mangold 13.12.05, 13:11 A może dlatego że mniejszego ma ??? :-)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monster1972 to policjant był czy ministrant? 13.12.05, 13:14 Stopień obrazy był wysoki, nie pamiętam, żebym czuł się tak źle, żebym myślał o tym w nocy, żebym się tyle modlił jak wówczas - zeznał. to serio, czy żart? to trzeba było jeszcze na betonie polezec krzyżem tak ze 3-4 godziny.. i moze by "złe moce" przestały dręczyć pana "władzę"... co to za język? co to za bzdury? chyba niedługo bedzie jak w Monty Pythonach:-) -Call the police! -Call the church! -No, call the church police! i przyjdą funkcjonariusze z małymi krzyzykami na czapkach i bedą recytować Biblię lub teksty błogosławionego rydza z Torunia załamka, chyba katolicki taliban to tylko kwestia czasu ateista ps. pomijam tu wartość owego "dzieła", bo dla mnie to kicha... niemniej ganiać panne po sądach za to? trzeba być swirem... Odpowiedz Link Zgłoś
brat_anzelm Pan Minister Ziobro ma rację: przywrócić karę... 13.12.05, 13:29 ...śmierci! Za urazę uczuć religijnych mniejszego kalibru (np. wzywanie imienia Bożego nadaremno) Odpowiedz Link Zgłoś
pozlotemu Nieznalskiej robota - portretowanie genitaliow 13.12.05, 15:30 Nieznalska niestety talentu nie miala. Nieznalska nie jest juz mloda, a chciala zaistniec. Chwycila sie ostatniej deski ratunku, by mogla uchodzic jako skandalistka. Niech dalej rozwija sie, uwieczniajac genitalia klientow. Bez napletka ze znizka. Roboty jej nie braknie. Odpowiedz Link Zgłoś
hh7 Re: Nieznalskiej robota - portretowanie genitalio 13.12.05, 15:59 <<<<Niech dalej rozwija sie, uwieczniajac genitalia klientow. Bez napletka ze znizka. Roboty jej nie braknie. >>> Jak czytam takie coś to wstyd mi że jestem Polakiem.Wstdzę się jak czytam co wyrabiają katolicy z LPR jak organizują wystawy w Brukseli i nie tylko jak kłamią oszukują i szkalują.Wstydzę się i czuję się poniżony jako polak.Ludzie cały świat z nas się śmieje.Ocknijcie się.Wybieramy kretynów chamów prostaków i napaleńców na posłów i europosłów.Czas udać się po rozum do głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
pozlotemu Re: Nieznalskiej robota - portretowanie genitalio 13.12.05, 16:11 hh7 napisał: > <<<<Niech dalej rozwija sie, uwieczniajac genitalia klientow. > Bez napletka ze znizka. Roboty jej nie braknie. >>> > > > Jak czytam takie coś to wstyd mi że jestem Polakiem.Wstdzę się jak czytam co > wyrabiają katolicy z LPR jak organizują wystawy w Brukseli i nie tylko jak > kłamią oszukują i szkalują.Wstydzę się i czuję się poniżony jako polak.Ludzie > cały świat z nas się śmieje.Ocknijcie się.Wybieramy kretynów chamów prostaków i > > napaleńców na posłów i europosłów.Czas udać się po rozum do głowy. Nie nazekaj na LPR. Kto ci broni wziac sie za prawdziwa wielka sztuke taka jak Nieznalska. Nieznalska odkryla, ze w genitaliach jest jej przyszlosc. Razem z Nieznalska podniesiecie na swiecie obraz PO i sztuki. Nieznalska czeka, sztuka czeka, genitalia czekaja. Odpowiedz Link Zgłoś
davidmors Re: Żałosne, 34-letnie dziewczynisko ! 13.12.05, 17:35 Taka stara, a głupia ! Odpowiedz Link Zgłoś
mbishop a Ty ile masz lat? 13.12.05, 20:10 davidmors napisał: > Taka stara, a głupia ! Bo też ynteligencją nie grzeszysz. Bo od kiedy to za głupotę i brak smaku (ewidentny) idzie się do więzienia? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Nieznalskiej robota - portretowanie genitalio 13.12.05, 17:12 h7 napisał: > > Jak czytam takie coś to wstyd mi że jestem Polakiem.Wstdzę się jak czytam co > wyrabiają katolicy z LPR jak organizują wystawy w Brukseli i nie tylko jak > kłamią oszukują i szkalują. Wstydzę się i czuję się poniżony jako polak.Ludzie > cały świat z nas się śmieje.Ocknijcie się.Wybieramy kretynów chamów prostaków > i napaleńców na posłów i europosłów.Czas udać się po rozum do głowy. A kto niby ma się tam udać, skoro zdecydowana większość narodu to właśnie ci, co kłamią oszukują i szkalują? Kogóż mamy wybrać, skorośmy sami - w większości - kretyni, chamy, prostaki i napaleńcy? Wystarczy rozejrzeć się dokoła, lub poczytać wpisy na takim czy innym forum internetowym. Smutne... Odpowiedz Link Zgłoś
pozlotemu Re: Nieznalskiej robota - portretowanie genitalio 13.12.05, 18:26 Nie badz pesymista. Wielka sztuka genitaliow czeka na ciebie. Wez sie do roboty: Unia czeka, PO czeka, Nieznalska i cala elyta kultury pokazywania genitaliow czekaja. koloratura1 napisała: > h7 napisał: > > > > > Jak czytam takie coś to wstyd mi że jestem Polakiem.Wstdzę się jak czytam > co > > wyrabiają katolicy z LPR jak organizują wystawy w Brukseli i nie tylko ja > k > > kłamią oszukują i szkalują. Wstydzę się i czuję się poniżony jako polak.L > udzie > > cały świat z nas się śmieje.Ocknijcie się.Wybieramy kretynów chamów prost > aków > > i napaleńców na posłów i europosłów.Czas udać się po rozum do głowy. > > A kto niby ma się tam udać, skoro zdecydowana większość narodu to właśnie ci, c > o > kłamią oszukują i szkalują? Kogóż mamy wybrać, skorośmy sami - w większości - > kretyni, chamy, prostaki i napaleńcy? > > Wystarczy rozejrzeć się dokoła, lub poczytać wpisy na takim czy innym forum > internetowym. > > > Smutne... Odpowiedz Link Zgłoś
create Michał Anioł też pokazywał genitalia 13.12.05, 20:06 ale przeciez to elyta Odpowiedz Link Zgłoś
mbishop Przestań już bredzić napalony propagandzisto 13.12.05, 20:13 pozlotemu napisał: > Nie badz pesymista. Wielka sztuka genitaliow czeka na ciebie. > Wez sie do roboty: Unia czeka, > PO czeka, > Nieznalska i cala elyta kultury pokazywania genitaliow czekaja. Debilu, czy uważasz że bronienie wolności słowa i przekazu artystycznego oznacza automatycznie zachwyt nad tym, co się głosi lub tworzy? Trzeba być naprawdę prymitywem lub skrajnym cynikiem (a'la Jacuś K.) żeby tak twierdzić. > > koloratura1 napisała: > > > h7 napisał: > > > > > > > > Jak czytam takie coś to wstyd mi że jestem Polakiem.Wstdzę się jak > czytam > > co > > > wyrabiają katolicy z LPR jak organizują wystawy w Brukseli i nie ty > lko ja > > k > > > kłamią oszukują i szkalują. Wstydzę się i czuję się poniżony jako p > olak.L > > udzie > > > cały świat z nas się śmieje.Ocknijcie się.Wybieramy kretynów chamów > prost > > aków > > > i napaleńców na posłów i europosłów.Czas udać się po rozum do głowy > . > > > > A kto niby ma się tam udać, skoro zdecydowana większość narodu to właśnie > ci, > c > > o > > kłamią oszukują i szkalują? Kogóż mamy wybrać, skorośmy sami - w większoś > ci - > > kretyni, chamy, prostaki i napaleńcy? > > > > Wystarczy rozejrzeć się dokoła, lub poczytać wpisy na takim czy innym for > um > > internetowym. > > > > > > Smutne... Odpowiedz Link Zgłoś
dziecina.betlejemska KatoKomuna 13.12.05, 18:04 Karalność ze względu na obrazę uczuć religijnych to objaw totalnego katokomunizmu! Ten paragraf powinno się wykreslić! To patologia! Owszem - wszelkie podrżeganie do nienawiści na tle religijnym czy dyskryminację ze względu na religię powinno się tępić. Ale coś tak subiektywnego,jak "obraza uczuć"? To każdy może powiedzieć, że coś go tam obraziło, ale co z tego? To jest sprawa smaku i gustu, a nie prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
chamoobrona Re: to policjant był czy ministrant? 13.12.05, 13:35 monster1972 napisał: > Stopień obrazy był wysoki, nie pamiętam, żebym czuł się tak źle, żebym myślał > o tym w nocy, żebym się tyle modlił jak wówczas - zeznał. > > to serio, czy żart? > > to trzeba było jeszcze na betonie polezec krzyżem tak ze 3-4 godziny.. i moze > by "złe moce" przestały dręczyć pana "władzę"... > > co to za język? co to za bzdury? Oczywiście, że oskarżyciel sobie najzwyczajniej kpi i ze zdrowego rozsądku i z sądu. Sędzia od razu powinien mu wymierzyć 1000 zł grzywny za obrazę urzędu. A do dyskusji na temat sztuki jest przeznaczony pewnien gatunek literacki, który się nazywa "krytyka". Może ktoś kiedyś o tym słyszał? W zasadzie dyskrus nigdzie indziej nie powinien mieć miejsca. Wywlekanie takich rzeczy do sądów to przejaw najzwyklejszego barbarzyństwa i ciemnoty. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: to policjant był czy ministrant? 13.12.05, 13:37 > A do dyskusji na temat sztuki jest przeznaczony pewnien gatunek literacki, > który się nazywa "krytyka". Może ktoś kiedyś o tym słyszał? W zasadzie dyskrus > nigdzie indziej nie powinien mieć miejsca. > Wywlekanie takich rzeczy do sądów to przejaw najzwyklejszego barbarzyństwa i > ciemnoty. Awanturą i procesami sądowymi moherki robią darmową reklamę wątpliwym "dziełom sztuki" :D Gdyby nie ich wrzask, to pies z kulawą noga by na niektóre wystawy czy filmy nie poszedł :D Odpowiedz Link Zgłoś
jancior "Artystka" ? "Sztuka" ? 13.12.05, 14:05 'Artysta ma prawo prowokować, powtarzają jej obrońcy. Cóż, artyści prowokują od zawsze. Ale gdy pewien znany impresjonista publicznie zwalił konia (znów przepraszam) na otwarciu wystawy, to nie skamlał potem, że dostał grzywnę, tylko był dumny z udanej prowokacji. Kto prowokuje, naraża się na konsekwencje - kiedyś to było oczywiste. Jeśli głupie babsko przedarło się do telewizji i na łamy prasy, kosztem paru dni obowiązkowej pracy społecznej, to powinno się tylko cieszyć i z ochotą brać do szorowania garów w „Caritasie”. Ale dziś „artyści” z mocy legitymacji, uwieszeni u naszych podatniczych kieszeni, chcą mieć prawo prowokowania bez żadnych konsekwencji i sytuować się ponad prawem. Jest to w swej istocie żądanie identyczne, jak prawo do bezkarnego bicia innych po twarzy. Uprzedzam - skoro sami uznaliście za sztukę obieranie ziemniaków albo wtykanie sobie w cipę (trzeci raz przepraszam) laleczki Barbie, to i strzelenie któregoś w kły da się obronić jako performance. Lojalnie więc radzę obrońcom Nieznalskiej, aby nie zbliżali się do mnie na odległość wyciągniętego ramienia.' Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Prawo do interpretacji sztuki 13.12.05, 14:08 Przeciez jest coś takiego, jak prawo do interpretacji dzieła - skoro to sztuka nowoczesna na wskroś... Więc o co to durne babsko ma pretensje? Kogoś to jej "arcydzieło" może obrażac i ma prawo to powiedzieć! Odpowiedz Link Zgłoś
wal.do Re: Prawo do interpretacji sztuki 13.12.05, 16:32 wredna_jedza napisała: > Kogoś to jej "arcydzieło" może obrażac i ma prawo to powiedzieć! Ale żeby zaraz na skargę biegać? Nie przesadzajmy. Zgodnie z tym co napisałaś, każdy może czuć się obrażony więc i każdy ma prawo czuć się zachwycony. Wg.mnie to po prostu straszny kicz artystki, która za wszelka cenę chce mieć swoje 5 minut. Żałosne, ale jako dobrzy katolicy i chrześcijanie ci, którzy ją skarżą powinni jej odpuścić zgodnie z nauka Chrystusa. Czy ja czegoś z religii już nie pamiętam? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Prawo do interpretacji sztuki 13.12.05, 17:19 wredna_jedza napisała: > Przeciez jest coś takiego, jak prawo do interpretacji dzieła - skoro to sztuka > nowoczesna na wskroś... > Więc o co to durne babsko ma pretensje? > Kogoś to jej "arcydzieło" może obrażac i ma prawo to powiedzieć! Oczywiście, że ma prawo to powiedzieć, ale nie ma prawa ciągać artysty (a może raczej - "artysty") po sądach. A jeśli już coś podobnego przyjdzie bałwanowi do głowy, to sąd powinien zareagować trzeźwo i oddalić kretyński pozew. Odpowiedz Link Zgłoś
cambrone Re: "Artystka" ? "Sztuka" ? 13.12.05, 15:35 Wiesz,żuczku,kiedyś (jakbyś nie wiedział,to parę wieków temu,jeszcze co poniektórzy czarni mieli żony) sklepienie Kaplicy Sykstyńskiej było totalną PROWOKACJĄ!!!!!A ty teraz chcesz bić ludzi,fe,nieładny!!!! A Jancior to taki bardziej męski Janek?CUDOWNIE!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jancior 'Dzielo' p.Nieznalskiej kontra Kaplica Sykstynska 13.12.05, 16:00 samo porownanie jest kolejna Prowokacja - gratuluje weny :-)Jak dla mnie Dzielo sztuki moze byc przy okazji prowokujace, natomiast Sama prowokacja nie wystarczy aby ja nazwac dzielem sztuki. PS Jako żuczek nie czuje sie kompetentny do oceny swojej meskosci, ciesze sie jednak ze juz sama taka mozliwosc wprawia Cie w zachwyt... Odpowiedz Link Zgłoś
szyderczy_szyderca Re: 'Dzielo' p.Nieznalskiej kontra Kaplica Syksty 13.12.05, 19:41 > PS Jako żuczek nie czuje sie kompetentny do oceny swojej meskosci, I slusznie bo przecietna wielkosc zuczka kaze domniemywac, ze jego przyrodzenie to zadna rewelacja. Chyba, ze w skali mikro. Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 i tu sie mylisz.. bardzo! 13.12.05, 19:46 sa owady z takimi wielkimi genitaliami, ze gdybys takie mial, to podejrzewam, ze nie dalbys rady chodzic... na dodatek maje te ichnie fiuty setki wypustek..., ktorymi wrecz rozrywaja drogi rodne partnerki:) proponuje ogladac czasem Discovery a nie tylko VIVE ateista Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: "Artystka" ? "Sztuka" ? 13.12.05, 17:45 jancior napisał: > > dziś „artyści” z mocy legitymacji, uwieszeni u naszych podatniczych kieszeni, > chcą mieć prawo prowokowania bez żadnych konsekwencji i sytuować się ponad > prawem. > Jest to w swej istocie żądanie identyczne, jak prawo do bezkarnego bicia > innych po twarzy. Absolutnie NIE. Jest to cos zupełnie innego. Prowokowanie innych nie sprawia tym innym żadnej krzywdy, a już na pewno - żadnej fizycznej. Cierpiący psychicznie mogą takiej "sztuki" nie oglądać i wtedy nie będą "prowokowani". (Miałbyś rację, gdyby Nieznalska wywiesiła swoje "dzieło" - powiedzmy - na bilbordzie na ruchliwej ulicy, a - jak wiadomo - wystawiła je w zamkniętej galerii i każdy, kto tam trafił, nawet przypadkiem, mógł natychmiast galerię opuścić, bez konieczności masochistycznych cierpień przy oglądaniu "dzieła" w szczegółach, jak to zrobili oskarżyciele.) > Uprzedzam - skoro sami uznaliście za sztukę obieranie > ziemniaków albo wtykanie sobie w cipę (trzeci raz przepraszam) laleczki > Barbie, to i strzelenie któregoś w kły da się obronić jako performance. Nie da się, w żadnym wypadku. Wtykanie sobie czegokolwiek w cokolwiek może - co najwyżej - sprawić przykrość (lub - przyjemność, nie wiem) wyłącznie wtykającemu. "Strzelenie kogś w kły" Nie "da się obronić jako performance", ponieważ stanowi ewidentne naruszenie ciała innej osoby, a tego kodeks karny explicite zakazuje i za to każe. > Lojalnie więc radzę obrońcom Nieznalskiej, aby nie zbliżali się do mnie na odległość wyciągniętego ramienia. Wątpię, czy ktokolwiek rozsądny uznałby za zaszczyt bądź przyjemność zblizanie się do kogoś takiego jak Ty na odległosć jakąkolwiek, ale gdyby coś takiego, przypadkiem, zaistniało, to wiedz, że na podobnych gierojów jest w kodeksie karnym odpowiedni paragraf, wielce precyzyjny. > Odpowiedz Link Zgłoś
jancior Re: "Artystka" ? "Sztuka" ? 13.12.05, 18:24 > Cierpiący psychicznie mogą takiej "sztuki" nie oglądać i wtedy nie będą "prowokowani Moze bardziej przemowi Ci do wyobrazni taki przyklad: ktos robi 'nieskromny'fotomontaz z Toba czy osoba Tobie bliska i wystawia to w galerii publicznej (czy na stronie www) twierdzac ze jest to 'sztuka'. Dalej bedziesz twierdzil ze 'prowokowanie nie sprawia krzywdy' ? Nie sadzisz ze publiczne obrazenie lub ponizenie jest dla wiekszosci normalnych ludzi czyms ciezszym do zniesienia niz 'strzelenie w kly' - jesli masz inne zdanie to gratuluje nieprzemakalnosci (w najlepszym razie). Co do 'zaszczytow czy zblizania sie' pozostaje ze wzajemnoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Trafiłeś, Jancior, jak kulą w płot! 13.12.05, 19:36 Gdyby ktoś zrobił "nieskromny fotomontaż" - a nawet i bardzo "skromny" - ze mną bez mojej zgody, to zamiast cierpieć psychicznie, podałabym go do sądu z paragrafu kompletnie innego, niż oskażono Nieznalską. Prowokowanie nie sprawia krzywdy, jeżeli ktoś, kto sobie nie życzy być prowokowany, nie jest zmuszony tej prowokacji się poddać. Tylko w przypadku, gdyby w jakiś sposób zmuszano go do tego, aby uległ prowokacji, pokrzywdzony miałby prawo odwołać się do sądu. W wypadku Nieznalskiej do sądu odwołali się ci, którym żadna krzywda się nie stała: to nie ich genitalia zaprezentowano na zdjęciach, a też i nikt im nie kazał oglądać tego "dzieła"; w końcu nie wisiało ono na ulicznym bilbordzie, a w zamkniętej galerii, do której nawet gdyby ktoś trafił przez przypadek - zamiast masochistycznie poddawać się prowokacji - mógł z tej galerii natychmiast wyjść, nienarażając własnych uczuć religijnych na szwank, a siebie - na "obrażenie lub poniżenie". Nie uważam za "normalnych" ludzi, którzy robią wszystko - jak oskarżyciele Nieznalskiej - żeby ich obrażano i poniżano (z premedytacją leząc tam, gdzie wiedzieli, co ich spotka). Toż to czysty masochizm! Odpowiedz Link Zgłoś
wal.do Re: to policjant był czy ministrant? 13.12.05, 16:27 Wg mnie to mógł byc milicjant ;) Nawróceni zawsze są gorsi od tych co zawsze mieli własne, określone poglądy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ned_pap Re: to policjant był czy ministrant? 13.12.05, 13:47 > A do dyskusji na temat sztuki jest przeznaczony pewnien gatunek literacki, > który się nazywa "krytyka". Może ktoś kiedyś o tym słyszał? W zasadzie dyskrus > nigdzie indziej nie powinien mieć miejsca. > Wywlekanie takich rzeczy do sądów to przejaw najzwyklejszego barbarzyństwa i > ciemnoty. > Nie do końca. Krytyka jak najbardziej, ale niektórzy, którzy mienią się być artystami, lubią prowokować, żeby tylko zwrócić na siebie uwagę. To, co proponujesz, to byłaby anarchia. Nie można prostackich prowokacji, albo złośliwych działań pod płaszczykiem sztuki rozgrzeszać wolnością słowa. To tak jakby morderstwa satanistów tłumaczyć wolnością wyznania. Odpowiedz Link Zgłoś
chamoobrona Re: to policjant był czy ministrant? 13.12.05, 13:59 > Nie do końca. Krytyka jak najbardziej, ale niektórzy, którzy mienią się być art > ystami, lubią prowokować, żeby tylko zwrócić na siebie uwagę. To, co proponujes > z, to byłaby anarchia. To byłaby mój drogi normalnośc, której w chwili obecnej nie możemy w naszym kraju zaznać. Jeśli jakaś praca jest słaba, to powinno się o tym głośno mówić lub ja najzwyczajniej w świecie zignorować. Nie można prostackich prowokacji, albo złośliwych działa > ń pod płaszczykiem sztuki rozgrzeszać wolnością słowa. Niestety mylisz się, właśnie trzeba. To jest jedyna właściwa droga, która może nas uchronić od szkodzenia sobie na wzajem. To tak jakby morderstwa > satanistów tłumaczyć wolnością wyznania. Sorry, ale nie mieszaj morderstw z instalacjami artystycznymi. To są zupełnie dwie odmienne dziedziny. Mówmy o sztuce. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: to policjant był czy ministrant? 13.12.05, 14:01 chamoobrona napisała: > > Nie do końca. Krytyka jak najbardziej, ale niektórzy, którzy mienią się b > yć > art > > ystami, lubią prowokować, żeby tylko zwrócić na siebie uwagę. To, co > proponujes > > z, to byłaby anarchia. > > To byłaby mój drogi normalnośc, której w chwili obecnej nie możemy w naszym > kraju zaznać. Jeśli jakaś praca jest słaba, to powinno się o tym głośno mówić > lub ja najzwyczajniej w świecie zignorować. Tylko, że kazdą próbe powiedzenia, że coś jest marne, każdy artysta traktuje "świętym oburzeniem". > Nie można prostackich prowokacji, albo złośliwych działa > > ń pod płaszczykiem sztuki rozgrzeszać wolnością słowa. > > Niestety mylisz się, właśnie trzeba. To jest jedyna właściwa droga, która może > nas uchronić od szkodzenia sobie na wzajem. > > To tak jakby morderstwa > > satanistów tłumaczyć wolnością wyznania. > > Sorry, ale nie mieszaj morderstw z instalacjami artystycznymi. To są zupełnie > dwie odmienne dziedziny. Mówmy o sztuce. Odpowiedz Link Zgłoś
chamoobrona Re: to policjant był czy ministrant? 13.12.05, 14:09 <Tylko, że kazdą próbe powiedzenia, że coś jest marne, każdy artysta traktuje "świętym oburzeniem". A niech się oburza, to jego sprawa. Byle ludzie nie krzywdzili siebie nawzajem w sądach... Odpowiedz Link Zgłoś
ned_pap Re: to policjant był czy ministrant? 13.12.05, 14:11 Posłużę się pewnym przykładem. Przypuszczam, że żywisz jakieś uczucia dla swojej matki (ojca, dziadka, dziecka - wstaw, co chcesz)? Powiedz, co byś czuł, gdybym wziął zdjęcie tej osoby, wyciął dziurę w miejscu ust, wsadził w to sztucznego penisa, całość podlał jogurtem i przyczepił do gumowej lalki z sexshopu? Obok postawiłbym tabliczkę z informacją, że jest to moja interpretacja, jak najbardziej artystyczna, problemu kłusowania słoni w Afryce. Czy moje działania wpisałbyś w ramy artystycznej wolności wypowiedzi, i przeszedłbyś nad tym faktem do porządku dziennego? Wybacz mi obsceniczność tego przykładu, ale chcę być dobrze zrozumiany. Jest wiele osób, dla których uczucia w stosunku do siły wyższej, w którą wierzą, są tak samo, albo bardziej, silne, jak uczucia żywione do najbliższych. Dlatego jestem przeciwnikiem 100% wolności artystycznej wypowiedzi. Fiut na krzyżu zniesmaczył mnie, ale oczywiście wsadzenie pani Nieznalskiej do więzienia, czy też w ogóle ukaranie w jakikolwiek sposób, byłoby idiotyzmem - jest to po prostu nieszkodliwa prowokatorka, która pragnie za wszelką cenę zaistnieć w mediach i świadomości społeczeństwa. Zresztą w swojej opinii nie jestem odosobniony, jak widać po wpisach na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
soulworm Re: to policjant był czy ministrant? 13.12.05, 14:19 "Dlatego jestem przeciwnikiem 100% wolności artystycznej wypowiedzi. Fiut na krzyżu zniesmaczył mnie, ale oczywiście wsadzenie pani Nieznalskiej do więzienia, czy też w ogóle ukaranie w jakikolwiek sposób, byłoby idiotyzmem - jest to po prostu nieszkodliwa prowokatorka" zdziwisz sie, ale mam dokladnie takie samo zdanie. wiec po co ta histeria, sady, cenzura, bicie na alarm? Odpowiedz Link Zgłoś
chamoobrona Re: to policjant był czy ministrant? 13.12.05, 14:27 ned_pap napisał: > Posłużę się pewnym przykładem. Przypuszczam, że żywisz jakieś uczucia dla swoje > j matki (ojca, dziadka, dziecka - wstaw, co chcesz)? Powiedz, co byś czuł, gdyb > ym wziął zdjęcie tej osoby, wyciął dziurę w miejscu ust, wsadził w to sztuczneg > o penisa, całość podlał jogurtem i przyczepił do gumowej lalki z sexshopu? Obok > postawiłbym tabliczkę z informacją, że jest to moja interpretacja, jak najbard > ziej artystyczna, problemu kłusowania słoni w Afryce. Czy moje działania wpisał > byś w ramy artystycznej wolności wypowiedzi, i przeszedłbyś nad tym faktem do p > orządku dziennego? Wybacz mi obsceniczność tego przykładu, ale chcę być dobrze > zrozumiany. > > Jest wiele osób, dla których uczucia w stosunku do siły wyższej, w którą wierzą > , są tak samo, albo bardziej, silne, jak uczucia żywione do najbliższych. > > Dlatego jestem przeciwnikiem 100% wolności artystycznej wypowiedzi. Fiut na krz > yżu zniesmaczył mnie, ale oczywiście wsadzenie pani Nieznalskiej do więzienia, > czy też w ogóle ukaranie w jakikolwiek sposób, byłoby idiotyzmem Oczywiście Twój przykład jest bardzo niesmaczy, ale tylko dlatego, że to zwykła pornografia (pornografia jest w Polsce karalna), a przy okazji obraża konkretną osobe, tą której zdjęcie zostało użyte do instalacji. U Nieznalskiej nie ma pornografii (tak na marginesie ten penis nawet nie był wzwiedziony) Jest jedynie płciowość. Jakim inny symbol wyraziłby Twoim zdaniem lepiej płeć męską, może biceps? Odpowiedz Link Zgłoś
chamoobrona Re: to policjant był czy ministrant? 13.12.05, 14:35 A... i jeszcze zapomniałem dodać, że osobiście jestem katolikiem i osobą wierzącą, a jedyne co mnie razi w całej aferze to prowaktorstwo oskarżycieli. Gdyby ich to najzwyczajniej w świecie obraziło, to by zamkneli oczy, albo odwrócili wzrok. A jak myślisz kto wniósł pozew? Oczywiście członkowie LPR. Myślisz, że z powodów religijnych? Oczywiście, że nie. Jeśli by tam było coś obrazoburczego zareagowałyby na to władze kościelne. Jakoś nic nie słyszałem na ten temat. LPR i inne mohery prowokują z powodów czysto politycznych!!! Robią sobie darmową kampanię polityczną i przy okazji się śmieją z tych co się za bardzo podniecają ;) Może z Ciebie... Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: to policjant był czy ministrant? 13.12.05, 14:41 Już paru osobom tłumaczyłam, że swoimi protestami robią darmową reklame miernym artystom :D Ale jest druga strona medalu - ci mierni artyści wiedzą, że tylko w ten sposób moga zwrócić na siebie uwage :D Marne i płytkie... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
wal.do Re: to policjant był czy ministrant? 13.12.05, 16:35 chamoobrona napisała: > Jest jedynie płciowość. Jakim inny symbol wyraziłby Twoim zdaniem > lepiej płeć męską, może biceps? Zgrabny dresik? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
naels Re: to policjant był czy ministrant? 13.12.05, 15:02 Sluchaj, z calym szacunkiem, ale twoje porownanie jest zupelnie nietrafione. Przy takiej interpretacji, nie dziwie sie wcale, ze "wiekopomne dzielo" artystki N wzbudzilo taki odzew moheru. > Przypuszczam, że żywisz jakieś uczucia dla swojej matki (ojca, dziadka, > dziecka - wstaw, co chcesz)? Powiedz, co byś czuł, gdybym wziął zdjęcie tej > osoby, Naprawde nie widzisz zadnej roznicy pomiedzy zdjeciem mojej matki a dwoma przecinajacymi sie kreskami? UNIWERSALNYM SYMBOLEM GRAFICZNYM, ktorym posluguja i na dlugo przed Chrystusem poslugiwaly sie tysiace ludzi? Jakos Miedzynarodowy Czerwony Krzyz, narodowy bank Szwajcarii, Towarzystwo Poszukiwaczy Skarbow, stawiajace krzyzyki na mapach czy Panstwowa Komisja Wyborcza nie protestuja. Zreszta, o ile mi wiadomo, Nieznalska nie uzyla typowego krzyza chrzescijanskiego, tylko rownoramienny. > wsadził w to sztuczneg > o penisa, całość podlał jogurtem i przyczepił do gumowej lalki z sexshopu? O ile sztuczny penis czy lalka z sexshopu maja w miare wyrazna pornograficzna wymowe, o tyle czlonek Nieznalskiej jej nie mial - byl maly, obwisly i raczej zalosny, niz seksowny. O ile zrozumialam metne tlumaczenia autorki, mial wyrazac zakwestionowanie wspolczesnej meskosci, ktora panowie rozpaczliwie probuja odzyskac na silowniach. Inna sprawa, ze przykoscielnym babciom kazdy szczegol anatomiczny sie kojarzy z jednym, trzustka tez by pewnie wywolala obraze... Moje uczucia patriotyczne obraza z kolei wywlekanie takich durnot, wciskanie ich na sile do przestrzeni medialnej i uzywanie tak powazanych instrumentow demokracji, jak niezawisle sady, do rozstrzygania kwestii dobrego, badz zlego smaku! Czy naprawde nie uwazasz tego za zenujace, ze wymiar sprawiedliwosci jest raz po raz zmuszany do stawania w roli arbitra pseudosztuki i wielogodzinnego deliberowania nad golymi fiutami? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: to policjant był czy ministrant? 13.12.05, 18:34 ned_pap napisał: > Posłużę się pewnym przykładem. Przypuszczam, że żywisz jakieś uczucia dla > swojej matki (ojca, dziadka, dziecka - wstaw, co chcesz)? Powiedz, co byś > czuł, gdybym wziął zdjęcie tej osoby, wyciął dziurę w miejscu ust, wsadził w > to sztucznego penisa, całość podlał jogurtem i przyczepił do gumowej lalki z > sexshopu? Obok postawiłbym tabliczkę z informacją, że jest to moja < interpretacja, jak najbardziej artystyczna, problemu kłusowania słoni w > Afryce. Czy moje działania wpisałbyś w ramy artystycznej wolności wypowiedzi, > i przeszedłbyś nad tym faktem do porządku dziennego? Wybacz mi obsceniczność > tego przykładu, ale chcę być dobrze zrozumiany. Marne szanse, żebyś - dzięki temu przykładowi - mógł być wogóle zrozumiany. 1. Czy właściciel rozpoznał u Nieznlskiej zdjęcie własnych genitaliów? Jeżeli tak, a w dodatku nie wyrażał zgody na takie wykorzystanie zdjęcia, powinien był jak najbardziej wytoczyć jej za to proces, tyle że z kompletnie innego paragrafu. 2. Na pewno nie przeszłabym do porządku dziennego nad wykorzystanem zdjęć mojej rodziny (proces - jak w p.1), chyba, że by się okazało, że te zdjęcia wykorzystałeś za wiedzą i zgodą zainteresowanych, na co miałbyś dowody, a zainteresowani by to potwierdzili. W takim wypadku - nie miałabym nic do powiedzenia. Osobny problem stanowi zdjęcie dziecka (rozumiem -niepełnoletniego), za które ja, matka, decyduję, a ponieważ takiej zgody nigdy bym nie wyraziła, więc proces miałbyś jak w banku, tyle, że z całkiem innego paragrafu, niż oskarżono Nieznalską. I nawet gdybyś w miejsce ust wsadził bukiecik fiołków, a wszystko przypiął do barokowej ramy, niczego by to nie zmieniło, a Tobie - w niczym nie pomogło. > Jest wiele osób, dla których uczucia w stosunku do siły wyższej, w którą > wierzą, są tak samo, albo bardziej, silne, jak uczucia żywione do > najbliższych. Aż boję się zapytać, ale - niech tam... Czy siła wyższa rozpoznała swoje genitalia w instalacji? Bo tylko w tym wypadku Twój początkowy wywód byłby z owym dalszym ciągiem spójny. > Dlatego jestem przeciwnikiem 100% wolności artystycznej wypowiedzi. Bardzo niedobrze... > Fiut na krzyżu zniesmaczył mnie, Może nie uwierzysz, ale mnie również. > ale oczywiście wsadzenie pani Nieznalskiej do więzienia, czy też w ogóle > ukaranie w jakikolwiek sposób, byłoby idiotyzmem - jest to po prostu > nieszkodliwa prowokatorka, która pragnie za wszelką cenę zaistnieć w medi > ach i świadomości społeczeństwa. Zgadzam się w stu procentach! I o to właśnie chodzi! PS.: A czy Ty, Ned_pap, nie cierpisz przypadkiem na rozdwojenie jaźni? Albo może jest Was dwóch i każdy napisał połowę? Bo kompletnie nie mieści mi się w głowie, jak ktoś tak rozsądnie myślący (vide: puenta) mógł jednocześnie napisać takie idiotyzmy jak początek postu. Odpowiedz Link Zgłoś
create niewolno wykorzystywac cudzego wizerunku 13.12.05, 20:16 bez jego zgody, to chyba proste. Przyklad bez jakiejkolwiek logiki. Odpowiedz Link Zgłoś
tades1 Re: to policjant był czy ministrant? 13.12.05, 15:29 Bardzo trafnie to określiłeś : facet powinien zapłacić grzywnę za obrazę sądu . To przecież kpiny z majestatu prawa mówić ,że nie mógł spać i się ciągle modlił ,tak bardzo był poruszony i jrdnocześnie upokorzony wizją artystki. Na taki bajer w życiu bym nie wpadł. Odpowiedz Link Zgłoś
ned_pap Re: to policjant był czy ministrant? 13.12.05, 13:41 > nie pamiętam, żebym czuł się tak źle, żebym myślał > o tym w nocy, żebym się tyle modlił jak wówczas - zeznał. > > to serio, czy żart? > > to trzeba było jeszcze na betonie polezec krzyżem tak ze 3-4 godziny.. i moze > by "złe moce" przestały dręczyć pana "władzę"... > Abstrahując od sedna sprawy - wyobraź sobie, że nie każdy stres lub wstrząs psychiczny odreagowuje jak zapewne, w sposób nowoczesny, czynią to "postępowi ateiści" - wódą albo ostrym rżnięciem. Odpowiedz Link Zgłoś
soulworm Re: to policjant był czy ministrant? 13.12.05, 13:43 > Abstrahując od sedna sprawy - wyobraź sobie, że nie każdy stres lub wstrząs psy > chiczny odreagowuje jak zapewne, w sposób nowoczesny, czynią to "postępowi atei > ści" - wódą albo ostrym rżnięciem. napierda..sz za to swoje pociechy? Odpowiedz Link Zgłoś
ned_pap Re: to policjant był czy ministrant? 13.12.05, 13:49 Piszesz o swoich doświadczeniach? Jeśli tak, to polecam telefon na Niebieską Linię. Odpowiedz Link Zgłoś
soulworm pudlo! 13.12.05, 13:54 nie, ja akurat z tych co chleja na umor i dymaja ostro. ale jak podrzucisz swoje pociechy to moge je ponap...lac, a moze i podymac. jestem libertyno-liberalem wszak. Odpowiedz Link Zgłoś
ned_pap Re: pudlo! 13.12.05, 14:15 Póki co, możesz sobie najwyżej na ręcznym zjechać, bo dzieci nie mam. Ale jeśli koniecznie musisz realizować swoje fantazje, to jedź do Rosji - podobno tam można dostać w knajpach, obok menu, kartę z zdjęciami i cenami usług chłopców i dziewczynek w wieku dowolnym. Odpowiedz Link Zgłoś
soulworm Re: pudlo! 13.12.05, 14:16 widze ze jestes dobrze poinformowany :) a na recznym jade do zdjecia nowej I damy. buhahaha! Odpowiedz Link Zgłoś
bujda1 Re: to policjant był czy ministrant? 13.12.05, 15:37 Swirem jest sad, ktory wogole dopuscil do rozpatrywania tej sprawy zamiast ja odzucic. Chron nas Boze przed rozmodlona policja. Zamiast scigac bandziorow, siedza w kosciele lub na sali sadowej jako swiadkowie w sprawach obrazoborczej kultury! Odpowiedz Link Zgłoś
tomek823 Re: to policjant był czy ministrant? 14.12.05, 00:07 monster1972 napisał: > Stopień obrazy był wysoki, nie pamiętam, żebym czuł się tak źle, żebym myślał > o tym w nocy, żebym się tyle modlił jak wówczas - zeznał. masz racje Odpowiedz Link Zgłoś
pozlotemu Nieznalska nie jest juz mloda, a chciala zaistniec 13.12.05, 13:14 Nieznalska nie jest juz mloda, a chciala zaistniec. Chwycila sie ostatniej deski ratunku, by mogla uchodzic jako skandalistka. Zyczyc by jej nalezalo by dalej rozwijala sie ale we wiezieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
soulworm Re: Nieznalska nie jest juz mloda, a chciala zais 13.12.05, 13:17 a moze nawet "we więżniu". zrobmy jej "kontrol". Odpowiedz Link Zgłoś
vvoitek DO WIĘZIENIA! 13.12.05, 13:24 Tak jest, Nieznalska do więzienia! A razem z nią do paki natychmiast zagnać Michała Anioła, który w Kożuchowie <a href="http://serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,3060090.html">dzieci deprawuje!</a> --- new-art.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
chamoobrona Michał Anioł do więzienia!!!!!!!!!! 13.12.05, 13:44 To jest skandal!!!! Gdy byłem w kaplicy sykstyńskiej widziałem Adama i innych świętych z gołymi PISiorkami, a Ewa i inne błogosławione miały nagie cycuszki. To jest obraza Boga, kaplicy i mnie samego jako żarliwego słuchacza Radia Maryjola i gorliwego Katolika (przysięgam, ze codziennie mówię różaniec i śpiewam godzinki). Chyba zgłoszę donos do Naszego Dziennika o moim odkryciu, a jednocześnie zawiadomię odpowiednie organa... znaczy się urząd śledczy. Ten Anioł to wcielony diabeł Rokita. To co przy jego występku uczyniła Nieznalska to śmieszny żarcik... Boszzze... ale się zdenerwowałem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Michał Anioł do więzienia!!!!!!!!!! 13.12.05, 13:48 Facet, co ty tam bredzisz? W przypadku Kaplicy Sykstyńskiej aluzja jest bardzo czytelna - na Sądzie Ostatecznym staniesz nagi przed Bogiem. Nieważne czy za życia miałes złote szaty czy łachmany :P Odpowiedz Link Zgłoś
soulworm Re: Michał Anioł do więzienia!!!!!!!!!! 13.12.05, 13:55 i w tym przypadku tez: nie przeginaj z katolami, bo cie za jaja ukrzyzuja. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Michał Anioł do więzienia!!!!!!!!!! 13.12.05, 14:00 Chyba masz na myśli moher, a nie katolików :D Normalny katolik wie o tym, że Bóg będzie oceniał go za to, co robił za życia, a nie to, czy był królem, czy żebrakiem. Zresztą, kiedyś chowano ludzi nago, owiniętych w prześcieradło :D Odpowiedz Link Zgłoś
chamoobrona Re: Michał Anioł do więzienia!!!!!!!!!! 13.12.05, 14:07 Ale nagość w sztuce... I TO NA DODATEK RELIGIJNEJ!!!???!!!!! Nie... ja tego nie zdierżę...zaraz chyba osłabnę. Musżę zażyć AMOL.... ...oh, jaka ulga. Dobrze, że ten diabeł Anioł, nie namalował im prezerwatyw na pisiorkach. Miałby podwójny grzech... Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Michał Anioł do więzienia!!!!!!!!!! 13.12.05, 14:10 I w sztuce religijnej nagośc jest dopuszczalna - tylko trzeba wiedziec jakie kanony tam obowiązują :D PS - prezerwatyw wtedy nie znali, więc co miał namalować? Odpowiedz Link Zgłoś
chamoobrona Re: Michał Anioł do więzienia!!!!!!!!!! 13.12.05, 14:20 wredna_jedza napisała: > I w sztuce religijnej nagośc jest dopuszczalna - tylko trzeba wiedziec jakie > kanony tam obowiązują :D No widzisz, Nieznalska dopuściła się użyć tematyki seksualnej (ale nie erotycznej, czy pornograficznej, tylko najzwyczajniej w świecie tej dotyczącej płci. Sex - z łac., franc., ang. itd. -płeć) i religijnej jednocześnie, nawiązuje więc do pradawnego kanonu sztuki jakim posługiwali się Bernini (Ekstaza św. Teresy), Iwaszkiewicz (Matka Anna od Aniołów), Huxley i Penderecki (Diabły z Loudun) itd. Te dwa elementy zawsze koegzystowały obok siebie w sztuce. Więc na Boga! Ludzie! O co ten krzyk!!! > PS - prezerwatyw wtedy nie znali, więc co miał namalować? Uff, to dobrze... przynajmniej nie zgrzeszył. No, ale lepiej by wyglądały te ...hmmm...., no dajmy na to.... w kapoczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Michał Anioł do więzienia!!!!!!!!!! 13.12.05, 14:40 > No widzisz, Nieznalska dopuściła się użyć tematyki seksualnej (ale nie > erotycznej, czy pornograficznej, tylko najzwyczajniej w świecie tej dotyczącej > płci. Sex - z łac., franc., ang. itd. -płeć) i religijnej jednocześnie, > nawiązuje więc do pradawnego kanonu sztuki jakim posługiwali się Bernini > (Ekstaza św. Teresy), Iwaszkiewicz (Matka Anna od Aniołów), Huxley i Penderecki > (Diabły z Loudun) itd. Te dwa elementy zawsze koegzystowały obok siebie w > sztuce. Więc na Boga! Ludzie! O co ten krzyk!!! Nie do końca - kanon pozwala na pokazywanie nawet i całego nagiego ciała, natomiast p. Nieznalska wyeksponowała tylko sam element płciowości :D Poza tym, przekonanie że narządy płciowe są "tabu" dotyczy praktycznie wszystkich wierzeń :D Nawet prymitywne plemiona w afrykańskim buszu czy amazońskiej dżungli je zasłaniają :D I prezentują tylko przy obrżedach zwiazanych z płodnością... Natomiast krzyż - nawet dla starożytnego Rzymianina nie byłby symbolem płodności, lecz narzędziem kaźni [niczym szubienica czy gilotyna] :D A dla chrześcijanina - krzyż ma określoną symbolikę :D Odpowiedz Link Zgłoś
chamoobrona Re: Michał Anioł do więzienia!!!!!!!!!! 13.12.05, 14:58 <<<<Nie do końca - kanon pozwala na pokazywanie nawet i całego nagiego ciała, natomiast p. Nieznalska wyeksponowała tylko sam element płciowości :D A co to jest niby, moja droga, "kanon"???? Chyba sama nie rozumiesz do końca tego słowa. To są reguły obowiązujące (tu:) w sztuce. A niby jakie reguły ma współczesna sztuka? bo jak takich nie znam. Wiem jedynie o tym, że każdy artysta może stworzyc własny kanon jeśli tego chce. Więc nie pisz bzdur w stylu: "kanon pozwala". bo pozwalać to możesz swojemu dziecku np. zrobic kupę. (choć z Twojego toku myślenia wnioskuje, że jeszcze nie masz dzieci i jesteś jeszcze nastką) >>>>Poza tym, przekonanie że narządy płciowe są "tabu" dotyczy praktycznie wszystkich wierzeń :D Nawet prymitywne plemiona w afrykańskim buszu czy amazońskiej dżungli je zasłaniają :D I prezentują tylko przy obrżedach zwiazanych z płodnością... Dziewczę drogi co Ty za hcerezje opowiadasz. Czy Ty przeczytałaś kiedy w życiu jakąś książkę z etnologii lub religioznawstwa? Radze przejżyj jakąś!!! >>>Natomiast krzyż - nawet dla starożytnego Rzymianina nie byłby symbolem płodności, lecz narzędziem kaźni [niczym szubienica czy gilotyna] :D Bingo! Odkryłaś Amerykę i klucz do rozwiązania kodu da Vinciego. Myślę, że Nieznalska umieściła właśnie w tym kontekście oba sprzeczne symbole: penis -symbol płci męskiej krzyż -symbol kaźni po to aby zwrócić uwagę na pewne negatywne przemiany obyczajowe, w których mężczyżni sami siebie katują, aby zwiększyć poczucie własnej męskości. Ty wredna jędzo!!! Nie pisz juz więcej na forum, proszę...bo obrażasz i ośmieszasz samą siebie!!! Pograj sobie lepiej w QUAKEa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Michał Anioł do więzienia!!!!!!!!!! 13.12.05, 15:17 1. Nastką to już dawno być przestałam :P 2. Jednej rzeczy nie rozumiesz - skoro - jak sama piszesz współczesna sztuka nie ma żadnego kanonu - każdy może ją dowolnie interpretować. Więc, skoro "artystka" Nieznalska zabiega o wolność wypowiedzi dla siebie, to dlaczego odmawia wolności interpretacji innym [osobiście dla mnie jest to dzieło mocno feministyczne - penisa-symbol męskości trzeba poniżyć na maxa]? Nie może zrozumieć, że dla kogoś jej "dzieło" jest utożsamieniem Chrystusa jedynie z członkiem [poczytaj inne posty, tam własnie pojawiła sie taka interpretacja]? 3. Raczej chodzi o coś innego - ta miernota wie, że tylko w ten sposób może zaistniec. Tak to krąg zainteresowanych jej artystycznymi wypocinami byłby bardzo wąski. Tak - po taki wrzasku moheru - przyjdzie więcej ludzi, nawet z ciekawości... Pomyśl, to nie boli :P Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Michał Anioł do więzienia!!!!!!!!!! 13.12.05, 15:19 Poza tym ta pani ma najwyraźniej jakiś problem psychiczny :D Fiut na krzyżu - niezależnie od jego wymowy - trąci obsesją seksualną :D Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Michał Anioł do więzienia!!!!!!!!!! 13.12.05, 19:50 wredna_jedza napisała: > > PS - prezerwatyw wtedy nie znali, więc co miał namalować? Znali, znali! Skórzaną. Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: Nieznalska nie jest juz mloda, a chciala zais 13.12.05, 13:41 No ..ciekawe..Gaugin tez nie był juz młody i chciał zaistnieć?:P Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Nieznalska nie jest juz mloda, a chciala zais 13.12.05, 13:50 Chyba jest różnica między obrazami Gauguina a "tfórczością" pani nieznalskiej :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
holyboy_666 Re: a jaka jest ta różnica? 13.12.05, 14:06 znasz twórczość nieznalskiej? co konkretnie? przykłady poproszę. opowiedz o swoich wizytach na wernisażach, wystawach, gdzie wystawiano prace nieznalskiej. i o swoich wrażeniach. nie zapomnij o załączeniu dokładnie rozpisanej skali, wg której oceniasz co jest twórczością, a co 'tfórczością'. możesz posłużyć się przykładami (uprzedzam, że też mam ich sporo) Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: a jaka jest ta różnica? 13.12.05, 14:09 A o prawie do interpretacji sztuki słyszałeś? Skoro jest wolność wypowiedzi artystycznej, to i wolność jej interpretacji przez odbiorcę! O co to babsko ma pretensje??? Innym zakazuje wolności wypowiedzi, której sama sie domaga :D Odpowiedz Link Zgłoś
turrek Re: a jaka jest ta różnica? 13.12.05, 16:49 Droga Wredna Jędzo, mam wrażenie ze nie znasz twórczości Nieznalskiej (cokolwiek o tej twórczości sądzić). Dobrze by było, byś wraz z tłumem atakujacym Nieznalską wiedziała,że inkryminowany obiekt jest wyrwany z kontekstu i jako taki nie powinien być rozpatrywany osobno. Pozdrawiam, proponując uczestniczenie w życiu artystycznym lub choć uważne czytanie gazet. Odpowiedz Link Zgłoś
soulworm naukowo. 13.12.05, 13:16 "Stopień obrazy był wysoki" - czy istniej jakas skala, urzadzenie do mierzenia stopnia obrazy katolika? katolikow obraza cokolwiek, wiec skale bedzie trudno wyzerowac, zawsze bedzie kilka stopni obrazy, jak tzw. "promieniowanie tła" :D Odpowiedz Link Zgłoś
ford.prefect Re: naukowo. 13.12.05, 13:21 To co religia jest w stanie zrobić z niektórymi ludźmi jest przerażające. Tych ludzi naprawdę można się bać... Odpowiedz Link Zgłoś
zhk Re: naukowo. 13.12.05, 13:28 Nie myl pojęć. Nie religia tylko sekta. Bo jak nazwać coponiektre środowiska zebrane wokół "złotoustych" kapłanów, co to wszystko wiedzą nalepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: naukowo. 13.12.05, 13:31 zwłaszcza, jak ci kapłani mają w nosie oficjalną hierarchię kk :D Odpowiedz Link Zgłoś
moher.gryzie Re: naukowo. 13.12.05, 13:22 > "Stopień obrazy był wysoki" - czy istniej jakas skala, urzadzenie do > mierzenia stopnia obrazy katolika? tak - pasek sw. dominika. mozna go kupic z weekendowym wydaniem 'naszego dziennika'. mam dwa wiec moge ci jeden przeslac, tylko podaj ile zdrowasiek od warszawy mieszkasz. Odpowiedz Link Zgłoś
soulworm Re: naukowo. 13.12.05, 13:23 mieszkam na kabatach, wiec chyba ze dwie zdrowaski :) Odpowiedz Link Zgłoś
moher.gryzie Re: naukowo. 13.12.05, 13:24 > mieszkam na kabatach, wiec chyba ze dwie zdrowaski :) metrem sie nie liczy, a na kolanach to czterdziesci. Odpowiedz Link Zgłoś
aaa64 Re: naukowo. 13.12.05, 13:23 Miejmy nadzieję, że nastanie epoka poinflacyjna i temperatura obrażania reliktowego spadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ader01 Re: Proces Nieznalskiej: oskarżyciel "poczuł się 13.12.05, 13:19 Jak sie zle poczul to niech sobie pierdnie,bedzie mu lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
aaa64 Ultrakatole niewiele różnią się od islamskich 13.12.05, 13:22 bandytów. I są tak samo groźni. Precz z religią z życia publicznego! Precz z krzyżami, hustami i tego typu symbolami. Precz! Odpowiedz Link Zgłoś
zhk Re: Proces Nieznalskiej: oskarżyciel "poczuł się 13.12.05, 13:24 Jak ktoś się czuje urażony, bo mu się wszystko z dupą kojarzy? Co zrobić? Trochę zdrowego rozsądku. Wrażliwi na wszystko ludzie, nie powinni chodzić na wystawy sztuki. Rubens powinien być zakazany! Także gołe aniołki w świątyniach. Nikt tu nikogo nie obraził, tylko sufestywnie pokazał jak co poniektórzy wypaczyli sens 6 przykazania i w ogóle przesłania Chrystusa. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Proces Nieznalskiej: oskarżyciel "poczuł się 13.12.05, 13:26 Troche cienka ta aluzja i mocno naciągnięta :D Odpowiedz Link Zgłoś
zhk Re: Proces Nieznalskiej: oskarżyciel "poczuł się 13.12.05, 13:31 Może i cienka. Jak sztuka. Jest i Leonardo i Nikifor. Mnie na ten przykład prymitywizm się nie podoba i to oczym tu mowa absolutnie też. Ale fakt jest faktem. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Proces Nieznalskiej: oskarżyciel "poczuł się 13.12.05, 13:33 Jak dla mnie - próba zaistnienia marnej artystki :D Bo sama aluzja i symbol jest tutaj mało czytelny :D PS - "papieski meteoryt", choć był równie wymowny, wcale mnie nie obraził :D Odpowiedz Link Zgłoś
zhk Re: Proces Nieznalskiej: oskarżyciel "poczuł się 13.12.05, 13:37 Zwykle obrażają się ci, co mają małe poczucie wartości. I nie są pewni swego... Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Proces Nieznalskiej: oskarżyciel "poczuł się 13.12.05, 14:04 zhk napisał: > Zwykle obrażają się ci, co mają małe poczucie wartości. I nie są pewni swego... Czy to dotyczy również żydów i pedałów? Odpowiedz Link Zgłoś
holyboy_666 Re: Proces Nieznalskiej: oskarżyciel "poczuł się 13.12.05, 18:51 oczywiście. kilkadziesiąt lat temu pewien czlowiek omal nie wymordował całego narodu, a do dzisiaj 99% krajów arabskich uzywa określenia "syjonistyczny twór", zamiast nazwy izrael. wśród tych 99% jest też taki, który za pol roku bedzie mial bombe atomową. czułbys się pewnie? Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Ehhh, ręce opadają 13.12.05, 13:25 Marna "artystka" od siedmiu boleści chciała zaistnieć za wszelką cenę! Facet na siłowni i genitalia na krzyżu? Niby to ma być jakiś symbol? Odpowiedz Link Zgłoś
zhk Re: Ehhh, ręce opadają 13.12.05, 13:32 Zgadzam sięz Tobą, Hasior to to nie jest.... Odpowiedz Link Zgłoś
beny51 Re: Ehhh, ręce opadają 13.12.05, 13:43 > Ani Abakanowicz Aha i to jest powod aby scigac ja sadownie. Z Ciebie tez zaden Rysiek Kapuscinski, jeno wredna jedza i twoje pisanie abraza moje poczcie dobrego smaku - czy to powod aby ciagac Cie po sadach? Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Ehhh, ręce opadają 13.12.05, 13:47 Może trzeba zadać pytanie: czy każda artystyczna prowokacja jest sztuką? Poza tym dlaczego akurat krzyż? Jak sie nie ma pomysłu na wyrażenie siebie w artystycznej twórczości, to sie schodzi na poziom szamba :P Może ktoś poczuje sie ubrudzony... PS - masz najwyraźniej kłopoty z samym sobą, jak nie odrózniasz sztuki od marnego kiczu :D Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Ehhh, ręce opadają 13.12.05, 14:08 wredna_jedza napisała: > Może trzeba zadać pytanie: czy każda artystyczna prowokacja jest sztuką? > Poza tym dlaczego akurat krzyż? > Jak sie nie ma pomysłu na wyrażenie siebie w artystycznej twórczości, to sie > schodzi na poziom szamba Pewien 'artysta'(?) szczerze przyznał kiedyś w "Art&Business": "kopanie w chrześcijaństwo jest przyjemne i bezpieczne - w przeciwieństwie do judaizmu i islamu" Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Ehhh, ręce opadają 13.12.05, 14:12 Obawia sie "tolerancyjnego" islamu? Co ja widze :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
beny51 Re: Ehhh, ręce opadają 13.12.05, 17:03 > Może trzeba zadać pytanie: czy każda artystyczna prowokacja jest sztuką? Moze warto, ale czy nalezy to robic w sadzie? > Poza tym dlaczego akurat krzyż? A co jest w krzyzu takiego innego ze nie wolno go uzywac do ekspresji wlasnego ja. > PS - masz najwyraźniej kłopoty z samym sobą, jak nie odrózniasz sztuki od > marnego kiczu Masz na mysli dyskusje z Toba? Bo przeciez nigdzie indziej nie pisalem o swoim stosunku do dyskutowanego "dziela", podsadnej. Zeby wrocic do senda sprawy. Ta pani byc moze sprobowala tanim kosztem zwrocic na siebie uwage ale ten nawiedzony staral sie zbic na tym interes, okazujac swoje pensjonarska malomiasteczkowa moralnosc. A cala sprawa jest niepotrzebnie naglasniana. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Ehhh, ręce opadają 13.12.05, 13:36 do tępych ludzi nie trafia, nawet jak się wołami na tablicy napisze o co chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
zhk Re: Ehhh, ręce opadają 13.12.05, 13:39 Ale sztuka nie jest genralnie domenątępych i ciemniaków. Dla tych kiełbasa i pół litra wystarczy do refleksji. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Ehhh, ręce opadają 13.12.05, 13:39 Facet, widziałam już "artyste", co slimaki paćkał w farbie i puszczał po brudnym prześcieradle :D Dla mnie to ten sam poziom "sztuki" :D Odpowiedz Link Zgłoś
mangold Nie pamiętam, żebym się tyle modlił jak po 13.12.05, 13:29 wyborze Kaczynskiego ..Kto za to beknie ?? Przecież tyle modlitw mogło mi mózg uszkodzić !! Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_lauder Re: Nie pamiętam, żebym się tyle modlił jak po 13.12.05, 13:38 GW byla strasznie oburzona gdy na wystawie LPR przy dzieciach nienarodzonych pojawily sie zdjecia z obozu koncentracyjnego. Moze tez potraktujemy te wystawe jako sztuke, a oburzenie i krytyke GW jako probe cenzury artystycznej? Jak sztuka - to sztuka. Ciekawe co pisalaby Wyborcza gdyby zamiast krzyza artystka przyczepilaby genitalia do Gwiazdy Dawida. Pewno bylby to wyraz tradycyjnego polskiego antysemityzmu wypitego z mlekiem matki... Odpowiedz Link Zgłoś
mangold Re: Nie pamiętam, żebym się tyle modlił jak po 13.12.05, 13:39 jakub_lauder napisał: > GW byla strasznie oburzona gdy na wystawie LPR przy dzieciach nienarodzonych > pojawily sie zdjecia z obozu koncentracyjnego. Moze tez potraktujemy te wystawe > > jako sztuke, a oburzenie i krytyke GW jako probe cenzury artystycznej? > Jak sztuka - to sztuka. Raczej się nie da.... > > Ciekawe co pisalaby Wyborcza gdyby zamiast krzyza artystka przyczepilaby > genitalia do Gwiazdy Dawida. Pewno bylby to wyraz tradycyjnego polskiego > antysemityzmu wypitego z mlekiem matki... U nas wystraczy beknac w kościele i już są jaja... Odpowiedz Link Zgłoś
chamoobrona Re: Nie pamiętam, żebym się tyle modlił jak po 13.12.05, 13:54 jakub_lauder napisał: > GW byla strasznie oburzona gdy na wystawie LPR przy dzieciach nienarodzonych > pojawily sie zdjecia z obozu koncentracyjnego. Moze tez potraktujemy te wystawe > > jako sztuke, a oburzenie i krytyke GW jako probe cenzury artystycznej? > Jak sztuka - to sztuka. Tylko zauważ jeden mały, aczkolwiek ogromnej wagi, szczegół. Nikt oszołomów z LPR nie ciąga po sądach, a krytyka ogranicza się jedynie do dyskusji. I tak właśnie powinno to wyglądać w normalnym kraju. A po drugie wystawa LPR-owców nie ma nic wspólnego ze sztuką, bo to nie jest praca artystyczna, ale czysto propagandowa. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Nie pamiętam, żebym się tyle modlił jak po 13.12.05, 13:56 Tyle, że w wystawie LPR-u nie ma żadnych symboli religijnych... Odpowiedz Link Zgłoś
szczypiorkowski Nieznalska wyjechała? 13.12.05, 13:36 "Nieznalska nie stawiła się we wtorek w sądzie. Od kilku ostatnich rozpraw jest nieobecna na procesie". Czyżby juz wyjechała do Israela? Odpowiedz Link Zgłoś
soulworm Re: Nieznalska wyjechała? 13.12.05, 13:37 tak, i smieje sie z takich jelopow jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
arahat1 a co ja mam powiedziec jak pare razy w roku po 13.12.05, 13:41 chomiczowce laza mohery i zawodza paralizujac jezdnie???? nawet radia nie mozna sluchac taki decybelzaa okna.... Odpowiedz Link Zgłoś
formozus1 Jak leje na śnieg,zostawiam ślad, kształt krzyża 13.12.05, 13:43 Czy też podlegam karze, za obrazę uczuć religijnych. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
shamann Re: Jak leje na śnieg,zostawiam ślad, kształt krz 13.12.05, 14:13 krzyz, jak mawial mistyk-poeta-malarz William Blake, to symbol obludnej religii. Jezus przezwyciezyl cierpienie, a nie gloryfikowal. I to do tego jest to symbol samczej, patriarchalnej dominacji. A dominacja jest zrodlem wszelkiego zla, chorob i cierpienia. Symbolika archetypalna i bardzo jednoznaczna, dlatego drazniaca 'uczucia religijne' zamordystow wszelkiej masci. Zreszta juz ja sobie wyobrazam delikatne uczucia religijne tego policjanta. Jak kiedys zadzownilem na policje zglaszajac iz do zony dzwoni jakis zboczeniec z pogrozkami, i pytajac czy mozna jakos sprawdzic skad dostajemy takie telefony, to mi taki jeden wrazliwy dzielnicowy powiedzial: za duzo sie pan naogladales filmow amerykanskich. Ale jak krzyzyk lezy sobie spokojnie z genitaliami to obraza uczuc nastepuje. A stan frustracji stlumionego seksu wsrod czlonkow kleru jakie tworzy problemy spoleczne? Molestowanie dzieci, homoseksualizm. Nieznalska przedstawila to w formie bardzo lapidarnej i trafnej, na miare polskiej, katolickiej rzeczywistosci, ktorej powierzchowna religijnosc skrywa pod owczym runem zarloczna zmyslowosc i niewyzyty seksizm. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d przykro mi ale to nie jest sztuka... 13.12.05, 13:50 i obrazanie czyichs uczuc religijnych tylko zeby zostac slywnym to jest czyste chamstwo. Nieznalska wiedziala ze gdyby umiescila tam gwiazde dawida, albo symbole mulzulmanskie to mogla by zycie stracic... Odpowiedz Link Zgłoś
soulworm Re: przykro mi ale to nie jest sztuka... 13.12.05, 13:51 a kim ty jestes? krytykiem? sztuka to zjawisko niemierzalne i subiektywne. nie podoba ci sie, anie ogladaj, wysmiej, olej. ale nie rob scen. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d jakich scen? 13.12.05, 17:21 no przeciez ona sama chciala byc slawna? mysle, ze tylko dlatego to zrobila. No to teraz zaplaci kare i napierze rozglosu. I nastepnym razem niech przybije Koran ..to moze wzorem Van Ghoga zginie zadzgana nozem i bedzie juz calkiem slawna:))) Odpowiedz Link Zgłoś
shamann Re: jakich scen? 13.12.05, 18:31 mozna tez zrobic taki happening jaki robil w xviii wieku Jakub Frank kabalista, spuszczajacy spodnie w synagodze i siadajacy gola dupa na Torze w obecnosci swoich wyznancow, a nawet ortodoksyjnych rabinow. Nieznalska moglaby siadywac na biblii. Taka metoda jest bardzo mistyczna, nie tylko artystyczna, i objawia swoje zbawienne dzialanie dopiero po pewnym czasie u ludkow ogarnietych szalem trzymania sie doslownosci tekstu, zakonu etc., a nie umiejacych pojac Zakonu Serca, ani metaforycznosci litery biblijnej. Niestety jakkolwiek by pani Nieznalska nie byla przejeta swoja wlasna kariera, jej dzialanie wyraza prawdziwy poziom religijnosci polskiej, ktora obraza prawdziwe wartosci duchowe. I chwala jej ze pokazala to tym najbardziej zaklamanym w swojej rzekomej poboznej religijnosci. camel_3d napisał: > no przeciez ona sama chciala byc slawna? mysle, ze tylko dlatego to zrobila. No > > to teraz zaplaci kare i napierze rozglosu. > I nastepnym razem niech przybije Koran ..to moze wzorem Van Ghoga zginie > zadzgana nozem i bedzie juz calkiem slawna:))) > Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: jakich scen? 13.12.05, 20:13 camel_3d napisał: > no przeciez ona sama chciala byc slawna? mysle, ze tylko dlatego to zrobila. No > > to teraz zaplaci kare i napierze rozglosu. > I nastepnym razem niech przybije Koran ..to moze wzorem Van Ghoga zginie > zadzgana nozem i bedzie juz calkiem slawna:))) Ojejku!!! Camel, bój się Boga! 1. Kara za to, że chciała być sławna?! 2. Van Gogh (tak się pisze jgo nazwisko)nie zginął "zadźgany nożem", a popełnił samobójstwo, strzelając do siebie 27.07.1890. Żył jeszcze dwa dni i zmarł 29.07. > Odpowiedz Link Zgłoś
mangold Monthy Python się kłania..dzień dobry 13.12.05, 13:51 Michał Anioł: Dobry wieczór, Wasza Świątobliwość. Papież: Dobry wieczór, Michale Aniele. Chciałbym z tobą pogadać o tym twoim nowym obrazie Ostatnia Wieczerza. Nie jestem nim zachwycony. Michał Anioł: O rany, kosztował mnie tyle pracy. Papież: Wcale nie jestem nim zachwycony. Michał Anioł: Nie podoba ci się galaretka. Dodaje trochę koloru. Aha, chodzi o kangura ? Papież: Jakiego kangura? Michał Anioł: Żaden problem, zamaluje go. Papież: Nie widziałem tam żadnego kangura. Michał Anioł: Jest z tylu. Nie ma sprawy, zamaluje go, zrobię z niego apostoła. Zgoda ? Papież: Właśnie w tym problem. Michał Anioł: Jaki ? Papież: Apostołowie; Michał Anioł: Są za bardzo żydowscy ? Judasza robiłem najbardziej żydowskiego. Papież: Nie o to chodzi. Jest ich tam dwudziestu ośmiu. Michał Anioł: No to jeszcze jeden nie zaszkodzi, zrobię z niego kangura. Papież: Nie w tym rzecz. Michał Anioł: No to zamaluje kangura. Mówiąc szczerze, nie byłem z niego zadowolony. Papież: Nie o to chodzi. Tam jest dwudziestu ośmiu apostołów! Michał Anioł: Za wielu ? Papież: No jasne, ze zbyt wielu ! Michał Anioł: Chciałem oddać nastrój prawdziwej ostatniej wieczerzy, nie jakiejś tam ostatniej kolacyjki, ostatniego posiłku czy finałowej przekąski. Chciałem, żeby to było, kurcze, z wykopem... Papież: Tylko dwunastu apostołów uczestniczyło w ostatniej wieczerzy. Michał Anioł: Może niektórzy przyszli z... Papież: Tylko dwunastu w sumie. Michał Anioł: Może wpadli ich przyjaciele ? Papież: Posłuchaj. Tylko dwunastu apostołów i Pan uczestniczyło w Ostatniej Wieczerzy. W Biblii wyraźnie jest to napisane. Michał Anioł: Żadnych przyjaciół ? Papież: Żadnych Michał Anioł: Kelnerzy ? Papież: Nie. Michał Anioł: Kabaret ! Papież: Nie! Michał Anioł: Lubię sceny z dużym rozmachem. Mogę kilku zamalować, ale... Papież: Było tylko dwunastu apostołów. Michał Anioł: Mam! Mam. Nazwiemy obraz Przedostatnia Wieczerza. Papież: Co? Michał Anioł: Musiała być i taka. Skoro była ostatnia, musiała być i przedostatnia. Tak wiec to będzie ta przednajwieksza wieczerza. Biblia chyba nic nie mówi, ilu ludzi tam było, prawda? Papież: Nie, ale... Michał Anioł: Właśnie! Papież: Słuchaj, Ostatnia Wieczerza to ważne wydarzenie w historii naszego Pana, a przednajwieksza taka nie była. Nawet jeśli był na niej zaklinacz węzy i zespól rockandrollowy. Zamówiłem u ciebie Ostatnią Wieczerzę. Z dwunastoma apostołami i jednym Chrystusem. Michał Anioł: Jednym ??? Papież: Tak. Jednym. Co cię opętało, ze namalowałeś tam aż trzech Chrystusów? Michał Anioł: Robi wrażenie, co koleś ? Papież: Wrażenie? Michał Anioł: Jasne! Wspaniale wygląda! Jeden gruby idealnie równoważy dwóch szczupłych. Papież: Był tylko jeden Odkupiciel ! Michał Anioł: Wiem o tym. Wszyscy wiemy, ale co z moją licencją artysty ? Papież: Chcę jednego Mesjasza ! Michał Anioł: Powiem ci, czego ty chcesz, koleś. Chcesz jakiegoś cholernego fotografa, ot co! Ja jestem artystą, do ciężkiej cholery ! Papież: Zaraz ci powiem, czego chce. Chce Ostatniej Wieczerzy z jednym Chrystusem, dwunastoma apostołami, bez kangurów, bez numerów na trampolinie, do południa w czwartek, albo ci nie zapłacę ! Michał Anioł: Cholerny faszysta ! Papież: Jestem Papieżem. I może nie znam się na sztuce, ale wiem co lubię ! Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Monthy Python się kłania..dzień dobry 13.12.05, 13:53 Sam niechcący dałes odpowiedź na to, czym jest "dzieło" pani Nieznalskiej :D Odpowiedz Link Zgłoś
mangold Re: Monthy Python się kłania..dzień dobry 13.12.05, 13:54 wredna_jedza napisała: > Sam niechcący dałes odpowiedź na to, czym jest "dzieło" pani Nieznalskiej :D > Hm... nie jarzę ironii :-(( Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Monthy Python się kłania..dzień dobry 13.12.05, 13:55 Po prostu sztuka nie jest jednak do końca free style :D Niektóre symbole mają określone znaczenie... Odpowiedz Link Zgłoś
mangold Re: Monthy Python się kłania..dzień dobry 13.12.05, 13:57 wredna_jedza napisała: > Niektóre symbole mają określone znaczenie... > Dla Ciebie nie dla mnie...nie chcesz nie wchodzisz na wystawę, ja nie chcę nie lezę do kościoła proste ?? Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Monthy Python się kłania..dzień dobry 13.12.05, 14:03 Dlatego też część artystów kieruje sie w strone prowokacji. Bo wie, że gdyby nie wrzask moheru, to pies z kulawą nogą nie przyszedłby obejrzec ich "dzieła" :D Nieważne, co mówią o tobie, ważne że mówią... Odpowiedz Link Zgłoś
pies_z_kulawq_nogq a wlasnie ze nieprawda! 13.12.05, 17:35 a wlasnie ze nie prawda - przyszedlbym! >gdyby nie wrzask moheru, to pies z >kulawą nogą nie przyszedłby obejrzec ich "dzieła Odpowiedz Link Zgłoś
moher.gryzie kto sie na ten wierszyk obraza 13.12.05, 14:04 > Po prostu sztuka nie jest jednak do końca free style :D > Niektóre symbole mają określone znaczenie... tak krzyz np moze oznaczac skrzyzowanie: prawko.gery.pl/znaki.php?gen=ostrzeg wiec nieznalska obrazila tez moje uczucia jako posiadacza prawa jazdy kat B. Odpowiedz Link Zgłoś
zhk Re: Monthy Python się kłania..dzień dobry 13.12.05, 14:13 No to mało jarzysz w ogóle, zdaje się. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszko27 Re: Proces Nieznalskiej: oskarżyciel "poczuł się 13.12.05, 13:56 I słusdznie. A tak w ogóle to Nieznalska jeszcze żyje, nie została spalona na stosie??????? Dla obecnych władz powinna to byc sprawa '"pierwszego" priorytetu a prok. generalny - minister sprawiedliwości powinien się tym osobiście zainteresować i w to zaangażować. Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone [...] 13.12.05, 14:33 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
lolektyrmand Re: Proces Nieznalskiej: oskarżyciel "poczuł się 13.12.05, 14:03 Nie można wykluczyć Twojej interpretacji. Wszak, być może tak jak Ty przejmuje się rozmiarem swoich genitaliów i uważa, że to właśnie ich odpowiednia wielkość czyni go lepszym człowiekiem. A być może zderzenie świętego dla chrześcijan znaku - jakim jest krzyż i męskich genitaliów - często używanych w pejoratywnym kontekście, poruszyło go i wywołało oburzenie. Może ten policjant romumował nastepująco? Na krzyżu wisi członek, ktoś może stwierdzić, że "ch..". Na krzyżu wisiał Chrystus, więc Pani Nieznalska uznała, że Chrystus to ch..? Ja tak właśnie odbieram jej "dzieło". Ponieważ mamy do czynienia z działalnością określaną "sztuką nowoczesną", a ważną jej cechą jest pozostawienie odbiorcy pola do interpretacji dzieła, niech Pani Nieznalska i jej obrońcy nie zżymają się na to, jak zostało ono zinterpretowane. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Proces Nieznalskiej: oskarżyciel "poczuł się 13.12.05, 14:06 > Może ten policjant romumował nastepująco? Na krzyżu wisi członek, ktoś może > stwierdzić, że "ch..". Na krzyżu wisiał Chrystus, więc Pani Nieznalska uznała, > że Chrystus to ch..? Ja tak właśnie odbieram jej "dzieło". > Ponieważ mamy do czynienia z działalnością określaną "sztuką nowoczesną", a > ważną jej cechą jest pozostawienie odbiorcy pola do interpretacji dzieła, niech > > Pani Nieznalska i jej obrońcy nie zżymają się na to, jak zostało ono > zinterpretowane. Dla mnie osobiście - marna prowokacja "nawiedzonej" feministki - że "męskość" [której symbolem jest tu penis] należy skazac na najbardziej odrażającą i poniżającą śmierć... A twoja interpretacja - całkiem możliwa :D Odpowiedz Link Zgłoś
deltalima Re: Proces Nieznalskiej: oskarżyciel "poczuł się 13.12.05, 14:04 ech, te polskie paradoksy. tylko darmową reklamę zrobili temu beztalenciu. a polski taliban sam sobie na głowę sznur zakłada. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.kosecki Re: Nieznalska to żałosna, aczkolwiek cwana 13.12.05, 14:14 baba. Była "nieznalska" jako człowiek i jako artystka, powiesiła jaja na krzyżu i....stała się "znalska". Przestańcie się nią interesować, i to będzie dla niej najwieksza kara. Odpowiedz Link Zgłoś
whj Można "dotknąć" śmierdzącego krawężnika? 13.12.05, 14:16 Tylko butem. A więc stójkowy, obsikiwany przez miejskie pieski postanowił "błysnąć"... A nawet pokazać, że ma uczucia i nie jest z betonu... Odpowiedz Link Zgłoś
padliniarz [...] 13.12.05, 14:20 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
soulworm Re: ponizyli go! biedactwo! ch.. ci w dupe dresia 13.12.05, 14:23 yeah :) mloda krew... Odpowiedz Link Zgłoś
moher.gryzie Re: ponizyli go! biedactwo! ch.. ci w dupe dresia 13.12.05, 14:26 >padliniarz napisał: [ciach] przyjrzyjcie sie moherowianie co sobie hodujecie. jak dalej bedziecie skakac na wszystkich niemoherow, to za pare lat padliniarze podpala wam berety i nasikaja w zakrystii. a wtedy my liberalowie juz wam nie pomozemy. Odpowiedz Link Zgłoś
wacek44 Wyobraźmy sobie 13.12.05, 14:24 ... to samo zdjęcie na gwieździe Dawida. Również wtedy uważanoby, że jest to arcydzieło ? Poza wszystkim Nieznalska powinna zostać nieznana bo jej "twórczość" jest na miarę jej mozliwości artystycznych. A że sa mierne ? Odpowiedz Link Zgłoś
soulworm Re: Wyobraźmy sobie 13.12.05, 14:28 a czy ktos uwaza, ze jest to arcydzielo? arcydzielem jest Madzia Buczek, korona stworzenia :D Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone Podaj telefon Madzi Buczek, bądź dobry:) 13.12.05, 14:36 soulworm napisał: > a czy ktos uwaza, ze jest to arcydzielo? > arcydzielem jest Madzia Buczek, korona stworzenia :D > Odpowiedz Link Zgłoś
cetriolo Re: Wyobraźmy sobie 13.12.05, 14:31 Jak sie ktos czuje obrazony i ponizony to obok jest link gdzie mozna sobie do woli rozprawiac o aureolach JP2. To dopiero rzeczywistosc ludzkich odczuc religijnych! W XXI wieku! Hahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
zhk Re: Wyobraźmy sobie 13.12.05, 14:32 Tu musisz wymyślić inną symbolikę. Bo nie słyszałem by na gwieździe dawida coś lub ktoś wisiał. Nie ma tak wyraźnych symboli w starym testamencie. Poza tym różniąsię właśnie właściwie tylko tym, że nie uznają Chrystusa z jego całą nauką. Bo część jest przecież uniwersalna. Nie przez przypadek zostali nazwani "starszymi braćmi w wierz"e. Odpowiedz Link Zgłoś
arsen44 Re: Proces Nieznalskiej: oskarżyciel "poczuł się 13.12.05, 14:38 Kup sobie plastikowy model penisa i zawieś na nim fotografię bliskiej Ci osoby. Ładnie będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone Re: Proces Nieznalskiej: oskarżyciel "poczuł się 13.12.05, 14:41 arsen44 napisał: > Kup sobie plastikowy model penisa i zawieś na nim fotografię bliskiej Ci osoby. > > Ładnie będzie? Mój penis (wcale nie plastikowy) bardzo ładnie wygląda na bliskich mi osobach:) Odpowiedz Link Zgłoś
simmo ten policjant powinien sie leczyc 13.12.05, 15:01 co to za policjant, ktory widzac genitalia na krzyzu dostaje rozstroju nerwowego? Niedlugo bandyci beda nosili koszulki z wielkim nadrukiem fiutka na krzyzu - zamiast ich gonic, policjanci beda padac na kolana i we lzach odprawiac zdrowaski. Odpowiedz Link Zgłoś
chris12 Nieznalska i Beger lubią seks jak koń owies... 13.12.05, 15:06 a to nie jest zabronione. Odpowiedz Link Zgłoś
ekumeniczny KTO BYL DYREKTOREM "GALERII"? - religia dyrektora 13.12.05, 15:11 Niewatpliwie "artystka" pokazala swiatu swoje problemy psychiatryczne. Wydaje sie ze te problemy maja swoje korzenie genetyczne (prosze poczytac o rodzicach). No coz :)))) pani Jellinek tez zostala nagrodzona Noblem :-o. Nie pojechala go odebrac w terminie mimo ze jej psychiatra obiecywal ze bedzie jej towarzyszyl "w razie czego" :))))))))) Latwo zauwazyc na podstawie tych dwoch przypadkow jakimi ludzmi posluguja sie antyKATOLICY-globalisci w walce z Kosciolem. Warto takze sprawdzic przynaleznosc religijna dyrektora galerii ktora wystawila "dzielo" "artystki". Musicie to pastwo sprawdzic sami. Ja nie moge tego napisac bo istnieje duuuuze prawdopodobienstwo ze pan CENZOR takze nalezy do tej grupy i moj post zostalby natychmiast skasowany jako NIEZGODNY Z PRAWEM he he he. Odpowiedz Link Zgłoś
simmo Re: KTO BYL DYREKTOREM "GALERII"? - religia dyrek 13.12.05, 15:26 o to chodzi patafianie jeden, ze nikt nie ma prawa zakazywac takiej sztuki, chocby jej jakosc byla mizerna. A szukanie wszedzie spisku Zydow, na co wskazuje twoj post, kwalifikuje raczej ciebie do wizyty u psychiatry. Odpowiedz Link Zgłoś
ekumeniczny KULTURA OSOBISTA nieKATOLIKOW 13.12.05, 15:34 Prosze zwrocic uwage na "bogactwo jezykowe" nieKATOLIKOW. Oczywiscie obrazanie publiczne Katolikow jest w gazecie "legalne" wiec cenzor nie skasuje postu mojego przedmowcy. Ciekawe dlaczego nieKATOLICY nie potrafia przytoczyc ani jednego argumentu w obronie swoich dewiacyjnych przemyslen. Jedyne co potrafia to poslugiwac sie obelgami. Latwo sie domyslic ich stanu umyslowego. Odpowiedz Link Zgłoś
zhk Re: KULTURA OSOBISTA nieKATOLIKOW 13.12.05, 15:41 Ekumeniczny to Ty jesteś, ale zdaje się skrajnie wyznajesz Allaha. Bo oni też zbombardowali by Izrael, mimo że normalnie to religia pokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
ekumeniczny niekoherentna mowa 13.12.05, 15:52 Przepraszam ale twoj post zdaje sie byc niekoherentny. Jestes pewien ze wziales dzisiaj lekarstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
moher.gryzie [...] 13.12.05, 15:55 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrpsp do ekumenicznego 13.12.05, 23:03 ekumeniczny napisał: > ... Ciekawe dlaczego nieKATOLICY nie potrafia przytoczyc ani > jednego argumentu w obronie swoich dewiacyjnych przemyslen. Jedyne co potrafia > to poslugiwac sie obelgami. Latwo sie domyslic ich stanu umyslowego. Poczytaj wiecej, zobaczysz ze nie masz racji ... Odpowiedz Link Zgłoś
ekumeniczny Re: KTO BYL DYREKTOREM "GALERII"? - religia dyrek 13.12.05, 15:38 Przeciez nie napisalem ze pani Jellinek byla zydowka. Nie uzylem ani jednego slowa "zyd". Skad to oskarzenie o antysemityzm? Powiedz nam facet otwarcie: jestes zydem? Dlaczego przypisujesz cechy opisane w moim poscie zydom a nie np. chinczykom? Czyzbys to ty byl antysemita? Prawda w odbyt kole nieprawdaz? Odpowiedz Link Zgłoś
ekumeniczny Narzedzia ANTY-KATOLIKOW ciag dalszy 13.12.05, 15:28 Niedawno Hustler magazine Larrego Flynta obrazil Papieza. Napisalem wtedy post w Gazecie ze nieCHRZESCJANIE-globalisci sami sie najlepiej obrazaja swoimi zboczeniami. Przytoczylem jako dowod nastepujacy fragment: According to Flynt's autobiography, he first had sex with a chicken....chicken was similar in sensation to sexual intercourse with a woman. ... He was married five times, the longest marriage was to his fourth wife, Althea, from 1976 until her death in 1987. She had been suffering from AIDS and drowned in a bath tub, possibly as a result of a heroin overdose ....Flynt disowned his eldest daughter Tonya Flynt-Vega after she became a Christian anti-pornography crusader. In her 1998 book Hustled she claims that she was sexually abused by Flynt as a child. en.wikipedia.org/wiki/Larry_Flynt Cenzor gazety uznal ten post za NIEZGODNY Z PRAWEM i natychmiast go skasowal mimo ze post byl jedynie klipem z biografii Flynta. Dziwne ze nieCHRZESCJANIE- globalisci tyle mowia o wolnosci slowa ale sami jej nie przestrzegaja. GLOBALIZM DUZO OBIECUJE ALE MALO DAJE. Odpowiedz Link Zgłoś
zdd Re: KTO BYL DYREKTOREM "GALERII"? - religia dyrek 13.12.05, 15:39 Szum wokół wystawy Nieznalskiej pokazuje raczej problemy osobowosciowe katolików - reagującym szokiem i delirium na połączenie seksu z religią. Cały KK ma schizofreniczne podejście do spraw sekus. Odpowiedz Link Zgłoś
ekumeniczny Jak zareagowaliby Zydzi? 13.12.05, 15:47 A jak zareagowaliby Zydzi gdyby w podobny sposob obrazic ich uczucia religijne? :))))))))))))))))))) Swoja droga masz racje, poslugiwanie sie chorymi psychicznie w antyKATOLICKIEJ nagonce, duzo mowi o stanie psychicznym antyKATOLICKICH liderow. Larry Flyn cierpi na bipolar disorder. A na co ty cierpisz? Moze nam powiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: KTO BYL DYREKTOREM "GALERII"? - religia dyrek 13.12.05, 20:27 ekumeniczny napisał: > > Warto takze sprawdzic przynaleznosc religijna dyrektora galerii ktora wystawila > "dzielo" "artystki". O kurczę, to już doszło do zmiany naszej Konstytucji, a ja nawet tego nie zauważyłam?! Aż do dziś wydawało mi się, że ta Konstytucja zabrania sprawdzania "przynależności religijnej" kogokolwiek... Odpowiedz Link Zgłoś