witaschek 13.03.06, 08:48 Nareszcie mamy prezydenta, ktory nie boi sie mowic prawde. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
windywinter Re: Lech Kaczyński jest patriotą, a nie nacjonali 13.03.06, 09:03 Cytat oryginalny: "Niemiecka prasa tworzy od dłuższego czasu negatywny mit wokół mojej osoby. Trzeba przy tym szczerze powiedzieć: czyni to na podstawie nielojalnych doniesień z samej Polski". To samoe zdanie po zmianie nazw krajow: "Polska prasa tworzy od dłuższego czasu negatywny mit wokół mojej osoby. Trzeba przy tym szczerze powiedzieć: czyni to na podstawie nielojalnych doniesień z samej Bialorusi" v Odpowiedz Link Zgłoś
krasnov Re: Lech Kaczyński jest patriotą, a nie nacjonali 13.03.06, 09:12 @windywinter - punkt! Dobre podsumowanie! LK jest patriotą, ale specyficznym. Jego "patriotyzm" ogranicza się do własnej partii. Dokładnie mówiąc, jest "partiotą". Odpowiedz Link Zgłoś
zaraz_zaraz Re: Lech Kaczyński jest partyjotą 13.03.06, 09:42 krasnov napisał: > LK jest patriotą, ale specyficznym. Jego "patriotyzm" ogranicza się do własnej > partii. Dokładnie mówiąc, jest "partiotą". Nie ma wyjścia. Tylko partia obroni go teraz przed komisją śledczą w sprawie jego działań wobec dziennikarzy, gdy był ministrem sprawiedliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
offler Nie jestem nacjonalista bo nie jeste antysemita??! 13.03.06, 10:29 Kiedys mi jedna dziewczyna, glosem pelnym szczerosci, poweidziala- "Ja nie jestem rasistka ale przy stole kolo murzyna to nie moglabym siedziec". No tak jesli nasz prezydent ma taka definicje nacjonalizmu to trudno sie dziwic jego wielu wypowiedziom. Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta-krawczyk Niemiecki Paszkwilancki Ping-Pong Medialny !!!!!!! 13.03.06, 13:20 "Niemiecka prasa tworzy od dłuższego czasu negatywny mit wokół mojej osoby. Trzeba przy tym szczerze powiedzieć: czyni to na podstawie nielojalnych doniesień z samej Polski" - ocenił. .................. polskojęzyczne niemieckie media w Polsce (szpringer, bertelsman) razem z niemieckimi mediami w niemczech uprawiają paszkwilancki ping-pong medialny powołując sie wzajemnie na własne opinie ! Odpowiedz Link Zgłoś
irena-chuminska Re: Niemiecki Paszkwilancki Ping-Pong Medialny !! 13.03.06, 14:40 elzbieta-krawczyk napisała: > "Niemiecka prasa tworzy od dłuższego czasu negatywny mit > wokół mojej osoby. Trzeba przy tym szczerze powiedzieć: > czyni to na podstawie nielojalnych doniesień z samej Polski" - ocenił. > .................. > > polskojęzyczne niemieckie media w Polsce (szpringer, bertelsman) > razem z niemieckimi mediami w niemczech > uprawiają paszkwilancki ping-pong medialny > powołując sie wzajemnie na własne opinie ! to są skutki złodziejskiego sprywatyzowania mediów przez komunę ! Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Antypolskie działanie polskojęzyczn. dziennikarzy 13.03.06, 10:02 Ich tendencyjnie negatywne komentarze są pożywką dla tworzenia negatywnego wizerunku Polski za granicą Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekmt Re: Antypolskie działanie polskojęzyczn. dziennik 13.03.06, 10:20 O negatywny wizerunek to juz sie postara "spieprzaj dziadu". Odpowiedz Link Zgłoś
sansibar Lech Kaczyński jest patriotą 13.03.06, 11:19 W gruncie rzeczy istnieje tu pewna symetria i reżim Łukaszenki może mieć podobnie niegatywne zdanie o L. Kaczyńskim co i nasi rodzimi liberałowie. Wydawać się to może zaskakujące, ale przecież nie do końca. Jak wiadomo skrajna lewica jest dość bliska skrajnej prawicy - politolodzy wiedzą o tym dobrze i sypią przykładami. Na tej zasadzie liberał z Warszawy może być w pewnych sprawach, czy określonych sytuacjach, dość bliski antyliberalnemu dyrektorowi kołchozu, urzędującemu w Mińsku Litewskim prezydentowi Białorusi. Odpowiedz Link Zgłoś
galba Nawet EUropka zaczyna nam zazdrościć Prezydenta 13.03.06, 09:13 Polska i Czechy mają najlepszych prezydentów w UE. Facetów wiernych swoim zasadom i nie wstydzących się swoich Narodów. Porównajcie ich z oślizłymi Chiracami... Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r EUropka tak, Europa nie. 13.03.06, 09:19 galba napisał: > Polska i Czechy mają najlepszych prezydentów w UE. Facetów wiernych swoim > zasadom i nie wstydzących się swoich Narodów. ************************************ Pierwotne znaczenie słowa "facet" jest w stosunku do Kaczyńskiego bardzo adekwatne. Odpowiedz Link Zgłoś
renard_astucieux Re: Nawet EUropka zaczyna nam zazdrościć Prezyden 13.03.06, 09:50 W porównaniu z tym (...) Chirakiem, nawet Brat Nadprezydenta wygląda jak prezydent Odpowiedz Link Zgłoś
kawiarniany.filozof O tak, takiego prezydenta tylko pozazdrościć 13.03.06, 10:14 Z wodą (święconą oczywiście) zamiast mózgu, ale z zasadami! Co tam, że z intelektem na poziomie wierszyka "Kto ty jesteś? Polak mały..." i zagrywek rodem z oper mydlanych (vide ta z francuskim dziennikarzem)... Odpowiedz Link Zgłoś
tim7 Re: Nawet EUropka zaczyna nam zazdrościć Prezyden 13.03.06, 11:17 W mniemaniu Twoim i Kaczora może tak. Ale dlaczego Naród musi się wstydzić za Niego...(LK I)? Odpowiedz Link Zgłoś
bronek25 Re: Lech Kaczyński jest patriotą, a nie nacjonali 13.03.06, 09:21 Z niego taki patriota jak z Przemyslawa Edgara "Filipinki" Gosiewskiego olimpijczyk ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
renard_astucieux Re: Lech Kaczyński jest patriotą, a nie nacjonali 13.03.06, 09:52 Edgar podobno niezłty jest w grze "w wilka i owce", ale to na razie nie jest dyscyplina olimpijska Odpowiedz Link Zgłoś
anitka110 Re: Lech Kaczyński jest patriotą, a nie nacjonali 13.03.06, 09:26 W rozmowach z Niemcami należy także - jego zdaniem - poruszyć temat nauki języka polskiego w szkołach. "Podczas gdy Polska przestrzega ustaleń odpowiedniego traktatu polsko-niemieckiego i wspiera naukę niemieckiego na Śląsku, Niemcy nie czynią tego w przypadku nauki języka polskiego. Żyjący tutaj (w Niemczech) Polacy zmuszani są do asymilacji" - powiedział prezydent RP. Odpowiedz Link Zgłoś
poznan.is.4.lovers asymilacja 13.03.06, 09:39 myślę, że problem wyolbrzymiono. Polacy sami się chętnie asymiluja, nie zawsze tracą przy tym świadomość o swoim pochodzeniu. Niestety wspieranie nauki języka polskiego nie jest zawsze praktycznie możliwe ze względu na rozprzestrzenienie polskich emigrantów. Większy problem mają Niemcy np. z Turkami. Odpowiedz Link Zgłoś
anitka110 Asymilacja 13.03.06, 09:39 ja sie chetnie asymiluje! W towarzystwie europejskim powiedziec ze jestes z polski to tak jakby sie przyznac ze cos sie juz ukradlo w supermarkecie. Odpowiedz Link Zgłoś
beny51 Anitka ty sie nie asymilujesz ty sie zniemczasz 13.03.06, 11:38 > ja sie chetnie asymiluje! > W towarzystwie europejskim powiedziec ze jestes z polski to tak jakby sie > przyznac ze cos sie juz ukradlo w supermarkecie. Ty sie nie asymilujesz ty sie odcinasz od swoich korzeni. Ja sie nie wstydze powiedziec ze jestem z Polski, mowie to wszystkim glosno i wyraznie. Chetnie zartuje, ze przy nastepnej wizycie w PL sprawdze czy auto sasiada sie znalazlo, albo czy nie boja sie zostawic portfela w plaszczu u nas w przedpokoju - budzi to zwykle radosc wsrod polakow i lekkie zaczerwienienie wsrod niemieckich gosci/znajomych. Lubie takze zapytac starego sasiada o wspominki z wojny. Np przy okazji gdy zanosze mu kawalek ciasta bo jego dzieci to odwiedzaja go tylko zeby sprawdzic czy juz zdechl. Tragiczne jest to ze ten "bidulek" mi sie nawet wyplakal w rekaw ze zaluje ze strzelal do Polakow bo nie wiedzial ze to tacy dobrzy ludzie. Wiec miej szacunek dla siebie i nie boj sie glosno mowic w w sklepie po polsku - jak bedziesz miala problemy i poczujesz sie zel traktowana napisz to pomoge ci sformulowac pozew do sadu przeciwko temu sklpowi itd. Jak widze takie rodzinki z emigracji z lat 80/90 co to szepcza do siebie po polsku to mi sie zygac chce. Popatrz na Turkow, lataja takie zachustrzone i pokrzykuja w swoim "uhma husam lachmachun, kebab doner alejkum" I co no i moga np. kupic w Niemczech produkty juz przygotowane dla Turkow - telefony z menu po niemiecku/angielsku/francusku i turecku. Odpowiedz Link Zgłoś
anitka110 Re: Anitka ty sie nie asymilujesz ty sie zniemcza 13.03.06, 12:39 czy przypadkiem nie mylisz sie chcesz miec w niemczech druga ojczyzne i do tego polska to chyba nie dziala stary. korzenie?? a jak sie przeprowadze z szczecina do koszalina to zatrzymuje sie korzenie a jak z szczecina do pomellen to juz nie. chociaz pomellen blizej. to chyba nie ma nic z wstydem wspolnego. mam poprostu malo polskich znajomych i nie bede ich chyba zmuszac do gadania po polsku. kiedys sie z polski wyjedzalo z powodu ustroju, dzisiaj nie stoi nic na przeszkodzie do polski wrocic i w swoim kochanym kraju zyc . dlatego wiec w niemczch tworzyc mniejszosci. Odpowiedz Link Zgłoś
beny51 Re: Anitka ty sie nie asymilujesz ty sie zniemcza 13.03.06, 14:23 > czy przypadkiem nie mylisz sie > chcesz miec w niemczech druga ojczyzne i do tego polska > to chyba nie dziala stary. > korzenie?? a jak sie przeprowadze z szczecina do koszalina to zatrzymuje sie > korzenie a jak z szczecina do pomellen to juz nie. chociaz pomellen blizej. > to chyba nie ma nic z wstydem wspolnego. mam poprostu malo polskich znajomych i > > nie bede ich chyba zmuszac do gadania po polsku. Ubodlo? Twoj pierwszy post napisany szczerze - wiele o tobie mowi. Reszta to naukowe wywody, ktorych mytu nie potrzebujemy. > chcesz miec w niemczech druga ojczyzne i do tego polska > to chyba nie dziala stary. Ojczyzne mam jedna - Polske. Mieszkam w Niemczech bo mi tu dobrze. Jedno nie przeszkadza drugiemu. > korzenie?? a jak sie przeprowadze z szczecina do koszalina to zatrzymuje sie > korzenie a jak z szczecina do pomellen to juz nie. chociaz pomellen blizej. Smieszna jestes - mowimym o czyms czego ty juz nie masz, albo nigdy nie mialas. Mowimy wlasnie o kulturze na ktora sie powolywalas w nastepnych postach itd. Szkoda ci tlumaczyc, ty jestes beznarodowosciowa. > to chyba nie ma nic z wstydem wspolnego. mam poprostu malo polskich znajomych > i nie bede ich chyba zmuszac do gadania po polsku. No wiesz? A gdzie ja napisalem ze masz z nimi gadac po polsku? Ty sie wstydzilas w poprzednim poscie przyznac ze jestes z Polski bo to podobno wstyd! A wstyd jest prosze ja ciebie krasc, a to robia rownie dobrze Niemcy, Francuzi, Turcy jak i Polacy. > kiedys sie z polski wyjedzalo z powodu ustroju, dzisiaj nie stoi nic na > przeszkodzie do polski wrocic i w swoim kochanym kraju zyc . dlatego wiec w > niemczch tworzyc mniejszosci. Poiwedz to Turkom, Jugolom i innym mniejszosciom narodowym w Niemczcech. Poza tym wspolczesny swiat jest otwarty, albo przynajmniej za taki chce uchodzic. Bede miszkal tam gdzie mi dobrze. A nie tam gdzie mnie serce kieruje. Kazde dziecko predzej czy pozniej wyprowadza sie od mamy, zawsze ja kocha i dobrze o niej mowi (bo ja kocha) ale zyje na swoim - jako i ja. Jesli tak ci ta polskosc w niemczech w oczy kluje to pojaka cholere zagladasz na polskie forum dyskusyjne. Wracaj na swoje niemieckie i udawaj Niemke - ktora nigdy nie bylas i nie bedziesz nie wiem jak mocno bedziesz sie probowala zasymilowac. Odpowiedz Link Zgłoś
anitka110 Re: Anitka ty sie nie asymilujesz ty sie zniemcza 13.03.06, 15:02 wiez jaka prostota zieje od tych wywodow dla mnie kjestes zdrajca bo zamiast budowac pomagac i rowijac twoj karaj nie uciekles i mowisz bo ci dobrze. DOBRZE SIE SRA JAK MA SIE PELNA DUPE i jeszcze 15 latemu zaklinales sie w freidlandzie czy unna massen isch volksdeutsch jaaaaa ischhhhhhhhhhhhh a dzisiaj cie na setanety wzielo ZDRAJCA!!!!!!!!!!!!!!!!! i jednego i drugie narodu a ja sobie teraz wracam do mojej europy bez granic i moich znajomych dla ktorych jest zbogaceniem czytanie innej prasy niz tylko lokalnej ;) > > to chyba nie dziala stary. > Ojczyzne mam jedna - Polske. Mieszkam w Niemczech bo mi tu dobrze. > Jedno nie przeszkadza drugiemu. > > > korzenie?? a jak sie przeprowadze z szczecina do koszalina to zatrzymuje > sie > > korzenie a jak z szczecina do pomellen to juz nie. chociaz pomellen blize > j. > Smieszna jestes - mowimym o czyms czego ty juz nie masz, albo nigdy nie mialas. > Mowimy wlasnie o kulturze na ktora sie powolywalas w nastepnych postach itd. > Szkoda ci tlumaczyc, ty jestes beznarodowosciowa. > > > > to chyba nie ma nic z wstydem wspolnego. mam poprostu malo polskich znajo > mych > > i nie bede ich chyba zmuszac do gadania po polsku. > No wiesz? A gdzie ja napisalem ze masz z nimi gadac po polsku? > Ty sie wstydzilas w poprzednim poscie przyznac ze jestes z Polski bo to podobno > wstyd! A wstyd jest prosze ja ciebie krasc, a to robia rownie dobrze Niemcy, > Francuzi, Turcy jak i Polacy. > > > kiedys sie z polski wyjedzalo z powodu ustroju, dzisiaj nie stoi nic na > > przeszkodzie do polski wrocic i w swoim kochanym kraju zyc . dlatego wiec > w > > niemczch tworzyc mniejszosci. > > Poiwedz to Turkom, Jugolom i innym mniejszosciom narodowym w Niemczcech. > > Poza tym wspolczesny swiat jest otwarty, albo przynajmniej za taki chce > uchodzic. Bede miszkal tam gdzie mi dobrze. A nie tam gdzie mnie serce kieruje. > Kazde dziecko predzej czy pozniej wyprowadza sie od mamy, zawsze ja kocha i > dobrze o niej mowi (bo ja kocha) ale zyje na swoim - jako i ja. > > Jesli tak ci ta polskosc w niemczech w oczy kluje to pojaka cholere zagladasz n > a > polskie forum dyskusyjne. Wracaj na swoje niemieckie i udawaj Niemke - ktora > nigdy nie bylas i nie bedziesz nie wiem jak mocno bedziesz sie probowala > zasymilowac. > Odpowiedz Link Zgłoś
beny51 Kula w plot, te twoje wywody 14.03.06, 15:57 > wiez jaka prostota zieje od tych wywodow > dla mnie kjestes zdrajca bo zamiast budowac pomagac i rowijac twoj karaj > nie uciekles i mowisz bo ci dobrze. Sadzac z ilosc bledow jakie nawalilas w swoim poscie chyba bylas lekko poirytowana - argumentow zabraklo? Smieszne sa te twoje oceny. Jak mozna szafowac tego typu ocenami nie majac pojecia o zyciu innej osoby. Wyobraz sobie ze ja buduje swoj kraj (nawet dwa kraje i Niemcy i Polske - o czywiscie na swoja mala skale) W Niemczech place odatki i przyczynaim sie do rozwoju ekonomicznego - np. pisujac posty w godzinach pracy na gazecie wyborczej), a w Polsce inwestuje co zarobie w Niemczech. Sadze ze to wystarczy. > DOBRZE SIE SRA JAK MA SIE PELNA DUPE > i jeszcze 15 latemu zaklinales sie w freidlandzie czy unna massen > isch volksdeutsch jaaaaa ischhhhhhhhhhhhh 15 lat temu droga Pani, to ja jeszcze pobieralem nauki na jednej z uczelni w Polsce - slowa po niemiecku z wyjatkiem Hände hoch! nie umialem. A do Niemiec przyjechalem na zaproszenie swojej firmy pare lat temu, wciaz mam polski paszport i nie zamierzam z niego rezygnowac. > ZDRAJCA!!!!!!!!!!!!!!!!! i jednego i drugie narodu Ladny masz podpis, ale taki surowy dla ciebie nie bylbym. Tylko w jezyku polskim musisz uzywac podpisujac sie formy zenskiej "Zdrajczyni" > a ja sobie teraz wracam do mojej europy bez granic > i moich znajomych dla ktorych jest zbogaceniem czytanie innej prasy niz tylko > lokalnej ;) Tak wracaj do swoich fantastycznych znajomych przy ktorych przyznawanie sie ze jest sie z Polski to wstyd. Fajna ta twoja europa bez granic z lepszymi i gorszymi narodami. Ty w ogole moze jestes jedna z moich sasiadek - dwa lata pipa sie do mnie po niemiecku odzywala. Jak sie wyprowadzalem to wrescie cicho wybakala cos po polsku - tak zeby sasiedzi nie slyszeli ze ona tez z Polski - zal mi sie was robi. Niemcy was nigdy niezaakceptuja, a Polski sie wyzekliscie w sumie to jestescie zawieszenie w prozni stad wasze fobie, nienawisc i tesknota zarazem do tego co polskie. Czasy udawania wielkich panow co to pozyczonymi bmw do Polski przyjezdzali sie skonczyly. Czas na nowa, mloda emigracje, ktora nie tylko sie nie wstydzi swojej polskosci co wiecej promuje ja wskazujac na to co w nas najlepsze, a czego mlodzi Niemcy nie maja, ze nie wspomne o starych polskich volskdeutschach - garomyjach i kiblonurkach. Odpowiedz Link Zgłoś
anitka110 Re: Anitka ty sie nie asymilujesz ty sie zniemcza 13.03.06, 12:42 wlasnie swiata prwda po co te dyskusje kot wrzucony w wode nigdy nie bedzie ryba !!!! > > ja sie chetnie asymiluje! > > W towarzystwie europejskim powiedziec ze jestes z polski to tak jakby sie > > przyznac ze cos sie juz ukradlo w supermarkecie. > > Ty sie nie asymilujesz ty sie odcinasz od swoich korzeni. Ja sie nie wstydze > powiedziec ze jestem z Polski, mowie to wszystkim glosno i wyraznie. Chetnie > zartuje, ze przy nastepnej wizycie w PL sprawdze czy auto sasiada sie znalazlo > , > albo czy nie boja sie zostawic portfela w plaszczu u nas w przedpokoju - budzi > to zwykle radosc wsrod polakow i lekkie zaczerwienienie wsrod niemieckich > gosci/znajomych. Lubie takze zapytac starego sasiada o wspominki z wojny. Np > przy okazji gdy zanosze mu kawalek ciasta bo jego dzieci to odwiedzaja go tylko > zeby sprawdzic czy juz zdechl. Tragiczne jest to ze ten "bidulek" mi sie nawet > wyplakal w rekaw ze zaluje ze strzelal do Polakow bo nie wiedzial ze to tacy > dobrzy ludzie. > > Wiec miej szacunek dla siebie i nie boj sie glosno mowic w w sklepie po polsku > - > jak bedziesz miala problemy i poczujesz sie zel traktowana napisz to pomoge ci > sformulowac pozew do sadu przeciwko temu sklpowi itd. > > Jak widze takie rodzinki z emigracji z lat 80/90 co to szepcza do siebie po > polsku to mi sie zygac chce. Popatrz na Turkow, lataja takie zachustrzone i > pokrzykuja w swoim "uhma husam lachmachun, kebab doner alejkum" > > I co no i moga np. kupic w Niemczech produkty juz przygotowane dla Turkow - > telefony z menu po niemiecku/angielsku/francusku i turecku. Odpowiedz Link Zgłoś
anitka110 Re: Anitka ty sie nie asymilujesz ty sie zniemcza 13.03.06, 12:49 Asymilacja kulturowa - proces określający całokształ zmian społecznych i psychicznych, jakim ulegają jednostki, odłączając się od swojej grupy i przystosowując się do życia w innej grupie o odmiennej kulturze. Najczęściej o asymilacji mówi się w przypadku przystosowania się imigrantów do norm życia społecznego kraju, w którym się osiedlili bądź przedstawicieli mniejszości narodowych do norm zbiorowości (narodu) dominujących w danym kraju. Zjawisko to może mieć naturalny, niewymuszony charakter; niekiedy państwa prowadzą aktywną politykę asymilacyjną, która ma prowadzić do wykorzenienia innych wartości kulturowych i narzucenia norm narodu panującego. Proces asymilacji składa się z trzech faz: akulturacja - przyjęcie przez migrantów (mniejszość) wzorów zachowań społeczności gospodarzy (grupy dominującej), asymilacja strukturalna - przenikanie migrantów do grup i instytucji społeczeństwa gospodarzy, asymilacja identyfikacyjna - rozwinięcie poczucia przynależności migrantów jedynie do społeczności gospodarzy. Proces pełnej asymilacji może trwać dwa lub trzy pokolenia - czasami jednak zasymilowani potomkowie migrantów powracają do swoich korzeni kulturowych. Odpowiedz Link Zgłoś
janwu Re: Lech Kaczyński jest patriotą, a nie nacjonali 13.03.06, 09:48 Nie rozumiem o co Ci anitka110 chodzi. Przytaczasz slowa prezydenta bez komentarza, a komentarz moze byc tylko jeden: TO BZDURA. Moja zona z wlasnej inicjatywy zalozyla w duzym niemieckim miescie szkole z nauka jezyka polskiego. Ta szkola istnieje do dzisiaj i znalazlo w niej zatrudnienie kilku emigrantow z Polski (nauczyciele).A mojej zony nie moge nazwac, ani patriota ani nacjonalistka, bo obiadu przez kilka dni nie dostane. Ten "prezydent patriota" poprostu niewie co sie w swiecie dzieje, bo swiata sie boi. Odpowiedz Link Zgłoś
anitka110 Re: Lech Kaczyński jest patriotą, a nie nacjonali 13.03.06, 10:10 nie rozumiem co ma piernik do wiatraka jezykow mozesz sie uczyc jakich chcesz a ze obiadu nie dostajesz hmmmm to fujara jestes naucz sie gotowac!!!! kacze slodko kwasna na przyklad > Nie rozumiem o co Ci anitka110 chodzi. Przytaczasz slowa prezydenta bez > komentarza, a komentarz moze byc tylko jeden: TO BZDURA. Moja zona z wlasnej > inicjatywy zalozyla w duzym niemieckim miescie szkole z nauka jezyka polskiego. > Ta szkola istnieje do dzisiaj i znalazlo w niej zatrudnienie kilku emigrantow z > Polski (nauczyciele).A mojej zony nie moge nazwac, ani patriota ani > nacjonalistka, bo obiadu przez kilka dni nie dostane. Ten "prezydent patriota" > poprostu niewie co sie w swiecie dzieje, bo swiata sie boi. Odpowiedz Link Zgłoś
renard_astucieux Re: Lech Kaczyński jest patriotą, a nie nacjonali 13.03.06, 09:47 Wierzysz w to, że on to sam wymyślił? Odpowiedz Link Zgłoś
sothis666 ach tak... 13.03.06, 09:56 > Nareszcie mamy prezydenta, ktory nie boi sie mowic prawde. -Ja bym wolał takiego, który bałby sie mówić nieprawde;) Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 "Nacjonalizm to antysemityzm"??... 13.03.06, 10:06 Nacjonalizm to naturalna postawa dbania przede wszystkim o interes naszego narodu. Nacjonalizm nie jest "anty", w przeciwieństwie do szowinizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
juri666 Re: Lech Kaczyński jest patriotą, a nie nacjonali 13.03.06, 10:09 "Kaczyński opowiedział się za uznaniem Polaków mieszkających w Niemczech za mniejszość narodową. W rozmowach z Niemcami należy także - jego zdaniem - poruszyć temat nauki języka polskiego w szkołach. "Podczas gdy Polska przestrzega ustaleń odpowiedniego traktatu polsko-niemieckiego i wspiera naukę niemieckiego na Śląsku, Niemcy nie czynią tego w przypadku nauki języka polskiego. Żyjący tutaj (w Niemczech) Polacy zmuszani są do asymilacji" - powiedział prezydent RP". przynajmniej w tym fragmencie ma racje... Odpowiedz Link Zgłoś
k-town Re: Lech Kaczyński jest patriotą, a nie nacjonali 13.03.06, 11:37 To bardzo prosto brzmi, a jednak jest zasadnicza roznica w pojmowaniu mniejszosci w Polsce i np. w Niemczech. Nas, Polakow do Niemiec nikt nie zapraszal, sami wyjechalismy, bo w Niemczech i w zachodniej Europie poprostu jest latwiej zyc i w kazdej chwili mozemy do Polski wrocic. Jest to nasz wybor, nie ma zadnego przymusu. Tak samo asymilacja jest naszym wyborem, mamy nauke jezyka polskiego, mamy nasze msze w jezyku polskim, mozemy sie zrzeszac, nikt nam tu niczego nie zakazuje, a nawet sie specjalnie nie sprzeciwia, gdyz Niemcy boja sie etykietki " ausländerfeindlich" . Polacy mieszkajacy w Niemczech maja podstawowy problem braku zgody we wzajemnych stosunkach miedzy soba w polskich organizacjach, ktorych jest wiele i ktore moga swobodnie dzialac. Natomiast na Slask przyszla w sposob administracyjny po wojnie przegranej przez Niemcow polska administracja. Ci Niemcy pozostali na Slasku i na bylych terenach niemieckich przydzielonych po wojnie Polsce sa poprostu na swojej ojcowiznie , bez wzgledu na narodowosc. Oni nie mieli wyboru ani swobody wyjazdu , im polska administracja zostala narzucona, tam gdzie mieszkali. Jako alternatywa byly pozostawienie wszystkiego na Slasku, wypedzenia i wysiedlenia bez dobytku do Niemiec, w nieznane, do biedy i glodu. Tak samo jak ja pozostane Polakiem niezaleznie od tego gdzie mi wygodniej mieszkac, tak samo oni pozostali Niemcami, niezaleznie od tego gdzie mieszkaja. To sprawa krwi, wychowania i kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
block-buster Pan Lech Kaczynski jest wrogiem Polski i Europy 13.03.06, 10:09 Pisza o tym wszystkie gazety Europy.W moim kraju tylko "Wyborcza".Ta kadencja skonczy sie Trybunalem Stanu.Lub impeachmentem.Smiec musi isc do smieci... Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekmt Re: Pan Lech Kaczynski jest wrogiem Polski i Euro 13.03.06, 10:25 to sie skończy wielkim wstydem... Odpowiedz Link Zgłoś
albacor Re: Pan Lech Kaczynski jest wrogiem Polski i Euro 13.03.06, 10:37 Biorąc pod uwagę definicję patriotyzmu - "Patriotyzm (łac. patria = ojczyzna) – postawa charakteryzująca się poczuciem szacunku, umiłowania oraz oddaniem względem własnej ojczyzny i możliwością ponoszenia ofiar. Charakteryzuje się też przedkładaniem celów ważnych dla ojczyzny nad osobistymi, a w skrajnych przypadkach gotowością do poświęcenia własnego zdrowia lub życia. Od nacjonalizmu i szowinizmu odróżnia go otwartość na inne narody i tolerancja wobec nich." - to w znacznej części Samo Dobro patriotą po prostu nie jest i tyle. Blizej już Wielkiemu Bratu do wspomnianego nacjonalizmu i szowinizmu. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
moon_nick Patriotą? 13.03.06, 11:03 Chyba przy założeniu, że jego ojczyzną jest PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 Re: Lech Kaczyński...... Otworz Oczy!!!!!!!!!!!! 13.03.06, 13:04 witaschek napisał: > Nareszcie mamy prezydenta, ktory nie boi sie mowic prawde. To moze zauwazysz kaczorowa Dyktature nad pl. Odpowiedz Link Zgłoś
grupa_stern największym patriotą jest mychnik-nie podszywaj si 13.03.06, 15:54 ę ----- Odpowiedz Link Zgłoś
rozowykot Re: Lech Kaczyński jest patriotą, a nie nacjonali 15.03.06, 04:26 Patriota to osoba kochająca ojczyznę i zdolna dla niej poświęcić nawet życie. Nie dostrzegłam prometejskiej postawy u Pana Prezydenta raczej to trąci Judaszem Iskariotą. Salomonowej mądrości też nie widać. Musi obiekt obserwacji za malutki i dlatego ciągle obrażony na cały świat z przyległościami. A tak naprawdę to skoro już coś wiemy o dziadku Tuska , to chciałabym poznać choć fotkę taty Głowy Państwa bo ,mimo całego szacunku dla urzędu ,to niepokalanie poczęta była tylko istota boska. Reszta musi mieć tatusia i mamusię.Kto nienawidzi innych nacji aby dowartościować swoją jest nacjonalistą. Kto każdy objaw krytyki skierowany do siebie traktuje jak atak, a krytykującego jako wroga jest faszystą. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Nie wiadomo co gorsze 15.03.06, 11:49 być patriotą czy nacjonalistą. I jedno i drugie świadczy o głupocie. Odpowiedz Link Zgłoś