memhos 24.04.06, 08:18 Czas na hostię o smaku truskawkowym i telewizory w oparciach ław kościelnych. No i coca-colę zamiast wody święconej. Zgroza! -- Świat bez polityków Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brylant1 Nowa świecka tradycja :)) 24.04.06, 08:23 Polsce gratulujemy pomysłowych katolików... P.S. ciekawe czy w niedalekiej przyszłości bedzie można msze w internecie ściągnąć i komunie przez dvd rom przyjąć :))) oczywiście spowiedz też przez internet na specjalnych -szyfrowanych- stronach :))) Odpowiedz Link Zgłoś
anitka110 Re: Nowa świecka tradycja :)) 24.04.06, 08:30 czas zeby ktos w tej ciemnej polszy w koncu swiatlo zapalil bo sobie lby porozbijacie w tej ciemnocie Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszekh5 Re: Nowa świecka tradycja :)) 24.04.06, 10:50 i tak najwazniejsze jest podejscie rodzicow ,wytlumaczenie dziecku, zenie chodzi o prezetny czy radosc z jedzenia czekoladowej hostii.. ........ bezpieczeństwo zabezpiecz dane chroń swoja siec Odpowiedz Link Zgłoś
zoo_keeper Re: Nowa świecka tradycja :)) 24.04.06, 12:57 Ciemnogród ciemnogrodem, ale są symbole, których się nie rusza. -- fotografia cyfrowa Odpowiedz Link Zgłoś
jan583 Tam chodzi bardziej o ducha niż o słodycz 24.04.06, 08:30 Jak tak to Boga nie ma .Ale jak zarobic to najlepiej można na Bogu .Komunia to przeciez nie jadło .To wspólne przeżywanie Chrystusa ,jego męki i nauki .Ludzie opamiętajcie się .A może jest tak ,że te wszystkie święta wymyślone przez elyty postępowe i pożytecznych idiotów nie pozwalają zbić kasy ,takiej jak "słaby "i ukrzyżowany Chrystus.Chrystus nie wachał się w zdecydowane wygnanie chandlarzy i rozmaitej maści kombinatorów ze światyni .Myśle więc ,że każdy chrześcijanin uczyni to także bez zmrużenia oka .Należy oddzielić sakrum od słabości i ziemskiej powłoki cielesnej.Czekoladki są dobre i słodkie i tyle i tylko tyle.Czasem spożyte w nadmiarze powodująból brzucha i zębów . Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: Tam chodzi bardziej o ducha niż o słodycz 24.04.06, 08:33 Juz nie przesadzaj z ta nadgorliwoscia... Jak Ci sie nie podoba ten pomysl to nie kupuj tych czekoladek i tyle. :) Odpowiedz Link Zgłoś
mat25 Re: Tam chodzi bardziej o ducha niż o słodycz 24.04.06, 12:58 > Czekoladki są dobre i słodkie i tyle i tylko tyle.Czas > em spożyte w nadmiarze powodująból brzucha i zębów . To tak samo jak z religią. W nadmiarze szkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: Czekoladowa hostia na próbę 24.04.06, 08:31 Jak dla mnie to pomysl jest bardzo fajny. Kosciol potrzebuje zmian. Jezeli chodzi o wiare to nie mozna byc konserwatysta. Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk Z czekoladek na przeczyszczenie niech je robią... 24.04.06, 08:32 Będzie jeszcze bardziej idiotycznie, bo śmiesznie to już dawno nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
jadzka_k Re: Czekoladowa hostia na próbę 24.04.06, 08:43 "Innego zdania jest ks. Czesław Duk, proboszcz parafii św. Rodziny. - Jeśli bombonierka utrwali pamięć o Pierwszej Komunii we wspomnieniach dziecka, a słodycz będzie mu się kojarzyć z Bogiem, nie ma w tym nic złego." Kpiny ! Jasne, księżą muszą produkować ogłupiałych przyszłych fanów Radia Maryja. Lepsza już słodycz niż zajadłość. Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 Re: Czekoladowa hostia i swięci 24.04.06, 11:15 Ale w takim razie dlaczego można schrupać tylko hostię, św. Mikołaja i wielkanocnego baranka? Iluż mamy godnych świętych? A Nasz Polak Papież z białej czekolady? a inni ojcowie i wujowie Kościoła, fundujacy pod swoim nazwiskiem wina i pomniki, muzea i diabli wiedzą co jeszcze? Wszystkich ich można robić w czekoladzie, marcepanie, gumie do żucia... Z "imprimatur" Episkopatu za 20 % podatku "za obrót" Odpowiedz Link Zgłoś
pavlikmedvid Re: I księża geje, zakonnice lesbijki... 24.04.06, 09:02 Może wreszcie ta skostniała organizacja zyskałaby ludzkie oblicze współczesności, a Polacy przestaliby być dzikim plemieniem Unii Europejskiej stając sie bardziej postępowi od swoich hiszpańskich braci i sióstr... --- - Panie Przewodniczący, niech się Pan nie boi, cały PIS za Panem stoi! Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: Czekoladowa hostia na próbę 24.04.06, 09:29 Ciekaw jestem czy beda prezerwatywy o smaku... wafelka Odpowiedz Link Zgłoś
ask4it Re: Czekoladowa hostia na próbę 26.04.06, 11:32 nie.. po przeprowadzonych intensywnych badaniach nukowcy wysnuli wniosek, ze istnieje za duze ryzyko gryzienia.. Odpowiedz Link Zgłoś
betsy12 Re: Czekoladowa hostia na próbę 24.04.06, 09:42 Cynizm, jak wyrazil sie ksiadz?!?! Gdyby to kk wpadl na pomysl, to wszyscy by przyklaskiwali udanej inicjatywy i chwytu reklamowego. Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 wielosmakowe hostie... i gumki 24.04.06, 11:09 Konkurencja dla "wielosmakowych" prezerwatyw? Powinni sprzedawać w komplecie + butelczyna wina prałaciny Jankowskiego byłby full serwis - przekąska, popitka - i do roboty... Odpowiedz Link Zgłoś
mat25 Re: wielosmakowe hostie... i gumki 24.04.06, 13:00 Alleluja i do przodu, jak zachęca ojciec dyrektor ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zazam Re: ...a nie w "deserze"? 24.04.06, 12:47 bo to preludium do wprowadzenia na rynek czekoladowej macy - dla członów z "agory" to coś więcej niż deser!! Odpowiedz Link Zgłoś
czarek62 Cala to komunia to jedna wielka show, bez sensu! 24.04.06, 12:27 Niestety kiedys dalem sie namowic na bycie chrzestnym i za miesiac to dziecko ma komunie. Jak sie ostatnio dowiedzialem, komunia to wiecej, niz slub i wesele razem wziete. Wiadomosc o tym, ile ludzie daja pieniedzy i co kupuja tym dzieciom mnie oslupila. Pojawia sie wiele pytan: skad biedni (tak mowi prawie kazdy) Polacy biora na to kase? Komu sluzy ta szopka? Co z tego ma dziecko (oprocz prezentow)? Czy ktos pamieta o "rzeczywistej" I komunii? Wiem jedno, ze takich "prezentow" nie dam, skoro ma to byc przede wszystkim duchowe przezycie. Nawiasem mowiac od wielu lat caly ten cyrk mnie nie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mat25 Re: Cala to komunia to jedna wielka show, bez sen 24.04.06, 12:59 Jak nie dasz to cie wzorowa katolicka rodzina wyklnie. Odpowiedz Link Zgłoś
czarek62 Nastepnym razem do Polski mnie nie wpuszcza! 24.04.06, 13:05 Ale i tak nie bedzie juz po co jechac! Wystarczy przejrzec dzisiejsze wiadomosci i wypowiedzi polskich tzw. politykow, to sie odechciewa przyjechac nawet na kilka dni. Odpowiedz Link Zgłoś
pinia1a Re: Czekoladowa hostia na próbę 24.04.06, 12:43 Jeśli opłatek ma zastąpić czekoladka, to może wogóle znieść obrzęd komunii? Wszystko do tego prowadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
nokata Re: Czekoladowa hostia na próbę 24.04.06, 22:53 2 pytania w temacie: 1. Czy Jezus tez robol proby ostatniej wieczerzy? 2. Czy Jezus tez robil proby wiszenia na krzyzu i umierania? Odpowiedz Link Zgłoś
czeslaw33 Re: Czekoladowa hostia na próbę 26.04.06, 10:49 Chcę zaprotestować w sprawie wypowiedzi dotyczącej bombonierek z symbolami pierwszokomunijnymi. Nic nie powiedziałem na temat czekoladowych hosti na próbę. Nawet o tym nie wiedziałem /że coś tak głupiego ktoś wymyślił/. Moja opinia dotyczyła jedynie ilustracji na opakowaniach. Myślę, że moja wypowiedź została zmanipulowana. Czekoladowe hostie to jakiś nonsens. Nie poinformowano mnie także o innych wypowiedziach. Myślę, że była to moja ostatnia wypowiedź dla prasy. Jest mi smutno i przykro. Kolejny raz redaktorzy swoimi własnymi potrzebami medialnymi narażają na przykre konsekwencje swoich nieświadomych rozmówców. Bez szacunku Ks. Czesław Duk. Odpowiedz Link Zgłoś
trollolap Kłamstwo wyborczej ma krótkie nogi. Jak widać. 26.04.06, 11:06 Ale to wstyd, żeby się posuwać do tak ohydnej manipulacji. czeslaw33 napisał: > Chcę zaprotestować w sprawie wypowiedzi dotyczącej bombonierek z symbolami > pierwszokomunijnymi. Nic nie powiedziałem na temat czekoladowych hosti na próbę > . > Nawet o tym nie wiedziałem /że coś tak głupiego ktoś wymyślił/. Moja opinia > dotyczyła jedynie ilustracji na opakowaniach. Myślę, że moja wypowiedź została > zmanipulowana. Czekoladowe hostie to jakiś nonsens. Nie poinformowano mnie > także o innych wypowiedziach. Myślę, że była to moja ostatnia wypowiedź dla > prasy. Jest mi smutno i przykro. Kolejny raz redaktorzy swoimi własnymi > potrzebami medialnymi narażają na przykre konsekwencje swoich nieświadomych > rozmówców. Bez szacunku Ks. Czesław Duk. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: W czym problem 26.04.06, 11:45 kosciol handlowal odpustami setki lat papiez udielil mi odpustu w swieta przez telewizje (niewiem ile ? ) handlowano relikwiami setki lat i sie modlono do gwozdzi z "krzyza Jezusowego" handluja wielebne cwaniaki jablcokami hostia ,krzyzyki z czekolady .... jest zapotrzebowanie bedzie ono zaspokojone Odpowiedz Link Zgłoś
trollolap Re: W czym problem 26.04.06, 17:10 karbat napisał: > kosciol handlowal odpustami setki lat > papiez udielil mi odpustu w swieta przez telewizje (niewiem ile ? ) > handlowano relikwiami setki lat i sie modlono do gwozdzi z "krzyza Jezusowego" > handluja wielebne cwaniaki jablcokami > > hostia ,krzyzyki z czekolady .... jest zapotrzebowanie bedzie ono zaspokojone Papież udzielił ci odpustu przez telewizję, czyli handlował odpustem? Na takie dictum ręce opadają. Firma chciała zamienić nie swoje dobra, na swój zysk. Równie dobrze mogliby sprzedawać bez pytania cię o zdanie, twoje podobizny. Może byś i nie miał o to pretensji, ale nie o to chodzi. Chodzi przede wszystkim o to, że jest to postępowanie niedopuszczalne, choć być może trudno ci to pojąć. Odpowiedz Link Zgłoś
rudy102_t_34_85 Na miejscu czy zapakować..? 26.04.06, 17:50 Cóż,czytałem kiedyś wspomnienia białego księdza-misjonarza z przedwojennej Japonii.Był mocno zdziwiony sposobem przyjmowania komunii św. przez miejscowych katolików.Japończycy przepychali się w kolejce do ołtarza gdzie ksiądz rozdawał hostie z kielicha jak ulotki na ulicy-wprost do ręki.Tylko nieliczni zjadali od razu,reszta zabierała opłatki ze sobą i połykała potem wysłuchując zarazem końca mszy.Byli tacy co wsadzali hostię do kieszeni i zabierali do domu...Na jego uwagi wzruszali ramionami-co kraj to obyczaj! Pamiętajmy że Japończycy to stary naród z rozwiniętą kulturą a chrześcijaństwo ma tam 400-letnią tradycję. Odpowiedz Link Zgłoś