Dodaj do ulubionych

Wierzymy w skuteczność całodobowych sądów

16.01.06, 09:35
Kolejny "genialny" pomysł PiSu, za który przyjdzie nam płacić w Strasbourgu.

Jedyne, co się zmieni to to, że skoro sądy będą musiały się spieszyć z
pospolitymi sprawami, to zaczną mieć jeszcze większe opóźnienia w poważnych
(bo przecież więcej pieniędzy nie dostaną, kasa już została wpompowana w
berecikowe).
Obserwuj wątek
    • thorgallpl Re: Wierzymy w skuteczność całodobowych sądów 16.01.06, 09:41
      pleciesz 3 po 3. po co zabierasz glos skoro twoj mozg jest juz wyprany przez specow od marketingu PO i SLD? a "berecikowe" w obecnej postaci przepchnelo PO, kolego.
      • slbm Re: Wierzymy w skuteczność całodobowych sądów 16.01.06, 10:01
        Bardzo lubię takie odpowiedzi, bardzo merytoryczne. Dlaczego, drodzy ludzie,
        jeśli ktoś krytykuje PiS to musi albo mieć wyprany mózg przez PO i SLD albo w
        ogóle być komunistą? Nie dociera, że można coś skrytykować ot tak, z własnych
        przemyśleń i mieć INNE zdanie niż PiS, a równocześnie nie być ani zwolennikiem
        PO ani SLD ani komunistą (bo te dwa ostatnie to NIE jest to samo)???? To że
        berecikowe przepchnęło PO to przepraszam co to ma być? Argument przeciwko
        krytyce ministra sprawiedliwości? Coś na zasadzie "nie odrobiłeś pracy domowej
        z matematyki" "A Jasiu nie odrobił z polskiego!"? Tak to dyskutują dzieci w
        przedszkolu... To ja równie dobrze mogę tu napisać, że głupi to jest jednak
        PiS, bo co za bałwan wymyślił 3 mln mieszkań, ale to nie ma związku z
        KOMENTOWANĄ sprawą. Więc to tak samo dobry argument jak owo berecikowe. A co do
        sądów, to idea przyświecająca jest słuszna, ale w praktyce może wyjść jak
        zwykle, z komentarzem się powstrzymam, aż faktycznie to działać zacznie...
        • asp420 Re: Wierzymy w skuteczność całodobowych sądów 16.01.06, 10:26
          ...bo najpierw trzeba miec te przemyslenia :-)

1. becikowe zostalo przepchniete wlasnie przez PO, ktore jest "konstruktywna opozycja" tj. "bedzie w opozycji do wszystkiego co proponuje rzad" (podaje tylko to co zapowiedzial Komorowski). Stad tez "berecikowe" dla kazdej matki, dany przez partie ponoc liberalna, ktora wspierala to ramie w ramie z SLD.
          2. przyspieszone sady funkcjonuja w wiekszosci panstw europejskich. W Niemczech np. juz 1 stycznia wczesnym popoludniem osadzano winnych wybrykow chuliganskich podczas nocy sylwestrowej, co mozna sprawdzic na necie. To wlasnie stanem w pewnym sensie nienormalnym jest brak funkcjonowania takich sadow w Polsce.
          • puba CAŁODOBOWE?????? CO TO ZA TYTUŁ??????????????????? 16.01.06, 15:18
            Racja! PO głosowało za becikowym NA ZŁOŚĆ PiS nie patrzac na skutki dla budżetu
            i gospodarki - dlatego uważam tę partię za populistyczną w identycznym stopniu
            co PiS. A PiS trudno nie nazwac populistyczną bo jaki program polityczny
            pozwala na realizację w koalicji zarówno z PO i Samoobroną?????????
            ŻADEN! PiS nie ma programu gospodarczego ani kadry by jakikolwiek realizowac -
            mydli oczy hasłami rodem z PRLu. Smiać mi się chciało jak jednego dnia wyszedł
            Tusk, Giertych i Lepper z rozmów z kaczorem i wszyscy powiedzieli ze do
            koalicji juz bliżej niz dalej. Kaczor nakłamał a oni uwierzyli...
            i bedzie zasłaniał się patriotyczną gadką zerkając na sondaże. bo WŁADZA mu sie
            śni, absolutna.
            ot i całe PiS.

sądy w 24h to dobry pomysł - tyle czy nasi urzednicy podołaja? wszak
            rozpieszczeni sa niemiłosiernie - może jakis system kontroli i ewentualnych kar
            by ich zdyscyplinował???

PS co za pajac wymyslił tytuł?

Wierzymy w skuteczność całodobowych sądów???????????????????????????????????

całodobowa jak sklepy?????????
            czy chodzi tu o procedure w 24h postawic zarzut???

nie całodobowe barany tylko 24-godzinne.

ręce opadają.

asp420 napisał:

> ...bo najpierw trzeba miec te przemyslenia :-)
            >
            > 1. becikowe zostalo przepchniete wlasnie przez PO, ktore jest "konstruktywna
            op
            > ozycja" tj. "bedzie w opozycji do wszystkiego co proponuje rzad" (podaje
            tylko
            > to co zapowiedzial Komorowski). Stad tez "berecikowe" dla kazdej matki, dany
            pr
            > zez partie ponoc liberalna, ktora wspierala to ramie w ramie z SLD.
            > 2. przyspieszone sady funkcjonuja w wiekszosci panstw europejskich. W
            Niemczech
            > np. juz 1 stycznia wczesnym popoludniem osadzano winnych wybrykow chuliganskic
            > h podczas nocy sylwestrowej, co mozna sprawdzic na necie. To wlasnie stanem w
            p
            > ewnym sensie nienormalnym jest brak funkcjonowania takich sadow w Polsce.
            • mn7 zapytaj Ziobrę 20.01.06, 18:07
              puba napisał:

> sądy w 24h to dobry pomysł

nie "w" lecz "przez"

> PS co za pajac wymyslił tytuł?

Ziobro z Kryże.

> całodobowa jak sklepy?????????

mhm

> czy chodzi tu o procedure w 24h postawic zarzut???

Nie, chodzi o sądy działające w nocy.

> > 2. przyspieszone sady funkcjonuja w wiekszosci panstw europejskich. W
              > Niemczech
              > > np. juz 1 stycznia wczesnym popoludniem osadzano winnych wybrykow chuliga
              > nskic
              > > h podczas nocy sylwestrowej, co mozna sprawdzic na necie. To wlasnie stan
              > em w
              > p
              > > ewnym sensie nienormalnym jest brak funkcjonowania takich sadow w Polsce.

O trybie przyspieszonym w sprawach o wykroczenia nie słyszałaś? Masz braki.

• maruda.r Re: Wierzymy w skuteczność całodobowych sądów 16.01.06, 10:39
          slbm napisał:

> Bardzo lubię takie odpowiedzi, bardzo merytoryczne. Dlaczego, drodzy ludzie,
          > jeśli ktoś krytykuje PiS to musi albo mieć wyprany mózg przez PO i SLD albo w
          > ogóle być komunistą?

Bo zazwyczaj krytyki nie da się odrzucić w inny sposób.

• thorgallpl Re: Wierzymy w skuteczność całodobowych sądów 16.01.06, 12:35
          slbm napisał:

> Bardzo lubię takie odpowiedzi, bardzo merytoryczne. Dlaczego, drodzy ludzie,
          > jeśli ktoś krytykuje PiS to musi albo mieć wyprany mózg przez PO i SLD albo w
          > ogóle być komunistą? Nie dociera, że można coś skrytykować ot tak, z własnych
          > przemyśleń i mieć INNE zdanie niż PiS, a równocześnie nie być ani zwolennikiem
          > PO ani SLD ani komunistą (bo te dwa ostatnie to NIE jest to samo)???? To że
          > berecikowe przepchnęło PO to przepraszam co to ma być? Argument przeciwko
          > krytyce ministra sprawiedliwości? Coś na zasadzie "nie odrobiłeś pracy domowej
          > z matematyki" "A Jasiu nie odrobił z polskiego!"? Tak to dyskutują dzieci w
          > przedszkolu... To ja równie dobrze mogę tu napisać, że głupi to jest jednak
          > PiS, bo co za bałwan wymyślił 3 mln mieszkań, ale to nie ma związku z
          > KOMENTOWANĄ sprawą. Więc to tak samo dobry argument jak owo berecikowe. A co do
          >
          > sądów, to idea przyświecająca jest słuszna, ale w praktyce może wyjść jak
          > zwykle, z komentarzem się powstrzymam, aż faktycznie to działać zacznie...

1.wszystko u ciebie ladnie brzmi, ale przyjrzyjmy sie szczegolom. mowisz, ze tylko zwolennicy danej opcji ( w tym wypadku PO i SLD) moga miec wyprany mozg...malo wiesz. codziennie meda graja w ten sposob. wystarczy przyjrzec sie, w ajki spsob podawane sa informacje. maly przyklad: wczoraj tvn podaje informacje, ze " przewodniczacy lepper jedzie na spotkanie z KOMUNISTAMI do chin zamiast zajmowac sie sprawami kraju"- po co dodawac KOMUNSTAMI? zeby lepiej brzmialo, ze ewentualna koalicja PIS - Samoobrona to socjalisci z populistami i do tego zwolennikami komunizmu. w taki sposob mozna ksztaltowac swiatopoglad. tak samo jak "moherowa koalicja"- coz to ma byc? wiesz kim jest schetyna z PO? to sie dowiedz.
          2. sady takie uwarzam za pomysl doskonaly, oczywiscie nalezy poczekac do jego faktycznej realizacji, ale kazda innowacyjnosc w tej materii jest godna uwagi.
          3. zacznij czytac posty dokladniej-czesto sa tam zawarte pewne odniesienia do wypowiedzi wczesniejszych-warto czasem pomyslec, prawda?
          • slbm Re: Wierzymy w skuteczność całodobowych sądów 19.01.06, 15:54
            "mowisz, ze ty
            > lko zwolennicy danej opcji ( w tym wypadku PO i SLD) moga miec wyprany mozg"
            Gdzie ja to niby napisałem? Ja właśnie protestuję przeciwko takim
            generalizacjom w każdą możliwą stronę.

" 3. zacznij czytac posty dokladniej-czesto sa tam zawarte pewne odniesienia do
            w
            > ypowiedzi wczesniejszych-warto czasem pomyslec, prawda?"
            Przepraszam - co niby w postach wcześniejszych usprawiedliwia krytykowane
            przeze mnie sformułowanie "pleciesz 3 po 3. po co zabierasz glos skoro twoj
            mozg jest juz wyprany przez specow od marketingu PO i SLD? a "berecikowe" w
            obecnej postaci przepchnelo PO, kolego."? Ja nie bronię PO, ja twierdzę, że nie
            każdy kto krytykuje partię rządzącą musi od razu mieć wyprany mózg.
      • akm Re: Wierzymy w skuteczność całodobowych sądów 16.01.06, 11:45
        > pleciesz 3 po 3. po co zabierasz glos skoro twoj mozg jest juz wyprany przez sp
        > ecow od marketingu PO i SLD? a "berecikowe" w obecnej postaci przepchnelo PO, k
        > olego.

Przypomnij mi, z jakiej partii jest obecny prezydent, który ustawę podpisał,
        choć w obecnym układzie w Sejmie jego weto jest niemal nie do odrzucenia?
    • jmcfee Państwo policyjne 16.01.06, 09:42
      Zmierzamy w stronę państwa policyjnego. Już to kiedyś przerabialiśmy, ale
      rządzący chyba o tym zapomnieli.
      Skuteczne ściganie przestępstw nie wymaga konstruowania nowych, policyjnych
      reguł. Wystarczy skutecznie stosować te istniejące - czyz nie o tym była mowa w
      kampanii wyborczej??
      O której odlatuje najbliższy samolot do Irlandii??
    • m15 Re: Wierzymy w skuteczność całodobowych sądów 16.01.06, 09:43
      pkrehbiel napisał:

> Kolejny "genialny" pomysł PiSu, za który przyjdzie nam płacić w Strasbourgu.
      >
      > Jedyne, co się zmieni to to, że skoro sądy będą musiały się spieszyć z
      > pospolitymi sprawami, to zaczną mieć jeszcze większe opóźnienia w poważnych
      > (bo przecież więcej pieniędzy nie dostaną, kasa już została wpompowana w
      > berecikowe).
      83 polaków popiera pomysł,jak dla mnie to dobry powód ,by ustawę przyjąć
      • maruda.r Re: Wierzymy w skuteczność całodobowych sądów 16.01.06, 09:50
        m15 napisał:

> 83 polaków popiera pomysł,jak dla mnie to dobry powód ,by ustawę przyjąć

Bo 83% Polaków sądzi, że przyśpieszony tryb obejmie również ich sprawy cywilne.

• jb777 Wiara to piękna rzecz - nie chcę odbierać 16.01.06, 09:46
      nadzieji ale ten projekt ma i szanse coś poprawić i szanse być niewypałem.
      ZObaczymy czy jak główni saperzy poradzą sobie z tym projektem. Nie chcę
      traktować go jak działania pod publikę bo bajzel w Sądach powinien ktoś
      pozamiatać. I jeżeli te 100 do 200 tys spraw miałoby szanse szybko odciążyć
      Sądy to ok. Ale jak znam życie to przynajmniej w początkowym okresie będzie z
      50 - 100 tys odwołań/skarg na działanie Sądów i orzeczenia w tym trybie.
      Podobnego projektu życzyłbym polskiemu sądownictwu w zakresie spraw
      cywilnych - tych prostych i nieskomplikowanych. Gdzie jak wiemy Sądy potrafią
      prowadzić podział majątku (jedna Syrenka) przez 20 lat. Powodzenia.
    • maruda.r A ja nie wierzę 16.01.06, 09:48

Piotr Kruszyński ocenia, że perspektywa szybkiego osądzenia, skłoni do
      zastanowienia wielu potencjalnych sprawców. Zwraca uwagę, że teraz upływa zbyt
      dużo czasu od czynu przestępczego do kary.

A od kiedy potencjalny sprawca kalkuluje taką możliwość? Szczególnie, jeśli
      chodzi o tzw. czyny o charakterze chuligańskim.

Co do samego trybu przyśpieszonego, to na razie mamy problemy ze zwykłymi
      sprawami, jak choćby pozostawienie na kilka miesięcy człowieka bez renty na
      skutek odległego terminu sprawy w drugiej instancji w konflikcie z ZUS-em.

Mam wrażenie, że MS zaczyna reforme wymiaru sprawiedliwości od dupy strony.

• agni1 Re: A ja nie wierzę 16.01.06, 16:24
        Większość drobnych złodzieji kradnie bo są pewni swojej bezkarności. Sprawa
        albo zostanie oddalona ze względu na małą szkodliwość - albo utknie w sądzie i
        się przedawni.
        • tiamak Re: A ja nie wierzę 16.01.06, 17:12
          bzdura :)
          zeby sie przedawnic to by musiala utknac na kilka lat a one co najwyzej zalegaja
          z rok moze dwa, a jesli sad zdecyduje ze szkodliwosc spoleczna czynu byla
          znikoma (to nieczesto se zdarza, szczegolnie jesli mowimy o kradziezy) to jest
          to decyzja niezawislego sadu a czy dziala on w trybie zwyklym czy przyspieszonym
          to bez znaczenia
          to przekonanie o bezkarnosci jest z innego powodu - sprawcow drobnych
          przestepstw poprostu trudniej wytropic, a czasem w ich przekonaniu jest to wrecz
          niemozliwe
          oni dobrze wiedza jakie kary im groza jak sie ich zlapie ale licza na to ze nikt
          ich wlasnie nie zlapie, no a o przypadkowych pobiciach i podobnych
          przestepstwach nie ma nawet co gadac bo ... sa przypadkowe, czesto popelniane
          przez zwyklych ludzi a nie zadnych notorycznych przestepcow i sady 24godzinne
          tez tu nic nie zmienia
          lepszy rezultat dalaby skuteczniejsza policja i lepsza edukacja spoleczenstwa a
          nie jakies polsrodki ktore generalnie tylko ograniczaja dzialanie i tak slabego
          sadownictwa
          tak samo ustalanie wyzzych wymiarow kary dla drobnych przestestw jest bez sensu
          (a to przy okazji tej ustawy o sadach 24godzinnych tez chca nam zasponsorowac)
          bo odbiera sie sadowi mozliwosc oceny sytuacji i w praktyce musi on karac dwoch
          chlopakow coto po pijaku pobili sie na dyskotece na rowni z typami spod ciemniej
          gwiazdy ktorzy chodza po ulicach w poszukiwaniu zadymy a to jest conajmniej
          niesprawiedliwe
          poza tym ciekawe jak bedzie z prawem do obrony - jak niby przecietny polak moze
          uzbierac okolo 2 tys pln w 24 godziny na adwokata i jeszcze odnalesc swiadkow
          ewentualnego zdarzenia ktorzy mogliby swiadczyc na jego korzysc
          jak dla mnie to ten nowe zmiany w prawie jakie nam sie szykuja wporwadza tylko
          niepotrzebny chaos i jeszcze bardziej ubezwlasnowolnia sady od prokuratur tym
          ostatnim dajac jeszcze wiecej narzedzi do naduzyc w stosunku do zwyklych obywateli

• mn7 Re: A ja nie wierzę 17.01.06, 11:58
          agni1 napisała:

> Większość drobnych złodzieji kradnie bo są pewni swojej bezkarności.

A teraz będą mniej pewni??? Przecież to zależy od ZŁAPANIA.

> Sprawa
          > albo zostanie oddalona ze względu na małą szkodliwość

A co to takiego? Na czym po polega? Znasz taki przypadek?

> - albo utknie w sądzie i
          > się przedawni.

Sprawa o drobny wybryk się przedawni?
    • tymon99 ale po co całą dobę?? 16.01.06, 09:49
      co się stanie, jeśli sprawa poczeka do 8.00 następnego dnia, albo nawet (jeśli
      jest sobota wieczorem) do poniedziałku? sprawca może czekać na dołku, nawet
      lepiej, dzięki temu wytrzeźwieje i ochłonie!!
      • skubi6 Re: ale po co całą dobę?? 16.01.06, 12:27
        > co się stanie, jeśli sprawa poczeka do 8.00 następnego dnia, albo nawet (jeśli
        > jest sobota wieczorem) do poniedziałku?

Zupelna zgoda. Potrzebne jest przyspieszenie sadow, sadzenie spraw w kilka dni
        to moze byc dobry pomysl, ale po jaka cholere sadzic o drugiej w nocy ?

Czy Ziobre pokrecilo?
        • thorgallpl Re: ale po co całą dobę?? 16.01.06, 12:39
          zalozeniem jest, by jak najszybiciej rozpatrywac sprawy-na bieżąco-oczywiscie tylko te, ktorych sprawcy zostali zlapani na gorącym uczynku. czy to dobry pomysl? mysle, ze ciekawy.
          • maruda.r Re: ale po co całą dobę?? 16.01.06, 12:49
            thorgallpl napisał:

> zalozeniem jest, by jak najszybiciej rozpatrywac sprawy-na bieżąco-oczywiscie t
            > ylko te, ktorych sprawcy zostali zlapani na gorącym uczynku. czy to dobry pomys
            > l? mysle, ze ciekawy.

Co w tym ciekawego? Tryb doraźny był stosowany w czasach PRL-u. Równiez w
            stosunku do opozycji.

• awersja Re: ale po co całą dobę?? 16.01.06, 12:50
            Skoro sądy mogą pracować całą dobę to może także w niedziele i święta...? Jak
            hipermarkety...

A poważnie - dla mnie to bzdura... jakoś nie widzę przypadku, kiedy sąd o godz.
            4.30 wyda wyrok...
            Problem jest jednak w innym miejscu - w zaległych sprawach do tej pory nie
            zamkniętych... wczoraj był opisywany na forum przypadek trenera sportowego
            oskarżonego o molestowanie seksualne dzieci-podopiecznych... odwlekanie wyroku
            w tej sprawie jest zaprzeczeniem zasadom sprawiedliwości społecznej...
            • tiamak Re: ale po co całą dobę?? 16.01.06, 17:15
              zasadom sprawiedliwosci ... nie ma czegos takiego jak sprawiedliwosc spoleczna -
              nie powtarzaj sloganu wyborczego :)
              poza tym sie z toba zgadzam
      • mn7 Re: ale po co całą dobę?? 17.01.06, 12:00
        tymon99 napisał:

> co się stanie, jeśli sprawa poczeka do 8.00 następnego dnia, albo nawet (jeśli
        > jest sobota wieczorem) do poniedziałku?

Nic się nie stanie. Chodzi po prostu o propagandowy slogan, którego i tak PiS
        nie zamierza wprowadzać w życie. Dyżury nocne miałyby być w sądach rejonowych o
        obsadzie powyżej 50 sędziów. Ile takich jest w Polsce?
    • oszrany Obroncy bandziorow ! 16.01.06, 09:50
      Skad zawsze sie wezmie tylu obroncow bandytow ?? Nie dosc ze bandziory juz maja
      wieksze prawa niz pokrzywdzeni to jeszcze ich bronicie ?? A wsadzic ich do paki
      jak wina jest oczywista !!!
      • maruda.r Re: Obroncy bandziorow ! 16.01.06, 09:57
        oszrany napisał:

> Skad zawsze sie wezmie tylu obroncow bandytow ?? Nie dosc ze bandziory juz maja
        > wieksze prawa niz pokrzywdzeni to jeszcze ich bronicie ?? A wsadzic ich do paki
        > jak wina jest oczywista !!!

Pogadamy, jak oskarża Cie o ksero ksiązki na firmowej maszynie i papierze
        (czysta kradzież), przestawisz ławkę swoim samochodem (czyn chuligański),
        rozbijesz przypadkowo telewizor w hipermarkecie i następnego dnia przywdziejesz
        pasiaki. Zdumiewa mnie przekonanie ludzi, które uważają, że będą niewinni po
        wsze czasy i ich to nie dotyczy.

• oszrany Re: Obroncy bandziorow ! 16.01.06, 10:06
          maruda.r co Ty bredzisz ?? Jak mozna przypadkowo rozbic telewizor w
          supermarkecie, za przestawienie ławki samochodem dostaniesz mandat, a ksiazke
          mozesz sobie kupic a nie kserowac skoro sie tak boisz ze Cie oskarza. Jak nie
          chcesz zeby Cie wsadzili to sie zachowoj a nie piszesz bzdury.
          • maruda.r Re: Obroncy bandziorow ! 16.01.06, 10:13
            oszrany napisał:

> maruda.r co Ty bredzisz ?? Jak mozna przypadkowo rozbic telewizor w
            > supermarkecie, za przestawienie ławki samochodem dostaniesz mandat, a ksiazke
            > mozesz sobie kupic a nie kserowac skoro sie tak boisz ze Cie oskarza. Jak nie
            > chcesz zeby Cie wsadzili to sie zachowoj a nie piszesz bzdury.

Telewizor można przypadkowo rozbić w hipermarkecie - odwracając się z koszykiem.
            I nie jest pewne, jak zakwalifikują przestawienie ławki. Może jako czyn
            chuligański? Czytaj prasę uważniej, a zobaczysz, co potrafi policja.

I jeszcze jedno. Za błędne wyroki będziesz płacił osobiście - z podatków.

• oszrany Re: Obroncy bandziorow ! 16.01.06, 14:28
              > Telewizor można przypadkowo rozbić w hipermarkecie - odwracając się z koszykiem
              > .
              > I nie jest pewne, jak zakwalifikują przestawienie ławki. Może jako czyn
              > chuligański? Czytaj prasę uważniej, a zobaczysz, co potrafi policja.
              >
              > I jeszcze jedno. Za błędne wyroki będziesz płacił osobiście - z podatków.
              >
              Według mnie wyszukujesz problemy, rzeczy o ktorych mowisz to lekka przesada jak
              ten telewizor. Prase czytam uwaznie. A co potrafi policja to wiem i widze, nic
              nie robi chuliganow ze stadionow eskortuje i pozwala im demolowac co sie chce,
              kieszonkowcow sady wypuszczaja za mala szkodliwosc spoleczna, pociagami strach
              jezdzic. A z podatkow to pokrywam szkody wyrzadzone przez bandziorow, a oni
              chodza nadal bezkarnie. Wiec lepiej sprubowac cos zmienic, niz stosowac te same
              metody, ktore sa nieskuteczne i nie zdaja egzaminu.
          • kotek.filemon Re: Obroncy bandziorow ! 16.01.06, 12:27
            > maruda.r co Ty bredzisz ?? Jak mozna przypadkowo rozbic telewizor w
            > supermarkecie, za przestawienie ławki samochodem dostaniesz mandat, a ksiazke
            > mozesz sobie kupic a nie kserowac skoro sie tak boisz ze Cie oskarza. Jak nie
            > chcesz zeby Cie wsadzili to sie zachowoj a nie piszesz bzdury.

Maruda akurat nie bredzi. Po prostu w państwie policyjnym droga od wolności do
            więzienia jest stosunkowo krótka a zostać przestępcą nadzwyczaj łatwo.
            • soulworm Re: Obroncy bandziorow ! 16.01.06, 12:49
              > Maruda akurat nie bredzi. Po prostu w państwie policyjnym droga od wolności do
              > więzienia jest stosunkowo krótka a zostać przestępcą nadzwyczaj łatwo.

tym bardziej, ze ewentualny "niedobor" w statystykach bedzie przez rzutkich
              strozow prawa uzupelniany jak popadnie :)
              • maruda.r Re: Obroncy bandziorow ! 16.01.06, 12:56
                soulworm napisał:

> > Maruda akurat nie bredzi. Po prostu w państwie policyjnym droga od wolnoś
                > ci do
                > > więzienia jest stosunkowo krótka a zostać przestępcą nadzwyczaj łatwo.
                >
                > tym bardziej, ze ewentualny "niedobor" w statystykach bedzie przez rzutkich
                > strozow prawa uzupelniany jak popadnie :)

Przy czym do natychmiastowej odsiadki zostaną wyznaczone, bądź to emerytki
                kradnące batony w hipermarketach, bądź to młodzież podrabiająca legitymacje.

Natomiast zawodowi przestępcy, którzy prawo znaja lepiej, niz niejedna papuga,
                dokładnie skalkulują możliwości i konsekwencje.

• altintop6 Re: Obroncy bandziorow ! 16.01.06, 13:14
                  Ano właśnie. Pytanie, czy reforma nie rozbije się właśnie o to. Ale póki nie
                  spróbujemy, to się nie dowiemy.
                  • maruda.r Re: Obroncy bandziorow ! 16.01.06, 14:15
                    altintop6 napisał:

> Ano właśnie. Pytanie, czy reforma nie rozbije się właśnie o to. Ale póki nie
                    > spróbujemy, to się nie dowiemy.

To juz było. W PRL-u.

• mn7 tu trochę przesadziłeś 17.01.06, 12:02
                  maruda.r napisał:

> Przy czym do natychmiastowej odsiadki zostaną wyznaczone, bądź to emerytki
                  > kradnące batony w hipermarketach, bądź to młodzież podrabiająca legitymacje.

Akurat ani za jedno ani za drugie żaden sąd w żadnym trybie nie orzeknie
                  odsiadki - to oczywiste.
                  Poza tym masz rację.
          • tiamak Re: Obroncy bandziorow ! 16.01.06, 17:19
            telewizor rozbic mozna bardzo prosto -ot starczy ze masz bardzo zaladowany
            koszyk i pchniesz go za mocno a sila bezwladnosci nie pozwoli ci go na czas
            wyhamowac
            zreszta rownie dobrze moze to niechcacy zrobic twoje dziecko
            moze stac na kancie a ty bedziesz akurat odsuwal sie zeby przepuscic staruszke i
            potracisz go reka - przypadkow jest nieskonczenie wiele
            za lawke mozesz nie dostac mandatu bo mogles stworzyc zagrozenie zycia dla
            bawiacych sie nieopodal dzieci, dla przechodniow na chodniku itp itd
            o ksiazkach ci nie bede pisal bo pewno i tak zadnych nie czytasz :)
      • planitnyk Re: Obroncy bandziorow ! 16.01.06, 16:34
        Kiedy Ciebie zakuja kiedys w kajdanki i wsadza do paki w trybie calodobowym i nie bedzie czasu na wyjasnienia to pogadamy.

Chyba zyjesz na madagaskarze ze nie wiesz jak u nas wyglada sprawiedliwosc i ilu niewinnych ludzi siedzialo w areszcie bo sie cos naszemy wymiuarowi(nie)sprawiedliwosci pomylilo.
    • piwi77 Jak to jest z tym katolickim krajem? 16.01.06, 09:55
      Niby Kraj Katolicki, Papiez Polak, Bog, Honor, Ojczyzna, a zostawisz auto na 5
      min. i juz go nie ma.
      • lmblmb z honorem 16.01.06, 10:10
        > Niby Kraj Katolicki, Papiez Polak, Bog, Honor, Ojczyzna, a zostawisz auto na 5
        > min. i juz go nie ma.

Ukradną ci auto z honorem ;)
        • tymon99 i po katolicku: 16.01.06, 12:05
          przeżegnają się przed robotą..
      • alex-alexander Re: Jak to jest z tym katolickim krajem? 16.01.06, 12:47
        Masz racje. NIBY katolicki.
    • karol1950 >Społeczeństwo mówi "DOŚĆ!"< 16.01.06, 10:00
      W latach 1972-1973 była już akcja pod takim tytułem. Osądzano w trybie
      natychmiastowycm za drobne wyczyny huligańskie. Ze skutkiem mizernym. Pamiętam,
      jak mnie spisały gliny za głośne okrzyki na ulicy. Jeśli PiS ma takie
      zaedzewiałe pomysły, rodem z Dzierżyńskiego... Kipsko to widzę.
      • tymon99 rzeczywiście, było coś takiego! 16.01.06, 12:07
        'chuligani wysiadka, dziś rozróba, jutro wyrok i odsiadka'..
    • dankowalski Re: Wierzymy w skuteczność całodobowych sądów 16.01.06, 10:02
      Generalnie jednego nie rozumiem, jezeli dowody maja byc zbierane przez 48
      godzin to dopiero po tym czasie oskarzony bedzie mógł byc osądzony, czyli nie
      będzie to tak od razu po popełnieniu przestepstwa. W takim razie nie ma sensu
      wprowadzanie sądów 24 godzinnych, gdyz i tak bedzie trzeba czekac 48 godzin na
      rozpoczecie rozprawy i będzie mozna ją wyznaczyc na jakąś normalnaagodzinę.
      • xvart wiesz inaczej być nie może 16.01.06, 10:37
        ja przynajmniej nie chciałbym żyć w kraju, w którym mozna kogoś skazać bez
        dowodów na podstawie osobistego przekonania policjanta i "świadomości
        rewolucyjnej sędziego". Takie coś już było przerabiane w latach 50-tych. Tyle,
        że wtedy można było orzekać karę śmierci...
        A 48 godzin jest potrzebne choćby po to, żeby sprawca zdołał wytrzeźwieć,
        ustalić czy jest karany za inne przestępstwa, czy nie jest poszukiwany listem
        gończym w innej sprawie. Sprawdzić, czy pobita ofriara na pewno przeżyje itp.
        Moim zdaniem i tak pomysł nie wypali bo nie będzie zagwaranotwanych
        wystarczających środków na jego wprowadzenie...
    • mln79 Re: Wierzymy w skuteczność całodobowych sądów 16.01.06, 10:52
      No to nie zazdroszczę adwokatom. Będą teraz musieli być w pogotowiu przez całą
      dobę. Przecież nawet w sprawie o wybryk chuligański oskarżony ma prawo do
      obrońcy z urzędu. Ciekawe, czy za pracę w nocy adwokaci dostaną jakiś dodatek.
      Gorzej, że po takiej nocy będą przychodzić do sądu na "zwykłe" sprawy
      niewyspani, co odbije się na interesach ich klientów. A nie lepiej byłoby
      przetrzymać chuliganów w areszcie do poniedziałku rano? Jeśli sądy działałyby w
      soboty (choćby przez parę godzin), to zmieścilibyśmy się w 48 godzinach od
      zatrzymania.
      • xvart bzdura adwokaci są zachwyceni pomysłem 16.01.06, 10:57
        bo według obecnie obowiązujących stawek za jedną sprawę będą kasować 500 zł
        plus VAT tak naprawdę za 10 minut pracy przed sądem (do akt postępowania
        przygotowawczego nie mają dostępu).
        200.000 spraw razy 500 zł - ja bym chętnie posiedział w nocy za taką kasę...
        • bardu Re: bzdura adwokaci są zachwyceni pomysłem 16.01.06, 11:15
          xvart napisał:
          > bo według obecnie obowiązujących stawek za jedną sprawę będą kasować 500 zł
          > plus VAT tak naprawdę za 10 minut pracy przed sądem (do akt postępowania
          > przygotowawczego nie mają dostępu).
          > 200.000 spraw razy 500 zł - ja bym chętnie posiedział w nocy za taką kasę...
          No to jaki problem. Wystarczy skończyć prawo, zrobić aplikację i do boju, robić
          kasę 24 godz/dobę!
          • xvart problem w tym że ta kasa będzie z naszej kieszeni 16.01.06, 11:21
            bo jak ktoś wraca nocą narąbany na rowerze to z reguły nie stać go na taksówkę
            ani nic innego niż tanie wino i kończyć się to będzie tak, że sąd go będzie
            zwalniał od kosztów. Większość kosztów tej obrony obowiązkowej będzie ponosił
            skarb państwa.
            I to mi się nie podoba.
            • block-buster Pomysl jest chory,jak wszystko co jest od kaczek 16.01.06, 11:32
              Po pierwsze koszty.Bedzie to kosztowalo pare miliardow zl rocznie z naszych
              podatkow.Po drugie kazdy sie odwola i wtedy musi byc juz tryb zwykly,czyli pol
              roku,rok.Po trzecie,ile bedzie spraw wymyslonych przez policje?Tego nikt nie
              wie,ale beda i to sporo.
              Pomysl z cuklu gry i zabawy ludu polskiego wedlug kaczek.A wiec obliczony
              jedynie na poklask gawiedzi.Prawnicy sa przeciw.
              • thorgallpl Re: Pomysl jest chory,jak wszystko co jest od kac 16.01.06, 12:40
                podobne sady dzialaja w innych krajach i jakos nikt nie narzeka na kaczory...
                • maruda.r Re: Pomysl jest chory,jak wszystko co jest od kac 16.01.06, 12:51
                  thorgallpl napisał:

> podobne sady dzialaja w innych krajach i jakos nikt nie narzeka na kaczory...

Może wymienisz i opiszesz szczegóły procedury.

• tiamak szybko - ale inaczej 16.01.06, 17:24
                  nie podobne - ze w niektorych krajach sadzi sie sprawy szybko nie znaczy ze to
                  dziala podobnie jak chca zrobic u nas
        • clio_1 Re: bzdura adwokaci są zachwyceni pomysłem 16.01.06, 12:25
          Pewnie, że jestem zachwycona tym, że zamiast wracać do do u o normalnej porze
          albo pracowac w kancelarii będę musiała latać na jakieś drobne sprawy i będę
          miala 5 min przed sprawą na zapoznanie się z aktami... To dobre rozwiązanie dla
          tych, którzy już teraz żyją z urzędówek, najlepiej będzie stworzyć listy
          chętnych do zajmowania się takimi sprawami, bo uwierz mi, nie każdy adwokat
          będzie chciał się w to bawić.
          • thorgallpl Re: bzdura adwokaci są zachwyceni pomysłem 16.01.06, 12:51
            nierobom mowimy stanowcze NIE!
          • xvart Re: bzdura adwokaci są zachwyceni pomysłem 16.01.06, 13:35
            przecież jest instytucja substytucji, nie?
            Oczywiście ilość adwokatów będzie musiała wzrosnąć bo parę tysięcy co dzisiaj
            funkcjonuje na rynku nie będzie w stanie obsłużyć takiej ilości spraw i może
            okazać się, że brakuje obrońcy na sprawie o zabójstwo bo ma dyżur na sprawie
            pijanego rowerzysty...
            Problem z tą reformą polega na tym, że jak wszystko w Polsce jest robiona na
            hura i na zasadzie: wprowadźmy a potem się zobaczy. Tak było ze służba zdrowia
            i jak się to skończyło? Jeżeli wszystko się uda to fajnie, a jeżeli nie? To czy
            jest plan B? A może chodzi o to, żeby się nie udało i był powód dla
            wprowadzenia stanu wyjątkowego? Przestępcy chodzący po ulicach, całkowicie
            niefunkcjonujący wymiar sprawiedliwości = zagrożenie bezpieczeństwa narodowego
            etc...
      • mn7 ciemny lud już to kupił 17.01.06, 12:06
        mln79 napisał:

> No to nie zazdroszczę adwokatom. Będą teraz musieli być w pogotowiu przez
        całą
        > dobę. Przecież nawet w sprawie o wybryk chuligański oskarżony ma prawo do
        > obrońcy z urzędu.

Nie tylko prawo - będzie to obowiązkowe. Mają być dyżury adwokatów.

> Ciekawe, czy za pracę w nocy adwokaci dostaną jakiś dodatek.

Chyba żartujesz.

> Gorzej, że po takiej nocy będą przychodzić do sądu na "zwykłe" sprawy
        > niewyspani, co odbije się na interesach ich klientów.

A sędziów i prokuratorów ten problem nie dotyczy?

> A nie lepiej byłoby
        > przetrzymać chuliganów w areszcie do poniedziałku rano?

To akurat oczywiste, ale chodzi o zręczne hasło propagandowe. A ciemny lud już
        to kupił. 83 %....
    • aaa64 Zawiesić respektowanie praw człowieka! 16.01.06, 11:17
      Trzeba oczyścić Polskę z przestępców, jednym ruchem - jak cięcie wrzodu. Taniej
      będzie od ruskich wynająć jakieś 1mln km^2 powierzchni gdzieś koło Nowosybirska
      niż trzymać ich u nas. Żadnych strażników - teren wokół zaminować i tyle,
      jedzenie zrzucać z samolotów.

Niech żyją bracia Kaczyńscy i tanie państwo!
      • mn7 zacząwszy od ciebie 17.01.06, 12:08
        aaa64 napisała:

> Trzeba oczyścić Polskę z przestępców, jednym ruchem - jak cięcie wrzodu.

Najlepiej przez zaproszenie ich do koalicji rządowej.
    • piwi77 Re: Wierzymy w skuteczność całodobowych sądów 16.01.06, 11:32
      Chcialbym, zeby calodobowe sady zajely sie:
      1. Wyludzaczami rent inwalidzkich.
      2. Rolnikami, co dopisuja sobie ary aby otrzymac wieksze doplaty.
      3. Pracujacymi na czarno, aby nie placic podatku i wyludzac zasilki.
      4. Wyludzaczami rent z KRUSu, co nigdy nie pracowali na roli.
      5. Handlarzami olejem opalowym i gazem w celu ominiecia akcyzy.
      6. ?

I co zapal w narodzie do doraznego karania jakby zmalal?
    • premier_pacynka Polacy wierza we wszystko co im sie powie wiec 16.01.06, 12:27
      nie dziwi mnie to ze i w sady ziobry wierza;) Najgorsze jest to ze polacy
      bardzo szybko zmieniaja zdanie...
    • altintop6 Re: Wierzymy w skuteczność całodobowych sądów 16.01.06, 13:12
      Problem chyba nie tkwi w nocnych dyżurach - skoro lekarze mogą dyżurować, to
      prawnicy też chyba dadzą radę.
      Problem leży gdzie indziej - wprawdzie ludzie popierają projekt, a trzeba by
      najpierw ludziom uświadomić, że jego akceptacja oznacza również prawie
      bezgraniczne zaufanie naszej policji....
    • krzych.korab Re: Gdzie sadzać skazanych ? Może poprawi się w 16.01.06, 14:13
      sprawach rozwodowych i spadkowych. Dla ukaranych odsiadką albo otworzą obozy
      pracy ? albo będą czekać w kolejce do więzienia.Ciekawe czy będą skarżyć
      państwo o niemożliwość odsiedzenia kary i powrót do normalnego życia.
    • mario.osh ...z tych samych powodów dla których głosowaliśmy 16.01.06, 14:21
      na kaczyńskiech. bo jesteśmy bandą nawniaków wierzacych w códowne rozwiązania.

podpisano: polacy
      • mistrzkungfu PIS akurat tu probuje cos zrobic dobrego 16.01.06, 14:57
        Wiadomo, ze sama idea sadow szybkich nie rozwiaze wszystkich bolaczek
        spolecznych. Ale...

Sprawy zwiazane z kradziezami, chuliganstwem, pobiciami itp. powinny byc
        rozpatrywane jak najszybciej. Glownie chodzi tu o to, zeby poszkodowanych nie
        angazowac w cala sprawe karna na kilka miesiecy czy lat. Wielu ludzi nie zglasza
        takich zajsc, poniewaz nie chce tluc sie po sadach, w dodatku wytaczajac sprawe
        ujawnia sie swoje dane.

Jezeli te sady spowoduja ze ludzie zaczna zglaszac kradzieze komorek, itp. to
        bedzie dobrze, gdyz moze nie za pierwszym razem zlodziej bedzie mial duza kare,
        ale za 2-3 juz mu to nie ujdzie tak latwo i trafi do pierdla, gdzie dostanie tak
        w cztery litery ze mu sie odechce.

Takze mysle ze to dobry pomysl. A jezeli chodzi o to, ze u nas kradna itp. to
        jest tylko i wylacznie nasza wina. Nie zglaszamy kradziezy, pobic, nie reagujemy
        jak cos takiego przytrafia sie komus innemu. A pozniej sami mamy zal, ze nam
        nikt nie pomorze.

To wlasnie my mamy mozliwosc najwiekszego przeciwdzialania takim zajsciom, a
        policji nigdy nie bedzie wystarczajaca duzo, zeby przylapac kazdego.

A wiekszosc wykroczen mlodych ludzi jest spowodowanych byciem pod wplywem
        alkoholu, albo narkotykow. Pytam sie gdzie sa rodzice takich mlodych ludzi,
        ktorzy wychowali swoich potomkow na wandali, chuliganow i zlodziei. To oni w
        duzej mierze powinni ponosic spoleczna odpowiedzialnosc za czyny swoich dzieci.

Oczywiscie wielu z nich pochodzi z rodzin patologicznych, rodzin pijackich, w
        ktorych nikt sie nimi nie interesuje, wtedy sytuacja jest bardziej zlozona i
        wymaga juz ingerencji organow do tego powolanych, sadow rodzinnych itp. Jednak
        ktos musi zauwazyc wczesniej co sie dzieje, u sasiadow, znajomych. I nie chodzi
        tu o donoszenie. Chodzi o dobro mlodych ludzi ktorzy znajduja sie pod wplywem
        zlych wzorcow rodzicow.

Konkludujac, kazdy z nas moze pomoc w utrzymaniu praworzadnosci, czasem
        wystarczy tylko pomyslec, ze to co sie wydarzylo komus innemu moglo spotkac nas.
        • tiamak piszesz ok ... aaaaale ... 16.01.06, 17:31
          w sumie piszesz prawde z tym ze to ludzie powinni sie bardziej interesowac tym
          co sie wokol nich dzieje
          ale lepszym rozwiazaniem bylob przyeznaczyc kase na wieksza ilosc dobrze
          wyszkolonych policjantow wzglednie jakies akcje o charakterze wychowawczym
          skierowane do mlodziezy
        • mn7 coś dobrego? 17.01.06, 12:18
          mistrzkungfu napisał:

> Wiadomo, ze sama idea sadow szybkich nie rozwiaze wszystkich bolaczek
          > spolecznych. Ale...
          >
          > Sprawy zwiazane z kradziezami, chuliganstwem, pobiciami itp. powinny byc
          > rozpatrywane jak najszybciej.

Czy ktoś twierdzi inaczej?

> Glownie chodzi tu o to, zeby poszkodowanych nie
          > angazowac w cala sprawe karna na kilka miesiecy czy lat.

Najlepiej ich zaangażować o 4 nad ranem...

Wielu ludzi nie zglasz
          > a
          > takich zajsc, poniewaz nie chce tluc sie po sadach, w dodatku wytaczajac
          sprawe
          > ujawnia sie swoje dane.

Teraz będzie można anonimowo?

>
          > Takze mysle ze to dobry pomysl.

Tak, świetny. Gigantyczne koszty, korzyści żadne.

> To wlasnie my mamy mozliwosc najwiekszego przeciwdzialania takim zajsciom, a
          > policji nigdy nie bedzie wystarczajaca duzo, zeby przylapac kazdego.

Otóż to. I żadne cudowne rozwiązania problemu nie rozwiążą, jeśli lusdzie będa
          w takich przypadkach odwracać głowę.

> A wiekszosc wykroczen

Przy wykroczeniach taki tryb działa od dawna. Tu chodzi o przestępstwa.

> Konkludujac, kazdy z nas moze pomoc w utrzymaniu praworzadnosci, czasem
          > wystarczy tylko pomyslec, ze to co sie wydarzylo komus innemu moglo spotkac
          nas.

słusznie.
    • margala yes, yes, yes 16.01.06, 14:47
      kolejny plusik dla rządu Marcinkiewicza
      • yorryk Czy "yes, yes, yes" to aby nie 3 x TAK ? 17.01.06, 11:53
        .
    • polonus3 Re:to przez takich panow mecenasow 16.01.06, 14:57
      To wlasnie przez takich panow mecenasow Jaworskich i nawiedzonych liberalnie
      politykow jak rozne Geremki czy panny Suchockie doprowadzono do takiego stanu
      bezpieczenstwa publicznego w Polsce. To co robi Ziobro to tylko polsrodki trzeba
      isc na calosc i wprowadzic ponownie Maly Kodeks Karny jak byl za komuny
      lacznie z kara smierci a jak tej Unii Europejskiej sie to nie podoba to
      bezceremonialnie podziekowac za wspolprace.
    • rs_gazeta_forum całodobow sądy - perspektywa 16.01.06, 15:28
      SLD czy PO już teraz powinny się zastanowić, jak i kiedy mogą zostać oskarżone o
      niepowodzenie tej akcji i przygotować sobie zadowalające te 83% wyborców
      usprawiedliwienie - bo że zostaną oskarżone, to pewne - w końcu ktoś będzie
      musiał ponieść konsekwencje fiaska tej zabawy.
    • apokalipsa111 KIM JEST ZYCINSKI? 16.01.06, 15:35
      Dlaczego Zycinski nie walczy z alkoholizmem, przestepczoscia, bieda, statkami
      aborcyjnymi, nieuctwem i pycha, kierowcami zabijajacymi po pijanemu? Przeciez
      nalezy to do jego obowiazkow. Dlaczego natomiast walczy z Lepperem i pomnikami
      Papieza? KIm jest Zycinski ze nie lezy mu na sercu dobro Polski? Sady dorazne
      sa jedynie jednym z czynnkikow poprawy bezpieczenstwa i to wcale nie
      najskuteczniejszym. Nauczyciele i ksieza zamiast opowiadac dyrdymoly, powinni
      wreszcie zaczac wykonywac swoje obowiazki.
      • apokalipsa111 Re: KIM JEST ZYCINSKI? 16.01.06, 16:05
        Jakie jest stanowisko Zycinskiego w sprawie ujawnienia ksiezy ktorzy
        wspolpracowali z SB?
        • planitnyk Re: KIM JEST ZYCINSKI? 16.01.06, 16:36
          Dlaczego Zycinski nie walczy z alkoholizmem, przestepczoscia, bieda, statkami
          aborcyjnymi, nieuctwem i pycha, kierowcami zabijajacymi po pijanemu?-----------------------pierwsze slysze zeby od tego ksieza byli hehh a moze w moherowym krolestwie sie zmienilo cos od wyboroow. w koncu prymas Rydzyk mogl jakies wydac zarzadzenia nowe.
    • tomee1 Optymizm ok, ale realia... 16.01.06, 15:36
      ... przeciętny prokurator w prokuraturze rejonowej ma dosyć roboty i bez trybu
      24-godzinnego. Może najpierw ktoś by pomyślał o komputerach, sekretarkach,
      uproszczeniu procedur, zlikwidowaniu zbędnych doręczeń itd... Niedawno byłem na
      komisariacie policji w 40-tysięcznym mieście. Mieli jeden aktualny kodeks karny.
      Zamknięty w biurku komendanta. Samą ustawą niewiele sie załatwi, szanowni
      panowie politycy ;) Wyrazy szacunku dla prokuratorów, którzy z tym pasztetem
      będą musieli sobie poradzić. Pozdrawiam. Adwokat.
    • planitnyk Jestem za bezpieczenstwem ale... 16.01.06, 16:32
      Troche sie boje ze nasze doskonale i fachowe sluzby i wymiar sprawiedliwosci beda wsadzac niewinnych ludzi jak to sie dzieje JUZ TERAZ mimo dluzszej procedury. A takie sady kapturowe nocne to raczej nie daja szansy na porzadne przygotowanie tego wszystkiego. Juz dzis niewinni ludzie trafiaja do wiezien bo sie komus tak spodobalo albo policji sie nie che szukac sprawcy wiec to bedzie poczatek masy pozwow do trybunalow sprawiedliwosci miedzynarodowych.
    • posik Kolejny powód do plucia na PiS 16.01.06, 17:20
      Znów sobie platfomani mogą popluć na PiS. Ciekawe czy tak samo powiedzą gdy
      łyse bandziory im przejdą po dachu samochodu. Mój kolega od pół roku nie może
      się doczekać na I rozprawę w sądzie przeciw takim gnojom co mu samochód
      zniszczyli pod blokiem (i ma na to świadków).
      Takie sądy powinny obowiązkowo zasądzać naprawienie szkody. Jak zapłaci (on
      albo rodzice) kilka tys. zł za blacharza i lakier to na drugi raz ominie z
      daleka zyjeś auto.
      • obseerwator Re: Kolejny powód do plucia na PiS 17.01.06, 18:32
        > Takie sądy powinny obowiązkowo zasądzać naprawienie szkody. Jak zapłaci (on
        > albo rodzice) kilka tys. zł za blacharza i lakier to na drugi raz ominie z
        > daleka zyjeś auto.

już zasądzają, trzeba tylko wniosek złożyć, w zwykłym sądzie, nie 24godzinnym.

a pomysł kretyński, Ziobro, gdyby był prawnikiem, wiedziałby , że tego nie da
        się przeprowadzić - słyszał on może o niepoczytalności, kto będzie badał
        delikwentów o 2 nad ranem? ja z góry wiem, że KAŻDY sądzony w trybie 24-
        godzinnym na pytanie: czy leczył się Pan/Pani psychiatrycznie, neurologicznie
        lub odwykowo od uzależnień? odpowie twierdząco. i co pan wtedy zrobi Panie
        Ziobro?
        wbrew niepohamowanej żądzy Dorna lekarzy nie da się tak łatwo wsadzić w
        kamasze, zwłaszcza psychiatrów :)
        • mn7 Re: Kolejny powód do plucia na PiS 17.01.06, 19:05
          Wystarczy, że poprosi o odroczenie, bo potrzebuje się przygotowac do obrony. W
          świetle Konwencji nie wolno będzie odmówić. I co wtedy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka