skin.pl 06.01.06, 22:16 najbardziej kiczowaty jest komentarz Kurskiego ale Jarosława Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marszal80 Kicz patriotyczny 06.01.06, 22:30 zabawne, wydawalo mi sie ze to zbieznosc nazwisk pomiedzy dziennikarzem a tym politykiem, widac wiec jak wiele potrafi roznic rodzenstwo, a z opiniami rozmowcy zgadzam sie w stu procentach, ciekawy jestem jak w dzisiejszych warukach politycznych zostalby przyjety film fabularny opisujacy zbrodnie w jedwabem z cala swoja dramaturgia i ze wzorowym odzwierciedleniem faktow, chcialbym obejrzec taki film oraz przygladac sie pozniejszej dyskusji, wiele by to pokazalo o nas samych, Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil w kwestii faktów 06.01.06, 23:56 marszal80 napisał: > jedwabem z cala swoja dramaturgia i ze wzorowym odzwierciedleniem faktow, Oj to to! A konkretnie tylko prawda i cała prawda na temat Jedwabnego! Też jestem jej ciekaw! Odpowiedz Link Zgłoś
wasermanplus Bardzo dobry pomysł 07.01.06, 02:42 Nic nie stoi na przeszkodzie, aby Muzeum Powstania Warszawskiego uzupełnić działem poświęconym historycznemu, trwającemu do dziś sporowi o Powstanie. Trzeba o to się postarać. Nic także nie stoi na przeszkodzie, aby obok Muzeum Wolności powstało Muzeum Palamentaryzmu. OBOK, nie ZAMIAST Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Bardzo dobry pomysł 07.01.06, 21:33 Taki dział moze powstac dopiero po wymarciu generacji uczestników. Dyskusja o sens lub bezsens powstania moze być jedynie dyskusją polską. Komunisci lub lewacy nie mogą miesc prawa uczestniczenia w niej. Niestety pełnili oni po wojnie role tych, ktorzy walczyli z powstaniem w czasie jego trwania! Byli jego katami.Kaci beda to muzeum zawsze krytykowac - ponieważ mają to zakodowane przez swoich nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
dalecooper Komuniści i lewacy.. 08.01.06, 23:37 ..to są grupy światopoglądowe, a nie narodowe. Równie dobrze jednym sztucznym ruchem definicyjnym można odpolonizować na przykład Ciebie. Poza tym nie chodzi o krytykę samego muzeum, lecz o dyskusję nad sensownością przeprowadzenia Powstania Warszawskiego i ewentualną moralną współodpowiedzialnością jego organizatorów za śmierć 200 tys. ludzi (piszę "ewentualną", bo wcale nie jestem pewien, że takową ponoszą). Odpowiedz Link Zgłoś
dr_flick Re: w kwestii faktów 08.01.06, 12:36 Ja też chętnie dowiedziałbym się dlaczego w Jedwabnem odnaleziono wśród ofiar w stodole popiersie Stalina. Niestety, najpierw o tym powiedziano, a potem nastąpiła cisza. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzaczek3 Re: Kicz patriotyczny 07.01.06, 15:40 Jedno muzeum więcej czy mniej. Co za różnica. Muzeów jest w Polsce dość, fajniej byłoby gdyby ich wystawy byłyby ciekawsze bo niestety wieją nudą. Nie wszyscy zrobią kalendarz Pirelli ale lepiej nie uprzedzać faktów. Dobre zdjęcia obronią się same. Odpowiedz Link Zgłoś
soulworm Re: Kicz patriotyczny 07.01.06, 15:47 obawiam sie, ze caly kraj powoli zmienia sie w muzeum, juz nawet nie skansen. Odpowiedz Link Zgłoś
stary_szczur Re: Muzea, historia, Jdewabne itd... 07.01.06, 17:24 > Jedno muzeum więcej czy mniej. Co za różnica. Muzeów jest w Polsce dość, > fajniej byłoby gdyby ich wystawy byłyby ciekawsze bo niestety wieją nudą. muzea i to dobra są jak najbardziej potrzebne, myli się ten kto twierdzi, że muzeów w Polsce jest dość, NIESTETY NIE wystarczy przyjrzeć się na Berlin, Niemcy do perfekcji opanowali sztuke wykorzystywania muzeów do przedstawiania własnej wersji historii i tu nie chodzi o Niemców,którzy by mieli pójść do muzeum a o tych którzy do Niemiec przyjeżdżają - turystów każdy naród uprawia taką politykę, w muzeum poświęconym zagładie Żydów z przykrością wysłuchałem informacji, że Żydzi uciekający z gett w Polsce trafiali na antysemicką(!?) partyzantkę, nie wiem, może rzeczywiście tak było a może nie, ale ktoś kto tego wysłucha nie zada sobie trudu by to sprawdzić przyjmie to za pewnik, dlatego powinniśmy budować muzea ale rzeczywiście z sensem, tak żeby chciało się je ogladać i żeby z wystaw wynikał jasny i klarowny obraz naszych dążeń i naszej historii.. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 ŻYDZI NAPRAWDĘ TRAFIALI NA ANTYSEMITYZM POWSTAŃCÓW 07.01.06, 21:30 stary_szczur napisał: Żydzi uciekający z gett w Polsce trafiali na antysemicką(!?) partyzantkę Tak często bywało nawet w Warszawie. Mówi o tym choćby Edelman w filmie stanowiącym materiał w Muzeum Kaczyńskiego. Ale... zagłusza go multimedialny łomot strzałów i bomb. A pod spodem jest napis, że Żydom w Powstaniu było świetnie i żadnego antysemityzmu wśród powstańców nie było. To jest właśnie przykładowe kłamstwo forsowanego przez Kaczyńskiego i jego Muzeum "patriotyzmu" - mitologii narodowej. Odpowiedz Link Zgłoś
stary_szczur Re: ŻYDZI NAPRAWDĘ TRAFIALI NA ANTYSEMITYZM POWST 07.01.06, 21:35 > To jest właśnie przykładowe kłamstwo forsowanego przez Kaczyńskiego i jego > Muzeum "patriotyzmu" - mitologii narodowej. hm, nie wiedziałem...przykre Odpowiedz Link Zgłoś
nordwest11 Re: ŻYDZI NAPRAWDĘ TRAFIALI NA ANTYSEMITYZM POWST 07.01.06, 22:04 Oczywiście że Żydzi trafiali niejednokrotnie na antysemicko nastawionych partyzantow, tyle tylko że nie ma specjalnego powodu, by akurat to był główny temat polskich muzeów. Powinien być eksponowany o tyle o ile - o ile inne państwa w swej polityce historycznej będą uwzględniać ciemne plamy z własnej historii. Niemcy w swoich muzeach nie opowiadają gościom z całego świata o tym co wyprawiał Wehrmacht podczas II wojny światowej. Owszem mówią że zły był Hitler i jego banda nazistów. Ale o wcześniejszej polityce np. Prusaków, o pruskiej zaborczości, o znbrdoniczym postępowaniu armii pruskiej w I wojnie światowej raczej nie. Belgowie w swoim wielkim muzeum etnograficznym gdzie są ogromne zbiory głównie z Czarnej Afryki nie dają ani słowa o tym co wyprawiali belgijscy kolonizatorzy w Kongo za Leopolda II. Francuzi w swoich muzeach nie chwalą się masakrami jakie ich armia urządzała w Algerii, na Madagaskarze i w Indochinach. W British Museum też nie ma ani słowa o tym że to głównie eksponaty zarąbane różnym Murzynom, Hindusom, Arabom itd. bez pytania o pozwolenie na wywóz ani o tym co brytyjscy kolonizatorzy wyczyniali w tych krajach, a robili rzeczy takie, że polski antysemityzm przy tym blednie. Itd. itd. Polska wizja historii przedstawiana turystom i własnemu społeczeństwu owszem powinna w miarę być krytyczna i nie-megalomańska, ale nie wybiegajmy przed szereg w konkurencji bicia się w piersi. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: ŻYDZI NAPRAWDĘ TRAFIALI NA ANTYSEMITYZM POWST 08.01.06, 00:41 Nordwest i tu sie mylisz! Od czasu, kiedy nie ma generalicji i wysokich oficerow wehrmachtu w Niemczech takie projekt sa na porzadku dziennym. Mowią prawde o czynach. Wiec nie opowiadaj.... A tamte inne panstwa? Czy to jest na prawde argument, aby nie powiedziec u nas, jak było na prawde? Własnie wtedy, tym, ktorzy gdzie indziej opowiadają o nas swinstwa wytracamy argumenty z reki. Nie bronimy kryształowego ego narodowego. Mowimy - byli u nas rozni, jak wszedzie! Dobrzy i Zli. Tym dobrym zasadzano najwiecej drzewek w Jadvashem, a ci zli? Coz, pies ich drapał! Odpowiedz Link Zgłoś
arek47 Re: ŻYDZI NAPRAWDĘ TRAFIALI NA ANTYSEMITYZM POWST 08.01.06, 12:33 Czysta prawda!!! Ale tego w Polsce nikt nie wie. A szkoda. Znaja tyko p. Steinbach i gadanie i grozenie durnego kurdupla Kaczora !! Odpowiedz Link Zgłoś
dalecooper Re: ŻYDZI NAPRAWDĘ TRAFIALI NA ANTYSEMITYZM POWST 08.01.06, 23:42 Słusznie. Odpowiedz Link Zgłoś
stary_szczur Re: ŻYDZI NAPRAWDĘ TRAFIALI NA ANTYSEMITYZM POWST 08.01.06, 14:46 >nordwest11 napisał: >Polska wizja historii przedstawiana turystom i własnemu społeczeństwu owszem >powinna w miarę być krytyczna i nie-megalomańska, ale nie wybiegajmy przed >szereg w konkurencji bicia się w piersi. zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości, my niestety mamy tendencje do podkreślania swoich wad, inni wręcz odwrotnie, skoro już mówimy o polskim antysemityzmie to powiedzmy wreszcie otwarcie o znaczącej roli jaką odegrali Polacy żydowskiego pochodzenia w budowaniu PRL-u nie rozumiem dlaczego wspominanie o tym nosi wciąż pietno antysemityzmu? znam przypadki, z opowiadań moich najbliższych, kiedy młodzi, komunizujący Polacy pochodzenia żydowskiego zapisywali się do służby bezpieczeństwa żeby walczyć z AK po 45', znane są przypadki witania przez społeczność żydowską na kresach armii czerwonej, jeśli już otwarcie dyskutujemy o naszych wadach może czas otworzyć kolejną kartę w dyskusji o relacjach polsko- żydowskich w tamtych czasach, to rzecz jasna ABSOLUTNIE nie usprawiedliwia przejawów antysemityzmu, ale odrzućmy pc i powiedzmy sobie szczerze antypolonizm też istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
langston Re: ŻYDZI NAPRAWDĘ TRAFIALI NA ANTYSEMITYZM POWST 08.01.06, 04:23 Mozna by sie zastanowic kto pierwszy zaczal podczas wojny parszywie sie zachowywac...Polacy czy Zydzi Ja jestem bardzo ciekaw jak bedzie wygladala ekspozycja w Muzeum Zydow Polskich. Czy bedzie tam cos o tym ze Zydzi osiedlali sie tutaj po pogromach i wypedzeniu z Europy Zachodniej, ze chciali by na ziemiach polskich powstal zarzadzany przez Zydow kraj pod nazwa "JuedoPolonia",ze stworzyli Komunistyczna Partie Polski, ze calowali wkraczajace do Polski swoieckie czolgi, czy strzelali z okien Brzescia do walczacych z Sowietami zolnierzy polskich, czy ze w 1939r denuncjowali sowietom ukrywajacych sie Polakow ,i czy bedzie cos o mordach UBo ktorych mowil Naczelny Rabin Warszawy i Lodzi Michael Sudrich. Odpowiedz Link Zgłoś
meylec To kolejny specjalista od "małych ojczyzn" 08.01.06, 10:56 i kwestionowania prawa Polski do "ziem zachodnich". Ale i tak można go pochwalić - że swoich wywodów o "ziemiach zachodnich" nie doprawił wyciągając porzucony na szczęście i szkodliwy dla Polski pomysł budowy "Centrum Wypędzonych" we Wrocławiu. A co do muzeum - jak byłem w muzeum archeologicznym, to nie widziałem tam ani jednego komputera na wystawie. Nie było także telefonów komórkowych ani płyt dvd. Idąc tropem myślenia pana dr. to pewnie powinny tam być. Odpowiedz Link Zgłoś
mistrza historia jest zakłamana i tyle 21.01.06, 01:24 to ze Żydzi byli (i sa zreszta)nietolerowani(delikatnie mowiac)podczas II wojny swiatowej widomo nie od dzis ale to ze Polacy takze ich nie akceptowali i wrecz z nich szydzili wychodzi na jaw dopiero w ostatnich latach jakze bledny i falszywy przekaz zostal nam obrazowany przez tyle lat czasem sie wstydze za swoich Rodakow ktorych oczywiscie podziwiam doceniam poswiecenie dla Ojczyzny i chyle przed nimi czolo ale Żydzi to naród ktory jest po porostu niechciany znienawidzony dlaczego??przez to ze sa bardzo inteligentnym narodem przez to iz maja swoja kulture swoj swiat poprostu sa inni trwaja w stanie innym niz my i nigdy nie jestesmy w stanie tego zrozumiec... Odpowiedz Link Zgłoś
the.bill1 Re: Kicz patriotyczny 07.01.06, 17:06 I o to chodzi, bo polaczki to hieny i cwaniaczki. Co za hołota , co za michnikowszczyna paskudna, co za chamstwo maksymalne, co za podłość nieziemska ludzi z GW. To jest po prostu JAWNA ANTYPOLSKA DZIAłALNOść, jatrzenie, oszołomstwo i wzywanie do nienawiści etnicznej. GW jest szkodliwa. Tymi ludźmi powinien zając się jesli nie psychiatra, to przynalmniej psycholog kliniczny. Odpowiedz Link Zgłoś
nocny.lot Re: Kicz patriotyczny 07.01.06, 17:08 W ZSRR przeciwnikom politycznym diagnozowano tzw. "schizofrenie bezobjawowa". Widze, ze w IV RP podobne diagnozy wracaja do lask. Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Mam nadzieje, ze u billa to subtelna ironia z 07.01.06, 18:11 wypowiedzi na tym forum. Ma zazwyczaj rozsadne posty. Odpowiedz Link Zgłoś
polacco2 [...] 06.01.06, 22:52 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Moderator, a jakim prawem ten chamski post tu 07.01.06, 18:07 ciagle sterczy? CO wnosi do dyskusji poza prymitywizmem jakiegos odmozdzonego zula? Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok [...] 07.01.06, 21:26 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
zygfryd.okrutny Jak to sfalszowane wybory 1946 roku ? 07.01.06, 01:21 kto je sfaszowal? na jakiej podstwie sie tak twierdzi? Alianci zachodni nigdy nie zakwestionowali wynikow tych wyborow, a wiec kto smie je dzsiaj podwazac prawidlowosc tych wyborow. W wyborach 1946 roku bralo udzial wiecej ludzi niz 2005, cala Polska glosowala za przyjeciem komunizmu radzieckiego i zwierzchniej wladzy ZSRR. Kochani co wy tworzycie? Nowa historie wspolczesna? Odpowiedz Link Zgłoś
kantdupy Zygfrydziu 07.01.06, 02:13 Nie dość, że z ciebie wredny zbok prowokator, to jeszcze wredna czerwona świnia. Odpowiedz Link Zgłoś
zygfryd.okrutny Re: Zygfrydziu 07.01.06, 02:21 tak, tak komunisci byl na tyle oczywicie glupi, zeby 45 lat przechowywac wyniki sfalszowanych wyborow. Zadna publikacja zachodnie nie potwiedza faktu, ze wybory byly w jakikolwiek spoob falszowane. Polska w 1946, to nie okupacjny polski Irak 2005. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Zygfrydziu 07.01.06, 14:38 Nie zwracaj uwagi na kretyńskie prowokacje. Odpowiedz Link Zgłoś
rakunica Alianci sprzedali Polske w Jalcie 07.01.06, 12:55 Polacy byli dobrzy do przelewania krwi na wszystkich frontach, potem nie byli juz potrzebni. Oddali nas w niewole sierpow i mlotow. Nawet nie zaprosili Polakow na parade zwyciestwa w Londynie. Taka to historia - nienowa i powtarzajaca sie. Anna Kozlowska zygfryd.okrutny napisał: > kto je sfaszowal? na jakiej podstwie sie tak twierdzi? Alianci zachodni nigdy n > ie zakwestionowali wynikow tych wyborow, a wiec kto smie je dzsiaj podwazac pra > widlowosc tych wyborow. > W wyborach 1946 roku bralo udzial wiecej ludzi niz 2005, cala Polska glosowala > za przyjeciem komunizmu radzieckiego i zwierzchniej wladzy ZSRR. Kochani co wy > tworzycie? Nowa historie wspolczesna? Odpowiedz Link Zgłoś
stary_szczur Re: Alianci sprzedali Polske w Jalcie 07.01.06, 17:30 a my zamiast dbać o swój własny interes to ciągle liczymy na to, że nam ktoś coś załatwi i jeszcze będzie trąbił sam z siebie o naszej historii, czas panowie i panie ruszyć zadki, a nie mraukotac kto nam i co sfałszował, jak widać (niestety) lud ciemny wciąż wierzy, że manna z nieba spada... Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Alianci sprzedali Polske w Jalcie 07.01.06, 21:41 Należy Wam o tym głosno mowic! Nikt nas nie sprzedawał, ani nie kupował! Rosjani, Amerykanie i Brytyjczycy - nikt wiecej, ustalali porządek swiata. Reszta była pyłem transgalaktycznym, nic nie znaczącym! Rosjanie wygrywając wojne, postawili żądania! A ich alianci to rozumieli. To była cena za wygranie wojny swiatowej! Zrozumcie to wreszcie i otrząsnijcie sie z mrzonek o wiecznej zdradzie. W zyciu sa zwyciezcy i sa przegrani. Polska od kilkuset lat należy do tej drugiej grupy, korzysta jedynie czasem z odrobiny szczescia. Pan Bog karze nas za głupote, a pozniej daje cukierek. Ot co! Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Jak to sfalszowane wybory 1946 roku ? 07.01.06, 21:36 Moja matka była w komisji wyborczej we Wrocławiu! Kiedy stwierdziła pod koniec dnia, że troche mało ludzi głosowało. Przewodnicząc poprosił ją grzecznie, ale stanowczo aby sobie juz poszła. A ty Zygfrydzie okrutny nie opowiadaj kłamstw, ponieważ jeszcze narazie zyją ludzie ten czas pamietający! Odpowiedz Link Zgłoś
holyboy_666 Re: orle intelektu! 07.01.06, 02:31 ja ci odpowiem. .... bo nikt ich nie zgłosił do moderacji?... widzisz ten mały koszyk? kliknij go. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika to dlatego moje pytanie, czy arcybiskup zaoferowal 07.01.06, 03:25 swoaja nerke do przeszczepu zostalo usuniete z innego forum? holyboy_666 napisał: > ja ci odpowiem. > .... bo nikt ich nie zgłosił do moderacji?... > widzisz ten mały koszyk? kliknij go. > Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Boy, ja to zglosilem troche czasu temu - klikiem. 07.01.06, 18:15 Pare minut temu, bo po mym powrocie ze sklepu ten post ciagle tu tkwil, zamiescilem nizej apel do moderatora i wyslalem maila na abuse - zobaczymy Maleszka czy nie. Nb. Jesli chodzi o niezaklocony dlugi zywot na forum GW najbardziej prymitywnego antysemickiego chamstwa, to - jednak - sklonny bylbym sie przychylic do podejrzen pana Jana:) Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika 3 X NIE 07.01.06, 03:22 nie podoba mi sie tekst, nie podoba mi sie Kurski, nie podoba mi sie ten facio. Cos mi to wyglada na nastepna manipulacje GW pod naczelnym wodzem AM. Relatywizm sluzaczy jedynie slusznej opinii pana nadredaktora i jego kregu znajomych. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_r_k Proszę pomyśleć o smutnym losie... 07.01.06, 04:11 Proszę pomyśleć o smutnym losie Nadredaktora. Mając w ręku Złoty Rog (propagandę) przeputał wszystko jak mu się wymsknęło o tych wódeczka z Urbanem. Jego kandydatka dostała tylko 1.5% procent głosów... Zostało mu tylko isanie, że ON Jest Następcą: Mickiewicza, Papieża, Biskupów, Piłsudskiego, .... Jan K. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika Re: Proszę pomyśleć o smutnym losie... 07.01.06, 04:30 moim zdaniem pijackie ciagoty nie byly przyczyna upadku nadredaktora. ja bym winil brak moralnego kregoslupa, zeby nie powiedziec nieuczciwosci. AM mial okreslone poglady polityczne i tych pogladow nie zmienil. Ma takze okreslone srodowisko, w ktorym czuje sie jak koszerna ryba w koszernym stawie. Ale inne ryby tego stawu juz nie chca, stad frusrtracja pana nadredaktora. Nie mogac pogodzic sie z faktem oczywistym (brak wplywu na rzeczywistosc polityczna i brak wplywu na umysly) pan nadredaktor nadal uprawia, czesto poslugujac sie innymi, swoista propagande. Celem tej propagandy jest mieszanie w umyslach i zwykle sianie nienawisci lub tez judzenie (znakomite slowo, jaki zrodloslow?), jednej grupy przeciw drugiej. Wszystko na sprzedaz, wszystko jest wzgledne. O pseudointelektualnych tasiemcach nie wspominam, poniewaz to sie po prostu nie da czytac. Klasyczny przyklad, ze ilosc nie przechodzi w jakosc. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Proszę pomyśleć o smutnym losie... 07.01.06, 14:40 Jak rozumiem z końcówki postu, tekstu nie czytałeś? To po co zabierasz głos? Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika trepie, wyloze ci to w prosty sposob 07.01.06, 23:11 tekst czytalem w calosci. Moja ostatnia uwaga odnosi sie do tekstow Michnika. Poza tym jest cos takiego jak licentia poetica. Jezyk polski jest piekny, pod warunkiem , ze poznasz wiecej niz Q, H, P - co charakteryzuje kiboli, jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
jeleniogorski Re: Proszę pomyśleć o smutnym losie... 07.01.06, 17:34 Janie moherowy,nie myśl,nie współczuj On to ma po prostu w d..ie. Ale też dzięki Niemu tacy frustraci jak ty i tobie podobni mogą lać tu żółć i nikt wam za to nie nakopie. A warto by,warto może ta głupota by się wreszcie wyniosła. Odpowiedz Link Zgłoś
mbishop do 3 X NIE 07.01.06, 16:48 koham.mihnika napisał: > nie podoba mi sie tekst, A przeczytałeś go i zrozumiałeś? Bo ja mam wrażenie, że to drugie raczej nie. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika przeczytalem, zrozumialem, ale mi sie nie podoba 07.01.06, 23:15 czyz nie bylo to jasno powiedziane? obowiazku popierania jedynie slusznej linii GW i nadredaktora jeszcze nie ma. teksty u Michnika nie ukazuja sie ot tak sobie, one tworza pewna calosc o raczej podejrzanej proweniencji. Pseudointelektualny belkot to tylko przykrywka. Odpowiedz Link Zgłoś
bloody_rabbit Re: 3 X NIE 08.01.06, 12:03 Koncepcja, że dziennik ogólnopolski może mieć swoją linię polityczną i nie musi się zgadzać z każdą inicjatywą rządową, jak widać przekracza możliwości umysłowe wielu uczestników tego forum... Odpowiedz Link Zgłoś
nordwest11 Re: 3 X NIE 08.01.06, 12:31 Natomiast koncepcja że rząd i różne kręgi społeczeństwa niekoniecznie muszą się zgadzać z linią polityczną największego dziennika ogólnopolskiego również przekracza możliwości niektórych umysłów. Odpowiedz Link Zgłoś
kolejar Re: Kicz patriotyczny 07.01.06, 04:00 Czy nie lepiej stworzyć muzeum parlamentaryzmu polskiego - jednej z piękniejszych kart w naszej historii? Można w nim też pokazać zagrożenia, jakie niesie łamanie demokracji - od liberum veto, poprzez zamach majowy, aż po sfałszowane referendum z 1946 roku. To coś więcej niż doraźna pomnikoterapia - mówi Robert Traba Inni zaś mówią, że największą krzywdę narodowi żydowskiemu wyrządzili Polacy - to... Kneset! Kneset wraz z całą kulturowo-polityczną spuścizną Sejmu. - ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
jan_r_k Maleszka Trollem i Cenzorem jednocześnie... 07.01.06, 04:08 Nie usuną, bo sami pisza takie posty... Kliknąłem nie tylko ja, jak widać i nic... Jan K. Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Jest 17.18 wg. czasu londynskiego - miales racje: 07.01.06, 18:18 TO NAPISAL MALESZKA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gogol66 Re: Kicz patriotyczny 07.01.06, 09:16 gdzie oni wyszukują takie antypolskie śmieci Odpowiedz Link Zgłoś
malpa-z-paryza Re: Kicz patriotyczny 07.01.06, 09:49 bardzo dobry tekst!!! wiecej takich... walczmy z tymi mitami, w ZSRR budowano pomniki Lenina i muzea swietnosc i osiagniec komunizmu, w Iraku na kazdym placu byl pomnik Saddama huseina, a my teraz bedziemy ku niebu wychwalac nasze mity narodowe. KICZ. i bez przesady, powstancy ich dowodztwo znowu tak nie bylo uposladzane w PRL! moja rodzina brala udziala, ba nawet byli oficerami.. nikt ich nie trzymal w wiezieniu, nie torturowal fakt kwiatow tez nie dostawli ( odznaczenia tak!!) Odpowiedz Link Zgłoś
gogol66 Re: Kicz patriotyczny 07.01.06, 10:15 malpa-z-paryza napisała: a my teraz bedziemy ku niebu wychwalac nasze mity narodowe. KICZ. > lepsze to niż Kiszczak czlowiek "honoru" lub odpie..ie sie od gienerała lub "polskie obozy zagłady" lub "polski antysemityzm wyssany..." lub itp. brednie antypolskie Odpowiedz Link Zgłoś
stary_szczur Re: Kicz patriotyczny 07.01.06, 17:39 "W polityce historycznej chciałbym dostrzec pole dialogu, a nie konfliktu. Nie pogłębiajmy antagonizmu, gdyż dotyczyć on będzie nie tylko intelektualistów, ale też przenosić się będzie na społeczeństwo. Trzeba rozmawiać." piękna bajka, jeszcze w żadnym muzeum (poza Checkpoint Charlie) nie dostrzegłem podstaw do dialogu, a reczej własne wersje afirmowanej (i to jak) historii, czemu mielibyśmy sami tego nie robić??? a do malpy-z-paryza: > i bez przesady, powstancy ich dowodztwo znowu tak nie bylo uposladzane w PRL! m > moja rodzina brala > udziala, ba nawet byli oficerami.. nikt ich nie trzymal w wiezieniu, nie tortur > owal fakt kwiatow tez nie > dostawli ( odznaczenia tak!!) ale rozumiem, że wcześniej musieli powiedzieć, jak bardzo żałują tego co zrobili?powiedzmy sobie szczerze powstanie warszawskie było pięknym mitem również za PRLu tylko troszkę inaczej tłumaczono czemu Rosjanie tak wolno sie posuwali... Odpowiedz Link Zgłoś
helguera Dwóch braci-każdy z innej bajki 07.01.06, 09:54 Chociaż Jacek K. to nie moj bohater,lecz w porównaniu ze swym bratem Jarosławem jawi się jako postać nietuzinkowa,a intelektem,osobowoscią bije ''poddanego''Michnika na łep. Odpowiedz Link Zgłoś
sobekx Kicz patriotyczny 07.01.06, 11:13 jak my kochamy naszą mitologię!? jak lubimy żyć w kłamstwie!? Kaczyński nie musi wprowadzać lekcji patriotyzmu do szkół - nasze głowy są odporne na jakikolwiek fakt sprzeczny z narodowym mitem; polskie szkoły wychowają tabuny polskich fanatyków przekonanych, że jesteśmy Chrystusem Narodów, którzy potem będą ministrami i będą jak ten od rolnictwa jechali do Brukseli i rezygnowali z walki o lepsze warunki, bo przecież jesteśmy dumnymi Polakami; osobiście jestem dumny z bycia Polakiem ale nie lubię być traktowany jak plastelina do urabiania - smutna prawda o nas pozwala nam stawać się lepszymi - a na tym bardziej mi zależy niż na życiu w kłamstwie; ale może "ciemny lud" woli przyjemne kłamstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
tomek9991 Wielopolski - postać niejednoznaczna ?????????? 07.01.06, 11:38 Nędzny, parszywy zdrajca, ruski pachołek z powst. styczniowego, kolaborant - to dla Wybiórczej postać niejednoznaczna, w domyśle NIE BYŁ ZŁY Odpowiedz Link Zgłoś
nocny.lot Re: Wielopolski - postać niejednoznaczna ???????? 07.01.06, 13:34 Pewnie, ze lepiej pozwalac sie wyrznac i wszczynac powstania wbrew szansom. Ci, ktorzy wydaja takie rozkazy to bohaterowie, ci, ktorzy sie im przeciwstawiaja - zdrajcy. Czarne jest czarne, biale jest biale. Przyjemnie zyc w tym przeswiadczeniu, gdy sie przezylo lub nigdy nie nadstawilo glupiego lba za dobre samopoczucie dowodcow. Milosnikom mitu powstan przypominam, ze Stefan Kisielewski pisal o Powstaniu Warszawskim, ze bylo "polityczna glupota i psychologiczna koniecznoscia". Moj ojciec natomiast zostal osierocony w wieku trzech lat, bo dziadek wyszedl do Powstania na Pradze. Nie mial zadnych szans, o czym musieli wiedziec jego dowodcy. Wdowie z trojka dzieci nikt potem nie spieszyl z patriotyczna pomoca. Dlatego do Muzeum Powstania w jego obecnym ksztalcie sie nie wybieram. Odpowiedz Link Zgłoś
krupab Re: Wielopolski - postać niejednoznaczna ???????? 07.01.06, 14:28 Wielopolski od 1861 do 1863 zrobił dla poprawy sytuacji ówczesnej kongresówki więcej niż wszyscy powstańcy w XIX wieku razem wzięci! przykłady?! - proszę - oczynszował chłopów, równouprawnienie żydów, przywrócił organy ministerialne i rzadowe królestwa, zreformował szkolnictwo, przywrócił radę stanu, wprowadził samorzad powiatowy i gubernialny, wpropadził samorzad miejski w formie magistratu - TO MAŁO!!?? - Car pod wrażeniem jego działalności nosił sie z wprowadzeniem konstytucji dla królestwa - podobnie jak dla Finlandii, szykowana była już reforma uwłaszczeniowa dla chłopów - i co ? musiało wybuchnąć powstanie, bo była duża grupa napaleńców, która sobie postanowiła pokonać jedno z najsilniejszych ówczesnych mocarstwa - no zaiste jest tylko to godne umieszczenia w Muzemum Wolności - proponuje hasło - krótkowzroczność i naiwność - przecież powstanie przyniosło nam same straty - Murawiow, Apuchtin, Berg... Tak samo zostanie pewnie potraktwoane postanie listopadowe- nikt nie zauwazy dokonać Druckiego-Lubeckiego(reforma gospodarki w królestwie i jego rozwój), ani starń Czartoryskiego (o większą autonomię - podobno to on wpłynął na Cara że zlikwidował urząd namiestnika) tylko bedą wychwalać powstańców, którzy mieli tak beznadziejnych dowódców, że część powstania przegrali na własne życzenie... a na koniec - czy pis uczci pamięć w tym muzeum pana Stanisława Grabowskiego - który ideowo pasuje do partii rządzącej (dla nieznającyhc tej czranej wizjii historii dodam, że był następcą stanisława kostki-potockiego na stanowisku ministra oświaty, który z 1200 szkół postałych z kostki-potockiego, zlikwidoała coś koło 400-500, ale cóż kostka-potocki był antyklarykałem - "Podróż do Ciemnogrodu" a Grabowski miał poparcie biskupów) Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Wielopolski - postać niejednoznaczna ???????? 07.01.06, 14:43 Pewnie, nie ma to jak wysłać znowu kilkadziesiąt tysięcy młodzieży bez broni przeciwko regularnej armii, najlepiej w zimie, żeby im w lesie nie było za przyjemnie. Chyba dlatego tak was boli Okrągły Stół i Wybory Czerwcowe - kto to widział, żeby odzyskiwać niepodległość w sposób cywilizowany, na zasadzie umowy - lepiej wysłać na rzeź, przecież minęło nam 40 lat bez powstania. Odpowiedz Link Zgłoś
funia81 Re: Wielopolski - postać niejednoznaczna ???????? 07.01.06, 16:49 Na twoim przykladzie, dziecko, widac, ze zaslepienie jedynie sluszna wizja historii nie sluzy czlowiekowi, oj, nie sluzy... A chlopaki z PiSu wlasnie to chca nam zafundowac. f. Odpowiedz Link Zgłoś
the.bill1 Re: Wielopolski - postać niejednoznaczna ???????? 07.01.06, 17:14 Moralna hołota z Wybiórczej jest po prostu podła do sześcianu i tyle. Niech sobie zachowaja swa michnikowszczyzne dla swoich dzieci i wnuków, ale niech sie odwala od Polski i Polakó Odpowiedz Link Zgłoś
kosciol.mlodziezy.psychicznej Nie odwalą się. 07.01.06, 17:27 Bo trzeba tępic polską tepotę. Odpowiedz Link Zgłoś
oktawianc Re: Wielopolski - postać niejednoznaczna ???????? 08.01.06, 13:31 the.bill1 napisał: > Moralna hołota z Wybiórczej jest po prostu podła do sześcianu i tyle. Niech > sobie zachowaja swa michnikowszczyzne dla swoich dzieci i wnuków, ale niech sie > odwala od Polski i Polakó Bardzo trafny dobór nicka. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Wielopolski był IDEOWYM ZDRAJCĄ NARODU POLSKIEGO 07.01.06, 21:22 W liście do Metternicha Wielopolski wyraźnie napisał, że Polacy powinni stać się częścią narodu rosyjskiego i wiernie służyć carskiemu absolutyzmowi, zachowując jedynie odrębny język i religię jego syn Zygmunt poszedł dalej i nawoływał do zmiany religii na prwosławną i porzucenia polskiego języka Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Wielopolski - postać niejednoznaczna ???????? 07.01.06, 21:45 Nie rozumiesz tzw. Realpolitik. Wielopolski robił to, co było mozliwym w owym czasie. Teraz mozesz na niego pluc. A zastanow sie, co bys wtedy zrobił? Poszukaj, popatrz na zrodła, poczytaj, pomysl i zastanow sie. Mniej koloratury, wiecej szarych komórek! Odpowiedz Link Zgłoś
krupab Re: Wielopolski - postać niejednoznaczna ???????? 07.01.06, 23:30 W całości się z toba zgadzam, żyjemy w kraju gdzie szczęśliwie od 50 lat nie było wojny, od 16 lat możemy sami decydować o swoim losie. Dlatego rozpatrywanie losów Wielopolskiego i jego działań musi być porównane do ówczesbej epoki; wislok1 napisał, że był zdrajcą ideowym - to juz jest wogóle śmieszne, bo kto jest zdrajca - ten kto posyła kilkanaście tysięcy ludzi na rzeź i cierpienie bez nadzieji na sukces (bo powstanie styczniowe nie mogło być sukcesem) czy ten kto stawia szkoły, otwiera uniwestytet, wprowadza samorząd? Nazwać zdrajcą jest bardzo łatwo, a potem tej łatki już sie nie odczepi... Napisałem już wcześniej i to powtórze - dla Polski i Polaków w XIX wieku zrobił (a mógł zrobić jeszcze więcej, gdyby nie postanie) więcej niż wszystkie XIX-wieczne postania razem wzięte. Jako ostateczny przykład - czy Polacy w monarchi austryjackiej, np. Szujski i Borzyński, też są zdrajcami? Autonomia nie została zdobyta przez powstanie, ale przez wiernopoddańcze listy, działanie wybitnych polityków na dworze cesarskiem (np. Agenor Gołuchowski i jego dyplom październikowy). Ergo - ci, którzy nazywaja wielopolskiego zdrajcą, uznają też, że autonomia galicyjska była zdradą (i tu wyrażenie, którego nie lubie - bo nic ono nie wyraża, a zetrze się w polityce) "polskich interesów narodowych" Jego postawa nie jest postawą zdrajcy - jest dyskusyjna, bo przecież kogo w historii można nazwać jednoznacznie pozytywną postacią?! Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Wielopolski - postać niejednoznaczna ???????? 08.01.06, 00:02 Dzieki, takich nie ma. Zycie jest pokretne ex definitio. Ale tego czarno biali malarze nigdy nie pojmą! Odpowiedz Link Zgłoś
bloody_rabbit Re: Kicz patriotyczny 07.01.06, 11:40 PiS tworzy tematy zastępcze, żeby ukrywać fakt że im w gospodarce nie wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
gogol66 Re: Kicz patriotyczny 07.01.06, 11:55 bloody_rabbit napisał: > PiS tworzy tematy zastępcze, żeby ukrywać fakt że im w gospodarce nie wyjdzie. ale rewolucyjna czujność krwawego rabina dała temu czekistowski odpór Odpowiedz Link Zgłoś
funia81 Re: Kicz patriotyczny 07.01.06, 16:50 Czekistowski, nie czekistowski... Faktow nie da sie ukryc. W sprawach naprawde waznych dla kogokolwiek poza bracmi K. PiS na razie daje ciala na calej linii. f. Odpowiedz Link Zgłoś
bloody_rabbit Re: Kicz patriotyczny 08.01.06, 12:02 Potwierdzasz moje przekonanie, że prawie każdy antysemita to głupek :D Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Rozumiem obiekcje GW. W Muzeum Wolności 07.01.06, 12:13 nie wszyscy sie zmieszcza !!! Odpowiedz Link Zgłoś
nocny.lot Re: Rozumiem obiekcje GW. W Muzeum Wolności 07.01.06, 13:38 Ale z pewnoscia znajdzie sie miejsce dla Piaseckiego i PAXu, ktorego wodz tak odwaznie walczyl o przetrwanie wolnosci obywatelskich, ze nawet NKWD przeciagnal na swoja strone:) Odpowiedz Link Zgłoś
mbishop Re: Rozumiem obiekcje GW. W Muzeum Wolności 07.01.06, 16:50 rsrh napisał: > nie wszyscy sie zmieszcza !!! To na pewno. Już Kaczorki o to zadbają, żeby zmieścili się tylko kaczorohistorycznopoprawni Odpowiedz Link Zgłoś
rozowykot Re: Nic dodać, nic ująć! 07.01.06, 15:14 Zycie jest diabła warte, jeżeli nie jest uparte, ..trzeba...wrócić, wszystko..zmienić, odwrócić, nad Mazowsza równiną otwartą- i żeby żyć było warto. Ale żeby było warto to szanując przeszłość trzeba patrzeć w przyszłość , a my tylko o tym ,co wczoraj, a jakie plany na jutro? Oczywiście oprócz odwetówki! Odpowiedz Link Zgłoś
soulworm Re: Nic dodać, nic ująć! 07.01.06, 15:20 widze ze kolega juz troche wciety :) to i ja sobie naleje, cheers! :) Odpowiedz Link Zgłoś
nordwest11 Re: Kicz patriotyczny 07.01.06, 14:20 Polityka historyczna zawsze jest, a brak polityki historycznej to też polityka historyczna czy raczej przyzwolenie na to żeby polską świadomość kształtowały zagraniczne think tanki poprzez system stypendiów, grantów, fundacji itd. a więc polityka historyczna zdefiniowana gdzie inddziej i w nie naszym interesie. Pan Traba po prostu ubolewa że kończy się czas, kiedy wielka kasa idąca na projekty mówiące o wielokulturowości, o pograniczu kultur itd. takie ja jego "Borussia". nie była niczym równoważona. Można dyskutować o kształcie Muzeum Powstania Warszawskiego oraz o tym czy samo Powstanie było uzasadnione, faktem jest jednak że poprzednie władze Warszawy w ogóle nie wykazywały woli by powstało jakiekolwiek muzeum Powstania (obojętnie czy z ekspozycją o jednoznacznej czy o wieloznacznej wymowie). Brak polskiej polityki historycznej polega też na tym że cmentarze żołnierzy Wehrmachtu są czyste i zadbane bo płaci za to rząd RFN, a cmentarze wojenne żołnierzy polskich czy to z Września 39, czy z lat 44-45, czy z 1920 roku, porasta trawa i chwasty – tak samo cmentarze polskich ofiar zbrodni wojennych. Vide syf na Westerplatte czy zaniedbany cmentarz w Palmirach. Co do osób które pan Traba jako przykład patriotyzmu krytycznego, to krakowscy historycy ze szkoły Szujskiego i Bobrzyńskiego odegrali owszem pozytywną rolę w rozwianiu niektórych mitów polskiego hurrapatriotyzmu, ale ci sami ludzie przyczyniali się do regresu cywilizacyjnego i kulturalnego Galicji, między innymi hamując rozwój oświaty, blokując rozwój szkół realnych na rzecz uprzywilejowanej pozycji gimnazjum klasycznego z greką i łaciną. J. J. Lipski zdecydowanie za daleko poszedł w podważaniu polskości Ziem Odzyskanych, można to zrozumieć jako wyskok idealistycznie nastawionego intelektualisty, ale robienie z jego poglądów ogólnie obowiązującej ideologii to przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
block-buster Robert Traba wykazuje oszolomstwo kaczyzmu 07.01.06, 14:32 Czyli przykrawanie historii,jak kawalka materialu u krawca,ABY TYLKO PASOWALA. Borussia,jedna z najswietniejszych firm na Warmii I Mazurach,ktora umiejetnie laczy historie tych niemieckich ziem z polskoscia dnia dzi siejszego to wzor niedoscigniony dla formacji oszolomow politycznych wspolczesnie rzadzacych kaczorlandem.Dlaczego ministrem kultury nie moze byc np.taki madry i daleki od oszolomstwa pan Traba,a musi byc taka miernota jak Ujazdowski,ktora raz juz dal dostateczna plame na tym stolku. Oczywiscie popieram idee Muzeum Wolnosci,o ile doda sie do nazwy dopisek:wolnosci OD KACZYZMU... Odpowiedz Link Zgłoś
nordwest11 Re: Robert Traba wykazuje oszolomstwo kaczyzmu 07.01.06, 15:27 Za dużo używasz zjadliwych epitetów w tylu "miernota", "kaczorland", "oszołomy" itd, żeby była możliwa konstruktywna dyskusja z tobą. Nazywanie Warmii i Mazur "ziemiami niemieckimi" to przegięcie którego nie czyni nawet Traba. Weź sobie najnowszą książkę samego Traby do ręki - książkę o wschodniopruskości, to się przekonasz jak bardzo "niemieckość" tych ziem została sztucznie skonstruowana po 1933 roku przez reżim Hitlera. Ze strony ludzi lansujących nie-nacjonalistyczne, wielokulturowe wizje historii różnych regionów czy podważających "narodowe" wizje historii też zdarzają się przypadki przykrajwania historii jak kawałka materiału. Najlepszym przykładem były artykuły Michała Cichego w Wyborczej który najpierw napisał że "AK rozwaliła mnóstwo Żydów podczas powstania warszawskiego" a potem znalazł bodajże dwa konkretne przykłady - że pododdział kapitana "Hala" złożony z kryminalistów zamordował kilku Żydów przy czym poddoddział ten mordował też Polaków z pobudek rabunkowych, oraz że w jakimś odddziale AK grożono żołnierzowi żydowskiej narodowści "Ty Zydzie, my cię tu załatwimy". I to było to "mnóstwo". A najczęściej przykraja się przez milczenie. Nie pamiętam w ciągu ostatnich kilkunastu lat w "Wyborczej" ani jednego artykułu który mówiłby o budzicielach polskości na XIX-wiecznym Śląsku, Warmii i Mazurach, o Polakach w XIX-wiecznym Wrocławiu, o POW Zaboru Pruskiego, o Polskim Związku Zachodnim, o pionierach z 1945 roku. Natomiast artykułów w duchu J.J.Lipskiego było pełno. Odpowiedz Link Zgłoś
phun Re: Robert Traba wykazuje oszolomstwo kaczyzmu 08.01.06, 23:57 poprostu mowisz tak jak przystalo na prawdziwego nacjonaliste Traba wykazal ze polska mlodziez jest wyjatkowo najonalistyczna i niechetna spojrzeniu na historie ktora kladzie sie cieniem na przyjete mity jeden z glownych mitow to mit powrotu na ziemie odzyskane to ze nie zauwazyles tego swiadczy o tobie. > nawet Traba. Weź sobie najnowszą książkę samego Traby do ręki - książkę o > wschodniopruskości, to się przekonasz jak bardzo "niemieckość" tych ziem > została sztucznie skonstruowana po 1933 roku przez reżim Hitlera. a wiec wschodniopruskosc to dla ciebie automatycznie polskosc a jezeli to nie polskosc czy niemieckosc to i tak wystarczajacy powod by te ziemie zaanektowac, a prusowie kim byli mam na mysli pewne plemie > kilkunastu lat w "Wyborczej" ani jednego artykułu który mówiłby o budzicielach > polskości na XIX-wiecznym Śląsku, Warmii i Mazurach, o Polakach w XIX-wiecznym > Wrocławiu, o POW Zaboru Pruskiego, o Polskim Związku Zachodnim, o pionierach z > 1945 roku. Natomiast artykułów w duchu J.J.Lipskiego było pełno. o budzicielach polskosci na Slasku nasluchalem sie wystarczajaco duzo, ciezko mi natomist bylo na lekcjach histori uslyszec o ludziach ktorzy bronili slask przed tymi ktorzy uparcie dazyli do jego zaanektowania w imie wegla i stali pod plaszczykiem narodowego nacjonalizmu ktore niewiel mialo wspolnego z patriotyzmem a raczej blizsze bylo specyficznemu polskiemu faszyzmowi. Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Jeszcze o wschodniopruskości... 09.01.06, 00:24 Osobom zainteresowanym tematem wschodniopruskości polecam kilka pozycji książkowych (jeśli dotąd na nie trafili - gorąco zachęcam: to świetne punkty wyjścia do dyskusji): 1. Hans Helmuth Kirst (ur. w XII 1914 w Ostródzie [Osterode], autor nie wymaga rekomendacji) "Bóg śpi na Mazurach" - powieść o początkach III Rzeszy na terenie Prus Wschodnich, znakomicie oddająca (w artystycznym, skrótowym, ostrym spojrzeniu) mentalność Wschodnioprusaków; 2. Hans Helmuth Kirst "Moje Prusy Wschodnie" (tytuł oryg. "Deutschland - deine Ostpreussen") - cykl esejów, opisujących chronologicznie dzieje Prus Wschodnich i ich ludności z punktu widzenia Niemca wysiedlonego stamtąd do RFN, czyli, krótko mówiąc, H.H.Kirsta (bardzo osobista wizja społeczności, mentalności, kultury oraz historii politycznej); 3. Marion hr. von Doenhoff "Nazwy, których nikt już nie wymienia" - autorka też nie wymaga rekomendacji, książka, wydana, notabene przez p. Trabę, jest cyklem esejów Wschodnioprusaczki o jej rodzinie, Heimacie, życiu codziennym w tamtych stronach w tamtych czasach (z zachwytem książkę przeczytała Moja Rodzicielka, mieszkanka Wołynia do 1940, nie z własnej woli osiedlona na Ziemiach Wyzyskanych w 1946); 4. prof. Rudolf von Thadden "Pytania o Prusy. Historia państwa zawieszonego" - autor jest potomkiem junkrów zachodniopomorskich, w swoich esejach historycznych stawia proste pytania nt. nieprostych spraw (kiedy istniały Prusy? gdzie znajdowały się Prusy? kto był Prusakiem? czym były Prusy? na ile niemieckie były Prusy?) i choć dotyczą one najczęściej państwowości pruskiej, fragmenty są poświęcone sytuacji Prus Wschodnich (i Pomorza). Dwie pierwsze książki zostały wydane w Polsce w latach dziewięćdziesiątych, eseje hr. Doenhoff - w 2001, eseje prof. von Thaddena - w 2004 (też przez p. Trabę). Odpowiedz Link Zgłoś
langston Ja jestem ciekaw Muzeum Zydow Polskich 07.01.06, 14:32 Ja jestem bardzo ciekaw jak bedzie wygladala ekspozycja w Muzeum Zydow Polskich. Czy bedzie tam cos o tym ze Zydzi osiedlali sie tutaj po pogromach i wypedzeniu z Europy Zachodniej, ze chciali by na ziemiach polskich powstal zarzadzany przez Zydow kraj pod nazwa "JuedoPolonia",ze stworzyli Komunistyczna Partie Polski, ze calowali wkraczajace do Polski swoieckie czolgi, czy strzelali z okien Brzescia do walczacych z Sowietami zolnierzy polskich, czy ze w 1939r denuncjowali sowietom ukrywajacych sie Polakow ,i czy bedzie cos o mordach UBo ktorych mowil Naczelny Rabin Warszawy i Lodzi Michael Sudrich. Odpowiedz Link Zgłoś
langston Co uderz w stol? 07.01.06, 15:09 O co ci chodzi? Czyzbys wyznawal idee Gazety Wybiorczej ze o Polakach i Polace mozna mowic tylko zle a inne narody to ho, ho jakie wspaniele i swiete? Odpowiedz Link Zgłoś
nocny.lot Re: Co uderz w stol? 07.01.06, 15:14 Hehehe, innych narodow? Ciekawe, czemu nie zainteresowales sie Muzeum Tatarow lub Muzeum Karaimow... Odpowiedz Link Zgłoś
langston Re: Co uderz w stol? 07.01.06, 15:18 ...a czy takie muzea powstaja w Warszawie -jesli tak to mnie oswiec nie slyszalem. No moze ty nie slyszales o Muzeum Zydow Polsich za 100mln zlotych ktore powstaje w Warszawie? 40mln -daje panstwo 40mln-Warszawa 20mln-Gmina Zydowska ...na prawde nie slyszales? Odpowiedz Link Zgłoś
langston Tu masz link...i bardziej interesuj sie swiatem 07.01.06, 15:23 www.jewishmuseum.org.pl/index.php?page=1000000000 Odpowiedz Link Zgłoś
nocny.lot Re: Tu masz link...i bardziej interesuj sie swiat 07.01.06, 15:26 Bardzo sie ciesze, ze powstaje. Ta lokalizacja ma liczne uzasadnienia merytoryczne, podobnie jak rozklad zrodel finansowania. Odpowiedz Link Zgłoś
langston Re: Tu masz link...i bardziej interesuj sie swiat 07.01.06, 15:30 Ja tez sie ciesze ze powstaje! I to bardzo! Zastanawiam sie tylko jak wygladc bedzie ekspozycja. Odpowiedz Link Zgłoś
funia81 Re: Co uderz w stol? 07.01.06, 16:53 Chodzi o to, ze pierdnales nie na temat - wszystko, byle przyczepic sie do Zydow. f. Odpowiedz Link Zgłoś
langston Re: Co uderz w stol? 07.01.06, 17:00 ...alez ja sie wcale nie przyczepiam. Po prostu takie muzeum TERAZ powstaje i ciekaw jestem jak historia Zydow Polskich zostanie przedstawiona. Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang.rudy kiełbasa 07.01.06, 14:37 Definiujesz siebie jako człowieka śmierdzącego kiełbasą? To ciekawy wkład do kwestii polskiej samoświadomości narodowej. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Troll na zamówienie redakcji GW 07.01.06, 14:37 Wystarczy samo słowo "Żydek", które jest równie obraźliwe jak "Polaczek". A tak na marginesie, jeśli już chcesz przytaczać analogie, to dla Europy Polak - o przepraszam, polaczek - nie śmierdzi kiełbasą, tylko brudem i wódką. Odpowiedz Link Zgłoś
rudy102_t_34_85 Brak równowagi. 07.01.06, 15:09 Problem z Powstaniem Warszawskim jest taki że przez 45 lat było oficjalnie traktowane jako "wyłączne zło".Wprawdzie po zakończewniu epoki stalinowskiej nikt nie potępiał już samych szeregowych powstańców (przeciwnie,chwalono ich męstwo ukazało się n/t wiele dobrych książek np."Zośka i Parasol" Kamińskiego) ale sam akt powstania był dalej politycznym warcholstwem,ciosem w plecy dobrego sojusznika jakim było ZSRS...Na forum światowym Powstanie Warszawskie było persona non grata dla władców PRL-u,w Wa-wie nie było nawet pomnika poświęconego temu tragicznemu wydarzeniu (pomnik "Nike" był dedykowany tylko "Bohaterom Warszawy 1939-45").Dlatego dzisiaj potrzebujemu swego rodzaju "autoterapii" polegającej na przywróceniu Powstaniu Warszawskiemu należnego miejsca w światowej historiografii-to też sprawa naszego wizerunku na arenie międzynarodowej (wielu jest jeszcze na Zachodzie apogelotów "złotych myśli" premiera Attle'a o "polskich faszystach kolaborujących z Hitlerem").Dopiero kiedy RÓWNOWAGA zostanie przywrócona będzie można mówić o rzeczowej dyskusjii.Nic natomiast nie stoi na przeszkodzie aby poddać rzeczowej analizie kwestię postawy Druckiego-Lubeckiego w obec caratu (co sam kiedyś postulowałem).Tutaj nie widzę przeszkód... Odpowiedz Link Zgłoś
kociubinska Re: Kicz patriotyczny 07.01.06, 15:20 Dr Traba łaskawie upomniał się o Osrodek KARTA i słusznie. Czytelnikom "Gazety Wyborczej", a i innym należałoby jeszcze przypomnieć, że istnieje w Warszawie cos takiego jak Muzeum Niepodległości, które od 15 lat poprzez liczne wystawy, lekcje historii dla młodzieży i imprezy o charakterze popularnym, a i naukowym też usiłuje popularyzować krytyczną wiedzę historyczną o wydarzeniach i ludziach związanych z walką o polską tożsamość i suwerenność począwszy od końca XVIII w. Ma wprawdzie swoje wierne grono bywalców, ogolnie jednak nie jest znane z przyczyn absolutnej zmowy milczenia w prasie warszawskiej. Od czasu do czasu odzywają się na jego temat dzienniki narodowe, co najwyraźniej sprawia, że muzeum to jest postrzegane jako agenda LPR-u. Jest to nieporozumienie, ale nie o tym chciałam mówić. Od lat wiadomo, że muzea polskie są niedofinansowane, że brakuje srodków państwowych na ich działalność, mimo to planuje się kolejne placówki, na które pójdą miliony, tylko po to, aby jedna opcja polityczna mogła się "wykazać". Przykład: Muzeum Powstania Warszawskiego, które zostało zorganizowane od "korzeni" mimo, że istniało od przeszło 10 lat takież muzeum ze znakomitymi zbiorami, brakowało mu tylko lokalu. Czy nie lepiej dofinansować, nawet przekształcić istniejące już placówki o tym samym charakterze, co planowane? Marnotrawstwo środków i ludzi jest w tym kraju astronomiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
rakunica Re: Kicz patriotyczny 07.01.06, 15:35 "Oto endecy do spółki z komunistami świadomie implantowali kłamstwo" - dobre polaczenie panie historyku, milosniku Karty, Sorosa, Dortmundu i tworu obywatelskiego. Czy pan wie co pan plecie? Mnie rodzice od dziecka uczyli, ze jestem Polka a moim krajem Polska. Opowiadali mi polskie bajki i spiewali polskie piosenki. Moj ojciec walczyl o Polske w II wojnie a dziadek pod wodza Pilsudzkiego bral udzial w Cudzie nad Wisla. Niektorzy inni z mojej rodziny zostali wywiezieni na Syberie, a jeszcze innych usmiercono w obozie niemieckim - tylko dlatego, ze byli Polakami. I tak sobie roslam w blednym poczuciu, ze byc Polakiem to co innego niz np. Wegrem chociaz to nasz bratanek. A pan Traba przekonuje, ze jesli fundacje nazwie sie imieniem krola rodem z Wegier to ta fundacja bedzie dzialac dla dobra narodu, ktory uzurpuje sobie prawo do zycia i kultywowania swoich niepoprawnych nawykow. Wystarczy spojrzec na sponsorow Karty zeby zobaczyc jak licznych mamy przyjaciol w swiecie i nad samawisla. Dlaczego wiec, jako jeden z postepowcow - odmawia pan historyk, propagator spoleczenstwa obywatelskiego, prawa do holubienia tego co bliskie duszy 95% wiekszosci obywatelskiej? Dlaczego nie wolno nam byc Polakami z tym co nam gra i spiewa w naszym jezyku, to co dla nas wazne? Inne narody latwo rozgrzeszac z faszyzmu i ksenofobii a endek = Polak to wyzwisko? Czy pan Traba nie zapomnial przypadkiem, ze tez jest obywatelem kraju, ktory sie nazywa Polska i o ktorego dobro i szacunek zgodnie z Konstytucja jest obowiazkiem kazdego obywatela, bez wzgledu na narodowosc, dbac? Nazwisko Traba znalazlam na liscie innych wybitnych obywateli, protestujacych w imie nadrzednych interesow "obywatelskich" przy okazji oceny Instytutu Pamieci Narodowej. N A R O D O W E J ! Lista jest ciekawa. Sa na niej orly obywatelskiego intelektu - nazwiska gorliwych podpisywaczy wszystkiego, co we mnie burzy moja polska krew. Roi sie na niej od magdalenkowcow i lobby mniejszosciowo-tolerancyjnych - oczywiscie nie dla Polakow - dla blizej nieokreslonej grupy prawdziwych obywateli ktorych liczba pewnie nie przekracza kilku procent. Wiekszosc z nas, nawet tych zdezorientowanych i omamionych obludnymi haslami - ta wiekszosc identyfikuje sie z przynaleznoscia do narodu polskiego. Zna nasze tradycje, mowi ze i wyznaje te sama religie (?) katolicka - przypominam, ma przodkow walczacych o wolna Polske - jak i ja ich mam. Ta wiekszosc ma polska dusze, ktora pozwolila jej przetrwac kiedy panstwa polskiego nie bylo na mapach a Polske przechowala w swoich sercach. Tak jak to robie zyjac na emigracji. Zaznaczam przy okazji, ze nie spotkalam nigdzie wiekszych ksenofobow i narodowcow niz wsrod Kanadyjczykow i Amerykanow. I mnie cieszy to ich przywiazanie do wlasnego kraju i narodu - zawsze z radoscia obchodze z nimi Canada Day czyli urodziny Kanady. Duma i radosc z bycia Kanadyjczykiem czy Amerykaninem przycmiewa polskie skromniutkie obchody rocznicowe. Bo nam nie wolno, my mamy byc obywatelami otwartym i bez tozsamosci narodowej. Za walenie po naszych policzkach ktos smie nakazywac nam nadstawiac drugi - bos katolik - to cierp w imie swojej zasciankowej wiary! Prawda - swiatowcy? Nam nie wolno byc dumnym, nam tylko przydziela sie upokorzenia i wyssane idotyzmy. Dosyc juz, panowie pseudopolscy historycy i pseudointelektualisci polscy! Moze w koncu odpowiedzcie sobie na pytanie gdzie wam blizej i dajcie nam w koncu byc u siebie w domu, z naszymi prawami, takze obywatelskimi. Oto lista obludnikow (serce boli z roznych rozczarowan): groups.google.ca/group/soc.culture.polish/browse_frm/thread/a6a9d8077d9b6b8b/c7c1ea1614c3a532?lnk=st&q=robert+traba&rnum=8&hl=en#c7c1ea1614c3a532 Kawalek tekstu z scp cytuje: (...)Ronny Rosenstjerna soc.culture.polish Mar 7 2002, 12:52 pm [Thu Mar 7 08:53:16 2002, ArchiwumGW WIN] [gazeta] Gazeta Wyborcza (GW) nr 55, wydanie waw (Warszawa) z dnia 2002/03/06, str. 2 [dzial]TEMATY DNIA [nadtytul] LISTY [tytul] Przeprosic profesora Kieresa My, nizej podpisani, jestesmy wzburzeni postawa poslow podczas obrad Sejmu (28 lutego 2002) podsumowujacych dzialalnosc Instytutu Pamieci Narodowej. Wobec prezesa IPN profesora Leona Kieresa dopuszczono sie insynuacji nacechowanych nienawiscia do innych ras, narodow i wyznan. Ani prowadzacy posiedzenie wicemarszalek Sejmu, ani nikt z poslow - nie replikowal. Poslugiwanie sie w parlamencie takim jezykiem ma tradycje - i przyszlosc - wylacznie faszystowska. Zwracamy sie do Pana, Panie Marszalku, by w imieniu Wysokiej Izby przeprosil Pan prof. Leona Kieresa i nas wszystkich za te wybryki niegodne parlamentarzystow. List podpisalo ok. 750 naukowcow, duchownych, lekarzy, pisarzy, artystow, politykow, biznesmenow i dziennikarzy, m.in.: Wladyslaw Bartoszewski, Jan Blonski, Ryszard Bugaj, Stefan Chwin, ks. Michal Czajkowski, Marek Edelman, Ludwik Erhardt, Jacek Fedorowicz, Bronislaw Geremek, Michal Glowinski, Julia Hartwig, Jozef Hen, Ewa Hoffman, Agnieszka Holland, Krystyna Janda, Maria Janion, Marek Kondrat, Hanna Krall, Ryszard Krynicki, Zygmunt Kubiak, Jacek Kuron, Stanislaw Lem, Krystian Lupa, Mira Marody, Tadeusz Mazowiecki, ks. Stanislaw Musial, Jerzy Pomianowski, Aleksander Smolar, Wislawa Szymborska, Hanna Swida-Ziemba, Magda Umer, Andrzej Wajda, Piotr Weglenski, Adam Zagajewski Przepraszamy sygnatariuszy i czytelnikow - nie jestesmy w stanie wydrukowac wszystkich nazwisk. Caly list z podpisami: www.gazeta.pl/kraj Pelna lista ponizej [niektore znane mi nazwiska wypadly z listy, ale znalazlem jednego zdeklarowanego "nieobywatela" ze swietlicy, ktory zawiadomil nas o liscie ale odradzal podpisanie bo to tylo dla "obywateli"]. (...) W tym doborowym towarzystwie jest oczywiscie - Robert Traba historyk Niemieckiego Instytutu Historycznego, obronca Tuska, biednych wypedzonych - przez Polakow oczywiscie, nie przez uklad jaltanski i aliantow. Bo jak stwierdzal Instytut Niepamieci Narodowej pod wodza Kieresa - Polacy sa be i faszysci, mniejszosci sa cacy. Jak dobrze, ze zaczyna switac matka glupich, tych co mysla, ze sa narodem - jak Wegrzy lub Szwedzi, lub nawet "mlodociani" Kanadyjczycy (1867). IPN tez nabiera barw bialo czerwonych. Ciekawe, ile osob z tej listy (adres podalam wyzej do obowiazkowego skopiowania nazwisk "elyt") bedzie mialo z czasem czkawke jak Szymborska po wierszach na czesc Stalina i partii, po podpisach pod listem wzywajacym ubecje do ukarania polskich niepoprawnych duchownych. Anna Kozlowska Ottawa przecietna Polka -------------- Sprzedawczykow gon gon gon Odpowiedz Link Zgłoś
rakunica Koncowka z AK w tle 07.01.06, 15:42 Zrodlo jak w poprzedniej mojej wypowiedzi - scp. (...)Przy okazji naszej akcji wyrazy poparcia dla prof. Kieresa przeslali takze obcokrajowcy, ktorych nazwisk nie umiescilismy pod tamtym listem. dr Judith Arlt polonistka, pisarka prof. Wolfgang Arlt nauczyciel akademicki John Bates polonista Nathalie Bolgert Nigel Gotteri Albrecht Lempp Gabriele Lesser dziennikarz Michael Steinlauf historyk [gazeta] Gazeta Wyborcza (GW) nr 55, wydanie waw (Warszawa) z dnia 2002/03/06, str. 2 [dzial]TEMATY DNIA [autor tekstu] PPLK JERZY LIPKA, PPLK STANISLAW KAROLKIEWICZ [nadtytul] LISTY [tytul] Akowcy popierajs prezesa IPN Swiatowy Zwiazek Zolnierzy AK oswiadcza: 1) ze bardzo wysoko oceniamy dotychczasowa dzialalnosc IPN oraz osobe prof. Leona Kieresa; 2) wiazemy z osoba profesora oraz z IPN wielkie nadzieje takze na przyszlosc.. (...) Przyszlosc mamy juz chyba za soba. Przykre, ze i weterani dali sie skolowac zdrajcom. Oni chyba wiedza o co walczyli. A moze zapomnieli, tak jak wielu... A moze mendale i nowe honory przemowily do rozsadku? Zalosne. Anna Kozlowska Odpowiedz Link Zgłoś
laclos Re: Koncowka z AK w tle 07.01.06, 15:54 Pani Anno, dotychczas myslałam, ze jest Pani po prostu wychowaną w tradycyjnych polskich wartościach gospodynią domową. Dzis Pani pokazała coś więcej: zaprzanstwo polskiej racji stanu, która m. in. polega na propagowaniu rzetelnej prawdy historycznej, która kształtuje Polaków i obywateli świadomych swych wartości i braków. Chyciałabym zacytować fragment z "Myśli nowoczesnego Polaka" R. Dmowskiego, ale zostawiłam w pracy, więc streszczę: Jestem Polakiem i mam w sobie całą polską przeszłość, zarówno tę chlubną, jak i niechlubną, za którą też biorę odpowiedzialność. I proszę nie dyskredytować publicznie najlepszych polskich obecnie nazwisk, bo dzięki takim ludziom, jak np. prof. Bartoszewski, czuje się dumną ze swojej polskości. Odpowiedz Link Zgłoś
langston Dziekuje Pani za ten list 07.01.06, 15:46 Taka jest prawda. Wszystkie narody Niemcy, Francuzi, Anglicy, Hiszpanie uznaja za cos arcy- waznego byc dumnym ze swej tozsamosci a swoje panstwo traktuja jako cos wiecznego -skale! ...nas za to wybiorcza ciagle namawia by pluc na Polske! Odpowiedz Link Zgłoś
soulworm Re: Dziekuje Pani za ten list 07.01.06, 15:58 mnie akurat do plucia na polske nikt nie musi namawiac, to juz taki moj wewnetrzny imparatyw amylazowy :P tfu! Odpowiedz Link Zgłoś
krupab Re: Dziekuje Pani za ten list 07.01.06, 16:47 > ...nas za to wybiorcza ciagle namawia by pluc na Polske! nie namawia do plucia, ale by znać historię taka jaka była, a nie taką jaką chcliebyśmy mieć - ważne jest pamiętanie o zwycięstwach i bohaterskich czynach Polski, ale nie mozemy zapominać przez to o błędach i pomyłkach jakich w ponad 1000 letniej historii państwa było dużo - nie uważacie, że historia, która jest bardziej skomplikowana (obok bohaterstwa jest hańba, po klęsce następuje zwycięstwo) może nas dużo więcej nauczyć? > Wszystkie narody Niemcy, Francuzi, Anglicy, Hiszpanie uznaja za cos arcy- > waznego byc dumnym ze swej tozsamosci a swoje panstwo traktuja jako cos > wiecznego -skale! co do tego to radze - zobacz sobie program nauczania szkoły francuskiej czy angielsiej a nie bedziesz pisał takich "mało wartościowych tekstów" Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Kicz patriotyczny 08.01.06, 00:51 Endecja była trefną organizacją. Jeden tekst dmowskiego, niczego nie zmieni! endecy zrobili wiecej złego niz dobrego. Morderstwa polityczne, ale kogo to interesuje. Ich sztandarem była nienawisc. I przez pania ta nienawisc przemawiam. Tak, jak endecy przed wojna - opluwa pani ludzi, ktorzy nie mysla tak jak pani. A z gdzie ma pani prawo do tego. Czy to sa własnie cechy lepszego Polaka? Smiem watpic. Gdzies za oceanem moze sobie pani tak myslec. Historie, ktore pani opowiada były udziałem wiekszosc ludzi w tym kraju - i to od wielu stuleci. Ale co pania to interesuje? Pani widzi wokoł tylko zdrade i zaprzanstwo. Tak nie jest droga pani. Zarzuca pani czlowiekowi rzeczy, a nie rozumie pani wogole, co ten czlowiek zrobil. Wystarczy pomyslec. A jezeli chce pani cos zrobic dla tego kraju - nie pani tu wroci i zabierze sie do roboty. Wtedy, moze, udowodni pani takim jak ja, ze ma pani prawo do krytykowania tych, ktorzy znalezli sie na paninej liscie! Odpowiedz Link Zgłoś
toporowa Re: lepszy kicz niz nic 07.01.06, 16:00 Nie moze istniec jedna interpretacja historii Polski bo krancowo rozne byly losy tych, ktorzy ja interpretuja. Oto szkic wojennych i powojennych, dosc "typowych" losow jednej rodziny: Pierwszy syn, inzynier chemik, kapitan rezerwy, powolany w 1939 ginie bez sladu przedzierajac sie bombardowanymi przez Niemcow drogami do miejsca zgrupowania w okolicach Deblina. Drugi syn: student prawa, druzynowy w harcerskiej druzynie dywersji od 1939, czlonek AK,dowodca druzyny, kurier na Wegry, aresztowany przez Gestapo, Oswiecim, po wojnie aresztowany przez bezpieke, wyrok smierci za pelnienie funkcji przywodczych w AK, wywieziony do Sowietow, przyslal jedyny list, prawdopodobnie z etapu w Goszczino lub Toszczino, zginal bez wiesci w jakims obozie. Ojciec - czlonek AK, po wojnie aresztowany i przesluchiwany z zastosowanem tortur w sprawie obydwu synow (gdzie sie ukrywa jego pierwszy syn - kapitan?). Wyrok - dozywocie. Wychodzi, ciezko chory po 5 latach. Umiera miesiac po wyjsciu z wiezienia. Matka, filolog angielski zyje w biedzie do 1975 roku utrzymujac sie z korepetycji i z chalupniczego szycia lalek dla spoldzielni rzemieslniczo-handlowej. Corka - najlepsza uczennica w powojenym, swietnym gimnazjum w duzym miescie, jako wroga ludu obejmuje ja zakaz studiowania , w 1955 roku zostaje wreszcie przyjeta na studia, jest obecnie profesorem uniwersyteckim. Ludzie z tej rodziny i z tysiecy rodzin o podobnych doswiadczeniach robili to, co robic nalezalo. Nigdy nie pozwolono im na satysfakcje i dume z tego powodu, ze w czasach bezprawia obronili ludzka przyzwoitosc, nawet kosztem wlasnego zycia. Jesli Muzeum Powstania Warszawskiego i Muzeum Wolnosci jest dla kogos kiczem, to trudno. Rodziny o ktorych wspomnialam drogo zaplacily za ten "kicz" i mysle, ze jest dla nich pocieszajace to, ze cos z ich ofiary jednak ocalalo, cos zostalo zauwazone i uszanowane. Po pol wieku wrogiego lekcewazenia.... Odpowiedz Link Zgłoś
nocny.lot Re: lepszy kicz niz nic 07.01.06, 16:04 A ja mysle, ze robili to w imie wyznawanych wartosci, nie zas laurek. Laurki potrzebne sa zwykle tym, ktorzy cicho siedzieli w kacie lub jeszcze nie bylo ich na swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
langston To nie zadne laurki 07.01.06, 16:12 To nie sa zadne laurki. Z twoim myslenie za kilkadziesiat lat nie bedzie nikogo kto bedzie "...robil to w imie wyznawanych wartosci...", a w Europie beda mieszkac Niemcy, Hiszapnie, Francuzi, Irlandczycy, Anglicy...a w Polsce "obywatelscy europejczycy" Odpowiedz Link Zgłoś
nocny.lot Re: To nie zadne laurki 07.01.06, 16:22 A Zeromski z Norwidem przewracaja sie w grobie... Odpowiedz Link Zgłoś
nordwest11 Re: To nie zadne laurki 07.01.06, 16:44 Zgadzam się z Tobą. Narody Europy Zachodniej miały 200 lat od czasów wojen napoleońskich, albo 70 od I światowej czy 50 od II światowej żeby ze spokojem stawiać pomniki. A u nas? Np. Poznań - Powstanie Wielkopolskie: 1939-1945 hitlerowcy zniszczyli wszystkie pomniki i tablice, a większość byłych powstańców wylądowała w obozach koncentracyjnych 1945-1948 były ważniejsze sprawy np. odbudowa szpitali, szkół i wodociągów, powstały najwyżej prowizoruczne drewniane krzyże w miejscu gdzie przed wojną był pomnik z granitu 1948-1956 obowiązywało milczenie: powstanie było reakcyjne i nacjonalistyczne 1956-1980 można już było mówić o powstaniu i nawet postawić pomnik, ale "dobre" były tylko "doły robotniczo-chłopskie", a nie "burżuazyjne" przywództwo powstania dopiero około 1980 było możliwe wmurowanie tablic na gmachach w centrum Poznania związanych z wydarzeniami powstania, dopiero w 1988-89 było możliwe było nadanie ulicom imion dowódców powstania generałów Taczaka i Dowbora-Muśnickiego dopiero w II połowie lat 90-tych powstało Muzeum Powstania Wielkopolskiego, a też byli tacy co mówili że szkoda pieniędzy i lepiej dany lokal wynająć na klub albo restaurację. Anglicy mają mnóstwo muzeów historii najnowszej, muzea poświęcone armii, marynarce wojennej i lotnictwu, bitwie o Anglię, Nelsonowi itd. do tego dbają o swoje cmentarze wojenne z pietyzmem którego byśmy mogli im pozazdroscić. A jednocześnie zespół Sex Pistols mógł sobie swobodnie krzyczeć że p...i królową, zwolennicy celtyckości mogą odprawiać neopogańskie obrzędy w Canterbury, Hindusi i muzułmanie mają swoje centra kulturowe itd. Natomiast nie słyszałem żeby jakiś angielski pan Traba występował z manifestem głoszącym iż Muzeum Bitwy o Anglię powinno np. uwzględniać alternatywną wizję historii z punktu widzenia zwolenników współpracy z Hitlerem. Owszem w Imperial War Museum jest wyeksponowany mundur brytyjskiego faszysty, a na ekspozycji w muzeum RAF nt, bitwy o Anglię jest figura woskowa Chamberlaina wymachującego traktatem monachijskim, ale jednak jest to umieszczone we właściwym kontekście i skomentowane, a cała ekspozycja przedstawia historię zgodnie z brytyjską racją stanu. Odpowiedz Link Zgłoś
laclos Re: lepszy kicz niz nic 07.01.06, 16:05 Problem w tym, że są to inicjatywy obliczone na jedną kadencję trzymajacej aktualnie władzę opcji. Po przegranych kolejnych wyborach takie muzeum podzieli los innych polskich muzeów, które nie maja klasy europejskiej, jak Muzeum Narodowe, czy Wawel, i będzie wegetowało bez pieniedzy i sponsorów. Polecam post wczesniejszy osoby, która pisze o istniejacym juz Muzeum Niepodleglości. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x Szanowac pamiec i nie marnowac poswiecenia 07.01.06, 16:28 Dramat polskich patriotow polega na tym ze ich poswiecenia byly przez wieki trwonione. Latwo bylo szafowac ich krwia a pozniej cierpienia cytowac jako wsparcie watpliwych tez politycznych. Najnowszy przyklad to Powstanie Warszawskie w ktorym poswiecono 200 000 tysiecy ludzi w imie blednych wizji. Dlatego wazna jest dyskusja o wszystkich aspektach polskich dziejow aby bledow nie powtarzac i aby nie musieli cierpiec ludzie tak jak ci o ktorych piszesz - byc moze Twoja rodzina. Co prawda nie sadze aby w obecnej sytuacji Polski takie zagrozenia mogly sie powtorzyc. Mam nadzieje ze spolecznosc bedzie sie roztapiac w EU i wzajemnie przenikac z innymi narodowosciami - na szczescie dla Polakow Odpowiedz Link Zgłoś
langston Re: Szanowac pamiec i nie marnowac poswiecenia 07.01.06, 16:40 "...Mam nadzieje ze spolecznosc bedzie sie roztapiac w EU i wzajemnie przenikac z innymi narodowosciami - na szczescie dla Polakow..." Moglbys to rozwinac bo nie rozumiem: czy chcesz by Polacy "roztapiali" sie w innych narodach i przestali istniec czy tez by w ogole narody europejskie wzajemnie sie przenikaly i tworzyly jakis "narod europejski". Pierwsza mozliwosc mnie po prostu zmrosila i mysle ze jest przestepstwem sciganym w kazdym panswtie jako dzilanie na szkode panstwa druga uwazam za niebezpieczna utopie. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x Re: Szanowac pamiec i nie marnowac poswiecenia 07.01.06, 16:52 langston napisał: >..druga uwazam za > niebezpieczna utopie. -------------- Ja pisze o tej wlasnie drugiej mozliwosci - stawania sie Eurpejczykami bez szowinistycznego balastu. Uwazam ze albo Europa zintegruje sie w ten sposob albo rozleci sie jak Balkany. Process integracji bedzie dlugotrwaly bo wymaga glebokich i dobrowolnych zmian swiadomosci narodow zwlaszcza takich jak Polski. Nie oznacza to rezygnacje z wlasnej kultury, jezyka, tradycji, historii. Te elementy staja sie wkladem w spoleczenstwo calej EU. Trzeba tylko porzucic szowinizm. Odpowiedz Link Zgłoś
langston Re: Szanowac pamiec i nie marnowac poswiecenia 07.01.06, 16:58 Obawiam sie wieksza trudnosc bedziesz mial mimo wszystko z narodami takimi jak Niemcy, Francuzi, Anglicy...oni zawsze NAJPIERW beda Niemcami, Francuzami...dopiero potem europejczykami (tak na wypadek gdyby UE sie rozleciala a o jest nieuniknione). A jaki wg. mialby byc "mit zalozycielski" takiego "narodu"? Antyamerykanizm? To glupie, straszliwie glupie! A moze np. "polityczna poprawnosc" czyli oslabienie instynktu samozachowawczego Europy. Potem juz tylko islam... Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x Re: Szanowac pamiec i nie marnowac poswiecenia 07.01.06, 17:11 langston napisał: > Obawiam sie wieksza trudnosc bedziesz mial mimo wszystko z narodami takimi jak > Niemcy, Francuzi, Anglicy... -------------------------------------------- Mam duzo do czynienia z tymi ludzmi i nie widze specjalnych problemow. Byc moze glowne problemy pochodza, podobnie jak w Polsce, od strony politykow ktorzy integracji boja sie jak pracownicy firm amerykanskich globalizacji. Po prostu robota ucieka tam gdzie moze byc robiona sprawniej i taniej. Oczywiscie nie chce twierdzic ze takie sa obecne instytucje EU. Na razie odzwierciedlaja obecny etap rozwoju ale trend integracyjny jest zagrozeniem dla wielu narodowych politykow. Odpowiedz Link Zgłoś
langston Re: Szanowac pamiec i nie marnowac poswiecenia 07.01.06, 17:19 Zupelnie pominales kwestie o ktorych rozmawiamy. "Mam znajomych-nie byloby problemu", "robota odplywa". Czlowieku nie badz naiwny i powiedz jaka idea tak pociagnie Anglika lub Niemca by pozbyl sie brytyjskiego/niemieckiego paszportu? Tylko mi nie pisz ze sa to "ogolnoeuropejskie warosci", "tolerancja" itp bzdety. Co bedzie idea integracji napisz prosze. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x Re: Szanowac pamiec i nie marnowac poswiecenia 07.01.06, 17:30 Idea integracji? Maksymalizacja wlasnych (jednostki) osiagniec. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe jak bardzo ludzie w panstwach zachodnich sa juz wymieszani. Dotyczy to zwlaszcza profesjonalistow, czasem nazywanych elitami - choc ja uwazam ze to zle okreslenie. Swobodne przemieszczanie sie, podejmowanie maksymalnie kozystnej pracy. Spojrz sie zreszta na trendy nawet w Polsce. Ile ludzi stara sie wyjechac i wyjezdza? Co do paszportow, symboli, regligii, jezyka (pod warunkiem ze sie go zna) nikomu to nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
langston Re: Szanowac pamiec i nie marnowac poswiecenia 07.01.06, 17:36 Nie obraz sie ale Twoje mysli sa dosc pytkie. Francuzi Niemcy Anglicy mogli wyjezdzac i swobodnie sie przemieszczac przez ostatnie 50lat i nie powstal z tego zaden "narod europejski". Sadze ze przyznasz iz nasza rozmowa staje sie jalowa. Brak ci zupelnie jakiejs wizji - co w Europie za 50lat. Rozumiem to bo na razie zachlystujesz sie mozliwoscia "swobodnego przemieszczania" itp. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x Re: Szanowac pamiec i nie marnowac poswiecenia 07.01.06, 17:50 langston napisał: > .. Sadze ze przyznasz iz nasza rozmowa staje sie jalowa. Brak ci zupelnie jakiejs > wizji - co w Europie za 50lat. > Rozumiem to bo na razie zachlystujesz sie mozliwoscia "swobodnego > przemieszczania" itp. ---------- Process integracji jest powolny ale postepuje przez ostatnie 50 lat i wiele w EU w tym czasie zmienilo sie. Obecnie zostal spowolniony przez napiecia spowodowane powiekszeniem EU i mamy do czynienia z "backlash". Nie wiem co bedzie za 50 lat ale wierze ze integracja bedzie postepowala w miare uzmyslowiania sobie indywidualnych korzysci (jednostek) w miare tego procesu. Mowiac o indywidualnych korzysciach Odpowiedz Link Zgłoś
oktawianc Re: Szanowac pamiec i nie marnowac poswiecenia 08.01.06, 13:47 langston napisał: > Nie obraz sie ale Twoje mysli sa dosc pytkie. > Francuzi Niemcy Anglicy mogli wyjezdzac i swobodnie sie przemieszczac przez > ostatnie 50lat i nie powstal z tego zaden "narod europejski". > > Sadze ze przyznasz iz nasza rozmowa staje sie jalowa. Brak ci zupelnie jakiejs > wizji - co w Europie za 50lat. > Rozumiem to bo na razie zachlystujesz sie mozliwoscia "swobodnego > przemieszczania" itp. Naród europejski powstaje cały czas. Nie jest to rewolucja, a ewolucja, toteż trwa to długo. Pytasz o wizję Europy za 50 lat? Potęga gospodarcza, realny wpływ na politykę na świecie, być może potęga militarna. Choć upatrywałbym w Europie autorytet moralny dla reszty świata, z którym warto być w dobrych stosunkach nie dlatego, że może zmusić ONZ to uchwalenia interwencji wojskowej, w danym kraju, ale dlatego, że dobre stosunki z Unią oznaczają prosperity i bezpieczeństwo. Zresztą tylko w jedności siła i jeśli Europa nie będzie za 50 lat silnym organizmem mówiącym jednym głosem, pojedyncze państwa, leżące na jej obszarze, nie będą miały wpływu na nic co dzieje się na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Szanowac pamiec i nie marnowac poswiecenia 08.01.06, 00:28 Niestey,ale brak Ci podstaw do takiej dyskusji. W Europie (EU) są bordowe paszporty - zewnetrznie wszystkie sa takie same. Na pierwszy rzut oka nie rozpoznasz z jakiego kraju człowiek pochodzi. Nikt z tego powodu nie protestował. Na dodatek mowienie o Niemcach w tym kontekscie, uwazam za smieszne. Szok po przegranej wojnie oduczył ich wszelkich -izmow. Są oni najbardziej europejskim narodem. Po drugie, prosze abyscie nie uzywali w tej dyskusji argumentu bałkanskiego. Bałkany to historia z zupelnie innej beczki. Chocby dlatego, ze tam cały czas za Tity tlił sie konflikt "Serbowie a reszta". W Europie natomaist wiekszosc tego typu konfliktow w ciagu ostatnich trzydziestu lat wygaszono! Zostały jedynie dwa poważne. Europa ma wspolne idee, ktorych moze z poziomu Polski nie widac. Inne sa nasze doswiadczenia. Oni chca jednosci. U nas na razie wiekszosc nie za bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
langston M. THATCHER-DOWNING STREET YEARS 08.01.06, 04:21 Jak juz napatrzysz sie na kolor "europejskich" paszportow przeczytaj sobie chocby Downing Street Years -M. Thatacher. Uwazala ona ze "...zjednoczone Niemcy ze wzgledu na swoj narodowy charakter beda zawsze czynnikiem destabilizujacym Euerope...". Jugoslawia tego tragicznym przykladem... Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: M. THATCHER-DOWNING STREET YEARS 08.01.06, 10:29 nie che mi sie gadac z ludzmi zaslepionymi. mozesz sobie Niemców nienawidiec - co mi tam, ale fakty sa inne! Odpowiedz Link Zgłoś
langston Re: M. THATCHER-DOWNING STREET YEARS 08.01.06, 14:35 Ja wcale nie "nienawidze" Niemcow podalem tylko cytat z ksiazki napisanej przez jednego z najwiekszych politykow Europy ostatnich 20lat. ...a co ty wiesz o faktach? Myslisz ze przed IIwojna swiataowa Polacy z Niemcami nie chodzil na piwo, nie pracowali razem nie zastanawialisie jakby tu wiecej zarobic? Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: M. THATCHER-DOWNING STREET YEARS 08.01.06, 15:48 Cytaty sa bombkami na choinkach naszych mysli. A choinki sa rozne. Pojedz, pozyj, zobacz. Przemysl i wtedy pogadamy. Ja tam zyłem długo. Odpowiedz Link Zgłoś
langston Re: M. THATCHER-DOWNING STREET YEARS 08.01.06, 16:23 Klasyczny argument ludzi o przepraszam waskich horyzontach... ...Byles, zyles, widziales...I CO???? Kogo widziales?, z kim rozmawiales? Ludzi ktorzy RZADZA polityka tego panstwa? czy tez obywateli ktorzy "zgodnie z prawem" beda posluszni i zrobia co kaze im PANSTWO NIEMIECKIE??? Malo masz przykladow tego z historii tak? ...przedwojna Niemcow uznawano za najbardziej pacyfistyczny kraj swiata. Jesli chcesz dyskutowac to przepraszam ale Twoje osobiste odczucia nie maja znaczenia. Ja tez znam Niemcow z codziennego zycia i powiec ci cos czego Ty nie widzisz: Zanim Niemca naucza myslec juz ucza go by byl dumny z siebie i swojego panstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: M. THATCHER-DOWNING STREET YEARS 08.01.06, 18:52 mieszkałem tam 12 lat, zrobiłem tam studia i doktorat, a pozniej pracowałem. Wystarczy Ci, czy jeszcze? Mieszkałem: w Kolonii, Bonn, Manachium, Augsburgu, Frankfurcie. Opowiadasz po prostu duby smalone, ktorych naczytales sie w polskich gazetach, w ktorych pełno jest Steinbach oraz skinheadow, ale prawdy i rzetelnej informacji o tym, co stało sie z Niemcami przez ostatnich 60 lat - nie uswiadczysz! Mowienie "good Indian - dead Indian" - było dobre sto lat, sorry Winettou, sery to nie tu! Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: M. THATCHER-DOWNING STREET YEARS 08.01.06, 18:55 A to zdanie "zanim Niemca naucza myslec juz ucza go by był dumny ze swego panstwa" - dowodzi tylko, ze nigdy tam nie byłes na prawde, a jedynie przejazdem na Flohmarkcie. To troche za mało, aby dyskutowac z Toba na powaznie! Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: M. THATCHER-DOWNING STREET YEARS 08.01.06, 19:01 Oglądnąłem przed chwilą Twoje posty - szukasz zadymy, a nie dyskusji. ten tekst o judeopolonii jest mieszanką bzdury i bezsensownym walcem przez historię, z którego, sorry, nic nie wynika. Dla Ciebie nie ma argumentów - to znasz prawde o Zydach, o Niemcach. Ale skleiles sobie wiedze z różnych bajek. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: M. THATCHER-DOWNING STREET YEARS 08.01.06, 19:05 I znowu cos. Panstwo niemieckie jest jedynym tworem w Europie, w ktorym nie mozliwosci nakazania obywatelowi czegos niezgodnego z jego sumieniem - to taka konstytucyjna ciekawostak - mozesz sprawdzic. Ten zapis wprowadono na pamiatke wydarze 12 lat tysiącletniej rzeszy! HGdyby cos takiego miało miejsce urzednik, wojskowy - ma konstytucyjny obowiazek odmowic wykonania tego. Pozdrawiam serdecznbie Odpowiedz Link Zgłoś
langston Re: M. THATCHER-DOWNING STREET YEARS 09.01.06, 01:09 ...jak przeczytasz sobie tytul postu pod ktorym "dyskutujemy" to mam nadzieje ze nie bedziesz mi nadal zarzucal iz swoje opinie biore z prasy polskiej. Nie przypinaj mi latki osoby ktora nienawidzi Zydow czy Niemcow bo to BZDURA!!!!! W sowich postach o ciemnych stronach zachowania Ztdow podczas wojny w stosunku do Polakow chcialem zwrocic uwage tylko na to ze to nie jest tak iz jedne narody za "cacy" a drugie "be",. Taki obra stara sie narzucic Wyborcza ("be" oczywiscie zawsze sa Polacy ktorzy wg niej "najczesciej szukaj sexu w Internecie", "spia najbardziej niechlujnie" itp itd.) Jeszcze raz powtorze-to czy zrobiles doktorat w Niemczech czy nie nie ma ZADNEGO znaczenia-nie obserwowoales ZADNEGO mechanizmu ktorym kieruje sie w tym panstwie REALNA WLADZA. Sorry ale badziej w tym wzgledzie bede polegal na opini M. Thatacher niz na Twojej. Chyba nie zaprzeczysz ze Khol po nie chcial podpisac traktatu pokojowego z Polska i granicy na Odrze i Nysie Luzyckiej? A moze z doswiadczen ze srodowiskiem Twoich niemiecich znajomych i Twojego zycia w Niemczech oraz doktoratu wynika ze chcial:) Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: M. THATCHER-DOWNING STREET YEARS 09.01.06, 10:10 Dyskusja stała sie jalowa. Tak, juz ktos do Ciebie napisał. Odnosnie ostatniego zdania. Na poczatku byla komisja dawnych panstw alianckich plus Niemcy. Do tej komisji za sprawa Amerykanow dołączono Polske z głosem doradczym. Ale jak zwykle na historii sie znamy, jak na biskupstwach.... Uznanie granicy na Odrze i Nysie przez Niemcy było warunkiem zjednoczenia. Ich do tego rzeczywiscie zmusili Amerykanie. Niemcy kiedys zwiazali sobie rece pewnym zapisem konstytucyjnym (1948 rok) i nie wiedzieli, jak to rozwiazac. Rosjanie mieli to w d..... (to dla przyjaciol Rosji na tym forum). to nie jest zaden argument na Twoje zdanie o Niemcach. Nie znasz ich wogole. A swiat sie zmienił. Jedyna potegą militarną sa Amerykanie, niedługo wyrosnie nastepna - Chinczycy. Niemcy nawet nie sa potega gospodarcza. Przestali nia byc. Ich bzdurna polityka spowodował emigracje przemysłu do innych krajów, tam gdzie taniej. Niemcy sa krajem centralnoeuropejskim, to cała prawda. No to tyle, dalej mi sie nie chce z Toba gagac - jestes socjotechnikiem, piszesz o rzeczacz, o ktorych nie masz bladego pojecia, a argumenty Cie nie interesuja. Piszesz truizmy i bzdury. Pisanie takich głupstw, jak powyzej, samo za siebie swiadczy. Wpisujesz sie w bande ludzi, ktorzy pluja na GW. GW jest gazetą taka jaka jest, ale probuje dyskusji. Samymy przykładem jest to forum. GW daje wszystkim mozliwosc wypowiedzenia. Nawet na prawde wredne posty (ktorych tu jest od diabła i ciut ciut) obracające sie wokoł niesmiertelnego tematu, jak ze Stuermera, nie sa tu kasowane. Hyde Park? Byłby całkiem niezły, gdyby nie wszyscy Ci oszalali w nienawisci antysemici. To nudne. Przykro mi. A dyskusja jest o myslach pana Traba. Radze Ci je przemyslec. Sa interesujące, choc nie dla ludzi o Twoim - nacjonalistycznym pokroju. Jest sztuką mowienie prawdy o sobie. O jasnych i ciemnych stronach. Dopiero to pozwala na zrozumiec jacy jestesmy, skąd przyslismy i dokad idziemy. Gadanie o spiskach i wiecznej zdradzie - jest zajeciem zupełnie bezsensownym, albowiem nieproduktywnym. Eluberowanie o narodach na podstawie doswiadczenie myslicieli z XIX wieku - jest równie nieproduktywne. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x Korekta 07.01.06, 17:02 adam.2x napisał: > ...Uwazam ze albo Europa zintegruje sie w ten sposob > albo rozleci sie jak Balkany... --------------------------------- Wlasciwie to cala EU nie rozleci sie bo jej centrum jest w duzej mierze juz zintegrowane i to pozostanie. Jesli Polska bedzie chciala zostac na boku to nikt nie bedzie zbyt dlugo lez wylewal. Odpowiedz Link Zgłoś
nordwest11 Re: Szanowac pamiec i nie marnowac poswiecenia 07.01.06, 17:02 adam.2x napisał: > Dramat polskich patriotow polega na tym ze ich poswiecenia byly przez wieki > trwonione. Latwo bylo szafowac ich krwia a pozniej cierpienia cytowac jako > wsparcie watpliwych tez politycznych. Najnowszy przyklad to Powstanie > Warszawskie w ktorym poswiecono 200 000 tysiecy ludzi w imie blednych wizji. Czy w imię błędnych wizji? Kilkadziesiąt tysięcy Polaków zostało w Warszawie rozstrzelanych albo wywiezionych do obozów koncentracyjnych przed 1 VIII 44, chociaż żadnego powstania nie było. Decyzja o rozpoczęciu powstania 1 sierpnia 44 była oczywiście podejmowana w warunkach ogromnego ryzyka, można zarzucać dowódcom AK że nie sprawdzili dokładnie Musieli zadecydować tak albo nie w warunkach ograniczonego dostępu do informacji, Łatwo jest oceniać i osądzać po 60 latach wiedząc co było po 1 VIII 44 - że było całkowite zniszczenie Warszawy, Jałta itd. Ale dowódcy AK w 1944 roku nie mieli maszynki do podróży w czasie, a mieli pełne prawo obawiać się że masowe ludobójstwo ze strony niemieckiej nastąpiło by i tak i tak. I póxniejsze wydarzenia to potwierdzają - naziści mordowali masowo więźniów obozów koncentracyjnych jeszcze w kwietniu i w pierwszych dniach maja 45 żeby zostawić jak najmniej świadków. W Poznaniu w styczniu 45 "na odchodnym" spalili żywcem kilkuset więźniów obozu koncentracyjnego Żabikowo, a Poznań też był zniszczony oczywiście na skalę mniejszą niż Warszawa. Inteligencję polską w Poznnaiu hitlerowcy zdązyli w większości rozstrzelać lub wysiedlić już w l. 1939-40. Więc per saldo bilans niewiele lepszy niż w Warszawie. W Holandii zimą 44/45 pod okupacją hitlerowską był głód większy niż kiedykolwiek w okupowanej Polsce. Nie twierdzę że decyzja o wybuchu powstania 1 VIII była doskonała. Może gdyby komendantem głównym AK był Grot-Rowecki (wybitny strateg i znawca walk ulicznych) a nie Bór-Komorowski (przeciętny pułkownik kawalerii), decyzje byłyby inne i plany operacyjne powstania byłyby inne, itd. Bór-Komorowski i Monter nie wywołali II wojny światowej i nie wymyslili ludobójstwa ani totalitaryzmu. Musieli tylko podjąć konkretne decyzje mając takie dane jakie mieli. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x Re: Szanowac pamiec i nie marnowac poswiecenia 07.01.06, 17:20 nordwest11 napisał: > ... Decyzja o rozpoczęciu powstania 1 sierpnia 44 była > oczywiście podejmowana w warunkach ogromnego ryzyka, można zarzucać dowódcom AK że nie sprawdzili dokładnie > Musieli zadecydować tak albo nie w warunkach ograniczonego dostępu do > informacji... > ... Musieli tylko podjąć konkretne decyzje mając > takie dane jakie mieli. ------------------ To jest niestety funkcja i odpowiedzialnosc przywodcow ze trzeba wiedziec co sie robi. Jakiekolwiek usprawiedliwianie ich decyzji moze byc tylko historycznym dowodem ze bledy politykow mozna usprawiedliwiac i rozgrzeszac niezaleznie od tego jakie tego beda konsekwencje dla narodu. Uwazam ze taka interpretacja historii jest niebezpieczna. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Szanowac pamiec i nie marnowac poswiecenia 08.01.06, 00:20 Porozmawiajmy o faktach! Rosjanie (sowieci) byli wystarczajaco szybko na Pradze. Alianci chcieli dostarczyc powstaniu zaopatrzenie. Ich samoloty musiałby ladowac na lotniskach frontowych armii radzieckiej. Na to stalin sie nie zgodził, a zeby to zakamuflowac z decyzja odmowną zwlekał ok. 14 dni. wowczas sytuacja była juz natyle zła, ze pomysł był bezsensowyn. stalin wolal patrzec, jak w Warszawie odgrywa sie II akt Katynia, Starobielska i Ostaszkowa. to sa niestety fakty, a cała reszta to hała. Powstanie mogło zakonczyc sie zwyciestwem i wyzwoleniem Warszawy. To jest jeden z powodów, dla ktorych lewacy i czerwoni winni siedziec cicho i nie zabierac głosu o tych sprawach! Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: lepszy kicz niz nic 08.01.06, 16:05 Takich rodzin są tu setki tysiecy. Muzeum wolnosc byłoby własnie dla takich ludzi. Nie byłoby zadnym kiczem. Oddawałoby sprawiedliwosc, tak jak piszesz. Ale miejsce starych lekceważycieli zajęli nowi, ich wierni uczniowie. Goscie, ktorzy bez zajaknienia kupują kłamstwo komuny, ponieważ uwazają, ze demokracja to to samo, co tamten wredny ustrój. Uwazają, ze Polska zmieniła jedno poddanstwo na drugie. Jak z takimi ludzmi mozna o czymkolwiek rozmawiać? To nie sa kwestie zemsty czy wyrównania krzywd wobec czerwonych. To są kwestie naszej tozsamosci narodowej, po ktorej przez 60 lat i jeszcze troche dłużej deptano w imie okcydentalnego serwilizmu. Jezeli stawia sie znak równosci pomiedzy III Rzesza i ZSRR, pomiedzy KPZR i NSDAP - zaraz wylecą krzykacze. Zaraz wrzeszczą, ze nie, ze tak nie mozna. A dlaczego nie mozna? I tu na tym forum wrzeszczą o patriotycznym kiczu, ale niech sami sobie odpowiedza na pytanie, czyim interesom służą, tak wrzeszcząc? I przeciw komu było powstanie? Tak ono miało wyzwolic Polske, ale Hitler i Stalin tu okazali sie byc sojusznikami, jak w 1939 roku! A wiec lepiej badzcie cicho krytykanci! Odpowiedz Link Zgłoś
the.bill1 WYBORCZA! Łapy PRECZ od Polski!!!!!!!!!!!!!!!!! 07.01.06, 16:57 Odwalcie się od Polski i Polaków! Odpowiedz Link Zgłoś
the.bill1 GW - zróbcie swoje muzeum polskiego pijaństwa ! 07.01.06, 16:59 Zapomniałes gnojku dodać, że to GW poniża i pogardza Polska i Polakami i8 wdrukowuje ciagle poczucie niższości! Dla tych hien z Wyborczej najlepiej by było jakby Polska zniknęła z map swiata. Co za podłe towarzystwo. To juz nie jest skandal,. To jest totalne chamstwo, oszołomstwo , michnikowszyczyzna na maxa. Czy Wy nie macie wstydu????? Najlepiej zróbcie swoje muzeum polskiego pijaństwa i złodziejstwa i antysemityzmu - to sie dobrze poczujecie Odpowiedz Link Zgłoś