brukselek 04.04.06, 07:14 Cymański" Antysemickie wypowiedzi zdarzają się wszędzie. Nie widzę ich nasilenia w Radiu Maryja." Boże,co za idiota! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hatteras [...] 04.04.06, 07:19 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus Cymański wg mnie jest lepszy od Gosiewskiego 04.04.06, 07:33 gosiewski tylko mowi to z braku pomyslenia :) A Cymanski wprost przeciwnie. Dwa idealne okazy z PiS. Dorodne jak parka fermowych kurczaczkow :) Rzeczywiscie. Antysemityzm jest - ale przeciez na podworku posla cymanskiego jest podobny. Ciekawe kto go tam uprawia? Pan Franek spod budki z piwem? Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Re: Zadowolony SamooPiS w Radiu Maryja to jest syn 04.04.06, 07:44 Zadowolony SamooPiS w Radiu Maryja to jest syndrom krzykacza, zawistnika takiego, że gdy należało powiedzieć nie, zawalczyć, to pisał o Leninie, marksistowskiej dialektyce, o centralizmie demokratycznym. Ustawiali SamooPiSy te swoje komuszo-kościelne kariery w ramach inteligencji, która w zaciszu domu była sobą. Nie załapali się , wszyscy wiedzą , że ich przy tym nie było, nie było ich na lewicy, nie byli u demokratów, więc krzyczą z Rydzykiem te swoje bzdury i z burakami łapać banki, wywalać profesorów. To paranoja halucynogennych grzybów przemian! Zajadły ich wróg Balcerowicz miał niestety odwagę rozmontowywać strukturę własności socjalistycznej na spółdzielczą, aby następnie powiedzieć gospodarka rynkowa i liberalna. On tak ma i oni tak mają, a po fermencie dopiero ma, że mu się ojcowie mylą! Dyszy katolik pełen zawiści, gdzie „łżeelity”, gdzie komuniści? Krótkie spodenki trzymają szelki, Żydów, komuchów ja na plasterki! Brat ma konika, inaczej świra, a ja polityk co łże, nie tyra. Jesce s podfórka doszli chłopaki, wsystkich pobijem, wsadzim do paki. Wszystkiemu winne są Wałęsiaki, my solidarni, oni wapniaki! Z SamooPiSa kawałek zucha, prawie jak Rydyk i Burczymucha, wypatrzy w chlebie Żyda, komucha, żyto, „żydniego” ma dla nich ducha. Woj SamooPiS wypatrzy Żyda, gdzie, w oponencie, czysta ohyda! Dorzuci jemu jeszcze komucha, niech „ciemny moher” tego posłucha! Jak dobrze mi rzygnąć jest przez er zet, na „żydnie”, na żet życie jak klozet! Nie przyjmę chleba od oszołoma, który kojarzy, że chleba kroma, chleba żytniego i powszedniego, ma coś z „żydnią” macą wspólnego! Odpowiedz Link Zgłoś
greri2 [...] 04.04.06, 08:06 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
moroux Re: Czy Dyżurna Kublik wie że ten termin wymyslił 04.04.06, 08:13 A czy wiesz, co to kontekst? I że to samo stwierdzenie może być różnie odebrane w różnych sytuacjach? Oczywiście,to zatrudne dla ciebie, matołku. Odpowiedz Link Zgłoś
p.i.s środowisko 04.04.06, 09:39 Cymański odnośił się do własnego środowiska, kolegów partyjnych, parafii itp... dlatego nie ma w tym nic dziwnego, że wydaje mu się, że antysemityzm jest wszędzie a tak na marginesie co niemiecki papież robił w hitlerjugend, czy nie jest potrzebna jakaś komisja śledcza do zbadania tego? Odpowiedz Link Zgłoś
kronopio77 RM - wytarczy przecież posłuchać... 04.04.06, 10:47 www.radiomaryja.pl.eu.org/nagrania/ www.radiomaryja.pl.eu.org/nagrania/latzky/ Radyjko "broni się" samo :) Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Pierwszy taki przypadek? 04.04.06, 12:56 Pierwszy taki przypadek? Chyba p. cymiński radyja nie słucha - będzie nagana od ojca dyrektora. Albo już sie całkiem mózg zlasował od psychotropów. Odpowiedz Link Zgłoś
plaszcz ___Link do filmu o radiu nienawiści ojca dyrektora 04.04.06, 14:37 link znajduje się poniżej... Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Re: ___Link do filmu o mądrym inaczej 04.04.06, 16:48 On tak ma i oni tak mają, a po fermencie dopiero ma, że mu się ojcowie mylą! Dyszy katolik pełen zawiści, gdzie „łżeelity”, gdzie komuniści? Krótkie spodenki trzymają szelki, Żydów, komuchów ja na plasterki! Brat ma konika, inaczej świra, a ja polityk co łże, nie tyra. Jesce s podfórka doszli chłopaki, wsystkich pobijem, wsadzim do paki. Wszystkiemu winne są Wałęsiaki, my solidarni, oni wapniaki! Z SamooPiSa kawałek zucha, prawie jak Rydyk i Burczymucha, wypatrzy w chlebie Żyda, komucha, żyto, „żydniego” ma dla nich ducha. Woj SamooPiS wypatrzy Żyda, gdzie, w oponencie, czysta ohyda! Dorzuci jemu jeszcze komucha, niech „ciemny moher” tego posłucha! Jak dobrze mi rzygnąć jest przez er zet, na „żydnie”, na żet życie jak klozet! Nie przyjmę chleba od oszołoma, który kojarzy, że chleba kroma, chleba żytniego i powszedniego, ma coś z „żydnią” macą wspólnego! Odpowiedz Link Zgłoś
zhureck ***Michalkiewicz odpowiada rasistom z REM.**** 04.04.06, 15:31 - Nie zgadzam się z tymi zarzutami. To chyba jakieś nieporozumienie. To oświadczenie, z którego wynika, że profesor Norman Finkelstein w odniesieniu do tego samego problemu może używać określenia "przedsiębiorstwo Holocaust", a mnie nie wolno. Czyżby REM kierowała się kryteriami rasowymi? - ironizuje Stanisław Michalkiewicz w rozmowie z "Naszym Dziennikiem". Michalkiewicz podkreśla, że mówił o rzeczach, które nie są "teorią spisku", ale są powszechnie znane i były poruszane na łamach polskich oraz międzynarodowych gazet, zaś roszczenia niektórych środowisk żydowskich poparte agresywną kampanią nienawiści pod adresem Polski stały się też przedmiotem działań i zabiegów dyplomatycznych. Całość: www.kmdm.net//modules.php?name=News&file=article&sid=2052 Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Taa...A "polski papa" w zydowskiej kamienicy? 04.04.06, 11:21 Koniecznie wyjasnic, jeszcze przed beatyfikacja;) Odpowiedz Link Zgłoś
stakoj Re: Czy Dyżurna Kublik wie że ten termin wymyslił 04.04.06, 09:43 moroux napisał: > A czy wiesz, co to kontekst? I że to samo stwierdzenie może być różnie odebrane > w różnych sytuacjach? Oczywiście,to zatrudne dla ciebie, matołku. A czy wiesz matołku, że ten termin to tytuł książki żydowskiego profesora Normana Finkelsteina w której demaskuje podłe i podstępne działania organizacji żydowskich wykorzystujących holokaust do wyłudzania dla siebie wielkiej kasy??? Czyja to więc wina, że żydzi (np. Finkelstein) są antysemitami i podstępnymi wyłudzaczami? I dlaczego nazwanie złodzieja żydowskiego złodziejem jest dla kublików antysemickie? Odpowiedz Link Zgłoś
moroux Re: Czy Dyżurna Kublik wie że ten termin wymyslił 04.04.06, 10:31 No i tym samym odpowiedziałeś sobie na swoje pytanie. Wiesz o czym jest książka, znasz kontekst. W którym użycie tego sformułowania nie jest antysemityzmem. A w RM mówi się o czymś innym, w inny sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
mleon I tak najgorszy z parku PiSowego jest Mech 04.04.06, 10:46 Przez niego już niedługo przestanie się kupować polskie obligacje. Wtedy zacznie się ostry, ostry sajgon. Jak po kase przyjda gornicy, pielegniarki, nauczyciele a cielaki z PiSu nie beda mialy ani kasy nai skad pozyczyc. Zobaczycie! To jest prognoza mleona! za pół roku... he he he... Mech, buc arogant, dyletant i do tego z przekonań ekonomicznych komunista, najgorsza mieszanka. Naobrażał już wszystkie środowiska finansowe w tym kraju a ostatnio wziął się za zagranicę. Zobaczycie... Cymański i jego faszyzująca postawa względem RM to pikuś przy kaszance jaką szykuje nam ta menda Mech :( Odpowiedz Link Zgłoś
plaszcz ______________Najlepsze cytaty z radia maryja :))) 04.04.06, 14:40 zobacz film o radiu nienawiści ojca dyrektora "o. Rydzyk: - Ostatecznym celem homoseksualizmu jest walka z Kosciolem i zniszczenie Kosciola. o. Rydzyk: - A ta prostytucja na drogach? Jakiez to wstretne.I popatrzcie, kto sie kolo tych narzedzi diabla zatrzymuje. Popatrzcie... góry miesa z hormonami - bo przeciez nie ludzie. Trzeba siac, siac... tak, tak... zwierzeta z hormonami. A potem przychodza z placzem do ksiezy. o. Rydzyk: - Wykosztowaliscie sie na te kielbasy, na te szynki na swieta, a teraz co? Nawet na bilet nie macie, by pojechac do Czestochowy. telefon do RM: - Poszlam do ksiedza i zale sie, ze juz nie mam sily, bo pietnascie lat zyje pod jednym dachem z pijakiem, a ksiadz westchnal i powiedzial: "Ty masz jednego pijaka, a ja mam ich cala parafie". rozmowa na antenie RM: - Ojcze Dyrektorze... mam nowotwora i to zlosliwego. - To wszystko dla Boga, córko. ekspert RM: - Czasem w towarzystwie slychac koncert "baków". Wszystko spowijaja trujace wyziewy tych gazów. Z punktu widzenia ekologii jest to barbarzynstwo. telefon do RM: - Mialam do usuniecia zab... i to madrosci. Bardzo sie balam i poszlam do kosciola, i modlilam sie: "Panie Jezu, co to bedzie, co to bedzie...". I taka mysl mi wtedy przyszla do glowy: to ja sie boje o ból zeba, a przeciez Jego na tym krzyzu bardziej bolalo. No to zaczelam sie modlic i ofiarowalam Jezusowi ten zab. Poszlam do dentystki, a Jezus mi to wynagrodzil i wcale mnie nie bolalo. ekspert RM: - Masoni sa narzedziem szatana, a ich znakiem jest slonce. Zwróccie uwage, ze ten znak staraja sie umiescic wszedzie. Na przyklad w Polsacie sie ono pojawia i na butelkach wody "Bonaqua", i jako logo partii Unia Wolnosci. Zebysmy mieli kilkuset takich ojców Rydzyków w Polsce, to nie musielibysmy sie bac masonerii. telefon do RM: - Ja sobie taka modlitwe wymyslilam sama. Moge powiedziec? - Prosimy... - Jak to dobrze, ze jestes, ojcze Rydzyku, jak to dobrze, ze ciebie ta mama urodzila, niepokalana... ekspert RM: - To tylko ateisci szukaja wszedzie spisków, ze wszedzie jest spisek, wesza, ze wszystko przez ten spisek. A my, katolicy, wiemy, ze to nieprawda. Wiemy, ze jest tylko jeden spisek, na czele którego stoi szatan. I on upodobal sobie atak na Polske, bo Polska jest monarchia, bo mamy swoja królowa, bo oddalismy sie w niewole Matce Bozej. ekspert RM: - Jest taka ksiazka dla dzieci pod tytulem "Doktor Dolitle". To jest straszna ksiazkai jeszcze na dodatek lektura. Ona równa zwierzeta z czlowiekiem, czyli równa czlowieka ze zwierzeciem. To jest doktryna masonska: swinia jest taka sama jak i ja. Kacik dowcipów w Radiu Maryja: - Wie pan, zaczely wypadac mi wlosy. - Byl pan u lekarza? - Nie. Same zaczely. o. Rydzyk: - Trzeba pic ziola, bo to nie chemia. Ale jak sie je pije na przyklad o pólnocy, stojac na jednej nodze, to juz wtedy zaczyna sie okultyzm i diabel. rozmowa na antenie RM: - Niech bedzie pochwalona Maryja zawsze dziewica. Czy bede na antenie? - Juz pan jest na antenie. - A co mi ksiadz za pierdoly opowiada, kiedy mam wlaczone Radio Maryja i tam teraz slysze ojca dyrektora! - Bo jeszcze fale radiowe do pana nie zdazyly doleciec. I prosze sie kulturalnie wyslawiac. - Aha... sluchaczka RM: - Jak bylam mala, to przychodzil do nas taki wysoki ksiadz. Bral mnie na rece i tak gladzil po pupce. Teraz jestem duza, ale czasem tak bardzo chce, aby tamten ksiadz znów mnie przytulal i glaskal po pupie. o. Rydzyk: - Przyjezdzaja tu do Torunia ludzie i mówia: "Jakie to sobie palace buduja ksieza." A to jest ich dziadostwo - tych ludzi dziadostwo i maly mózg. Zacofanie! sluchacz RM: - Chcialem pozdrowic moja zmarla siostre. Zeby zawsze byla zdrowa. o. Rydzyk: - Mówia niektórzy, ze Ojciec Swiety jest konserwatysta. Pewno, ze jest, bo na tych biwakach rozmaitych jadal konserwy, bo je lubi... telefon do RM: - Ja jestem juz babka, mam 75 lat. Tyle lat zylam z alkoholikiem - juz zaczynam plakac - i urodzilam z tym alkoholikiem córke, która wyszla za maz tez za alkoholika. Urodzili dziecko, tez alkoholika... telefon do RM: - Postuluje wyrzucenie z nazwy telewizji Polsat liter: pol. Bo to nie polskie. I co wtedy zostanie? Sat zostanie. I jak dodamy do tego skrót od anteny, zobaczymy cala prawde Sat-an! ekspertka RM: - Telewizja i gry komputerowe moga byc przyczyna masturbacji, która bedzie pózniej przeszkadzala w tworzeniu wiezi rodzinnych. Badania na calym swiecie wskazuja, ze masturbacja jest glówna przyczyna rozwodów na calym swiecie. przypadkowe wejscie na antene dzwiekowca RM zdenerwowanego odglosami remontów rozglosni: - Ku...a, ch...u, przestan wiercic. Jak ja, ku...a, moge miksy robic w takich, ku...a, pie...ch warunkach, do ch...a! rozmowa na antenie RM: - Jak to jest, ojcze? Znajoma chodzila po domach i zbierala pieniadze na Radio Maryja i wpadla do piwnicy glowa w dól i teraz ma wstrzas mózgu i cala poraniona jest... - Moze zle zbierala... rozmowa na antenie RM: - Tu Radio Maryja, katolicki glos w twoim domu. Sluchamy, kto sie do nas dodzwonil? - Tu... tu... Wlodz...dz... dzi... mieeerz z No... oooo... weg...g...g... Sacz...cz...cza... - O widze, ze z Panem sobie nie porozmawiamy... rozmowa na antenie RM: - Jestem ogromnie zbulserwowany tym, co sie dzieje... - My tez, panie Janie, ale mówi sie zbulwersowany... - No wlasnie... jestem zbulserwowany... modlitwy na antenie RM: - Sluchamy, Radio Maryja... w czyjej intencji modlitwa? - Ja bym chciala sie pomodlic za wszystkich oszustów, klamców i zlodziei... no i za ojca dyrektora oczywiscie. sluchaczka: - Pojechalam na pielgrzymke na Wegry i widzialam, ze ksieza, co byli z nami, kupowali w duzych ilosciach winiaki... o. Jacek: - Mówi pani nie na temat dzisiejszej katechezy. o. Rydzyk: - Rozmawiam kiedys z taka dziewczyna. Niby sukienka do ziemi... dobrze, ale patrze, a tu taki dekolt... rozpruty niemal do pepka. Biedne dziecko... mysle sobie... potem dziwisz sie, ze mezczyzni patrza na ciebie jak na zwierze. Kochani, trzeba siac, siac i zbierac ziarno. Jakos dzisiaj nie kontaktuje tak... dobrze. ekspert na antenie RM: - Wezmy slowo "komputer". Wszystkie litery w tym slowie przyporzadkujmy kolejnym liczbom w alfabecie, potem dodajmy je do siebie i pomnózmy przez 6. Co otrzymamy? Otrzymamy 666. A wiec i komputer i Internet to narzedzia diabla. ********** Słuchaczka: – Ja dzwonię ze Stanów. U nas jest już taka deprawacja i kultura śmierci, że w szkołach stoją automaty do sprzedaży prezerwatyw. o. Jacek: – To pani nie dzwoni ze Stanów, tylko z piekła. ¤ ¤ ¤ quiz na antenie RM: – Masz na imię Michał? To pięknie. Pierwsze pytanie naszego quizu brzmi: Nad jakim morzem leży wyspa Kapri? – A ona leży nad morzem? – No... każda wyspa leży nad jakimś morzem. – No to nad jakim ona leży? – Kto tu w końcu komu zadaje pytania? ¤ ¤ ¤ telefon do RM: – „Tygodnik Powszechny”, „Gość Niedzielny” i „Fakty i Mity” zatruwają dusze katolików. ¤ ¤ ¤ dowcipy na antenie RM: – Zmieniłeś rybkom wodę w akwarium? – Po co? Przecież jeszcze poprzedniej nie wypiły. Miś prowadził sklep w Tatrach. Przychodzi do niego zajączek i prosi chleb z górnej półki. Wściekły miś przystawia drabinę i zdejmuje ten chleb. Następnego dnia historia się powtarza, więc trzeciego dnia miś, widząc zajączka, już sam wszedł na drabinę, a ten mówi: – Poproszę masło z dolnej półki. Matka w ZOO do syna: – Nie zbliżaj się do niedźwiedzi polarnych, bo się przeziębisz. Scena w ZOO: – Kiedy będzie pan karmił małpy? – A co? Już pani jest głodna? ¤ ¤ ¤ telefon do RM: – Właśnie minął mi okres... – I po co pani telefonuje w tej sprawie do radia?! ¤ ¤ ¤ Słuchacz: – W Oświęcimiu nigdy nie Odpowiedz Link Zgłoś
bonq Re: Czy Dyżurna Kublik wie że ten termin wymyslił 04.04.06, 11:12 ale wyborcza nie podała w jakim kontekście to stwierdzenie padło. Jest tylko krytyka samego stwierdzenia. Dlaczego od razu obrażasz człowieka?? Odpowiedz Link Zgłoś
moher75 Re: Czy Dyżurna Kublik wie że ten termin wymyslił 04.04.06, 11:48 A czy ty znasz ten kontekst ? Bo felieton Michalkiewicza był o roszczeniach środowisk żydowskich z USA dot. mienia pozostawionego w Polsce. "Przedsiębiorstwo Holocaust" odnosiło się do organizacji nastawionych na zrobienie na zagładzie współziomków niezłych pieniędzy... Określenie i nazwa w tym kontekście nikogo chyba nie powinna obruszyć - a już na pewno nie jest antysemicka. Inna sprawa, że w felietonie tym Michalkiewicz ostro pojechał po Gazecie Wyborczej czego efekt czytamy powyżej... Odpowiedz Link Zgłoś
joanna0001000 Re: almagus "dyszący nienawiścią" 04.04.06, 08:51 Tekst almagusa infantylny i pełen nienawiści. Odpowiedz Link Zgłoś
janek344 Re: Cymański wg mnie jest lepszy od Gosiewskiego 04.04.06, 10:03 Cymański jest głupszy, Gosiewski przewyższa go hipokryzją. marcus_crassus napisał: > gosiewski tylko mowi to z braku pomyslenia :) A Cymanski wprost przeciwnie. Dwa > > idealne okazy z PiS. Dorodne jak parka fermowych kurczaczkow :) > > Rzeczywiscie. Antysemityzm jest - ale przeciez na podworku posla cymanskiego > jest podobny. Ciekawe kto go tam uprawia? Pan Franek spod budki z piwem? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna0001000 Re: Wielka sztuka dla ciebie 04.04.06, 16:26 Dla ciebie to jednak nieosiągalne, tylko się nie rozpłacz... Odpowiedz Link Zgłoś
marysia57 Re: Cymański wg mnie jest lepszy od Gosiewskiego 05.04.06, 05:32 swiesia 04.04.06, 16:28 + odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
mika68 Re: Cymański wg mnie jest lepszy od Gosiewskiego 05.04.06, 20:53 Ad vocem co do Michałkiewicza: Powstaje pytanie, czy w swoim felietonie Michalkiewicz wykazał się uprzedzeniem i wrogością do Żydów? Tematem felietonu były rewidykacje organizacji żydowskich w zakresie restytucji mienia pożydowskiego w Polsce. Istnienie takich rewindykacji jest faktem i nie stanowi żadnej tajemnicy. Szczegóły na stronie Światowego Kongresu Żydów. Idźmy dalej. Hasło "holokaustowej industrii" nie zostało wymyślone przez Michalkiewicza, tylko przez Normana Finkelsteina w książce The Holocaust Industry: Reflections on the Exploitation of Jewish Suffering. Prof. Finkelstein, którego rodzice przeżyli Oświęcim, jest ostatnim, któremu można zarzucić antysemizm. A może prof. Finkelstein się myli, i nie ma żadnej "industrii"? W sukurs przychodzi nam wypowiedź Israela Singera o "upokarzaniu Polski": (Reuters Agency reported from Buenos Aires, Argentina on Fri, 19 April 1996 (14:50:17 PDT) on The World Jewish Congress: Israel Singer, General Secretary of the World Jewish Congress stated that "... If Poland does not satisfy Jewish claims it will be "publicly attacked and humiliated" in the international forum"). Żeby ktoś nie miał wątpliwości jakie bywają opinie niektórych znanych Żydów, to niech sobie poczyta Elie Wiesela (laureat Pokojowej Nagrody Nobla): "Na tej ziemi skażonej i przeklętej żyją Polacy. A ci, którzy żyją na ziemi skażonej i przeklętej sami są skażeni i przeklęci. (...) Ich ziemia nieprzypadkowo zresztą wybrana została na miejsce Holocaustu (...) jeśli chodzi o Polaków... Nie jest to zwykły przypadek, że obozy największej zagłady powstały u nich, w Polsce, a nie gdzie indziej" (Elie Wiesel - Pieśń umarłych, Wrocław 1991, str. 143). Temat "polskich obozów śmierci" też nie jest wymyślony. Określenie „polskie obozy śmierci" pojawiło się w prasie zachodniej już w latach 70. W czerwcu 2002 roku ukazało się na stronie internetowej Centrum Szymona Wiesenthala w kontekście sprawy Iwana Demianiuka, strażnika hitlerowskich obozów zagłady. Źródło na www.b16.pl/program/297,.html Dobrze, przejdźmy do spraw krajowych. Jest faktem że w Polsce przebywał David Harris, szef American Jewish Commitee. Prawdą jest też, że jednym z przedmiotów rozmowy były tematy związane z restytucją mienia pożydowskiego: Biuro prasowe Amerykańskiego Komitetu Żydów (AJC) przekazało 16 marca br. informację o spotkaniu delegacji AJC z Prezydentem Lechem Kaczyńskim, premierem Kazimierzem Marcinkiewiczem oraz marszałkiem Sejmu Markiem Jurkiem. (..) Premier Kazimierz Marcinkiewicz stwierdził, że istnieje potrzeba przyjęcia ustawy, która rozwiązałaby problem restytucji mienia prywatnego, w tym mienia ofiar Holokaustu i ich spadkobierców. Polscy rozmówcy zapewniali, że stosowna ustawa zostanie przyjęta przez Sejm jeszcze w tym roku. Marszałek Sejmu Marek Jurek stwierdził, że po 17 latach rząd musi nareszcie zamknąć ten temat. To tyle w sprawie tzw. "INDUSTRII ŻYDOWSKIEJ". Jeśli chodzi o RM to Pan Edelmann i jemu podobni z niby-Rady Etyki Mediów (nota bene nikt tego gremium nie opiniował, nie wybierał, więc takich Rad Mediów może być powołanych bez liku...) cały czas starają się podkreślić zasługi mediów jedynie słysznych im i staremu układowi. Co w takim razie szanowna "rado" począć z mediami jawnie szkalującymi wizerunek Polski i Polaków jak GWno czy NIE??? Odpowiedz Link Zgłoś
volandina [...] 04.04.06, 08:09 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna0001000 "Święte krowy"?? 04.04.06, 16:19 Nie może pomiędzy narodami być „świętych krów”. Są bowiem ci, którzy byli ofiarami i ci, którzy byli katami. Ofiarą najbardziej znaną historycznie Izraelitów był Chrystus, najlepszy z ludzi. Żydzi i inne narody były ofiarami faszyzmu. Z kolei jeżeli chodzi o katów komunizmu byli wśród nich i Żydzi. Moje zdziwienie budzi fakt, że Żydzi nienawidzą Krzyża. Czyżby był dla nich wyrzutem sumienia. Przecież Chrystus ich nie skrzywdził, tylko oni Chrystusa, owszem krytykował ich, a szczególnie „ uczonych w piśmie” za obłudę Media liberalne i lewicowe przypominają mi Żydów, ponieważ nie dopuszczają krytyki pod swoim adresem, natomiast z zawiścią krytykują innych. Odpowiedz Link Zgłoś
dzieciatko_o_dyrektora Antysemickie wypowiedzi zdarzają się wszędzie. Nie 04.04.06, 07:25 ---Antysemickie wypowiedzi zdarzają się wszędzie. Nie widzę ich nasilenia w Radiu Maryja.--- W pisie takie wypowiedzi to norma , dlaczego mialby myslec ze RM to jakis wyjatek ? Odpowiedz Link Zgłoś
konread Re: Antysemickie wypowiedzi zdarzają się wszędzie 04.04.06, 08:41 Takie wypowiedzi nie rażą, tylko wlaśnie ludzi którzy na codzień się takim językiem nienawiści posługują. A swoją drogą już Rydzyk wyrządził więcej krzywdy u nas Kościołowi nienawistnymi wypowiedziami, niż komuniści represjami - smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
emigrancik A na pewno w otoczeniu Cymanskiego 04.04.06, 09:04 Z antysemityzmem spotykalem sie do tej pory tylko w jednym miejscu: w podstawowce. kiedy banda wyrostkow, pragnacych poczuc sie silnie zaczynala golic glowy i holdowac faszystowskim pogladom. Od tego czasu cisza na temat antysemityzmu. Co jakis czas na murze, albo w ktoryms z mediow rydzyka. Jezeli Cymanski twierdzi, ze wszedzie, swiadczy to o tylko o cymanskim i jego otoczeniu. Widac blisko Cymanskiemu do mlodziezy wszechpolskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna0001000 Re: Antysemickie wypowiedzi zdarzają się wszędzie 04.04.06, 08:55 dzieciatko_o_dyrektora napisała: > ---Antysemickie wypowiedzi zdarzają się wszędzie. Nie widzę ich nasilenia w > Radiu Maryja.--- > W pisie takie wypowiedzi to norma , dlaczego mialby myslec ze RM to jakis > wyjatek ? Tak jak antypolskie i antykatolickie - pełna zgoda- ale dla ciebie "dzieciatko" medal za przywództwo. Odpowiedz Link Zgłoś
galilla Mikisa Teodorakisa uwagi o Żydach i Izraelu 04.04.06, 11:05 Mikisa Teodorakisa uwagi o Żydach i Izraelu Żyjemy w czasach, kiedy nawet najbardziej słuszna krytyka Żydów i Izraela jest odbierana przez Żydów jako antysemityzm. Do końca II wojny światowej za antysemitę uważano człowieka, który nie lubił Żydów i im szkodził; dzisiaj antysemitą jest ten, kogo nie lubią Żydzi! Na tym tle dochodzi często do niedorzeczności. Np. w Australii (Melbourne) kilka lat temu stanęła przed sądem rodzina Goldbergów za pranie brudnych pieniędzy do Izraela (50 mln dolarów!). Postawienie ich przed sądem ich obrońca nazwał... antysemickim aktem!!! Z kolei rabin Pinchas Hayman oświadczył "urbi et orbi", że wszyscy chrześcijanie są antysemitami ("Australian Jewish News" 26.7.1996). A że antysemityzm jest rasizmem i jako taki karany sądownie, należałoby, aby usatysfakcjonować Żydów, wsadzić do więzień 2 miliardy chrześcijan. Polacy nie mają prawa pisać na ważne i aktualne tematy polsko-żydowskie, bo zaraz – zgodnie z porzekadłem: uderz w stół, a nożyczki się odezwą - włączają się polskojęzyczni Żydzi i wyzywają nas od faszystów oraz ośmieszają i obrażają autorów tekstów. Ludzie, którzy panicznie boją się prawdy, ludzie, którzy uważają, że wolność słowa przysługuje tylko im i ich podłości i kłamstwom.Dlatego dobrze się dzieje, że prawdę o Żydach głoszą nie tylko – najbardziej od nich poszkodowani w ostatnich 250 latach – Polacy, ale także przedstawiciele innych narodów. Osoby poważane i szanowane nawet przez samych (prawych) Żydów. A jeszcze lepiej, jak tę prawdę o Żydach i Izraelu drukują żydowskie gazety. Ostatnio miało to miejsce raptem tydzień temu, kiedy to znany i poważny dziennik izraelski "Haaretz" z dnia 27 sierpnia 2004 opublikował długą rozmowę znanego dziennikarza izraelskiego Ari Shavita z Mikisem Theodorakisem, zatytułowaną "The Jewish problem, according to Theodorakis" (Problem żydowski według Theodorakisa). Mikis Theodorakis to słynny grecki kompozytor (ur. w 1925), znany na świecie m.in. z muzyki do holywoodskiego filmu "Grek Zorba" (1964). To także polityk i znany intelektualista o poglądach lewicowych oraz działacz na rzecz pokoju na świecie o międzynarodowej reputacji. Theodorakis był od wczesnych lat i w zasadzie pozostaje nadal przyjacielem Żydów i Izraela. Uważa za piękną rzecz powrót Dzieci Izraela do historycznego łona z którego wyszli, popierając tym samym istnienie państwa żydowskiego Izrael, które wielokrotnie odwiedzał i w którym koncertował, i w którym miał czy nadal ma wielu żydowskich przyjaciół (m.in. Yigal Allon, Yael Dayan). Popiera nawet przystąpienie Izraela do Unii Europejskiej. Jeszcze niedawno temu skomponował "Trylogię mathauzeńską" (2000) ku pamięci zgładzonych Żydów podczas holocaustu. Kiedy w 1967 r. drogą zamachu stanu doszli do władzy w Grecji "pułkownicy", izraelski polityk i generał Mosze Dayan zaoferował mu pomoc w wydostaniu się z Grecji. Trudno więc Theodorakisa uważać za antysemitę i wroga Izraela. Zresztą gdyby za takiego uważali go Żydzi, żadna żydowska gazeta nie przeprowadziłaby z nim rozmowy. Dlatego warto, aby przeciętny Polak zapoznał się z jego uwagami na temat Żydów i Izraela czy raczej polityków obecnie sprawujących w nim władzę. Tym bardziej, że uwagi te, jak już wspomniałem, ukazały się w znanym i poważnym dzienniku izraelskim, który także trudno nazwać antysemickim.Cała rozmowa z Theodorakisem jest bardzo ciekawa, niestety, jednak bardzo długa. Ograniczę się więc do jego najważniejszych uwag na temat Żydów i Izraela.Żydzi w ogóle i ci występujący na łamach np. "Wirtualnej Polonii" szczodrze zarzucają faszyzm Polakom piszącym prawdę o stosunkach polsko-żydowskich oraz krytykom Żydów i Izraela. Tymczasem Theodorakis uważa, że faszyzmem jest właśnie polityka władz Izraela, popierana przez większość narodu żydowskiego, jak również polityka obecnych władz amerykańskich, w której Izrael na swój udział. I dodaje: "Nie mogę zrozumieć jak to jest możliwe, aby Żydzi, którzy byli ofiarami faszyzmu, mogli go dzisiaj popierać. Żaden inny naród na świecie nie popiera (oficjalnie) faszyzmu amerykańskiego tylko Izrael... To rzuca się cieniem na Izrael! Obawiam się, że Szaron poprowadzi Żydów – podobnie jak Hitler poprowadził Niemców – do korzeni zła". Theodorakis uważa, że jest duża analogia między hitlerowskimi Niemcami a Izraelem. Stąd mówiąc o polityce Izraela często używa określeń: "izraelska mentalność hitlerowska" lub "izraelskie barbarzyństwo hitlerowskie". Żydzi są naturalnymi wrogami wszelkiej demokracji. Wszak to judaizm dał zachodniemu światu autokrację, strukturę hierarchiczną, która jest zupełnie inna od starożytnej greckiej demokracji, którą w zbliżonej formie zaakceptował świat zachodni.Ta autokracja judaistyczna – ciągnie dalej Theodorakis – w połączeniu z wiarą, że Bóg kocha tylko Żydów, którzy są rzekomo narodem wybranym, wyrobiła u nich tradycję dumy i stała się skutecznym antidotum przeciw wynaradawianiu się Żydów w diasporze. Tym samym dała początek żydowskiemu rasizmowi. Judaizm jest czystym rasizmem i stąd Żydzi są rasistami. Aby to ukryć w stosunku do nie- Żydów stosują często taktykę "łapaj złodzieja". Theodorakis zauważa, że w starogreckiej mitologii, w przeciwieństwie do judaizmu, nie występuje koncepcja wyższości rasowej. Adolf Hitler także wmawiał Niemcom wyższość rasową. Na pytanie Shavita: czy uważa że nasiona polityki Szarona i Busha pochodzą z "Biblii" - Theodorakis odpowiada, że "Jest to całkiem możliwe". Widzi on w obecnej polityce Izraela wobec Palestyńczyków i Arabów czysty rasizm, który wzmacnia to, że Izrael jest silniejszą stroną w tym konflikcie. Tą swoją siłą Żydzi upajają się w sposób iście rasistowski. I wierzy, że Żydzi z ofiar hitleryzmu stali się nowymi hitlerowcami ("the Jews were transformed from being the Nazis’ victims to being the new Nazis"). Na pytanie Shavita: czy Theodorakis myśli, że u Żydów rozwinął się jak u hitlerowców kompleks wyższości? – odpowiada: "Kiedy wojsko izraelskie wysadza w powietrze domy Palestyńczyków – co to jest? Kiedy wyrywacie drzewa oliwne i owocowe z korzeniami w gajach i sadach należących do Palestyńczyków – co to jest? Kiedy nakazujecie Palestyńczykom opuszczenie swych domostw w ciągu jednej godziny – co to jest? Kiedy zabijacie palesteńskie kobiety i dzieci – co to jest? – To są hitlerowskie metody. To jest hitlerowska mentalność". Theodorakis mówi Shavitovi, że kiedy 4 listopada 2003 r. powiedział to samo podczas wywiadu z nim, prasa żydowska i izraelska oraz światowa kontrolowana przez Żydów, chcąc skierować opinię światową przeciw niemu, podała, że powiedział on że "Żydzi są źródłem wszelkiego zła", podczas gdy powiedział wówczas, że "Żydzi są przy korzeniach zła". A to duża różnica! Dowodzi ona o kontrolowaniu mediów przez Żydów i manipulowaniu przez nich wiadomościami.Grecki kompozytor daje jeszcze jeden przykład na faszystowskie czy komunistyczne metody stosowane przez wpływowych Żydów. Otóż, jak już wspomniałem, chociaż popiera on Izrael i uważa się za przyjaciela Żydów, jednocześnie popiera prawo Palestyńczyków do posiadania własnego państwa (cały Zachodni Brzeg i strefa Gazy). Szaronowcy wciągnęli go za to na czarną listę. A kiedy napisał hymn narodowy dla Palestyny szowiniści żydowscy pokazali mu swoje kły. Miał wówczas odbyć się jego koncert z udziałem orkiestry symfonicznej w Bostonie. Koncert został odwołany, jak poszła w świat wiadomość, że Theodorakis napisał hymn narodowy Palestyny. Od tej pory wszystkie orkiestry symfoniczne na świecie, znajdujące się pod kontrolą Żydów, odmawiają urządzania mu koncertów. – To skandaliczne, tym bardziej, że cały demokratyczny świat, a nawet same Stany Zjednoczone Ameryki popierają powstanie państwa palestyńskiego!Oto żydowska "demokracja", "wolność słowa" i mściwość, a Odpowiedz Link Zgłoś
galilla Mikisa Teodorakisa uwagi o Żydach i Izraelu 04.04.06, 11:13 Oto żydowska "demokracja", "wolność słowa" i mściwość, a przede wszystkim "tolerancja", której brak zarzucają Żydzi wszystkim nie-Żydom! Zgodnie z powiedzeniem, że w czyimś oku widzą źdźbło, a w swoim nie widzą belki. Ten brak tolerancji w stosunku do Theodorakisa okazali Żydzi, kiedy w listopadzie ub.r. skrytykował Żydów i Izrael. Mówi Shavitovi: "Bardzo zabolała mnie reakcja żydowska. Nie była to reakcja kulturalnych ludzi. Dostałem wówczas wiele, wiele setek jadowitych emailów od Żydów z całego świata. Nie mogłem pojąć tej nienawiści mi okazywanej". Tak czynili czy czynią także hitlerowcy, faszyści oraz komuniści. Dlatego faszystami czy komuchami z ducha są także ci Żydzi, którzy chcą np. nam Polakom zatkać usta., aby w ten sposób tłamsić niewygodną dla nich prawdę o Żydach i stosunkach polsko-żydowskich. Abyśmy nie mówili prawdy o Jedwabnem, o Żydach w komunistycznym UB, czy o ich zbrodniach wobec Polaków popełnionych podczas sowieckiej okupacji Kresów w latach 1939- 41.Tak, faszyzm czy komunizm są bliższe Żydom niż demokracja, tolerancja i wolność słowa! Bowiem demokracja, tolerancja i wolność słowa szkodzą żydowskim planom rządzenia światem. Theodorakis uważa, że Żydzi kontrolują finansami świata (Wall Street) i gospodarką amerykańską, a przede wszytkim mediami w wielu krajach Zachodu (a już na pewno amerykańskimi). Przede wszystkim jednak Żydzi kontrolują polityką Białego Domu i w ogóle mają Amerykę w swoich rękach (Theodorakis mówi: "America, the great superpower, is actually controlled today by the Jews"). To Żydzi kontrolują amerykańską polityką bliskowschodnią i nie wyklucza, że zamach na Nowy Jork z 11 września 2001 r. był prowokacją amerykańską lub żydowską (Mossadu) albo wspólną, na tej podstawie, że zwykli terroryści nie byli w stanie go przeprowadzić z braku odpowiedniej technologii do tego. Prowokacją, która miała przyczynić się do realizacji planów izraelsko- amerykańskich na Bliskim Wschodzie: Żydzi chcą być regionalnym supermocarstwem na Bliskim Wschodzie i rozwiązać problem palestyński po swojemu (czyli na wzór polityki rasowej i lebensraumu Adolfa Hitlera – Wielki Izrael i wysiedlenie wszystkich Palestyńczyków do krajów arabskich), a Ameryka ma mieć kontrolę nad zasobami ropy naftowej w tym rejonie.Dlaczego Theodorakis – wielki przyjaciel Żydów i Izraela, hołubiony podczas każdej wizyty w tym kraju zaczął popierać walkę o wolność Palestyńczyków z Izraelem? Mówi o tym Shavitovi: W 1948 r. Żydzi i Izrael byli biblijnym słabym Dawidem, który stanął do walki z silnym Goliatem. Dlatego wszyscy was popieraliśmy. Ale to się zmieniło. Izrael jest dzisiaj potęgą militarną na Bliskim Wschodzie. Ma nawet broń atomową. Jest wszechpotężny. I z kim dzisiaj Izrael walczy? Z milionem kobiet i dzieci oraz z marnie uzbrojonymi Palestyńczykami (których Izrael brutalnie okupuje i prześladuje od 37 lat!). Jesteście dzisiaj Goliatem, a Palestyna jest Dawidem. Stąd jestem po stronie Dawida.Theodorakis uważa, że obecna antypalestyńska i antyarabska polityka Izraela źle się dla niego skończy. Mówi: Do holocaustu Żydzi byli ofiarami. Dzisiaj, uzbrojeni po zęby i wspierani przez Amerykę, mówią: chcemy zemsty. "Po I wojnie światowej Niemcy byli jej ofiarami i za takich uważali się. Mówili: to inni byli winni - nie my. To zrodziło Hitlera i jego ideologię rewanżyzmu. Hitler powiedział swoim rodakom, że Niemcy nie myślą być dłużej ofiarami. Uzbroimy się i weźmiemy rewanż. Popatrz do czego to ich doprowadziło. To samo może stać się z Izraelem". Na temat rzekomej nowej fali antysemityzmu na świecie Theodorakis mówi: "Nie wierzę, że jest antysemityzm w Europie. Krytyka Żydów i Izraela jest tylko reakcją na politykę Szarona i Busha. Jest czymś sztucznym mówienie o nowym antysemityzmie. To tylko zwykła wymówka. Sposób na unikanie samokrytyki. Zamiast spytać się samych siebie: co jest złego z polityką izraelską, z nami?, Żydzi wolą chować głowę w piasek i wmawiać światu, że Europejczycy są przeciw nim, czego dowodem jest nowa fala antysemityzmu, przelewającą się przez Stary Kontynent. Oni nas nie kochają - mówicie. To bardzo niezdrowa reakcja Żydów. Niestety, jest ona związana psychopatologią Żydów, którzy chcą być widziani zawsze jako ofiary – ofiary rzekomo wyjątkowej krzywdy. Chcą mieć komfort bycia ofiarą. Mówią: słuszność jest po naszej stronie, zbudujmy nowe getto, odseperujmy się od świata. To masochistyczna reakcja. A psychologiczny masochizm (sadyzm) jest częścią tradycji żydowskiej. Jestem pewny, że dzisiejsza diaspora żydowska jest usytysfakcjonowana wielkością Izraela i rządzeniem światem. Żydzi wierzą, że u boku podległego im amerykańskiego supermocarstwa nikt nie może wyrządzić im krzywdy i że mogą robić co im się rzewnie podoba. Dlatego twierdzenie o nowym antysemityzmie na świecie jest nie tylko chorą reakcją narodu żydowskiego, ale także chytrym chwytem. A to dlatego, że pozwala on Żydom robić co im się rzewnie podoba. Nie tylko w sferze psychologicznej, ale także politycznej usprawiedliwia to ich niecne zamiary i uczynki. Świadomość rzekomej ofiary daje im licencję na ukrywanie prawdy. Nie ma problemu żydowskiego w dzisiejszej Europie. Nie ma antysemityzmu... Sprecyzuję swoje stanowisko. Kiedy powstało państwo żydowskie, wszyscy byliśmy po stronie Izraela. Okazywaliśmy nawet wielką sympatię dla samego syjonizmu po tym co ci ludzie przeszli podczas holocaustu. To jest jedna strona sprawy i Żydów. Jest jednak i druga strona Żydów. Międzynarodowa społeczność żydowska ma także swą negatywną stronę. Wygląda na to że Żydzi kontrolują wielkie banki i często rządy na Zachodzie. Dlatego wszelkie zło, które doświadczamy od tych rządów, w sposób zupełnie naturalny, jest łączone przez przeciętnego mieszkańca globu z Żydami ". Zapamiętajmy to co powiedział Theodorakis, bo to bardzo ważne, szczególnie dla nas Polaków, których Żydzi przedstawiają jako najgorszych antysemitów pod słońcem: Żydzi zarzucają nie-Żydom antysemityzm tylko i wyłącznie w tym celu, aby tłamsić prawdę o nich! A że prawdziwy antysemityzm jest dzisiaj zjawiskiem marginalnym potwierdza to to, że z braku znaczących aktów antysemickich coraz częściej sami Żydzi dokonują ich na całym świecie. Ostatnio w Paryżu został podpalony ośrodek żydowski i na cały świat poszła wiadomość o nowym strasznym akcie antysemickim. Tymczasem formalny zarzut podpalenia ośrodka policja francuska postawiła Żydowi z tego ośrodka ("Żyd podpalił własny ośrodek" Wirtualna Polska 2.9.2004; "Jew held in Paris arson attack" Australian Jewish News 3.9.2004). Podobny wypadek miał miejsce w australijskiem Melbourne jeszcze w 1994 r. ("No racist motive seen in latest Yeshiva arson" Australian Jewish News 21.10.1994). Z zarzutami o antysemityzm wiąże się – wg Theodorakisa - żydowska arogancja i argresywność oraz fanatyzm. Bez fanatyzmu Żydzi już dawno rozpłynęliby się w nieżydowskim morzu. I tę wypowiedź warto zapamiętać. Szczególnie wówczas, kiedy jakiś żydek (bo nie Żyd!) bezpodstawnie zarzuca nam antysemityzm. Tym bardziej, że wypowiedział ją przyjaciel Żydów, a wydrukował dziennik izraelski.Inność, fanatyzm, rasizm, nietolerancja i mafijność trzymają Żydów razem i sprzyjają, obok kontroli światowych finansów, wzrostowi ich wpływów na świecie. Theodorakis wspomina, że w przedwojennej Grecji miał kolegów Żydów, z którymi bawił się i chodził do szkoły. Proszeni, przychodzili do jego domu. Jednak nigdy nie poprosili go do ich domów. Mówi, że tam gdzie mieszakał nie było tajemnic między mieszkańcami. To jest między Grekami. Natomiast Żydzi swych tajemnic nie ujawniali, czym podkreślali swoją inność. Współżyli z Grekami, ale trzymali się od nich z daleka. Rasizm żydowski (na całym świecie) nie pozwala na zbliżanie się do nie-Żydów, na asymilację! Theodorakis nie mógł i nadal nie może tego zrozumieć i zaakcep Odpowiedz Link Zgłoś
galilla Mikisa Teodorakisa uwagi o Żydach i Izraelu 04.04.06, 11:39 Rasizm żydowski (na całym świecie) nie pozwala na zbliżanie się do nie-Żydów, na asymilację! Theodorakis nie mógł i nadal nie może tego zrozumieć i zaakceptować. Mówi Shavitowi: "Popatrz na Francję. Kraj o wielkiej cywilizacji zachodniej, w którym mieszka bardzo wielu Żydów. Czy ci Żydzi są Francuzami? Nie. Chociaż mówią wspaniale po francusku i robią wielkie kariery zawodowe nie są Francuzami. Ich marzeniem jest powrót do Jerozolimy... Oto co robi, że są oni inni od nas wszystkich". Theodorakis nie akceptuje także mafijnego zachowywania się Żydów, którzy, wg niego, pod tym względem nie różnią się od masonów. Mówi: "Loża masońska to grupa ludzi, którzy pomagają sobie nawzajem tylko dlatego, że są członkami tej loży. To samo dzieje się u Żydów. Specjalnie w takich dziedzinach jak sztuka i muzyka... ale to ma miejsce także w innych dziedzinach, jak np. w świecie finansów czy w mediach....Trudno mi to zaakceptować. Nie lubię tego. Odbieram to jako wyraz rasizmu. Etniczne, religijne czy mafijne klany są rakiem na ciele społeczeństw! Takie zachowanie się Żydów czyni ich nieatracyjnymi ludźmi dla nie-Żydów. Na koniec posłuchajmy co Theodorakis mówi o stosunku Żydów do Pana Jezusa. "...Chrystus pobudzał twórczość wszystkich największych kompozytorów (w tym także Theodorakisa – M.K.). Dla wszystkich ludzi świata zachodniego historia Chrystusa jest najważniejsza. Ważniejsza niż tragedia Sofoklesa. Tymczasem rola Żydów w tej historii jest problematyczna. Zupełnie nieprzyjemna. To bardzo dziwne. Chrystus był Żydem. Pomimo tego Żydzi dla trudnego do zrozumienia powodu są przeciw Żydowi-Chrystusowi, którego kochają wszyscy nie-Żydzi. Stąd stanowisko Żydów w sprawie Chrystusa jest wyjątkowe. Bardzo wyjątkowe. Pomyślmy sobie, że Chrystus był Grekiem i wszyscy nie-Grecy Go kochają tylko nie Grecy. Bardzo dziwne, doprawdy bardzo dziwne: Żydzi odrzucili najważniejszego z wszystkich Żydów... Miliony katolików i prawosławnych wierzą w Żyda – Chrystusa, którego sami Żydzi nienawidzą. Myślę, że to wyjaśnia wiele. Świat jest taki jaki jest jest (pełen zła) tylko dlatego, że Żydzi nie chcieli słuchać, kiedy był czas na to... Jest to dramat Żydów na całym świecie. Jesteście swoimi największymi wrogami. Nie rozumiem dlaczego jesteście wrogami chrystusowego orędzia miłości". W każdyn narodzie są ludzie dobrzy i źli. Dotyczy to również narodu żydowskiego. Wiem coś na ten temat, gdyż jestem autorem książki o Żydach patriotach polskich "W podzięce i ku pamięci Jankielom" (Warszawa 2001). Należy także pamiętać i o tym, że nie ma tak w stosunkach międzyludzkich, że nie lubimy kogoś kto jest dla nas dobry. Nie lubi się tylko ludzi złych, ludzi, którzy nam źle życzą, którzy szkodzą nam i naszej ojczyźnie. Prawie wszyscy Żydzi nie tylko, że są wrogami chrystusowego orędzia miłości, ale także nie lubią nie-Żydów i im szkodzą na każdym kroku. Pisze o tym otwarcie porządny Żyd, prof. Izrael Szahak/Israel Shahak w swej książce "Żydowskie dzieje i religia" (Warszawa- Chicago 1997; wyd. angielskie "Jewish history, Jewish religion" London 1994). Jeśli Żydzi chcą być lubiani przez ludzi całego świata, to muszą sobie na to zasłużyć. W Australii mieszka tyle samo Polaków co i Żydów (po ok. 100 000). Przeciętny Australijczyk nie jest źle ustosunkowany do Polaków czy np. do Holendrów, natomiast jest wrogo nastawiony do Żydów lub, co najmniej, nie ma o nich dobrego zdania (starczy pójść do pierwszego lepszego baru piwnego i posłuchać kawałów o Żydach), pomimo tego, że rząd australijski i wszystkie jego agendy są prożydowskie, a media (te najważniejsze) w rękach żydowskich. Dlaczego tak jest? Czy znajdzie się australijski "Theodorakis", który nam to zjawisko wytłumaczy?Mnie interesuje tylko jedno: czy Żydzi zastanowili się nad tym co będzie z nimi i z Izraelem jak ew. uda im się zniszczyć chrześcijaństwo i zachodnią cywilizycję, co jest ich celem istnienia od 2000 lat? Ameryka z większością latynoamerykańską i inną niż biała i bez Europy utraci swoją wielkomocarstwowość, a już dzisiaj wroga Żydom Azja i Afryka oraz supermocarstwowe Chiny na pewno nie staną się przyjciółmi Izraela (Chińczycy są nazywani "żydami" Azji, a konkurenci się nie lubią). W najlepszym wypadku Żydzi dokonają samozagłady przez rozpętanie wojny atomowej. I taki będzie koniec Żydów, a może i ludzkości. Zniszczy ją i ich żydowski rasizm i rewanżyzm. Do tego scenariusza Żydzi prą całą parą. – A może po prostu ma się wypełnić słowo Boże. Św. Jan w swojej apokalipsie pisze, że Armagedon – ostatnia decydująca bitwa zła z dobrem na się rozegrać na terytorium dzisiejszego Izraela. Ciekawe czy Żydzi będą po stronie dobra czy zła?! Marian Kałuski, Materiał nadesłany, 2004-09-23 Odpowiedz Link Zgłoś
ziuta111 Re: Mikisa Teodorakisa uwagi o Żydach i Izraelu 04.04.06, 12:22 GALILA! Te swoje wypociny to napisz na papierze toaletowym, najlepiej własnym. Nie wiem, czy znajdzie się ktoś, komu zechce się czytać tekst napisany "na metry" bez ładu i składu, co gorsza - sądząc z paru pierwszych zdań - antysemicki. Fobie należy leczyć, więc umów się na wizytę do dobrego psychiatry zamiast dręczyć forumowiczów! Odpowiedz Link Zgłoś
iksyzet Re.ziuta111,i-mat,ronsorensen 04.04.06, 16:31 Nie chcecie to nie czytajcie ja przeczytałam i powyższy wywiad ze znanym człowiekiem uważam za ciekawy (wyborcza takiego nie wydrukuje)a wasze reakcje są typowe jak dla rozwścieczonych prawdą Żydów. Odpowiedz Link Zgłoś
ws_us Re: Zydzi? 04.04.06, 18:22 Hej Ziuta Ziuta, shalom to you. Polacy (Polska) powinnini byc dumni ze tak "potezny przeciwnik" jak izraelici spedzaja tyle czesu i energii aby ujarzmic am ze jestesmy prymitywni. Cos w tym jest, moze niespelnione nadzieje o ziemi obecanej? Text o ktorym sie tak "krytycznie" wyrazasz nie jest antysemicki!!! Mowa tu o actualnym stanie rzeczy. Nawet w Izraelskiej Ameryce przecietny obywatel nie ma nic dobrego do powiedzenia a Zydach, przykre acz prawdziwe. Powodzenia zycze....w czymkolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna0001000 Re: Myślenie ma przyszłość, nie Wyborcza! 04.04.06, 16:49 "...Chrystus pobudzał > twórczość wszystkich największych kompozytorów (w tym także Theodorakisa – > ; > M.K.). Dla wszystkich ludzi świata zachodniego historia Chrystusa jest > najważniejsza. Ważniejsza niż tragedia Sofoklesa. Tymczasem rola Żydów w tej > historii jest problematyczna. Zupełnie nieprzyjemna. To bardzo dziwne. Chrystus > > był Żydem. Pomimo tego Żydzi dla trudnego do zrozumienia powodu są przeciw > Żydowi-Chrystusowi, którego kochają wszyscy nie-Żydzi. Stąd stanowisko Żydów w > czy Żydzi zastanowili się nad > tym co będzie z nimi i z Izraelem jak ew. uda im się zniszczyć chrześcijaństwo > i zachodnią cywilizycję, co jest ich celem istnienia od 2000 lat > bitwa zła z dobrem na się rozegrać na terytorium dzisiejszego Izraela. Ciekawe > czy Żydzi będą po stronie dobra czy zła?! Marian Kałuski, Materiał nadesłany, > 2004-09-23 Myślenie ma przyszłość.Wyborcza odzwyczaja ludzi od myślenia. Wielbiciele tej gazety tylko: miau, miau, miau; hau, ha Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 do galilli 05.04.06, 04:21 Wywiad z Theodorakisem ogladalem w tv. Bylo na co popatrzec i czego sluchac. Dziekuje Ci za mrowcza robote i serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
j_mat Re: Mikisa Teodorakisa uwagi o Żydach i Izraelu 04.04.06, 12:23 A więc również Theodorakis uległ tej paskudnej chorobie, której nosicielką (nosicielem?) jest galilla (czyżby galba wstydził się wystąpić pod własną ksywą w tak cuchnącej sprawie?). Współczuję im obu (obojgu?) i - niestety - wielu, wielu innym. To skłania do refleksji, jakie są korzenie (albo źródła, bo to przecież bardzo zbliżone figury retoryczne) antysemityzmu. Ciągle odradzającej się, bezinteresownej (na ogół) nienawiści do, no właśnie, do kogo? Grupy etnicznej (nie do końca, bo mieszczą się tam również Arabowie), religijnej (też niezupełnie, bo tylko nieliczni są ortodoksami), a może społecznej, zwanej Żydami. Co skłania niektórych, rozsądnie skądinąd myślących, ludzi do irracjonalnego przypisywania tej grupie wszelkich możliwych negatywnych cech, przenoszonych automatycznie na każdego z jej członków? Czyżby Żydzi byli obarczeni jakąś skazą genetyczną, która sprawia, że są oni przez tak wielu traktowani jako naród wybrany à rebours? A może przyczyna znajduje się nie po stronie obiektu, ale podmiotu poznającego? Nie szedłbym tak daleko, żeby sugerować jakiś gen antysemityzmu, tym niemniej można by chyba mówić o jakimś rodzaju mentalnej alergii. A to, mam nadzieję, da się leczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
ronsorensen Re: Mikisa Teodorakisa uwagi o Żydach i Izraelu 04.04.06, 11:50 jestes takie samo dno jak ten grek Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl To radio od dawna robi wstyd Polsce 04.04.06, 07:42 ...A kto nie wierzy, że wypowiedzi antysemickie lecą tam często, niech przejrzy archiwa internetowe na stronach RM. Mam nadzieję, że ich nie zamknęli przy okazji modernizacji strony. Ponadto przy użyciu google można łatwo znaleźć strony z nagraniami mp3, które kolekcjonują różni hobbyści. Same takie kwiatki tam można wyszukać. → → → → → → → → → → Odkryjmy Białoruś! odkryjmybialorus.blox.pl → → → → → → → → → → Odpowiedz Link Zgłoś
battosai Re: Cymański: "antysemickie wypowiedzi zdarzają s 04.04.06, 07:42 NAZIŚCI (narodowi socjaliści) Z PiSu NA ŚMIETNIK HISTORII!! Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker [...] 04.04.06, 07:52 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
dem0kryt Do Moderatora tego wątku 04.04.06, 11:06 Jeszcze przed chwilą oglądałem na tym forum post, w którym jeden z forumowiczów obszernie cytował Stanisława Staszica. Post zniknął, skasowany. Oczywiście - był antysemicki, bo Stanisław Staszic (skądinąd naprawdę wybitny Polak) był antysemitą. Mało się o tym mówi, ciekawe dlaczego? Czy z szacunku dla Staszica (by ukryć jego mroczniejsza stronę), czy dlatego, by nie "propagować" antysemityzmu, przypominając, że nawet tak wybitne umysły bywały nim skażone? Ten drugi powód jest chybiony i zakrawa na fałszowanie historii. Tak jak i cenzurowanie źródeł historycznych... Jedyny sensowny powód usunięcia tego postu, jaki mi przychodzi na myśl to ten, że miał on niewiele wspólnego z tematem wątku... Ale jednak miał, skoro mówimy o antysemityźmie... Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko2 Żydzi "Przestrogi dla Polski" Stanisław Staszic 04.04.06, 18:58 Dla demOkryta ponieważ teraz jest to również tematem forum ze spejalalną dedykacją ode mnie :-) Rozdzial 35 Żydzi "Przestrogi dla Polski" Stanisław Staszic Gdziekolwiek stan rolniczy i stan miejski powstał, tam najpierwsi z wszystkich próżniaków żydzi zniszczeli. Żydzi są pijawkami rolnika, z nich żaden nie przykłada się do powiększania urodzajów krajowych, ani, prócz małej liczby rzemieślników, ten ród ludzi nie dopomaga do odnowy i do kształtowania tychże urodzaj ów. Wszyscy tylko z innych stanów pracowitych żyją. Ich konsumpcja w Polsce taki skutek dla kraju przynosi, jakim stałby się ten, gdyby to zboże, sukno i płótno, które żydzi wypotrzebują, robactwo zepsuło albo ogień spalił. Żydzi są naszego kraju letnią i zimową szarańczą. Te obadwa stworzeń gatunki przyśpieszają bieg pieniędzy, łatwią bogactw odmianę, ubożą ludzi pracowitych, najżyźniejsze pola niszczą, wsie napełniają nędzą, a powietrze zarażają zgnilizną. Żydostwo nasze wsie uboży a nasze miasta smrodem napycha. Chociaż w Polsce odbierze stan rolniczy sprawiedliwość, a stan miejski bezpieczeństwo i wolność, przecież z trudnością rolnictwo i miasta powstawać będą, dopokąd w ręku żydów szynk trunków zostanie, dopokąd żydzi w miastach będą czynić stan oddzielny, od urzędu miasta niezawisły, ale swój osobny urząd i swoich własnych sędziów mający, czyli w jednym mieście drugie miasto czyniący, tak długo nasz chłop z swojej nędzy z trudnością dźwigać się będzie i od nałogu pijaństwa nie odswoi się, jak długo ród żydowski przez swoją religię, przez wychowanie do oszukiwania sposobiący się, będzie władać tą trucizną, przez którą, gdy zechce, może kilku milionom ludzi bezkarnie głowę zawracać, a na kilka godzin przytomność m odebrawszy, rozrządzać majątkiem polskiego rolnika, jak mu się podoba. Żydzi, ostateczny motłoch, omaniony swojej religii licznymi i do samych zmysłów przystosowanymi obrządkami, które tak są mocne w człowieku, więcej do nabierania zwyczajów niżeli do myślenia skłonnym, noszą dotychczas ducha próżnowania i tułactwa pierwszych swoich ojców, pasterzy. Równie zakon żydowski, jak niegdyś zakon naszych templarzów, krzyżaków etc, etc, w żadnym czasie pracować nie chciał, tylko pielgrzymować, włóczyć się, modlić i cudze ziemie łupić. Ustawa zakonu żydowskiego nie sposobi ludzi do wielkiej, a dzisiaj towarzystwom potrzebnej pracy, dlatego między narodem pracowitym nigdzie ród żydowski utrzymać się nie może. Tylko w złych rządach, tylko w tych krajach, gdzie próżniacy mają obronę i trzymają pierwszeństwo bezrządne, tylko tam żydzi obfitują, gnieżdżą się i mnożą. W wszystkich feudalnych rządach żydowskie gniazdo bywało, tam się między panem i między poddanymi żydzi pośrzednikami czynili. Było to dogodne i z sprawiedliwością szlachcica stosowne narzędzie do jego łakomstwa, które religia wstrzymywała od zdzierstw oczywistych. Czego pan swoim poddanym bez odrazy sumnienia wydrzeć nie mógł, to im przez oszukanie żydowskie z spokojnością tegoż sumienia wydzierał. Powtarza ustawicznie każdy szlachcic, że chłop polski jest nadto głupi, niepracowity, leniwy, dlatego nie można mu dawać sprawiedliwości ani wolności. A nie czuje albo czuć tego żaden szlachcic nie chce, że to on sam tego przyczyną; że chłop polski jest takim samym człowiekiem, jakim jest chłop niemiecki, chłop o granicę w Szląsku, w Prusach, w Saksonii. Czemuż tamten jest oświecony, pracowity i krajowi użyteczny? Nie jest to chłopa polskiego natury przyczyna, ale nierząd panującej w Polsce szlachty. Nie odmieni się nasz chłop w Polsce, dopokąd nie odmieni się szlachta. Wyrzeka szlachcic, że chłop polski straszny pijak, a każdy szlachcic w swojej wsi, w swoim miasteczku po pięć, po sześć karczem wystawia, właśnie gdyby jakie sidła na złowienie owego chłopa. W tych karczmach osadza, dobiera najbieglejszych żydów, którzy by mu jak najwięcej zapłacili, to jest, którzy by umieli jak najsztuczniej zwodzić i rozpajać chłopów. Niebaczny dziedzicu! Nie na pijaństwie, nie na ubożeniu poddanego zasadzaj powiększenie twoich dochodów. Bo to oszukanie, to obdarcie chłopa z ostatniego grosza przez Żydów narusza jego gospodarstwo; tak zamiast bogacenia, kraj niszczy i twój upadek gotuje. Każdy zloty, którym żyd twoją propinacją podwyższa, jest ten złoty, którym cię uboży. Tak jest. Prócz nierządnej naszego rolnika niewoli, żydzi są drugą wielką jego niepracowitości, głupstwa, pijaństwa i nędzy przyczyną. Tylko sami chłopi muszą odziewać i żywić kilkakroć sto tysięcy żydowstwa. Ten brzydki ród, ostatnią zgębę chleba wyłudziwszy chłopu kradnie go z pieniędzy, pozbawia go z wszelkiego przemysłu, z zdrowia i z samego rozumu. trunki, a osobliwie gorzałka, która jest Żydzi, kiedy ich w Egipcie rząd do pracy przymuszał, uciekli i kraj okradli, woląc się bezczynnym włóczęgą tułać po dzikich puszczach. Ten lud ma obyczajność, sposób życia i moralność z moralnością naszej religii niezgodną. Czyta on w swoich księgach, iż za krzywdy od ludzi innej religii poniesione, pożyczywszy od nich różnych sprzętów i sreber, można te zabrać i uciec. Przeciwnie nasza religia: w każdym przypadku kradzieży i oszukania zakazuje. Ona naucza, iż nigdy krzywdy sobie samemu nadgradzać nie jest wolno. Więc żyd z swoją moralnością zawsze będzie niebezpiecznym i fałszywym, a przy każdym oszukaniu łatwo zaspokoi sumnienie przezwaniem kradzieży swoich krzywd nadgrodą. Rolnik w Polsce, w kraju północnym, potrzebuje w pewnej mierze trunków gorących. Wszystkie Polsce naturalną, ma tę straszną własność, iż na kilka godzin pozbawia człowieka z rozumu, z przytomności i z pamięci. Żydom oddawać szafunek tak strasznego w swoich skutkach trunku jest powierzać majątek naszego rolnika ludziom bez wiary, na chrześcijan zawziętym, i podawać tymże w ręce narzędzie, z którym mogą bezkarnie używać majątku rolnika. Zna dobrze żydowstwo, jak zyskowną dla nich być może własność trunku takiego, jak sposobowi ich myślenia arcydogodna, przeto nigdy do szynkowania piwa nie garnie się chciwie, bo piwo nie odbierając człowiekowi przytomności nie łatwi do krzywdzenia go sposobów. W Polsce, kraju tak zimnym, nie można trunków gorących zakazywać, ale rozum rząd dobry wyciąga, aby żadną miarą szynk gorzałki nie był pozwolony żydom. Niechaj żydzi mają od rządu krajowego równą z każdym mieszkańcem zarobków łatwość oprócz jednego szynku trunków, który, w zamiarze polepszenia w kraju rolnictwa, najsurowiej im być zakazanym powinien w całej Polsce, po wszystkich wsiach i miastach. Z wszystkich w Polsce mieszkańców jednowładnej szlachcie podległych, największe swobody i prawa szlachta pozwala żydom. Rolnikowi chrześcijaninowi sprawiedliwości dotychczas zapewnić nie chce, owszem, dotychczas powtarza te dzikie słowa: dopiero szlachcic niewolnikiem zostanie, gdy rolnik mieć sprawiedliwość będzie. Ale to nie obraża bynajmniej przesądów tegoż niemyślącego szlachcica, że on razem z żydem w sądzie stawać musi. Ani lutrzy, ani kalwini, ani Grecy, ani Ormianie, zgoła żaden gatunek ludzi w jakikolwiek miejscu znajdujący się, nie może mieć osobnych praw, urzędów i sędziów, tylko prawom i magistratom miasta podlegać musi. Przeciwnie żydzi: w każdym miejscu osobne mają swoje prawa, osobny swój magistrat i sędziów. Tym nierządem stało się, że szlachta wszędzie tylko osobistym pożytkiem wiedziona, a o swojej wolności grubych przesądów pełna i nigdy tych osobistości porzucić nie dołająca, w zamiarze dobra całego kraju jedne połowę najbogatszych miast już uwięziła w jarzmie obcych despotów, a resztę napełnia żydostwem. Tym nierządem stało się, że jeszcze nie zatracona przez nierząd reszta narodu polskiego już odmienia się znacznie w naród żydowski. Jedna część Polaków niewolą partykularną utłumiona, druga po wszystkich prawie królewszczyznach przez chciwych starostów więcej od żydów jest poniżona. Przeto nie ma w rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko2 Żydzi "Przestrogi dla Polski" Stanisław Stasz 04.04.06, 19:09 Jedna część Polaków niewolą partykularną utłumiona, druga po wszystkich prawie królewszczyznach przez chciwych starostów więcej od żydów jest poniżona. Przeto nie ma w rzeczywistym narodzie polskim tego działalności przemysłu ducha, który widziemy w innych krajach. Nie ma w naszych miastach żadnej publiczności, tylko żydowska. Obojętny mieszczanin na wszystkie cudzoziemskie krzywdy i gwałty biskupom i posłom wyrządzane, gdyż nieprzezorny rząd szlachty odjął im przywiązanie do kraju. Zapewniam, gdyby miasta równie z szlachtą radziły o kraju, gdyby na sejmie 1768 miasta były miały swoich posłów, nigdy by obcy nie byli ozuchwalili się i nigdy nie byliby potrafili bezkarnie wziąć pierwszych senatorów z pośrodka Warszawy i wywlec ich powoli i z spokojnością z kraju, musząc ich prowadzić przez tak liczne miasta. W jednej godzinie zgruchnąwszy się, kilkadziesiąt tysięcy przywiązanego do kraju ludu byłoby tych napastników na sztuki zatłukło, a tyran [Repnin] byłby wcześnie z swoją głową zmykać musiał. Gdyby niebaczna szlachta nie była miast naszych odrzuciła od obywatelstwa pod Zygmuntem Augustem, gdyby miasta tak jak pod Kazimierzem W., pod Aleksandrem królem, były dotychczas należały do prawodawstwa, nie byłoby widzieć tych bruków ziemią zalazłych, a przy każdym dzisiaj nędznym miasteczku daleko w pole ciągnących się. Byłyby nasze miasta wielkie, ludne, bogate, a przeto jeżeli w innych krajach dzisiaj miasta same potrafiają żołnierzy, swoich tyranów, wypędzać i gnębić, zapewne nigdy by tak ohydny podział naszego kraju nie był nastąpił, gdyż każde miasto byłoby się stało gotowym dla naszej obrony wojskiem. Niechajże więc odtąd szlachta stara się powiększyć naród Polaków a nie naród żydów. Niechaj żydzi nie mają opiekunów w wojewodach, w podwojewodzych, w starostwach etc. Lecz niechaj żydzi, tak jak lutry. kalwini etc. w miastach mieszkając podlegają prawom, magistratom i sędziom miejskim. Starszyzny kahalnej żadnej mieć nie powinni, tylko jednego rabina od odprawienia obrządków religii. Dwa przeto prawa względem żydów koniecznie są potrzebne, aby żydzi nie szkodzili powstaniu rolnictwa i miast wzrostowi. Pierwsze: aby żaden żyd w całej Polsce nie mógł szynkować trunków. Drugie: aby żydzi w miastach, równie jako innych religii mieszkańcy, podlegali zupełnie magistratowi i rządowi miasta, nie mogąc mieć żadnych osobnych urzędników ani osobnej gminy, osobnej starszyzny ani kahału. Dalej, dla zupełniejszego wykorzenienia w nich ducha zgromadzenia i stanu należy, aby ich wychowanie było poddane Komisji Edukacyjnej, która by im wyznaczyła nauczycielów, przepisała moralność i inne książki elementarne. Dla odstręczenia żydów od życia próżniackiego prawo ustanowi, iż żaden żyd, dopokąd albo nie chwyci się roli, albo nie wyuczy jakiego rzemiosła, żony pojąć nie może*; na koniec, ponieważ żydzi już nie mówią po hebrajsku, nie umieją mowy ojczystej, swego pierwotnego języka religijnego, ale odprawiają obrządki w zepsutym języku niemieckim, więc gdy z Niemiec wygnani zwalili się do Polski i z Polski jedynie żyją, niechże odtąd językiem polskim mówią, niech w tej mowie polskiej wychowanie biorą i w niej odprawiają swoje religijne obrządki i nauki. *Żydzi oprócz względu od praw znajdują jeszcze do pomnażania się swojego w kraju łatwość w swojej nieczystości, w tej trwożliwości, nieużyteczności, które w tych ludziach sposobi złe wychowanie. Żydzi w miastach od żołnierza mniej doznają uciążliwości co do kwater. Z kordonów wypędzane hurmy ubóstwa żydowskiego wchodzą do Polski z spokojnością, od żołnierzy naszych nie doznają żadnej przeszkody. Lecz jeżeli się który z kordonu chłop albo mieszczanin na granicy pokaże, natychmiast nieoświecony, dobra kraju nieznający towarzysz łapie go do żołnierzy. Przestrzegam sejmujące stany, iż prawo względem przychodniów zagranicznych wcale nie jest zachowane, przez co niezmierną kraj ponosi szkodę. Na pograniczu często przebywając widzę, że przy każdym w kordonach rekrutowaniu tysiącami uciekałaby młodzież do Polski. Ale ponieważ na jej złapanie czatuje po granicach kawaleria narodowa, przeto już tak się tym lud w kordonach ostraszył, iż chociaż gwałtowne rekrutowania bywają, lęka się uciekać do Polski. Trzeba jak najsurowiej ukarać towarzystwo nieposłuszne temu tak mądremu i tak nam pożytecznemu prawu. Czemu w Polsce nie ma być posłuszny żołnierz prawu, kiedy w kordonach dzisiaj nawet podczas wojny, każdy podobnegoż prawa jak najściślej słucha i idący lud z Polski napastowanym od nikogo nie bywa? (Przyp. aut.) Odpowiedz Link Zgłoś
qc Rano z duma spojrzy w lustro 04.04.06, 07:43 "Ale wykrecilem sie sianem w tej wypowiedzi". Koledzy i Kolezanki z sitwy tez moze poklepia po plecach. Moze nawet zrobia dyplomata? Jest dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
redsmoq Re: Ohydne kłamstwo GW 04.04.06, 07:44 Dokładnie, a konkretnie Norman Finkelstein "Holocaust Industry": pl.wikipedia.org/wiki/Przedsi%C4%99biorstwo_Holocaust Odpowiedz Link Zgłoś
puba Re: Ohydne kłamstwo GW 04.04.06, 08:27 ZGADZAM SIĘ!!! ale nic a nic nie zmienia to faktu że w RM ukochali sobie anbtysemityzm jak nigdzie w Polsce. a ludzie słuchają przeplecione z modlitwą i ckliwymi piosnkami.. którko mówiąc: tort kremowy zmieszany z rzygami i smakuje naszy polskim nacjonalistom Odpowiedz Link Zgłoś
bystram <a href="http://www.normanfinkelstein.com/content.php?pg=3" target 04.04.06, 11:32 Tu jest głowa "zdrajcy" i "antysemity", wyrodnego syna narodu wybranego. www.normanfinkelstein.com/content.php?pg=3 Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Cymański: "antysemickie wypowiedzi zdarzają s 04.04.06, 07:44 - Muszę to przemyśleć, ale nie mam obaw, żebym nie mógł tam teraz pojechać. Antysemickie wypowiedzi zdarzają się wszędzie. Nie widzę ich nasilenia w Radiu Maryja. ********************************** Pewnie w PiS-ie stosuje sie podobna retorykę, stąd trudności posła w zauważeniu jej w RW. A problemy Cymańskiego z myśleniem sa juz powszechnie znane. Odpowiedz Link Zgłoś
greri2 [...] 04.04.06, 08:14 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Gościu, dobry jesteś 04.04.06, 08:21 Nieźle się starasz! Takiej ilości nienawistnych postów z jednego jeszcze nie widziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
zaciekawiony4 Re: Gościu, dobry jesteś 04.04.06, 08:25 Facet wciela w życie przykazanie miłości. Aż wstyd że z takimi faszystami się w kraju mieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
kiks8 Pisiora sie pytają czy ma swoje zdanie 04.04.06, 07:47 pisior nie ma swojego zdania on a wykute w rycerskiej głowie slogany jakie dostają w broszurkach od swego wodza. Odpowiedz Link Zgłoś
sobekx czy pani Kruk będzie nadal broniła godności ludzi? 04.04.06, 07:50 czy obroni godność ofiar holokaustu i ich rodzin? Odpowiedz Link Zgłoś
stir1 Filkenstein do wiezienia ! On całą ksiazke napisal 04.04.06, 08:07 a Michalkiewicz tylko cytowal. F. napisal, ze na swiecie mozna siedziec za klamstwo holocaust; za zaprzeczenie zadnego innego wydarzenia historycznego z ustawy sie nie siedzi. To jest sila narodu wybranego ! Odpowiedz Link Zgłoś
2kotunia1 Re: czy pani Kruk będzie nadal broniła godności l 04.04.06, 09:08 chory jesteś? Żydów będzie broniła, jak ukrzyzowałi tego , no Chrystusa. Bandyci jedna takie. Opanuj się.Jak można święte, prawie, Krukowe jestestwo podejrzewać o takie zbezeceństwa. Fe! Jak możesz. Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker [...] 04.04.06, 07:51 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
sycophant [...] 04.04.06, 07:52 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
11tadeusz11 Michalkiewicz to typowy 04.04.06, 07:53 poloczek. Zakompleksiony, zazdrosny i na dodatek żałosny. Jeśli już walczyć z Żydami to rozumem, a nie epitetami. Odpowiedz Link Zgłoś
grimmauld Re: Cymański: "antysemickie wypowiedzi zdarzają s 04.04.06, 07:54 Zapomnieli "moherowcy", że Jezus też był Żydem... Odpowiedz Link Zgłoś
ocean12 Teraz Rada Etyki Mediów jest cacy? 04.04.06, 07:55 No proszę. W odpowiednich warunkach nawet pani Kruk może wzbudzić u państwa z Gazety Wyborczej zachwyt. Tekst rewelacyjny. Autor analizuje felieton Michalkiewicza i punkt po punkcie przyznaje mu rację. Jedyny uprzawniony zarzut to styl. Sformułowanie "przedsiębiorstwo Holocaust" wcale nie jest żartem. Jest raczej trafną oceną rzeczywistości. W Polsce można dokonywać na wielką skalę restytucji żydowskiego mienia, ale nie wolno o tym mówić ani pisać. Chyba wszyscy pamiętają artykuł z Newsweeka pt. "Żydzi wracają po swoje" i histerię, jaką wywołał. Tam też zarzutem nie było mijanie się z prawdą, ale samo poruszenie tematu. Podczas ostatniej wizyty w USA nasz nowy prezydent ochoczo wypełnił jej żelazny punkt pt. "spotkanie z przedstawicielami Kongresu Żydów Amerykańskich". Z organizacją Włochów, Irlandczyków, Chińczyków ani Eskimosów jakoś się nie spotkał. Przedłużył za to pobyt Polaków w służbie Izraelowi na terenie Iraku. Stał się tym samym godnym kontynuatorem dzieła swojego poprzednika, z którym rzekomo wszystko go dzieli. A jednak nie wszystko. W MSZ muszą królować Meller, Szlajfer, Rotfeld. Niezależnie kto wygrywa wybory. Taki kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
stir1 Gubi nas 10% 04.04.06, 08:10 Osoby znanego pochodznia rzadza nami w 90%. Jednak kraj slaby, luidzie emigruja , pracy dla nie-wybranych brak. NIECH rzadza w 100%, dajmy im szanse Odpowiedz Link Zgłoś
yamata Re: Gubi nas 10% 04.04.06, 10:34 No i byłoby ekstra. Żydzi mają smykałkę do interesów. Może wtedy Polska byłaby w kondycji finansowej Izraela, a nie Polski... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marysia57 Re: Gubi nas 10% 05.04.06, 05:42 Odpowiadasz na : yamata napisał: > No i byłoby ekstra. Żydzi mają smykałkę do interesów. Może wtedy Polska byłaby > w > kondycji finansowej Izraela, a nie Polski... ;) ------------------------------ --------------------------------------ZAPOMINASZ ZE IZRAEL MOZE BYC TYLKO JEDEN a reszta to krowy dojne dla Izraela Odpowiedz Link Zgłoś
yamata Re: Teraz Rada Etyki Mediów jest cacy? 04.04.06, 10:32 No proszę: "Z organizacją Włochów, Irlandczyków, Chińczyków ani Eskimosów jakoś się nie spotkał". A przepraszam szanownego pana, jak wielka jest w Polsce mniejszość Włoska, Irlandzka, Chińska i Eskimoska? I jakie powiązania historyczne??? Bo Żydów u nas ponoć 15.000. A historycznie to nasi współrodacy, więc winniśmy im pewne względy... "Przedłużył za to pobyt Polaków w służbie Izraelowi na terenie Iraku" - Żartujesz chyba? Jakoś i bez naszych wojsk w Iraku, państwo Izrael świetnie sobie radzi, będąc w dodatku - regionalną potęgą. Żenujące te twoje argumenty, ale chociaż pozbawione inwektyw. To się nazywa: "antysemityzm oświecony" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
o90 Michalkiewicz nie zartowal - wybiorcza lze 04.04.06, 07:57 Michalkiweicz mowiac przedsiebiorstwie H nie zartowal bynajmniej z H lecz okreslil tak Swiatowy Kongres Zydow ktory na H robi niezla kase. cos co robi kase mozna okreslic mianem przedsiebiorstwa wyborcza klamie jak zwykle jesli chodzi o krytyke Zydow okreslenia jej jako V kolumny zydowskiej w Polsce tez jest trafne. Izrael jest moim ulubionym panstwem w regionie a Michalkewicz ulubionym felietonista Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Czy polskie media szerza nienawisc? 04.04.06, 08:00 Szerza nienawisc wobec innych narodowosci jak Rosjanie czy Bialorusini.Wtedy jest dobrze?Cale szczescie ze to forum to nie przekroj spoleczenstwa ale wlasnie korzenie UW czy obecnego PO.Tak sie sklada ze 5 procent spoleczenstwa chce wypowiadac sie za 95 procent i ta piatka ma prawie wszystkie media w rekach.Prowadzicie niesluszna i przegrana gre.Przegladnijcie gazety,ogladnijcie telewizje mowiace po polsku.Jad przeciw tym co wygrali wybory.A wiecie kto mial wygrac?To media chcialy decydowac za spoleczenstwo i wybrali Tuska na prezydenta i Rokite na Premiera.Spoleczenstwo taka koncepcje odrzucilo. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Czy polskie media szerza nienawisc? 04.04.06, 08:15 Odpowiedz na ten artykul mozna znalesc serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34180,3258073.html Odpowiedz Link Zgłoś
remmarek Re: Wyborcza szerzy nienawisc, ale nie jest polsk 04.04.06, 09:34 Wyborcza szerzy nienawisc, ale nie jest polska... geri2 szerzy PIS-izm i myślisz geri2..że jesteś polski? ... jesteś szczekacz pis-owski. Odpowiedz Link Zgłoś
kfaker Re: Czy polskie media szerza nienawisc? 04.04.06, 08:55 Presentation 1, na czym ty jedziesz, na butaprenie czy czyms mocniejszym? Odpowiedz Link Zgłoś
kakofoniks biała rasa kaczek 04.04.06, 08:01 dodajmy jeszcez kaczka kampf i wszystko jest ok. no coz historia najwidoczniej zatacza kolo Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: Cymański: "antysemickie wypowiedzi zdarzają s 04.04.06, 08:02 > Radio Maryja wyemitowało felieton Stanisława Michalkiewicza, w którym żartuje on z zagłady Żydów, mówiąc "przedsiębiorstwo Holocaust" Żartuje z zagłady? To pani żartuje (czyt. manipuluje). Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: Cymański: "antysemickie wypowiedzi zdarzają s 04.04.06, 08:08 www.radiomaryja.pl/dzwieki/2006/03/2006.03.29.f.mp3 - gdzie tutaj Michalkiewicz "żartuje"? Odpowiedz Link Zgłoś
konkretniekarol Re: Cymański: "antysemickie wypowiedzi zdarzają s 04.04.06, 09:07 Pragnę jeszcze tylko zwrócić uwagę na sformułowanie tytułu artykułu: "W Radiu Maryja antysemityzm jak wszędzie". Nie jest to, wbrew pierwszemu skojarzeniu, cytat z wypowiedzi posła Cymańskiego (w przypadku wywiadu, jeśli tytuł zostaje ujęty w cudzysłów taka interpretacja jest oczywista), ani też puenta płynąca z jego słów (poseł powiedział bowiem: "Antysemickie wypowiedzi zdarzają się wszędzie. Nie widzę ich nasilenia w Radiu Maryja", a zatem coś z goła przeciwnego). Wydaje się, że rzeczony tytuł wyraża silną sugestię autorki, w dodatku opartą na przekłamaniu - deformacji słów posła, co w przypadku wywiadu jest rażącym naruszeniem etyki dziennikarskiej i tanim chwytem opiniotwórczym. Swoją drogą ciekawe, czy ów wywiad uzyskał autoryzację... Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 logika posła Cymanskiego - katolika 04.04.06, 08:02 Zawsze mówiłem, że należy wyciągać logiczne wnioski z tego co mówią ludzie znajdujący się na tzw. świecznikach. Przede wszystkim politycy, a przede wszystkim politycy z ugrupowania rządzącego. To jest rola mediów. Patrzeć na ręce rządzących! Słuchać i analizować to co mówią publicznie. A oni przecież bardzo lubią się wypowiadać publicznie, lubią się produkować. Poseł Cymański udowadnia nam, że skoro antysemickie wypowiedzi zdarzają się wszędzie to dlaczego miałoby ich brakować akurat w Radiu Maryja? Ono przecież nie może odbiegać od normy, którą bystry poseł tak trafnie dostrzega i definiuje! Jeśli poseł Cymański, wbrew faktom, nie widzi rażącego antysemityzmu i faszyzującego nacjonalizmu rozgłośni Radio Maryja, a w szczególnosci jej jedynie słusznego dyrektora czystego dobra o. redaktora Rydzyka, to logiczny wniosek jest tylko jeden: pan Cymański jest ślepy i głuchy. Stosuje logikę strusia chowającego głowę w piasek. Czego nie widzi tego nie ma. Oto podstawowa cecha charakterystyczna parti którą ten człowiek reprezentuje: ślepota polityczna! Chwała im więc za to, że ludzie tej partii tak jasno wykładają publicznie swoje credo, czyli wykładają tzw. "kawę na ławę". Wystarczy tylko wyciągać logiczne wnioski z ich wypowiedzi i już wiadomo kim są! Zastosujmy więc na chwilę logikę posła Cymańskiego w szeroko rozumianym żświecie mediów. Cymański mówi dzisiaj społeczeństwu: antysemityzm widzę wszędzie i w Radiu Maryja występuje on w takim samym /nie większym/ nasileniu jak w innych środkach masowego przekazu. Żyjemy w czasach kiedy w środkach masowego przekazu dość powszechnie dominuje: przemoc, brutalność, krew, zabijanie, seks, wyuzdanie....itp. itd. Czy należy więc, przez analogię rozumieć, że i w Radiu Maryja takie treści w takim samym statystycznie stopniu nasilenia /nie większym/ mają się tam pojawiać??? Nie!!! Po stokroć, nie - gdyż jest to nadawca katolicki o statusie nadawcy społecznego! Dlatego właśnie w programach takiej rozgłośni określone negatywne treści nie mogą, nie mają prawa się pojawiać gdyz urażają uczucia religijne słuchaczy! Nie może być miejsca dla antysemityzmu w takiej rozgłośni gdyż jest to sprzeczne z nauką Kościoła Katolickiego! Jeśli więc mimo wszystko treści takie w Radiu Maryja się pojawiają to oznacza to, że nadużywa ono swego satusu rozgłośni katolickiej do jawnego szerzenia treści niekatolickich! Jeśli tak jest, to obowiązkiem prawdziwego katolika jest się temu przeciwstawić a katolikowi znajdującemu się na świeczniku wypada rozgłośnie taką zbojkotować! Skoro poseł Cymański mówi nam jednak, cytuję: " nie mam obaw aby tam pojechać" to znaczy, że nie jest katolikiem a jeśli tak to zwisa mu co się w tym radiu mówi byleby mógł się tam produkować ON jako polityk. Odpowiedz Link Zgłoś
zeter1 Re: logika posła Cymanskiego - katolika 04.04.06, 18:30 ted, naprodukowałeś się, napociłeś zupełnie niepotrzebnie - bo nietrafnie. Sądzę, że nie słuchałeś felietonu Michalkiewicza. Bo gdybys słuchał, to od razu bys zauważył,że Kublik wymyśla zarzuty. 1. Pisze, że Michalkiewicz "żartuje z Holokaustu". Nie podaje przykładu tego żartu. Dlaczego? TAK WIELKA DZIENNIKARKA?. Co robi Michalkiewicz? Wytyka oszustwo niektórych Żydów wobec własnych rodaków i wyszydza /tak!/ obłudę polegająca na wykorzystywaniu tragedii holocaustu do zarabiania pieniędzy /"przedsiębiorstwo holocaust"/. Jak posłuchasz, to zobaczysz, Kublik przekręca to, czyli manipuluje /nie pierwszy raz/. Bo potrzebuje "mocnych" zarzutów. 2. Kublik nie podejmuje zarzutu REM, o języku felietonu. Michalkiewicz nie jest delikatny, "jedzie" po nich ostro i złośliwie. Taka złośliwość i szydera na pewno moga kogoś razić. Mnie np. rażą szydercze i pełne ewidentnie złej woli zdania o PiSie, złej woli polegającej na przerabianiu wszystkiego przeciw, na wymyślaniu zarzutów, czyli insynuowaniu. Wy powiecie, że opieracie sie na faktach. Michalkiewicz ma jeszcze więcej faktów za sobą. Kublik w ogóle pomija ten wątek milczeniem, ciekawe, co? Dlaczego, przecież to byłby taki łakomy kąsek... Bo wie, że tak jest. 3. Bo Kublik ma w nosie holocaust, swoich współbraci, prawdę. Bo co w istocie chce wykazać Kublik? Kogo atakuje? No kogóż by, felieton Michalkiewicza jest dla niej okazją do zaatakowania PiSu /podpytywanie Cymańskiego, który zapewne mie słuchał felietonu i dał się podpuścić/ i do kolejnego ataku na Radio Maryja. I, niejako przy okazji, do atakowania "antysemityzmu" Polaków. 4. Ten tzw. antysemityzm w Radiu Maryja, to własnie efekt takich zagrań. I obłudnie postępujących organizacji zydowskich, i takich zmanipulowanych tekstów, jak tekst Kublik. To takie błędne koło. Wyjście? GW i ty, i inni, proponujecie jedno wyjście: udawać, że nic sie nie stało, że fakty szantażu Polski nie maja miejsca, że nie istnieje "przedsiebiorstwo holocaust". czyli proponujecie, aby schować rozum, logikę, i grzecznie poddać się. A może wy też byście się zmienili? Odpowiedz Link Zgłoś
brocha A co miał biedaczek powiedzieć? 04.04.06, 08:05 skrytykowałby radio więcej by go nie zaprosili i mohery straciły by swojego kandydata - tak uzdolnionego funkcjonariusza pis :) Odpowiedz Link Zgłoś
moroux Re: Ohydne kłamstwo GW 04.04.06, 08:05 W innym kontekście. W innym znaczeniu. Oczywiście, Hitlerowski Głos nie dostanie kary. W końcu wydawca nie odpowiada za treść opinii... Żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
artnow Re: Cymański: "antysemickie wypowiedzi zdarzają s 04.04.06, 08:08 No przecież nie wypowie się źle o RM, bo go tam później nie wpuszczą i nie będzie mógł poprawiać swojego moherowego wizerunku... Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Nic złego 04.04.06, 08:11 "Dlaczego więc miałbym odmówić wypowiedzi dla Radia Maryja?" Eeee.... bo jest prymitywną tubą szerzącą nienawiść? Pal licho antysemityzm, radio skupia w sobie większosć tego, co złe. Jednak pan poseł nie widzi w tym nic złego. Odpowiedz Link Zgłoś
magdolot Re: Nic złego 04.04.06, 08:52 "Cios zadany Madzi Buczek przez Szczukę jest czymś innym." No, jasne, przecież Szczuka JEST zła. Zaiste, pan poseł Cymański jest rozczulający. Rozczulający inaczej. A najśmieszniejsze, że ja się z tym jego zdaniem zgadam...Madzia Buczek w wykonaniu Szczuki - to coś innego. Się zgadzam z posłem Cymańskim, zgadzam się z nim inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś