brocha 17.05.06, 07:38 PiS znalazł kanał do dystrybucji swojego oszołomstwa. Jedyne prawdziwe gazety w IV RP to Gość Niedzielny i Nasz Dziennik a reszte "żydowsko masońskich" mediów z III RP trzeba będzie rozpędzić. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rysiazwei Re: "Gość Niedzielny" goni świecką czołówkę tygod 17.05.06, 08:10 Całe nakłady Goscia wykupują kurie z datków od parafian a potem rozdają go za darmo po mszach. I to jest właśnie ta niespodziewana ,,popularność' tygodnika.Mojej rodzinie służy za podpałkę w piecu.Nikt go nie czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus Pobozna albo biedna ta Twoja rodzina :) 17.05.06, 08:29 ale sie zdekonspirowales ze straszny katol z ciebie ;))) Cala rodzina siedzi w kosciele ;) Odpowiedz Link Zgłoś
voqo Jak zwykle bzdura za bzdurą... 17.05.06, 08:42 "Głupio nie kupić, gdy wszyscy sąsiedzi kupują." - to może jeszcze jedynie na niektórych wsiach, ale tam się raczej w ogóle nie czyta. "Dostajemy gazety z sugestią, które artykuły zareklamować z ambony. Nikt się nie odważy tego nie zrobić, skoro "Gość" jest wydawany przez kurię - mówi jeden ze śląskich księży. W ten sposób przez sieć parafialną rozchodzi się 70 proc. gazety - tanio i prawie bez zwrotów." - cóż za bezsens, wynikający z nieznajomości realiów "świata kościelnego". A zwroty są jak najbardziej, chyba że proboszcz zamówi mniej egzemplarzy niż zazwyczaj potrzeba. "Krótkie teksty." - kompromitacja piszącego artykuł, świadcząca o tym, że nigdy chyba GN w rękach nie miał... Odpowiedz Link Zgłoś
lucusia3 Re: Pobozna albo biedna ta Twoja rodzina :) 17.05.06, 13:33 Ta rodzina należy do typowych polskich katolików, praktykujących, którzy nigdy nie mieli przeżyć religijnych i których wiedza z dogmatyki i historii Kościoła jest szczątkowa. To nie mniemanie, ale wynik badań nad religijnością w całej Europie. Polska zajmuje miejsce w czołówce, gdy liczyć aktywnie uczestniczących w liturgii, ale na oststnim miejscu, gdy bierze się pod uwagę wewnętrzne doświadczenia religijne. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl No i co? 17.05.06, 08:31 Ludzie, nauczcie się wreszcie raz, że w demokratycznym państwie panuje pluralizm. Każdy może wydać swoją gazetę i każdy może dowolną gazetę czytać. Ludzie sami wybierają, co chcą czytać i mają swój rozum. Skoro istnieją takie niekompetentne, sensacyjne półszmatławce jak Wprost, Newsweek, czy wiele innych o podobnym profilu, to nie ma w tym nic dziwnego, że podobny niekompetentny półszmatławiec wydają katolicy. Kto lubi czytać takie gazety, ten niech czyta. Kto nie lubi - może nie czytać. Nie ma się czym ekscytować. Odpowiedz Link Zgłoś
ak813 Re: No i co? = brawo, zgadzam sie. 17.05.06, 08:38 anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała: > Ludzie, nauczcie się wreszcie raz, że w demokratycznym państwie panuje > pluralizm. Każdy może wydać swoją gazetę i każdy może dowolną gazetę czytać. > Ludzie sami wybierają, co chcą czytać i mają swój rozum. Skoro istnieją takie > niekompetentne, sensacyjne półszmatławce jak Wprost, Newsweek, czy wiele innych > o podobnym profilu, to nie ma w tym nic dziwnego, że podobny niekompetentny > półszmatławiec wydają katolicy. Kto lubi czytać takie gazety, ten niech czyta. > Kto nie lubi - może nie czytać. Nie ma się czym ekscytować. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Uzasadnij Swoje stanowisko proszę ? 17.05.06, 08:52 anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała: Skoro istnieją takie > niekompetentne, sensacyjne półszmatławce jak Wprost, Newsweek, czy wiele innych > o podobnym profilu, to nie ma w tym nic dziwnego, że podobny niekompetentny > półszmatławiec wydają katolicy. Uznałaś ,że "Gość Niedzielny" jest podobny do Wprost czy Newsweeka. Określiłaś go jako "niekompetentny półszmatławiec". Bądź uprzejma napisać na jekiej podstawie użyłąś takich negatywnych określeń ? Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Uzasadnij Swoje stanowisko proszę ? 17.05.06, 15:00 > Uznałaś ,że "Gość Niedzielny" jest podobny do Wprost czy Newsweeka. Określiłaś > go jako "niekompetentny półszmatławiec". > Bądź uprzejma napisać na jekiej podstawie użyłąś takich negatywnych określeń ? Na podstawie lektury tych pism, oczywiście. → → → → → → → → → → Odkryjmy Białoruś! odkryjmybialorus.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz cyba widzisz jedynie to co chcesz widziec 18.05.06, 08:28 anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała: > > Uznałaś ,że "Gość Niedzielny" jest podobny do Wprost czy Newsweeka. Okreś > liłaś > > go jako "niekompetentny półszmatławiec". > > Bądź uprzejma napisać na jekiej podstawie użyłąś takich negatywnych okreś > leń ? > > Na podstawie lektury tych pism, oczywiście. Ciekawa sprawa. Ja również czytam zarówno "Gościa" jak i Wprost czy Newsweeka i widze kolosalną różnicę. Na korzyść "Gościa". No cóż , odnoszę wrażenie ,że postawiłaś wygodna dla Ciebie tezę( że Gość to szmatławiec w stylu Wprost) i uparcie się jej trzymasz. Nie dlatego ,że tak jest , tylko dlatego ,że chciałabys aby tak było. Odpowiedz Link Zgłoś
maxi_63 Re: "Gość Niedzielny" goni świecką czołówkę tygod 17.05.06, 13:16 To Ci serdecznie współczuje, bo jest to gazeta o poglądach zbliżonych do artykułów Jonasza z GW Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz "Gość Niedzielny" jest "dziennikarsko" dobry 17.05.06, 08:26 "Gość Niedzielny" zdecydowanie odbiega in plus od innych tygodników. Przede wszystkim spokojne , wywazone dziennikarstwo , bez agresji i zwykłego "chamstwa". No i róznorodność tematów. Poważna publicystyka , reportaże , dużo o "kulturze". Ja dość przypadkowo zaczłem go "na stałe czytać" tylko dlatego ,że opisywał różne wydarzenia kulturalne dotyczące muzyki "lżejszej" z obszaru tzw "muzyki niszowej".Chodziło głównie o poezje spiewaną , piosenkę kabaretową , turystyczną, żeglarską , religijną. To wielki obszar "kultury" kompletnie niewidoczny w mediach , bo tam jest miejsce jedynie dla oficjalnego show- bissnesu czyli różnych Wiśniewskich i Dod. Felietony Legutki są zawsze na wysokim poziomie merytorycznym i "literackim". Ale głównie podkreślam ten brak agresji wręcz łagodność stylu i odmienność od jedynie słusznej linii "elit". Wreszcie jest możliwość konfrontacji różnych poglądów , bo reszta mediów pisze zawsze "na jedno kopyto". Odpowiedz Link Zgłoś
krzszy1 Re: "Gość Niedzielny" jest "dziennikarsko" dobry 17.05.06, 08:33 Jako jeden z nielicznych w czasach "jedynie słusznego "systemu w miejsce wyciętego tekstu przez cenzurę wpisywał informację -"ustawa o kontroli publikacji i czasopism "...itd. Tego sie nie zapomina . Odpowiedz Link Zgłoś
jk725 Re: "Gość Niedzielny" jest "dziennikarsko" dobry 17.05.06, 09:07 Nie wydaje mi się, żeby Gość miał w ogóle jakąkolwiek "linię polityczną". Poczytajcie artykuły przedwyborcze z jesieni. Poczytajcie komentarze ks. Sobańskiego, polityczno-niepolityczne, artykuły i opinie ks Stopki. Roszkowski, Bartoszewski, i jeszcze dwójka publicystów, nazwiska mi wyleciały z głowy, to jedna seria artykułów, co tydzień pisze kto inny. Czytam i Gościa i serwis www.wiara.pl - i jeszcze nie zdarzyło mi się mieć wrażenia, że optuje za czymkolwiek poza zdrowym rozsądkiem. Niekoniecznie "poprawnym" z punktu widzenia którejkolwiek opcji... Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jk725 Re: "Gość Niedzielny" jest "dziennikarsko" dobry 17.05.06, 09:10 PS. Z tego co wiem, poza kioskami parafialnymi rozprowadza Gościa Empik i Kolporter. W Ruchu czy InMedio nie widziałam... Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza GW reklamuje "Gościa"??? 17.05.06, 09:17 Ale sie porobiło :)))) Czyżby koniec współpracy z Tygodnikiem Powszechnym... Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: "Gość Niedzielny" jest "dziennikarsko" dobry 17.05.06, 09:38 jk725 napisała: > PS. Z tego co wiem, poza kioskami parafialnymi rozprowadza Gościa Empik i > Kolporter. W Ruchu czy InMedio nie widziałam... Ja kilka razy kupowałem go w takim rodzinnym "niby-wiejskim" sklepiku w podkrakowskich ( a wlaściwie krakowskich) Bronowicach. Nie sądzę , aby właściciel rozprowadzał go dla idei , widac mu sie to opłaca. Odpowiedz Link Zgłoś
magdusia001 Re: "Gość Niedzielny" jest "dziennikarsko" dobry 17.05.06, 09:32 Masz rację. Są różne artykuły, czasem także krytyczne w stosunku do PiS. Na przykład felieton w ostatnim numerze Kucharczaka. Odpowiedz Link Zgłoś
w.gorka Re: "Gość Niedzielny" goni świecką czołówkę tygod 17.05.06, 08:33 Gazeta jak zwykle na swój sposób tłumaczy rzeczywistość.Sprytne wytłumaczenie że ludzie zmuszani są do kupienia tej gazety i "głupio" nie kupić, oraz spłycenie jej zawartości to sprytny chwyt. Idąc tym tropem o "Wyborczej" można by napisać w ten sposób: "Gazeta w większości kupowana przez ludzi potrzebujących dużej ilości papieru, prawdopodobnie na podpałke. Pytany przeze mnie anonimowy pracownik kiosku powiedział że jest zmuszany do wykupywania odpowiedniej ilości egzemplarzy. Zawiera artykuły sensacyjne, bez wyrazu. Gazeta stara się w ten sposób gonić dzienniky typu Fakt" Odpowiedz Link Zgłoś
puuchatek Re: "Gość Niedzielny" goni świecką czołówkę tygod 17.05.06, 08:35 brocha napisał: > PiS znalazł kanał do dystrybucji swojego oszołomstwa. Jedyne prawdziwe gazety > w IV RP to Gość Niedzielny i Nasz Dziennik a reszte "żydowsko masońskich" > mediów z III RP trzeba będzie rozpędzić. Brocha, a może jednak najpierw choć przejrzeć, a POTEM komentować? Baaaardzo daleko mi do PiS - ale Gość Niedzielny to naprawdę niezłe pismo. Co przejawia się także w tym, że nie boi się przedstawiać różnych racji (z jednej strony felietony pisuje PiSowy Roszkowski, z drugiej - zupełnie "nie-PiSowy" Przeciszewski czy Bartoszewski na przykład). A porównanie "Gościa..." do Naszego Dziennika świadczy o tym, że Waćpna w życiu "Gościa..." w ręce nie miał. A swoją drogą to naprawdę wielkie zwycięstwo Rydzyka w Waszycvh główkach, że dziś każdy katolicki tygodnik kojerzony jest z linią Radia M... Odpowiedz Link Zgłoś
emenefix Re: "Gość Niedzielny" goni świecką czołówkę tygod 17.05.06, 16:21 no i brawo. co za ulga ze niektórzy jeszcze myślą... Odpowiedz Link Zgłoś
bridgewater Re: "Gość Niedzielny" goni świecką czołówkę tygod 17.05.06, 08:35 do czego się"wybiórcza" nie posunie żeby podnieśc sobie gnijącą samoocenę....na szczęscie oszołomów którzy bezkrytycznie przyjmują wszystko co usłyszą bądź przeczytają naprawdę nie jest wielu, tylko to mnie pociesza Odpowiedz Link Zgłoś
areski Idę po "Gościa..." 17.05.06, 08:49 Miałem ją w ręku parę razy. Bardzo fajna gazeta. Rzadko ją czytam ale gorąco polecam. Same dobre rzeczy. Nie ma opluwania, plotek, jazgotu, moralizatorstwa. Po prostu najlepszy tygodnik w Pl. Odpowiedz Link Zgłoś
aglo11 Re: "Gość Niedzielny" goni świecką czołówkę tygod 17.05.06, 09:00 "brocha", Twój ojciec pewnie wywodzi się z pod sierpa,ponieważ wyglądasz mi na młota PZPR-owskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
tales1 A niedługo Nasz Dziennik przegoni GW i po ptokach! 17.05.06, 09:09 I skończy się czerwonoróżowa lewicowo-liberalna propaganda oraz kneblowanie ust prawicy i katolikom, mha, ha, ha! I wtedy dopiero będziemy mieli prawdziwą wolność słowa! Normalne zostanie uznane za normalne(moralne), a nienormalne (niemoralne) za nienormalne, prawda za prawdę, a fałsz za fałsz! A z tym ostatnio było zupełnie źle, nawet "salon" z naczelnym ideologiem Adasiem M. (nie Miauczyńskim!) się w tym zupełnie pogubił! Odpowiedz Link Zgłoś
tales1 Dodam, że akcje Agory pikują jak sokół-samobójca! 17.05.06, 09:23 sprawdźcie sami notowania: gospodarka.gazeta.pl/gielda/7,49601.html dodam ,że największy kurs akcji Agory wynosił kiedyś 79 zł! Niezły spadek, co? Na pysk! Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: A niedługo Nasz Dziennik przegoni GW i po pto 17.05.06, 14:51 tales1 napisał: > I skończy się czerwonoróżowa lewicowo-liberalna propaganda oraz kneblowanie ust > > prawicy i katolikom(...) Oczy przecieram i wyjść ze zdumienia nie mogę: katolicy rządzą, każda państwowa i niepaństwowa uroczystość zaczyna się mszą, niemalże każdy urząd ma kapelana do wykarmienia, nasze pieniądze z podatków darowywane są kościołowi w rozlicznych formach, "uczucia religijne" wprowadza się do prawa karnego, zamyka wystawy i teatry, oficjalna propaganda stosuje kościelną nowomowę w rodzaju "zabijania nienarodzonych" czy "moralności katolickiej", każde wiadomości okreszone są newsami z życia kleru (jest ich zauważalnie więcej), polska nauka skupia się głównie na badaniu liczby diabłów na łebku od szpilki, wydziały szamaństwa i teologii wyrastają jak wrzody na psie i NADAL katolikom są "kneblowane usta"! Czyż może być jeszcze głupiej i bezczelniej? Odpowiedz Link Zgłoś
nieomylny "Gość Niedzielny" to nie jest "Nasz Dziennik" 17.05.06, 09:11 A ci którzy tak twierdzą widocznie w życiu tej gazety nie mieli w ręku. Akurat G.N. jest daleki od toruńskiego fanatyzmu... Odpowiedz Link Zgłoś
jk725 Re: "Gość Niedzielny" to nie jest "Nasz Dziennik" 17.05.06, 09:15 A może by tak zobaczyć, co to jest Gość, zamiast zgadywać? www.goscniedzielny.pl www.wiara.pl (portal jest własnością GN) www.info.wiara.pl innych podserwisów wypisywać nie będę... Odpowiedz Link Zgłoś
myzzard Re: "Gość Niedzielny" goni świecką czołówkę tygod 17.05.06, 09:12 Gazeta Wyborcza próbuje wytłumaczyć fenomen Gościa Niedzielnego. I jakie wnioski próbuje sprzedać czytelnikom? "Głupio nie kupić, gdy wszyscy sąsiedzi kupują." "Nikt się nie odważy tego nie zrobić, skoro "Gość" jest wydawany przez kurię" (a propos reklamy z ambony). Byłem ciekawy, co napiszecie, bo rzeczywiście widziałem niedawno wyniki sprzedaży opisywanych tygodników na Śląsku. I sam się zdzwiwiłem zdecydowanym prowadzeniem GN. Niestety, znalazłem anonimowe wypowiedzi i opinie. Generalne motto artykułu można by sformułowac następująco: ma dużą sprzedaż, bo ludzie kupują, bo muszą. A pewnie i tak nie czytają. Jestem czytelnikiem GN. Od czasu przyjścia do redakcji ks. Gancarczyka jest to nowoczesne, ciekawe pismo, prezentujące wyważone, zgodne z nauką Kościoła i moimi przekonaniami, poglądy. Bardzo dobrze, że jest. Jest inny zarówno od Wprost, Newsweeka, jak i Tygodnika Powszechnego czy Naszego Dziennika. W sam raz. Uważam, że ton artykułu jest nieżyczliwy, tak jakby popularność GN była solą w oku GW, której akurat sprzedaż spada. Odpowiedz Link Zgłoś
phun Gosc Niedzielny to taka dzisiejsza Trybuna Ludu 17.05.06, 09:18 ludzie kupuja w koncu Rydzyk rzadzi Odpowiedz Link Zgłoś
voqo większych bzdur... 17.05.06, 09:23 phun napisała: > ludzie kupuja w koncu Rydzyk rzadzi ...już dawno nie czytałem. Odpowiedz Link Zgłoś
zoo_keeper Re: "Gość Niedzielny" goni świecką czołówkę tygod 17.05.06, 09:19 brocha napisał: > PiS znalazł kanał do dystrybucji swojego oszołomstwa. Jedyne prawdziwe gazety > w IV RP to Gość Niedzielny i Nasz Dziennik a reszte "żydowsko masońskich" > mediów z III RP trzeba będzie rozpędzić. Ale nikt nie zmusza do czytania tego "oszołomstwa". Przynajmniej na razie. -- fotografia cyfrowa Odpowiedz Link Zgłoś
lekarzzewsi "Gość Niedzielny" - kto go czytał ???? 17.05.06, 09:29 Nie porównujcie "Gościa Niedzielnego" z "Naszym Dziennikiem"! "Gość.." jest gazetą katolicką a "Nasz.." sekciarską. Niedawno wpadł mi w ręce "Gość" i (z nudów - bo nie miałem nic innego) zacząłem go czytać. Byłem na prawdę zaskoczony. Spodzeiwałem się w nim kościelnej propagandy, kaznodziejskiego tonu, utajnionej indoktrynacji - przyzwyczaiły nas do tego "kościelne" wydawnictwa. Nic podobnego. Gazeta okazała się bardzo rzeczowa, artykuły ciekawe, nie narzucające swojej opinii. Dlaczego ma tak dużą sprzedawalność ? - bo po mszy biorą go wszystke babcie, bo tak wypada. Nie ma co porównywać z "Newsweek`iem" czy "Wprost" bo w przypadku "Gościa" sprzedawalność nie równa sie czytalności. Odpowiedz Link Zgłoś
phun G N stosuje indoktrynacje i manipulacje ale 17.05.06, 09:31 znacznie zreczniejsza i lagodniejsza od tez z RM czy ND Odpowiedz Link Zgłoś
tales1 O, znawca indoktrynacji? Praktyka w GW, co? 17.05.06, 09:43 I to długoletnia pewnie? Ale mózg ci przelasowali solidnie, nie powiem! Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: G N stosuje indoktrynacje i manipulacje ale 17.05.06, 09:47 phun napisała: > znacznie zreczniejsza i lagodniejsza od tez z RM czy ND Jesli po artykule np Legutki ja , czytelnik stwierdzam : "tu facet mim zdaniem ma rację , tu moim zdaniem sie myli,. a nad tym problemem musze się zastanowić aby wyrobic sobie opinię" - to to jest indoktrynacja i manipoulacja? Odpowiedz Link Zgłoś
jk725 Re: "Gość Niedzielny" - kto go czytał ???? 17.05.06, 10:27 Ja :-) W przeciwieństwie do Newsweeka, Polityki i Ozonu, które czasem kupuję i czytam w najlepszym razie kilka artykułów, jeśli jestem je w stanie "strawić" do końca. PS. W kwestii tez artykułu: - nie jestem ze Śląska i nie mieszkam na Śląsku (choć bardzo szanuję Ślązaków) - w pojedynczych wypadkach słyszałam zareklamowany (w ogłoszeniach parafialnych) konkretny artykuł z GN, niezależnie w jakim mieście byłam na Mszy Św (w tym dość często bywałam na Śląsku - bardzo długo kupowałam GN w kioskach Kolportera na Dworcu Centralnym :-) Zresztą czasem to robię nadal, bo w niedzielę w parafii na Mszy o 13 zdarza sie, że już nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
dreger51 Re: "Gość Niedzielny" goni świecką czołówkę tygod 17.05.06, 09:47 Widze propagande jak za czasów PRL i to już dyskryminuje to pismo jako wiarygodne.I bardo dobrze . Odpowiedz Link Zgłoś
aradian Re: "Gość Niedzielny" goni świecką czołówkę tygod 17.05.06, 15:49 Absolutnie masz rację dreger51, jest to grubymi nićmi szyta manipulacja na siłę promujaca nieszczególne pisemko tylko z jednego powodu, jego proeuropejskiego nastawienia. Gdyby ono reprezentowało poglądy krytyczne wobec Brukseli a było na rzeczywiście wysokim poziomie,ci co go dzisiaj promują przeprowadzaliby zmasowany nań atak, skazując go na margines życia publicystycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
premier.z.krakowa Panie Krzyk niezły z pana krzyk 17.05.06, 12:35 to zdanie pokazuje typową mentalnośc redaktorzyny wybiórczej " Wśród ich autorów są ludzie o poglądach zbliżonych do PiS: Piotr Legutko, redaktor naczelny tygodnika "Nowe Państwo", Andrzej Grajewski, szef Kolegium IPN (w "Gościu" zastępca naczelnego), socjolog Barbara Fedyszak-Radziejowska, historyk i eurodeputowany PiS Wojciech Roszkowski. Wspierają zwykle wizję IV RP i lustrację, atakują feministki, rzeczników praw dzieci, Paradę Równości." Toż to prawie zbrodnia. Mieć swoje poglądy i ich się trzymać. No a wdodatku stoją w sprzeczności z ideologią wybiórczej. Atakują feministki - ma pan rację głupotę i ignorancję trzeba atakować. rzeczników praw dziecka - to ilu ich zaatakowali. I jak te ataki wyglądały frontalne może z flanki. Paradę równości - no tak kto nie popiera parad ten cham, oszołom i rydzykowieć z zapadłej wsi. I wy jeszcze nie rozumiecie dlaczego przegraliście wybory a sprzedaż i akcje wybiórczej lecą w dół. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Sprzeczność? 17.05.06, 13:11 W arcie czytamy, jak to wszyscy chętnie czytują "Gościa Niedzielnego", a u mnie w parafii na kazaniu - nikt inny, tylko redaktor krakowskiego oddziału "Gościa" marudzi, jak mu czytelnictwo leci na pysk. Kto zatem kłamie? GW czy ks. redachtór? Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta9 Re: "Gość Niedzielny" goni świecką czołówkę tygod 17.05.06, 13:21 Polecam: www.goscniedzielny.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta9 Re: "Gość Niedzielny" goni świecką czołówkę tygod 17.05.06, 13:22 goscniedzielny.wiara.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: "Gość Niedzielny" goni świecką czołówkę tygod 17.05.06, 14:30 A to ciekawe! Odpowiedz Link Zgłoś
kzs7 Re: "Gość Niedzielny" goni świecką czołówkę tygod 17.05.06, 14:44 Mnie w tym newsie zaskoczyła wielkość nakładu. Gość praktycznie w niektórych rejonach jest nieznany (przypominam, ze istnieje także konkurencyjny tygodnik "Niedziela"). Wygląda na to, że jego sprzedawalność nakręca południe Polski. W mojej parafii jak zauważyłem Gościa kupuje tylko ten kto chce go naprawdę poczytać. Kiedyś była zamawiany (na półkę) przez parafię dla tych którzy zgłosili takie zapotrzebowanie. Obecnie jest zamawianych kilkanaście nr-ów i chętni mogą kupić je od ministrantów po mszy przed kościołem. Odpowiedz Link Zgłoś
szmotek Re: "Gość Niedzielny" goni świecką czołówkę tygod 17.05.06, 16:01 no wlasnie, to Tuwim, a Michalkiewicza za ten cytat prawie zlinczowali Odpowiedz Link Zgłoś
ostek Re: "Gość Niedzielny" goni świecką czołówkę tygod 17.05.06, 15:18 Czytam regularnie. Bardzo dobrze redagowana gazeta i nie jest to żadna tuba propagandowa IV RP. Odpowiedz Link Zgłoś
szmotek Re: "Gość Niedzielny" goni świecką czołówkę tygod 17.05.06, 15:53 w mojej rodzinie gosc niedzielny i niedziela sa od roku 1981, z przerwa na stan wojenny, gazeta wyborcza byla w latach 1989-1990... Odpowiedz Link Zgłoś
makabi Re: "Gość Niedzielny" goni świecką czołówkę tygod 17.05.06, 16:52 I dobrze. może wreszcie pojawi sie oddalna inicjatywa i podniesie jakoś publikacji mieniących siękatolickimi w Polsce. Niech wydawnistwo religijne bezie religijne, ale nie dewocyjne. Może to dobra wskazówka dla innych, np radia plus czy Vox jak je teraz nazywaja. Może warto skorzystac zsukcesu Gościa Niedzielnego? a kto powiedział, że katolickie to znaczy niemrawe i partackie jak gazeta rydzyka? W Anglii tygodnik Tablet jest jednym z najpoczytniejszych tytułow prasdowych. Dlaczego w Polsce nie może być podobnego? I niekoniecznie sterowanego z Warszawy. Tak trzymac Odpowiedz Link Zgłoś
augu Re: "Gość Niedzielny" goni świecką czołówkę tygod 18.05.06, 10:25 Bzdry i do tego obrzydliwie tendencyjne. >...a niektórzy księża niechętnie się do niego przyznawali. Ale już nie przytoczono gazety, do której "chętnie przyznają się wszyscy księża"? Jest taka? > ...Głupio nie kupić, gdy wszyscy sąsiedzi kupują. Redaktorzyna to widzał, czy tak pitoli? >...Dostajemy gazety z sugestią, które artykuły zareklamować z ambony. > Nikt się nie odważy tego nie zrobić, skoro "Gość" jest wydawany przez kurię - > mówi jeden ze śląskich księży. Oczywiście anonimowy. Po prostu styl GW - i czemuż ja się dziwię? > W ten sposób przez sieć parafialną rozchodzi się 70 proc. gazety. To dobrze czy źle? Może GW znajdzie taką sieć dystrybucji? >...W krótkim czasie zwiększył jego sprzedaż z 30 tys. do ponad 100 tys. > egzemplarzy. Jak? Miesięcznik szatą graficzną i doborem tekstów bardzo > przypomina kolorowe pisma. No proszę jak prosta recepta. To może w ten sam sposób da się zwiększyć trzykrotnie nakład GW? Jeszcze o tym nie pomyślano? >... Niedawno była to... chusta św. Weroniki, którą otarto twarz Jezusowi. Ach jakie te dzieci naiwne. To chciał redaktor powiedzieć? >...Podobne pomysły ks. Gancarczyk wprowadził w dorosłym "Gościu". Do gazety > dołączane są płyty. Ale jazda... bo płyt przecież do gazet nikt inny nie dołącza? >... Ks. Gancarczyk, choć sprawia wrażenie łagodnego, w rzeczywistości trzyma > redakcję żelazną ręką. Nie toleruje dyskusji. Redaktorzyna pracował w GN czy co? > ...Dziennikarze wiedzą, że mają przedstawiać opinie wyważone. Ma być > pobożnie, spokojnie i łagodnie... > ...Czym innym są felietony. Wśród ich autorów są ... Piotr Legutko...Andrzej > Grajewski...Barbara Fedyszak-Radziejowska...Wojciech Roszkowski. No co za debilny tekst. > Krótkie teksty... Trochę o obyczajach, nieco o kuchni. Czyli "Chwila dla Ciebie". Niestety pisząc ten tekst Redaktor nie miał dobrego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś