Dodaj do ulubionych

Msze już mniej góralskie

02.01.06, 07:20
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • piwi77 Katolicka urawnilowka 02.01.06, 08:27
    • tango9 Re: Msze już mniej góralskie 02.01.06, 08:38
      Wśród polonistów i biblistów krąży od wielu miesięcy list na temat tzw.
      przekładów na język gwarowy. Rozumiem. Język kaszubski to język kaszubski.
      Jeśli wezmę do ręki tekst kaszubski np. J 8,46: "Y Jesus rzekl do Zydow: Chtoz
      zwas moze mię by iednego grzechu obwinic? a jesli prawdą powiadam czemuz wy mi
      nie wierzyce" to wiem, że jest to tekst kaszubski. Urodzaj na przekłady jest w
      Polsce duży, bo o dziwo teksty literackie i nieliterackie stały się wyrobem
      przemysłowym. Jeśli dobrze się sprzedaje, to się drukuje i sprzedaje. Biblia na
      szczęście jest takim "towarem", którym nie wolno frymarczyć. To Słowo Boże,
      które niesie za sobą dla osoby wierzącej pewne zobowiązania.
    • brudny.harry4 Fora ze dwora 02.01.06, 09:09
      I znów okaże się, że najwięcej mają do powiedzenia ci, którzy bynajmniej nie są
      katolikami i we Mszy Św. udziału nie biorą. Akurat to nie powinno was
      obchodzić. Mnie na przykład zupełnie nie obchodzi, czy modlitwy buddystów są po
      chińsku, czy po islandzku.
      Co za idiotyczny pomysł z tymi "góralskimi maszami". Z tego, co się orietuję,
      to w Polsce obowiązuje język polski, a nie góralski. Obowiązują również
      dokumenty soborowe dotyczące kształtu i liturgii Mszy Św. Chyba, że górale
      założą sobie własny, góralsko-katolicki kościół.
      Cały artykuł jest jednak tylko i wyłącznie manipulacją mającą pokazać, że jest
      problem tam, gdzie go nie ma i dać powód dyskusji nad mniejszością góralską
      (tak jak było to z tzw. mniejszością śląską) i również pokazać, że Kościół
      Katolicki się sypie. Gazeto Wyborcza - jeszcze długo, długo nie!
      • skakan Re: Fora ze dwora 02.01.06, 12:59
        gwara goralska to jezyk polski jak najbardziej. Mylisz sie kolego, tu nie chodzi
        o "tylko" o jezyk. Tu chodzi o wladze. Poczytaj Bachtina, to zrozumiesz,
        dlaczego hierarchowie tak sie boja gwary. POczytaj Bourdieu, to sie dowiedz co
        nieco o wladzy symboicznej. POczytaj co nieco poza Gosciem Niedzielnym, to cie
        bedzie stac na krytyczne myslenie.
        • kosa811 OK, z tym że jest to przypadłość hierarchów typu 02.01.06, 14:51
          wieczny giermek Dziwisz, któremu kudy do J.E. Macharskiego
      • zbud-2 Re: Fora ze dwora 02.01.06, 15:21
        Bredzisz !!!!!!! Jak masz coś tam jeszcze pod czaszką to rusz
        tym!!!!
    • demis1 a ja myslałem,ze 02.01.06, 09:37
      górale maja rozum i mózg a okazalo się że woda i lawina zalała ich.Oszusci
      udawali ze tak kochaja PAPIEZA i jego miłośc do TATER,Słuczja przybysza kóry
      malo wie o polskich goralach a ONI JAK BARANY pozbawiaja ludzi pieknej muzyki
      folkloru .Każdego roku spedzam swieta w gorach pasterka i msza spiewana przez
      górali to jest najpiekniejsze co mozna przezyc. W duzych miastach belkot ksiezy
      jest gorszy o pieknej muzyki goralskiej.GORALU CZY CI NIE ZAL ZE STRACILES
      ROZUM .ZADBAJ O SWOJA WIARE W SIEBIE NIE DAJ SIE OGLUPIC , KOMU?
    • krzych.korab Biskupi zapominają że wiara to wierni gdy ich 02.01.06, 09:40
      zabraknie to i wiara zginie.
    • tymon99 Kościół jako narzędzie polonizacji? 02.01.06, 10:00
      tak już było kilka razy
      np. na Śląsku zaraz po wojnie
    • szkola33 Msze mniej góralskie 02.01.06, 10:02
      Niegze bedzie Pochwolony!

A jo by tak kcioł cobyście napisali o tym, jako to tyz z tym wójtym z Polan
      bylo?
      Jabo tyz, cymu ni ma Świentyj Mszy o specjalnyj godzinie dlo ub,sb,ormo, pzpr i
      inksyk ( teroz nie wiem co napisać, bo na to plugastwo to ani w góralscyźnie
      slowa ni ma, ale wyrok jes), bo jak jo ik gymby widze to nimoge śpiywać kolend
      ino mi sie przybacuje"bolszewicy na msy w pierwsyg rzyndak siedzom ------Jezus
      na to patrzy lez mo pelne ocy, hej pudzie ksiondz do piekla wysy nie
      wyskocy! Skoda ze ni ma jesce do tyj spiewki goralskiej nuty , ale wnet jom
      zagromy. Skoda ze nas biskup taki sie nowocesny zrobiel, jakby sie wlasnyk
      korzeni wstydziel, starom chalpe po rodzicak rozwalić dol, a brzyćki barak z
      pustaków na to miejsce postawieł, co ani owce przy nim stoć nie kcom, bo sie go
      bojom. Momy byrcusia,curusia, a teroz bedziemy jesce dziwisia. Jedno bieda w
      trzek osobak, a zokopianki jak nie bylo tak ni ma, a kolejke to momy ino do
      kolejki. "Panie Boze Ty nas nie opuscoj ze nos , bo jak nos opuścis zaroz
      bedzie po nos!
      Syćkiek moik braci i siostry w mowie nasyj starośmieckiyj ściskom i zyce im
      zeby nos Pon Nas od sietnioctwa zachował!
    • wojtek_k2 Troszke bez sensu... 02.01.06, 19:01
      Nie wiem co Dziwiszowi przeszkadza, że górale mają masze po swojemu. Mieszkańcy
      podhala, szczególnie ci starsi, zapewne lepiej rozumieją gwarę, niż "Polską
      Polszczyznę".
    • prpi Kościół mniej mój... 04.01.06, 20:50
      Nie jestem Góralem, ale Kościół, który - jak widać - wciąż ma problem z
      akceptacją różnorodności kulturowej i etnicznej jest jakby nieco mniej mój...
      • karbat Re: Kościół mniej mój... 04.01.06, 22:07
        Kosciolem sa podobno ludzie ,ktorzy do niego naleza tak nauczal Jezus .
        Dla klechy gorale to barany ,ktorych trzeba nauczyc spiewac tak jak on chce .
        Komunistom to nie przeszkadzalo ,JP II nie sprawialo problemow a urzedasowi sie
        nie podoba .

rozsadni gorale zignoruja bezsensowne zakazy ... oby
        Gorale jedyne co macie to gory i piekna gware ,nie pozwolcie sobie jej odebrac

• z2006 Re: Kościół mniej mój... 05.01.06, 11:40
          Proszę o bardziej uprzejme wyrażanie się na temat księży.
      • z2006 Re: Kościół mniej mój... 05.01.06, 11:39
        prpi napisał:

> Nie jestem Góralem, ale Kościół, który - jak widać - wciąż ma problem z
        > akceptacją różnorodności kulturowej i etnicznej jest jakby nieco mniej mój...
        Nie warto rezygnować z Kościoła dla takiej drugorzędnej sprawy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka