lapka_nocna Zmarło najstarsze zwierzę świata 23.06.06, 18:25 nażyła się żółwica sporo... Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziej_z_narnii Bynajmniej nie najstarsze 23.06.06, 18:26 Bynajmniej nie najstarsze ani najdłużej żyjące. Żałosny, niedouczony dziennikarzyna, aż przykro czytać. Odpowiedz Link Zgłoś
kbaggins Re: Bynajmniej nie najstarsze 23.06.06, 18:34 czarodziej_z_narnii napisał: > Bynajmniej nie najstarsze ani najdłużej żyjące. Żałosny, niedouczony > dziennikarzyna, aż przykro czytać. No to go popraw, skoro potrafisz, magiku. Taki komentarz jak powyżej świadczy nie o posiadanej przez ciebie wiedzy, a jedynie o totalnym niedowartościowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
ich11 najstarsze jeszcze żyje!!!! 23.06.06, 18:37 Jeżeli coś zmarło, to nie może być równocześnie najstarsze! Logo? Odpowiedz Link Zgłoś
pako19 nie zmarło tylko zDECHŁO 23.06.06, 19:31 chyba że ktoś ludzi i zwierzęta traktuje na równi. Odpowiedz Link Zgłoś
belaqua Re: nie zmarło tylko zDECHŁO 23.06.06, 19:48 Zapatero chce traktować równo:))) Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus po angielsku "died" i o człeku i o zwierzu 23.06.06, 20:35 wiec nie ma co marudzic. Czlowiek to wszak, z punktu widzenia systematyki zoologicznej, jedno ze zwierząt, ssak dokładniej Odpowiedz Link Zgłoś
aner1 Homo est animal rationale 23.06.06, 22:51 człowiek jest zwierzęciem rozumnym - to fakt. Ale właśnie rozum i dusza decydują o tym, że człowiek przynależąc do świata przyrody, jednocześnie go transcenduje. Kłaniają się podstawy filozofii - sama biologia to za mało, żeby zrozumieć i wyjaśnić człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
tragikomix Re: nie zmarło tylko zDECHŁO 23.06.06, 21:41 Tak, ja tak traktuję. Zwierzę też umiera. Jeśli zdarzy się Tobie zdychać, zawdzięczać będziesz to tylko ludziom. Odpowiedz Link Zgłoś
mbarszcz Re: Bynajmniej nie najstarsze 23.06.06, 19:38 O, mundry sie znalazl. To napisz "bynajmniej" niezalosny, douczony wszechmedrcu jak to jest naprawde. Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 +++ Tutaj upada teoria ewolucji Darwina +++ 23.06.06, 23:09 Zwierze nie ewulowalo do wyzszego gatunku. Wiecej,sam Darwin pomylil sie co do plci bestii. A to juz jest niebezpieczne :) Dlaczego wyginely dinozaury ? Bo nie myslaly ,wie kazdy ! Odpowiedz Link Zgłoś
saikokila Re: +++ Tutaj upada teoria ewolucji Darwina +++ 25.06.06, 14:18 > Dlaczego wyginely dinozaury ? > Bo nie myslaly ,wie kazdy ! Zobaczymy co powiesz jak ludzie wyginą... Odpowiedz Link Zgłoś
burczybulas cześć Jego pamięci 23.06.06, 18:27 cześc jego pamięci, niech pozostanie we wdzięcznej pamięci przyszłych pokoleń! Odpowiedz Link Zgłoś
o2o2o6 Re: Zmarło najstarsze zwierzę świata 23.06.06, 18:41 Kaczki żyją ZA długo... Odpowiedz Link Zgłoś
werbus Re: Zmarło najstarsze zwierzę świata 23.06.06, 22:08 Na pocieszenie pozostaje,że zdychają parami zwłaszcza jak są jednojajowe. > Kaczki żyją ZA długo... Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_ac Re: Zmarło najstarsze zwierzę świata 23.06.06, 18:58 buahahaa.. gratuluje: rozwalilo mnie Twoje pytanie... buahahahaa... najlepszy post ze wszystkich.. Odpowiedz Link Zgłoś
mniklas5 Re: Zmarło najstarsze zwierzę świata 23.06.06, 18:59 kaczki sa wieczne a moze wietrzne, twoj wybor Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaba1 Re: Zmarło najstarsze zwierzę świata 23.06.06, 19:05 Kiedyś się mówiło że zwierzę "zdechło", a ludzie "umierają", coś się zmieniło?? Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.m Re: Zmarło najstarsze zwierzę świata 23.06.06, 19:31 > Kiedyś się mówiło że zwierzę "zdechło", > a ludzie "umierają", coś się zmieniło?? Owszem. Chodzi o oderwnie społeczeństw od tradycyjnych wartości. Szczególna pozycja człowieka w odróżnieni od zwierząt to między innymi tradycja chrześcijańska - człowiek ma duszę a zwierzęta nie. Propaganda "równouprawnienia" zwierząt to element wojny z tradycyjnymi europejskimi wartościami. Podobnie jak niszczenie rodziny. Pierwszym frontem jest narzucenie nowomowy tak by się nie dało mówić o wartościach bez narażania się na oskarżenie o nietolerancję. Kolejnym krokiem jest usuwanie ludzi o niewygodnych poglądach. Przykład Rocco Buttiglioni, choć ten akurat nie za zwierzątka. A potem będzie ciąg dalszy. Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus tylko w języku polskim! 23.06.06, 20:53 czy Twoim zdaniem Anglicy nie są albo nie byli chrześcijanami, skoro w ich języku na śmierć człowieka i innych zwierząt jest JEDEN I TEN SAM czasownik: "to die"?? > > Kiedyś się mówiło że zwierzę "zdechło", > > a ludzie "umierają", coś się zmieniło?? > > Owszem. > Chodzi o oderwnie społeczeństw od tradycyjnych wartości. Szczególna > pozycja człowieka w odróżnieni od zwierząt to między innymi tradycja > chrześcijańska - człowiek ma duszę a zwierzęta nie. Propaganda > "równouprawnienia" zwierząt to element wojny nie chodzi o rownouprawnienie - trudno o "prawa" dla kogos kto nie jest ich wspoltworca ani nie pojmuje samej idei prawa, tym bardziej dla istot ktore sobie nawzajem przeciez praw nie przyznaja, tylko eksploatuja nawzajem (drapieznictwo chocby!). Tak dziala przyroda - jest amoralna i nie ma w tym nic zlego, zwierzeta sie zjadaja i my je zjadamy. Chodzi o dostrzeżenie prostego faktu, że istoty o mózgach zbudowanych wedlug takich samych zasad jak nasze (choc znacznie prostsze i mniej zaawansowane) SA ZDOLNE DO ODCZUWANIA CIERPIENIA. Tak jak czlowiek. Po prostu nie ma tu ostrej granicy "od tego miejsca sa swiadome istoty i trzeba im oszczedzic cierpienia, od tego sa bezduszne automaty", ale cala gama przejsc: pewnie meduza i stulbia nie odczuwaja cierpienia (czym - nie maja mozgu a caly uklad nerwowy ma moc obliczeniowa mniejsza niz pamiec w kuchence mikrofalowej :-), chrząszcz i ślimak moze juz troche, ryba jeszcze wiecej, mysz i ptak byc moze odczuwaja ból w sposob zblizony do nas, zas co do szympansa, to wszystko wskazuje ze oprocz bardzo "ludzkiego" sposobu odbierania bodźców dochodzi jeszcze SAMOŚWIADOMOŚĆ. A ty chcialbys postawic jasna granice czlowiek/zwierze. Jest to rownie smieszne jak poglądy wegetarian, ktorzy tlumacza ze jedza tylko rosliny, bo te nie maja ukladu nerwowego. Gąbki tez nie mają :-) zaś bodźce w komorkach roslin rozchodza sie w taki sam sposob jak w przypadku zwierząt, stąd zwijajace sie po dotknieciu liscie mimozy i rosiczki. Co do duszy, to kwestia tego co nazywamy dusza. Jest odpowiedni ustep w ksiedze Eklezjasty (Koheleta) na ten temat, bynajmniej nie zgodny z twoimi pogladami. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.m Re: tylko w języku polskim! 23.06.06, 22:05 > czy Twoim zdaniem Anglicy nie są albo nie byli chrześcijanami, skoro w ich > języku na śmierć człowieka i innych zwierząt jest JEDEN I TEN SAM > czasownik: "to die"?? Nie, bo nie ma takiego wynikania - skoro nie ma potrzeby zmieniania, to nic się nie zmienia. A w języku angielskim też w nie mniejszym stopniu dziła polityczna poprawność i niszczy język. > Chodzi o dostrzeżenie prostego > faktu, że istoty o mózgach zbudowanych wedlug takich samych > zasad jak nasze (choc znacznie prostsze i mniej zaawansowane) > SA ZDOLNE DO ODCZUWANIA CIERPIENIA. Tak jak czlowiek. Z tym się mogę do pewnego stopnia zgodzić. Choć fakt, że my _rozumiemy_ cierpienie powoduje, że odbieramy je inaczej. Są też formy cierpienia, zwierzętom niedosępne. Np. żal po utracie niepodległości przez własną Ojczyznę. > A ty chcialbys postawic jasna granice czlowiek/zwierze. > Jest to rownie smieszne jak poglądy wegetarian, ktorzy > tlumacza ze jedza tylko rosliny, bo te nie maja > ukladu nerwowego. Otóż ja widzę wyraźną granicę między człowiekiem i zwierzęciem. Nie uważam nieuzasadnionej przemocy wobec zwierząt za w jakikolwiek sposób usprawiedliwioną, ale nie mogę się zgodzić właśnie z tym zacieraniem. Dlatego uważam, że w warstwie ideologicznej, gdy organizacje "ekologiczne" wykraczają poza obronę krzywdzonych zwierząt, tylko narzucają prawie że partnerskie ich traktowanie, posuwają się one za daleko. > Co do duszy, to kwestia tego co nazywamy dusza. > Jest odpowiedni ustep w ksiedze > Eklezjasty (Koheleta) na ten temat, bynajmniej > nie zgodny z twoimi pogladami. Aż sprawdzę. W końcu errare humanum est. Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus Koheleta 3, 19 24.06.06, 13:53 Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt, bo wszystko jest marnością Odpowiedz Link Zgłoś
aner1 Jasną granicę między człowiekiem a zwierzęciem 23.06.06, 22:46 wyznacza rozumność oraz nieśmiertelna dusza człowieka. I tyle. Stąd właśnie ludzie umierają, a zwierzęta po prostu zdychają. Aha. Różnica istnieje nie tylko w języku polskim. Np. w niemieckim istnieje czasownik "zdychać" (verrecken) i zdecydowanie różni się od "umierać" (sterben). Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Jasną granicę między człowiekiem a zwierzęcie 23.06.06, 22:49 aner1 napisał: > wyznacza rozumność oraz nieśmiertelna dusza człowieka. I tyle. Stąd właśnie > ludzie umierają, a zwierzęta po prostu zdychają. Aha. Różnica istnieje nie > tylko w języku polskim. Np. w niemieckim istnieje czasownik "zdychać" > (verrecken) i zdecydowanie różni się od "umierać" (sterben). Bardzo często można się jednak spotkać z katolickim życzeniem: bogdajś zdechł.... Widać niektórzy umierają, inni zdychają.... To sprawia, że lepiej jest w świecie zwierząt - nie ma tam ani "Prawa" ani "Sprawiedliwości".... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
marklark oderwnie społeczeństw od tradycyjnych wartości 23.06.06, 20:54 Jezu, wy zawsze musicie z tymi wartościami tradycyjnymi sie wtrącać? To jest artykuł o żółwiu! Nikt nikogo nie oskarża o nietolerancję, a ty już zaczynasz swoje! Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.m Re: oderwnie społeczeństw od tradycyjnych wartośc 23.06.06, 22:07 > Jezu, wy zawsze musicie z tymi wartościami tradycyjnymi sie wtrącać? To jest > artykuł o żółwiu! Nikt nikogo nie oskarża o nietolerancję, > a ty już zaczynasz swoje! Odnosiłem się do postu o manipulacji językiem... A żółw? Zdechł. I co to za news? Odpowiedz Link Zgłoś
yorik Re: oderwnie społeczeństw od tradycyjnych wartośc 23.06.06, 22:52 najstarsze... naj... - to jest news everynaj Odpowiedz Link Zgłoś
bronislawek Re: oderwnie społeczeństw od tradycyjnych wartośc 23.06.06, 23:25 Gdybys dozyl stu siedemdziesiecu lat, tez bys umarl. A tak - po prostu zdechniesz. Chyba ze dasz sobie na wstrzymanie z tym fanatyzmem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus a to jakiś problem? 23.06.06, 20:35 kasiaba1 napisała: > Kiedyś się mówiło że zwierzę "zdechło", a ludzie "umierają", coś się zmieniło?? Odpowiedz Link Zgłoś
tragikomix Re: Zmarło najstarsze zwierzę świata 23.06.06, 21:45 Tak, zmieniło się pojęcie naszej obecności we wszechświecie. Jeśli nie zuważyłeś, to dyskutuj tylko w swojej plemiennej wiosce. Odpowiedz Link Zgłoś
toteraja Re: Zmarło najstarsze zwierzę świata 23.06.06, 19:16 a lenin wciaz zywy. i presley.nie wiem co z foggiem Odpowiedz Link Zgłoś
oczytelnik Re: Tak, jestem wiecznie żywy 23.06.06, 21:00 wlodzimierz.ilicz napisał: > W.I. Tu byłem. ______________________________ I gdzie jesteś teraz....tylko powspółczuć! :((( Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz Jestem jak zwykle - w Mauzoleum. Zapraszam gości 23.06.06, 21:04 do Moskwy na Plac Czerwony. Ostatnio podłączono Mauzoleum do Internetu:-) Odpowiedz Link Zgłoś
masterzw Re: Zmarło najstarsze zwierzę świata 23.06.06, 19:32 speev napisał: > a jak długo żyją kaczki? oby jak najkrócej ;p Odpowiedz Link Zgłoś
liso6 Re: Zmarło najstarsze zwierzę świata 23.06.06, 19:39 Dobrze napisali!! ZMARŁO a nie zdechło!!! Ci co to negują to zwykli prowokatorzy!! Precz z Żółwiofobią!!! Wszyscy na Turtles Parade do Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus Re: Zmarło najstarsze zwierzę świata 23.06.06, 21:03 liso6 napisał: > Dobrze napisali!! ZMARŁO a nie zdechło!!! Ci co to negują to zwykli > prowokatorzy!! Precz z Żółwiofobią!!! > Wszyscy na Turtles Parade do Warszawy to bedzie Tortoise Parade, bo mamy do czynienia z żółwiem lądowym :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
olas19751 Re: Zmarło najstarsze zwierzę świata 23.06.06, 19:41 Kaczki żyją ZA DŁUGO Odpowiedz Link Zgłoś
belaqua Re: Zmarło najstarsze zwierzę świata 23.06.06, 19:47 Myślałem, że to chodzi o Geremka... Odpowiedz Link Zgłoś
vasc Re: Zmarło najstarsze zwierzę świata 23.06.06, 20:07 > a jak długo żyją kaczki? Od soboty do soboty. Odpowiedz Link Zgłoś
markus2053 Re: Zmarło najstarsze zwierzę świata 23.06.06, 20:10 Kaczki zyja na szczescie tylko do soboty, bo sa w niedziele podawane na obiad! Odpowiedz Link Zgłoś
sylwek_s Re: Zmarło najstarsze zwierzę świata 23.06.06, 20:17 jeden z lepszych komentarzy ostatnich dni. gratulacje speev! Odpowiedz Link Zgłoś
ner1 Kaczki żyją za długo 23.06.06, 20:21 A co z Kaczkami w szpitalach wydaje mi się, że One jak Lenin wiecznie żywe. A do tego jakie przydatne. Odpowiedz Link Zgłoś
vroobell Re: Kaczki żyją za długo 23.06.06, 20:24 ale czerninka jaka dooobra !! mhmm.mniam ! Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus Re: Kaczki żyją za długo 23.06.06, 21:03 vroobell napisał: > ale czerninka jaka dooobra !! mhmm.mniam ! z czego? z żółwia? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Kaczki żyją za długo 23.06.06, 22:41 eptesicus napisał: > vroobell napisał: > > > ale czerninka jaka dooobra !! mhmm.mniam ! > > z czego? z żółwia? :-) Czarne masz poczucie humoru.... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
paczka111 speev = !!! 23.06.06, 20:49 Też gratuluję, ależ mi się humor poprawił. Jednak jedno mi wytłumaczcie: dlaczego ci z PiS nie maja poczucia humoru? I bronić się i napadywać też można wdzięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
wysoki Darwin pie.. 23.06.06, 20:46 Darwin robil na niej badania i nie zauwazyl, ze to samica? Chyba sie przerzuce na kreacjonizm... Odpowiedz Link Zgłoś
marklark Re: Darwin pie.. 23.06.06, 21:11 W niektórych gatunkach jest rzeczywiście bardzo trudno odróżnić samce od samic. Nie czepiaj się Darwina. A kreacjonista to by się wogóle bał dokładnie obejrzeć genitalia, bo go mogłoby pokusić, no i wtedy co. Odpowiedz Link Zgłoś
eon3 Refleksje3 23.06.06, 21:06 Ta wiadomość to trzy refleksje. 1)Moja córka mając 7 lat zmusiła nas do zakupu żółwia już wtedy wiedziałem że to nieodpowiedzialny zakup bo zmusi do opieki, nad być może niechcianym zwierzem, nasze wnuki ale teraz myślę że będą się nim opiekować również nasze praprawnuki. 2)Ta historia jest również dowodem jak nadal świat jest zachodniocentryczny. Co nie pojawia się w kręgu kultury zachodniej (i to w jej centrum) po prostu dla świata mediów nie istnieje (biedny hinduski żółw). 3)Po raz kolejny udowadniacie moi drodzy współdyskutanci(większość, nie wszyscy!) jak jesteście ograniczeni i w konsekwencji monotematyczni. O czym byście myśleli i pisali gdyby nie koalicja PIS-LPR ? pewnie o niczym .To kolejny argument za jej istnieniem : pobudza Was do chociaż quasimyślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
oczytelnik Re: Refleksje3 23.06.06, 21:10 eon3 napisał: > Ta wiadomość to trzy refleksje. > 1)Moja córka mając 7 lat zmusiła nas do zakupu żółwia już wtedy wiedziałem że > to nieodpowiedzialny zakup bo zmusi do opieki, nad być może niechcianym > zwierzem, nasze wnuki ale teraz myślę że będą się nim opiekować również nasze > praprawnuki. > 2)Ta historia jest również dowodem jak nadal świat jest zachodniocentryczny. Co > > nie pojawia się w kręgu kultury zachodniej (i to w jej centrum) po prostu dla > świata mediów nie istnieje (biedny hinduski żółw). > 3)Po raz kolejny udowadniacie moi drodzy współdyskutanci(większość, nie > wszyscy!) jak jesteście ograniczeni i w konsekwencji monotematyczni. O czym > byście myśleli i pisali gdyby nie koalicja PIS-LPR ? pewnie o niczym .To > kolejny argument za jej istnieniem : pobudza Was do chociaż quasimyślenia. ___________________________________________________________ Najdłuższe przemówienie pośmiertne dla żółwia...:( Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Refleksje3 23.06.06, 22:44 oczytelnik napisał: > Najdłuższe przemówienie pośmiertne dla żółwia...:( Mogę dłuższe... Byle dla kaczek.... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
oczytelnik Re: Zmarło najstarsze zwierzę świata 23.06.06, 20:51 speev napisał: > a jak długo żyją kaczki? ____________________________________________________ Żeby żyć długo, trzeba urodzić się gadem... Odpowiedz Link Zgłoś
legato11 Re: Zmarło najstarsze zwierzę świata 23.06.06, 21:05 Świeć Panie nad jej duszą. Amen.:( Odpowiedz Link Zgłoś
tppiotr Re: Zmarło najstarsze zwierzę świata 23.06.06, 21:06 Jak długo żyją kaczki ? Miejmy nadzieję że tylko do następnych wyborów. Odpowiedz Link Zgłoś
eon3 Re: Zmarło najstarsze zwierzę świata 23.06.06, 21:09 tppiotr napisał: > Jak długo żyją kaczki ? Miejmy nadzieję że tylko do następnych wyborów. Ta wiadomość to trzy refleksje. 1)Moja córka mając 7 lat zmusiła nas do zakupu żółwia już wtedy wiedziałem że to nieodpowiedzialny zakup bo zmusi do opieki, nad być może niechcianym zwierzem, nasze wnuki ale teraz myślę że będą się nim opiekować również nasze praprawnuki. 2)Ta historia jest również dowodem jak nadal świat jest zachodniocentryczny. Co nie pojawia się w kręgu kultury zachodniej (i to w jej centrum) po prostu dla świata mediów nie istnieje (biedny hinduski żółw). 3)Po raz kolejny udowadniacie moi drodzy współdyskutanci(większość, nie wszyscy!) jak jesteście ograniczeni i w konsekwencji monotematyczni. O czym byście myśleli i pisali gdyby nie koalicja PIS-LPR ? pewnie o niczym .To kolejny argument za jej istnieniem : pobudza Was do chociaż quasimyślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Zmarło najstarsze zwierzę świata 23.06.06, 22:45 eon3 napisał: > tppiotr napisał: > > > Jak długo żyją kaczki ? Miejmy nadzieję że tylko do następnych wyborów. > Ta wiadomość to trzy refleksje. > 1)Moja córka mając 7 lat zmusiła nas do zakupu żółwia już wtedy wiedziałem że > to nieodpowiedzialny zakup bo zmusi do opieki, nad być może niechcianym > zwierzem, nasze wnuki ale teraz myślę że będą się nim opiekować również nasze > praprawnuki. > 2)Ta historia jest również dowodem jak nadal świat jest zachodniocentryczny. Co > > nie pojawia się w kręgu kultury zachodniej (i to w jej centrum) po prostu dla > świata mediów nie istnieje (biedny hinduski żółw). > 3)Po raz kolejny udowadniacie moi drodzy współdyskutanci(większość, nie > wszyscy!) jak jesteście ograniczeni i w konsekwencji monotematyczni. O czym > byście myśleli i pisali gdyby nie koalicja PIS-LPR ? pewnie o niczym .To > kolejny argument za jej istnieniem : pobudza Was do chociaż quasimyślenia. > To jużbyło... Powtarzasz się!! Brak ci weny ??? Odpowiedz Link Zgłoś