Dodaj do ulubionych

Tajemnice firmy farmaceutycznej Roche: szkoleni...

• tadeusz1965 Wszystkie firmy to robią, tylko glupi Roche wpadl. 24.05.06, 09:14
    • antykretyn Niech zyje kapitalistyczny liberalizm Tuska i spol 24.05.06, 09:22
      ki;

"ROBTA CO CHCETA"

Kiedyz wreszcie w tym kraju zapanuje NORMALNOSC.
      • zapytaniaznak Re: Niech zyje... Tuska - kretyn 24.05.06, 11:11
        Ty jesteś zwykły kretyn. Skreśl sobie to anty.
        Liberalizm powoduje zniknięcie koryta.
    • ptr_i Re: Tajemnice firmy farmaceutycznej Roche: szkole 24.05.06, 09:25
      Dziwię się że po kilkunastu latach działania firm farmaceutycznych na polskim
      rynku dopiero dziś to wychodzi na jaw...(Roche nie chce się reklamować w TVN??)
      Pan Wiceminister zdrowia Jarosław Pinkas też chyba spadł z choinki (a mówi się
      że to spec od zdrowia) - kupa śmiechu (przez łzy)!!! Moja znajoma (Rep w
      koncernie farmaceutycznym) spędza wieczory i noce na wypełnianiu fikcyjntych
      ankiet, które w razie kontroli miałyby potwierdzać przeprowadzenie przez danego
      lekarza "badań". Na tej podstawie wypłaca się prowizję lekarzom za wypisywanie
      jedynie słusznych leków. Jeden taki Rep ma budżet miesięczny ca. 30 tys pln.
      Takich repów w dużych firmach jest nawet kilkuset...Drodzy lekarze - więc może z
      tymi nakładami na służbę zdrowia nie jest aż tak źle???
    • miszkar No bez kitu!!! 24.05.06, 09:28
      Jaja sobie robicie albo dopiero z bezludnej wyspy wróciliście... przecież tak
      jest od początku, od kiedy pojawiło się coś takiego jak REP firm
      farmaceutycznych. Na kongresy nie jeździcie, na konferencjach nie bywacie?
      Wystarczy wejść na bankiet i już wiadomo, kto dla jakiej firmy najwięcej recept
      wystawił...
      No ubawiłem się do łez odkryciem Wyborczej. A ustawiane przetargi publiczne to
      też będzie dla Was nowość? A sponsorowanie wyjazdów na konferencje zagraniczne
      dla pracowników ministerstw z podległych im JBR'ów to też będzie odkrycie?
    • zfd3 Re: Tajemnice firmy farmaceutycznej Roche: szkole 24.05.06, 09:31
      Cep cepem cepa pogania

oto jest obraz polskich E L Y T

minister wyraża zdziwienie technikami koncernów farmaceutecznych,

te techniki zostały opisane w literaturze na zachodzie a wydawanej pzrez
      wydawnictwo Pax w PRL,

to zdziwienie jest grą w klipę za siatką bramki dużego boiska

pzreciez min zdrowia dr Łapiśnki został pzrez polskojęzyczną prasęi
      polskojezycznych dziennikarzy zniszczony finansowaną przez koncerny
      farmaceutyczne akcja prasowo telewizyjną za to że podjął działania które miały
      ratować życie polskim pacjentom i siłą rzeczy spowodować obniżenie wpływów dla
      koncernów farmaceutyczny,

ale kto inny podejmował zobowiązania,

i dla umozliwienia realizacji tych zobowiązań należąło zniszczyć człowieka
      która wiedział co robi

i do tego posłużyły polskojezczne gazety , politycy i media elektroniczne,

Hipokryzją jest nagłaśniania tych faktów przez Gazetę Wyborczą no cóz

ale w polskich mediach nie obowiązują żadne kanony etyczne, moralne i prawne
    • erozilla Re: Tajemnice firmy farmaceutycznej Roche: szkole 24.05.06, 09:33
      no to prawda że to żadna rewelacja....wiadomo nie od dziś że to praktyka wielu
      jak nie wszystkich firm farmac.

tyle że nie widać zeby ktoś się rwał do rozwiązania tego problemu...
    • kbamm Korumpujcie nas, ale PROSZĘ nie szntażujcie !!!!! 24.05.06, 09:46
    • darek.obuch Re: Tajemnice firmy farmaceutycznej Roche: szkole 24.05.06, 09:46
      Śmieszą mnie takie artykuły. Mam wrażenie, że Pan/Pani redaktor spadła z
      Księżyca i jest zdziwiona, że pod nogami ma ziemię. Wystarczy pójść do lekarza,
      popatrzeć kto wpycha się przed pacjentami do gabinetu, wystarczy posłuchać co
      się mówi na ulicy, wystarczy obejrzeć pewien popularny polski serial aby nikogo
      to nie dziwiło. Z jednej strony to oczywiście oburza, tylko w zasadzie czemu??
      Bo lekarz jest niedofinansowany i chce dorobić przepisując lekarstwa jakiegoś
      koncernu na choroby, które ten pacjent ma?? Niby to nieetyczne ale zacznijcie
      patrzeć na przyczyny stanu rzeczy a nie skutki! Zadziwia mnie ta ignorancja
      rzeczywistości i pokazywanie z wielkim oburzeniem jak wygląda świat. Nie
      otworzyliście nikomu oczu, może jakieś lobby wynajęło was - pismaków, żebyście
      zrobili przysługę temu "biednemu rządowi" borykającemu się z niespodziewanym
      wybuchem złości ciała medycznego.
      Dla zainteresowanych nie jestem lekarzem, nie mam lekarzy w rodzinie ale
      potrafię słuchać i wyciągać wnioski!
    • m_lex a Łapińskiego zatupano na zamówienie koncernów 24.05.06, 09:46
      GW była w pierszym szeregu tupiących.....
      • przemek34 Łapiński robił wszystko na zamówienie koncernów... 24.05.06, 13:30
        tyle, że wybrał sobie taką linię obrony...
    • palestrina2005 Lekarze-łapówkarze 24.05.06, 09:47
      To tylko dowodzi, że korupcja w służbie zdrowia zatacza niesamowicie wręcz
      szerokie kręgi.
      Lekarze biorą, pacjęci dają łapówki.
      Koncerny farmaceutyczne dają prezenciki, lekarze biora i wypisują recepty.
      A gdzie tu pacjent ????? Jest traktowany jako towar. Lekarz wypisze 10 recept i
      dostaje prezent. Jaką mam więc gwarancję że wypisze właściwy lek.
      Od znajomego PH w firmie farmaceutycznej wiem że jeszcze lekarze-łapówkarze nie
      są najgorsi. Najgorszy typ to lekarze-idioci, którzy potrafią wypisać zupełnie
      inny lek na zupełnie inną dolegliwość. I podobno nie jest to wcale taki żadki
      przypadek.
      Tak więc korupcja, niedouczenie i pazerność lekarzy nie zna granic.
      Jedyne wyjście to prywatyzacja służby zdrowia. Wtedy niedouczeni, związkowcy i
      najwięksi łapówkarze pójdą na bruk i skończą się strajki.
      • radek_sim Re: Racja!!!!1 24.05.06, 09:51
        Racja tylko zniesienie obowiązku płacenia drugiego haraczo-podatku, ten
        pieniądz przelać na indywidualne konta pacjenta + ubezpieczenie na wypadek
        leczenia szpitalnego. Reszta sama się rozwiąże, a pacjenci dokonają sami
        selekcji wśród lekarzy.
        • palestrina2005 Re: Racja!!!!1 24.05.06, 10:07
          Ale aby zrobić taką reformę to trzeba mieć jaja.
          Ci niedouczeni lekarze i łapówkarze protestowaliby na maxa, chcąc utrzymać
          obecną sytuację.
          Związkowcy by się wściekli - przecież po prywatyzacji ich wpływy byłyby o wiele
          mniejsze, a nikt nie chce oodawać włacy (a co za tym idzie także kasy ze
          składek).
          Tak więc ktoś kto miałby przeprowadzić reformę musiałby mieć jaja.
          A który z naszych polityków je ma.
          PiS nie, Samoobrona i LPR też nie. Oni tylko pod publiczkę.
          SLD też nic nie zrobiło i gdyby znowu doszło do władzy bałoby się (co pokazuje
          casus górników).
          Jedynie teoretycznie PO mogłoby coś zrobić. Ale będąc realistą myślę że jakby
          co do czego przyszło to też polityka i doraźne korzyści wzięłby górę nad
          długookresową perspektywą.
          Tak więc obecnie brak jest odważnego polityka, który przyprowadziłby tą
          reformę, nie dając się zakrzyczeć związkom zawodowym.
          Może się kiedyś taki narodzi. Miejmy nadzieję. Cóż nam pozostaje...
          • radek_sim Re: Racja!!!!1 24.05.06, 10:20
            No niech jeszcze trochę postrajkują. A wytrzymałość pacjentów może pęknąć,
            Wystarczy jeden facio (może być niezależny poseł) który żuci kamyk i spowoduje
            lawinę. Wpierw zawiąże komitet pacjentów, paru zapaleńców z pewnością się
            znajdzie,aby zbierać podpisy (100tyś), paru pacjentów prawników którzy ułożą
            nowelkę projektu, paru dziennikarzy pacjentów którzy rozpropagują. Może znaleźć
            się partyjka która na tym zbije i to niemały kapitał (może PO pokaże że ma w
            ogóle coś w spodniach). Parę manifestacji w czasie głosowania i sprawa
            załatwiaona.
            • palestrina2005 Re: Racja!!!!1 24.05.06, 10:46
              DZiwię się że żadna partia nie chce zbic na tym kapitału.
              Możnaby stworzyć coś na wzór "Stowarzyszenia obrony podatników" i za każdym
              razem gdy jakaś grupa strajkuje (np. lekarze) robić kontrmanifestacje i mówić
              jak wiele kosztuje to przeciętnego podatnika.
              Możnaby zbić na tym niezły kapitał. Niestety UPR nie jest teraz zbyt mobilna, a
              PO wyciąga złe wnioski z wyborów i za bardzo chce upodabniać się do PiSu.
              Wstydzi się trochę swojego liberalizmu (nie głosząc go zbyt publicznie),
              zamiast zrobić z tego "koło zamachowe" swojej komunikacji.
              Jak to się mówiło ??? - "daj biednemu wędkę a nie rybą".
              PiS daje rybę - zasiłki i pomoc socjalną.
              A PO powinno komunikować że daje wędkę - czyli poprzez liberalizację zmniejsza
              bezrobocie i tworzy nowe miejsca pracy.
              Ze wszelkich ankiet wynika że Polacy najbardziej boją się w tej chwili
              bezrobocia, więc taka strategia przyniosłaby skutek.
    • m_lex To tylko globalizacja w działaniu 24.05.06, 09:53
      W erze globalizacji odmóżdzeni cwaniacy w ramach tzw. marketingu korumpują
      decydentów ze szkodą dla obywateli i gigantycznym zyskiem dla koncernów,
      zadnego zaskoczenia ani wyjatku w tej sytuacji nie ma.
      Na tej samej zasadzie koncern Agora liczył na pomoc Lwa Rywina, z ktorego
      zrobił pozniej kozła ofiarnego, jak się sprawa "rypła"......
    • dorotasa Re: Tajemnice firmy farmaceutycznej Roche: szkole 24.05.06, 09:56
      to zupełnie "normalne" praktyki stosowane w firmach farmaceutycznych, pracuje w
      nich wiele lat - zainteresowanie prokuratora jak najbardziej wskazane, to co
      wyprawia sie w trakcie wizyt u lekarzy to skandal a morze pieniedzy wyplacanych
      lekarzom placa pacjenci, bo wliczone jest to oczywiscie w "marketing" firmy,
      padlo na firme Roche, ma pecha Pani dyrektor
      • radek_sim Re: Tajemnice firmy farmaceutycznej Roche: szkole 24.05.06, 10:11
        Przede wszystkim powinna wyjść Ustawa zakazująca tego typu praktyk marketingu
        dla firm farmaceutycznych, zdefiniowanie to jako łapownictwo. Owszem jak chce
        niech daje na nakład czasopism naukowych, które lekarz powinien czytać. Lecz
        prezenty, wyjazdy lekarzy na koszt firm farmaceutycznych powinny być zakazane i
        traktowane jako forma łapówki, jasno i wyraźnie. Lekarzami ogólnej maści,
        stomatologii również, powinien zająć się fiskus.
        • fromagreatheight Re: Tajemnice firmy farmaceutycznej Roche: szkole 24.05.06, 10:56
          > Przede wszystkim powinna wyjść Ustawa zakazująca tego typu praktyk marketingu
          dla firm farmaceutycznych, zdefiniowanie to jako łapownictwo. <

JEST TAKA USTAWA !!! To Kodeks Karny. Definiuje właśnie takie praktyki jako
          łapownictwo. Tyle, że w tym kraju (a może w każdym kapitalistycznym ?) przyjęło
          się, że za czyny godzące w dobra obywateli odpowiadać mogą tylko osoby fizyczne.
          Istnieja dziwna niechęć do pociągania do odpowiedzialności przedsiębiorców, a
          zwłaszcza już duże koncerny.
    • krwawabestia Re: Tajemnice firmy farmaceutycznej Roche: szkole 24.05.06, 10:02
      to mi rewelacja kazdy w srodowisku wie ze tak sie robi
      • dean08 Re: Tajemnice firmy farmaceutycznej Roche: szkole 24.05.06, 10:09
        Jest proste lekarstwo - jakiś scentralizowany system informatyczny, w którym
        będzie widać kto i jakie leki przepisuje (połączony system treści recept i
        sprzedaży aptek) - przynajmniej w zakresie leków refundowanych na początek a
        wtedy NFZ może sprawdzić kto i jakie leki przepisuje i dlaczego właśnie te...
    • iwonaan1 Re: Tajemnice firmy farmaceutycznej Roche: szkole 24.05.06, 10:06
      Opiszę receptę wypisaną przez rodzinnego lekarza. Moja lekarz zaleciła
      mi "BACTRIUM" . W aptece Farmaceutka pyta mnie czy chcę Polski" BISEPTOL" czy
      Ttn z recepty pod nazwą Bactrium.Byłam zaskoczona bo myślałam,że to jest
      antybiotyk. /Notabene na BIseptol jestem uczulona/Zapytałam czy się rózni ?
      Dostałam odpowiedztylko ceną, a ile 23 złote Bactrium, BISEPTOL 3 złote.
      • jak47 Re: Tajemnice firmy farmaceutycznej Roche: szkole 24.05.06, 21:24
        Myślisz, że farmaceutka proponuje Ci zamianę bezinteresownie??? Poza tym nie
        powiedziałabym, że oba leki to to samo. Czy na codzień używasz podrób prefum,
        które pachną 15 min czy wolisz firmowy zapach?
    • maria10344 Re: Tajemnice firmy farmaceutycznej Roche: szkole 24.05.06, 10:07
      Sprawa nacisków na lekarzy to jeszcze nie koniec.Ostatnio musiałam zmienić
      lekarza,a ten nowy zacząłmi zapisywać wszystkie leki jednej firmy.Nie wykupiłam
      tych leków i na ponownej wizycie poprosiłam o leki,które do tej pory
      brałam/choruję już 30 lat i miałam leki dobrane a od tego zależy powodzenie
      leczenia/.No i zaczęło się,że on nie bierze odpowiedzialności za moje
      leczenie,że mam jakieś widzimisię,co jest niespotykane.No i moim zdaniem jest
      to dalszy ciąg owego skandalu.Panie Min.Religa do dzieła.
    • castel-op Re: Tajemnice firmy farmaceutycznej Roche: szkole 24.05.06, 10:17
      Po przeczytaniu tego artykułu poczułem się jak ten sprzedawca "zawiedziony, bezradny, wściekły i oszukany". bo lek Dilatrend przepisuje mi mój lekarz, na moje uwagi, że czuje się źle odkąd zażywam ten lek, stwierdził, że to niemożliwe bo lek jest dobry. Teraz rozumiem dlaczego nie chce zmienić mi leku, przecież buduje dom.
    • ebenezor Re: Tajemnice firmy farmaceutycznej Roche: szkole 24.05.06, 10:20
      to fakt, dawno o tym wiadomo jednak lekarzom i aptekarzom nie jest wygodnie zmieniac ten stan rzeczy. Niestety ;-((
      • likeadrum A własnie po tutejszych postach..... 24.05.06, 17:42
        można poznać polską mentalność.......każdy broni i mówi że wszędzie to się
        dzieje i każdy to robi. Nieprawda! Dzięki takim artykułom i że o tym się mówi
        można temu zaradzić.........temu, czyli nieetycznym zachowaniom. Kto zna firmy
        farmaceutyczne od wew zna ten temat, ale jak widzę dotyczy to prawie wszystkich
        dziedzin. Prawdą jest ze takie firmy mogą oczywiście wysyłać lekarzy na
        szkolenia, deminaria kongresy i udzielać infomacji o swoich lekach, ale nie
        mogą i nie mają prawa nikogo zmuszać do "lojaloności" jeśli "zachęcanie"
        wygląda bardziej jak szataż to nie jest to etyczne.

W każdym razie nie należy tego tłumaczyc ani bronić! Korupcja w ogóle nie
        powinna istnieć i to od nas obywateli zależy czy takie zjawiska będą tolerowane
        po cichu czy będziemy z tym walczyć. A co z uczciwą konkurencją?? (Tak, jestem
        studentką ekonomii).

Bardzo dobrze, że Roche wpadło czekam na kolejne.
    • gutkowski12 Re: Tajemnice firmy farmaceutycznej Roche: szkole 24.05.06, 10:37
      Nikt tu wiekiej tajemnicy nie odkrył. Jedyny błąd firmy że zostawiła materiały.
      Na szkoleniach w których uczestniczyłem osoba prowadząca MUSIAŁA zniszczyć
      materiały. A co do formy rozmowy z lekarzem nas uczono jeszcze ostrzejszej
      mówiło sie wprost ten wyjazd lub kongres kosztuje tyle i tyle i ja musze to
      zarobić na lekach więc musi się sprzedaż tyle opakowań jeżeli nie to nie ma
      wyjazdu. Tak funkcjonuje ten rynek i jeżeli nic się nie zmieni to nadal
      niektóre leki będą wypisywane "na katar"
    • zyks Czekam,kiedy P.Edgar Gosiewski zagubi w jakimś hot 24.05.06, 10:39
      elu materiały instruktażowe :))
    • przechera.maruszewicz NIC NOWEGO - pracowałem w LaRoche... 24.05.06, 10:39
      W latach 90-tych pracowałem dla LaRoche za granicą. Właśnie w dziale marketingu
      ("bezpośredniego" ;-). Jeżeli się komuś wydaje, że poza Polską jest inaczej, to
      się bardzo grubo myli...

To tylko kalki metod używanych od zarania dziejów przemysłu farmaceutycznego.

Ciekawe, kto wyciągnął to na wierzch - to jest dużo ciekawsze pytanie...

PM
      • remislanc Znajoma jest kierowniczką apteki i .......... 24.05.06, 10:41
        .......pół swiata zwiedziła za "sponsoring' farmaceutyczny. Były Chiny, USA,
        indie. O europejskich wypadach nie wspomnę........:))))
        • przemek34 Re: Znajoma jest kierowniczką apteki i .......... 24.05.06, 13:31
          Ja jestem współwłaścicielm kilku aptek i kierownikiem jednej i do cholery przez
          16 lat nigdy nie miłaem nawet propozycji wyjazdu.
          Kłamiesz
    • dupaasi Jest robota dla CBA!!! 24.05.06, 10:49
      Niech CBA rozpocznie kontrole od lekarzy i pielęgniarek!
      • radek_sim Re: Z tymi pielęgniarkami to przesadziłeś. 24.05.06, 10:57
        Różnica pomiędzy lekarzem a pielęgniarką jest taka jak dyrektorem a zwykłym
        robolem, który mach łopatą. Moim zdaniem pielęgniarki rzeczywiście mało
        zarabiają, ich praca jest niedoceniana. Ale lekarzy to powinien sprawdzić
        fiskus, zwłaszcza ich majątki. I w ogóle tylko pełna PRYWATYZACJA. Lekarz ma
        być rzeczywiście wolnym zawodem. Koniec z potrącaniem „haraczo-podatków II”.
        Karzdy pacjent niech ma imienne konto w banku + ubezpieczenie na wypadek pobytu
        w szpitalu.
      • yamrep Re: Jest robota dla CBA!!! 24.05.06, 14:53
        dupaasi napisał:

> Niech CBA rozpocznie kontrole od lekarzy i pielęgniarek!
        A może od prezesów firm farmacutycznych ,ich działów szkoleń i rocznych
        sprawozdań finansowych . Wiekszość firm farmaceutycznych generyje staty to
        ciekawe prawda !! Może skarbowy by się tym zainteresowal ?
      • rmstemero Re: Jest robota dla CBA!!! 24.05.06, 16:05
        dupaasi napisał:

> Niech CBA rozpocznie kontrole od lekarzy i pielęgniarek!

Dokladnie, faceci z obrzynami w kominiarkach wylamujacy drzwi do gabinetu
        ginekologicznego. Ludzie, gdzie wy zyjecie?
    • zyks Akurat na to wyższe płace nie pomogą. Na zachodzie 24.05.06, 10:53
      koncerny postepują identycznie, tylko metody są subtelniejsze, nie ma takiego
      chamstwa, bo lekarze są tam silniejsi, niż u nas. Przy takiej jak u nas
      patologii być może trzeba i można zakazać bespośredniego, osobistego
      "marketingu" repów u lekarzy, zakazać bezp. kontaktów? Tylko korespondencja i
      seminaria, kongresy ?
    • ajk10 Re: Tajemnice firmy farmaceutycznej Roche: szkole 24.05.06, 10:59
      skandalem jest to, że lakarze godzą się na taki układ, a nie że firma farmaceutyczna żąda od nich wywiazania się z umowy.
      Jeżeli lekarz zgadza się "ustawić" pacjentów w zamian za korzyści finansowe, to
      tworzy tylko korzsytną dla firmy sytuację,która ta stara się wykorzystać. Wydaje mi się, że przestrzegania etyki zawodowej powinniśmy oczekiwać w pierszej kolejności od lekarzy a nie od firm, których celem jest zarobienie pieniędzy a slogany o "działaniu dla dobra ludzkości" to tylko zasłona dymna.
    • zapytaniaznak Pinkas - superhipokryta 24.05.06, 11:04
      ...albo zwykła zakłamana menda.
      Czym jest zszokowany ? Przecież cały układ med. rep.'ów działa właśnie na takich
      zasadach! Udaje, że nic nie wiedział ?
      Za chwili się zdziwi, że w szpitalach lekarze biorą łapówki!
      Pod tym względem środowisko lekarskie jest straszne. To zakłamanie, hipokryzja,
      i obrona jeden drugiego.
      Dla tych którzy by chcieli wspomnień o fatalnej sytuacji finansowej lekarzy:
      idźcie na parking pod szpitalem. Zobaczcie czym jeżdżą lekarze.
      Potem idźcie pod szkołę. Nauczyciele też mało zarabiają (sporo mniej od
      lekarzy), tylko im nikt nie płaci łapówek i nie mogą być na pięciu etatach, bo
      jak nauczyciel jest na etacie to PRACUJE na nim.
      • radek_sim Re: Pinkas - superhipokryta 24.05.06, 11:18
        Ostatnie stwierdzenie jest w 100% trafne. Ja również chciałbym pracować na
        duch, trzech etatach w tym samym czasie. I to właśnie jest chore później się
        dziwią wszyscy, że czas oczekiwania się wydłuża.
        Lekarze robią to według zasady jak pacjent odczeka i przeżyje, no to jeszcze
        może wyzdrowieje.
    • loppe Re: Tajemnice firmy farmaceutycznej Roche: szkole 24.05.06, 11:14
      to próbka skorumpowanej lumpenliberalnej podkulturki jaką u nas stworzono

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka