zzyxyryzzy 13.03.06, 00:17 Panie Mońko, brawo! Nareszcie kawę na ławę. Podpisuję się obiema rękami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skin.polski Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 00:23 niech sobie pan Mońko obejrzy Ziemie obiecaną albo przeczyta Łyska z polkadu Idy albo niech pojedzie sobie do Gruzji bo tam Balcerwoicz doradzal poprtzedniemu prezydentowi i niech naocznie się przekona jakie są skutki dzialań Balcerowicza a potem niech zajrzy do Estonii i Slowenii gdzie Balcerwoicza i jego metod nie bylo i niech sobie porowna to wszystko wtedy napewno przeprosi za te bzdety które tu napisal Odpowiedz Link Zgłoś
euromason Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 00:55 > niech sobie pan Mońko obejrzy Ziemie obiecaną ale którą? te którą kaczyński obiecał rydzykowi, czy te którą giertych obiecał skinom polskim? -- euromason.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
centrolew Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 10:17 Balcerowicz to ikona współczesnej ekonomii naukowej, symbol przemian i wolnego rynku. Ja przyznaję się - nie znam się na gospodarce, ale wiem, że Balcerowicz jest fachowcem od polityki monetarnej i pomimo mojego lewicowego światopoglądu jest dla mnie autorytetem w tej dziedzinie (i tylko tej). To tak, jak autorytetem w sprawie chorób serca dla każdego normalnie myślącego człowieka jest np. prof. Religa, a nie znachor-ziołoznawca. Owszem, na pewnym poziomie szczegółowości można prowadzić dyskusję, spierać się - ale dotyczy to tylko grona fachowców! Najgorsze jest to, że wielu kretynom wydaje się, że wszystkie rozumy pozjadali, brak im POKORY! Czasami trzeba mieć trochę odwagi, aby powiedzieć - na tym się nie znam, więc uznaję wnioski autorytetów za swoje. Problemem Polski nie jest nadmiar "Balcerowicza", ale brak "Kuronia". Brak dyskusji między ludźmi, brak kompromisów społecznych, brak wrażliwości na krzywdę innych oraz egoizm całych grup społecznych. Teraz jeszcze rządy PiS nie tylko nie rozwiązują tych problemów, co jeszcze zaogniają sytuację wywołując wojnę wszystkich ze wszystkimi... Odpowiedz Link Zgłoś
sansibar Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 14:36 centrolew napisał: > Balcerowicz to ikona współczesnej ekonomii naukowej, symbol przemian i wolnego > rynku. Ja przyznaję się - nie znam się na gospodarce, ale wiem ... Dość już tego cytowania głosu z forum bo się uduszę ze śmiechu. :) A tak poważnie, ten płomienny apel w wykonaniu pana Mońki to również głos tych, którzy w tym postkomunistycznym półświatku robią interesy życia, albo już je zrobili i najważniejszym dla nich problemem jest zachowanie status quo. Silna złotówka (bo konta bankowe), żadnych prywtyzacyjnych rozliczeń (to grozi jakoby destabilizacją), takoż wyjaśnienie afer (były jakieś afery, co proszę? wszak mamy wolny rynek!). Najwybitniejszym filozofem tej doktryny jest charakterystyczny, i nie do przewcenienia, autor Gazety Wyborczej, Waldemar Kuczyński. Pan Mońko jest tylko jego zabawnym epigonem. Odpowiedz Link Zgłoś
errabundi Gdybym miał cztery ręce, to podniósłbym wszystkie 13.03.06, 17:49 ...Do góry, opowiadając się za tym jednym z niewielu prawdziwych polskich polityków. Mam dość przywiezionych furą siana mędrków i filozofów chłopskich. Nie mogę zdzierżyć tej cholernej hałastry oszołomów i furiatów szukających dookoła siebie fatamorgany. 45 lat rządów chłoporobotników stanowczo mi wystarczy. Balcerowicz ma zawsze opcję wrócić z wykładami do Grenoble czy na Sorbonę. Oni nie dostaną nawet katedry w jakiejść tam wyższej szkole technik rolniczych i propagandy. Odpowiedz Link Zgłoś
rezoon szacunek dla profesora wszystkich profesorów 13.03.06, 18:05 wielki szacunek dla Pana profesora - męża stanu, wybitnego i genialnego specjalisty, naukowca, odważnego patrioty, który kieruje się całe swoje życie dobrem Polaków, nawet tych, którzy plują na niego przy każdej okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
haribu [...] 13.03.06, 18:07 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kot9999 Jak sie pozbyc tych pisdrakow psujacych panstwo? 13.03.06, 23:16 Czy ktos ma pomysl? Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Re: Jak sie pozbyc tych pisdrakow psujacych panst 14.03.06, 00:45 kot9999 napisał: > Czy ktos ma pomysl? 100tys podpisow pod obywatelskim projektem ustawy, 500tys pod obywatelskim wnioskiem o referendum, demonstarcje i zmuszenie rzad do dymisji...albo czekac cztery lata. Obywatel w tym kraju ma malo mozliwosci wplywu na wladze podczas swojej kadencji. Odpowiedz Link Zgłoś
tusko-balcer Balcer * M u s i * Z o s t a ć * Zlustrowany !!!! 14.03.06, 02:34 Wyjasnić !! Kto Rozkradł Polskie Banki ???? Jedyny kraj w Europie, który jest praktycznie bez własnych banków !!! Rząd Polski musi błagać żydomomuchoszwabską finansjerę o lichwiarskie, złodziejskie kredyty za które de facto musi przepłacać już i tak raz okradzione społeczeństwo ! Agent finansjery Balcer powinien być pilnie zlustrowany pod kątem podejżenia o wyprowadzenie Polskich Banków !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tusko-balcer Re: Balcer * M u s i * Z o s t a ć * Zlustrowany! 14.03.06, 02:35 tusko-balcer napisał: > Wyjasnić !! Kto Rozkradł Polskie Banki ???? > > Jedyny kraj w Europie, który jest > praktycznie bez własnych banków !!! > > Rząd Polski musi błagać żydomomuchoszwabską finansjerę > o lichwiarskie, złodziejskie kredyty za które de facto > musi przepłacać już i tak raz okradzione społeczeństwo ! > > Agent finansjery Balcer powinien być pilnie zlustrowany > pod kątem podejżenia o wyprowadzenie Polskich Banków !!!!!! PRZY OKAZJI TRZEBA KONIECZNIE ZLUSTROWAć MAJATEK BALCEROWICZÓW W KRAJU I ZA GRANICĄ !!! Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena_bartecka Re: Balcer * M u s i * Z o s t a ć * Zlustrowany 14.03.06, 13:49 Zgadzam się w pełni ze stwierdzeniem, że Pan Balcerowicz musi zostać zlustrowany. List do Gazety Wyborczej jest jak zwykle stronniczy, bo sama gazeta jest stronnicza. Muszę przyznać, że czytam Wyborczą dość regularnie, ale trudno mi przypomnieć sobie jakiekolwiek pozytywne opinie na temat rządów PIS- u. Mam wrażenie, że publicyści Gazety już z założenia krytykują program i działania tej partii i rządu. Są po prostu nie obiektywni. A to w moich oczach kompromituje takich pseudodziennikarzy. Wstyd Panowie, po prostu wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
wielkieoczy Re: Balcer * M u s i * Z o s t a ć * Zlustrowany 14.03.06, 08:57 > Jedyny kraj w Europie, który jest > praktycznie bez własnych banków !!! obejrzyj najpierw statystyki, zanim zaczniesz wypisywać takie bzdury, dobrze? w Estonii na przykład jest znacznie większy odsetek obcego kapitału w sektorze bankowym. praktycznie wszyscy nowi członkowie UE maja podobny jak Polska (np. Malta albo i zdecydowanie wyższy, Czechy, Węgry, Litwa, Słowacja) odsetek obcego kapitału w sektorze bankowym. Odpowiedz Link Zgłoś
ela234 Re: Balcer * M u s i * Z o s t a ć * Zlustrowany 14.03.06, 10:51 Kto rozkradł polskie banki. Oczywiście Balcerowicz. Na pewno nie np. Roman Giertych, który zasiadał w Radzie Nadzorczej Wielkopolskiego Banku Gospodarczego i z kolegą Hatką doprowadził do upadku jego kondycji, tak, że nikt nie chciał go przejąć. Czemu wtedy nie ratował go z kolegami z LPR, polskimi, ich pieniędzmi? Zakup banku przez ING Bank nazwał potem wrogim przejęciem polskiego banku przez obcy kapitał. Tylko, gdyby bank dobrze sobie radził, to nie szukałby pomocy, tylko krajowymi pieniędzmi się ratował. Ale tych nasi mądrzy fachowcy z LPR i Samoobrony (którzy też przyczyniają się do upadku polskich banków, nie spłacając zaciągniętych tam kredytów) nie znaleźli. Kolega Hatka poprzez założone spółki córki wręcz te pieniądze wyprowadził. Na pewno nie na ratunek polskiej gospodarki i polskich banków. Ale oczywiście temu dalej jest winny Balcerowicz. Chylę głowę przed panem Balcerowiczem. Patriotą, który nie robi rozgłosu wokół swojego patriotyzmu, tylko własną pracą pokazuje, że wysoko stawia dobro nas i naszego kraju. Na szczęście wielu w naszym kraju jest takich, którzy podobnie, codzienną pracą, bez rozgłosu, poprawiają życie nas wszystkich. Nie dajmy się krzykaczom. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Balcer * M u s i * Z o s t a ć * Zlustrowany 14.03.06, 11:11 Balcerowicz partiota? Nie badz smieszny. On tez juz gowno moze. Co sie dalo zniszczyc zniszczono a na to miejsce nie powstalo nic. Odpowiedz Link Zgłoś
zbychuk Re: Czy L.B. to święta krowa??? 14.03.06, 05:24 Nie, nie jest swieta krowa, ale jest doskonalym specjalista, co potwierdzaja eksperci z calego swiata, jego tytuly, publikacje itd a czemu zaprzeczaja takie tuzy ekonomiczne jak Lepper, Giertych czy Gosiewski - a wiec ludzie bez zadnego wyksztalcenia ekonomicznego. Wyobrazam sobie co bym czul jakby taki Lepper przyszedl do mnie i mowil mi ze programowanie w C++ nie ma sensu, bo Wirzual Bejzik (celowe!) jest lepszy bo ma (i tutaj wymienil ciag belkotliwych terminow). Ekonomista nie jestem, wiec musze wierzyc zdrowemu rozsadkowi ale jak slysze argumenty pana Profesora i tego buraka z PGR-u to raczej nie mam watpliwosci kto mowi z sensem. Jak slyszalem niektore wypowiedzi o 'zachodnich kapitalistach' czekajacych na wykupienie Polski itd, to jakbym zywcem przeniosl sie w lata 60-te i sluchal Gomulki Odpowiedz Link Zgłoś
kronopio77 kiedy wychodzimy na ulice??? 14.03.06, 11:13 Jeżeli zaczynacie bać się tego, co robi Kaczyński do spółki z lepperem i Giertychem, to trzeba zacząć działać, jak najszybciej! Szukam młodych i inteligentnych, chętnych na urządzenie obywatelskiej pikiety w Katowicach - kronopio77@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdz Re: Czy L.B. to święta krowa??? 14.03.06, 11:30 zbychuk napisał: > Nie, nie jest swieta krowa, ale jest doskonalym specjalista, co potwierdzaja > eksperci z calego swiata, jego tytuly, publikacje itd a czemu zaprzeczaja takie > > tuzy ekonomiczne jak Lepper, Giertych czy Gosiewski - a wiec ludzie bez zadnego > > wyksztalcenia ekonomicznego. > Wyobrazam sobie co bym czul jakby taki Lepper przyszedl do mnie i mowil mi ze > programowanie w C++ nie ma sensu, bo Wirzual Bejzik (celowe!) jest lepszy bo ma > > (i tutaj wymienil ciag belkotliwych terminow). > Ekonomista nie jestem, wiec musze wierzyc zdrowemu rozsadkowi ale jak slysze > argumenty pana Profesora i tego buraka z PGR-u to raczej nie mam watpliwosci > kto mowi z sensem. Tak ,ale gdybym się dowiedział ,że ty dobrze piszesz w C++ ,twoja żona też pisze C++ ,z twojej rodziny wszyscy to światowej sławy specjaliści wpisaniu C++ ,a w waszym kodzie występuje 3 miliony bugs (odpowiednik bezrobotnych ),to daje do myślenia . Albo inaczej ,np. 20 % kodu jest do dupy (w Polsce 20 % bezrobotnych ) ,to coś z programowaniem jest jednak nie tak ,może nie te książki co trzeba przeczytane . Balcerowicz miał bezpośredni wpływ na gospodarkę jedynie przez krótki czas ,obecnie ludzie się zorientowali ,że zostali wyślizgani z majątku :) ,a że Balcerowicz jest pod ręką to na nim skupił się gniew ludu :). Odpowiedz Link Zgłoś
fever139 Re: Jak sie pozbyc tych pisdrakow psujacych panst 14.03.06, 06:27 ....OTO JEST PYTANIE!!!..... U O TYM TRZEBA DYSKUTOWAĆI SZUKAĆ SPOSOBU!...nie wyobrażam sobie , jak mozna znosić chamstwo pisu i koalicjantów przez tyle czasu!...ale to jeszcze bym wytrzymała!...ALE TEGO, ŻE KPIĄ SOBIE Z MĄDRYCH LUDZI , BO SAMI SĄ CHAMAMI I NISZCZĄ TE KILKANAŚCIE LAT CIĘŻKIEJ PRACY NAD DEMOKRACJĄ, GOPSPODARKĄ WOLNORYNKOWĄ I STABILIZACJĄ... O NIE! TEGO NIE MOŻNA DAROWAĆ! PANI BALCEROWICZ! PAN MUSI ZOSTAĆ! ALBO MY ZRÓBMY COŚ, ŻEBY TE OSZOŁOMY ODESZŁY!ja nie mam pomysłu, niestety..ale są mądrzejsi..PISZCIE!!! PISZCIE LUDZIE I RÓBMY COS! Odpowiedz Link Zgłoś
topimek Re: szacunek dla profesora wszystkich profesorów 13.03.06, 19:10 Ja tylko dodam coś od siebie. Dlaczego przeciwnik Balcerowicza nie wspomniał o takich Czechach gdzie proponowane przez niego zmiany wprowadzono w 100% a nie zatrzymano sie w połowie bo niepopularne społecznie. Ale łątwiej powiedzieć że to wina Balcerowicza i "Balcerowicz musi odejść". Odpowiedz Link Zgłoś
brenks Re: szacunek dla profesora wszystkich profesorów 13.03.06, 21:17 Mógłbyś to rozszerzyć? Z checią się zapoznam, może jakiś link? Odpowiedz Link Zgłoś
mxs5 Re: szacunek dla profesora wszystkich profesorów 13.03.06, 23:16 Popieram Popieram PopieramPopieramPopieramPopieramPopieramPopieramPopieramPopieramPopieramPopieram PopieramPopieramPopieramPopieramPopieramPopieramPopieramPopieramPopieramPopieram PopieramPopieramPopieramPopieramPopieramPopieramPopieramPopieramPopieramPopieram PopieramPopieramPopieramPopieramPopieramPopieramPopieramPopieramPopieramPopieram PopieramPopieramPopieramPopieram Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Re: szacunek dla profesora wszystkich profesorów 14.03.06, 00:52 Zapomniales napisac, ze tak sie moze i maja sprawy dzisiaj. W latach 70 pan Balcerowicz budowal swoja kariere w PZPR i wlasnie dzieki niej wyjechal do Stanow na studia MBA. Wstepujac do PZPR opowiadal sie za nasza wieczna przyjaznia z ZSSR i przyrzekal wiernosc komunizmowi co musial potwierdzic podpisem na deklarcji czlonkowstwa PZPR-u, ktory na pewno jest gdzies w archiwach¨PZPR. Oto ile warte sa podpisy pana Balcerowicza! Odpowiedz Link Zgłoś
your_nightmare1 Re: szacunek dla profesora wszystkich profesorów 14.03.06, 01:32 Tak oczywiscie...Bo swiat winien byc czarno-bialy, a jak nie jest to tym gorzej k**wa dla niego, a prawdziwy Polak patriota w latach siedemdziesiatych winien byl w domu siedziec, bo szkoly panstwowe a wiec komunistyczne, co niedziela na msze zapierd***c, duby smalone o cudownym poczeciu i innych cudach sobie przyswajac, aby w wolnej Polsce moc wiernie na PiS glosowac...Ot cala filozofia zyciowa durnoty polskiej katolickiej... Czyz Papiez nasz nieomylny Pawelek 6-ty nie grzeszyl za mlodu, a jakos mu tego nikt nie wypomina? 1europejczyk napisał: > Zapomniales napisac, ze tak sie moze i maja sprawy dzisiaj. > W latach 70 pan Balcerowicz budowal swoja kariere w PZPR i wlasnie dzieki niej > wyjechal do Stanow na studia MBA. > Wstepujac do PZPR opowiadal sie za nasza wieczna przyjaznia z ZSSR i przyrzekal > > wiernosc komunizmowi co musial potwierdzic podpisem na deklarcji czlonkowstwa > PZPR-u, ktory na pewno jest gdzies w archiwach¨PZPR. > Oto ile warte sa podpisy pana Balcerowicza! Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Otoz wlasnie to: swiat nie jest czarno-bialy takby 14.03.06, 09:44 mozna bylo sadzic po tym forum. Jest zupelnie czym innym korzystac z podstawowych instytucji w panstwie komunistycznym, a czym innym wykazywac sie szczegolna aktywnoscia w PZPR, dzieki ktorej zostaje sie dostrzezonym przez najwyzsze wladze i wyroznionym. To, ze pan Balcerowicz "mial nosa" i w pore dyskretnie i bez szumow sie wycofal nie oznacza jeszcze ze musze nazywac go moim "zbawicielem". Ironiczne przeciwstawianie postawy owczesnego kacyka pzpr-owskiego postawie "prawdziwego Polaka patrioty" niczego w przeszlosci pana Balcerowicza nie zmieni. Nasz "nieomylny Pawelek 6-ty" grzeszyl na pewno, tylko nie naszym kosztem a ze swoim pozytkiem, jak to robil w latach 70 pan Balcerowicz.To dzieki karierze w PZPR, ktora doprowadzila go nieomal do szczytow wladzy w PRL (byl w bezposrednim otoczeniu Gierka (I Sekretarza KC PZPR) i rowniez dzieki wlasnej incjatywie wyjechal do Stanow Zjednoczonych na studia MBA. Zadna "wlasna incjatywa" bez poparcia wladz nie pozwolilaby mu w tamtych czasach na podobna "extrawagancje" Odpowiedz Link Zgłoś
teraz10 Balcerek to prymityw i menel, przydupas michnika 14.03.06, 10:48 i dlatego ten tak go broni, para wrogów ludzkości Odpowiedz Link Zgłoś
molek60 Re: Otoz wlasnie to: swiat nie jest czarno-bialy 15.03.06, 10:12 szanowny 1europejczyku. I chwała Bogu, że prof Balcerowicz zdobył wykształcenie za granicą. W Pozsce uczono wtedy ekonomii politycznej - czy zdajesz sobie sprawę co to była za bzdura z samego założenia?? Prawa ekonomii modyfikowane politycznie !! Ja nie wyjechałem i dlatego jako ekonowmista jestem zero. A może i Ty zastanowisz się odrobinę i przestaniesz pluć na Autorytety? Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Na nikogo nie "pluje". Zwracam tylko uwage, ze 15.03.06, 12:04 motywem dzialania pana Balcerowicza jest przede wszystkim jego wlasny interes o czym swiadczy przebieg jego "kariery" zawodowej. Stanowisko szefa NBP wymaga "czegos" wiecej niz tylko fachowosci i efektywnosci dzialania, ktorych niewiele osob moze odmowic panu Balcerowiczowi. Wymaga rowniez jakiegos zwiazku z nazwa NBP, w ktorej nadal, i cale szczescie, jest jeszcze wyraz "polski". Fakt, ze 70% polskiego sektora bankowego jest w rekach obcego kapitalu poddaje w watpliwosc ze pan Balcerowicz reprezentuje wlasnie to "cos" wiecej. A Jego ostatnie "politykierskie" dzialania w KNB, w aspekcie jego wlasnych powiazan (poprzez zone) z roznymi zagranicznymi bakami powiekszaja tylko watpliwosci. Nie wspomne o smiesznych argumentach (Szef NBP opiera swoja decyzje wykluczenia polskiego Wiceministra Finansow z obrad KNB na podstawie hipotetycznych pogladow tegoz, zaczerpnietych z polskiej prasy i przedstawionych panu Balcerowiczowi przez wloski bank Uni-costam z wnioskiem o wykluczenie. Niczym z Kafki. Zas aktorskie i zupelnie niegodne Szefa NBP wystapienie w Sejmie rozwiewa wszelkie watpliwosci co do politykierskiego charakteru calego przedsiewziecia: chodzi o to bysmy wszyscy poczuli zagrozenie naszych oszczednosci ktorych wartosc, jak to sie wydaje tylko panu Balcerowiczowi jest zwiazana z Jego nazwiskiem jako Szefa NBP. Stanowi czesc "akcji PO" ktora we wlasnej bezsilnosci gotowa jest sprzedac ojca i matke byle tylko wyjsc z impasu w ktorym sie znalazla: wybory NIE bo moze jeszcze bardziej przegrac, wspolne rzady nie bo w chwili obecnej pozycja PO jest jeszcze slabsza niz po wyborach. Partia, ktora roscila sobie pretensje do rzadzenia Polska nie miala wystarczajacych mechanizmow by zmienic przegrana "ekipe" po przegranych wyborach. Nawet jesli kiedykolwiek wygraja ich rzady nie wroza niczego dobrego! Odpowiedz Link Zgłoś
zbychuk Re: szacunek dla profesora wszystkich profesorów 14.03.06, 05:16 Zapomniales powiedziec, ze kazdy kto odslugiwal wojsko lub nalezal do harcerstwa tez skladal przysiege na wiernosc socjalizmowi i ZSRR, a jesli chcesz tepic ludzi z PZPR, to moze zacznij od Leppera, zainteresuj sie niektorymi nominacjami PiS, wspolpraca starszego Giertycha (to nie trick w stylu Kurskiego, bo starszy Giertych byl kandydatem LPR na prezydenta) z Jaruzelskim itd. Odpowiedz Link Zgłoś
mac.card 1europejczyku! 14.03.06, 09:26 Przeczytaj sobie o żywocie świętego Augustyna, jednego z ojców Kościoła. Polecam Ci zwłaszcza fragment: W wieku wzburzonego rozwoju biologicznego i emocjonalnego, odkrywa rozkosze miłości: „Przybyłem do Kartaginy i od razu znalazłem się we wrzącym kotle erotyki. Jeszcze się nie zakochałem, a już kochałem samą myśl o zakochaniu... Szukałem przedmiotu miłości. Samo bowiem kochanie kochałem, a gardziłem bezpieczeństwem, drogami bez wilczych dołów... To było moim marzeniem: kochać i być kochanym wzajemnie, i radować się ciałem owej istoty kochającej... Pogrążyłem się też wreszcie w takim romansie, jakiego szukałem... Byłem wtedy kochany wzajemnie i w ukryciu dałem się spętać łańcuchami wypełnienia...” (Ks. III.1) Augustyn zapisał to mając 45 lat. 25 lat wcześniej rozkoszował się jeszcze życiem zmysłowym, nie umiejąc go porzucić. Matka wiele razy usiłowała go z tego wyciągnąć. Konkubina Augustyna pochodziła z prostego ludu. Prawo zaś rzymskie zakazywało podobnych mezaliansów. Przez to więc już sama obiecująca kariera Augustyna była zagrożona. Inny to był czas i inne zwyczaje. www.voxdomini.com.pl/sw/sw29.html Nie, nie chcę porównywać Leszka Balcerowicza do Świętego. Chcę tylko zwrócić uwagę na pewne paralele: grzeszył w młodości - ale się nawrócił się. Jeśli zatem 1 europejczyku mówisz: Oto ile warte są podpisy pana Balcerowicza - bądź konsekwentny i powiedz: Mam w nosie słowa św. Augustyna! Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk "Mam w nosie slowa sw Augustyna" 14.03.06, 10:06 Swoim dzialaniem i swoim nazwiskiem sw Augustyn nie uwierzytelnial upadajacego sytemu ani spolecznego ani gospodarczego tylko po to by byc w pierwszym szeregu jak robil to pan Balcerowicz. Wprost przeciwnie przeciwstawiajac sie przyjetym zasadom dla wlasnej przyjemnosci i rozkoszy zyciowych narazal wlasna wlasna przyszlosc i "kariere". A swoja droga sam musisz przyznac ze zestawienie tych dwoch postaci jest po prostu smieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
verushka1 Re: szacunek dla profesora wszystkich profesorów 14.03.06, 22:56 chyba to jest wlasnie granica miedzy oszolomstwem a zdrowym rozsadkiem w tym wyszukiwaniu postkomunistow, cyrkach lustracyjnych i dekomuniazacjach. za rzadow PZPRu zyli ludzie ktorzy chcieli realizowac swoje pasje, rozwijac sie mimo przytlaczajacej rzeczywistości i godzili sie nawet na przynaleznosc do PZPR. (inni poswiecali sie w calosci walce z systemem) Gdyby nikt nie robil tej kariery i nie mogl dzieki nawet ukladom wyjezdzac na te stypendia, to raczej slaba bylaby nasza kadra naukowa zwlaszca jesli chodzi o ekonomie; biznes na poczatku lat 90. swoja droga do ludzi ktorzy poszli na reke ukladowi nalezy rowniez jerzy grotowski, ktory wraz z cala ekipa swojego teatru zapisal sie do PZPR - podobno żywo zabierano sie do animowania nowo-otrzymanych czerwonych ksiazeczekk np sikajac na nie.. faktem jednak jest bylo to juz zawarcie ukladu z pzprem.. 1europejczyk napisał: > Zapomniales napisac, ze tak sie moze i maja sprawy dzisiaj. > W latach 70 pan Balcerowicz budowal swoja kariere w PZPR i wlasnie dzieki niej > wyjechal do Stanow na studia MBA. > Wstepujac do PZPR opowiadal sie za nasza wieczna przyjaznia z ZSSR i przyrzekal Odpowiedz Link Zgłoś
wdakra Re: szacunek dla profesora wszystkich profesorów 14.03.06, 10:15 rezoon napisał: > wielki szacunek dla Pana profesora - męża stanu, wybitnego i genialnego > specjalisty, naukowca, odważnego patrioty, który kieruje się całe swoje życie > dobrem Polaków, nawet tych, którzy plują na niego przy każdej okazji. Gdyby kierował się ich dobrem, to by nie pluli. Autor listu sam przyznaje, że nalezy do beneficjentów zafundowanego nam systemu, więc nie dziwi mnie, że kocha Balcerowicza. Ale wmawianie tym, którzy na polityce Balcerowicza stracili (a tych jest przeważająca większość), że Balcerowicz kierował się ich dobrem, to bezczelność. Odpowiedz Link Zgłoś
rezoon Re: szacunek dla profesora wszystkich profesorów 14.03.06, 10:22 >... wmawianie tym, którzy na polityce Balcerowicza stracili (a > tych jest przeważająca większość), że Balcerowicz kierował się ich dobrem, to > bezczelność. nie, to prawda, której właśnie Ci ludzie nie są i nigdy nie będą w stanie zrozumieć Odpowiedz Link Zgłoś
wdakra Re: szacunek dla profesora wszystkich profesorów 14.03.06, 10:33 rezoon napisał: > >... wmawianie tym, którzy na polityce Balcerowicza stracili (a > > tych jest przeważająca większość), że Balcerowicz kierował się ich dobrem > , to > > bezczelność. > > nie, to prawda, której właśnie Ci ludzie nie są i nigdy nie będą w stanie zrozu > mieć Jasne. tak samo, jak ci durni indianie i murzyni nie byli w stanie zrozumieć, że dokonano na nich ludobójstwa w ich własnym interesie. Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Re:trzym sie chopie,nam z gupolami tyż nie po leku 13.03.06, 18:07 ... jak nie będzie lepiej, nie mylić z Leppiejem i lewym, i prawym półbutem. Jo jezde Szlązok. Jo mom pecha bez tego małego ze szpirtem Lecha! Ten szpirt to takich dwóch mi dolało. Nie trza tyrać i ma się niemało! Jo jezde Szlązok, Polok, od Poloków, od tych gupich jo dostaja boloków. Oczywiście te boloki ze śmiecha, nie uszanowali, robio Bolka z Lecha Jo LePpRy, SLajDy, PiSiorki, moherki olewam piwskiem ,aż bolą mnie nerki. Przeżyłek już SLipDy co na eSeLDUPy, tero po nich przyszli następne przygłupy, pedajom w faterlandzie ten od PiSioloków, na punkcie seksu kompletnych paploków. Dopadli dziadka jednego z Poloków, Kaszuba tułacza co jak u Ślązoków popadł do wermachtu pomimo wyroków. Za tako nieprawość ciulnę tych Poloków. Tak z Krakusem obić im trocha boków, to może by poszli, nabrali boloków. Mamy autobus, wycieczkę ze Śląska, wzięli my socjal, jadymy ze związka. Autobanym walymy do Wieliczki, co je taka piekna jako w porno cycki, w koło som białe od śniega pagóry. Zabrali my flachy i jeszcze ogóry. Z przodka nam gada to i tego, a my po kielichu , kolega z kolegą. Flachy puste dzwonią, wyszły małosolne, ale od czego my są chłopy zdolne. W Wieliczce się zajął nami parkingowy, co tam nam kopalnia , gdzie monopolowy? To wódeczkę mamy , został jeszcze Kraków, co je taki ważny dla Nos i Rodaków. Znowu coś tam gada, a niejeden ziewa, z tyłu za siedzeniem koleś nam polewa. Wszystko oglądamy, jaka piękna Polska, aż nagle czytamy Gomoria Szyszkowska czy nam wrzeszczy ta Młodzież Wszechpolska? „Serdecznie witamy kolegów związkowych Śląska.” Tośmy się wytargali z ogórkami w dłoni, razem się trzymamy , ale za to oni na nas się rzucili, że my są pedały, to w nas nawet w gaciach honor zadrżał cały. Szkoda, że cherlawe , szybko się skończyło, trocham natrzaskali, ale fajno było! Następny wyjazd planujem Warszawa, Trocha se spałujem, trocha bedzie wrzawa. Pojadymy do Was z kolendą ze Szlonska, co je dla wos śwarno i mocno pierońska... I oby Wam chopy nie wywalili płota, nie wybili szyby, a wyczyszczom z błota! Niech tylko nie styknie z inflacjom na flachę To pogonim kaczory na Wiślańską łachę. Gdzie nawet na Madagaskar i do Syjamu Oni som gorsze od wojów islamu. Odpowiedz Link Zgłoś
almagus zanimGosiewski z sensem wystęka,że liberał to jego 13.03.06, 18:43 zanim ciemnotolubny Matoł na rydzykomoheroinie z sensem wystęka, że Balcerowicz to jego męka, a Żyd Sorosz, psiororz oraz jakiś stolorz rozkradli Polskie i pozostawili nam tylko Wsze Polskie, to żaden rozum tego nie wytrzyma, chyba, że rozumu ni ma. Pieprzysz dziennikarzu! Idź do nieba. Spieprzaj bezradny Polaku! Zostanie więcej na kapliczki! Czekaj na mieszkanie! Zamknij gębę! W skrócie PiSzcz Polaku! Odpowiedz Link Zgłoś
amhu Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 18:07 > Dość już tego cytowania głosu z forum bo się uduszę ze śmiechu. :) A tak > poważnie, ten płomienny apel w wykonaniu pana Mońki to również głos tych, > którzy w tym postkomunistycznym półświatku robią interesy życia, albo już je > zrobili i najważniejszym dla nich problemem jest zachowanie status quo. Silna > złotówka (bo konta bankowe), żadnych prywtyzacyjnych rozliczeń (to grozi jakoby > > destabilizacją), takoż wyjaśnienie afer (były jakieś afery, co proszę? wszak > mamy wolny rynek!). Najwybitniejszym filozofem tej doktryny jest > charakterystyczny, i nie do przewcenienia, autor Gazety Wyborczej, Waldemar > Kuczyński. Pan Mońko jest tylko jego zabawnym epigonem. ============================= Oto glos lobuza. Gdy ja i moi przyjaciele w 1968, 1970, 1976, 1981 az po 1989 obrywalismy po plecach palami, gdy wyrzucano nas ze studiow, pracy, przesladowano nasze rodziny, wsadzano do wiezienia takie lobuzy jak sansibar co najwyzej z uszkiem przyklejonym do radia sluchal wolnej Europy uznajac to zapewne za czyn heroiczny. Teraz sansibar ktoremu zabraklo odwagi w czasach peerelu tym ktorym jej nie zabraklo nie moze tego wybaczyc i probuje ich gnoic by swa marnosc postawic na piedestale bojownika o wolna i sprawiedliwa Polske. Gdy ja i moi przyjaciele po 1989 zakasalismy rekawy i zabralismy sie do pzreksztalcania Polski tak szybko by moc jak najpredzej zapomniec o realsocjalizmie sansibar pojekiwal o kosztach transformacji - ze zbyt dotkliwe, ze bola,ze..... Jek sierot po socjalizmie do ktorych to resentymentow sanisbar i jego kolesie z pisolandii sie teraz odwoluja. Jestes kolezko i lobuzem i nieudacznikiem - moralnym, intelektualnym i materialny.; nieudaacznikiem z masy nieudacznikow swoja nieudacznoscia obarczac caly swiat, Poza soba. Odpowiedz Link Zgłoś
gdzies_czyli_wewpolsce Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 19:57 Najprosciej jest pisac, ze nic sie nie stanie. Najprosciej pisac o rtym, ze slaba zlotowka to nic. Sansibar - przeciez w tym kraju byl juz okres slabej zlotowki. Mnie sie to nie podobało! Nie chce tez patryjotow sterujacych dla naszego dobra, ja wielki dyspozytor na kolei, nasza ekonomia. Po prostu nie i juz. I nie che aby koles, ktory umyka przed sadami za nie zaplacone kredyty za fotej notabla sejmowego, mowil jak trzeba ustawiac ekenomie. Chce zyc w normalnym kraju. Balcerowicz mi to zapewnil! Glosowalem na braci Kaczynskim i teraz sobie pluje w brode, bo wiem, ze to co nam proponuja to oszołomstwo. Dziekuje GW za opublikowanie listu p. Monki! Podpisuje sie obiema rekami. Odpowiedz Link Zgłoś
weather2 Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 21:16 Dość już tego cytowania głosu z forum bo się uduszę ze śmiechu. :) Uduś się , uduś , jednego idioty w Polsce będzie mniej. Co w życiu zrobiłeś , poza pisaniem wypocin na gazetowym forum? Czasu masz chyba dużo, bo wszędzie pełno twoich mądrości. Dla mnie ostatnich 16 lat to nie było czasem robienia interesów w postkomunistycznym półświatku ( jak piszesz), ale ciężką harówką. Od niczego, za własne pieniądze zbudowałem z rodziną sporą firmę. Udało mi się to, bo dzięki Balcerowiczowi w Polsce był prawdziwy, a nie fikcyjny pieniądz. Dzięki niemu naszych dochodów nie zżerała inflacja. Oczywiście , że mogło być lepiej, ale przez takich oszołomów jak Lepper i Giertych rosły podatki, a przede wszystkim składki na ZUS. Przez korowód nierobów nie można było rozwiną firmy jeszcze bardziej i dać pracę ludziom. Wymyślano jakieś fikcje, jak dofinansowanie stażów, po których "bezrobotni" nie chcieli pozostać w firmie, bo chodziło im tylko o uzyskanie zasiłku na kolejne miesiące. Rozpoczęliśmy produkcję w specjalnej strefie ekonomicznej, ulokowanej w miejscu, gdzie miało być 35 % bezrobocie i gdzie nie można było znaleźć pracowników. Dowożeni śą teraz z odległości 50 km. To też jest prawda o polskim "krwiożerczym "kapitalizmie. Zastanawiam się tylko czasem , dlaczego ciągle aktualne są słowa prof . Antoszewskiego, który w 1991 roku na strajku mówił , że błąd komunizmu polega na tym, że większą wagę przykłada do podzielenia dochodu, niż do jego wytworzenia. Czyżbyśmy dalej żyli w quasi komunizmie PiSów , LPR-ow i Samodestrukcji ? Odpowiedz Link Zgłoś
kuku85 Re: List: Balcerowicz musi zostać 14.03.06, 00:38 jakim prawem oskarzasz o nieuczciwosc czlowieka, ktorego nie znasz? tylko na podstawie tego, ze jest wyksztalcony i dobrze zarabia? zalosna polaczkowata zawisc Odpowiedz Link Zgłoś
mrrek brak Kuronia? Tęskisz za trockizmem w czystej 13.03.06, 16:54 postaci? Brakuje Ci dialogu? No to dialog Kuronia, to jest wewnętrzny dialog lewicy, dialog między komunizmem a trockizmem. Mi tego nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
pawka55 Ciekawo mnie tylko ile wtedy lat mieli "znawcy"... 13.03.06, 17:05 potepiajacy teraz Kuronia. Na wymioty mi sie zbiera czytajac komentarze obecnych trzydziestolatkow oceniajacych nasze lata 90-dziesiate. Wtedy nosiliscie tylko swe tylki po dyskotekach i g...o znaliscie sie na polityce. Wiem, bo w wieku 15 lat bylem takim samych politycznym ignorantem. Nie wystarczy sie naczytac teraz Wildsteina i wystawic "laurke" Kuroniowi. Poczekajcie, a za dwadziescia lat przyznacie mi racje. Polak z US Odpowiedz Link Zgłoś
amhu Re: Ciekawo mnie tylko ile wtedy lat mieli "znawc 13.03.06, 18:11 I co robili,bedac osobami w miare doroslymi, gdy Kuron nadstawial glowe. Odpowiedz Link Zgłoś
semeon Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 18:10 B. jest fachowcem... Dlatego mamy najwyższe w Europie, a pewnie i jedne z najwyższych na świecie, ceny usług bankowych, podwyższanych praktycznie z miesiąca na miesiąc. Dlatego mamy absurdalnie wysokie /w stosunku do oficjalnych stóp procentowych jak i do inflacji/ oprocentowane wszelkiego rodzaju kredytów. Nie ma u nas prawdziwej konkurencji między bankami, gdyż ponad 80% udziałów wszystkich banków należy do zagranicznych inwestorów, którzy np nie chcą udzielać kredytów firmom konkurującym w podobnej branży z firmami z ich macierzystych krajów. Dlatego banki zarobiły w ubiegłym roku 8 mld złotych, a nie mają na drukowanie pokwitowań, uruchomienie klimatyzacji w lecie, czy naprawy elewacji budynków i nie "mają pieniędzy" nas wiele innych rzeczy, wystarczy porozmawiać z pracownikami banków, ale tymi z sali. Dlatego, dlatego..... Za ten stan w dużym stopniu odpowiada pan B. Ale on jak rzymski Bóg jest ponad to. Odpowiedz Link Zgłoś
gdzies_czyli_wewpolsce Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 20:02 Slyszales facet o ustawie o zabezpieczeniu aktywow bankowych? Pewnie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
zbychuk Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 20:13 Czlowieku - co Ty bredzisz. Najwieksze bank swiata wylacznie dbaja o swoich udzialowcow a nie o interesy tego czy innego kraju. Bank jest do robienia pieniedzy a nie do prowadzenia narodowej polityki. Ceny obslugi bankowej spadlyby, gdyby do Polski weszly duze banki. Na przyklad w Anglii konta prywatne sa obslugiwane za darmo - muslisz ze to z powodu polityki narodowej czy nie - nie to z powodu konkurencji. Wszystkie banki w Polsce razem wziete obracaja mniejszymi pieniedzmi niz niejeden duzy bank swiatowy. Odpowiedz Link Zgłoś
alphaone Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 21:14 alez ceny uslug bankowych i poziom tychze uslug w porownaniu z np. Holandia to jest po prostu rewelacja, tu sa 3 banki na krzyż, które za dodanie internetu do standardowego konta kasuja 10 EUR! to jest dopiero skandal w bialy dzien a nie ceny uslug bankowych w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
centrowiec Re: List: Balcerowicz musi zostać 14.03.06, 00:32 Centrolew - powiem krotko: "jestes gosc". Lewicowiec, ktory przede wszystkim ceni profesjonalizm, a pozniej dopiero jak slusznie zauwaza "na pewnym stopniu szczegolowosci" moze sie "pieknie roznic" z monetarysta. Ehhh, zeby na takim poziomie intelektualnym i kulturalnym byli ludzie w tym kraju. Zeby dyskusja o ekonomii toczyla sie na poziomie Kuron-Balcerowicz. (Bo tak naprawde PiS-LPR-Samoobrona nie maja ZADNYCH sprecyzowanych pogladow - to sa populisci!) Powiem Ci jeszcze, ze tak naprawde zaskoczyloby Cie jako lewicowca, jak liberalna polityka (ktora niestety nie miala szans byc w Polsce realizowana) troszczy sie wlasnie o dobrobyt, takze slabszych grup. Rozkradanie, nierobstwo, dziadostwo wcale nie sluzy biednym ludziom. Emeryci na pewno nie korzystaja na fatalnie zarzadzanych panstwowych molochach jak np. PKP (kto jechal kiedys polskim pociagiem ten wie o czym mowie!). W Polsce mamy najwyzsza pomoc spoleczna w UE (procentowo oczywiscie), wiec nie stac nas na kolejne podwyzszanie wydatkow. Trzeba obnizyc bezrobocie, szara strefe, marazm, dac szanse, zwiekszyc dzieki temu przychody do budzetu, a pieniadze na redystrybucje dla grup slabszych znajda sie same! Grupy slabsze to dla mnie np. starsze babcie od ktorych trudno wymagac, w przeciwienstwie do 30-latkow na falszywej rencie, tankujacych tanie wina pod delikatesami, zeby sie wziely do roboty:) Ja powiem szczerze zwatpilem nie tyle w ten kraj, lecz w ludzi. Kiedys walczylismy z wrogim rezimem. Z kim teraz mam walczyc jak sam narod wybiera takich "przywodcow"!? Ja sobie doskonale poradze na swiatowych rynkach pracy, ale mimo wszystko olewajac w pelni ten narod pokazal bym tylko swoja malosc. Pamietajmy o prawdziwych patriotach i ludziach wielkiego formatu. Jak slucham tej calej holoty od zaglosowania na partie populistyczna i zmiana obywatelstwa powstrzymuje mnie np. taki Putin (on sie cieszy z takiego obrotu sprawy, jego narod tez jest mocno ciemny - ale powiedz Putin jest z pewnoscia rosyjskim patriota, a przynajmniej nacjonalista:)! Prawda? Pomysl o agentach polskiego wywiadu - w pelni tego slowa znaczeniu anonimowych patriotach, ktorych rodzina nawet nie dowie sie gdzie zgineli. Nie mozna myslec, ze robi sie to "dla dresow i prostakow", ktorzy cie opluwaja. Robi sie to z pasja, wobec historii tego kraju. Bedac patriota odrozniasz sie od tego motlochu! Pisze Ci to Centrolew - w razie jakbys mial juz wszystkiego dosyc. Jak juz bedziesz sie czul bezsensownie w tym kraju, sprobuj stanac ponad to. (nie frustruje Cie chyba kiedy niemowlak Cie nie slucha prawda?) Ja mialem kontakt z ludzmi wielkiego formatu (m.in. Balcerowicz, Bartoszewski, paru bylych ambasadorow, ktorzy m.in. siedzieli w wiezieniach za komuny) i otrzymalem od nich bezcenna rzecz - nauczyli mnie prawdziwego patriotyzmu. Bycie politykiem bedzie przez najblizsze 30 lat w Polsce bardzo niewdziecznym zajeciem - dlatego Centrolew: RESPECT! Jak przekonasz do trzezwego sposobu myslenia chocby jedna osobe, jak "wychowasz" chocby jednego "lidera" to juz bedzie cos! Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Na okolicznosc "aktorskich" wzlotow pana 14.03.06, 00:39 Balcerowicza w Sejmie mialem okazje zapoznac sie z Jego CV, ktore zupelnie nie przystaje do powyzszego opisu. Jak na osobe, ktora podpisala sie 30 lat temu pod wieczna przyjaznia polsko-rosyjska i wiernoscia wobec idei komunistycznych, wstepujac do parti komunistycznej PZPR to az dziw bierze skad tyle zaufania do tego czlowieka! Czytalem tez kiedys opinie specjalisty ekonomicznego, ktory wyjasnial ze "metoda Balcerowicza" kosztowala nas dzisiatki miliardow $ straconych na okolicznosc, jesli dobrze zrozumialem spekulacji gieldowej na zlotowce i obligacjach. Czas jaki wybral pan Balcerowicz na swoja prowokacje i argumenty na jakich sie opieral (gazetowe oswiadczenia Ministra Finansow C.Miecha: nieomal jak z Kafki) swiadcza pardziej, ze byla to wyrezyserowana aktorska akcja majaca na celu postraszyc kazdego z nas poprzez nasza kieszen, tak by odwrocic niekorzystny caly czas dla PO uklad wyborczy. Wiedzac, ze moze liczyc na "echo" w miedzynarodowej prasie i mass-mediach a co za tym idzie konsekwencje kursu zlotowki pan Balcerowicz podjal desperackie wyzwanie zastraszenia konsekwencjami ekonomicznymi PiS-owski elektorat. PO znalazla sie juz od kilku miesiecyw slepej uliczce. Utrzymujac przegranych i sfrustrowanych przywodcow w swoich wladzach popularnosc PO spada stad obawa o nowe wybory. Jedyna nadzieja PO jest "wpadka" PiS-u. Czy istnieje lepsze do tego narzedzie jak pan Balcerowicz: zachwianie rynkiem kapitalowym tak by kazdy z nas poczul to na wlasnej kieszeni. Problem w tym, ze pan Balcerowicz kosztowal juz nas tak drogo, ze kilka albo kilkanascie miliardow wiecej nie zrobi nikomu specjalnej roznicy. Odpowiedz Link Zgłoś
centrowiec Do Centrolewa i innych "ktorym sie jeszcze chce!" 14.03.06, 00:42 Centrolew - powiem krotko: "jestes gosc". Lewicowiec, ktory przede wszystkim ceni profesjonalizm, a pozniej dopiero jak slusznie zauwaza "na pewnym stopniu szczegolowosci" moze sie "pieknie roznic" z monetarysta. Ehhh, zeby na takim poziomie intelektualnym i kulturalnym byli ludzie w tym kraju. Zeby dyskusja o ekonomii toczyla sie na poziomie Kuron-Balcerowicz. (Bo tak naprawde PiS-LPR-Samoobrona nie maja ZADNYCH sprecyzowanych pogladow - to sa populisci!) Powiem Ci jeszcze, ze tak naprawde zaskoczyloby Cie jako lewicowca, jak liberalna polityka (ktora niestety nie miala szans byc w Polsce realizowana) troszczy sie wlasnie o dobrobyt, takze slabszych grup. Rozkradanie, nierobstwo, dziadostwo wcale nie sluzy biednym ludziom. Emeryci na pewno nie korzystaja na fatalnie zarzadzanych panstwowych molochach jak np. PKP (kto jechal kiedys polskim pociagiem ten wie o czym mowie!). W Polsce mamy najwyzsza pomoc spoleczna w UE (procentowo oczywiscie), wiec nie stac nas na kolejne podwyzszanie wydatkow. Trzeba obnizyc bezrobocie, szara strefe, marazm, dac szanse, zwiekszyc dzieki temu przychody do budzetu, a pieniadze na redystrybucje dla grup slabszych znajda sie same! Grupy slabsze to dla mnie np. starsze babcie od ktorych trudno wymagac, w przeciwienstwie do 30-latkow na falszywej rencie, tankujacych tanie wina pod delikatesami, zeby sie wziely do roboty:) Ja powiem szczerze zwatpilem nie tyle w ten kraj, lecz w ludzi. Kiedys walczylismy z wrogim rezimem. Z kim teraz mam walczyc jak sam narod wybiera takich "przywodcow"!? Ja sobie doskonale poradze na swiatowych rynkach pracy, ale mimo wszystko olewajac w pelni ten narod pokazal bym tylko swoja malosc. Pamietajmy o prawdziwych patriotach i ludziach wielkiego formatu. Jak slucham tej calej holoty od zaglosowania na partie populistyczna i zmiana obywatelstwa powstrzymuje mnie np. taki Putin (on sie cieszy z takiego obrotu sprawy, jego narod tez jest mocno ciemny - ale powiedz Putin jest z pewnoscia rosyjskim patriota, a przynajmniej nacjonalista:)! Prawda? Pomysl o agentach polskiego wywiadu - w pelni tego slowa znaczeniu anonimowych patriotach, ktorych rodzina nawet nie dowie sie gdzie zgineli. Nie mozna myslec, ze robi sie to "dla dresow i prostakow", ktorzy cie opluwaja. Robi sie to z pasja, wobec historii tego kraju. Bedac patriota odrozniasz sie od tego motlochu! Pisze Ci to Centrolew - w razie jakbys mial juz wszystkiego dosyc. Jak juz bedziesz sie czul bezsensownie w tym kraju, sprobuj stanac ponad to. (nie frustruje Cie chyba kiedy niemowlak Cie nie slucha prawda?) Ja mialem kontakt z ludzmi wielkiego formatu (m.in. Balcerowicz, Bartoszewski, paru bylych ambasadorow, ktorzy m.in. siedzieli w wiezieniach za komuny) i otrzymalem od nich bezcenna rzecz - nauczyli mnie prawdziwego patriotyzmu. Bycie politykiem bedzie przez najblizsze 30 lat w Polsce bardzo niewdziecznym zajeciem - dlatego Centrolew: RESPECT! Jak przekonasz do trzezwego sposobu myslenia chocby jedna osobe, jak "wychowasz" chocby jednego "lidera" to juz bedzie cos! Odpowiedz Link Zgłoś
radioaktywny Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 17:23 Ja tez uwazam ze Balcerowicz jest nadal potrzebny, a koalicjantow i ich pomyslow sie boje... Odpowiedz Link Zgłoś
1tadeusz11 Zdecydowanie racja jest 14.03.06, 09:04 po Twojej stronie, ale co z tego kiedy w tym kraju rządzi średniowieczna ciemnota typu Rydzyk, Kaczory dwa, czy Giertych z Lepperem.Mam pytanie, dlaczego ludzie którzy myślą kat. europejskimi nie chodzą na wybory, a ciemnota RM i Trwam jest tam obecna ? Tu leży wina wyborców !!! Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy_polski_katolik Re: List: Balcerowicz musi zostać...dziękujemy!!! 13.03.06, 01:28 Naturalnie, dla takich ksenofobicznych potomkow chlopwo panszczyznianych powyzszy tekst jest niezrozumialy. Co, robic- internet pod strzechami, czy to łysymi czy to słomianymi. Panie profesorze- dziękujemy za lekcje patriotyzmu, za pańską ciężką pracę i poświęcenie. Jeszcze nie zgineła, jeszcze jej nie oddaliśmy Lepperom,klanom Giertrychow, Galbom i Jolom z D. Odpowiedz Link Zgłoś
polacco2 [...] 13.03.06, 16:38 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
sw.patryk Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 01:39 a czys ty cymbale czytal ksiazke Reymonta ?Bo w niej bylo wiele wiecej zawarte niz w filmi e, w ktorym pewnie zrozumiales zaledwie kilka bardziej drastycznych scen . I nic dziwnego. Odpowiedz Link Zgłoś
jww17 Re: Drogi Skinie Radziecki 13.03.06, 02:17 Jesteś niestety, delikatnie mówiac... no dobrze - kompletnie głupi, bo o niedouczeniu nawet przykro napomykac z powodu (moich)podatków które odliczasz za dostęp do internetu i możliwość wygadywania takich bzdecików... ale po pisowni zakrawa mi to na Ambasadę Białoruską? Brawo, ktoś nie spi... Odpowiedz Link Zgłoś
miraclees Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 17:08 "niech...przeczyta Lyska z pokladu Idy" udana polemika, niech mnie :-) rotfl :-) Odpowiedz Link Zgłoś
hejar Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 18:00 > a potem niech zajrzy do Estonii i Slowenii gdzie Balcerwoicza i jego metod nie > bylo i niech sobie porowna Otóż jesteś w błędzie.Przynajmniej jeśli chodzi o Estonię.Tam kurs EEK został na sztywno (i na stałe) związany z DM a potem EURO.U nas na Balcerowicza się sypały gromy że zrobił to na 1,5 roku.Poza tym zostały wprowadzone niskie liniowe podatki i praktycznie wszystko sprywatyzowane.Czyli Balcerowicz do kwadratu:) Odpowiedz Link Zgłoś
metr Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 20:52 Balcerowicz musi zostać. Jeśli pomimo działalności Millerów, Krzaklewskich czy teraz kaczek, coś jednak udało się osiągąć, to tylko dzięki niemu. Odpowiedz Link Zgłoś
angela_bennett Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 21:04 mój drogi, a na Słowacji, gdzie się cała konkurencja z Polski, bo wprowadzili PODATEK LINIOWY?? to co, jak brakuje na służbe zdrowia, to mianujmy Leppera prezesem NBP i dodrukujmy sobie trochę szmalu, a co Odpowiedz Link Zgłoś
jolaa3 Re: Manifestacja poparcia dla Balcerowicza 13.03.06, 21:15 Jezeli bedzie trwała na Niego nagonka, to coś trzeba zrobic. Chyba ktoś wie jak sie organizuje legalną manifestację, trzeba chyba miec zezwolenie urzedu miasta. Najlepsza by byla najbliższa sobota. Ale jak wszyscy bedą bierni i tylko napiszą coś na forum, to za chwilę obudzimy się w innym kraju. Już ludziom nie chcialo sie pojśc na wybory - to mamy co mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
prudent1 Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 21:28 skin.polski napisał: > niech sobie pan Mońko obejrzy Ziemie obiecaną albo przeczyta Łyska z polkadu Id > y > albo niech pojedzie sobie do Gruzji bo tam Balcerwoicz doradzal poprtzedniemu > prezydentowi i niech naocznie się przekona jakie są skutki dzialań Balcerowicza > > a potem niech zajrzy do Estonii i Slowenii gdzie Balcerwoicza i jego metod nie > bylo i niech sobie porowna to wszystko wtedy napewno przeprosi za te bzdety > które tu napisal Ten Twoj nick jest wysmienity, pasuje jak ulal do Twojego nieuctwa i bezczelnosci. Nie masz pojecia nawet bladego, o czym piszesz, ale piszesz, prawda? Tak jak ten Twoj pekaty idol mysli, ze jest geniusszem z widlami, i ten dragal, ktory jest takim degenratem , ze szkoda mowic,nigdy niczego nie stworzyl, ale wg samego siebie wie wszystko, no i ten napoleon, ktory zna sie na wszystkim, ale niestety jest tylko kurduplem, bo Napolein byl wielki, choc niskiego wzrostu. Nie bded Ci niczego tlumaczyl bos Acan po prostu za glupi... Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 21:53 Tak direkt po gurnoslonsku: Czos wywjyzdz tygo lepera nibymarszalka taczkom na gnojuwa !!! (no i financkontrola jego prywatnych geszeftuf!) Odpowiedz Link Zgłoś
suzysparrow Re: List: Balcerowicz musi zostać 14.03.06, 10:49 Oczywiscie, wszystko najprosciej zarzucac komus o nieugietych zasadach! Gospodarka nie jest srodowiskiem eksperymentalnym, w ktorym latwo wskazac czynniki deformujace skutki reform. W Polsce od początku don kichotowskiej walki profesora Balcerowicza wszyscy domorosli politycy rzucają mu kłody pod nogi. Dla mnie to genialny ekonomista i najprawdziwszy mąż stanu, który mimo bluźnierstw szczekaczy i nieuków pozostał na posterunku. A mógł dawno temu rzucić w diabły tę niewdzięczną robotę; wypiąć się na ustawę kominową i wyjechać gdzieś, gdzie nikt nie miałby wątpliwości, że każde jego słowo trzeba poważnie wysłuchać i wprowadzić w życie bez gadania. Takie populistyczne gadki o nieudanych reformach w Gruzji traktuję jako propagandę, która nagłaśnia tylko skuteczne utrudnianie w Gruzji przemian gospodarczych przez takich krzykaczy jak ci, którzy teraz systematycznie osłabiają złotówkę. Szkoda tylko, że ci obywatele, którzy wybrali to wspaniałe gremium polityków, któe daje Lepperowi prowadzić obrady i udzielać głosu Balcerowiczowi, i robi z sejmu szopkę, nadal nie przejrzało na oczy. I dalej oskarża Balcerowicza za całe zło tego świata. A on robi swoje także dla dobra tych nieuków.. Odpowiedz Link Zgłoś
jagnawrobel Re: List: Balcerowicz musi zostać 14.03.06, 11:03 Czlowieku, w Estonii i Sloweni a takze w Slowacji rzad robi dokladnie to co Balcerowicz chcial robic w Polsce ale populisci z lewa i prawa nie chcieli bo na tym sie traci glosy takich jak Twoje, a takich w narodzie, niestety, masa. To ze w Gruzji proszono go o konsultacje wcale nie znaczy ze go posluchano. Wladza najczesciej boi sie reform bolesnych i woli sie nie narazac. Balcerowicz musi zostac. Ale obawiam sie ze bedzie jak zawsze - Polacy maja niebywala zdolnosc wykanczania swoich najlepszych. Dopiero poniewczasie to rozumieja. Odpowiedz Link Zgłoś
zgodnik1 Szanowny Panie Mońko! 13.03.06, 00:24 dziękuje!.. to dobrze, że sa jeszcze odważni ludzie! Odpowiedz Link Zgłoś
balcerowicz.musi.zostac Re: Szanowny Panie Mońko! 13.03.06, 13:35 Owszem, są. Konrad, jak zwykle świetny styl, chłopie. Popatrz, parę godzin i masz ponad 100 odpowiedzi, więc to nie było wyjście przed szereg. Bronimy Balcerowicza, bo martwimy się o wartość naszych pieniędzy, o raty kredytów, które finansują mieszkania, w których mieszkają nasze dzieciaki, o wartość oszczędności, które zgromadziliśmy. To nie żarty, brednie Drągala, wiecowe pohukiwania Pękatego i polityczne macherstwo Napoleona niestety w realny sposób wpływają na rzeczywistość. I mogą wpłynąć na wartość tego, co uczciwie wypracowaliśmy w ciągu ostatnich kilku lat. Balcerowicz musi ZOSTAĆ! blacerowiczmusizostac.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
jolaa3 Re: Szanowny Panie Mońko! 13.03.06, 13:51 Wszyscy odpowiedzialnie myślący, powinni wziąść udział w manifestacji (paradzie odpowiedzialności)poparcia dla zszarganego Balcerowicza. Powinna zostać szybko zorganizowana, jako oddolna prospołeczna obywatelska inicjatywa w różnych miastach. Jak go zniszczą, niech ma przynajmniej taką satysfakcję!! BALCEROWICZ MUSI ZOSTAĆ !!! Tłuszcza musi odejść !! Odpowiedz Link Zgłoś
grosz-ek Manifestacja poparcia dla Balcerowicza !!! 13.03.06, 13:56 Wszyscy odpowiedzialnie myślący, powinni wziąść udział w manifestacji (paradzie > > odpowiedzialności)poparcia dla zszarganego Balcerowicza. Jestem jak najbardziej za ! I jestem gotów pomoc w organizacji. Jakby co, to dajcie znać ! GROSZ-ek Odpowiedz Link Zgłoś
rezoon Re: Manifestacja poparcia dla Balcerowicza !!! 13.03.06, 18:11 a ja jestem gotów na taką manifestację przyjść - to będzie moja pierwsza manifestacja grosz-ek napisał: > Wszyscy odpowiedzialnie myślący, powinni wziąść udział w manifestacji (paradzie > > > > odpowiedzialności)poparcia dla zszarganego Balcerowicza. > > Jestem jak najbardziej za ! I jestem gotów pomoc w organizacji. > Jakby co, to dajcie znać ! > > GROSZ-ek Odpowiedz Link Zgłoś
makrakra Re: Manifestacja poparcia dla Balcerowicza !!! 13.03.06, 20:46 rezoon napisał: > a ja jestem gotów na taką manifestację przyjść - to będzie moja pierwsza > manifestacja Moja też i też chętnie przyjdę - z mężem i z dzieckiem, o którego byt zaczynam się poważnie obawiać. Wszystko, co w życiu udało nam się zdobyć, zdobyliśmy uczciwą pracą włąsnych rąk, harówką gdy się uczyliśmy i harówką, gdy pracowaliśmy. Kupiliśmy mieszkanie, odkładamy na studia dziecku, inwestujemy w siebie i w to nasze maleństwo. Ale co dnia widzę, jak ubywa pieniędzy z naszych oszczędności i jak rosną nam raty kredytu hipotecznego. Profesor Balcerowicz to czlowiek, który dał nam nadzieję, że za kilka lat nie będziemy musieli znów skreslać iluś tam zer z niewiele wartych banknotów, który utwierdził nas w przekonaniu, że warto oszczędzać, warto inwestować, bo inflacja nie przeżre nam dziury w sakiewce. Dlatego staraliśmy się jeszcze bardziej, widząc symptomy upragnionej normalności rynkowej. Teraz przyszli ci, którym Bozia poskąpiła rozumu, którzy maja problem z dwa dodać dwa, którzy nie sa w stanie lub celowo nie chcą znaleźć związków przyczynowo-skutkowych pomiędzy tym, co robią, a tym, co może się stać. Nasz dom - Polskę - budowany przez 17 lat mozna obrócic w perzynę w niecały rok, ale odbudowa pochłonie lata. Byłam za młoda, by walczyć z komunizmem, ale teraz, gdy swoją pracą, przedsiebiorczością, potencjałem chciałabym wesprzeć Polskę, zaczynam sie zastanawiać, czy warto. Czy warto płacic wysokie podatki, by PIs mógł wprowadzić kolejne berecikowe, by powstała kolejna agencja czegos tam, by znów rozdać tanie kredyty tym, którzy ich nigdy nie spłacą, by finansować "tanie państwo", które strasznie drogo kosztuje. BALCEROWICZ MUSI ZOSTAĆ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zima0001 Posąg dla Balcerowicza !!! 14.03.06, 01:19 makrakra napisała: >Ale co dnia widzę, jak ubywa pieniędzy z naszych > oszczędności i jak rosną nam raty kredytu hipotecznego. A czemuz to ubywa, ktoś je podkrada? A raty rosna bo zarabiasz zapewne w PLN zaś kredyt - walutowy. A kurs walutowy ma to do siebie że jest zmienny. PLN słabnie, HUF słabnie itd. bo taka tendencja na rynku. A co do podatków to masz pojęcie ile czasu np. Dziurinda przygotowywał na Słowacji wprowadzenie podatku liniowego? Całą jedną kadencję. Przestań więc wypisywać takie ckliwie emocjonalne teksty o zagrożonym bycie dziecka itp. Balcerowicz nie jest świętym obrazkiem, nie trzeba sie do niego modlić. Pełni funkcję publiczną i jako taki podlega ocenie. Przypomnę że ministrem finansów jest prof. Gilowska która z pewnością potrafi wykonywać podst. działania matematyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
makrakra Re: Posąg dla Balcerowicza !!! 14.03.06, 08:34 zima0001 napisał: > A czemuz to ubywa, ktoś je podkrada? Droga Zimo, tak to już jest na tym świecie, że na głupie decyzje polityków od razu reaguje rynek. I tak to jest, że oszczędności nie powinno się trzymać w skarpecie, a jakoś ulokować. Inwestycje na giełdzie, inwestycje w polskie obligacje, kredyty w walutach jakoś "dziwnie" pod rządami PISu przestały się opłacać. Jeśli tego nie zauważyłeś i tłumaczysz to fluktuacjami na szeroko pojętym międzynarodowym rynku finansowym, to albo wzrok Ci szwankuje, albo rozumku brak. Co do podatków, to ciekawa jestem, dlaczego bez większego problemu wprowadzono podatek liniowy dla osób prowadzących działalność gospodarczą - jesli nie zauważyłeś, jak szybko sie to stało, to ponownie potwierdza się teza o wzroku lub rozumie. Kurs walutowy - oczywiście kursy mają to do siebie, że są zmienne, jednak w czasach względnej stabilizacji politycznej nie wykraczają poza pewne niewidzialne widełki, za to gwałtownie reagują na głupie wypowiedzi i decyzje polityków. Czy zauważyłeś, od kiedy złoty mocno pikuje w dół? Masz rację, do Balcerowicza modlić się nie trzeba, ale jesli negujesz jego niezależność i fachowość, to chyba uczyłeś się ekonomii na dziełach Marksa i Engelsa, biedaku. Na koniec, wspomniana przez Ciebie prof. Gilowska, którą szanuję, szczególnie za wypowiedzi sprzed powołania na stanowisko Ministra Finansów. Niestety umyka Ci fakt, że obecna Minister Finansów nie działa w próżni i nie jest bytem niezależnym od tych, którzy ją powołali. Gra więc tak, jak jej każą (choć, jak widac po niektórych wypowiedziach, czasem nie może powstrzymać swych liberalnych poglądów). Co do tego, że wie, ile jest dwa plus dwa, nie mam wątpliwości, ale że zasady podstawowej matematyki próbują wypaczyć PISowcy, to już zupełnie inny temat i pewnie dla Ciebie niezrozumiały. Bez odbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
zima0001 Re: Posąg dla Balcerowicza !!! 14.03.06, 09:54 makrakra napisała: > Inwestycje na giełdzie, inwestycje w polskie > obligacje, kredyty w walutach jakoś "dziwnie" pod rządami PISu przestały się > opłacać. Dobrze jest zawsze pisać o tym o czym masz pojęcie, a nie wspierać sie sloganami. Spójrz sobie na wykres WIGu, hossa trwa juz 3 lata, a immanentną cechą giełdy jest jej cykliczność. Co do kursu walutowego. Obecnie EUR/PLN = ca. 3,9. Ostatni rok min.=3,756, max. =4,275. Jedynie naprawdę zaślepieni kredytobiorcy (ci którzy brali kredyt walutowy po silnym wzmocnieniu złotówki) są stratni. Należysz do nich? To sama sobie jesteś winna. Piszesz o "niewidzialnych widełkach"? Skądś ty się urwała???? Co do podatku liniowego od osób prowadzących działaln. gosp. to porównaj sobie wpływy do budżetu państwa z podatków od osób fiz. i prawnych a może cię olśni, dlaczego łatwiej z tymi ostatnimi. Pewnie PiS jest winien temu że inwestorzy globalni docenili po latach amerykańskie papiery skarbowe. I jeszcze raz - więcej wiedzy i samodzielnego myślenia ci życze a mniej emocjonowania się tekstami prasowymi i egzaltacji. Odpowiedz Link Zgłoś
teraz10 michnikowscy całujcie balcerka w zadek!!! 14.03.06, 10:50 i stawiajcie mu posągi, i michnikom-gieremkom, co za ohyda!!! Odpowiedz Link Zgłoś
m744 Re: Manifestacja poparcia dla Balcerowicza !!! 14.03.06, 11:36 Ja też przyjdę choć nie myślałam że nadejdą czasy kiedy znów pomyślimy o wyjściu na ulicę.Manifestacje a jak trzeba to strajki może to otrzeżwi ludzi którzy nie potrafią rządzić.PUSTĄ LODÓKĘ ZAPEWNIĄ NAM RZĄDY PISU Odpowiedz Link Zgłoś
mlynek2006 Re: Szanowny Panie Mońko! 13.03.06, 18:00 Podpisuję się pod tym obiema rękami. TAK! BALCEROWICZ MUSI ZOSTAĆ !!! Tłuszcza musi odejść !! A te wszystkie dupki pieprzące o, sorry, napletkach, to muły. Mam nadzieję, że dożyję czasów, kiedy muł będzie znał swoje miejsce - w oborze. Odpowiedz Link Zgłoś
malyflowers Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 19:56 powinien odejść pseudorząd z pseudostabilizatorami. Hasło leppera było śmieszne do czasu, gdy nie stało się przerażająco realne. Odpowiedz Link Zgłoś
okrach Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 00:29 MUSI. PiS-aki MUSZA odejsc. Odpowiedz Link Zgłoś
panbox Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 05:07 Panu K.Monko naleza sie podziekowania za jego list: nie ma dwoch zdan Balcer- owicz musi zostac. Musi zostac on, a nie J.Kaczynski i jego klika, bo to Balcerowicz jest symbolem tego, ze mozna cos zbudowac na ugorze, od poczatku, idac nieznana droga, jak sie ma pomysl, glowe i jaja oraz potrafi zmotywowac do ciezkiej pracy miliony takich jak K.Monko. Kaczynscy staja sie zas symbolem, tego, ze mozna bezmyslnie zniszczyc wszystko dla partykularnych interesow gromady frustratow i fanatykow, ktorzy dostali wladze maszerujac pod haslem "PO-PiS", a gdy ja dostali zamienili je na "Teraz K.... My". I w ramach nie konczacej sie (od wyborow) kampani wyborczej rozdaja pieniadze podatnikow na becikowe, berecikowe czy swiatynie opatrznosci, drepcza w miejscu od miesiecy i kombinuja jak by tu zagarnac cala wladze polityczna i rzadzic 89% Polakow, ktorzy nie glosowaili na nich w wyborach, bez zadnej kontroli instytucji panstwa liberalnej demokracji. A co najwazniejsze bez zadnego planu, za to z jednym celem: wiecej i wiecej wladzy dla Kaczynskich i ich pretorian. Sadze, ze oprocz wartosci merytorycznej, czyli obrony niezaleznosci instytucji finansowej od zakusow rzadu, wazna role ma symbolika gestu Prof. Balcerowicza: z trybuny Sejmu, w swietle kamer powiedzial on de facto: -Spieprzaj dziadu - liderowi partii, ktora od miesiecy manipuluje polska demokracja, zastrasza partie polityczne i coraz to nowe srodowiska zawodowe (prawnicy, dziennikarze, sluzba cywilna, biznes). Mam nadzieje, ze ta niezgoda Prof.Balcerwicza na psucie panstwa, gospodarki i demokracji bedzie przykladem dla wszystkich, ktorzy nie zgadzaja sie na ten chocholi taniec przerywany igrzyskami w postaci sledczych komisji sejmowych, ktory zamiast chleba proponuje Polsce J.Kaczynski i jego polityczni wspolnicy. Dosc tego: albo polityczna klika, albo republika. Oni albo Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
wodokot Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 18:00 Niesamowicie macie panowie w glowach poprzestawiane, to sie czasami nie da nawet opisac. Jak mozna wszstko co jest bialym nazywac czarnym, mam tylko nadzieje ze taki jak pan robisz to z przekonania, a nie z zaklamania. Balcerowicz musi odejsc, bo zamiast Polski normalnej, zafundowal nam w Polsce kapitalizm wersji poludniowo-amerykanskiej. Za to mozemy naprawde podziekowac panu Balcerowiczowi. Smutne jest tylko to, ze ta cala czeladz nowobogackich uwaza tych wszystkich biednych ludzi za mniej wartych, mniej obrotnych, glupszych itp itd. Przypomina to podjescie azjackie, zydoskie, chinskie, hinduskie, nigdy europejskie bodajze chrzescijanskie. Odpowiedz Link Zgłoś
funia81 Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 18:24 Nie rozumiesz slowa "bodajze", prawda? To widac... Niestety, zachodzi w zwiazku z tym podejrzenie, ze nie rozumiesz takze innych slow, ktorych uzywasz. Bo na pewno nie rozumiesz tych, ktorych uzywaja ludzie wyksztalceni. Psik! Uciekaj z forum. Odpowiedz Link Zgłoś
morgoth Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 00:29 Mimo iz moja obecna sytuacja jest diametralnie inna od autora tego listu to podpisuje sie pod nim rekami i nogami. Balcerowicz musi ZOSTAC!! Odpowiedz Link Zgłoś
the.bill1 Balcerowicz wg najlepszych światowych ekonomistó 13.03.06, 00:31 Co sądzą o reformach Balcerowicza najlepsi światowi ekonomiści? "Duże dysproporcje dochodowe i majątkowe mają charakter konfliktogenny i nie sprzyjają rozwojowi społeczno-gospodarczemu kraju." - laureat nagrody Nobla G. Myrland. Joseph Stiglitz - laureat Nagrody Nobla z ekonomii za rok 2001 w wywiadzie dla Le Nouvel Observateur (18.07.2002): ...dlaczego w amerykańskim kapitalizmie coś się zacięło? Joseph Stiglitz: "Bo jest on podminowany przez różne konszachty, układy, interesy i brak przejrzystości. Stał się kapitalizmem kolesiów i wspólników. Fanatycy liberalizmu wierzą w teorię <<niewidzialnej ręki>>, według której rynek sam się reguluje. Ale jak widać, ta samoregulacja jest mitem. Świat gospodarki jest za mało przejrzysty i zbyt złożony. Po to, by kapitalizm był skuteczny i <<czysty>, państwo musi narzucić pewne reguły i pilnować ich przestrzegania." (...) W wielu byłych krajach komunistycznych kiepska prywatyzacja doprowadziła do koncentracji władzy w rękach małej grupy wpływowych cwaniaków. To główny problem młodych demokracji. W istocie, w wielu byłych krajach komunistycznych, gdzie prywatyzację przeprowadzono byle jak, taka koncentracja władzy audiowizualnej w rękach nielicznej grupy jest moim zdaniem, najpoważniejszym problemem, z jakim te młode demokracje muszą się zmierzyć. Międzynarodowy Fundusz Walutowy jest po części odpowiedzialny za tę skandaliczną sytuację. To właśnie on narzucił słynną <<kurację wstrząsową>> dawnemu blokowi wschodniemu, co doprowadziło do niepomiernego wzbogacenia się niektórych ze szkodą dla przytłaczającej większości.(...)" Profesor Friedman - twórca szkoły liberalnej w rozmowie z Panem prof. Zawiślakiem ("Dziś" z maja 2001): "Polski system finansowy w okresie transformacji przejdzie do annałów historii nonsensu, a logika polskich liberałów jest logika z pogranicza surrealizmu". "(...) łapie się za głowę, ponieważ w Polsce koncepcja monetarystyczna została sprowadzona do absurdu." hotnews.pl/artpolska-740.html Odpowiedz Link Zgłoś
mbishop thebilu, Jacek Kurski jest z ciebie na pewno dumny 13.03.06, 00:44 Grunt to dobrze dobrać cytaty i umiejętnie wyrwać je z kontekstu. Lekcja 1. w Szkole Propagandy dla Ciemnego Ludu zaliczona. Odpowiedz Link Zgłoś
baat-man Re: Balcerowicz wg najlepszych światowych ekonomi 13.03.06, 00:45 W nawiazaniu do tresci listu autora proponuje przylaczenie sie zwolennikow Balcerowicza do nastepnej tzw. Parady Rownosci. A tak na powaznie, czy oslabienie zlotowki nie wplyneloby pozytywnie na bilans eksportu? Co z tego, ze zloty jest mocny jesli w Polsce zarabia sie kilka razy mniej niz n.p. w Czechach? Odpowiedz Link Zgłoś
slawek1953 Re: Balcerowicz wg najlepszych światowych ekonomi 13.03.06, 01:36 To nie jest tak do konca. Eksporterzy mieliby wieksze zyski, ale wszystkie towary z importu bylyby drozsze. Benzyna, gaz i wiele innych. Ceny w Polsce wzroslyby, a wiec i inflacja. Odpowiedz Link Zgłoś
zbychuk Re: Balcerowicz wg najlepszych światowych ekonomi 13.03.06, 04:00 Nie tylko - duza czesc materialow uzywanych do produkcji jest z importu, wiec koszty produkcji by tez wzrosly a wiec konkurencyjnosc by spadla, itd. Jak komus teskno za slaba zlotowka - to niech pamieta PRL 100zl za $1 i co? Puste polki, prawie zero eksportu i biedny kraj. A zarobki rzedu $30-$50 miesiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
ginlo Re: Balcerowicz wg najlepszych światowych ekonomi 13.03.06, 09:39 kotku dla konkurencyjnosci ma zanczenie ta czesc wkladu w produkt, ktora jesy wykonana w kraju. Jesli ktos kupil surowce za dolary i sprzedaje je po przetworzeniu za dolary to zmiana kursu od strony zakupu surowcow go ani ziebi, ani grzeje. Tak naprawde w dlugim okresie liczy sie wydajnocc pracy i poziom plac, czyli ULC. Ale w krotki oslabienie kurus, ze wzgledu na powolnosc dostosowywnia sie plac i czesci cen krajowych daje to przewage konkurencyjna i zacheca do inwestowania i chocby to byl efekt iluzji nominalnej, to wystepuje on. A inflacja - o ile wystapi, bo przy slabym popcie wewnetrznym nie ma zazwyczaj na nia miejsca na wiekszosci z rynkow (konkurencja). Ale nawet gdyby wystapila jest kosztyem tego procesu. I tu nalzey oszacowac na ile duzym kosztem jest. Jesli jest umirakowana - dla Polski na poziomie 4-5% mozna by ja uzanac za dopuszczalna - to nie szkodzi rozwojowi gospodarki, a go stymuluje, wlasnie przez iluzje nominalna. A to co mamy obecnie czyli inflacje na poziomie ponizej 1% i perspektywe, ze na tak niskim poziomie sie utrzyma, nie przynosi zadnych korzysci, za to pogorsza konkurencyjnosc miedzynarodowa i zmniejsza motywacje do inwesycji. Odpowiedz Link Zgłoś
ka-8 Re: Balcerowicz wg najlepszych światowych ekonomi 13.03.06, 13:49 Zobacz ile towarów importujemy. Wszystko co teraz jest konsumowane na miejscu i albo pochodzi z zagranicy lub zawiera elementy/półprodukty z importu będzie dla Polaków droższe. Odpowiedz Link Zgłoś
zbychuk Re: Balcerowicz wg najlepszych światowych ekonomi 13.03.06, 20:07 Masz racje - skrocilem wypowiedz, chodzilo mi o to, ze dla eksporterow to tez nie jest O TYLE lepiej jakby sie wydawalo, tzn, ze za jak zlotowka spadnie o 10% to zarobki wzrosna o 10%. Poza tym ceny w kraju podskocza, a ze rzadko kiedy fabryka wylacznie eksportuje - to jej dochod moze zmalec (bo sprzedaz na rynku krajowym zmaleje). Podwyzka kosztow predzej czy pozniej wymusi podwyzki plac i tak w kolo Macieju. Problem z kursem jest taki, ze wbrew temu co niektorzy ludzie sadza - polski rynek jest niewielki i jak zlotowka zacznie spadac, moze (choc nie musi) to spowodowac paniczna ucieczke z naszego rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Balcerowicz wg najlepszych światowych ekonomi 13.03.06, 09:50 Osłabienie złotego tak naprawdę eksporterom pomoże tylko chwilowo. Zauważ, że zdecydowana większośc surowców czy komponentów do produkcji gotowych wyrobów jest importowana, zatem silny złoty nie przeszkadza. Zdecydowana większość kontraktów polskich firm opiewa na kwoty w euro, w tej walucie też polskie firmy dokonują zakupów. Polka gospodarka coraz więcej eksportuje, ale należy pamietać, że wciąż dużo importujemy, a nie jest to import konsumpcyjny a inwestycyjny, zwyczajnie kupujemy maszyny i urządzenia, całe linie technologiczne itp itd. Co do zarobków w Czechach... nie zarabiamy kilkakrotnie mniej, tam są po prostu niższe podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
behemot68 Re: Balcerowicz wg najlepszych światowych ekonomi 13.03.06, 12:09 Osłabienie złotówki??Przez majsterkowanie?? Nie wiesz na pewno, że gors eksportu oparte jest na tzw. imporcie wsadowym. Prosty przelicznik występuje tylko przy węglu, miedzi, ale już nie przy rolnictwie, nawozy przy drogim euro zdrożeją. Ale to nie są proste przeliczniki. Balcerowicz musi zostać, chocby po to, by za nasze złotówki nie wziął się Kaczyński, Lepper i Giertych, wspierani przez zakompleksionych pajaców w rodzaju galby. Fajnie, że w końcu możemy się policzyć Odpowiedz Link Zgłoś
sw.patryk Re: Balcerowicz wg najlepszych światowych ekonomi 13.03.06, 01:37 No i dobry nick ! Tego pana ( thebilla) juz nie potrzebujemy . Wracaj do skansenu dyktatury ciemniakow. Twoi bohaterowie , to zbitki ksenofobicznych , prostatckich , antyinteligenckich , gomulkowcow , z tymi dwoma na czele .Powinienes matole co wieczor i co rano piec razy sie modlic , ze taki czlowiek mial ochote zostac w tym gufnianym kraju i teraz ma za swoje wysluchiwac mlota , prostaka i zwyczajnie kryminalisty , bo jak nazwac goscia obarczonego licznymi wyrokami , ktorych ten bezsilny kraj nie umial wyegzekwowac. Panie Profesorze, nie ma mnie w kraju , ale jestem z Panem Musi Pan zostac, przynajmniej duchem ! Bo o przyszlosc nie musie sie Pan martwic . Prace znajdzie Pan wszedzie . Odpowiedz Link Zgłoś
xszydercax Re: Balcerowicz wg najlepszych światowych ekonomi 13.03.06, 07:32 1. Co do cytatu pana Myrlanda "Rowno scinac wszystkie glowy wystajace zza polowy" Pidzama Porno. Co do wyrownywania poziomu majatkow do sprawiedliwego przypomina mi sie model utopii. Bylo ich wiele - zarowno w teorii jak i w praktyce - zaden sie nie sprawdzil. Niestety swiat idealny to nie swiat oparty na rownosci ale na szczesciu, a slepa sprawiedliwosc - tak by wszyscy mieli po rowno wyklucza szczescie. Jest to niszczenie wszystkich osob z ambicjami, pragnacych sie rozwijac, pragnacych czegos wiecej niz ta rowna dla wszystkich sprawiedliwosc bez dysproporcji. Swoja droga progresywny podatek (nieliniowy dla tych co nie rozumieja tego slowa) sprzyja wlasnie zachamowaniu ambicji i za przeproszeniem zaje..iu sporej ilosci osob z ambicjami. 2. Cytat drugi zawiera ogolniki, ktore byc moze wcale nie wynikaja z wad systemu ale uprzedzenia. Zwlaszcza, ze mozna postawic wiele kontrargumentow, ale z powodu braku konkretnych argumentow nie zamierzam sie rozpisywac. Kopiuj wklej nie jest trudne. 3. Patrz pkt 2 Odpowiedz Link Zgłoś
per.se Re: Balcerowicz wg .. Nie ma takiej wypowiedzi Sti 13.03.06, 18:00 glitza, ktora jakoby cytujesz. Poczytaj lepiej jego ksiazki, albo w ogole cos poczytaj o ekonomii. a nie tylko cpanie i alkohol. Odpowiedz Link Zgłoś
per.se Re: Balcerowicz wg.. haha thebill (czyt.:d:eebill) 13.03.06, 18:07 funkcjonariusz rydzowy powoluje sie na organ Mieczyslawa Rakowskiego - "Dzis" zeby rzucac cytatami, ktorych ci ludzi niegdy nie wypowiedzieli. Kieopska ta szkolka medialna. Smieci. Ale czego sie spodziewac po oszustach.. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Idee Balcerowicz muszą zostać 13.03.06, 00:37 Podpisuję się całkowicie pod listem P. Konrada. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.ciszewski Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 00:40 Balcerowicz musi zostac! Pelna zgoda Odpowiedz Link Zgłoś
mbishop Podpisuję się pod listem obiema rękami! 13.03.06, 00:42 Pozdrawiam myślących podobnie, a także myślących inaczej Nie pozdrawiam bezmyślnych Jeden z kilkuset tysięcy wdzięcznych profesorowi B. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa99910 Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 00:45 Dzięki za ten list, który jest przecież tak naprawdę opinią tysięcy czy nawet milionów Polaków. Podpiszmy się pod nim i wspólnie powołajmy narodową speckomisję do zbadania szkodliwości PiS, Samoobrony i LPR. Odpowiedz Link Zgłoś
sp2aib Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 08:33 Podpisuje sie i popieram! Odpowiedz Link Zgłoś
jolaa3 Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 11:46 Jestem przerazona. Może trzeba zorganizować jakąs akcję z wyrazami poparcia dla Balcerowicza. Moze trzeba przygotowac graficznie kartkę w internecie, na tym forum Popieram Balcerowicza do sciągniecia i bedziemy wysyłać na adres NBP. Za chwilę obudzimy sie w Kaczylandzie, z dolarem za 6 zł i wysoką inflacją, a scecami od gospodarki bedzie Lepper i Giertych - ktory juz jeden bank, chyba z kolegą Hatko(?)doprowadził do ruiny Odpowiedz Link Zgłoś
kutz.kazimierz Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 00:47 ida >>narodowi socjalisci<<, ktorzy sami zwia sie "konseratywna prawica", juz maszeruja, w pegeerowskich gumowcach!!!!!! BOJE SIE! o siebie i o przysz- losc swoich dzieci o Polske..... Odpowiedz Link Zgłoś
kutz.kazimierz Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 00:49 BRAWO dla pana Balcerowicza !!!!! RESPEKT dla pana Monko !!!!! KK (taki jeden z "prowincji" górnoslaskiej po studiach Economics, Management i IT) Odpowiedz Link Zgłoś
wodokot Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 18:15 widac ze jeszcze zamalo .... dodaj sobie jeszcze jedno K i bedziesz tym czym jestes naprawde Odpowiedz Link Zgłoś
zenutek Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 00:53 Jeszcze odrobinę za delikatne wypowiedzi w stosunku do tego, co się dzieje obecnie w tym kraju. Jestem jednym z tych kilkuset tysięcy, którzy będą bronić prof. Balcerowicza. Trzeba się zastanowić, czy jest możliwość konstytucyjna powstrzymać destrukcję państwa w wykonaniu partii rządzącej. Czym prędzej tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
slayer_fan Siła złotówki powinna zależeć od PNB 13.03.06, 01:03 i nie być sztucznie przewartościowana jak to czynił Balcerowicz Odpowiedz Link Zgłoś
lexiqz Balcerowicz to madrosc - towar luksusowy w IV RP 13.03.06, 01:08 ...w tym PRL'u bis (IVRP) najpowszechniejsza jest glupota, bo to towar tani, powszechny i latwodostepny...w dodatku funkcjonuje w calej rozciaglosci wladzy od dolow...po sam szczyt... Socjalizm nalezy tepic zawsze i wszedzie, szczegolnie ten prawicowy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
slayer_fan Niestety ten "luksus" drogo kosztował naszą 13.03.06, 02:32 gospodarką Odpowiedz Link Zgłoś
henryad [...] 13.03.06, 03:24 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 01:07 Lepper, Giertych, Kaczorski & Company "sie znajom" ----> czy to taki "polish joke" ? :))))) O Balcerowicza chyba nie trzeba sie bac, On szybko znajdzie ciekawa, godna, intratna pozycje, doswiadczy -dalszego- uznania/uhonorowania swej kwalifi- kacji/kompetencji, czy to w jakies firmie czy instytucji w Polsce, czy na tzw. arenie miedzynarodowej, a moze jedno i drugie - jeden telefon, a przysla mu taksówke. :) Pytanie, kto pomoze tej jeszcze "watlej republice latwozdechlatego bialego pisklekurczatka" ? ---> kryminalista i sztammgosc solarium ? ---> piekny szczekacz jak ojciec i dziadek ? ---> zakompleksiony krasnoludek-nibyakademik ? i ich bandy typu grandabanda oraz chcialobyzarobic i chcialobysiebycwaznym ? i naiwne ofiary ich populizmu, akcjonizmu, propagandy, klamstw, obiecywanek ? amoremio specjalista d/s organizacji zakladów (logistyka) Odpowiedz Link Zgłoś
palec1 Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 01:17 Zostawcie Balcerowicza w spokoju PRZYNAJMNIEJ do konca 2006 !!!!! Bo robi dobra, SWIETNA robote! DZIEKUJEMY za wszystko dotychczas! Zyczymy duzo, duzo sily w tym cyrku! To po prostu tragikomedia, parodia! Bandzie prymitywów, aktorów, zabijaków i karierzystów, teraz w pieknych garniturkach - mówimy zdecydowanie: NIE! ---------------------- Kaczynski, to populista, nic wiecej - ani milimetr. Prawdopodobnie tez ciezki (podwójny) przypadek psychola. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: BRAWO! 13.03.06, 01:26 wyrazy sympatii, uznania i solidarnosci dla p.Balcerowicza ! wyrazy sympatii i respektu dla p.Monko ! 2x uklony i wielkie BRAWO ! Willi, eks/importowiec(Slask) Odpowiedz Link Zgłoś
smerdis Re: BRAWO! 13.03.06, 01:46 Prof. Balcerowicz stał i przemawiał w tym sejmie jak Katon, a ta tłuszcza, to ludzkie bydło krzyczało "nie obrażaj parlamentu!". Obrazą tej izby są te wszystkie gnomy, karły, zakompleksione trole, zapocone tłuszczaki, pryszczaci wszechmłodzieńcy, mulaci, ludzie-konie, moherowe faszystki, teczkofile i buraki rozpłodowe z wąsem. Ich też polityka "wali", ważna jest kasa, układy i immunitet. Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: BRAWO! 13.03.06, 02:04 Przypomina mi sie cos - znacie nazwisko "Freisler" ? Tez byl "prawnikiem"............ohydny potwór. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Re: popieram! 13.03.06, 01:30 B. musi ZOSTAC ! PIS/LPR/..../czarno-czerwona mafia - PRECZ! Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 01:31 Balcerowicz for President ! ... a gnojki do gnoju !!! Odpowiedz Link Zgłoś
ginlo popieram, podpieram, przepieram gacie smierdzace B 13.03.06, 01:33 www.gazetaprawna.pl/notowania/?id=20060221/113311.html Wciskamy kontrol F i wpisujemy Kwaśniak, znajdziemy Agata Kwaśniak, prokurent. Prywatnie ta Pai jest zona Pana Wojciecha Kwaśniaka szefa GINB www.case.com.pl szukamy w dziale sponsorzy - znajdziemy tam prawie wszytskie wazniejsze banki w Polsce w tym PeKaO SA a dalej w dziale ludzie CASE, gdzie znjadziemy Pania Prezes Fundacji CASE Ewe Balcerowicz - prywatnie zone Pana Leszka Dla wytrwalych mozna sprawdzic sprawozdanie finansowe wsrod donatorow jest tez NBP A teraz odwiedzamy strone FED - no to taki amerykanski bank centralny ;-) i czytamy jakie ograniczenie obowiazuja pracownikow tej instytucji: minneapolisfed.org/info/career/code.cfm#conf ze szczegolnym zainteresowaniem przygladamy sie conflict of interest A teraz praca domowa. Jakie bylby konsekwencje funkcjonowania malzenstwa Kwaśniakow i Balcerowiczow, gdyby w Polsce obowiazywalo amerykanskie prawo???? Zycze milej lektury i rozmyslan Odpowiedz Link Zgłoś
sw.patryk Re: popieram, podpieram, przepieram gacie smierdz 13.03.06, 01:42 w tym kraju dzieki tym cymbalom moherom , szowinistom , nacjonalistom , Prawdziwym Polakom , nie tylko prawo nie zblizy sie do standartow amerykanskich , ale i ekonomia , bo najpierw trzeba umiec pracowac , a potem wyciagac lapy , po zasilku , renty , fundusze strukturalne etc. Odpowiedz Link Zgłoś
wodokot Re: popieram, podpieram, przepieram gacie smierdz 13.03.06, 18:28 Glupi jestes Sw. Patrick. Jak zwykle jeden z tych co w du.... byl i gowno widzial. W przeciwienstwie do Ciebe mieszkam na zachodzie (legalnie), od 18 lat w Kanadzie i USA. Polacy umieja ciezko pracowac, ale za godna zaplate, tak jaki i kazdy. Wiekszosc Polakow mieszkajacych legalnie w Kanadzie i w Stanach dorabiaja sie bardzo szybko, wlasnie ciezka praca i umiejetnoscia gospodararowania, szczerze mowiac tak jak i wiekszosc emigrantow. Tylko jak sie im uniemozliwy normalny wzrost, ustawi sie gospodarke, tak ze wszystko staje sie nierentowne, brakuje inicjatywy. Szczekaczu lewacki, w koncu przyszedl koniec na takich jak wy, barany. Nie bedzie wiecej folwarku zwierzecego, z glowna swinia Kawachem, Millerem i Balcerowiczem, itp itd. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_uzi Re: popieram, podpieram, przepieram gacie smierdz 13.03.06, 21:26 hehe smieszny typ z Ciebie woodocoDt to w Kanadzie czy w USA mieszkasz od 18 lat (legalnie)? ale ciekawe czy pracujesz legalnie bo mieszkac mozesz! hehe gospodarek USA i PL nie mozna porownac, sa one kompletnie inne i funkcjonuja w innym otoczeniu, inna jest ich sila przebicia. I szacunek dla Pana Balcerowicza, bo gdybys mieszkal (legalnie?!) w USA/Kanadzie tyle lat to powinienes wiedziec jakim szacuunkiem darzony jest Pan Allan Greenspan teraz juz byly przewodniczacy Banku Rezerw Federalnych. Dlatego pamietaj: ECONOMY STUPID!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sp2aib Re: popieram, podpieram, przepieram gacie smierdz 13.03.06, 08:46 Byc moze szkoda ale amerykanskie prawo poki co obowiazuje w USA, nie w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
almitagro popieram 13.03.06, 23:56 gdybym umiał, to podpisałbym się pod tym nawet nogami! Młody jeszcze jestem i politycznie totalnie niezaangażowany w latach przełomu i zmian, ale zanim zacząłem kumać o co w tym wszystkim chodzi, powtarzałem niczym mantrę przez kilka lat: Balcerowicz jest OK; poszedłem na studia o profilu ekonomicznym-teraz rozumiem dlaczego tak jest w rzeczywistości. Jeszcze kilka wartych uwagi nazwisk: Gronkiewicz, Gilewska, Bochniarz-wybaczcie że same kobiety, ale sqrwieli Lepperów mam już dość! Odpowiedz Link Zgłoś
premier.z.krakowa Balcerowicz i spólka 14.03.06, 00:46 Balcerowicz pojechał zagranicę i odrazu właśnie z tej zagranicy słychać głosy o nietykaniu niezależności NBP. Przypadek? Raczej nie, poprostu kolega, koledze robi przysługę i wypowiada się o nietykalności kolegi Balcerowicza. Co do bezstronności członków tego niby kontrolującego Banki i rynek bankowy organu. Wyklucza się z obrad przedstawiciela MF za jego poglądu, a poglądy innych panów przecież też są znane. Czy pan Kwaśniak nie wypowiadał się przypadkiem wcześniej iż popiera fuzję tych dwóch banków. Czy nie znamy poglądów pana Balcerowicza w tej sprawie? Czy bezstronnym można uznać kogoś kogo, żona tworzy fundacje związanną z jednym z banków występujących w sprawie(pani Balcerowicz żona niejakiego Balcerowicza prezesa NBP)? Czy bestronnym jest pan którego żona pracuje w banku który uczestniczy w sprawie(pani Kwaśniak żona niejakiego pana Kwaśniaka)? Jest jeszcze druga sprawa. Niedopuszczenie ministerestwa skarbu jako strony to celowe działania mające na celu uniemożliwienie zaskarżenie decyzji do Sądu? Pan Balcerowicz nie chce Sądowej kontroli w tej sprawie. Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
afik42 "Polityka mnie wali" 13.03.06, 01:41 "Polityka mnie wali. Ciężko haruję, dobrze zarabiam. Co miesiąc płacę takie podatki, że prawie pensja parlamentarzysty się uzbiera. Ale polityka mnie wali. Gospodarka ma silne fundamenty, rentowność przedsiębiorstw jest solidna, moje inwestycje i oszczędności mają wartość - więc polityka mnie wali." Tak napisal autor trgo listu: "polityka mnie wali". Otoz NIE POWINNA! Zapytam: ile procent Polakow pofatygowalo sie oddac swoj glos w wyborach? Ilu sposrod tych co zaglosowali zastanowili sie dobrze NA KOGO glosuja? Czy te wszystkie obietnice skladane przez roznych Kaczynskich, Giertychow i Lepperow, maja sens, sa realne? To bardzo dobrze, ze pan Monko sie obudzil. Polityka go walnela - doslownie. Szkoda jednak =, ze usnal. Bo spoleczenstwo polskie - CALE - dzisiaj juz zaczyna placic "frycowe" za swoja wyborcza frywolnosc, za owe - bez urazy - "polityka mnie wali", "ja to olewam". Madry Polak po szkodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
smerdis Re: "Polityka mnie wali" 13.03.06, 01:55 Jestem przekonany, że na wybory p. Mońko się wybrał. Polityka wali natomiast z całą pewnością większość składu Wysokiej Izby (zwykle pustej) - ważne są diety, wpływy i immunitet. No i ma się rozumieć "cieżka praca" w komisjach śledczych (tych transmitowanych w pełnym wymiarze). Odpowiedz Link Zgłoś
ph29 Re: "Polityka mnie wali" 13.03.06, 10:09 > "Polityka mnie wali. Ciężko haruję, dobrze zarabiam. Co miesiąc płacę takie > podatki, że prawie pensja parlamentarzysty się uzbiera. Ale polityka mnie wali. > Gospodarka ma silne fundamenty, rentowność przedsiębiorstw jest solidna, moje > inwestycje i oszczędności mają wartość - więc polityka mnie wali." > > Tak napisal autor trgo listu: "polityka mnie wali". Otoz NIE POWINNA! > Zapytam: ile procent Polakow pofatygowalo sie oddac swoj glos w wyborach? To nawet nie tylko o głosowanie/niegłosowanie chodzi. To chodzi o całe podejście do demokracji, do życia publicznego, do wartości. Autora listu nie obchodzi to kompletnie nic. Rządy Pinocheta by mu pewnie nie przeszkadzały - wszak w Chile za Pinocheta "gospodarka miała silne fundamenty, rentowność przedsiębiorstw była solidna, inwestycje i oszczędności miały wartość". W dużej mierze właśnie przez to podejście tzw. klasy średniej do polityki, polegające na nie widzeniu świata poza koniuszkiem własnego nosa, jest jak jest. (Przypomina się niedawny tekst w GW o klasie średniej w Chinach, tak a propos). Odpowiedz Link Zgłoś
gombek Re: "Polityka mnie wali" 13.03.06, 10:31 Mnie tez polityka wali. W sensie leje na nia z gory cieplym moczem. Ale na wybory poszlam. A wczesniej bardzo dokladnie przemyslalam na kogo zaglosuje. Moj glos znalazl sie w czesci pt przegrani. I co? I co moge? Wyjsc na ulice jak wtedy z mama w rocznice sierpnia? Wyslac bombe? Pisac listy? Nie wiem... Wiem, ze tak jak pan Monko sie boje... Bardzo sie boje... I zaczyna mi byc coraz bardziej wstyd, ze jestem Polka. Odpowiedz Link Zgłoś
afik42 Re: "Polityka mnie wali" 13.03.06, 16:36 Ja poniekad sympatyzuje z postawa p. Monko. W dojrzalym politycznie systemie nie powinnismy musiec sie „interesowac” polityka na codzien. Tak zwani polityczni reprezentanci spoleczenstwa, jego roznych grup (przedsiebiorcy, farmerzy, wolne zawody, robotnicy, etc.) powinni znac interesy swoich elektoratow, a na forum instytucji panstwa starac sie je jak najpelniej realizowac. Ale w klimacie KOMPROMISU politycznego z reprezentantami innych grup. Raz na cztery, czy iles tam lat, ogol spoleczenstwa wypowiedzialby swoje votum zaufania wobec swoich reprezentrantow i udzielil poparcia dla takich lub innych proponowanych priorytetow i juz. Ale polski system polityczny jest niedojrzaly. Pretendenci do stanowisk politycznych obiecuja jedno, realizuja co innego. Jest jakis szalony rozziew pomiedzy tym czyje interesy partie polityczne realizuja w rzeczywistosci a tym do jakiego elektoratu przemawiaja w celu zdobycia glosow w wyborach. Konsekwencja takiego stanu rzeczy jest, ze nie wolno olewac polityki jesli sie nie chce wyjsc na przyslowiowego dudka. Skarzysz sie „gombku” na poczucie bezsilnosci. Jednostka na ogol jest bezsilna. Skuteczny jest jedynie „zbiorowy wysilek” wszystkich jednostek o podobnej pozycji spolecznej. Gdyby zatem wiekszosc Tobie podobnych postapila tak ja Ty byc moze rezultat bylby inny. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa7 Re: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 18:41 Mimo, że jestem tuż przed emeryturą i się już nie dorobię, to mam duży szacunek dla prof. Balcerowicza. Takich ludzi, potrafiących się sprzeciwić w opanowaniu wszystkiego przez PiS jest bardzo mało. Nie dziwię się, że młodzi, wykształceni Polacy wyjeżdżają do pracy w Anglii i Irlandii. Nic dobrego przy takich rządach ich tutaj w Polsce nie czeka. Balcerowicz nie zasłużył sobie na komisje śledczą, to jest chore co się dzieje w Sejmie. Odpowiedz Link Zgłoś
jatzek30 Re: "Polityka mnie wali" 13.03.06, 17:57 otoz to !!!! wszyscy lamentuja, ze Lepper wespol z Giertychem i Kaczynskimi dokonuja zamachu na nasze pieniadze. Wyrazy poparcia itd. ale prawda jest taka ze wielu z Was ktorzy jestescie beneficjentami przemian ktore zapoczatkowal L. Balcerowicz (moim zdaniem zrobil przez te wiele lat wiele dobrej pracy ) nie pofatygowalo sie na wybory bo i po co ? Polityka rzeczywiscie wali, ale gdy zaczynacie odczuwac skutki po kieszeniach (np. kredyty walutowa drozeja ) to strach zaglada po oczach. Pytam sie gdzie byliscie we wrzesniu 2005 ? Nie chcialo sie, lepiej na wekeend wyjechac i tak na wlasne zyczenie przegraliscie z babciami ktore po kosciele szybko do urn popedzily. Myslenie, ze eee co tam moj jeden glos znaczy zbiera wlasnie owoce i to gorzkie !!! Odpowiedz Link Zgłoś