rilian 07.06.06, 08:13 a jednak coś tu nie pasuje do układanki. może przyjęcie za aksjomat konieczności rozliczenia wykonawców, a nie mocodawców? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
antyklerykal Nie on Pierwszy, nie Ostatni 07.06.06, 08:14 Jeszcze niejedno nas zaskoczy. Posuchamy o takich nazwiskach księży, że nam się włosy będą jeżyć na głowach. www.racja.org.pl Odpowiedz Link Zgłoś
werbus Re: Nie on Pierwszy, nie Ostatni 07.06.06, 08:22 Prosto po sznureczku do Dziwisza. Świtoń nie przepuści ,Żimoń nie przeprosi . Okres ochronny na świnie w kieckach dobiega końca. antyklerykal napisał: > Jeszcze niejedno nas zaskoczy. Posuchamy o takich nazwiskach księży, że nam > się włosy będą jeżyć na głowach. > > www.racja.org.pl Odpowiedz Link Zgłoś
meylec Już niedługo księdza nie zobaczymy w mediach 07.06.06, 08:44 Bo tych kilku z pozostałych, którzy mieli według mediów i "łże elit" prawo do wypowiedzi w Polsce, okaże się też podejrzanymi o współpracę.... Odpowiedz Link Zgłoś
alkud rozliczyć tych i tych... 07.06.06, 08:17 jak w temacie, --- religiapokoju.blox.pl/2006/06/Komunisci-o-Iranie.html Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: rozliczyć tych i tych... 07.06.06, 17:07 religia pokoju? moze tego z kuchnia. Odpowiedz Link Zgłoś
apoplaws Re: "ŻW": Ksiądz Czajkowski donosił na Gajkę Kuro 07.06.06, 08:19 No, to sie akurat tutejszym milosnikom PiS powinno podobac. Jak widac nawet donoszenie w PRL-u mialo swoja sluszna linie... Odpowiedz Link Zgłoś
la-budda Mocodawcy byli ludźmi honoru !!! 07.06.06, 08:24 Nie czytałeś naczelnego ??? Dzięki temu "intelektualiście" wszelkie próby rozliczania mocodawców nie miały szans powodzenia. Michnik przy pomocy swoich pomagierów m.in. Maleszki, Szczypiorskiego i ks. Czajkowskiego torpedował inicjatywy zmierzające do rozliczenia mocodawców "Jankowskiego", a także zwalczał próby lustracji. Dzisiaj wołanie o rozliczenie mocodawców wydaje się śmieszne. Kogo chcesz rozliczać ??? Człowieka honoru ? Tylko spróbuj - przecież Michnik kazał odp..ić się od generała. Oczywiście nie trzeba słuchać Michnika, obawiam się jednak, że mocodawców można dziś co najwyżej napiętnować moralnie. Podobnie zresztą jak ich pieski Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Mocodawcy byli ludźmi honoru !!! 09.06.06, 12:56 Chcesz rozliczać mocodawców?Bycie w MSW i prowadzenie agentów nie jest nie było przestępstwem.Dzisiejszych mocodawców też rozliczymy?Ciekawe kogo szpiegują dzisiejsi agenci? Odpowiedz Link Zgłoś
slavik222 Ksiądz Czajkowski donosił...i ,,pouczał" 07.06.06, 08:25 Kazdy z nas popelnia grzechy.Również księża są ułomni.Ale brak mi słów aby okreslić działalnosc Czajkowskiego,ktory z jednej strony był kapusiem a z drugiej pouczał i potępiał ludzi uczciwych. To go dyskwalifikuje jako kapłana.... Odpowiedz Link Zgłoś
meylec Domagam się dodatków do SB-eckich emerytur! 07.06.06, 08:52 Teraz wychodzi z jakimi ludźmi SB-ecy musieli pracować za komuny. Kontakt z księżmi mógł spowodować u nich długotrwałą depresję.... Odpowiedz Link Zgłoś
radiomaryja1 żadna sensacja 07.06.06, 08:26 donosili przedtem, donoszą i dzisiaj... Odpowiedz Link Zgłoś
kielcenoca Kopanie leżącego kontra umocowanie mocodawców !!! 07.06.06, 08:44 Zalękniony , przestraszony ,szantażowany donosiciel , łatwo go kopnąć jak kundla . Mocodawcy " kopali " już wówczas jak donosił , dawno przetrącono mu kręgosłup. Z przedziwną systematycznością kopią i przetrącają tym razem pokrzywdzeni. Masowe ostatnio ujawnianie problemu donosicieli , spycha na dalszy plan , ba .. wysyła prawie w niebyt problem najważniejszy , rozliczenia mocodawców. Zagrożony nowym układem sił politycznych , dawny aparat bezpieczeństwa , z ukrycia dalej dyryguje emocjami i nastawieniami , oraz wydarzeniami. Wobec zbliżającej się groźby ujawniania kolejnych przestępców i morderców dawnego aparatu władzy , manipulacyjnie na światło dzienne wypuszczono tym razem sprawę donosicieli w sutannach. Po nich przyjdzie czas na donosicieli prawników , sędziów , lekarzy , nauczycieli akademickich i szkolnych . Lista dalszych " objawień donosicielskich " , może być bardzo długa. Wszystko będzie prawdziwe i moralnie paskudne , oraz zajmie czas opinii publicznej na długie lata . W tym czasie dyrygujący " POLSKIM CYRKIEM LUSTRACYJNYM " , dawni generałowie i oficerowie , politycy i oficiele , nie będą się martwić o siebie , lud zajmie się " kundelkami ". Odpowiedz Link Zgłoś
karola1008 Re: Kopanie leżącego kontra umocowanie mocodawców 07.06.06, 10:18 > Zalękniony , przestraszony ,szantażowany donosiciel , łatwo go kopnąć jak > kundla . > Mocodawcy " kopali " już wówczas jak donosił , dawno przetrącono mu kręgosłup. > Z przedziwną systematycznością kopią i przetrącają tym razem pokrzywdzeni. > Masowe ostatnio ujawnianie problemu donosicieli , spycha na dalszy plan , ba .. > wysyła prawie w niebyt problem najważniejszy , rozliczenia mocodawców. No, no, przecież ci mocodawcy to "ludzie honoru", nie wiesz? A tak na serio, to też uważam, że trzeba ich roliczyć. Bez nich nie byłoby donosicieli. Z drugiej strony, nie uważam, że donosiciele powinni podlegać bezwzględnej ochronie i nie wolno mówić, o tym kto, na kogo i dlaczego, choć każdy posądzony powinien mieć możliwość obrony. Oni też komuś wyrządzali krzywdę. W przypadku księży jest to dla mnie-gorliwie wierzącej i parktykującej katoliczki-po prostu obrzydliwe. Rano donosili, a wieczorem odprawiali Mszę Św., napominając ludzi, by dobrze postępowali, piętnując grzechy i grzeszki. I szczerze mówiąc jedno mnie zastanawia. Wśród księży donosicieli wymienia się znane nazwiska, często goszczące w mediach. Jeżeli już ktoś się złamał i poszedł na współpracę, to mając trochę pokory powinien siedzieć cicho, nie pchać się do mediów, ani nie pozować na autorytet. Co za pycha, arogancja i przekonanie, że nic się nie wyda. No oczywiście zawsze można się tłumaczyć naiwnością, nieostrożnością itp. JAk się jest aż tak naiwnym i nieostrożnym, to chyba nie powinno się być kapłanem. Rozumiem, że komuna była strasznym okresem, dlatego nie twierdzę, że donosicieli należy wyrzucać poza nawias wspólnoty kościelnej czy w ogóle społeczeństwa. Ale wydaje mi się, że wyznanie win i przeproszenie poszkodowanych to warunki przebaczenia. Ostatecznie wymaga się tego od katolika przy każdej spowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Kopanie leżącego kontra umocowanie mocodawców 09.06.06, 13:02 Gorliwość wierzenia?Czy nie przypadkiem sie też mimochodem wierzy w "świętość" kleru? A co by było gdyby K.Wojtyła był choć przez krótki okres czasu agentem? Sypnęło by się jego nauczanie? Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika Re: Kopanie leżącego kontra umocowanie mocodawców 07.06.06, 10:23 mocodawcow znamy i tylko Michnik ich broni. natomiast to male pieski udaja, ze to nie one szczaly na dywan. Zacznijmy od malych pieskow, na reszte przyjdzie czas pozniej. kielcenoca napisał: > Zalękniony , przestraszony ,szantażowany donosiciel , łatwo go kopnąć jak > kundla . > Mocodawcy " kopali " już wówczas jak donosił , dawno przetrącono mu kręgosłup. > Z przedziwną systematycznością kopią i przetrącają tym razem pokrzywdzeni. > Masowe ostatnio ujawnianie problemu donosicieli , spycha na dalszy plan , ba .. > wysyła prawie w niebyt problem najważniejszy , rozliczenia mocodawców. > > Zagrożony nowym układem sił politycznych , dawny aparat bezpieczeństwa , z > ukrycia dalej dyryguje emocjami i nastawieniami , oraz wydarzeniami. > Wobec zbliżającej się groźby ujawniania kolejnych przestępców i morderców > dawnego aparatu władzy , manipulacyjnie na światło dzienne wypuszczono tym > razem sprawę donosicieli w sutannach. Po nich przyjdzie czas na donosicieli > prawników , sędziów , lekarzy , nauczycieli akademickich i szkolnych . Lista > dalszych " objawień donosicielskich " , może być bardzo długa. > Wszystko będzie prawdziwe i moralnie paskudne , oraz zajmie czas opinii > publicznej na długie lata . > W tym czasie dyrygujący " POLSKIM CYRKIEM LUSTRACYJNYM " , dawni > generałowie i oficerowie , politycy i oficiele , nie będą się martwić o > siebie , lud zajmie się " kundelkami ". Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: "ŻW": Ksiądz Czajkowski donosił na Gajkę Kuro 07.06.06, 08:48 Tylko tak z ciekawosci: "Gajka" - co to za imie ? rosyjskie ? Odpowiedz Link Zgłoś
doc63 Re: "ŻW": Ksiądz Czajkowski donosił na Gajkę Kuro 07.06.06, 08:54 Zdrobnienie od "Grażyna" Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika Re: "ŻW": Ksiądz Czajkowski donosił na Gajkę Kuro 07.06.06, 10:25 oooo to TEZ nie polskie ;-{) zatroskany patriota doc63 napisał: > Zdrobnienie od "Grażyna" Odpowiedz Link Zgłoś
amen2 Re: "ŻW": Ksiądz Czajkowski donosił na Gajkę Kuro 07.06.06, 09:03 Gajka - tak przyjaciele nazwali Grażynę (a więc imię polskie ) Kuroń. Tak jak obecnie młodzież nadaje sobie różne ksywki. Co do księdza Czajkowskiego, to nie wiem, czy donosił, czy nie. Mam to w d...Zauważcie, że podniecają się tym ludzie, którzy sami mają coś do ukrycia (np. skłonności homseksualne), albo nic w tamtych czasach nie robili albo włazili władzy oficjalnie w tyłek. Poza tym, ajk to jest że jeden facet ma dostęp dopaieró - sam z nich wyciąga wnioski (takie wygodne dla niego, bo szuka haków tylko na tzw. liberałów - nawet w kościle) i ogłasza publicznie jako prawdę objawioną. A to jest tylko jego interpretacja pozbawiona korekty naukowej i sądowniczej. Czy ma być tak, że oddtąd kto jest świnią a kto nie ma decydować opinia jednego człowieka. Ja się na tonie zgadzam Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Wspaniały autorytet moralny! 07.06.06, 08:49 Ilu takich jeszcze "GW" trzyma na podorędziu? Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Wspaniały autorytet moralny! 09.06.06, 13:05 Dowodów jednak,że Jankowski to ks.Czajkowski dalej brak. Odpowiedz Link Zgłoś
ezpa7z9 Ja wiem że on wie on wie że ja wiem ja wiem że ... 07.06.06, 08:49 on wie że ja wiem.Cytat z kaberetu OTTO.Buhahahahahahahahahaha. Odpowiedz Link Zgłoś
menuet1 SB ? 07.06.06, 08:53 Dla utworzenia takich materiałow Pietruszce nie był potrzebny Czajkowski. Czy jest chociaż jedna karteczka napisana przez Czajkowskiego. Ktoś chce go wykonczyć ....sądzę ,że Toruń. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam11 Re: SB ? 07.06.06, 13:21 menuet1 napisał: > Dla utworzenia takich materiałow Pietruszce nie był potrzebny Czajkowski. Czy > jest chociaż jedna karteczka napisana przez Czajkowskiego. > Ktoś chce go wykonczyć ....sądzę ,że Toruń. Też tak podejrzewam..... Dziwnym trafem niejaki Witkowski, który "odkrył" te rewelacje w IPN, mieszka w USA, a tak antysemickiego środowiska, jak Polonia amerykańska to ze świecą szukać... jak się do tego doda konsekwentne potępianie antysemityzmu przez ks. Czajkowskiego.... to może faktycznie coś jest na rzeczy i ktoś postanowił go uciszyć. Cała ta sprawa, podobnie jak inne nagle wybuchające afery to tylko kolejny dowód na to, że trzeba wreszcie przeprowadzić lustrację, ale według ściśle określonych kanonów naukowych. A nie na zasadzie, że ktoś coś wyniesie (Wildstein), ktoś coś "przypadkiem" odkryje i się robi afera. Zrobić to raz a porządnie i wiarygodnie. Bo inaczej wciąż będziemy mieć trupa w szafie. Odpowiedz Link Zgłoś
incipit Ale dla Dziwisza to pestka, wyspowiadał go może 07.06.06, 08:53 i ten już jest czysty. Można zamieść pod dywan. Kościelne "ministerstwo prawdy" - niestety coraz czarniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Ale dla Dziwisza to pestka, wyspowiadał go mo 09.06.06, 13:12 Cała ta afera z agentami w Kościele mocno szarpie prestiż tej organizacji.Ciekawi mnie jak wysoko byli ulokowani kościelni agenci?Czy byli to tylko księża,a biskupi?Biskup może już uczestniczyć w Soborze więc co tam głosił? Sugestie SB? Myślę,że te różne kościelne komisje mogą niejako rzucać na żer zwykłych księży-agentów,a te grubsze persony skrzętnie chować.Zastrzegam się jednak,że to tylko domniemanie. Odpowiedz Link Zgłoś
meta-kris Zapomnieli włączyć cenzurę?! 07.06.06, 08:53 Można komentować i nformacje o ks. Czajkowskim? Łał... Odpowiedz Link Zgłoś
amadera Re: Zapomnieli włączyć cenzurę?! 07.06.06, 09:04 Też jestem tym zdziwiony! :) Dotąd przy "pewnych" informacjach nie dawali możliwości komentowania. Jednak myślę, że to jednorazowe niedopatrzenie :)) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika Re: Zapomnieli włączyć cenzurę?! 07.06.06, 10:27 na przyklad o Wassermanie dzisiaj, az sie zdziwilem. amadera napisał: > Też jestem tym zdziwiony! :) Dotąd przy "pewnych" informacjach nie dawali > możliwości komentowania. Jednak myślę, że to jednorazowe niedopatrzenie :)) > pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Zapomnieli włączyć cenzurę?! 09.06.06, 13:13 Nie spekuluj.Widać GW obca jest cenzura. Odpowiedz Link Zgłoś
lancki Re: "ŻW": Ksiądz Czajkowski donosił na Gajkę Kuro 07.06.06, 08:58 Czy kiedys sie to skonczy? To rozliczanie przez lata? Nie znam sie, nie wiem, ale staje sie to nudne i niesmaczne. Wiekszosc z tych ludzi jut swoje przeszlo. Sam fakt podjecia decyzji, jej pózniejszych konsekwencji. Moze byly to decyzje wymuszone? Dajmy juz sobie z tym spokój! Popatrzmy w przyszlosc. Jestesmy na poczatku 3. Tysiaclecia Odpowiedz Link Zgłoś
geralt9 Plusy dodatnie.. 07.06.06, 09:10 Polecam Plusy dodatnie, plusy ujemne, naprawde moze wstrząsnać, jasno i klarownie o Bolku (swoja droga Kuron go tez podejzewal". I przychylam sie do tego aby jawnych wspolpracownikow traktowac na rowni z tajnymi! Odpowiedz Link Zgłoś
galba Gazeta pochwala "dziką lustrację"? 07.06.06, 09:11 Oj, chyba odpowiedzialny za wrzucenie tego newsa pożegna się z pracą... Odpowiedz Link Zgłoś
bill_lee Re: Gazeta pochwala "dziką lustrację"? 07.06.06, 09:30 GazWyb w rozterce ksiądz-autorytet donosił na żonę wielkiego guru no i czego jak czego ale tego to mu nie można wybaczyć Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Gazeta pochwala "dziką lustrację"? 08.06.06, 11:46 wiadomość z PAP podawana z automatu, żadna rozterka Odpowiedz Link Zgłoś
memhos Wszystko wyjdzie na JAW, z czasem 07.06.06, 09:29 Kosciol mial kilkanascie lat na dzialenie. Niepowazne, ze nic nie zrobili i niepowazni sa ci, ktorzy zakladaja, ze w tym kraju tak gorace akta beda w nieskonczonosc skutecznie ukrywane. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier No to bohater Salonu i "autorytet" zdemaskowany 07.06.06, 09:30 No to bohater Salonu i "autorytet moralny" zdemaskowany. Teraz juz wiadomo czemu ten wsceikly opro przeciw lustracji mial sluzyc: kryciu takich kanalii i pseudoautorytetow. Zdrajca, szczur i kanalia. Takich jest z pewnoscia wiecej. Otworzyc archiwa! Odpowiedz Link Zgłoś
tles01 junkier, będzie śmiesznie, jak twoja teczka wyjdzi 07.06.06, 10:26 wyjdzie, z życia...ci co najwięcej drą mordę, mają najwięcej do ukrycia ! Odpowiedz Link Zgłoś
m_16 Re: No to bohater Salonu i "autorytet" zdemaskowa 07.06.06, 10:31 junkier napisał: > No to bohater Salonu i "autorytet moralny" zdemaskowany. > > Teraz juz wiadomo czemu ten wsceikly opro przeciw lustracji mial sluzyc: kryciu > > takich kanalii i pseudoautorytetow. > > Zdrajca, szczur i kanalia. Takich jest z pewnoscia wiecej. Otworzyc archiwa! Nadal czekam na orzeczenie jakiejś instytucji a nie tlko paru historyków. Ten artykuł nie wnosi nic nowego w kwestii dowodów współpracy. A ja nadal jestem przeciwnikiem lustracji, bynajmniej nie dla tego, że mam cokolwiek do ukrycia (za młody jestem na to,a prawości mojej rodziny jestem pewien). Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: No to bohater Salonu i "autorytet" zdemaskowa 09.06.06, 13:15 Bohater Salonu? Kto mu go niby przyznał? Odpowiedz Link Zgłoś
princealbert uaaa... to jest nudne a nie wstrzasajace 07.06.06, 09:44 ile jeszcze lat bedziemy czytac o agentach i SB? Zlustrujcie wszystkich, wlacznie z niemowlakami i moze w koncu bedzie z tym spokoj. Zajmiemy sie sprawami, ktore maja jakies przelozenie na to co sie dzieje OBECNIE a nie 30 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
geralt9 Re: uaaa... to jest nudne a nie wstrzasajace 07.06.06, 10:18 princealbert napisała: >Zajmiemy sie sprawami, ktore maja jakies przelozenie na to co sie > dzieje OBECNIE a nie 30 lat temu. Własnie te sprawy maja bardzo konkretne przelozenie na to co dzieje sie obecnie, ci ludzie jako autorytety probuja ksztaltowac te niemowleta o ktorych wspominasz.. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: uaaa... to jest nudne a nie wstrzasajace 07.06.06, 12:20 > ci ludzie jako autorytety probuja ksztaltowac te niemowleta o ktorych wspominas > z.. 1) Obecnie młodzi ludzie (mówię "młodzi" o poziomie liceum/gimnazjum) nie mają ŻADNYCH autorytetów. 2) Ci młodzi ludzie (szczęściarze!) znają PRL wyłącznie z opowieści rodziców i traktują to jako political-fiction. Wszelkie rozliczenia tego co się działo ...dzieści lat temu mają głęboko w części ciała przeciwnej do głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
adebo Re: "ŻW": Ksiądz Czajkowski donosił na Gajkę Kuro 07.06.06, 09:51 I czy można zaprzeczyć,że "Solidarność" to dziecko SB? Jak widać to mieli taką wiedzę i wtyki w opozycji,że gdyby ówczesna władza chciała zlikwidować opozycję,to wystarczyłoby jej kilka godzin i było by pozamiatane. Więc czym dzisiaj wszyscy tak się podniecacie?Przecież to nic innego jak polityka dla maluczkich. A wielcy robią kasę i się smieją. Odpowiedz Link Zgłoś
slavik222 A w Ameryce murzynów biją 07.06.06, 18:00 i to sie ma tak do meritum ,jak pięść do nosa... Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 A Anastazja P. pracowała dla Kaczyńskiego. 07.06.06, 18:02 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=43165300&a=43195159 Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Szczegóły : 07.06.06, 18:07 "Zbigniew Siemiątkowski : Proszę Państwa sytuacja jest bardziej skomplikowana niż mówi pan generał bo jeśli ktoś będzie chciał wnikliwie badać zawartość szafy to znajdzie zlecenie, które wykonywała pani Anastazja P. w Gdyni i w Gdańsku. A mające na celu znalezienia haków na pana Mieczysława Wachowskiego, ówczesnego szefa gabinetu prezydenta Lecha Wałęsy. I wszystko wskazuje, że to zlecenie było od szefa kancelarii prezydenta czyli Jarosława Kaczyńskiego. I pytanie czy było to incydentalne czy tez były tego typu działania wcześniej podejmowane." ww6.tvp.pl/2216,20060607352945.strona Odpowiedz Link Zgłoś
endrju55 Re: "ŻW": Ksiądz Czajkowski donosił na Gajkę Kuro 08.06.06, 21:57 a były ich tysiące ,tysiące. fakty.interia.pl/news?inf=754068 Odpowiedz Link Zgłoś