polka-galopka 25.03.06, 07:05 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kryptoreklama Czasy się zmianiają 25.03.06, 07:25 ale wszyscy dalej jesteśmy komuchami. Czy stopień odpowiedzialności za własne życie kiedykolwiek się zmieni w tym kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
leon1111 Re: Czasy się zmianiają 25.03.06, 07:42 A od kiedy kobiety są wiatropylne ? Niby dlaczego same maja ponosić ciężar utrzymania dziecka, przecież im chodzi tylko o pieniadze od ojców. a co tych panów nie obowiazuje edukacja seksualna, jak nie wiedzieli co to sa środki antykoncepcyjne po co brali się za zabawę w dorosłych. to niestety jest mentalność polaczków Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Nie rozumiesz: chca by panstwo przejelo obowiazki 25.03.06, 08:29 tych ojcow. Bo tak wygodniej nizli tatusia lub dziadkow po mieczu po sadach ciagac:))) Odpowiedz Link Zgłoś
zymzyk Re: Nie rozumiesz: chca by panstwo przejelo obowi 25.03.06, 09:51 wszystko zrobia ludzie w Polsce byleby tylko nic sami .Pojecza pojecza a nuz zasilek sie uda wyciagnac poza polska inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
janosikw wiatropylne 25.03.06, 09:55 znam kilka kobiet które wrobiły swoich facetów w dzieciaka gadki o pigółkach itp teraz są ich żonami bo kolesie nie mieli wyjścia ale gdyby któryś się nie ochajtał to musiałby bylić takiej właśnie nie mówie ze wszystkie kobity które mają dostawac alimenty takie są ale jest DUŻA odpowiedzialność także kobiet za to że sa matkami sądy w 100 % przyznają opiekę matce nawet schizofreniczce a teraz do teo rodzina miała by płacić za alimenty ???? Odpowiedz Link Zgłoś
www.cimoszewicz.net __alimentowe = leniuchowe__ 25.03.06, 11:22 i takie beda siedziec w domu i nic nie robic, ciagnac kase i przelaczac programy w tv. Ale pis odbierze tym co ciezko pracuja, sa obrotni i maja kase aby dac darmozjadom, bo to im ich postawi w dobrym szlachetnym świetle... Tak sie niszczy polske ! kliknij tutaj >> zobacz film o kaczuszkach Odpowiedz Link Zgłoś
wdakra Re: wiatropylne 26.03.06, 12:47 janosikw napisał: > sądy w 100 % przyznają opiekę matce > nawet schizofreniczce Z tego, co mi wiadomo schizofreniczki są przeważnie bardzo troskliwymi matkami, więc nie rozumiem, czemu sąsy miałyby ich pozbawiać opieki nad dziećmi. Jest jeszcze drugi aspekt problemu. Zaburzenia psychiczne są z reguły spowodowane przemocą lub uzaleznieniem. Jest więc spore prawdopodobieństwo, że ojciec dziecka schizofreniczki stosował w stosunku do niej przemoc lub jest uzalezniony np. od alkoholu. Nie rozumiem, dlaczego uważasz, że to jemu należałoby przyznać opiekę nad dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
geminix Re: Czasy się zmianiają 25.03.06, 10:25 leon1111 napisał: > A od kiedy kobiety są wiatropylne ? > Niby dlaczego same maja ponosić ciężar utrzymania dziecka, przecież im chodzi > tylko o pieniadze od ojców. Ależ im nie chodzi o pięniądze od ojców tylko o pieniądze od PAŃSTWA czyli ode MNIE. A ja, zapewniam Cię, nie jestem ojcem ŻADNEGO dziecka (jeszcze). Więc żądam: WARA OD MOICH PIENIĘDZY!. > a co tych panów nie obowiazuje edukacja seksualna, jak nie wiedzieli co to sa > środki antykoncepcyjne po co brali się za zabawę w dorosłych. Co do tego to całkowicie się z Tobą zgadzam > > to niestety jest mentalność polaczków Uff, to wobec tego nie o mnie bo ja należę do narodu Polaków. a te polaczki to gdzie mieszkają? na Grenlandii czy może na Bora-Bora? Odpowiedz Link Zgłoś
patman Polak kontra polaczek 25.03.06, 12:18 > > to niestety jest mentalność polaczków > > Uff, to wobec tego nie o mnie bo ja należę do narodu Polaków. a te polaczki to > gdzie mieszkają? na Grenlandii czy może na Bora-Bora? Niestety, polaczki również są obywatelami Polski, i mieszkają pośród nas. Cwaniaczki, które pasożytują na pozostałych obywatelach, żądają dla siebie specjalnych przywilejów. Za przywileje, np. górnicze, alimenty od państwa, itd, itd, płacą zwykli obywatele tego kraju. Stąd prosta definicja Polaczek = pasożyt okradający normalnie pracującego Polaka. Odpowiedz Link Zgłoś
