Re: Merkel spotkała się z prezydentem-elektem 02.12.05, 20:49
                      Gdyby marszalek nie umarl w 1935 r. to prawdopodobnie nie doszloby do wojny
                      polsko-nimieckiej , tylko by sie dogadal z Hitlerem. W koncu mieli wpsolnego
                      wroga "Wielka Bolszewie"
                      • edek47 Te glupoty,ktore napisalas, to tez wiesz od babci. 02.12.05, 21:01
                        czy od prababci?
                      • krolroger Re: Merkel spotkała się z prezydentem-elektem 03.12.05, 03:02
                        No Dianette przesadzilas. Wara ci od Pilsudskiego !. Takie slowa uragaja
                        prawdzie historycznej, pamieci meza stanu jakim niezaleznie od pogladow
                        Pilsudski byl i zwyklej ludzkiej przyzwoitosci. Takich slow nie mozna nawet
                        usprawiedliwic zwyklym tanim majacym szokowac fajerwerkiem.
            • jan_kiel Re: Merkel spotkała się z prezydentem-elektem 02.12.05, 19:25
              pan12345 napisał:

>>
              > macie swoich bohaterów antynazi, było ich zapewne dwóch, a może nawet
              > dziesięciu. Właściwie to jestem podły powinienem was kochać, mnie też
              uratował
              > jeden Niemiec, nie trafił choć bardzo się starał (trzy razy strzelał), a ja
              > podły uciekłem, a jego pewnie wysłali na front wschodni. Miał taką dobrą
              pracę
              > był Banschutzem na kolei, kiedyś polskiej.

Szkoda że nie trafił.
            • wuetend Re: Merkel spotkała się z prezydentem-elektem 02.12.05, 20:04
              masz 70-tke na karku i potrafisz uzywac netu?
              Kolezko-weteranie, musisz jednak wziac pod uwage, ze z netu korzystaja tez
              mlodsi (rowniez dzieci!). Prawda, ze Net jest anonimowy i mozna tu do woli
              teoretycznie bezkarnie wywrzeszczec wszystkie swoje frustracje, ale jesli
              zatrzymales sie w latach 40tych ubieglego wieku to serdeczne gratulacje - ale
              ogranicz sie jednak do przekazywania tego we wlasnym domu - moze Twoje dzieci
              nie puszcza tego mimo uszu.

pan12345 napisał:

> Przestań jęczeć, bo się rozpłaczę. Tylko pamiętaj ja "was" widziałem i wiem
              > co "Wachman" (to taki dobry "niemiec", ale nie za bardzo, bo nie w SS)
              potrafi
              > kolbą zrobić 6-cio letniemu dziecku. Ale to polska zakłamana historia,
              rozumiem
              >
              > macie swoich bohaterów antynazi, było ich zapewne dwóch, a może nawet
              > dziesięciu. Właściwie to jestem podły powinienem was kochać, mnie też
              uratował
              > jeden Niemiec, nie trafił choć bardzo się starał (trzy razy strzelał), a ja
              > podły uciekłem, a jego pewnie wysłali na front wschodni. Miał taką dobrą
              pracę
              > był Banschutzem na kolei, kiedyś polskiej.
              • pan12345 Re: Merkel spotkała się z prezydentem-elektem 02.12.05, 20:12
                Bez względu gdzie się zatrzymałem, potrafię ocenić że historia kołem się toczy.
                Znów "niemcy-rosja" skąd ja to pamiętam i jak się to skonczyło.
        • obserwatorek44 Re: Merkel spotkała się z prezydentem-elektem 02.12.05, 18:53
          A o jakim prezydencie Polski piszesz?
        • prphts Re: Merkel spotkała się z prezydentem-elektem 02.12.05, 19:09
          pan12345 napisał:
          A dwa, zadziwiające, że forumowicze
          jakoś nie reaguja na obrażanie Prezydenta Polski,

Nie Polacy więc nie reagują
        • jan_kiel Re: Merkel spotkała się z prezydentem-elektem 02.12.05, 19:22

> jakoś nie reaguja na obrażanie Prezydenta Polski, czyżby dyżurna
          > fundacji "adenauerowskiej". Bez odbioru.

PAN PREZYDENT POLSKI LeChu Kaczor to imbecyl, debil, krętacz i gej. Mówię to w
          imię wolności słowa w tym kraju. Co ty na to panie12345 ?

Wyślesz po mnie świętą inkwizycję?
          • prphts Re: Merkel spotkała się z prezydentem-elektem 02.12.05, 19:34
            Spieprzaj niemiecki dziadu
            • jan_kiel Re: Merkel spotkała się z prezydentem-elektem 02.12.05, 19:36
              kolejny argument nie do odrzucenia. Niestety nie dyskutuję na twoim
              rynsztokowym poziomie. Dobranoc
              • prphts Re: Merkel spotkała się z prezydentem-elektem 02.12.05, 19:51
                jan_kiel napisał:
                imię wolności słowa w tym kraju. Co ty na to panie12345 ?

To a propos rynsztoku
          • henryad Merkel -KATARZYNA II 03.12.05, 03:54
            Na początek twoje cytaty Janie Kiel:
            > schwein" - i wcale się nie dziwię że czasami go używają - w obliczu twojej
            > retoryki* i wyzwisk jakich używasz
            > imię wolności słowa w tym kraju. Co ty na to panie12345 ?

NIemcy na określenie Polaków mieli jeszcze gorsze niemal przez całe stulecia,
            albo bardzo miłe jak chcieli coś za plecami uzyskać i uśpić Polaków. Opluwanie,
            przymilanie i grabienie, oszukiwanie i mordowanie to niemiecki ciąg sprawczy.
            Niemcy, Niemcy ponad wszystko spiewają jeszcze w swoim hymnie.
            Podły i pyszny naród poza nielicznymi wyjątkami. Ta głupia baba doktor fizyki
            powiesiła sobie w gabinecie potret carycy Katarzyny II , księżniczki Anhalt,
            która zamordowała własnego męża z powodu swojej demonicznej pasji rządenia.
            Urządzała orgie seksualne, podobnież umarła po kontakcie seksualnym ze
            źrebakiem. Godny model do naśladowania dla Merkel ''chrześcijanki''?.
            A ty przymilasz się do wielce ''oświeconej'' Niemry, albo jesteś żydo-
            niemieckim agentem propagującym kłamstwa swojej mafii, która na każdym kroku
            jak tylko może, zagarnia, niszczy wszystko co Polskie i to w Polsce.
            Prężysz się swoim niedojrzałym ''intelektualizmem'' opartym na manierach a nie
            na chrześcijańskiej miłości w prawdzie. W kogo i w co wierzymy takimi jesteśmy.
            Co ona podziwia w Katarzynie II? Potęgę, potęgę za wszelką cenę. Wszelkimi
            metodami. Merkel już siebie określiła a raczej urodziła się tym bagnie pychy i
            w nim wzrasta. Jeśli masz kompleksy bycia Polakiem możesz nim nie być. My nie
            potrzebujemy takich Polaków jak ty jesli nie potrafisz się nawrócić aby godnie
            w Bogu, Jezusie Chrystusie ten dar łaski i narodzenia swojego sprawować. Ty
            kochasz tylko splendor, wysokie pozycje jakiekolwiek one by nie były w świecie,
            gdziekolwiek. Nasz Pan Jezus Chrystus mówi, że mamy się skłaniać do
            niskich,pokrzywdzonych i ubogich a nie pysznych tego świata.
            Chwileczkę teraz widzę twoje nazwisko, zdaje się że ty jesteś z Wrocławia, ktoś
            mi o tobie opowiadał i jak słyszałem mienisz się ''chrześcijaninem'' i jak
            widać tego samego typu co Merkel. W Jezusie Chrystusie już nie ma ani Zyda, ani
            Greka ani, ani jest tylko nowo narodzony człowiek z Ducha Sw.
            Ty wybrałeć pychę niemiecką. Wiedz o tym, że miedzy Bogiem a Diabłem, wybrałeś
            Diabła.
            Ile w tobie nienawiści i pychy z siebie samego upadły aniele, Lucyferze.
            NIemcy mają o sobie proroctwo, że po III wojnie światowej zostanie ich tyle ile
            się zmieści pod jednym dębem.
    • isa.stern pewnie - już umowę w sprawie gazociagu podpisano 02.12.05, 18:19
      teraz zostaje tylko mydlenie oczu Polakom
      historia jest pełana takich przykładów - zakłamanych obietnic
    • azarel Re: Merkel spotkała się z prezydentem-elektem 02.12.05, 18:21
      mangold napisał:

> Mam nadzieję, że tłumacz był ....:-))

Byl, ale nietrzezwy.
    • me-e PROSZE BARDZO... 02.12.05, 18:29
      ...co za szczerosc...a nie trzeba bylo od razu przyznac sie do milosci
      rosji...milosci ktora, ciagnie sie juz wiekami...wiec po co te podchody z
      rura...nalezy oczywiscie miec nadzieje ze, niemcy nic nie beda miec przeciw
      dobrym polskim stosunkom z usa...
      • phun nalezy miec nadzieje 02.12.05, 18:33
        ze wobec wasalizacji polski wobec usa ta sama polska poczuje sie bezpiecznie i
        nie bedzie psuc i destabiliwowac polityki wewnatrzunijnej i jej partnerstwa z rosja.
        • me-e Re: nalezy miec nadzieje 02.12.05, 18:37
          phun napisała:

> ze wobec wasalizacji polski wobec usa ta sama polska poczuje sie bezpiecznie i
          > nie bedzie psuc i destabiliwowac polityki wewnatrzunijnej i jej partnerstwa z
          r
          > osja.

...wasalizacja niemiec wobec rosji...nie znam wiekszej...a jak na razie to
          wlasnie niemcy i rosja destabilizuje unie...swa mania wielkosci i milosci do
          niedemokratycznej rosji...ze tak stwierdze jawialnie...-)))
          • krolroger Ciagle ujadanie. 02.12.05, 18:48
            Nie chce pisac o wsteczniactwie Merkel, sprzedajnosci Tuska i ciemnocie
            Kaczynskiego. Sterotypy i tego typu retoryke pozostawmy politykom pokroju pana
            Kurskiego i Spiewaka. Chcialbym tylko powiedziec, ze nie widze powodu dlaczego
            prezydent Polski mial by na oficjalnym badz co badz spotkaniu mowic po niemiecku
            lub angielsku.. Pani Merkel chociaz by umiala mowic w trzech albo czterech
            jezykach bedzie mowila w swoim jak i Putin czy Chirac. Tlumacz jest od tego by
            tlumaczyc i bedzie to robil lepiej niz Merkel z niemiecko na angielski -
            Kaczynski z angielskiego na polski i vice versa.
            • koloratura1 Re: Ciagle ujadanie. 03.12.05, 14:04
              krolroger napisał:

> Chcialbym tylko powiedziec, ze nie widze powodu dlaczego
              > prezydent Polski mial by na oficjalnym badz co badz spotkaniu mowic po
              > niemiecku lub angielsku..

Chciałoby się napisać, że - po pierwsze, nie było armat, ale spróbuję być rzeczową:

Dlatego, że angielski - przede wszystkim, a niemiecki i francuski - poniekąd, są
              uznawane za języki tzw. konferencyjne i każdy, kto nie chce się ośmieszyć na
              forum międzynarodowym, powinien któryś z tych języków znać (i to dobrze!),
              najlepiej angielski.

> Pani Merkel chociaz by umiala mowic w trzech albo
              > czterech jezykach bedzie mowila w swoim jak i Putin czy Chirac.

Pani Merkel - choć często w podobnych okolicznościach posługuję sie angielskim,
              może sobie pozwolić, używać niemieckiego (patrz wyżej), podobnie Chirac. Putin
              znakomicie mówi po niemiecku.

> Tlumacz jest
              > od tego by tlumaczyc i bedzie to robil lepiej niz Merkel z niemiecko na
              > angielski - Kaczynski z angielskiego na polski i vice versa.

Bardzo to jest żenujące na forum międzynarodowym, jeżeli liczący się polityk w
              każdych okoicznościach zmuszony jest korzystać z pomocy tłumacza. A poza tym,
              jeśli ów polityk bardzo dobrze zna obcy język (a o tym tu właśnie mówię), to -
              wierz mi, sam o wiele lepiej wyrazi to, co chce powiedzieć, niż nawet
              profesjonalny tłumacz

• jsb22 Jakieś konkrety ? Rezygnacja z Centrum ?? 02.12.05, 18:44
      Co konkretnego Pani Kanclerz położyła na stole ? Poparcie budżetowe?
      Dopuszczenie Polaków do rynku pracy ? Rezygnację z rury pod Bałtykiem,
      czy darmową odnogę z tej rury do Polski? Jeżeli nic - to szkoda
      fatygi.
      • dianette Re: Jakieś konkrety ? Rezygnacja z Centrum ?? 02.12.05, 18:52
        A po cholere dostep do rynku pracy? Polacy juz pracowali w Niemczech jako
        robotnicy przymusowi-wystarczy pracy u Niemcow. Mamy Ojczyzne i tu powinnismy
        pracowac a nie u sasiada. Od Rosji tez bedziemy sie domagac otwarcia rynkow
        pracy?
        Jezeli chodzi o rure to nic nigdy nie jest bezplatne. Lepiej dogadac sie z
        Dania i Norwegia i uniezaleznic sie od Rosji.

Co do stosunkow z USA- wasalem mozemy byc , partnerem niestety nie. Uwazam, ze
        USA to madry kraj i zawsze dogaduje sie z Rosja i Niemcami. Ponadto dla USA
        najwaznieszy jest dobrobyt amerykanskich obywateli a nie historia´, szabla i
        inne nieistotne sprawy. USA traktuje powaznie tylko te kraje co sie licza na
        arenie miedzynarodowej. Polska niestety nie nalezy do tej grupy:((((
    • me-e Merkel walczy o wieki rynek zbytu... 02.12.05, 18:47
      ...rosje, przeciez obiecala ,ze niemcy znow stana sie potega w europie ...a do
      tego bezrobocie jedenasto procentowe na dzien dzisiejszy dopiguje kanclerza do
      dzialania...rosja to jedyny ratunek dla niemiec w wyjajowionej
      europie...merkler jednoczesnie daje jasno polsce do zrozumienia...nie macie
      czego szukac u rosjan...
      • karbat Re: Merkel walczy o wieki rynek zbytu... 02.12.05, 18:52

my jestesmy pomostem miedzy wschodem a zachodem .
        Jak skutecznie to robimy to widac.
        Nawet rurociagi omijaja ten pomost.
        • me-e Re: Merkel walczy o wieki rynek zbytu... 02.12.05, 18:54
          karbat napisał:

>
          > my jestesmy pomostem miedzy wschodem a zachodem .
          > Jak skutecznie to robimy to widac.
          > Nawet rurociagi omijaja ten pomost.

...my to jestesmy klada u nogi niemiec i rosji...spojz w stecz...wiec nie ma co
          sie silowac z nimi na sile...tylko glowa i dobrymi stosunkami z amerykanami...
          • dianette Re: Merkel walczy o wieki rynek zbytu... 02.12.05, 19:12
            a nie sadzisz, ze to troche nasta wina? O ile stosunki z Niemcymi byly w miare
            poprawne to rusofobia jest zjawiskim powszechnym?
            Np. popueranie islamskich terrorystow czeczenskich. Co nam laczy z czeczenia?
            Moze religia:)? polski rzad dzialal w mysl zasady: wrgf mojego wroga jest moim
            przyjcielem
            • pan12345 Re: Merkel walczy o wieki rynek zbytu... 02.12.05, 20:59
              nie sądziłem, że młode pokolenie myśli rozsądnie, z wyłączeniem
              oczywiście "niemców". Bo jak to pisał Wieszcz "pierwej rozpalone żelazo niźli
              germańską prawicę uściskać", ale handlować trzeba i nie trzeba ściskac jest
              Internet.. NO AMEN.
              • efg Skończyłeś ? To i Bogu chwała ! 02.12.05, 21:07
                Dlaczego polski internet jest tak totalnie chamski ? Miałes okazje bywać na
                obcych, chocby na czeskich ? Wstyd dla nas. Polska totalnie schamiała ? Na to
                wyglada.
                • pan12345 [...] 02.12.05, 21:47
                  • chachar1 Re: Skończyłeś ? To i Bogu chwała ! 02.12.05, 21:49
                    Jeśli obsługuje panie Angele ...to no no...
                    • silesius.monachijski chachar na Slasku przed wojna to byl gosc; 02.12.05, 21:55
                      a tutaj: no nie, sikam ze smiechu, menel spod budki z piwem w walonkach! cha,
                      cha,cha

chachar1 napisał:

> Jeśli obsługuje panie Angele ...to no no...
                      • chachar1 Re: chachar na Slasku przed wojna to byl gosc; 02.12.05, 22:08
                        Faktycznie dużo masz do powiedzenia..bardzo dużo zresztą..ale tego czego nie masz kupić się nie da..a wogóle to był czas że popierałem Twoje poglądy...ale od dzisiaj
                        wiadomo ktoś ty...prawie Niemiec..schlessier..
                        • silesius.monachijski Re: chachar na Slasku przed wojna to byl gosc; 02.12.05, 22:12
                          bo sie czlowieku wyglupiasz, i to strasznie! obrazasz nie tylko mnie, ale i
                          polske, i rzad i Kaczynskiego; po prostu dajecie z "panem" taka plame, ze rece
                          zalamywac; opamietajcie sie

chachar1 napisał:

> Faktycznie dużo masz do powiedzenia..bardzo dużo zresztą..ale tego czego nie
                          ma
                          > sz kupić się nie da..a wogóle to był czas że popierałem Twoje poglądy...ale
                          od
                          > dzisiaj
                          > wiadomo ktoś ty...prawie Niemiec..schlessier..
                    • efg Podpiszcie się, przynosicie wstyd Polakom 02.12.05, 22:02
                      • silesius.monachijski Re: Podpiszcie się, przynosicie wstyd Polakom 02.12.05, 22:04
                        zazywam sie adolphus silesiae terram filius;
                        • efg To ty sobie pisz co chcesz, nie jestes "nasz" 02.12.05, 22:18
                          ale nie mam powodu cie obrazac. Pracujesz na opinie własna i opinie
                          "silesiusów".Szczęść Boze.
                          • silesius.monachijski Nie wzywaj imienia Pana Boga Twego nadaremno 02.12.05, 22:26
                            efg napisał:

> ale nie mam powodu cie obrazac. Pracujesz na opinie własna i opinie
                            > "silesiusów".Szczęść Boze.
                            • efg Pozdrowiłem cie po śląsku i tyle. Takis ty Ślązak 02.12.05, 22:29
                              • silesius.monachijski To wez sie pieronie twoj hut, oblyc se go, i idz d 02.12.05, 22:34
                                do dom; bo jak niy, to cie staro z nudelkula prziwito
                                • efg Jo, rychtyk, ale jo jes od starygo Marycha z Jeżyc 02.12.05, 22:44
                                  Dejta se luz chłopy...toć światit nos tu czyto i Ruski i Niymce, jak to wyglondo...
                                  • silesius.monachijski to powiydz tym pieronom i gupielokom, "paniczkowi" 02.12.05, 22:48
                                    i chacharowi, coby sie ty pyski pozamykali, bo jo im je zamkna, ale ganby to
                                    lony bydom mieli, niy jo

efg napisał:

> Dejta se luz chłopy...toć światit nos tu czyto i Ruski i Niymce, jak to
                                    wyglond
                                    > o...
              • dianette Re: Merkel walczy o wieki rynek zbytu... 03.12.05, 09:02
                ciekawe czy wiesz przeanalizowal wedrowke ludow i kogo mial na mysli mowiac
                germanskie: Niederlandy, ksiestwa niemieckie, Prusy, Skandynaiwe, Anglie?
    • meylec Ponad głowami Polaków to w samej Polsce 02.12.05, 19:21
      to co naprawdę ważne jest od dawna załatwiane - np. "prywatyzacja" wspólnego za
      komuny majątku narodowego. Z Rosją to ma tyle wspólnego, że tam jest podobnie.
    • gazeta1000 Re: Merkel spotkała się z prezydentem-elektem 02.12.05, 19:24
      Czy Ty myslisz ze Bush zna jakis obcy jezyk. Powiesz ze on nie potrzebuje znac
      bo.....Kompletnie polska mentalnosc. Prezydent ma od tego tlumaczy i w
      rozmowach oficjalnych to mu w zupelnosci wystarczy a prywatnie nie musi sie z
      Bushem lub innym glupkiem bratac
      • dianette Re: Merkel spotkała się z prezydentem-elektem 02.12.05, 19:31
        Jak Bush byl w Ameryce Lacinskiej to ponoc powiedzial:
        " I am sorry that I speak English but I don't know Latin"
        To byl chyba zart:)
        • veglie Re: Merkel spotkała się z prezydentem-elektem 02.12.05, 20:00
          dianette napisała:

> Jak Bush byl w Ameryce Lacinskiej to ponoc powiedzial:
          > " I am sorry that I speak English but I don't know Latin"
          > To byl chyba zart:)
          Kaczor elekt tak i tak by nie zrozumiał bo ledwo kuma po polsku:)
    • danz5 Uczestnicy tej dyskusji 02.12.05, 19:59
      sa godni GAZETY i je szefa,PFU
      • karbat Re: Uczestnicy tej dyskusji 02.12.05, 20:11
        Polska ma sojusznika strategicznego ...za oceanem z nim bedziemy budowac polski
        dobrobyt.
        Tak twierdzili glupole dla ktorych bylo wazniejsze glupie draznienie ruskiego
        niedzwiedzia ,szczekalismy tak dlugo az ukrecilismy bat na wlasna dupe .

Dzis jestesmy wyizolowani w Europie na wlasna prosbe.
        Miales chamie zloty rog ............
      • efg Dokładnie, chamstwo totalne, tak upadliśmy 02.12.05, 21:09
    • rtd5rtd Greetings, Marklar! I am Marklar! This is Marklar 02.12.05, 20:03
      You see, young marklar. Those marklars don't care about marklar marklar. They
      just want to take your marklar and marklar their own marklar. The only marklar
      for this is to marklar!

marklar to You!
    • fan.club1 Nic ponad głowami Polaków? 02.12.05, 20:37
      Ponad głową Kaczyńskiego też?
    • me-e NIEMCY -ROSJA...POLSKA- USA... 02.12.05, 20:40
      ...tylko mocne wiezy polski ze stanami zjednoczonymi sa w stanie doprowadzic do
      mocnej pozycji polski w europie...nie wspomne tu o dziesieciomilionowej
      polskiej polonii zyjacej w us ...wiec niejako luzny sojus z us bez biurokracji
      i centrali jak w przypadku unii i brukseli...jest sojuszem naturalnym...z
      kozyscia dla polski ...i w kontekscie europejskim...nic ponad glowami niemiec...
      • dianette Re: NIEMCY -ROSJA...POLSKA- USA... 02.12.05, 20:46
        Daj spokoj z ta polonia. Jackowo i inne miejsca nie przynosza Polsce nic
        dobrego. Polish jokes nadal ciesza sie w Stanach duza popularnoscia:(
        • me-e Re: NIEMCY -ROSJA...POLSKA- USA... 02.12.05, 20:54
          dianette napisała:

> Daj spokoj z ta polonia. Jackowo i inne miejsca nie przynosza Polsce nic
          > dobrego. Polish jokes nadal ciesza sie w Stanach duza popularnoscia:(

...ale cie zaklonowali...wiec niejako chcem przypomniec ze, amerykanie
          polskiego pochodzenia sa jedna z najzamozniejszych grup etnicznych w
          stanach ...zaraz po zydach i wlochach...co dziesiaty polak w us jest
          milionerem...co czwarty posiada ponad $sto tys...trzy czwarte nieruchomosci w
          dobrych dzielnicach wietrzego miasta nalezy do polakow...reasumujac polonia
          jest zamozna i wyksztalcona...
          • dianette Re: NIEMCY -ROSJA...POLSKA- USA... 03.12.05, 09:05
            ty z tym "chcem" to chyba sie pomyliles. Bo jezeli nie to raczej trzeba wrocic
            do do szkoly i to w Polsce.

by theway, co ta super Polonioa trobila do Polski w USA.
            Bo Zydzi´amerykanscy zrobili dla Izraela b. duzo.
        • edek47 Te ' POLISH JOKES' wymyslaja ' murzyni'. 02.12.05, 21:28
          A na Jackowie mieszka dzis wiecej czarnych niz Polakow.
          • dianette Re: Te ' POLISH JOKES' wymyslaja ' murzyni'. 03.12.05, 09:23
            No i co z tego skoro dalej funkcjonuja w amerykanskim zargonie? I nie zgadzam
            sie.
            Jak bylam w USA to pewien Amerykanin powiedzial mi, iz wymyslono je dawno temu
            po tym jak do USA emigrowaly masy z Europy. Polakom wiodlo sie w miare dobrze i
            powstaly z zazdrosci innych nacji. Nie mieszaj w to Murzynow, bo oni tyrali
            jako niewolnicy na plantacjach bawelny i nie mieli czasu na Polish jokes.
            • edek47 Czytaj uwaznie,stokrotko ty moja !! 03.12.05, 09:57
              Ja napisalem 'murzyni' w cudzyslowiu.Ja znam Chicago i jego historie bardzo
              dobrze, czesto,co jakis czas tam bywam.Chicago, jako miasto ,stworzyli
              IRLANDCZYCY Z POMOCA POLAKOW, ZYDOW,NIEMCOW I WLOCHOW,i to wlasnie oni
              wzajemnie sobie swiadczyli takie 'przyjemnosci' jak Polish jokes.
    • ksiaze.ciemnogrodu Re: Merkel spotkała się z prezydentem-elektem 02.12.05, 20:43
      ja tam tej Prusaczce z NRDowa nie wierzę..w żadne przez nią wypowiedziane słowo
      • igel1 Kanzlerin Merkel zapomniala o zlozeniu holdu pomor 02.12.05, 20:53
        Jak wiadomo od wielu lat wizyty w polsce poprzednich kanzlerzy w holdzie
        pomordowanym w czasie drugiej wojny swiatowej slozono hold.Obesna nie maila
        takich zamiarow i pominela oscentacyjnie ten juz prawie protokolarny gest
        wazny dla polakow.
        Niemiska telewizzja-srodki masowego przekazu zarowno panstwowe jak i prywatne
        uznaly fakt wizyty p.Merkel wq Polsce jako wydarzenie trzeciorzedne....W
        niektorych wiadomoscia ch nawet nie wspomniano o wizycie.A panstwowej ARD i ZDF
        poswiecono zaledwie pare sekund.
        Niezbyt wazna to wiec wizyta.
        O wizycie we Francji mowiono parwie godzinami...
        Niezly poczatek....
        Pozostawiam bez komentarza.
        • efg a u nas nie lepiej. minute w każdym dzienniku 02.12.05, 21:12
          za to pierdoły o kwachu
        • me-e Re: Kanzlerin Merkel zapomniala o zlozeniu holdu 02.12.05, 21:23
          igel1 napisał:

> Jak wiadomo od wielu lat wizyty w polsce poprzednich kanzlerzy w holdzie
          > pomordowanym w czasie drugiej wojny swiatowej slozono hold.Obesna nie maila
          > takich zamiarow i pominela oscentacyjnie ten juz prawie protokolarny gest
          > wazny dla polakow.
          > Niemiska telewizzja-srodki masowego przekazu zarowno panstwowe jak i
          prywatne
          > uznaly fakt wizyty p.Merkel wq Polsce jako wydarzenie trzeciorzedne....W
          > niektorych wiadomoscia ch nawet nie wspomniano o wizycie.A panstwowej ARD i
          ZDF
          >
          > poswiecono zaledwie pare sekund.
          > Niezbyt wazna to wiec wizyta.
          > O wizycie we Francji mowiono parwie godzinami...
          > Niezly poczatek....
          > Pozostawiam bez komentarza.

...chyba sie rozplacze...-))) a z drugej strony widac jak na dloni...ze czas
          gestow nic nie znaczacych sie skonczyl...nie z mee , te numery bruner...-)))
        • silesius.monachijski Merkel zapomniala o zlozeniu holdu pomiotom 02.12.05, 21:27
          na forum gw

igel1 napisał:

> Jak wiadomo od wielu lat wizyty w polsce poprzednich kanzlerzy w holdzie
          > pomordowanym w czasie drugiej wojny swiatowej slozono hold.Obesna nie maila
          > takich zamiarow i pominela oscentacyjnie ten juz prawie protokolarny gest
          > wazny dla polakow.
          > Niemiska telewizzja-srodki masowego przekazu zarowno panstwowe jak i
          prywatne
          > uznaly fakt wizyty p.Merkel wq Polsce jako wydarzenie trzeciorzedne....W
          > niektorych wiadomoscia ch nawet nie wspomniano o wizycie.A panstwowej ARD i
          ZDF
          >
          > poswiecono zaledwie pare sekund.
          > Niezbyt wazna to wiec wizyta.
          > O wizycie we Francji mowiono parwie godzinami...
          > Niezly poczatek....
          > Pozostawiam bez komentarza.
          • edek47 Czy ta: Merkel jest NIEMKA ?! 02.12.05, 21:49
            Jak jest, to przepraszac bedzie musiala, nikt ja od tego nie zwolnil.
            • silesius.monachijski A Ty jestes powstancem warszawskim? 02.12.05, 21:53
              edek47 napisał:

> Jak jest, to przepraszac bedzie musiala, nikt ja od tego nie zwolnil.
              • edek47 Tak,jestem powstancem... 02.12.05, 22:00
                wlasnie wstalem z lozka.U nas zaczela sie juz sobota i slonce swieci.
                • silesius.monachijski To sie poopalaj; szkoda slonca 02.12.05, 22:04
                  edek47 napisał:

> wlasnie wstalem z lozka.U nas zaczela sie juz sobota i slonce swieci.
                  • edek47 A ZEBYS WIEDZIAL.... 02.12.05, 22:13
                    wczoraj u nas zaczelo sie lato.TEMP.:plus 32 stopnie C.
                    • silesius.monachijski Re: A ZEBYS WIEDZIAL.... 02.12.05, 22:15
                      ood razu wiedzialem, ze to slonce i wysoka temperatura; a przed udarami
                      slonecznymi trzeba sie chronic

edek47 napisał:

> wczoraj u nas zaczelo sie lato.TEMP.:plus 32 stopnie C.
                      • edek47 DLATEGO SIE NIE OPALAM... 02.12.05, 22:22
                        W Australii to tylko dzikudsy z Europy sie opalaja,szczegolnie ci glosni
                        turysci z Niemiec.
                        • me-e Re: DLATEGO SIE NIE OPALAM... 02.12.05, 22:28
                          edek47 napisał:

> W Australii to tylko dzikudsy z Europy sie opalaja,szczegolnie ci glosni
                          > turysci z Niemiec.

...kanguru jacka...ogladales...-)))
                          • silesius.monachijski Re: DLATEGO SIE NIE OPALAM... 02.12.05, 22:36
                            me-e, on poza zubrowka w lodowce nic innego nie widzi; a potem "ojczyzna" mu
                            sie iwdzi; witam me-e

me-e napisał:

> edek47 napisał:
                            >
                            > > W Australii to tylko dzikudsy z Europy sie opalaja,szczegolnie ci glosni
                            > > turysci z Niemiec.
                            >
                            >
                            > ...kanguru jacka...ogladales...-)))
                            • edek47 Ja tam POLSKI prawie juz nie pamietam... 02.12.05, 22:53
                              to bylo dawno i mialem wtedy kilka lat,a ZADNEJ 'ZUBROWKI' ja nie pije , ja
                              preferuje gin.
                          • edek47 Nasze kangury nie nazywaja sie JACKI... 02.12.05, 22:42
                            PRZEZYWAMY JE 'SKIPPIES'.
                        • silesius.monachijski A udaru jednak dostales! to sie widzi i "czyta" 02.12.05, 22:28
                          edek47 napisał:

> W Australii to tylko dzikudsy z Europy sie opalaja,szczegolnie ci glosni
                          > turysci z Niemiec.
                          • edek47 Nie obrazaj sie , my tu mamy tez... 02.12.05, 22:38
                            miejscowych Niemcow,nawet sie z nimi przyjaznie,byli rodzicami chrzestnymi
                            naszego synka.My tu wszyscy zyjemy jak w jednej rodzinie.
                            • silesius.monachijski Nie obrazam sie, tylko czegos nie rozumiem 02.12.05, 22:54
                              skoro u Was tak dobrze jest, to dlaczego chcesz, zeby tu bylo gorzej, i zeby
                              ludzie na siebie naskakiwali? masz cos z tego? pewnie nie; wiec zrob wszytsko,
                              zeby i tu bylo normalnie

edek47 napisał:

> miejscowych Niemcow,nawet sie z nimi przyjaznie,byli rodzicami chrzestnymi
                              > naszego synka.My tu wszyscy zyjemy jak w jednej rodzinie.
                              • edek47 Ale to jest polskie forum, wiec mozna sie od ... 02.12.05, 23:02
                                czasu do czasu troche poklocic i jest niezla zabawa.Tak jak ty sie klociles z
                                tym dziadkiem.
                                • silesius.monachijski Re: Ale to jest polskie forum, wiec mozna sie od 02.12.05, 23:13
                                  oczywiscie, ze musimy sie klocic; tylko bez bluzgow; a pan12345 zaczal tak
                                  walic, ze musialem sie wmieszac; przy okazji oberwalo sie niewinnym; sorry

edek47 napisał:

> czasu do czasu troche poklocic i jest niezla zabawa.Tak jak ty sie klociles z
                                  > tym dziadkiem.
            • dianette Re: Czy ta: Merkel jest NIEMKA ?! 03.12.05, 09:14
              Alez skad. Tak jak Maryja nie byla Zydowka tylko czestochowianka. Tak twierdza
              sluchacze Radyja.
              • edek47 Jezeli Maryja nazywala sie z domu CZESTOCHOWSKA 03.12.05, 09:36
                to znaczy ,ze pochodzila Z POLSKICH ZYDOW.WIELU Z NICH MA TAKIE NAZWISKA,
                przyklad: najwiekszy fabrykant z miasta Lodzi nazywal sie Poznanski.Wielu z
                polskich Zydow przyjmowalo sobie nazwiska odnoszace sie do nazwy miejscowosci,z
                ktorej pochodzili.
        • dianette Re: Kanzlerin Merkel zapomniala o zlozeniu holdu 03.12.05, 09:11
          A czego sie spodziewales? Tak jak juz wpsomnialam Polska nie liczy sie na
          arenie miedzynarodowej i nie mozesz porownywac jej do Francji czy Wielkiej
          Brytanii. Jak do Polski przybywa premier Danii tez nikt o tym na lewo i na
          prawo nie trabi.
    • esk_ramtop Re: Merkel spotkała się z prezydentem-elektem 02.12.05, 22:08
      > Polska i Niemcy chcą otwarcia nowego rozdziału we wzajemnych stosunkach.
      > Podczas swojej wizyty w Polsce Angela Merkel podkreśliła, że Niemcom zależy
      > na dobrych i strategicznych stosunkach z Rosją, jednak nie może się to
      > odbywać ponad głowami Polaków.

I bardzo słusznie.

> Po spotkaniu z prezydentem elektem Lechem Kaczyńskim Angela Merkel
      > podkreśliła, że stosunki niemiecko-rosyjskie i niemiecko-polskie
      > nie mogą się wykluczać. Zapowiedziała, że jest to jedno z głównych zadań,
      > które chce zrealizować. Niemiecka kanclerz poinformowała, że podczas rozmów
      > dotyczących spraw gospodarczych poruszono miedzy innymi temat budowy
      > rurociągu po dnie Bałtyku. "Ta kwestia jest otwarta dla wszystkich
      > zainteresowanych" - powiedziała niemiecka kanclerz.

To wykluczanie się stosunków jakby głównie od Niemiec zależy, ale z drugiej
      strony jak to zrobić, gdy Polska i Rosja wykluczają się wzajemnie?
      Natomiast w sprawie rurociągu to juz chyba rzuca tylko hasłami, bo jaki mamy w
      końcu w tym interes?

> Podczas wspólnej konferencji prasowej w Warszawie, Angela Merkel i Kazimierz
      > Marcinkiewicz podkreślili wagę budowania stosunków polsko-niemieckich
      > opartych na zaufaniu i mówieniu prawdy o przeszłości. Kanclerz Niemiec
      > powiedziała, że bez wyłożenia prawdy na stół i bez jej akceptacji, rozwój
      > stosunków między naszymi krajami stałby się niemożliwy.

O której wersji prawdy i przeszłości była mowa? Made in Erika?

> Angela Merkel podkreśliła, że w tej kwestii istnieje zgodność pomiędzy nią
      > a polskim premierem. Dodała, że przeanalizowaniem najważniejszych kwestii
      > zajmie się grupa robocza. Kanclerz Merkel obiecała Kazimierzowi
      > Marcinkiewiczowi, iż w unijnych rozmowach o budżecie Niemcy opowiedzą się
      > za grą fair w stosunku do krajów nowoprzyjętych do wspólnoty.

Gdyby jeszcze p. Marcinkiewicz uściślił od razu, co on rozumie pod pojęciem gry
      fair...

> Premier Marcinkiewicz uznał, że wizyta pani kanclerz daje podstawy do
      > mówienia, że dwa nowe rządy - polski i niemiecki - otworzą nowy rozdział
      > w stosunkach pomiędzy naszymi krajami.

Nowy to otworzą z definicji. Pytanie jeszcze o wartościowanie tego rozdziału.

> Angela Merkel spotkała się również z liderem Platformy Obywatelskiej
      > Donaldem Tuskiem. Powiedziała przed spotkaniem, że sama była przez 7 lat
      > w opozycji więc nie widzi nic dziwnego w tym, że jako kanclerz spotyka się
      > z politykiem opozycyjnym.

A to prztyczek w nos Kaczyńskim.
    • me-e ...nie może się to odbywać ponad głowami Polaków. 02.12.05, 22:15
      ...czy to znaczy ,ze po dnie baltyku ...bedzie sie TO odbywac...-)))
      • freud1 Apropos niemieckiej pomocy podczas powodzi... 02.12.05, 22:29
        Tysiaclecia... Fakt, ze Bundeswehra pomagala (sam widzialem), ale trzeba tez
        powiedziec, ze w tym samym czasie w mediach niemieckich miala miejsce nagonka na
        RP. Praktycznie wszystkie gazety szydzily (przodowal im Bild), ze w Polsce
        panuje totalny chaos, ze nie ma wojska, ze kompletna dezorganizacja, ze panika itd.

Ech, kazdy kto przezyl ta katastrofe na wlasne oczy wie, ze bylo to oczywiste
        klamstwo (pytanie w imie czego?).
        Do wszystkich watpiacych (czyt. do tych, ktorzy przy tym nie byli): Nawet gdyby
        tak bylo jak pisala niemiecka prasa, to podobne sprawozdania budzic moga mimo
        wszytko jedynie zgorszenie, ktore zreszta juz wkrotce zostalo zrehabilitowane
        (vide Frankfurt n.O)
        Pozdro
        • me-e POLSKA...KONNO -FURMANIASTA...-))) 02.12.05, 22:34
          ...tak dzisiaj niemcy przedstawiaja polske w swoich mediach...furmanka...pijany
          wiesniak bezebny z flaszka w dloni...
          • silesius.monachijski Re: POLSKA...KONNO -FURMANIASTA...-))) 02.12.05, 22:42
            juz nie me-e, juz nie; calkie niedawno guru niemieckich historykow, znany
            konserwatysta, Arnulf Bahring stwierdzil, ze Niemcy powinni sie uczyc od Polski
            reformowania kraju (chodzilo o byle NRD)

me-e napisał:

> ...tak dzisiaj niemcy przedstawiaja polske w swoich
            mediach...furmanka...pijany
            >
            > wiesniak bezebny z flaszka w dloni...
            • freud1 Masz w pewnym sensie racje Silesuius... 02.12.05, 22:50
              Cos sie zyczyna dziac. Prawdziwe reportaze o Polsce (a nie tylko woz
              drabiniasty, bloczyska z odpadajacym tynkiem i jakis dziadek -notabene ze Lwowa-
              grajacy na harmoszce na Krakowskim rynku?!) rzeczywiscie pojawiaja sie
              sporadycznie na BR lub NDR (sic!). Sa to jednak wyjatki (podobnie jak
              przytoczona przez Ciebie opinia owego historyka). Regule w dalszym ciagu
              stanowia natomiast np. wystepy rzedu "Polnische Popstars" w programie Stefana
              Raaba na PRO 7 (srednio 4 mil. ogladalnosc). Jesli mieszkasz w Reichu, to dobrze
              wiesz, ze mowie prawde...
              Pozdro
              • silesius.monachijski Re: Masz w pewnym sensie racje Silesuius... 02.12.05, 22:59
                mazs duzo racji, ale oni poczesci odreagowuja swoje koompleksy (jak my w Polsce
                wzgledem Rosjan czy Ukraincow); normalni ludzie sa zupelnie inni; wiem to
                chocby i ze spotkan z polskimi studentami w Monachium

freud1 napisał:

> Cos sie zyczyna dziac. Prawdziwe reportaze o Polsce (a nie tylko woz
                > drabiniasty, bloczyska z odpadajacym tynkiem i jakis dziadek -notabene ze
                Lwowa
                > -
                > grajacy na harmoszce na Krakowskim rynku?!) rzeczywiscie pojawiaja sie
                > sporadycznie na BR lub NDR (sic!). Sa to jednak wyjatki (podobnie jak
                > przytoczona przez Ciebie opinia owego historyka). Regule w dalszym ciagu
                > stanowia natomiast np. wystepy rzedu "Polnische Popstars" w programie Stefana
                > Raaba na PRO 7 (srednio 4 mil. ogladalnosc). Jesli mieszkasz w Reichu, to
                dobrz
                > e
                > wiesz, ze mowie prawde...
                > Pozdro
          • edek47 Tak,ta bezzebnosc wiesniaka jest ... 03.12.05, 10:41
            wieksza 'napascia' na POLSKE, NIZ TA FLASZKA, czyli butelka z herbata 'gorska',
            znaczy sie.Tego nie mozna juz puscic plazem,trzeba ich wtedy koniecznie wyzwac
            historycznie,od hitlerowcow i narodu ss-manow.
        • edek47 Nie goraczkuj sie tak.ZA TYM, CO PISZE prasa... 03.12.05, 10:27
          danego kraju stoi kilka, a najwyzej kilkanascie osob, i to czesto sa ich
          prywatne opinie ,nie majace zwiazku ze stanowiskiem rzadu danego kraju.Gorzej
          jest, jak to sa wypowiedzi przedstawicieli rzadu,a najgorzej,gdy to sa
          oficjalne komunikaty rzadowe danego kraju,a to ,o ile wiem, nie mialo miejsca.
        • wardog1 Re: Apropos niemieckiej pomocy podczas powodzi... 03.12.05, 23:18
          freud1 napisał:

> Tysiaclecia... Fakt, ze Bundeswehra pomagala (sam widzialem), ale trzeba tez
          > powiedziec, ze w tym samym czasie w mediach niemieckich miala miejsce nagonka n
          > a
          > RP. Praktycznie wszystkie gazety szydzily (przodowal im Bild), ze w Polsce
          > panuje totalny chaos, ze nie ma wojska, ze kompletna dezorganizacja, ze panika
          > itd.
          >
          > Ech, kazdy kto przezyl ta katastrofe na wlasne oczy wie, ze bylo to oczywiste
          > klamstwo (pytanie w imie czego?).
          > Do wszystkich watpiacych (czyt. do tych, ktorzy przy tym nie byli): Nawet gdyby
          > tak bylo jak pisala niemiecka prasa, to podobne sprawozdania budzic moga mimo
          > wszytko jedynie zgorszenie, ktore zreszta juz wkrotce zostalo zrehabilitowane
          > (vide Frankfurt n.O)
          > Pozdro

Kolego, myślę że masz na myśli mój post(wardog1). No tak trochę w tym i racji
          ale pomyśl że BILD jest brukowcem, co nie zmienia sytuacji że Polskie gazety
          w podobny sposób krytykowały poczęcia US Amerykanów po huraganie w New Orleans.
          W Niemczech podobne zgorszenia wywoływują komentarze Angielskiego SUN
      • silesius.monachijski Re: ...nie może się to odbywać ponad głowami Pola 02.12.05, 22:38
        tam pewnie tez nie, bo kraje skandynawskie i baltyckie mowia
        zdecydowanie: "niet"

me-e napisał:

> ...czy to znaczy ,ze po dnie baltyku ...bedzie sie TO odbywac...-)))
        • efg Re: ...nie może się to odbywać ponad głowami Pola 02.12.05, 22:48
          inosmi.ru/forum/themes/viewthread?thread=1492&offset=0
          Tam walczę,zapraszam, tylko na Boga,bez takiego języka jak tu !
    • akaida eryka schweinbach 02.12.05, 22:53
      jeszcze się ziomkami nazywają,
      jak świat światem Polak z niemcem nigdy "ziomem" nie był i nie będzie
      • silesius.monachijski KOLEJNY NAWIEDZONY NA FORUM!! 02.12.05, 23:02
        Kto ich wszystkich z tych Torek wypuscil; Panie Ziobro, zadam sledztwa

akaida napisał:

> jeszcze się ziomkami nazywają,
        > jak świat światem Polak z niemcem nigdy "ziomem" nie był i nie będzie
        • efg Piszę i piszę, TU JEST DOM WARIATÓW ! 02.12.05, 23:13
          Czy to nie ma ludzi normalnych ? Myslcie i piszcie co chcecie ale BEZ GÓWIEN
          PLEASE !!!!!
          • silesius.monachijski ALE AKAIDA DOPIERO CO UCIEKL Z DOMU 02.12.05, 23:17
            WARIATOW!! NIE UPILNOWALI GOSCIA (PODOBNIE JAK WCZESNIE PANA12345); jakos to
            wytrzymamy

efg napisał:

> Czy to nie ma ludzi normalnych ? Myslcie i piszcie co chcecie ale BEZ GÓWIEN
            > PLEASE !!!!!
          • edek47 Co to znaczy: ; BEZ GOWIEN ,PLEASE !!!!"? 02.12.05, 23:30
            CZY SLOWO 'PLEASE' zastapilo w jezyku polskim slowo ' PROSZE' ?
            • efg Nie, tylko to wielu obcojezycznych choc tez znają 02.12.05, 23:37
              Polski. "Licentia poetica" Panie jezykoznawco.
      • edek47 WAS W EUROPIE TO POWINNO SIE PRZYMUSOWO 02.12.05, 23:13
        WYMIESZAC I BYLBY SPOKOJ RAZ NA ZAWSZE.
        • silesius.monachijski Re: WAS W EUROPIE TO POWINNO SIE PRZYMUSOWO 02.12.05, 23:22
          to sie nigdy nie uda; i kto mialby to zrobic?

edek47 napisał:

> WYMIESZAC I BYLBY SPOKOJ RAZ NA ZAWSZE.
          • efg Wariatkowo ! 02.12.05, 23:35
            Ciesza sie Ruscy, bo narodek kąsa i druga strone. A im by to tak pasowało !
            Polska sama,bez Unii, bez przyjaznych Niemców. Samoobrona u władzy - płace i
            emerytury jak w Rosji za Jelcyna.
            Ja sam nielubie Niemców, bo mam 67 lat. Rosjan lubie, Rosji nie cierpię, bo mam
            67 lat. Ale mam bluźnić na innych ? Pokazywać swój podły charakter o który nas
            jedni i drudzy oskarżaja ? A moze to jest prawda ? I nie ważne jest czy mamy
            racje czy nie, jeżeli nawet ją mamy to ją gubimy w tym chamstwie i zajadłości.
            Ludzie, opamietajcie sie !
            • freud1 Brawo! 02.12.05, 23:42
              Widac i u nas cos drgnelo:) Wiecej takich opinii, a przezyjemy jakos ten
              kaczyzm... Pozdro dla silesiusa i efg.
              Niech Niemcami (tudziez Rosjanami) zajmie sie Daniec i spolka. Bierzmy przyklad
              z BRD:)
              Pora juz na mnie. Ide juz tradycyjnie na Guinnessa do Irish Pubu. Choc i Zywcem
              w dzien powszedni nie pogardze:)

• silesius.monachijski Re: Brawo! 02.12.05, 23:54
                jak tez powoli stad uciekam; i efg zazdroszcze jednak tego slonca w Australli;
                a tu zima, snieg i mroz; pozdrawiam rodakow tulaczy; wu Was zaczyna switac
                (albo poludnie - zalezy, czy Perth czy Melbourne), a my powoli i spokojnie
                do "wyrka"

freud1 napisał:

> Widac i u nas cos drgnelo:) Wiecej takich opinii, a przezyjemy jakos ten
                > kaczyzm... Pozdro dla silesiusa i efg.
                > Niech Niemcami (tudziez Rosjanami) zajmie sie Daniec i spolka. Bierzmy
                przyklad
                > z BRD:)
                > Pora juz na mnie. Ide juz tradycyjnie na Guinnessa do Irish Pubu. Choc i
                Zywcem
                > w dzien powszedni nie pogardze:)
                >
          • adam.2x A co na to wszystko powie Ojciec Rydzyk?.... 02.12.05, 23:57

silesius.monachijski napisał:

> to sie nigdy nie uda; i kto mialby to zrobic?
            ----------------------
            .......... wymieszac sie uda, nie od razu ale integracja ekonomiczna +
            znajomosc jezykow + okazje kariery + kontakty + edukacja w duchu wspolnoty to
            zrobia. Wedlug mnie najwieksza bariera sa jezyki no i moze wspomniany Ojciec.
            • silesius.monachijski A co na to francuscy masonim z Grande Loge de . 03.12.05, 00:11
              lÈst; przciez to oni chcieliby dyktowac warunki dla wszytskich; to ich glupia
              religia postepu zawladnela mysleniem Komisji Europejskiej i parlamentu; pelna
              integracja od asamego poczatku byla zludna; nikt naprawde jej niechce; kazdy
              chce jak najwiecej do wlasnej "kabsy" utargowac

adam.2x napisał:

>
              > silesius.monachijski napisał:
              >
              > > to sie nigdy nie uda; i kto mialby to zrobic?
              > ----------------------
              > .......... wymieszac sie uda, nie od razu ale integracja ekonomiczna +
              > znajomosc jezykow + okazje kariery + kontakty + edukacja w duchu wspolnoty to
              > zrobia. Wedlug mnie najwieksza bariera sa jezyki no i moze wspomniany Ojciec.
              • adam.2x Re: A co na to francuscy masonim z Grande Loge de 03.12.05, 00:37

Bez masonow swiat wygladal by kiepsko nieprawdaz?
          • edek47 Jezeli to beda organizowac Rosjanie,Niemcy, Polacy 03.12.05, 00:05
            Francuzi, Wlosi....TO TO SIE NIGDY NIE UDA.Anglikom to sie udalo w Kanadzie,
            Australii,po czesci w USA,ALE TO TYLKO DLATEGO ,ZE ANGLIK BEZ ALBIONU
            PORZADNIEJE Z CZASEM,co o tych wymienionych wyzej trudno powiedziec.Natomiast
            najgorszym narodem do tych celow sa FRANCUZI, IM WYCHODZILO ZAWSZE TYLKO
            ZAKLADANIE KOLONII, RESZTE SPRAW Z TYM ZWIAZANYCH ZAWSZE PARTACZYLI.PROBLEMY
            EUROPY:to nacjonalizmy poszczegolnych narodow ich 'ukochane ojczyzny' .Tego sie
            chyba nigdy nie uda przeskoczyc.
    • me-e ZURUCK nach POLEN...? 03.12.05, 00:25
      ...ale my w unii...-)))
    • silesius.monachijski Zeby ci skini, cholera, pisac umieli; a nawet tego 03.12.05, 00:31
      nie potrafia; a tyle sie im do lba wbijalo
      • obserwatorpl2005 Re: Zeby ci skini, cholera, pisac umieli; a nawet 03.12.05, 00:33
        Nie wiem czy wiecie, ale to wlasnie w naszym wspolnym interesie lezy, zeby Unia
        sie jednoczyla. Ja osobiscie wierze ze sie uda i z Niemcami i z Brytyjczykami,
        Wlochami a nawet z Francuzami. To jest jedyna szansa, inaczej po nas.
        • me-e Re: Zeby ci skini, cholera, pisac umieli; a nawet 03.12.05, 00:44
          obserwatorpl2005 napisał:

> Nie wiem czy wiecie, ale to wlasnie w naszym wspolnym interesie lezy, zeby
          Unia
          >
          > sie jednoczyla. Ja osobiscie wierze ze sie uda i z Niemcami i z
          Brytyjczykami,
          > Wlochami a nawet z Francuzami. To jest jedyna szansa, inaczej po nas.

...polacy juz dawno przeszli przez unie...unia sie zawalila ale wcale ...po
          nas...wrecz przeciwnie...-)))...a tak na serio...czy ty tak serio wierzysz ,ze
          unia sie nie zawali i bedzie wieczna...-)))
          • obserwatorpl2005 Re: Zeby ci skini, cholera, pisac umieli; a nawet 03.12.05, 00:56
            Sorry, prawde powiedziawszy ciezko mi zrozumiec co chciales napisac. Pytanie na
            koncu zrozumialem. Tak, oczywiscie wierze ze sie uda, naturalnie. Im wczesniej
            sobie zdamy sprawe z tego tym lepiej. Swoja droga sprobuj napisac jeszcze raz
            to co chciales wyrazic w swoich kropkach. Bardzo mnie to ciekawi.
            • me-e Re: Zeby ci skini, cholera, pisac umieli; a nawet 03.12.05, 00:59
              obserwatorpl2005 napisał:

> Sorry, prawde powiedziawszy ciezko mi zrozumiec co chciales napisac. Pytanie
              na
              >
              > koncu zrozumialem. Tak, oczywiscie wierze ze sie uda, naturalnie. Im
              wczesniej
              > sobie zdamy sprawe z tego tym lepiej. Swoja droga sprobuj napisac jeszcze raz
              > to co chciales wyrazic w swoich kropkach. Bardzo mnie to ciekawi.

...nie chce zabierac ci wiary...pozatym udowodniles co znaczy wiara i nic
              pozatym...-)))
          • adam.2x A gdy Unia sie zawali.... 03.12.05, 00:57
            me-e napisał:
            >......-)))...a tak na serio...czy ty tak serio wierzysz ,ze
            > unia sie nie zawali i bedzie wieczna..
            ----------------------------
            ... slyszalem przepowiednie ze zolty kon bedzie pil wode z Wisly
            • me-e Re: A gdy Unia sie zawali.... 03.12.05, 01:00
              adam.2x napisał:

> me-e napisał:
              > >......-)))...a tak na serio...czy ty tak serio wierzysz ,ze
              > > unia sie nie zawali i bedzie wieczna..
              > ----------------------------
              > ... slyszalem przepowiednie ze zolty kon bedzie pil wode z Wisly

...a ja slysze jak maszyny drukarskie w brukseli pracuja...a raczej
              drukuja ...euro...-)))
              • adam.2x Re: A gdy Unia sie zawali.... 03.12.05, 01:59
                me-e napisał:
                > ...a ja slysze jak maszyny drukarskie w brukseli pracuja...a raczej
                > drukuja ...euro...-)))
                ------------------------
                A to pewnie dlatego ze Marcinkiewicz nie chce zgodzic sie na budzet.
                • bogalfa [...] 03.12.05, 02:34
                  • adam.2x Re: Ależ tu się wyroiło! 03.12.05, 04:04
                    bogalfa napisał:
                    > ..kanclerz Merkel chce z Polską przyjaznych stosunków.

------------------
                    Wlasnie forumowicze wznosza toasty na ta okazje a Ty sie czepiasz. No to
                    jeszcio raz.
                    • nehdat Pisarze klozetowi laczcie sie!!! 03.12.05, 06:27
                  • carlitos35 Re: Ależ tu się wyroiło! 03.12.05, 10:20
                    I jaki temat by się nie pojawił - bluzgi. Brak samoakceptacji w tym przejawie
                    agresji ? Wtedy lepiej jak gorzej ? O, jak mnie to męczy...

Ukłony !

bogalfa napisał:

> Idiotyzmy i chamstwa nie Polaków tylko polaczków, nic nie rozumieją, ale
                    > bluzgać potrafią A przecież trzeba się cieszyć, że jest dobry początek między
                    > nowymi rządami Polski i Niemiec, i że kanclerz Merkel chce z Polską
                    przyjaznych
                    >
                    > stosunków.
                    >
                    > Na szczęście większość Polaków ma lepiej w głowie, niż to głupie mrowie na
                    tym
                    > Forum.
            • edek47 Ten ' kon ' spragniony bedzie wody z Sekwany... 03.12.05, 11:07
              JA ZNAM TAKA WERSJE O TYM KONIU, A ZOLTY ,TO MA BYC WLASCICIEL KONIA,a nie
              kon.JEST WIEC NADZIEJA,zeby dojsc do Sekwany nie trzeba przekraczac rzeki Wisly.
          • silesius.monachijski Re: Zeby ci skini, cholera, pisac umieli; a nawet 03.12.05, 09:03
            Me-e Unia sie raczej nie zawali; czy bedzie wieczna? Bog jeden raczy wiedziec;
            napewno bedzie - i huz jest - to unia inna: Unioa niepodleglych i suwerrenych
            panstw, ktore uzgadniaja wspolne interesy, a nie konfederacvja, albo Bron Boze -
            federacja; te czasy dyktatu duetu francusko-niemieckiegi juz dawno minely; to,
            ze Anglicy maja weicej do powiedzenia (i Wlosi), to dobrze; Hiszpania - po
            odejsciu Aznara przestala sie niestety liczyc (a szkoda: bylo to w interesie
            Polski); choc teraz tez beda przeasowania; Zapatero chetnie by Schroederow do
            tylka..., z Merkel to mu raczej nie po drodze; wogole wybor Merkel to nowa
            karta: dla Polski powinno byc lepiej - z tego chociazby wzgledu, ze Merkel
            pochodzi z Nowych Landow, i kto ta sa Rosjanie, wie duzo lepiej od "zawodowego
            socjalisty" Schroedera; czyli: napewno polityka Niemiec nie bedzie az tak
            prorosyjska; Putin wie, kogo w Gerdzie Schroederze stracil
            .
            Nie rozpisujac sie juz zanadto: Unia, drogi Me-e pozostanie, ale juz nie bedzie
            to Unia Kohla i Mitteranda
            me-e napisał:

> obserwatorpl2005 napisał:
            >
            > > Nie wiem czy wiecie, ale to wlasnie w naszym wspolnym interesie lezy, zeb
            > y
            > Unia
            > >
            > > sie jednoczyla. Ja osobiscie wierze ze sie uda i z Niemcami i z
            > Brytyjczykami,
            > > Wlochami a nawet z Francuzami. To jest jedyna szansa, inaczej po nas.
            >
            >
            > ...polacy juz dawno przeszli przez unie...unia sie zawalila ale wcale ...po
            > nas...wrecz przeciwnie...-)))...a tak na serio...czy ty tak serio
            wierzysz ,ze
            > unia sie nie zawali i bedzie wieczna...-)))
          • dianette Re: Zeby ci skini, cholera, pisac umieli; a nawet 03.12.05, 09:08
            Nic nie jest wieczne. Polecam ksiazki do historii. Upadlo i Krolestwo Sudanu i
            Imerium Rzymskie. Upadl Zwiazek Sowiecki upadnie i USA
    • robo2g A Dziadzio Tuska byl?? 03.12.05, 04:27
      • nehdat Dziadzio Tuska byl i jest trzy metry pod ziemia 03.12.05, 06:18
        Zostaw zmarlych w spokoju hieno cmentarna.
        • nehdat Zostaw zmarlych w spokoju hieno cmentarna. 03.12.05, 06:30
          • mg2005 Caryca Angela I 03.12.05, 09:31
            Dwa imperialne narody czują naturalną więź.
    • a.barbarus patrząc na pewną fotografię... 03.12.05, 10:17
      Gdy patrzę na dziesiejszą czołówkową fotografię Gazety, nachodzi mnie pewna niewesoła refleksja... Oto dwa oblicza, znamionujące bezdenną pustkę wewnętrzną i skrajne zbanalizowanie percepcji, należą do ludzi przewodzących całym narodom. A wielu innych, o niebo wartościowszych i ciekawszych intelektualnie nie może znaleźć najprostszej pracy... Oto do czego prowadzi demokracja...
    • edek47 I PO CO TE ALUZJE DO KASI ?!! 03.12.05, 11:31
      Kasis ze SZCZECINA BYLA W MLODOSCI BARDZO PIEKNA KOBIETA i kazdy z was, by jej
      wtedy na ochotnika do tylka wchodzil.Gdy byla stara, to juz zupelnie inna
      historia. Pani kanclerz,to osoba powazna, nigdy uroda KASI NIE DOROWNYWALA,
      WIEC ZOSTAWCIE JA W SPOKOJU, NIE JEJ WINA, ZE JEST KOBIETA.
      • mg2005 Re: I PO CO TE ALUZJE DO KASI ?!! 03.12.05, 11:51
        Carycę Katarzynę uczyniła swoją patronką.
      • edek47 Moze ma slabosc... 03.12.05, 14:20
        do silnych psychicznie,dominujacych kobiet ?!...Kazdy ma 'mola',ktory go gryzie
        cd srodka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka