marianna_777 A kto ma utrzymywac dziecko poczete z gwaltu? 05.01.06, 12:47 I dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
galan12 Re: Wujkowska doradzi Marcinkiewiczowi 05.01.06, 12:53 To już nawet nie średniowiecze, a epoka kamienia łupanego. Odpowiedz Link Zgłoś
mlemanczyk Re: Wujkowska doradzi Marcinkiewiczowi 05.01.06, 12:54 Swietnie. Wprowadzenie calkowitego zakazu otworzy droge do: 1) wyjazdow za granice w celu dokonania aborcji 2) zwiekszeniu i tak duzej szarej strefy w aborcji 3) rozpadu rodzin w wyniku sporu o nienarodzone dziecko 4) wystapien kobiet/rodzin do panstwa o gigantyczne odszkodowania za straty moralne, tortury psychiczne, rozpad rodziny 5) zwiekszenie ilosci dzieci znajdowanych na smietniskach, a w najlepszym przypadku oddawanych do schronisk Ja za nic nie zgodzilbym sie, aby moja zona urodzila takie dziecko. Pozostaje tylko pogratulowac pomyslow naszym "madrym" glowom w sejmie. Odpowiedz Link Zgłoś
domk1 W III RZESZY I ZSRR NAPRAWDĘ BYŁ ZAKAZ ABORCJI. 05.01.06, 12:56 W obu tych krajach szło się do obozu za przerwanie ciąży. Dlaczego adminie to usuwasz. To są fakty historyczne a nie jakieś pomówienia. Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski W prl-u tez 05.01.06, 13:44 w czasach stalinowskich za calkowitym zakazem aborcji byla m.in. matka adama michnika, helena; warto poczytac, co wtedy pisala domk1 napisał: > W obu tych krajach szło się do obozu za przerwanie ciąży. > Dlaczego adminie to usuwasz. > To są fakty historyczne a nie jakieś pomówienia. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna_777 Re: W prl-u tez 05.01.06, 14:12 silesius.monachijski napisał: > w czasach stalinowskich za calkowitym zakazem aborcji byla m.in. matka adama > michnika, helena; warto poczytac, co wtedy pisala > No to sie Adasiowi upieklo - a skutki tego do dzisiaj Czasem aborcja jest usprawiedliwiona Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: W III RZESZY I ZSRR NAPRAWDĘ (?) 05.01.06, 21:00 Naziści zakazywali aborcji Niemkom, ale popierali aborcję w Polsce (legalna i bezpłatna). ZSRR był pierwszym państwem, które zalegalizowało aborcję. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.kosecki Re: dom,kowi1 05.01.06, 13:00 Alicja Grześkowiak ! Ty masz pamięć !!! Poznałem kiedys tę koszmarną babę. Boże ! co to za sublimacja ciemnogrodu ! Patronowała (jako marszałek Senatu) biegom, chyba z Pcimia do Betlejem (?). Odpowiedz Link Zgłoś
domk1 WYDAWAŁO SIE,ŻE TE OSOBY ODESZŁY JUŻ NA ZAWSZE. 05.01.06, 13:10 Niestety - pojawiają się następne. I wygląda na to, że są jeszcze gorsze niż wymienione wcześniej fanatyczki katolickie. Odpowiedz Link Zgłoś
kka21 Re: Wujkowska doradzi Marcinkiewiczowi 05.01.06, 13:04 A jak Pani Doktor to robi, że ma tylko 3 dzieci, przecież ma dopiero 42 lata, kobieta w jej wieku jeszcze może mieć dzieci np. moja teściowa mając 40 lat urodziła mojego męża. Jestem ciekawa co robi Pani Doktor żeby nie mieć więcej potomstwa, może stosuje aspirynę na antykoncepcje tak jak to poleciła to kiedyś mojej koleżance. Opowiada takie bzdury, że najważniejsza jest rodzina a czy ona sama tego przestrzega? czy widzi swoją obłudę? Przecież każdy kto mieszka w Zielonce zna doskonale Panią Wujkowską i jej wypaczone spojrzenie na świat. Moja babcia która ma ponad 80 lat ma mądrzejsze spojrzenie na świat chociaż słucha radia Maryja. Odpowiedz Link Zgłoś
ollie1 Mala dygresja 05.01.06, 13:06 tak sobie czytam i czytam te oburzone wypowiedzi i zastanawiają mnie dwie rzeczy: 1. Ktoś ten parlament przecież wybrał. Kto? Polskie społeczeństwo. I ci, którzy do wyborów wcale nie poszli też się do tego przyczynili. Przecież nazwiska takich oszołomów jak Marek Jurek czy Stefan Niesiołowski są już dobrze znane na scenie politycznej. Wystarczy jednak, że zmienili sobie nazwę partii i nikt już nie pamięta jakie to poglądy głosili. 2. Nie obrażając nikogo to nasz polski Papież również potępiał aborcję u zgwałconych kobiet. Co więcej, razem z Matką Teresą apelowali do bośniackich kobiet, zgwałconych przez Serbów aby te dzieci urodziły. Skoro wszyscy Polacy tak kochali papieża i budują pomniki w hołdzie jego naukom to nie rozumiem teraz oburzenia, gdy te same poglądy są prezentowane przez ekipę rządzącą. Tylko czekać jak kolejna ustawa w tym wspaniałym parlamencie nałoży kary grzywny czy więzienia dla kobiet, które się nie rozmnożyły. No i jeszcze należałoby zamknąć granice, bo cóż jest 300 tys dzieci urodzonych w Polsce w roku ubiegłym w porównaniu z 500 tys Polaków, którzy wyemigrowali do Wielkiej Brytanii i Irlandii od rozszerzenia Unii. Ale cóż, jakie społeczeństwo, taka jego reprezentacja w parlamencie. Może Polakom rzeczywiście potrzebny jest właśnie taki wstrząs. Może dopiero wtedy ruszą tyłki do wyborów. Bo psioczyć i narzekać to każdy potrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Mala dygresja 05.01.06, 13:14 ollie1 napisała: > ... Może dopiero wtedy ruszą tyłki do wyborów. Bo psioczyć i narzekać > to każdy potrafi. Piknie, tylko nie podpowiadasz na kogo po tym "ruszeniu tyłków" mają, według Ciebie, zagłosować? Podobny co do sensu post umieściłem z godzinę temu, ale wyraziłem też swój stosunek do PO i do SLD. Ja głosowałem i będę głosował tylko na SLD i wszystkim mądrym to radzę. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna_777 Re: Mala dygresja - no to juz dobrze 05.01.06, 14:08 wj_2000 napisał: > Jak ja nie lubię mieć stale racji! Juz teraz dobrze - juz nie masz racji Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Mala dygresja - no to juz dobrze 05.01.06, 18:25 marianna_777 napisała: > Juz teraz dobrze - juz nie masz racji Akurat tu - Ty nie masz racji!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
domk1 KATOLICTWO RADIOWE W NATARCIU 05.01.06, 13:15 Oczywiscie, ze można było głosować w wyborach inaczej. No tak - ale na KOGO!?!?!?!? Np. na Platformę? Ale oni właśnie jadą się wygłupiać do Łagiewnik. Bo też się chcą podlizać facetom w czarnych kombinezonach. A więc....????? Odpowiedz Link Zgłoś
4bani Re: Mala dygresja 05.01.06, 13:25 Na bezrybiu i rak ryba.Kogos wybrac nalezało.Odosobnione poglady Niesiołowskiego czy Jurka nie powinny kreowac polityki partii.Niestety, w PISie trwa samonakrecanie,kto bardziej przypodoba sie wodzowi.Problem nie lezy w nas , społeczenstwie, tylko w regulacjach prawnych.Niech naród w referendum wypowie sie w kwestii aborcji.Fundowanie ludziom egzotycznych rozwiazan pcha ten kraj ku destabilizacji.Wypada tylko załowac, ze w Polsce nie obowiazuje cenzus wykształcenia. Odpowiedz Link Zgłoś
domk1 REFERENDUM ABORCYJNE? ŻEBYŚ SIĘ NIE ZDZIWIŁ. 05.01.06, 13:29 ....jak babcie w moherach polecą "chronić życie" i wygłosują karę śmierci za skrobanke i wkładkę ginekologiczną do paszportu każdej kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
4bani Re: REFERENDUM ABORCYJNE? ŻEBYŚ SIĘ NIE ZDZIWIŁ. 05.01.06, 13:56 Odpowiadaj za siebie nie za babcie,zjadliwosc nie jest dobra cecha.Ale gó.. mnie obchodzi Twoja postawa,jestem facetem. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna_777 Wpierw kara smierci za gwalt, potem zakaz aborcji 05.01.06, 13:59 plodu poczetego z gwaltu. wtedy to moze miec sens, bo spowoduje drastyczne zmiejszenie gwaltow A na pewno "poglowia" gwalcicieli Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 SLD SLD SLD SLD SLD SLD SLD SLD SLD 05.01.06, 14:02 4bani napisał: > Na bezrybiu i rak ryba.Kogos wybrac nalezało.Odosobnione poglady > Niesiołowskiego czy Jurka nie powinny kreowac polityki partii.Niestety, > w PISie Mój Boże! Człowieku! Toż Niesiołowski to PO. PiS odrzucił jego kandydaturę na Marszałka Senatu!!! Ale masz rację. I PiS (Marek Jurek) i PO (Niesiołowski) to nie są "ryby" ani "raki". To okropność. Jedyna rozsądna partia (choć nie bez wad) to: SLD SLD SLD SLD SLD SLD SLD SLD SLD SLD SLD SLD SLD SLD SLD SLD SLD SLD Odpowiedz Link Zgłoś
kozakfrajer Re: Wujkowska doradzi Marcinkiewiczowi 05.01.06, 13:13 z całym szacunkiem... albo raczej nie. Bez zadnego szacunku jest pani... aż mi przez gardło nie chce przejść. Powiedzmy ze nie do konca normalna Odpowiedz Link Zgłoś
tersta To niech Wujkowska rodzi.Tyle ze jej nikt by nawet 05.01.06, 13:22 ...nie chcial zgwałcić ;-))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
gigiart co za ciemny kraj 05.01.06, 13:24 co za ciemny kraj:(dlaczego kobieta jest traktowana przez "kochających bliznich"katolików jako osoba drugiej kategorii??? Każda kobieta powinna decydować sam czy chce niechciane dziecko i nie chodzi tylko o gwałt ale ogólnie o aborcje. Przecież wierzycie że "bóg"dał wolną wole człowiekowi wiec niech każdy decyduje za siebie Odpowiedz Link Zgłoś
corokia Re: Wujkowska doradzi Marcinkiewiczowi 05.01.06, 13:25 ciekawe czy gdyby ktoś zgwałcił dr Wujkowską ,chciałaby urodzic to dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
pierre_dole Re: Wujkowska doradzi Marcinkiewiczowi 05.01.06, 13:26 juz widze jak rzeznicy zacieraja rece... Odpowiedz Link Zgłoś
domk1 WKŁADKA GINEKOLOGICZNA DO PASZPORTU. 05.01.06, 13:35 Pomysł ten podsuwam pani Wujkowskiej w trosce o ochronę życia poczętego. Każda kobieta wyjeżdżająca za granicę musiałaby się wylegitymować na przejściu granicznym wkładką do paszportu (albo do dowodu) w której byłby wpisany aktualny jej stan (czy jest w ciąży czy też nie). Wpisów dokonywaliby uprawnieni katoliccy ginekolodzy mający certyfikat od pani Wujkowskiej. Po powrocie zza granicy ponowne badanie kobiety. W przypadku usunięcia ciąży za granicą - kara śmierci. Pani Wujkowska jak będzie jakaś premia za ten pomysł to proszę mi coś tam odpalić. Myśle, że mój pomysł jest genialny i pani doradca natychmiast go pochwyci:) Odpowiedz Link Zgłoś
marianna_777 "ZUPA" z WKŁADKA - to juz bylo 05.01.06, 14:04 teraz d..a z wkladka Odpowiedz Link Zgłoś
nieprawomyslny Re: WKŁADKA GINEKOLOGICZNA DO PASZPORTU. 05.01.06, 15:33 domk1 napisał: > Każda kobieta wyjeżdżająca za granicę musiałaby się wylegitymować na przejściu > granicznym wkładką do paszportu (albo do dowodu) w której byłby wpisany > aktualny jej stan (czy jest w ciąży czy też nie). > Wpisów dokonywaliby uprawnieni katoliccy ginekolodzy mający certyfikat od pani > Wujkowskiej. > Po powrocie zza granicy ponowne badanie kobiety. --"Nooo slowem przywozicie do kraju mniej obywatela!- A jak by tak kazdy sie skrobal za granica, byloby nas coraz mniej...Polakow!" :) Odpowiedz Link Zgłoś
moon_nick Mam jeszcze jeden pomysł 05.01.06, 13:39 Może zbierzmy tych sto tysięcy podpisów pod projektem ustawy o obowiązkowych badaniach psychiatrycznych dla parlamentarzystów, członków rządu oraz ich doradców? Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski Kolejny humbug GW 05.01.06, 13:41 Dopoki rzad Marcinkiewicza nie przedstawi projektu zmiany ustawy antyaborcyjnej w kwestii zakazu aborcji dla zgwalconych kobiet, nie bede tego zlosliwego tekstu gw juz wiecej komentowac; nie wierze, zew rzad jest az tak glupi; to kolejna prowokacja gw; o wiarygodnosci tego publikatora swiadczy sprawa odwolania ministra skarbu; poczytajcie, to lewpiej zrozumiecie medialna nagonke gw na rzad; . www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060105/publicystyka/publicystyka_a_12.html Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski Re: Rydzyk, Lepper i LPR to intelektualne potegi! 05.01.06, 13:47 napewno wieksze od twojego idola michnika Odpowiedz Link Zgłoś
aga1000 Re: Kolejny humbug GW 05.01.06, 14:04 Ślązaku z Monachium :-))) jak taki projekt zostanie przedstawiony to znaczy, ze jest już w naszym kraju baaardzo niedobrze. Ponadto ta Pani, o ze się tak wyrażę wyrazistych pogladach ma zostac doradcą premiera i to jest juz niepokojacy sygnał. Co do "Rzepa kontra GW"-myslę, ze i jednej i drugie zdarzaja się spektakularne wpadki. Rzepa jest "pro" a GW to chyba juz sama nie wie, co nie znaczy, ze p. Wujkowska nie istnieje, lub że jej wypowiedzi sa wyssane z palca. Bo chyba kraju wegdług Wujkowskiej wszyscy bysmy sobie nie zyczyli, jakkolwiek tez chciałabym wierzyć, ze rząd taki głupi nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna_777 Re: Kolejny humbug GW - popieram pania doktor 05.01.06, 14:26 pod warunkiem ze kazdy gwalciciel bedzie co najmniej WYKASTROWANY - do czysta i na gladko (bez zadnych nonsensow o "chemicznej" kastracji jak to w niektorych krajach UE sie mowi) Lub wprowadzi sie kare smierci, za gwalt rowniez Odpowiedz Link Zgłoś
aga1000 Re: Kolejny humbug GW - popieram pania doktor 05.01.06, 15:07 + zero znieczulenia + tępym skalpelem marianna_777 napisała: > pod warunkiem ze kazdy gwalciciel bedzie > > co najmniej WYKASTROWANY - do czysta i na gladko > > (bez zadnych nonsensow o "chemicznej" kastracji > jak to w niektorych krajach UE sie mowi) > > Lub wprowadzi sie kare smierci, za gwalt rowniez > Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany A ja Ci radzę wierzyć, <Silesiusie> (witaj :-) ), 05.01.06, 16:32 bo jeżeli ceną za utrzymanie poparcia Radyja i LPR będzie wprowadzenie bezwzględnego zakazu aborcji, i jeżeli owo poparcie miałoby zadecydować o utrzymaniu władzy przez PiS - to zapłaci on tę ceną bez mrugnięcia okiem :-))... "... nie wierze, zew rzad jest az tak glupi..." silesius.monachijski napisał: > Dopoki rzad Marcinkiewicza nie przedstawi projektu zmiany ustawy antyaborcyjnej > > w kwestii zakazu aborcji dla zgwalconych kobiet, nie bede tego zlosliwego > tekstu gw juz wiecej komentowac; nie wierze, zew rzad jest az tak glupi; to > kolejna prowokacja gw; o wiarygodnosci tego publikatora swiadczy sprawa > odwolania ministra skarbu; poczytajcie, to lewpiej zrozumiecie medialna nagonke > > gw na rzad; > . > www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060105/publicystyka/publicystyka_a_12.html Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski Re: A ja Ci radzę wierzyć, <Silesiusie> ( 05.01.06, 18:24 Na to Kaczynscy nigdy nie pojda; to juz predzej Marcinkiewicz wyleci z premierostwa, gdyby sie na taki glupi ktok odwazyl; tego jestem pewien; uchachany napisał: > bo jeżeli ceną za utrzymanie poparcia Radyja i LPR będzie wprowadzenie > bezwzględnego zakazu aborcji, i jeżeli owo poparcie miałoby zadecydować o > utrzymaniu władzy przez PiS - to zapłaci on tę ceną bez mrugnięcia okiem :- )).. > . > > "... nie wierze, zew rzad jest az tak glupi..." > Odpowiedz Link Zgłoś
seawolfie Proponuję trochę wyluzować... 05.01.06, 13:49 Cała ta dysjusja (?) jest przerażająca. Nikt nie przytoczył żadnego argumentu na cokolwiek- wyłącznie pełne niewawiści inwektywy. Zresztą pozostające w dość luznym związku z tym, co powiedziała , lub nie p. Wujkowska. Pełny pies Pawłowa. Głos przeciw aborcji- piana z ust, bielmo zasłania oczy z wściekłości. Faszyści nadchodzą!!!!! To chyba echa emocjonalych dyskusji sprzed kilku lat, gdzie wszyscy okopali sie w swoich obozach i zatrzasnęli wrota raz na zawsze. Potwierdza się to, że w tej sprawie juz nikt nikogo mie przekona, wszyscy juz wszystko wiedzą, w związku z czym można spokojnie skasowach ten wątek. Adrenalina opadnie. Gwoli ścisłości- żeby uprzedzic anymoherowe wyzwiska, jestem niewierzący. Ale, co do aborcji, uważam, że myśleć należy raczej PRZED, a nie POTEM. A w przypadku gwałtu? Niechże mi ktos wyjaśni, dlaczego za gwałt karać śmiercią dziecko, zamiast gwałciciela? Jestem ojcem cudownej córki- wcześniaczka, którą ledwie odratowano, sporo wówczas myślałem na temat cudownego daru życia. Dziecko, to jednak nie paznokieć, czy pryszcz do usunięcia, a taki "argument" kiedys słyszałem od pewnej pani- feministki. To nie kto inny, ale właśnie faszyści byli za eutanazją "niepełnowartościowych"- i zrobili to. To w ogóle paradoks, lewica w imię wolności jest przeciwko zabijaniu morderców, a za zabijaniem dzieci. Wydawało by się logiczne, by byc jednocześnie za jednym i drugim, albo przeciwko i jednemu i drugiemu. Dziwny jest ten świat, doprawdy... Odpowiedz Link Zgłoś
moon_nick Re: Proponuję trochę wyluzować... 05.01.06, 14:03 Przerażający jest raczej Twój głos, ponieważ absolutnie niczego nie wnosi do dyskusji. Posługujesz się wyświechtanymi przez lata pseudoargumentami, o rzekomym karaniu dziecka (szkoda, że nie wspominasz o karaniu zgwałconej kobiety, której człowieczeństwo jest chyba niekwestionowalne?) oraz o różnicy pryszcz-ciąża. Żenada umysłowa panie seawolfie. Jeśli ktoś do tej pory nie zrozumiał, że nikt nie stawia znaku równości pomiędzy życiem nienarodzonym a człowiekiem narodzonym(włączając w to zagorzałych przeciwników aborcji, bo jesli to takie samo życie, to dlaczego nie wystarczy paragraf o morderstwie i nikt nie postuluje kar za aborcję jak za morderstwo???) to już nie zrozumie. Poza tym Episkopat chyba jasno się wyraził na temat tego, co sądzi o chcących nowelizować ustawę? Nie jest to opinie przychylna. >To w ogóle > paradoks, lewica w imię wolności jest przeciwko zabijaniu morderców Bzdura. Nie lewica, tylko lewica i liberałowie. Nie w imię wolności, tylko w imię sprzeciwu wobec prymitywnej zemsty oraz w obliczu wiedzy, że na przestępczość to nie wpływa. Odpowiedz Link Zgłoś
seawolfie Re: Proponuję trochę wyluzować... 05.01.06, 14:29 Po pierwsze, jakiej dyskusji? Przecież tu nie ma żadnej dyskusji, tylko wygłaszanie emocjonalnych sądów i obrzucanie inwektywami, tak , jak ty to robisz. Moim zdaniem ,żenadą umysłową jest urzędowe określanie, od kiedy chronić życie, a do kiedy nie trzeba. Nie chce mi sie kłócić, ale zastanawiam sie, w którym momencie płód staje sie dzieckiem? Gdy na zewnątrz brzucha jest głowa, czy tylko noga? Rozważmy teoretyczny przypadek, nogi na zewnątrz, głowa w środku? Płód, czy dziecko? A odwrotnie? A może , jak w futbolu, gdy "piłka całym obwodem przejdze linie bramki, hi,hi?" A jeśli uznamy, że od 3 miesiąca, to od pólnocy, czy południa? Co takiego zachodzi w organizmie o pólnocy 3 miesiaca? Odpowiedz Link Zgłoś
moon_nick Re: Proponuję trochę wyluzować... 05.01.06, 14:43 seawolfie napisał: > Po pierwsze, jakiej dyskusji? Przecież tu nie ma żadnej dyskusji, tylko > wygłaszanie emocjonalnych sądów i obrzucanie inwektywami, tak , jak ty to > robisz. Acha, czyli Twoja krytyka dotyczy też Twojego głosu w tej wymianie zdań? Bo na to by prawidła logiki wskazywały? Emocje mogę łatwo wskazać w Twoim poście, ale czy jest konieczność? > Moim zdaniem ,żenadą umysłową jest urzędowe określanie, od kiedy chronić życie, > > a do kiedy nie trzeba. Co Ty powiesz...więc również żenadą umysłową jest apel o ochronę od chwili poczęcia. Nie chce mi sie kłócić, ale zastanawiam sie, w którym > momencie płód staje sie dzieckiem? Gdy na zewnątrz brzucha jest głowa, czy > tylko noga? Rozważmy teoretyczny przypadek, nogi na zewnątrz, głowa w środku? > Płód, czy dziecko? A odwrotnie? A może , jak w futbolu, gdy "piłka całym > obwodem przejdze linie bramki, hi,hi?" > > A jeśli uznamy, że od 3 miesiąca, to od pólnocy, czy południa? Co takiego > zachodzi w organizmie o pólnocy 3 miesiaca? Widzę, że jednak nie śledziłeś zbyt uważnie dotychczasowych dyskusji i publicystyki na ten temat, bo ta kwestia była już wałkowana milion razy. Ale skoro odkryłeś dziś atrakcyjność intelektualną tematu, to nie dziw się, że nikt inny nie dyskutuje. Po prostu wszelkie argumenty padły już wielokrotnie. Nie ma czegoś takiego jak punkt na linii czasu, który oddziela życie od nieżycia. Jest nieprecyzyjnie określona przestrzeń, w której z praktycznych powodów (choćby dziedziczenie majątku) wskazujemy punkt zwrotny. Tak samo ze śmiercią. Nie ma co upierać się co do tego punktu, skoro nawet wielkie systemy religijne zmieniają co do niego zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
seawolfie Re: Proponuję trochę wyluzować... 05.01.06, 15:07 Nie ma czegoś takiego jak punkt na linii czasu, który oddziela życie od > nieżycia. Jest nieprecyzyjnie określona przestrzeń, w której z praktycznych > powodów (choćby dziedziczenie majątku) wskazujemy punkt zwrotny. Tak samo ze > śmiercią. Nie ma co upierać się co do tego punktu, skoro nawet wielkie systemy > religijne zmieniają co do niego zdanie." Cieszę się , że sie zgadzamy. Dokładnie to właśnie mam na myśli. No, ale nadal nie wiem, gdzie ten punkt zwrotny i dlaczego jest tam , gdzie jest, a nie 5 minut przed, albo po. Co do śmierci, to akurat wiemy- śmierć mózgowa. A co z dziećmi? Bardzo konkretne pytanie, i bardzo mętna odpowiedż, panie moon nick. Bo pytań miałbym więcej. Jeśli arbitralnie dopuszczamy aborcję od 3 miesięcy, na przykład, to co w przypadku podróży przez różne strefy czasowe? A jeśli zaczniemy zabieg przed północą, a skończymy po? A linia zmiany daty? Popełnimy przestępstwo, w zależności od tego, czy podróżujemy ze wschodu, na zachód, czy odwrotnie. Jeśli zaczniemy rozważać takie kwestie, to w każdym przypadku , w sposób nieunikniony doprowadzimy legalizację aborcji do absurdu. Odpowiedz Link Zgłoś
moon_nick Re: Proponuję trochę wyluzować... 05.01.06, 15:34 > Cieszę się , że sie zgadzamy. Dokładnie to właśnie mam na myśli. No, ale nadal > nie wiem, gdzie ten punkt zwrotny i dlaczego jest tam , gdzie jest, a nie 5 > minut przed, albo po. Co do śmierci, to akurat wiemy- śmierć mózgowa. Akurat nie wiemy, tylko tak sie umowiliśmy. Stosunkowo niedawno zresztą. Faktycznie nadal obowiązuje w praktyce zatrzymanie akcji serca, nijak mające się do smierci pnia mózgu. Bo chyba zdajesz sobie sprawę, jak wezwany do wypadku lekarz stwierdza zgon. Poza tym nie śmierć mózgu właśnie, tylko jego pnia, jest różnica. Przytrzymałeś się czegoś na kształt frazesu "śmierć mózgu" i uważasz, że wszystko jest załatwione i nie masz nad czym mysleć. Skoro smierć pnia mózgu, to nieudzielenie pomocy lekarskiej pacjentowi z żywym pniem mózgu byłoby morderstwem? A co z > dziećmi? Bardzo konkretne pytanie, i bardzo mętna odpowiedż, panie moon nick. Mętna bo wykraczająca poza tradycyjną chrzescijańską koncepcję duszy? Hmmm... :-) Punkt jest ustalany arbitralnie na mocy kompromisu pomiędzy stronami przy użyciu zdrowego rozsadku oraz na podstawie wiedzy na temat funkcji zyciowych płodu w poszczególnych okresach ciąży. > Bo pytań miałbym więcej. Jeśli arbitralnie dopuszczamy aborcję od 3 miesięcy, > na przykład, to co w przypadku podróży przez różne strefy czasowe? A jeśli > zaczniemy zabieg przed północą, a skończymy po? A linia zmiany daty? A zastanowiłeś się nad znacznie prostszą sprawą? Mianowicie w której sekundzie kończą się 3 miesiące? Linia zmiany daty nie ma znaczenia, póki Kiribati nie jest nasza kolonią, na co się nie zanosi. Popełnimy > przestępstwo, w zależności od tego, czy podróżujemy ze wschodu, na zachód, czy > odwrotnie. > > Jeśli zaczniemy rozważać takie kwestie, to w każdym przypadku , w sposób > nieunikniony doprowadzimy legalizację aborcji do absurdu. Odwrotnie - jej zakaz. Odpowiedz Link Zgłoś
aga1000 Re: Proponuję trochę wyluzować... 05.01.06, 14:59 To nie ta dyskusja. Dla odmiany nikt tu nie filozfuje o tym od kiedy jest życie a od kiedy nie. Te ponad 300 postów dotyczy jednej takiej pani, dla które inne kobiety sa po prostu niczym, ich zycie nie jest darem bezwarunkowym. A emocje wynikają z oburzenia, ze pani ta w badż co badź europejskim kraju zamiast głosić swoje rewelacje w zaciszu domowym zostaje doradcą premiera. Odpowiedz Link Zgłoś
prinsik Re: Wujkowska doradzi Marcinkiewiczowi 05.01.06, 13:50 To mnie bardzo ciekawi, czy kobieta, ktora jest przeciwko kobietom jest na pewno kobieta. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Wujkowska doradzi Marcinkiewiczowi 05.01.06, 14:09 Barany i owce nie podniecajcie sie niezdrowo, Wujkowska i rycyk wiedza lepiej od was ,co was uszczesliwi i czego potrzebujecie . Bedzie ustawa satysfakcjonujaca Wujkowska i klechow - a wy dostaniecie przeciez 1000 zl . Odpowiedz Link Zgłoś
komorka25 Re: Wujkowska doradzi Marcinkiewiczowi 05.01.06, 13:55 Może ją ktoś zgwałci? I może wtedy rozumu nabierze? Odpowiedz Link Zgłoś
homopoliticus Re: Wujkowska doradzi Marcinkiewiczowi 05.01.06, 13:58 Nie wiem czy wszyscy oglądali film pod tytułem "Ciało" padły tam słowa (z ust płk. Mariana Tulei granego przez Bronisława Wrocławskiego), które oddają to co ta Pani reprezentuje: "Taliban pieprzony". Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
tooffik Re: Wujkowska doradzi Marcinkiewiczowi 05.01.06, 13:58 Maskara!!! Co to wogóle za pomysł?! żeby taką chorą babę dawać na doradcę!! Domk1 -masz rację - Tragiczna w skutkach katolicka extrema oplata mackami premiera... Odpowiedz Link Zgłoś
narat Re: Wujkowska doradzi Marcinkiewiczowi 05.01.06, 13:59 Chcisłbym dożyć takiej chwili, gdy pani dr Hanna Wujkowska zostanie zgwałcona, potem sobie urodzi i dostanie becikowe. Tak trzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
ciepielaszek Re: Wujkowska doradzi Marcinkiewiczowi 05.01.06, 14:00 sądząc z fotografii, tej pani łatwo mówić o zakazie aborcji z powodu gwałtu, bo jej zgwałcenie nie grozi. Nawet w baaaardzo ciemnym zaułku. Odpowiedz Link Zgłoś