fanatic4you geminix - nie badz taki pewny 26.03.06, 18:38 = nie jestem ojcem ŻADNEGO dziecka = smieszy mnie twoja pewnosc (chyba ze ci urwalo instrument) Odpowiedz Link Zgłoś
delfina77 Re: Czasy się zmianiają 25.03.06, 09:44 Czy to moja wina, że ktoś sobie wybrał nieodpowiedzialnego partnera i z tego powodu ja mam pośrednio łożyć na czyjeś dzieci? Niech uskutecznią ściągalność alimentów od ojców tych dzieci a nie domagają się czegoś znów od państwa!! Odpowiedz Link Zgłoś
piekielnica1 Re: Czasy się zmianiają 26.03.06, 11:03 delfina77 napisała: > Czy to moja wina, że ktoś sobie wybrał nieodpowiedzialnego partnera Czasami bywa tak, że mężczyzna po ślubie zdejmuje maskę Przyzwoitego Faceta i obnaża twarz Prawdziwego Sku..ela. > Niech uskutecznią ściągalność > alimentów od ojców tych dzieci a nie domagają się czegoś znów od państwa!! tutaj zgadzam się z Tobą w pełni. Przywrócenie czegoś w rodzaju Funduszu Alimentacyjnego i obciążenie jego kosztami społeczeństwa będzie świadczyć o tym, że Państwo "idzie na łatwiznę" Odpowiedz Link Zgłoś
hatteras S A M 0 0 B R 0 N A pokryje wszystkie alimenty!!! 26.03.06, 16:25 Andrzej Lepper wszak to "ociec narodu" Alimenty pokryje i baby tez pokryje. Odpowiedz Link Zgłoś
monk_84 Re: Samotne matki chcą Funduszu Alimentacyjnego 25.03.06, 08:11 To fantastyczny pomysł. A teraz wyobraźny sobie dwójkę staruszków którzy mają po 600 zło renty i komornika, który stara się wydusić z nich pieniądze za alimenty synusia. To tak jakby stwierdzić, że to oni byli powodem ciąży danej kobiety i to oni teraz muszą utrzymywać dziecko. Myslę, że przydałaby się odrobina rozsądku. Ludzie, którzy nie płacą alimentów powinni trafić za zakładów karnych, które umożliwią im odpracowanie zaległych pieniędzy. Dziś oni siedzą za kratkami, matka nie ma pieniędzy a państwo dodatkowo opłaca ich utrzymanie - IGDZIE TU LOGIKA? Odpowiedz Link Zgłoś
de_m0nika Re: Samotne matki chcą Funduszu Alimentacyjnego 25.03.06, 08:27 wyobraxmy sobie tez 40-paro latków, którzy po otzrymaniu pozwu przestają wbijac do głowy rozpuszczonemu synalkowi, że nie musi utzrymywac swoich dzieci, zresztą to pewnie i tak nie jego, zreszta ona wyda i tak wszystko na waciki, zresztą ileż moze zjeść dziecko? zresztą mogłas ie zastanowić zanim zdjęła majtki. on nie musiał. Nie zapłaca, ale zmobilizuja do ujawnienia dochodów lub wpałcania kasy na dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
kiks8 Jeszcze czego 25.03.06, 08:20 Ja mam płacić na cudze dzieci? trzeba było myśleć przed ściągnięciem majtek. Odpowiedz Link Zgłoś
dzieciatko_o_dyrektora Efekt becikowego . 25.03.06, 08:22 Idzcie i roznazajcie sie , a dostaniecie po 1000 zl . A potem sie odp___cie . Tzw polityka prorodzinna pisuaru . Odpowiedz Link Zgłoś
de_m0nika [...] 25.03.06, 08:23 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia-s6 [...] 25.03.06, 08:46 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
el_triste Re: Samotne matki chcą Funduszu Alimentacyjnego 25.03.06, 08:44 Ale dlaczego tylko od dziadków ze strony ojca? Oni są tak samo odpowiedzialni jak dziadkowie ze strony matki, niech ci też łożą... Chyba, że znowu są równi i równiejsci? W ogóle dlaczego to ojciec ma zarabiać na dziecko? Niech matka idzie do pracy. Polecam książkę Philipa K. Dicka "Klany Księżyca Alfy". Odpowiedz Link Zgłoś
jlidia Re: Samotne matki chcą Funduszu Alimentacyjnego 30.03.06, 11:03 Do el_triste: dlaczego tylko ze strony dziadków ojca ???? To bardzo proste - podam mój przyklad. Kiedy się rozwiodłam moja młodsza córka miała jakieś 1,5 roku starsza 7 lat, zostałam z długami(niepłacony czynsz), nie miałam wtedy pracy. Moi rodzice przyjęli mnie do swojego mieszkania, choć mam swoje - po to aby zaoszczędzić na opłatach i na opiece nad młodszą kiedy ja poszłam do pracy. Moi rodzice przejeli cały ciężar utrzymania naszej trójki, ja nie dawałam im wtedy ani grosika na utrzymanie (nie chcieli) - spłacałam dług mieszkaniowy. Mieszkałam u Nich kilka lat, kiedy dziecko młodsze podrosło dopiero wrócilam do domu - teraz jestem u siebie, ale moi rodzice ciągle się nami opiekują, moja mama do dnia dzisiejszego przyjeżdża do mnie codziennie (do innego miasta) aby odebrać ze szkoły mlodszą córkę i zaopiekować się nią aż ja wrócę z pracy .... A MÓJ EX I MOJA EX/TEŚCIOWA MIESZKAJĄ JEDNĄ ULICZKĘ DALEJ ODE MNIE i choć proponowałam aby mi pomogli w opiece nad dzieckiem - mieli to w nosie. Córka nie dostała od ojca ani od babci nawet lizaka przez te wszystkie lata. Nie chodziło mi o to aby ex/teściowa mi pomagała finansowo - ale mogła choć przypilnować dziecka, dać im obiad (i choć tak mnie odciążyć)............. Rodzice matki zawsze jej pomogą jak zostanie sama z dzieckiem, oni nie musza mieć wyroku sądowego aby jej pomóc. Mój ojciec kiedyś dostał jakąś nagrodę z huty - i caluteńką przeznaczył na moje dzieci.... moich rodziców nie musiałam prosić o nic ..... i dziś wiem, że gdyby nie oni ......... Odpowiedz Link Zgłoś
m744 Re: Samotne matki chcą Funduszu Alimentacyjnego 25.03.06, 09:05 Wciąganie w to rodzicow to to przejaw totalnej bezradnosci i niestety głupoty.Są setki sposobów na to żeby zmusić niefrasobliwych tatusiów do płacenia na swoje dziecko choćby zabranie prawa jazdy czy roboty przymusowe Ządanie pieniędzy od rodzin to utwierdzanie tych panów w poczuciu BEZKARNOŚCI I NIEODPOWIEDZIALNOŚCI. Proszę WIECEJ ROZSĄDKU! Odpowiedz Link Zgłoś
stefa12 Re: Samotne matki chcą Funduszu Alimentacyjnego 25.03.06, 09:50 A może jeszcze zdięcia rozwiesić??? A tak poza tym to wszystko z tobą w porządku? Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Samotne matki chcą Funduszu Alimentacyjnego 26.03.06, 00:50 m744 napisała: > Wciąganie w to rodzicow to to przejaw totalnej bezradnosci i niestety > głupoty.Są setki sposobów na to żeby zmusić niefrasobliwych tatusiów do > płacenia na swoje dziecko choćby zabranie prawa jazdy ***************************************** A co zrobić, gdy prawo jazdy jest podstawą zarobkowania tatusia, a kpc zakazuje egzekucji alimentacyjnej na narzędziach pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
golcon A może pomóc ojcom płatnikom alimentów 25.03.06, 09:36 Całe prawodawstwo jest wyjątkowo krzywdzące dla ojców -alimenciarzy. Zaczyna się od ustalenia wysokości alimentów w sądzie. Sądy są sfeminizowane i wyjątkowo okrutne dla mężczyzn. Ferują bez namysłu wysokie alimenty których absolutnie nie jest w stanie zapłacić ojciec. Zupełnie pomija sie fakt,że taka matka nic nie robi aby zdobyć pracę, aby podwyższyć swe kwalifikacje. Wszyscy wiedzą dookoła,że łajdaczy się z chłopami, alimenty wydaje głównie na swe ciuchy. Dlaczego nie wprowadzić odliczeń od podatku dla alimenciarzy, przecież koszty utrzymania takiego samotnego mężczyzny wzrastają. Niestety mózgi posłów typu Cymańskiego nie obejmują myślenia. Pociaganie do odpowiedzialności dziadków jest podłością. Ci ludzie zapracowali sobie na emeryturę, mają prawo do godnego przeżycia ostatnich swych dni. Wpływ rodziców na postawę dziecka jest w sumie niewielki. Przecież jest dużo instytucji wychowawczych, szkoła, kościół,radni , sejm, senat, itd. Wszyscy w jakiejś częsci sa współodpowiedziali za postawę człowieka. Dlaczegoż to materialnie mają odpowiadać dziadkowie?. Takie podejście to hitlerowska zasada zbiorowej odpowiedzialności. To Hitler mordował całe rodziny za przestępstwo jednego jej członka. Widać,że niektórzy przesiąkli doktryną dyktatorów i ludobójców. Odpowiedz Link Zgłoś
stefa12 Funduszu alimentacyjnego???? 25.03.06, 09:43 Dlaczego szłyście wyłącznie za głosem natury, a nie rozumu? Życie to nie tylko kopulacja. Odpowiedz Link Zgłoś
piekielnica1 Re: Funduszu alimentacyjnego???? 26.03.06, 11:23 >stefa12 napisała: > Dlaczego szłyście wyłącznie za głosem natury, a nie rozumu? Życie to nie tylko > kopulacja. Bronisz synalka, który zbrzuchacił parę nidoszkolonych, nieuświadomionych dziewuch? Wszak płodziło dwoje Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_stopczyk Dziadek ma płacić alimenty na wnuka ?!?!?!?! 25.03.06, 09:45 Czy tutaj kogoś powaliło? Odpowiedzialność zbiorowa? Jak za Hitlera? Rodzice nie mogą odpowiadać za długi swoich dzieci!!!! To jest chore. A poza tym w wielu przypadkach jest tak, że alimenty ida na dobre życie modliszki (zwącej sie matką). Odpowiedz Link Zgłoś
smentuff I zlikwidować wszelkie programy edukacyjne, 25.03.06, 09:48 nie powiedziałeś ojcze synowi,( matko też),płaćcie. Wiedza kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 A gdyby tak zamienic Fundusz Koscielny na 25.03.06, 10:36 Fundusz Alimentacyjny? Wolimy placic na nierobow zamiast na polskie dzieci, ktore naprawde potrzebuja naszego wsparcia? Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: dobrze że tylko polskie ! 25.03.06, 11:19 poprawiam sie: dzieci w Polsce! Odpowiedz Link Zgłoś
aszar ten pomysl z dziadkami i scaganiem od nich kasy 25.03.06, 11:21 to juz paranoja Odpowiedz Link Zgłoś
meercedes powinno być: 'samotni rodzice' 25.03.06, 11:35 Wielu ojców też samotnie wychowuje dzieci, a matki pija, biorą narkotyki i nie płacą alimentów. Znam z bardzo bliska kilka takich pzypadków. Proszę więc nie uogólniać! Odpowiedz Link Zgłoś
rrosemary wlasnie-samotni rodzice! popieram ten fundusz 25.03.06, 11:46 ale nie moze byc tak, ze podatnicy srzucaja sie na dzieci cwaniaczkow,ktorzy nie czuja sie odpowieedzialni za wlasne dzieci! trzeba opracowac dokladny plan sciagania platnosci i pietnowania spolecznego, zeby znowu nie bylo zadluzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
wdakra Re: wlasnie-samotni rodzice! popieram ten fundusz 26.03.06, 13:09 rrosemary napisała: > ale nie moze byc tak, ze podatnicy srzucaja sie na dzieci cwaniaczkow,ktorzy > nie czuja sie odpowieedzialni za wlasne dzieci! trzeba opracowac dokladny plan > sciagania platnosci i pietnowania spolecznego, zeby znowu nie bylo zadluzenia. Jest chyba oczywiste, że państwo ma większe możliwości ściągnięcia alimentów od tych cwaniaczków, niż osoba samotnie wychowująca dzieci. Czy państwo nie powinno egzekwować wyroków sądów? To może ofiary przestępstw powinny zapewniać ich sprawcom miejsce i utrzymanie w więzieniach? Zasiłki z Funduszu Alimentacyjnego przysługiwały tym, w stosunku do których państwo nie wywiązywało się z obowiązku wyegzekwowania alimentów od osoby, która wyrokiem sądu była do ich płacenia zobowiązana. Odpowiedz Link Zgłoś
joemama Re: powinno być: 'samotni rodzice' 25.03.06, 11:49 Ściąganie alimentów od dziadków, jeśli nie można ich uzyskać od rodzica, to nie jest żadna nowość, ponieważ ten przepis istnieje w kodeksie od zarazniów jego powstania w latach 60. To się działo od zawsze. Nikt oczywiście na emeryturę staruszkom nie siada, jeśli sąd stwierdzi, że jest na tyle niska, że im samym na utrzymanie tylko wystarcza. Natomiast jedno jest pewne - ściągnięcie majtek zobowiązuje. Nie widzę powodu, dla którego podatnicy mieliby płacić na cudze dzieci, tylko dlatego że matka miała głowę, jak w kawale, pod kierownicą. Odpowiedz Link Zgłoś
golcon A skąd się bierze samotność matki?. 25.03.06, 18:54 joemama napisał: > Ściąganie alimentów od dziadków, jeśli nie można ich uzyskać od rodzica, to nie > jest żadna nowość, ponieważ ten przepis istnieje w kodeksie od zarazniów jego > powstania w latach 60. To się działo od zawsze. Nikt oczywiście na emeryturę > staruszkom nie siada, jeśli sąd stwierdzi, że jest na tyle niska, że im samym n > a > utrzymanie tylko wystarcza. > > Natomiast jedno jest pewne - ściągnięcie majtek zobowiązuje. Nie widzę powodu, > dla którego podatnicy mieliby płacić na cudze dzieci, tylko dlatego że matka > miała głowę, jak w kawale, pod kierownicą. Chłopie mamy IV RP, a Ty powołujesz się na przepis z epoki Gomułki. Przespałeś tyle lat?. Samotne matki powinny zadbać o swych mężów aby nie były samotne. Samotność matek wynika w 80% z ich winy. W najbliższym otoczeniu znam bardzo wiele przypadków rozbicia rodziny z winy kobiety. Łajdaczy się taka, albo urządza piekło swemu mężowi,że za mało zarabia, itp. To mąż zostawia taką żonę. Dlaczego karać akurat dziadków ze strony męża, skoro wina leży po stronie tej samotnej matki. Odpowiedz Link Zgłoś
80662270a roboty publiczne dla matek za rozkład rodziny!! 25.03.06, 12:29 samotnym matkom wydaje się że nie ponoszą odpowiedzialności za rozkład rodziny alimentów nie powinno być w ogóle dziwka znajdzie kochanka i jeszcze mąż ma płacić i nie może oglądać dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
tusek.wrrr Mafijne PO Wpędziło 500 tys. Dzieci w Głód !!!!!!! 25.03.06, 13:29 na jesieni 2004 platfusy razem z komuną odebrały samotnym matkom środki do życia ! pod hasłem : TO NIE SĄ NASZE DZIECI !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tusek.wrrr Re: Mafijne PO Wpędziło 500 tys. Dzieci w Głód !! 25.03.06, 13:32 tusek.wrrr napisał: > na jesieni 2004 > platfusy razem z komuną > odebrały samotnym matkom > środki do życia ! > pod hasłem : > TO NIE SĄ NASZE DZIECI !!!! .... Elżbieta Radziszewska (PO) poparła w imieniu Platformy projekt, ale przypominała słabości zlikwidowanego funduszu ..... obłuda Platfusów nie ma granic !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mietek.jaworski Re: Mafijne PO Wpędziło 500 tys. Dzieci w Głód !! 26.03.06, 21:12 tusek.wrrr napisał: > tusek.wrrr napisał: > > > platfusy razem z komuną > > odebrały samotnym matkom > > środki do życia ! > > pod hasłem : > > TO NIE SĄ NASZE DZIECI !!!! > > .... > Elżbieta Radziszewska (PO) poparła > w imieniu Platformy projekt, ale przypominała > słabości zlikwidowanego funduszu > ..... > > obłuda Platfusów nie ma granic !!!!! Platfusownia to aferalna antyspołeczna partia działajaca świadomie na szkodę Państwa Polskiego ! Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford I slusznie. ja tez na cudze nie zamierzam placic:) 26.03.06, 00:54 Odpowiedz Link Zgłoś
mietek.jaworski [...] 26.03.06, 21:10 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
piekielnica1 Re: roboty publiczne dla matek za rozkład rodziny 26.03.06, 11:06 > alimentów nie powinno być w ogóle jasne, pełen luz, swoboda, folgowanie sobie do woli - i żadnej odpowiedzialności Odpowiedz Link Zgłoś
jola_iza przecież państwo płaci 25.03.06, 12:44 jeżeli nie da się wyegzekwować alimentów od dłużnika.Samotnym matkom ,chodzi tylko o to ,żeby nie czynić pewnych wysiłków do wyegzekwowania świadczeń.I jeszcze jedno sądy często przyznają alimenty w kwocie niższej niż dawało pństwo z funduszu.Problem faktycznym jest czas oczekiwania ,bo zanim komornik stwierdzi,że alimenty są nieściągalne mija kilka miesięcy,ale to można załatwić jednym przepisem o zaliczce.Funduszowi mówię stanowczo NIE Odpowiedz Link Zgłoś
jg19411 To wyłącznie obowiązek rodziców 25.03.06, 13:00 Centralny rejestr dłużników ,zaostrzenie reżimu ściągalności,czy roboty publiczne ,z których zarobki trafiały by do matek jako alimenty:TAK.Ale żądania, by uiszczał to budżet państwa,czyli był obowiązkiem wszystkich podatników to SKANDAL.Owszem są sytuacje losowe,gdzie należy pomóc,ale nie może to być obligatoryjnie i regułą.Obowiązek wychowania i utrzymania własnego potomstwa spoczywa wyłącznie na rodzicach.Dlaczego wszyscy mają łożyć za czyjeś decyzje czy nieodpowiedzialne konsekwencje krótkich przyjemności. Jak widać indyjski model żebractwa,kontynuowany przez Cyganów ma naśladowców,i nawet idzie dalej-z żebrania na żądania. Odpowiedz Link Zgłoś
a.tomek1 dlaczego placic na cudze 25.03.06, 17:39 dlaczego mamy utrzymywac cudze dzieci, wystarczy zeby kazdy placil na wlasne Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Cymański, jak zwykle 25.03.06, 23:15 Samotne matki chcą odbierać niepłacącym alimentów prawa jazdy. Rozwiązanie to poparł poseł Tadeusz Cymański (PiS): - Pomysł zatrzymywania praw jazdy był wyśmiewany. Ale słyszałem o gminie, w której w ciągu roku zatrzymano 180 praw jazdy za niepłacenie alimentów. I w ciągu roku one wróciły. To znaczy, że tatusiowie zapłacili pieniążki. ********************************************** A ja słyszałem o gminie, w której zatrzymano 360 praw jazdy i żadne nie wróciło, bo ojcowie nie mogli wykonywać pracy i zostali zwolnieni. Na ewentualne pytanie, o którą gminę chodzi, prosze się zwracać najpierw do posła Cymańskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Co z tym funduszem 26.03.06, 00:14 Ale samotne matki mają na to sposób. Renata Iwaniec: - Jeśli rodzic nie płaci alimentów i nie ma z czego oddać pieniędzy do funduszu, płaci za niego rodzina. Dług można by ściągać np. od dziadków dziecka. ************************************************** Mam nadzieję, że pani Renacie nie umknął fakt, że przeciętne dziecko ma zazwyczaj czterech dziadków i w efekcie taki przepis uderzyłby również w rodziców matki. Uderzyłby, gdyby istniały podstawy prawne w dowolnym przenoszeniu długów na dowolne osoby trzecie. Wspomina się o słabości funduszu alimentacyjnego. Tyle, że fundusz spełniał podstawową rolę: wypłacał potrzebującym pieniądze. Jego słabość polegała na słabej efektywności w ściagniu długów, co nie dziwi przy systemie wynagrodzeń komorników. Alternatywą jest osobiste ściganie dłużników, tyle, że nikomu nie chciało sie policzyć globalnego kosztu takiego działania. Z pewnościa znacznie wyższego, niż ten scentralizowanego funduszu. Dług społeczny funduszu długiem wcale byc nie musi, gdyż istnieją zyski niepoliczalne: dziecko mozna wychować, wyuczyć i zapewnic mu opiekę zdrowotną. Takie koszty społeczeństwo musi ponosić w imię swej solidarności. Moja propozycja: fundusz przywrócić, ale wzmocnić w nim mechanizmy windykacji. Odpowiedz Link Zgłoś
anakin_mm Re: Co z tym funduszem 26.03.06, 10:11 nareszcie ktoś poruszył kwestię komorników. Nie wiem jak przedmówca, ale przy "obecnym systemie wynagrodzeń komorników (sic)" ja myślę że dla komorników byłby to świetny interes w egzekucji alimentów. Biorąc pod uwagę alimenty wypłacone przez Stary Fundusz Alimentacyjny w wysokości 8 miliardów złotych na średnio 600 komorników w Polsce to przypada przeciętnie na jednego z nich 13.300.000 - 13 milionów 300 tysięcy niewyegzekwowanych alimentów. Od tego 15% opłaty egzekucyjnej - 1.995.000,00 zł. Qrna, ja chce być komornikiem i egzekwować TYLKO alimenty a bede milionerem. Tym bardziej, że wszystko się ustala za darmo, sąd daje kase na przejazd do dłużnika - loozik. Ludzie, pomyślcie czasem zanim coś napiszecie. Komornicy mają obecnie świetne możliwości do ustalenia majątku dłużnika alimentacyjnego, potrącenia na alimenty idą przed wszystkimi innymi, ustalają majątek za darmo we wszystkich urzędach i innych organach. Wspomaga ich obecnie opieka społeczna, której pracownicy socjalni jak nikt znają układy na miejscu, wśród sąsiadów itd. Komornicy MUSZĄ wykonywać te wszystkie czynności bo raz na kwartał muszą zdawć relację w Pomocy Społecznej, raz na pół roku Prezesowi Sądu. Tylko że dłużnicy alimentacyjni to najczęściej gołodupcy z 4 lub więcej dzieci. To elektorat PISu i Samoobrony, nie wspominając już o LPR. I to oni właśnie swoim wyborcom chcą zrobić teraz dobrze i płacić za nich alimenty z NASZYCh podatków. Ot koalicja:( NIe lepiej te pieniądze przeznaczyć na stworzenie dla nich miejsc pracy?? Skoro już pańswo ma pełnić rolę ochronną dla swoich obywateli to nie powinno wyręczać ich w obowiązkach ale zmusić do odpracowania długów. Utworzenie miejsca pracy też kosztuje. A jak dłużnik pracuje to i później z emerytury można prowadzić egzekucję. A pracujący płaci podatki i w ten sposób sam sfinansuje utworzenie dla siebie miejsca pracy. Z pustego w próżne nikt nie naleje. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Co z tym funduszem 26.03.06, 17:20 anakin_mm napisał: > nareszcie ktoś poruszył kwestię komorników. Nie wiem jak przedmówca, ale > przy "obecnym systemie wynagrodzeń komorników (sic)" ja myślę że dla komorników > byłby to świetny interes w egzekucji alimentów. **************************************** A dlaczego nie był bądź nie jest? Zastanowiłes się? Odpowiedź znajdziesz m.in. w kpc, który dla egzukucji alimentów ustanawia inną drogę, niż w przypadku długów handlowych. Stwarza więc to problemy i nie przynosi profitów proporcjonalnych do tych ściąganych z innych długów. Stąd komornicy mogą nie byc zainteresowani egzekucją alimentów. To chyba dosyć oczywiste. M.in. nie mozna zająć narzędzi pracy. Bo najpewniej będa to ostatnie zajęte alimenty, bo z bezrobotnego gościa wegetującego pod mostem nie ma czego zdzierać. Tu ustawodawca wykazał sie pewna przenikliwością. Odpowiedz Link Zgłoś
jlidia Re: Co z tym funduszem 30.03.06, 10:44 maruda.r napisał: "Moja propozycja: fundusz przywrócić, ale wzmocnić w nim mechanizmy windykacji" WŁAŚNIE O TO WALCZĄ SAMOTNE MATKI - NIE CHCEMY DOSTAWAĆ PIENIĘDZY KTÓRE SĄ BEZZWROTNE (przecież to własnie my walczyłyśmy o to żeby nie było już tzw. dodatków dla samotnych rodziców - bo były ONE BEZZWROTNE, czyli szły z kieszeni podatnika i nikt nie miał obowiązku ich oddać do budżetu)teraz jest zaliczka alimentacyjna i ona jest już zwrotna, choć nikt specjalnie nie interesuje sięaby coś w kierunku zwrotu robić i właśnie dlatego my chcemy aby powstał GFA który kładzie OGROMNY NACISK NA ŚCIĄGALNOŚĆ. Zanim ktokolwiek sie wypowie na temat naszej walki, niech może najpierw przeczyta ten projekt - jest dostępny w internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
piekielnica1 niezależność finansowa i zawodowa kobiet 26.03.06, 11:14 to matki powinny tak wychowywać swoje córki, by te były w stanie same poradzić sobie z w utrzymaniem dzieci, gdyby okazało się, ze ich ojciec jest podłym nieodpowiedzialnym draniem, egoistą lub agresywnym bydlakiem. Nie zwalnia to Państwa od ścigania i zmuszanie takiego osobnika do ponoszenia odpowiedzialności za swoje seksualne poczynania i spłodzone dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 feministki 26.03.06, 12:06 To tylko w Polsce można coś takiego wymyślić! Zabierać prawo jazdy ojcom niepłacącym alimentów! Innymi słowy zabrać im często ostatnie "narzędzie pracy" aby nie mogli zarobić na alimenty do których ich sądy zobowiązały! Gdzie tu logika? To podcinanie ostatniej gałęzi na której się siedzi! Zamiast wymyślać głupie szykany i kłaść kłody pod nogi możeby wreszcie Sejm RP uchwalił coś co spowodowałoby, że bezrobocie w Polsce spadłoby z 40% do zdrowych 5% a wtedy problem 90% ojców niepłacących alimentów z powodu braku pracy rozwiązałby się sam! Rodzinie trzeba bowiem pomagać a nie skutecznie ją rozwalać. Polskie rządy i władza ustawodawcza, bez względu na rządzącą opcję, są mistrzami w tej dziedzinie! Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 feministki 26.03.06, 12:07 To tylko w Polsce można coś takiego wymyślić! Zabierać prawo jazdy ojcom niepłacącym alimentów! Innymi słowy zabrać im często ostatnie "narzędzie pracy" aby nie mogli zarobić na alimenty do których ich sądy zobowiązały! Gdzie tu logika? To podcinanie ostatniej gałęzi na której się siedzi! Zamiast wymyślać głupie szykany i kłaść kłody pod nogi możeby wreszcie Sejm RP uchwalił coś co spowodowałoby, że bezrobocie w Polsce spadłoby z 40% do zdrowych 5% a wtedy problem 90% ojców niepłacących alimentów z powodu braku pracy rozwiązałby się sam! Rodzinie trzeba bowiem pomagać a nie skutecznie ją rozwalać. Polskie rządy i władza ustawodawcza, bez względu na rządzącą opcję, są mistrzami w tej dziedzinie! Odpowiedz Link Zgłoś
piekielnica1 Re: feministki 26.03.06, 12:29 ted1951 napisał: > To tylko w Polsce można coś takiego wymyślić największe wydatki na Fundusz Alimentacyjny budżet (czyli my podatnicy) ponosił w PRL, gdzie bezrobocia oficjalnienie było. Cała reszta twojego wywodu to samousprawiedliwianie się nieodpowiedzialnych dzieciorobów. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: feministki 26.03.06, 17:27 piekielnica1 napisała: > ted1951 napisał: > > > To tylko w Polsce można coś takiego wymyślić > > największe wydatki na Fundusz Alimentacyjny budżet (czyli my podatnicy) ponosił > > w PRL, gdzie bezrobocia oficjalnienie było. > > Cała reszta twojego wywodu to samousprawiedliwianie się nieodpowiedzialnych > dzieciorobów. ************************************ Sami dzieci nie robili. Ponadto, w procesach rozwodowych sądy rodzinne nieporównanie częściej przydzielają dziecko matce, a rolę ojca sprowadzają do płacenia alimentów. Dość trudno w takim wypadku byc odpowiedzialnym ojcem. Odpowiedz Link Zgłoś
golcon Piekielnica1, nie pleć bzdur. Istota problemu 26.03.06, 17:32 W PRL prawie nie było problemu samotnych matek. Władza pomagała jak mogła; bezpłatne żłobki, bezpłatne przedszkola, miesiące dodatkowych zwolnień dla matki na każde żądanie. Istotą w płaceniu alimentów jest brak pracy ojców oraz niezmiernie wysokie alimenty. Mój znajomy będąc bez pracy otrzymał do płacenia 850 zł miesięcznie. Cały swój wolny czas poświęcił na podnoszenia kwalifikacji, podczas gdy żona w tym czasie szalała za kochankami. Sąd ( feministka) uznał,że skoro ma wysokie kwalifikacje to stać go na dobrą robotę. Niestety wiemy jak obecnie jest w Polsce z pracą, bez tzw. znajomości bardzo ciężko o dobrą pracę. Państwo powinno dopomóc w płaceniu alimentów poprzez; 1. Odpis płaconych alimentów od podstawy opodatkowania. Podyktowane to jest tym,że koszty oddzielnego utrzymania ojca są niewspółmiernie wysokie w porównaniu z kosztami w rodzinie. Przecież to są mężczyźni w młodym wieku, natura nie zna prawa śmiertelników. 2. Pomoc w uzyskaniu pracy. 3. Zachęcenie matek do większej operatywności w zarabianiu na siebie i dziecko. Obserwujemy nachalne wykorzystywanie samotnych matek swych alimenciarzy. Matki poświęcają całą swoją energię aby zdołować swego byłego partnera. Wyszukują tysiące chorób i zaświadczeń od lekarzy, aby udokumentować przed sądem, że są niezdolne do pracy, że dziecko wymaga stałej opieki i kosztownego leczenia, itd. Sądy dla świętego spokoju podnoszą wysokość alimentów ponad przyzwoitą miarę, zwalniając matkę od odpowiedzialniości materialnej. Alimenciarze w takiej sytuacji rzucają pracę, robią na czarno, wykazują zero zarobku i stąd mamy tak ogromne zadłużenia. Moim zdaniem restrykcje pogorszą ten stan. Sądy powinny dopracować się określonych tabel maksymalnych wysokości alimentów a nie według widzimisi pani sędziny. Natomiast karanie dziadków za nierozważne postępowanie dorosłych swych dzieci jest podłością. To Hitlerowska metoda odpowiedzialności zbiorowej. Takie podejście jeszcze bardziej rozbije rodzinę. Dziadki z własnej woli, jeśli ich stać, kupią wnuczkowi różne potrzebne artykuły. To tworzy więź miedzypokoleniową. Nie wolno tej więzi przecinać administracyjnymi metodami. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Piekielnica1, nie pleć bzdur. Istota problem 26.03.06, 19:58 golcon napisał: Mój znajomy będąc bez pracy otrzymał do płacenia 850 zł miesięcznie. > Cały swój wolny czas poświęcił na podnoszenia kwalifikacji, podczas gdy żona w > tym czasie szalała za kochankami. Sąd ( feministka) uznał,że skoro ma wysokie > kwalifikacje to stać go na dobrą robotę. *************************************** I pewnie ów znajomy, nawet przy dużych kwalifikacjach, miał bardzo małe szanse, żeby dostac na początek więcej, niż 1000 pln na rękę. Spirala długów, każdy nowy kontrakt to zajęcie komornicze itd. Sama radocha. Fundusz powinien istnieć jako bufor gwarantujący rodzicowi opiekującemu sie dzieckiem (kto powiedział, że musi to byc matka?) terminową wypłatę alimentów, negocjujący z alimenciarzem ich spłatę na rozsądnych warunkach lub ściągający z tych, którzy faktycznie się uchylają od mediacji. Koszty społeczne będa niższe od ścigania w trybie indywidualnym. Odpowiedz Link Zgłoś
nikkka3 Re: Piekielnica1, nie pleć bzdur. Istota problem 26.03.06, 20:13 850 zl to wcale nie jest tak dużo na wychowanie dziecka, ale patrzysz na problem emocjonalnie poprzez konkretną znajomośc. Ja także mam taki przykład. Matka uczciwa kobieta wychpowuje doje dzieci,tatuś pojawia się tylko wtedy gdy ma na to ochotę, przynosi suweniry i znika. Fundusz płacił kobiecie, ale nigdy nie udało się ściągną c iood tatusia, bo nie wiadomo gdzie jest. Czyli płaciliśmy wszyscy. Czy to sprawiedliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
nikkka3 Re: feministki 26.03.06, 18:21 Nie jestem feministką, ale tak bym właśnie robiła i brak pracy nie ma tu nic do tego. Tu chodzi o zwykłe poczucie odpowiedzialności za to, co się zrobiło. Tylko facet bez j....j może podawać taki powód, tylko czy ktoś taki może być biologicznym ojcem? Odpowiedz Link Zgłoś