starymason 02.01.06, 07:20 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tango9 Re: Msze już mniej góralskie 02.01.06, 08:38 Wśród polonistów i biblistów krąży od wielu miesięcy list na temat tzw. przekładów na język gwarowy. Rozumiem. Język kaszubski to język kaszubski. Jeśli wezmę do ręki tekst kaszubski np. J 8,46: "Y Jesus rzekl do Zydow: Chtoz zwas moze mię by iednego grzechu obwinic? a jesli prawdą powiadam czemuz wy mi nie wierzyce" to wiem, że jest to tekst kaszubski. Urodzaj na przekłady jest w Polsce duży, bo o dziwo teksty literackie i nieliterackie stały się wyrobem przemysłowym. Jeśli dobrze się sprzedaje, to się drukuje i sprzedaje. Biblia na szczęście jest takim "towarem", którym nie wolno frymarczyć. To Słowo Boże, które niesie za sobą dla osoby wierzącej pewne zobowiązania. Odpowiedz Link Zgłoś
brudny.harry4 Fora ze dwora 02.01.06, 09:09 I znów okaże się, że najwięcej mają do powiedzenia ci, którzy bynajmniej nie są katolikami i we Mszy Św. udziału nie biorą. Akurat to nie powinno was obchodzić. Mnie na przykład zupełnie nie obchodzi, czy modlitwy buddystów są po chińsku, czy po islandzku. Co za idiotyczny pomysł z tymi "góralskimi maszami". Z tego, co się orietuję, to w Polsce obowiązuje język polski, a nie góralski. Obowiązują również dokumenty soborowe dotyczące kształtu i liturgii Mszy Św. Chyba, że górale założą sobie własny, góralsko-katolicki kościół. Cały artykuł jest jednak tylko i wyłącznie manipulacją mającą pokazać, że jest problem tam, gdzie go nie ma i dać powód dyskusji nad mniejszością góralską (tak jak było to z tzw. mniejszością śląską) i również pokazać, że Kościół Katolicki się sypie. Gazeto Wyborcza - jeszcze długo, długo nie! Odpowiedz Link Zgłoś
skakan Re: Fora ze dwora 02.01.06, 12:59 gwara goralska to jezyk polski jak najbardziej. Mylisz sie kolego, tu nie chodzi o "tylko" o jezyk. Tu chodzi o wladze. Poczytaj Bachtina, to zrozumiesz, dlaczego hierarchowie tak sie boja gwary. POczytaj Bourdieu, to sie dowiedz co nieco o wladzy symboicznej. POczytaj co nieco poza Gosciem Niedzielnym, to cie bedzie stac na krytyczne myslenie. Odpowiedz Link Zgłoś
kosa811 OK, z tym że jest to przypadłość hierarchów typu 02.01.06, 14:51 wieczny giermek Dziwisz, któremu kudy do J.E. Macharskiego Odpowiedz Link Zgłoś
zbud-2 Re: Fora ze dwora 02.01.06, 15:21 Bredzisz !!!!!!! Jak masz coś tam jeszcze pod czaszką to rusz tym!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
demis1 a ja myslałem,ze 02.01.06, 09:37 górale maja rozum i mózg a okazalo się że woda i lawina zalała ich.Oszusci udawali ze tak kochaja PAPIEZA i jego miłośc do TATER,Słuczja przybysza kóry malo wie o polskich goralach a ONI JAK BARANY pozbawiaja ludzi pieknej muzyki folkloru .Każdego roku spedzam swieta w gorach pasterka i msza spiewana przez górali to jest najpiekniejsze co mozna przezyc. W duzych miastach belkot ksiezy jest gorszy o pieknej muzyki goralskiej.GORALU CZY CI NIE ZAL ZE STRACILES ROZUM .ZADBAJ O SWOJA WIARE W SIEBIE NIE DAJ SIE OGLUPIC , KOMU? Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Biskupi zapominają że wiara to wierni gdy ich 02.01.06, 09:40 zabraknie to i wiara zginie. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Kościół jako narzędzie polonizacji? 02.01.06, 10:00 tak już było kilka razy np. na Śląsku zaraz po wojnie Odpowiedz Link Zgłoś
szkola33 Msze mniej góralskie 02.01.06, 10:02 Niegze bedzie Pochwolony! A jo by tak kcioł cobyście napisali o tym, jako to tyz z tym wójtym z Polan bylo? Jabo tyz, cymu ni ma Świentyj Mszy o specjalnyj godzinie dlo ub,sb,ormo, pzpr i inksyk ( teroz nie wiem co napisać, bo na to plugastwo to ani w góralscyźnie slowa ni ma, ale wyrok jes), bo jak jo ik gymby widze to nimoge śpiywać kolend ino mi sie przybacuje"bolszewicy na msy w pierwsyg rzyndak siedzom ------Jezus na to patrzy lez mo pelne ocy, hej pudzie ksiondz do piekla wysy nie wyskocy! Skoda ze ni ma jesce do tyj spiewki goralskiej nuty , ale wnet jom zagromy. Skoda ze nas biskup taki sie nowocesny zrobiel, jakby sie wlasnyk korzeni wstydziel, starom chalpe po rodzicak rozwalić dol, a brzyćki barak z pustaków na to miejsce postawieł, co ani owce przy nim stoć nie kcom, bo sie go bojom. Momy byrcusia,curusia, a teroz bedziemy jesce dziwisia. Jedno bieda w trzek osobak, a zokopianki jak nie bylo tak ni ma, a kolejke to momy ino do kolejki. "Panie Boze Ty nas nie opuscoj ze nos , bo jak nos opuścis zaroz bedzie po nos! Syćkiek moik braci i siostry w mowie nasyj starośmieckiyj ściskom i zyce im zeby nos Pon Nas od sietnioctwa zachował! Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_k2 Troszke bez sensu... 02.01.06, 19:01 Nie wiem co Dziwiszowi przeszkadza, że górale mają masze po swojemu. Mieszkańcy podhala, szczególnie ci starsi, zapewne lepiej rozumieją gwarę, niż "Polską Polszczyznę". Odpowiedz Link Zgłoś
prpi Kościół mniej mój... 04.01.06, 20:50 Nie jestem Góralem, ale Kościół, który - jak widać - wciąż ma problem z akceptacją różnorodności kulturowej i etnicznej jest jakby nieco mniej mój... Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Kościół mniej mój... 04.01.06, 22:07 Kosciolem sa podobno ludzie ,ktorzy do niego naleza tak nauczal Jezus . Dla klechy gorale to barany ,ktorych trzeba nauczyc spiewac tak jak on chce . Komunistom to nie przeszkadzalo ,JP II nie sprawialo problemow a urzedasowi sie nie podoba . rozsadni gorale zignoruja bezsensowne zakazy ... oby Gorale jedyne co macie to gory i piekna gware ,nie pozwolcie sobie jej odebrac Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Kościół mniej mój... 05.01.06, 11:40 Proszę o bardziej uprzejme wyrażanie się na temat księży. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Kościół mniej mój... 05.01.06, 11:39 prpi napisał: > Nie jestem Góralem, ale Kościół, który - jak widać - wciąż ma problem z > akceptacją różnorodności kulturowej i etnicznej jest jakby nieco mniej mój... Nie warto rezygnować z Kościoła dla takiej drugorzędnej sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś