Dodaj do ulubionych

Oriana Fallaci i Tygodnik Powszechny otrzymali ...

20.06.06, 07:33
Nagrodę w imieniu Fallaci odebrał Adam Michnik... Czyżby to zwrot w linii
programowej GW? Teraz schodzimy na pozycje ksenofobiczno-rasistowskie? To by
nawet się zgadzało - na łamach dzisiejszego Dziennika grupa intelektualistów
(także tcyh z lewa) potępia ksenofobię i język nienawiści Gazety W...
Obserwuj wątek
    • malford Teraz powinni nagrodzić Irvinga i Michalkiewicza 20.06.06, 07:58
      Wyżej wymienieni panowie w dziedzinie szerzenia nienaiści, kłamstwa, rasizmu i
      ksenofobii nie dorastają pani Falacci do pięt. Widocznie Michnik jest wrażliwy
      tylko w jedną stronę, podobnie jak autorzy nagrody. Pisałem i będę pisał do
      znudzenia: zamieńcie w tekstach Falacci muzułmanów na żydów, a potem spróbujcie
      to opublikować. Powodzenia!
      • vitabravo Ale jaja, "Obłudnik Powszechny" nagrodzony ! 20.06.06, 10:06
        Gazeto, podaj skład jury. Zresztą, nie musisz podawać i tak każdy
        domyśla się kategorii tych osobników.
        • pozlotemu Re: Ale jaja, "Obłudnik Powszechny" nagrodzony ! 20.06.06, 13:55
          vitabravo napisał:

> Gazeto, podaj skład jury. Zresztą, nie musisz podawać i tak każdy
          > domyśla się kategorii tych osobników.

Swoje - swoim. Diaspora sie wspiera wzajemnie.
        • findzia Re: Ale jaja, "Obłudnik Powszechny" nagrodzony ! 23.06.06, 05:45
          Ja sie zastanawiam,czyje interesy reprezentuje prof.Jan Karski.Oriana to wrog
          muzulmanow,a muzulmanie to wrog nr 1,wiadomego narodu.Zostala wiec ta dama
          slusznie wyrozniona.Obludnik dostal nagrode ,bo jest obludny i wredny.Tez
          slusznie bo spelnil tym samym warunki przyznawania Orlow.
    • t-800 Eurodeputowany prof.Geremek (PD) o Orianie Fallaci 20.06.06, 08:57
      Eurodeputowany prof. Bronisław Geremek (Partia Demokratyczna - demokraci.pl) o
      Orianie Fallaci:

„W pewnym sensie rozumiem jej emocje. Fallaci jest przecież śmiertelnie chorym
      człowiekiem”.
      • vitabravo Oriana Fallaci i "Obłudnik Powszechny" nagrodzeni! 20.06.06, 10:12
        "...Kiedyś myślałem, że są granice podłości, których nie przekroczą nawet
        politycy Platformy Obywatelskiej. Pierwsze poważne sygnały wskazujące na to,
        że ludzie tej formacji nie zostali jednak przez Pana Boga wyposażeni w żadne
        hamulce moralne pojawiły się w momencie gdy roześmiana pani Waltzowa urządziła
        swój wyborczy happening pod oknami umierających w jednym z warszawskich
        hospicjów ludzi (od tego czasu równie często jak oficjalnym imieniem nazywana
        jest wdzięcznym przydomkiem Hienna Waltz)..."

Celnie ujęte.
    • wojcikjx Re: Oriana Fallaci i Tygodnik Powszechny otrzymal 20.06.06, 11:07
      Nie przesadzaj chlopcze, nie przesadzaj. Obrona przeciw ksenofobii islamskiej
      nie jest ksenofobia.
    • glos111 Re: Oriana Fallaci i Tygodnik Powszechny otrzymal 20.06.06, 11:26
      Nikt nie zarzucil Fallaci klamstwa w ksiazkach ktore napisala. Wiekszosc jej
      krytykow w ogole nie czytala "Sily rozumu" ale od faszystow ja wyzywa. I kogo tu
      nazwiemy fobem osobe, ktora przytacza fakty, czyli Oriane czy osobe, ktore nie
      chca nic slysze o faktach a swoje poglady opiera na ogolnie przyjetym pogladzie
      i poprawnosci bez chwili glebszego zastanowienia sie nad sytuacja.
      Prosze o odwage zapoznania sie z faktami i dopiero formulowania swoich pogladow.
      • axisofevil Nie tylko Talibana - także Pinokiana Fallaci! 22.06.06, 20:51
        Nikt? Co Ty nie powiesz?

"Niech by Fallaci napisała nawet grubszą książkę mówiącą o tym, czemu nienawidzi
        muzułmanów. Nie będę się kłócił z jej smakiem, gdy powiada: “Arabscy mężczyźni
        mają w sobie coś, co przyprawia kobiety o dobrym smaku o rzyganie”. Ona to
        powinna wiedzieć, nie ja. Czego Fallaci nie powinna robić, to budowanie jej
        przesłanek na kłamstwach. Na przykład stwierdza, że “miliony milionów”
        muzułmanów maszerowało popierając Ben Ladena w całym świecie muzułmańskim “od
        Afganistanu pod Sudan i od Indonezji i Pakistanu po Czad”. To zwyczajnie
        nieprawda. Wykorzystując raporty agencji informacyjnych oraz sieci radiowych i
        telewizyjnych, zdołałem naliczyć jedynie 17 demonstracji mogących być
        zinterpretowanych jako probenladenowskie. Wśród nich 10 miało miejsce w dwóch
        pakistańskich miastach: Peszawarze i Kwetcie. Były też demonstracje w Ammanie,
        Kairze i Kasablance. Żadna z nich nie zgromadziła wielkich tłumów, przeciętnie
        po kilkaset osób. Były też proamerykańskie demonstracje w różnych częściach
        świata muzułmańskiego po 11 września. W Teheranie tysiące młodych mężczyzn i
        kobiet poprowadziło czuwanie przy świecach i modliło się o zabitych Amerykanów.
        W Dżakarcie wielkie tłumy zawitały do ambasady USA, by złożyć kwiaty. Podobne
        ceremonie odbyły się w innych muzułmańskich miastach, w tym w Taszkiencie, Baku,
        Ankarze, Sarajewie i Tiranie. Nie ma dowodów, by Ben Laden lub jego piętno
        terroru miały realne poparcie gdziekowiek w świecie muzułmańskim. Nawet
        najradykalniejsi antyamerykańscy islamscy fundamentaliści nie poparli publicznie
        ataków 11 września ani nie chwalili Ben Ladena. Oczywiście, mogli nabrać wody w
        usta, gdyż wielu z nich ma dzieci na amerykańskich uniwersytetach. Niektórzy z
        nich żyją również w Europie, lecz łączny efekt jest taki, że nie ma oznajmianego
        przez Fallaci masowego poparcia dla Ben Ladena i jego terrorystów". Amir Taheri,
        24 października 2002 r., "Jest pani w błędzie, Fallaci". Cały tekst,
        przetłumaczony przeze mnie, dostępny tu:
        viva.palestyna.pl/news/felieton.php?news=felietony/000338.info
    • garrett76 Re: Oriana Fallaci i Tygodnik Powszechny otrzymal 20.06.06, 15:25
      galba napisał:
      To by
      > nawet się zgadzało - na łamach dzisiejszego Dziennika grupa intelektualistów
      > (także tcyh z lewa) potępia ksenofobię i język nienawiści Gazety W...
      A nie dołączyli do nich znani z umiaru i starannego doboru materiału redaktorzy
      poczytnego dziennika "Fakt":)?
    • fruchtzwerg Re: Oriana Fallaci i Tygodnik Powszechny otrzymal 22.06.06, 18:10
      Zdelegalizowac islam!!! To barbarzynski, prymitywny kult,
      gloryfikujacy przemoc, nietolerancje, rasizm, dyskryminacje religijna, plciowa
      i na tle seksualnym; Dopuszczajacy niewolnictwo i pedofilie. Zalozony przez
      oprycha, pedofila i masowego morderce. Sprzeczny z konstytucja dowolnego kraju
      UE i z Powszechna Deklaracja Praw Czlowieka. wywolujacy wojny i zamieszki,
      gdziekolwiek urosnie w odpowiednia sile. Deprecjonujacy nauke, rozum i
      humanizm.
      • axisofevil 43% Polaków codziennie zmienia bieliznę... 22.06.06, 21:05
        ...pozostali opowiadają o brudnych Arabach - zwykłem mówić.

Oto, co Oriana miała do powiedzenia o budowie meczetu w Colle Val d'Elsa: „Nie
        chcę widzieć tego meczetu, to bardzo blisko mojego domu w Toskanii. Nie chcę
        widzieć minaretu wysokości 24 metrów w miejscowości Giotta, skoro ja w krajach
        muzułmańskich nie mogę nosić krzyżyka ani mieć Biblii. Jeśli będę dalej żyć,
        pojadę do przyjaciół w Carrarze, miasta marmurów. Tam jest wielu anarchistów:
        razem z nimi wezmę materiały wybuchowe i wysadzę ten meczet w powietrze”.

Dlatego mam nadzieję, że zostanie skazana - a islam będzie legalny, tak jak
        chrześcijaństwo i najlepszy ze wszystkiego ateizm.
        • mg2005 G... przyczepiło się do okrętu... 22.06.06, 21:54
          "TP" podczepiło się pod JPII, chociaż Wojtyła cofnął im kościelną rekomendację..

"Formowanie Polaków w wierze"...))
          Głównym zadaniem "Obłudnika" jest podważanie i rozmywanie doktryny Kościoła.
      • erg_samowzbudnik Re: Oriana Fallaci i Tygodnik Powszechny otrzymal 24.06.06, 06:29
        fruchtzwerg napisał:

> Zdelegalizowac islam!!! To barbarzynski, prymitywny kult,
        > gloryfikujacy przemoc, nietolerancje, rasizm, dyskryminacje religijna,
        plciowa
        > i na tle seksualnym; Dopuszczajacy niewolnictwo i pedofilie. Zalozony przez
        > oprycha, pedofila i masowego morderce. Sprzeczny z konstytucja dowolnego
        kraju
        > UE i z Powszechna Deklaracja Praw Czlowieka. wywolujacy wojny i zamieszki,
        > gdziekolwiek urosnie w odpowiednia sile. Deprecjonujacy nauke, rozum i
        > humanizm.
        A tu miłość do bliźniego ala islam
        www.smog.pl/wideo/1652/terrorysci_morduja_bardzo_drastyczne/wszystkie/
    • slavik222 Intensywna reanimacja Tygodnika Powszechnego 23.06.06, 08:05
      Hannelowa i Kozlowski musza odejsc.
      To najwięksi szkodnicy w tej gazecie.
      Coraz gorsze teksty,słabsi autorzy.Nikt tego nie chce juz czytac.
      Powinni siedziec za to,że poważna gazeta ma dzis wartosc papieru toaletowego i
      mniejszy naklad niz Nasz Dziennik czy nawet Trybuna.
      HAŃBA
      • przemek05 Pan klamie, Panie slavik222... 24.06.06, 01:35
        ...piszac "nikt tego nie chce juz czytac". Ja chce to czytac, a wiec mija sie
        Pan z prawda. qued.

A co do poziomu pisma, to wezmy chociazby ostatni numer. Na pierwszej
        stronie "Metlik w glowie Oriany Fallaci" :-) Dalej - analizy problemu
        lustracji w Kosciele, w tym opis lustracji w Niemczech, polemika Kozlowskiego i
        Widackiego z dwoma pracownikami IPN, Rembrandt i Caravaggio (reportaz z wystawy
        w Amsterdamie), zadziwiajacy tekst o zwyczajach jezykowych Francuzow (w
        szczegolnosci z Quebecu) uzywajacych slow: tabernaculum, cyborium, hostia...
        jako przeklenstw, poza tym Konwicki, Leger, Warlikowski....
        Moze Pan bylby uprzejmy wskazac, ktore z tych tekstow reprezentuja
        nieodpowiedni poziom i dlaczego?
    • antropologa Re: Tiziano Terzani 23.06.06, 11:13
      Wielki Tiziano Terzani na pisal w jednym ze swych listow napisanych we
      Florencji: aby dazyc do pokoju nalezy zrozumiec co sprawia, iz terrorysci staja
      sie kamikaze. A nie jak utrzymuje pani Fallaci zabic wszyskich podejrzanych o
      terroryzm!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka