szwet14 20.03.06, 00:12 Na szachownicy coraz to nowe posuniecia zmierzajace do pozbycia sie z Polski najlepszych z najlepszych. O to przeciez chodzi, prawda? Fakty mowia same za siebie, nie demonizuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emeryt21 Re: podwojne opodatkowanie 20.03.06, 00:37 Temat jest stary jak swiat.Zapytaj ludzi,ktorzy jezdza do Ameryki od stu lat.Dawniej chodzilo o to zeby taki delikwent nie wracal do Polski,bo oprocz pieniedzy przywiozlby niewlasciwe poglady.Dzisiaj to glupota urzednikow.Jak slysze,ze to ma potrwac jeszcze dwa lata to mnie pusty smiech ogarnia.To pazerne panstwo chce wyciagnac ciezko zarobiony grosz od biednych ludzi.Niedawno zniesli mozliwosc odliczania "diet" za czas pobytu za granica i tym "strzelili sobie w stope".Takich madrali z ministerstwa powinni wyrzucic z roboty za brak wyobrazni. Odpowiedz Link Zgłoś
rafi13 Tu chodzi tak naprawde o fiskalizm panstwa! 20.03.06, 01:50 W Polsce caly system skarbowy nastawiony jest na to zeby SCIAGAC od ludzi jak najwiecej! Nikt nie mysli o tym dlugofalowo - ze taka polityka panstwa dusi gospodarke, hamuje ludzka aktywnosc. Kasa fiskalna w taksowce, kasa fiskalna w dorozce konnej! Przeciez czlowiek uczciwie zarobiwszy pieniadze nie schowa ich potem pod poduszke ani nie wywiezie w Kosmos. Robiac zakupy placi podatki, kupujac auto placi podatki (zreszta stawka VAT jest chyba najwyzsza w Europie), kupujac glupie paliwo placi 70 pocent podatkow i akcyzy. Oszczednosci tego czlowieka umozliwiaja imwestucje i napedzaja rozwoj gospodarczy! Panstwo drenuje kieszenie przedsiebiorcow i zwyklych uczciwie pracujacych ludzi, w zamian oferujac mlodej rodzinie 2 tys. zlotych za splodzenie dziecka.. Tylko ze to czego ta rodzina naprawde potrzebuje to niskie bezrobocie i latwosc znalezienia pracy. Ludzie z glowa na karku nie chodza po urzedach w poszukiwaniu pieniedzy na zycie. Oni chca pracy albo szansy na wlasna dzialalnosc gospodarcza! W kolejce po zasilki staja ci ktorzy naprawde nie maja innego wyjscia - albo ci ktorym po prostu nic innego sie nie chce. Tak trudno niektorym ludziom w Polsce pojac ze jezeli panstwo zabiera w postaci podatku zlotowke, to nigdy zlotowki - w postaci pomocy spolecznej, czy uslug publicznych - nie odda! 30 groszy zostanie zmarnowane na bezsensowne pomysly, wyludzenia, itd., 50 zostanie przejedzone przez sam aparat panstwa, a moze marne 20 bedzie sensownie spozytkowane. A co do moich pieniedzy zarobionych za ganica - nie pozwole zeby polskie panstwo polozylo na nich lape i rozdalo zulom spod budki z piwem! Chce kiedys wrocic, chcialbym kiedys miec w Polsce wlasny biznes, mam nawet juz na to pomysl. Ale poki w tym kraju nic sie nie zmienia, poki rzadzi nim grupa populistycznych aparatczykow, ten dzien sie ciagle odsuwa. Juz nawet oszczednosci nie chce przywozic do kraju, bo mi sie do konta przyczepia, jako dowodu na scisle zwiazki z krajem. PS. Dziwicie sie dlaczego obecnie rzadzacy partacze maja tak wysokie notowania? To zastanowcie sie jak wielu mlodych, zdolnych i zaradnych ludzi wyjechalo za granice w poszukiwaniu swojej szansy, szansy ktorej Polska nie chce im dac. Oni, tak jak ja, czesto nie maja mozliwosci glosowac w wyborach i na pewno nie odpowiadaja na pytania sondazy. Dosc socjalizmu w Polsce! Dosc chamstwa w zyciu publicznym! Odpowiedz Link Zgłoś
ninanana Re: podwojne opodatkowanie 20.03.06, 02:39 Wlasnie koncze doktorat w Anglii i jezeli do tej pory myslalam o powrocie, to wlasnie przestalam. Zrywam z Polska, zrywam z tym krajem kierowanym przez populistow, ktorzy moim, miedzy innymi, kosztem probuja finansowac swoje nieprzemyslane decyzje. W Polsce nie mieszkam od dobrych kilku lat. Z jakiej racji Panstwo, ktore nic mi nie daje nagle upomina sie o moje pieniadze? Chcecie Panowie finansowac becikowe, ok, ale nie z mojej kieszeni. Ja sie z Polski wypisuje. I wiecie co? robiac tak, to nie ja strace. Za to Wy stracicie wielu takich jak ja. Odpowiedz Link Zgłoś