Dodaj do ulubionych

Platforma Obywatelska powołała gabinet cieni

13.01.06, 16:51
Łał :)
Obserwuj wątek
    • wendor Platforma Obywatelska powołała gabinet cieni 13.01.06, 16:51
      Ojejku :) Wszyscy ciemni?
      • adas313 I bardzo dobrze. 13.01.06, 16:55
        Gabinety cieni występują w każdej cywilizowanej demokracji.
        • zenek68 kolesie z PO , pełnią obowiązki SLD.. 13.01.06, 16:57
          czy już na stałe ?
          • adas313 Rolę SLD gra obecnie PiS. 13.01.06, 16:58
            Brak jakiegoś sensowego programu i jego realizacji, upartyjnianie państwa oraz
            koalicja z Lepperem.
            • zenek68 w czym Lepper gorszy od Tuska ? nabuzowałeś się 13.01.06, 17:02
              czytając GW i oglądając TVN24 i nie potrafisz sam myśleć...myślą za ciebie
              właściele mediów..
              • adas313 Re: w czym Lepper gorszy od Tuska ? nabuzowałeś s 13.01.06, 17:03
                W tym, że nie jest prawomocnie skazanym przestępcą i nie fascynuje się Hitlerem,
                Goebbelsem ani Łukaszenką.

Proste?
                • zenek68 ty masz ze 13 lat ? nie jestem pedofilem ,pa . 13.01.06, 17:05
                  • polakmoronslayer Re: ty masz ze 13 lat ? nie jestem pedofilem ,pa 13.01.06, 18:33
                    I co 13-latek ma wiecej rozumu niz ty PiSdzielcu.
                    • 2aigel Re: ty masz ze 13 lat ? nie jestem pedofilem ,pa 13.01.06, 18:42
                      Zenek68 może pozazdrościć rozumu temu 13-latkowi. Ucz się koleś i weź lepiej
                      poczytaj jakąś książkę.
                    • xx23 Re: ty masz ze 13 lat ? nie jestem pedofilem ,pa 13.01.06, 19:10
                      poonanizuj sie na widok SLD i PO
                      • leszekzi Dream team 13.01.06, 22:29
                        "Premierem" został Jan Rokita. Dalej: Marek Biernacki (ds. wewnętrznych i służb
                        specjalnych); Bronisław Komorowski (ds. zagranicznych), Bogdan Zdrojewski
                        (ds.obrony narodowej), Julia Pitera (ds. sprawiedliwości), Anna Zielińska-
                        Głębocka (ds. europejskich), Zbigniew Chlebowski (ds. finansów), Adam Szejnfeld
                        (gospodarka), Jan Wyrowiński (skarb państwa); Tadeusz Jarmuziewicz
                        (infrastruktura); Tomasz Szczypiński (rozwój regionalny); Krystyna Szumilas
                        (edukacja i nauka); Aleksander Grad (rolnictwo i rozwój wsi), Arkadiusz Rybicki
                        (kultura), Ewa Kopacz (zdrowie), Stanisław Gawłowski (środowisko), Sławomir
                        Piechota (polityka społeczna), Waldy Dzikowski (administracja); Elżbieta
                        Radziszewska (rzecznik ds. kobiet i rodziny); Mirosław Drzewiecki (sport).

Jak powiadają PiS ma krótką ławkę rezerwowych. No więc rozumiem, że powyżej
                        jest "dream team", tak?
                        • kreet47 Rzady CIENI czy CIENIAMI? 13.01.06, 22:57
                          Zastanawiam sie teraz, czy mna rzadzi Marcinkiewicz, a moim cieniem Rokita? :)
                          Schizoidalna sytuacja...
                          Ciekawe, czy moj cien bedzie placil nizsze podatki...
                          Kreet
                    • zenek68 nastpny homo sovieticus 14.01.06, 03:05
              • tzetze1 Re: w czym Lepper gorszy od Tuska ? nabuzowałeś s 13.01.06, 17:04
                zenek68 napisała:

> czytając GW i oglądając TVN24 i nie potrafisz sam myśleć...myślą za ciebie
                > właściele mediów..

Ooo , maz begierowej sie odezwal. Wez idz poczytaj jakas ksiazke, albo rozwiaz
                rebus to ci sie moze cos przejasni i moze zobaczysz jakas roznice
                • zenek68 najlepiej książkę D.Tuska no nie? żałość z każdego 13.01.06, 17:08
                  kąta ujmuje a serce próżno...
                • gigilatrottola ROKITA - PRAWIE JAK PREMIER 13.01.06, 17:58
                  Gabinet cieni... co te typy jeszcze wymysla??? Zamiast pomyslec o Polsce i
                  wejsc w koalicje z PiSem oni sie bawia w jakies gabinety cieni.
                  • fritz.fritz Sondaz CBOS: PiS 39%, PO 25% , link 13.01.06, 18:14
                    CBOS na tydzien przed dawala PO 10% wiecej niz PiS.

Nalezy wiec przypuszczac, ze PiS ma 49% a PO 15%, co odpowiadaloby moim
                    oczekiwaniem. Przy tym tak naprawde uwazam, ze PiS (ca. 46%) ma troszke mniej,
                    natomiast SO ma nieco wiecej.

www.pb.pl/content.aspx?sid=7355&guid=87BDDF4E-0ADF-4E54-BB73-87782FABEAA0
                    • almagus Re:na takich odczyniaczy rydzykowych guseł szkoda 13.01.06, 18:28
                      Na takich odczyniaczy rydzykowych guseł szkoda płacić podatki.
                      Kombinuję , albo wyjadę!
                      A ty się zadawaj z tymi matołami!
                      Poczekam , aż rząd cieni obejmie władzę.
                      • fritz.fritz Re:na takich odczyniaczy rydzykowych guseł szkoda 13.01.06, 19:04
                        Nie zartuj, 16 lat na obczyznie, teraz, kiedy w Polsce zaczyna byc ciekawie,
                        kraj przestaje byc republika bananowa, korupcje sie ukryci.

Zastanow sie lepiej, 16 lat to dlugi okres czasu i Rokita pojdzie juz na rente,
                        przynajmniej mam nadzieje.
                        • almagus Re:na takich odczyniaczy rydzykowych guseł szkoda 13.01.06, 19:35
                          Mylisz się, na takich durni nikt rozsądny nie zapłaci podatków.
                          Budżet nie jest do rozgrywki pionków z list wyborczych.
                          Możesz na nich płacić, ja nie, na tym polega wybór.
                          • fritz.fritz Re:na takich odczyniaczy rydzykowych guseł szkoda 13.01.06, 22:08
                            Jezeli masz idiotow, to zloty bedzie sie psul. Rynki zauwazaja cos takiego
                            natyczmiast.

Kurs zlotowki pokazuje, ze rynki maja zaufanie do rzadu Marcinkiewicza.
                    • usiruf BUHAHAHAHAHA 13.01.06, 18:34
                      Stary, ale to jest dopiero pomylona logika!!

CBOS daje PiS 39, a PO 25% a ty

>Przy tym tak naprawde uwazam, ze PiS (ca. 46%) ma troszke mniej,

ze pis ma 46- czyli troszke mniej:)))
                      • fritz.fritz Re: BUHAHAHAHAHA 13.01.06, 19:00
                        Masz racje, powinienem wyrazniej dodac, ze typuje na 8% dla SO i tylko (!) 46%
                        dla PiS.
                        Przedobrzylem.
                        :)
                      • fritz.fritz A swoja droga nie podali, gdzie PIASKOWNICE dla 13.01.06, 19:02
                        Premiera Rokity i rzadu cieni postawia: chyba nie przed sejmem. Teraz jest za
                        zimno, ale w lecie, przy pieknej pogodzie.... zeby tylko lopateczek i
                        kubelczkow nie zapomnieli :)
                        • realista1000 No, to sie Rokita podbudował! 13.01.06, 20:54
                  • polacco2 O PREZYDENCIE TUSKU ZAPOMNIAŁEŚ ? HA HA 13.01.06, 22:03
              • isa.stern Re: w czym Lepper gorszy od Tuska ? nabuzowałeś s 13.01.06, 18:02
                zenek68, niestety, ale to pytanie dyskredytuje Cię w poważnej rozmowie... ;)
            • lwaw Tak wyglądałby mniej więcej rząd POPIS-u, gdyby... 13.01.06, 17:25
              ...wybory wygrała PO. Rokita o tym mówił - rząd samych wybitnych ludzi. Zapewne
              to miał na myśli. Blędem PO jest, że nie widzi odpowiedniego dla niej miejsca w
              szeregu. Takie zarozumialstwo, przekonanie o swych wybitnych zdolnościach
              rządzenia. Musieli więc tak slończyć.
              • isa.stern Re: Tak wyglądałby mniej więcej rząd POPIS-u, gdy 13.01.06, 18:07
                lwaw, w prawdziwym rządzie PO powołałby ekspertów, którzy nie muszą być
                związani z platformą (czyt. nie muszą mieć legitymacji partyjnej), ale w tej
                sytuacji tzw. gabinet cieni (stworzony m.in. na wzór angielski) musi składać
                się z posłów, a że i tu nie ma li tylko ekspertów, to chyba nie jest
                zaskoczeniem dla nikogo ;)
                • mariuszdz Re: Tak wyglądałby mniej więcej rząd POPIS-u, gdy 13.01.06, 19:28
                  isa.stern napisała:

> lwaw, w prawdziwym rządzie PO powołałby ekspertów, którzy nie muszą być
                  > związani z platformą (czyt. nie muszą mieć legitymacji partyjnej), ale w tej
                  > sytuacji tzw. gabinet cieni (stworzony m.in. na wzór angielski) musi składać
                  > się z posłów, a że i tu nie ma li tylko ekspertów, to chyba nie jest
                  > zaskoczeniem dla nikogo ;)

W prawdziwym rządzie, byłby premierem najprawdopodobniej Jan Krzysztof Bielecki .
                  A o Rokicie ,wszyscy już by do tego czasu zapomnieli .

• realista1000 To PO jest już cieniem? No, no... szybko to poszło 13.01.06, 19:11
        • widokzmarsa chyba CIENIASÓW? 13.01.06, 17:10
          • kupsztajn Re: chyba CIENIASÓW? 13.01.06, 17:12
            Brawo!
            Trudno to ująć bardziej trafnie.
          • lwaw Myślę, że towarzystwo przestanie "obradować", gdy 13.01.06, 17:13
            ... się okaże, że muszą mówić do plastikowych mikrofonów :-)

Pozdrawiam,
            LWAW
            • tompay Re: Myślę, że towarzystwo przestanie "obradować", 13.01.06, 22:41
              A kiedy nocą, obywatele Warszawy, dostrzeżecie kawalkadę merców-widmo,
              nie dzwońcie po egzorcystów, bo to tylko upiór Rokity krąży nad Polską.

Gabinet cieni - politycy w sieni
              liczący na to, iż los się odmieni.
        • ant07 Gabinet Cienkich 13.01.06, 17:14

Wiedziałem, że platforma jest cienka, ale nie myslałem, ze az tak. A z Piterą
          (resort sprawiedliwości) to już maksymalne przegięcie, na pograniczu żartu.
          przeciez ta kobita nie nadaje się nawet do teatru kukiełkowego. Bardzo dobry
          jest Saryusz-Wolski, ale on akurat jest eurodeputowanym, więc tu tylko dla ozdoby.
          • mistago Komorek 13.01.06, 17:51
            Komorowski w MSZ?? to chyba żart, MON juz mu się znudził i szuka nowej
            piaskownicy?? Przecież on nawet nie jest w sejmowej komisjii spraw
            zagranicznych?

A gdzie panowie TUSK i SCHETYNA? czyzby chcieli kierować gabinetem cieniasów z
            tylnego siedzenia?
            Ahh przepraszam sondaźże wskazuje ,ze TUSK wygra wybory prezydenckie za 5 lat ,
            więc chyba już ćwiczy orendzia prezydenckie:P
            • pantanal Re: Komorek 13.01.06, 18:54
              mistago napisał:

> A gdzie panowie TUSK i SCHETYNA? czyzby chcieli kierować gabinetem cieniasów z
              > tylnego siedzenia?

W koncu maja dobry przyklad w Jarku Kaczynskim
          • isa.stern Re: Gabinet Cienkich 13.01.06, 18:11
            Pitera, ja też zrobiłam oczy, ale kobieta ma w tej materii doświadczenie, w
            jakiejś fundacji pracowała związanej z prawem
            ale podejrzewam, że ważniejsze było to, że Piterę często media pytają o zdanie,
            gł. w kwestiach samorządowych i walki z korupcją
            o PiS powinien ja wziąć do tej nowej agencji CBA ;D
        • usiruf Re: I bardzo dobrze. 13.01.06, 17:33
          Owszem.
          Teraz beda rezenzowac rzad Marionetkiewicza na bierzaco i mozna bedzie latwo
          porownac co do zaprezentowania ma:

Rokita i Marionetkiewicz
          Pitera i Ziobro
          Grad i Lepper (przyszly min rolictwa)

Takie porownania powinny dobrze wplynac na spoleczenstwo. Moze zacznie sie
          interesowac swoim losem.
          • matador10 min. "Łoświaty" 13.01.06, 23:27
            usiruf napisał:

> Owszem.
            > Teraz beda rezenzowac rzad Marionetkiewicza na bierzaco

Ty, ze swoją ortografią powinieneś zostać cieniastym min. edukacji. Nie wiedzieli o Tobie?
        • leszekzi Re: I bardzo dobrze. 13.01.06, 17:46
          Jestem zwolennikiem PiS, ale tu muszę się uczciwie zgodzić z przedmówcą. Jeżeli
          zakładam, że gabinet Marcinkiewicza jest w miarę kompetentny (mam watpliwości
          co do paru obsad ministerstw), to przecież bardzo krytyczna obserwacja mu nie
          zaszkodzi, a tylko pomóc może. Natomiast nie jestem pewien czy Rokita nadaje
          się na fotel premiera. Ten pan wielokrotnie pokazywał, że niezbyt dobrze
          kontroluje sytuację i źle ocenia otaczającą rzeczywistość. Poza tym jest chory
          z ambicji i zacietrzewiony. Może lepszy byłby Komorowski: zdrowo nienawidzi
          PiS :-))) ale nie ma tego obłędu w oczach i jest spokojniejszy, bardziej
          wyważony. Raz jeszcze podkreślam, jestem zwolennikiem Prawa i Sprawiedliwości
          ale nie piszę tego komentarza ironicznie.
          • usiruf Re: I bardzo dobrze. 13.01.06, 18:27
            Masz racje, Komorowski bylby pewnie lepszy, ale to byl pomysl Rokity, on sie do
            tego przygotowywal i nie chcieli mu tego odbierac.

Swoja droga to milo, ze PiS ma takze zwolennikow piszacych komentarze do swoich
            pogladow, a nie tylko patrzacych na linie partii i dopasowujacych komentarz to
            linii. (galba)

pzdr
        • looney1 Re: I bardzo dobrze. 13.01.06, 18:17
          Czyli co, gramy w wirtualną politykę? Proponuję stworzyć gre polityczną, w
          której użytkownik komentował i oceniał posunięcia poiltyków. To wraz z
          makrowskaźnikami uzupełnianymi na bieżąco pokazywałoby która władza jest
          skuteczniejsza :)

--
          Rzeczowo i z kulturą o zdjęciach
          obiektywni.pl
        • tantal1 Re: I bardzo dobrze. 13.01.06, 19:14
          A kto powiedział , że jesteśmy cywilizowaną demokracją
        • norton2005 Re: I bardzo dobrze. 13.01.06, 22:45
          Wkrótce z Platformy pozostanie tylko cień.
      • realista1000 Wreszcie Rokita sobie porządzi! Cieniami, ha, ha.. 13.01.06, 17:04
        • tales1 Co to znaczy głód władzy! Mój Boże! Nawet cieniami 13.01.06, 17:07
          chcą rządzić!
          • lwaw Żeby chociaż cicho siedzieli, to ludzie by myśleli 13.01.06, 17:38
            ...że są kompetentni, a tak to błaźnią się na całego. No prawie. Brakuje mi
            Schetyny na min. finansów i Niesiołowskiego na rzecznika prasowego, a także
            Waltz na jakieś eksponowane stanowisko związane z opieką społeczną...
            Pominięcie Tuska to skandal! Jakiś "cień" mu się należy, bo tyle zrobił dla
            dobra Polski, i do zwycięstwa PIS w wyborach :-)
            • tales1 Uwaga! Cichociemni z PO w akcji? 13.01.06, 17:46
              A jakiej? To proste - akcji ratunkowej, bo toną?
          • tedi90 Re: Co to znaczy głód władzy! Mój Boże! Nawet cie 13.01.06, 18:41
            jakiś głupol to napisal !!!
          • pantanal Mowisz o glodzie wladzy u Jarka Kaczynskiego? 13.01.06, 18:56
            • realista1000 Nie, u czołowych cieni PO! 13.01.06, 19:10
      • vinc0 Re: Platforma Obywatelska powołała gabinet cieni 13.01.06, 18:13
        DuReŃ
      • and-j1 ALE ZESTAW ANIOŁÓW ............... 14.01.06, 21:47
    • faraon1981 Polonistka ministrem sprawiedliwości?! 13.01.06, 16:51
      PITERA NA MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI???

Śmiech na sali!

Przecież ta kobieta jest polonistką! Czy naprawdę tak trudno znaleźć na
      stanowisko prawnika?...
      • ferris.b Re: Polonistka ministrem sprawiedliwości?! 13.01.06, 17:04
        czy minister sprawiedliwosci musi byc prawnikiem? czy minister zdrowia musi byc lekarzem? czy
        minister obrony musi byc zolnierzem?

a premierem kto powinien byc? jakis byly premier?

bez przesady.
        • yeellow Re: Polonistka ministrem sprawiedliwości?! 13.01.06, 17:08
          Lenin tez twierdzil, ze szwaczka moze pelnic wszystkie te funkcje :-).
          • ferris.b Re: Polonistka ministrem sprawiedliwości?! 13.01.06, 17:14
            wole odpowiedzialnego i uczciwego nie-fachowca od tepego i uleglego fachowca. Ktos jest przeciw?
            • mariuszdz Re: Polonistka ministrem sprawiedliwości?! 13.01.06, 18:04
              ferris.b napisał:

> wole odpowiedzialnego i uczciwego nie-fachowca od tepego i uleglego fachowca. K
              > tos jest przeciw?
              Ciekawe , co by było ,gdyby w czasie wojny ,twoim dowódcą , twego oddziału ,
              była Polonistka Pitera :)
              • ferris.b Re: Polonistka ministrem sprawiedliwości?! 13.01.06, 18:11
                mysle ze akurat na wojnie pitera sprawdzilaby sie doskonale :)

mariuszdz napisał:

> ferris.b napisał:
                >
                > > wole odpowiedzialnego i uczciwego nie-fachowca od tepego i uleglego facho
                > wca. K
                > > tos jest przeciw?
                > Ciekawe , co by było ,gdyby w czasie wojny ,twoim dowódcą , twego oddziału ,
                > była Polonistka Pitera :)
                • mariuszdz Re: Polonistka ministrem sprawiedliwości?! 13.01.06, 18:44
                  ferris.b napisał:

> mysle ze akurat na wojnie pitera sprawdzilaby sie doskonale :)
                  >
                  Ja bym wówczas dał na msze , i wykupił wysokie ubezpieczenie na życie.
                  Tylko ,ciekawe ,czy zakład ubezpieczeniowy ,zgodził by się , gdyby się
                  dowiedział kto będzie dowódcą .
                  No i jest jeszcze jeden haczyk , jezeli firma ubezpieczeniowa dowiedzie , że
                  ktoś swoim życiem ryzykował nadmiernie , to może nie wypłacić pieniedzy z
                  ubezpieczenia .
            • kreet47 Ja jestem przeciw!!! 13.01.06, 22:55
              Np - w samo-locie, wole pokreconego fachowca, niz uczciwego nie-fachowca jako
              pilota :)))
              W MZ nie jest konieczny lekarz, ale np byly dyrektor szpitala by sie przydal.
              Natomiiast jezeli chodzi o MS, to znajomosc prawa jest tu chyba podstawa,
              poniewaz minister sprawiedliwosci jest rowniez prokuratorem generalnym...
              Fajnie rowniez, gdyby w MSZ byl ktos z doswiadczeniem w dyplomacji, a nie haubicach.
              Do kitu te cienie...
              Kreet
              • ferris.b Re: Ja jestem przeciw!!! 14.01.06, 13:47
                Wchodzimy na wyzszy poziom abstrakcji w tej dyskusji.
                Wiadomo ze Ziobro jako slaby prawnik po to wzial sedziego kryze zeby ten mu
                pomagal tam gdzie jemu wiedzy nie starcza. to tak dla wyjasnienia, nie wchodzac
                juz w dyskusje pod tytulem 'dlaczego patrioci z pis biora sobie
                skompromitowanego sedziego do rzadu'.

byly dyrektor szpitala na szefa MZ? ale po co? czy do prowadzenia fabryki
                samochodow najlepszy bedzie byly kierowca? prosze was o umiar.

z szefami MSZ roznie bywalo. mielismy prawnikow, ekonomistow, historykow. mysle
                ze doswiadczenie w dyplomacji to fikcja. do dyplomacji trafiaja ludzie z roznych
                specjalizacji a caly ten belkot pod tytulem protokol maja w jednym palcu
                opanowany sekretarze stanu. chociaz bronek komorowski jako cien mellera - slaby
                pomysl.

powiem wam czego potrzeba w kazdym rzadzie, takze w rzadzie cieni: madrych
                ludzi. i pis ma problemy ze znajdywaniem takich ludzi. platforma oczywiscie rowniez.

kreet47 napisał:

> Np - w samo-locie, wole pokreconego fachowca, niz uczciwego nie-fachowca jako
                > pilota :)))
                > W MZ nie jest konieczny lekarz, ale np byly dyrektor szpitala by sie przydal.
                > Natomiiast jezeli chodzi o MS, to znajomosc prawa jest tu chyba podstawa,
                > poniewaz minister sprawiedliwosci jest rowniez prokuratorem generalnym...
                > Fajnie rowniez, gdyby w MSZ byl ktos z doswiadczeniem w dyplomacji, a nie haubi
                > cach.
                > Do kitu te cienie...
                > Kreet
        • dryo Re: Polonistka ministrem sprawiedliwości?! 13.01.06, 17:16
          ferris.b napisał:

> czy minister sprawiedliwosci musi byc prawnikiem? czy minister zdrowia musi byc
          > lekarzem? czy
          > minister obrony musi byc zolnierzem?
          >

No miło by było, jakby się znał na fachu. To się chyba wtedy nazywa technokracja
          i jest logicznym rozwiązaniem.

Minister sprawiedliwości będący prawnikim zna dobrze problemy tego środowiska i
          będzie się starał rozwiązać je jak najlepiej.
          Minister zdrowia będący lekarzem zna dobrze problemy swojego środowiska i też
          będzie się starał patrzeć na nie z punktu widzenia lekarza.
          Itp. itd. Ale żeby żaden za dużo nie wyciągnął bezmyślnie kasy, minister
          finansów (będący ekonomistą) będzie im wydzielał tak, by państwo nie zbankrutowało.

W teorii rozwiązanie idealne. W praktyce najsłabszym ogniwem są ludzie i co by
          to nie był za rząd, to przekręty będą.
          • ferris.b Re: Polonistka ministrem sprawiedliwości?! 13.01.06, 17:26
            Osobliwa koncepcja.

minister sprawiedliwosci nie ma byc specjalista od problemow srodowiska. od tego moga byc np.
            psychoanalitycy albo zwiazki zawodowe.

minister zdrowia ma patrzec na problemy pacjentow przede wszystkim a nie - lekarzy. jesli tak bysmy
            stawiali sprawe, swoje ministerstwo powinni miec gornicy, hutnicy, taksowkarze i fryzjerzy. juz predzej
            powinien pochylac sie nad problemami sluzby zdrowia jako pewnej struktury.

zgadza sie: niektorzy ministrowie musza byc fachowcami, co jest niezbedne szczegolnie tam gdzie jest
            zasadniczy przeplyw pieniadza. ale bez przesady.

i oczywiscie sluszna uwaga ze najslabszym ogniwem sa ludzie. ale to akurat argument na rzecz Pitery.
            Ona w PO najslabszym ogniwem nie jest.

• kb6 Re: Polonistka ministrem sprawiedliwości?! 13.01.06, 18:38
              Nasz minister sprawiedliwości Zbigniew Ziobro to miernota prawnicza - wystarczy
              sie przyjrzeć jak zdawał egzaminy np. na aplikacje.
          • mistago Re: Polonistka ministrem sprawiedliwości?! 13.01.06, 17:54
            Min. Sprawdiedliwości jest też prokuratorem generalnym, wiec wypadałoby, żeby
            była to osoba ktora ma wykształcenie i praktyke prawniczą
            • ferris.b Re: Polonistka ministrem sprawiedliwości?! 13.01.06, 18:00
              masz racje: obecnie jest. ale istnieje rowniez projekt rozdzielenia tych stanowisk.

poza tym kompetecje ministra ziobro (studia prawnicze) sa doprawdy watle. on moze wyksztalcenie ma
              ale z praktyka troche slabo.

ale moze od razu ustawowy wymog by kandydaci na to stanowisko mieli tytul doktora prawa? (to jan
              kulczyk by sie zalapal)

mistago napisał:

> Min. Sprawdiedliwości jest też prokuratorem generalnym, wiec wypadałoby, żeby
              > była to osoba ktora ma wykształcenie i praktyke prawniczą
        • faraon1981 Do ferrisa - tak, to musi być prawnik 13.01.06, 18:04
          Nie, ferrisie, minister obrony nawet nie może być żołnierzem, bo mamy cywilną
          kontrolę nad armią.

Natomiast niestety minister sprawiedliwości MUSI być prawnikiem, bo oprócz
          wychodzenia do kamer i pokrzykiwania na przestępców trzeba jeszcze zajmować się
          mnóstwem innych rzeczy, m.in. współpracować z komisjami kodyfikacyjnymi. A do
          tego trzeba mieć przygotowanie fachowe.

Poza tym, jak ktoś słusznie zauważył, minister sprawiedliwości wciąż jeszcze
          jest prokuratorem generalnym. Osoba, która na studiach uczyła się gramatyki
          historycznej, nie ma do tego kwalifikacji, mimo że na tle kadr PO ogólnie
          wyróżnia się pozytywnie.

Krótko mówiąc, jest kilka stanowisk, do których trzeba mieć konkretne
          kwalifikacje. Minister edukacji np. musi mieć wykształcenie wyższe (wskazane by
          było ponadmagisterskie), a minister sprawiedliwości musi być prawnikiem.
          Natomiast premier, jak pokazuje polska praktyka ustrojowa, może być równie
          dobrze chemikiem (Buzek), jak i nawet nie mieć ukończonych studiów (Mazowiecki).
          • ferris.b Re: Do ferrisa - tak, to musi być prawnik 13.01.06, 18:18
            Faraon: jedna rzecz ktora wam tu umyka. Gabinet cieni nie jest rzadem lecz zaczatkiem rzadu. tak to
            wyglada w tych krajach w ktorych gabinety cieni powstaja. Julia Pitera jako 'cien' ziobry (w pozytywnym
            tego slowa znaczeniu) nie ma wspolpracowac z komisjami kodyfikacyjnymi. ma mlotkowac zle
            pracujacego ministra i mowic jak powinno byc.

faraon1981 napisał:

> Nie, ferrisie, minister obrony nawet nie może być żołnierzem, bo mamy cywilną
            > kontrolę nad armią.
            >
            > Natomiast niestety minister sprawiedliwości MUSI być prawnikiem, bo oprócz
            > wychodzenia do kamer i pokrzykiwania na przestępców trzeba jeszcze zajmować się
            >
            > mnóstwem innych rzeczy, m.in. współpracować z komisjami kodyfikacyjnymi. A do
            > tego trzeba mieć przygotowanie fachowe.
            >
            > Poza tym, jak ktoś słusznie zauważył, minister sprawiedliwości wciąż jeszcze
            > jest prokuratorem generalnym. Osoba, która na studiach uczyła się gramatyki
            > historycznej, nie ma do tego kwalifikacji, mimo że na tle kadr PO ogólnie
            > wyróżnia się pozytywnie.
            >
            > Krótko mówiąc, jest kilka stanowisk, do których trzeba mieć konkretne
            > kwalifikacje. Minister edukacji np. musi mieć wykształcenie wyższe (wskazane by
            >
            > było ponadmagisterskie), a minister sprawiedliwości musi być prawnikiem.
            > Natomiast premier, jak pokazuje polska praktyka ustrojowa, może być równie
            > dobrze chemikiem (Buzek), jak i nawet nie mieć ukończonych studiów (Mazowiecki)
            > .
            • faraon1981 Teoretycznie tak 13.01.06, 20:14
              ...tyle że w Polsce gabinet cieni jest nowym pomysłem, a nie
              zinstytucjonalizowaną opozycją Jej Królewskiej Mości, i powszechny odbiór jest
              taki, że ci ludzie są "alternatywnym rządem".

Jeśli Pitera ma jedynie "kryć" Ziobrę, jak w meczu piłki nożnej, to OK. Jeśli
              natomiast jest to najwybitniejszy spec w PO od tego resortu, to nie świadczy to
              dobrze od PO. Zrozum - nie piszę tego złośliwie, bo miło mi się z Tobą
              rozmawia. Nie znoszę Ziobry, ale mimo wszystko jest to prawnik. Zje Piterę w
              merytorycznej dyskusji od razu. Prawnikami byli też, z różnych stron sceny
              politycznej, fatalna Suchocka i paradoksalnie dobrze oceniany jako minister -
              Bentkowski z PSL. Platforma lepiej by zrobiła, gdyby dała tu kogoś po studiach
              prawniczych.
              • ferris.b Re: Teoretycznie tak 14.01.06, 14:18
                faraon1981 napisał:

> ...tyle że w Polsce gabinet cieni jest nowym pomysłem, a nie
                > zinstytucjonalizowaną opozycją Jej Królewskiej Mości, i powszechny odbiór jest
                > taki, że ci ludzie są "alternatywnym rządem".

no i wlasnie dlatego trzeba uswiadamiac wyborcow, uczyc ich madrych wzorcow. i
                kto ma to robic? samoobrona? psl? odpowiedz jest chyba oczywista.

>
                > Jeśli Pitera ma jedynie "kryć" Ziobrę, jak w meczu piłki nożnej, to OK. Jeśli
                > natomiast jest to najwybitniejszy spec w PO od tego resortu, to nie świadczy to
                >
                > dobrze od PO. Zrozum - nie piszę tego złośliwie, bo miło mi się z Tobą
                > rozmawia. Nie znoszę Ziobry, ale mimo wszystko jest to prawnik. Zje Piterę w
                > merytorycznej dyskusji od razu. Prawnikami byli też, z różnych stron sceny
                > politycznej, fatalna Suchocka i paradoksalnie dobrze oceniany jako minister -
                > Bentkowski z PSL. Platforma lepiej by zrobiła, gdyby dała tu kogoś po studiach
                > prawniczych.

a moim zdaniem, myslac o wyborach, o poparciu, o poprawie wizerunku ktory doznal
                strasznego uszczerbku po tym chaosie ktory pojawil sie w dzialaniach PO
                ostatnio, musza wziac kogos kto umie dotrzec do ludzi. padlo okreslenie:
                populistka. zgadza sie. pitera jest populistka i o to chodzi. TERAZ o to chodzi.
                tak samo jako populista byli PISowcy w czasie kampanii wyborczej. tyle ze
                teraz,zamiast zabrac sie za rzadzenie prezentuja polakom umiejetnosci zdobyte na
                kursach u tymochowicza. a nie tego spodziewalbym sie po polskim srodowisku
                nd-ckim i patriotycznym.

oczywiscie, polacy jakos sobie poradza, gospodarka bedzie jakos tam rosla ale
                przykro sie robi gdy czlowiek pomysli o zmarnowanych, straconych szansach.

• ferris.b Re: Do ferrisa - tak, to musi być prawnik 13.01.06, 18:23
            oczywiscie jestem swiadom wymogu cywilnej kontroli nad wojskiem. caly fragment byl oczywiscie
            ironia, widze ze nie do wszystkich dotarla.

i - konczac watek - julia pitera wcale nie musi zostac ministrem sprawiedliwosci. na tym polega trik z
            gabinetami cieni. bo to jest w pewnym stopniu przedsiewziecie tworzone z mysla o wyborach i
            wyborcach. zrozumcie to wreszcie zamiast nabijac sie z 'cieni' z PO.

faraon1981 napisał:

> kontrolę nad armią
          • mariuszdz Re: Do ferrisa - tak, to musi być prawnik 13.01.06, 18:23
            faraon1981 napisał:

> kontrolę nad armią.
            >
            > Natomiast niestety minister sprawiedliwości MUSI być prawnikiem, bo oprócz
            > wychodzenia do kamer i pokrzykiwania na przestępców trzeba jeszcze zajmować się
            >
            > mnóstwem innych rzeczy, m.in. współpracować z komisjami kodyfikacyjnymi. A do
            > tego trzeba mieć przygotowanie fachowe.
            >
            > Poza tym, jak ktoś słusznie zauważył, minister sprawiedliwości wciąż jeszcze
            > jest prokuratorem generalnym. Osoba, która na studiach uczyła się gramatyki
            > historycznej, nie ma do tego kwalifikacji, mimo że na tle kadr PO ogólnie
            > wyróżnia się pozytywnie.
            >
            > Krótko mówiąc, jest kilka stanowisk, do których trzeba mieć konkretne
            > kwalifikacje. Minister edukacji np. musi mieć wykształcenie wyższe (wskazane by
            >
            > było ponadmagisterskie), a minister sprawiedliwości musi być prawnikiem.
            > Natomiast premier, jak pokazuje polska praktyka ustrojowa, może być równie
            > dobrze chemikiem (Buzek), jak i nawet nie mieć ukończonych studiów (Mazowiecki)
            > .

Ludzie z słabym wykształceniem ,są ogólnie w polityce i w życiu bardzo
            niebezpieczni .
            Łatwo , to zaobserwować np . na znajomości języków ,udają ,że rozumieją ,a nie
            rozumieją . Ciekawe , np. słuchawki (na konferencji prowadzonej w j. angielskim
            ) , tak leciutko przyłoży słuchawki do jednego ucha ,ale nie nałoży :) ,bo
            niby rozumie ,ale nie wszystko he he .
            • kb6 Re: Do ferrisa - tak, to musi być prawnik 13.01.06, 18:46
              Tekst jest taki sobie ale podstawowy Twoj blad rzucajacy sie w oczy (i to
              bardzo), to stawianie "spacji" przed ,(przecinkiem). W pisowni na klawiaturze
              to jest blad i brak umiejetnosci pisania na niej.
              • mariuszdz Re: Do ferrisa - tak, to musi być prawnik 13.01.06, 19:01
                kb6 napisała:

> Tekst jest taki sobie ale podstawowy Twoj blad rzucajacy sie w oczy (i to
                > bardzo), to stawianie "spacji" przed ,(przecinkiem). W pisowni na klawiaturze
                > to jest blad i brak umiejetnosci pisania na niej.

Majaczysz , ;)
              • ferris.b Re: Do ferrisa - tak, to musi być prawnik 14.01.06, 13:33
                Dzieki za uwagi ale jakos mi przykro, ze to twoje jedyne refleksje na temat
                beznadziejnej sytuacji politycznej w tym kraju. (tym razem dobrze postawilem
                przecinek?)
        • mn7 Re: Polonistka ministrem sprawiedliwości?! 13.01.06, 18:16
          ferris.b napisał:

> czy minister sprawiedliwosci musi byc prawnikiem?

Tak, na razie musi.

> czy minister zdrowia musi byc lekarzem?

Nie

> czy minister obrony musi byc zolnierzem?

Nie, nawet nie powinien.
      • o90 Re: Polonistka ministrem sprawiedliwości?! 13.01.06, 17:07
        czy to ta od walkow z warszawy ?
      • natural7 Re: Polonistka ministrem sprawiedliwości?! 13.01.06, 17:46
        Dorn śmiech na sali przecież on jest socjologiem.
      • mn7 Re: Polonistka ministrem sprawiedliwości?! 13.01.06, 18:15
        faraon1981 napisał:

> PITERA NA MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI???
        >
        > Śmiech na sali!
        >
        > Przecież ta kobieta jest polonistką! Czy naprawdę tak trudno znaleźć na
        > stanowisko prawnika?...

Prawdziwy minister prawo - owszem - jakoś skończył, i co?
        • faraon1981 Re: Polonistka ministrem sprawiedliwości?! 13.01.06, 20:16
          I dlatego jest fatalnym politykiem i żałosnym populistą, ale nie popełnia
          takich błędów, jakie popełniałby nie-prawnik. Osoba bez wykształcenia
          prawniczego byłaby w tym ministerstwie kimś w stylu Zdzisława Podkańskiego w
          Ministerstwie Kultury.
    • zenek68 mówimy partia w domyśle Tusk,mówimy Tusk a 13.01.06, 16:52
      w domyśle partia...błazenada.
    • fritz.fritz Platforma Obywatelska powołała gabinet cieni 13.01.06, 16:52
      Czekamy na pierwszego, ktory swiatlo wlaczy... Cienie, upiory i wampiry
      znikna... Bedzie pieknie i slonecznie...
    • wetton no nie obijają sie dziewczyny i chlopaki :) 13.01.06, 16:53
      i dobrze
    • turysta_2004 Brakuje Zyty Gilowskiej...:):) 13.01.06, 16:53
    • block-buster Dla mnie to jest rzad Rzeczpospolitej 13.01.06, 16:53
      Recenzujcie kazda glupote rzadu kaczorow,kazdy jego krok.Tak jak w
      Anglii.Dziennikarze oceniaja posuniecia rzadu zwracajac sie do gabinetu
      cieni.Powodzenia.Mam nadzieje,ze gabinet cieni PO bedzie zaczatkiem rzadu
      normalnej Polski,bez przestepcow w rzadzie i bez chorych psychicznie
      Popieluszkow i innych Dorn-owatych milosnikow wziecia w kamasze przeciwnikow.
      • adas313 Re: Dla mnie to jest rzad Rzeczpospolitej 13.01.06, 16:56
        Generalnie się zgadzam, ale z mieszaniem tu Popiełuszki (w taki sposób) trochę
        przesadziłeś.
      • realista1000 Media pierwszą władzą? Śnij, kochanie, śnij! 13.01.06, 17:02
      • ferris.b Re: Dla mnie to jest rzad Rzeczpospolitej 13.01.06, 17:12
        100 procent racji. Ludzie, kiedy my doczekamy w tym kraju normalnego rzadu pracujacego i majacego
        wyniki? kiedy gabinet cieni PO zmieni sie w normalny rzad?

wszystkim sie wydawalo ze taki rzad powstanie po wyborach a tu figa z makiem bo Jarek wymyslil
        sobie, ze zostanie glownym strategiem RP i zabawi sie troche kosztem obywateli. no i mamy rzad
        marcinkiewicza ktory zajmuje sie wszystkim tylko nie uczciwym rzadzeniem a sam premier moglby
        prowadzic szkolenia z zakresu PR i gladkiego gadania. zreszta caly PiS wyglada jakby ostatnie pol roku
        spedzil na kursach gladkiego gadania.

Do roboty, panowie! Nie jestescie od gadania, tylko od rzadzenia! Ludzie was wybrali (przynajmniej
        niektorzy) i maja prawo oczekiwac wynikow waszej pracy

• tomekp1 Re: 13.01.06, 17:24
          ferris.b Po ich"gładkim gadaniu"-jak to nazwałeś widać że są to ludzie
          mądrzy.A ci" panowie"
          powinni też mówić /czyż mamy sluchać tyko P. Tuska i i Rokity /
          Czy przez ostatnie lata też oczekiwaleś rządu pracującego i mającego wynik?
          Czy sprawdzałeś wyniki ich pracy?
          Czy nie widzisz wyników pracy rządu,który mamy od paru miesięcy?
          • ferris.b Re: 13.01.06, 17:38
            madrzy? a w jaki sposob bedziemy weryfikowac te madrosc? w jaki sposob manifestuje cie sie ta
            madrosc? prosze o podpowiedz bo mam z tym problem. gdzie ja dostrzegles? moze w nieudolnej
            probie blokowania sejmu i prac nad budzetem?
            moge powtorzyc tylko jedno - do roboty, panowie! nie placa wam za gadanie, tylko za robienie.

a cytujac premiera pawlaka: krowa ktora duzo ryczy malo mleka daje.

odpowiadajac na twoje pytanie: nie oczekiwalem wynikow po zadnym rzadzie przez wiele lat. to byla
            pierwsza szansa od dawna, zeby cos sie nareszcie ruszylo. niestety, jarek postanowil oszukac miliony
            polakow planujac jeszcze przed wyborami luzna koalicje z samoobrona i lpr choc publicznie obejmowal
            sie z platforma i zapewnial o gotowosci do wspolnego zmieniania polski. i jakie zmiany dzisiaj mamy?
            becikowe ktore choc w zamysle ma wspomoc mlode matki, tak naprawde jest gestem pod adresem ojca
            rydzyka i srodowisk katolickich. a ja nie chce rzadu ktory ustawy traktuje jak prezenty rozdawane silom
            ktore moga zapewnic mu poparcie

tomekp1 napisał:

> ferris.b Po ich"gładkim gadaniu"-jak to nazwałeś widać że są to ludzie
            > mądrzy.A ci" panowie"
            > powinni też mówić /czyż mamy sluchać tyko P. Tuska i i Rokity /
            > Czy przez ostatnie lata też oczekiwaleś rządu pracującego i mającego wynik?
            > Czy sprawdzałeś wyniki ich pracy?
            > Czy nie widzisz wyników pracy rządu,który mamy od paru miesięcy?
      • hudges Re: Dla mnie to jest rzad Rzeczpospolitej 13.01.06, 17:40
        Brawo block-buster. Tak powinien wygladac rzad..
      • seawolfie Re: Dla mnie to jest rzad Rzeczpospolitej 13.01.06, 23:29
        ... Popiełuszków!!!???? Ty naprawdę jesteś psychicznie chory, block buster,
        ludzie, autentyczny psychol na forum!

Podejrzewałem to od pierwszego postu, na który zwróciłem uwagę- o szubienicach,
        które zamierza stawiać Kaczyński i o "niewinnych" mordercach górników z Wujka.
        Teraz obsesja na temat Popiełuszki- oj, siedzisz po uszy w ubeckim g... Nic
        dziwnego, że lustracja wywołuje u ciebie taka histerię i paroksyzmy nienawiści.
        Ale mam dobrą wiadonmość- przestępcy odeszli z rządu po przegranych wyborach, a
        chorzy psychicznia przenieśli sie na forum Wyborczej - jako block buster i
        enola gay
        • seawolfie Re: Dla mnie to jest rzad Rzeczpospolitej 13.01.06, 23:51
          A skoro juz, w sposób zupełnie niespodziewany i zdumiewający nazwisko Księdza
          Popiełuszki tu sie pojawiło (za sprawą pewnego psychpopaty, który popełnił
          chyba nieświadomą "freudowską pomyłkę"), polecam wszystkim wstrząsającą książkę
          Wojciecha Sumlińskiego "Kto naprawdę go zabił?". Wynik drobiazgowego śledztwa-
          sensacyjne wyniki, prawda o potwornej zbrodni , sfałszowanym procesie,
          mistyfikacji i zacieraniu śladów prawdziwych sprawców. Zacieraniu , które trwa
          do dzisiaj!
      • mamablues Re: Dla mnie to jest rzad Rzeczpospolitej 13.01.06, 23:49
        block-buster napisał:

> Recenzujcie kazda glupote rzadu kaczorow,kazdy jego krok.

Gdyby PO działało w ten sposób, to byłoby cudnie. Ale ostatnio specjalizują się
        w ocenianiu swoich prognoz, podejrzeń i projekcji:(

> Mam nadzieje,ze gabinet cieni PO bedzie zaczatkiem rzadu
        > normalnej Polski,bez przestepcow w rzadzie i bez chorych psychicznie
        > Popieluszkow i innych Dorn-owatych milosnikow wziecia w kamasze przeciwnikow.

Ja bardzo dziękuję za takie tempo powoływania rządu:D
        I co miałeś na myśli pisząc "bez chorych psychicznie Popieluszkow"?
      • sivispacem Re: Dla mnie to jest rzad Rzeczpospolitej 14.01.06, 07:55
        Innych nie znam, ale pan Wyrowiński, poza tym , że jest kolesiem Tuska i
        exszefem Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego nie umie nic!!!!!!!!!!!!Przez dwie
        kadencje nie zrobił niczego, ponosi odpowiedzialnośc za upadek wielkiego
        niegdyś zakładu - Czesanki-Merinotexu, wybory na prezydenta Torunia przegrał z
        kretesem i kompromitująco,rozwalił PO w Toruniu i okolicy, wyrzucając
        wszystkich dawnych działaczy, którzy z entuzjazmem zakładali PO, skonfliktował
        środowisko i zmarnował szansę na minimum 3 mandaty w okręgu. Co ważne i dziwne -
        otoczył sie byłymi ludźmi z PZPR. A jego niedawno zmarły brat - co przykre,
        ale w końcu trzeba o tym pamietac - był znanym księdzem, który przed laty po
        aferze pedofilskiej musiał wyjechać w tajemnicy i po cichu do Stanów. Ludzie
        opozycji mówią, że brat był - jak wielu podobnych nieszczęśników -
        współpracownikiem esb. Dla sympatyków PO w Toruniu i całym regionie ta
        nominacja jest kompromitacją PO i oznacza tylko tyle - to zdemoralizowana do
        cna grupa politykierów!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Dla mnie to wielkie gó.. a nie
        rząd RP!
    • kupsztajn biedni chorzy na władzę ludzie 13.01.06, 16:54
      czy tak trudno zrozumieć że i demokracja może komuś powiedzieć: mam cię w
      odbycie??!!?!!
    • centrolew Platforma Obywatelska powołała gabinet cieni 13.01.06, 16:54
      Może by lepiej zaproponowali jakiś projekt ustawy, a nie dziwaczne akcje w
      stylu gabinetu cieni... Po co to komu?

Ten Sejm jest chyba najbardziej bezpłodny ze wszystkich w III RP, posłowie
      żyją tylko rozgrywkami między-partyjnymi i igrzyskami politycznymi.
      • adas313 Re: Platforma Obywatelska powołała gabinet cieni 13.01.06, 16:57
        Zaproponowali 70 poprawek do budżetu, inne projekty pewnie też będą.
        • doremisol Re: Platforma Obywatelska powołała gabinet cieni 14.01.06, 01:44
          70 poprawek i kilka dni na ich wprowadzenie oraz przegłosowanie w sejmie i
          przyjęcie? Ktoś tu chyba jest faktycznie chory! I kto to ewentualnie miał
          policzyć? A potem realizować?

Czy odpowiedzialni ludzie robią taki cyrk z parlamentu? O ile jest to prawdą, co
          mówiono u Lisa o Tusku, to w ogóle jest porażka.

Druga sprawa: ten rząd cieni profesjonalitów powstał po 3 miesiącach (?). Tyle
          zajęło Rokicie tworzenie rządu. To w takim czasie towrzyłby inne rzeczy?

A gdzie projekty ustaw, itp. Proszę o projkety walki z bezrobociem,
          porządkowania finansów, propozycjami zmian w podatkach, itp. Jak opozycja, to
          opozycja, ale merytoryczna i konsekwentna, a nie z placu zabaw! Bo krytykować
          każdy moze i ujadać, ale usiąść i coś zrobić - to już niewielu!

Czym Ci ludzie chcą zaimponować? Małpowaniem GB? Obudźcie się!
      • phun Re: Platforma Obywatelska powołała gabinet cieni 13.01.06, 20:45
        Jaka wiekszosc taki sejm
    • dalfin KACZKA PROTESTUJĄCA-KLIKNIJ 13.01.06, 16:55
      PONIŻEJ
      • mordzinas Re: KACZKA PROTESTUJĄCA-KLIKNIJ 13.01.06, 17:45
        dalfin napisał:

Kliknij się cegłówką w łepetynę.
    • jola_z_dywit GABINET POLITYCZNYCH ZOMBI NIECH NIE MĄCI. 13.01.06, 16:55
      Proponuję Piskorskiego.Lewandowskiego i Merkla.
      • block-buster Jolu!Dwaj pierwsi w europarlamencie. 13.01.06, 16:57
        Co,gazet diva samej brony nie czyta?
      • vinc0 Re: GABINET POLITYCZNYCH ZOMBI NIECH NIE MĄCI. 13.01.06, 18:17
        jola_z_dywit napisała:

> Proponuję Piskorskiego.Lewandowskiego i Merkla.

----------------------------
        Lepper już zajęty .
    • sarhenziel Re: Platforma Obywatelska powołała gabinet cieni 13.01.06, 16:57
      Niech się dziecko bawi.Jak ma to dowartościować tego buca
      to niech bedzie tym cieniowanym premierem.Mam cichą nadzieję,
      że nie dopuści dobry Bóg do tego by faktycznie został
      premierem.I to by było na tyle.
      • lwaw Re: Platforma Obywatelska powołała gabinet cieni 13.01.06, 17:30
        Amen.
    • tales1 Marzą, chłopcy, marzą! A Tusk? Cień prezydenta? 13.01.06, 16:58
      Cienie to oni są naprawdę! Jak dostali kopa w tyłek w wyborach to do tej pory
      chodzą po omacku?
      • marianna_777 Aaach, to dlatego nie weszli do koalicji 13.01.06, 17:07
        bo maja swoj wlasny rzad!

No to poco im tworzyc jakis prawdziwy.

Na dodatek do spolki z PiSem. W swoim moga rzadzic sobie sami.

CALKIEM SAMI
        • tales1 Niech się uczą, chłopcy! Najpierw na cieniach... a 13.01.06, 17:09
          potem..., kiedyś..., nigdy!
          • yeellow Re: Niech się uczą, chłopcy! Najpierw na cieniach 13.01.06, 17:10
            Ty Tales przed chwila SLD chwaliles w innym watku, a tu taki pisuarowy sie
            wydajesz... Obludniku ;-P
            • tales1 Re: Niech się uczą, chłopcy! Najpierw na cieniach 13.01.06, 17:37
              Ach, ty prowokatorku mały, ty żółta gnidko! Chyba ci się coś poprzestawiało w
              łepetynce małej! SLD nie znoszę programowo, bo UB-ecy zabili mi dziadka! Jak
              sobie nie możecie poradzić z postami, to zaraz rzucacie kalumnie na adwersarzy?
              Ty pachołeczku różowoczerwonych!
              • vinc0 Re: Niech się uczą, chłopcy! Najpierw na cieniach 13.01.06, 18:20
                Tales prawda cie w oczy kole.Chwaliłeś SLD.
                TY obłudniku.
                • realista1000 Towarzystwo Wzajemnej Adoracji? Boli, co piszę? 13.01.06, 19:13
      • zigzaur Re: Marzą, chłopcy, marzą! A Tusk? Cień prezydent 13.01.06, 18:45
        PO nie dostała kopa w wyborach.

PO wygrała wybory wśród ludzi wykształconych, przedsiębiorczych i aktywnych.

Na PiSS (to nie to, co myślicie, skrót oznacza "Prawo i Samoobronna
        Sprawiedliwość") głosowały nieuki, lewi renciści, ludzie niewykształceni oraz
        półświatek.
        • realista1000 Ha, ha, ha... chyba się posikam ze śmiechu! 13.01.06, 19:16
          PO wygrała wybory! Jak jest się cieniem i na dodatek nosi się głowę w chmurach
          to się takie bzdury potem plecie, malutki zigzaur!
          PS.
          Dowartościowujesz sie nickiem? "Zaur" to prawie jak dinozaur ew. szczylozaur!
        • xx23 Re: Marzą, chłopcy, marzą! A Tusk? Cień prezydent 13.01.06, 19:19
          PO wygrała wybory wśród ludzi wykształconych( w Moskwie ), przedsiębiorczych (
          16 lat afer w III RP )i aktywnych (zabawy burzujow: teatry , bale , popijawy
          alkoholowe )

Mohery = uczciwy , skromny lud , ciezko pracuja w fabrykach za marny grosz.
          • mr0z1k Re: Marzą, chłopcy, marzą! A Tusk? Cień prezydent 13.01.06, 20:41
            xx23 napisał:

> PO wygrała wybory wśród ludzi wykształconych( w Moskwie ), przedsiębiorczych
            (
            > 16 lat afer w III RP )i aktywnych (zabawy burzujow: teatry , bale , popijawy
            > alkoholowe )
            >
            > Mohery = uczciwy , skromny lud , ciezko pracuja w fabrykach za marny grosz.

No to pojechałeś Sofoklesem... Owe "zabawy burżujów" najbardziej chwyciły mnie
            za serce.
            PS Zapomniałeś o dopisku "Balcerowicz musi odejść".
        • leszekzi Re: Marzą, chłopcy, marzą! A Tusk? Cień prezydent 13.01.06, 19:50
          > PO wygrała wybory wśród ludzi wykształconych, przedsiębiorczych i aktywnych.
          >
          > Na PiSS (to nie to, co myślicie, skrót oznacza "Prawo i Samoobronna
          > Sprawiedliwość") głosowały nieuki, lewi renciści, ludzie niewykształceni oraz
          > półświatek.

No, OK, ale proszę o jakieś wiarygodne źródło tej informacji.
    • realista1000 Ja też chcę być cieniem! Ja też! Proszę was! 13.01.06, 16:59
      Chcę być cieniem Tuska!
      • block-buster Cale radio co ma ryja sie zlecialo na forum 13.01.06, 17:28
        Platni od godziny lwaw,nadrealista i inny plankton
        • tales1 Taak? To kogo ty reprezentujesz? 13.01.06, 17:41
          Tracisz klasę jak jesteś w mniejszości, co? To strach, kochany, to strach! Pocą
          się rączki, główka paruje, usteczka zagryzane z bezsilności, popuszczanie
          moczu? To typowe objawy dla serwilistów!
          • vinc0 Re: Taak? To kogo ty reprezentujesz? 13.01.06, 18:26
            Tales jak ci wygodnie to sie czerwonym podlizujes.
            Całkiem jak obywatel szmaciak.
            • realista1000 Re: Taak? To kogo ty reprezentujesz? 13.01.06, 19:19
              Stara ubecka metoda - nie możesz intelektem pokonać oponenta, to go
              zdeprecjonuj! Och, wy pojętni uczniowie Michnika (chodzi o młodszego braciszka
              Adasia, który teraz żyje sobie w Szwecji)
    • jkmjkm Re: Platforma Obywatelska powołała gabinet cieni 13.01.06, 17:00
      Patrzę na platformersów i żal mi ich szczerze. Ci ludzie są tak nieudolni, tak
      naiwni, tak nieskuteczni, że aż mi ich szkoda. A już Pan Rokita z tym swoim
      antytalentem do haseł różnego rodzaju, z tym charakterystycznym połączeniem
      zarozumialstwa ze śmiesznością, budzi we mnie autentyczną litość.
    • ferris.b Platforma Obywatelska powołała gabinet cieni 13.01.06, 17:00
      PO - ostatnia deska ratunku dla kraju ktory jest w ogonie europy i wciaz tkwi w XIX wieku. Ciekawe,
      kiedy Polacy sie przebudza i zrozumieja, ze nie ma alternatywy dla szybkiego rozwoju. Szybki rozwoj
      jest jedyna metoda na rychle wyjscie z biedy i zacofania. jest tez jedyna metoda na ostateczna
      likwidacje takich ugrupowan jak Samoobrona, PSL czy po czesci LPR. Taka szanse daje PO. PIS nie -
      on woli oblaskawiac te partie i konserwowac stan rzeczy by zabezpieczyc sobie glupi elektorat a nie
      go zmieniac. To w sumie jasne - gdyby zrobili naprawde radykalne zmiany, za pare lat ich elektorat
      skurczylby sie do kilkunastu procent. reszta glosowalaby na tych ktorzy w ciagu kilku lat wyraznie
      poprawili poziom i jakosc zycia.
      Patrze na to wszystko i mnie wscieklosc bierze bo czas ucieka, a my wciaz swoje. zamiast
      szybkiego rozwoju, idziemy dwa do przodu, jeden do tylu.
      • langston ...no co daje szanse PO??? 13.01.06, 17:13
        Chyba na kolejny skok na kase i abolicje dla "aferalow"
        Kto tam jest w tej PO???
      • uu1 Re: Platforma Obywatelska powołała gabinet cieni 13.01.06, 17:25
        > Patrze na to wszystko i mnie wscieklosc bierze bo czas ucieka, a my wciaz swoje
        > . zamiast
        > szybkiego rozwoju, idziemy dwa do przodu, jeden do tylu.
        Poczekaj. Niedługo nastapi zmiana: krok do przodu, dwa do tyłu.
        • ferris.b Re: Platforma Obywatelska powołała gabinet cieni 14.01.06, 14:06
          uu1 napisała:

> > Patrze na to wszystko i mnie wscieklosc bierze bo czas ucieka, a my wciaz
          > swoje
          > > . zamiast
          > > szybkiego rozwoju, idziemy dwa do przodu, jeden do tylu.
          > Poczekaj. Niedługo nastapi zmiana: krok do przodu, dwa do tyłu.

a rzeczywiscie: ta chwila nadejdzie juz za moment bo lubiane na forum gazety PiS
          sformuje ambitna koalicje z Samoobrona i PSL. Powiem wiecej. Bedzie krok, do
          przodu, dwa do tylu a potem dlugo, dlugo nic.

• leszekzi Re: Platforma Obywatelska powołała gabinet cieni 13.01.06, 17:50
        Podaj mi, proszę jakiś przykład - najlepiej kraju - w którym jest
        modelowy "mądry elektorat"?
    • marianna_777 Ankieta GW: Kto bylby lepszym premierem? 13.01.06, 17:03
      Rokita czy Marcinkiewicz.

Sondaz: Wypada, ze Rokita bylby.

Samo zycie: Marcinkiewicz JEST !
      • lwaw A ile GŁOSÓW wyborców otrzymał Rokita? 13.01.06, 17:08
        Sondaże są śmieszne, bo informatyk może odpowiedni skrypt napisać i odpowiedni
        wynik "nabić".
        • pozlotemu Zaczela sie zabawa PO w rzadzenie. Ha, ha, ha! 13.01.06, 17:40
          Biedni mali ludzie, zyjacy swoimi zminiaturyzowanymi
          marzeniami. Zamiast myslec kategoriami realistycznymi,
          oni uciekaja w swiat bajek.
          To juz jest tylko wyjscie przez gabinet psychiatry.
          • mariuszdz PO stworzyło,gabinet Zombiaków Politycznych 13.01.06, 17:47
            Zombis polityczny Tusk ., kołek mu osikowy i wysyłka do krainy wiecznych
            politikierów :)
            • gigilatrottola ROKITA - PRAWIE JAK PREMIER 13.01.06, 17:56
              Gabinet cieni... co te typy jeszcze wymysla??? Zamiast pomyslec o Polsce i
              wejsc w koalicje z PiSem oni sie bawia w jakies gabinety cieni.
        • ferris.b Re: A ile GŁOSÓW wyborców otrzymał Rokita? 14.01.06, 14:08
          lwaw napisał:

> Sondaże są śmieszne, bo informatyk może odpowiedni skrypt napisać i odpowiedni
          > wynik "nabić".
          >

skad biora sie takie pomysly ze komus chcialoby sie sondaze 'podkrecac' na
          korzysc janka?

choc patrzac na przebieg dyskusji wynik wydaje sie rzeczywiscie troche
          niewiarygodny. tyle pomyj na PO a w sondazu ROkita prowadzi? Schizofrenia.
    • yeellow LOL, ci tez sa smieszni 13.01.06, 17:04
      :-D. Zaczela sie rywalizacja z pisuarami o miano smieszniejszej partii...
      Platformersi szybko nadrabiaja utracony dystans :).
      Rokita nareszcie premierem :). Powinien wczesniej na to wpasc, mogl byc
      premierem juz od paru lat. Cieniem premiera :). Byc cieniem marionetki to
      troche wstyd :).
    • o90 Bravo ! jak szybko ! teraz przejmujcie wladze 13.01.06, 17:05
      przepraszam a kiedy byly wybory ? czy to nie aby wtedy powinien byc wiadomo kto
      na jaki urzad startuje, kto bedzie premierem, ministrem????

partia sierot

szalupa tonie

bul bul bul
    • lwaw Cała Polska na to czekała i pół świata. Wreszcie! 13.01.06, 17:06
      Szkoda, że te "cienie" biorą uposażenia z budżetu, bo niczego konstruktywnego
      nie robią. PO = pieniactwo, niestety :-(
      • natural7 Re: Cała Polska na to czekała i pół świata. Wresz 13.01.06, 17:44
        > nie robią. PO = pieniactwo, niestety :-(
        Szkoda jest w tedy jak krowa nasra do studni bo nie ma ani gnojówki ani wody do
        picia.
        Jakieś konkrety proszę.
        Proszę o jakieś sukcesy rządu w gospodarce.
    • langston Uhahahahahaha. Rzad CIENiasow 13.01.06, 17:08
      Oni chyba do tego sa stworzeni-przeciez nigdy zaden z nich nie rzadzil:)
      Zarowno Tusio jak i Rokita rzadzili tylko swoimi partyjakmi i slad po nich nie
      pozostal.

...ale nich tam sie bawia szkoda tylko ze za moja kase:(
      ale, ale...PO zapowiadala ze nie bedzie brac dotacji z budzetu i co?

Rokita-prawie jak premier (z Krakowa:))
      Tusk-prawie jak prezydent
    • yeellow czy Tusk zostanie cieniem Prezydenta? :-P 13.01.06, 17:10
      • zenek68 Tusk cieniem cienia prezydenta...daj spokój Donald 13.01.06, 17:14
      • silesius.monachijski Re: czy Tusk zostanie cieniem Prezydenta? :-P 13.01.06, 17:19
        juz jest cieniasem, wiec nowej funkcji nie potrzebuje
    • brynk Platforma Cieni - hihihihihihihihihi 13.01.06, 17:10
      faryzeuszowska dziecinada oszczerców ,jedynych " mundrych" , połaczona z głupota
      przykryta czarnym moherowym kapeluszem
      • marianna_777 A ladnie to tak nie zaprosic PIS do koalicji 13.01.06, 17:23
        Przeciez obiecywali w trakcie wyborow, a tu co?

Teraz wyborcy straca zaufanie do PO.
        • meylec Żeby tylko w Tworkach nie skończyli 13.01.06, 18:42
          od tego udawania. Już tam widzę Rokitę jak krzyczy: Jestem premierem! - a na to
          pacjent obok: A ja Napoleonem!
    • langston J Merkel albo P Piskorski na m. sprawiedliwosci:)) 13.01.06, 17:11
      buhahahahahahahha
      • wuuuj Piskorski powinien sie zajac prywatyzacja :-) 13.01.06, 17:24

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka